Ziua Mondială de Luptă împotriva Hepatitei WHepD 28 iulie 2012

Size: px
Start display at page:

Download "Ziua Mondială de Luptă împotriva Hepatitei WHepD 28 iulie 2012"

Transcription

1 PromoSan-CRSP Bucureşti Ziua Mondială de Luptă împotriva Hepatitei WHepD 28 iulie Analiza de situaţie Radu Negoescu, Cristian Bălan, Doina Niţulescu, Mirela Bănăţeanu (opţional) Sumar: 2.1 Preambul Ziua Mondială de Luptă împotriva Hepatitei Apelul în 12 puncte adresat guvernelor naţionale de către Alianţă Mondială de Luptă împotriva Hepatitei (WHA) Grupuri de risc şi prevenţia hepatitelor virale 2.2 Contextul mondial şi european Generalităţi şi date globale Actualităţi ECDC privind hepatitele virale în Europa 2.3 Situaţia în România 2.4 Sugestii WHA pentru organizarea şi promovarea WHepD Concluzii 2.6 Bibliografie 2.7 Anexa 2.1 Preambul Ziua Mondială de Luptă împotriva Hepatitei 2012 Ziua Mondială de Luptă împotriva Hepatitei - WHepD este un eveniment anual la nivel global dedicat factorilor de risc, prevenţiei şi tratamentului hepatitelor virale. WHepD reprezintă o oportunitate majoră pentru sistemele sanitare şi grupurile de pacienţi de a întocmi bilanţuri şi a grăbi progresele într-un domeniu important al sănătăţii publice. Iniţiată în 2008 de către World Hepatities Alliance (WHA), WHepD este celebrată din 2011 sub auspicii comune OMS-WHA la fiecare 28 iulie, ziua de naştere a Prof. Baruch Blumberg, descoperitorul virusului hepatitei B.

2 Tema WHepD 2012 Hepatita este mai aproape decât bănuim: indiferent de vârstă, rasă, ocupaţie sau mediu socio-cultural, evidenţiază faptul că hepatita nu alege, incidenţele mari privind diferite tipuri de HV fiind înregistrate şi în ţări dezvoltate precum Danemarca, Marea Britanie sau Suedia. Sub sloganul Hepatita prezintă potențial letal: să o cunoștem, să ne protejăm, să o combatem, WHepD 2012 are ca scop consolidarea ripostei globale împotriva unei boli cu simptome rareori evidente dar cu potenţial letal, ce afectează una din 12 persoane. WHepD 2012 şi-a stabilit ca obiective globale, creşterea gradului de conştientizare şi înţelegere în rândul publicului larg privind hepatitele virale; amploarea şi susţinerea sporită pentru Ziua Mondială de Luptă împotriva Hepatitei la nivel global şi naţional; inducerea percepţiei de urgenţă privind combaterea hepatitelor virale în rândul tuturor actorilor sociali implicaţi [1] Apelul în 12 puncte adresat guvernelor naţionale de Alianţă Mondială de Luptă împotriva Hepatitei (WHA). În 2008 WHA a lansat campania de conştientizare la nivel mondial "Sunt eu numărul 12?" pentru a face larg cunoscut faptul că unul din 12 locuitori ai planetei trăieşte cu hepatită cronică B sau C şi pentru a încuraja testarea specifică în cadrul grupurilor de risc. În paralel, WHA şi asociaţiile de pacienţi din întreaga lume au formulat un apel adresat guvernelor naţionale privind gravitatea problemei de sănătate publică reprezentată de hepatitele virale B (HVB) şi C (HVC), care a fost actualizat în 2011, odată cu trecerea WHepD sub auspiciile OMS. Cele mai importante dintre cele 12 puncte ale apelului (prezentate integral în 1. Contextul celebrării WHepD 2012) sunt următoarele: Desemnarea unui responsabil naţional pentru strategia guvernamentală de combatere a HV. Dezvoltarea unei abordări integrate pentru screening, diagnoză şi tratament folosind politici, strategii şi instrumente recomandate de OMS. Angajarea în creşterea ratei de identificare a persoanelor infectate cu HVB şi HVC prin sisteme de testare accesibile întregii populaţii. Angajarea în consolidarea sistemelor de supraveghere/monitorizare şi în publicarea de statistici naţionale inter-comparabile. Angajarea în adoptarea şi punerea în aplicare a bunelor practici la nivel internaţional. Generalizarea vaccinării împotriva Hep B în planurile naţionale de imunizare, incluzând administrarea unei doze la naştere. Sporirea eforturilor de a proteja, diagnostica şi trata grupurile de populaţie emigrante sau vulnerabile [2] Grupuri de risc şi prevenţia hepatitelor virale Principalele grupuri comune de risc HV sunt (în ordinea importanţei): Persoanele care au nevoie frecvent de sânge sau produse din sânge. Beneficiarii transplantului de organe. Persoanele care sunt expuse riscului de infecţie prin natura profesiei, începând cu personalul medical.

3 Copiii şi adolescenţii sub 18 ani nevaccinaţi. Persoanele cu comportament sexual de risc ridicat. Consumatorii de droguri injectabile. Vaccinarea reprezintă pilonul principal de prevenire a HVB şi HVC; acest subiect este acoperit în detaliu în Analiza de situaţie WHepD Reluăm mai jos câteva informaţii esenţiale. Vaccinul anti-hvb deţine un istoric remarcabil de siguranţă şi eficacitate şi se administrează nou-născuţilor în trei sau patru doze separate, ca parte a planurilor naţionale de imunizare. Vaccinarea împotriva hepatitei A poate alege dintre mai multe produse cu performanţe similare. Vaccinul poate fi administrat ca parte regulată a programului de vaccinare timpurie (copii mai mari de un an) şi înainte de călătorie în zone geografice cu prevalenţă mare. Dintre măsurile de prevenţie nespecifice fac parte igiena personală strictă, în special în mediul spitalicesc, sanitaţia şi salubrizarea eficiente, apa potabilă la standarde de securitate, screeningul donatorilor de sânge, evitarea utilizării în comun a instrumentelor de igienă personală, generalizarea seringilor de unică folosinţă, evitarea tatuajelor şi piercingurilor, comportament sexual decent şi igienă sexuală strictă. 2.2 Contextul mondial şi european Generalităţi şi date globale Un compendiu privind hepatitele B, A, C, D şi E cu date epidemiologice din ultima decadă (surse disponibile până în mai 2011) este inclus în Contextul celebrării WHepD Esenţialul este reamintit în continuare. Hepatita virală B (HVB) Aproximativ 2 miliarde de oameni din întreaga lume sunt purtători de VHB şi circa 350 de milioane prezintă infecţie cronică. Circa de decese sunt puse anual pe seama hepatitei B acute sau cronice. Hepatita B poate fi prevenită prin igienă strictă, în special în mediul spitalicesc, precum şi prin vaccinare. Hepatita virală C (HVC) Se estimează că 170 de milioane de persoane sunt infectate cu virusul hepatitei C. Nu există vaccin împotriva acestui virus. Măsurile preventive sunt nespecifice: screeningul donatorilor de sânge; seringi şi ace de unică folosinţă; accesorii pentru igiena personală strict individualizată; igienă sexuală strictă. Hepatita virală A (HVA) Se estimează că în lume apar anual 1,4 milioane cazuri noi de hepatită A. Epidemiile pot fi explozive şi pot provoca suferinţe şi pierderi economice importante. Boala este strâns asociată cu igiena personală precară şi salubritatea deficitară. Vaccinarea (administrarea de imunglobulină cât mai aproape de la expunere) este cea mai bună metodă de apărare împotriva hepatitei A [3] Actualităţi ECDC 2011 privind hepatitele virale în Europa date HVB În 2009 au fost confirmate în 29 state UE & ţări EEA/ EFTA 5969 de cazuri noi de infecţie cu virusul hepatitei B, incidenţa fiind de 1,16/ locuitori.

