REGULAMENTUL CONCURSULUI

Size: px
Start display at page:

Download "REGULAMENTUL CONCURSULUI"

Transcription

1 REGULAMENTUL CONCURSULUI Competiția viitorilor profesioniști în contabilitate și informatică de gestiune A1 Competiția viitorilor profesioniști în contabilitate și informatică de gestiune este un concurs cu premii ce se desfășoară în cadrul proiectului ARMONIZARE PRIN INOVARE IN EVALUAREA CUNOSTINTELOR IN DOMENIUL DE STUDII (POSDRU ) și are ca obiectiv stimularea adoptării TIC în activităţile educaţionale, în special în evaluarea cunoștințelor. A2 La competiția cu premii pot participa studenții sau masteranzii din cele 3 universități partenere în cadrul proiectului POSDRU/156/1.2/G/ (Academia de Studii Economice din București, Universitatea de Vest din Timișoara și Universitatea Babeș Bolyai din Cluj-Napoca) înscriși în grupul țintă până la data organizării primei etape. A3 Probele de concurs constau în rezolvarea unor teste corectate automat de calculator, ce vor fi publicate pe platforma online de evaluare a cunoștințelor dezvoltată în cadrul proiectului (OLKA.ASE.RO) A4 Candidații vor susține testele online la sediul universității unde sunt înmatriculați, în săli supravegheate, dotate cu calculatoare conectate la Internet ce permit accesul la platforma online. A5 Înscrierea la concurs se realizează prin completarea formularului de înscriere disponibil online pe site-ul proiectului la adresa Perioada de înscriere este 30 aprilie mai A6 Pentru a asigura egalitate de șanse tuturor studenților din grupul țintă, indiferent de anul de studiu, în urma analizei structurii grupului țintă, concursul se va desfașura pe următoarele secțiuni: - Introducere în contabilitate (secțiune dedicată doar studenților din anul 1 de studii) - Contabilitate financiară conform reglementărilor europene - Contabilitate managerială (de gestiune) - Baze de date - Contabilitate publică Un student se poate înscrie la o singură secțiune a competiței. La secțiunea Introducere în contabilitate se pot înscrie doar studenții din anul I de studiu la ciclul de licență. A7 Cele 9 premii oferite câștigătorilor competiției sunt în valoare de 1000 de lei (impozabili conform codului fiscal) și sunt distribuite pe secțiuni astfel: - Introducere în contabilitate (2 premii)

2 - Contabilitate financiară conform reglementărilor europene (2 premii) - Contabilitate managerială/contabilitate de gestiune (2 premii) - Baze de date (2 premii) - Contabilitate publică (1 premiu) A8 Concursul se va desfășura în două etape: - Prima etapă, de preselecție, organizată la nivelul fiecăreia dintre universitățile partenere, cu rolul de a selecta 10 studenți din fiecare universitate, pentru fiecare dintre secțiuni ce vor participa la etapa finală. - Etapa finală, cu premii în urma căreia se vor stabili câștigătorii fiecărei secțiuni. A9 Datele de desfășurare pentru cele 2 etape ale competiției sunt: mai 2015 pentru etapa I (la nivel de universitate) - 29 mai pentru etapa finală În situații excepționale (precum participarea unui număr foarte mare de studenți) este posibilă decalarea sau prelungirea uneia dintre etape. A10 Sala, data și ora desfășurării etapei de preselecție pentru candidații înscriși din fiecare universitate în parte vor fi afișate pe site-ul proiectului (arpi.ase.ro) în data de 14 mai A11 La intrarea în sala de testare candidații se vor legitima cu actul de identitate. A12 Înainte de începerea testului candidații vor fi informați asupra structurii testului și a timpului disponibil pentru rezolvare. A13 Este interzisă pe perioada desfășurării testării comunicarea între candidați sau utilizarea oricăror mijloace de informare privind rezolvarea subiectelor. Nerespectarea acestor reguli conduce la eliminarea candidatului din competitie. A14 Rezultatele obținute în etapa I a concursului vor fi afișate pe site-ul proiectului în termen de 48 de ore de la încheierea testelor. A15 În cazul în care, în etapa I, desfășurată la nivelul fiecărei universități, departajarea candidaților nu se poate realiza pe baza punctajelor obținute, se vor califica pentru etapa finală studenții cu cel bun timp de răspuns. A16 Programarea pe ore și săli a candidaților calificați pentru etapa finală la fiecare secțiune va fi afișată odată cu rezultatele primei etape. A17 La etapa finală a competiției vor fi admiși doar studenţii selectați în urma etapei de preselecţie. A18 Etapa finală se va desfășura pe platforma online proiectată în cadrul proiectului la sediul ficărei universități implicate, sub supravegherea membrilor echipei de implementare, iar candidații din cele 3 universități partenere vor accesa platforma la aceeași oră și vor beneficia de același timp de rezolvare.

3 A19 În cazul în care, în etapa de finală departajarea candidaților nu se poate realiza pe baza punctajelor, departajarea se va realiza pe baza timpului de rezolvare. În cazul în care participanții nu pot fi departajați pe baza timpului de rezolvare, se va utiliza drept criteriu de departajare punctajul obținut în prima etapă. În cazul în care, la una dintre secțiuni, nu se poate realiza departajarea pe baza celor 2 criterii anterior enunțate, departajarea se va face pe baza unui nou test la care vor participa candidații ce nu au putut fi departajați. A19 Punctajele obținute în etapa finală a concursului vor fi afișate pe site-ul proiectului în termen de 48 de ore de la încheierea testelor. Art 20 Participanții calificați în etapa finală vor primi diplome de participare, iar cei de pe primele locuri vor beneficia de premiile în bani menționate la punctul A7 în prezentul regulament.

4 Anexa I TEMATICA CONCURS PENTRU SECȚIUNEA INTRODUCERE ÎN /BAZELE CONTABILITĂȚII 1. Rapoartele financiare şi comunicarea informaţiilor contabile: Situaţia poziţiei financiare Bilanț (active, capitaluri proprii şi datorii; ecuaţia fundamentală a contabilităţii; tipurile de modificări); Situaţia performanței - Contul de profit și pierdere (cheltuieli, venituri şi rezultate); Principii contabile. 2. Sistemul de contabilitate în partidă dublă: definiţia, forma şi structura contului; planul de conturi; tipurile şi regulile de funcţionare a conturilor; analiza contabilă a tranzacţiilor şi evenimentelor. 3. Sistemul informaţional contabil: documentele contabile de bază; evaluarea în contabilitate; registrul jurnal; cartea mare; balanţa de verificare. 4. Recunoaşterea în contabilitate a tranzacţiilor şi evenimentelor: conturile şi analiza contabilă privind imobilizările, stocurile, creanţele, trezoreria, datoriile, capitalurile proprii, veniturile, cheltuielile şi rezultatele. 5. Contabilitatea de închidere a exerciţiului financiar: întocmirea, prezentarea şi interpretarea rapoartelor financiare. BIBLIOGRAFIE ORIENTATIVĂ: Lungu, C.I., Caraiani, C., Dascălu, C. (2013) Introducere în contabilitate, Editura ASE, Bucureşti Manea L., Nichita M. E., Irimescu A., Rapcencu C. (2014) Introducere în contabilitate, Editura ASE, Bucureşti, 2014 Caraiani, C., Dumitrana, M. (coord.) (2011) Bazele contabilităţii, Editura Universitară, Bucureşti ***Reglementările contabile conforme cu Directiva a IV-a a Comunităţilor Economice Europene, parte componentă a reglementărilor contabile conforme cu directivele europene, aprobate prin Ordinul ministrului finanţelor publice nr /2009, publicat în Monitorul Oficial nr. 766 bis din , cu modificările ulterioare.

