PROIECTAREA PENTRU ȘASE SIGMA ASPECTE TEORETICE ȘI PRACTICE PRIVIND

Size: px
Start display at page:

Download "PROIECTAREA PENTRU ȘASE SIGMA ASPECTE TEORETICE ȘI PRACTICE PRIVIND"

Transcription

1 PROIECTAREA PENTRU ȘASE SIGMA ASPECTE TEORETICE ȘI PRACTICE PRIVIND ÎMBUNĂTĂȚIREA CALITĂȚII Proiect Last update:

2 CUPRINS Costurile Non-Calității Etapele de dezvoltare ale unui produs Specificațiile proiectului Metodologia Șase Sigma Proiectarea pentru Șase Sigma Localizarea metodologiilor în etapele de dezvoltare Activitățile principale în Proiectarea pentru Calitate Procesul DMADV Concluzii

3 COSTURILE NON-CALITĂȚII În Octombrie 2003, Compania Nissan a anunțat chemarea a 2.55 milioane de mașini in service din cauza unei probleme la motor, costurile ridicându-se la aproximativ milioane de dolari În anii , la doar câteva luni diferența Toyota a anunțat chemarea a aproximativ 8 milioane de mașini pentru verificarea pedalei de accelerație, costurile fiind estimate la 2 miliarde de dolari. In ianuarie 2010, Honda a anunțat chemarea a mai mult de 600,000 mașini pentru a repara defectul unui întrerupător care poate conduce, în anumite cazuri, la declanșarea unui incendiu.

4 COSTURILE NON-CALITĂȚII În februarie 2014, General Motors a anunțat chemarea a aproximativ mașini din cauza unor probleme la contact care poate opri motorul în mers, acest lucru ducând la imposibilitatea declanșării airbag-urilor. Problemele au continuat sa apară, ajungând la 45 de chemări până în 30 iunie 2014 care au implicat 28 milioane de mașini, costul fiind estimat la aproximativ 1.2 miliarde de dolari. În mai 2001 autoritățile din Olanda au găsit în perifericele unor console de jocuri Sony un nivel de cadmiu de 20 de ori mai mult decât este permis în regulile statului. Schimbarea cablurilor si costurile verificărilor de siguranța pentru a permite vânzarea produselor pe piața olandeza au adus un cost de 110 milioane de dolari companiei Sony. Aceste exemple de erori din industrie ne creează o idee despre costurile implicate și impactul asupra satisfacției clientului, ce pot însă fi prevăzute prin o îmbunătățire a sistemului de calitate.

5 DE CE ESTE CALITATEA IMPORTANTĂ? Costuri masurate direct Produse non-conforme Chemari service Garantii Costul calității Costuri indirecte Întârziere Pași adăugați fără valoare Munca peste program Stocuri în exces Imagine și reputație Costul calității slabe Costul calității ridicate Costuri probleme interne Costuri probleme externe Costuri de evaluare Prevenire costuri

6 INSPECȚIA De multe ori calitatea este asociată cu inspecția. Inspecția nu adaugă valoare clientului, ea doar arată sau detectează în majoritatea cazurilor, produsele care nu sunt conforme și care nu trebuie să ajungă la client. Inspecția este în multe cazuri subiectivă și poate fi afectată de mai mulți factori precum: abilitățile angajatului, atenție, iscusință la măsurători, mediul, oamenii.

7 EXERCIȚIU INSPECȚIE GĂSEȘTE TOATE LITERELE F SI F. Sarcina: Găsirea literelor f sau F in paragraful de mai jos. Se va seta o alarma pe o durată de 1 minut, la START se vor încercui toate literele f sau F identificate. La terminarea timpului se va preda textul colegului. Pe aceeași durată se va continua încercuirea literelor f sau F care nu au fost identificate în prima încercare. Text: The necessity of training farm hands for first class farms in the fatherly handling of farm livestock is foremost in the minds of effective farm owners. Since the forefathers of the farm owners trained the farm hands for first class farms in the fatherly handling of farm livestock, the farm owners feel they should carry on with the former family tradition of training farmhands of first class farms in the effective fatherly handling of farm live stock, however futile, because of their belief that it forms the basis of effective farm management efforts.