4 Pe un fond de incidenţă mai mare la bărbaţi decât la femei, grupurile de vârstă cele mai afectate în rândul bărbaţilor au fost cele între 25 şi 44 de ani, cu 49% din cazuri (2,0 cazuri / ), respectiv ani (1,5/ ), în timp ce la femei incidenţa a fost maximă în grupa de vârstă ani (1,7 cazuri la ). Se menţine descreşterea incidenţei faţă de anii anteriori remarcată în 2008, dar această tendinţă pozitivă este relativizată de diferenţele semnificative între ţări în privinţa sistemelor de supraveghere şi de raportare precum şi de distincţia problematică între cazurile acute şi cronice. În privinţa UE exclusiv, în 2009 comparativ cu 2008 numărul cazurilor noi de HVB este în scădere, 5889 (incidenţa 1,15/ ), faţă de 6347 (incidenţa 1,27/ ). Cea mai ridicată incidenţă s-a înregistrat în Bulgaria (6,63%000), Letonia (5,44), Luxemburg (3,85) şi Danemarca (3,10), urmate pe locul 5/27 cel mai nefavorabil, de România cu incidenţa de 2,77%000. În 2012 ECDC va consolida la nivelul UE sistemul de supraveghere HVB, în privinţa obiectivelor de monitorizare şi a protocoalelor de raportare [4]. HVC În ansamblu, datele disponibile sugerează că infecţia cu virusul HVC este cel mai comun tip de hepatită virală raportate în UE şi ţările EEA/EFTA. În 2009 au fost confirmate de către 26 state membre UE şi EEA/EFTA, cazuri noi de HVC - incidenţa fiind de 8,19/ persoane, faţă de incidenţa fiind de 8,93/%000 în 2008; se înregistrează o anumită descreştere. Grupul de vârstă cel mai afectat, atât la bărbaţi cât şi la femei, este ani, cu incidenţa de15,8 cazuri/ la bărbaţi, de două ori mai mare decât cel înregistrat în rândul femeilor. În privinţa HVC limitările în comparabilitatea datelor rezultă în principal din incapacitatea testelor de rutină de a distinge infecţia acută de cea cronică. Strict în UE numărul cazurilor HVC a urmat o tendinţă de scădere înregistrând în cazuri noi (incidenţa 7,58/ ), comparativ cu cazuri noi (8,04/ ) în În UE 2009, incidenţele cele mai ridicate se înregistrau în Irlanda (28,34%000), Suedia (23,80%000), Finlanda (19,75%000). România se afla pe locul 3/27 cel mai favorabil (incidenţa mică) cu rată 0,30 %000, după Grecia (0,07%000) şi Malta (0,24%000). În 2012 ECDC pregăteşte lansarea la nivelul UE a unui sistem consolidat de supraveghere HVC, dezvoltând obiectivele şi protocoalele de supraveghere în cooperare cu statele membre [4]. HVA Rata cazurilor noi de hepatită A confirmate în UE & EEA/ EFTA în 2009 a fost de 3,4 / persoane, similar cu cel din 2008 (3,3/ ). Ca şi în anii precedenţi, copiii cu vârsta de 5-14 ani prezintă cea mai mare rată de cazuri confirmate. Povara reală a infecţiei la copii este probabil subestimată, deoarece cei sub 5 ani prezintă adesea o formă asimptomatică de hepatită A. În general, cel mai mare număr de cazuri sunt raportate în a doua jumătate a anului (sfârşitul verii şi toamna). În majoritatea cazurilor (82%) pentru care există informaţie privind originea infecţiei, sursă este indigenă.

5 În UE 2009, incidenţa cea mai ridicată s-a înregistrat în Letonia (100, 65%000) urmată de Slovacia (26,74%000), în timp ce România raporta o incidenţă de 17,35%000 şi se afla pe locul 3/27 cel mai nefavorabil [4]. 2.3 Situaţia actuală în România privind hepatitele virale. În România tendinţele semnalate în Contextul celebrării WHepD 2011 anume descreşterea incidenţei HVB în anii recenţi, descreştere apoi nivel staţionar în privinţa HVC, însfârşit o anumită creştere între în privinţa HVA, se combină astfel încât incidenţa agregată (însumând toate tipurile) raportată preliminar pe primele 9 luni din 2011 este în descreştere faţă de perioada similară a lui Astfel, conform CNSISP, la nivel naţional în perioada ianuarie-septembrie 2011 (primele 9 luni) s-au înregistrat cu 22% mai puţine cazuri noi de HV (2198), faţă de aceeaşi perioadă a anului 2010 (2821), ceea ce corespunde incidenţei de 13,74 %000 în 2011/9 luni, comparativ cu 17,61 %000 în 2010/9luni. Pe judeţe, cu referire la aceleaşi intervale, cel mai mare număr de cazuri noi HV s-a înregistrat în jud. Bihor (177 cazuri sau 40,03 %000 în 2011, comparativ cu 154 cazuri sau 34,80 %000 în 2010); Satu Mare (164 cazuri sau 60,36 %000, faţă de 44 cazuri sau 16,16 %000); Bucureşti (152 cazuri sau10,49 %000, faţă de 132 cazuri sau 9,10 %000). Creşteri mari ale incidenţei HV s-au mai înregistrat în jud. Maramureş - 32,81%000, Hunedoara - 22,36 %000 şi Constanţa - 19,81%000. Judeţele care au înregistrat cele mai puţine cazuri noi de HV în ianuarie-septembrie 2011/2010 au fost: Tulcea (7 cazuri sau 3,81 %000, faţă de 18 sau 9,75 %000); Gorj (9 cazuri sau 3,21 %000, faţă de 62 sau 22 %000), Caraş Severin (7 cazuri sau 2,92 %000, faţă de 18 cazuri sau 7,47 %000). În anexă este prezentată statistica completă a cazurilor noi de hepatită virală pe primele 9 luni din 2011 comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2010 [5]. În privinţa prevenţiei HV, reamintim că în schema naţională de imunizare este prevăzută vaccinarea obligatorie HVB3 la sugari (la naştere, 2 luni, 6 luni) în întreaga ţară. Prevenţia nespecifică se găseşte la standarde europene în privinţa evitării contaminării prin produse din sânge; numeroase măsuri preventive privind igiena personală/colectivă se cer încă popularizate şi aplicate în comunităţile româneşti. 2.4 Sugestii pentru organizarea şi promovarea WHepD 2012 Alianţa Mondială pentru Hepatită (WHA) formulează în 2012 o serie de recomandări speciale în sprijinul planificării campaniilor naţionale WHepD, dintre care unele se referă la acţiuni ce pot fi extinse după 28 iulie către restul anului. Acestea cuprind: - colaborarea strânsă cu mass-media convenţională pentru a asigura o audienţă cât mai largă; - promovarea intensivă on-line a campaniei, cu antrenarea diverselor reţele sociale; - folosirea mesageriei SMS/telefonie mobilă pentru promovarea campaniei; - încheierea de parteneriate cu mediul de afaceri ţintind evenimente co-organizate de amploare mai largă [6].

