După efectuarea operaţiilor dorite, calculatorul trebuie închis. Pentru oprirea corectă a sistemului de operare va trebui să folosim butonul

Size: px
Start display at page:

Download "După efectuarea operaţiilor dorite, calculatorul trebuie închis. Pentru oprirea corectă a sistemului de operare va trebui să folosim butonul"

Transcription

1 Windows Vista Business Pagina 1 1. PRIMII PAŞI ÎN LUCRUL CU CALCULATORUL 1.1. Pornirea calculatorului Orice calculator are pe cutie cel puţin un buton (de pornire) şi, eventual, unul de restartare în caz de blocare a calculatorului. Pentru pornire va trebui să apăsăm butonul de pornire (de obicei cel mai mare dintre ele) şi pe care scrie uneori Power sau On. De asemenea, monitorul are un buton de pornire care, o dată apăsat, apare o luminiţă verde ce indică deschiderea acestuia. În acest moment calculatorul porneşte şi pe monitor apare interfaţa grafică a sistemului de operare. Dacă după apărarea butonului calculatorului acesta nu a pornit, va trebui să verificăm următoarele posibilităţi: calculatorul nu este conectat la reţeaua de alimentare; întrerupătorul aflat în partea din spate a unităţii centrale este pus pe opţiunea 0 (închis) numai la calculatoarele prevăzute cu întrerupător; monitorul este oprit Închiderea şi repornirea calculatorului După efectuarea operaţiilor dorite, calculatorul trebuie închis. Pentru oprirea corectă a sistemului de operare va trebui să folosim butonul meniul Start, aflat în colţul din stânga-jos al ecranului. 1 (Shut Down) din O metodă mai eficientă de a opri sistemul este de a-l bloca butonul (Lock) din meniul Start. Sistemul va salva în memorie şi pe hard-disc toate informaţiile (documentele şi programele deschise) şi va trece într-o stare de aşteptare în care va consuma foarte puţină energie. Revenirea se va face mult mai rapid decât o pornire la rece, prin apăsarea oricărei taste, refăcându-se toate programele şi documentele deschise la trecerea în starea de aşteptare. 2 Pe lângă aceste posibilităţi, mai există câteva variante, oferite de butonul din meniul Start: Switch User permite comutarea pe alt utilizator. Log Off pentru ieşirea din sesiune a utilizatorului. Se va afişa acelaşi dialog ca la pornire. Restart repornirea calculatorului Noţiunea de sistem de operare La pornirea calculatorului, se încarcă automat de pe un disc (de obicei, C:) în memoria RAM un set de programe 3 numit sistem de operare. Acesta va rămâne în 1 Dacă sunt deschise aplicaţii care au deschise documente ce au fost create şi/sau modificate, sistemul cere confirmare pentru salvarea lor. 2 Dacă la pornirea calculatorului s-a cerut o parolă, ea va fi cerută şi acum. 3 Aceste fişiere sunt MSDOS.SYS, IO.SYS şi COMMAND.COM.

2 Windows Vista Business Pagina 2 memorie pe toată durata funcţionării calculatorului şi va fi o interfaţă 4 pentru executarea celorlalte aplicaţii. Printre sistemele de operare mai folosite sunt MS-DOS (mai vechi), Windows (cel mai popular la ora actuală, cu diverse versiuni: 95, 98, NT, 2000, XP, Vista), Unix, Linux Noţiunea de desktop Windows Vista consideră ecranul ca o masă de lucru (desktop), deci ca un spaţiu în care obiectele existente pot fi mutate, şterse, copiate, modificate sau în care putem crea alte obiecte. Iniţial, desktop-ul conţine: 1. Bara de aplicaţii (taskuri) 5 se află în partea de jos a ecranului şi, la rândul ei, conţine: meniul Start, cu opţiuni pentru ieşirea din Windows, Help, căutarea unui fişier, lansarea rapidă a unor aplicaţii etc.; 6 câte un buton pentru fiecare aplicaţie în curs de execuţie; în zona de notificări (în dreapta) se afişează pictograme de stare ale unor aplicaţii sau componente (de exemplu, aplicaţia antivirus, o pictogramă pentru conectare la Internet, ora, sunet, limba pentru tastatură etc.) 7 2. Pictograma Computer permite vizualizarea şi modificarea caracteristicilor elementelor calculatorului (discuri locale şi discuri de reţea, imprimante etc.); 3. Pictograma Recycle Bin se foloseşte la recuperarea fişierelor şterse. Pe lângă acestea, mai pot apărea diverse alte pictograme, asociate unor aplicaţii, foldere etc Operaţii cu mouse-ul În mod normal, indicatorul de mouse are forma alăturată: Sunt posibile următoarele operaţii cu mouse-ul asupra unui obiect (folder, aplicaţie, document, pictogramă etc.): clic clic pe butonul stâng atunci când indicatorul de mouse se află deasupra obiectului; în general, operaţia se foloseşte la selectarea unei comenzi (din 4 Interfaţa este o legătură între două componente hardware, între două aplicaţii sau între utilizator şi o aplicaţie, cu ajutorul căreia se obţine un schimb corect de date. 5 Bara poate fi mutată, prin tragere cu mouse-ul de zona liberă, pe orice latură a ecranului. 6 La activare, se afişează un meniu vertical cu unele opţiuni standard, care vor fi discutate mai jos. 7 În general, nu sunt afişate în zona de notificări toate pictogramele. Pentru afişarea tuturora, se va folosi butonul.

3 Windows Vista Business Pagina 3 meniu sau ca buton) sau a unui obiect pentru copiere, mutare, ştergere, schimbare nume etc.; clic dublu două clic-uri pe butonul stâng, în succesiune rapidă, când indicatorul de mouse se află deasupra obiectului; în general, se foloseşte pentru lansarea unei aplicaţii sau la deschiderea unui document; clic dreapta clic simplu pe butonul din dreapta al mouse-ului atunci când indicatorul de mouse se află deasupra obiectului; operaţia deschide un meniu contextual care conţine operaţiile uzuale care se pot executa cu obiectul; tragere (numită şi glisare sau drag-and-drop) constă în ţinerea apăsată a butonului stâng al mouse-ului când indicatorul se află pe un obiect sau un grup de obiecte şi mişcarea mouse-ului pe masă până acesta ajunge în noua poziţie; în final, vom elibera butonul mouse-ului Aranjarea pictogramelor pe desktop Pictogramele de pe desktop pot fi mutate oriunde, după dorinţă, prin tragere cu mouse-ul. În afară de această variantă, putem impune Windows-ului să aranjeze şi să alinieze automat pictogramele pe desktop, astfel: 1. Clic dreapta în spaţiul liber al desktop-ului. 2. View Sort By, după care alegem criteriul de ordonare (nume, mărime, tip, data ultimei modificări); sau View Auto Arrange pentru mutarea pictogramelor către colţul din stânga sus, eventual pe mai multe coloane; sau View Align to Grid pentru aliniere la o grilă invizibilă (dacă opţiunea e dezactivată, spaţierea pictogramelor se poate stabili manual, prin tragere) Ascunderea/reafişarea pictogramelor de pe desktop Pentru ascundere: clic dreapta în spaţiul liber al desktop-ului View activare Show Desktop Icons. Reafişarea se face la fel Noţiunea de fişier şi cea de folder Definiţie. Un fişier este o colecţie organizată de informaţii. Toate informaţiile dintr-un calculator sunt stocate în fişiere. În general, fişierele pot fi clasificate în câteva mari tipuri: Fişiere document pot conţine texte, imagini, sunete (inclusiv muzică), imagini video, tabele, baze de date etc. şi sunt create/modificate cu ajutorul aplicaţiilor. Fişiere aplicaţie (programele) conţin cod executabil (instrucţiuni) care sunt executate de sistemul de operare. Fişiere auxiliare conţin informaţii necesare executării corecte a instrucţiunilor de către sistemul de operare. Definiţie. Un folder (numit director în sistemele de operare mai vechi) este o colecţie de fişiere şi/sau alte foldere.

4 Windows Vista Business Pagina Organizarea logică a unui disc Indiferent de tipul de disc (hard-disc, dischetă, CD etc.), acesta este organizat, din punct de vedere logic, în: Un folder rădăcină, unic la nivelul întregului disc; Unul sau mai multe foldere principale, care pot conţine fişiere şi/sau subfoldere care la rândul lor pot conţine fişiere şi/sau subfoldere etc. Rezultă pentru un disc o structură logică arborescentă, ca în imaginea alăturată: Prin analogie, un disc poate fi conceput la o bibliotecă publică, în care: Clădirea poate fi asimilată cu folderul rădăcină; Fiecare încăpere cu dulapuri de cărţi ar fi un folder principal; Fiecare dulap ar fi un subfolder iar fiecare raft ar fi un subsubfolder; Fiecare carte este un fişier. Pot exista şi foldere goale, ca şi foldere care conţin doar subfoldere, nu şi fişiere. Fiecare fişier din sistem este caracterizat prin aşa-numitul specificator de fişier unic la nivelul întregului sistem de operare, de forma: disc:\cale\nume.extensie în care: disc: litera discului 8 pe care se află fişierul, urmată de caracterul douăpuncte (:); cale traseul de foldere parcurse din folderul rădăcină până la folderul în care se află fişierul (inclusiv); fiecare folder întâlnit pe traseu trebuie despărţit de cel anterior cu un caracter backslash (\); nume numele fişierului; extensie tipul fişierului (sugerează conţinutul acestuia). De exemplu, pentru fişierul cliplib.dll din imaginea de mai sus, specificatorul va fi: C:\Clip\cliplib.dll Pe ecran, folderele sunt reprezentate prin: pictograme de folder au aspectul unui dosar galben, cu numele folderului ataşat (Exemplu: Start All Programs Accessories Explorer discul C:), panoul din stânga; ferestre prezintă conţinutul unui folder (Exemplu: la fel, dar panoul din dreapta). 8 Prin A: se desemnează unitatea de dischetă, prin C: unitatea de hard-disc iar prin D: unitatea de CD sau DVD (în general).

5 Windows Vista Business Pagina Noţiunea de pictogramă (icon) O pictogramă e o reprezentare grafică a unor elemente cu care lucrează Windows Vista, de fapt un mic desen însoţit de un text explicativ. În Windows Vista există patru tipuri mari de pictograme: de disc au aspectul unui disc şi determină afişarea conţinutului acestuia (Exemplu: clic dublu pe Computer, apoi pictogramele pentru C: şi D:); de folder au aspectul unui dosar galben; de aplicaţie determină lansarea în execuţie a aplicaţiei (Exemplu: clic dublu pe pictograma Microsoft Word Office 2007); de document reprezintă un fişier-document de pe disc, aspectul ei depinzând de aplicaţia cu care a fost creat documentul sau de extensia sa Pictograme de disc (Exemple: v. mai jos). Pictogramă de folder Pictograme de aplicaţie Pictograme de document 9 (în C:\Program Files\Microsoft Office\Office 12 (în C:\WINDOWS) (în C:\Dupa amiaza) Lansarea în execuţie a unui program În Windows, fiecare program (numit, adesea, şi aplicaţie) se lansează în execuţie într-o fereastră. La instalarea unui program nou, acestuia i se asociază o pictogramă şi, de multe ori, se creează un folder în care se află fişierul-program şi fişierele auxiliare necesare lui. Există două metode principale de a lansa în execuţie o aplicaţie: 9 Pentru mai multe pictograme pentru fişiere, v. capitolul Pictogramele celor mai utilizate tipuri de documente.

6 Windows Vista Business Pagina 6 1. Folosirea meniului Start (Start All Programs alegere program din lista afişată). Pentru unele programe, în locul lor se afişează o pictogramă de folder, ceea ce înseamnă că vom putea alege din acel folder ce program vrem să lansăm în execuţie. Exemplu: Start All Programs Accessories. 2. Clic dublu pe pictograma-scurtătură (shortcut) asociată programului şi aflată, în general, pe desktop. Exemplu: pictograma Word 2007 de pe desktop. În ambele cazuri se deschide o fereastră aparţinând programului (aplicaţiei) iar pe bara de aplicaţii apare butonul corespunzător Închiderea unei aplicaţii care nu răspunde comenzilor primite În general, închiderea unei ferestre se face fie cu un clic pe butonul aflat în colţul din dreapta-sus al ferestrei, fie folosind File Exit din meniul ferestrei. Dacă o aplicaţie nu mai răspunde comenzilor primite de la tastatură sau mouse, va trebui să forţăm închiderea aplicaţiei. Pentru aceasta: 1. Apăsăm simultan tastele Ctrl+Alt+Delete şi alegem Start Task Manager sau clic dreapta într-o zonă liberă din bara de aplicaţii, apoi alegem Task Manager. 2. În fereastra afişată selectăm pagina de dialog Applications. Aceasta conţine o listă cu toate aplicaţiile în curs de execuţie (în dreptul celor care nu funcţionează apare scris Not Responding iar la celelalte apare scris Running). 3. Alegem aplicaţia pe care dorim să o închidem şi folosim butonul End Task Informaţii despre computer Pentru a putea afla diverse informaţii despre sistemul de operare (numele şi versiunea sa) şi despre componentele hardware (procesor, mărime RAM etc.), dăm clicdreapta pe pictograma Computer şi folosim opţiunea Properties din meniul contextual. În fereastra afişată se prezintă informaţiile dorite. 2. LUCRUL CU FERESTRELE Pentru afişarea informaţiilor stocate pe discuri (documente, alte fişiere), ca şi pentru executarea aplicaţiilor, sistemele de operare Windows folosesc zone dreptunghiulare de ecran numite ferestre Tipuri de ferestre Windows Vista lucrează cu 4 tipuri de ferestre:

7 Windows Vista Business Pagina 7 1. Ferestre de navigare (Exemplu: Computer): afişează conţinutul unei componente a mediului Windows Vista; afişează două subferestre (panouri): cea din stânga prezintă componentele principale (în general, discuri şi foldere) iar cea din dreapta afişează conţinutul componentei selectate în stânga (subfoldere şi/sau fişiere); conţin o bară de titlu cu numele componentei; 2. Ferestre de aplicaţie (Exemplu: Start All Programs Microsoft Office Microsoft Office Excel 2007): conţin aplicaţia în curs de execuţie; în bara de titlu apare numele aplicaţiei; meniul este specific fiecărei aplicaţii în parte. 3. Ferestre de document (Exemplu: Start All Programs Microsoft Office Microsoft Office Excel 2007): sunt conţinute în ferestrele de aplicaţie şi nu pot fi mutate în afara acestora; afişează conţinutul documentului cu care lucrează aplicaţia. 4. Dialoguri (Exemplu: Start All Programs Accessories Run): propun utilizatorului opţiuni pentru introducerea unor date, selectarea unei variante etc.; unele ferestre de dialog prezintă utilizatorului mesaje de avertisment sau de eroare Elementele unei ferestre Ca exemplu, vom folosi Start All Programs Microsoft Office Microsoft Office Word 2007, deoarece este o fereastră complexă, care conţine toate elementele posibile.

8 Windows Vista Business Pagina 8 bara de titlu meniul orizontal buton de minimizare buton de închidere buton de maximizare bara de defilare pe verticală punctul de inserare bară de instrumente bara de stare bara de defilare pe orizontală Aceste elemente sunt: 1. Butonul meniului sistem (numit şi meniu de control al ferestrei) se află în colţul din stânga-sus. În general, el reprezintă pictograma aplicaţiei care se execută în fereastră şi conţine comenzi pentru operaţii cu fereastra (mutare, schimbare dimensiuni, închidere etc.). Meniul sistem se deschide cu un clic pe buton sau cu Alt+spaţiu (pentru operaţii, v. mai jos). 2. Bara de titlu prezintă, în funcţie de tipul ferestrei, numele aplicaţiei şi, eventual, al documentului deschis sau numele componentei sistem prezentate în fereastră. 3. Meniul orizontal permite accesul la comenzile posibile în fereastra respectivă. 4. Barele de defilare se folosesc la deplasarea rapidă în conţinutul ferestrei, utilizând mouse-ul Butonul de minimizare reduce fereastra la dimensiunile unui buton în bara de aplicații (este util, de exemplu, atunci când dorim să avem acces la o fereastră aflată în spatele ferestrei curente) Butonul de maximizare extinde fereastra pe tot spaţiul de pe ecran. 10 Barele de defilare apar numai când conţinutul unei ferestre nu poate fi afişat la dimensiunile actuale ale acesteia. Există următoarele variante, la o anumită dimensiune a ferestrei: apar ambele bare de defilare nu se poate afişa complet conţinutul ferestrei nici pe orizontală, nici pe verticală; apare o singură bară de defilare nu se poate afişa complet conţinutul ferestrei pe acea dimensiune; nu apare nici o bară de defilare dimensiunile actuale sunt suficiente pentru a afişa tot conţinutul. 11 Cele patru butoane pot fi accesate numai cu mouse-ul.

9 Windows Vista Business Pagina 9 7. Butonul de restaurare aduce fereastra la dimensiunile anterioare Butonul de închidere determină închiderea ferestrei. Dacă fereastra aparţine unei aplicaţii care lucrează cu un document (de exemplu Microsoft Word, Microsoft Excel, Paint), se va cere confirmare pentru salvarea documentului. 9. Barele de instrumente conţin butoane pentru executarea unor comenzi uzuale, fără a se mai folosi meniul Punctul de inserare arată locul în care va apărea ceea ce se tastează în document. În funcţie de aplicaţie, forma punctului de inserare diferă. 11. Bordura şi colţurile se folosesc la modificarea dimensiunilor ferestrei prin tragere cu mouse-ul Operaţii cu ferestre Ferestrele pot fi mutate, minimizate, extinse pe întregul ecran, pot fi închise sau li se pot schimba dimensiunile. OBSERVAȚIE Toate operațiile descrise mai jos sunt posibile și cu tastatura. Pentru aceasta, folosim Alt+spațiu pentru deschiderea meniului de control al ferestrei și, din meniul de control afișat, folosim opțiunea corespunzătoare Mutarea unei ferestre Tragem bara de titlu a ferestrei până când fereastra ajunge în poziţia dorită. Pentru renunţare, folosim tasta Esc înainte de eliberarea butonului Schimbarea dimensiunilor unei ferestre Uneori dorim să vedem dintr-o singură privire întregul conţinut al unei ferestre sau să micşorăm fereastra astfel încât pe ecran să aibă loc şi o alta. Modificarea dimensiunilor depinde de mărimea actuală a ferestrei dar nu este posibilă la dialoguri (acestea pot fi mutate oriunde pe ecran dar nu li se pot schimba dimensiunile) Modificarea mărimii unei ferestre cu dimensiuni oarecare Plasăm cursorul pe un colţ sau pe o latură a ferestrei până când ia forma unei săgeți cu două vârfuri (în funcţie de latura pe care se află cursorul) și tragem cu mouse-ul în direcţia în care dorim să schimbăm dimensiunile. La eliberarea butonului de mouse, fereastra va avea dimensiunea dorită Maximizarea unei ferestre Maximizarea înseamnă extinderea ferestrei la dimensiunile întregului ecran și se 12 Butonul de restaurare şi cel de maximizare se exclud reciproc. 13 Operaţiile scoase ca butoane în barele de instrumente pot fi întotdeauna executate şi din meniu dar nu şi invers (ceea ce înseamnă că în meniu apar toate operaţiile posibile iar în barele de instrumente numai cele care sunt utilizate mai frecvent). În plus, barele de instrumente pot fi folosite numai cu mouse-ul: dacă mouse-ul nu funcţionează, singura posibilitate de a executa operaţiile dorite este meniul. 14 Ferestrele maximizate nu au borduri și colțuri. 15 Nu se pot muta ferestrele maximizate sau minimizate.

10 Windows Vista Business Pagina 10 execută printr-un clic pe butonul de maximizare Minimizarea unei ferestre Minimizarea înseamnă reducerea ferestrei la dimensiunile unui buton în bara de aplicații și se execută printr-un clic pe butonul de minimizare Aducerea ferestrei la dimensiunile anterioare (restaurarea) Restaurarea reprezintă revenirea ferestrei la dimensiunile anterioare. Pot apărea două situaţii, în funcţie de dimensiunile actuale ale ferestrei: 1. Dacă fereastra a fost maximizată: clic pe butonul de restaurare Dacă fereastra a fost minimizată: clic pe butonul respectiv din bara de aplicații Închiderea unei ferestre Mouse variante: File Exit pentru ferestrele de aplicaţie; clic dublu pe meniul sistem al ferestrei; clic pe butonul de închidere al ferestrei. 19 Tastatură variante: Ctrl+F4 dacă dorim să închidem o fereastră document; Alt+F4 dacă dorim să închidem alte tipuri de ferestre; Alt+bara de spaţiu pentru deschiderea meniului sistem al ferestrei, din care se alege Close. OBSERVAŢIE Indiferent de varianta folosită, dacă fereastra aparţine unei aplicaţii care a deschis un document şi acesta a fost modificat, Windows va cere confirmare pentru salvarea acestuia (scrierea lui pe disc) Trecerea de la o fereastră la alta Uneori sunt deschise mai multe ferestre şi dorim să executăm o operaţie cu una care nu este cea curentă. Pentru aceasta, fereastra respectivă trebuie adusă în primplan. Acest lucru se realizează astfel: Mouse clic pe butonul corespunzător ferestrei respective din bara de aplicații sau, dacă fereastra este vizibilă, undeva în interiorul ferestrei. Tastatura ţinem apăsată tasta Alt şi tastăm Tab până când, în dialogul afişat, se selectează fereastra dorită Defilarea conţinutului unei ferestre Foarte frecvent, Windows nu poate afişa la un moment dat întregul conţinut al unei ferestre. În aceste situaţii, ne putem deplasa rapid în fereastră folosind fie mouse- 16 Se poate folosi şi Maximize din meniul contextual al butonului corespunzător ferestrei, din bara de aplicații. 17 Se poate folosi şi Minimize din meniul contextual al butonului corespunzător ferestrei, din bara de aplicații. 18 Se poate folosi şi Restore din meniul contextual al butonului corespunzător ferestrei, din bara de aplicații. 19 Se poate folosi şi Restore din meniul contextual al butonului corespunzător ferestrei, din bara de aplicații.

