Curs de Inițiere pentru CeT și Manageri IT

Size: px
Start display at page:

Download "Curs de Inițiere pentru CeT și Manageri IT"

Transcription

1

2 Glosar de termeni Curs de Inițiere pentru CeT și Manageri IT

3 A Acceptanța (acceptance) Acord formal ca un serviciu IT, proces, plan sau alt livrabil că este complet, corect, de încredere și care îndeplinește cerințele specificate. Uzual, acceptanța este precedată de evaluarea schimbării ori testare și este adeseori necesară înainte de a trece la o urmatoare etapă dintr-un proiect sau proces. A se vedea de asemenea criterii de acceptanța ale serviciului Achiziție publică Procurare de bunuri, executare de lucrări sau prestare de servicii pentru necesităţile uneia sau câtorva autorităţi contractante. Acord cadru (în sensul legislației de achiziții publice) Un acord încheiat între una sau mai multe autorităţi contractante şi unul sau mai mulţi operatori economici, avînd ca obiect stabilirea condiţiilor pentru contractele ce urmează a fi atribuite în decursul unei perioade determinate, în special preţurile şi, după caz, cantităţile prevăzute. Acord de nivel operațional (operational level agreement OLA) Un acord între un prestator de servicii IT și o altă componentă a aceleiași organizații. Susține livrarea de către furnizorul de servicii IT a serviciilor IT către clienți și definește bunurile sau serviciile și responsabilitățile fiecărei părți. De exemplu un acord de nivel operațional poate fi: Între furnizorul de servicii IT și un departament de achiziții pentru a obține hardware în timpii agreați; Între service-desk și grupul suport pentru a furniza rezolvarea incidentelor în timpii agreati. Acord nivel de realizare a serviciului (service level agreement SLA) Un acord privind nivelul de furnizare a serviciului descrie serviciul IT, documentează nivelul dorit al serviciului și specifică responsabilitățile prestatorului serviciului IT și ale clientului. Un singur acord poate cuprinde servicii IT multiple sau clienți multipli.

4 Acreditare voluntară Autorizaţie care prevede drepturi şi obligaţii specifice prestării de servicii de certificare, acordată, la cererea prestatorului de servicii de certificare în cauză, de către organul competent de stabilirea drepturilor şi obligaţiilor respective şi de supravegherea respectării acestora, în cazul în care prestatorul de servicii de certificare nu are dreptul să exercite drepturile care decurg din autorizaţie pînă nu a primit decizia organului respectiv; (în sensul legii privind semnătura electronică și documentul electronic) Acreditat Autorizat oficial să îndeplinească un rol. Spre exemplu, un organism acreditat poate fi autorizat să furnizeze training sau să conducă audituri. Activ (asset) Orice resursă sau capabilitate. Activele unui prestator de servicii pot include tot ceea ce poate contribui la livrarea unui serviciu. Activele pot fi de tipurile următoare: management, organizație, proces, cunoștințe, oameni, informații, aplicații, infrastructură sau capital financiar. A se vedea de asemenea activele clientului; activele serviciului; active strategice. Active Directory (AD) Este o ierarhie de câteva obiecte, unde obiectele se împart în trei categorii: resurse (ex: imprimantă), servicii (ex: poșta electronică), resurse umane (ex: utilizatori, grupe de utilizatori). Scopul tehnologiei "Active Directory" este de a pune la dispoziție informații despre aceste obiecte, organizarea obiectelor, controlul accesului, setarea securității, etc. O "schemă" e compusă din două tipuri de obiecte (sau meta-datele schemei): "clasa" și atributele". Aceste metadate există cu scopul de a extinde sau modifica schema. Din motiv ce metadatele schemei sunt parte din obiectul pe care-l descriu (parte din obiectul la care a fost aplicată schemă), odată ce am modificat schema, efectele se raspândesc pe toate obiectele din Active Directory la care a fost aplicată schema dată - prin această caracteristică "Active Directory" este foarte puternic dar și foarte periculos - o modificare nechibzuită poate duce la efecte nedorite de nivel global (dezactivarea unor măsuri de securitate)

5 Alerta O notificare ca s-a atins un prag, s-a schimbat ceva sau a aparut o defecțiune. Alertele sunt de obicei create și gestionate prin intermediul instrumentelor de management al sistemelor și sunt gestionate de procesul de management al evenimentelor. Amenințare O amenințare este orice poate exploata o vulnerabilitate. Orice poate cauza un incident poate fi considerat amenințare. De exemplu, un incendiu este o amenințare deoarece poate exploata vulnerabilitatea unei mochete inflamabile. Acest termen este de obicei folosit în managementul securității informației și în managementul continuității, dar și în alte arii ca managementul problemelor sau al disponibilității. Analiza Cost Beneficiu / ACB Este o tehnică folosită în studiile de fezabilitate şi presupune: - identificarea, specificarea şi evaluarea costurilor, care includ costurile de achiziţie, construcţie, întreţinere, reparaţii şi exploatare (consumul de energie, chirii) aferente unei propuneri pe perioada sa de viaţă prevăzută; - identificarea, specificarea și evaluarea beneficiilor aferente propunerii pe perioada sa de viață prevăzută. ACB este un instrument esenţial pentru estimarea beneficiilor economice ale proiectelor. În principiu, trebuie să se evalueze impactul proiectelor din toate punctele de vedere: financiar, economic, social, de mediu, etc. Obiectivul ACB este de a identifica şi de a cuantifica (respectiv de a da o valoare monetară) toate impacturile posibile pentru a determina costurile şi beneficiile proiectului; ulterior, rezultatele se adună (beneficiile nete) şi se concluzionează dacă proiectul este oportun şi merită să fie pus în aplicare. Analiza cost/eficacitate (cost/efectiveness analysis) O evaluare și o monitorizare tehnică utilizată atunci când beneficiile nu pot fi măsurate în mod rezonabil în termeni financiari. În mod obișnuit, ea este executată prin intermediul calculării costului pe unitatea de beneficiu și necesită existența unor mijloace pentru cuantificarea beneficiilor dar nu în mod necesar pentru atașarea la beneficii unui preț bănesc sau a unei valori economice.

6 Analiza de impact asupra activității (Business impact analisys BI ) Analiza de impact de business este activitatea din managementul continuității activității de business ce identifică funcțiile vitale de business și dependențele lor. Aceste dependențe pot include furnizori, oameni, alte procese de business, servicii IT etc. analiza de impact în business definește cerințele pentru recuperarea serviciilor IT. Aceste cerințe includ obiective precum: durata de recuperare, momentul de recuperare și ținta nivelului minim de servicii pentru fiecare serviciu IT. Analiză diagnostic (gap analysis) O activitate de comparare a două seturi de date și de identificare a diferențelor. Analiza diagnostic este în mod obișnuit utilizată pentru a compara un set de cerințe cu situația reală. Analiza postimplementare (post-implementation review PIR) O trecere în revistă care are loc dupa implementarea unei schimbări sau a unui proiect. Determină dacă schimbarea sau proiectul au avut succes și identifică oportunitățile de îmbunătățire Analiza senzitivității (senzitivity analysis) Tehnica analitică de a testa sistematic ce se întâmplă cu rentabilitatea unui proiect dacă evenimentele diferă de estimările făcute în faza de planificare în ceea ce-l privește. Este mai degrabă un mijloc brut de abordare a incertitudinii în ceea ce privese evenimentele și valorile viitoare. El este realizat prin modificarea unui element sau a unei combinații de elemente și prin determinarea efectului schimbării asupra rezultatului. Analiza sustenabilității financiare (financial sustainability analysis) Analiza efectuată în scopul verificării dacă resursele financiare sunt suficiente pentru acoperirea tuturor fluxurilor financiare de ieșire, an după an, pentru întregul orizont de timp al proiectului. Sustenabilitatea financiară este verificată dacă fluxul de numerar net cumulat nu este niciodată negativ, de-a lungul tuturor anilor luați în considerare. Analiza SWOT (SWOT analysis) Descrie pe scurt atât caracteristicile intrinseci ale unei activități / initiative / instituții / proiect ca și contextul în care aceasta se realizează; permite analizarea unui scenariu de dezvoltare alternativ. Ea

7 analizeaza contextul în care se intenționează să se intervină și prezintă factorii interni asupra cărora trebuie să te concentrezi (puncte tari) sau care trebuie anulați (punctele slabe), ca și factorii externi favorabili (oportunitățile) sau nefavorabili (amenințările). Application service provider (ASP) Un prestator de servicii extern care furnizeaza servicii IT utilizând aplicații ce functionează la sediul prestatorului de serviciu. Utilizatorii accesează aplicația prin intermediul conexiunilor de rețea către prestatorul de servicii. Arhitectura Structura unui sistem sau a unui serviciu IT, incluzând relațiile componentelor unele cu celelalte și cu mediul din care fac parte. Arhitectura include de asemenea standarde și ghiduri ce ghidează modul de proiectare și evoluție sistemului. Arhivă electronică securizată Depozit structurat de documente electronice, care asigură confidenţialitatea, non-repudierea şi integritatea acestora, şi care garantează valoarea probantă a acestora în timp. (în sensul legii privind semnătura electronică și documentul electronic) Asigurarea calitatii (Quality assurance QA) Procesul responsabil pentru asigurarea furnizării la nivelul intenționat de calitate a unui serviciu, proces sau activ de servicii. Termenul asigurarea calității este deasemenea utilizat pentru a ne referi la o funcție sau o echipă care derulează asigurarea calității. Analiză și Evaluare (Assessment) Inspecție și verificare pentru a controla în ce masură un standard sau un set de ghiduri sunt respectate, că înregistrările sunt corecte sau dacă țintele propuse pentru eficiență și eficacitate sunt atinse. A se vedea de asemenea audit. Arhitectura de scară largă / Arhitectura întreprinderii (Entreprise Arhitecture) O arhitectură de scară largă (Enterprise Architecture) constituie reprezentarea holistică a unei întreprinderi formată din:

8 Elemente cheie ale activităților întreprinderii Informațiile, aplicațiile și strategiile tehnologice Impactul acestora asupra funcțiilor și proceselor din întreprindere Arhitectura de scară largă (sau a întreprinderii) este rezultatul unui proces de modelare şi de documentare a tuturor aspectelor legate de organizaţie pentru a se garanta că serviciile, procesele, aplicaţiile, informaţiile, datele, tehnologiile, locaţiile, personalul, evenimentele şi termenii sunt toate aliniate cu obiectivele organizației. Scopul principal al EA este acela de a crea o hartă a activelor TI și a proceselor de activități, baza pentru definirea unui set de principii de guvernare. Aceste elemente la rândul lor determină strategia de activitate şi modul în care aceasta poate fi exprimată prin intermediul TI. EA constă din patru niveluri: Business (Afaceri), Organization (Organizațional), Information (Informațional) și Technical (Tehnologic). Fiecare nivel constă dintr-un set de principii ce țin nemijlocit de nivelul dat. Structura stratificată arată că nivele sunt organizate în dependență de strategia adoptată la nivel de întreprindere: se stabilesc principiile de afaceri, care la rândul lor, au consecinţe asupra principiilor de organizare, informaționale și nu în ultimul rând tehnologice Arhitectura de business definește principalele procese ale organizației; Arhitectura organizațională definește principiile de organizare a activităților din cadrul proceselor de business; Arhitectura informaţională definește aplicaţiile, datele şi modul de integrare a acestora; Arhitectura tehnologică definește tehnologiile care susțin arhitectura informaţională prin platforme de operare, reţele, diverse aplicaţii pentru colaborare, reprezentarea şi manipularea datelor, integrare, securitate şi managementul sistemelor. Audit Inspecție și verificare formală pentru a controla în ce măsură un standard sau un set de ghiduri sunt respectate, dacă înregistrările sunt corecte sau dacă țintele propuse pentru eficiență și eficacitate sunt atinse. Un audit poate fi condus de un grup intern sau extern. Autentificare Cuvântul provine din limba greacă, unde αυθεντικός, autenticos, înseamnă real, veritabil) este procesul de stabilire dacă un obiect sau o afirmație sunt adevărate, așa cum cineva pretinde. În domeniul Tehnologiei Informației pentru această procedură se mai folosesc și termenii englezi login (scris uneori în două cuvinte: log în) și logon (log on). Odată autentificat, utilizatorul are voie să execute și comenzile/tranzacțiile/aplicațiile care cer autentificare, în cadrul unei sesiuni autentificate.

