Strategii energetice pentru mediul urban

Size: px
Start display at page:

Download "Strategii energetice pentru mediul urban"

Transcription

1 Strategii energetice pentru mediul urban Training, instrumente și idei pentru a vă îmbunătăți Planul de Acțiune în domeniul Energiei Regenerabile (SEAP sau PAED)

2 2 COVENANT CAPACITY Provocarea Schimbarea climei este cea mai mare problemă a lumii actuale, iar constuirea unor comunități sustenabile energetic în întreaga Europă este un proces deosebit de important pentru atingerea targeturilor naționale și europene de reducere a gazelor cu efect de seră (GHG) cu 20% până în Programul Covenant capacity își propune să vă ajute, pe dumneavoastră și pe administrația dumneavoastră publică locală (LG), să abordați această problemă care necesită din ce în ce mai multă atenţie. Proiectul vă oferă instrumentele necesare pentru a produce și livra un Planul de acțiune privind energia durabilă (PAED/SEAP) de succes, ajută la creșterea nivelului de abilități și cunoștințe în cadrul organizației dumneavoastră și contribuie la crearea unei Comunităţi Sustenabile Energetic (CSE). Cine sunt beneficiarii? Un program de învățare facilă oferit reprezentanților autorităților locale lideri ai autorităților locale și personal din cadrul primăriilor etc. În prezent există multe neconcordanțe în LG-uri. Pentru a le ajuta, scopul nostru este de a crește nivelul de conștientizare, de a îmbunătăți cunoștințele, crește interesul și construi capacitatea de a umple lacunele respective. Programul ajută LG-urile să adreseze și alte probleme importante precum accesibilitatea energiei (sărăcie energetică), sănătatea și securitatea furnizării energiei. Ce este Covenant capacity? Covenant capacity este un proiect de training cu o durată de trei ani care se adresează autorităților locale și susținătorilor acestora. Proiectul a început în iunie 2011 și continuă până în mai Este co-finanțat de programul Intelligent Energy Europe. Obiectivul principal este susținerea dezvoltării mai multor Comunităţi Sustenabile Energetic în întreaga Europă. Acest lucru se realizează prin îmbunătățirea nivelului de cunoștințe și abilități în cadrul autorității pe subiecte relevante pentru un - Planul de acțiune privind energia durabilă - motivație, planificare, implementare, monitorizare și evaluare. Un program de tip Train-the-trainer pentru a ridica nivelul de suport pentru primării - oferit: asociațiilor și rețelelor administrațiilor locale agențiilor care se ocupă cu distribuirea energiei ONG-urilor Susținere activă pentru 92 de orașe și municipii selectate, prin dezvoltarea / îmbunătățirea PAEDurilor acestora. Douăsprezece (12) echipe de suport la nivel de țară sunt implicate în aceste activități.

3 Making energy work for cities 3 Abordare și concentrarea atenţiei la nivel multistatal Metoda de abordare a acestui proiect este aceea de a trece dincolo de atelierele sau programele de training ad-hoc obișnuite și să dezvolte un program care susține toate etapele necesare pentru dezvoltarea și livrarea unui Plan de Acțiune privind Energia Durabilă. Programul acoperă toate aspectele, de la inventarele GHG la clădiri, și include și abilitățile mai personale necesare, precum modul de livrare a trainingului pentru personalul autorităților locale și modul de relaționare cu părţile interesate, atât din mediul politic cât și din cadrul autorităților locale, pentru a asigura succesul PAED-ului. Programul de training Covenant capacity Programul oferă o Platformă de training online alcătuită din module integrate pentru dezvoltarea capacităților în aceste 12 țări și pentru a furniza o bază solidă pentru programele de training LG pe climat local și plan de acțiune în domeniul energetic, atât la nivel introductiv cât și la nivel avansat. Principalele module tematice din cadrul programului sunt: Scopul programului este acela de a oferi o abordare de învăţare practică și multilingvă, atât online cât și prin intermediul atelierelor și sesiunilor de training. Programul constă într-o versiune generică europeană (în limba engleză) și apoi într-o serie de versiuni specifice țărilor de implementare, care se adresează cerințelor și problemelor de acolo. Acesta dă posibilitatea și susține autoritățile locale pentru a se înscrie în Convenția Primarilor cu scopul de a crea o platformă comună pentru oraşele şi municipiile implicate în program, cât și pentru susținătorii acestora. Douăsprezece versiuni personalizate pentru următoarele țări: Bulgaria Italia Croatia Polonia Estonia România Finlanda Slovenia Franta Suedia Grecia Marea Britanie Lucrul prin intermediul programului interactiv va permite LG-urilor să utilizeze o serie de instrumente precum training online, website de resurse, workshop-uri, training personalizat pentru fiecare modul, discuții cu colegii și vizite de studiu pentru a vedea exemple de proiecte implementate cu succes. Proiectul Covenant capacity sprijina initiativa Pactul Primarilor ajutand la cresterea capacitatii (potentialilor) semnatari si (potentialilor) Coodonatori/Structurilor suport ai Pactului.

4 4 COVENANT CAPACITY Învață și adună premii Timpul este limitat pentru persoanele cărora li se adresează programul, astfel acesta a fost structurat în secțiuni simple (fiecare dintre acestea necesitând minute pentru a fi parcurse). După fiecare secțiune, utilizatorul primește un punct; prin parcurgerea întregului program de training, acei care adună toate punctele vor primi - un certificat. Fotolia: Julien Tromeur Două viteze pentru dezvoltarea capacităților Primul ghid de implementare PAED pentru LG-urile aflate la început, care nu au un PAED: instrucţiuni pas cu pas pentru realizarea unui inventar al gazelor cu efect de seră, pentru întocmirea unui PAED și pentru avansarea în sectoare energetice esențiale. La nivelul de bază fiecare modul cuprinde: O scurtă introducere ( elementele de bază ce, de ce și alte informații importante) Probleme principale (identificarea relevanței acestora pentru autoritățile locale) Pași recomandați (metodologie / abordare structurată) Procese (relaționare cu persoanele implicate, politici şi finanțe - cu sfaturi pentru personalul din cadrul autorităților locale și pentru liderii acestora) Consiliere (instrumente recomandate pentru proiect, context mai amplu, sfaturi și link-uri) Al doilea ghid PAED pentru comunitățile aflate la un nivel intermediar / avansat, cu PAED-uri care necesită îmbunătățiri: revizii și îmbunătățiri prin peer exchange și consiliere oferită de experți, încurajând obiective mai ambițioase.

5 Making energy work for cities 5 Fiecare modul al celui de-al doilea SEAP cuprinde: Evaluarea statusului și explorarea utilizării anumitor instrumente și metodologii comprehensive Consolidarea planului dumneavoastră de acțiune printr-o serie de măsuri mai ambițioase Îmbunătăţirea monitorizării și evaluarea (consultarea datele colectate, găsirea indicatorilor SMART, monitorizare, evaluare și îmbunătățire) Comunicare (un element principal pentru a avansacine comunică cu, în ce etapă, cum) Sfaturi și Instrumente (consiliere avansată pentru orașele ambițioase ) Grupul țintă al Covenant capacity Se oferă training gratuit pe întreaga durată de viață a proiectului, şi este disponibil: 1. Autorităților locale din Europa: Inclusiv factorilor decizionali la nivel local (primari, viceprimari, consilieri, lideri ai opoziției) Personalului tehnic din autoritățile locale (personalului senior, mid-level și junior din departamentele energetice și cele din domenii precum transport, apă, deșeuri, planificare urbană, locuințe etc. - comunicare și birouri Agenda Locală 21) 2. Trainerilor desemnați prin programul train-thetrainers : asociații și rețele ale administrațiilor locale agenții de energie care colaborează cu autoritățile locale Care sunt beneficiile? Dezvoltarea capacităților în ariile principale ale modulului Acces la alți specialiști în domeniu pentru suport și schimb de idei Training calitativ gratuit pe care îl puteţi transmite altora Ocazii distractive de îmbunătățire a abilităților personale, inclusiv comunicarea Resurse online cu consiliere personalizată țării dumneavoastră Șanse de a face vizite de studiu pentru a vedea exemple de bună practică Vă oferă încrederea de sine și resursele necesare dezvoltării și implementării propriului dumneavoastră PAED pentru ca zona dumneavoastră să fie una dintre Comunităţile Sustenabile Energetic din Europa.

