Kariérne poradenstvo Kompendium metód a techník

Size: px
Start display at page:

Download "Kariérne poradenstvo Kompendium metód a techník"

Transcription

1 Kariérne poradenstvo Kompendium metód a techník Zošit 12 Pozorovanie Andreea - Diana Marutescu Inštitút pedagogiky, Bukurešť

2 Preložené z originálu Career Counselling, Compendium of Methods and Techniques Edited by Mihai Jigau, Bucharest 2007 ISBN Institute of Educational Sciences, Euroguidance Romania Preklad: Slovenská akademická asociácia pre medzinárodnú spoluprácu, Euroguidance centrum Preložila Mgr. Lenka Beková Táto publikácia bola vydaná s podporou Európskeju komisie a Ministerstva školstva SR. Jej obsah nemusí vyjadrovať názory Európskej komisie a tá zaň nepreberá žiadnu zodpovednosť.

3 POZOROVANIE Andreea - Diana Marutescu Inštitút pedagogiky, Bukurešť História V histórii sa vždy vyskytovala potreba, či už z osobných alebo spoločenských dôvodov, porozumieť a predikovať správanie ľudí. Introspekcia (sebapozorovanie) je forma pozorovania a supervízie vlastnej osoby a vedomia. Táto metóda bola obzvlášť podporovaná pri zrode psychológie, kedy sa na psyché nazeralo ako na cyklus javov pochádzajúcich samých zo seba, bez determinujúceho spojenia s vonkajším svetom (Zlate, 1996). Vďaka zástancom tejto metódy sa štúdium vedomých javov dostalo do centra pozornosti psychológie a nazýva sa psychológiou vedomia. V koncepcii Wundta (1879), môžu byť vnútorné javy chápané prostredníctvom súvisiacich príčin a pozorovateľných účinkov. Napríklad sledovanie reakčnej rýchlosti môže viesť k usudzovaniu o temperamente a duševnom stave. Behaviorizmus (teória alebo veda o správaní) - vznikol na začiatku 20. Storočia, založil ho americký psychológ Watson ako reakciu na experimentálne využívanie metódy introspekcie. V podstate, autor popisuje správanie ako "celok reakcií prispôsobených na podnety, ktoré ich spúšťajú, čo umožňuje jeho interpretáciu (Zlate, 1996). Watson veril, že pozorovanie a popísanie správania stačí na to, aby sa dalo predvídať a kontrolovať. Behavioristi považovali správanie za jedinú vec, ktorú možno objektívne študovať, pozorovať, merať a kvantifikovať. Napríklad, vizuálne obrazy nie sú nič iné ako svalové napätie očí, reprezentácie sú spomienky na kinetické pocity, ktoré kedysi sprevádzali vnímanie objektu. Humanistická psychológia bola spočiatku načrtnutá činnosťou a názormi takých psychológov ako Maslow, Rogers, Buhler, atď., vzhľadom na analýzu a štúdium komplexných vlastností ľudskej povahy. Stručne povedané tento prúd v psychológii je založený na pochopení a interpretácii významov situačného správania (ciele, motívy, špecifickosť a jedinečnosť spoločenských udalostí) z pohľadu sociálneho subjektu. Takýto vysvetľujúci prístup zahŕňa empatiu a intuíciu.

4 Teoretické pozadie Táto metóda bola používaná v prírodných vedách Claude Bernardom, ktorý potvrdzuje, že "pozorovanie" vyjadruje skutočnosť za pomoci vyšetrovania a následnej štúdie získaných dát. Pozorovateľ je "fotograf" tejto skutočnosti a pozorovanie musí presne kopírovať povahu javu. Podľa Bernarda, pozorovateľ načúva k prírode a píše jej diktát (in Zlate, 1996). V oblasti psychometriky, bol Galton prvý, kto navrhol, že štandardy experimentovania by mali byť priamo aplikované na štúdium typov správania. Autor odporúča túto metódu pedagógom, aby pomocou nej merali u svojich žiakov kvalitu učenia a početnosť správnych odpovedí, čím sa iniciovalo to, čomu dnes hovoríme "behaviorálne testy". Model pozorovania bol z fyziky a prírodných vied prevzatý do sociológie Emile Durkheimom, ktorý považoval fakty (pojem sociálny fakt v angl. social fact pozn. prekladateľky) za "spôsoby konania, myslenia, cítenia, externé pre osobu a obdarené mocou nátlaku"(lallement, 1993). Špecifickosť pozorovania v psychológii vychádza z hypotézy "subjektu". Piaget v roku 1970 popísal rozdiel medzi epistemickým subjektom (ja ako zástupca vedeckého výskumu a pozorovania) a egocentrickým subjektom (ja v jeho individualite ako telo, subjektivita). V oblasti sociálnych a humanitných vied pozorovanie predstavuje vzťah medzi dvoma ľuďmi, ktorí "sa realizujú", a podľa toho konajú. Kohn a Negre (1991) usúdili, že pojem pozorovanie označuje počiatočnú fázu poznania (exploračnú fázu), konanie pozorovateľa (systematický zber dát), a fázu interpretácie informácií. Opis metódy Akt pozorovania v kariérovom poradenstve spočíva v zámernom, metodickom a systematickom štúdiu subjektov, ich duševných prejavov, v ich prirodzenom vývoji, a vo vernom zázname významných psychologických skutočností, ktoré sú považovane za potrebné v kariérovom poradenstve. Metóda pozorovania je jediná, ktorá je "používaná v akomkoľvek výskume, niekedy sama o sebe, inokedy spolu s ďalšími: experimenty, testy, dotazníky, atď. (Schiopu, 1997). Stratégia vyšetrovania a psychodiagnostiky je vlastne koncentrovaná a prenesená forma v náročných situáciách - na určitú tému - systematického a hĺbkového pozorovania. Termín "pozorovanie" (lat. observatio, angl. observation, nem. beobachten) má viac významov (empirický výskum, špionáž, prvá fáza práce v teréne, monitorovanie, supervízia, dohliadnite na atď.). Podľa oblasti štúdie môže mať pozorovanie rôzne významy.

5 V bežnom jazyku je pozorovanie poznanie, posúdenie objektu alebo procesu, vyjadrovanie a zmieňovanie sa (kriticky) o tom, čo bolo predtým starostlivo sledované, alebo pozorované (Výkladový slovník rumunského jazyka, 1998). V psychológii je pozorovanie "najbežnejšou a najspontánnejšou reakciou uskutočňujúcou sa v aktívnom procese adaptácie na situačné okolnosti reality" (Schiopu, 1997). V sociológii, pozorovanie podľa Herseni (1969, in Chelcea, 2001) predstavuje "kontakt s reálnym svetom". V pedagogike, "pozorovať" znamená vstúpiť do "vesmíru znalostí dieťaťa či mladej osoby" (Neacşu, 2001), v zmysle skúmania reality z viacerých hľadísk: systematicky (spontánne a neorganizovane), enumeratívne, opisne, pozorovanie ako experiment, atď. Mnohé pozorovania, ktoré sa uskutočnili počas vyučovania (v kontexte učenia, sociálnej interakcie a znalostí, afektívnych reakcií na pedagógov, kolegov, alebo obsahu znalostí, atď.), zdôrazňujú nutnosť ich korelácie/ integrácie do jednotnej a koherentnej formy. Formy pozorovania môžu byť klasifikované podľa rôznych kritérií: Vedenie aktu pozorovania: sebapozorovanie (proces orientovaný na identifikáciu zvláštnosti vo vlastnom správaní); pozorovanie ako také (zamerané na porozumenie behaviorálnym prejavom druhých). Zúčastnenie alebo nezúčastnenie kariérového poradcu: "pasívne/ externé" (bez priameho zúčastnenia poradcu pri pozorovaní), participatívne (poradca sa stáva členom a podieľa sa na činnosti vykonávanej pozorovanou osobou alebo skupinou). Štruktúrovanosť pozorovania: štruktúrované (kvantitatívne), ktoré zahŕňa postupovanie podľa schémy (tabuľky) s vopred stanovenými behaviorálnymi kategóriami, a akt pozorovania spočíva v triedení empirického materiálu podľa týchto kategórií, a neštruktúrované (kvalitatívne), ktoré zahŕňa štúdium "zvnútra", počas dlhšieho časového obdobia, bez vopred stanovených kategórií alebo cieľa definovať nejaké na konci procesu pozorovania. Tento druhý typ pozorovania ponúka komplexné a integrálne vysvetlenia a opisy pozorovaných skutočností. Stupeň zámernosti: spontánne pozorovanie, ktoré sa týka aktuálnych dát, a zámerné pozorovanie, ktorého cieľom je systematicky pochopiť daný jav alebo situáciu.