9 Când autentificarea utilizatorului nu mai e necesară, acesta poate închide sesiunea prin comanda/procedura numită în general logoff (log off) sau logout (log out), dar poate de obicei continua lucrul în regim neautentificat. Autentificarea nu trebuie confundată cu autorizarea; în general întâi are loc autentificarea cuiva, și numai dacă ea reușește, utilizatorului respectv i se acordă și drepturile de folosință (autorizarea) cuvenite lui, pe baza unor reguli prestabilite. La sisteme care necesită mai multe drepturi diferite de utilizare este chiar și mai important ca autentificarea să funcționeze corect, astfel ca nimeni să nu-și depășească drepturile primite pe baza acesteia. Autorizarea Prin contrast cu autentificarea, autorizarea, este mecanismul prin care un sistem informațional determină ce nivel de acces trebuie de atribuit unui utilizator autentificat pentru a accesa resurse securizate, care sunt controlate de către sistem. De exemplu, un sistem de gestiune a bazelor de date poate fi conceput în așa fel încât să prevadă care persoane au dreptul de a obține informații de la baza de date, dar nu și de a modifica datele stocate, în timp ce alte persoane au și dreptul de a modifica aceste date. Sistemele de autorizare oferă răspunsuri la următoarele interogări: Utilizatorul X este autorizat de a accesa resursele R? Utilizatorul X este autorizat de a efectua operația P? Utilizatorul X este autorizat de a efectua operația P pe resursa R? Autentificarea și autorizarea sunt mecanisme strâns legate -- sistemele de autorizare depind de sistemele de autentificare sigură pentru a se asigura că utilizatorii sunt veridici și astfel asigurând că utilizatorii neautorizați nu vor avea acces la resursele securizate ale sistemului.

10 B Backup (copii de siguranță) Copierea datelor pentru a fi protejate impotriva pierderii/distrugerii integritatii sau disponibilității originalului. Balanced Scorecard Este un instrument de management, dezvoltat de Dr. Robert Kaplan (Harward Business School) și David Norton. Un balanced scorecard facilitează ca o strategie să poată fi divizată în indicatori cheie de performanță/kpi. Performanța versus KPI este folosită pentru a demonstra cât de bine strategia a fost atinsă. Balanced scorecard are patru perspective majore, fiecare având un numar mic de KPIs. Aceleași patru perspective sunt considerate la nivele diferite de detaliu de-a lungul organizației. Benchmark Benchmark-ul este o metoda standardizată de evaluare și testare a unui sistem informatic. În general un benchmark se bazează pe un produs software sau un pachet de programe dezvoltate special pentru diagnosticarea performanţele unui anumit produs IT. Benchmark-urile vizează testarea randamentului hardware şi/sau software prin raportare la anumite unități de măsură standard sau la alte sisteme și arhitecturi. Business case Justificarea pentru o suma semnificativă de cheltuieli. Business case-ul include informații despre cost, beneficii, opțiuni, situații, riscuri și posibile probleme. A se vedea de asemenea analiza cost-beneficiu. Business process reengineering Regândire fundamentală a proceselor dintr-o întreprindere şi o reproiectare radicală a acestora, în vederea obţinerii unor îmbunătăţiri semnificative a anumitor mărimi critice şi anume: costuri, calitate service şi rapiditatea prestaţiilor.

11 C Capabilitate Abilitatea unei organizații, persoane, proces, aplicație, serviciu IT sau a unui alt element de configurație de a desfășura o activitate. Capabilitățile reprezintă activele intangibile ale unei organizații. A se vedea de asemenea resursa. Capability Maturity Model Integration (CMMI) O abordare de îmbunătățire a proceselor dezvoltată de Software Engineering Institute (SEI) din cadrul Carnegie Mellon University, SUA. CMMI oferă organizațiilor elementele de bază ale proceselor eficace. Poate fi utilizat pentru a îmbunătăți procesele intr-un proiect, divizie sau a unei organizații întregi. CMMI sprijină integrarea funcțiilor organizaționale considerate separate în mod tradițional, stabilește obiectivele și prioritățile de îmbunătățire a proceselor, oferă îndrumare pentru procese de calitate, și furnizează un punct de referință pentru evaluarea proceselor curente. A se vedea pentru mai multe detalii. A se vedea de asemenea maturitate. Capacitate Utilizarea maximă (de capacitate) ce poate fi furnizată de un element de configurație sau serviciu IT. Pentru unele tipuri de elemente de configurație, capacitatea poate fi mărimea sau volumul un disk drive, de exemplu. (Capacity management) Managementul Capacității Procesul responsabil cu asigurarea că, capacitatea serviciilor IT și a infrastructurii IT sunt capabile să îndeplinească cerințele agreate de capacitatea și performanta, într-o manieră eficace în privința costurilor și al oportunității în timp. Managementul capacității ține cont de toate resursele necesare livrării unui serviciu IT și urmărește îndeplinirea nevoilor curente și viitoare legate de capacitatea și performanța business-ului. Managementul capacității include trei subprocese: business capacity management, managementul capacității serviciilor și managementul capacității componentelor.

12 Catalogul de servicii (service catalogue) O bază de date sau un document structurat cu informații despre toate serviciile IT din producție, inclusiv acelea disponibile pentru implementare. Catalogul de servicii face parte din portofoliul de servicii și contine informații despre două tipuri de servicii IT: servicii orientate către client, care sunt vizibile business-ului, și servicii de suport necesare prestatorului de servicii pentru a livra servicii orientate către client. Caz de utilizare (use case) O tehnică utilizată pentru a defini funcționalitatea și obiectivele cerute și pentru a defini teste. Cazurile de utilizare definesc scenarii realiste care descriu interacțiunea dintre utilizatori și serviciul IT sau alte sisteme. Certificare Emiterea unui certificat care să ateste conformitatea cu un standard. Certificarea include un audit formal derulat de către un organism acreditat și independent. Termenul este folosit și în expresia acordarea unui certificat care semnifică emiterea unei dovezi care să ateste ca o persoană a obținut o calificare. Certificat al cheii publice Document electronic ce conţine cheia publică, semnat cu semnătura electronică a prestatorului de servicii de certificare, document ce atestă apartenenţa cheii respective titularului certificatului cheii publice şi permite identificarea acestui titular. (în sensul legii privind semnătura electronică și documentul electronic) Certificat calificat al cheii publice Reprezintă un certificat care întruneşte cerinţe tehnice și de emitere prevăzute prin lege şi care este eliberat de un prestator de servicii de certificare acreditat, în scopul emiterii semnăturii electronice calificate (în sensul legii privind semnătura electronică și documentul electronic)

13 Ciclu de viață Diversele etape în viață unui serviciu IT, element de configurație, incident, problemă, schimbare etc. Ciclul de viață definește categoriile pentru stări și tranzițiile permise între stări. De exemplu: Ciclul de viață al unei aplicații include cerințe, design, asamblare, implementare, operare, optimizare. Ciclul de viață extins al incidentelor include: detecție, diagnoză, reparare, recuperare și restaurare Ciclul de viață a unui server poate include: comanda, recepția, testarea, producția, casarea etc Ciclul PDCA (Plan-Do-Chek-Act) / Ciclul Deming Ciclu fundamental în proiectarea și analiza proceselor, formulat de Walter Deming: PLAN stabileşte obiectivele şi procesele necesare pentru a obţine rezultate în conformitate cu cerinţele clientului şi cu politicile organizaţiei; DO implementează procesele; CHECK monitorizează şi măsoară procesele şi produsele faţă de politicile, obiectivele şi cerinţele specificate pentru produs şi raportează rezultatele; ACT aplică acţiuni pentru îmbunătăţirea continuă a performanţei procesului. Ciclul proiectului (project cycle) O secvență din seria de activități necesare și definite anterior executate pentru fiecare proiect. În mod obișnuit ea este imparțită în următoarele faze: programare, identificare, formulare, finanțare, implementare și evaluare. Cloud computing Literal calculare în nor, concret calcul în Internet este un concept modern în domeniul computerelor și informaticii, reprezentând un ansamblu distribuit de servicii de calcul, aplicații, acces la informații și stocare de date, fără ca utilizatorul să aibă nevoie să cunoască amplasarea și configurația fizică a sistemelor care furnizează aceste servicii. Pentru cloud computing încă nu există un nume românesc încetățenit. Executarea aplicațiilor de computer online în Internet, și nu pe stația de lucru (workstation) proprie, reprezintă o nouă schimbare de paradigmă, urmașă a celei din anii 1980, când s-a trecut de la mainframes la conceptul client-server. Dacă interfața pusă la dispoziție de furnizorul (provider) de cloud computing este de bună calitate, atunci utilizatorul e eliberat de sarcina de a fi un expert în tehnologia și infrastructura folosite. De exemplu, el nu mai trebuie să-și actualizeze software-ul, deoarece aceasta se face central, la furnizor.

14 Cloud computing folosește noi metode de oferire și consumare a serviciilor IT în Internet, servicii care de obicei pot fi dimensionate dinamic și care includ resurse virtualizate. Este de fapt doar o posibilitate secundară, urmare a ușurinței cu care se pot acum accesa toate serverele și centrele de calcul interconectate prin intermediul Internetului. Clasificarea cloud computing: După livrare: Software as a service - Software ca serviciu Platform as a service - Platformă ca serviciu Infrastructure as a service - Infrastructură ca serviciu După implementare: Cloud public Cloud privat Cloud hibrid Cloud pentru o comunitate (community cloud) COBIT / Obiectivele Controlului pentru Informații și Tehnologii conexe Obiectivele Controlului pentru Informații și Tehnologii conexe (COBIT) furnizeaza îndrumare și buna practică pentru managementul proceselor IT. COBIT este publicat de către ISACA în colaborare cu IT Governance Institute (ITGI). A se vedea pentru mai multe informații. Cod de practica Un îndrumar publicat de către un organism public sau o organizație de standardizare, precum ISO. Multe standarde constau într-un cod de practică și o specificatie. Codul de practica descrie cele mai bune practici recomandate. Confidențialitate Un principiu de securitate care impune ca datele sa fie accesate doar de către persoanele autorizate. Conformitate Asigurarea faptului că un standard sau un îndrumar este urmat, sau că alte practici adecvate sunt consistent luate în consideratie și sunt utilizate.