6 2.5 Concluzii Endemia hepatitelor B, C şi A continuă să afecteze în prezent sute de milioane de persoane (unul din 12 indivizi este afectat de hepatita cronică B sau C), ce devin expuse ipso facto la ciroză şi cancer. Datele recente ECDC indică între o anumită descreştere a incidenţei HVB şi HVC în timp ce incidenţa HVA este staţionară. În general bărbaţii sunt mai expuşi decât femeile, cohortele cele mai afectate fiind ani şi ani pentru HVB & HVC, dar 0-4 ani şi 5-14 ani pentru HVA. În România incidenţa agregată (însumând toate tipurile de hepatită virală) raportată preliminar pe primele 9 luni din 2011 este în descreştere faţă de perioada similară a lui 2010; reamintim totuşi că HVA înregistra o anumită creştere între Vaccinarea timpurie reprezintă pilonul principal al prevenţiei HVB şi HVA: în decembrie 2006 rapoartele OMS atestau că în 164 de ţări vaccinarea copiilor împotriva hepatitei B era cuprinsă în programele naţionale de imunizare; în ţara noastră este prevăzută vaccinarea obligatorie HVB3 la sugari şi începând din 2009 vaccinarea anti-hva pentru o parte din teritoriu. Măsurile de protecţie nespecifice adresând stilul de viaţa sunt de importanţă capitală în reducerea impactului hepatitelor virale asupra sănătăţii publice. În această privinţă rămân multe de făcut în România, un rol important revenind reţelei naţionale de promovarea sănătăţii. În 2012 ECDC va consolida la nivelul UE sistemul de supraveghere HVB, în privinţa obiectivelor de monitorizare şi a protocoalelor de raportare şi pregăteşte lansarea unui sistem ameliorat de supraveghere HVC. Apelul în 12 puncte al WHA actualizat în 2011 oferă guvernelor naţionale un cadru cuprinzător de recomandări şi măsuri menite să reducă impactul hepatitelor virale asupra sănătăţii publice la nivel mondial. Mulţumiri sunt adresate Dr. Claudia Dima (CNEPSS) pentru direcţionarea către Buletinul Informativ nr. 7, INSP-CNSIPS 2011, conţinând date recente privind incidenţa hepatitelor virale în România. 2.6 Bibliografie [1] is_day_2012.sflb.ashx [2] [3] [4] eport_on_communicable_diseases_în_europe.pdf [5] Buletinul Informativ nr. 7, INSP-CNSIPS 2011, [6] Urmeaza 2.7 Anexa.

7 2.7 Anexa. România: distribuţia pe judeţe a numărului de cazuri noi şi a incidenţei unor boli infecţioase şi parazitare (incluzând hepatitele virale, în primele 9 luni ale anului 2011 comparativ cu aceeaşi perioadă a anului Sursa: Buletinul Informativ nr. 7, INSP-CNSIPS 2011

8

GHID DE TERMENI MEDIA

GHID DE TERMENI MEDIA GHID DE TERMENI MEDIA Definitii si explicatii 1. Target Group si Universe Target Group - grupul demografic care a fost identificat ca fiind grupul cheie de consumatori ai unui brand. Toate activitatile

More information

Reflexia şi refracţia luminii. Aplicaţii. Valerica Baban

Reflexia şi refracţia luminii. Aplicaţii. Valerica Baban Reflexia şi refracţia luminii. Aplicaţii. Sumar 1. Indicele de refracţie al unui mediu 2. Reflexia şi refracţia luminii. Legi. 3. Reflexia totală 4. Oglinda plană 5. Reflexia şi refracţia luminii în natură

More information

Cristina ENULESCU * ABSTRACT

Cristina ENULESCU * ABSTRACT Cristina ENULESCU * REZUMAT un interval de doi ani un buletin statistic privind cele mai importante aspecte ale locuirii, în statele perioada 1995-2004, de la 22,68 milioane persoane la 21,67 milioane.

More information

Evoluția pieței de capital din România. 09 iunie 2018

Evoluția pieței de capital din România. 09 iunie 2018 Evoluția pieței de capital din România 09 iunie 2018 Realizări recente Realizări recente IPO-uri realizate în 2017 și 2018 IPO în valoare de EUR 312.2 mn IPO pe Piața Principală, derulat în perioada 24

More information

Titlul lucrării propuse pentru participarea la concursul pe tema securității informatice

Titlul lucrării propuse pentru participarea la concursul pe tema securității informatice Titlul lucrării propuse pentru participarea la concursul pe tema securității informatice "Îmbunătăţirea proceselor şi activităţilor educaţionale în cadrul programelor de licenţă şi masterat în domeniul

More information

ZIUA MONDIALĂ DE LUPTĂ ÎMPOTRIVA

ZIUA MONDIALĂ DE LUPTĂ ÎMPOTRIVA ZIUA MONDIALĂ DE LUPTĂ ÎMPOTRIVA Tema: campanie de informare și conștientizare a populației generale cu privire la HIV/SIDA. Sloganul: STOP SIDA! INFORMEAZĂ-TE DESPRE HIV! Scopul: Conștientizarea populaţiei

More information

CAIETUL DE SARCINI Organizare evenimente. VS/2014/0442 Euro network supporting innovation for green jobs GREENET

CAIETUL DE SARCINI Organizare evenimente. VS/2014/0442 Euro network supporting innovation for green jobs GREENET CAIETUL DE SARCINI Organizare evenimente VS/2014/0442 Euro network supporting innovation for green jobs GREENET Str. Dem. I. Dobrescu, nr. 2-4, Sector 1, CAIET DE SARCINI Obiectul licitaţiei: Kick off,

More information

INSTRUMENTE DE MARKETING ÎN PRACTICĂ:

INSTRUMENTE DE MARKETING ÎN PRACTICĂ: INSTRUMENTE DE MARKETING ÎN PRACTICĂ: Marketing prin Google CUM VĂ AJUTĂ ACEST CURS? Este un curs util tuturor celor implicați în coordonarea sau dezvoltarea de campanii de marketingși comunicare online.

More information

Semnale şi sisteme. Facultatea de Electronică şi Telecomunicaţii Departamentul de Comunicaţii (TC)

Semnale şi sisteme. Facultatea de Electronică şi Telecomunicaţii Departamentul de Comunicaţii (TC) Semnale şi sisteme Facultatea de Electronică şi Telecomunicaţii Departamentul de Comunicaţii (TC) http://shannon.etc.upt.ro/teaching/ssist/ 1 OBIECTIVELE CURSULUI Disciplina îşi propune să familiarizeze

More information

Auditul financiar la IMM-uri: de la limitare la oportunitate

Auditul financiar la IMM-uri: de la limitare la oportunitate Auditul financiar la IMM-uri: de la limitare la oportunitate 3 noiembrie 2017 Clemente Kiss KPMG in Romania Agenda Ce este un audit la un IMM? Comparatie: audit/revizuire/compilare Diferente: audit/revizuire/compilare

More information

Versionare - GIT ALIN ZAMFIROIU

Versionare - GIT ALIN ZAMFIROIU Versionare - GIT ALIN ZAMFIROIU Controlul versiunilor - necesitate Caracterul colaborativ al proiectelor; Backup pentru codul scris Istoricul modificarilor Terminologie și concepte VCS Version Control

More information

Procesarea Imaginilor

Procesarea Imaginilor Procesarea Imaginilor Curs 11 Extragerea informańiei 3D prin stereoviziune Principiile Stereoviziunii Pentru observarea lumii reale avem nevoie de informańie 3D Într-o imagine avem doar două dimensiuni

More information

Eficiența energetică în industria românească

Eficiența energetică în industria românească Eficiența energetică în industria românească Creșterea EFICIENȚEI ENERGETICE în procesul de ardere prin utilizarea de aparate de analiză a gazelor de ardere București, 22.09.2015 Karsten Lempa Key Account

More information

Raport Financiar Preliminar

Raport Financiar Preliminar DIGI COMMUNICATIONS NV Preliminary Financial Report as at 31 December 2017 Raport Financiar Preliminar Pentru anul incheiat la 31 Decembrie 2017 RAPORT PRELIMINAR 2017 pag. 0 Sumar INTRODUCERE... 2 CONTUL

More information

Subiecte Clasa a VI-a

Subiecte Clasa a VI-a (40 de intrebari) Puteti folosi spatiile goale ca ciorna. Nu este de ajuns sa alegeti raspunsul corect pe brosura de subiecte, ele trebuie completate pe foaia de raspuns in dreptul numarului intrebarii

More information

Structura și Organizarea Calculatoarelor. Titular: BĂRBULESCU Lucian-Florentin

Structura și Organizarea Calculatoarelor. Titular: BĂRBULESCU Lucian-Florentin Structura și Organizarea Calculatoarelor Titular: BĂRBULESCU Lucian-Florentin Chapter 3 ADUNAREA ȘI SCĂDEREA NUMERELOR BINARE CU SEMN CONȚINUT Adunarea FXP în cod direct Sumator FXP în cod direct Scăderea

More information

Metrici LPR interfatare cu Barix Barionet 50 -

Metrici LPR interfatare cu Barix Barionet 50 - Metrici LPR interfatare cu Barix Barionet 50 - Barionet 50 este un lan controller produs de Barix, care poate fi folosit in combinatie cu Metrici LPR, pentru a deschide bariera atunci cand un numar de

More information

ARBORI AVL. (denumiti dupa Adelson-Velskii si Landis, 1962)

ARBORI AVL. (denumiti dupa Adelson-Velskii si Landis, 1962) ARBORI AVL (denumiti dupa Adelson-Velskii si Landis, 1962) Georgy Maximovich Adelson-Velsky (Russian: Гео ргий Макси мович Адельсо н- Ве льский; name is sometimes transliterated as Georgii Adelson-Velskii)

More information

Ce știm și ce nu știm despre consumul dăunător de alcool?