11 Windows Vista Business Pagina 11 ul, fie tastatura. OBSERVAŢIE Dacă ne deplasăm în fereastră cu mouse-ul, vom folosi barele de defilare orizontală şi verticală, care au următoarele componente: 20 butonul pentru deplasare spre început (săgeată în sus); butonul pentru deplasare spre sfârşit (săgeată în jos); indicatorul de poziţie curentă. Aceste moduri de deplasare sunt sintetizate în tabelul următor: Mod defilare Cu mouse-ul Cu tastatura O linie/un element mai sus sau mai jos Un ecran mai sus sau mai jos Un ecran spre stânga sau spre dreapta Continuă La început de linie/listă La sfârşit de linie/listă La început de fereastră La sfârşit de fereastră Clic pe butoanele săgeţi din bara de defilare verticală Clic deasupra sau sub indicatorul de poziţie din bara de defilare verticală Clic la stânga sau la dreapta indicatorului din bara de defilare orizontală Tragere cu mouse-ul de indicatorul de poziţie până ajungem în poziţia dorită Tragem spre stânga indicatorul de poziţie din bara orizontală Tragem spre dreapta indicatorul de poziţie din bara orizontală 1. la ferestrele document tragem în sus indicatorul de poziţie din bara de defilare verticală; 2. la ferestrele cu liste: tragem indicatorul de poziţie dintr-o bară de defilare. 1. la ferestrele document tragem în jos indicatorul de poziţie din bara de defilare verticală; 2. la ferestrele cu liste tragem indicatorul de poziţie dintr-o bară de defilare. Tastele săgeţi verticale PageUp/PageDown Ctrl+PageUp/PageDown 21 Home End 1. Ctrl+Home la ferestrele document; 2. Home la ferestrele care conţin liste 1. Ctrl+End la ferestrele document; 2. End la ferestrele care conţin liste Pentru exemplificare, Computer C:\Windows, apoi View Details Aranjarea ferestrelor Dacă sunt deschise mai multe ferestre, bara de titlu a ferestrei active este evidenţiată printr-o culoare distinctă de a celorlalte. Dacă pe sunt deschise mai multe ferestre, acestea pot fi aranjate astfel încât să poată fi vizibile toate sau numai barele lor de titlu. Pentru aceasta se activează meniul 20 În acest desen am folosit bara de defilare verticală; pentru cea orizontală, principiile sunt aceleaşi. 21 Funcţionează numai la ferestrele care prezintă liste (ex. Computer), nu şi la fişierele care conţin text (ex. Word 2007).

12 Windows Vista Business Pagina 12 contextual al barei de aplicații (clic dreapta pe o zona libera din aceasta) şi se alege una dintre variantele: Cascade Windows aranjează ferestrele astfel încât pentru cele din fundal să fie accesibile doar barele de titlu; Show Windows Stacked aranjează ferestrele una peste alta, pe verticală; Show Windows Side By Side aranjează ferestrele una lângă alta, pe orizontală; Show the Desktop minimizează toate ferestrele deschise. 3. DIALOGURI Un dialog este o fereastră specială, folosită pentru a permite utilizatorului să specifice diverse opţiuni şi este caracterizat prin următoarele: 1. Poate fi mutat oriunde pe ecran, dar nu i se pot modifica dimensiunile. 2. Conţine elemente de control. REGULI GENERALE: 1. Putem deosebi un dialog de o fereastră prin faptul că dialogul nu prezintă, în colţul din dreapta-sus, butoanele pentru schimbarea dimensiunilor (Exemplu: Start All Programs Accessories Run). 2. La un moment dat, un singur element de control dintr-un dialog este curent, el fiind evidenţiat printr-un chenar cu linie punctată. Asupra lui putem face modificările dorite sau îl putem activa, în funcţie de tipul său. 3. Unele elemente de control sunt afişate pe gri (estompat), ceea ce înseamnă că în contextul actual nu pot fi accesate sau activate. 4. Deplasarea de la un element de control la altul se face cu: Mouse un clic 22 urmat, eventual, de alegerea sau introducerea unei valori. Tastatura: Tab trecerea la elementul următor; Shift+Tab trecerea la elementul anterior. 5. Confirmarea valorii unui element de control se face: Mouse clic pe element; Tastatura: Enter Elementele de control dintr-un dialog Etichetele paginilor de dialog Exemplu: Start Control Panel Internet Options. Deoarece unele dialoguri conţin prea multe opţiuni pentru a putea fi înglobate într-un singur ecran, opţiunile sunt împărţite în categorii distincte, fiecare categorie fiind afişată într-o pagină, identificată de o etichetă de pagină. În partea superioară a dialogului se vor afişa toate etichetele, ca la un repertoar, selectarea uneia făcându-se: 22 Unele elemente de control determină efectuarea unei acţiuni la un clic pe ele.

13 Windows Vista Business Pagina 13 Mouse clic pe eticheta dorită. Tastatura Tab sau Shift+Tab până ajungem la setul de etichete, după care folosim tastele săgeţi orizontale pentru a ajunge la pagina de dialog dorită Butoane de comandă (declanşatoare) Exemplu: acelaşi ca mai sus, unde există butoanele OK, Cancel şi Apply. Determină executarea unei acţiuni. CONVENŢII 1. Unele butoane de comandă sunt urmate de puncte de suspensie (...), ceea ce înseamnă că afişează alt dialog, pentru specificarea detaliilor (Exemplu: ca mai sus, apoi butonul Delete...). 2. Unele butoane de comandă sunt afișate cu o altă culoare de o bordură mai groasă, ceea ce arată că Windows consideră acel buton ca buton implicit, adică drept buton a cărui acţiune asociată se va executa atunci când se tastează Enter). Exemplu: butonul OK. De obicei, butoanele de comandă dintr-un dialog sunt: OK aplică opţiunile din celelalte elemente din dialog, execută operaţia şi închide dialogul; Cancel nu se aplică nici o opţiune şi se închide fereastra; Apply aplică opţiunile, fără a închide dialogul Zone de editare text Exemplu: Start Control Panel Internet Options pagina General. Sunt elemente de dialog în care se poate introduce text de la tastatură. Dacă zona de editare text este goală, ea conţine un cursor bară cu afişare intermitentă, în aşteptarea textului; dacă zona conţine un text, acesta poate fi şters şi modificat Liste derulante (ascunse) Exemplu: ca mai sus, pagina Programs. Sunt zone de editare text cu o săgeată în dreapta. La selectarea săgeţii, lista se expandează şi utilizatorul poate alege una dintre valorile oferite. Alegerea unei valori dintr-o astfel de listă se face cu clic pe butonul cu săgeată, apoi un clic pe elementul dorit. OBSERVAŢIE Unele liste derulante interzic utilizatorului să modifice o valoare existentă sau să introducă text, impunându-i să aleagă dintr-o listă prestabilită (exemplul de mai sus) Butoane radio Exemplu: acelaşi ca mai sus, pagina Advanced Underline links. Sunt seturi de opţiuni care se exclud reciproc. Au aspectul unor cercuri cu un text explicativ alăturat, dintre care unul

14 Windows Vista Business Pagina 14 singur (cel curent) are un punct în mijloc. Selectarea unei opţiuni se face cu clic pe opţiune sau pe textul alăturat Comutatoare (casete de validare) Exemplu: ca mai sus, pagina Advanced. Sunt elemente de control care permit activarea/dezactivarea unei opţiuni şi au aspectul unui pătrat care conţine sau nu semnul (dacă este prezent, opţiunea respectivă este activată). Activarea/dezactivarea se face cu un clic pe pătrat sau pe textul alăturat Indicatoare Exemplu: ca mai sus, pagina Privacy. Permit modificarea unei caracteristici între două limite, prin tragere cu mouse-ul de acul indicator Butoane cu incrementare/decrementare Exemplu: clic dublu pe pictograma Word 2007 Page Layout butonul Margins Custom Margins. Sunt elemente care permit specificarea unei valori numerice şi au aspectul unei zone de editare text, alături de care se află două butoane săgeţi. Modificarea valorii curente se face prin clic-uri pe butoanele săgeţi alăturate; dacă valoarea dorită este foarte depărtată de valoarea curentă, putem șterge valoarea existentă și să o introducem direct pe cea pe care o dorim Link-uri (legături) Exemplu: Start Control Panel System. Unele dialoguri conţin legături (link-uri) care, la activare, determină deschiderea unei ferestre/unui alt dialog în care se oferă informații suplimentare. O legătură are aspectul unui text subliniat sau scris cu altă culoare decât textul normal, deşi aceasta nu este o regulă (uneori, legătura are aspectul unui text normal). Putem afla dacă un text este legătură plasând cursorul de mouse pe el: dacă acesta ia forma unei palme, înseamnă că este legătură. Activarea se face cu clic pe text iar revenirea la dialogul anterior se realizează prin deschiderea ferestrei/dialogului suplimentar. 4. MENIURI ÎN WINDOWS VISTA Toate comenzile Windows Vista sunt cuprinse în sisteme de meniuri, care pot fi de următoarele tipuri:

15 Windows Vista Business Pagina 15 Meniul orizontal este cel de care dispune orice fereastră. La activare, fiecare opţiune se dezvoltă într-un meniu vertical (submeniu); Meniul de control orice aplicaţie care se execută într-o fereastră are în colţul din stânga-sus al ferestrei un buton cu care se activează acest meniu (v. mai sus); Meniu contextual este un meniu care permite utilizatorilor să execute operaţiile uzuale mai rapid; acest meniu conţine opţiuni care depind de tipul obiectului; Meniul Start printr-o structură arborescentă, ne permite să activăm orice aplicaţie (Windows sau non-windows) instalată în sistem Activarea meniurilor În funcţie de tipul meniului, activarea se face diferit (ca exemplu, vom folosi Computer de pe desktop). OBSERVAȚII Dacă meniul orizontal nu este afișat, vom folosi butonul Organize Layout Menu Bar Activarea unei opţiuni dintr-un meniu orizontal 1. Mouse clic pe opţiunea dorită. 2. Tastatura: Alt, apoi săgeţile orizontale până ajungem pe opţiunea dorită, după care confirmăm cu Enter; Alt+litera subliniată Activarea unui meniu contextual 1. Mouse clic dreapta pe obiectul căruia vrem să-i aplicăm operaţia. 2. Tastatura tastele săgeţi sau Tab până când ajungem pe obiect, apoi Shift+F Activarea meniului Start 1. Mouse clic pe butonul Start. 2. Tastatura Ctrl+Esc Activarea meniului de control al ferestrei 1. Mouse clic pe butonul din colţul din stânga-sus al ferestrei; 2. Tastatura Alt+spaţiu Selectarea unei opţiuni dintr-un meniu Exemplu: Computer. În general, elementele unui meniu sunt comenzi, caracteristici ale textelor sau elementelor grafice, nume ale altor meniuri etc. Selectarea unei opţiuni se face: 1. Mouse clic pe ea. 2. Tastatura tastele săgeţi pentru selectare, apoi Enter pentru confirmare. 23 Această metodă este mai rapidă deoarece deschide şi meniul vertical aferent dar, din păcate, litera din textul meniului e subliniată numai după apăsarea tastei Alt.

16 Windows Vista Business Pagina 16 Uneori, aspectul unei opţiuni dintr-un meniu ne poate da indicii asupra modului de comportare în continuare a comenzii: opţiunea e scrisă cu gri (estompat) nu e disponibilă pentru că operaţia respectivă nu poate fi executată în contextul actual (Exemplu: Edit Paste); opţiunea are în faţă caracterul lucrează ca şi comutator şi este activată (Exemplu: View Status Bar); după opţiune urmează puncte de suspensie (...) la activare se va afişa un dialog pentru setări suplimentare (Exemplu: Tools Folder Options...); opţiunea are în faţă caracterul este opţiunea curent aleasă dintr-un set de opţiuni care se exclud reciproc (Exemplu: View Extra Large Icons, Large Icons, Medium Icons, Small Icons, List, Details, Tiles); opţiunea are în dreapta simbolul la activare, se afişează un submeniu (afişare în cascadă) (Exemplu: View Sort by); combinaţia de taste din dreapta permite activarea rapidă a unei opţiuni, fără a mai fi nevoie să deschidem meniul în care se află ea (de exemplu, în meniul Edit opţiunea Select All are asociată combinaţia Ctrl+A). 5. OPERAŢII CU FIŞIERE ŞI FOLDERE Pentru aceste operaţii se va folosi obiectul Computer al mediului Windows Vista, aflat pe desktop și care, la activare, afișează o fereastră ce se poate împărți în mai multe subferestre (panouri), cele dorite putând fi alese de la Organize Layout:

17 Windows Vista Business Pagina 17 Panoul de navigare Bara de adrese Bara de meniu Bara de comenzi Panoul previzualizare de Panoul cu listă Panoul cu detalii Bara de stare Componentele ferestrei sunt: 1. Panoul de navigare (Navigation Pane) este panoul din stânga şi afişează, într-o structură arborescentă, toate componentele din sistem. Folderul principal este Desktop, din care pornesc: un folder cu numele utilizatorului, Computer și alte componente. În mod normal, din Computer pleacă unitatea de dischetă A:, hard-discul C:, unitatea de CD/DVD D:. Dacă Panoul de navigare nu este afişat, el poate fi activat cu Organize Layout Navigation Pane. 2. Panoul listă afişează conţinutul discului/folderului selectat în panoul de navigare. 3. Bara de adrese (Address Bar) afișează poziția curentă în sistem, ca un set de legături. 4. Bara de meniu (Menu Bar) meniul ferestrei. Dacă bara nu este afişată, ea poate fi activată cu Organize Layout Menu Bar. 5. Bara de comenzi conţine comenzile pentru lucrul cu elementele din fereastră. Acestea diferă în funcţie de tipul fişierelor afişate în Panoul cu listă (de exemplu, dacă folderul selectat conţine fişiere cu sunete se vor afişa comenzi referitoare la sunet, pe când dacă folderul conţine fişiere cu imagini, comenzile vor fi cele referitoare la imagini).

18 Windows Vista Business Pagina Panoul de previzualizare (Preview Pane) dacă în panoul listă s-a selectat un fişier imagine, această zonă afişează o miniatură a imaginii alese. Dacă panoul nu este afişat, el poate fi activat cu Organize Layout Preview Pane. 7. Panoul cu detalii (Details Pane) afişează informaţii suplimentare privind obiectul selectat. Dacă nu e selectat nici un obiect, se afişează doar numărul obiectelor existente în Panoul listă. 8. Bara de stare (Status Bar) afişează informaţii statistice privind obiectul/obiectele selectate. Dacă nu este afişată, o putem activa cu View Status Bar Reguli generale pentru operaţii cu fişiere şi foldere 1. Folderul curent e afişat în bara de adrese. 2. În Windows numele fişierelor/folderelor pot avea 255 de caractere 24 şi pot conţine şi spaţii. 3. Extensiile pot avea până la 128 de caractere, 25 se află după nume şi sunt separate de acestea printr-un caracter punct. 4. Ultima operaţie poate fi anulată cu Edit Undo sau cu un clic pe butonul Undo din bara standard de instrumente (dacă există) Navigarea printre foldere Utilizarea calculatorului presupune şi navigarea printre multitudinea de foldere existente în sistem. Pentru operaţii de copiere, mutare, ştergere, redenumire de fişiere şi/sau foldere va trebui să deschidem folderul care conţine obiectele cu care dorim să executăm operaţiile respective Reguli de afişare a folderelor În panoul de navigare (stânga), folderele sunt afişate folosind câteva convenţii, pentru a sugera utilizatorului conţinutul lor. Convenţiile sunt: 3. Folderele neexpandate care conţin subfoldere sunt afişate cu un triunghi alb în stânga. 4. Folderele expandate care conţin subfoldere sunt afişate cu un triunghi maro în stânga 5. Folderele care nu conţin subfoldere nu au nimic în stânga Deschiderea unui folder Există mai multe metode, toate ducând la afişarea în Panoul de listă a fişierelor şi/sau folderelor aflate în acel folder: 1. Selectăm din bara de adrese unul din folderele afişate. 2. Folosim butonul-săgeată spre dreapta de lângă folderul-tată din bara de adrese. 3. Pentru a deschide un folder vizibil în Panoul de navigare (stânga), dăm clic simplu pe el. 4. Pentru a deschide un folder vizibil în Panoul de listă (dreapta), dăm clic dublu pe el. 24 În MS-DOS lungimea maximă a numelui era de 8 caractere, fără spaţii. 25 În MS-DOS lungimea maximă a extensiei era de 3 caractere.

19 Windows Vista Business Pagina Pentru a expanda structura unui folder dăm clic pe butonul din stânga lui. 6. Pentru a restrânge structura afişată pentru un folder dăm clic pe butonul din stânga lui. 7. Dacă am fost deja, în sesiunea curentă, prin folderul dorit, deschidem lista ascunsă din bara de adrese şi alegem folderul sau folosim butonul dreapta butonului Forward din bara de adrese. Revenirea la un folder deschis anterior se face folosind butonul Back din iar la un folder deschis mai recent prin butonul Forward Crearea unui folder Deschidem în Panoul de navigare folderul în care dorim să creăm noul folder (folderul-tată al noului folder). 2. File New Folder sau meniul contextual al Panoului de listă New Folder sau Organize New Folder. În acest moment va apărea un folder numit New Folder şi Windows va aştepta numele acestuia. 3. Tastăm imediat numele noului folder şi confirmăm cu Enter sau cu un clic undeva în afara numelui. Exemplu: Să se creeze structura de foldere alăturată, cu plecare din folderul Dupa amiaza de pe discul C: Stabilirea modului de afişare a pictogramelor în fereastra Computer În funcţie de ceea ce dorim să vedem în legătură cu fişierele dintr-un folder, putem alege din modurile de afişare disponibile astfel: Meniul View Clic-uri repetate pe butonul View din Bara de comenzi Clic dreapta în spaţiul liber din Panoul de listă View Variantele posibile sunt: Extra Large Icons, Large Icons, Medium Icons, Small Icons fiecare fişier şi/sau folder este cu pictogramă foarte mare/mare/medie/mică; List pictograme mici, eventual pe mai multe coloane; Details pentru fiecare fişier sau folder se afişează numele şi extensia (Name), data şi ora ultimei modificări (Date modified), tipul (Type), mărimea în kb (Size). 27 Tiles lângă fiecare fişier sau folder se afişează numele, extensia, mărimea şi tipul său. Icons lângă fiecare fişier sau folder se afişează doar numele şi, eventual, extensia; 26 Metoda se poate aplica şi la crearea unui folder pe desktop. 27 Coloanelor afişate li se poate modifica lăţimea prin tragere cu mouse-ul de graniţa dintre titlurile lor.

20 Windows Vista Business Pagina Sortarea fişierelor după nume, mărime, tip, data ultimei modificări Implicit, fişierele şi folderele sunt ordonate alfabetic după nume, dar pot fi ordonate şi după alte criterii. Pentru aceasta, în fereastra Computer se alege modul de afişare Details 28 şi se dă un clic de mouse pe săgeata de deasupra criteriului de sortare dorit (Name, Date Modified, Type, Size). Pentru a o ordine descrescătoare, se dă de două ori clic pe acel criteriu Gruparea fişierelor Putem grupa obiectele (fişiere şi/sau folderele) din Panoul cu listă după diverse criterii (nume, tip, mărime, data şi ora ultimei modificări etc.). 29 Pentru aceasta folosim View Group By alegem criteriul după care dorim gruparea (Name, Date Modified, Type, Size). Windows va crea grupuri ce conţin fişiere şi/sau foldere cu caracteristici asemănătoare (de exemplu, la o grupare după nume, primul grup va conţine elementele la care numele începe cu literele A...E, apoi alt grup cu F...K etc.). Folosind tot View Group By Ascending/Descending putem stabili ordinea de afişare a grupurilor. De asemenea, putem compacta/expanda fiecare grup folosind tastele săgeţi din dreapta criteriului respectiv, ca în imaginea din stânga. Anularea grupării se face cu View Group By (none). Un alt mod de afişare pe grupuri a elementelor se obţine folosind View Stack By specificare criteriu. În acest caz, se va afişa câte o pictogramă pentru fiecare grup, deschiderea grupului făcându-se ca la foldere. Revenirea la afişarea normală se face cu clic dublu pe folderul dorit în Panoul de navigare Recunoaşterea tipurilor obişnuite de fişiere Fişierele şi aplicaţiile sunt reprezentate grafic pe ecran sau în foldere prin pictograme. În mod normal, Windows asociază fiecare aplicaţie cu extensia fişierului pe care îl creează şi îi ataşează o pictogramă sugestivă, astfel încât fişierul să poată fi recunoscut după pictogramă: Pictograma Aplicaţia aferentă aplicaţiei Pictograma corespunzătoare fişierelor Extensia corespunzătoare Utilizare 28 Sortarea se poate face în orice mod de afişare, dar efectele sunt mai vizibile în modul Details. 29 Gruparea nu funcţionează în modul de afişare List.

