Instalatiile de prelucrare a rasinilor fluide nesaturate cu adaos de stiren pentru forme, parti de forme sau produse finite

Size: px
Start display at page:

Download "Instalatiile de prelucrare a rasinilor fluide nesaturate cu adaos de stiren pentru forme, parti de forme sau produse finite"

Transcription

1 TWINNING PROJECT RO 2006/IB/EN/07 Implementation and Enforcement of the Environmental Acquis focused on IPPC Phase II Joint Romanian/German/Czech Project in the Region South- West/Oltenia Instalatiile de prelucrare a rasinilor fluide nesaturate cu adaos de stiren pentru forme, parti de forme sau produse finite Exemplu de caz din Germania Referitor la Directiva 1999/13/EC Iunie 2008 Mr. Klaus Warnatz Mr. Dr. Richard Schlachta, at Bavarian State Ministry of the Environment, Public Health and Consumer Protection, Munich Galati, June 2008 Galati

2 This guideline has been prepared by the STE. However, the guideline itself is not an official EU or document of German authorities and does not represent EU or policy of others. The views expressed above are those of the authors. This document is confidential to the client and we accept no responsibility of whatsoever nature to third parties to whom this document or any part thereof, is made known. Any such party relies on the document at their own risk. Acest ghid a fost elaborate de catre expertii pe termen scurt. Acest ghid nu este un document UE oficial sau un document al autoritatilor germane si nu reprezinta UE sau politica celorlalti mentionati. Punctul de vedere exprimat este cel al autorilor. Acest document este confidential, doar pentru client si nu preluam nici o responsabilitate fata de tertii la care ar ajunge acest document. Orice alta parte terta va utiliza acest document pe proprie raspundere.

3 Cuprins 1. INTRODUCERE 4 2. SUBSTANTELE RELEVANTE PENTRU EMISII LA INSTALATIILE DE FABRICARE A RASINILOR LICHIDE UP CU ADAOS DE STIREN 5 3. NECESITATEA DE AUTORIZARE PE PARTEA DE PROTECTIE IMPOTRIVA IMISIILOR 6 4. CERINTELE CATRE INSTALATIILE DE PRELUCRARE A RASINILOR LICHIDE UP CU ADAOS DE STIREN Cerintele conform TA Luft Cerintele corespunzatoare 31. BImSchV Protectia impotriva impactului negativ de mediu, corespunzator Nr. 4 din TA Luft Protectia impotriva disturbarilor considerabile de miros Protectia sanatatii umane MASURILE DE REDUCERE A EMISIILOR LA INSTALATIILE DE PRELUCRARE A RASINILOR UP FLUIDE CU ADAOS DE STIREN 18 Galati, June 2008 Guideline on Directive 96/61/EC - installation no Coating of ships Page 3 (20)

4 1. Introducere Prin rasini nesaturate de poliester (rasini UP) se inteleg solutiile de poliester nesaturat (cu legaturi duble) in compusi de vinili monomeri polimerizabli (de ex. stiren). Stirenul este astfel o componenta principala (ca. 40 greutate procentuala) din rasinile UP. Datorita proprietatilor lor multiple, rasinile UP se utilizeaza in multe deomenii mestesugaresti si industriale. Astfel acestea sunt utilizate in materialele de vopsire, acoperirile suprafetelor, masele de presare, turnare si imersare, adezivi si masa de gletuit. Rasinile de poliester intarite cu fibra de sticla se utilizeaza la fabricarea: Aparatelor sportive si barcilor, Captuseli si carcase, Recipiente si aparate precum si Conducte. Rasinile UP neintarite cu fibra de sticla se utilizeaza la fabricarea: butoanelor, lacurilor de poliester si maselor de glet. Stirenul continut in rasina de poliester indeplineste doua functii. Pe de o parte este un partener de reactie, pe de cealalta parte este si un solvent. Datorita presiunii aburilor ridicata, stirenul are un grad mare de evaporare. De asemenea, acesta detine si un miros intens, caracteristic. Aceste proprietati au condus in trecut deseori la disturbari ale vecinatatilor din imprejurimea intreprinderilor care prelucrau stiren. Galati, June 2008 Guideline on Directive 96/61/EC - installation no Coating of ships Page 4 (20)

5 2. Substantele relevante pentru emisii la instalatiile de fabricare a rasinilor lichide UP cu adaos de stiren Pragul de miros al stirenului se afla la 0,02-3,4 mg/m³. Rata de vaporizare a stirenului depinde foarte mult de temperatura : in functie de gradul de modificare a temperaturii se modifica si evaporarea stirenului cu aprox. 5 g/m 2. Astfel se mareste concentratia de saturare a stirenului in aer aprox. la circa 26 g/m³ la 20 C la circa 47 g/m³ la 30 C. Astfel se mareste concentratia de saturare a stirenului in aer de la. circa 26 g/m³ la 20 C la circa 47 g/m³ la 30 C. Stirenul se afla in grupa substantelor organice (numarul 5.2.5). din Ghidul Tehnic pentru Mentinerea Calitatii Aerului (TA Luft). Pe langa emisiile de stiren, la instalatiile de prelucrare a rasinilor lichide UP rezulta si emisii din agentii de curatare. De obicei se utilizeaza acetona (substanta Nr din TA Luft). Cantitatea utilizata de acetona corespunde deseori cantitatii de stiren utilizat. La slefuirea pieselor de GFK se elibereaza pulberi de fibra, ce pot intra pe calea respiratorie. Pulberi de fibre se considera particulele cu urmatoarele proprietati: - diametrul fiebrelor < 3 µm, - lungimile de fibre > 5 µm si - raportul lungime/diametru > 3. Galati, June 2008 Guideline on Directive 96/61/EC - installation no Coating of ships Page 5 (20)

6 3. Necesitatea de autorizare pe partea de protectie impotriva imisiilor Inainte de a se stabili cerintele pentru instalatiile de tratare a rasinilor UP cu adaos de stiren trebuie sa se clarifice necesitatea de autorizare pe partea de protectie impotriva imisiilor. Se vor lua in considerare urmatoarele numere ale anexei celei de a patra Ordonanta pentru Aplicarea Legii Federale pentru Protectia impotriva Imisiilor Ordonanta asupra instalatiilor ce necesita o autorizare (4. BImSchV) (IPPC): Numarul 5.7: Instalatiile de prelucrare a rasinilor lichide, nesaturate de poliester cu adaos de stiren ( ) in a) forme ( ) b) partie de forme sau produse finite ( ) pentru un consum de rasina 500 Kilogram pro saptamana. In cadrul acestor instalatii se regaseste si cea pentru fabricarea obiectelor (de ex. conducte, recipiente, componente pentru barci) din rasini sintetice tratate cu fibre. Termenii de forme, componente ale formei etc. sunt stabiliti in DIN 7708 partea 1. Numarul 5.2: Instalatiile de acoperire, imprgenare, caserare, lacuire sau imersare a obiectelor, fibrelor de sticla sau minerale sau materialele de tip banda sau tip panou ( ) cu rasini sintetice, (...) rasini de poliester, daca cantitatea de rasina utilizata 10 kg/h. Ca si rasina de reactie sunt definite acele rasini sintetice care se supun unei reactii reticulare proprii (de ex. rasinile de poliester). Cantitatea exprimata in kilogram pe ora se refera la cantitatea utilizata de rasini de reactie, si nu la alte substante de umplere necesare, acceleratori sau intaritori. Dupa caz. numarul 5.1: Instalatii de tratare a suprafetelor de materiale, obiecte sau produse inclusiv instalatiile de uscare aferente, utilizandu-se solventii organici, in special pentru apretare, acoperire, degresare, impregnare, caserare, lipire, lacuire, curatare sau imersare cu un consum de solventi organici 25 kilogram pe ora sau 15 tone pe an. Numarul 5.7 reprezinta reglementarea speciala in raport cu numerele 5.1 si 5.2 ale anexei 4. BImSchV. In general, conditiile de baza pentru necesitatea unei autorizatii exista conform numarului 5.7 atunci cand produsele realizate sunt determinate de substantele utilizate. Astfel, de ex. umplerea cavitatilor dintre bobinele motoarelor electrice cu rasini nesaturate de poliester cu adaos de stiren nu reprezinta o Galati, June 2008 Guideline on Directive 96/61/EC - installation no Coating of ships Page 6 (20)

7 prelucrare a produselor finite, deoarece produsul depinde in continuare de motorul electric si nu de rasina utilizata ca si substanta. Instalatiile de umplere a cavitatilor dintre bobinele motoarelor electrice, generatoare sau demaror prin intermediul turnarii, picurarii, cufundarii etc. (imersare) cu rasini de reactie (de ex. rasini nesaturati de poliester/stiren), se supun necesarului de autorizare conform numarului 5.2. Instalatiile care necesita autorizatie insa nu conform lesiglatiei federale de mediu (BImSchG) se vor supune legislatiei in constructii. Galati, June 2008 Guideline on Directive 96/61/EC - installation no Coating of ships Page 7 (20)