Ce știm și ce nu știm despre consumul dăunător de alcool? Studiu privind impactul economic al consumului dăunător de alcool asupra sistemului de sănătate din România Ce știm și ce nu știm despre consumul dăunător de alcool? Consum: UE România Există cel mai înalt

More information

Mecanismul de decontare a cererilor de plata

Mecanismul de decontare a cererilor de plata Mecanismul de decontare a cererilor de plata Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice (POS CCE) Ministerul Fondurilor Europene - Iunie - iulie

More information

EPIDEMIOLOGIE GENERALĂ. Dr. Cristian Băicuş Medicală Colentina, 2005

EPIDEMIOLOGIE GENERALĂ. Dr. Cristian Băicuş Medicală Colentina, 2005 EPIDEMIOLOGIE GENERALĂ Dr. Cristian Băicuş Medicală Colentina, 2005 metodologia cercetării (validitate) = EPIDEMIOLOGIA CLINICĂ cercetare clinică ŞI BIOSTATISTICA articol, prezentare evaluarea critică

More information

ANTICOLLISION ALGORITHM FOR V2V AUTONOMUOS AGRICULTURAL MACHINES ALGORITM ANTICOLIZIUNE PENTRU MASINI AGRICOLE AUTONOME TIP V2V (VEHICLE-TO-VEHICLE)

ANTICOLLISION ALGORITHM FOR V2V AUTONOMUOS AGRICULTURAL MACHINES ALGORITM ANTICOLIZIUNE PENTRU MASINI AGRICOLE AUTONOME TIP V2V (VEHICLE-TO-VEHICLE) ANTICOLLISION ALGORITHM FOR VV AUTONOMUOS AGRICULTURAL MACHINES ALGORITM ANTICOLIZIUNE PENTRU MASINI AGRICOLE AUTONOME TIP VV (VEHICLE-TO-VEHICLE) 457 Florin MARIAŞIU*, T. EAC* *The Technical University

More information

PACHETE DE PROMOVARE

PACHETE DE PROMOVARE PACHETE DE PROMOVARE Școala de Vară Neurodiab are drept scop creșterea informării despre neuropatie diabetică și picior diabetic în rândul tinerilor medici care sunt direct implicați în îngrijirea și tratamentul

More information

ABORDĂRI INOVATIVE PRIVIND INDICATORI ECONOMICI LA NIVELUL UNIUNII EUROPENE

ABORDĂRI INOVATIVE PRIVIND INDICATORI ECONOMICI LA NIVELUL UNIUNII EUROPENE ABORDĂRI INOVATIVE PRIVIND INDICATORI ECONOMICI LA NIVELUL UNIUNII EUROPENE Paul Vasile ZAI Daniela Irina NEMEŞ Paul Vasile ZAI Conf. univ. dr., Departamentul de Administraţie și Management Public, Facultatea

More information

INFORMAȚII DESPRE PRODUS. FLEXIMARK Stainless steel FCC. Informații Included in FLEXIMARK sample bag (article no. M )

INFORMAȚII DESPRE PRODUS. FLEXIMARK Stainless steel FCC. Informații Included in FLEXIMARK sample bag (article no. M ) FLEXIMARK FCC din oțel inoxidabil este un sistem de marcare personalizată în relief pentru cabluri și componente, pentru medii dure, fiind rezistent la acizi și la coroziune. Informații Included in FLEXIMARK

More information

Evoluţii în domeniul protecţiei copilului

Evoluţii în domeniul protecţiei copilului Evoluţii în domeniul protecţiei copilului Aplicarea politicii de dezinstituţionalizare a copiilor, fie prin reintegrarea lor în familia naturală sau extinsă, fie prin înlocuirea măsurii de protecţie de

More information

MS POWER POINT. s.l.dr.ing.ciprian-bogdan Chirila

MS POWER POINT. s.l.dr.ing.ciprian-bogdan Chirila MS POWER POINT s.l.dr.ing.ciprian-bogdan Chirila chirila@cs.upt.ro http://www.cs.upt.ro/~chirila Pornire PowerPoint Pentru accesarea programului PowerPoint se parcurg următorii paşi: Clic pe butonul de

More information

INFLUENŢA CÂMPULUI MAGNETIC ASUPRA DINAMICII DE CREŞTERE"IN VITRO" LA PLANTE FURAJERE

INFLUENŢA CÂMPULUI MAGNETIC ASUPRA DINAMICII DE CREŞTEREIN VITRO LA PLANTE FURAJERE INFLUENŢA CÂMPULUI MAGNETIC ASUPRA DINAMICII DE CREŞTERE"IN VITRO" LA PLANTE FURAJERE T.Simplăceanu, C.Bindea, Dorina Brătfălean*, St.Popescu, D.Pamfil Institutul Naţional de Cercetere-Dezvoltare pentru

More information

INFLUENZA ACTIVITY UNITED STATES AND WORLDWIDE, SEASON *

INFLUENZA ACTIVITY UNITED STATES AND WORLDWIDE, SEASON * INFLUENZA ACTIVITY UNITED STATES AND WORLDWIDE, 2007-08 SEASON * 3 Abstract * Articol preluat din: Morbidity and Mortality Weekly Report. www.cdc.gov/mmwr. Vol. 57, No. 25, June 2008 REVISTA ROMÂNÅ DE

More information

ZIUA MONDIALĂ DE LUPTĂ ÎMPOTRIVA HIV/SIDA INFORMARE 1 DECEMBRIE 2015

ZIUA MONDIALĂ DE LUPTĂ ÎMPOTRIVA HIV/SIDA INFORMARE 1 DECEMBRIE 2015 ZIUA MONDIALĂ DE LUPTĂ ÎMPOTRIVA HIV/SIDA INFORMARE 1 DECEMBRIE 2015 TEMELE ZILEI MONDIALE DE LUPTĂ ÎMPOTRIVA HIV/SIDA ÎN PERIOADA 1988 2015: http://en.wikipedia.org/wiki/world_aids_day 1988. Comunicarea;

More information

2. Setări configurare acces la o cameră web conectată într-un router ZTE H218N sau H298N

2. Setări configurare acces la o cameră web conectată într-un router ZTE H218N sau H298N Pentru a putea vizualiza imaginile unei camere web IP conectată într-un router ZTE H218N sau H298N, este necesară activarea serviciului Dinamic DNS oferit de RCS&RDS, precum și efectuarea unor setări pe

More information

D în această ordine a.î. AB 4 cm, AC 10 cm, BD 15cm

D în această ordine a.î. AB 4 cm, AC 10 cm, BD 15cm Preparatory Problems 1Se dau punctele coliniare A, B, C, D în această ordine aî AB 4 cm, AC cm, BD 15cm a) calculați lungimile segmentelor BC, CD, AD b) determinați distanța dintre mijloacele segmentelor

More information

ANALIZA DE SITUAȚIE. Ziua Mondială a Sănătății - 7 Aprilie 2018 Acoperirea universală cu servicii de sănătate Sănătate pentru toți!