15 Configurație Un termen generic folosit pentru a descrie un grup de elemente de configurație care funcționează împreună pentru a livra un serviciu IT sau o parte distinctă a unui serviciu IT. Configurație este folosit și pentru a descrie setările de parametrii pentru unul sau mai multe elemente de configurație. (Configuration management database) Baza de date pentru managementul configurației CMDB O bază de date folosită pentru stocarea înregistrărilor despre elementele de configurație de-a lungul întregului ciclu de viață. Sistemul de management al configurației CMS pastrează una sau mai multe baze de date pentru managemenul configurației, iar fiecare bază de date stochează atributele elementelor de configurație și relațiile cu alte elemente de configurație. (Configuration management system) Sistemul de management al configurației CMS Un set de instrumente, date și informații utilizate pentru susținerea procesului managementul activelor serviciului și al configurației. CMS este parte a unui sistem global de management a cunostințelor despre servicii SKMS și include intrumente pentru colectarea, stocarea, managementul, actualizarea, analiza și prezentarea datelor despre toate elementele de configurație și a relațiilor dintre ele. CMS poate include de asemenea informații despre incidente, probleme, erori cunoscute, schimbări și pachet de distribuție. CMS este mentinut de procesul managementul activelor serviciului și al configurației și este utilizat de toate procesele de management al serviciilor. Contract de achiziții publice Contract cu titlu oneros, încheiat în scris între unul sau mai mulţi operatori economici şi una sau mai multe autorităţi contractante, care are ca obiect procurarea de bunuri, executarea de lucrări sau prestarea de servicii (în sensul Legii privind achiziţiile publice).

16 Controlul configurației Activitatea responsabilă pentru asigurarea faptului că adăugarea, modificarea sau eliminarea unui element de configurație este corect gestionată de pilda, prin intermediul unei cereri de schimbare sau a unei solicitări de servicii. Control Intern Controlul intern este un proces destinat să garanteze în limite rezonabile că obiectivele instituției sunt atinse în următoarele categorii: - Eficacitate și eficiență a operațiunilor - Fidelitatea rapoartelor operaționale și financiare - Conformitatea cu legile și reglementările aplicabile Cost de oportunitate (opportunity cost) Un cost care este utilizat în decizia de selectare investitiilor. Costul de oportunitate reprezintă venitul care ar fi fost generat prin utilizarea resurselor intr-un mod diferit. De exemplu, costul de portunitate al achiziționării unui server nou pot sa includă neefectuarea unei activități de îmbunătățire a unui serviciu pe care ar fi putut fi cheltuiți banii. Costul de oportunitate este utilizat ca parte a unui proces de luare a deciziei dar costul de oportunitate nu este tratat ca un cost real în nicio evidență financiară. Criptarea Este procesul de ascundere a informației pentru a o face ilizibilă fără cunoștințe speciale. Criptarea a fost folosită pentru protejarea comunicațiilor de secole, însă doar organizații sau indivizi cu necesități de intimitate extraordinare s-au preocupat de a o implementa. Criptarea simetrică Criptarea simetrică este cea tradiţională, care funcţionează în felul următor: pe un computer se realizează criptarea informaţiilor cu ajutorul unui algoritm şi o anume cheie. Apoi, informaţia criptată pleacă (fără măsuri de protecţie specială) către destinatar. Destinatarul va vedea informaţia în clar, o va putea decodifica, doar dacă are cheia corespondentă. Dacă o are, o aplică fişierului criptat şi are astfel acces la informaţie în clar.

17 Problema cea mai importantă în acest sistem de criptare, folosit cu preponderenţă de guvernele ţărilor lumii, este păstrarea secretului cheilor folosite şi transferul acestora între utilizatori aflaţi uneori la mari distanţe. Deconspirarea acestora duce la compromiterea sistemelor de criptare folosite. Criptarea asimetrică După cum am menţionat mai sus, principala problemă a metodei criptării tradiţionale este distribuţia şi păstrarea secretului cheilor de criptare. Criptografia bazată pe chei publice, ce a fost inventată în 1975 de către Whitfield Diffie şi Martin Hellman, rezolvă această problemă foarte elegant. Criptografia cu cheie publică funcţionează în felul următor: se foloseşte o cheie publică, care - după cum îi spune şi numele - nu este secretă, pentru criptare, şi o cheie privată pentru decriptare. Cu alte cuvinte, oricine poate cripta cu o cheie publică, dar numai cel care are cheia privată poate decripta. Apariţia criptografiei asimetrice a însemnat o adevărată revoluţie în domeniul criptografiei, în sensul că o activitate extrem de costisitoare şi cu putinţă de pus în practică doar de guverne ori organizaţii mari a ajuns la dispoziţia publicului larg la costuri foarte mici ori chiar gratis. Criterii de acceptanță ale serviciului (service acceptance criteria SAC) Un set de criterii utilizate pentru a se asigura că serviciul IT satisface cerințele de funcționalitate și calitate, și că prestatorul de servicii IT este pregătit să opereze un nou serviciu atunci când a fost implementat.

18 D Date Fapte, noțiuni, fenomene, evenimente, însușiri, indici, instrucțiuni etc., reprezentate sub o formă convențională, adecvată comunicării, interpretării sau prelucrării manuale ori cu mijloace automate. Date publice deschise Datele publice deschise sunt acele date puse la dispoziţie de către autorităţile publice, care nu conțin informație cu caracter personal, secret de stat sau secret comercial şi care sunt liber de accesat, reutilizat şi redistribuit. Ca şi principale caracteristici, datele deschise sunt procesabile (pot fi prelucrate prin mijloace automate) şi sunt furnizate într-un format deschis (asupra căruia nicio entitate nu deţine control exclusiv) şi sub o licenţă deschisă (care permite folosirea liberă a datelor, fără ca acestea să fie limitate prin drepturi de proprietate intelectuală - drepturi de autor, drept sui-generis cu privire la bazele de date, mărci sau secrete comerciale). Datele publice - deschise dacă îndeplinesc următoarele condiţii: sunt complete - toate datele publice sunt disponibile; sunt primare datele sunt publicate în forma în care au fost colectate de la sursă, şi nu în forme agregate sau modificate; sunt furnizate la timp datele sunt puse la dispoziţia publicului în cel mai scurt timp posibil astfel încât să se păstreze valoarea lor; sunt accesibile datele sunt disponibile diverselor categorii de utilizatori, pentru diverse scopuri; sunt nediscriminatorii datele sunt disponibile oricui, fără să fie necesară o înregistrare a celor care le utilizează; La nivel european, principiul reutilizării datelor publice este abordat în Directiva nr.2003/98/ce.

19 Date cu caracter personal Orice informaţie referitoare la o persoană fizică identificată sau identificabilă (subiect al datelor cu caracter personal). Persoana identificabilă este persoana care poate fi identificată, direct sau indirect, prin referire la un număr de identificare sau la unul ori mai multe elemente specifice identităţii sale fizice, fiziologice, psihice, economice, culturale sau sociale; Categorii speciale de date cu caracter personal datele care dezvăluie originea rasială sau etnică a persoanei, convingerile ei politice, religioase sau filozofice, apartenenţa socială, datele privind starea de sănătate sau viaţa sexuală, precum şi cele referitoare la condamnările penale, măsurile procesuale de constrîngere sau sancţiunile contravenţionale; Prelucrarea datelor cu caracter personal orice operaţiune sau serie de operaţiuni care se efectuează asupra datelor cu caracter personal prin mijloace automatizate sau neautomatizate, cum ar fi colectarea, înregistrarea, organizarea, stocarea, păstrarea, restabilirea, adaptarea ori modificarea, extragerea, consultarea, utilizarea, dezvăluirea prin transmitere, diseminare sau în orice alt mod, alăturarea ori combinarea, blocarea, ştergerea sau distrugerea; Sistem de evidenţă a datelor cu caracter personal orice serie structurată de date cu caracter personal accesibile conform unor criterii specifice, fie că este centralizată, descentralizată ori repartizată după criterii funcţionale sau geografice; Consimţămîntul subiectului datelor cu caracter personal orice manifestare de voinţă liberă, expresă şi necondiţionată, în formă scrisă sau electronică, conform cerinţelor documentului electronic, prin care subiectul datelor cu caracter personal acceptă să fie prelucrate datele care îl privesc; Depersonalizarea datelor modificarea datelor cu caracter personal astfel încît detaliile privind circumstanţele personale sau materiale să nu mai permită atribuirea acestora unei persoane fizice identificate sau identificabile ori să permită atribuirea doar în condiţiile unei investigaţii care necesită cheltuieli disproporţionate de timp, mijloace şi forţă de muncă. Date nominative Date al căror ansamblu poate duce la identificarea unei persoane, fără a fi totuși recunoscută, fiecare în parte, ca identificator;

20 Defecțiune (Failure) Pierderea capacității de a opera la nivelul specificațiilor, sau de a livra rezultatul cerut. Termenul poate fi folosit când se face referire la servicii IT, procese, activități, elemente de configurație etc. O defecțiune cauzează un incident în cele mai multe cazuri. Denial-of-service attack (DoS attack) sau Distributed denial-of-service attack (DDoS attack) Este încercarea de a face indisponibilă o resursă de rețea (un computer, o rețea sau un serviciu online). Cel mai adesea acest lucru se poate realiza trimițând foarte multe solicitări aparent legitime într-un timp foarte scurt, încărcând resursa atacată peste limitele normale (procesor, memorie, bandă internet, server web) și nelăsând loc solicitărilor cu adevărat legitime. Dezvoltare Procesul resonsabil de crearea sau modificarea unui serviciu IT sau a unei aplicații pregătite pentru următorul release și deployment. Termenul este folosit de asemenea pentru a referi rolul sau funcția care face munca efectivă de dezvoltare. Dialog competitiv (în sensul legislației de achiziții publice) O procedură de licitaţie deschisă, desfăşurată în două etape, aplicabilă în cazul contractelor de achiziţii deosebit de complexe, la care poate solicita să participe orice operator economic şi în cadrul căreia autoritatea contractantă întreţine un dialog cu ofertanţii admişi la această licitaţie în vederea dezvoltării uneia sau mai multor soluţii alternative care să răspundă cerinţelor pe baza cărora ofertanţii selectaţi urmează a fi invitaţi să îşi depună ofertele. Disponibilitate (availability) Abilitatea unui element de configurație sau a unui serviciu IT de a executa funcția agreată atunci când este cerut. Disponibilitatea este determinată de gradul de încredere, mentenabilitate, capacitatea de execuție a contractului, performanță și securitate. Disponibilitatea este de obicei calculată ca un procent. Acest calcul este de obicei bazat pe perioada agreată de furnizare a serviciului și

21 indisponibilitate. Este o bună practică de a calcula disponibilitatea unui serviciu IT utilizând masurători asupra efectelor de business. Disponibilitate continua (continuous availability) O abordare sau un design menit sa asigure atingerea unei disponibilitati de 100%. Un serviciul IT având disponibilitate continuă nu înregistreaza niciun fel de indisponibilitate, planificată sau nu. Disponibilitate ridicata (high availability) O abordare ori un design ce minimizează ori ascunde utilizatorilor unui serviciu IT, efectele defectării unui element de configurație (CI). Soluțiile cu un mare grad de disponibilitate sunt construite pentru a atinge un nivel de disponibilitate agreat și utilizeaza tehnici precum toleranță la erori, rezistență (la întrerupere) și fast recovery / opțiunea recuperare rapidă pentru a reduce numarul și impactul incidentelor. Document electronic Informaţia în formă electronică, creată, structurată, prelucrată, păstrată şi transmisă cu ajutorul computerului sau al altor dispozitive electronice, semnată cu semnătură electronică în conformitate cu legea. (în sensul legii privind semnătura electronică și documentul electronic)

22 E E-guvernare Guvernarea electronică sau e-guvernarea este interacţiunea digitală dintre Guvern și Parlament cu cetăţenii. Aceasta are trei componente: 1. Interacţiunea dintre Guvern şi cetăţeni (G2C) Guvernul va aplica tehnologiile informaţionale pentru a simplifica viaţa oamenilor. Cetăţenii vor putea accesa informaţii şi servicii publice 24 din 24 de ore prin Internet şi telefonie mobilă. Comunicarea dintre Guvern şi oameni va fi una interactivă, calitatea serviciilor publice va creşte, iar gradul de participare a cetăţenilor la procesul de luare a deciziilor va fi unul sporit. 2. Interacţiunea dintre Guvern şi mediul de afaceri (G2B) Prin utilizarea serviciilor digitalizate (e-servicii), oamenii de afaceri vor putea obţine, simplu şi rapid, documente, certificate, licenţe, etc. Se va simplifica procedura de înregistrare a unei afaceri. 3. Interacţiunea dintre Guvern şi agenţiile guvernamentale (G2G) Comunicarea între instituţiile statului va deveni mai eficientă prin folosirea sistemului de Intranet. Va fi creat un ghişeu digital unic pe care vor fi stocate datele tuturor ministerelor şi agenţiilor. Ghişeul va pune la dispoziţie aplicaţii şi servicii utile: programări on-line, operare de plăţi electronice, completare de formulare pentru obţinerea documentelor. Eficacitate (effectiveness) Măsura în care obiectivele unui proces, serviciu sau activități au fost îndeplinite. Un proces sau o activitate eficace sunt cele care isi îndeplinesc obiectivele agreate. Eficienta (efficiency) Masura în care în îndeplinirea obiectivelor unui proces, serviciu sau activități au fost folosite nivele corecte de resurse. Un proces eficient isi îndeplinește obiectivele cu minimum de bani, oameni, timp sau alte resurse.