21 Windows Vista Business Pagina 21 Word 2007.docx Crearea de documente Excel 2007.xlsx Crearea foilor de calcul Access 2007.accdb Crearea bazelor de date PowerPoint 2007.ppsx,.pptx Crearea prezentărilor Notepad.txt Crearea fişierelor text MSPaint Windows Media Player Windows Media Play-,, 30.bmp,.jpg,.gif.wav.avi Crearea imaginilor Crearea sunetelor Crearea filmelor er WinRar.rar Arhivarea fişierelor 5.8. Selectarea fişierelor/folderelor cu care se vor executa operaţiile Marea majoritate a operaţiilor cu fişiere şi foldere (copieri, mutări, ştergeri etc.) necesită selectarea lor în prealabil. Pentru selectarea unui grup de fişiere şi/sau foldere, deschidem întâi discul și folderul în care se află grupul, apoi folosim una dintre variantele: 1. Un singur element: clic pe el. 2. Mai multe elemente consecutive: clic pe primul, apoi Shift+clic pe ultimul din set. 3. Mai multe elemente neconsecutive: clic pe unul dintre ele, apoi Ctrl+clic pe fiecare. 4. Toate elementele Edit Select All sau Ctrl+A. 5. Toate elementele mai puţin câteva le selectăm pe cele pe care nu le dorim, apoi Edit Invert Selection. 6. Un grup compact de fişiere/foldere putem folosi şi numai mouse-ul. În acest scop, vom da un clic într-un colţ al zonei care conţine folderele/fişierele respective (în afara oricărei pictograme) şi vom trage spre colţul diagonal opus. diferi. 30 În funcție de stilul de afișare (pictograme mari, mici, detalii etc.), aspectele acestor fișiere pot

22 Windows Vista Business Pagina 22 Indiferent de metoda folosită, elementele selectate vor fi afişate cu altă culoare. Deselectarea se face cu un clic în spaţiul liber sau cu orice tastă săgeată Afişarea de informaţii statistice Afişarea de informaţii privind un set de fişiere Dacă vrem să aflăm cât spaţiu ocupă un set de fişiere, le selectăm în fereastra Computer şi: Folosim File Properties sau Organize Properties sau Properties din meniul contextual al setului de fișiere (clic dreapta pe set) se va afişa un dialog în care, în pagina General, se prezintă numărul de fişiere şi spaţiul cumulat ocupat de ele pe disc; Observăm bara de stare a ferestrei Computer, în care apare numărul de fişiere selectate şi spaţiul ocupat de ele pe disc Afişarea de informaţii privind un folder Dacă vrem să aflăm cât spaţiu ocupă un folder (inclusiv subfolderele sale), îl selectăm în fereastra Explorer şi folosim File Properties sau Organize Properties sau Properties din meniul său contextual. Se va afişa un dialog în care, în pagina General, se prezintă numărul de fişiere şi/sau subfoldere din folderul selectat şi spaţiul cumulat ocupat de ele pe disc Afişarea de informaţii privind un disc Dacă vrem să aflăm cât spaţiu e ocupat pe un disc sau mărimea acestuia, îl selectăm în fereastra Explorer şi folosim File Properties sau Properties din meniul său contextual. 32 Se va afişa un dialog în care, în pagina General, se prezintă numărul de fişiere şi subfoldere de pe disc şi spaţiul ocupat Copierea fişierelor/folderelor 1. În Panoul de navigare (stânga) deschidem discul şi/sau folderul sursă (cel din care dorim să facem copierea). 2. În Panoul de listă (dreapta) selectăm fişierele și/sau folderele pe care dorim să le copiem. 3. Edit Copy sau Copy din meniul contextual al selecţiei sau Organize Copy; în acest 31 Dacă bara de stare nu e afişată, poate fi activată cu View Status Bar. 32 Dacă e vorba de o dischetă sau de un CD, acestea trebuie introduse în unitate.

23 Windows Vista Business Pagina 23 moment, Windows va memora într-o memorie specială, numită Clipboard, lista de fişiere şi/sau foldere selectate; 4. În Panoul de navigare (stânga) deschidem discul şi/sau folderul destinaţie (cel în care dorim să facem copierea). 5. Edit Paste sau Paste din meniul contextual al spațiului liber al Panoului de listă (dreapta) sau Organize Paste. OBSERVAŢII 1. Dacă la destinaţie există deja un folder/fişier cu acelaşi nume şi extensie cu cel pe care dorim să-l copiem, Windows va afişa un dialog pentru confirmarea pentru înlocuirii vechiului folder/fişier cu cel nou. Se va afişa un dialog cu trei variante: Copy and Replace fişierul de la destinaţie e înlocuit cu cel de la sursă şi se trece la următorul; 33 Yes to All fişierul de la destinaţie e înlocuit cu cel de la sursă şi se copiază şi următoarele, fără a se mai cere confirmare dacă, eventual, mai apare o menea situaţie; Don't Copy fişierul de la destinaţie nu e înlocuit cu cel de la sursă şi operaţia continuă; Copy but keep both files copierea se va face, dar la destinaţie fişierul iniţial nu este înlocuit, celui nou făcându-i se o copie (de exemplu, dacă ambele fişiere se numesc adeverinta.doc, atunci copia se va numi adeverinta (2).doc Dacă se efectuează o copiere de pe un disc pe altul şi discul de la destinaţie are o capacitate prea mică, Windows va copia atâtea fişiere câte încap pe acesta, afişând un dialog prin care ni se spune că discul e plin. 35 Exemplu: Să se copieze două fişiere şi un folder, la alegere, din folderul C:\Program Files\Internet Explorer în folderul Dupa amiaza Importanţa realizării unei copii de rezervă (backup) a fişierelor/folderelor Pot apărea diverse situaţii în care calculatorul se opreşte intempestiv, mai ales: din cauza unei pane de curent; când sistemul de operare e corupt sau virusat, singura soluţie fiind formatarea hard-discului şi reinstalarea sistemului de operare. În toate aceste cazuri, e posibil ca informaţiile aflate în documente sau bazele de date să se piardă ireversibil. Pentru a nu ajunge într-o astfel de situaţie, se recomandă efectuarea unei copieri de siguranţă a documentelor importante pe CD/DVD/un hard- 33 Atenţie! Windows nu compară un fişier de la sursă cu unul de la destinaţie în privinţa conţinutului, ci doar în ceea ce priveşte numele şi extensia. Ca urmare, la o confirmare a copierii cu Copy and Replace sau e posibil să se înlocuiască un fişier vechi, mare şi important cu un fişier mic şi/sau nesemnificativ. Pentru a evita acest lucru, vom citi informaţiile din dialog privind mărimea fişierului, data şi ora ultimei modificări şi abia apoi vom lua decizia de înlocuire (dacă nu suntem siguri, se recomandă părăsirea dialogului, reexaminarea fişierelor şi repetarea operaţiei dacă e cazul). 34 Dacă dorim să se procedeze la fel în toate situaţiile similare, putem activa comutatorul Do this for the next... conflicts din dialog. 35 Fişierul care nu mai are loc nu se copiază parţial.

24 Windows Vista Business Pagina 24 disc extern, deci realizarea aşa-numitelor copii backup Mutarea fişierelor/folderelor OBSERVAŢIE Nu se recomandă mutarea fişierelor şi/sau folderelor din folderele care nu ne aparţin, mai ales a celor din rădăcina discului C: sau ale celor din folderele Program Files sau Windows, deoarece, data viitoare când Windows le va căuta, nu le va mai găsi. 1. În Panoul de navigare (stânga) deschidem discul şi/sau folderul sursă (cel din care dorim să facem mutarea). 2. În Panoul de listă (dreapta) selectăm fişierele/folderele pe care dorim să le mutăm. 3. Edit Cut sau opţiunea Cut sau Organize Cut din meniul contextual al selecţiei. 4. În Panoul de navigare selectăm discul şi/sau folderul destinaţie (cel în care dorim să facem mutarea). 5. Edit Paste sau Organize Paste sau opţiunea Paste din meniul contextual al spaţiului liber din Panoul de listă.. OBSERVAŢIE Dacă la destinaţie Windows găseşte aceleaşi fişiere şi/sau foldere ca la sursă, se afişează un dialog similar cu cel de la copiere (v. mai sus). Exemplu: Să se mute două fişiere şi un folder, la alegere, din folderul C:\Dupa amiaza în folderul C:\Dupa amiaza\firma 1\contabilitate Ştergerea fişierelor/folderelor 1. În Panoul de navigare (stânga) deschidem discul şi/sau folderul în care se află fişierele şi/sau folderele pe care dorim să le ştergem (folderul-tată). 2. În Panoul de listă (dreapta) selectăm fişierele şi/sau folderele respective. 3. Tasta Delete sau File Delete sau Organize Delete sau opţiunea Delete din meniul contextual al selecţiei. Windows cere, în mod normal, printr-un dialog, confirmarea operaţiei de ştergere Recuperarea fişierelor/folderelor şterse Ştergerea fişierelor/folderelor conform celor de mai sus nu este o ştergere efectivă, ci doar o mutare a lor într-un folder special, Recycle Bin, de unde pot fi recuperate. Pentru recuperare: 1. Dăm clic dublu pe pictograma Recycle Bin de pe desktop; în fereastra folderului Recycle Bin se vor afişa toate fişierele/folderele şterse. 2. Din lista afişată selectăm fişierele şi/sau folderele pe care dorim să le recuperăm. 3. Folosim File Restore sau Restore din meniul contextual al selecţiei. Fişierele/folderele vor fi restaurate în folderul din care au fost şterse (dacă folderul în care se afla fișierul restaurat a fost șters și el între timp, Windows îl reface).

25 Windows Vista Business Pagina 25 OBSERVAŢIE Folderul Recycle Bin există numai pentru hard-discuri, nu şi pentru dischete sau CD-uri Proprietăţile folderului Recycle Bin Modul de lucru cu folderul Recycle Bin poate fi stabilit. Pentru aceasta se foloseşte meniul contextual al pictogramei Recycle Bin din care se alege opţiunea Properties. Se va deschide un dialog cu următoarele opţiuni importante: Custom size mărimea maximă pe care Recycle Bin o poate ocupa pe disc. 36 Do not move files to the Recycle Bin. dacă este activat, la ştergere fişierele/folderele nu mai sunt mutate în Recycle Bin ci sunt şterse definitiv. 37 Display delete confirmation dialog box dacă nu e activat, la ştergere nu se mai cere confirmare (recomandabil, activat). Golirea folderului Recycle Bin se poate face: Complet: File Empty Recycle Bin atunci când fereastra acestuia e deschisă sau Empty Recycle Bin din meniul contextual al pictogramei Recycle Bin. 2. Selectiv: a. Deschidem folderul Recycle Bin. b. Selectăm fişierele şi/sau folderele pe care nu mai dorim să le păstrăm. c. File Delete sau tasta Delete sau Delete din meniul contextual al selecţiei. Indiferent de varianta aleasă, Windows va cere confirmare pentru ştergere Schimbarea numelui şi/sau extensiei unui fişier/folder 1. Selectăm fişierul/folderul căruia vrem să-i schimbăm numele şi/sau extensia. 2. File Rename sau Organize Rename sau Rename din meniul con- 36 Aici e vorba de un procent maximal, nu de un procent rezervat şi neocupabil de fişierele sau folderele normale. Dacă am şters prea multe fişiere şi/sau foldere şi acestea nu mai au loc în Recycle Bin, ele vor fi, totuşi, mutate acolo, fişierele şi/sau folderele şterse mai demult fiind eliminate definitiv. De aceea, se recomandă să facem curat periodic în acest folder, pentru a evita situaţia pierderii unor fişiere şterse mai demult din cauza ocupării spaţiului. De asemenea, dacă fișierele și/sau folderele pe care vrem să le ștergem sunt foarte mari (mai mari decât spațiul ocupat de Recycle Bin, se va afișa un dialog prin care suntem anunțați că nu mai este loc pentru ștergere, cerându-ni-se confirmare pentru ștergere definitivă). 37 Indiferent de această setare, dacă în momentul ştergerii folosim Shift+Delete, fişierele/folderele nu vor mai fi mutate în Recycle Bin ci vor fi şterse definitiv, fără a mai putea fi recuperate. De aceea, vom folosi această variantă numai când suntem siguri că nu mai avem nevoie de fişierele/folderele respective. 38 Atenţie! În urma acestei operaţii, fişierele şi folderele dispar definitiv.

26 Windows Vista Business Pagina 26 textual al fişierului/folderului sau două clicuri pe numele fişierului/folderului. 3. Introducem noul nume (eventual, şi noua extensie, în cazul fişierelor) de la tastatură. 4. Confirmăm cu tasta Enter sau cu un clic undeva în afara numelui Importanţa păstrării extensiei fişierelor În general, nu se recomandă modificarea extensiei unor fişiere decât în cazul în care aceasta e greşită. Motivul e că Windows asociază, în general, extensia unor fişiere cu rolul lor în sistem (de exemplu, fişierele aplicaţie au, de obicei, extensia.exe sau.com şi vor fi executate când se dă clic dublu pe ele) sau cu aplicaţia care le-a creat (de exemplu, există asocierile.bmp Paint,.DOCX Word 2007,.XLSX Excel 2007,.ACCDB Access 2007,.DWG AutoCAD,.CDR CorelDraw etc., caz în care, la un clic dublu pe ele, se deschide aplicaţia respectivă şi, în fereastra ei, fişierul respectiv). În cazul modificării nejustificate a extensiei unui fişier, riscăm ca Windows să nu mai ştie cum să-l manipuleze ulterior. Oricum, Windows va afişa un dialog prin care cere confirmare pentru schimbarea extensiei Crearea şi modificarea fişierelor text Fişierele text au extensia.txt şi sunt create şi modificate folosind o aplicaţie Windows numită Notepad; acesta se foloseşte la crearea de documente text de dimensiuni în general reduse, salvate în format ASCII. Avantajul acestui format este că pot fi recunoscute de orice sistem de operare, deoarece e vorba de un text curat, fără formatare. Notepad se lansează în execuţie cu Start All Programs Accessories Notepad dar există şi metode mai simple de a accesa această aplicaţie Crearea unui fişier text 1. În Panoul de navigare din Explorer deschidem discul, apoi folderul în care vrem să creăm fişierul text. 2. File New Text Document sau New Text Document din meniul contextual al Panoului listă (vom avea grijă să nu avem nimic selectat în acest panou). În acest moment va apărea un fişier numit New Text Document.txt. 3. Tastăm numele dorit pentru fişier, fără a şterge extensia.txt (în caz contrar, ulterior, Windows nu mai şti, ulterior, cum să deschidă fişierul) Confirmăm cu Enter sau cu un clic în afara numelui. În acest moment fişierul este creat, dar este gol. Exemplu: Creaţi două fişiere text, unul cu numele şi unul cu prenumele dv., în folderul C:\Dupa amia- 39 În cazul creării fişierului text folosind varianta cu meniul Start, extensia.txt va fi ataşată automat dar, în acest caz, va trebui să specificăm discul şi folderul în care va fi salvat fişierul.

27 Windows Vista Business Pagina 27 za\firma2\tehnic Modificarea şi salvarea unui fişier text Pentru a modifica un fişier text: Selectăm, în Panoul de navigare, discul şi folderul în care se află fişierul text. 2. În Panoul cu listă (dreapta) selectăm fişierul text şi folosim File Open sau clic dublu pe el sau Enter pe fişier sau Open din meniul contextual al fişierului. 3. Se va afişa o fereastră în care vom tasta/modifica conţinutul fişierului text. La aceasta vom ţine cont de următoarele reguli: Notepad nu poate continua, în mod normal, automat un text pe rândul următor, dacă textul nu încape pe o singură linie; de aceea, dacă vrem ca un text să înceapă la linie nouă vom tasta Enter şi apoi vom introduce textul; 41 Pentru formatarea unui text scris cu Notepad putem folosi doar Format Font. 4. La închiderea ferestrei (File Exit sau butonul de închidere a ferestrei sau Alt+F4), Notepad ne va întreba dacă dorim salvarea actualului conţinut al fişierului (de fapt, acesta este momentul în care se face scrierea efectivă pe disc) Protejarea fişierelor/folderelor Pentru protejarea fişierelor împotriva modificării, ştergerii sau afişării se pot folosi două metode (care se completează reciproc): prin modificarea atributelor; prin stabilirea restricţiilor de acces (numai pentru sistemele de operare Windows NT, Windows 2000, Windows XP şi Windows Vista) Modificarea atributelor fişierelor/folderelor Atributele fişierelor/folderelor sunt caracteristici care pot fi stabilite de utilizator. Windows permite stabilirea următoarelor atribute: Read-only fişierele cu acest atribut pot fi citite dar nu pot fi modificate sau şterse. 42 Hidden fişierele/folderele cu acest atribut nu sunt vizibile dacă este activat butonul radio Do not show hidden files or folders de la Tools Folder Optios pagina View); pentru reafişarea lor, se activează butonul radio Show hidden files or folders. 43 Exemplu: A se observa conţinutul folderului rădăcină 40 Nu pot fi modificate fişierele text cu atributul Read-Only. În acest caz, la încercarea de salvare a fişierului se va afişa un dialog în care putem salva doar copia modificată a fişierului text, originalul rămânând neschimbat. 41 Există şi varianta Format Word Wrap (cu rol de comutator) din fereastra Notepad, dar aceasta determină o trecere automată la rândul următor în funcţie de mărimea actuală a ferestrei, trecere care s-ar putea să nu mai fie valabilă la alte dimensiuni ale acesteia. 42 Dacă un document are atributul Read-Only, acest lucru este evidenţiat şi în bara de titlu, la deschidere: 43 Chiar dacă forţăm astfel afişarea lor, ele vor fi afişate estompat, pentru a se evidenţia atributul de ascuns.

28 Windows Vista Business Pagina 28 al discului C: în ambele variante. Pentru modificarea atributelor unor fişiere: 1. În Panoul de navigare (stânga) de la Explorer selectăm discul şi folderul în care se află fişierele respective. 2. În Panoul cu listă (dreapta) selectăm fişierele cărora vrem să le modificăm atributele. 3. File Properties pagina General sau Organize Properties sau Properties pagina General din meniul contextual al selecţiei. 4. În dialogul afişat activăm/dezactivăm comutatorii corespunzători atributelor respective. Exemple: 1. Să se modifice atributul Read-Only al unui fişier text din folderul C:\Dupa amiaza şi să se încerce modificarea fişierului. 2. Să se aplice atributul Hidden unui fişier text creat în folderul C:\Dupa amiaza\ şi să se configureze Explorer astfel încât fişierul să nu fie afişat Protejarea fişierelor/folderelor prin restricţii de acces Sistemele de operare pot avea trei sisteme principale de organizare a fişierelor: FAT16 este sistemul de fişiere folosit de sistemele de operare MS-DOS şi Windows 95 în care pentru fiecare fişier se creează o structură de date de 16 biţi într-un tabel special numit FAT 44, în care se memorează informaţii despre numele fişierului, folderul în care se află şi zona/zonele de pe disc pe care le ocupă. FAT32 similar, dar zonele alocate fiecărui fişier la creşterea în dimensiune sunt mai mici, ceea ce duce la o utilizare mai eficientă a spaţiului. Este folosit la sistemele de operare Windows 95 OSR2/98/Millenium. NTFS este un sistem avansat de fişiere ce oferă o performanţă şi o securitate mai bună decât cele oferite de versiunile FAT (de exemplu, NTFS asigură consistenţa datelor prin tehnici de recuperare a datelor). 45 Este un sistem de fişiere specific sistemelor de operare Windows NT, Windows 2000, Windows XP şi Windows Vista. În plus, NTFS oferă şi alte opţiuni, cum ar fi posibilitatea de acordare de drepturi asupra fişierelor/folderelor, criptarea şi compresia datelor Protejarea unui fişier sau folder în sistemul de fişiere NTFS În acest sistem de fişiere putem proteja un fişier/folder împotriva unui acces neautorizat din partea unui utilizator existent astfel: 1. În fereastra Explorer 44 File Allocation Table Tabela de Alocare a Fişierelor. 45 De exemplu, la blocarea sau oprirea de la buton a calculatorului, la viitoarea pornire NTFS foloseşte fişierul său log (jurnal) pentru a reface consistenţa sistemului de fişiere.