8 REZULTAT EXERCIȚIU Răspuns corect: 48 Lecții învățate: Obiectivul inspecției este clar și simplu, totuși foarte puține persoane găsesc răspunsul corect. Acest lucru ne face să realizăm faptul că inspecția, chiar dacă este făcută în proporție de 100% nu este 100% sigură.

9 CICLUL DE DEZVOLTARE AL UNUI PRODUS Etapa de suport Etapa de cercetare Etapa de fabricare Etapa de proiectare Etapa de dezvoltare

10 ETAPA DE CERCETARE Proiectarea conceptului. Identificarea cerințele și nevoile clienților clientului prin Vocea Scrierea specificațiile pe baza cerințelor de la client (funcționale, specifice companiei, solicitate de piață, standarde sau alte părți interesate). Această etapă a ciclului de viață urmărește produsul de la un nivel înalt, nefiind scopul acesteia de a oferi soluții, astfel echipa este responsabilă să precizeze ce trebuie să fie făcut pentru a satisface clientul și nu cum se vor realiza aceste dorințe. Nivel ridicat de creativitate. Identificarea și evaluarea riscurilor inițiale ale proiectului.

11 ETAPA DE PROIECTARE În aceasta etapă este efectuată proiectarea detaliată a sistemului, sub-sistemului sau a componentei. Cerințele funcționale identificate în etapa de cercetare trebuie acum traduse în parametrii de proiectare cu specificații detaliate. Sunt găsite soluțiile pentru funcțiile produsului, echipa fiind responsabilă pentru a determina cum se vor realiza acestea. Dezvoltarea Funcţiei Calităţii este un instrumente adecvat pentru acest scop, instrumentul QFD.

12 COSTUL ERORILOR IN ETAPELE DE DEZVOLTARE A PRODUSELOR Costul erorilor O proiectare bună a produsului prevede și elimină problemele încă de la început O proiectare slabă a produsului introduce probleme costisitoare pentru următoarele etape de proiectare Concept Proiectare Dezvoltare Fabricație - Suport Timp

13 ETAPA DE DEZVOLTARE Dezvoltarea propriu-zisă a produsului după soluția de proiectare finală deja creată. În funcție de complexitatea produsului final vor avea unul sau mai multe pachete intermediare care să includă progresiv toate cerințele sistemului. Este împărțită în crearea propriu-zisă și testare.

14 ETAPA DE FABRICAȚIE Un proces pentru producție de serie este stabilit și definit. Calitatea necesară și capacitatea de producție de serie este verificată și atinsă. Procesul de producție este evaluat și aprobat. Workshop pentru lecțiile învățate din desfășurarea proiectului este efectuat.

15 ETAPA DE SUPORT Începe în urma livrării produsului final către client. Poate consta în oferirea de suport tehnic sau o întreținere periodică a produsului. Este o etapă necesară chiar și pentru furnizor, deoarece poate fi critic pentru nivelul Șase Sigma pe care îl are ca obiectiv sau deja l-a atins. Problemele care pot apărea cu produsele în perioada garantată vor fi rezolvate de către producător.

16 SPECIFICATII PROIECT Capitol Identificarea unui segment de piață și a unei nevoi specific. Identificarea cerințelor clienților. Ierarhizare cerințe clienți Predefinirea variantelor de produs adresat nevoii determinate la punctul anterior. Selectia variantei de lucru Tehnici si instrumente Documentare (internet, jurnale de specialitate, biblioteca, etc.) sau în urma unui brainstorming este identificată piața țintă pentru produs. Chestionar, interviuri, brainstroming. KJ Diagram, Modelul Kano, Tree diagram (Qualica). Experiență Brainstorming Metoda Pugh

17 SPECIFICATII PROIECT Capitol Identificarea caracteristicilor tehnice ale produsului care satisfac cerințele clienților. Corelarea cerinţe - caracteristici tehnice și desfășurarea funcției calitate până la nivelul componentelor (pieselor) Proiectarea schematică a produsului pe baza funcțiilor de bază. Tehnici si instrumente Voice of the customer (Qualica) Quality function deployment (Qualica). Scheme / diagrame / Visio / poze / CAD pentru concept produs.