23 Echipamente (hardware) Mijloace tehnice destinate sistemelor de calculatoare; Element de configurație (Configuration Item CI) Orice component sau activ al serviciului care necesita sa fie gestionat în vederea furnizării unui serviciu IT. Informațiile despre fiecare element de configurație sunt inregistrate într-o înregistrare a elementului de configurație din cadrul sistemului de management al configurației CMS și este întreținut de-a lungul întregului ciclu de viață de către procesul managementul activelor serviciului și al configurației. Elementele de configurație sunt controlate de managementul schimbării. De regulă acestea includ: servicii IT, hardware, software, cladiri, oameni și documentații formale precum documentarea unui proces sau acordurile pentru stabilirea nivelului de furnizare a serviciilor. Eroare Un viciu de proiectare sau o defecțiune care determină cedarea unuia sau mai multor servicii IT sau a altor elemente de configurație. O greșeală făcută de către o persoana sau un proces defectuos care afectează un element de configurație este numit de asemenea, o eroare. Escaladare O activitate în urma careia se obțin resurse adiționale atunci când acestea sunt necesare pentru satisfacerea nivelului serviciilor sau a așteptărilor clientului. Escaladarea poate fi necesară în cadrul oricărui proces de management al serviciilor IT, dar în cele mai multe cazuri este asociată cu managementul incidentelor și cu managementul reclamațiilor clienților. Exista două tipuri de escaladare: escaladare funcționala și escaladare ierarhică. Escaladare functionala Transferarea unui incident, problemă, sau schimbare către o echipă tehnică cu un nivel de expertiză superior pentru a asista intr-o escaladare

24 Eveniment O schimbare de stare care are semnificație pentru managementul serviciilor IT sau a altui element de configurație. Termenul mai este folosit pentru a descrie o alertă sau o notificare creată de orice serviciu IT, element de configurație sau element de monitorizare. Evenimentele necesita în mod tipic ca persoane din cadrul departamentului de operațiuni IT să ia masuri și deseori rezultă în înregistrarea în sistem a unor incidente. Externalizare (outsourcing) În economie externalizarea, denumită şi outsourcing, defineşte delegarea unor sarcini productive, obiective, secţiuni de afaceri nestrategice (neesențiale) către segmente organizaţionale aparţinând unor entităţi externe, care oferă un raport preţ-calitate mai bun sau deţin expertiză (produc mai bine) în domenii specializate.

25 F Fiabilitate Abilitatea unei componente, proces, sau sistem de a funcționa și de a-și menține funcțiile în circumstanțe obișnuite, dar și în situații neprevăzute sau ostile. Fiabilitatea unui obiect exprimă siguranța sa în funcționare. Este o funcție de timp F(t), definită drept probabilitatea ca, în condiții înconjurătoare specificate, obiectul (componenta, procesul, sistemul) să funcționeze adecvat, menținându-și parametrii prestabiliți în intervalul de timp [0,t). Practic fiabilitatea este o probabilitate (de bună funcționare), cu o valoare cuprinsă între 0 și 1. La sistemele mai complexe, cunoscând fiabilitatea fiecărei componente în parte, se poate calcula fiabilitatea (siguranța în funcționare) a întregului sistem. Flux al datelor Transport de date între constante sau fisiere, efectuat ca urmare a execuției unor instrucțiuni, proceduri, module de program sau programe;

26 H Hacker Se spune despre hackeri că sunt pasionați ai informaticii care se ocupă în special cu "spargerea" codurilor unor sisteme informatice. Este necesară o definire clară a termenilor "hacker" și "cracker": (în vernacular) cel care sparge/se infiltrează în calculatoarele altora (cuvântul corect pentru asta este de fapt cracker, sau sinonimul său pălărie neagră ). există o variantă de crackeri-hackeri care sparg sisteme informatice doar pentru a demonstra existența unor vulnerabiltăți în sistem, pe urmă comunicând proprietarilor/producătorilor sistemelor existența acestor exploituri și modul în care se pot proteja de astfel de atacuri (ei sunt numiți crackeri etici sau hackeri etici). Ei pot fi numiți și pălării albe (în limba engleză, white hats ). Prin urmare, hacker etic este cineva care poate intra într-un sistem informatic pe alte căi decât cele oficiale, pentru a demonstra existența unor probleme de securitate și eventual a le remedia/elimina.

27 I Indisponibilitate (downtime) Intervalul de timp în care un serviciu IT sau alt element de configurație este indisponibil pe durata când s-a agreat disponibilitatea serviciului. Disponibilitatea unui serviciu IT este calculata adesea din timpul agreat pentru serviciu și perioada de indisponibilitate. Informatica Domeniu de activitate care include prelucrarea și transportul datelor cu ajutorul sistemelor automatizate de calcul și mijloacelor de telecomunicație; Informatizare Ansamblu organizat de acțiuni destinate creării, implementării, intretinerii și perfectionării sistemelor automatizate de calcul și transport de date în procesul de colectare, stocare, prelucrare și difuzare a informației Inginerie socială (Social engineering) Un procedeu prin care un om este păcălit în a livra informații private/confidențiale despre o organizație, sau mai poetic spus arta și stiinta de a face oamenii să se supuna dorințelor tale (Harl 1997). Atunci când un atacator nu poate învinge tehnologia, aceasta apelează la acest tip de atac, înșelând angajații să le dea acces. Acest tip de atac exploatează vulnerabilitățile umane, ca ignoranța sau naivitatea și folosește concepte ca autoritatea, emoțiile puternice, reciprocitatea, suprasolicitarea. O altă vulnerabilitate a oamenilor este aceea ca omul dorește să ajute, astfel cautând satisfacție în ajutorarea unor persoane la nevoie. Ingineria socială este un tip de atac ce nu poate fi remediat prin folosirea de tehnologii. Paradaxol, cazi în aceasta plasă, deoarece crezi în buna natură a omului. Ce este de făcut? Conștientizarea continuă a oamenilor în legatură cu acest subiect.

28 Inginerie software În termeni largi, ingineria software este meseria, sau disciplina, care se ocupă cu crearea sau dezvoltarea unor soluţii software la anumite probleme date, urmărind obţinerea unor anumite caracteristici ale produsului software, respectând constrângerile bugetare sau de altă natură, urmând un anumit ciclu de dezvoltare. Ingineria software combină cunoştinţele de matematică, management, business şi cunoştinţele specifice din domeniul software pentru soluţionarea problemei date. Conform IEEE Standard , Ingineria software este aplicarea unei abordări sistematice, disciplinate şi cuantificabile a dezvoltării, operării şi mentenanţei în software, ceea ce reprezintă o aplicare a ingineriei ca disciplină generală în software. Internalizare Internalizarea este o practică de business prin care lucrul care de altfel ar fi fost subcontractat în afară este realizat acasă. Internalizarea este opusă externalizării (outsourcing-ului). IEEE Institute of Electrical and Electronics Engineers IEEE este acronimul pentru Institute of Electrical and Electronics Engineers. Aceasta este o organizaţie profesională internaţională, non-profit, a cărei activitate este legată de domeniul electricităţii. IEEE este unul dintre marii contribuitori la dezvoltarea ştiinţei computerelor prin publicarea unui număr imens de articole ştiinţifice şi prin organizarea unui mare număr de conferinţe. De asemenea IEEE este organizaţia care a publicat un număr de standarde în domeniu, ca de exemplu: IEEE Standard Dictionary of Measures to Produce Reliable Software IEEE Standard for Software Test Documentation IEEE Guide for Software Quality Assurance Planning IEEE Recommended Practice for Software Design Descriptions IEEE Standard Software Reviews and Audits IEEE Guide to Software Configuration Management IEEE Standard for Software Configuration Management Plans IEEE Standard for Software Productivity Metrics IEEE Standard for Software Project Management Plans

29 IEEE Recommended Practice for Software Acquisition IEEE Standard for Developing Software Life Cycle Processes Standard for Software Maintenance IEEE Standard for Software Life Cycle Processes - Risk Management IEEE Recommended Practice for the Internet - Web Site Engineering, Web Site Management, and Web Site Life Cycle Identitate Un nume unic ce este utilizat pentru a identifica un utilizator, persoana sau rol. Identitatea este folosită pentru a garanta drepturile acelui utilizator, persoană sau rol. De exemplu, identități pot fi numele de utilizator SmithJ ori rolul change manager/ manager de schimbare Impact O masură a efectului unui incident, problemă sau schimbare asupra proceselor de business. Impactul este adesea bazat pe modul în care nivelul de funcționare al serviciului va fi afectat. Impactul și urgența sunt folosite pentru atribuirea priorității. Incident O întrerupere neplanificată a unui serviciu IT ori o reducere în calitate a unui serviciu IT. Defectarea unui element de configurație care nu a afectat încă serviciul este, de asemenea, un incident spre exemplu, defectarea unui disc dintr-un set mirror. Incident privind securitatea informaţiilor Incidentul privind securitatea informaţiilor reprezintă un eveniment nedorit şi neprevăzut privind securitatea informaţiilor sau de o serie de astfel de evenimente, cu probabilitate semnificativă de a compromite activitatea organizaţiei şi de a ameninţa securitatea informaţiilor. Indicator cheie de performanta (key performance indicator KPI) O metrică utilizată în ajutorul managementului unui serviciu IT, proces, plan, proiect sau altă activitate. Indicatori cheie de performanță sunt utilizați pentru a măsura îndeplinrea factorilor de succes. Pot fi măsurate multe metrici dar numai cele mai importante dintre acestea sunt definite ca

30 indicatori cheie de performanță și utilizate pentru managementul și raportarea procesului, serviciului sau activității IT. Ei trebuie selectați astfel încât să asigure că eficiența și eficacitatea costurilor sunt toate gestionate. Infrastructura IT Toate componentele hardware, software, rețelele, facilitățile etc. ce sunt necesare pentru a dezvolta, testa, livra, monitoriza controla sau a susține aplicațiile și serviciile IT. Termenul include toate tehnologiile de informații dar nu și oamenili, procesele și documentația asociată. Integritate Un principiu de securitate ce asigura faptul că datele și elementele de configurație sunt modificate doar de personal și de activități autorizate. Integritatea ia în considerare toate posibilele cauze ale modificării, incluzând defecțiunile software și hardware, evenimentele de mediu și intervenția umană. ITIL Un set de publicații de bune practici pentru managementul serviciilor IT. Deținut de către Cabinet Office (parte a Guvernului Marii Britanii), ITIL ofera îndrumare cu privire la furnizarea de servicii IT de calitate și procesele, funcțiile și alte capabilități necesare pentru a le susține. Cadrul ITIL este bazat pe ciclul de viață al serviciului și este format din cinci etape de ciclu de viață (service strategy, service strategy, service design, service transition, service operation and continual service improvement) fiecare dintre ele deținând propriile plublicații. Există de asemenea un set complementar de publicații ce oferă îndrumare specifică sectoarelor industriale, tipurilor de organizații, modelelor operaționale și arhitecturilor de tehnologii. A se vedea pentru mai multe informații.