6 6 COVENANT CAPACITY De ce să vă alăturați comunității pentru a deveni un trainer capacity? Primiți training practic, relevant și gratuit pe probleme concrete. Câștigați experiență valoroasă de primă mână pentru a vă ajuta la înțelegerea problemelor (adesea complexe), abordărilor și soluțiilor care pot fi explorate de autorităţile municipale în cadrul implementării PAEDurilor lor. Vă alăturați unei rețele de traineri în creștere care ajută la dezvoltarea capacităților atât de necesare autorităților locale din Europa. Puteți susține și chiar conduce procesele de training din țara dumneavoastră. Puteți dobândi abilități de training și abilități personale, cât și o înțelegere a dinamicii de grup, etc. Este o șansă unică de a vă îmbunătăți abilitățile de comunicare și stăpânire de sine. Vă extindeți rețeaua profesională cu contacte ale altor profesionşti ce se confruntă în munca lor cu problemele energetice şi climatice la nivel local. Puteți participa la o serie de evenimente extraordinare, inclusiv: conferințe motivaționale la nivel naţional ateliere de dezvoltare a capacităților capacity ateliere tematice webminarii capacity vizite de studiu schimburi de experiență Interesat? Contactați-ne: : covenant-capacity@iclei.org Convenția primarilor Convenția primarilor (CoM) este o inițiativă europeană prin care orașele, municipiile și regiunile europene se pot alătura voluntar obiectivului de a reduce emisiile de carbon sub targetul UE de reducere de 20% până în CoM implică un angajament formal prin implementarea unor Planuri de Acțiune în domeniul Energiei Regenerabile ce includ un inventar de bază al emisiilor de carbon. Proiectul Covenant capacity susține inițiativa Convenția primarilor - ajutând la dezvoltarea capacităților potențialilor semnatari în rândul autorităților locale și potențialilor coordonatori/susținători ai Convenției.

7 Making energy work for cities 7 Modulele Covenant capacity Inventarul gazelor cu efect de seră Ce este un inventar de bază al emisiilor și de ce este important? Au nevoie autoritățile locale de un astfel de inventar pentru a lua măsuri în domeniul energetic şi climatic la nivel local? Ce inventar poate fi folosit? Ce emisii ar trebui să monitorizăm, și cum putem realiza monitorizarea? Aceste aspecte sunt explorate prin multe informații fascinante cu privire la tipurile de emisii, limitele comunităţilor, dificultăţi în colectarea datelor, standarde și abordări recomandate. Știați că...? Este posibil să nu existe o legătură între PIB și emisii, după cum se poate vedea în cazul Växjö din Suedia - care se bucură de creștere economică și de o reducere continuă a GHG-urilor. Aflați mai multe în Modulul Inventarul GHG. Dezvoltarea/îmbunătățirea PAED Ce este PAED? Merită efortul? Un PAED este un document care arată cum își ating autoritățile locale targeturile de reducere a emisiilor de carbon până în 2020, de exemplu. Pe baza inventarului emisiilor locale de GHG, PAED-ul definește măsurile concrete de reducere care implică factori politici și tehnici din cadrul LG-urilor, cât și cetățeni sau alți factori interesați. În mod interactiv, modulul SEAP vă conduce de-a lungul acestui proces interesant, vă conectează la toate modulele esențiale și oferă baza consolidării unui lanț de valoare la nivel local. Știați că...? În medie, emisiile operațiunilor LG (ex. curent electricitate și încălzire pentru clădirile ce aparțin autorităților locale, flota de autovehicule a autorităţilor locale, iluminatul stradal etc.) reprezintă între 3 și 10% din totalul emisiilor din comunitatea respectivă. În acest domeniu, LG-ul are control 100% și poate acționa cu ușurință. Acest lucru înseamnă și că implicarea întregii comunități este esențială, ameliorarea situației celorlalte procente de 90+ necesitând implicarea activă a cetățenilor, afacerilor și industriei locale. Aflați mai multe în Modulul Dezvoltarea PAED.

8 8 COVENANT CAPACITY Implicarea părților interesate De ce ar trebui să se implice părțile interesate în procesul PAED? Cine ar trebui implicat și cum? Reducerea emisiilor de carbon în teritoriile LG este o misiune complexă și de durată. Fără angajamentul părților interesate din domeniul energetic și climatic cât și al cetățenilor, PAED-urile și LG-urile nu vor fi eficiente și de durată. Acest modul facilitează planificarea, comunicarea și angajamentul părților interesate, oferindu-vă argumente și metode de interacțiune. Știați că...? Fiecare parte interesată are o locuință. Acesta este un bun punct de start al discuțiilor cu părțile interesate - oamenii plătesc energia pe care o utilizează, iar banii sunt adesea un factor motivațional pentru schimbare. Ce putem face acasă? Jucați jocul economiilor de energie acasă. Aflați mai multe în Modulul Implicarea Părților Interesate. Achiziții În acest modul vom vorbi despre puterea de achiziţionare, și în special cea pentru Achizițiile Publice Verzi (GPP). Achizițţionarea se referă la cumpărarea, închirierea și leasingul bunurilor, serviciilor și lucrărilor. GPP se referă la achizițiile cu impact redus asupra mediului, cu o amprentă mai mică de carbon și cu alte beneficii pentru administrația locală. Explorați modul în care GPP vă ajută să economisiți bani și să reduceți emisiile pe termen mediu și lung. Acest modul conturează problemele principale, oferă informații de bază cu privire la opțiunile de achiziționare și prezintă instrumente utile și exemple interesante. Ați implementat o politică de achiziţionare sustenabilă? Modulul tratează modul de dezvoltare și implementare a unor politici și proceduri eficiente de achiziţionare. Știați că...? Autoritățile publice sunt mari cumpărători, și au o putere considerabilă pe piață. Potrivit EU 2011 peste 2.1 miliarde de Euro se cheltuiesc pe achiziții publice, adică 19% din PIBul Uniunii Europene. Aflați mai multe în Modulul Achiziții.

9 Making energy work for cities 9 Clădiri Clădirile sunt responsabile pentru cea mai mare parte a consumului de energie, cu 42% din totalul emisiilor de carbon in UE. Câtă energie consumăm în clădirile noastre? Dar cetățenii, în locuințele lor - câtă energie consumă? Ce strategii putem implementa pentru a reduce acest consum? Acest modul explorează elementele principale ale clădirilor - calitățile termice ale structurii acestora, răcirea și încălzirea, modul în care folosim clădirile. De asemenea, vom explora modalități de monitorizare și măsurare a consumului. Vom prezenta o serie de exemple de bună practică din UE și vom vedea cum le putem adapta situației noastre. Știați că...? Vopsirea în alb a acoperișului clădirii poate reduce temperatura de la interior cu valori cuprinse între 16 C-22 C. Acoperișurile verzi au o performanță și mai bună. O combinație potrivită de plante poate reduce necesarul de aer condiționat al unei clădiri vara cu până la 75%. Aflați mai multe în Modulul Clădiri. Mobilitate În UE, aproximativ 20% din emisiile de carbon se datorează transportului rutier. În acest modul vom explora modul de identificare a problemelor principale cu care se confruntă LG-urile și implementarea mecanismelor de monitorizare și raportare. De asemenea, vom prezenta exemple de bună practică ale altor autorități locale. Mobilitatea este un subiect complex; cu toate acestea, datorită impactului major pe care îl are asupra GHGurilor, este un element esențial al PAED sau al Planului de Mobilitate Urbană Sustenabilă (SUMP). Știați că...? EcoMobility este călătoria printr-o serie de opțiuni integrate, inclusiv social și opţiuni de transport benefice mediului înconjurător, precum mersul pe jos, mersul cu bicicleta, cu motocicleta și utilizarea autovehiculelor în comun. Oferindu-le cetățenilor și LG-urilor posibilitatea de a accesa bunuri, servicii și informații în mod sustenabil, EcoMobility susține calitatea vieții, crește numărul opțiunilor de deplasare și promovează coeziunea socială. Aflați mai multe în Modulul Mobilitate.