6 Pozorovanie v rôznych fázach poradenského procesu Pozorovanie správania pri hraní rolí: subjekty sú v simulovanej situácii. Každý človek je neustále v určitom duševnom stave, pod dojmom emócií. Toto prežívanie má zvyčajne ekvivalent v telesných prvkoch: držanie tela, pohľad, pohyby rúk, atď.; všetky tieto zdanlivo izolované prvky, následne umožňujú popis všeobecného správania osoby v danom okamihu. Pozorovanie v priebehu riešenia problému: Guilluamin (1965) uvádza, že význam metódy a obsah pozorovanej skutočnosti narastá počas psychologického vyšetrenia. Subjekty, ktoré riešia problém nám umožňujú zodpovedať otázky ako "Koľko?", a "Ako?" s ohľadom na získaný výsledok. Odpoveď na tieto otázky je možné získať systematickým pozorovaním v priebehu úlohy, ako aj zameraním sa na špecifické aspekty osobnosti: postoje v priebehu vyšetrovania, nekontrolované pohyby, výkriky a používané slová, ťažkosti s pochopením, atď. (Dafinoiu, 2002). Pozorovanie správania pri komunikácii: Mucchielli (1974) je toho názoru, že pozorovanie klientov zahŕňa tri referenčné body pre poradcu: všímanie si postojov a správania; porozumenie kontextu správania; disponibilnosť intelektuálnej sympatie s ľudským subjektom (Dafinoiu, 2002). "Tri základné aspekty pozorovania (pozornosť venovaná správaniu, kontextová analýza pozorovaného správania, empatia) sú zoskupené a predstavujú to, čo nazývame psychologický zmysel pozorovateľov v akejkoľvek vedeckej pozícii (Zlate, 1996). Aktívne načúvanie, účasť, spätná väzba a empatia pri pozorovaní a v poradenstve vo veľkej miere zvyšujú otvorenosť a aktívne zapojenie subjektu a podporujú komunikáciu, šetria čas a energiu. Aktívne načúvanie zahŕňa starostlivé pozorovanie a maximálne využitie informácií, ktoré ponúka paraverbálne a neverbálne správanie subjektu. Emocionálne skúsenosti subjektu v poradenskom vzťahu a jeho/jej afektívne reakcie prehlbujú porozumenie zložitým (a niekedy aj protichodným) pocitom vyvolaných situáciou, osobou alebo udalosťou. Takáto prehĺbená empatia zahŕňa pozorovanie zámerov subjektu, ktorých si je málokedy vedomý (Rogers, 1989). Subjekt môže pomerne ľahko hovoriť o objektívnych prvkoch ja (meno, adresa, atď.), ale nie tak ľahko o svojich emóciách. Pri modeli empatického odpovedania, ich subjekt rozpoznáva takmer okamžite použitím slov "áno, to je to, čo som myslel".

7 Čo môžeme pozorovať počas poradenstva? Znalostne orientované myšlienky alebo správanie. City, emócie alebo psycho-afektívne správanie. Neurofyziologické účinky emocionálneho stavu (červenanie sa, potenie sa, rýchle dýchanie, atď.). Verbálne, paraverbálne a neverbálnej aspekty komunikácie. Schopnosti rozhodovania sa a voľby vzhľadom na kariéru. Dobré pozorovanie vyžaduje: jasné a precízne vymedzenie cieľov a zámerov; voľbu najvhodnejších foriem pozorovania, ktoré budú použité; podmienky a prostriedky pre presné pozorovanie (rekordéry, tabuľky, atď.); okamžité zapisovanie pozorovaných vecí (do pozorovacieho protokolu), keďže čas môže modifikovať spomienky; vykonanie optimálneho počtu pozorovaní; pozorovanie konajúce sa za rôznych okolností; vytvorenie zoznamu pozorovaných jednotiek (behaviorálne sekvencie, ak je potrebné). Pozorované jednotky (temporálne): pokračujúce (dlhšie trvanie) a nepokračujúce (kratšie intervaly). Mucchielli (1974) odporúča rad prvkov, pozorovaných v rovnakých časových intervaloch, alebo niekoľko minút rovnomerne rozdelených po dobu niekoľkých dní v rôznych okamihoch dňa. Stanovenie cieľov intervalov pozorovania: nastavenie kontrolných princípov (alebo konceptualizácia pozorovaných skutočností) odhalených predchádzajúcimi pozorovaniami, stanovenie stupňov hodnotenia mentálnych charakteristík (extrémne, vysoké, atď.), nastavenie kvalitatívneho hodnotenia konvertovaného na kvantitatívne prvky (obrázky, body: napr. 5 pre vysokú frekvenciu charakteristiky, 1 bod za nedostatok, atď.). Tabuľka/ schéma pozorovania vzhľadom na behaviorálne jednotky, ktoré majú byť pozorované, založená na kritériách, ktoré zabezpečujú systematickú povahu pozorovania (Drumond, 1981): kritériá vzhľadom na formu - umiestnenie (napr. rozlišujeme medzi správaním žiaka v triede, mimo triedy, v kancelárii poradcu, atď.), orientácia (pozícia hnacích štruktúr subjektu v súvislosti s rozmiestnením prostredia), dimenzionálna typológia subjektu (určité reflexné pohyby, ktoré môžu byť povšimnuté a zaznamenané napr. ťukanie prstami); prirodzené vlastnosti tela alebo kože (zmena farby pleti, telesnej teploty, atď.); kritériá týkajúce sa priamych vplyvov správania subjektu na prostredie;

8 teoretické a abstraktné kritériá, ktoré môžu byť dvojakého typu - klasifikácia vzhľadom na príčiny (súťaživé správanie vyvolané prítomnosťou rivala; afektívnokognitívne prejavy, dobrovoľné alebo nedobrovoľné, atď.) a funkčná klasifikácia (správanie má určité funkcie, v úzkej spojitosti s psychologickými potrebami). Faktory rozlišujúce poradcov v procese pozorovania: "Osobná rovnica" 1 pozorujúceho poradcu (Dafinoiu, 2002) sa vzťahuje na jeden z týchto typov vnímania: deskriptívne (dôkladné, úsečné), hodnotiace (pozorovateľ má tendencie hodnotiť, interpretovať, súdiť); učené (pozorovateľ poskytuje doplňujúce informácie), imaginatívne a poetické (zanedbávajúce fakty a podporujúce fantáziu); tendencia poradcu upínať sa na súčasnosť a klienta na minulé skúsenosti; variabilná kapacita poradcu "vyjadriť" dáta vo vnímanej oblasti - hľadanie príčin a súvislostí medzi pozorovanými skutočnosťami; šírka/ rozsah pozorovanej oblasti závisí od vzťahu medzi objemom pozorovania a stupňom zamerania; odolnosť voči rozrušeniu, ktoré môže narušiť oblasť pozorovania, schopnosť rozlišovať medzi "objektívnou skutočnosťou" a "subjektívnou interpretáciou"; projekcia je založená na určitej identifikácii medzi poradcom (pozorovateľom) a subjektom (pozorovaným), táto identifikácia zlepšuje úroveň pozorovania a porozumenia pozorovaných vecí (napr.: pozorovanie žiakov v škole je jednoduchšie vykonané osobou, ktorá nedávno prešla rovnakou/ podobnou skúsenosťou, alebo je oboznámená so školským životom), ale môže sa stať, že skutočnosti budú pozmenené (napr.: poradca má niekoho v skupine radšej ako ostatných); osobná interpretácia predstavuje jav, ktorý súvisí s projekciou, ktorá prisudzuje významy skutočnostiam prameniacim z niečieho osobného vesmíru (Veron a Gardner, 1960, 1962); psycho-individuálne zvláštnosti poradcu (profesionálne a životné skúsenosti, temperament, zameranie, schopnosť pochopiť, čo je dôležité, nerobiť sugestívne zásahy, atď.). 1 Osobná rovnica pozorovateľa táto fráza bola vymyslená nemeckým astronómom Besselom (1816), ktorý si všimol, že chyby, ktoré robili astronómovia opakovane pri tom istom pozorovaní, boli pre každého z nich špecifické. V dôsledku čoho nieslo každé pozorovanie osobný punc daného pozorovateľa.

9 Cieľová populácia Kategórie osôb, ktoré sa môžu stať subjektmi poradenstva prostredníctvom pozorovania, sú: Žiaci - na prevenciu a zníženie školskej neúspešnosti, k zmierneniu porúch správania, k zlepšeniu sebaobrazu, sebapoznania psycho-intelektuálneho potenciálu/ postojov/ záujmov/ ašpirácií/ systému hodnôt, k rozvíjaniu schopnosti rozhodovania a zručností na riadenie kariéry, k zlepšeniu výsledkov odborných skúšok, k diskutovaniu o význame a hodnote práce, atď. Rodičia - so zreteľom na nadobudnutie znalostí o psycho-pedagogickej oblasti, rozvoj spolupráce medzi rodinou a školou, zvýšenie povedomia o ich dôležitej výchovnej úlohe, a zvýšenie zodpovednosti za ich vlastné deti. Učitelia - v procese zvyšovania povedomia o aspektoch týkajúcich sa vzdelávacieho a profesijného poradenstva, eliminovania konformnej a stereotypnej voľby, aby zabezpečili kontakt žiakov s novými kariérovými modelmi, získavali a používali informácie o osobnom rozvoji podľa potrieb každého žiaka, prejavovali pozitívne porozumenie s ohľadom na plánovanie kariéry, atď. Manažéri pre vzdelávanie - pre tréning komunikačných zručností, účasť, motiváciu a tímovú prácu, zlepšenie a prispôsobenie vzdelávacej ponuky potrebám žiakov a komunity, optimalizáciu komunikácie manažér učiteľ žiak, posilnenie prepojenia s výchovnými poradcami, organizovanie a podporu návštev študentov na univerzitách vzhľadom na ich záujmy (mapované za pomoci poradcu), preskúmavanie možnosti pre profesionálne partnerstvá, atď. Príklady, prípadové štúdie, cvičenia Poradca môže vytvoriť a používať niekoľko druhov tabuliek/ schém pozorovania. Ako príklad uvádzame typ tabuľky 2 pozorovania, ktorá môže byť použitá pri hodnotení zamestnancov podľa výkonnosti, uvedenej v popise práce. To si vyžaduje, aby bol poradca vhodne vyškolený a skúsený, a mal dostatočné vedomosti v súvisiacich odboroch (medicína, sociológia, ekonómia, atď.). 2 Prevzaté z Management Psychology Treaty. Moraru a Tabachin (1997).