18 ISTORIE ȘASE SIGMA Metodologia Six Sigma a fost dezvoltată de Motorola la mijlocul anilor 80. Aceasta a fost bine cunoscută în anul 1995 când Jack Welch de la compania General Electric a folosit-o ca și punctul cheie al strategiei de afacere. Metodologia a contribuit la economisirea a miliarde de dolari companiilor de la începutul anilor Sistemul a fost de atunci într-o continuă creștere, și poate fi considerat că în industria de astăzi este sistemul de management al afacerilor cu cea mai rapidă răspândire.

19 ȘASE SIGMA Procese Metode Instrumente Transparență Întelegere 3,4 unitati defecte pe milion produse Metodologie Filozofie Strategie Statistică Dezvoltarea angajaților și îmbunătățirea profitabilității afacerii Măsurarea capabilității proceselor

20 SIX SIGMA AVANSATĂ. DE CE? Doar îmbunătățirea proceselor și produselor existente pentru a reduce defectele, nu poate opri dorința clientului pentru o calitate superioară Ca răspuns al dorinței clienților pentru calitate și ca inițiativă pentru a atinge nivelul de calitate Six Sigma de 3,4 defecte pe milion de produse a fost propusă integrarea metodologiei în proiectarea produselor noi, folosind Proiectarea pentru Six Sigma. Proiectarea pentru Six Sigma este o componentă a metodologiei Six Sigma care se concentrează pe prevenirea problemelor și nu doar pe repararea acestora;

21 LUPTA ÎMPOTRIVA ERORILOR / LIMITĂRILOR DIN CONCEPT SAU DESIGN Companiile și echipele responsabile pentru dezvoltarea produselor lucrează în două moduri ce sunt denumite în literatura de specialitate ca: fire prevention si firefighting ce le-am putea traduce în limba romana ca prevenirea problemelor și lupta împotriva problemelor. Prima abordare este numită în acest fel deoarece merge pe anticiparea problemelor și crearea unui concept, design puternic și adaptabil, pe când a doua abordare reprezintă lupta de a rezolva limitările din design pentru ca produsul să fie conform cu așteptările și cerințele clienților.

22 PROIECTAREA PENTRU ȘASE SIGMA O metodă ce previne sindromul de luptă asupra erorilor și limitărilor descoperite în etapele târzii ale dezvoltării produsului Metodologia DFSS încurajează organizațiile și echipele ce lucrează în cadrul acestora să se concentreze pe: înțelegerea și introducerea cerințelor și nevoilor clienților în designul produsului în etapele timpurii ale dezvoltării produsului pentru a reduce costurile semnificative.

23 LOCALIZAREA METODOLOGIILOR ÎN ETAPELE DE DEZVOLTARE ALE PRODUSULUI Proiectare pentru Six Sigma Dezvoltare produs / proces nou Îmbunătățire design Six Sigma Îmbunătățire produs / proces Cercetare Proiectare Dezvoltare Producție Ciclu viață produs / proces

24 OBIECTIVUL METODOLOGIEI PROIECTARE PENTRU ȘASE SIGMA Obiectivul principal este de a proiecta corect de prima dată, pentru a evita limitări ale funcțiilor aflate sau doar posibil aflate în dorințele / nevoile clienților. Nivelul de calitate Șase Sigma" în contextul DFSS poate fi reprezentat de vulnerabilitățile care sunt minime sau nu există efectiv pentru designul produsului.