10 10 COVENANT CAPACITY Deșeuri În fiecare an, doar în UE, activitățile economice și domestice generează aproximativ milioane de tone de deșeuri. În medie, acest lucru înseamnă 5.1 de tone de deșeuri pentru fiecare persoană pe an. Managementul deșeurilor este în general responsabilitatea autorităților locale și oferă o gamă largă de opțiuni pentru a reduce cantitatea de deșeuri, pentru a le reutiliza și recicla cât și pentru a explora oportunitățile de a transforma deșeurile în energie. Explorați domeniul managementului modern al deșeurilor și modul în care se leagă de dezvoltarea PAED-ului dumneavoastră: Unde se creează deșeuri inutile în comunitatea dumneavoastră și ce puteți face în această privință? V-ați gândit vreodată că deșeurile dumneavoastră pot fi, de fapt, resurse ascunse? Este transformarea deșeurilor în energie o opțiune utilă în comunitatea mea? Știați că...? Reciclarea unei singure sticle de plastic poate economisi energia necesară aprinderii unui bec de 60 de vați timp de 6 ore. Un recipient de sticlă reciclat economisește energia necesară operării unui computer timp de 25 de minute. Anual, 11 milioane de tone de alimente ajung în containerele de gunoi din Germania. Acestea ar putea umple de camioane care, aliniate unul în spatele celuilalt, ar putea conecta Madridul de Atena via Berlin (4.500 km). Per total,cetățenii germani risipesc 21.6 miliarde de Euro în fiecare an. Aflați mai multe în Modulul Deșeuri.Learn more in the Module Waste. Apa Legătura dintre apă și energie este adesea uitată. Însă este important în această perioadă să explorăm ce înseamnă această legătură și să vorbim despre apă în contextul schimbării climaterice și impactului acesteia, al eficienței resurselor și al procesului de tranziție către energiile regenerabile. Întrebările la care se va răspunde în acest modul: Câtă energie utilizează comunitatea dumneavoastră și de câtă energie are nevoie pentru a colecta, curăța, transporta, depozita și elimina apa? Se poate utiliza apa în comunitatea dumneavoastră pentru a genera energie? Explorând aceste aspecte veți înțelege ce puteți face pentru a ameliora consumul de energie și de apă din comunitatea dumneavoastră. În plus, veți primi idei pentru SEAP. Știați că...? Multe orașe din Europa au pierderi de apă cuprinse între 20 și 40% din totalul apei colectate. Pierdeile se pot datora scurgerilor din conducte, risipei și livrării ineficiente. Toate acestea au un impact direct asupra nivelului de energie necesar livrării apei la consumator (adică irosirea energiei datorită pierderilor de apă). Aflați mai multe în Modulul Apă.

11 Making energy work for cities 11 În concluzie... Programul Covenant capacity permite autorităților locale să dezvolte comunități sustenabile din punct de vedere energetic și le ajută să își dezvolte un PAED prin utilizarea acestui program comprehensiv și structurat. Astfel, acestea vor avea o abordare strategică în ceea ce privește energia regenerabilă în toate serviciile lor, ducând la reducerea emisiilor de carbon și a altor emisii GHG pe întregul teritoriul al LG și la interiorul organizației. Fiecare LG își va dezvolta în final un plan de acțiune prioritizat și realist ce va permite utilizarea sustenabilă a energiei. Acest lucru va aduce multe beneficii întregii comunități, cât și LG-ului. Lucrul prin intermediul programului interactiv permite LG-urilor să utilizeze o serie de instrumente precum training online, website de resurse, workshop-uri, training personalizat pentru fiecare modul, discuții cu colegii și vizite de studiu. Autoritatea locală își va dezvolta capacitățile și va dobândi cunoștințele necesare creării, îmbunătățirii și implementării unui PAED de succes. Dar în primul rând, relevant climatului financiar curent, acest program permite autorității locale să reducă costurile energiei și să aibă un viitor mai sigur în această privință. Image:dreamstime.com Ajută LG-ul să adreseze următoarele domenii: clădiri, transport, apă și deșeuri, achiziții, inventare GHG/climă, implicarea părților interesate și dezvoltarea PAED. Fotolia: drizzed

12 Consortium ICLEI European Secretariat (ICLEI Europe) Centre for Social Innovation (ZSI) Municipal Energy Efficiency Network EcoEnergy City of Burgas WWF Danube-Carpathian Program Bulgaria (WWF DCP Bulgaria) City of Koprivnica Contact ICLEI European Secretariat Giorgia Rambelli Carsten Rothballer Tel: Web: IICLEI European Secretariat, Freiburg, Germania Toate drepturile rezervate. Nici-o parte a acestei publicatii nu poate fi reprodusa sub nici-o forma fara permisiunea scrisa a Secretariatului European al ICLEI. Photos: dreamstime.com Design / Layout: Rebekka Dold Stephan Köhler COMUNE di PADOVA SETTORE AMBIENTE Estonian Regional and Local Development Agency (ERKAS) FCG Finnish Consulting Group (FCG) Climate Action Network France (CAN-F) Region of Crete Energy Agency (REAC) City of Padova Sogesca WWF Poland Agency for Energy Efficiency and Environment Protection (AEEPM) Co-funded by the Intelligent Energy Europe Programme of the European Union Association of Municipalities and Towns of Slovenia (SOS) Acest proiect este cofinantat din Programul Energie Inteligenta (IEE) al Comisiei Europene. Disclaimer Intreaga responsabilitate pentru continutul acestui document apartine autorilor. Nu reflecta neaparat opinia Uniunii Europene. EACI sau Comisia Europeana nu sunt responsabile pentru eventualele prejudicii cauzate de folosirea informatiilor din cuprinsul acestui document. City of Malmö The Climate Municipalities (CM) Institute for Housing and Urban Development Studies (IHS) Act on Energy

INSTRUMENTE DE MARKETING ÎN PRACTICĂ:

INSTRUMENTE DE MARKETING ÎN PRACTICĂ: INSTRUMENTE DE MARKETING ÎN PRACTICĂ: Marketing prin Google CUM VĂ AJUTĂ ACEST CURS? Este un curs util tuturor celor implicați în coordonarea sau dezvoltarea de campanii de marketingși comunicare online.

More information

Auditul financiar la IMM-uri: de la limitare la oportunitate

Auditul financiar la IMM-uri: de la limitare la oportunitate Auditul financiar la IMM-uri: de la limitare la oportunitate 3 noiembrie 2017 Clemente Kiss KPMG in Romania Agenda Ce este un audit la un IMM? Comparatie: audit/revizuire/compilare Diferente: audit/revizuire/compilare

More information

Versionare - GIT ALIN ZAMFIROIU

Versionare - GIT ALIN ZAMFIROIU Versionare - GIT ALIN ZAMFIROIU Controlul versiunilor - necesitate Caracterul colaborativ al proiectelor; Backup pentru codul scris Istoricul modificarilor Terminologie și concepte VCS Version Control

More information

2. Setări configurare acces la o cameră web conectată într-un router ZTE H218N sau H298N

2. Setări configurare acces la o cameră web conectată într-un router ZTE H218N sau H298N Pentru a putea vizualiza imaginile unei camere web IP conectată într-un router ZTE H218N sau H298N, este necesară activarea serviciului Dinamic DNS oferit de RCS&RDS, precum și efectuarea unor setări pe

More information

Titlul lucrării propuse pentru participarea la concursul pe tema securității informatice

Titlul lucrării propuse pentru participarea la concursul pe tema securității informatice Titlul lucrării propuse pentru participarea la concursul pe tema securității informatice "Îmbunătăţirea proceselor şi activităţilor educaţionale în cadrul programelor de licenţă şi masterat în domeniul

More information

Metrici LPR interfatare cu Barix Barionet 50 -

Metrici LPR interfatare cu Barix Barionet 50 - Metrici LPR interfatare cu Barix Barionet 50 - Barionet 50 este un lan controller produs de Barix, care poate fi folosit in combinatie cu Metrici LPR, pentru a deschide bariera atunci cand un numar de