10 Medzi aspektmi, ktoré budú pozorované, treba spresniť, ktoré schopnosti sú žiaduce pre určitú oblasť činnosti: Fyzické Senzorické Mentálne svalová sila a fyzická odolnosť reakčná rýchlosť: stála, selektívna manuálne zručnosti zrak sluch dobrá schopnosť chôdze a státia odolnosť voči variáciám hluku, vibrácií, teploty pozornosť pamäť inovačný duch, vynaliezavosť logické myslenie, schopnosť argumentovať v prospech návrhov praktická inteligencia (rýchle porozumenie, riešenie problémov, organizovanie vlastnej práce) teoreticko-praktická inteligencia (porozumenie technickým, ekonomickým a organizačným problémom, ktoré vyžadujú výskum a štúdium) verbálne zručnosti (plynulosť, jasnosť, gramatická korektnosť) Osobnostné črty Psychosociálne črty Všeobecné a špecializované vedomosti zodpovednosť, vytrvalosť sociálnosť estetické cítenie organizačné schopnosti adekvátne správanie všeobecné vedomosti disciplína, pracovitosť (vystupovanie, jazyk) technologické vedomosti iniciatívnosť tímový duch (integrácia matematické vedomosti diskrétnosť, taktnosť, do skupiny) lojálnosť, atď. Ďalšia možná tabuľka pozorovania môže byť vytvorená na základe štruktúry psychosociálnych-profesionálnych profilov povolania vo vzťahu k určitým potrebám, a psychoprofesionálnym profilom subjektu: No. Kvality Hodnotenie Žiadané Potrebné Absolútne potrebné I. Fyzické II. Senzorické III. Mentálne IV. Osobnostné črty V. Psychosociálne črty VI. Všeobecné a špecializované vedomosti VII....

11 Čo sa týka poradenstva pre dospelých, na zoznam sa môžu pridať ďalšie body: profesionálne kvality: o zázemie, o znalosť jednotlivých oblastí; skúsenosti; duševné zdravie. Iný typ tabuľky zahŕňa seba-zaznamenávanie subjektu (Beck, in Dafinoiu, 2002): Priezvisko:... Meno:... Vek:... Dátum záznamu:... Situácia/ stav Emócie Automatické myšlienky Popis: 1. Nápadov, myšlienok, spomienok, apod., ktoré spôsobili nepríjemné emócie alebo 2. Udalostí, ktoré spôsobili rušivé emócie Špecifikácia: 1. Správania: agresívne, úzkostné, pokojné, atď. Hodnotenie: 1. Intenzity emócií na stupnici od 0 do 8 (kde 0 = chýbajú a 8 = maximálna intenzita) Popis: 1. Automatických myšlienok predchádzajúcich emóciám Hodnotenie: 1. Úrovne dôvery v automatické (spontánne) myšlienky, na stupnici od 0 do 8 Zhodnotenie metódy Výhody: zachytí prirodzené prejavy postojov a schopností, správanie, atď., počas činnosti a v reálnom živote, ponúkajúc najmä kvalitatívne dáta; umožňuje zber dát o neverbálnom správaní; umožňuje longitudinálne analýzy prostredníctvom zaznamenávania správania po dlhšiu dobu (mesiace alebo roky, napríklad participačným pozorovaním); štúdie reálneho života sú oveľa menej povrchné ako u iných metód (vyšetrovanie s využitím dotazníka, rozhovor, experiment). Nevýhody: stimuluje sociálny obranný mechanizmus subjektu; prítomnosť poradcu modifikuje pozorovanú situáciu; je možné, že nastanú určité zmeny v správaní subjektov (niektorí poradcovia môžu mať posilňujúci účinok na subjekty, zatiaľ čo iní môžu pôsobiť zastrašujúco, deprimovať, inhibovať);

12 poradca má len malú kontrolu nad vonkajšími premennými, ktoré môžu ovplyvniť dáta; údaje zozbierané prostredníctvom pozorovania je náročné kvantifikovať; pozorovanie je limitované iba na jednotlivcov alebo malé vzorky subjektov; pozornosť poradcu môže byť zameraná selektívne vzhľadom na určité očakávania, presvedčenia, teórie, atď., ktoré môžu ovplyvniť objektivitu pozorovania a na základe týchto volieb je možné vyvolať efekt (seba) potvrdenia; náročnosť zaznamenávania a pozorovania zároveň, vedie k zaznamenávaniu výsledkov pozorovania až po chvíli, občas nepresne; aspekty týkajúce sa posudzovania údajov získaných pozorovaním prinášajú určité kategórie chýb (Piaget): o "Centrujúca chyba" (v originály centring error ) tendencia preceňovať pozorované aspekty vo vzťahu k ostatným aspektom, o "Chyba kontrastu" (v originály contrast error ) - poradca sa zameriava na minimálne rozdiely medzi rôznymi aspektmi, a zveličuje ich, o "Chyba podobnosti (v originály assimilation error") - poradca sa skôr zameriava na podobnosti medzi rôznymi aspektmi, než na rozdiely, o "Chyby zo zlého zakotvenia (v originály the anchor effect ) - aj keď si poradca myslí, že hodnotí singulárny aspekt, účinky predchádzajúcich pozorovaní ho ovplyvňujú pri súčasnom posudzovaní, o "Haló efekt" (v originály the halo effect ) poradca, ktorý u subjektu uvedomuje určité aspekty, bude rovnakým spôsobom ovplyvnený pri hodnotení iných dimenzií (napríklad, príjemné vyzerajúca osoba bude ovplyvňovať pozorovateľa pri hodnotení jeho/ jej osobnosti). Bibliografia Abilitatile de comunicare si tehnica interviului eficient interviul ca arta si tehnica (2004). Dobre, C.; Szilagyi, A. (coord.). Bucuresti. Allport, G. (1991). Structura si dezvoltarea personalitatii. Bucuresti, Editura Didactica si Pedagogica. Chelcea, S. (2001). Metodologia cercetarii sociologice. Metode cantitative si calitative. Bucuresti, Editura Economica. Dafinoiu, I. (2002). Personalitatea. Metode calitative de abordare. Observarea si interviul. Iasi, Editura Polirom. Dictionar de psihologie (1997). U. Schiopu (coord.). Bucuresti, Editura Babel. Dictionarul explicativ al limbii române (1998). Coteanu I.; Seche L.; Seche M. (coord.). Bucuresti, Academia Româna, Institutul de Lingvistica Iorgu Iordan.

13 Lallement, M. (1993). Istoria ideilor sociologice. (vol. I). De la origini pâna la Weber. Oradea, Editura ANTET. Moraru, I.; Tabachin, A. (1997). Tratat de psihologia managementului. Bucuresti, Editura Didactica si Pedagogica. Neacsu, I. (2001). Prelegeri pedagogice. Bucuresti, Editura Polirom. Uwe, F. (2002). An Introduction to qualitative research. Great Britain, SAGE Publication. Zlate, M. (1996). Introducere în psihologie. Bucuresti, Casa de Editura si Presa SANSA S.R.L.

What s your favourite place?

What s your favourite place? What s your favourite place? Grammar & Speaking Aims Talking about favourite places Contents Grammar Present simple Vocabulary Favourite places: the seaside the mountains lake town the forest the countryside

More information

making them (robots:) intelligent

making them (robots:) intelligent Artificial Intelligence & Humanoid Robotics or getting robots closer to people making them (robots:) intelligent Maria VIRCIKOVA (maria.vircik@gmail.com) Peter SINCAK (peter.sincak@tuke.sk) Dept. of Cybernetics

More information

Aktivity PS ENUM od októbra 2004 do novembra 2005

Aktivity PS ENUM od októbra 2004 do novembra 2005 Valné zhromaždenie CTF Bratislava, 24. november 2005 Aktivity PS ENUM od októbra 2004 do novembra 2005 Vladimír Murín Výskumný ústav spojov, n.o. Banská Bystrica Úvod Pracovná skupina ENUM bola založená

More information

Presenter SNP6000. Register your product and get support at SK Príručka užívateľa

Presenter SNP6000. Register your product and get support at  SK Príručka užívateľa Register your product and get support at www.philips.com/welcome Presenter SNP6000 SK Príručka užívateľa 1 a b c d e 2 3 4 Federal Communication Commission Interference Statement This equipment has been

More information

Transactions of the VŠB Technical University of Ostrava, Mechanical Series. article No Štefánia SALOKYOVÁ *

Transactions of the VŠB Technical University of Ostrava, Mechanical Series. article No Štefánia SALOKYOVÁ * Transactions of the VŠB Technical University of Ostrava, Mechanical Series No. 1, 2015, vol. LXI article No. 1997 Štefánia SALOKYOVÁ * MEASURING THE AMOUNT OF MECHANICAL VIBRATION DURING LATHE PROCESSING