8 4. Cerintele catre instalatiile de prelucrare a rasinilor lichide UP cu adaos de stiren Tabelul 1 ofera o imagine de ansamblu a cerintelor relevante pentru instalatiile de prelucrare a rasinilor UP fluide cu adaos de stiren in functie de necesitatea de autorizare de mediu. Tabelul 1: Cerintele relevante pentru instalatiile de prelucrare a rasinilor UP Instalatiile ce necesita autorizatie Valorile limita de emisie Pentru instalatiile corespunzatoare Directivei COV (31. BImSchV): vezi 31. BImSchV Altfel, pentru instalatiile de la Numarul 5.7 din anexa Ordonantei 4. BImSchV vezi TA Luft Nr coroborata cu Nr Pentru cerintele de protectie impotriva impactului negativ de mediu, a se citi Nr. 4 din TA Luft. La prelucrarea, transportul, transferul sau depozitarea substantelor organice fluide, Nr din TA Luft. Prime masuratori si masuratorile repetate conform Nr din TA Luft si masuratori continue conform Nr din TA Luft Cerintele catre substantele cu miros intens, a se vedea Nr din TA Luft Pentru cerintele legate de conditiile de evacuare pentru solventii organici, a se vedea TA Luft Nr. 5.5 resp. VDI 2280 Instalatiile care nu necestia autorizatie Valorile limita de emisie Pentru instalatiile corespunzatoare Directivei COV (31. BImSchV): vezi 31. BImSchV Altfel vezi TA Luft ca si sursa de informatii Pentru cerintele de protectie impotriva impactului negativ de mediu, a se citi Nr. 4 din TA Luft. TA Luft ca si sursa de informatii, precum si 31. BImSchV Pentru instalatiile corespunzatoare 31. BImSchV: Primele masuratori si masuratorile repetate conform 5 din 31. BImSchV Pentru cerintele catre substantele cu miros intens, vezi Nr din TA Luft ca si sursa de informatii Pentru cerintele legate de conditiile de evacuare pentru solventii organici, a se vedea VDI 2280 Galati, June 2008 Guideline on Directive 96/61/EC - installation no Coating of ships Page 8 (20)

9 4.1 Cerintele conform TA Luft Limitele de emisie pentru instalatiile ce necesita autorizatie Instalatiile conform Nr. 5.7 din anexa 4. BImSchV Respectarea valorilor de emisie pentru substantele organice din gazul evacuat: Debitul masic 0,50 kg C/h sau concentratia masica 85 mg C/m 3. Se vor utiliza la maxim posibilitatile de a reduce emisiile de stiren, prin intermediul masurilor primare, de ex. prin utilizarea rasinilor cu un aport redus de stiren sau fara aport de stiren. Alte instalatii Respectarea valorilor de emisie pentru substantele organice aflate in gazul rezidual: Debitul masic 0,50 kg C/h sau concentratia masica 50 mg C/m 3 Cerintele pentru conditiile de evacuare conform Nr. 5.5 din TA Luft Se aplica cerintele minime pentru evacuarea solventilor organici conform Directivei VDI 2280: 3 m deasupra coamei acoperisului, 5 m deasupra acoperisurilor plate si sub forma de dinti de ferastrau, 5 m peste inaltimea coamei cladirii rezidentiala pe o raza de 50 de m si cel putin 10 m deasupra solului. Cerintele pentru reducerea emisiilor de COV la prelucrarea, transportul sau depozitarea substantelor organice fluide conform Nr din TA Luft Cerintele pentru primele masuratori si masuratorile repetabile conform Nr din TA Luft Dupa construire resp. modificarea esentiala si dupa realizarea unei functionari normale se vor desfasura masuratori ale emisiilor de catre un serviciu acreditat conform 26 BimSchG, cel devreme dupa trei luni de functionare si cel tarziu dupa sase luni dupa punerea in functiune, si apoi periodic, in general dupa 3 ani. Cerintele pentru masuratorile continue conform Nr din TA Luft La instalatiile la care debitul masic al substantelor organice (substantele corespunzatoare Nr din TA Luft) exprimate ca si carbon total, depaseste 2,5 kg C/h, sursele relevante vor trebui dotate cu dispozitive de masurare, care sa determine continuu continutul de carbon total. Cerintele pentru substantele intens mirositoare conform Nr din TA Luft La instalatiile care pot emite substante intens mirositoare la o functionare conforma sau care au un grad de defectare determinat de procese, se vor stabili cerinte legate de reducerea emisiilor (de Galati, June 2008 Guideline on Directive 96/61/EC - installation no Coating of ships Page 9 (20)

10 ex. carcarcasarea instalatiilor, capsularea partilor de instalatie, generarea subpresiunii in spatiul capsulat, depozitarea adecvata a substantelor utilizate, produselor si deseurilor). Gazele emise intens mirositoare se vor transmite in general instalatiilor de epurare a gazelor sau se vor lua masuri echivalente. La stabilirea continutului cerintelor se vor lua in considerare in fiecare caz in special debitul volumic de gaz rezidual, debitul masic cu al substantelor intens mirositoare, conditiile locale de dispersie, durata emisiilor si distanta intalatiei fata de urmatoarul mod de utilizare al terenului (de ex. cladiri rezidentiale). Daca se preconizeaza in imprejurimea unei instalatii efecte prin miros, atunci se vor utiliza la maxim posibilitatile de a reduce emisiile prin masuri corespunzatoarea stadiului actual al tehnicii. 4.2 Cerintele corespunzatoare 31. BImSchV La prelucrarea rasinilor UP fluide cu adaos de stiren sunt posibile diferite incadrari la activitati conform anexei II din 31. BimSchV in functie de tehnica de proces aplicata. Urmatoarele numere ale anexei II sunt relevante: Numarul 14 Numarul 8 Numarul 10.1 Acoperirea cu adeziv Acoperirea suprafetelor de metal sau a celor de plastic Acoperirea tesaturilor O clasificare exacata se va realiza in baza procesului concret de productie. La determinarea consumului de solventi nu se ia in considerare cantitatea de stiren care se modifica chimic. Se va utiliza la determinare doar cantitatea de stiren care nu reactioneaza. La determinarea consumului de solventi din activitatea respectiva se vor lua in considerare solventii utilizati la curatarea aparatelor si agregatelor. La determinarea participatiei de stiren, clasificat ca si solvent, trebuie operatorul trebuie sa prezinte autoritatii dovada credibila (dupa caz si prin masuratoare) asupra participatiei la emisie (rata de evaporare). Daca in functie de tehnica de proces, prelucrarea rasinilor UP fluide se poate clasifica unei activitati din anexa II iar pragul de consum al solventilor este depasit, atunci aceasta activitate se supune 31. BImSchV. In vederea respectarii cerintelor 31. BimSchV, operatorul se poate decide fie pentru valorile limita de emisie conform anexei III sau pentru un plan de reducere cofnorm anexei IV. a) Respectarea valorilor limita de emisie pentru activitatea aferenta conform anexei III: Galati, June 2008 Guideline on Directive 96/61/EC - installation no Coating of ships Page 10 (20)

11 In vedrea respectarii valorilor limita de emisie este necesara o epurare a gazelor emise. In practica in unele cazuri din Bavaria au fost deja instalate instalatii de epurare a gazelor emise (post-arderea termica (TNV), post-arderea regenerativa ( RNV)). b) Aplicarea unui plan de reducere conform sectiunii A in legatura cu 11 din 31. BImSchV La aplicarea unui plan de reducere pentru instalatiile de acoperire conform sectiunii IV B din 31. BimSchV, pentru aceste tipuril de instalatii exista emisii tinta mai ridicate decat cantitatea de stiren existenta in rasina. Apare astfel intrebarea daca este adecvat un plan de reducere pentru aceste tipuri de instalatie. Exemplu: Acoperirea cu adeziv a materialelor de tip banda (Nr. 14 din anexa II din 31. BImSchV) Cantitatea utilizata de rasina si stiren: Din care stirenul (40 procente din greutate): Rasina = Corp solid: kg/a kg/a kg/a O5 = cantitatea de stiren, care reactioneaza (97 procente din greutate; 3% sunt eliberati in acest exemplu): kg/a Aplicarea planului de reducere B Presupunere: Ca si cantitate de corp solid se ia in considerare aici doar cantitatea de rasina, adica fara stirenul care reactioneaza Emisia anuala de referinta se calculeaza din multiplicarea masei totale de corp solid cu un factor de multiplicare care se poate prelua din tabelul 2 in anexa IV B din 31. BImSchV: kg/a * 3 = kg/a = emisia de referinta Emisia tinta se calculeaza din emisia de referinta multiplicata cu un procentaj dependent de tipul instalatiei ce poate fi preluat din tabelul 2 in anexa IV B din 31. BImSchV (aici pentru instalatiile din Nr. 14.1: (10 + 5)%) kg/a * 15 % = kg/a = emisia tinta Galati, June 2008 Guideline on Directive 96/61/EC - installation no Coating of ships Page 11 (20)

12 Pentru a verifica respectarea valorii limita de emisie totale sau respectarea emisiei tinta a planului de reducere se va elabora bilantul solventilor pentru determinarea emisiilor: Emisiile E se calculeaza, dupa cum urmeaza, din emisiile fugitive F si din emisiile de gaze emise captate O1.1: E = F + O1.1 unde se aplica: F = I1 O1.1 O5 O6 O7 O8 cu I1 O5 O6 O7 O8 Cantitatea de solventi organici sau cantitatea lor aflata in preparate cumparate, utilizate in instalatie Cantitatea de solventi organici, distrusa sau captata ca urmare a reactiilor chimice sau fizice (vezi mai sus) Cantitatea de solventi organici, continuta intr-un deseu colectat Solventii organici, vanduti ca si produs Cantitatea de solventi organici, captati pentru reutilizare Daca se prespune ca O6, O7 si O8 sunt neglijabili iar I1 corespunde cantitatii totale de stiren utilizat ( kg/a) impreuna cu cantitatea de agenti de curatare ( kg/a), rezulta pentru emisia totala E: E = I1 O5 = ( kg/a kg/a) kg/a = kg/a Emisia totala reala este astfel mai mica decat emisia tinta. Posibilitatea de solutionare Propunere din punctul de vedere al expertilor germani referitor la aplicarea unui plan de reducere: Asa cum se arata mai sus, la aplicarea unui plan de reducere pentru instalatiile de aplicare este permis sa rezulte mai multe emisii decat cantitatea de stiren existenta in rasina. De aici rezulta ca un plan de reducere poate fi neadecvat pentru aceste instalatii din punct de vedere tehnic; in mod contradictoriu se va tinde spre o reducere a emisiilor ca si la respectarea valorilor limita de emisie. De aici s-ar putea intelege ca la planul de reducere B s-a inceput cu substante de acoperire cu un continut de solventi convetional de 60 % (la instalatiile Nr. 8.1) resp. la 75% (la instalatiile din Nr. 14.1) ca si marime de referinta, si astfel rasinile de reactie abordate in raport cu cotinutul de substanta solida Galati, June 2008 Guideline on Directive 96/61/EC - installation no Coating of ships Page 12 (20)