More information

WORKSHOP CONVENȚIA PRIMARILOR BUCUREȘTI

WORKSHOP CONVENȚIA PRIMARILOR BUCUREȘTI WORKSHOP CONVENȚIA PRIMARILOR BUCUREȘTI 07.11.2017 AGENȚIA LOCALĂ A ENERGIEI ALBA - ALEA FLORIN ANDRONESCU SIMPLA project has received funding from the s Horizon 2020 research and innovation programme

More information

MS POWER POINT. s.l.dr.ing.ciprian-bogdan Chirila

MS POWER POINT. s.l.dr.ing.ciprian-bogdan Chirila MS POWER POINT s.l.dr.ing.ciprian-bogdan Chirila chirila@cs.upt.ro http://www.cs.upt.ro/~chirila Pornire PowerPoint Pentru accesarea programului PowerPoint se parcurg următorii paşi: Clic pe butonul de

More information

Semnale şi sisteme. Facultatea de Electronică şi Telecomunicaţii Departamentul de Comunicaţii (TC)

Semnale şi sisteme. Facultatea de Electronică şi Telecomunicaţii Departamentul de Comunicaţii (TC) Semnale şi sisteme Facultatea de Electronică şi Telecomunicaţii Departamentul de Comunicaţii (TC) http://shannon.etc.upt.ro/teaching/ssist/ 1 OBIECTIVELE CURSULUI Disciplina îşi propune să familiarizeze

More information

METODE DE EVALUARE A IMPACTULUI ASUPRA MEDIULUI ŞI IMPLEMENTAREA SISTEMULUI DE MANAGEMENT DE MEDIU

METODE DE EVALUARE A IMPACTULUI ASUPRA MEDIULUI ŞI IMPLEMENTAREA SISTEMULUI DE MANAGEMENT DE MEDIU UNIVERSITATEA POLITEHNICA BUCUREŞTI FACULTATEA ENERGETICA Catedra de Producerea şi Utilizarea Energiei Master: DEZVOLTAREA DURABILĂ A SISTEMELOR DE ENERGIE Titular curs: Prof. dr. ing Tiberiu APOSTOL Fond

More information

CAIETUL DE SARCINI Organizare evenimente. VS/2014/0442 Euro network supporting innovation for green jobs GREENET

CAIETUL DE SARCINI Organizare evenimente. VS/2014/0442 Euro network supporting innovation for green jobs GREENET CAIETUL DE SARCINI Organizare evenimente VS/2014/0442 Euro network supporting innovation for green jobs GREENET Str. Dem. I. Dobrescu, nr. 2-4, Sector 1, CAIET DE SARCINI Obiectul licitaţiei: Kick off,

More information

GHID DE TERMENI MEDIA

GHID DE TERMENI MEDIA GHID DE TERMENI MEDIA Definitii si explicatii 1. Target Group si Universe Target Group - grupul demografic care a fost identificat ca fiind grupul cheie de consumatori ai unui brand. Toate activitatile

More information

Mecanismul de decontare a cererilor de plata

Mecanismul de decontare a cererilor de plata Mecanismul de decontare a cererilor de plata Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice (POS CCE) Ministerul Fondurilor Europene - Iunie - iulie

More information

Evoluția pieței de capital din România. 09 iunie 2018

Evoluția pieței de capital din România. 09 iunie 2018 Evoluția pieței de capital din România 09 iunie 2018 Realizări recente Realizări recente IPO-uri realizate în 2017 și 2018 IPO în valoare de EUR 312.2 mn IPO pe Piața Principală, derulat în perioada 24

More information

PACHETE DE PROMOVARE

PACHETE DE PROMOVARE PACHETE DE PROMOVARE Școala de Vară Neurodiab are drept scop creșterea informării despre neuropatie diabetică și picior diabetic în rândul tinerilor medici care sunt direct implicați în îngrijirea și tratamentul

More information

Aspecte controversate în Procedura Insolvenţei şi posibile soluţii

Aspecte controversate în Procedura Insolvenţei şi posibile soluţii www.pwc.com/ro Aspecte controversate în Procedura Insolvenţei şi posibile soluţii 1 Perioada de observaţie - Vânzarea de stocuri aduse în garanţie, în cursul normal al activității - Tratamentul leasingului

More information

Eficiența energetică în industria românească

Eficiența energetică în industria românească Eficiența energetică în industria românească Creșterea EFICIENȚEI ENERGETICE în procesul de ardere prin utilizarea de aparate de analiză a gazelor de ardere București, 22.09.2015 Karsten Lempa Key Account

More information

Programe de training. în colaborare cu Antonio Momoc

Programe de training. în colaborare cu Antonio Momoc Lider de piață în domeniul educației manageriale, cu o tradiție de peste 20 de ani în livrarea de programe de pregătire profesională și personală a adulților. Programe de training marca CODECS în colaborare

More information

INFORMAȚII DESPRE PRODUS. FLEXIMARK Stainless steel FCC. Informații Included in FLEXIMARK sample bag (article no. M )

INFORMAȚII DESPRE PRODUS. FLEXIMARK Stainless steel FCC. Informații Included in FLEXIMARK sample bag (article no. M ) FLEXIMARK FCC din oțel inoxidabil este un sistem de marcare personalizată în relief pentru cabluri și componente, pentru medii dure, fiind rezistent la acizi și la coroziune. Informații Included in FLEXIMARK

More information

DE CE SĂ DEPOZITAŢI LA NOI?

DE CE SĂ DEPOZITAŢI LA NOI? DEPOZITARE FRIGORIFICĂ OFERIM SOLUŢII optime şi diversificate în domeniul SERVICIILOR DE DEPOZITARE FRIGORIFICĂ, ÎNCHIRIERE DE DEPOZIT FRIGORIFIC CONGELARE, REFRIGERARE ŞI ÎNCHIRIERE DE SPAŢII FRIGORIFICE,

More information

La fereastra de autentificare trebuie executati urmatorii pasi: 1. Introduceti urmatoarele date: Utilizator: - <numarul dvs de carnet> (ex: "9",

La fereastra de autentificare trebuie executati urmatorii pasi: 1. Introduceti urmatoarele date: Utilizator: - <numarul dvs de carnet> (ex: 9, La fereastra de autentificare trebuie executati urmatorii pasi: 1. Introduceti urmatoarele date: Utilizator: - (ex: "9", "125", 1573" - se va scrie fara ghilimele) Parola: -

More information

Diaspora Start Up. Linie de finanțare dedicată românilor din Diaspora care vor sa demareze o afacere, cu fonduri europene

Diaspora Start Up. Linie de finanțare dedicată românilor din Diaspora care vor sa demareze o afacere, cu fonduri europene Diaspora Start Up Linie de finanțare dedicată românilor din Diaspora care vor sa demareze o afacere, cu fonduri europene 1 Ce este Diaspora Start-Up? Este o linie de finanțare destinată românilor din Diaspora

More information

Reflexia şi refracţia luminii. Aplicaţii. Valerica Baban

Reflexia şi refracţia luminii. Aplicaţii. Valerica Baban Reflexia şi refracţia luminii. Aplicaţii. Sumar 1. Indicele de refracţie al unui mediu 2. Reflexia şi refracţia luminii. Legi. 3. Reflexia totală 4. Oglinda plană 5. Reflexia şi refracţia luminii în natură

More information

Strategia Europeană în Regiunea Dunării - oportunităţi pentru economiile regiunilor implicate -

Strategia Europeană în Regiunea Dunării - oportunităţi pentru economiile regiunilor implicate - Strategia Europeană în Regiunea Dunării - oportunităţi pentru economiile regiunilor implicate - 25 mai 2010 - Palatul Parlamentului, Sala Avram Iancu Inovatie, Competitivitate, Succes Platforme Tehnologice

More information

Ghid identificare versiune AWP, instalare AWP şi verificare importare certificat în Store-ul de Windows

Ghid identificare versiune AWP, instalare AWP şi verificare importare certificat în Store-ul de Windows Ghid identificare versiune AWP, instalare AWP 4.5.4 şi verificare importare certificat în Store-ul de Windows Data: 28.11.14 Versiune: V1.1 Nume fişiser: Ghid identificare versiune AWP, instalare AWP 4-5-4

More information

Procesarea Imaginilor

Procesarea Imaginilor Procesarea Imaginilor Curs 11 Extragerea informańiei 3D prin stereoviziune Principiile Stereoviziunii Pentru observarea lumii reale avem nevoie de informańie 3D Într-o imagine avem doar două dimensiuni

More information

Compania. Misiune. Viziune. Scurt istoric. Autorizatii şi certificari

Compania. Misiune. Viziune. Scurt istoric. Autorizatii şi certificari Compania Misiune. Viziune. Misiunea noastră este de a contribui la îmbunătăţirea serviciilor medicale din România prin furnizarea de produse şi servicii de cea mai înaltă calitate, precum şi prin asigurarea

More information

Cristina ENULESCU * ABSTRACT

Cristina ENULESCU * ABSTRACT Cristina ENULESCU * REZUMAT un interval de doi ani un buletin statistic privind cele mai importante aspecte ale locuirii, în statele perioada 1995-2004, de la 22,68 milioane persoane la 21,67 milioane.