31 L Licitație (în sensul legislației de achiziții publice) - licitaţie deschisă - procedură publică în cadrul căreia orice operator economic interesat poate prezenta o ofertă; - licitaţie limitată - procedură publică în cadrul căreia orice operator economic poate solicita să participe şi în cadrul căreia numai operatorii economici preselectaţi de autoritatea contractantă îşi pot prezenta ofertele; Licitaţia electronică Un proces repetat care implică un dispozitiv electronic de prezentare, în ordine descrescătoare, a noilor preţuri şi/sau a noilor valori referitoare la anumite elemente ale ofertelor, care se stabilesc după o primă evaluare completă a ofertelor, permiţând clasificarea lor pe baza unor metode automate de evaluare. Licitaţia electronică se desfăşoară în mai multe runde succesive. Linia doua de suport (second-line support) Al doilea nivel din ierarhia grupurilor de suport implicate în rezolvarea incidentelor sau în investigarea problemelor. Fiecare nivel contine mai multe competențe specializate, sau are mai mult timp sau alte resurse. Lightweight Directory Access Protocol, sau LDAP Este un protocol de aplicație folosit pentru interogarea și modificarea serviciilor de directoare prin intermediul TCP/IP. Un director este un set de obiecte cu atribute organizate într-o structură ierarhică. Un arbore director LDAP de cele mai multe ori reflectă limite politice, geografice sau alte organizații, depinzând de modelul ales. Utilizatorii de LDAP din momentul de față preferă folosirea DNS pentru structurarea nivelelor unei ierarhii. Înăuntrul directorului pot apărea mai multe intrări reprezentând persoane, organizaâii, imprimante, documente, grupuri sau orice altceva care reprezintă o intrare arborescentă. Versiunea curentă pentru LDAP este v3, specificațiile pentru aceasta se pot găsi în RFC 4510

Versionare - GIT ALIN ZAMFIROIU

Versionare - GIT ALIN ZAMFIROIU Versionare - GIT ALIN ZAMFIROIU Controlul versiunilor - necesitate Caracterul colaborativ al proiectelor; Backup pentru codul scris Istoricul modificarilor Terminologie și concepte VCS Version Control

More information

Titlul lucrării propuse pentru participarea la concursul pe tema securității informatice

Titlul lucrării propuse pentru participarea la concursul pe tema securității informatice Titlul lucrării propuse pentru participarea la concursul pe tema securității informatice "Îmbunătăţirea proceselor şi activităţilor educaţionale în cadrul programelor de licenţă şi masterat în domeniul

More information

Auditul financiar la IMM-uri: de la limitare la oportunitate

Auditul financiar la IMM-uri: de la limitare la oportunitate Auditul financiar la IMM-uri: de la limitare la oportunitate 3 noiembrie 2017 Clemente Kiss KPMG in Romania Agenda Ce este un audit la un IMM? Comparatie: audit/revizuire/compilare Diferente: audit/revizuire/compilare

More information

MANAGEMENTUL CALITĂȚII - MC. Proiect 5 Procedura documentată pentru procesul ales

MANAGEMENTUL CALITĂȚII - MC. Proiect 5 Procedura documentată pentru procesul ales MANAGEMENTUL CALITĂȚII - MC Proiect 5 Procedura documentată pentru procesul ales CUPRINS Procedura documentată Generalități Exemple de proceduri documentate Alegerea procesului pentru realizarea procedurii

More information

Managementul Proiectelor Software Metode de dezvoltare

Managementul Proiectelor Software Metode de dezvoltare Platformă de e-learning și curriculă e-content pentru învățământul superior tehnic Managementul Proiectelor Software Metode de dezvoltare 2 Metode structurate (inclusiv metodele OO) O mulțime de pași și

More information

GHID DE TERMENI MEDIA

GHID DE TERMENI MEDIA GHID DE TERMENI MEDIA Definitii si explicatii 1. Target Group si Universe Target Group - grupul demografic care a fost identificat ca fiind grupul cheie de consumatori ai unui brand. Toate activitatile

More information

Metrici LPR interfatare cu Barix Barionet 50 -

Metrici LPR interfatare cu Barix Barionet 50 - Metrici LPR interfatare cu Barix Barionet 50 - Barionet 50 este un lan controller produs de Barix, care poate fi folosit in combinatie cu Metrici LPR, pentru a deschide bariera atunci cand un numar de

More information

Mecanismul de decontare a cererilor de plata

Mecanismul de decontare a cererilor de plata Mecanismul de decontare a cererilor de plata Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice (POS CCE) Ministerul Fondurilor Europene - Iunie - iulie

More information

Reflexia şi refracţia luminii. Aplicaţii. Valerica Baban

Reflexia şi refracţia luminii. Aplicaţii. Valerica Baban Reflexia şi refracţia luminii. Aplicaţii. Sumar 1. Indicele de refracţie al unui mediu 2. Reflexia şi refracţia luminii. Legi. 3. Reflexia totală 4. Oglinda plană 5. Reflexia şi refracţia luminii în natură

More information

Procesarea Imaginilor

Procesarea Imaginilor Procesarea Imaginilor Curs 11 Extragerea informańiei 3D prin stereoviziune Principiile Stereoviziunii Pentru observarea lumii reale avem nevoie de informańie 3D Într-o imagine avem doar două dimensiuni

More information

CAIETUL DE SARCINI Organizare evenimente. VS/2014/0442 Euro network supporting innovation for green jobs GREENET

CAIETUL DE SARCINI Organizare evenimente. VS/2014/0442 Euro network supporting innovation for green jobs GREENET CAIETUL DE SARCINI Organizare evenimente VS/2014/0442 Euro network supporting innovation for green jobs GREENET Str. Dem. I. Dobrescu, nr. 2-4, Sector 1, CAIET DE SARCINI Obiectul licitaţiei: Kick off,

More information

MS POWER POINT. s.l.dr.ing.ciprian-bogdan Chirila

MS POWER POINT. s.l.dr.ing.ciprian-bogdan Chirila MS POWER POINT s.l.dr.ing.ciprian-bogdan Chirila chirila@cs.upt.ro http://www.cs.upt.ro/~chirila Pornire PowerPoint Pentru accesarea programului PowerPoint se parcurg următorii paşi: Clic pe butonul de

More information

Structura și Organizarea Calculatoarelor. Titular: BĂRBULESCU Lucian-Florentin

Structura și Organizarea Calculatoarelor. Titular: BĂRBULESCU Lucian-Florentin Structura și Organizarea Calculatoarelor Titular: BĂRBULESCU Lucian-Florentin Chapter 3 ADUNAREA ȘI SCĂDEREA NUMERELOR BINARE CU SEMN CONȚINUT Adunarea FXP în cod direct Sumator FXP în cod direct Scăderea

More information

2. Setări configurare acces la o cameră web conectată într-un router ZTE H218N sau H298N

2. Setări configurare acces la o cameră web conectată într-un router ZTE H218N sau H298N Pentru a putea vizualiza imaginile unei camere web IP conectată într-un router ZTE H218N sau H298N, este necesară activarea serviciului Dinamic DNS oferit de RCS&RDS, precum și efectuarea unor setări pe

More information

Modalitǎţi de clasificare a datelor cantitative

Modalitǎţi de clasificare a datelor cantitative Modalitǎţi de clasificare a datelor cantitative Modul de stabilire a claselor determinarea pragurilor minime şi maxime ale fiecǎrei clase - determinǎ modul în care sunt atribuite valorile fiecǎrei clase

More information

Software Process and Life Cycle

Software Process and Life Cycle Software Process and Life Cycle Drd.ing. Flori Naghiu Murphy s Law: Left to themselves, things tend to go from bad to worse. Principiile de dezvoltare software Principiul Calitatii : asigurarea gasirii

More information

Textul si imaginile din acest document sunt licentiate. Codul sursa din acest document este licentiat. Attribution-NonCommercial-NoDerivs CC BY-NC-ND

Textul si imaginile din acest document sunt licentiate. Codul sursa din acest document este licentiat. Attribution-NonCommercial-NoDerivs CC BY-NC-ND Textul si imaginile din acest document sunt licentiate Attribution-NonCommercial-NoDerivs CC BY-NC-ND Codul sursa din acest document este licentiat Public-Domain Esti liber sa distribui acest document

More information

INSTRUMENTE DE MARKETING ÎN PRACTICĂ:

INSTRUMENTE DE MARKETING ÎN PRACTICĂ: INSTRUMENTE DE MARKETING ÎN PRACTICĂ: Marketing prin Google CUM VĂ AJUTĂ ACEST CURS? Este un curs util tuturor celor implicați în coordonarea sau dezvoltarea de campanii de marketingși comunicare online.

More information

Semnale şi sisteme. Facultatea de Electronică şi Telecomunicaţii Departamentul de Comunicaţii (TC)

Semnale şi sisteme. Facultatea de Electronică şi Telecomunicaţii Departamentul de Comunicaţii (TC) Semnale şi sisteme Facultatea de Electronică şi Telecomunicaţii Departamentul de Comunicaţii (TC) http://shannon.etc.upt.ro/teaching/ssist/ 1 OBIECTIVELE CURSULUI Disciplina îşi propune să familiarizeze

More information

COMUNICAȚII INFORMATIZARE

COMUNICAȚII INFORMATIZARE COMUNICAȚII INFORMATIZARE 120 Migrare servicii telefonie la Vodafone S-a asigurat suportul tehnic și s-a colaborat cu echipele Vodafone la portarea numerelor UPT și migrarea infrastructuri: 1200 linii

More information

Documentaţie Tehnică

Documentaţie Tehnică Documentaţie Tehnică Verificare TVA API Ultima actualizare: 27 Aprilie 2018 www.verificaretva.ro 021-310.67.91 / 92 info@verificaretva.ro Cuprins 1. Cum funcţionează?... 3 2. Fluxul de date... 3 3. Metoda

More information

Ghid identificare versiune AWP, instalare AWP şi verificare importare certificat în Store-ul de Windows

Ghid identificare versiune AWP, instalare AWP şi verificare importare certificat în Store-ul de Windows Ghid identificare versiune AWP, instalare AWP 4.5.4 şi verificare importare certificat în Store-ul de Windows Data: 28.11.14 Versiune: V1.1 Nume fişiser: Ghid identificare versiune AWP, instalare AWP 4-5-4

More information

The driving force for your business.

The driving force for your business. Performanţă garantată The driving force for your business. Aveţi încredere în cea mai extinsă reţea de transport pentru livrarea mărfurilor în regim de grupaj. Din România către Spania în doar 5 zile!