25 PROCESE DE IMPLEMENTARE A METODOLOGIEI DFSS IDDOV (Identificare-Definire-Dezvoltare- Optimizare-Verificare; engleză, Identify-Define- Develop-Optimize-Verify) CDOV (Concepție-Proiectare-Optimizare-Verificare; engleză, Concept-Design-Optimize-Verify) RADIOV (Requirements-Architecture-Design- Integration-Optimization-Verification) DMADV (Definirea-Măsurarea-Analiza-Proiectarea- Verificarea) Cu toate că procesele sunt abordate diferit, majoritatea pașilor, instrumentelor și metodelor sunt aceleași.

26 ACTIVITĂȚILE PRINCIPALE ÎN PROIECTAREA PENTRU ȘASE SIGMA Capturarea cerințelor și a nevoilor clientilor Analiza și prioritizarea cerințelor Transformarea în cerințe tehnice Verificarea performanței la fiecare pas Gruparea cerințelor pe discipline de la sistem, sub-sisteme, componente, procese Dezvoltare design Creare acțiuni pentru neconcordanțe între caracteristicile de calitate și funcționalități Crearea unui plan de control Documentarea cunoașterii câștigate în urma proiectului de îmbunătățire

27 DMADV

28 ETAPA DE DEFINIRE (DMADV) Creare Charter proiect Creare Plan de management al proiectului Creare plan de management al schimbarilor START Identificarea riscurilor Activități din etapa de măsurare Revizuire activități Identificare cerințe și nevoi clienți

29 ETAPA DE MĂSURARE(DMADV) Înțelegerea cerințelor din vocea clientului Transformarea cerintelor în cerințe ingineresti Rezultate din etapa de definire Prioritizarea caracteristicilor de calitate Activitătile din etapa de analiză Reevaluare riscuri

30 ETAPA DE ANALIZĂ(DMADV) Analiza funcțiilor cheie Identificarea cauzelor posibile de defectare Rezultate din etapa de măsurare Etapa de ANALIZĂ Creare concept Activitățile din etapa de proiectare Revizuire concept Evaluare și analiză

31 ETAPA DE PROIECTARE (DMADV) Creare design la nivel de ansamblu Creare design detaliat Rezultate din etapa de analiza Etapa de PROIECTARE Simulare design Activitățile din etapa de verificare Ajustari design si simulare Evaluare și analiză

32 ETAPA DE VALIDARE (DMADV) Crearea unui produs sau serviciu pilot pentru colectarea de date și evaluarea rezultatelor evaluând performanțele pe care le are produsul și satisfacția clienților. Pe baza datelor, în cazul în care este necesar sau pot fi aduse îmbunătățiri cu riscuri mici, ajustări finale sunt efectuate. Odată ce produsul este evaluat și satisface cerințele și nevoile clientului, un plan de menținere a schimbării este elaborat și pus în aplicare.

33

Versionare - GIT ALIN ZAMFIROIU

Versionare - GIT ALIN ZAMFIROIU Versionare - GIT ALIN ZAMFIROIU Controlul versiunilor - necesitate Caracterul colaborativ al proiectelor; Backup pentru codul scris Istoricul modificarilor Terminologie și concepte VCS Version Control

More information

Managementul Proiectelor Software Metode de dezvoltare

Managementul Proiectelor Software Metode de dezvoltare Platformă de e-learning și curriculă e-content pentru învățământul superior tehnic Managementul Proiectelor Software Metode de dezvoltare 2 Metode structurate (inclusiv metodele OO) O mulțime de pași și

More information

Titlul lucrării propuse pentru participarea la concursul pe tema securității informatice

Titlul lucrării propuse pentru participarea la concursul pe tema securității informatice Titlul lucrării propuse pentru participarea la concursul pe tema securității informatice "Îmbunătăţirea proceselor şi activităţilor educaţionale în cadrul programelor de licenţă şi masterat în domeniul