13 De aici se poate trage concluzia ca la planul de reducere B are substante de acoperire cu continut de solventi conventional de 60% (la instalatiile Nr. 8.1) resp. de 75% (la instalatiile Nr. 14.1) ca si marime de referinta si astfel rasinile analizate aici ar fi deja substante de acoperire cu un aport redus de solventi raportat la continutul de substante solide. Avand in vedere ca nu se poate utiliza nici un plan de reducere conform anexei IV aliniat B si C, ramane aplicarea unui plan de reducere specific alternativ la respectarea valorilor limita de emisie conform anexei III din Ordonanta. Conform 4 aliniat 2 din 31. BImSchV trebuie realizata o reducere a emisiilor cel putin la fel de mare ca si cea realizata la respectarea valorilor limita de emisie din anexa III. La aplicarea unui plan de reducere specific instalatiei conform aliniat A, emisia tinta se determina aici din punct de vedere, tehnic analog unui plan de reducere B: Emisia tinta anuala = Solventii utilizati anual * valoarea limita pentru emisiile fugitive + solventii utilizati anual * (1 randamentul instalatiei de epurare a gazului emis) Pentru activitatea de ex. a Nr. 8.1 rezulta pentru emisia tinta anuala (consumul de solventi >5 15 t/a): Emisia tinta anuala = (0,25 + 0,15)*cantitatea de solventi anual utilizata. La aceste tipuri de instalatii, care in general emit solventii utilizati complet neepurati iar o reducere a emisiilor s-ar obtine doar de ex. prin trecerea la agenti de curatare cu emisii reduse si reducerea stirenului utilizat, ar rezulta cu ajutorul ecuatiei de mai sus o reducere concomitenta a emisiei tinta o data cu reducerea cantitatii de solventi utilizata, adica emisia tinta anual impusa nu ar putea fi respectata deoarece cantitatea de solventi utilizata este emisa 100% si nu are loc o reducere a emisiilor de ex. prin utilizarea unei instalatii de epurare a gazelor emise. Se poate evita aceasta problematica prin introducerea unui an de referinta pentru solventii utilizati I si astfel prin stabilirea unei emisii tinta constante. In acest mod se vor rasplati eforturile operatorului de reducere a cantitatii de solventi utilizate. Pentru prelucrarea stirenului se calculeaza emisia tinta: E(tinta) = I1 (cantitatea de solventi in anul de referinta 2001) * (0,25 + 0,15) Galati, June 2008 Guideline on Directive 96/61/EC - installation no Coating of ships Page 13 (20)

14 I1 se defineste ca si factor de emisie: solventii utilizati (= stiren emis + agenti de curatare COV)/cantitatea de rasina utilizata [g/kg] De exemplu cantitatea de solventi utilizata in anul de referinta kg solventi utilizati /rasina utilizata kg = 173,8 g/kg (cantitate de stiren emisa (3 cantitativ. %): kg/a + cantitate de agent de curatare kg/a) In cazul prelucrarii de stiren, asa cum s-a aratat mai sus, I1 trebuie raportat la anul intrarii in vigoare a 31. BimSchV (2001), deoarece la aceste instalatii in general se emit 100% din solventii utilizati (= agenti de curatare + stiren nereactant); adica. I1 este aici o marime constanta = cantitatea de solventi de referinta spre care trebuie sa tinda reducerea viitoare a emisiilor. Emisia titna se calculeaza apoi din: E(tinta) = I (cantitate de solventi de referinta (=solventi utilizati 2001); aici solventi utilizati in g /kg rasina) * (0,25 + 0,15) = 69,5 g solventi utilizati /kg rasina. Pentru acest plan de reducere special dezvoltat pentru aceasta bransa, emisia tinta este o valoare fixa specifica instalatiilor (fata de instalatiile de acoperire cu un plan de reducere conform anexei IV B din 31. BImSchV) si nu trebuie sa fie determinata din nou anual. De ex. emisia tinta ar putea fi respectata prin trecerea metodei de curatare pe substante cu emisii reduse, ce nu se mai incadreaza la 31. BimSchV. Cantitatea de solventi utilizata = agentii de curatare + cantitatea de stiren emisa = kg/a = kg/a -> emisiile rezultate = kg/ kg = 20 g solventi utilizati /kg rasina Astfel s-ar respecta emisia tinta. Rezumat: Galati, June 2008 Guideline on Directive 96/61/EC - installation no Coating of ships Page 14 (20)

15 In cazul instalatiilor ce prelucreaza rasini de poliester cu adaos de stiren, emisia tinta permisa depaseste de multe ori emisia totala reala la aplicarea unui plan de reducere corespunzator sectiunii B din anexa IV a 31. BimSchV. Astfel nu isi are sens aplicarea unui plan de reducere pentru astfel de tipuri de instalatii. Ca alternativa la respectarea valorilor limita de emisie conform anexei III din 31. BimSchV se propune un plan de reducere specific tipului de instalatie conform urmatorului model: E(tinta) = I1 (utilizarea solventilor in anul de referinta 2001) * (valoarea limita pentru emisiile fugitive: 0,25 resp. 0,20 + 0,15 resp. 0,05) I1 se va defini ca si factor de emisie: solventii utiliizati (= stirenul emis + agentii de curatare COV)/cantitatea de rasina utilizata [g/kg] Emisia tinta reprezinta pentru acest plan de reducere special dezvoltat pentru aceasta bransa o valoare stabilita specifica tipului de instalatie (fata de instalatiile de acoperire cu un plan de reducere conform anexei IV B din 31. BImSchV), care nu trebuie sa se determine anual din nou. De ex. emisia tinta ar putea fi respectata prin trecerea de la o metoda de curatare cu acetona la o curatare cu substante cu emisii reduse, care nu se mai supun directivei 31. BimSchV. Chiar si la aplicarea planului de reducere mai sus mentionat pot avea loc emisii ridicate de substante organice in gazul emis captat. La instalatiile ce necesita autorizatie se va lua in considerare principiul prevenirii iar ca si concentratie masica de emisie pentru sursele captate se va stabili o concentratie masica de emisie de 85 mg C/m 3 (in baza Nr. 5.7 din TA Luft. Daca aceasta nu poate fi posibila, atunci se va face o analiza a cazului individual. Prin aceasta se va evalua poluarea prin imisii atat din punctul de vedere al protectiei sanatatii umane cat si la mirosuri. In functie de acest rezultat, din motive de efort proportional (efort mai mare la construirea unei instalatii de epurare a gazului in special datorita concentratiei reduse de gaz brut), se va accepta o concetratie masica de emisie mai mare in gazul emis prin sursele captate. Sunt posibile derogari de la respectarea valorii limita pentru emisiile fugitive conform art. 5 alin. 3 din Directiva COV, daca Galati, June 2008 Guideline on Directive 96/61/EC - installation no Coating of ships Page 15 (20)

16 a) Respectarea nu este posibila din punct de vedere tehnic si economic. Conditia de baza : fara riscuri pentru sanatatea umana sau mediu si aplicarea celor mai bune tehnici disponibile b) Nu este posibila functionarea proceselor in conditii captate. Pentru alte tipuri de instalatii de acoperire, acest aspect se aplica pentru Nr. 8 din anexa IIA, de ex. pentru constructia de vapoare, la lacuirea avioanelor. Atunci se va respecta un plan de reducere conform anexei IIB Directiva COV. Daca aceasta nu este posibila din punct de vedere tehnic si economic, atunci trebuie sa de demonstreze ca se vor aplica cele mai bune tehnici disponibile. Statele membre vor trebui raporta Comisiei derogarile facute conform a) si b). De asemenea prevederile din 31. BimSchV se aplica masuratorilor, monitorizarii si conditiilor de evacuare. In special trebuie ca operatorii sa aduca o dovada in cadrul bilantarii anuale a solventilor, asupra consumului de solventi si asupra respectarii emisiilor fugitive resp. asupra respectarii planului de reducere. 4.3 Protectia impotriva impactului negativ de mediu, corespunzator Nr. 4 din TA Luft Protectia impotriva disturbarilor considerabile de miros La instalatiile de prelucare a rasinilor UP fluide cu aport de stiren nu pot fi excluse mereu efectele negative asupra mediului cauzate de poluarile considerabile prin miros, ca urmare a intensitatii mirosurilor, chiard aca valorile limita de emisie sunt respectate. In procedura de autorizare se va lua in considerare acest aspect. Evaluarea acestui caz se poate realiza conform Directivei imisiilor de miros (GIRL) utilizandu-se o prognoza a imisiilor de miros. In functie de rezultatele verificarii pot fi necesare, dupa caz, si alte masuri de reducere a emisiilor Protectia sanatatii umane Pentru substantele poluante pentru atmosfera, pentru care nu sunt stabilite valori de imisie, va fi necesara o verificare daca pot rezulta efecte negative de mediu, daca pentru aceasta exista suficiente indicii. Astfel de indicii exista daca conform tipului metodei, datorita compozitiei produselor utilizate, finite si secundare resp. datorita conditiilor de evacuare (de ex. eliberari ridicate prin functionarea cosului de urgenta) sunt emise anumite substante intr-un mod si intr-o cantitate prin care sa se poata ajunge la dezavantaje considerabile si pericole la locul de actiune. In acest caz conditiile de amplasament sunt foarte importante pentru fiecare caz individual. Galati, June 2008 Guideline on Directive 96/61/EC - installation no Coating of ships Page 16 (20)