More information

Excel Advanced. Curriculum. Școala Informală de IT. Educație Informală S.A.

Excel Advanced. Curriculum. Școala Informală de IT. Educație Informală S.A. Excel Advanced Curriculum Școala Informală de IT Tel: +4.0744.679.530 Web: www.scoalainformala.ro / www.informalschool.com E-mail: info@scoalainformala.ro Cuprins 1. Funcții Excel pentru avansați 2. Alte

More information

ANTICOLLISION ALGORITHM FOR V2V AUTONOMUOS AGRICULTURAL MACHINES ALGORITM ANTICOLIZIUNE PENTRU MASINI AGRICOLE AUTONOME TIP V2V (VEHICLE-TO-VEHICLE)

ANTICOLLISION ALGORITHM FOR V2V AUTONOMUOS AGRICULTURAL MACHINES ALGORITM ANTICOLIZIUNE PENTRU MASINI AGRICOLE AUTONOME TIP V2V (VEHICLE-TO-VEHICLE) ANTICOLLISION ALGORITHM FOR VV AUTONOMUOS AGRICULTURAL MACHINES ALGORITM ANTICOLIZIUNE PENTRU MASINI AGRICOLE AUTONOME TIP VV (VEHICLE-TO-VEHICLE) 457 Florin MARIAŞIU*, T. EAC* *The Technical University

More information

Aspecte controversate în Procedura Insolvenţei şi posibile soluţii

Aspecte controversate în Procedura Insolvenţei şi posibile soluţii www.pwc.com/ro Aspecte controversate în Procedura Insolvenţei şi posibile soluţii 1 Perioada de observaţie - Vânzarea de stocuri aduse în garanţie, în cursul normal al activității - Tratamentul leasingului

More information

Propuneri pentru teme de licență

Propuneri pentru teme de licență Propuneri pentru teme de licență Departament Automatizări Eaton România Instalație de pompare cu rotire în funcție de timpul de funcționare Tablou electric cu 1 pompă pilot + 3 pompe mari, cu rotirea lor

More information

Implicaţii practice privind impozitarea pieţei de leasing din România

Implicaţii practice privind impozitarea pieţei de leasing din România www.pwc.com Implicaţii practice privind impozitarea pieţei de leasing din România Valentina Radu, Manager Alexandra Smedoiu, Manager Agenda Implicaţii practice în ceea ce priveşte impozitarea pieţei de

More information

M01-V ThesanCo

M01-V ThesanCo Precizare: Tabelul de analiză prezentat în paginile următoare, conţine denumirile cerinţelor din standardele în limba engleză. Notele şi observaţiile aparţin echipei ThesanCo şi sunt în limba română. După

More information

Update firmware aparat foto

Update firmware aparat foto Update firmware aparat foto Mulţumim că aţi ales un produs Nikon. Acest ghid descrie cum să efectuaţi acest update de firmware. Dacă nu aveţi încredere că puteţi realiza acest update cu succes, acesta

More information

METODE DE EVALUARE A IMPACTULUI ASUPRA MEDIULUI ŞI IMPLEMENTAREA SISTEMULUI DE MANAGEMENT DE MEDIU

METODE DE EVALUARE A IMPACTULUI ASUPRA MEDIULUI ŞI IMPLEMENTAREA SISTEMULUI DE MANAGEMENT DE MEDIU UNIVERSITATEA POLITEHNICA BUCUREŞTI FACULTATEA ENERGETICA Catedra de Producerea şi Utilizarea Energiei Master: DEZVOLTAREA DURABILĂ A SISTEMELOR DE ENERGIE Titular curs: Prof. dr. ing Tiberiu APOSTOL Fond

More information

Compania. Misiune. Viziune. Scurt istoric. Autorizatii şi certificari

Compania. Misiune. Viziune. Scurt istoric. Autorizatii şi certificari Compania Misiune. Viziune. Misiunea noastră este de a contribui la îmbunătăţirea serviciilor medicale din România prin furnizarea de produse şi servicii de cea mai înaltă calitate, precum şi prin asigurarea

More information

ARBORI AVL. (denumiti dupa Adelson-Velskii si Landis, 1962)

ARBORI AVL. (denumiti dupa Adelson-Velskii si Landis, 1962) ARBORI AVL (denumiti dupa Adelson-Velskii si Landis, 1962) Georgy Maximovich Adelson-Velsky (Russian: Гео ргий Макси мович Адельсо н- Ве льский; name is sometimes transliterated as Georgii Adelson-Velskii)

More information

Subiecte Clasa a VI-a

Subiecte Clasa a VI-a (40 de intrebari) Puteti folosi spatiile goale ca ciorna. Nu este de ajuns sa alegeti raspunsul corect pe brosura de subiecte, ele trebuie completate pe foaia de raspuns in dreptul numarului intrebarii

More information

La fereastra de autentificare trebuie executati urmatorii pasi: 1. Introduceti urmatoarele date: Utilizator: - <numarul dvs de carnet> (ex: "9",

La fereastra de autentificare trebuie executati urmatorii pasi: 1. Introduceti urmatoarele date: Utilizator: - <numarul dvs de carnet> (ex: 9, La fereastra de autentificare trebuie executati urmatorii pasi: 1. Introduceti urmatoarele date: Utilizator: - (ex: "9", "125", 1573" - se va scrie fara ghilimele) Parola: -

More information

Prof. dr. ing. Doina BANCIU, Director General - ICI București BIBLIO International Conference, Brașov, 2 4 June

Prof. dr. ing. Doina BANCIU, Director General - ICI București BIBLIO International Conference, Brașov, 2 4 June Prof. dr. ing. Doina BANCIU, Director General - ICI București BIBLIO 2011 - International Conference, Brașov, 2 4 June STRATEGII EUROPENE PENTRU SOCIETATEA INFORMA ȚIONALĂ (AGENDA DIGITALĂ 2020) Conferința

More information

Ghid pentru configurarea şi utilizarea aplicaţiei clicksign Demo

Ghid pentru configurarea şi utilizarea aplicaţiei clicksign Demo Ghid pentru configurarea şi utilizarea aplicaţiei clicksign Demo 2.6.9.223 Cuprins 1 Cadru general...2 2 Obţinerea unui certificat digital...3 3 Configurarea aplicaţiei clicksign...5 4 Utilizarea aplicaţiei

More information

DECLARAȚIE DE PERFORMANȚĂ Nr. 101 conform Regulamentului produselor pentru construcții UE 305/2011/UE

DECLARAȚIE DE PERFORMANȚĂ Nr. 101 conform Regulamentului produselor pentru construcții UE 305/2011/UE S.C. SWING TRADE S.R.L. Sediu social: Sovata, str. Principala, nr. 72, judetul Mures C.U.I. RO 9866443 Nr.Reg.Com.: J 26/690/1997 Capital social: 460,200 lei DECLARAȚIE DE PERFORMANȚĂ Nr. 101 conform Regulamentului

More information

Contact Center, un serviciu cri/c!

Contact Center, un serviciu cri/c! Contact Center, un serviciu cri/c! CASE STUDY: Apa Nova Cisco Unified Contact Center Enterprise Agenda Prezentării Ø Perspec/va de business Ø Despre noi Ø Cerinţe de business Ø Opţiunea Apa Nova Ø Beneficii

More information

Diaspora Start Up. Linie de finanțare dedicată românilor din Diaspora care vor sa demareze o afacere, cu fonduri europene

Diaspora Start Up. Linie de finanțare dedicată românilor din Diaspora care vor sa demareze o afacere, cu fonduri europene Diaspora Start Up Linie de finanțare dedicată românilor din Diaspora care vor sa demareze o afacere, cu fonduri europene 1 Ce este Diaspora Start-Up? Este o linie de finanțare destinată românilor din Diaspora

More information

Reţele Neuronale Artificiale în MATLAB

Reţele Neuronale Artificiale în MATLAB Reţele Neuronale Artificiale în MATLAB Programul MATLAB dispune de o colecţie de funcţii şi interfeţe grafice, destinate lucrului cu Reţele Neuronale Artificiale, grupate sub numele de Neural Network Toolbox.

More information

NOTA: se vor mentiona toate bunurile aflate in proprietate, indiferent daca ele se afla sau nu pe teritoriul Romaniei la momentul declararii.

NOTA: se vor mentiona toate bunurile aflate in proprietate, indiferent daca ele se afla sau nu pe teritoriul Romaniei la momentul declararii. 2. Bunuri sub forma de metale pretioase, bijuterii, obiecte de arta si de cult, colectii de arta si numismatica, obiecte care fac parte din patrimoniul cultural national sau universal sau altele asemenea,

More information

POLITICA de gestionare a identificatorilor de obiecte (OID)

POLITICA de gestionare a identificatorilor de obiecte (OID) ÎS CENTRUL DE TELECOMUNICAŢII SPECIALE CENTRUL DE CERTIFICARE A CHEILOR PUBLICE POLITICA a 1.6 Data: 12.12.2017 Politica CUPRINS I. Termeni şi abrevieri... 3 1.1. Abrevieri... 3 1.2. Termeni... 3 II. Context...

More information

LIDER ÎN AMBALAJE EXPERT ÎN SISTEMUL BRAILLE

LIDER ÎN AMBALAJE EXPERT ÎN SISTEMUL BRAILLE LIDER ÎN AMBALAJE EXPERT ÎN SISTEMUL BRAILLE BOBST EXPERTFOLD 80 ACCUBRAILLE GT Utilajul ACCUBRAILLE GT Bobst Expertfold 80 Aplicarea codului Braille pe cutii a devenit mai rapidă, ușoară și mai eficientă

More information

Eurotax Automotive Business Intelligence. Eurotax Tendințe în stabilirea valorilor reziduale

Eurotax Automotive Business Intelligence. Eurotax Tendințe în stabilirea valorilor reziduale Eurotax Automotive Business Intelligence Eurotax Tendințe în stabilirea valorilor reziduale Conferinta Nationala ALB Romania Bucuresti, noiembrie 2016 Cristian Micu Agenda Despre Eurotax Produse si clienti

More information

PROCEDURA PRIVIND DECONTURILE. 2. Domeniu de aplicare Procedura se aplică în cadrul Universităţii Tehnice Cluj-Napoca

PROCEDURA PRIVIND DECONTURILE. 2. Domeniu de aplicare Procedura se aplică în cadrul Universităţii Tehnice Cluj-Napoca PROCEDURA PRIVIND DECONTURILE 1. Scpul: Descrie structura si mdul de elabrare si prezentare a prcedurii privind dcumentele care trebuie intcmite si cursul acestra, atunci cind persana efectueaza un decnt.