5 Anexa II TEMATICA CONCURS PENTRU SECȚIUNEA Contabilitate financiară (în conformitate cu reglementările europene) Capitolul 1: Recunoașterea și prezentarea elementelor în situațiile financiare 1.1.Aplicarea definițiilor și criteriilor de recunoaștere ale activelor, datoriilor, capitalurilor proprii, cheltuielilor și veniturilor (se pot formula cerințe privind situații în care studenții trebuie să aprecieze dacă sunt îndeplinite condițiile de recunoaștere a unor structuri în bilanț sau în contul de profit și pierdere). 1.2.Alocarea elementelor de active, datorii și capitaluri proprii în cadrul pozițiilor bilanțiere de la A la J 1.3.Alocarea cheltuielilor și veniturilor în funcție de natura lor (elemente din exploatare și elemente financiare) 1.4.Determinarea valorii la care se prezintă elementele în situațiile financiare și a valorii totale a pozițiilor bilanțiere de la A la J (spre exemplu, se cere să se determine valoarea totală a stocurilor sau a activelor circulante, sau a activelor imobilizate, sau a datoriilor care trebuie plătite într-o perioadă de până la un an, etc). 1.5.Alocarea fluxurilor de trezorerie între activitățile de exploatare, de investiții și din finanțare. Determinarea fluxului net de trezorerie în cazul în care fluxul net din exploatare se prezintă prin metoda directă. Capitolul 2 Principiile contabile generale Definirea principiilor contabile generale și cunoașterea consecințelor practice ale acestora a) Se pot formula cerințe prin care să se evalueze dacă studenții cunosc semnificația corectă și aplicațiile practice ale următoarelor principii contabile: principiul continuității activității; principiul contabilității de angajamente și independența exercițiilor; principiul permanenței metodelor; principiul prudenței; principiul necompensării; principiul evaluării separate a activelor și datoriilor; principiul intangibilității bilanțului de deschidere; principiul prevalenței economicului asupra juridicului; principiul pragului de semnificație. b) Se pot formula cerințe prin care studenții să fie puși să asocieze anumite principii cu situații, evenimente sau comportamente care sunt consecința acestor principii. Capitolul 3 Imobilizări corporale 3.1.Definiție și recunoaștere; 3.2. Evaluare inițială (determinarea costului de achiziție, determinarea costului de producție la nivel principial pe baza prevederilor reglementării);

6 3.3. înregistrarea în contabilitate a achiziției de imobilizări corporale, a obținerii de imobilizări corporale din producție proprie, a intrărilor de imobilizări corporale prin aport la capital, prin donație; 3.4.imobilizări corporale deținute în baza unor contracte de leasing financiar și de leasing operațional (reflectarea în contabilitate a consecințelor unui contract de leasing financiar și de leasing operațional); 3.5.cheltuieli ulterioare (cheltuieli ulterioare care majorează valoarea imobilizărilor corporale și cheltuieli ulterioare care nu majorează valoarea imobilizărilor corporale) 3.6.Amortizarea imobilizărilor corporale (valoarea amortizabilă, duratele de amortizare, metodele de amortizare liniară, degresivă, accelerată și metoda bazată pe unități de producție sau similare) 3.7.Evaluarea în bilanț a imobilizărilor corporale a)evaluarea la cost minus amortizare cumulată minus ajustări pentru depreciere (vor fi avute în vedere recunoașterea ajustărilor pentru deprecierea imobilizărilor corporale și reluarea sau anularea ulterioară a acestor ajustări); b)evaluarea la valoarea justă minus amortizarea cumulată minus ajustări pentru depreciere (vor fi avute în vedere cele două procedee de reevaluare reevaluarea valorii rămase și reevaluarea valorii brute și a amortizării cumulate). Capitolul 4 Stocuri 4.1.definiție și recunoaștere; 4.2.evaluarea inițială a)determinarea costului de achiziție; b)determinarea costului de producție a stocurilor la nivel de principiu prin aplicarea prevederilor reglementării; c)aplicarea metodei inventarului permanent și a metodei inventarului intermitent atât pentru stocuri achiziționate cât și a celor obținute din producție proprie; d)înregistrarea în contabilitate a achizițiilor de stocuri cu factură, cu reduceri pe factura inițială, cu reduceri primite pe facturi ulterioare pentru stocuri care nu mai sunt în gestiune); 4.3.evaluarea stocurilor la cost standard (stocuri de materii prime și stocuri de produse finite); 4.4.evaluarea stocurilor la preț de vânzare cu amănuntul; 4.5.evaluarea ieșirilor de stocuri (aplicarea FIFO, LIFO, CMP și a identificării specifice); 4.6.Evaluarea stocurilor în bilanț (inclusiv a celor evaluate la cost standard și preț de vânzare cu amănuntul). Capitolul 5: Terți 5.1.Achiziții și vânzări de stocuri cu factură și fără factură; 5.2.Avanssuri acordate furnizorilor și avansuri primite de la clienți; 5.3.Efecte de comerț (efecte de primit, efecte de plată, efecte de încasat și efecte emise spre scontare);

7 5.4.tranzacții în monedă străină și tranzacții în lei decontate în fucție de cursul unei monede străine; 5.5.înregistrarea în contabilitate a decontărilor cu salariații și a operațiilor asimilate; 5.6.înregistrarea în contabilitate a impozitelor și taxelor din exploatare; 5.7.Evaluarea în bilanț a creanțelor (determinarea ajustărilor pentru deprecierea creanțelor, creanțe scoase din activ și creanțe reactivate); Capitolul 6: Subvenții 6.1.recunoașterea subvențiilor aferente activelor (subvenții pentru investiții) și a subvențiilor din exploatare; 6.2.recunoașterea la venituri a subvențiilor aferente veniturilor și a subvențiilor din exploatare; Capitolul 7: Provizioane, datorii și active contingente 7.1.Provizioane definiție și criterii de recunoaștere 7.2.Delimitarea provizioane datorii contingente 7.3.Evaluarea provizioanelor 7.3.Delimitarea active active contingente 7.4.Înregistrarea în contabilitate a constituirii de provizioane și a utilizării provizioanelor (provizioane pentru litigii și provizioane pentru garanții acordate clienților) Capitolul 8:Capitaluri 8.1.Capital social (consituire, majorare prin aport în numerar cu DS-uri; majorare prin operații interne cu DA-uri, majorare prin aport în natură cu primă de aport, majorare prin conversia unor datorii, diminuare de capital prin retragerea unor asociați, diminuare de capital pentru acoperirea de pierderi, diminuarea de capital prin răscumpărarea și anularea acțiunilor proprii); 8.2.Prime (consituire și utilizare); 8.3.Rezerve (constituire și utilizare); 8.4.Rezultatul exercițiului, repartizarea profitului; 8.5.Rezultat reportat (utilizarea profitului reportat și acoperirea pierderilor reportate) 8.6.Credite bancare pe termen lung și pe termen scurt cu rambursare la scadență și prin rate constante. 8.7.Împrumutul obligatar (subscrierea împrumutului cu primă de rambursare, rambursarea împrumutului la scadență, prin rate constante și prin răscumpărarea și anularea obligațiunilor).

8 Anexa III TEMATICA CONCURS PENTRU SECȚIUNEA MANAGERIALA/DE GESTIUNE 1. Cadrul conceptual al contabilității manageriale/de gestiune: surse ale informației contabile și rolul acesteia; utilizatorii informației contabile; atributele informației contabile pentru management în scopul asistării planificării, controlului și fundamentării deciziilor; nivele de planificare; centrele de responsabilitate; corelația cu contabilitatea financiară. 2. Cheltuielile elemente constitutive ale costurilor. Tipuri de costuri: clasificarea și elementele costurilor, costuri directe și indirecte, costuri variabile și fixe, costuri marginale, costul produsului și costul perioadei, analiza regresiei (metoda celor mai mici pătrate), metoda punctelor de maxim și minim. 3. Cheltuielile indirecte (de regie). Tratamente specifice cheltuielilor indirecte 4. Sisteme contabile de înregistrare a costurilor 5. Costurile pe comenzi și procese (faze): caracteristicile comenzilor și proceselor; metodologia de calcul a costurilor; tratamente pentru pierderi și câștiguri, echivalența producției în curs, produse simultane și subproduse. 6. Bugetarea și costul standard: introducere în procesul bugetar; rețea de bugete operaționale; metodologia de calcul a standardelor pentru materiale, manoperă și regie 7. Metoda direct-costing. Determinarea indicatorilor de bază Bibliografie orientativă: Caraiani, C., Dumitrana, M. (coordonatori), Contabilitate de gestiune & Control de gestiune, Editura Universitară, București, 2008, România Dumitru M., Calu, D., Contabilitate de gestiune, Editura Contaplus, București, 2008, România