More information

CHARAKTERISTICKÉ VLASTNOSTI SAMO - REKONFIGUROVATEĽNÝCH ROBOTOV

CHARAKTERISTICKÉ VLASTNOSTI SAMO - REKONFIGUROVATEĽNÝCH ROBOTOV CHARAKTERISTICKÉ VLASTNOSTI SAMO - REKONFIGUROVATEĽNÝCH ROBOTOV Ing. Marek Vagaš, PhD. Technická univerzita v Košiciach Strojnícka fakulta Katedra výrobnej techniky a robotiky Nemcovej 32, 042 00 Košice

More information

PREČO BY MAL MANAŽÉR RIZÍK BYŤ NAJMÄ MANŽÉROM ĽUDSKÝCH ZDROJOV

PREČO BY MAL MANAŽÉR RIZÍK BYŤ NAJMÄ MANŽÉROM ĽUDSKÝCH ZDROJOV PREČO BY MAL MANAŽÉR RIZÍK BYŤ NAJMÄ MANŽÉROM ĽUDSKÝCH ZDROJOV Vždy sú najdôležitejší ľudia a to, ako ich vedieme Ľudovít Mydla Slovenská technická univerzita Fakulta informatiky a informačných technológií

More information

VIZUALIZÁCIA POMOCOU POČÍTAČA VO VÝUČBE NAJMLADŠÍCH EDUKANTOV VISUALIZATION WITH COMPUTER IN TEACHING THE YOUNGEST LEARNERS.

VIZUALIZÁCIA POMOCOU POČÍTAČA VO VÝUČBE NAJMLADŠÍCH EDUKANTOV VISUALIZATION WITH COMPUTER IN TEACHING THE YOUNGEST LEARNERS. Abstrakt VIZUALIZÁCIA POMOCOU POČÍTAČA VO VÝUČBE NAJMLADŠÍCH EDUKANTOV VISUALIZATION WITH COMPUTER IN TEACHING THE YOUNGEST LEARNERS Milan Bernát Príspevok prezentuje výskum základných aspektov tvorby

More information

Transactions of the VŠB Technical University of Ostrava, Mechanical Series No. 2, 2009, vol. LV, article No Ivana LUKÁČOVÁ *, Ján PITEĽ **

Transactions of the VŠB Technical University of Ostrava, Mechanical Series No. 2, 2009, vol. LV, article No Ivana LUKÁČOVÁ *, Ján PITEĽ ** Transactions of the VŠB Technical University of Ostrava, Mechanical Series No. 2, 2009, vol. LV, article No. 1693 Ivana LUKÁČOVÁ *, Ján PITEĽ ** MODEL-FREE ADAPTIVE HEATING PROCESS CONTROL VYUŽITIE MFA-REGULÁTORA

More information

Sociálna inklúzia pomocou digitálnych technológií v škole

Sociálna inklúzia pomocou digitálnych technológií v škole Sociálna inklúzia pomocou digitálnych technológií v škole Romana Medveďová Katedra školskej pedagogiky PdF TU, Trnava Ústav výskumu sociálnej komunikácie SAV, Bratislava Anotácia: Sociálna inklúzia pomocou

More information

Prednáška. Vypracoval: Ing. Martin Juriga, PhD. Bratislava, marec 2016

Prednáška. Vypracoval: Ing. Martin Juriga, PhD. Bratislava, marec 2016 Dizajn procesných zariadení časť 3. Prednáška Vypracoval: Ing. Martin Juriga, PhD. Vedúci pracoviska: prof. Ing. Marián Peciar, PhD. Bratislava, marec 2016 Označovanie zvarov na výkresoch Slovensko: Pôvodná

More information

HDR Čo s tým ďalej? http://pages.bangor.ac.uk/~eesa0c/hdr_display/ http://www.schubincafe.com/tag/dolby-hdr/ http://vrc.med.upenn.edu/instrumentation-electronics-example-project.html Brightside DR37-P

More information

Univerzita Karlova v Praze Matematicko-fyzikální fakulta DIPLOMOVÁ PRÁCE

Univerzita Karlova v Praze Matematicko-fyzikální fakulta DIPLOMOVÁ PRÁCE Univerzita Karlova v Praze Matematicko-fyzikální fakulta DIPLOMOVÁ PRÁCE Matej Dajčár Implementace alternativních metrik v protocolu AODV Katedra softwarového inženýrství Vedoucí diplomové práce: Mgr.

More information

VODOPÁD ALEBO AGILNÉ METÓDY KAM ZA KVALITOU?

VODOPÁD ALEBO AGILNÉ METÓDY KAM ZA KVALITOU? VODOPÁD ALEBO AGILNÉ METÓDY KAM ZA KVALITOU? Malé zamyslenie sa nad kvalitou nielen v softvérových projektoch. František Nagy Slovenská technická univerzita Fakulta informatiky a informačných technológií

More information

Popis situácie. tovární, avšak aj k jeho smrti rukami vrahov prepojených na vykorisťovateľov detí pri výrobe kobercov (Van Straaten

Popis situácie. tovární, avšak aj k jeho smrti rukami vrahov prepojených na vykorisťovateľov detí pri výrobe kobercov (Van Straaten 1 Označenie novo sa vynárajúce potreby detí, resp. NENs, používame na pomenovanie skupiny voľne prepojených výziev, problémov a príležitostí, ktoré sa týkajú celkového rozvoja detí. Mnohým z týchto potrieb

More information

TO NIE JE NEJAKÁ FÁMA, TO JE KRUTÁ REALITA. SÚČASNÉ POVESTI A FÁMY V PROSTREDÍ OZ PROTI PRÚDU

TO NIE JE NEJAKÁ FÁMA, TO JE KRUTÁ REALITA. SÚČASNÉ POVESTI A FÁMY V PROSTREDÍ OZ PROTI PRÚDU 3 64 2016 ŠTÚDIE TO NIE JE NEJAKÁ FÁMA, TO JE KRUTÁ REALITA. SÚČASNÉ POVESTI A FÁMY V PROSTREDÍ OZ PROTI PRÚDU LUCIA DITMAROVÁ Lucia Ditmarová, Ústav etnológie SAV, Klemensova 19, 813 64, Bratislava, e-mail:

More information

Občiansky preukaz Slovenskej republiky. Identity Card of the Slovak Republic

Občiansky preukaz Slovenskej republiky. Identity Card of the Slovak Republic Občiansky preukaz Slovenskej republiky Identity Card of the Slovak Republic Úvod Introduction Slovenská republika vydáva nové občianske preukazy (OP). Občiansky preukaz je personalizovaný centrálne v Národnom

More information

Motivačný list- ako na to

Motivačný list- ako na to Motivačný list- ako na to Motivačný list je jedným z prvých dokumentov, s ktorými príde škola do styku. Preto musí vyvolať záujem, musí spôsobiť, že škola sa o Vás chce dozvedieť viac! Nie je ľahké napísať

More information

ANALYSIS OF THE WINNING STRATEGY OF THE GAME ENADES AS A TASK FOR PUPILS PETER VANKÚŠ

ANALYSIS OF THE WINNING STRATEGY OF THE GAME ENADES AS A TASK FOR PUPILS PETER VANKÚŠ FACULTY OF NATURAL SCIENCES CONSTANTINE THE PHILOSOPHER UNIVERSITY NITRA ACTA MATHEMATICA 16 ANALYSIS OF THE WINNING STRATEGY OF THE GAME ENADES AS A TASK FOR PUPILS PETER VANKÚŠ 218 ABSTRACT. In this

More information

E. KOM AR I K Katedra psychológie FF UPJS, Košice

E. KOM AR I K Katedra psychológie FF UPJS, Košice SBORNÍK PRACÍ FILOSOFICKÉ FAKULTY BRNĚNSKÉ UNIVERSITY STUDIA MINORA FACULTATIS PHILOSOPHICAE UNIVERSITATIS BRUNENSIS RADA PEDAGOGICKO-PSYCHOLOGICKÁ, 1972, I 7, STR. 115-124 TVORIVOSŤ A FAKTORY ORTOGONÁLNĚ

More information

Otvorená veda a informačné správanie vedcov v SR

Otvorená veda a informačné správanie vedcov v SR ProInflow: časopis pro informační vědy 2/2017 Otvorená veda a informačné správanie vedcov v SR Title: Open Science and Information Behavior of Researchers in Slovakia Jela Steinerová Univerzita Komenského

More information

DESIGN AND IMPLEMENTATION OF SOFTWARE SUPPORT FOR BIOMETRICS LABORATORY COURSES

DESIGN AND IMPLEMENTATION OF SOFTWARE SUPPORT FOR BIOMETRICS LABORATORY COURSES DOI: 10.5507/tvv.2016.010 Trendy ve vzdělávání 2016 DESIGN AND IMPLEMENTATION OF SOFTWARE SUPPORT FOR BIOMETRICS LABORATORY COURSES HAMBALÍK Alexander MARÁK Pavol, SR Abstract In this paper we decided

More information

English Unlimited Intermediate Prekladové vety

English Unlimited Intermediate Prekladové vety OXICO Jazykové knihy English Unlimited Intermediate Prekladové vety Unit 1 1. Uprednostňujem pozeranie televízie iných krajín. Mám šancu precvičovať si jazyk. 2. Čítaš práve niečo dobré? Teraz nie, ale

More information

PODMIENKY POSKYTOVANIA SLUŽBY BM

PODMIENKY POSKYTOVANIA SLUŽBY BM PODMIENKY POSKYTOVANIA SLUŽBY BM PRED VYUŽÍVANÍM SLUŽBY ALEBO INŠTALÁCIOU ALEBO VYUŽÍVANÍM SOFTVÉRU BBM, PROSTREDNÍCTVOM KTORÉHO SA SLUŽBA POSKYTUJE, SI DÔKLADNE PREČÍTAJTE TENTO DOKUMENT. TÁTO DOHODA

More information

Vplyv binaural beats na kapacitu pracovnej pamäte

Vplyv binaural beats na kapacitu pracovnej pamäte Vplyv binaural beats na kapacitu pracovnej pamäte Vplyv binaural beats na kapacitu pracovnej pamäte Bakalárska práca Jakub Kraus Vedúca práce: Mgr. Michaela Porubanová Ph.D Brno 2014 Vplyv binaural beats

More information

MICHAL CZINEGE ŠPECIÁLNE POĎAKOVANIE SPECIAL ACKNOWLEDGMENT KATALÓG VZNIKOL VĎAKA LÁSKAVEJ PODPORE TLAČIARNE DOLIS, S. R. O.