29 Windows Vista Business Pagina 29 selectăm fişierul/folderul respectiv şi folosim File Properties sau Organize Properties sau Properties din meniul său contextual. 2. Alegem pagina de dialog Security. 3. Alegem din listă utilizatorul căruia nu vrem să-i acordăm toate drepturile asupra fişierului/folderului respectiv sau căruia vrem să-i modificăm drepturile de acces. 4. În lista Permissions for Users activăm/dezactivăm, în coloana Allow, drepturile pe care vrem să le acordăm/interzicem, după cum urmează: Full Control acordă utilizatorului respectiv toate drepturile asupra fişierului/folderului; Modify permite utilizatorului să modifice fişierul; la activarea acestui drept se activează, automat, şi următoarele drepturi: Read & Execute utilizatorul va putea citi şi executa aplicaţia; activează, automat, şi dreptul Read; List Folder Contents utilizatorul va putea afişa conţinutul folderului (numai pentru foldere); Write utilizatorul va putea să scrie în fişier. 5. Aplicăm drepturile cu Apply şi închidem dialogul Adăugarea unui utilizator la listă Dacă utilizatorul nu e încă recunoscut de sistem, îl putem adăuga la listă astfel: 1. Folosim butonul Edit din dialogul descris mai sus. 2. Se va afişa un dialog suplimentar în care folosim butonul Advanced. 3. În noul dialog alegem butonul Find şi aşteptăm completarea listei cu utilizatori. 4. Alegem din listă utilizatorii doriţi, îi adăugăm cu Add şi confirmăm cu OK Căutarea fişierelor/folderelor Căutarea fişierelor/folderelor după diferite criterii 1. Se foloseşte Start zona de editare Start Search sau, dacă e deschisă fereastra Explorer, zona de editare Search din dreapta barei de adrese. 2. Indiferent de varianta aleasă, tastăm în zona de editare numele fişierului/folderului căutat (complet sau parţial) 46 sau un text din conținutul fișierului. În fereastra de detalii se va afişa o listă cu fişierele şi folderele care conţin în nume și/sau în corp textul specificat. 47 Dacă dorim să ne deplasăm la unul din fişierele din listă, îl vom selecta şi vom folosi File Open File Location sau Open File Location din meniul său contextual. În acest caz se va deschide folderul ce conține obiectul ales. 46 De asemenea, dacă vrem să specificăm atât numele cât şi extensia putem folosi două caractere speciale: * orice caractere şi oricâte în porţiunea nume şi/sau extensie;? orice caracter pe poziţia respectivă. De exemplu, dacă pe disc există fişierele ALFA.TXT, ALIN.DAT, BEBE.EXE, RADU.TXT şi specificăm *.txt, Windows va găsi toate fişierele cu extensia.txt; dacă specificăm a*.* se vor afişa toate fişierele la care numele începe cu litera A, indiferent de extensie; dacă specificăm *.?X* se vor afişa toate fişierele la care a doua literă din extensie este X. 47 Atenție! La căutarea unui text în interiorul fișierului, trebuie folosite caracterele diacritice exact cum apar în document (de exemplu, nu vom specifica sambata când căutăm sâmbătă).

30 Windows Vista Business Pagina 30 Dacă despre fișier cunoaștem și alte detalii (data creării/ultimei modificări, mărimea, folderele în care dorim să se execute căutarea), vom folosi butonul Advanced Search, aflat la baza listei de rezultate. Se va afișa o subfereastră în care vom putea specifica aceste detalii: Data creării/modificării: lista ascunsă Date, apoi alături alegem momentul (any oricare, is cel specificat în dreapta, is before/is after înainte/după data specificată alături); Mărimea: lista ascunsă Size (any orice mărime, equals mărimea specificată alături, is less than/is greater than mai mare/mai mic decât mărimea introdusă alături). Mărimea se specifică în kb. Dacă știm și folderele în care vrem să facem căutarea: Location Choose Search Location, apoi activăm comutatorii din dreptul folderelor în care vrem să se execute căutarea. Dacă specificăm unul sau mai multe dintre aceste criterii, căutarea începe cu butonul Search. Dacă dorim să ne deplasăm la unul din fişierele din listă, îl vom selecta şi vom folosi File Open Containing Folder sau Open Containing Folder din meniul său contextual. În acest caz se va deschide o fereastră de navigare în care se afişează conţinutul folderului în care se află elementul respectiv, acesta fiind gata selectat Numărarea fişierelor de un anumit tip dintr-un folder Se face tot cu Start Search dar: ca nume de fișier introducem extensia dorită, precedată de *. (de exemplu, pentru fișierele text vom introduce *.txt); la Location alegem Choose Search Location și, în dialogul afișat, selectăm folderul respectiv. La sfârşitul căutării, în Panoul de listă se va afişa o listă cu toate fişierele de acel tip aflate în folderul respectiv (eventual, şi în subfolderele sale), numărul acestora fiind prezentat în bara de stare (eventual, și în Panoul de detalii). Altă variantă ar fi folosirea butoanelor , Document, Picture, Music, dar acestea au dezavantajul că afișează toate fișierele de un anumit tip (de exemplu, pentru imagini se vor afișa atât fișierele.bmp cât și cele.jpg,.wmf,.gif,.tif etc.) Vizualizarea listei cu fişierele folosite cel mai recent La crearea/modificarea unui document, Windows salvează, ca opţiuni, trimiteri spre aceste fişiere într-un submeniu special, Recent Items, cu plecare din meniul Start. Astfel, pentru a deschide ulterior un astfel de fişier, îl putem accesa direct de aici, fără a mai fi nevoie sa deschidem aplicaţia cu care a fost creat şi apoi documentul în sine. Din păcate, metoda are dezavantajul că lista conţine şi fişierele şterse; dacă, ulterior, vom folosi o astfel de trimitere, se va afişa un mesaj de eroare.

31 Windows Vista Business Pagina Arhivarea fişierelor/folderelor Arhivarea este procesul de comprimare a unuia sau mai multor foldere şi/sau fişiere într-un singur fişier numit arhivă. Prin arhivare se urmăresc două scopuri: 1. micşorarea spaţiului ocupat pe disc de fişierele mari; 2. transportarea unor fişiere mari de pe un calculator pe altul (de exemplu, nu vom putea copia de pe un sistem pe altul un fişier de 5MB prin intermediul dischetelor dacă fişierul nu este arhivat). Există mai multe aplicaţii pentru arhivare: WinZip, WinRar, WinArj, Power Archiver, WinAce etc. Prezentăm în continuare aplicaţia WinRar. Ea creează fişiere arhivă cu extensia.rar Lansarea în execuţie Se poate face prin mai multe metode: 1. Start All Programs WinRar WinRar. 2. Dublu clic pe pictograma WinRar de pe desktop (dacă există). 3. Meniul contextual al pictogramei unei arhive Crearea unei arhive 1. În fereastra Explorer deschidem folderul în care se află fişierele şi/sau folderele pe care dorim să le arhivăm. 2. Selectăm fişierele şi/sau folderele respective. 3. Folosim File WinRar Add to archive sau meniul contextual al selecţiei WinRar Add to archive. 4. Se va afişa un dialog în care putem specifica următoarele: în zona de text Archive name scriem numele arhivei (eventual, putem folosi butonul Browse pentru a stabili folderul destinaţie pentru arhivă); din lista Compression method selectăm metoda de comprimare (Fast comprimare rapidă dar mai puţin eficientă; Best comprimare foarte bună, dar lentă, Normal); dacă dorim să copiem arhiva pe alt calculator folosind dischetele şi arhiva e mare, o putem sparge în mai multe volume, alegând mărimea lor din lista Split to volume; În acest caz, la numele fiecărui fişier din arhivă se va ataşa segmentul.part0001,.part0002 etc. De exemplu, în loc de arhiva dan.rar de 5 MB se vor crea patru fişiere arhivă: dan.part0001.rar, dan.part0002.rar, dan.part0003.rar, dan.part0004.rar, primele trei de 1,44MB iar ultimul mai mic.

32 Windows Vista Business Pagina 32 dacă dorim ca după arhivare fişierele incluse în arhivă să fie şterse, activăm Delete file after archiving; dacă pe calculatorul pe care vom duce arhiva nu e instalată aplicaţia WinRar, activăm comutatorul SFX archive, care include în arhivă nucleul WinRar-ului şi dă arhivei extensia EXE. În această situaţie, dezarhivarea se va face ulterior simplu, printr-un dublu clic pe arhivă. 5. Procesul de arhivare se declanşează cu OK Vizualizarea conţinutului unei arhive 1. În fereastra Explorer sau Computer deschidem folderul în care se află arhiva. 2. Dăm dublu clic pe arhivă sau selectăm arhiva şi folosim File Open sau meniul contextual al arhivei Open. 3. În toate cazurile se va afişa o fereastră care conţine o listă cu fişierele şi/sau folderele care fac parte din arhivă Extragerea unor fişiere/foldere dintr-o arhivă Folosim fereastra Explorer sau Computer, deschidem folderul în care se află arhiva și apoi o selectăm, după care pot exista două situaţii: Extragerea tuturor fişierelor/folderelor: 1. Extragerea în folderul în care se află arhiva: File WinRar Extract Here sau meniul contextual al arhivei WinRar Extract Here; 2. Extragerea într-un alt folder: File WinRar Extract to nume_folder sau meniul contextual al arhivei Extract to nume_folder (folderul va fi creat automat şi va avea numele arhivei); Extragerea anumitor fişiere/foldere: 1. File Open sau meniul contextual al arhivei Open. Se afişează o fereastră cu fişierele şi/sau folderele din arhivă. 2. Selectăm fişierele pe care dorim să le extragem şi folosim butonul Extract to. Se afişează fereastra Extract path and options în care, în lista arborescentă din dreapta, alegem discul şi folderul destinaţie.

33 Windows Vista Business Pagina Adăugarea unor fişiere/foldere la o arhivă 1. În fereastra Explorer selectăm fişierele şi/sau folderele pe care dorim să le adăugăm la arhivă. 2. File WinRar Add to achive... sau meniul contextual al selecţiei WinRar Add to archive. Se deschide un dialog în care alegem, folosind butonul Browse, arhiva în care dorim să adăugăm fişierele selectate Ştergerea unor fişiere/foldere dintr-o arhivă 1. Deschidem în fereastra Explorer discul şi folderul care conţine arhiva din care dorim să ştergem fişiere şi/sau foldere. 2. Selectăm arhiva şi folosim File Open sau meniul contextual al arhivei WinRar Open. Se va deschide fereastra cu conţinutul arhivei din care selectăm fişierele şi/sau folderele de şters, după care folosim butonul Delete din bara de instrumente (WinRar va cere confirmare pentru ştergere). 6. NOŢIUNEA DE SHORTCUT Un shortcut ( scurtătură ) este un instrument foarte puternic introdus începând cu Windows 95, care permite accesarea rapidă a diverselor obiecte din sistem (discuri, foldere, fişiere, aplicaţii etc.) printr-un dublu clic pe pictograma asociată, fără a mai fi nevoie să căutăm obiectul. Din punct de vedere al celui care le-a creat, există două tipuri de shortcut-uri: Shortcut-uri sistem se creează automat la instalarea sistemului de operare; Shortcut-uri ale utilizatorului sunt create de utilizator; ele se pot distinge de celelalte prin săgeata curbă aflată în colţul din stânga-jos al pictogramei. Din punct de vedere al obiectului către care indică shortcut-ul şi, prin urmare, al efectului pe care-l va avea ulterior activarea lui, există patru tipuri de shortcut-uri: Shortcut către un disc la activare se va deschide o fereastră gen Computer în care se prezintă conţinutul rădăcinii discului respectiv; Shortcut către un folder la fel, dar se afişează conţinutul folderului-ţintă; Shortcut către o aplicaţie la activare se lansează în execuţie aplicaţia respectivă; Shortcut către un document la activare se deschide aplicaţia cu care a fost creat documentul şi, în cadrul ei, se deschide documentul respectiv Crearea unui shortcut Pentru crearea unui shortcut către disc, în fereastra Computer folosim Create Shortcut din meniul contextual al discului. Pentru crearea unui shortcut către unul din celelalte obiecte (foldere, aplicații, documente), în fereastra Computer selectăm obiectul pentru care se va crea shortcutul și folosim Send to Desktop (Create Shortcut)din meniul său contextual Schimbarea numelui unui shortcut Se face cu un clic pe shortcut, un clic pe nume şi tastând noul nume sau folosind

34 Windows Vista Business Pagina 34 Rename din meniul său contextual şi tastând numele nou. Terminarea se face cu tasta Enter sau cu un clic în afara numelui Schimbarea pictogramei unui shortcut Se face folosind meniul contextual al shortcut-ului Properties pagina Shortcut Change Icon. Se va afişa un dialog din care alegem pictograma dorită. OBSERVAŢIE În general, pentru shortcut-urile aparţinând sistemului de operare (de exemplu, Computer sau Recycle Bin) nu există pagina de dialog Shortcut, ceea ce înseamnă că pentru acestea nu se poate schimba pictograma Ştergerea unui shortcut Dacă, la un moment dat, nu mai avem nevoie de un shortcut, îl putem şterge, după selectare, cu tasta Delete sau cu Delete din meniul său contextual sau prin tragere deasupra folderului Recycle Bin. Windows va cere confirmare pentru ştergere. Prin ştergerea unui shortcut nu e afectat cu nimic obiectul către care el indică, singura diferenţă fiind că, după ştergere, nu vom mai putea accesa rapid acel obiect.. 7. LANSAREA ÎN EXECUŢIE A APLICAŢIILOR Aplicaţiile (programele) sunt fişiere care au, în general, extensiile.exe sau.com. Pentru lansarea în execuţie a unei aplicaţii există mai multe posibilităţi, descrise mai jos Lansarea în execuţie cu dialogul Run Start All Programs Accessories Run. Se va afişa un dialog în care, în zona de text Open, vom introduce specificatorul de fişier al aplicaţiei pe care dorim s-o lansăm în execuţie, după care vom folosi butonul OK. Dacă nu se cunoaşte calea pe care se află aplicaţia, se poate folosi butonul Browse, care permite alegerea directă a aplicaţiei dintr-un dialog Utilizarea meniului Start Meniul All Programs conţine, în general, toate aplicaţiile Windows Vista instalate în momentul de faţă. Pentru a lansa în execuţie una dintre ele, folosim Start All Programs şi selectăm aplicaţia respectivă.

35 Windows Vista Business Pagina Utilizarea shortcut-ului asociat Dacă aplicaţia are asociat un shortcut, poate fi lansată în execuţie cu clic dublu sau Enter pe el Utilizarea aplicaţiei Command Prompt Unele aplicaţii (programe), mai ales cele de nivel MS-DOS, nu pot fi lansate în execuţie direct din mediul Windows Vista. Pentru aceste cazuri, există o aplicaţie care se poate lansa cu Start All Programs Accessories Command Prompt, care va afişa o fereastră în care vom tasta numele aplicaţiei (eventual, înainte ne vom muta în folderul în care se află aplicaţia), cu parametrii/comutatorii necesari şi vom confirma cu Enter. Pentru revenire în Windows vom tasta exit sau vom închide fereastra respectivă Utilizarea aplicaţiei WordPad WordPad este o aplicaţie auxiliară care face parte din mediul Windows si care se ocupă de prelucrarea unui document text şi conţine facilităţile de bază pentru tipărire, editare şi formatare. WordPad creează, implicit, fişiere cu extensia.rtf. Aceste fişiere sunt utile pentru texte fără pretenţii prea mari de formatare; marele lor avantaj constă în faptul că acestea pot fi folosite pentru transferul de date/text între diverse aplicaţii, chiar dacă unele formatări se pierd (de exemplu, pentru a transforma un fişier text, creat cu NotePad şi a-l formata la nivel minimal). Dacă volumul şi complexitatea documentelor sunt mari, trebuie achiziţionată o aplicaţie mai performantă pentru procesare de text, cum ar fi Microsoft Word sau WordPerfect. Lansarea în execuţie se face cu Start All Programs Accessories WordPad Fereastra aplicaţiei Wordpad Fereastra WordPad are aspectul alăturat şi conţine bara de titlu, bara de meniu, barele de instrumente şi rigla (funcţiile acestora sunt descrise mai sus).

36 Windows Vista Business Pagina Introducerea unui text La lansarea în execuţie a WordPad, aceasta va deschide un document nou. Introducerea unui text se face direct, de la tastatură. Atunci când punctul de inserare ajunge în partea dreaptă a paginii şi cuvântul tastat nu încape pe rândul curent, el este mutat, automat, pe rândul următor. Ca urmare, vom evita să tastăm Enter la sfârşitul fiecărui rând, folosind această tastă numai când dorim să forţăm un salt la alt aliniat. Un text aflat între două caractere Enter se numeşte paragraf şi se poate întinde pe unul sau mai multe rânduri. 49 Pentru detalii, v. modulul Microsoft Word Ştergerea unui caracter se face plasând cursorul lângă el şi folosind tastele Backspace (ştergere spre stânga) respectiv Delete (ştergere spre dreapta) Mutarea/copierea unui text 1. Selectare text (tragere cu mouse-ul deasupra lui). 2. Meniul Edit Copy (pentru copiere) respectiv Edit Cut (pentru mutare). 3. Plasăm cursorul unde dorim să mutăm/copiem textul, apoi Edit Paste Anularea ultimelor operaţii Dacă am executat una sau mai multe operaţii greşite, le putem anula folosind Edit Undo sau butonul Undo din bara Standard Formatarea unui text Toate operaţiile de mai jos presupun selectarea, în prealabil, a textului, apoi se folosesc butoanele din bara de formatare: Fontul lista ascunsă Font ; Mărimea fontului, în puncte lista ascunsă Font Size ; Faptul că textul e îngroşat, înclinat sau subliniat butoanele B, I, U; Culoarea textului butonul Color ; Alinierea textului la una dintre marginile paginii butoanele Align Left, Center, Align Right ; Paragrafe cu marcatori în faţă butonul Bullets Salvarea documentelor După crearea unui document, acesta trebuie salvat, eventual pentru modificări ulterioare. Salvarea unui document nou: 1. File Save As sau File Save sau butonul Save din 49 Pot exista şi paragrafe goale.

37 Windows Vista Business Pagina 37 bara Standard. 2. Alegem discul, apoi folderul în care dorim să salvăm documentul. 3. La File name tastăm numele documentului (eventual, la Save as type alegem formatul cu care vrem să salvăm documentul). 4. Butonul Save. Salvarea unui document existent: File Save sau butonul Save din bara Standard Utilizarea aplicaţiei Paint Aplicaţia Paint face parte din mediul Windows şi se ocupă de crearea şi editarea fişierelor ce conţin imagini (extensii:.jpg,.jpeg,.jpe,.jfif,.bmp,.gif,.tif,.png etc.). Lansarea în execuţie se face cu Start All Programs Accessories Paint. Fereastra afişată prezintă, în afara meniului, două bare de instrumente (Color Box şi Tool Box) Crearea unui desen cu Paint Stabilirea dimensiunii globale a desenului Meniul Image Attributes la Units alegem unitatea de măsură la Width şi Height stabilim dimensiunile Desenarea unei linii drepte, unei linii curbe, elipse, poligon 1. Alegem culoarea pentru contur din paletă. 2. Butonul Pencil ; dacă este cazul, stabilim grosimea liniei de la. 3. Alegem elementul dorit (dreaptă, curbă, dreptunghi, elipsă, poligon etc.) de la. 4. Desenăm, prin tragere cu mouse-ul elementul respectiv. 50 OBSERVAŢIE Parametrii elementului selectat (tip element, culoare, grosime etc.) rămân valabili şi la elementele ce vor fi desenate ulterior. Ca urmare, dacă dorim să desenăm o linie dreaptă roşie groasă şi apoi un dreptunghi cu contur albastru subţire, după ce am desenat linia vom comuta pe dreptunghi, vom selecta culoarea albastră, vom schimba grosimea liniei şi abia apoi vom executa desenarea Umplerea unei forme cu o culoare Umplerea se poate face numai pentru contururi închise (dreptunghiuri, poligoa- 50 Pentru a desena un cerc/un pătrat vom ţine apăsată tasta Shift în timpul tragerii, după ce am ales Ellipse/Rectangle.