9 Anexa IV TEMATICA CONCURS PENTRU SECȚIUNEA Baze de date 1. Baze de date: concepte de bază și definții 2. Modelul relaţional al datelor: concepte de bază, schema relaţională. 3. Proiectarea bazelor de date relaţionale prin normalizare: anomalii de actualizare, dependențe, formele normale (FN1, FN2, FN3) 4. Conceptul de SGBD (Sistem de gestiune a bazelor de date): Tipuri de SGBD, funcţii, utilizatori 5. SGBD Access: Caracteristici generale, organizarea datelor în tabele si relaţii intre tabele. 6. Interogarea BD utilizând interfaţa QBE (ACCEESS-Queries): Cereri de selecţie, interogări Crosstab şi interogări tip acţiune Baze de date Access: Obiecte tip formular (Forms) Baze de date Access: Obiecte tip formular (Reports) Baze de date Access: Automatizarea prelucrarilor prin macro-comenzi. Limbajul SQL: Interogări de selecție (SELECT) Joncțiuni între tabele: INNNER/LEFT/RIGHT JOIN Gruparea datelor (GROUP BY) Interogari tip UNION Subinterogari (IN si NOT IN) Interogări de actualizare: DELETE, UPDATE 7 Algebra relaţională şi reprezentarea operatorilor relaţionali folosind limbajul SQL. Bibliografie orientativă: Baze de date financiar-contabile, Florin Mihai, Năstase Pavel, Andrei Stanciu, Editura Economică, 2014

10 Anexa V TEMATICA CONCURS PENTRU SECȚIUNEA Contabilitate publică 1. Sistemul bugetar: concepte specifice, componente, principiile bugetare, clasificaţia bugetară, ordonatorii de credite. 2. Organizarea contabilității în instituțiile publice: principiile contabele, componentele situaţiilor financiare. 3. Finanţarea instituţiilor publice: concepte specifice, recunoaşterea în contabilitate a finanţării din bugetul de stat, bugetele locale,bugetul fondurilor speciale, din venituri proprii şi subvenţii, venituri proprii. 4. Active fixe: concepte, clasificare, evaluare şi recunoaştere în contabilitate. 5. Active curente: concepte, clasificare, evaluare şi recunoaştere în contabilitate. 6. Datorii: concepte, clasificare, evaluare şi recunoaştere în contabilitate. 7. Capitaluri proprii: concepte, clasificare, evaluare şi recunoaştere în contabilitate. 8. Cheltuieli și venituri: concepte, clasificare, evaluare şi recunoaştere în contabilitate. 9. Întocmirea și prezentarea situațiilor financiare. Bibliografie orientativă: Ştefănescu A., Dumitru, M., Glăvan, M.E., Pitulice, I.C., Contabilitate publică, Ed ASE, Bucureşti, 2012 Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 1917/2005 pentru aprobarea Normelor metodologice privind organizarea şi conducerea contabilităţii instituţiilor publice, Planul de conturi pentru instituţiile publice şi instrucţiunile de aplicare a acestuia, Monitorul Oficial al României nr bis/ Ordinul ministrului finanţelor nr.2021/ pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice privind organizarea şi conducerea contabilităţii instituţiilor publice, Planul de conturi pentru instituţiile publice şi instrucţiunile de aplicare a acestuia, aprobate prin Ordinul ministrului finanţelor publice nr.1917/2005 Legea nr.500/2002 privind finanţele publice cu modificările şi completările ulterioare

PROIECT. În baza prevederilor art. 4 alin. (3) lit. b) din Legea contabilității nr.82/1991 republicată, cu modificările și completările ulterioare,

PROIECT. În baza prevederilor art. 4 alin. (3) lit. b) din Legea contabilității nr.82/1991 republicată, cu modificările și completările ulterioare, PROIECT NORMĂ pentru modificarea și completarea Normei Autorității de Supraveghere Financiară nr.39/2015 pentru aprobarea Reglementărilor contabile conforme cu Standardele internaţionale de raportare financiară,

More information

Mecanismul de decontare a cererilor de plata

Mecanismul de decontare a cererilor de plata Mecanismul de decontare a cererilor de plata Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice (POS CCE) Ministerul Fondurilor Europene - Iunie - iulie

More information

Tema seminarului: Analiza evolutiei si structurii patrimoniului

Tema seminarului: Analiza evolutiei si structurii patrimoniului Tema seminarului: Analiza evolutiei si structurii patrimoniului Analiza situaţiei patrimoniale începe, de regulă, cu analiza evoluţiei activelor în timp. Aprecierea activelor însă se efectuează în raport

More information

Ordin. ministrul finanțelor publice emite următorul ordin:

Ordin. ministrul finanțelor publice emite următorul ordin: Ordin privind modificarea și completarea Reglementărilor contabile conforme cu Standardele Internaționale de Raportare Financiară, aprobate prin Ordinul ministrului finanțelor publice nr. 2.844/2016 În

More information

Planul de conturi general, 2018, societăţi comerciale

Planul de conturi general, 2018, societăţi comerciale Planul de conturi general, 2018, societăţi comerciale Clasa 1 - Conturi de capitaluri, provizioane, împrumuturi și datorii asimilate 10. Capital și rezerve 101. Capital 1011. Capital subscris nevărsat

More information

FONDURILE EXTERNE NERAMBURSABILE POSTADERARE O NOUĂ ABORDARE BUGETARĂ ŞI CONTABILĂ ÎNCEPÂND CU ANUL MONOGRAFII CONTABILE

FONDURILE EXTERNE NERAMBURSABILE POSTADERARE O NOUĂ ABORDARE BUGETARĂ ŞI CONTABILĂ ÎNCEPÂND CU ANUL MONOGRAFII CONTABILE FONDURILE EXTERNE NERAMBURSABILE O NOUĂ ABORDARE BUGETARĂ ŞI CONTABILĂ ÎNCEPÂND CU ANUL 2009. MONOGRAFII CONTABILE Şef serviciu Georgeta ALECU Consilier superior Liliana REPANOVICI Direcţia Generală de

More information

Denumirea indicatorilor

Denumirea indicatorilor AMONIL SA SLOBOZIA in reorganizare CIF 2071105 SITUATIA preliminata a REZULTATULUI GLOBAL la 31dec. 2017 Venituri Denumirea indicatorilor 2016 2017 Venituri din vanzari 3,000.00 51,645.00 Alte venituri

More information

Universitatea Creştină Dimitrie Cantemir Facultatea de FinanŃe, Bănci şi Contabilitate. Cursuri online

Universitatea Creştină Dimitrie Cantemir Facultatea de FinanŃe, Bănci şi Contabilitate. Cursuri online Universitatea Creştină Dimitrie Cantemir Facultatea de FinanŃe, Bănci şi Contabilitate Braşov Cursuri online CONTABILITATE FINANCIARĂ ANUL II ZI / FR Lector univ. drd. Angela BROJU Contabilitatea Stocurilor

More information

Titlul lucrării propuse pentru participarea la concursul pe tema securității informatice

Titlul lucrării propuse pentru participarea la concursul pe tema securității informatice Titlul lucrării propuse pentru participarea la concursul pe tema securității informatice "Îmbunătăţirea proceselor şi activităţilor educaţionale în cadrul programelor de licenţă şi masterat în domeniul

More information

CAPITOLUL I (1)

CAPITOLUL I (1) Normele metodologice privind întocmirea şi depunerea situaţiilor financiare ale instituţiilor publice la 31 decembrie 2016, din 30.01.2017 CAPITOLUL I Prevederi generale 1.1. Autorităţile publice, ministerele

More information

Principalele modificări ale cadrului de raportare FINREP generate de aplicarea IFRS 9

Principalele modificări ale cadrului de raportare FINREP generate de aplicarea IFRS 9 Anexă Principalele modificări ale cadrului de raportare FINREP generate de aplicarea IFRS 9 I. Principalele modificări datorate noilor prevederi privind clasificarea și evaluarea instrumentelor financiare:

More information

Fondul comercial reprezintă diferenţa între costul de achiziţie al participaţiei dobândite şi valoarea părţii din activele nete achiziţionate.