MICHAL CZINEGE ŠPECIÁLNE POĎAKOVANIE SPECIAL ACKNOWLEDGMENT KATALÓG VZNIKOL VĎAKA LÁSKAVEJ PODPORE TLAČIARNE DOLIS, S. R. O. ŠPECIÁLNE POĎAKOVANIE SPECIAL ACKNOWLEDGMENT KATALÓG VZNIKOL VĎAKA LÁSKAVEJ PODPORE TLAČIARNE DOLIS, S. R. O. MUSÍ TAM NIEČO BYŤ THERE MUST BE SOMETHING THERE INTRO INTRO IVAN CSUDAI IVAN CSUDAI Na začiatku

More information

Trendy v cirkvi v postmodernej dobe

Trendy v cirkvi v postmodernej dobe Trendy v cirkvi v postmodernej dobe Marketingovo-orientované zbory Nenátlakové metódy evanjelizácie Príručky na evanjelizáciu resp. na zakladanie a rast zborov Nové preklady Biblie Marketingovo-orientované

More information

ŠKOLSKÝ VZDELÁVACÍ PROGRAM ANGLICKÝ JAZYK

ŠKOLSKÝ VZDELÁVACÍ PROGRAM ANGLICKÝ JAZYK ŠKOLSKÝ VZDELÁVACÍ PROGRAM ANGLICKÝ JAZYK 7-9 r. Názov Projektu Čítaj viac a dvere k poznaniu sa samy otvoria Názov ŚVP: ŠVP 2. stupňa ZŠ v SR, ISCED 2- nižšie sekundárne vzdelávanie Názov ŠkVP Čím vyššie

More information

Vizualizácia dynamiky programu napísaného v jazyku C#

Vizualizácia dynamiky programu napísaného v jazyku C# SLOVENSKÁ TECHNICKÁ UNIVERZITA V BRATISLAVE Fakulta informatiky a informačných technológií FIIT-5221-7920 Bc. Filip Grznár Vizualizácia dynamiky programu napísaného v jazyku C# Diplomová práca Vedúci práce:

More information

CAMPUS MTF STU - CAMBO. Budovanie Univerzitného vedeckého parku. v obrazoch in pictures. Developing the University Scientific Park.

CAMPUS MTF STU - CAMBO. Budovanie Univerzitného vedeckého parku. v obrazoch in pictures. Developing the University Scientific Park. Budovanie Univerzitného vedeckého parku CAMPUS MTF STU - CAMBO SlovenSká technická univerzita v BratiSlave Materiálovotechnologická fakulta so sídlom v Trnave SLOVAK UNIVERSITY OF TECHNOLOGY IN BRATISLAVA

More information

Information Technology Applications / Aplikácie informacných technológií.

Information Technology Applications / Aplikácie informacných technológií. 2-2012 Information Technology Applications / Aplikácie informacných technológií www.eurokodex.sk Inform ation Aplikác Techno ie logy inform Applica acných tions techno lógií 2012 2 Občianske združenie

More information

METHOD OF SEGMENTED WAVELET TRANSFORM FOR REAL-TIME SIGNAL PROCESSING

METHOD OF SEGMENTED WAVELET TRANSFORM FOR REAL-TIME SIGNAL PROCESSING METHOD OF SEGMENTED WAVELET TRANSFORM FOR REAL-TIME SIGNAL PROCESSING Metoda segmentované waveletové transformace pro zpracování signálů v reálném čase Abstract Pavel Rajmic, Jan Vlach Λ The new method

More information

Programovacie jazyky pre vývoj inteligentných agentov

Programovacie jazyky pre vývoj inteligentných agentov Peter Novák Computational Intelligence Group Clausthal University of Technology Nemecko 3. Október 2006 1/23 Programovacie jazyky pre vývoj inteligentných agentov (BDI architektúra) Peter Novák Computational

More information

FANTOM PRO MĚŘENÍ PRŮTOKU POMOCÍ DILUČNÍCH METOD

FANTOM PRO MĚŘENÍ PRŮTOKU POMOCÍ DILUČNÍCH METOD VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA ELEKTROTECHNIKY A KOMUNIKAČNÍCH TECHNOLOGIÍ ÚSTAV BIOMEDICÍNSKÉHO INŽENÝRSTVÍ FACULTY OF ELECTRICAL ENGINEERING AND COMMUNICATION DEPARTMENT

More information

PODĽAHNITE KÚZLU DREVA SKLADOVÁ KOLEKCIA

PODĽAHNITE KÚZLU DREVA SKLADOVÁ KOLEKCIA PODĽAHNITE KÚZLU DREVA SKLADOVÁ KOLEKCIA Laminátové podlahy - Kaindl Classic Touch - Standard Skladová kolekcia > Classic Touch - Standard skladová kolekcia zahŕňa 9 moderných a zaujímavých dekorov, v

More information

Záverečná správa k projektu Prieskum verejnej mienky o operačnom programe Vzdelávanie

Záverečná správa k projektu Prieskum verejnej mienky o operačnom programe Vzdelávanie Moderné vzdelávanie pre vedomostnú spoločnosť/projekt je spolufinancovaný zo zdrojov EÚ Záverečná správa k projektu Prieskum verejnej mienky o operačnom programe Vzdelávanie Pre Ministerstvo školstva,

More information

Prohledávání do hloubky (DFS) rekurzivně

Prohledávání do hloubky (DFS) rekurzivně Prohledávání do hloubky (DFS) rekurzivně 1 function dfs(g, v) 2 mark v as visited 3 previsit(v) 4 for (v, w) E(G) do 5 edgevisit(v, w) 6 if w not visited then 7 dfs(g, w) 8 postvisit(v) Prohledávání do

More information

Transactions of the VŠB Technical University of Ostrava, Mechanical Series. article No. 1999

Transactions of the VŠB Technical University of Ostrava, Mechanical Series. article No. 1999 Transactions of the VŠB Technical University of Ostrava, Mechanical Series No. 2, 2015, vol. LXI article No. 1999 Vladena BARANOVÁ *, Lenka LANDRYOVÁ **, Jozef FUTÓ FROM MONITORED VALUES TO THE MODEL CREATION

More information

Sborník vědeckých prací Vysoké školy báňské - Technické univerzity Ostrava číslo 1, rok 2008, ročník LIV, řada strojní článek č.

Sborník vědeckých prací Vysoké školy báňské - Technické univerzity Ostrava číslo 1, rok 2008, ročník LIV, řada strojní článek č. Sborník vědeckých prací Vysoké školy báňské - Technické univerzity Ostrava číslo 1, rok 2008, ročník LIV, řada strojní článek č. 1591 Jozef JURKO *, Josef BRYCHTA ** ANALYSIS OF THERMODYNAMICAL PHENOMENAS

More information

Doplňujúce úlohy. Doplňujúce úlohy: Úrovne 3 6

Doplňujúce úlohy. Doplňujúce úlohy: Úrovne 3 6 Doplňujúce úlohy: Úrovne 3 6 V tejto časti nájdete doplňujúce úlohy, ktoré môžete robiť doma so svojim dieťaťom s cieľom rozšíriť učivo súvisiace s aktivitou na karte odmien. Tieto zadania pomôžu vášmu

More information

FRANCÚZSKA VESMÍRNA POLITIKA A VÝVOJ JEJ FINANCOVANIA French space policy and the development of its budgeting

FRANCÚZSKA VESMÍRNA POLITIKA A VÝVOJ JEJ FINANCOVANIA French space policy and the development of its budgeting Masarykova univerzita Ekonomicko-správní fakulta Studijní obor: Hospodářská politika a správa, Francouzský jazyk pro hospodářskou a administrativní činnost FRANCÚZSKA VESMÍRNA POLITIKA A VÝVOJ JEJ FINANCOVANIA

More information

2. Aké osobné údaje, na aké účely a ako dlho spracovávame?

2. Aké osobné údaje, na aké účely a ako dlho spracovávame? Dodatok k Ochrane osobných údajov Platný'od'25.05.2018' Ochranu(vašich(osobných(údajov(berieme(vážne.(Je(pre(nás(dôležité,(aby(vaše(údaje,(získavané( na(stránke(wisomm.com,(boli(v(bezpečí(a(aby(boli(využívané(iba(na(také(účely,(s(ktorými(