ANALIZA DE SITUAȚIE. Ziua Mondială a Sănătății - 7 Aprilie 2018 Acoperirea universală cu servicii de sănătate Sănătate pentru toți! ANALIZA DE SITUAȚIE Ziua Mondială a Sănătății - 7 Aprilie 2018 Acoperirea universală cu servicii de sănătate Sănătate pentru toți! 1. Definiții. Importanța acoperirii universale cu servicii de sănătate

More information

Printesa fluture. Мобильный портал WAP версия: wap.altmaster.ru

Printesa fluture. Мобильный портал WAP версия: wap.altmaster.ru Мобильный портал WAP версия: wap.altmaster.ru Printesa fluture Love, romance and to repent of love. in romana comy90. Formular de noastre aici! Reduceri de pret la stickere pana la 70%. Stickerul Decorativ,

More information

Mods euro truck simulator 2 harta romaniei by elyxir. Mods euro truck simulator 2 harta romaniei by elyxir.zip

Mods euro truck simulator 2 harta romaniei by elyxir. Mods euro truck simulator 2 harta romaniei by elyxir.zip Mods euro truck simulator 2 harta romaniei by elyxir Mods euro truck simulator 2 harta romaniei by elyxir.zip 26/07/2015 Download mods euro truck simulator 2 harta Harta Romaniei pentru Euro Truck Simulator

More information

SĂPTĂMÂNA EUROPEANĂ A VACCINĂRII aprilie 2017 ANALIZĂ DE SITUAŢIE

SĂPTĂMÂNA EUROPEANĂ A VACCINĂRII aprilie 2017 ANALIZĂ DE SITUAŢIE MINISTERUL SĂNĂTĂȚII INSTITUTUL NAȚIONAL DE SĂNĂTATE PUBLICĂ SĂPTĂMÂNA EUROPEANĂ A VACCINĂRII 24 30 aprilie 2017 Introducere ANALIZĂ DE SITUAŢIE În perioada 24-30 aprilie 2017, pe teritoriul Europei, se

More information

Modalitǎţi de clasificare a datelor cantitative

Modalitǎţi de clasificare a datelor cantitative Modalitǎţi de clasificare a datelor cantitative Modul de stabilire a claselor determinarea pragurilor minime şi maxime ale fiecǎrei clase - determinǎ modul în care sunt atribuite valorile fiecǎrei clase

More information

Ghid identificare versiune AWP, instalare AWP şi verificare importare certificat în Store-ul de Windows

Ghid identificare versiune AWP, instalare AWP şi verificare importare certificat în Store-ul de Windows Ghid identificare versiune AWP, instalare AWP 4.5.4 şi verificare importare certificat în Store-ul de Windows Data: 28.11.14 Versiune: V1.1 Nume fişiser: Ghid identificare versiune AWP, instalare AWP 4-5-4

More information

Olimpiad«Estonia, 2003

Olimpiad«Estonia, 2003 Problema s«pt«m nii 128 a) Dintr-o tabl«p«trat«(2n + 1) (2n + 1) se ndep«rteaz«p«tr«telul din centru. Pentru ce valori ale lui n se poate pava suprafata r«mas«cu dale L precum cele din figura de mai jos?

More information

PARLAMENTUL EUROPEAN

PARLAMENTUL EUROPEAN PARLAMENTUL EUPEAN 2004 2009 Comisia pentru piața internă și protecția consumatorilor 2008/0051(CNS) 6.6.2008 PIECT DE AVIZ al Comisiei pentru piața internă și protecția consumatorilor destinat Comisiei

More information

Rem Ahsap is one of the prominent companies of the market with integrated plants in Turkey, Algeria and Romania and sales to 26 countries worldwide.

Rem Ahsap is one of the prominent companies of the market with integrated plants in Turkey, Algeria and Romania and sales to 26 countries worldwide. Ȋncepându-şi activitatea ȋn 2004, Rem Ahsap este una dintre companiile principale ale sectorului fabricǎrii de uşi având o viziune inovativǎ şi extinsǎ, deschisǎ la tot ce ȋnseamnǎ dezvoltare. Trei uzine

More information

Curriculum vitae. 36 ani România Nationalitate: română Mobil:

Curriculum vitae. 36 ani România Nationalitate: română Mobil: Curriculum vitae Adina Elena Ceobanu Sos. Pacurari, nr. 7, Iași 36 ani România Nationalitate: română Mobil: 0040744666467 Email: adice01@yahoo.com Educatie: Septembrie 2014- până în prezent: doctorat în

More information

CERCETAREA ONLINE FLASH! PREP IN EUROPE: PRIMELE REZULTATE COORDINATION GROUP STUDY GROUP UNAIDS

CERCETAREA ONLINE FLASH! PREP IN EUROPE: PRIMELE REZULTATE COORDINATION GROUP STUDY GROUP UNAIDS PRIMELE REZULTATE COORDINATION GROUP STUDY GROUP APPROVED BY SUPPORTED BY UNAIDS 2 CE ESTE PREP? PrEP (profilaxia pre-expunere) denumește utilizarea unui medicament antiretroviral HIV de către o persoană

More information

DECLARAȚIE DE PERFORMANȚĂ Nr. 101 conform Regulamentului produselor pentru construcții UE 305/2011/UE

DECLARAȚIE DE PERFORMANȚĂ Nr. 101 conform Regulamentului produselor pentru construcții UE 305/2011/UE S.C. SWING TRADE S.R.L. Sediu social: Sovata, str. Principala, nr. 72, judetul Mures C.U.I. RO 9866443 Nr.Reg.Com.: J 26/690/1997 Capital social: 460,200 lei DECLARAȚIE DE PERFORMANȚĂ Nr. 101 conform Regulamentului

More information

Intensitatea tehnologică a exporturilor în anul 2012

Intensitatea tehnologică a exporturilor în anul 2012 Intensitatea tehnologică a exporturilor în anul 2012 Analiza i evoluţiei în timp a comerţului exterior conform intensităţii tehnologice prezintă o importanţă deosebită deoarece reflectă evoluţia calitativă

More information

Având în vedere: Nr. puncte 1 pe serviciu medical. Denumire imunizare. Număr. Nr. total de puncte. servicii medicale. Denumirea serviciului medical

Având în vedere: Nr. puncte 1 pe serviciu medical. Denumire imunizare. Număr. Nr. total de puncte. servicii medicale. Denumirea serviciului medical CASA NAŢIONALĂ DE ASIGURĂRI DE SĂNĂTATE ORDIN privind modificarea Ordinului preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate nr. 571/2011 pentru aprobarea documentelor justificative privind raportarea

More information

Aspecte controversate în Procedura Insolvenţei şi posibile soluţii

Aspecte controversate în Procedura Insolvenţei şi posibile soluţii www.pwc.com/ro Aspecte controversate în Procedura Insolvenţei şi posibile soluţii 1 Perioada de observaţie - Vânzarea de stocuri aduse în garanţie, în cursul normal al activității - Tratamentul leasingului

More information

ACTA TECHNICA NAPOCENSIS

ACTA TECHNICA NAPOCENSIS 273 TECHNICAL UNIVERSITY OF CLUJ-NAPOCA ACTA TECHNICA NAPOCENSIS Series: Applied Mathematics, Mechanics, and Engineering Vol. 58, Issue II, June, 2015 SOUND POLLUTION EVALUATION IN INDUSTRAL ACTIVITY Lavinia

More information

Transmiterea datelor prin reteaua electrica

Transmiterea datelor prin reteaua electrica PLC - Power Line Communications dr. ing. Eugen COCA Universitatea Stefan cel Mare din Suceava Facultatea de Inginerie Electrica PLC - Power Line Communications dr. ing. Eugen COCA Universitatea Stefan

More information

PROGNOZA ŞOMAJULUI ÎN ROMÂNIA PE TERMEN SCURT

PROGNOZA ŞOMAJULUI ÎN ROMÂNIA PE TERMEN SCURT PROGNOZA ŞOMAJULUI ÎN ROMÂNIA PE TERMEN SCURT Mihaela, Savu 1, Delia, Teselios 2 Rezumat: Lucrarea prezintă două modalităţi de prognozare a numărului de şomeri. O metodă este cea utilizată de către Comisia

More information

Gripa sezonieră: o problemă socială și economică. Recomandări pentru un program național eficient de imunizare împotriva gripei