17 Informatiile referitoare la materiale si instalatii trebuie sa fie corelate la conditiile de amplasament. Criteriile asupra indiciilor suficienti pentru un impact posibil negativ asupra mediului, sunt: criteriile raportate la instalatii: de ex. cantitati ridicate de gaze emise sau debite masice mari criteriile raportate la substante: de ex. emisiile substantelor intense ca miros, cancerigene criteriile determinate de imprejurimi: de ex. bunurile protejate deosebite aflate in domeniul de influenta (precum spitale, gradinite). Ca si limita de irelevanta pentru un aport irelevant al instalatiei pentru substantele necancerigente, ce afecteaza sanatatea, se aplica de obicei poluarea adaugata de instalatie de 3 % din valoarea orientativa. Comisia Landurilor pentru protectia impotriva imisiilor propune pentru stiren o valoare orientativa de 60 µg/m 3 ca si valoare medie anuala si valoare pe termen scurt. Observatie: Valorile medii ale poluarii de fond zona rurala: 0,28-0,34 µg/m 3 zona urbana: 0,29-3,8 µg/m 3 industrie: 1,3-2,1 µg/m 3 Galati, June 2008 Guideline on Directive 96/61/EC - installation no Coating of ships Page 17 (20)

18 5. Masurile de reducere a emisiilor la instalatiile de prelucrare a rasinilor UP flui- de cu adaos de stiren Einsatz emissionsarmer Harze und Reinigungsmittel Rasini LSE (low styrene emission) cu emisii de stiren reduse: Prevenirea evaporarii prin formarea unui film la suprafata de parafina Rasini DCPD (Dicyclopentadien): 5-30 % DCPD ca si inlocuitor pentru stiren; ca. 3-5 % mai putine emisii de stiren, intarire mai rapida Rasini INSERT (intrinsic styrene emission reduction technology): Continut de stiren ca. 30 %, insa ca. 35 % mai putine emisii de stiren fata de rasinile standard Rasini UP ce se intaresc la lumina Agenti de curatare cu emisii reduse: Substituirea acetonei prin solventi cu presiune redusa la vaporizare (vezi z.b. Metodele de aplicare cu emisii reduse Duze cu jet multiplu Metoda de injectare - metode RTM (resin transfer molding): Aplicarea fibrelor de sticla in doua sau mai multe straturi cu un instrument prevazut cu separator; inchidere etansa; injectarea rasinii de reactie prin orificii de injectare; reducerea emisiilor de stiren la ca. 1 % fata de metoda uzuala (de ex. pulverizarea) Vacuum bagging technique : Inainte de solidificare, acoperirea laminatului cu o folie de plastic si utilizarea unui vacuum Pulverizarea fara aer Airless Trecerea de la metoda cu pulverizare la aplicarea cu randament ridicat de acoperire (de ex. tehnici fara pulverizare Non-Atomized ) Galati, June 2008 Guideline on Directive 96/61/EC - installation no Coating of ships Page 18 (20)

19 Calibrarea presiunii pistolului de pulverizare (instructiunile de calibrare ACMA) Captarea gazelor emise la sursa si transmiterea lor la o instalatie de epurare; instalatiile posibile de epurare a gazelor emise, de ex.: Vapsirea cu un gel (Gel-Coating) la construirea vapoarelor: a) Adsorptia cu ajutorul unui rotor de adsorptie de zeolit, prin care se distrug termic poluantii eliberati la desorptie. b) Post-arderea regenerativa Post-arderea termica cu recuperare de energie Post-arderea termica regenerativa Epurarea biologica a gazelor emise Buletinele de analiza a masuratorilor indica in cazul metodelor termice valori ale gazului epurat intre 4 mg/m³ si 20 mg/m³ la debite volumice ale gazului emis intre 600 m³/h si m³/h. Masuri organizatorice si tehnice Asigurarea etanseitatii tuturor sistemelor de conducte, recipiente, butoaie, statii de pompare, etc. Recipientele si vasele cu rasina sau resturi de rasina se vor tine inchise cat de mult posibil Se va acorda atentie curateniei in intreaga fabrica Temperatura camerei si a rasinii se vor mentine scazute, deoarece o crestere a temperaturii cu 1 C ar duce la o crestere a emisiei cu ca. 5 g/m² Umplerea rezervorului de depozitare prin metoda tur-retur gaz Utilizarea instalatiilor inchise dotate cu dispozitive de racire la curatarea aparatelor cu ajutorul solventilor Optimizarea aerisirii Transportul agentilor de acoperire/curatare prin intermediul aparatului de acoperire / curatare Manipularea inchisa si transportul recipientelor, rezervoarelor, recipientelor intermediare, vaselor de lcuru, vaselor cu materiale resp. deseuri (de ex. agentii de curatare, carpe de sters) Galati, June 2008 Guideline on Directive 96/61/EC - installation no Coating of ships Page 19 (20)

20 Pastrarea unei rezerve de materiale absorbante, intr-o cantitate suficienta, la fata locului pentru utilizarea in cazul varsarii de solventi. Materialul strans se va pastra in recipiente inchise pana la evacuarea lui resp. pana la curatarea lui. Galati, June 2008 Guideline on Directive 96/61/EC - installation no Coating of ships Page 20 (20)

Reflexia şi refracţia luminii. Aplicaţii. Valerica Baban

Reflexia şi refracţia luminii. Aplicaţii. Valerica Baban Reflexia şi refracţia luminii. Aplicaţii. Sumar 1. Indicele de refracţie al unui mediu 2. Reflexia şi refracţia luminii. Legi. 3. Reflexia totală 4. Oglinda plană 5. Reflexia şi refracţia luminii în natură

More information

Titlul lucrării propuse pentru participarea la concursul pe tema securității informatice

Titlul lucrării propuse pentru participarea la concursul pe tema securității informatice Titlul lucrării propuse pentru participarea la concursul pe tema securității informatice "Îmbunătăţirea proceselor şi activităţilor educaţionale în cadrul programelor de licenţă şi masterat în domeniul

More information

Metrici LPR interfatare cu Barix Barionet 50 -

Metrici LPR interfatare cu Barix Barionet 50 - Metrici LPR interfatare cu Barix Barionet 50 - Barionet 50 este un lan controller produs de Barix, care poate fi folosit in combinatie cu Metrici LPR, pentru a deschide bariera atunci cand un numar de

More information

Eficiența energetică în industria românească

Eficiența energetică în industria românească Eficiența energetică în industria românească Creșterea EFICIENȚEI ENERGETICE în procesul de ardere prin utilizarea de aparate de analiză a gazelor de ardere București, 22.09.2015 Karsten Lempa Key Account

More information

Aspecte controversate în Procedura Insolvenţei şi posibile soluţii

Aspecte controversate în Procedura Insolvenţei şi posibile soluţii www.pwc.com/ro Aspecte controversate în Procedura Insolvenţei şi posibile soluţii 1 Perioada de observaţie - Vânzarea de stocuri aduse în garanţie, în cursul normal al activității - Tratamentul leasingului

More information

Semnale şi sisteme. Facultatea de Electronică şi Telecomunicaţii Departamentul de Comunicaţii (TC)

Semnale şi sisteme. Facultatea de Electronică şi Telecomunicaţii Departamentul de Comunicaţii (TC) Semnale şi sisteme Facultatea de Electronică şi Telecomunicaţii Departamentul de Comunicaţii (TC) http://shannon.etc.upt.ro/teaching/ssist/ 1 OBIECTIVELE CURSULUI Disciplina îşi propune să familiarizeze

More information

GHID DE TERMENI MEDIA

GHID DE TERMENI MEDIA GHID DE TERMENI MEDIA Definitii si explicatii 1. Target Group si Universe Target Group - grupul demografic care a fost identificat ca fiind grupul cheie de consumatori ai unui brand. Toate activitatile

More information

Guvernul României adopta prezenta hotarâre. CAPITOLUL I Dispozitii generale

Guvernul României adopta prezenta hotarâre. CAPITOLUL I Dispozitii generale Hotarâre nr. 699 din 12 iunie 2003 privind stabilirea unor masuri pentru reducerea emisiilor de compusi organici volatili datorate utilizarii solventilor organici în anumite activitati si instalatii Publicat

More information

Structura și Organizarea Calculatoarelor. Titular: BĂRBULESCU Lucian-Florentin

Structura și Organizarea Calculatoarelor. Titular: BĂRBULESCU Lucian-Florentin Structura și Organizarea Calculatoarelor Titular: BĂRBULESCU Lucian-Florentin Chapter 3 ADUNAREA ȘI SCĂDEREA NUMERELOR BINARE CU SEMN CONȚINUT Adunarea FXP în cod direct Sumator FXP în cod direct Scăderea

More information

Modalitǎţi de clasificare a datelor cantitative

Modalitǎţi de clasificare a datelor cantitative Modalitǎţi de clasificare a datelor cantitative Modul de stabilire a claselor determinarea pragurilor minime şi maxime ale fiecǎrei clase - determinǎ modul în care sunt atribuite valorile fiecǎrei clase

More information

earning every day-ahead your trust stepping forward to the future opcom operatorul pie?ei de energie electricã și de gaze naturale din România Opcom

earning every day-ahead your trust stepping forward to the future opcom operatorul pie?ei de energie electricã și de gaze naturale din România Opcom earning every day-ahead your trust stepping forward to the future opcom operatorul pie?ei de energie electricã și de gaze naturale din România Opcom RAPORT DE PIA?Ã LUNAR MARTIE 218 Piaţa pentru Ziua Următoare