More information

UNIVERZITA KOMENSKÉHO V BRATISLAVE FAKULTA MATEMATIKY, FYZIKY A INFORMATIKY

UNIVERZITA KOMENSKÉHO V BRATISLAVE FAKULTA MATEMATIKY, FYZIKY A INFORMATIKY UNIVERZITA KOMENSKÉHO V BRATISLAVE FAKULTA MATEMATIKY, FYZIKY A INFORMATIKY VÝSKUM OHNISKOVEJ ZÓNY MALÉ KARPATY ANALÝZOU H/V POMERU SEIZMICKÉHO ŠUMU Bakalárska práca Bratislava, 2014 Alžbeta Dufalová UNIVERZITA

More information

Všeobecné obchodné podmienky

Všeobecné obchodné podmienky Všeobecné obchodné podmienky Citibank Europe plc, pobočka zahraničnej banky I. Základné ustanovenia (1) Definície niektorých pojmov: AML zákon je zákon č. 297/2008 Z.z. o ochrane pred legalizáciou príjmov

More information

Prvé vydanie, Meg Jayová: Rozhodujúca dekáda

Prvé vydanie,   Meg Jayová: Rozhodujúca dekáda Meg Jayová: Rozhodujúca dekáda Prvé vydanie, www.premedia.sk Copyright 2012 by Meg Jay Cover design Dodo Dobrík, 2017 Translation Zuzana Demjánová, 2017 Slovak edition Premedia Group, 2017 All rights reserved

More information

ANGULAR VIBRATION MEASUREMENTS OF THE POWER DRIWING SYSTEMS

ANGULAR VIBRATION MEASUREMENTS OF THE POWER DRIWING SYSTEMS Acta Metallurgica Slovaca,, 4, 3 (45-5) 45 ANGULAR VIBRATION MEASUREMENTS OF THE POWER DRIWING SYSTEMS Tůma J. Department of Control Systems and Instrumentation, Technical University of Ostrava, 7.listopadu

More information

Všeobecné obchodné podmienky. Citibank Europe plc, pobočka zahraničnej banky

Všeobecné obchodné podmienky. Citibank Europe plc, pobočka zahraničnej banky Všeobecné obchodné podmienky Citibank Europe plc, pobočka zahraničnej banky I. Základné ustanovenia (1) Definície niektorých pojmov: AML zákon je zákon č. 297/2008 Z.z. o ochrane pred legalizáciou príjmov

More information

SMALL BLIND (SB), BIG BLIND (BB)

SMALL BLIND (SB), BIG BLIND (BB) e-texas Hold'em Poker (e-thp) e-texas Hold em Poker (e-thp) je špecifický druh pokrovej kartovej hry. Hrá sa s Whistovými kartami (pokrové - 52 listov, hodnoty: 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, J, Q, K, A).

More information

Univerzita Komenského v Bratislave Fakulta matematiky, fyziky a informatiky. Evolvovanie riadenia pohybu mobilného robota v neznámom prostredí

Univerzita Komenského v Bratislave Fakulta matematiky, fyziky a informatiky. Evolvovanie riadenia pohybu mobilného robota v neznámom prostredí Univerzita Komenského v Bratislave Fakulta matematiky, fyziky a informatiky Evolvovanie riadenia pohybu mobilného robota v neznámom prostredí Diplomová práca 2013 Ing. Filip Tóth Univerzita Komenského

More information

DLHODOBÝ MONITORING MOSTNÝCH KONŠTRUKCIÍ OČAKÁVANIA A MOŽNOSTI

DLHODOBÝ MONITORING MOSTNÝCH KONŠTRUKCIÍ OČAKÁVANIA A MOŽNOSTI DLHODOBÝ MONITORING MOSTNÝCH KONŠTRUKCIÍ OČAKÁVANIA A MOŽNOSTI LONG TERM MONITORING OF BRIDGE STRUCTURES EXPECTATIONS AND POSSIBILITIES Abstract: Alojz KOPÁČIK 1, Peter KYRINOVIČ 1, Ján ERDÉLYI 1 Monitoring

More information

Etické aspekty poskytovania zdravotnej starostlivosti. Starostlivosť o terminálne chorých pacientov (duchovná starostlivosť)

Etické aspekty poskytovania zdravotnej starostlivosti. Starostlivosť o terminálne chorých pacientov (duchovná starostlivosť) Sekcia filozofie a etiky Etické aspekty poskytovania zdravotnej starostlivosti. Starostlivosť o terminálne chorých pacientov (duchovná starostlivosť) Alexandra SMATANOVÁ Úvod V tomto príspevku sa venujem

More information

RFSA-62B/24V % % % 0-10 % % brick walls. tehlové steny

RFSA-62B/24V % % % 0-10 % % brick walls. tehlové steny Characteristics / Charakteristika The switching unit with output channels is used for controlling appliances and light circuits. They can be combined with detectors, controllers, inels RF Control or system

More information

EXPERIMENTAL IDENTIFICATION OF A STRUCTURE WITH ACTIVE VIBRATION CANCELLING

EXPERIMENTAL IDENTIFICATION OF A STRUCTURE WITH ACTIVE VIBRATION CANCELLING Acta Mechanica Slovaca, 3/2008-vzor 133 EXPERIMENTAL IDENTIFICATION OF A STRUCTURE WITH ACTIVE VIBRATION CANCELLING Gergely TAKÁCS, Boris ROHAĽ-ILKIV This article describes the process used for the experimental

More information

Tematický výchovno - vzdelávací plán

Tematický výchovno - vzdelávací plán Základná škola, Školská 3, 076 43 Čierna nad Tisou Tematický výchovno - vzdelávací plán Stupeň vzdelania: ISCED 1 Vzdelávacia oblasť: Jazyk a komunikácia Predmet: Anglický jazyk Školský rok: 20 /20 Trieda:

More information

Ing. Michal Čerňanský, PhD. Fakulta informatiky a informačných technológií, STU Bratislava

Ing. Michal Čerňanský, PhD. Fakulta informatiky a informačných technológií, STU Bratislava Paralelné programovanie Architektúry Bc. št. prog. Informatika - 2010/2011 Ing. Michal Čerňanský, PhD. Fakulta informatiky a informačných technológií, STU Bratislava Prehľad tém Implicitný paralelizmus

More information

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ FAKULTA INFORMAČNÍCH TECHNOLOGIÍ. Vizualizácia dát. Ing. Ladislav Ruttkay

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ FAKULTA INFORMAČNÍCH TECHNOLOGIÍ. Vizualizácia dát. Ing. Ladislav Ruttkay VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ FAKULTA INFORMAČNÍCH TECHNOLOGIÍ Vizualizácia dát Ing. Ladislav Ruttkay 17.12.2007 Anotácia Hlavným predmetom práce je vizualizácia dát. Vo svojom úvode však oboznamuje čitateľa

More information

Vodičský preukaz Slovenskej republiky. Driving Licence of the Slovak Republic

Vodičský preukaz Slovenskej republiky. Driving Licence of the Slovak Republic Vodičský preukaz Slovenskej republiky Driving Licence of the Slovak Republic 1 Úvod Introduction Slovenská republika vydáva vodičské preukazy formátu EÚ v novej aktualizovanej verzii. Vodičský preukaz

More information

Nechajte žiačky a žiakov odprezentovať výsledky svojej skupinovej práce pred celou triedou.

Nechajte žiačky a žiakov odprezentovať výsledky svojej skupinovej práce pred celou triedou. 8.) Mám právo na súkromie Ročník: Tematický celok: Téma: Čas: Poznámka: Pomôcky: Ciele: Postup: Evokácia 8 minút Tradícia a iden ta 45 + 45 Prostredie a situácia Ľudské práva 45 minút (odporúčame využiť

More information

VYUŽITIE KUNDTOVEJ TRUBICE PRI MERANÍ AKUSTICKÝCH PARAMETROV RECYKLOVANÝCH MATERIÁLOV

VYUŽITIE KUNDTOVEJ TRUBICE PRI MERANÍ AKUSTICKÝCH PARAMETROV RECYKLOVANÝCH MATERIÁLOV VYUŽITIE KUNDTOVEJ TRUBICE PRI MERANÍ AKUSTICKÝCH PARAMETROV RECYKLOVANÝCH MATERIÁLOV Ing. Lenka Selecká Dr.h.c. prof. Ing. Miroslav BADIDA, PhD. Ing. Ladislav BARTKO, PhD. Katedra environmentalistiky

More information

MOBBING ŠPECIFICKÁ FORMA NÁSILIA V EDUKAČNOM PROSTREDÍ MOBBING A SPECIFIC FORM OF VIOLENCE IN THE EDUCATIONAL ENVIRONMENT

MOBBING ŠPECIFICKÁ FORMA NÁSILIA V EDUKAČNOM PROSTREDÍ MOBBING A SPECIFIC FORM OF VIOLENCE IN THE EDUCATIONAL ENVIRONMENT MOBBING ŠPECIFICKÁ FORMA NÁSILIA V EDUKAČNOM PROSTREDÍ VÝZKUMNÉ STUDIE MOBBING A SPECIFIC FORM OF VIOLENCE IN THE EDUCATIONAL ENVIRONMENT Soňa KARIKOVÁ, Eva NÁBĚLKOVÁ Katedra psychológie, Univerzita Mateja