38 Windows Vista Business Pagina 38 ne, elipse etc.) Alegem culoarea de umplere folosim butonul Fill with Color clic în interiorul conturului Copierea, mutarea şi ştergerea elementelor grafice 1. Butoanele Free-Form Select sau Select din bara de instrumente. 2. Selectăm, prin tragere cu mouse-ul, zona respectivă din desen. Pentru copiere: Edit Copy, apoi Edit Paste. Zona selectată va apărea în colţul din stânga-sus al desenului. Mutarea copiei se face prin tragere cu mouse-ul până în zona dorită. Pentru mutare: la fel, dar în loc de Edit Copy folosim Edit Cut. Pentru ştergere: la fel, dar după selectare folosim tasta Delete Ştergerea unei zone din desen Butonul Eraser/Color Eraser alegere grosime gumă de şters tragere cu mouse-ul peste zona respectivă Inserarea unui text Selectare culoare pentru text butonul Text descriere zonă în care va apărea textul tastare text. Pentru formatarea textului, îl vom selecta înainte de a părăsi caseta de text, apoi vom folosi bara de instrumente Fonts afişată Schimbarea procentului de afişare pentru desen View Zoom Custom alegere procent Stabilirea parametrilor pentru pagină File Page Setup. Se va afişa un dialog în care avem câteva opţiuni uzuale: Size mărimea hârtiei pe care se va face tipărirea desenului; Orientation orientarea desenului pe pagină; Margins marginile lăsate libere pe pagină, la tipărire; Centering centrarea desenului în pagină (orizontal/vertical). Aspectul cu setările actuale poate fi observat în zona Preview Imprimarea unei imagini în Paint File Print. Se va afişa un dialog în care folosim butonul Print (eventual putem alege imprimanta pe care se face listarea, paginile

39 Windows Vista Business Pagina 39 care se vor imprima, numărul de exemplare etc.) Salvarea unui desen creat cu Paint File Save, apoi procedăm asemănător cu WordPad. Dacă e vorba de un desen nou, vom alege, la Save as type, extensia dorită pentru fişier. OBSERVAŢIE Aplicaţia Paint poate fi folosită şi la conversia unui fişier imagine de la un standard (de exemplu,.jpg) la altul (cum ar fi.bmp,.tif,.png) Deschiderea cu Paint a unui fişier imagine Indiferent de standardul fişierului-imagine, acesta poate fi deschis şi prelucrat (între anumite limite de performanţe) folosind File Open alegere disc, folder, fişier imagine/desen. 8. PERSONALIZAREA MENIULUI START Meniul Start conține, în principal, patru secțiuni: All Programs conține toate aplicațiile din mediul Windows Vista și cele instalate ulterior; o listă cu aplicațiile cel mai recent accesate; o listă cu aplicațiile pe care dorim să le accesăm frecvent (inițial, Internet Explorer și o aplicație de mail); o listă cu unele componente ale mediului care, probabil, sunt necesare frecvent (Computer, Control Panel, Recent Items, Pictures, Music etc.) Opțiuni în meniul Start pentru aplicațiile frecvent folosite Adăugarea unei opțiuni Dacă dorim să avem acces rapid la o aplicație folosind meniul Start, putem crea un shortcut către aceasta (shortcut-ul se va afișa în partea superioară a meniului Start, împreună cu pictogramele pentru acces la Internet și la , fără a mai fi nevoie să folosim Start All Programs pentru a găsi aplicația respectivă). Pentru aceasta, vom folosi Start All Programs clic dreapta pe aplicația către care dorim acces rapid Pin to Start Menu Redenumirea unei opțiuni Dacă textul asociat unei opțiuni nu e destul de sugestiv, îl putem schimba cu

40 Windows Vista Business Pagina 40 Start clic dreapta pe opțiune Rename tastare nume nou Ștergerea unei opțiuni Clic dreapta pe opțiune în meniul Start Unpin from Start Menu (opțiunea va continua să apară în Start All Programs) Numărul aplicațiilor cel mai recent accesate Implicit, în meniul Start apar ultimele 9 aplicații accesate. Modificarea acestui număr se poate face cu meniul contextual al butonului Start Properties pagina de dialog Start Menu butonul radio Start Menu Customize Number of recent programs to display Lista cu componentele mediului Windows Vista Afişarea în meniul Start a opţiunilor pentru toate componentele mediului Windows Vista ar încărca inutil meniul deoarece unele aplicaţii sunt folosite foarte rar sau deloc. Pentru a specifica aplicaţiile care dorim să apară în meniul Start: 1. Din meniul contextual al butonului Start selectăm Properties pagina de dialog Start Menu butonul radio Start Menu Customize. 2. În dialogul afișat specificăm ce componente ale mediului Windows Vista dorim să apară în meniul Start, activând/dezactivând comutatoarele corespunzătoare. Unele componente prezintă un set de butoane radio cu următoarele semnificaţii: Display as a link componenta apare în meniul Start ca o legătură, urmând a fi a dezvoltată la un clic pe ea (exemplu: Control Panel); Display as a menu componenta apare în meniul Start ca un submeniu care se dezvoltă pe subcomponente; Don t display this item componenta nu se afişează. 9. PERSONALIZAREA BAREI DE APLICAȚII Bara de aplicații ne dă posibilitatea de a afla ce aplicații se execută, ce ferestre sunt deschise și de a comuta de la o fereastră la alta. Windows Vista ne permite să personalizăm bara de aplicații. Pentru aceasta vom folosi meniul contextual al barei de aplicații/meniului Start Properties pagina de dialog Taskbar, cu următoarele opțiuni uzuale: Lock the taskbar dacă este activată, bara de aplicații nu poate fi mutată pe o altă latură a desktopului (mutarea se face prin tragere cu mouse-ul când cursorul se afă într-o zonă liberă a barei de aplicații).

41 Windows Vista Business Pagina 41 Auto-hide the taskbar dacă este activată, bara de aplicații nu se afișa la deschiderea unei ferestre, pentru a maximiza spațiul de lucru (bara se va reafișa doar atunci când plasăm cursorul în zona în care ar trebui să apară sau când folosim Ctrl+Esc). Keep the taskbar on top of other windows dacă e activat, bara de aplicații va rămâne afișată chiar dacă sunt deschise ferestre în mediul Windows Vista. Group similar taskbar buttons dacă este activat și există mai multe documente deschise de aceeași aplicație, acestea nu vor fi afișate în bara de aplicații ca butoane distincte (pentru ele se va afișa un buton cu care putem alege documentul pe care dorim să comutăm). Show Quick Launch dacă este activat, în stânga butoanelor corespunzătoare ferestrelor din bara de aplicații se va afișa bara de instrumente Quick Launch, care ne permite lansarea în execuție a unor aplicații des folosite și minimizarea tuturor ferestrelor pentru acces rapid la obiectele de pe desktop. 10. PERSONALIZAREA ZONEI DE NOTIFICĂRI Zona de notificare apare în dreapta barei de aplicaţii şi afişează pictograme pentru aplicaţiile care rulează în fundal (tipărirea unui document, conectarea la Internet, data şi/sau ora curente, programul antivirus instalat, controlul volumului sonor etc.). Pentru personalizarea Zonei de notificări vom folosi meniul contextual al barei de aplicații/meniului Start Properties pagina de dialog Notification Area, cu următoarele opțiuni uzuale: Clock dacă este activată, în zona de notificare se va afişa ceasul; Volume dacă este activată, în zona de notificare se va afişa un buton pentru reglarea volumului sonor; Network dacă este activată, în zona de notificare se va afişa un buton privind starea conexiunii la Internet. Hide inactive icons dacă e activat, toate butoanele din bara de aplicații vor fi vizibile, indiferent dacă acestea au vreun rol în contextul actual (de exemplu, chiar dacă nu avem un document în curs de tipărire, se va afişa un buton pentru imprimantă). 11. AFIŞAREA/ASCUNDEREA BARELOR DE INSTRUMENTE În afara butoanelor corespunzătoare ferestrelor şi a butoanelor din zona de notificare, în bara de aplicații pot fi afișate și alte bare de instrumente. Pentru activarea/dezactivarea lor, folosim meniul contextual al barei de aplicații pagina de dialog Toolbars activăm/dezactivăm barele de instrumente respective. 12. OPERAŢII CU DISCURI Unităţile de disc pot fi: unităţi de harddisc (care pot fi locale sau de reţea); unităţi de dischetă;

42 Windows Vista Business Pagina 42 unităţi de CD/DVD Formatarea discurilor Prin formatare se înţelege operaţia de iniţializare şi organizare a spaţiului de pe disc, în sensul că se creează următoarea structură: a. folderul rădăcină al discului (notat cu nume_unitate:\, de exemplu: A:\ pentru dischetă, C:\ pentru hard-disc şi D:\ pentru unitatea de CD). b. o tabelă de alocare a fişierelor în care se ţine evidenţa folderelor şi fişierelor existente/care vor fi create pe disc şi a locului fizic unde se află ele. OBSERVAŢII 1. Atenţie! Prin formatare, toate informaţiile aflate pe disc se pierd. 2. Formatarea hard-discului duce la ştergerea tuturor fişierelor sistemului de operare şi, ca urmare, acesta va trebui reinstalat de pe un disc extern (uzual CD sau DVD) Formatarea unei dischete Presupune parcurgerea următorilor paşi: 1. În fereastra Computer selectăm unitatea de dischetă (3,5 Floppy A:) şi folosim File Format sau meniul contextual al unităţii Format. Se va afişa un dialog în care: din lista ascunsă Capacity selectăm capacitatea dischetei (în general, 1,44 MB); la File system alegem sistemul de gestionare a fişierelor (FAT); 51 la Allocation unit size alegem mărimea unei unităţi de alocare (cluster) în mod normal, 512 bytes; 52 în zona de text Volume Label putem introduce un nume pentru dischetă (el se va afişa ulterior în fereastra Explorer atunci când discheta se află în unitate); Quick Format dacă e activat se face o formatare rapidă (de fapt, doar ştergerea fişierelor şi/sau folderelor), fără a verifica dacă există sectoare defecte şi a le marca pentru a se evita folosirea lor ulterioară; se foloseşte numai dacă discheta a fost în prealabil formatată şi nu are sectoare defecte; Create a MS-DOS startup disk dacă e activat, după formatare se copiază pe dischetă fişierele necesare unei porniri ulterioare a sistemului de pe dischetă şi se scriu într-un sector special informaţiile necesare acestei porniri. O astfel de dischetă se numeşte dischetăsistem. 2. Începerea formatării se face cu butonul Start. Windows Vista va cere confirmare pentru începerea operaţiei). 51 Dacă e vorba de formatarea unui hard-disc, aici putem alege şi FAT32 sau NTFS. 52 V. și capitolul Verificarea discurilor, mai jos.

43 Windows Vista Business Pagina Verificarea discurilor La crearea unui fişier sau la creşterea dimensiunii lui, Windows Vista îi alocă un spaţiu liber pe disc numit cluster, format dintr-un număr fix de bytes. Nu este obligatoriu ca toate clusterele aparţinând unui fişier să se afle într-o zonă compactă de disc, dar Windows Vista păstrează informaţiile de legătură între clustere, astfel încât, când vom avea nevoie de fişier, să ştie din ce clustere să-l obţină. Uneori, când oprirea sistemului s-a făcut de la buton dar fără Start Shut Down, unele fişiere îşi pierd legăturile între clustere, astfel încât unele par a fi ocupate dar nu se mai ştie căror fişiere aparţin. Pentru refacerea acestor legături, se recomandă efectuarea unei verificări a discurilor, care se execută cu o aplicaţie numită ScanDisk. Lansarea acestei aplicaţii se face astfel: 1. În fereastra Computer selectăm unitatea de disc pe care vrem să o verificăm şi folosim meniul contextual al unităţii Properties pagina de dialog Tools butonul Check Now. 2. În dialogul afişat alegem pagina Tools, apoi butonul Check Now. Se va afişa un dialog în care avem următoarele opţiuni: Automatically fix file system errors dacă este activat, ScanDisk va încerca să rezolve automat problemele de legături între clusterele aparţinând fiecărui fişier; Scan for and attempt recovery of bad sectors este o verificare mai puternică decât prima, constând şi în localizarea clusterelor defecte, marcarea lor ca atare pentru a nu mai fi folosite ulterior şi mutarea informaţiilor din ele în alte clustere, bune. 3. Windows Vista va cere confirmare pentru verificare la următoarea pornire a calculatorului Defragmentarea Pe măsură ce utilizatorul şterge sau micşorează fişiere de pe disc, apar clustere libere. La instalarea unor aplicaţii sau la crearea/modificarea unor fişiere, acestea ocupă, pe rând, clusterele rămase libere în urma ştergerilor anterioare; rezultă că fişierele pot fi fragmentate, ceea ce duce la scăderea vitezei de lucru deoarece Windows va fi nevoit să citească un fişier din mai multe locuri. Pentru a rezolva această problemă, se recomandă defragmentarea, prin care sistemul compactează fişierele astfel încât fiecare să ocupe clustere adiacente. Pentru defragmentarea unui disc, în fereastra Computer dăm clic dreapta pe discul respectiv, apoi Properties pagina de dialog Tools Defragment Now Defragment Now. OBSERVAŢII 1. În general, operaţia poate dura de la câteva de minute la câte ore şi, de aceea, o vom efectua într-o pauză de lucru. 2. Vom efectua o defragmentare ori de câte ori observăm că sistemul merge din ce în ce mai lent şi nu sunt alte motive pentru aceasta (disc plin, aplicaţii foarte complexe sau prea multe deschise simultan etc.).

44 Windows Vista Business Pagina ELIBERAREA SPAŢIULUI DE PE DISC Lucrând cu calculatorul, acesta foloseşte o mulţime de fişiere temporare. În mod normal, acestea sunt şterse automat la închiderea aplicaţiei aferente dar, dacă aplicaţia este închisă brutal (cu End Task), aceste fişiere rămân pe disc şi ocupă, în mod inutil, spaţiu. De asemenea, la deschiderea unor pagini de Internet, se descarcă mici programe sau imagini din această pagină, astfel încât următoarea accesare a acelei pagini să fie mai rapidă. Toate acestea ocupă spaţiu pe disc, care poate fi eliberat astfel: 1. Fereastra Computer clic dreapta pe discul C: Properties pagina de dialog General Disk Cleanup My Files Only. Windows Vista va calcula spaţiul ce ar putea fi eliberat prin golirea fiecărei categorii de fişiere. 2. Se va afişa un dialog în care vom putea alege căror categorii de fişiere li se aplică operaţia. 3. Confirmăm cu OK. OBSERVAŢIE În lista de categorii va apărea şi Recycle Bin şi, de aceea, înainte de a bifa această opţiune se recomandă vizualizarea fişierelor din acest folder deoarece ştergerea prin această metodă e definitivă şi nu e selectivă la nivel de fişier/folder. 14. CONFIGURAREA SISTEMULUI (FOLDERUL SPECIAL CONTROL PANEL) Configurarea sistemului se poate realiza folosind un folder special numit Control Panel. Acest folder permite setarea proprietăţilor resurselor (hardware şi software) cu care lucrează Windows (desktop-ul, tastatura, mouse-ul, imprimanta, aplicaţiile etc.), adăugarea unor noi componente hardware şi software, adăugarea sau ştergerea de fonturi etc. Deschiderea folderului Control Panel se face: 1. Computer Control Panel; 2. Start Control Panel. Se va deschide o fereastră în care sunt afişate pictograme referitoare la componentele pentru care putem stabili caracteristicile. Pentru setarea unei caracteristici, vom da dublu clic pe pictograma respectivă şi vom folosi dialogul afişat. OBSERVAŢIE Control Panel are două forme de afişare a pictogramelor: Control Panel Home pictogramele sunt grupate în diverse categorii, pentru fiecare categorie existând câte o legătură; Classic View se afişează toate pictogramele (aceasta este forma folosită în acest curs). Trecerea de la o formă la alta se face cu legăturile aflate în stânga ferestrei.

45 Windows Vista Business Pagina Instalarea/dezinstalarea unei aplicaţii Instalarea unei aplicaţii Numeroase aplicaţii, pentru a putea fi folosite, trebuie făcute cunoscute sistemului de operare; acest lucru se realizează printr-un proces numit instalare. Pentru instalarea unei aplicaţii trebuie să dispunem de un set de dischete sau un CD pe care se află un set special de fişiere numit kit de instalare pentru aplicaţia respectivă. Vom proceda astfel: 1. Deschidem Computer. 2. Introducem în unitate CD-ul/DVD-ul sau prima dischetă din kit şi dăm clic pe ea în fereastra Computer. 3. În general, prima dischetă din kit conţine un fişier numit SETUP.EXE, INSTALL.EXE, pe care vom da clic dublu. Numeroase CD-uri oferă facilitatea de Autorun (ceea ce înseamnă că instalarea începe automat) aşa că, în acest caz, nu avem nimic de făcut la acest pas. 4. Va începe un set de dialoguri, specific fiecărei aplicaţii, prin care ni se cer detalii privind instalarea (dacă suntem de acord cu termenii de licenţă, ce componente ale aplicaţiei vrem să instalăm, pe ce disc şi în ce folder, dacă se creează un shortcut pe desktop pentru aplicaţie etc.). Trecerea de la un dialog la următorul se face, de obicei, cu butonul Next iar revenirea la cel anterior cu Back sau Previous. OBSERVAŢII 1. Unele aplicaţii au nevoie de un cod alfanumeric numit Serial number care trebuie cunoscut şi tastat la un moment al instalării; în lipsa acestuia, aplicaţia nu se instalează. 2. Unele aplicaţii sunt de tip Demo şi, ca urmare, oferă doar o parte din facilităţi. Varianta completă va trebui cumpărată. 3. Unele aplicaţii sunt în varianta Trial, ceea ce înseamnă că vor putea fi folosite numai un anumit interval de timp, putând fi apoi cumpărate Dezinstalarea unei aplicaţii Dacă, la un moment dat, nu mai avem nevoie de o aplicaţie, ea poate fi eliminată din sistem printr-un procedeu numit dezinstalare, eliberând, astfel, spaţiu ocupat pe harddisc de acea aplicaţie. OBSERVAŢIE În măsura în care este posibil, vom evita să dezinstalăm o aplicaţie ştergând folderul în care se află aceasta deoarece Windows scrie, la instalare, date în fişierele sale registru şi o ştergere manuală nu este operată şi în regiştri. Pentru dezinstalare folosim Start Control Panel Programs and Features, din lista afişată alegem aplicaţia şi folosim butonul Uninstall alăturat. Va începe un set de dialoguri prin care ni se cere confirmare pentru operaţie. Unele aplicaţii ne permit să dezinstalăm doar anumite componente; în acest caz,

46 Windows Vista Business Pagina 46 după selectarea aplicaţiei folosim butonul Change. În unele cazuri, pentru ca dezinstalarea să fie completă va fi nevoie să repornim, în final, sistemul Modificarea datei şi orei din sistem Data şi ora din sistem sunt afişate, în mod normal, în dreapta barei de aplicaţii. OBSERVAŢIE E important ca data să fie corectă, deoarece Windows Vista memorează pentru fiecare fişier data şi ora creării/ultimei modificări şi, dacă aceasta nu e cea bună, ulterior nu vom putea folosi data drept criteriu de căutare a fişierului. De asemenea, ora este importantă pentru sincronizarea sistemelor computerizate în reţea. Atât timp cât Windows Vista e configurat să utilizeze fusul orar corect şi există o conexiune la Internet, timpul afişat va fi cel real, deoarece Vista verifică data şi ora online. Dacă data şi ora nu sunt corecte, motivele ar putea fi o baterie slăbită sau faptul că nu am configurat Windows să sincronizeze ora. Modificarea datei şi orei se face cu clic dreapta Start Control Panel Date and Time Change Date and Time sau cu clic dublu pe oră sau cu meniul contextual al orei Adjust Date/Time Change Date and Time Settings Change Date and Time. În ambele cazuri se va afişa un dialog în care: data se modifică folosind calendarul; ora se modifică dând un clic pe porţiunea oră/minut/secundă de sub ceas şi specificând noua valoare Configurarea desktop-ului Afișajul folosit pentru desktop poate fi modificat astfel încât aspectul și comportarea acestuia să se apropie cât mai mult de preferințele noastre Modificarea temei pentru desktop O temă de desktop este alcătuită din imagini afișate în fundal, sunete, pictograme pentru shortcut-uri și alte elemente. 53 Windows Vista oferă, inițial, un set de teme din care putem alege sau care pot fi modificate. Alegerea/modificarea unei teme se face cu clic dreapta pe desktop Personalize legătura Theme. Se va afișa un dialog în care, din lista ascunsă Theme, alegem tema dorită (aspectul poate fi urmărit în zona Samples). 53 Fișierele care conțin descrierea unei teme au extensia.theme

47 Windows Vista Business Pagina Modificarea setului de culori Windows Vista permite alegerea setului de culori şi a fonturilor (corpuri de literă) folosite pentru anumite elemente (bara de titlu pentru o fereastră, butoane, dialoguri etc.). Un asemenea set de culori se numeşte schemă de culori. Alegerea unei scheme de culori se face cu clic dreapta pe desktop Personalize legătura Window Color and Appearance lista Color scheme Modificarea culorii de fundal a desktop-ului Putem schimba culoarea de fundal pentru desktop cu clic dreapta pe desktop Personalize legătura Desktop Background varianta Solid Colors din lista ascunsă Picture Location alegere culoare din listă (eventual, butonul More pentru alegerea unei alte culori) Afişarea unei imagini pe desktop Dacă dorim să afişăm o imagine pe desktop putem alege între cele oferite de Windows Vista şi propriile fişiere imagine. 54 Pentru alegerea unei imagini dintre cele oferite de Windows Vista dăm clic dreapta pe desktop Personalize legătura Desktop Backgrounds variant ele Windows Wallpapers sau Sample Pictures din lista ascunsă Picture Location. Pentru selectarea unei imagini proprii folosim aceeaşi metodă de mai sus dar, pentru alegerea imaginii, folosim butonul Browse alăturat, după care deschidem discul şi folderul în care se află imaginea şi selectăm fişierul imagine dorit. Indiferent de varianta aleasă, este foarte probabil ca imaginea să nu acopere întregul ecran. Putem specifica modul în care ea e poziţionată folosind variantele din zona How should the picture be positioned? din partea inferioară a dialogului, adică: Center imaginea e afişată o singură dată, centrat; Tile imaginea se repetă până se acoperă întregul ecran; Stretch imaginea e extinsă astfel încât să acopere întregul ecran Utilizarea unui screen saver Un screen saver este o imagine animată care se afişează dacă utilizatorul nu mişcă mouse-ul sau nu apasă nici o tastă un anumit interval de timp (scopul este de a proteja ecranul împotriva încălzirii excesive la afişarea unor imagini fixe). Pentru utilizarea unui screen saver dăm clic dreapta pe 54 Fişierele care conţin imagini au, în general, extensiile.bmp,.jpg,.gif,.tif etc.