More information

Subiecte Clasa a VI-a

Subiecte Clasa a VI-a (40 de intrebari) Puteti folosi spatiile goale ca ciorna. Nu este de ajuns sa alegeti raspunsul corect pe brosura de subiecte, ele trebuie completate pe foaia de raspuns in dreptul numarului intrebarii

More information

ARBORI AVL. (denumiti dupa Adelson-Velskii si Landis, 1962)

ARBORI AVL. (denumiti dupa Adelson-Velskii si Landis, 1962) ARBORI AVL (denumiti dupa Adelson-Velskii si Landis, 1962) Georgy Maximovich Adelson-Velsky (Russian: Гео ргий Макси мович Адельсо н- Ве льский; name is sometimes transliterated as Georgii Adelson-Velskii)

More information

EN teava vopsita cu capete canelate tip VICTAULIC

EN teava vopsita cu capete canelate tip VICTAULIC ArcelorMittal Tubular Products Iasi SA EN 10217-1 teava vopsita cu capete canelate tip VICTAULIC Page 1 ( 4 ) 1. Scop Documentul specifica cerintele tehnice de livrare pentru tevi EN 10217-1 cu capete

More information

Preţul mediu de închidere a pieţei [RON/MWh] Cota pieţei [%]

Preţul mediu de închidere a pieţei [RON/MWh] Cota pieţei [%] Piaţa pentru Ziua Următoare - mai 217 Participanţi înregistraţi la PZU: 356 Număr de participanţi activi [participanţi/lună]: 264 Număr mediu de participanţi activi [participanţi/zi]: 247 Preţ mediu [lei/mwh]:

More information

Mecanismul de decontare a cererilor de plata

Mecanismul de decontare a cererilor de plata Mecanismul de decontare a cererilor de plata Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice (POS CCE) Ministerul Fondurilor Europene - Iunie - iulie

More information

Procesarea Imaginilor

Procesarea Imaginilor Procesarea Imaginilor Curs 11 Extragerea informańiei 3D prin stereoviziune Principiile Stereoviziunii Pentru observarea lumii reale avem nevoie de informańie 3D Într-o imagine avem doar două dimensiuni

More information

Versionare - GIT ALIN ZAMFIROIU

Versionare - GIT ALIN ZAMFIROIU Versionare - GIT ALIN ZAMFIROIU Controlul versiunilor - necesitate Caracterul colaborativ al proiectelor; Backup pentru codul scris Istoricul modificarilor Terminologie și concepte VCS Version Control

More information

DECLARAȚIE DE PERFORMANȚĂ Nr. 101 conform Regulamentului produselor pentru construcții UE 305/2011/UE

DECLARAȚIE DE PERFORMANȚĂ Nr. 101 conform Regulamentului produselor pentru construcții UE 305/2011/UE S.C. SWING TRADE S.R.L. Sediu social: Sovata, str. Principala, nr. 72, judetul Mures C.U.I. RO 9866443 Nr.Reg.Com.: J 26/690/1997 Capital social: 460,200 lei DECLARAȚIE DE PERFORMANȚĂ Nr. 101 conform Regulamentului

More information

Cerintele din EN 13725:2003

Cerintele din EN 13725:2003 Cerintele din EN 13725:2003 Stabilirea concentratiei substantelor mirositoare prin olfactometria dinamica ehem. Landesumweltamt Brandenburg E-mail: kawarnatz@t-online.de Tel. 0049 355 535434 Bucharest,

More information

CAIETUL DE SARCINI Organizare evenimente. VS/2014/0442 Euro network supporting innovation for green jobs GREENET

CAIETUL DE SARCINI Organizare evenimente. VS/2014/0442 Euro network supporting innovation for green jobs GREENET CAIETUL DE SARCINI Organizare evenimente VS/2014/0442 Euro network supporting innovation for green jobs GREENET Str. Dem. I. Dobrescu, nr. 2-4, Sector 1, CAIET DE SARCINI Obiectul licitaţiei: Kick off,

More information

Auditul financiar la IMM-uri: de la limitare la oportunitate

Auditul financiar la IMM-uri: de la limitare la oportunitate Auditul financiar la IMM-uri: de la limitare la oportunitate 3 noiembrie 2017 Clemente Kiss KPMG in Romania Agenda Ce este un audit la un IMM? Comparatie: audit/revizuire/compilare Diferente: audit/revizuire/compilare

More information

2. Setări configurare acces la o cameră web conectată într-un router ZTE H218N sau H298N

2. Setări configurare acces la o cameră web conectată într-un router ZTE H218N sau H298N Pentru a putea vizualiza imaginile unei camere web IP conectată într-un router ZTE H218N sau H298N, este necesară activarea serviciului Dinamic DNS oferit de RCS&RDS, precum și efectuarea unor setări pe

More information

La fereastra de autentificare trebuie executati urmatorii pasi: 1. Introduceti urmatoarele date: Utilizator: - <numarul dvs de carnet> (ex: "9",

La fereastra de autentificare trebuie executati urmatorii pasi: 1. Introduceti urmatoarele date: Utilizator: - <numarul dvs de carnet> (ex: 9, La fereastra de autentificare trebuie executati urmatorii pasi: 1. Introduceti urmatoarele date: Utilizator: - (ex: "9", "125", 1573" - se va scrie fara ghilimele) Parola: -

More information

INFORMAȚII DESPRE PRODUS. FLEXIMARK Stainless steel FCC. Informații Included in FLEXIMARK sample bag (article no. M )

INFORMAȚII DESPRE PRODUS. FLEXIMARK Stainless steel FCC. Informații Included in FLEXIMARK sample bag (article no. M ) FLEXIMARK FCC din oțel inoxidabil este un sistem de marcare personalizată în relief pentru cabluri și componente, pentru medii dure, fiind rezistent la acizi și la coroziune. Informații Included in FLEXIMARK

More information

PARLAMENTUL EUROPEAN

PARLAMENTUL EUROPEAN PARLAMENTUL EUPEAN 2004 2009 Comisia pentru piața internă și protecția consumatorilor 2008/0051(CNS) 6.6.2008 PIECT DE AVIZ al Comisiei pentru piața internă și protecția consumatorilor destinat Comisiei

More information

Caracterizarea electrica si optica a unor filme subtiri. Partea I: Tehnici de depunere de filme subtiri STUDENT: LAZAR OANA

Caracterizarea electrica si optica a unor filme subtiri. Partea I: Tehnici de depunere de filme subtiri STUDENT: LAZAR OANA Caracterizarea electrica si optica a unor filme subtiri Partea I: Tehnici de depunere de filme subtiri STUDENT: LAZAR OANA INTRODUCERE Filmul subtire strat de material cu grosimea de ordinul nanometrilor

More information

Ghid identificare versiune AWP, instalare AWP şi verificare importare certificat în Store-ul de Windows

Ghid identificare versiune AWP, instalare AWP şi verificare importare certificat în Store-ul de Windows Ghid identificare versiune AWP, instalare AWP 4.5.4 şi verificare importare certificat în Store-ul de Windows Data: 28.11.14 Versiune: V1.1 Nume fişiser: Ghid identificare versiune AWP, instalare AWP 4-5-4

More information

Textul si imaginile din acest document sunt licentiate. Codul sursa din acest document este licentiat. Attribution-NonCommercial-NoDerivs CC BY-NC-ND

Textul si imaginile din acest document sunt licentiate. Codul sursa din acest document este licentiat. Attribution-NonCommercial-NoDerivs CC BY-NC-ND Textul si imaginile din acest document sunt licentiate Attribution-NonCommercial-NoDerivs CC BY-NC-ND Codul sursa din acest document este licentiat Public-Domain Esti liber sa distribui acest document

More information

D în această ordine a.î. AB 4 cm, AC 10 cm, BD 15cm

D în această ordine a.î. AB 4 cm, AC 10 cm, BD 15cm Preparatory Problems 1Se dau punctele coliniare A, B, C, D în această ordine aî AB 4 cm, AC cm, BD 15cm a) calculați lungimile segmentelor BC, CD, AD b) determinați distanța dintre mijloacele segmentelor

More information

Compania. Misiune. Viziune. Scurt istoric. Autorizatii şi certificari

Compania. Misiune. Viziune. Scurt istoric. Autorizatii şi certificari Compania Misiune. Viziune. Misiunea noastră este de a contribui la îmbunătăţirea serviciilor medicale din România prin furnizarea de produse şi servicii de cea mai înaltă calitate, precum şi prin asigurarea

More information

Excel Advanced. Curriculum. Școala Informală de IT. Educație Informală S.A.

Excel Advanced. Curriculum. Școala Informală de IT. Educație Informală S.A. Excel Advanced Curriculum Școala Informală de IT Tel: +4.0744.679.530 Web: www.scoalainformala.ro / www.informalschool.com E-mail: info@scoalainformala.ro Cuprins 1. Funcții Excel pentru avansați 2. Alte

More information

STUDIUL COMPARATIV AL AGENTILOR R134a SI R152a UTILIZATI IN DIVERSE SISTEME FRIGORIFICE

STUDIUL COMPARATIV AL AGENTILOR R134a SI R152a UTILIZATI IN DIVERSE SISTEME FRIGORIFICE STUDIUL COMPARATIV AL AGENTILOR R134a SI UTILIZATI IN DIVERSE SISTEME FRIGORIFICE PROF. UNIV. DR. ING. TÂRLEA GRAłIELA Universitatea Tehnică de ConstrucŃii Bucureşti Facultatea de InstalaŃii, email: mgtarlea2001@yahoo.com

More information

DIRECTIVA 2004/108/CE (EMC) Cerinţe privind introducerea echipamentelor pe piaţă

DIRECTIVA 2004/108/CE (EMC) Cerinţe privind introducerea echipamentelor pe piaţă DIRECTIVA 2004/108/CE (EMC) Cerinţe privind introducerea echipamentelor pe piaţă Informaţii generale Directiva 2004/108/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 15 decembrie 2004 privind apropierea

More information

Olimpiad«Estonia, 2003

Olimpiad«Estonia, 2003 Problema s«pt«m nii 128 a) Dintr-o tabl«p«trat«(2n + 1) (2n + 1) se ndep«rteaz«p«tr«telul din centru. Pentru ce valori ale lui n se poate pava suprafata r«mas«cu dale L precum cele din figura de mai jos?