More information

POSSIBILITIES OF MATHEMATICAL MODELLING IN THE DYNAMIC TRENDS OF THE ECONOMIC INFORMATICS

POSSIBILITIES OF MATHEMATICAL MODELLING IN THE DYNAMIC TRENDS OF THE ECONOMIC INFORMATICS Martina Janková POSSIBILITIES OF MATHEMATICAL MODELLING IN THE DYNAMIC TRENDS OF THE ECONOMIC INFORMATICS Introduction Very fast progress of all scientific disciplines and introduction of research results

More information

SYNESTÉZIA. Diplomová práca

SYNESTÉZIA. Diplomová práca Univerzita Palackého v Olomouci Katedra psychológie Filozofickej fakulty SYNESTÉZIA Diplomová práca Autor: Vedúci práce: Romana Láchová Prof. PhDr. Alena Plháková, CSc. Olomouc 2010 Vyhlasujem, ţe som

More information

GNSS PRE PILOTOV VŠEOBECNÉHO LETECTVA

GNSS PRE PILOTOV VŠEOBECNÉHO LETECTVA Paulína Haljaková Jan Žižka Štefan Dúha GNSS PRE PILOTOV VŠEOBECNÉHO LETECTVA Teória a využitie v praxi GNSS pre pilotov všeobecného letectva Teória a využitie v praxi 2017 GNSS pre pilotov všeobecného

More information

Všeobecné obchodné podmienky. Citibank Europe plc, pobočka zahraničnej banky

Všeobecné obchodné podmienky. Citibank Europe plc, pobočka zahraničnej banky Všeobecné obchodné podmienky Citibank Europe plc, pobočka zahraničnej banky I. Základné ustanovenia (1) Definície niektorých pojmov: AML zákon je zákon č. 297/2008 Z.z. o ochrane pred legalizáciou príjmov

More information

BAZÉNOVÝ AUTOMAT. Autor: Rastislav Sádecký v spolupráci s MCU.cz

BAZÉNOVÝ AUTOMAT.   Autor: Rastislav Sádecký v spolupráci s MCU.cz BAZÉNOVÝ AUTOMAT www.elektrobazeny.sk Autor: Rastislav Sádecký v spolupráci s MCU.cz Popis Bazénového Automatu 1. Určenie prístroja 2. Popis ovládacích a signalizačných prvkov 3. Spustenie prístroja 4.

More information

RED GREEN BLUE RED GREEN BLUE V DC % % % 0-10 % % brick walls. tehlové steny

RED GREEN BLUE RED GREEN BLUE V DC % % % 0-10 % % brick walls. tehlové steny RFDA-7M/ EN Dimmer for coloured () Stmievač pre farebné () pásiky Characteristics / Charakteristika The dimmer for is used for independent control of single-color or one strip. The expanded selection of

More information

ACTA HYDROLOGICA SLOVACA

ACTA HYDROLOGICA SLOVACA Ročník 17, č. 1, 216, 43 5 ACTA HYDROLOGICA SLOVACA HODNOTENIE ZMIEN ODTOKU VO VYBRANÝCH POVODIACH VYSOKÝCH TATIER DESAŤ ROKOV PO VETERNEJ KALAMITE Ladislav Holko, Peter Škoda Príspevok je venovaný prehodnoteniu

More information

Ivan Klinec. Futurológia. Veda o budúcnosti. Teoreticko-metodologické aspekty

Ivan Klinec. Futurológia. Veda o budúcnosti. Teoreticko-metodologické aspekty Ivan Klinec Futurológia Veda o budúcnosti Teoreticko-metodologické aspekty 2005 Štúdia má pracovný charakter a je určená výhradne pre štúdijné účely. Rukopis štúdie neprešiel redakčnou ani jazykovou úpravou.

More information

The rise of Digital Challengers

The rise of Digital Challengers The rise of Digital Challengers How digitization can become the next growth engine for Central and Eastern Europe Perspective on Slovakia The rise of Digital Challengers How digitization can become the

More information

STIMULATING ORIGINALITY OF PAINTINGS IN ELEMENTARY

STIMULATING ORIGINALITY OF PAINTINGS IN ELEMENTARY Volume, Number, 0 STIMULATING ORIGINALITY OF PAINTINGS IN ELEMENTARY SCHOOL CHILDREN Maria Eliza Dulamă, Mihai-Bogdan Iovu, Lucreţia Sbînca Abstract: the aim of this paper is studying ways in which originality

More information

KONCEPCIA EMULÁTORA ENERGETICKÝCH SYSTÉMOV NA BÁZE DCS

KONCEPCIA EMULÁTORA ENERGETICKÝCH SYSTÉMOV NA BÁZE DCS KONCEPCIA EMULÁTORA ENERGETICKÝCH SYSTÉMOV NA BÁZE DCS Pavol FEDOR 1 - Daniela PERDUKOVÁ 2 - Peter RADVÁNI 3 Abstract: Research, optimization and practical implementation of the optimization processes

More information

projekt OBRANA ŠTÁTU Metodický materiál 4 Práca so slovníkom Odborná terminológia viacjazyčnosť (bezpečnostné hrozby a riziká)

projekt OBRANA ŠTÁTU Metodický materiál 4 Práca so slovníkom Odborná terminológia viacjazyčnosť (bezpečnostné hrozby a riziká) projekt OBRANA ŠTÁTU Metodický materiál 4 Práca so slovníkom Odborná terminológia viacjazyčnosť (bezpečnostné hrozby a riziká) Malacky 2017 1 Obsah Úvod... 3 1 Aktivity... 4 1.1 Slová s viacerými významami...

More information

Health and Social Problems of Regions in the 21 st Century

Health and Social Problems of Regions in the 21 st Century St. Elizabeth University of Health and Social Work in Bratislava Institute of SEUHSW st. Cyril and Metod in Partizánske Association of Nurses of Upper Nitra Region Association of Social Workers of Upper

More information

E-LOGOS. vesmírnych civilizácií. Robert Burgan ELECTRONIC JOURNAL FOR PHILOSOPHY ISSN /2012. University of Economics Prague

E-LOGOS. vesmírnych civilizácií. Robert Burgan ELECTRONIC JOURNAL FOR PHILOSOPHY ISSN /2012. University of Economics Prague E-LOGOS ELECTRONIC JOURNAL FOR PHILOSOPHY ISSN 1211-0442 11/2012 University of Economics Prague e Časopriestorová lokalizácia vesmírnych civilizácií Robert Burgan Abstract In the first part of this paper

More information

databázy pre stredné školy

databázy pre stredné školy a uvádzajú databázy pre stredné školy Technické zabezpečenie učiteľ podľa priloženej inštalačnej príručky pripraví pracovné prostredie každý žiak má osobitný počítač, z ktorého je prístup na databázový

More information

Externé multimediálne karty Používateľská príručka

Externé multimediálne karty Používateľská príručka Externé multimediálne karty Používateľská príručka Copyright 2009 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Logo SD je ochranná známka príslušného vlastníka. Informácie obsiahnuté v tomto dokumente sa

More information

Žilinská univerzita v Žiline Elektrotechnická fakulta Katedra telekomunikácií a multimédií. Možnosti prenosu dát po energetických sieťach

Žilinská univerzita v Žiline Elektrotechnická fakulta Katedra telekomunikácií a multimédií. Možnosti prenosu dát po energetických sieťach Žilinská univerzita v Žiline Elektrotechnická fakulta Katedra telekomunikácií a multimédií Možnosti prenosu dát po energetických sieťach Martin Gjabel 2008 Možnosti prenosu dát po energetických sieťach

More information

Anglický jazyk nižšie stredné vzdelávanie, úroveň A2

Anglický jazyk nižšie stredné vzdelávanie, úroveň A2 ANGLICKÝ JAZYK ÚVOD Vzdelávací štandard z anglického jazyka pre nižšie stredné vzdelávanie, úroveň A2 svojou štruktúrou, obsahom aj rozsahom korešponduje s pôvodným vzdelávacím programom z roku 2008. Zahŕňa

More information

PRÍLOHA. návrhu rozhodnutia Rady

PRÍLOHA. návrhu rozhodnutia Rady EURÓPSKA KOMISIA V Štrasburgu 5. 7. 2016 COM(2016) 470 final ANNEX 8 PART 1/3 PRÍLOHA k návrhu rozhodnutia Rady o predbežnom vykonávaní Komplexnej hospodárskej a obchodnej dohody medzi Kanadou na jednej

More information

Genetické algoritmy v hrách

Genetické algoritmy v hrách Genetické algoritmy v hrách Daniel Bendík 1 Odbor Aplikovaná informatika, FI MUNI, Botanická 68a, 602 00 Brno Abstrakt: Jedným z kl účových prvkov, ktoré tvorí hru zábavnou je rovnováha medzi hratelnost

More information

VYDAVATE STVO SPOLKU SLOVENSKÝCH SPISOVATE OV. Edícia. zv. 8.