Fondul comercial reprezintă diferenţa între costul de achiziţie al participaţiei dobândite şi valoarea părţii din activele nete achiziţionate. Anexa Ghidul practic privind tratamentul fiscal al unor operaţiuni efectuate de către contribuabilii care aplică Reglementările contabile conforme cu Standardele Internaţionale de Raportare Financiară,

More information

ORDIN Nr din 30 iunie 2011 pentru aprobarea Sistemului simplificat de contabilitate

ORDIN Nr din 30 iunie 2011 pentru aprobarea Sistemului simplificat de contabilitate ORDIN Nr. 2239 din 30 iunie 2011 pentru aprobarea Sistemului simplificat de contabilitate EMITENT: MINISTERUL FINANŢELOR PUBLICE PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL NR. 522 bis din 25 iulie 2011 În baza prevederilor

More information

Aspecte controversate în Procedura Insolvenţei şi posibile soluţii

Aspecte controversate în Procedura Insolvenţei şi posibile soluţii www.pwc.com/ro Aspecte controversate în Procedura Insolvenţei şi posibile soluţii 1 Perioada de observaţie - Vânzarea de stocuri aduse în garanţie, în cursul normal al activității - Tratamentul leasingului

More information

METODE DE EVALUARE A IMPACTULUI ASUPRA MEDIULUI ŞI IMPLEMENTAREA SISTEMULUI DE MANAGEMENT DE MEDIU

METODE DE EVALUARE A IMPACTULUI ASUPRA MEDIULUI ŞI IMPLEMENTAREA SISTEMULUI DE MANAGEMENT DE MEDIU UNIVERSITATEA POLITEHNICA BUCUREŞTI FACULTATEA ENERGETICA Catedra de Producerea şi Utilizarea Energiei Master: DEZVOLTAREA DURABILĂ A SISTEMELOR DE ENERGIE Titular curs: Prof. dr. ing Tiberiu APOSTOL Fond

More information

No. 6 February 2015 Tax alert

No. 6 February 2015 Tax alert No. 6 February 2015 Tax alert No. 6 February 2015 Buletin fiscal In this issue: New accounting regulations This update is accurate to the best of our knowledge at the time of issue. It is, however, meant

More information

RAPORT DE AUDIT asupra situatiilor financiare ale SC IAICA SA ALEXANDRIA la 2005

RAPORT DE AUDIT asupra situatiilor financiare ale SC IAICA SA ALEXANDRIA la 2005 RAPORT DE AUDIT asupra situatiilor financiare ale SC IAICA SA ALEXANDRIA la 2005 CAPITOLUL I In conformitate cu prevederile Legii nr.525/2002privind valorile mobiliare,serviciile de investitii financiare

More information

SISTEM SIMPLIFICAT DE CONTABILITATE

SISTEM SIMPLIFICAT DE CONTABILITATE ANEXA SISTEM SIMPLIFICAT DE CONTABILITATE REGLEMENTĂRI CONTABILE SIMPLIFICATE CAPITOLUL I ARIA DE APLICABILITATE ŞI MONEDA DE RAPORTARE 1. (1) Reglementările contabile simplificate cuprind principiile

More information

Metrici LPR interfatare cu Barix Barionet 50 -

Metrici LPR interfatare cu Barix Barionet 50 - Metrici LPR interfatare cu Barix Barionet 50 - Barionet 50 este un lan controller produs de Barix, care poate fi folosit in combinatie cu Metrici LPR, pentru a deschide bariera atunci cand un numar de

More information

2. Setări configurare acces la o cameră web conectată într-un router ZTE H218N sau H298N

2. Setări configurare acces la o cameră web conectată într-un router ZTE H218N sau H298N Pentru a putea vizualiza imaginile unei camere web IP conectată într-un router ZTE H218N sau H298N, este necesară activarea serviciului Dinamic DNS oferit de RCS&RDS, precum și efectuarea unor setări pe

More information

Valoarea bruta. Sold la imobilizare exercitiului financiar = =5+6-7

Valoarea bruta. Sold la imobilizare exercitiului financiar = =5+6-7 S.C. ECO SAL 2005 S.A. C.U.I. RO 17870232 POLITICI CONTABILE SI NOTE EXPLICATIVE LA SITUATIA FINANCIARA INCHEIATA LA 31/12/2013 Situatia financiara anuala simplificata a fost intocmita in conformitate

More information

Versionare - GIT ALIN ZAMFIROIU

Versionare - GIT ALIN ZAMFIROIU Versionare - GIT ALIN ZAMFIROIU Controlul versiunilor - necesitate Caracterul colaborativ al proiectelor; Backup pentru codul scris Istoricul modificarilor Terminologie și concepte VCS Version Control

More information

MANAGEMENT 1. SERVICIILE TURISTICE

MANAGEMENT 1. SERVICIILE TURISTICE Departamenul de Ştiinţe Economice Programul de Studii: Inginerie şi Management în Alimentaţia Publică şi Agroturism TEMATICA PENTRU EXAMENUL DE LICENŢĂ ANUL UNIVERSITAR 2015/2016 proba scrisă I. MANAGEMENT

More information

A. DISCIPLINE FUNDAMENTALE

A. DISCIPLINE FUNDAMENTALE A. DISCIPLINE FUNDAMENTALE Disciplina 1: ECONOMIE POLITICĂ Economia de piaţă: caracteristici, tipurile contemporane. Banii definire, funcţii. Agenţii economici. Fluxurile activităţii economice. Factorii

More information

RECUNOAŞTEREA CHELTUIELILOR

RECUNOAŞTEREA CHELTUIELILOR RECUNOAŞTEREA CHELTUIELILOR Asist. univ. drd. Teiuşan Sorin-Ciprian - Universitatea 1 Decembrie 1918 Alba Iulia Rezumat: The following paragraphs reflect a few aspects about the expensive recognition.

More information

1 Cuprins 1. Prezentarea societatii comerciale 1.1.Organizare si functionare 1.2. Obiectul de activitate 1.3. Organizarea contabilitatii 2. Obiectiv 3

1 Cuprins 1. Prezentarea societatii comerciale 1.1.Organizare si functionare 1.2. Obiectul de activitate 1.3. Organizarea contabilitatii 2. Obiectiv 3 1 Cuprins 1. Prezentarea societatii comerciale 1.1.Organizare si functionare 1.2. Obiectul de activitate 1.3. Organizarea contabilitatii 2. Obiectiv 3. Politicile si procedurile contabile 3.1. Generalitati

More information

ministrul finanțelor publice emite următorul ordin:

ministrul finanțelor publice emite următorul ordin: ORDIN Nr. 1176/2018 din 26 ianuarie 2018 pentru modificarea și completarea Normelor metodologice privind organizarea și conducerea contabilității instituțiilor publice, Planul de conturi pentru instituțiile

More information

NOTA: se vor mentiona toate bunurile aflate in proprietate, indiferent daca ele se afla sau nu pe teritoriul Romaniei la momentul declararii.

NOTA: se vor mentiona toate bunurile aflate in proprietate, indiferent daca ele se afla sau nu pe teritoriul Romaniei la momentul declararii. 2. Bunuri sub forma de metale pretioase, bijuterii, obiecte de arta si de cult, colectii de arta si numismatica, obiecte care fac parte din patrimoniul cultural national sau universal sau altele asemenea,

More information

Preţul mediu de închidere a pieţei [RON/MWh] Cota pieţei [%]

Preţul mediu de închidere a pieţei [RON/MWh] Cota pieţei [%] Piaţa pentru Ziua Următoare - mai 217 Participanţi înregistraţi la PZU: 356 Număr de participanţi activi [participanţi/lună]: 264 Număr mediu de participanţi activi [participanţi/zi]: 247 Preţ mediu [lei/mwh]:

More information

NOTE EXPLICATIVE LA SITUATIILE FINANCIARE LA

NOTE EXPLICATIVE LA SITUATIILE FINANCIARE LA S.C. METALICA S.A. SEDIUL SOCIAL: ORADEA, STR. UZINELOR NR. 10 TELEFON 0259267621, FAX 0259470032 CUI 51179 NR.ORDINE IN REGISTRUL COMERTULUI: J05/128/1991 CAPITAL SOCIAL SUBSCRIS SI VARSAT: 1.788.617,5

More information

METODE FOLOSITE PENTRU ÎNTOCMIREA SITUAŢIILOR FINANCIARE PREVIZIONATE METHODS FOR PREPARING FORECAST FINANCIAL STATEMENTS

METODE FOLOSITE PENTRU ÎNTOCMIREA SITUAŢIILOR FINANCIARE PREVIZIONATE METHODS FOR PREPARING FORECAST FINANCIAL STATEMENTS METODE FOLOSITE PENTRU ÎNTOCMIREA SITUAŢIILOR FINANCIARE PREVIZIONATE METHODS FOR PREPARING FORECAST FINANCIAL STATEMENTS TĂNASE ALIN-ELIODOR Postdoctorand Institutul de Economie Mondială Academia Română