More information

MANAGEMENTUL CALITĂȚII - MC. Proiect 5 Procedura documentată pentru procesul ales

MANAGEMENTUL CALITĂȚII - MC. Proiect 5 Procedura documentată pentru procesul ales MANAGEMENTUL CALITĂȚII - MC Proiect 5 Procedura documentată pentru procesul ales CUPRINS Procedura documentată Generalități Exemple de proceduri documentate Alegerea procesului pentru realizarea procedurii

More information

Managementul Proiectelor Software Metode de dezvoltare

Managementul Proiectelor Software Metode de dezvoltare Platformă de e-learning și curriculă e-content pentru învățământul superior tehnic Managementul Proiectelor Software Metode de dezvoltare 2 Metode structurate (inclusiv metodele OO) O mulțime de pași și

More information

Olimpiad«Estonia, 2003

Olimpiad«Estonia, 2003 Problema s«pt«m nii 128 a) Dintr-o tabl«p«trat«(2n + 1) (2n + 1) se ndep«rteaz«p«tr«telul din centru. Pentru ce valori ale lui n se poate pava suprafata r«mas«cu dale L precum cele din figura de mai jos?

More information

Update firmware aparat foto

Update firmware aparat foto Update firmware aparat foto Mulţumim că aţi ales un produs Nikon. Acest ghid descrie cum să efectuaţi acest update de firmware. Dacă nu aveţi încredere că puteţi realiza acest update cu succes, acesta

More information

Software Process and Life Cycle

Software Process and Life Cycle Software Process and Life Cycle Drd.ing. Flori Naghiu Murphy s Law: Left to themselves, things tend to go from bad to worse. Principiile de dezvoltare software Principiul Calitatii : asigurarea gasirii

More information

ARBORI AVL. (denumiti dupa Adelson-Velskii si Landis, 1962)

ARBORI AVL. (denumiti dupa Adelson-Velskii si Landis, 1962) ARBORI AVL (denumiti dupa Adelson-Velskii si Landis, 1962) Georgy Maximovich Adelson-Velsky (Russian: Гео ргий Макси мович Адельсо н- Ве льский; name is sometimes transliterated as Georgii Adelson-Velskii)

More information

Mods euro truck simulator 2 harta romaniei by elyxir. Mods euro truck simulator 2 harta romaniei by elyxir.zip

Mods euro truck simulator 2 harta romaniei by elyxir. Mods euro truck simulator 2 harta romaniei by elyxir.zip Mods euro truck simulator 2 harta romaniei by elyxir Mods euro truck simulator 2 harta romaniei by elyxir.zip 26/07/2015 Download mods euro truck simulator 2 harta Harta Romaniei pentru Euro Truck Simulator

More information

Sisteme de management al energiei

Sisteme de management al energiei Sisteme de management al energiei Energia este esențială pentru organizații, dar adesea, generează costuri semnificative atât pentru producerea energiei cât și pentru mediu Consumul mondial de energie

More information

The driving force for your business.

The driving force for your business. Performanţă garantată The driving force for your business. Aveţi încredere în cea mai extinsă reţea de transport pentru livrarea mărfurilor în regim de grupaj. Din România către Spania în doar 5 zile!

More information

Textul si imaginile din acest document sunt licentiate. Codul sursa din acest document este licentiat. Attribution-NonCommercial-NoDerivs CC BY-NC-ND

Textul si imaginile din acest document sunt licentiate. Codul sursa din acest document este licentiat. Attribution-NonCommercial-NoDerivs CC BY-NC-ND Textul si imaginile din acest document sunt licentiate Attribution-NonCommercial-NoDerivs CC BY-NC-ND Codul sursa din acest document este licentiat Public-Domain Esti liber sa distribui acest document

More information

Asigurarea sustenabilităţii Building Knowledge Hub România (BKH RO): plan de afaceri şi posibilităţi de colaborare cu partenerii interesaţi

Asigurarea sustenabilităţii Building Knowledge Hub România (BKH RO): plan de afaceri şi posibilităţi de colaborare cu partenerii interesaţi Asigurarea sustenabilităţii Building Knowledge Hub România (BKH RO): plan de afaceri şi posibilităţi de colaborare cu partenerii interesaţi W O R K S H O P " C a l i t a t e ș i c o n f o r m i t a t e

More information

DECLARAȚIE DE PERFORMANȚĂ Nr. 101 conform Regulamentului produselor pentru construcții UE 305/2011/UE

DECLARAȚIE DE PERFORMANȚĂ Nr. 101 conform Regulamentului produselor pentru construcții UE 305/2011/UE S.C. SWING TRADE S.R.L. Sediu social: Sovata, str. Principala, nr. 72, judetul Mures C.U.I. RO 9866443 Nr.Reg.Com.: J 26/690/1997 Capital social: 460,200 lei DECLARAȚIE DE PERFORMANȚĂ Nr. 101 conform Regulamentului

More information

Rem Ahsap is one of the prominent companies of the market with integrated plants in Turkey, Algeria and Romania and sales to 26 countries worldwide.

Rem Ahsap is one of the prominent companies of the market with integrated plants in Turkey, Algeria and Romania and sales to 26 countries worldwide. Ȋncepându-şi activitatea ȋn 2004, Rem Ahsap este una dintre companiile principale ale sectorului fabricǎrii de uşi având o viziune inovativǎ şi extinsǎ, deschisǎ la tot ce ȋnseamnǎ dezvoltare. Trei uzine

More information

REZUMATUL TEZEI DE DOCTORAT

REZUMATUL TEZEI DE DOCTORAT REZUMATUL TEZEI DE DOCTORAT intitulată CERCETĂRI PRIVIND ASIGURAREA PERFORMANŢEI SUSTENABILE ÎN TRANSPORTUL DE MĂRFURI, ÎN CONTEXTUL GLOBALIZĂRII AFACERILOR Conducător ştiinţific: Prof. univ. dr. Marieta

More information

Printesa fluture. Мобильный портал WAP версия: wap.altmaster.ru

Printesa fluture. Мобильный портал WAP версия: wap.altmaster.ru Мобильный портал WAP версия: wap.altmaster.ru Printesa fluture Love, romance and to repent of love. in romana comy90. Formular de noastre aici! Reduceri de pret la stickere pana la 70%. Stickerul Decorativ,

More information

Sănătate. și securitate în muncă ISO 45001

Sănătate. și securitate în muncă ISO 45001 ISO 45001 Sănătate și securitate în muncă ISO 45001 Sănătatea și securitatea în muncă reprezintă preocuparea numărul unu pentru majoritatea organizațiilor. Cu toate acestea, există în continuare decese

More information

Eurotax Automotive Business Intelligence. Eurotax Tendințe în stabilirea valorilor reziduale

Eurotax Automotive Business Intelligence. Eurotax Tendințe în stabilirea valorilor reziduale Eurotax Automotive Business Intelligence Eurotax Tendințe în stabilirea valorilor reziduale Conferinta Nationala ALB Romania Bucuresti, noiembrie 2016 Cristian Micu Agenda Despre Eurotax Produse si clienti