VYDAVATE STVO SPOLKU SLOVENSKÝCH SPISOVATE OV. Edícia. zv. 8. VYDAVATE STVO SPOLKU SLOVENSKÝCH SPISOVATE OV Edícia zv. 8. 1 2 Mark Bauerlein NAJHLÚPEJŠIA GENERÁCIA AKO DIGITÁLNA ÉRA OHLUPUJE MLADÝCH AMERIČANOV A OHROZUJE NAŠU BUDÚCNOSŤ ALEBO: NEVER NIKOMU POD 30

More information

Srdcová frekvencia v odozve na herné zaťaženie v basketbale žien Heart Rate Response to Game Load in Women s Basketball

Srdcová frekvencia v odozve na herné zaťaženie v basketbale žien Heart Rate Response to Game Load in Women s Basketball STUDIA SPORTIVA 2014 / č. 2 Srdcová frekvencia v odozve na herné zaťaženie v basketbale žien Tomáš Vencúrik Fakulta sportovních studií, Masarykova univerzita, Brno Abstrakt Štúdia sa zaoberá porovnaním

More information

Centrum vedecko technických informácií SR Slovak Centre of Scientific SCSTI and Technical Information

Centrum vedecko technických informácií SR Slovak Centre of Scientific SCSTI and Technical Information CVTI SR Centrum vedecko technických informácií SR Slovak Centre of Scientific SCSTI and Technical Information Hlavné úlohy a činnosti Centrum vedecko technických informácií SR The Slovak Centre of Scientific

More information

TECHNICKÁ UNIVERZITA V KOŠICIACH FAKULTA ELEKTROTECHNIKY A INFORMATIKY KATEDRA ELEKTRONIKY A MULTIMEDIÁLNYCH TELEKOMUNIKÁCIÍ UMTS/IMT-2000

TECHNICKÁ UNIVERZITA V KOŠICIACH FAKULTA ELEKTROTECHNIKY A INFORMATIKY KATEDRA ELEKTRONIKY A MULTIMEDIÁLNYCH TELEKOMUNIKÁCIÍ UMTS/IMT-2000 TECHNICKÁ UNIVERZITA V KOŠICIACH FAKULTA ELEKTROTECHNIKY A INFORMATIKY KATEDRA ELEKTRONIKY A MULTIMEDIÁLNYCH TELEKOMUNIKÁCIÍ UMTS/IMT-2000 (DIPLOMOVÁ PRÁCA) ROK 2001 RADOVAN RYBÁR Radovan Rybár UMTS/IMT-2000

More information

Evolučný návrh robotických organizmov

Evolučný návrh robotických organizmov Evolučný návrh robotických organizmov Peter KRČAH 1 Abstrakt. Roboty prenikajú stále viac a viac do nášho každodenného života, kde musia plniť čoraz zložitejšie úlohy. Klasický prístup ručný návrh napevno

More information

Design and Optimization of the Beam Orbit and Oscillation Measurement System for the Large Hadron Collider

Design and Optimization of the Beam Orbit and Oscillation Measurement System for the Large Hadron Collider Ing. Jakub Olexa Author s report on the dissertation thesis Design and Optimization of the Beam Orbit and Oscillation Measurement System for the Large Hadron Collider for the acquisition of: in the study

More information

VÝVOJ VYBRANÝCH HYDROLOGICKÝCH CHARAKTERISTÍK NA DUNAJI V BRATISLAVE

VÝVOJ VYBRANÝCH HYDROLOGICKÝCH CHARAKTERISTÍK NA DUNAJI V BRATISLAVE Anotácia VÝVOJ VYBRANÝCH HYDROLOGICKÝCH CHARAKTERISTÍK NA DUNAJI V BRATISLAVE Lotta Blaškovičová, Zuzana Danáčová, Ľubica Lovásová, Viliam Šimor, Peter Škoda Príspevok sa zaoberá časovými zmenami na hlavnom

More information

Erasmusplus KA1 Mobilita pracovníkov/zamestnancov v oblasti školského vzdelávania Slovenská akademická asociácia pre medzinárodnú spoluprácu

Erasmusplus KA1 Mobilita pracovníkov/zamestnancov v oblasti školského vzdelávania Slovenská akademická asociácia pre medzinárodnú spoluprácu Erasmusplus KA1 Mobilita pracovníkov/zamestnancov v oblasti školského vzdelávania Slovenská akademická asociácia pre medzinárodnú spoluprácu Téma: Zvyšovanie záujmu žiakov o vzdelanie a jazyky Trvanie

More information

SLOVENSKÁ TECHNICKÁ UNIVERZITA V BRATISLAVE FAKULTA ELEKTROTECHNIKY A INFORMATIKY SIMULÁCIA HYBRIDNÝCH ARQ SCHÉM PRE LTE

SLOVENSKÁ TECHNICKÁ UNIVERZITA V BRATISLAVE FAKULTA ELEKTROTECHNIKY A INFORMATIKY SIMULÁCIA HYBRIDNÝCH ARQ SCHÉM PRE LTE SLOVENSKÁ TECHNICKÁ UNIVERZITA V BRATISLAVE FAKULTA ELEKTROTECHNIKY A INFORMATIKY SIMULÁCIA HYBRIDNÝCH ARQ SCHÉM PRE LTE BAKALÁRSKA PRÁCA EVIDENČNÉ ČÍSLO: FEI-5408-56373 máj 2011 Štefan Valkovič SLOVENSKÁ

More information

MOKY 3, december 2016

MOKY 3, december 2016 MOKY 3, december 2016 Školský časopis: http://mokrohajska3.edupage.org/text2/? 2. číslo, december 2016/2017 V N O A N I Č Á V R M E N S I I V V E C C A I N V 1 Z OBSAHU VYBERÁME: Na slovíčko, pán riaditeľ

More information

Svadobné obrúčky. Z lásky ku kráse

Svadobné obrúčky. Z lásky ku kráse Svadobné obrúčky Z lásky ku kráse Celý svet. My a len my... AKO VYBRAŤ OBRÚČKY VÝBER MATERIÁLU A JEHO FARBA Zlato je veľmi tradičný a stále populárny kov pre výrobu svadobných obrúčok. Populárnym sa však

More information

REPUTATION PARASITISM AND INTERNET

REPUTATION PARASITISM AND INTERNET REPUTATION PARASITISM AND INTERNET STANISLAV BARKOCI Faculty of Law, Comenius University in Bratislava (Department of Commercial, Financial and Economic Law), Slovak Republic Abstract in original language

More information

KYBERTEXT. ERGODICKÁ LITERATÚRA

KYBERTEXT. ERGODICKÁ LITERATÚRA KYBERTEXT. ERGODICKÁ LITERATÚRA Kybertext Espen J. Aarseth o o Dôvodom prepojenosti digitálnej fikcie a počítačových hier: kódová podstata interaktivita či participácia čitateľa/hráča na postupe deja v

More information

Rádioamatérska prevádzka teória, prax, skúsenosti

Rádioamatérska prevádzka teória, prax, skúsenosti Rádioamatérska prevádzka teória, prax, skúsenosti Autor Mark Demeuleneere, ON4WW (voľný preklad OM3JW) Získal niekedy niekto z nás vodičský preukaz len na základe teoretickej skúšky? Určite nie. V Belgicku

More information

DISCIPLINE CHART. Sociology

DISCIPLINE CHART. Sociology DISCIPLINE CHART 1. Data about the program 1.1 Institution of superior education Alexandru Ioan Cuza University from Iaşi 1.2 Faculty Faculty of Philosophy and Social-Political Sciences 1.3 Department

More information

Watermarking spustiteľného kódu

Watermarking spustiteľného kódu Univerzita Komenského Fakulta Matematiky, Fyziky a Informatiky Katedra Informatiky Ivan Kohút Watermarking spustiteľného kódu Diplomová práca Bratislava 2007 Watermarking spustiteľného kódu Diplomová práca

More information

GSM / ANALÓG. VRÁTNIK

GSM / ANALÓG. VRÁTNIK GSM, ANALÓG VRÁTNIK Užívateľská príručka OBSAH 1. Popis 1.1 Funkcia 1.2 Využitie 2. Hardwarová konfigurácia 3. Vlastnosti 3.1 Hlasová komunikácia 3.2 Otváranie dverí 3.3 Evidencia dochádzky 3.4 Kontrola

More information

JE ETIKA NÁSLEDKOM LOGICKEJ CHYBY?

JE ETIKA NÁSLEDKOM LOGICKEJ CHYBY? FILOZOFIA Roč. 63, 2008, č. 8 JE ETIKA NÁSLEDKOM LOGICKEJ CHYBY? MIROSLAV MANDZELA, Katedra filozofie FF UCM, Trnava MANDZELA, M.: Is Ethics a Consequence of a Logical Error? FILOZOFIA 63, 2008, No 8,

More information

Marvin Minsky. PDF vytvořeno zkušební verzí pdffactory Pro

Marvin Minsky. PDF vytvořeno zkušební verzí pdffactory Pro Marvin Minsky Počítače sú ako husle. Predstavte si bežného človeka, ktorý najprv počúva gramofón, potom vezme do rúk hudobný nástroj. Znie otrasne, povie. Podobný argument počúvame od mnohých humanistov

More information

ELÁN. Z OBSAHU: Rozhovor s prvákmi Juraj a zbrane Uchaľak Stužková Beatles

ELÁN. Z OBSAHU: Rozhovor s prvákmi Juraj a zbrane Uchaľak Stužková Beatles ELÁN Časopis študentov, pedagógov a priateľov Gymnázia v Stropkove - číslo 1-2011/2012 - vyšlo 23. 11. 2011 Z OBSAHU: Rozhovor s prvákmi Juraj a zbrane Uchaľak Stužková Beatles Milí čitatelia, do tvorby

More information