Gripa sezonieră: o problemă socială și economică. Recomandări pentru un program național eficient de imunizare împotriva gripei Gripa sezonieră: o problemă socială și economică Recomandări pentru un program național eficient de imunizare împotriva gripei Sumar al activităților efectuate GRAYLING România a realizat la solicitarea

More information

SOLUŢII DE FINANŢARE DURABILĂ A SISTEMULUI DE SĂNĂTATE DIN ROMÂNIA

SOLUŢII DE FINANŢARE DURABILĂ A SISTEMULUI DE SĂNĂTATE DIN ROMÂNIA SOLUŢII DE FINANŢARE DURABILĂ A SISTEMULUI DE SĂNĂTATE DIN ROMÂNIA Sorin Gabriel Anton [1] Rezumat În România, precum în multe alte ţări în curs de dezvoltare, sistemul de sănătate se confruntă cu unele

More information

Importurile Republicii Moldova și impactul ZLSAC

Importurile Republicii Moldova și impactul ZLSAC Seria de documente de politici [PB/03/2017] Importurile Republicii Moldova și impactul ZLSAC Ricardo Giucci, Woldemar Walter Berlin/Chișinău, Februarie 2017 Cuprins 1. Importurile Republicii Moldova Evoluția

More information

La fereastra de autentificare trebuie executati urmatorii pasi: 1. Introduceti urmatoarele date: Utilizator: - <numarul dvs de carnet> (ex: "9",

La fereastra de autentificare trebuie executati urmatorii pasi: 1. Introduceti urmatoarele date: Utilizator: - <numarul dvs de carnet> (ex: 9, La fereastra de autentificare trebuie executati urmatorii pasi: 1. Introduceti urmatoarele date: Utilizator: - (ex: "9", "125", 1573" - se va scrie fara ghilimele) Parola: -

More information

GRADUL DE ADECVARE A SISTEMULUI PUBLIC DE PENSII DIN ROMÂNIA ABORDARE MULTIDIMENSIONALĂ *

GRADUL DE ADECVARE A SISTEMULUI PUBLIC DE PENSII DIN ROMÂNIA ABORDARE MULTIDIMENSIONALĂ * GRADUL DE ADECVARE A SISTEMULUI PUBLIC DE PENSII DIN ROMÂNIA ABORDARE MULTIDIMENSIONALĂ * Cristina CIURARU-ANDRICA Cristina CIURARU-ANDRICA Preparator universitar, Departamentul de Contabilitate, Audit

More information

25 de ani de istorie HIV/SIDA în n lume, în Europa şi în n România

25 de ani de istorie HIV/SIDA în n lume, în Europa şi în n România 5 de ani de istorie HIV/SIDA în n lume, în Europa şi în n România Dr. Mariana Mărdărescu Medic primar şef secţie IBI Prof.Dr.Matei Balş Coordonator al Compartimentului pentru Monitorizarea şi Evaluarea

More information

Compania. Misiune. Viziune. Scurt istoric. Autorizatii şi certificari

Compania. Misiune. Viziune. Scurt istoric. Autorizatii şi certificari Compania Misiune. Viziune. Misiunea noastră este de a contribui la îmbunătăţirea serviciilor medicale din România prin furnizarea de produse şi servicii de cea mai înaltă calitate, precum şi prin asigurarea

More information

REZUMAT TEZĂ DE DOCTORAT HEPATITA CRONICĂ CU VIRUS B ÎN NORD-ESTUL ROMÂNIEI. ASPECTE SOCIO- EPIDEMIOLOGICE ȘI CLINICE ACTUALE

REZUMAT TEZĂ DE DOCTORAT HEPATITA CRONICĂ CU VIRUS B ÎN NORD-ESTUL ROMÂNIEI. ASPECTE SOCIO- EPIDEMIOLOGICE ȘI CLINICE ACTUALE UNIVERSITATEA DE MEDICINĂ ȘI FARMACIE ˮGR. T. POPA" IAȘI FACULTATEA DE MEDICINĂ REZUMAT TEZĂ DE DOCTORAT HEPATITA CRONICĂ CU VIRUS B ÎN NORD-ESTUL ROMÂNIEI. ASPECTE SOCIO- EPIDEMIOLOGICE ȘI CLINICE ACTUALE

More information

CANCERUL DE COL UTERIN

CANCERUL DE COL UTERIN CANCERUL DE COL UTERIN Cancerul de col uterin în Europa şi în lume Cu toate că programele de screening au redus substanţial incidenţa şi mortalitatea în ţările vestice, iar vaccinarea antihpv continuă

More information

INFLUENŢA CÂMPULUI MAGNETIC ASUPRA GERMINĂRII "IN VITRO" LA PLANTE FURAJERE

INFLUENŢA CÂMPULUI MAGNETIC ASUPRA GERMINĂRII IN VITRO LA PLANTE FURAJERE INFLUENŢA CÂMPULUI MAGNETIC ASUPRA GERMINĂRII "IN VITRO" LA PLANTE FURAJERE T.Simplăceanu, Dorina Brătfălean*, C.Bindea, D.Pamfil*, St.Popescu Institutul Naţional de Cercetere-Dezvoltare pentru Tehnologii

More information

UNIVERSITATEA DE MEDICINĂ ȘI FARMACIE DIN CRAIOVA ȘCOALA DOCTORALĂ TEZĂ DE DOCTORAT

UNIVERSITATEA DE MEDICINĂ ȘI FARMACIE DIN CRAIOVA ȘCOALA DOCTORALĂ TEZĂ DE DOCTORAT UNIVERSITATEA DE MEDICINĂ ȘI FARMACIE DIN CRAIOVA ȘCOALA DOCTORALĂ TEZĂ DE DOCTORAT INFECȚIA HIV/SIDA LA COPII CU TUBERCULOZĂ DIN JUDEȚUL DOLJ ȘI JUDEȚELE LIMITROFE REZUMAT CONDUCĂTOR DE DOCTORAT: PROF.UNIV.DR.CÎRLIG

More information

Updating the Nomographical Diagrams for Dimensioning the Concrete Slabs

Updating the Nomographical Diagrams for Dimensioning the Concrete Slabs Acta Technica Napocensis: Civil Engineering & Architecture Vol. 57, No. 1 (2014) Journal homepage: http://constructii.utcluj.ro/actacivileng Updating the Nomographical Diagrams for Dimensioning the Concrete

More information

Implicaţii practice privind impozitarea pieţei de leasing din România

Implicaţii practice privind impozitarea pieţei de leasing din România www.pwc.com Implicaţii practice privind impozitarea pieţei de leasing din România Valentina Radu, Manager Alexandra Smedoiu, Manager Agenda Implicaţii practice în ceea ce priveşte impozitarea pieţei de

More information

Studiul ManpowerGroup privind Perspectivele Angajării de Forță de Muncă România

Studiul ManpowerGroup privind Perspectivele Angajării de Forță de Muncă România Studiul ManpowerGroup privind Perspectivele Angajării de Forță de Muncă România 3 17 Perspectivele angajării de forță de muncă în România Studiul ManpowerGroup privind Perspectivele Angajării de Forță

More information

VIRTUAL INSTRUMENTATION IN THE DRIVE SUBSYSTEM MONITORING OF A MOBIL ROBOT WITH GESTURE COMMANDS

VIRTUAL INSTRUMENTATION IN THE DRIVE SUBSYSTEM MONITORING OF A MOBIL ROBOT WITH GESTURE COMMANDS BULETINUL INSTITUTULUI POLITEHNIC DIN IAŞI Publicat de Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iaşi Tomul LIV (LVIII), Fasc. 3-4, 2008 Secţia AUTOMATICĂ şi CALCULATOARE VIRTUAL INSTRUMENTATION IN THE

More information

VACCINAREA ÎMPOTRIVA INFECŢIILOR CU Papilomavirusul uman (HPV)

VACCINAREA ÎMPOTRIVA INFECŢIILOR CU Papilomavirusul uman (HPV) Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale VACCINAREA ÎMPOTRIVA INFECŢIILOR CU Papilomavirusul uman (HPV) Întrebări și răspunsuri frecvente Centrul Național de Sănătate Publică CUPRINS ÎNTREBĂRI