More information

Ghid de utilizare a Calculatorului valorii U

Ghid de utilizare a Calculatorului valorii U Ghid de utilizare a Calculatorului valorii U la Apelul de Propuneri de Proiecte Nr.3 pentru Instituțiile din Sectorul Public pentru investiții în Eficiență Energetică și Surse de Energie Regenerabilă Versiunea

More information

ISBN-13:

ISBN-13: Regresii liniare 2.Liniarizarea expresiilor neliniare (Steven C. Chapra, Applied Numerical Methods with MATLAB for Engineers and Scientists, 3rd ed, ISBN-13:978-0-07-340110-2 ) Există cazuri în care aproximarea

More information

Capete terminale şi adaptoare pentru cabluri de medie tensiune. Fabricaţie Südkabel Germania

Capete terminale şi adaptoare pentru cabluri de medie tensiune. Fabricaţie Südkabel Germania CAPETE TERMINALE ŞI ADAPTOARE PENTRU CABLURI DE MEDIE TENSIUNE Capete terminale şi adaptoare pentru cabluri de medie tensiune. Fabricaţie Südkabel Germania Terminale de interior pentru cabluri monopolare

More information

Anexa nr. 1 la Hotărârea nr. 245 din Standarde moldovenești adoptate

Anexa nr. 1 la Hotărârea nr. 245 din Standarde moldovenești adoptate # Indicativul standardului moldovenesc 1 SM EN 300 224 română Serviciu mobil terestru. Echipamente radio pentru utilizarea într-un serviciu de paging în domeniul de frecvenţă de la 25 MHz până la 470 MHz.

More information

MANAGEMENTUL CALITĂȚII - MC. Proiect 5 Procedura documentată pentru procesul ales

MANAGEMENTUL CALITĂȚII - MC. Proiect 5 Procedura documentată pentru procesul ales MANAGEMENTUL CALITĂȚII - MC Proiect 5 Procedura documentată pentru procesul ales CUPRINS Procedura documentată Generalități Exemple de proceduri documentate Alegerea procesului pentru realizarea procedurii

More information

METODE FIZICE DE MĂSURĂ ŞI CONTROL NEDISTRUCTIV. Inspecţia vizuală este, de departe, cea mai utilizată MCN, fiind de obicei primul pas într-o

METODE FIZICE DE MĂSURĂ ŞI CONTROL NEDISTRUCTIV. Inspecţia vizuală este, de departe, cea mai utilizată MCN, fiind de obicei primul pas într-o Cuprins: 1. Introducere 2. Inspecţia vizuală 6. Testarea ultrasonică 7. Radiografia 3. Metoda lichidului penetrant 4. Inspecţia cu particule magnetice 5. Testarea folosind curenţii Eddy 1 Inspecţia vizuală

More information

Evoluția pieței de capital din România. 09 iunie 2018

Evoluția pieței de capital din România. 09 iunie 2018 Evoluția pieței de capital din România 09 iunie 2018 Realizări recente Realizări recente IPO-uri realizate în 2017 și 2018 IPO în valoare de EUR 312.2 mn IPO pe Piața Principală, derulat în perioada 24

More information

ANALIZA COSTURILOR DE PRODUCTIE IN CAZUL PROCESULUI DE REABILITARE A UNUI SISTEM RUTIER NERIGID

ANALIZA COSTURILOR DE PRODUCTIE IN CAZUL PROCESULUI DE REABILITARE A UNUI SISTEM RUTIER NERIGID ANALIZA COSTURILOR DE PRODUCTIE IN CAZUL PROCESULUI DE REABILITARE A UNUI SISTEM RUTIER NERIGID Sef lucrari dr. ing. Tonciu Oana, Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti In this paper, we analyze

More information

Updating the Nomographical Diagrams for Dimensioning the Concrete Slabs

Updating the Nomographical Diagrams for Dimensioning the Concrete Slabs Acta Technica Napocensis: Civil Engineering & Architecture Vol. 57, No. 1 (2014) Journal homepage: http://constructii.utcluj.ro/actacivileng Updating the Nomographical Diagrams for Dimensioning the Concrete

More information

PRIMĂRIA MUNICIPIULUI TIMIŞOARA DIRECŢIA DE MEDIU SERVICIUL AVIZE ŞI CONTROL POLUARE MANAGEMENTUL DEŞEURILOR SPITALICEŞTI

PRIMĂRIA MUNICIPIULUI TIMIŞOARA DIRECŢIA DE MEDIU SERVICIUL AVIZE ŞI CONTROL POLUARE MANAGEMENTUL DEŞEURILOR SPITALICEŞTI PRIMĂRIA MUNICIPIULUI TIMIŞOARA DIRECŢIA DE MEDIU SERVICIUL AVIZE ŞI CONTROL POLUARE MANAGEMENTUL DEŞEURILOR SPITALICEŞTI Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Timisoara Deşeurile spitaliceşti sunt deşeurile

More information

Mods euro truck simulator 2 harta romaniei by elyxir. Mods euro truck simulator 2 harta romaniei by elyxir.zip

Mods euro truck simulator 2 harta romaniei by elyxir. Mods euro truck simulator 2 harta romaniei by elyxir.zip Mods euro truck simulator 2 harta romaniei by elyxir Mods euro truck simulator 2 harta romaniei by elyxir.zip 26/07/2015 Download mods euro truck simulator 2 harta Harta Romaniei pentru Euro Truck Simulator

More information

THE MEASUREMENT OF MAGNETIC FIELD IN TWO POWER DISTRIBUTION SUBSTATIONS

THE MEASUREMENT OF MAGNETIC FIELD IN TWO POWER DISTRIBUTION SUBSTATIONS BULETINUL INSTITUTULUI POLITEHNIC DIN IAŞI Publicat de Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iaşi Volumul 62 (66), Numărul 4, 2016 Secţia ELECTROTEHNICĂ. ENERGETICĂ. ELECTRONICĂ THE MEASUREMENT OF

More information

Metoda BACKTRACKING. prof. Jiduc Gabriel

Metoda BACKTRACKING. prof. Jiduc Gabriel Metoda BACKTRACKING prof. Jiduc Gabriel Un algoritm backtracking este un algoritm de căutare sistematică și exhausivă a tuturor soluțiilor posibile, dintre care se poate alege apoi soluția optimă. Problemele

More information

Standardul ISO 9001: 2015, punct şi de la capat!! (14 )

Standardul ISO 9001: 2015, punct şi de la capat!! (14 ) Standardul ISO 9001: 2015, punct şi de la capat!! (14 ) Gândirea bazată pe risc și informațiile documentate. Analizând standardul ISO 9001: 2015 vom identifica aspecte ca privesc abordarea sau gândirea

More information

Propuneri pentru teme de licență

Propuneri pentru teme de licență Propuneri pentru teme de licență Departament Automatizări Eaton România Instalație de pompare cu rotire în funcție de timpul de funcționare Tablou electric cu 1 pompă pilot + 3 pompe mari, cu rotirea lor

More information

Tema seminarului: Analiza evolutiei si structurii patrimoniului

Tema seminarului: Analiza evolutiei si structurii patrimoniului Tema seminarului: Analiza evolutiei si structurii patrimoniului Analiza situaţiei patrimoniale începe, de regulă, cu analiza evoluţiei activelor în timp. Aprecierea activelor însă se efectuează în raport

More information

DE CE SĂ DEPOZITAŢI LA NOI?

DE CE SĂ DEPOZITAŢI LA NOI? DEPOZITARE FRIGORIFICĂ OFERIM SOLUŢII optime şi diversificate în domeniul SERVICIILOR DE DEPOZITARE FRIGORIFICĂ, ÎNCHIRIERE DE DEPOZIT FRIGORIFIC CONGELARE, REFRIGERARE ŞI ÎNCHIRIERE DE SPAŢII FRIGORIFICE,

More information

DECLARAȚIA DE PERFORMANȚĂ

DECLARAȚIA DE PERFORMANȚĂ RO DECLARAȚIA DE PERFORMANȚĂ conform Anexei III la Regulamentul (UE) nr. 305/2011 (Regulamentul privind produsele pentru construcții) Bandă antifoc Hilti CFS-W Nr. Hilti CFS 0843-CPD-0103 1. Cod unic de

More information

INSTRUMENTE DE MARKETING ÎN PRACTICĂ:

INSTRUMENTE DE MARKETING ÎN PRACTICĂ: INSTRUMENTE DE MARKETING ÎN PRACTICĂ: Marketing prin Google CUM VĂ AJUTĂ ACEST CURS? Este un curs util tuturor celor implicați în coordonarea sau dezvoltarea de campanii de marketingși comunicare online.