More information

M01-V ThesanCo

M01-V ThesanCo Precizare: Tabelul de analiză prezentat în paginile următoare, conţine denumirile cerinţelor din standardele în limba engleză. Notele şi observaţiile aparţin echipei ThesanCo şi sunt în limba română. După

More information

Annual Project meeting and Workshop 8: W8. Managing research data workshop

Annual Project meeting and Workshop 8: W8. Managing research data workshop Modernization of academic library services in Moldova, funded by Norwegian Cooperation Programme in Higher Education with Eurasia. Project number: CPEA-2015/10014 Annual Project meeting and Workshop 8:

More information

Propuneri pentru teme de licență

Propuneri pentru teme de licență Propuneri pentru teme de licență Departament Automatizări Eaton România Instalație de pompare cu rotire în funcție de timpul de funcționare Tablou electric cu 1 pompă pilot + 3 pompe mari, cu rotirea lor

More information

ENERGIEWENDE IN ROMÂNIA

ENERGIEWENDE IN ROMÂNIA ENERGIEWENDE IN ROMÂNIA Dr. Ing. Emil CALOTĂ, VICEPREŞEDINTE 12 aprilie 2016, Hotel Intercontinental, București Camera de Comerț și Industrie Româno - Germană 1 PRINCIPII ALE STRATEGIEI ENERGETICE A ROMÂNIEI

More information

COMUNICAȚII INFORMATIZARE

COMUNICAȚII INFORMATIZARE COMUNICAȚII INFORMATIZARE 120 Migrare servicii telefonie la Vodafone S-a asigurat suportul tehnic și s-a colaborat cu echipele Vodafone la portarea numerelor UPT și migrarea infrastructuri: 1200 linii

More information

Pregătirea Planurilor de Mobilitate Urbană Durabilă

Pregătirea Planurilor de Mobilitate Urbană Durabilă Pregătirea Planurilor de Mobilitate Urbană Durabilă Ghid orientativ pentru Autoritățile Contractante din România Traducere AM POR a Ghidului Jaspers (februarie 2015) 1 Cuprins 1. Introducere... 3 1.1.

More information

Modalitǎţi de clasificare a datelor cantitative

Modalitǎţi de clasificare a datelor cantitative Modalitǎţi de clasificare a datelor cantitative Modul de stabilire a claselor determinarea pragurilor minime şi maxime ale fiecǎrei clase - determinǎ modul în care sunt atribuite valorile fiecǎrei clase

More information

PARLAMENTUL EUROPEAN

PARLAMENTUL EUROPEAN PARLAMENTUL EUPEAN 2004 2009 Comisia pentru piața internă și protecția consumatorilor 2008/0051(CNS) 6.6.2008 PIECT DE AVIZ al Comisiei pentru piața internă și protecția consumatorilor destinat Comisiei

More information

Ce pot face pe hi5? Organizare si facilitati. Pagina de Home

Ce pot face pe hi5? Organizare si facilitati. Pagina de Home Ce este Hi5!? hi5 este un website social care, în decursul anului 2007, a fost unul din cele 25 cele mai vizitate site-uri de pe Internet. Compania a fost fondată în 2003 iar pana in anul 2007 a ajuns

More information

X-Fit S Manual de utilizare

X-Fit S Manual de utilizare X-Fit S Manual de utilizare Compatibilitate Acest produs este compatibil doar cu dispozitivele ce au următoarele specificații: ios: Versiune 7.0 sau mai nouă, Bluetooth 4.0 Android: Versiune 4.3 sau mai

More information

ANTICOLLISION ALGORITHM FOR V2V AUTONOMUOS AGRICULTURAL MACHINES ALGORITM ANTICOLIZIUNE PENTRU MASINI AGRICOLE AUTONOME TIP V2V (VEHICLE-TO-VEHICLE)

ANTICOLLISION ALGORITHM FOR V2V AUTONOMUOS AGRICULTURAL MACHINES ALGORITM ANTICOLIZIUNE PENTRU MASINI AGRICOLE AUTONOME TIP V2V (VEHICLE-TO-VEHICLE) ANTICOLLISION ALGORITHM FOR VV AUTONOMUOS AGRICULTURAL MACHINES ALGORITM ANTICOLIZIUNE PENTRU MASINI AGRICOLE AUTONOME TIP VV (VEHICLE-TO-VEHICLE) 457 Florin MARIAŞIU*, T. EAC* *The Technical University

More information

Subiecte Clasa a VI-a

Subiecte Clasa a VI-a (40 de intrebari) Puteti folosi spatiile goale ca ciorna. Nu este de ajuns sa alegeti raspunsul corect pe brosura de subiecte, ele trebuie completate pe foaia de raspuns in dreptul numarului intrebarii

More information

Contact Center, un serviciu cri/c!

Contact Center, un serviciu cri/c! Contact Center, un serviciu cri/c! CASE STUDY: Apa Nova Cisco Unified Contact Center Enterprise Agenda Prezentării Ø Perspec/va de business Ø Despre noi Ø Cerinţe de business Ø Opţiunea Apa Nova Ø Beneficii

More information

CONTRIBUŢII PRIVIND MANAGEMENTUL CALITĂȚII PROIECTULUI ÎN INDUSTRIA AUTOMOTIVE

CONTRIBUŢII PRIVIND MANAGEMENTUL CALITĂȚII PROIECTULUI ÎN INDUSTRIA AUTOMOTIVE UNIVERSITATEA POLITEHNICA TIMIŞOARA Școala Doctorală de Studii Inginerești Ing. Daniel TIUC CONTRIBUŢII PRIVIND MANAGEMENTUL CALITĂȚII PROIECTULUI ÎN INDUSTRIA AUTOMOTIVE Teză destinată obținerii titlului

More information

Programul Operațional Competitivitate

Programul Operațional Competitivitate Programul Operațional Competitivitate 2014 2020 2020 Ministerul Fondurilor Europene www.fonduri ue.ro PO Competitivitate (finanțat prin FEDR) susține creșterea inteligentă, promovarea economiei bazate

More information

EN teava vopsita cu capete canelate tip VICTAULIC

EN teava vopsita cu capete canelate tip VICTAULIC ArcelorMittal Tubular Products Iasi SA EN 10217-1 teava vopsita cu capete canelate tip VICTAULIC Page 1 ( 4 ) 1. Scop Documentul specifica cerintele tehnice de livrare pentru tevi EN 10217-1 cu capete

More information

2016 JCI Romania Plan of Action Lead by example

2016 JCI Romania Plan of Action Lead by example 2016 JCI Romania Plan of Action Lead by example INTRODUCERE La nivel global JCI își porpune să devină organizația care reunește toate sectoarele societății pentru a crea impact sustenabil. JCI România,

More information

COMUNICARE A COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN, CONSILIU, COMITETUL ECONOMIC ȘI SOCIAL EUROPEAN ȘI COMITETUL REGIUNILOR

COMUNICARE A COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN, CONSILIU, COMITETUL ECONOMIC ȘI SOCIAL EUROPEAN ȘI COMITETUL REGIUNILOR RO RO RO COMISIA EUROPEANĂ Bruxelles, 21.2.2011 COM(2011) 75 final COMUNICARE A COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN, CONSILIU, COMITETUL ECONOMIC ȘI SOCIAL EUROPEAN ȘI COMITETUL REGIUNILOR O mai bună guvernanță

More information

O ALTERNATIVĂ MODERNĂ DE ÎNVĂŢARE

O ALTERNATIVĂ MODERNĂ DE ÎNVĂŢARE WebQuest O ALTERNATIVĂ MODERNĂ DE ÎNVĂŢARE Cuvinte cheie Internet WebQuest constructivism suport educational elemente motivationale activitati de grup investigatii individuale Introducere Impactul tehnologiilor

More information

Studiu: IMM-uri din România

Studiu: IMM-uri din România Partenerul tău de Business Information & Credit Risk Management Studiu: IMM-uri din România STUDIU DE BUSINESS OCTOMBRIE 2015 STUDIU: IMM-uri DIN ROMÂNIA Studiul privind afacerile din sectorul Întreprinderilor