More information

Managementul referinţelor cu

Managementul referinţelor cu TUTORIALE DE CULTURA INFORMAŢIEI Citarea surselor de informare cu instrumente software Managementul referinţelor cu Bibliotecar Lenuţa Ursachi PE SCURT Este gratuit Poţi adăuga fişiere PDF Poţi organiza,

More information

Studiu: IMM-uri din România

Studiu: IMM-uri din România Partenerul tău de Business Information & Credit Risk Management Studiu: IMM-uri din România STUDIU DE BUSINESS OCTOMBRIE 2015 STUDIU: IMM-uri DIN ROMÂNIA Studiul privind afacerile din sectorul Întreprinderilor

More information

METODE DE EVALUARE A IMPACTULUI ASUPRA MEDIULUI ŞI IMPLEMENTAREA SISTEMULUI DE MANAGEMENT DE MEDIU

METODE DE EVALUARE A IMPACTULUI ASUPRA MEDIULUI ŞI IMPLEMENTAREA SISTEMULUI DE MANAGEMENT DE MEDIU UNIVERSITATEA POLITEHNICA BUCUREŞTI FACULTATEA ENERGETICA Catedra de Producerea şi Utilizarea Energiei Master: DEZVOLTAREA DURABILĂ A SISTEMELOR DE ENERGIE Titular curs: Prof. dr. ing Tiberiu APOSTOL Fond

More information

ANALIZA DE SITUAŢIE I. Date statistice A. Internaţionale

ANALIZA DE SITUAŢIE I. Date statistice A. Internaţionale ANALIZA DE SITUAŢIE I. Date statistice A. Internaţionale Presiunea arterială crescută este principalul factor de risc pentru deces şi disabilitate la scară globală, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii

More information

vaccin pneumococic polizaharidic conjugat (13 valent, adsorbit)

vaccin pneumococic polizaharidic conjugat (13 valent, adsorbit) EMA/90006/2015 EMEA/H/C/001104 Rezumat EPAR destinat publicului vaccin pneumococic polizaharidic conjugat (13 valent, adsorbit) Prezentul document este un rezumat al Raportului public european de evaluare

More information

Învingerea cancerului cervical (de col uterin)

Învingerea cancerului cervical (de col uterin) Învingerea cancerului cervical (de col uterin) Vaccinul HPV - întrebări şi răspunsuri pentru părinţii fetelor din anii 9 şi 10 HPV Parents - Romanian 2 Aceste întrebări şi răspunsuri referitoare la vaccinul

More information

earning every day-ahead your trust stepping forward to the future opcom operatorul pie?ei de energie electricã și de gaze naturale din România Opcom

earning every day-ahead your trust stepping forward to the future opcom operatorul pie?ei de energie electricã și de gaze naturale din România Opcom earning every day-ahead your trust stepping forward to the future opcom operatorul pie?ei de energie electricã și de gaze naturale din România Opcom RAPORT DE PIA?Ã LUNAR MARTIE 218 Piaţa pentru Ziua Următoare

More information

Studiu original J.M.B. nr

Studiu original J.M.B. nr ACOPERIREA VACCINALA CU VACCINUL PENTAVALENT DIFTERO-TETANO- PERTUSSIS ACELULAR, HAEMOPHILUS INFLUENZAE, POLIOMIELITA, A COPIILOR DIN JUDETUL BRASOV INTRE ANII 2010-2013 VACCINE COVERAGE WITH THE PENTAVALENT

More information

EMILIA MARIA NICIU, EMILE DE SAEGER, MARIA ZURINI

EMILIA MARIA NICIU, EMILE DE SAEGER, MARIA ZURINI Simpozionul Impactul AQ-ului comunitar asupra echipamentelor şi tehnologiilor de mediu 1 Evaluarea Impactului Asupra Stării de Sănătate în Contextul Aplicării Acqusului Comunitar de Mediu: Expunerea Populaţiei

More information

ANALIZĂ DE SITUAŢIE ZIUA MONDIALĂ DE LUPTĂ ÎMPOTRIVA CANCERULUI 4 FEBRUARIE 2017

ANALIZĂ DE SITUAŢIE ZIUA MONDIALĂ DE LUPTĂ ÎMPOTRIVA CANCERULUI 4 FEBRUARIE 2017 INSTITUTUL NAȚIONAL DE SĂNĂTATE PUBLICĂ CENTRUL NAŢIONAL DE EVALUARE ȘI PROMOVARE A STĂRII DE SĂNĂTATE CENTRUL REGIONAL DE SĂNĂTATE PUBLICĂ TIMIȘOARA ANALIZĂ DE SITUAŢIE ZIUA MONDIALĂ DE LUPTĂ ÎMPOTRIVA

More information

Lansare de carte. Dezlegând misterele nașterii și morții și ale fenomenelor intermediare. O viziune budistă asupra vieții.

Lansare de carte. Dezlegând misterele nașterii și morții și ale fenomenelor intermediare. O viziune budistă asupra vieții. Lansare de carte Dezlegând misterele nașterii și morții și ale fenomenelor intermediare O viziune budistă asupra vieții Daisaku Ikeda Concert de pian Hiroko Minakami Editura Adenium Dezlegând misterele

More information

Eurotax Automotive Business Intelligence. Eurotax Tendințe în stabilirea valorilor reziduale

Eurotax Automotive Business Intelligence. Eurotax Tendințe în stabilirea valorilor reziduale Eurotax Automotive Business Intelligence Eurotax Tendințe în stabilirea valorilor reziduale Conferinta Nationala ALB Romania Bucuresti, noiembrie 2016 Cristian Micu Agenda Despre Eurotax Produse si clienti

More information

I.- ANALIZA FACTORILOR DE INFLUENȚĂ A PIEȚEI MUNCII... 3

I.- ANALIZA FACTORILOR DE INFLUENȚĂ A PIEȚEI MUNCII... 3 CUPRINS I.- ANALIZA FACTORILOR DE INFLUENȚĂ A PIEȚEI MUNCII... 3 1.1. Factori macroeconomici... 4 1.2. Evoluții demografice... 25 1.3. Mișcarea migratorie a populației... 35 II. ANALIZA SITUAȚIEI ÎNTREPRINDERILOR

More information

MIŞCAREA NATURALĂ A POPULAŢIEI. ROMÂNIA ÎN CONTEXTUL STATELOR MEMBRE ALE UNIUNII EUROPENE

MIŞCAREA NATURALĂ A POPULAŢIEI. ROMÂNIA ÎN CONTEXTUL STATELOR MEMBRE ALE UNIUNII EUROPENE MIŞCAREA NATURALĂ A POPULAŢIEI. ROMÂNIA ÎN CONTEXTUL STATELOR MEMBRE ALE UNIUNII EUROPENE IOAN MĂRGINEAN Articolul de faţă conţine o analiză a mişcării naturale a populaţiei României în perioada postbelică.