More information

Situaţiile financiare

Situaţiile financiare RAPORT SPECIAL Situaţiile financiare 2014 Modificările legii. Exemple și explicaţii www.rs.ro Acesta nu este un Raport special GRATUIT! Preţul de vanzare este de 49 lei. Dvs. beneficiaţi GRATUIT de acest

More information

TEMATICA PENTRU EXAMENUL DE LICENŢĂ ANUL UNIVERSITAR 2011/2012 I. MANAGEMENT

TEMATICA PENTRU EXAMENUL DE LICENŢĂ ANUL UNIVERSITAR 2011/2012 I. MANAGEMENT Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicina Veterinară Departamentul: Ştiinţe Economice Programul de studii: Inginerie şi Management în Alimentaţie Publică şi Agroturism TEMATICA PENTRU EXAMENUL DE LICENŢĂ

More information

BDO Audit SRL Victory Business Center 24 Invingatorilor Street Bucharest ROMANIA

BDO Audit SRL Victory Business Center 24 Invingatorilor Street Bucharest ROMANIA Raportul Auditorului Independent catre Actionarii ROMAERO S.A. Raport asupra situatiilor financiare [1] Am auditat situatiile financiare anexate ale societatii ROMAERO S.A. ( Societatea ) care cuprind

More information

earning every day-ahead your trust stepping forward to the future opcom operatorul pie?ei de energie electricã și de gaze naturale din România Opcom

earning every day-ahead your trust stepping forward to the future opcom operatorul pie?ei de energie electricã și de gaze naturale din România Opcom earning every day-ahead your trust stepping forward to the future opcom operatorul pie?ei de energie electricã și de gaze naturale din România Opcom RAPORT DE PIA?Ã LUNAR MARTIE 218 Piaţa pentru Ziua Următoare

More information

INSTRUMENTE DE MARKETING ÎN PRACTICĂ:

INSTRUMENTE DE MARKETING ÎN PRACTICĂ: INSTRUMENTE DE MARKETING ÎN PRACTICĂ: Marketing prin Google CUM VĂ AJUTĂ ACEST CURS? Este un curs util tuturor celor implicați în coordonarea sau dezvoltarea de campanii de marketingși comunicare online.

More information

CONTABILITATE FINANCIARĂ SUPORT DE CURS ÎNVĂȚĂMÂNT CU FRECVENȚĂ REDUSĂ

CONTABILITATE FINANCIARĂ SUPORT DE CURS ÎNVĂȚĂMÂNT CU FRECVENȚĂ REDUSĂ UNIVERSITATEA CREȘTINĂ DIMITRIE CANTEMIR FACULTATEA DE FINANȚE, BĂNCI ȘI CONTABILITATE CONTABILITATE FINANCIARĂ SUPORT DE CURS ÎNVĂȚĂMÂNT CU FRECVENȚĂ REDUSĂ Coordonator disciplină Prof. univ. dr. Victor

More information

CHELTUIELILE I VENITURILE, STRUCTURILE CONTULUI DE PROFIT I PIERDERE

CHELTUIELILE I VENITURILE, STRUCTURILE CONTULUI DE PROFIT I PIERDERE CHELTUIELILE I VENITURILE, STRUCTURILE CONTULUI DE PROFIT I PIERDERE ASIST. UNIV. DRD. TEIU AN SORIN-CIPRIAN Universitatea 1 Decembrie 1918 Alba Iulia, Str. tefan cel Mare, Nr. 24, Bl. ME2, Ap. 10 Tel:

More information

CAIETUL DE SARCINI Organizare evenimente. VS/2014/0442 Euro network supporting innovation for green jobs GREENET

CAIETUL DE SARCINI Organizare evenimente. VS/2014/0442 Euro network supporting innovation for green jobs GREENET CAIETUL DE SARCINI Organizare evenimente VS/2014/0442 Euro network supporting innovation for green jobs GREENET Str. Dem. I. Dobrescu, nr. 2-4, Sector 1, CAIET DE SARCINI Obiectul licitaţiei: Kick off,

More information

RAPORTUL AUDITORULUI FINANCIAR INDEPENDENT

RAPORTUL AUDITORULUI FINANCIAR INDEPENDENT SC REMAT MARAMURES SA RAPORTUL AUDITORULUI FINANCIAR INDEPENDENT 31 DECEMBRIE 2011 G5 CONSULTING SRL Autorizatia nr.223/02.07.2002 inregistrata la Camera Auditorilor Financiari din Romania. RAPORTUL AUDITORULUI

More information

Semnale şi sisteme. Facultatea de Electronică şi Telecomunicaţii Departamentul de Comunicaţii (TC)

Semnale şi sisteme. Facultatea de Electronică şi Telecomunicaţii Departamentul de Comunicaţii (TC) Semnale şi sisteme Facultatea de Electronică şi Telecomunicaţii Departamentul de Comunicaţii (TC) http://shannon.etc.upt.ro/teaching/ssist/ 1 OBIECTIVELE CURSULUI Disciplina îşi propune să familiarizeze

More information

STANDARDUL NAŢIONAL DE CONTABILITATE PREZENTAREA SITUAŢIILOR FINANCIARE

STANDARDUL NAŢIONAL DE CONTABILITATE PREZENTAREA SITUAŢIILOR FINANCIARE STANDARDUL NAŢIONAL DE CONTABILITATE PREZENTAREA SITUAŢIILOR FINANCIARE Introducere 1. Prezentul standard este elaborat în baza Directivelor UE, Cadrului general conceptual pentru raportarea financiară,

More information

Tematica la disciplina Contabilitate financiară pentru examenul de licenţă CONTABILITATE FINANCIARĂ Prof. univ. dr.

Tematica la disciplina Contabilitate financiară pentru examenul de licenţă CONTABILITATE FINANCIARĂ Prof. univ. dr. Tematica la disciplina Contabilitate financiară pentru examenul de licenţă 2015 CONTABILITATE FINANCIARĂ Prof. univ. dr. Lucia Paliu Popa Târgu Jiu 2015 CUPRINS 1. Contabilitatea capitalurilor. 3 1.1.

More information

Implicaţii practice privind impozitarea pieţei de leasing din România

Implicaţii practice privind impozitarea pieţei de leasing din România www.pwc.com Implicaţii practice privind impozitarea pieţei de leasing din România Valentina Radu, Manager Alexandra Smedoiu, Manager Agenda Implicaţii practice în ceea ce priveşte impozitarea pieţei de

More information

Raport Financiar Preliminar

Raport Financiar Preliminar DIGI COMMUNICATIONS NV Preliminary Financial Report as at 31 December 2017 Raport Financiar Preliminar Pentru anul incheiat la 31 Decembrie 2017 RAPORT PRELIMINAR 2017 pag. 0 Sumar INTRODUCERE... 2 CONTUL

More information

Auditul financiar la IMM-uri: de la limitare la oportunitate

Auditul financiar la IMM-uri: de la limitare la oportunitate Auditul financiar la IMM-uri: de la limitare la oportunitate 3 noiembrie 2017 Clemente Kiss KPMG in Romania Agenda Ce este un audit la un IMM? Comparatie: audit/revizuire/compilare Diferente: audit/revizuire/compilare

More information

Procesarea Imaginilor

Procesarea Imaginilor Procesarea Imaginilor Curs 11 Extragerea informańiei 3D prin stereoviziune Principiile Stereoviziunii Pentru observarea lumii reale avem nevoie de informańie 3D Într-o imagine avem doar două dimensiuni

More information

Contabilizarea bunurilor reposedate în urma rezilierii contractelor de leasing financiar București, 17 noiembrie 2011

Contabilizarea bunurilor reposedate în urma rezilierii contractelor de leasing financiar București, 17 noiembrie 2011 Contabilizarea bunurilor reposedate în urma rezilierii contractelor de leasing financiar București, 17 noiembrie 2011 Contabilizarea bunurilor reposedate în urma rezilierii contractelor de leasing financiar

More information

BAZELE CONTABILITĂŢII

BAZELE CONTABILITĂŢII UNIVERSITATEA DIN PETROŞANI ÎNVĂŢĂMÂNT LA DISTANŢĂ Lect. univ. drd. Alin Monea BAZELE CONTABILITĂŢII PETROŞANI 2007 1 CUPRINS PAG CAPITOLUL 1. INTRODUCERE ÎN CONTABILITATE 1. Fundamentele ştiinţifice ale