More information

Facultatea de Litere a Universității din București, Str. Edgar Quinet 5-7, București,

Facultatea de Litere a Universității din București, Str. Edgar Quinet 5-7, București, CURRICULUM VITAE INFORMAȚII PERSONALE Nume Prenume DUMITRACHE Mihail Adresă Telefon +40-21-3116835 Fax +40-31-8153875 E-mail Naționalitate Facultatea de Litere a Universității din București, Str. Edgar

More information

PLAN DE ÎNVĂŢĂMÂNT. Anul de studiu: 2, semestrul: 1

PLAN DE ÎNVĂŢĂMÂNT. Anul de studiu: 2, semestrul: 1 Facultatea: ECONOMIE AGROALIMENTARĂ ŞI A MEDIULUI Domeniul: Economie Programul de licenţă: Economie agroalimentară şi a mediului Durata programului de licenţă: 3 ani Forma de invatamant: ZI Promotia: 2010-2013

More information

Healthy Lifestyle, Inside Out, Outside In

Healthy Lifestyle, Inside Out, Outside In Proiect de parteneriat multilateral Comenius Healthy Lifestyle, Inside Out, Outside In Nr referinńă COM-11-PM-301-IS-ES Parteneri IES HERNANI BHI, Hernani, Spania Colegiul NaŃional Emil RacoviŃă, Iaşi,

More information

IMAGINEAZĂ UN MEDIU CONSTRUIT CARE ASIGURĂ O CALITATE SUPERIOARĂ A VIEȚII PENTRU TOȚI. Schimbă România cu BUILD UPON WORKSHOP

IMAGINEAZĂ UN MEDIU CONSTRUIT CARE ASIGURĂ O CALITATE SUPERIOARĂ A VIEȚII PENTRU TOȚI. Schimbă România cu BUILD UPON WORKSHOP IMAGINEAZĂ UN MEDIU CONSTRUIT CARE ASIGURĂ O CALITATE SUPERIOARĂ A VIEȚII PENTRU TOȚI Schimbă România cu BUILD UPON Primăria Municipiului Iași - Vineri, 22 aprilie 2016 WORKSHOP 4 www.buildupon.eu/romania

More information

Fişa disciplinei. 1. Date despre program. 2. Date despre disciplina Titulari. 3. Timp total estimat. 4. Precondiţii.

Fişa disciplinei. 1. Date despre program. 2. Date despre disciplina Titulari. 3. Timp total estimat. 4. Precondiţii. Fişa disciplinei 1. Date despre program 1.1. Instituţia de învăţământ ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE 1.2. Facultatea CIBERNETICĂ, STATISTICĂ ŞI INFORMATICĂ ECONOMICĂ 1.3. Departamente (Departament) INFORMATICA

More information

Informații de mediu privind CICLUL DE VIAȚĂ pentru produse utilizate zilnic în gospodării

Informații de mediu privind CICLUL DE VIAȚĂ pentru produse utilizate zilnic în gospodării Informații de mediu privind CICLUL DE VIAȚĂ pentru produse utilizate zilnic în gospodării INTRODUCERE Performanța de mediu a diferitelor opțiuni în materie de produse prezintă o importanță din ce în ce

More information

ACTA TECHNICA NAPOCENSIS

ACTA TECHNICA NAPOCENSIS 273 TECHNICAL UNIVERSITY OF CLUJ-NAPOCA ACTA TECHNICA NAPOCENSIS Series: Applied Mathematics, Mechanics, and Engineering Vol. 58, Issue II, June, 2015 SOUND POLLUTION EVALUATION IN INDUSTRAL ACTIVITY Lavinia

More information

IMPLEMENTARE SI MONITORIZARE MODUL V.

IMPLEMENTARE SI MONITORIZARE MODUL V. IMPLEMENTARE SI MONITORIZARE MODUL V. CERTIFICĂRI Ghidul pentru Implementare si monitorizare este un produs al proiectului Management Europa urbană-25. Proiectul a fost parţial finanţat de Comisia Europeană,

More information

Implicarea profesiei contabile în dezvoltarea calităţii raportărilor financiare din sectorul public. 8 noiembrie 2013

Implicarea profesiei contabile în dezvoltarea calităţii raportărilor financiare din sectorul public. 8 noiembrie 2013 Implicarea profesiei contabile în dezvoltarea calităţii raportărilor financiare din sectorul public 8 noiembrie 2013 1 Importanța raportărilor financiare în sectorul public Sectorul public generează o

More information

2. Setări configurare acces la o cameră web conectată într-un echipament HG8121H cu funcție activă de router

2. Setări configurare acces la o cameră web conectată într-un echipament HG8121H cu funcție activă de router Pentru a putea vizualiza imaginile unei camere web IP conectată într-un echipament Huawei HG8121H, este necesară activarea serviciului Dinamic DNS oferit de RCS&RDS, precum și efectuarea unor setări pe

More information

manivelă blocare a oglinzii ajustare înclinare

manivelă blocare a oglinzii ajustare înclinare Twister MAXVIEW Twister impresionează prin designul său aerodinamic și înălțime de construcție redusă. Oglinda mai mare a îmbunătăți gama considerabil. MaxView Twister este o antenă de satelit mecanică,

More information

Nume şi Apelativ prenume Adresa Număr telefon Tip cont Dobânda Monetar iniţial final

Nume şi Apelativ prenume Adresa Număr telefon  Tip cont Dobânda Monetar iniţial final Enunt si descriere aplicatie. Se presupune ca o organizatie (firma, banca, etc.) trebuie sa trimita scrisori prin posta unui numar (n=500, 900,...) foarte mare de clienti pe care sa -i informeze cu diverse

More information

Curriculum vitae. Törzsök Sándor László. str. Libertății 60B, ap. 3, cod poștal: , Tg.Mureș, România

Curriculum vitae. Törzsök Sándor László. str. Libertății 60B, ap. 3, cod poștal: , Tg.Mureș, România informaţii personale Nume/prenume Adresa Curriculum vitae Törzsök Sándor László str. Libertății 60B, ap. 3, cod poștal: 540171, Tg.Mureș, România E-mail storzsok@gmail.com Naţionalitate Maghiară Data naşterii

More information

ARE THE STATIC POWER CONVERTERS ENERGY EFFICIENT?

ARE THE STATIC POWER CONVERTERS ENERGY EFFICIENT? ARE THE STATIC POWER CONVERTERS ENERGY EFFICIENT? Ion POTÂRNICHE 1,, Cornelia POPESC, Mina GHEAMALINGA 1 Corresponding member of the Academy of Technical Sciences of Romania ICPE ACTEL S.A. Abstract: The

More information

ACHIZIŢII PUBLICE ECOLOGICE ÎN ROMÂNIA PROTECŢIA MEDIULUI PRIN CHELTUIELI PUBLICE RESPONSABILE

ACHIZIŢII PUBLICE ECOLOGICE ÎN ROMÂNIA PROTECŢIA MEDIULUI PRIN CHELTUIELI PUBLICE RESPONSABILE ACHIZIŢII PUBLICE ECOLOGICE ÎN ROMÂNIA PROTECŢIA MEDIULUI PRIN CHELTUIELI PUBLICE RESPONSABILE AUTOR: RAUL CAZAN MARTIE 2014 Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis este o organizaţie non-guvernamentală

More information

IMPLEMENTAREA PROIECTELOR CU FINANȚARE EUROPEANĂ PROBLEME ȘI CAUZE ALE APARIȚIEI ACESTORA

IMPLEMENTAREA PROIECTELOR CU FINANȚARE EUROPEANĂ PROBLEME ȘI CAUZE ALE APARIȚIEI ACESTORA IMPLEMENTAREA PROIECTELOR CU FINANȚARE EUROPEANĂ PROBLEME ȘI CAUZE ALE APARIȚIEI ACESTORA Natalia Monica BALOGH Martin BALOGH Valentin Ciprian FILIP Natalia Monica BALOGH Asist. univ. dr., Departamentul

More information

Standardul ISO 9001: 2015, punct şi de la capat!! (14 )