More information

Intensitatea tehnologică a exporturilor în anul 2012

Intensitatea tehnologică a exporturilor în anul 2012 Intensitatea tehnologică a exporturilor în anul 2012 Analiza i evoluţiei în timp a comerţului exterior conform intensităţii tehnologice prezintă o importanţă deosebită deoarece reflectă evoluţia calitativă

More information

PROCEDURA PRIVIND DECONTURILE. 2. Domeniu de aplicare Procedura se aplică în cadrul Universităţii Tehnice Cluj-Napoca

PROCEDURA PRIVIND DECONTURILE. 2. Domeniu de aplicare Procedura se aplică în cadrul Universităţii Tehnice Cluj-Napoca PROCEDURA PRIVIND DECONTURILE 1. Scpul: Descrie structura si mdul de elabrare si prezentare a prcedurii privind dcumentele care trebuie intcmite si cursul acestra, atunci cind persana efectueaza un decnt.

More information

Candlesticks. 14 Martie Lector : Alexandru Preda, CFTe

Candlesticks. 14 Martie Lector : Alexandru Preda, CFTe Candlesticks 14 Martie 2013 Lector : Alexandru Preda, CFTe Istorie Munehisa Homma - (1724-1803) Ojima Rice Market in Osaka 1710 devine si piata futures Parintele candlesticks Samurai In 1755 a scris The

More information

Transmiterea datelor prin reteaua electrica

Transmiterea datelor prin reteaua electrica PLC - Power Line Communications dr. ing. Eugen COCA Universitatea Stefan cel Mare din Suceava Facultatea de Inginerie Electrica PLC - Power Line Communications dr. ing. Eugen COCA Universitatea Stefan

More information

Instrucţiuni cu privire la metodologiile de alocare

Instrucţiuni cu privire la metodologiile de alocare COMISIA EUROPEANĂ DIRECTORATUL GENERAL ACŢIUNI CLIMATICE Directoratul B - Pieţele europene şi internaţionale ale carbonului Documentul de orientare nr. 2 privind metodologia de alocare armonizată şi cu

More information

PACHETE DE PROMOVARE

PACHETE DE PROMOVARE PACHETE DE PROMOVARE Școala de Vară Neurodiab are drept scop creșterea informării despre neuropatie diabetică și picior diabetic în rândul tinerilor medici care sunt direct implicați în îngrijirea și tratamentul

More information

Având în vedere: Nr. puncte 1 pe serviciu medical. Denumire imunizare. Număr. Nr. total de puncte. servicii medicale. Denumirea serviciului medical

Având în vedere: Nr. puncte 1 pe serviciu medical. Denumire imunizare. Număr. Nr. total de puncte. servicii medicale. Denumirea serviciului medical CASA NAŢIONALĂ DE ASIGURĂRI DE SĂNĂTATE ORDIN privind modificarea Ordinului preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate nr. 571/2011 pentru aprobarea documentelor justificative privind raportarea

More information

The driving force for your business.

The driving force for your business. Performanţă garantată The driving force for your business. Aveţi încredere în cea mai extinsă reţea de transport pentru livrarea mărfurilor în regim de grupaj. Din România către Spania în doar 5 zile!

More information

The First TST for the JBMO Satu Mare, April 6, 2018

The First TST for the JBMO Satu Mare, April 6, 2018 The First TST for the JBMO Satu Mare, April 6, 08 Problem. Prove that the equation x +y +z = x+y +z + has no rational solutions. Solution. The equation can be written equivalently (x ) + (y ) + (z ) =

More information

Documentaţie Tehnică

Documentaţie Tehnică Documentaţie Tehnică Verificare TVA API Ultima actualizare: 27 Aprilie 2018 www.verificaretva.ro 021-310.67.91 / 92 info@verificaretva.ro Cuprins 1. Cum funcţionează?... 3 2. Fluxul de date... 3 3. Metoda

More information

Dispozitive Electronice şi Electronică Analogică Suport curs 02 Metode de analiză a circuitelor electrice. Divizoare rezistive.

Dispozitive Electronice şi Electronică Analogică Suport curs 02 Metode de analiză a circuitelor electrice. Divizoare rezistive. . egimul de curent continuu de funcţionare al sistemelor electronice În acest regim de funcţionare, valorile mărimilor electrice ale sistemului electronic sunt constante în timp. Aşadar, funcţionarea sistemului

More information

Nume şi Apelativ prenume Adresa Număr telefon Tip cont Dobânda Monetar iniţial final

Nume şi Apelativ prenume Adresa Număr telefon  Tip cont Dobânda Monetar iniţial final Enunt si descriere aplicatie. Se presupune ca o organizatie (firma, banca, etc.) trebuie sa trimita scrisori prin posta unui numar (n=500, 900,...) foarte mare de clienti pe care sa -i informeze cu diverse

More information

CAPITOLUL II Cerinţe privind protecţia împotriva evenimentelor externe de origine naturală

CAPITOLUL II Cerinţe privind protecţia împotriva evenimentelor externe de origine naturală PROIECT NSN-06 Norme de securitate nucleară privind protecţia instalaţiilor nucleare împotriva evenimentelor externe de origine naturală Draft. 0 09.10.2014 CAPITOLUL I - Domeniu, scop, definiţii SECŢIUNEA

More information

Document de orientare

Document de orientare COMISIA EUROPEANĂ DIRECŢIA GENERALĂ POLITICI CLIMATICE Direcția A Strategie internațională și climatică CLIMA.A.3 - Monitorizare, raportare, verificare Document de orientare Regulamentul privind monitorizarea

More information

8 Calculul sistemelor de ventilație

8 Calculul sistemelor de ventilație [m E E 8 Calculul sistemelor de ventilație 8.1 Mărimi de intrare Destinație încăpere:... Dimensiuni H x B x L... Viteza în tubulatura principala w' [m/s]:... Nr de schimburi de aer / oră ACH [-]:... Tip

More information

Normele de securitate nucleară privind protecţia instalaţiilor nucleare împotriva evenimentelor externe de origine naturală din

Normele de securitate nucleară privind protecţia instalaţiilor nucleare împotriva evenimentelor externe de origine naturală din Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare CNCAN Normă din 29 decembrie 2014 Normele de securitate nucleară privind protecţia instalaţiilor nucleare împotriva evenimentelor externe de origine

More information

X-Fit S Manual de utilizare

X-Fit S Manual de utilizare X-Fit S Manual de utilizare Compatibilitate Acest produs este compatibil doar cu dispozitivele ce au următoarele specificații: ios: Versiune 7.0 sau mai nouă, Bluetooth 4.0 Android: Versiune 4.3 sau mai

More information

REVISTA NAŢIONALĂ DE INFORMATICĂ APLICATĂ INFO-PRACTIC

REVISTA NAŢIONALĂ DE INFORMATICĂ APLICATĂ INFO-PRACTIC REVISTA NAŢIONALĂ DE INFORMATICĂ APLICATĂ INFO-PRACTIC Anul II Nr. 7 aprilie 2013 ISSN 2285 6560 Referent ştiinţific Lector univ. dr. Claudiu Ionuţ Popîrlan Facultatea de Ştiinţe Exacte Universitatea din

More information

Legea aplicabilă contractelor transfrontaliere

Legea aplicabilă contractelor transfrontaliere Legea aplicabilă contractelor transfrontaliere Introducere În cazul contractelor încheiate între persoane fizice sau juridice care au reşedinţa obişnuită sau sediul în state diferite se pune întrebarea

More information

(Text cu relevanță pentru SEE)

(Text cu relevanță pentru SEE) L 343/48 22.12.2017 REGULAMENTUL DELEGAT (UE) 2017/2417 AL COMISIEI din 17 noiembrie 2017 de completare a Regulamentului (UE) nr. 600/2014 al Parlamentului European și al Consiliului privind piețele instrumentelor

More information

USING SERIAL INDUSTRIAL ROBOTS IN CNC MILLING PROCESESS

USING SERIAL INDUSTRIAL ROBOTS IN CNC MILLING PROCESESS BULETINUL INSTITUTULUI POLITEHNIC DIN IAŞI Publicat de Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iaşi Tomul LXI (LXV), Fasc. 3, 2015 Secţia CONSTRUCŢII DE MAŞINI USING SERIAL INDUSTRIAL ROBOTS IN CNC MILLING

More information

PLANUL DE MANAGEMENT AL SPECTRULUI DE FRECVENŢĂ AL BUCLEI LOCALE ŞI AL SUBBUCLEI LOCALE PENTRU TEHNOLOGIILE PÂNĂ LA ADSL2+

PLANUL DE MANAGEMENT AL SPECTRULUI DE FRECVENŢĂ AL BUCLEI LOCALE ŞI AL SUBBUCLEI LOCALE PENTRU TEHNOLOGIILE PÂNĂ LA ADSL2+ Anexa nr. 1 PLANUL DE MANAGEMENT AL SPECTRULUI DE FRECVENŢĂ AL BUCLEI LOCALE ŞI AL SUBBUCLEI LOCALE PENTRU TEHNOLOGIILE PÂNĂ LA ADSL2+ 1. Dispoziţii generale Furnizarea serviciilor de comunicaţii electronice

More information

Ghid pentru monitorizarea şi automonitorizarea emisiilor de dioxid de sulf, oxizi de azot şi pulberi, provenite de la instalaţiile mari de ardere

Ghid pentru monitorizarea şi automonitorizarea emisiilor de dioxid de sulf, oxizi de azot şi pulberi, provenite de la instalaţiile mari de ardere Ghid pentru monitorizarea şi automonitorizarea emisiilor de dioxid de sulf, oxizi de azot şi pulberi, provenite de la instalaţiile mari de ardere CUPRINS INTRODUCERE... 3 DEFINIŢII... 3 ABREVIERI... 8

More information

MS POWER POINT. s.l.dr.ing.ciprian-bogdan Chirila

MS POWER POINT. s.l.dr.ing.ciprian-bogdan Chirila MS POWER POINT s.l.dr.ing.ciprian-bogdan Chirila chirila@cs.upt.ro http://www.cs.upt.ro/~chirila Pornire PowerPoint Pentru accesarea programului PowerPoint se parcurg următorii paşi: Clic pe butonul de

More information

Solutii avansate pentru testarea si diagnoza masinilor industriale.