More information

S.A.I. SAFI INVEST S.A. SITUATII FINANCIARE LA 31 DECEMBRIE 2016 INTOCMITE IN CONFORMITATE CU STANDARDELE INTERNATIONALE DE RAPORTARE FINANCIARA

S.A.I. SAFI INVEST S.A. SITUATII FINANCIARE LA 31 DECEMBRIE 2016 INTOCMITE IN CONFORMITATE CU STANDARDELE INTERNATIONALE DE RAPORTARE FINANCIARA S.A.I. SAFI INVEST S.A. SITUATII FINANCIARE LA 31 DECEMBRIE 2016 INTOCMITE IN CONFORMITATE CU STANDARDELE INTERNATIONALE DE RAPORTARE FINANCIARA INTRENATIONALE DE RAPORTARE FINANCIARA.(TOATE SUMELE SUNT

More information

RAPORTUL AUDITORULUI INDEPENDENT

RAPORTUL AUDITORULUI INDEPENDENT Tel: +40-264-334 114 Fax: +40-264-314 115 wwwbdoro Cluj City Center Str Dorobantilor nr14-16 Cluj-Napoca Romania 400117 Catre Consiliului de Administraţie şi Acţionarii SSIF BROKER SA RAPORTUL AUDITORULUI

More information

PROCEDURA PRIVIND DECONTURILE. 2. Domeniu de aplicare Procedura se aplică în cadrul Universităţii Tehnice Cluj-Napoca

PROCEDURA PRIVIND DECONTURILE. 2. Domeniu de aplicare Procedura se aplică în cadrul Universităţii Tehnice Cluj-Napoca PROCEDURA PRIVIND DECONTURILE 1. Scpul: Descrie structura si mdul de elabrare si prezentare a prcedurii privind dcumentele care trebuie intcmite si cursul acestra, atunci cind persana efectueaza un decnt.

More information

Corpul Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România

Corpul Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România Corpul Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România CURS DE PREGĂTIRE PENTRU EXAMENUL DE ACCES DOMENIUL CONTABILITATE LECTOR: MARIA MĂDĂLINA GÎRBINĂ BACĂU, aprile 2010 CONTABILITATEA CONFORMĂ

More information

Raport Semestul I S.C. VES S.A. Sighişoara. August, Raport semestrial întocmit conform Regulamentului nr.1/2006 al CNVM, Anexa nr.

Raport Semestul I S.C. VES S.A. Sighişoara. August, Raport semestrial întocmit conform Regulamentului nr.1/2006 al CNVM, Anexa nr. Raport Semestul I - 2018 S.C. VES S.A. Sighişoara August, 2018 Raport semestrial întocmit conform Regulamentului nr.1/2006 al CNVM, Anexa nr. 31 RAPORT SEMESTRIAL 2018 Raportul semestrial conform Regulamentului

More information

Planul de conturi al evidenței contabile în băncile licențiate din Republica Moldova din

Planul de conturi al evidenței contabile în băncile licențiate din Republica Moldova din Planul de conturi al evidenței contabile în băncile licențiate din Republica Moldova din 26.03.1997 Publicat în Monitorul Oficial al R.Moldova nr.33-34/54 din 22.05.1997 [Denumirea modificată prin Hot.BNM

More information

345 % %

345 % % Universitatea Lucian Blaga din Sibiu Facultatea de Ştiinţe Economice Specializarea: Contabilitate şi Informatică de Gestiune VARIANTA I Examen de Licenţă - Sesiunea Iulie 2012 1. Contabilizarea stocurilor

More information

pentru IMM-uri Standardul Internaţional de Raportare Financiară (IFRS ) pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (IMM-uri)

pentru IMM-uri Standardul Internaţional de Raportare Financiară (IFRS ) pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (IMM-uri) 2009 Consiliul pentru Standarde Internaţionale de Contabilitate (IASB ) Situaţii financiare ilustrative Lista pentru prezentarea şi descrierea informaţiilor IFRS pentru IMM-uri Standardul Internaţional

More information

S.C. MACOFIL S.A. TG.JIU NOTA 2. PROVIZIOANE lei - Denumirea provizionului începutul exerciţiului financiar

S.C. MACOFIL S.A. TG.JIU NOTA 2. PROVIZIOANE lei - Denumirea provizionului începutul exerciţiului financiar S.C. MACOFIL S.A. TG.JIU NOTA 2 PROVIZIOANE 31.12.2017 - lei - Denumirea provizionului Sold la începutul exerciţiului financiar Transferuri în cont din cont Sold la sfârşitul exerciţiului financiar 0 1

More information

IPOSTAZE NOI PRIVIND EVALUAREA LA COST ISTORIC SAU VALOARE JUSTĂ 1

IPOSTAZE NOI PRIVIND EVALUAREA LA COST ISTORIC SAU VALOARE JUSTĂ 1 Accounting and Management Information Systems Vol. 8, No. 1, pp. 78-99, 2009 IPOSTAZE NOI PRIVIND EVALUAREA LA COST ISTORIC SAU VALOARE JUSTĂ 1 Ionel JIANU Academia de Studii Economice din Bucureşti NEW

More information

STUDIU COMPARATIV PRIVIND SITUAŢIILE FINANCIARE DIN CONTABILITATEA ANGLO-SAXONĂ ŞI SITUAŢIILE FINANCIARE DIN CONTABILITATEA ROMÂNEASCĂ

STUDIU COMPARATIV PRIVIND SITUAŢIILE FINANCIARE DIN CONTABILITATEA ANGLO-SAXONĂ ŞI SITUAŢIILE FINANCIARE DIN CONTABILITATEA ROMÂNEASCĂ STUDIU COMPARATIV PRIVIND SITUAŢIILE FINANCIARE DIN CONTABILITATEA ANGLO-SAXONĂ ŞI SITUAŢIILE FINANCIARE DIN CONTABILITATEA ROMÂNEASCĂ COMPARATIVE STUDY OF FINANCIAL STATEMENTS IN ANGLO-SAXON AND ROMANIAN

More information

Anexa 6 POLITICI CONTABILE SI NOTE EXPLICATIVE AFERENTE SITUATIILOR FINANCIARE ALE MUNICIPIULUI ORADEA INTOCMITE LA DATA DE

Anexa 6 POLITICI CONTABILE SI NOTE EXPLICATIVE AFERENTE SITUATIILOR FINANCIARE ALE MUNICIPIULUI ORADEA INTOCMITE LA DATA DE Primăria Municipiului Oradea Direcţia Economică Piaţa Unirii, nr. 1 410 100, Oradea Tel. +40 0259-437 000 Fax. +40 0259-437 544 E-mail: primarie@oradea.ro Anexa 6 POLITICI CONTABILE SI NOTE EXPLICATIVE

More information

Raport de Audit statutar

Raport de Audit statutar Raport de Audit statutar Anul 2015 Beneficiar: INCD ECOIND Page 1 of 10 București, 18.04.2016 Doamnei Luoana Florentina Pascu Presedinte, Director General INCD-ECOIND Str. Drumul Podu Damovitei nr 71-73,

More information

BURSA DE VALORI BUCURESTI S.A.