Standardul ISO 9001: 2015, punct şi de la capat!! (14 ) Standardul ISO 9001: 2015, punct şi de la capat!! (14 ) Gândirea bazată pe risc și informațiile documentate. Analizând standardul ISO 9001: 2015 vom identifica aspecte ca privesc abordarea sau gândirea

More information

Implicaţii practice privind impozitarea pieţei de leasing din România

Implicaţii practice privind impozitarea pieţei de leasing din România www.pwc.com Implicaţii practice privind impozitarea pieţei de leasing din România Valentina Radu, Manager Alexandra Smedoiu, Manager Agenda Implicaţii practice în ceea ce priveşte impozitarea pieţei de

More information

ISO Linii directoare pentru MANAGEMENT DE PROIECT

ISO Linii directoare pentru MANAGEMENT DE PROIECT ISO 21500 Linii directoare pentru MANAGEMENT DE PROIECT Modalitatile în care au fost gestionate proiectele în trecut nu mai sunt suficiente pentru multe dintre proiectele actuale, precum și pentru proiectele

More information

9. PLAN DE EVALUARE. 9.1 Obiective și scop

9. PLAN DE EVALUARE. 9.1 Obiective și scop 9. PLAN DE EVALUARE 9.1 Obiective și scop O declarație privind obiectivele și scopul planului de evaluare, bazată pe garantarea faptului că sunt întreprinse activități de evaluare suficiente și adecvate,

More information

EFICIENŢA ENERGETICĂ ÎNTRE LIBERALIZARE ŞI COMPETITIVITATE

EFICIENŢA ENERGETICĂ ÎNTRE LIBERALIZARE ŞI COMPETITIVITATE AUTORITATEA NAŢIONALĂ DE REGLEMENTARE ÎN DOMENIUL ENERGIEI EFICIENŢA ENERGETICĂ ÎNTRE LIBERALIZARE ŞI COMPETITIVITATE Dr. Ing. EMIL CALOTĂ VICEPREŞEDINTE Camera de Comerțși Industrie Româno Germană Eficiența

More information

INFLUENŢA CÂMPULUI MAGNETIC ASUPRA DINAMICII DE CREŞTERE"IN VITRO" LA PLANTE FURAJERE

INFLUENŢA CÂMPULUI MAGNETIC ASUPRA DINAMICII DE CREŞTEREIN VITRO LA PLANTE FURAJERE INFLUENŢA CÂMPULUI MAGNETIC ASUPRA DINAMICII DE CREŞTERE"IN VITRO" LA PLANTE FURAJERE T.Simplăceanu, C.Bindea, Dorina Brătfălean*, St.Popescu, D.Pamfil Institutul Naţional de Cercetere-Dezvoltare pentru

More information

CHAMPIONS LEAGUE 2017 SPONSOR:

CHAMPIONS LEAGUE 2017 SPONSOR: NOUA STRUCTURĂ a Ch League Pe viitor numai fosta divizie A va purta numele Champions League. Fosta divizie B va purta numele Challenger League iar fosta divizie C se va numi Promotional League. CHAMPIONS

More information

LIDER ÎN AMBALAJE EXPERT ÎN SISTEMUL BRAILLE

LIDER ÎN AMBALAJE EXPERT ÎN SISTEMUL BRAILLE LIDER ÎN AMBALAJE EXPERT ÎN SISTEMUL BRAILLE BOBST EXPERTFOLD 80 ACCUBRAILLE GT Utilajul ACCUBRAILLE GT Bobst Expertfold 80 Aplicarea codului Braille pe cutii a devenit mai rapidă, ușoară și mai eficientă

More information

MANAGEMENTUL PROIECTELOR ŞI PLANIFICAREA DE MARKETING

MANAGEMENTUL PROIECTELOR ŞI PLANIFICAREA DE MARKETING MANAGEMENTUL PROIECTELOR ŞI PLANIFICAREA DE MARKETING 1 2 ALINA SIMONA TECĂU CRISTINEL PETRIŞOR CONSTANTIN MANAGEMENTUL PROIECTELOR ŞI PLANIFICAREA DE MARKETING EDITURA UNIVERSITARĂ Bucureşti 3 Colecţia

More information

Standardele europene. de ce sunt importante. ce avantaje aduc?

Standardele europene. de ce sunt importante. ce avantaje aduc? Standardele europene de ce sunt importante și ce avantaje aduc? Ghidul este publicat în cadrul proiectului Informarea publicului și părților interesate despre standardele Europene adoptate în cadrul ACLAC.

More information

Achiziții ecologice. Manual privind achizițiile publice ecologice. Ediția a doua. Comisia Europeană

Achiziții ecologice. Manual privind achizițiile publice ecologice. Ediția a doua. Comisia Europeană Achiziții ecologice Manual privind achizițiile publice ecologice Ediția a doua Comisia Europeană 1 Notă importantă Acest manual este un document cu caracter orientativ al serviciilor Comisiei și nu poate

More information

ROMÂNIA RAPORT DE PROGRES

ROMÂNIA RAPORT DE PROGRES MECANISMUL INDEPENDENT DE RAPORTARE: ROMÂNIA RAPORT DE PROGRES 2012-13 Codru Vrabie, raportor independent Primul raport de progres First Progress Report INDEPENDENT REPORTING MECHANISM MECANISMUL INDEPENDENT

More information

USING SERIAL INDUSTRIAL ROBOTS IN CNC MILLING PROCESESS

USING SERIAL INDUSTRIAL ROBOTS IN CNC MILLING PROCESESS BULETINUL INSTITUTULUI POLITEHNIC DIN IAŞI Publicat de Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iaşi Tomul LXI (LXV), Fasc. 3, 2015 Secţia CONSTRUCŢII DE MAŞINI USING SERIAL INDUSTRIAL ROBOTS IN CNC MILLING

More information

Studiu privind transparența raportărilor primăriilor de municipiu și oraș din România

Studiu privind transparența raportărilor primăriilor de municipiu și oraș din România Studiu privind transparența raportărilor primăriilor de municipiu și oraș din România Realizat de KPMG în România și Academia de Studii Economice din București Cuvânt înainte KPMG în România 4 Cuvânt înainte

More information

Lansare de carte. Dezlegând misterele nașterii și morții și ale fenomenelor intermediare. O viziune budistă asupra vieții.

Lansare de carte. Dezlegând misterele nașterii și morții și ale fenomenelor intermediare. O viziune budistă asupra vieții. Lansare de carte Dezlegând misterele nașterii și morții și ale fenomenelor intermediare O viziune budistă asupra vieții Daisaku Ikeda Concert de pian Hiroko Minakami Editura Adenium Dezlegând misterele

More information

Competence for Implementing EUSDR

Competence for Implementing EUSDR Competence for Implementing EUSDR 14 Countries! 11 Priority areas! Many partner! Link to about 1,000 Steinbeis Enterprises + more than 5,500 experts 08.03.2013 slide 1 Steinbeis Innovation Center Steinbeis

More information

PROPUNERE DE PROIECT CONVERSIA SUSTENABILĂ A LOCAȚIEI LA TERENURI MĂNĂȘTUR

PROPUNERE DE PROIECT CONVERSIA SUSTENABILĂ A LOCAȚIEI LA TERENURI MĂNĂȘTUR COMPetencies for Agencies for Sustainable Site conversion PROPUNERE DE PROIECT CONVERSIA SUSTENABILĂ A LOCAȚIEI LA TERENURI MĂNĂȘTUR Locația: Cluj-Napoca, România Echipa interdisciplinară care a colaborat

More information

III. PLAN DE AFACERI

III. PLAN DE AFACERI III. PLAN DE AFACERI Cuprins 3.1 Definirea planului de afaceri 3.2 Scopurile şi destinaţiile elaborării unui plan de afaceri 3.3 Structura şi conţinutul unui plan de afaceri 3.3.1 Structura unui plan de

More information

Candlesticks. 14 Martie Lector : Alexandru Preda, CFTe

Candlesticks. 14 Martie Lector : Alexandru Preda, CFTe Candlesticks 14 Martie 2013 Lector : Alexandru Preda, CFTe Istorie Munehisa Homma - (1724-1803) Ojima Rice Market in Osaka 1710 devine si piata futures Parintele candlesticks Samurai In 1755 a scris The

More information