More information

octombrie 2009 Sondaj naţional BENEFICIAR:

octombrie 2009 Sondaj naţional BENEFICIAR: Raport de cercetare octombrie 2009 Sondaj naţional BENEFICIAR: Studiul de faţă a fost realizat de INSOMAR în perioada 8-11 octombrie 2009, la comanda Realitatea TV; Cercetarea a fost realizată folosind

More information

COMISIA COMUNITĂŢILOR EUROPENE. Propunere de RECOMANDARE A CONSILIULUI. privind vaccinarea împotriva gripei sezoniere

COMISIA COMUNITĂŢILOR EUROPENE. Propunere de RECOMANDARE A CONSILIULUI. privind vaccinarea împotriva gripei sezoniere COMISIA COMUNITĂŢILOR EUROPENE Bruxelles, 8.7.2009 COM(2009) 353 final Propunere de RECOMANDARE A CONSILIULUI privind vaccinarea împotriva gripei sezoniere RO RO EXPUNERE DE MOTIVE INTRODUCERE Gripa este

More information

Strategia Europeană în Regiunea Dunării - oportunităţi pentru economiile regiunilor implicate -

Strategia Europeană în Regiunea Dunării - oportunităţi pentru economiile regiunilor implicate - Strategia Europeană în Regiunea Dunării - oportunităţi pentru economiile regiunilor implicate - 25 mai 2010 - Palatul Parlamentului, Sala Avram Iancu Inovatie, Competitivitate, Succes Platforme Tehnologice

More information

EN teava vopsita cu capete canelate tip VICTAULIC

EN teava vopsita cu capete canelate tip VICTAULIC ArcelorMittal Tubular Products Iasi SA EN 10217-1 teava vopsita cu capete canelate tip VICTAULIC Page 1 ( 4 ) 1. Scop Documentul specifica cerintele tehnice de livrare pentru tevi EN 10217-1 cu capete

More information

SAG MITTIGATION TECHNICS USING DSTATCOMS

SAG MITTIGATION TECHNICS USING DSTATCOMS Eng. Adrian-Alexandru Moldovan, PhD student Tehnical University of Cluj Napoca. REZUMAT. Căderile de tensiune sunt una dintre cele mai frecvente probleme care pot apărea pe o linie de producţie. Căderi

More information

Reţele Neuronale Artificiale în MATLAB

Reţele Neuronale Artificiale în MATLAB Reţele Neuronale Artificiale în MATLAB Programul MATLAB dispune de o colecţie de funcţii şi interfeţe grafice, destinate lucrului cu Reţele Neuronale Artificiale, grupate sub numele de Neural Network Toolbox.

More information

Nume şi Apelativ prenume Adresa Număr telefon Tip cont Dobânda Monetar iniţial final

Nume şi Apelativ prenume Adresa Număr telefon  Tip cont Dobânda Monetar iniţial final Enunt si descriere aplicatie. Se presupune ca o organizatie (firma, banca, etc.) trebuie sa trimita scrisori prin posta unui numar (n=500, 900,...) foarte mare de clienti pe care sa -i informeze cu diverse

More information

privind timpul de instruire

privind timpul de instruire Privire de ansamblu comparativă privind privind timpul de instruire în învățământul obligatoriu cu frecvență din Europa 2013/14 Raport Eurydice Educaţie şi Formare ANALIZĂ COMPARATIVĂ Introducere 3 Timpul

More information

privind rezultatele preliminare ale Recensământului Populaţiei şi al Locuinţelor 2011

privind rezultatele preliminare ale Recensământului Populaţiei şi al Locuinţelor 2011 COMISIA CENTRALĂ PENTRU RECENSĂMÂNTUL POPULAŢIEI ŞI AL LOCUINŢELOR COMUNICAT DE PRESĂ 24 august 2012 privind rezultatele preliminare ale Recensământului Populaţiei şi al Locuinţelor 2011 Datele preliminare

More information

Dinamica soldului de Investiţii Străine Directe corelat cu evoluţia PIB în structură teritorială model de analiză

Dinamica soldului de Investiţii Străine Directe corelat cu evoluţia PIB în structură teritorială model de analiză Dinamica soldului de Investiţii Străine Directe corelat cu evoluţia PIB în structură teritorială model de analiză Prof. univ. Dr. Constantin ANGHELACHE Prof. univ. Dr. Gabriela Victoria ANGHELACHE Drd.

More information

Raport privind incluziunea. socială în România în anul 2010

Raport privind incluziunea. socială în România în anul 2010 Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale Direcţia Servicii Sociale şi Incluziune Socială Compartiment indicatori sociali şi programe incluziune socială Raport privind incluziunea socială în România

More information

Asistenţă Socială / Social Assistance

Asistenţă Socială / Social Assistance Asistenţă Socială / Social Assistance Evoluţii în domeniul asistenţei sociale... 4 1. Alocaţii, ajutoare, indemnizaţii, subvenţii, investiţii.. 44 Allowances, benefits, indemnities, subventions, investments

More information

I NTRODUCERE M ETODOLOGIE O BIECTIVE CARACTERISTICI PRINCIPALE ALE PREVALENŢEI ŞI SEVERITĂŢII EPISODULUI DEPRESIV MAJOR ÎN N ROMÂNIA CERCETARE

I NTRODUCERE M ETODOLOGIE O BIECTIVE CARACTERISTICI PRINCIPALE ALE PREVALENŢEI ŞI SEVERITĂŢII EPISODULUI DEPRESIV MAJOR ÎN N ROMÂNIA CERCETARE CERCETARE Management în sănătate XIV/2/2010; pp 28-37 I NTRODUCERE În ultimele decade a crescut interesul pentru măsurarea consecinţelor tulburărilor mintale asupra activităţilor zilnice şi asupra rolurilor

More information

STUDIUL DE ANALIZĂ A COST-EFICACITĂŢII SERVICIILOR DE ASISTENŢĂ MEDICALĂ COMUNITARĂ DIN COMUNITĂŢILE ASISTATE PE ANUL 2010 ÎN JUDEŢUL SIBIU

STUDIUL DE ANALIZĂ A COST-EFICACITĂŢII SERVICIILOR DE ASISTENŢĂ MEDICALĂ COMUNITARĂ DIN COMUNITĂŢILE ASISTATE PE ANUL 2010 ÎN JUDEŢUL SIBIU STUDIUL DE ANALIZĂ A COST-EFICACITĂŢII SERVICIILOR DE ASISTENŢĂ MEDICALĂ COMUNITARĂ DIN COMUNITĂŢILE ASISTATE PE ANUL 00 ÎN JUDEŢUL SIBIU Dr. Doina MERLA, Doctor în medicină, licenţiată în asistenţă medicală

More information

Update firmware aparat foto

Update firmware aparat foto Update firmware aparat foto Mulţumim că aţi ales un produs Nikon. Acest ghid descrie cum să efectuaţi acest update de firmware. Dacă nu aveţi încredere că puteţi realiza acest update cu succes, acesta

More information

INPUT MODELLING USING STATISTICAL DISTRIBUTIONS AND ARENA SOFTWARE

INPUT MODELLING USING STATISTICAL DISTRIBUTIONS AND ARENA SOFTWARE Annals of the Academy of Romanian Scientists Online Edition Series on Engineering Sciences ISSN 2066 8570 Volume 7, Number 1/2015 63 INPUT MODELLING USING STATISTICAL DISTRIBUTIONS AND ARENA SOFTWARE Elena

More information

Text nou în informațiile referitoare la produs Extrase din recomandările PRAC privind semnalele

Text nou în informațiile referitoare la produs Extrase din recomandările PRAC privind semnalele 25 February 2016 EMA/PRAC/137771/2016 Pharmacovigilance Risk Assessment Committee (PRAC) Text nou în informațiile referitoare la produs Extrase din recomandările PRAC privind semnalele Adoptat la reuniunea

More information

Evoluţii în domeniul asistenţei sociale în anul 2010

Evoluţii în domeniul asistenţei sociale în anul 2010 Evoluţii în domeniul asistenţei sociale în anul 2010 Asistenţa socială, componentă a sistemului naţional de protecţie socială, cuprinde serviciile sociale şi prestaţiile sociale acordate în vederea dezvoltării

More information

Anul European al Egalităţii de Şanse pentru Toţi se pregăteşte să alimenteze dezbaterea asupra diversităţii

Anul European al Egalităţii de Şanse pentru Toţi se pregăteşte să alimenteze dezbaterea asupra diversităţii IP/07/69 Bruxelles, 23 ianuarie 2007 Anul European al Egalităţii de Şanse pentru Toţi se pregăteşte să alimenteze dezbaterea asupra diversităţii Noul site web al Anului European al Egalităţii de Şanse

More information

STARS! Students acting to reduce speed Final report

STARS! Students acting to reduce speed Final report STARS! Students acting to reduce speed Final report Students: Chiba Daniel, Lionte Radu Students at The Police Academy Alexandru Ioan Cuza - Bucharest 25 th.07.2011 1 Index of contents 1. Introduction...3

More information