Solutii avansate pentru testarea si diagnoza masinilor industriale. Solutii avansate pentru testarea si diagnoza masinilor industriale 15 ani de activitate in domeniul procesarii numerice a semnalelor Solutii de inalta acuratete pentru analiza sunetelor, vibratiilor si

More information

CERERI SELECT PE O TABELA

CERERI SELECT PE O TABELA SQL - 1 CERERI SELECT PE O TABELA 1 STUD MATR NUME AN GRUPA DATAN LOC TUTOR PUNCTAJ CODS ---- ------- -- ------ --------- ---------- ----- ------- ---- 1456 GEORGE 4 1141A 12-MAR-82 BUCURESTI 2890 11 1325

More information

Managementul Proiectelor Software Metode de dezvoltare

Managementul Proiectelor Software Metode de dezvoltare Platformă de e-learning și curriculă e-content pentru învățământul superior tehnic Managementul Proiectelor Software Metode de dezvoltare 2 Metode structurate (inclusiv metodele OO) O mulțime de pași și

More information

Prima. Evadare. Ac9vity Report. The biggest MTB marathon from Eastern Europe. 7th edi9on

Prima. Evadare. Ac9vity Report. The biggest MTB marathon from Eastern Europe. 7th edi9on Prima Evadare Ac9vity Report 2015 The biggest MTB marathon from Eastern Europe 7th edi9on Prima Evadare in numbers Par%cipants subscribed 3.228, 2.733 started the race and 2.400 finished the race 40 Photographers

More information

10 7. Arderea combustibililor [6 cap 3] [11 Cap 11]

10 7. Arderea combustibililor [6 cap 3] [11 Cap 11] Definirea şi clasificarea combustibililor [18 cap 7] 10 7. Arderea combustibililor [6 cap 3] [11 Cap 11] 10.1 Definirea şi clasificarea combustibililor [18 cap 7] Se consideră combustibili, oricare din

More information

Calculul puterii calorice a biomasei utilizate ca şi combustibil

Calculul puterii calorice a biomasei utilizate ca şi combustibil Calculul puterii calorice a biomasei utilizate ca şi combustibil Combustibilul utilizat într-o instalaţie de cogenerare este biomasa solidă, reprezentată preponderent de scoartă (coajă) de răşinoase (molid,

More information

INFLUENŢA CÂMPULUI MAGNETIC ASUPRA GERMINĂRII "IN VITRO" LA PLANTE FURAJERE

INFLUENŢA CÂMPULUI MAGNETIC ASUPRA GERMINĂRII IN VITRO LA PLANTE FURAJERE INFLUENŢA CÂMPULUI MAGNETIC ASUPRA GERMINĂRII "IN VITRO" LA PLANTE FURAJERE T.Simplăceanu, Dorina Brătfălean*, C.Bindea, D.Pamfil*, St.Popescu Institutul Naţional de Cercetere-Dezvoltare pentru Tehnologii

More information

Update firmware aparat foto

Update firmware aparat foto Update firmware aparat foto Mulţumim că aţi ales un produs Nikon. Acest ghid descrie cum să efectuaţi acest update de firmware. Dacă nu aveţi încredere că puteţi realiza acest update cu succes, acesta

More information

STARS! Students acting to reduce speed Final report

STARS! Students acting to reduce speed Final report STARS! Students acting to reduce speed Final report Students: Chiba Daniel, Lionte Radu Students at The Police Academy Alexandru Ioan Cuza - Bucharest 25 th.07.2011 1 Index of contents 1. Introduction...3

More information

testo 926 Instrument complet pentru măsurarea temperaturii

testo 926 Instrument complet pentru măsurarea temperaturii Termometru (1-canal) testo 926 Instrument complet pentru măsurarea temperaturii Ideal pentru aplicații din domeniul alimentar C Măsurare wireless cu sonde radio (opțional) Alarmă acustică (valori limită

More information

Model dezvoltat de analiză a riscului 1

Model dezvoltat de analiză a riscului 1 Model dezvoltat de analiză a riscului 1 Drd. Georgiana Cristina NUKINA Abstract Prin Modelul dezvoltat de analiză a riscului se decide dacă măsurile de control sunt adecvate pentru implementare.totodată,analiza

More information

ghid aplicativ Pionierul cimenturilor aluminoase Soluții de înaltă performanță

ghid aplicativ Pionierul cimenturilor aluminoase Soluții de înaltă performanță ghid aplicativ Pionierul cimenturilor aluminoase Soluții de înaltă performanță Avantajele produsului Accelerarea prizei Prin adăugarea unei anumite cantități de CIMENT FONDU în mortarele sau betoanele

More information

METODE DE EVALUARE A IMPACTULUI ASUPRA MEDIULUI ŞI IMPLEMENTAREA SISTEMULUI DE MANAGEMENT DE MEDIU

METODE DE EVALUARE A IMPACTULUI ASUPRA MEDIULUI ŞI IMPLEMENTAREA SISTEMULUI DE MANAGEMENT DE MEDIU UNIVERSITATEA POLITEHNICA BUCUREŞTI FACULTATEA ENERGETICA Catedra de Producerea şi Utilizarea Energiei Master: DEZVOLTAREA DURABILĂ A SISTEMELOR DE ENERGIE Titular curs: Prof. dr. ing Tiberiu APOSTOL Fond

More information

MODELUL UNUI COMUTATOR STATIC DE SURSE DE ENERGIE ELECTRICĂ FĂRĂ ÎNTRERUPEREA ALIMENTĂRII SARCINII

MODELUL UNUI COMUTATOR STATIC DE SURSE DE ENERGIE ELECTRICĂ FĂRĂ ÎNTRERUPEREA ALIMENTĂRII SARCINII MODELUL UNUI COMUTATOR STATIC DE SURSE DE ENERGIE ELECTRICĂ FĂRĂ ÎNTRERUPEREA ALIMENTĂRII SARCINII Adrian Mugur SIMIONESCU MODEL OF A STATIC SWITCH FOR ELECTRICAL SOURCES WITHOUT INTERRUPTIONS IN LOAD

More information

ecotec pure ecotec pure Pur şi simplu Vaillant Bucuria de a face alegerea corectă

ecotec pure ecotec pure Pur şi simplu Vaillant Bucuria de a face alegerea corectă ecotec pure ecotec pure Pur şi simplu Vaillant Bucuria de a face alegerea corectă O centrală termică performantă cu tot ce reprezintă Vaillant Pur şi simplu ideal! ecotec pure oferă tot ce aţi putea dori

More information

Informaţie privind condiţiile de eliberare a creditelor destinate persoanelor fizice - consumatori a BC MOBIASBANCĂ Groupe Société Generale S.A.

Informaţie privind condiţiile de eliberare a creditelor destinate persoanelor fizice - consumatori a BC MOBIASBANCĂ Groupe Société Generale S.A. Informaţie privind condiţiile de eliberare a creditelor destinate persoanelor fizice - consumatori a BC MOBIASBANCĂ Groupe Société Generale S.A. CREDIT IMOBILIAR în MDL (procurarea/construcţia/finisarea/moderniz

More information

NOTA: se vor mentiona toate bunurile aflate in proprietate, indiferent daca ele se afla sau nu pe teritoriul Romaniei la momentul declararii.

NOTA: se vor mentiona toate bunurile aflate in proprietate, indiferent daca ele se afla sau nu pe teritoriul Romaniei la momentul declararii. 2. Bunuri sub forma de metale pretioase, bijuterii, obiecte de arta si de cult, colectii de arta si numismatica, obiecte care fac parte din patrimoniul cultural national sau universal sau altele asemenea,

More information

Normalizarea tăriei sonore şi nivelul maxim permis al semnalelor audio

Normalizarea tăriei sonore şi nivelul maxim permis al semnalelor audio EBU Recomandarea R 128 Normalizarea tăriei sonore şi nivelul maxim permis al semnalelor audio Status: Recomandare EBU This informal translation of EBU R 128 into Romanian has been kindly provided by Mr

More information

ACTA TECHNICA NAPOCENSIS

ACTA TECHNICA NAPOCENSIS 273 TECHNICAL UNIVERSITY OF CLUJ-NAPOCA ACTA TECHNICA NAPOCENSIS Series: Applied Mathematics, Mechanics, and Engineering Vol. 58, Issue II, June, 2015 SOUND POLLUTION EVALUATION IN INDUSTRAL ACTIVITY Lavinia

More information

ANALIZA FUNCŢIONALĂ, O METODĂ DE MODELARE ÎN PROIECTAREA UTILAJELOR

ANALIZA FUNCŢIONALĂ, O METODĂ DE MODELARE ÎN PROIECTAREA UTILAJELOR ANALIZA FUNCŢIONALĂ, O METODĂ DE MODELARE ÎN PROIECTAREA UTILAJELOR ANALIZA FUNCŢIONALĂ, O METODĂ DE MODELARE ÎN PROIECTAREA UTILAJELOR Prof. univ. dr. ing. Florin CHICHERNEA Universitatea Transilvania

More information

1. Transferul de căldură printr-o nervură rectangulară

1. Transferul de căldură printr-o nervură rectangulară 1. Transferul de căldură printr-o nervură rectangulară Conform legii conducţiei termice a lui Fourier fluxul de energie transmisă este proporţional cu suprafaţa de transfer căldură. Din acest motiv, în

More information

Baze de date distribuite și mobile

Baze de date distribuite și mobile Universitatea Constantin Brâncuşi din Târgu-Jiu Facultatea de Inginerie Departamentul de Automatică, Energie şi Mediu Baze de date distribuite și mobile Lect.dr. Adrian Runceanu Curs 3 Model fizic şi model

More information