48 Windows Vista Business Pagina 48 desktop Personalize legătura Screen Saver, după care: Alegerea modelului animaţiei se face din lista ascunsă Screen Saver. Butonul Settings 55 permite modificarea parametrilor animaţiei iar butonul Preview se foloseşte la previzualizare. Intervalul de timp după care se activează imaginea de protecţie se stabileşte la Wait Setarea rezoluţiei şi a numărului de culori folosite Rezoluţia se referă la numărul de pixeli (puncte de ecran) folosite pentru a afişa o imagine şi se măsoară ca un produs între numărul de pixeli folosiţi pentru afişare pe orizontală şi pe verticală, de exemplu 1024x768, 1280x1024, 1600x1200. Cu cât rezoluţia este mai mare, cu atât imaginea afişată va fi mai apropiată de realitate. Totul depinde de performanţele monitorului şi plăcii video de pe calculator. 56 Setarea rezoluţiei se face cu clic dreapta pe desktop Personalize tragere de indicatorul Resolution. Schimbarea numărului de culori folosite pentru afişare se face din acelaşi dialog, folosind lista ascunsă Colors Configurarea tastaturii Iniţial, limba instalată pentru tastatură este engleza, dar se poate instala şi o altă limbă astfel încât să putem obţine şi caracterele specifice acesteia. Instalarea unei limbi se face cu Start Control Panel Regional and Language Options pagina de dialog Keyboard and Languages butonul Change Keyboards pagina Settings butonul Add. Se va afişa un dialog din care vom alege din lista afișată limba pe care vrem să o instalăm şi revenim cu OK. La revenirea în pagina Settings, limba va apărea în lista Installed services. Folosind pagina de dialog Advanced Key Settings din același dialog putem stabili: tasta care se va folosi pentru a trece de la scriere cu litere mari la scriere cu litere mici şi invers (CAPS LOCK sau SHIFT); combinaţia de taste care se va utiliza la trecerea ulterioară de la o limbă la alta (dialogul deschis cu Change Key Sequence (combinaţiile posibile sunt Ctrl+Shift sau Alt din stânga+shift, sub Switch input languages) 57. Ştergerea unei limbi se face din acelaşi dialog, alegând limba din lista Installed services şi folosind butonul Remove. 55 Nu toate Screen saver-urile permit efectuarea unor setări. 56 Astfel, chiar dacă o rezoluţie înaltă înseamnă o calitate superioară a imaginii, trebuie să avem în vedere şi diagonala monitorului (de exemplu, pentru un monitor cu diagonala de 15" o rezoluţie de 1024x768 ar putea fi acceptabilă, pe când una de 1600x1200 poate duce la obţinerea unor pictograme şi texte de dimensiuni foarte mici, dificil de citit). 57 Dacă dezactivăm Switch input languages, singurul mod de a trece de la o limbă la alta este clic pe indicatorul de limbă din bara de aplicaţii.

49 Windows Vista Business Pagina Modificarea volumului sunetului Windows Vista emite anumite sunete pentru diverse evenimente importante care au loc în sistem: închiderea sistemului de operare, un mail nou, deschiderea/închiderea sesiunii de lucru, mesaje de eroare etc. Aceste sunete pot fi modificate astfel: 3. Start Control Panel Sound sau meniul contextual al desktopului Personalize legătura Sounds. Se va afişa dialogul alăturat, în care facem setările dorite, printre care: Device volume modificarea volumului sunetului la boxe sau în căşti; Place volume icon in the taskbar dacă e activat, în bara de aplicaţii, lângă oră, se va afişa o pictogramă pentru volum Configurarea mouse-ului Modul de funcţionare al mouseului se stabileşte cu clic dreapta pe desktop Personalize legătura Mouse Pointers. Se va afişa un dialog cu următoarele pagini importante: 1. Buttons în care se pot folosi: Switch primary and secondary buttons schimbă funcţiile butoanelor mouse-ului (pentru stângaci). Double-clic speed aici se stabileşte intervalul de timp maxim între două clic-uri consecutive pentru ca Windows să le recunoască drept dublu clic. Intervalul poate fi testat pe pictograma de folder alăturată. 2. Pointers se pot alege diverse forme pentru cursorul de mouse. 3. Pointer Options cu câteva obiecte de control utile: Select a pointer speed viteza de mişcare a pointerului de mouse pe ecran la o anumită deplasare a mouse-ului pe masă; Automatically move pointer to the default button in a dialog box dacă e activat, la deschiderea unui dialog pointerul de mouse se poziţonează automat pe butonul implicit (de obicei, OK); Display pointer trails dacă e activat, pointerul de mouse lasă urme pe ecran la mişcarea mouse-ului pe masă (inerţia urmelor se poate stabili dedesubt); Hide pointer while typing dacă e activat, în timpul tastării pointerul nu e vizibil; Show location of pointer when I press the CTRL key dacă e activat şi pointerul nu e vizibil, el va fi afişat la utilizarea tastei Ctrl).

50 Windows Vista Business Pagina Alte opţiuni din Control Panel Gestionarea fonturilor Fonturile sunt fişiere cu extensia.ttf sau.fon (în general) care conţin descrierea aspectului (corpului de literă) unui text şi care, odată instalate, pot fi folosite de toate aplicaţiile care permit alegerea unui font (Word, Excel, Access, AutoCAD, CoreDraw etc.) Afişarea fonturilor instalate Se face cu Start Control Panel Fonts. Se va afişa o fereastră cu o listă cu toate fonturile instalate. Pentru a vedea aspectul unui font, dăm clic dublu pe fontul respectiv: se va afişa o fereastră separată cu un text scris cu acel font, la diferite mărimi Instalarea/dezinstalarea unui font Pentru a instala un nou font pe lângă cele instalate, va trebui să dispunem de fişierul.ttf pentru acel font. Pentru instalarea unui nou font: 1. Selectăm fişierul/fişierele font din locul în care se află şi folosim Edit Copy sau meniul contextual al selecţiei Copy. 2. Start Control Panel Fonts şi, în fereastra afişată, folosim Edit Paste sau meniul contextual al suprafeţei libere Paste. Pentru a dezinstala un font devenit inutil, îl ştergem, ca pe orice fişier, din fereastra afişată la Start Control Panel Fonts. Nu se pot dezinstala fonturile utilizate de aplicaţiile în execuţie; dacă dorim să dezinstalăm un asemenea font, închidem aplicaţiile respective şi reîncercăm operaţia. Dezinstalarea unui font nu afectează cu nimic documentele în care a fost folosit acel font Stabilirea setărilor specifice unei ţări Multe aplicaţii Windows se supun unor reguli naționale privind modurile de afişare/introducere pentru valori numerice, monetare, dată calendaristică etc. Aceste convenţii se pot stabili cu Start Control Panel Regional and Language Options pagina Formats. În lista ascunsă Current format alegem ţara ale cărei reguli vrem să le impunem (în zona Examples... se vor afişa mostre cu valori numerice, monetare, oră şi dată). Dacă vreuna dintre variante nu ne satisface, folosim butonul Customize this format care deschide un dialog cu patru pagini: 58 Mărimea unui text se măsoară în puncte de imprimată (1 punct=1/72 inch 0,3 mm; 1 inch=2,54 cm).

51 Windows Vista Business Pagina Number permite alegerea separatorului între partea întreagă şi partea zecimală, numărul de zecimale afişate, simbolul care separă grupurile de câte trei cifre din partea întreagă, simbolul folosit pentru valorile negative, formatul valorilor negative, dacă se afişează sau nu zerouri de completare în faţă, separatorul folosit la liste, sistemul de unităţi de măsură folosit; 2. Currency similar, dar pentru valori monetare; 3. Time formatul de afişare pentru ore; 4. Date formatul de afişare pentru date calendaristice. 15. FOLOSIREA OPŢIUNII PRINT SCREEN PENTRU MEMORAREA IMAGINII ECRANULUI Dacă dorim să copiem într-un document imaginea ecranului, cu toate componentele sale (în general pentru a include imaginea într-un document), folosim tasta Print Screen de pe tastatură. Imaginea ecranului va fi copiată în memoria virtuală Clipboard. Ulterior, dacă vrem să inserăm această imagine într-un document, deschidem documentul, plasăm cursorul în locul în care vrem să apară imaginea şi folosim Edit Paste din meniul aplicaţiei care a deschis documentul. OSERVAŢIE Pentru a copia în memoria Clipboard numai conţinutul ferestrei active, folosim combinaţia Alt+Print Screen Capturarea unei porțiuni din ecran Windows Vista ne permite să capturăm porțiuni din ecran și să le salvăm ca fișiere imagine sau să le inserăm în documente, prin utilizarea unei aplicații numite Snipping. Pentru capturarea unei porțiuni de ecran: 1. Lansăm în execuție aplicația Snipping cu Start All Programs Accessories Snipping Tools. 2. Folosim butonul New din fereastra Snipping Tool afișată. 3. Tragem cu mouse-ul în jurul zonei de ecran pe care dorim să o decupăm Refacerea într-un document a porțiunii decupate După deschiderea documentului în care dorim să apară porțiunea decupată, plasăm cursorul în locul în care dorim să apară imaginea și folosim Editare Lipire (Edit Paste) Salvarea porțiunii decupate ca fișier imagine Porțiunea din ecran poate fi salvată ca fișier imagine astfel: 1. File Save As. 2. În dialogul afișat specificăm numele fișierului imagine (File name) și, cu Browse Folders, alegem folderul în care salvăm imaginea.

52 Windows Vista Business Pagina UTILIZAREA SISTEMULUI DE HELP ÎN WINDOWS VISTA Windows ne pune la dispoziţie funcţia Help and Support care oferă ajutor în diverse situaţii. Ea se apelează cu Start Help and Support. Se va afişa o fereastră cu capitolele de Help, ca legături. Pentru deschiderea unui capitol vom da clic pe legătura respectivă (eventual, în mod repetat, pentru a deschide subcapitole etc.) Dacă nu ştim în ce capitol să căutăm un anumit cuvânt-cheie, îl tastăm în zona de text Search şi folosim pentru confirmare butonul Search Help alăturat sau tasta Enter. Lista afișată va conţine toate capitolele în care apare cuvântul respectiv. Pentru deschiderea unui capitol vom folosi aceeași metodă ca mai sus. OBSERVAŢIE De cele mai multe ori, sub textul capitolului respectiv se vor afișa, sub titlul See Also, și alte capitole, înrudite celui curent. 17. VIRUŞI Concepte generale despre viruşi Viruşii sunt mici programe create de oameni, cu scopuri distructive. Ele au proprietatea de a se multiplica în interiorul sistemului şi pot duce la funcţionarea necorespunzătoare a sistemului de operare. Asemenea, viruşilor umani, viruşii de calculator duc la îmbolnăvirea sistemului de operare şi a fişierelor existente pe calculator, ceea ce poate determina distrugerea informaţiilor şi împiedicarea funcţionării aplicaţiilor. Viruşii sunt foarte diferiţi: de la cei mai inofensivi, care atacă fişierele de tip text, până la cei care duc la distrugerea componentelor hardware al calculatorului. Un virus odată pătruns într-un calculator nu este activ decât în momentul activării programului sau deschiderii documentului cu care a fost adus virusul Căi de pătrundere a unui virus într-un calculator primirea pe a unor mesaje infectate sau a unor fişiere ataşate infectate; copierea unor fişiere infectate de pe o dischetă sau de pe un CD; descărcarea de pe Internet a unor programe infectate Avantajele folosirii unei aplicaţii antivirus Pentru a scăpa de anumiţi viruşi sau pentru a ne proteja de aceştia va trebui: să avem instalat un program antivirus foarte bun, foarte recent, cu ajutorul căruia să putem descoperi şi elimina eventualii viruşi; să scanăm periodic fişierele din calculator; să scanăm întotdeauna dischetele şi CD-urile înainte de a copia fişiere de pe ele; să scanăm fişierele ataşate imediat după ce le primim prin mail (înainte de a le deschide). Dacă avem un antivirus bun, acesta poate descoperi şi elimina în timpul scanării şi viruşii care nu sunt încă activi.

53 Windows Vista Business Pagina Conceptul de dezinfectare a fişierelor Ca orice virus, şi aceşti viruşi pot fi eliminaţi din sistem. Acest lucru se realizează cu ajutorul unor aplicaţii antivirus specializate, care descoperă virusul şi îl elimină din toate fişierele şi din calculator. Printre cele mai frecvent folosite aplicaţii antivirus se numără: Norton AntiVirus, RAV, Zone Labs, Panda, Nod32, BitDefender etc Protejarea împotriva viruşilor Utilizarea unei aplicaţii antivirus Pentru a scana (parcurge) calculatorul şi a descoperii eventualii viruşi se foloseşte aplicaţia antivirus instalată pe calculator. Ea va afişa o fereastră în care vom folosi legătura sau butonul Scan for Viruses, alegem discul pe care vrem să-l scanăm şi aşteptăm efectuarea operaţiei. OBSERVAŢII 1. Butoanele sau legăturile pentru declanşarea scanării pot avea alte nume la diverse aplicaţii antivirus. 2. Unele aplicaţii antivirus permit scanarea selectivă doar a unor fişiere, foldere etc. 3. Unele aplicaţii antivirus au şi opţiune pentru scanarea on-line a elementelor, ceea ce înseamnă că, la încercarea de copiere de pe Internet/de pe o dischetă/de pe un CD a unor fişiere/foldere, acestea sunt scanat automat şi, eventual, dezinfectate. 4. Unele aplicaţii prezintă o opţiune de scanare şi în meniul contextual al fiecărui fişier/folder. 5. Nu vom instala, concomitent, mai multe aplicaţii antivirus pe acelaşi calculator (în general, acestea nu sunt compatibile între ele şi o asemenea situaţie poate crea, ulterior, probleme) Importanţa deţinerii unei baze de date actualizate Programul antivirus utilizat dispune de o bază de date în care sunt înglobate semnăturile viruşilor pe care îi poate recunoaşte, bază pe care o foloseşte la depistarea acestora. Totuşi, trebuie să ştim că apar mereu noi viruşi, pe care îi putem avea în calculator fără ca programul antivirus să îi poată detecta. De aceea, se recomandă ca, periodic (preferabil lunar), să actualizăm baza de date a antivirusului (în general, de pe Internet, din pagina firmei producătoare a aplicaţiei antivirus). 18. APLICAȚIA CALCULATOR Windows Vista ne permite să folosim o aplicație accesorie prin care putem efectua calcule matematice, numită Calculator. Aplicația se lansează în execuție cu Start All Programs Accessories Calculator. Se va afișa fereastra alăturată, în care vom putea folosi fie mouse-ul, fie tastatura, pentru a efectua calculele dorite. Operatorii matematici sunt + pentru adunare, pentru

54 Windows Vista Business Pagina 54 scădere, * pentru înmulțire și / pentru împărțire. Ordinea de executare a operațiilor este cea din aritmetică. Calculatorul dispune și de o variantă mai complexă (View Scientific) pentru calculul funcțiilor trigonometrice, logaritmi, factoriale etc. Valorile calculate aici pot fi memorate (Edit Copy) pentru a fi refăcute în alte aplicații (de exemplu, Microsoft Word), cu Edit Paste. 19. SIDEBAR ȘI GADGET-URI O noutate în Windows Vista o constituie miniaplicațiile (gadget-urile) care pot fi adăugate pe o bară verticală numită Sidebar. Activarea Sidebar se face cu Start All Programs Accessories Windows Sidebar. Gadget-urile din Sidebar afișează o serie de informații personalizate cum ar fi un ceas, un calendar, un program de știri, un instrument de măsurare a activității unității centrale etc. Adăugarea unui gadget se face alegându-l din fereastra afișată la folosirea butonului + din partea superioară a barei. Ștergerea unui gadget din bară se face cu un clic pe butonul x afișat atunci când cursorul se află deasupra lui. Configurarea unui gadget se face cu un clic pe butonul Configure alăturat gadget-ului respectiv. Închiderea Sidebar se face cu un clic dreapta pe pictograma Windows Sidebar din zona de notificare Exit. 20. TIPĂRIREA UNUI DOCUMENT Pentru a putea tipări la o imprimantă un document (text, imagine, tabel etc.) trebuie să avem instalat un pachet special de fişiere pentru imprimanta respectivă, pachet numit driver de imprimantă. În prezent, majoritatea imprimantelor se conectează la calculator prin intermediul unui port USB. În asemenea cazuri, după conectarea imprimantei la calculator și pornirea acestuia, Windows Vista va detecta prezența imprimantei și va începe instalarea programului driver pentru imprimantă, operație care durează câteva minute Instalarea unui driver de imprimantă Dacă instalarea automată nu funcționează, putem instala driverul de imprimantă în unul din următoarele două moduri: 1. Dacă dispunem de un CD sau un set de dischete pe care se află driverul de imprimantă: introducem CD-ul în unitate şi urmăm instrucţiunile din setul de dialoguri afişate introducem în unitate prima dischetă şi dăm clic dublu, în fereastra Computer, pe un fişier executabil de pe ea (adesea, SETUP.EXE), după care urmăm instrucţiunile din setul de dialoguri afişate. 2. Dacă Windows conţine informaţiile necesare pentru instalarea driverului noii imprimante, folosim Start Control Panel Printers butonul Add a Printer din bara de instrumente. Se va afişa un set de dialoguri, la sfârşitul căruia driverul va fi instalat: a. În primul dialog alegem varianta Add a local printer.

55 Windows Vista Business Pagina 55 b. Alegem portul prin care sistemul va comunica cu imprimanta locală (recomandabil, portul paralel LPT1:). c. Din lista Manufacturer selectăm firma producătoare a imprimantei iar din lista Printers tipul imprimantei respective. d. Tastăm numele sub care imprimanta va fi afişată în fereastra Printers (zona Printer name) și stabilim dacă dorim ca imprimanta să fie sau nu considerată imprimantă implicită (Set as default printer). e. În final, ni se cere confirmare pentru tipărirea unei pagini de test (Print a Test Page) Stabilirea imprimantei implicite La un moment dat, pot fi instalate pe un calculator drivere pentru mai multe imprimante, dar una singură e considerată imprimantă implicită. Aceasta e imprimanta pe care se va tipări un document atunci când, în aplicaţia cu care a fost creat documentul, se foloseşte File Print pentru tipărire. Imprimanta implicită este marcată în dreapta cu un cerc verde. Dacă, la un moment dat, dorim ca o altă imprimantă să fie imprimantă implicită, folosim Start Control Panel Printers, selectăm imprimanta şi folosim Set as Default Printer fie din meniul său contextual, fie din meniul File. OBSERVAŢIE Se recomandă să stabilim imprimanta implicită din momentul creării documentului respectiv şi să nu o schimbăm ulterior, pentru a nu avea surprize la tipărire Ştergerea driverului pentru o imprimantă Dacă, la un moment dat, nu mai avem nevoie de driverul pentru o imprimantă, în fereastra deschisă cu Start Control Panel Printers selectăm pictograma respectivă şi folosim tasta Delete. Din acest moment imprimanta respectivă nu mai poate fi folosită pentru listare la performanţele ei, chiar dacă ea este conectată şi pornită Tipărirea efectivă a unui document Pentru a tipări pe hârtie un document se foloseşte Imprimare (Print) din meniul contextual al acestuia Vizualizarea stadiului în care se află tipărirea În timpul tipăririi, pe bara de aplicaţii se afişează o pictogramă de forma, ce aparţine unei aplicaţii numite Print Manager care gestionează tipărirea la imprimanta respectivă. Dacă dăm clic dublu pe această pictogramă, putem vedea, într-o fereastră, stadi-

56 Windows Vista Business Pagina 56 ul în care se află procesul de tipărire. În această fereastră: la Status se afişează starea curentă a listării documentului; la Pages se prezintă numărul de pagini listate şi numărul total de pagini din document Oprirea, întreruperea și reluarea tipăririi unui document Dacă, în timpul tipăririi, dorim să oprim procesul, alegem din fereastra imprimantei Printer Cancel All Documents. Întreruperea tipăririi se face cu File Pause iar reluarea se face cu File Resume.