BURSA DE VALORI BUCURESTI S.A. SITUATII FINANCIARE SEPARATE INTOCMITE IN CONFORMITATE CU STANDARDELE INTERNATIONALE DE RAPORTARE FINANCIARA ADOPTATE DE UNIUNEA EUROPEANA 31 DECEMBRIE 2012 SITUATII FINANCIARE PENTRU ANUL INCHEIAT LA

More information

ORDIN pentru aprobarea reglementărilor contabile conforme cu directivele europene

ORDIN pentru aprobarea reglementărilor contabile conforme cu directivele europene ORDIN pentru aprobarea reglementărilor contabile conforme cu directivele europene În temeiul prevederilor art. 2 alin. (2) lit.a) din Hotărârea Guvernului nr. 34/2009 privind organizarea şi funcţionarea

More information

Combinări de întreprinderi

Combinări de întreprinderi Standardul Internaţional de Raportare Financiară 3 Combinări de întreprinderi 22 - PAGE 1 STANDARD INTERNAŢIONAL DE RAPORTARE FINANCIARĂ MARTIE 2004 Cuprins INTRODUCERE Motive pentru emiterea IFRS Trăsături

More information

STANDARDE INTERNATIONALE DE RAPORTARE FINANCIARA (IFRS)

STANDARDE INTERNATIONALE DE RAPORTARE FINANCIARA (IFRS) STANDARDE INTERNATIONALE DE RAPORTARE FINANCIARA (IFRS) Cuprins CADRUL CONCEPTUAL AL RAPORTARII FINANCIARE... 2 IAS 1 PREZENTAREA SITUATIILOR FINANCIARE... 3 IAS 8 POLITICI CONTABILE, MODIFICARI ALE ESTIMARILOR

More information

CUNOȘTINȚE ECONOMICE DE SPECIALITATE

CUNOȘTINȚE ECONOMICE DE SPECIALITATE UNIVERSITATEA DIN CRAIOVA FACULTATEA DE ECONOMIE ȘI ADMINISTRAREA AFACERILOR CUNOȘTINȚE ECONOMICE DE SPECIALITATE SPECIALIZAREA CONTABILITATE ȘI INFORMATICĂ DE GESTIUNE CICLUL DE STUDII UNIVERSITARE DE

More information

BANCA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI O R D I N U L

BANCA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI O R D I N U L PROIECT BANCA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI O R D I N U L BĂNCII NAŢIONALE A ROMÂNIEI Nr. din privind modificarea Ordinului Băncii Naționale a României nr. 10/2012 pentru aprobarea Sistemului de raportare contabilă

More information

2. POZIŢIA FINANCIARĂ ŞI PERFORMANŢELE ÎNTREPRINDERII

2. POZIŢIA FINANCIARĂ ŞI PERFORMANŢELE ÎNTREPRINDERII 2. POZIŢIA FINANCIARĂ ŞI PERFORMANŢELE ÎNTREPRINDERII 2.1. Obiectul şi metoda contabilităţii Obiectul unei ştiinţe în general, deci şi al contabilităţii, este reprezentat de răspunsul la întrebarea Ce

More information

Regulament privind aplicarea unor prevederi ale art. 104 din Legea nr. 126/2018 privind piețele de instrumente financiare - PROIECT -

Regulament privind aplicarea unor prevederi ale art. 104 din Legea nr. 126/2018 privind piețele de instrumente financiare - PROIECT - Regulament privind aplicarea unor prevederi ale art. 104 din Legea nr. 126/2018 privind piețele de instrumente financiare - PROIECT - În temeiul prevederilor art. 1 alin. (2), art. 2 alin. (1) lit. a)

More information

INSPECTORATUL ŞCOLAR JUDEŢEAN BRĂILA

INSPECTORATUL ŞCOLAR JUDEŢEAN BRĂILA INSPECTORATUL ŞCOLAR JUDEŢEAN BRĂILA Manualul de politici contabile al Inspectoratului Scolar Judetean Braila DATA ELABORAT 02.12.2015 Exemplar nr. Nedelcu Daniela SEMNĂTURA VERIFICAT Nedelcu Daniela AVIZAT

More information

Proiect CAPITOLUL I DISPOZIŢII GENERALE

Proiect CAPITOLUL I DISPOZIŢII GENERALE Anexă Norme metodologice privind întocmirea situaţiilor financiare FINREP la nivel individual, conforme cu Standardele internaţionale de raportare financiară, aplicabile instituţiilor de credit în scopuri

More information

Situatii financiare 31 decembrie 2007

Situatii financiare 31 decembrie 2007 Banca UniCredit Tiriac Bank S.A. Situatii financiare Intocmit in conformitate cu Ordinul Guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei nr. 5/2005 pentru aprobarea Reglementarilor Contabile conforme cu Directivele

More information

NOTE EXPLICATIVE LA SITUATIILE FINANCIARE ANUALE

NOTE EXPLICATIVE LA SITUATIILE FINANCIARE ANUALE NOTE EXPLICATIVE LA SITUATIILE FINANCIARE ANUALE 31 DECEMBRIE 2015 CUPRINS Situatia fluxurilor de trezorerie Situatia modificarilor capitalululi propriu Nota 1- Active imobilizate Nota 2 Provizioane Nota

More information

METODE DE CALCULAŢIE A COSTURILOR ÎN INDUSTRIA MINIERĂ

METODE DE CALCULAŢIE A COSTURILOR ÎN INDUSTRIA MINIERĂ METODE DE CALCULAŢIE A COSTURILOR ÎN INDUSTRIA MINIERĂ Drd. Ion-Trifoi Gigi, Universitatea Babeş-Bolyai Cluj-Napoca Rezumat: Financial accounting has the role of providing the necessary information for

More information

NOTE EXPLICATIVE. 1.Entitatea care raporteaza

NOTE EXPLICATIVE. 1.Entitatea care raporteaza NOTE EXPLICATIVE 1.Entitatea care raporteaza Fondul Inchis de Investitii STK EMERGENT este un fond inchis de investitii cu sediul in Romania. Adresa sediului social a societatii de administrare STK FINANCIAL

More information

Documentaţie Tehnică

Documentaţie Tehnică Documentaţie Tehnică Verificare TVA API Ultima actualizare: 27 Aprilie 2018 www.verificaretva.ro 021-310.67.91 / 92 info@verificaretva.ro Cuprins 1. Cum funcţionează?... 3 2. Fluxul de date... 3 3. Metoda

More information

Fişa disciplinei. 1. Date despre program. 2. Date despre disciplina Titulari. 3. Timp total estimat. 4. Precondiţii.

Fişa disciplinei. 1. Date despre program. 2. Date despre disciplina Titulari. 3. Timp total estimat. 4. Precondiţii. Fişa disciplinei 1. Date despre program 1.1. Instituţia de învăţământ ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE 1.2. Facultatea CIBERNETICĂ, STATISTICĂ ŞI INFORMATICĂ ECONOMICĂ 1.3. Departamente (Departament) INFORMATICA

More information

PRIMCOM SA NOTE LA SITUATIILE FINANCIARE INDIVIDUALE

PRIMCOM SA NOTE LA SITUATIILE FINANCIARE INDIVIDUALE PRIMCOM SA NOTE LA SITUATIILE FINANCIARE INDIVIDUALE Intocmite in conformitate cu Ordinul Ministrului Finantelor Publice nr. 1802/2014 cu modificarile ulterioare La data si pentru exercitiul finanaciar

More information

Modalitǎţi de clasificare a datelor cantitative

Modalitǎţi de clasificare a datelor cantitative Modalitǎţi de clasificare a datelor cantitative Modul de stabilire a claselor determinarea pragurilor minime şi maxime ale fiecǎrei clase - determinǎ modul în care sunt atribuite valorile fiecǎrei clase

More information

RAPORT SEMESTRIAL LIFE IS HARD S.A.

RAPORT SEMESTRIAL LIFE IS HARD S.A. pagina 1 din 12 RAPORT SEMESTRIAL 2017 ÎN CONFORMITATE CU PREVEDERILE REGULAMENTULUI NR. 1/2006 PRIVIND EMITENȚII ȘI OPERAȚIUNILE CU VALORI MOBILIARE LIFE IS HARD S.A. Emitent admis pe sistemul alternativ

More information

POLITICA DE CONTABILITATE ÎN CONFORMITATE CU SIRF pentru anul 2013

POLITICA DE CONTABILITATE ÎN CONFORMITATE CU SIRF pentru anul 2013 BANCA DE FINANŢE ŞI COMERŢ S.A. «APROBAT» prin hotărârea Consiliului Băncii proces-verbal nr.476 (C) din 06.12.2012 cu modificări proces-verbal nr.478 (C) din 18.02.2013 proces-verbal nr.516 (C) din 17.12.2013

More information

RAPORT AFERENT SEMESTRULUI I Elaborat in conformitate cu Regulamentul nr. 1/2006 emis de Comisia Națională a Valorilor Mobiliare

RAPORT AFERENT SEMESTRULUI I Elaborat in conformitate cu Regulamentul nr. 1/2006 emis de Comisia Națională a Valorilor Mobiliare RAPORT AFERENT SEMESTRULUI I 2015 Elaborat in conformitate cu Regulamentul nr. 1/2006 emis de Comisia Națională a Valorilor Mobiliare Raportul semestrial conform Regulamentul CNVM Nr 1/2006 privind emitentii

More information

GHID DE TERMENI MEDIA

GHID DE TERMENI MEDIA GHID DE TERMENI MEDIA Definitii si explicatii 1. Target Group si Universe Target Group - grupul demografic care a fost identificat ca fiind grupul cheie de consumatori ai unui brand. Toate activitatile

More information

Regulament nr. 8/2016 pentru modificarea şi completarea unor acte normative

Regulament nr. 8/2016 pentru modificarea şi completarea unor acte normative AUTORITATEA DE SUPRAVEGHERE FINANCIARĂ Regulament nr. 8/2016 pentru modificarea şi completarea unor acte normative În conformitate cu prevederile art. 1 alin. (2), art. 2 alin. (1) lit. a), c) şi d), art.