More information

Eficiența energetică în industria românească

Eficiența energetică în industria românească Eficiența energetică în industria românească Creșterea EFICIENȚEI ENERGETICE în procesul de ardere prin utilizarea de aparate de analiză a gazelor de ardere București, 22.09.2015 Karsten Lempa Key Account

More information

Fluxul operational privind exercitarea drepturilor persoanelor vizate. ale caror date sunt prelucrate in Sistemul Biroului de Credit

Fluxul operational privind exercitarea drepturilor persoanelor vizate. ale caror date sunt prelucrate in Sistemul Biroului de Credit Fluxul operational privind exercitarea drepturilor persoanelor vizate ale caror date sunt prelucrate in Sistemul Biroului de Credit Avand in vedere: prevederile Regulamentului (UE) 2016/679 privind protectia

More information

INFORMAȚII DESPRE PRODUS. FLEXIMARK Stainless steel FCC. Informații Included in FLEXIMARK sample bag (article no. M )

INFORMAȚII DESPRE PRODUS. FLEXIMARK Stainless steel FCC. Informații Included in FLEXIMARK sample bag (article no. M ) FLEXIMARK FCC din oțel inoxidabil este un sistem de marcare personalizată în relief pentru cabluri și componente, pentru medii dure, fiind rezistent la acizi și la coroziune. Informații Included in FLEXIMARK

More information

REVISTA NAŢIONALĂ DE INFORMATICĂ APLICATĂ INFO-PRACTIC

REVISTA NAŢIONALĂ DE INFORMATICĂ APLICATĂ INFO-PRACTIC REVISTA NAŢIONALĂ DE INFORMATICĂ APLICATĂ INFO-PRACTIC Anul II Nr. 7 aprilie 2013 ISSN 2285 6560 Referent ştiinţific Lector univ. dr. Claudiu Ionuţ Popîrlan Facultatea de Ştiinţe Exacte Universitatea din

More information

UTILIZAREA CECULUI CA INSTRUMENT DE PLATA. Ela Breazu Corporate Transaction Banking

UTILIZAREA CECULUI CA INSTRUMENT DE PLATA. Ela Breazu Corporate Transaction Banking UTILIZAREA CECULUI CA INSTRUMENT DE PLATA Ela Breazu Corporate Transaction Banking 10 Decembrie 2013 Cuprins Cecul caracteristici Avantajele utilizarii cecului Cecul vs alte instrumente de plata Probleme

More information

Sănătate. și securitate în muncă ISO 45001

Sănătate. și securitate în muncă ISO 45001 ISO 45001 Sănătate și securitate în muncă ISO 45001 Sănătatea și securitatea în muncă reprezintă preocuparea numărul unu pentru majoritatea organizațiilor. Cu toate acestea, există în continuare decese

More information

Metodologie de planificare si implementare a unui software de calitate în managementul documentelor

Metodologie de planificare si implementare a unui software de calitate în managementul documentelor 50 Metodologie de planificare si implementare a unui software de calitate în managementul documentelor Gheorghe OGRINJA Project Manager, Tofan Grup This article develops a modern methodology for planning

More information

earning every day-ahead your trust stepping forward to the future opcom operatorul pie?ei de energie electricã și de gaze naturale din România Opcom

earning every day-ahead your trust stepping forward to the future opcom operatorul pie?ei de energie electricã și de gaze naturale din România Opcom earning every day-ahead your trust stepping forward to the future opcom operatorul pie?ei de energie electricã și de gaze naturale din România Opcom RAPORT DE PIA?Ã LUNAR MARTIE 218 Piaţa pentru Ziua Următoare

More information

UNIVERSITATEA TEHNICĂ din CLUJ-NAPOCA FACULTATEA DE AUTOMATICĂ ȘI CALCULATOARE SPECIALIZAREA: Inteligență și viziune artificială.

UNIVERSITATEA TEHNICĂ din CLUJ-NAPOCA FACULTATEA DE AUTOMATICĂ ȘI CALCULATOARE SPECIALIZAREA: Inteligență și viziune artificială. UNIVERSITATEA TEHNICĂ din CLUJ-NAPOCA FACULTATEA DE AUTOMATICĂ ȘI CALCULATOARE SPECIALIZAREA: Inteligență și viziune artificială Cloud Computing Proiect la disciplina Sisteme Distribuite Student: Roban

More information

Rem Ahsap is one of the prominent companies of the market with integrated plants in Turkey, Algeria and Romania and sales to 26 countries worldwide.

Rem Ahsap is one of the prominent companies of the market with integrated plants in Turkey, Algeria and Romania and sales to 26 countries worldwide. Ȋncepându-şi activitatea ȋn 2004, Rem Ahsap este una dintre companiile principale ale sectorului fabricǎrii de uşi având o viziune inovativǎ şi extinsǎ, deschisǎ la tot ce ȋnseamnǎ dezvoltare. Trei uzine

More information

Retele de calculatoare si internet. Serviciul director ACTIVE DIRECTORY

Retele de calculatoare si internet. Serviciul director ACTIVE DIRECTORY Universitatea Politehnica Bucureşti Facultatea Electronică,Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei Retele de calculatoare si internet Serviciul director ACTIVE DIRECTORY Toader Bogdan Master IISC, anul

More information

Transmiterea datelor prin reteaua electrica

Transmiterea datelor prin reteaua electrica PLC - Power Line Communications dr. ing. Eugen COCA Universitatea Stefan cel Mare din Suceava Facultatea de Inginerie Electrica PLC - Power Line Communications dr. ing. Eugen COCA Universitatea Stefan

More information

CONTRIBUŢII PRIVIND MANAGEMENTUL CALITĂȚII PROIECTULUI ÎN INDUSTRIA AUTOMOTIVE

CONTRIBUŢII PRIVIND MANAGEMENTUL CALITĂȚII PROIECTULUI ÎN INDUSTRIA AUTOMOTIVE UNIVERSITATEA POLITEHNICA TIMIŞOARA Școala Doctorală de Studii Inginerești Ing. Daniel TIUC CONTRIBUŢII PRIVIND MANAGEMENTUL CALITĂȚII PROIECTULUI ÎN INDUSTRIA AUTOMOTIVE Teză destinată obținerii titlului

More information

Standardul ISO 9001: 2015, punct şi de la capat! ( 13 )

Standardul ISO 9001: 2015, punct şi de la capat! ( 13 ) Standardul ISO 9001: 2015, punct şi de la capat! ( 13 ) Abordarea bazata pe proces, comentarii, riscuri si consecinte Comentarii Din septembrie 2015 avem și versiunea oficială a lui ISO 9001 cât și alui

More information

Dispozitive Electronice şi Electronică Analogică Suport curs 02 Metode de analiză a circuitelor electrice. Divizoare rezistive.

Dispozitive Electronice şi Electronică Analogică Suport curs 02 Metode de analiză a circuitelor electrice. Divizoare rezistive. . egimul de curent continuu de funcţionare al sistemelor electronice În acest regim de funcţionare, valorile mărimilor electrice ale sistemului electronic sunt constante în timp. Aşadar, funcţionarea sistemului

More information

O ALTERNATIVĂ MODERNĂ DE ÎNVĂŢARE

O ALTERNATIVĂ MODERNĂ DE ÎNVĂŢARE WebQuest O ALTERNATIVĂ MODERNĂ DE ÎNVĂŢARE Cuvinte cheie Internet WebQuest constructivism suport educational elemente motivationale activitati de grup investigatii individuale Introducere Impactul tehnologiilor

More information

Solutii avansate pentru testarea si diagnoza masinilor industriale.

Solutii avansate pentru testarea si diagnoza masinilor industriale. Solutii avansate pentru testarea si diagnoza masinilor industriale 15 ani de activitate in domeniul procesarii numerice a semnalelor Solutii de inalta acuratete pentru analiza sunetelor, vibratiilor si

More information

Lucrarea Nr.1. Sisteme de operare. Generalitati

Lucrarea Nr.1. Sisteme de operare. Generalitati Lucrarea Nr.1 Sisteme de operare. Generalitati Scopul lucrarii Lucrarea îsi propune familiarizarea studentilor cu sistemele de operare disponibile în laborator, respectiv acele sisteme de operare cu ajutorul

More information

ISBN-13:

ISBN-13: Regresii liniare 2.Liniarizarea expresiilor neliniare (Steven C. Chapra, Applied Numerical Methods with MATLAB for Engineers and Scientists, 3rd ed, ISBN-13:978-0-07-340110-2 ) Există cazuri în care aproximarea

More information

Fişa disciplinei. 1. Date despre program. 2. Date despre disciplina Titulari. 3. Timp total estimat. 4. Precondiţii.

Fişa disciplinei. 1. Date despre program. 2. Date despre disciplina Titulari. 3. Timp total estimat. 4. Precondiţii. Fişa disciplinei 1. Date despre program 1.1. Instituţia de învăţământ ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE 1.2. Facultatea CIBERNETICĂ, STATISTICĂ ŞI INFORMATICĂ ECONOMICĂ 1.3. Departamente (Departament) INFORMATICA

More information

DIRECTIVA 2004/108/CE (EMC) Cerinţe privind introducerea echipamentelor pe piaţă

DIRECTIVA 2004/108/CE (EMC) Cerinţe privind introducerea echipamentelor pe piaţă DIRECTIVA 2004/108/CE (EMC) Cerinţe privind introducerea echipamentelor pe piaţă Informaţii generale Directiva 2004/108/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 15 decembrie 2004 privind apropierea

More information

Calculatoare Numerice II Interfaţarea unui dispozitiv de teleghidare radio cu portul paralel (MGSH Machine Guidance SHell) -proiect-

Calculatoare Numerice II Interfaţarea unui dispozitiv de teleghidare radio cu portul paralel (MGSH Machine Guidance SHell) -proiect- Universitatea Politehnica Bucureşti Facultatea de Automaticăşi Calculatoare Calculatoare Numerice II Interfaţarea unui dispozitiv de teleghidare radio cu portul paralel (MGSH Machine Guidance SHell) -proiect-

More information

MODELUL UNUI COMUTATOR STATIC DE SURSE DE ENERGIE ELECTRICĂ FĂRĂ ÎNTRERUPEREA ALIMENTĂRII SARCINII

MODELUL UNUI COMUTATOR STATIC DE SURSE DE ENERGIE ELECTRICĂ FĂRĂ ÎNTRERUPEREA ALIMENTĂRII SARCINII MODELUL UNUI COMUTATOR STATIC DE SURSE DE ENERGIE ELECTRICĂ FĂRĂ ÎNTRERUPEREA ALIMENTĂRII SARCINII Adrian Mugur SIMIONESCU MODEL OF A STATIC SWITCH FOR ELECTRICAL SOURCES WITHOUT INTERRUPTIONS IN LOAD

More information

Preţul mediu de închidere a pieţei [RON/MWh] Cota pieţei [%]

Preţul mediu de închidere a pieţei [RON/MWh] Cota pieţei [%] Piaţa pentru Ziua Următoare - mai 217 Participanţi înregistraţi la PZU: 356 Număr de participanţi activi [participanţi/lună]: 264 Număr mediu de participanţi activi [participanţi/zi]: 247 Preţ mediu [lei/mwh]:

More information

PKI Disclosure Statement Autoritatea de Certificare DigiSign

PKI Disclosure Statement Autoritatea de Certificare DigiSign PKI Disclosure Statement Autoritatea de Certificare DigiSign Certificate digitale calificate conform Regulamentului eidas și legislației naționale Categorie: Limba: Română Emis de: Organismul de Gestionare

More information

Baze de date distribuite și mobile

Baze de date distribuite și mobile Universitatea Constantin Brâncuşi din Târgu-Jiu Facultatea de Inginerie Departamentul de Automatică, Energie şi Mediu Baze de date distribuite și mobile Lect.dr. Adrian Runceanu Curs 3 Model fizic şi model

More information

R O M Â N I A CURTEA CONSTITUŢIONALĂ

R O M Â N I A CURTEA CONSTITUŢIONALĂ R O M Â N I A CURTEA CONSTITUŢIONALĂ Palatul Parlamentului Calea 13 Septembrie nr. 2, Intrarea B1, Sectorul 5, 050725 Bucureşti, România Telefon: (+40-21) 312 34 84; 335 62 09 Fax: (+40-21) 312 43 59;

More information

Standardul ISO 9001: 2015, punct şi de la capat!! (14 )