După efectuarea operaţiilor dorite, calculatorul trebuie închis. Pentru oprirea corectă a sistemului de operare va trebui să folosim butonul

După efectuarea operaţiilor dorite, calculatorul trebuie închis. Pentru oprirea corectă a sistemului de operare va trebui să folosim butonul Pagina 1 1. SISTEMUL DE OPERARE WINDOWS 1.1. Pornirea calculatorului Orice calculator are pe cutie cel puţin un buton (de pornire) şi, eventual, unul de restartare în caz de blocare a calculatorului. Pentru

More information

Itemi Sisteme de Operare

Itemi Sisteme de Operare Itemi Sisteme de Operare 1. Pentru a muta un dosar (folder) de pe partiţia C: pe partiţia D: folosim: a. New Folder b. Ctrl + C din bara de instrumente şi Copy; c. Ctrl + X şi Ctrl + V; d. Edit Paste;

More information

MS POWER POINT. s.l.dr.ing.ciprian-bogdan Chirila

MS POWER POINT. s.l.dr.ing.ciprian-bogdan Chirila MS POWER POINT s.l.dr.ing.ciprian-bogdan Chirila chirila@cs.upt.ro http://www.cs.upt.ro/~chirila Pornire PowerPoint Pentru accesarea programului PowerPoint se parcurg următorii paşi: Clic pe butonul de

More information

Metrici LPR interfatare cu Barix Barionet 50 -

Metrici LPR interfatare cu Barix Barionet 50 - Metrici LPR interfatare cu Barix Barionet 50 - Barionet 50 este un lan controller produs de Barix, care poate fi folosit in combinatie cu Metrici LPR, pentru a deschide bariera atunci cand un numar de

More information

Ghid identificare versiune AWP, instalare AWP şi verificare importare certificat în Store-ul de Windows

Ghid identificare versiune AWP, instalare AWP şi verificare importare certificat în Store-ul de Windows Ghid identificare versiune AWP, instalare AWP 4.5.4 şi verificare importare certificat în Store-ul de Windows Data: 28.11.14 Versiune: V1.1 Nume fişiser: Ghid identificare versiune AWP, instalare AWP 4-5-4

More information

Versionare - GIT ALIN ZAMFIROIU

Versionare - GIT ALIN ZAMFIROIU Versionare - GIT ALIN ZAMFIROIU Controlul versiunilor - necesitate Caracterul colaborativ al proiectelor; Backup pentru codul scris Istoricul modificarilor Terminologie și concepte VCS Version Control

More information

2. Setări configurare acces la o cameră web conectată într-un router ZTE H218N sau H298N

2. Setări configurare acces la o cameră web conectată într-un router ZTE H218N sau H298N Pentru a putea vizualiza imaginile unei camere web IP conectată într-un router ZTE H218N sau H298N, este necesară activarea serviciului Dinamic DNS oferit de RCS&RDS, precum și efectuarea unor setări pe

More information

Update firmware aparat foto

Update firmware aparat foto Update firmware aparat foto Mulţumim că aţi ales un produs Nikon. Acest ghid descrie cum să efectuaţi acest update de firmware. Dacă nu aveţi încredere că puteţi realiza acest update cu succes, acesta

More information

Titlul lucrării propuse pentru participarea la concursul pe tema securității informatice

Titlul lucrării propuse pentru participarea la concursul pe tema securității informatice Titlul lucrării propuse pentru participarea la concursul pe tema securității informatice "Îmbunătăţirea proceselor şi activităţilor educaţionale în cadrul programelor de licenţă şi masterat în domeniul

More information

Lucrarea nr.1. Crearea unui document Word

Lucrarea nr.1. Crearea unui document Word Lucrarea nr.1 Crearea unui document Word Scopul lucrării Lucrarea are drept scop inițiere și familiarizarea studenților cu interfața editorului de text Microsoft Word 2007. Modul de lucru Word este un

More information

Textul si imaginile din acest document sunt licentiate. Codul sursa din acest document este licentiat. Attribution-NonCommercial-NoDerivs CC BY-NC-ND

Textul si imaginile din acest document sunt licentiate. Codul sursa din acest document este licentiat. Attribution-NonCommercial-NoDerivs CC BY-NC-ND Textul si imaginile din acest document sunt licentiate Attribution-NonCommercial-NoDerivs CC BY-NC-ND Codul sursa din acest document este licentiat Public-Domain Esti liber sa distribui acest document

More information

La fereastra de autentificare trebuie executati urmatorii pasi: 1. Introduceti urmatoarele date: Utilizator: - <numarul dvs de carnet> (ex: "9",

La fereastra de autentificare trebuie executati urmatorii pasi: 1. Introduceti urmatoarele date: Utilizator: - <numarul dvs de carnet> (ex: 9, La fereastra de autentificare trebuie executati urmatorii pasi: 1. Introduceti urmatoarele date: Utilizator: - (ex: "9", "125", 1573" - se va scrie fara ghilimele) Parola: -

More information

Reflexia şi refracţia luminii. Aplicaţii. Valerica Baban

Reflexia şi refracţia luminii. Aplicaţii. Valerica Baban Reflexia şi refracţia luminii. Aplicaţii. Sumar 1. Indicele de refracţie al unui mediu 2. Reflexia şi refracţia luminii. Legi. 3. Reflexia totală 4. Oglinda plană 5. Reflexia şi refracţia luminii în natură

More information

ARBORI AVL. (denumiti dupa Adelson-Velskii si Landis, 1962)

ARBORI AVL. (denumiti dupa Adelson-Velskii si Landis, 1962) ARBORI AVL (denumiti dupa Adelson-Velskii si Landis, 1962) Georgy Maximovich Adelson-Velsky (Russian: Гео ргий Макси мович Адельсо н- Ве льский; name is sometimes transliterated as Georgii Adelson-Velskii)

More information

2. Setări configurare acces la o cameră web conectată într-un echipament HG8121H cu funcție activă de router

2. Setări configurare acces la o cameră web conectată într-un echipament HG8121H cu funcție activă de router Pentru a putea vizualiza imaginile unei camere web IP conectată într-un echipament Huawei HG8121H, este necesară activarea serviciului Dinamic DNS oferit de RCS&RDS, precum și efectuarea unor setări pe

More information

1. Creaţi un nou proiect de tip Windows Forms Application, cu numele MdiExample.

1. Creaţi un nou proiect de tip Windows Forms Application, cu numele MdiExample. Aplicaţia MdiExample Aplicaţia implementează: Deschiderea şi închiderea ferestrelor child. Minimizarea şi maximizarea ferestrelor. Aranjarea ferestrelor. Tratarea mesajului de atenţionare la ieşirea din

More information

Procesarea Imaginilor

Procesarea Imaginilor Procesarea Imaginilor Curs 11 Extragerea informańiei 3D prin stereoviziune Principiile Stereoviziunii Pentru observarea lumii reale avem nevoie de informańie 3D Într-o imagine avem doar două dimensiuni

More information

Curs PowerPoint Lectia 3 Lectia 3 Formatare text si imagini

Curs PowerPoint Lectia 3 Lectia 3 Formatare text si imagini Lectia 3 Formatare text si imagini 3.1 Formatarea si introducerea textului Adaugarea textului intr-un diapozitiv Textul este introdus prin actionarea tastaturii: in momentul in care se ajunge la capatul

More information

Structura și Organizarea Calculatoarelor. Titular: BĂRBULESCU Lucian-Florentin

Structura și Organizarea Calculatoarelor. Titular: BĂRBULESCU Lucian-Florentin Structura și Organizarea Calculatoarelor Titular: BĂRBULESCU Lucian-Florentin Chapter 3 ADUNAREA ȘI SCĂDEREA NUMERELOR BINARE CU SEMN CONȚINUT Adunarea FXP în cod direct Sumator FXP în cod direct Scăderea

More information

SISTEME DE OPERARE WINDOWS

SISTEME DE OPERARE WINDOWS CAPITOLUL 4 SISTEME DE OPERARE WINDOWS 4.1. De la MS-DOS la Windows 4.2. Interfata grafica WINDOWS 4.3. Sesiunea de lucru Windows 4.4. Sistemul de operare Windows XP 4.5. Sistemul de operare Windows 7

More information

Figura x.1 Ecranul de pornire al mediului de dezvoltare

Figura x.1 Ecranul de pornire al mediului de dezvoltare x. Mediul de dezvoltare MICROSOFT VISUAL C++ În cadrul acestui capitol vom prezenta Microsoft Visual C++, din cadrul suitei Microsoft Visual Studio 2012, care este un mediu de programare care suportă dezvoltarea

More information

Modalitǎţi de clasificare a datelor cantitative

Modalitǎţi de clasificare a datelor cantitative Modalitǎţi de clasificare a datelor cantitative Modul de stabilire a claselor determinarea pragurilor minime şi maxime ale fiecǎrei clase - determinǎ modul în care sunt atribuite valorile fiecǎrei clase

More information

Mai bine. Pentru c putem.

Mai bine. Pentru c putem. 1 CUPRINS: 1. SUMAR APLICAŢIE...... 3 1.1 Introducere... 3 1.2 Tipul de aplicaţie... 3 2. SPECIFICAŢII FUNCŢIONALE... 3 3. INSTALARE... 3 3.1 Introducere... 3 3.2 Ce trebuie să verificaţi înainte de a

More information

Nume şi Apelativ prenume Adresa Număr telefon Tip cont Dobânda Monetar iniţial final

Nume şi Apelativ prenume Adresa Număr telefon  Tip cont Dobânda Monetar iniţial final Enunt si descriere aplicatie. Se presupune ca o organizatie (firma, banca, etc.) trebuie sa trimita scrisori prin posta unui numar (n=500, 900,...) foarte mare de clienti pe care sa -i informeze cu diverse

More information

Arbori. Figura 1. struct ANOD { int val; ANOD* st; ANOD* dr; }; #include <stdio.h> #include <conio.h> struct ANOD { int val; ANOD* st; ANOD* dr; }

Arbori. Figura 1. struct ANOD { int val; ANOD* st; ANOD* dr; }; #include <stdio.h> #include <conio.h> struct ANOD { int val; ANOD* st; ANOD* dr; } Arbori Arborii, ca şi listele, sunt structuri dinamice. Elementele structurale ale unui arbore sunt noduri şi arce orientate care unesc nodurile. Deci, în fond, un arbore este un graf orientat degenerat.

More information

UTILIZAREA FOILOR DE CALCUL TABELAR - EXCEL

UTILIZAREA FOILOR DE CALCUL TABELAR - EXCEL UTILIZAREA FOILOR DE CALCUL TABELAR - EXCEL 1. Deschiderea aplicaţiei Excel - Start Programs Microsoft Excel; - Dublu clic pe pictograma de pe ecran sub care scrie Microsoft Excel; Pe ecranul monitorului

More information

MICROSOFT ACCESS 2007 (DE CĂUTAT???)

MICROSOFT ACCESS 2007 (DE CĂUTAT???) Access 2007 Modul A Pagina 1 MICROSOFT ACCESS 2007 (DE CĂUTAT???) 1. CONCEPTE GENERALE PRIVIND BAZELE DE DATE Evoluţia diferitelor metode şi tehnici de organizare a datelor pe suporturi de memorie externă

More information

Ghid de pregătire pentru certificarea IC3 Global Standard 4

Ghid de pregătire pentru certificarea IC3 Global Standard 4 Ghid de pregătire pentru certificarea IC3 Global Standard 4 Bazele utilizării calculatorului Lecția 1: Sisteme de operare CCI Learning Solutions Inc. 1 Obiectivele lecției Modul de funcționare al unui

More information

D în această ordine a.î. AB 4 cm, AC 10 cm, BD 15cm

D în această ordine a.î. AB 4 cm, AC 10 cm, BD 15cm Preparatory Problems 1Se dau punctele coliniare A, B, C, D în această ordine aî AB 4 cm, AC cm, BD 15cm a) calculați lungimile segmentelor BC, CD, AD b) determinați distanța dintre mijloacele segmentelor

More information

X-Fit S Manual de utilizare

X-Fit S Manual de utilizare X-Fit S Manual de utilizare Compatibilitate Acest produs este compatibil doar cu dispozitivele ce au următoarele specificații: ios: Versiune 7.0 sau mai nouă, Bluetooth 4.0 Android: Versiune 4.3 sau mai

More information

Reţele Neuronale Artificiale în MATLAB

Reţele Neuronale Artificiale în MATLAB Reţele Neuronale Artificiale în MATLAB Programul MATLAB dispune de o colecţie de funcţii şi interfeţe grafice, destinate lucrului cu Reţele Neuronale Artificiale, grupate sub numele de Neural Network Toolbox.

More information

Modulul 3 Procesare de text

Modulul 3 Procesare de text Modulul 3 Procesare de text Acest capitol asigură cunoştinţele necesare în lucrul cu o aplicaţie de editare text. Modulul asigură informaţiile necesare în conformitate cu programa analitica pentru Modului

More information

Actualizarea firmware-ului pentru aparatul foto digital SLR

Actualizarea firmware-ului pentru aparatul foto digital SLR Actualizarea firmware-ului pentru aparatul foto digital SLR Vă mulţumim că aţi ales un produs Nikon. Acest ghid descrie cum să realizaţi actualizarea firmwareului. Dacă nu sunteţi sigur că puteţi realiza

More information

Editorul Power Point

Editorul Power Point Geoinformatică_Laborator 03 Editorul Power Point Power Point este un editor grafic performant care te va ajuta să-ţi creezi prezentări de proiecte. Elementul de bază a aplicaţiei Power Point este slide-ul

More information

Subiecte Clasa a VI-a

Subiecte Clasa a VI-a (40 de intrebari) Puteti folosi spatiile goale ca ciorna. Nu este de ajuns sa alegeti raspunsul corect pe brosura de subiecte, ele trebuie completate pe foaia de raspuns in dreptul numarului intrebarii

More information

Lucrarea Nr.1. Sisteme de operare. Generalitati

Lucrarea Nr.1. Sisteme de operare. Generalitati Lucrarea Nr.1 Sisteme de operare. Generalitati Scopul lucrarii Lucrarea îsi propune familiarizarea studentilor cu sistemele de operare disponibile în laborator, respectiv acele sisteme de operare cu ajutorul

More information

Olimpiad«Estonia, 2003

Olimpiad«Estonia, 2003 Problema s«pt«m nii 128 a) Dintr-o tabl«p«trat«(2n + 1) (2n + 1) se ndep«rteaz«p«tr«telul din centru. Pentru ce valori ale lui n se poate pava suprafata r«mas«cu dale L precum cele din figura de mai jos?

More information

Modulul 3 Procesare de text

Modulul 3 Procesare de text Obiectivele Modulului Modul 3 Procesare de text Cititorul trebuie să-şi demonstreze cunoştinţele şi competenţa în utilizarea unei aplicaţii de procesare de text pe un computer personal. Cititorul trebuie

More information

TEHNOLOGII INFORMAŢIONALE PENTRU AFACERI

TEHNOLOGII INFORMAŢIONALE PENTRU AFACERI TEHNOLOGII INFORMAŢIONALE PENTRU AFACERI Laboratorul 5 Procesorul de texte Microsoft Word 2007, partea I După cum am fost deja obişnuiţi, Microsoft oferă o serie de îmbunătăţiri noilor versiuni ale aplicaţiilor

More information

TEHNOLOGIA INFORMAŢIEI ŞI COMUNICĂRII

TEHNOLOGIA INFORMAŢIEI ŞI COMUNICĂRII Investeşte în oameni! FONDUL SOCIAL EUROPEAN Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 Axa prioritară 6: Promovarea incluziunii sociale Domeniul major de intervenţie 6.2: Îmbunătăţirea

More information

Proceduri stocate. Crearea procedurilor stocate. Varianta 1 În Management Studio se dă clic pe New Query ca în imaginea de mai jos: Fig.

Proceduri stocate. Crearea procedurilor stocate. Varianta 1 În Management Studio se dă clic pe New Query ca în imaginea de mai jos: Fig. Proceduri stocate Crearea procedurilor stocate. Varianta 1 În Management Studio se dă clic pe New Query ca în imaginea de mai jos: Fig. 1 Odată cu deschiderea editorului SQL, apare și bara de instrumente

More information

Modulul 2 Utilizarea computer-ului şi organizarea fişierelor

Modulul 2 Utilizarea computer-ului şi organizarea fişierelor Obiectivele Modulului 2 În cadrul Modul 2 Utilizarea computer-ului şi organizarea fisierelor: Cititorul trebuie să-şi demonstreze cunoştinţele şi competenţa în utilizarea funcţiilor de bază ale calculatorului

More information

Propuneri pentru teme de licență

Propuneri pentru teme de licență Propuneri pentru teme de licență Departament Automatizări Eaton România Instalație de pompare cu rotire în funcție de timpul de funcționare Tablou electric cu 1 pompă pilot + 3 pompe mari, cu rotirea lor

More information

Ghid pentru configurarea şi utilizarea aplicaţiei clicksign Demo

Ghid pentru configurarea şi utilizarea aplicaţiei clicksign Demo Ghid pentru configurarea şi utilizarea aplicaţiei clicksign Demo 2.6.9.223 Cuprins 1 Cadru general...2 2 Obţinerea unui certificat digital...3 3 Configurarea aplicaţiei clicksign...5 4 Utilizarea aplicaţiei

More information

9. Memoria. Procesorul are o memorie cu o arhitectură pe două niveluri pentru memoria de program și de date.

9. Memoria. Procesorul are o memorie cu o arhitectură pe două niveluri pentru memoria de program și de date. 9. Memoria Procesorul are o memorie cu o arhitectură pe două niveluri pentru memoria de program și de date. Primul nivel conține memorie de program cache (L1P) și memorie de date cache (L1D). Al doilea

More information

Ce pot face pe hi5? Organizare si facilitati. Pagina de Home

Ce pot face pe hi5? Organizare si facilitati. Pagina de Home Ce este Hi5!? hi5 este un website social care, în decursul anului 2007, a fost unul din cele 25 cele mai vizitate site-uri de pe Internet. Compania a fost fondată în 2003 iar pana in anul 2007 a ajuns

More information

MODULUL 5.1. BAZELE UTILIZĂRII APLICAŢIILOR PENTRU PREZENTĂRI ELECTRONICE; APLICAŢIA IMPRESS DIN OPENOFFICE

MODULUL 5.1. BAZELE UTILIZĂRII APLICAŢIILOR PENTRU PREZENTĂRI ELECTRONICE; APLICAŢIA IMPRESS DIN OPENOFFICE MODULUL 5.1. BAZELE UTILIZĂRII APLICAŢIILOR PENTRU PREZENTĂRI ELECTRONICE; APLICAŢIA IMPRESS DIN OPENOFFICE 1 CUPRINS 5. BAZELE UTILIZĂRII APLICAŢIILOR PENTRU PREZENTĂRI ELECTRONICE; APLICAŢIA IMPRESS

More information

REVISTA NAŢIONALĂ DE INFORMATICĂ APLICATĂ INFO-PRACTIC

REVISTA NAŢIONALĂ DE INFORMATICĂ APLICATĂ INFO-PRACTIC REVISTA NAŢIONALĂ DE INFORMATICĂ APLICATĂ INFO-PRACTIC Anul II Nr. 7 aprilie 2013 ISSN 2285 6560 Referent ştiinţific Lector univ. dr. Claudiu Ionuţ Popîrlan Facultatea de Ştiinţe Exacte Universitatea din

More information

INTRODUCERE, PRELUCRARE, VALIDARE DATE

INTRODUCERE, PRELUCRARE, VALIDARE DATE International Computer School Mone Firicel INTRODUCERE, PRELUCRARE, VALIDARE DATE Sistemul de operare Windows Reţele de calculatoare Pachetul Microsoft Office Word, Excel, Power Point, Access Bucureşti

More information

Semnare digitală configurări și proceduri de lucru Manual de utilizare

Semnare digitală configurări și proceduri de lucru Manual de utilizare Semnare digitală configurări și proceduri de lucru Manual de utilizare Servicii informatice privind activităţi ale comunităţii portuare Acest document şi informaţiile conţinute în el sunt în proprietatea

More information

Mecanismul de decontare a cererilor de plata

Mecanismul de decontare a cererilor de plata Mecanismul de decontare a cererilor de plata Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice (POS CCE) Ministerul Fondurilor Europene - Iunie - iulie

More information

Aspecte controversate în Procedura Insolvenţei şi posibile soluţii

Aspecte controversate în Procedura Insolvenţei şi posibile soluţii www.pwc.com/ro Aspecte controversate în Procedura Insolvenţei şi posibile soluţii 1 Perioada de observaţie - Vânzarea de stocuri aduse în garanţie, în cursul normal al activității - Tratamentul leasingului