More information

BRD ASSET MANAGEMENT SAI SA SITUATII FINANCIARE PENTRU EXERCITIUL INCHEIAT LA 31 DECEMBRIE intocmite in conformitate cu

BRD ASSET MANAGEMENT SAI SA SITUATII FINANCIARE PENTRU EXERCITIUL INCHEIAT LA 31 DECEMBRIE intocmite in conformitate cu BRD ASSET MANAGEMENT SAI SA SITUATII FINANCIARE PENTRU EXERCITIUL INCHEIAT LA 31 DECEMBRIE 2011 intocmite in conformitate cu Standardele Internationale de Raportare Financiara dupa cum au fost adoptate

More information

DECLARAȚIE DE PERFORMANȚĂ Nr. 101 conform Regulamentului produselor pentru construcții UE 305/2011/UE

DECLARAȚIE DE PERFORMANȚĂ Nr. 101 conform Regulamentului produselor pentru construcții UE 305/2011/UE S.C. SWING TRADE S.R.L. Sediu social: Sovata, str. Principala, nr. 72, judetul Mures C.U.I. RO 9866443 Nr.Reg.Com.: J 26/690/1997 Capital social: 460,200 lei DECLARAȚIE DE PERFORMANȚĂ Nr. 101 conform Regulamentului

More information

TEMATICA SI BIBLIOGRAFIA PENTRU EXAMENUL DE LICENŢĂ SESIUNEA - IULIE 2013

TEMATICA SI BIBLIOGRAFIA PENTRU EXAMENUL DE LICENŢĂ SESIUNEA - IULIE 2013 TEMATICA SI BIBLIOGRAFIA PENTRU EXAMENUL DE LICENŢĂ SESIUNEA - IULIE 2013 1. MACROECONOMIE Prof. univ. dr. Gheorghe Popescu Conf. univ. dr. Cristian Florin Ciurlau 1.1. MACROECONOMIE ŞI GUVERNARE 1.2.

More information

FONDUL INCHIS DE INVESTITII GLOBAL INVESTING FUND. Situatii financiare intocmite in conformitate cu IFRS

FONDUL INCHIS DE INVESTITII GLOBAL INVESTING FUND. Situatii financiare intocmite in conformitate cu IFRS FONDUL INCHIS DE INVESTITII GLOBAL INVESTING FUND Situatii financiare intocmite in conformitate cu IFRS Pentru exercitiul financiar incheiat la 31 decembrie 2013 Continut: Pagina 3 Situatia pozitiei financiare

More information

AUTORITATEA DE SUPRAVEGHERE FINANCIARĂ PUBLICATĂ ÎN: MONITORUL OFICIAL NR.

AUTORITATEA DE SUPRAVEGHERE FINANCIARĂ PUBLICATĂ ÎN: MONITORUL OFICIAL NR. NORMA Nr. 5/2018 din 14 martie 2018 privind încheierea exercițiului financiar 2017 pentru societățile din domeniul asigurărilor EMITENT: AUTORITATEA DE SUPRAVEGHERE FINANCIARĂ PUBLICATĂ ÎN: MONITORUL OFICIAL

More information

EMITENT: MINISTERUL FINANŢELOR PUBLICE PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 766 din 10 noiembrie 2009 Data intrarii in vigoare : 1 ianuarie 2010

EMITENT: MINISTERUL FINANŢELOR PUBLICE PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 766 din 10 noiembrie 2009 Data intrarii in vigoare : 1 ianuarie 2010 ORDIN nr. 3055 din 29 octombrie 2009 (*actualizat*) pentru aprobarea Reglementărilor contabile conforme cu directivele europene Forma actualizata valabila la data de : 3 septembrie 2014 Prezenta forma

More information

Excel Advanced. Curriculum. Școala Informală de IT. Educație Informală S.A.

Excel Advanced. Curriculum. Școala Informală de IT. Educație Informală S.A. Excel Advanced Curriculum Școala Informală de IT Tel: +4.0744.679.530 Web: www.scoalainformala.ro / www.informalschool.com E-mail: info@scoalainformala.ro Cuprins 1. Funcții Excel pentru avansați 2. Alte

More information

PROGRAMA aferentă examenului de aptitudini în vederea obținerii calității de expert contabil, sesiunea CONTABILITATE

PROGRAMA aferentă examenului de aptitudini în vederea obținerii calității de expert contabil, sesiunea CONTABILITATE PROGRAMA aferentă examenului de aptitudini în vederea obținerii calității de expert contabil, sesiunea 2017 1. CONTABILITATE Capitolul I CONTABILITATE ȘI RAPORTARE FINANCIARĂ CONFORME REGLEMENTĂRILOR NAȚIONALE

More information

ISBN-13:

ISBN-13: Regresii liniare 2.Liniarizarea expresiilor neliniare (Steven C. Chapra, Applied Numerical Methods with MATLAB for Engineers and Scientists, 3rd ed, ISBN-13:978-0-07-340110-2 ) Există cazuri în care aproximarea

More information

SIF Moldova S.A. INFORMATII FINANCIARE CU SCOP SPECIAL PENTRU PERIOADA DE TREI LUNI INCHEIATĂ LA 31 MARTIE 2018 NEAUDITATE

SIF Moldova S.A. INFORMATII FINANCIARE CU SCOP SPECIAL PENTRU PERIOADA DE TREI LUNI INCHEIATĂ LA 31 MARTIE 2018 NEAUDITATE SIF Moldova S.A. INFORMATII FINANCIARE CU SCOP SPECIAL PENTRU PERIOADA DE TREI LUNI INCHEIATĂ LA 31 MARTIE NEAUDITATE ÎNTOCMITE ÎN CONFORMITATE CU STANDARDELE INTERNAŢIONALE DE RAPORTARE FINANCIARĂ ADOPTATE

More information

Napochim Imobiliare SA

Napochim Imobiliare SA Napochim Imobiliare SA RAPORT SEMESTRIAL LA 30.06.2017 RAPORT SEMESTRIAL (conform Regulamentului CNVM nr. 1/2006) LA 30.06.2017 Data raportului: 25.08.2017 Denumirea societatii comerciale: Napochim Imobiliare

More information

Implicarea profesiei contabile în dezvoltarea calităţii raportărilor financiare din sectorul public. 8 noiembrie 2013

Implicarea profesiei contabile în dezvoltarea calităţii raportărilor financiare din sectorul public. 8 noiembrie 2013 Implicarea profesiei contabile în dezvoltarea calităţii raportărilor financiare din sectorul public 8 noiembrie 2013 1 Importanța raportărilor financiare în sectorul public Sectorul public generează o

More information

STANDARDUL NAŢIONAL DE CONTABILITATE CHELTUIELI

STANDARDUL NAŢIONAL DE CONTABILITATE CHELTUIELI STANDARDUL NAŢIONAL DE CONTABILITATE CHELTUIELI Introducere 1. Prezentul standard este elaborat în baza Directivelor UE şi Cadrului general conceptual pentru raportarea financiară. Obiectiv 2. Obiectivul

More information

Reglementări contabile privind

Reglementări contabile privind ANEXA Reglementări contabile privind situaţiile financiare anuale individuale și situaţiile financiare anuale consolidate ale entităților care desfășoară activitate de asigurare și/sau reasigurare CAPITOLUL

More information

STUDIU PRIVIND REZULTATUL CONTABIL ŞI REZULTATUL FISCAL

STUDIU PRIVIND REZULTATUL CONTABIL ŞI REZULTATUL FISCAL STUDIU PRIVIND REZULTATUL CONTABIL ŞI REZULTATUL FISCAL Lect. univ. dr. Mariana GURĂU Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor Universitatea Nicolae Titulescu din Bucureşti Performanţa economico-financiară

More information