Standardul ISO 9001: 2015, punct şi de la capat!! (14 ) Standardul ISO 9001: 2015, punct şi de la capat!! (14 ) Gândirea bazată pe risc și informațiile documentate. Analizând standardul ISO 9001: 2015 vom identifica aspecte ca privesc abordarea sau gândirea

More information

SISTEM ONLINE DE ÎNVĂŢĂMÂNT

SISTEM ONLINE DE ÎNVĂŢĂMÂNT SISTEM ONLINE DE ÎNVĂŢĂMÂNT Crăciunică Florin* Cristina Fierbinteanu** Rezumat Lucrarea prezintă principalele avantaje ale folosirii unui sistem online de învăţământ, implementarea acestui sistem cu ajutorul

More information

Platformă de e-learning și curriculă e-content pentru învățământul superior tehnic

Platformă de e-learning și curriculă e-content pentru învățământul superior tehnic Platformă de e-learning și curriculă e-content pentru învățământul superior tehnic Proiect nr. 154/323 cod SMIS 4428 cofinanțat de prin Fondul European de Dezvoltare Regională Investiții pentru viitorul

More information

Metoda BACKTRACKING. prof. Jiduc Gabriel

Metoda BACKTRACKING. prof. Jiduc Gabriel Metoda BACKTRACKING prof. Jiduc Gabriel Un algoritm backtracking este un algoritm de căutare sistematică și exhausivă a tuturor soluțiilor posibile, dintre care se poate alege apoi soluția optimă. Problemele

More information

1. Fazele procesului de cumpărare 2. Procesele implicate în dezvoltarea unui sistem de comerţ electronic 3. Conceptele arhitecturale ale sistemelor

1. Fazele procesului de cumpărare 2. Procesele implicate în dezvoltarea unui sistem de comerţ electronic 3. Conceptele arhitecturale ale sistemelor E-COMMERCE Curs 2 1. Fazele procesului de cumpărare 2. Procesele implicate în dezvoltarea unui sistem de comerţ electronic 3. Conceptele arhitecturale ale sistemelor de E-Commerce Sistemul informatic O

More information

Proiectarea Sistemelor Software Complexe

Proiectarea Sistemelor Software Complexe Proiectarea Sistemelor Software Complexe Curs 3 Principii de Proiectare Orientată pe Obiecte Principiile de proiectare orientată pe obiecte au fost formulate pentru a servi ca reguli pentru evitarea proiectării

More information

USING MOBILE AGENTS FOR INFORMATION RETRIEVAL IN B2B SYSTEMS

USING MOBILE AGENTS FOR INFORMATION RETRIEVAL IN B2B SYSTEMS USING MOBILE AGENTS FOR INFORMATION RETRIEVAL IN B2B SYSTEMS Felicia GÎZĂ 1, Cristina TURCU 2, Ovidiu SCHIPOR 3 1 felicia@eed.usv.ro, 2 cristina@eed.usv.ro, 3 schipor@eed.usv.ro Introducere Abstract This

More information

Nume şi Apelativ prenume Adresa Număr telefon Tip cont Dobânda Monetar iniţial final

Nume şi Apelativ prenume Adresa Număr telefon  Tip cont Dobânda Monetar iniţial final Enunt si descriere aplicatie. Se presupune ca o organizatie (firma, banca, etc.) trebuie sa trimita scrisori prin posta unui numar (n=500, 900,...) foarte mare de clienti pe care sa -i informeze cu diverse

More information

Who s gonna solve it?

Who s gonna solve it? Sistem de Gestiune a proiectelor private cu finanțare europeană Despre AQ Assist Această soluție se adresează companiilor private ce derulează proiecte de investiții cu finanțare europeană. Soluția contribuie

More information

ANALIZA COSTURILOR DE PRODUCTIE IN CAZUL PROCESULUI DE REABILITARE A UNUI SISTEM RUTIER NERIGID

ANALIZA COSTURILOR DE PRODUCTIE IN CAZUL PROCESULUI DE REABILITARE A UNUI SISTEM RUTIER NERIGID ANALIZA COSTURILOR DE PRODUCTIE IN CAZUL PROCESULUI DE REABILITARE A UNUI SISTEM RUTIER NERIGID Sef lucrari dr. ing. Tonciu Oana, Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti In this paper, we analyze

More information

GHID SECURITATEA IN CICLUL DE DEZVOLTARE AL UNUI PRODUS SOFTWARE CERT-RO CENTRUL NAȚIONAL DE RĂSPUNS LA INCIDENTE DE SECURITATE CIBERNETICĂ

GHID SECURITATEA IN CICLUL DE DEZVOLTARE AL UNUI PRODUS SOFTWARE CERT-RO CENTRUL NAȚIONAL DE RĂSPUNS LA INCIDENTE DE SECURITATE CIBERNETICĂ CENTRUL NAȚIONAL DE RĂSPUNS LA INCIDENTE DE SECURITATE CIBERNETICĂ CERT-RO GHID SECURITATEA IN CICLUL DE DEZVOLTARE AL UNUI PRODUS SOFTWARE Versiunea 1.0 26 octombrie 2012 Ghid dezvoltat cu sprijinul:

More information

Caiet de sarcini achiziţie Servicii de administrare software a serverelor sistemului edemos, pentru anul 2016

Caiet de sarcini achiziţie Servicii de administrare software a serverelor sistemului edemos, pentru anul 2016 Caiet de sarcini achiziţie Servicii de administrare software a serverelor sistemului edemos, pentru anul 2016 Scopul acestui proiect este de a asigura funcţionarea permanent, fără întreruperi a sistemului

More information

aprilie 2016 Ghid de implementare a măsurilor de securitate în domeniul managementului incidentelor conform deciziei nr.512/2013

aprilie 2016 Ghid de implementare a măsurilor de securitate în domeniul managementului incidentelor conform deciziei nr.512/2013 aprilie 2016 Ghid de implementare a măsurilor de securitate în domeniul managementului incidentelor conform deciziei nr.512/2013 Cuprins Introducere... 4 I. Procese și proceduri privind managementul incidentelor...

More information

Section Economy and Management

Section Economy and Management THEORETICAL AND PRACTICAL CONSIDERATIONS REGARDING THE INFORMATION SECURITY MANAGEMENT SYSTEM WITHIN ORGANIZATIONS IN CONCORDANCE WITH THE NEW INTERNATIONAL STANDARD ISO/IEC 27001:2013 Bogdan Ţigănoaia,

More information

CYBERSECURITY Protecția Datelor Medicale: provocare sau responsabilitate?

CYBERSECURITY Protecția Datelor Medicale: provocare sau responsabilitate? CYBERSECURITY Protecția Datelor Medicale: provocare sau responsabilitate? Daniel Nistor, Director Executiv 1 Sursa: Breach Barometer 2016 databreaches.net Sursa: Breach Barometer 2016 databreaches.net

More information

VIRTUAL INSTRUMENTATION IN THE DRIVE SUBSYSTEM MONITORING OF A MOBIL ROBOT WITH GESTURE COMMANDS

VIRTUAL INSTRUMENTATION IN THE DRIVE SUBSYSTEM MONITORING OF A MOBIL ROBOT WITH GESTURE COMMANDS BULETINUL INSTITUTULUI POLITEHNIC DIN IAŞI Publicat de Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iaşi Tomul LIV (LVIII), Fasc. 3-4, 2008 Secţia AUTOMATICĂ şi CALCULATOARE VIRTUAL INSTRUMENTATION IN THE

More information

ISO Linii directoare pentru MANAGEMENT DE PROIECT

ISO Linii directoare pentru MANAGEMENT DE PROIECT ISO 21500 Linii directoare pentru MANAGEMENT DE PROIECT Modalitatile în care au fost gestionate proiectele în trecut nu mai sunt suficiente pentru multe dintre proiectele actuale, precum și pentru proiectele

More information

Normalizarea tăriei sonore şi nivelul maxim permis al semnalelor audio

Normalizarea tăriei sonore şi nivelul maxim permis al semnalelor audio EBU Recomandarea R 128 Normalizarea tăriei sonore şi nivelul maxim permis al semnalelor audio Status: Recomandare EBU This informal translation of EBU R 128 into Romanian has been kindly provided by Mr

More information

RECOMANDAREA COMISIEI. din referitoare la impozitarea societăților în cazul unei prezențe digitale substanțiale

RECOMANDAREA COMISIEI. din referitoare la impozitarea societăților în cazul unei prezențe digitale substanțiale COMISIA EUROPEANĂ Bruxelles, 21.3.2018 C(2018) 1650 final RECOMANDAREA COMISIEI din 21.3.2018 referitoare la impozitarea societăților în cazul unei prezențe digitale substanțiale RO RO RECOMANDAREA COMISIEI

More information

D în această ordine a.î. AB 4 cm, AC 10 cm, BD 15cm

D în această ordine a.î. AB 4 cm, AC 10 cm, BD 15cm Preparatory Problems 1Se dau punctele coliniare A, B, C, D în această ordine aî AB 4 cm, AC cm, BD 15cm a) calculați lungimile segmentelor BC, CD, AD b) determinați distanța dintre mijloacele segmentelor

More information

Lucrarea de laborator nr. 4

Lucrarea de laborator nr. 4 Metode merice - Lucrarea de laborator 4 Lucrarea de laborator nr. 4 I. Scopul lucrării Elemente de programare în MAPLE II. III. Conţinutul lucrării 1. Atribuirea. Decizia. Structuri repetitive. 2. Proceduri

More information

ministrul finanțelor publice emite următorul ordin:

ministrul finanțelor publice emite următorul ordin: ORDIN Nr. 2800/2017 din 20 octombrie 2017 pentru aprobarea Procedurii privind anularea penalităților de întârziere aferente obligațiilor fiscale, în cazul contribuabililor care optează pentru plata defalcată

More information

Utilizarea Sistemelor de Operare 23. Noțiuni de securitate

Utilizarea Sistemelor de Operare 23. Noțiuni de securitate Platformăde e-learning și curriculăe-content pentru Utilizarea Sistemelor de Operare 23. Noțiuni de securitate Problematica securității Protecția informațiilor prețioase (companii, instituții) Ce este

More information

Strategia Europeană în Regiunea Dunării - oportunităţi pentru economiile regiunilor implicate -

Strategia Europeană în Regiunea Dunării - oportunităţi pentru economiile regiunilor implicate - Strategia Europeană în Regiunea Dunării - oportunităţi pentru economiile regiunilor implicate - 25 mai 2010 - Palatul Parlamentului, Sala Avram Iancu Inovatie, Competitivitate, Succes Platforme Tehnologice

More information

Class D Power Amplifiers

Class D Power Amplifiers Class D Power Amplifiers A Class D amplifier is a switching amplifier based on pulse-width modulation (PWM) techniques Purpose: high efficiency, 80% - 95%. The reduction of the power dissipated by the

More information

Curs 1 17 Februarie Adrian Iftene

Curs 1 17 Februarie Adrian Iftene Curs 1 17 Februarie 2011 Adrian Iftene adiftene@info.uaic.ro 1 Limbajele calculatorului Compilate Interpretate Scripting P-cod Orientate pe aspect Orientate spre date 2 Cum lucrează? Orice program trebuie

More information

Mods euro truck simulator 2 harta romaniei by elyxir. Mods euro truck simulator 2 harta romaniei by elyxir.zip

Mods euro truck simulator 2 harta romaniei by elyxir. Mods euro truck simulator 2 harta romaniei by elyxir.zip Mods euro truck simulator 2 harta romaniei by elyxir Mods euro truck simulator 2 harta romaniei by elyxir.zip 26/07/2015 Download mods euro truck simulator 2 harta Harta Romaniei pentru Euro Truck Simulator

More information