More information

Managementul referinţelor cu

Managementul referinţelor cu TUTORIALE DE CULTURA INFORMAŢIEI Citarea surselor de informare cu instrumente software Managementul referinţelor cu Bibliotecar Lenuţa Ursachi PE SCURT Este gratuit Poţi adăuga fişiere PDF Poţi organiza,

More information

Utilizarea comenzilor AutoCAD

Utilizarea comenzilor AutoCAD Utilizarea comenzilor AutoCAD prof.piper Cornelia 1.1. Lansarea în execuţie a programului AutoCAD Lansarea în execuţie a programului AutoCAD în mediul de operare Windows se realizează : - cu un dublu clic

More information

Semnale şi sisteme. Facultatea de Electronică şi Telecomunicaţii Departamentul de Comunicaţii (TC)

Semnale şi sisteme. Facultatea de Electronică şi Telecomunicaţii Departamentul de Comunicaţii (TC) Semnale şi sisteme Facultatea de Electronică şi Telecomunicaţii Departamentul de Comunicaţii (TC) http://shannon.etc.upt.ro/teaching/ssist/ 1 OBIECTIVELE CURSULUI Disciplina îşi propune să familiarizeze

More information

Noţiuni introductive privind pachetul software OrCAD

Noţiuni introductive privind pachetul software OrCAD TEHNICI CAD PENTRU MODULE ELECTRONICE LUCRAREA DE LABORATOR nr. 2 Noţiuni introductive privind pachetul software OrCAD I. Scopul lucrării: Scopul lucrării de laborator nr. 1 este de a realiza o introducere

More information

Baza de date: tabele, date. Componentele unei B.D.: tabele, constrangeri, relatii. Entitati ale unei B.D.: formulare, interogari, rapoarte

Baza de date: tabele, date. Componentele unei B.D.: tabele, constrangeri, relatii. Entitati ale unei B.D.: formulare, interogari, rapoarte 1. Introducere ~ Microsoft Access ~ Baze de Date Baza de date: tabele, date. Componentele unei B.D.: tabele, constrangeri, relatii. Entitati ale unei B.D.: formulare, interogari, rapoarte 2. Crearea unei

More information

ISBN-13:

ISBN-13: Regresii liniare 2.Liniarizarea expresiilor neliniare (Steven C. Chapra, Applied Numerical Methods with MATLAB for Engineers and Scientists, 3rd ed, ISBN-13:978-0-07-340110-2 ) Există cazuri în care aproximarea

More information

FORȚA Femei Ocupate, Resursă pentru o Țară Activă POSDRU/144/6.3/S/ Suport de curs OPERATOR INTRODUCERE, VALIDARE SI PRELUCRARE DATE MODULUL 5

FORȚA Femei Ocupate, Resursă pentru o Țară Activă POSDRU/144/6.3/S/ Suport de curs OPERATOR INTRODUCERE, VALIDARE SI PRELUCRARE DATE MODULUL 5 FORȚA Femei Ocupate, Resursă pentru o Țară Activă POSDRU/144/6.3/S/128914 Suport de curs OPERATOR INTRODUCERE, VALIDARE SI PRELUCRARE DATE MODULUL 5 CALCUL TABELAR FUNDATIA PENTRU FORMARE PROFESIONALA

More information

Programa de examen pentru evaluarea competenţelor digitale Bacalaureat Anexa nr. 2 la OMEN nr. 4923/ 29.VIII.2013

Programa de examen pentru evaluarea competenţelor digitale Bacalaureat Anexa nr. 2 la OMEN nr. 4923/ 29.VIII.2013 Programa de examen pentru evaluarea competenţelor digitale Bacalaureat 2014 Anexa nr. 2 la OMEN nr. 4923/ 29.VIII.2013 Competenţe de evaluat Operarea corectă la nivel elementar Descrierea interfeţei sistemului

More information

GHID RAPID PENTRU. Instalarea Nokia Connectivity Cable Drivers

GHID RAPID PENTRU. Instalarea Nokia Connectivity Cable Drivers GHID RAPID PENTRU Instalarea Nokia Connectivity Cable Drivers Cuprins 1. Introducere...1 2. Elemente obligatorii...1 3. Instalarea Nokia Connectivity Cable Drivers...2 3.1 Înainte de instalare...2 3.2

More information

MODULUL 4.1 BAZELE UTILIZĂRII APLICAŢIILOR DE CALCUL TABELAR; APLICAŢIA CALC DIN OPENOFFICE.

MODULUL 4.1 BAZELE UTILIZĂRII APLICAŢIILOR DE CALCUL TABELAR; APLICAŢIA CALC DIN OPENOFFICE. MODULUL 4.1 BAZELE UTILIZĂRII APLICAŢIILOR DE CALCUL TABELAR; APLICAŢIA CALC DIN OPENOFFICE. 1 CUPRINS 4. CALCUL TABELAR CU OPENOFFICE.ORG CALC.----------------------------------------------- 3 4.1. Operaţii

More information

LP 02 OPENOFFICE. 1. Prezentare generală

LP 02 OPENOFFICE. 1. Prezentare generală LP 02 OPENOFFICE 1. Prezentare generală OpenOffice reprezintă o suită de aplicaţii de birou disponibile liber şi gratuit, care pot fi utilizate de oricine în limita respectării termenilor de licenţă. Din

More information

Platformă de e-learning și curriculă e-content pentru învățământul superior tehnic

Platformă de e-learning și curriculă e-content pentru învățământul superior tehnic Platformă de e-learning și curriculă e-content pentru învățământul superior tehnic Proiect nr. 154/323 cod SMIS 4428 cofinanțat de prin Fondul European de Dezvoltare Regională Investiții pentru viitorul

More information

Laboratorul 2 Problemă:

Laboratorul 2 Problemă: Laboratorul 2 În cadrul acestui laborator vom construi o primă aplicaţie în mediul LabWindows CVI care va conţine toate elementele funcţionale fundamentale, constitutive, care vor fi folosite ulterior

More information

Auditul financiar la IMM-uri: de la limitare la oportunitate

Auditul financiar la IMM-uri: de la limitare la oportunitate Auditul financiar la IMM-uri: de la limitare la oportunitate 3 noiembrie 2017 Clemente Kiss KPMG in Romania Agenda Ce este un audit la un IMM? Comparatie: audit/revizuire/compilare Diferente: audit/revizuire/compilare

More information

GHID DE TERMENI MEDIA

GHID DE TERMENI MEDIA GHID DE TERMENI MEDIA Definitii si explicatii 1. Target Group si Universe Target Group - grupul demografic care a fost identificat ca fiind grupul cheie de consumatori ai unui brand. Toate activitatile

More information

Lucrarea 1 Introducere în Linux

Lucrarea 1 Introducere în Linux Lucrarea 1 Introducere în Linux Un calculator pe care rulează un sistem de operare Linux poate fi utilizat de mai mulţi utilizatori simultan, fiind un sistem multi-utilizator. De asemenea, un utilizator

More information

INFORMAȚII DESPRE PRODUS. FLEXIMARK Stainless steel FCC. Informații Included in FLEXIMARK sample bag (article no. M )

INFORMAȚII DESPRE PRODUS. FLEXIMARK Stainless steel FCC. Informații Included in FLEXIMARK sample bag (article no. M ) FLEXIMARK FCC din oțel inoxidabil este un sistem de marcare personalizată în relief pentru cabluri și componente, pentru medii dure, fiind rezistent la acizi și la coroziune. Informații Included in FLEXIMARK

More information

1 Vasile Violeta Ion Popescu Avram Maria Câmpuri în tabel

1 Vasile Violeta Ion Popescu Avram Maria Câmpuri în tabel ECDL MODULUL 5 Baze de date 1.1. Concepte generale privind bazele de date 1. Utilizarea aplicaţiei Access De ce foloisim bazele de date: Atunci când avem mai multe informaţii despre un anumit lucru si

More information

Laborator 1. Programare declarativă. Programare logică. Prolog. SWI-Prolog

Laborator 1. Programare declarativă. Programare logică. Prolog. SWI-Prolog Laborator 1 Programare declarativă O paradigmă de programare în care controlul fluxului de execuție este lăsat la latitudinea implementării limbajului, spre deosebire de programarea imperativă în care

More information

Documentaţie Tehnică

Documentaţie Tehnică Documentaţie Tehnică Verificare TVA API Ultima actualizare: 27 Aprilie 2018 www.verificaretva.ro 021-310.67.91 / 92 info@verificaretva.ro Cuprins 1. Cum funcţionează?... 3 2. Fluxul de date... 3 3. Metoda

More information

Realizarea paginilor WEB

Realizarea paginilor WEB Realizarea paginilor WEB George Daniel Mateescu * Corina Sâman* Mihai Buneci* Pentru utilizatorul obişnuit, Internetul se prezintă sub forma unei colecţii de pagini care conţin informaţii diverse: texte,

More information

CAPITOLUL VI - Microsoft Word

CAPITOLUL VI - Microsoft Word CAPITOLUL VI - Microsoft Word 6.1. Descrierea programului Aplicaţia se lansează cu Start Programs Microsoft Word sau dublu click pe pictograma de pe desktop, dacă există. După deschiderea aplicaţiei de

More information

Presto! PageManager pentru scanere Kodak

Presto! PageManager pentru scanere Kodak Presto! PageManager pentru scanere Kodak Ghidul utilizatorului A-61830_ro 1 Prezentare generală Cuprins Instalare...1-1 Caracteristici...1-2 Documentaţie auxiliară...1-3 Kodak Alaris Inc. şi NewSoft au

More information

Dispozitive Electronice şi Electronică Analogică Suport curs 02 Metode de analiză a circuitelor electrice. Divizoare rezistive.

Dispozitive Electronice şi Electronică Analogică Suport curs 02 Metode de analiză a circuitelor electrice. Divizoare rezistive. . egimul de curent continuu de funcţionare al sistemelor electronice În acest regim de funcţionare, valorile mărimilor electrice ale sistemului electronic sunt constante în timp. Aşadar, funcţionarea sistemului

More information

DESEN TEHNIC ASISTAT DE CALCULATOR

DESEN TEHNIC ASISTAT DE CALCULATOR UNIVERSITATEA TEHNICĂ A MOLDOVEI DESEN TEHNIC ASISTAT DE CALCULATOR Material didactic Chişinău 2003 CUPRINS PREFAŢĂ... 7 1. Lucrarea de laborator nr. 1 8 1.1. Lansarea AutoCAD-ului 8 1.2. Interfaţa AutoCAD-ului

More information

NEC. Ghid de rezervări

NEC. Ghid de rezervări NEC Ghid de rezervări Action codes B efectuează rezervare finală (booking) B? afișează un model de rezervare (booking sample) BA disponibilitatea unei rezervări ( booking enquiry) BC disponibilitatea unei

More information

Modulul 5 Baze de date

Modulul 5 Baze de date Scopul modulului Modulul 5, Baze de date, solicită din partea cititorului înţelegerea noţiunilor fundamentale despre bazele de date şi demonstrarea abilităţii de a folosi o bază de date pe un computer

More information

Cuprins Capitolul 1 - Interfaţa utilizator şi personalizarea mediului de lucru... 4 Comenzile în aplicaţia Word Ecranul de lucru a

Cuprins Capitolul 1 - Interfaţa utilizator şi personalizarea mediului de lucru... 4 Comenzile în aplicaţia Word Ecranul de lucru a Cuprins Capitolul 1 - Interfaţa utilizator şi personalizarea mediului de lucru... 4 Comenzile în aplicaţia Word 2010... 4 Ecranul de lucru a aplicaţiei Word 2010 şi principalele elemente... 5 Comenzile

More information

Microsof Word Faţă de versiunea anterioară (Word 2003) versiunea actuală este mult schimbată. Astfel apar meniuri de tip Ribbon, Tab and Group.

Microsof Word Faţă de versiunea anterioară (Word 2003) versiunea actuală este mult schimbată. Astfel apar meniuri de tip Ribbon, Tab and Group. Microsof Word 2007 Faţă de versiunea anterioară (Word 2003) versiunea actuală este mult schimbată. Astfel apar meniuri de tip Ribbon, Tab and Group. Butonul Microsoft Office Se observă ca opţiunea File

More information

MODULUL 3 BAZELE UTILIZĂRII PROCESOARELOR DE TEXTE; APLICAŢIA WORD DIN MICROSOFTOFFICE CURSUL

MODULUL 3 BAZELE UTILIZĂRII PROCESOARELOR DE TEXTE; APLICAŢIA WORD DIN MICROSOFTOFFICE CURSUL MODULUL 3 BAZELE UTILIZĂRII PROCESOARELOR DE TEXTE; APLICAŢIA WORD DIN MICROSOFTOFFICE CURSUL UTILIZAREA CALCULATORULUI PERSONAL; APLICAREA TIC ÎN ŞCOALĂ ŞI AFACERI 109 Obiectivele acestui modul sunt:

More information

Metoda BACKTRACKING. prof. Jiduc Gabriel

Metoda BACKTRACKING. prof. Jiduc Gabriel Metoda BACKTRACKING prof. Jiduc Gabriel Un algoritm backtracking este un algoritm de căutare sistematică și exhausivă a tuturor soluțiilor posibile, dintre care se poate alege apoi soluția optimă. Problemele

More information

Mods euro truck simulator 2 harta romaniei by elyxir. Mods euro truck simulator 2 harta romaniei by elyxir.zip

Mods euro truck simulator 2 harta romaniei by elyxir. Mods euro truck simulator 2 harta romaniei by elyxir.zip Mods euro truck simulator 2 harta romaniei by elyxir Mods euro truck simulator 2 harta romaniei by elyxir.zip 26/07/2015 Download mods euro truck simulator 2 harta Harta Romaniei pentru Euro Truck Simulator

More information

manivelă blocare a oglinzii ajustare înclinare

manivelă blocare a oglinzii ajustare înclinare Twister MAXVIEW Twister impresionează prin designul său aerodinamic și înălțime de construcție redusă. Oglinda mai mare a îmbunătăți gama considerabil. MaxView Twister este o antenă de satelit mecanică,

More information

MODULUL 3 BAZELE UTILIZĂRII PROCESOARELOR DE TEXTE; APLICAŢIA WORD DIN MICROSOFT OFFICE CURSUL

MODULUL 3 BAZELE UTILIZĂRII PROCESOARELOR DE TEXTE; APLICAŢIA WORD DIN MICROSOFT OFFICE CURSUL MODULUL 3 BAZELE UTILIZĂRII PROCESOARELOR DE TEXTE; APLICAŢIA WORD DIN MICROSOFT OFFICE CURSUL UTILIZAREA CALCULATORULUI PERSONAL; APLICAREA TIC ÎN ŞCOALĂ ŞI AFACERI Pag. 1 Obiectivele acestui modul sunt:

More information

RC-5 Elitech Înregistrator Temperatură (Data Logger) USB Instrucţiuni de operare

RC-5 Elitech Înregistrator Temperatură (Data Logger) USB Instrucţiuni de operare RC-5 Elitech Înregistrator Temperatură (Data Logger) USB Instrucţiuni de operare I. Descriere generală Acest înregistrator de date este utilizat în principal pentru înregistrarea temperaturii în timpul

More information

HTML Reference Prof. Marius Măciucă

HTML Reference Prof. Marius Măciucă Prof Marius Măciucă Lecţia 1 Ce este HTML? HTML REFERENCE HTML Hypertext Markup Language (limbaj de marcare hypertext) stă la baza realizării paginilor WEB În prezent există o largă paletă de utilitare

More information

Ghid de utilizare Modul CI+

Ghid de utilizare Modul CI+ Ghid de utilizare Modul CI+ www.orange.md Introducere Vă mulțumim că aţi ales modulul CI+. Acesta funcționează împreună cu televizorul Dvs. și vă ajută să vedeți conținutul oferit în cadrul pachetului

More information

Curs 4 Word curs 4 Word

Curs 4 Word curs 4 Word Curs 4 Word 2007 Cuprins Cum sa realizati o bibliografie in Word?...2 Inserarea citarilor...2 Realizarea bibliografiei...2 Modificarea stilului unei referinte...3 Administrarea referintelor in baza de

More information

Pornire rapidă. NETGEAR Trek N300 Router de călătorie şi extensor rază de acţiune. Model PR2000 NETGEAR LAN. Power. WiFi USB USB. Reset Internet/LAN

Pornire rapidă. NETGEAR Trek N300 Router de călătorie şi extensor rază de acţiune. Model PR2000 NETGEAR LAN. Power. WiFi USB USB. Reset Internet/LAN Pornire rapidă NETGEAR Trek N300 Router de călătorie şi extensor rază de acţiune Model PR2000 NETGEAR Reset Internet/LAN LAN USB WiFi Internet Power USB Proceduri preliminarii Vă mulţumim pentru achiziţionarea

More information

TEHNOLOGII INFORMAŢIONALE

TEHNOLOGII INFORMAŢIONALE UNIVERSITATEA DE STAT ALECU RUSSO DIN BĂLŢI FACULTATEA DE ŞTIINŢE REALE, ECONOMICE ȘI ALE MEDIULUI CATEDRA DE MATEMATICĂ ȘI INFORMATICĂ Lidia POPOV Ion OLARU TEHNOLOGII INFORMAŢIONALE Modulul Procesorul

More information

APLICAŢIE INFORMATICĂ PENTRU PREGĂTIREA MISIUNILOR DE NIVEL TACTIC

APLICAŢIE INFORMATICĂ PENTRU PREGĂTIREA MISIUNILOR DE NIVEL TACTIC APLICAŢIE INFORMATICĂ PENTRU PREGĂTIREA MISIUNILOR DE NIVEL TACTIC Asist.univ.drd. Romana OANCEA Conf.univ.dr.ing. Ghiţă BÂRSAN Academia Forţelor Terestre Nicolae Bălcescu Sibiu Abstract The paper describes

More information

Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice Olimpiada de Tehnologia Informaţiei etapa judeţeană 2 aprilie 2016

Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice Olimpiada de Tehnologia Informaţiei etapa judeţeană 2 aprilie 2016 Subiect - Proba proiect 100 puncte GOOD FOOD Notă: Toate resursele le găsiţi în folder-ul Resurse aflat pe desktop. Creați un folder cu denumirea X, în care X este ID-ul de concurs și salvați în folder-ul

More information

Microsoft Windows 8 GHID PENTRU UZ ȘCOLAR

Microsoft Windows 8 GHID PENTRU UZ ȘCOLAR 2013 Microsoft Windows 8 GHID PENTRU UZ ȘCOLAR Cuprins Cuprins... 1 Introducere... 3 Capitolul 1 Interfața... 5 1.1. Autentificarea... 6 1.2. Ecranul Start... 9 Ordonarea plăcilor pe ecran... 10 Navigarea

More information

Fig. 1. Fereastra Control Panel 1

Fig. 1. Fereastra Control Panel 1 Modulul Sisteme de operare Lucrare de laborator Nr. 4 Tema: ADAPTAREA MEDIULUI WINDOWS CU CONTROL PANEL Scopul lucrării: In aceasta lucrare este prezentat materialul, care va permite studentului să cunoască

More information

AEL - SOLUŢII DE SECURITATE ŞI PROTECŢIE A DATELOR Versiunea documentului: Aprilie-2005 SIVECO Romania SA Aprilie 2005

AEL - SOLUŢII DE SECURITATE ŞI PROTECŢIE A DATELOR Versiunea documentului: Aprilie-2005 SIVECO Romania SA Aprilie 2005 AEL - SOLUŢII DE SECURITATE ŞI PROTECŢIE A DATELOR Versiunea documentului: 2.2 27-Aprilie-2005 SIVECO Romania SA Aprilie 2005 CUPRINS CUPRINS 2 TABEL DE FIGURI 3 1 INTRODUCERE 4 2 PROCEDURI 5 2.1 RECOMANDĂRI

More information

Editarea și formatarea foilor de calcul Tema 2

Editarea și formatarea foilor de calcul Tema 2 Editarea și formatarea foilor de calcul Tema 2 Tema 2 EDITAREA ȘI FORMATAREA FOILOR DE CALCUL Unități de învățare: Lucru cu foile de calcul și cu elementele acestora Serii de date Formatarea foilor de

More information

PlusTV Analog USB Stick Manual de instalare

PlusTV Analog USB Stick Manual de instalare PlusTV Analog USB Stick Manual de instalare Cuprins V1.3 Capitolul 1 : PlusTV Analog USB Stick Instalare hardware...1 1.1 Conţinut...2 1.2 Cerinţe de configuraţie...2 1.3 Instalare hardware...2 Capitolul

More information

The First TST for the JBMO Satu Mare, April 6, 2018

The First TST for the JBMO Satu Mare, April 6, 2018 The First TST for the JBMO Satu Mare, April 6, 08 Problem. Prove that the equation x +y +z = x+y +z + has no rational solutions. Solution. The equation can be written equivalently (x ) + (y ) + (z ) =

More information