More information

CONTRIBUŢII PRIVIND MANAGEMENTUL CALITĂȚII PROIECTULUI ÎN INDUSTRIA AUTOMOTIVE

CONTRIBUŢII PRIVIND MANAGEMENTUL CALITĂȚII PROIECTULUI ÎN INDUSTRIA AUTOMOTIVE UNIVERSITATEA POLITEHNICA TIMIŞOARA Școala Doctorală de Studii Inginerești Ing. Daniel TIUC CONTRIBUŢII PRIVIND MANAGEMENTUL CALITĂȚII PROIECTULUI ÎN INDUSTRIA AUTOMOTIVE Teză destinată obținerii titlului

More information

GHID DE TERMENI MEDIA

GHID DE TERMENI MEDIA GHID DE TERMENI MEDIA Definitii si explicatii 1. Target Group si Universe Target Group - grupul demografic care a fost identificat ca fiind grupul cheie de consumatori ai unui brand. Toate activitatile

More information

Auditul financiar la IMM-uri: de la limitare la oportunitate

Auditul financiar la IMM-uri: de la limitare la oportunitate Auditul financiar la IMM-uri: de la limitare la oportunitate 3 noiembrie 2017 Clemente Kiss KPMG in Romania Agenda Ce este un audit la un IMM? Comparatie: audit/revizuire/compilare Diferente: audit/revizuire/compilare

More information

Metrici LPR interfatare cu Barix Barionet 50 -

Metrici LPR interfatare cu Barix Barionet 50 - Metrici LPR interfatare cu Barix Barionet 50 - Barionet 50 este un lan controller produs de Barix, care poate fi folosit in combinatie cu Metrici LPR, pentru a deschide bariera atunci cand un numar de

More information

Procesarea Imaginilor

Procesarea Imaginilor Procesarea Imaginilor Curs 11 Extragerea informańiei 3D prin stereoviziune Principiile Stereoviziunii Pentru observarea lumii reale avem nevoie de informańie 3D Într-o imagine avem doar două dimensiuni

More information

Ghid identificare versiune AWP, instalare AWP şi verificare importare certificat în Store-ul de Windows

Ghid identificare versiune AWP, instalare AWP şi verificare importare certificat în Store-ul de Windows Ghid identificare versiune AWP, instalare AWP 4.5.4 şi verificare importare certificat în Store-ul de Windows Data: 28.11.14 Versiune: V1.1 Nume fişiser: Ghid identificare versiune AWP, instalare AWP 4-5-4

More information

Mods euro truck simulator 2 harta romaniei by elyxir. Mods euro truck simulator 2 harta romaniei by elyxir.zip

Mods euro truck simulator 2 harta romaniei by elyxir. Mods euro truck simulator 2 harta romaniei by elyxir.zip Mods euro truck simulator 2 harta romaniei by elyxir Mods euro truck simulator 2 harta romaniei by elyxir.zip 26/07/2015 Download mods euro truck simulator 2 harta Harta Romaniei pentru Euro Truck Simulator

More information

2. Setări configurare acces la o cameră web conectată într-un router ZTE H218N sau H298N

2. Setări configurare acces la o cameră web conectată într-un router ZTE H218N sau H298N Pentru a putea vizualiza imaginile unei camere web IP conectată într-un router ZTE H218N sau H298N, este necesară activarea serviciului Dinamic DNS oferit de RCS&RDS, precum și efectuarea unor setări pe

More information

Structura și Organizarea Calculatoarelor. Titular: BĂRBULESCU Lucian-Florentin

Structura și Organizarea Calculatoarelor. Titular: BĂRBULESCU Lucian-Florentin Structura și Organizarea Calculatoarelor Titular: BĂRBULESCU Lucian-Florentin Chapter 3 ADUNAREA ȘI SCĂDEREA NUMERELOR BINARE CU SEMN CONȚINUT Adunarea FXP în cod direct Sumator FXP în cod direct Scăderea

More information

CAIETUL DE SARCINI Organizare evenimente. VS/2014/0442 Euro network supporting innovation for green jobs GREENET

CAIETUL DE SARCINI Organizare evenimente. VS/2014/0442 Euro network supporting innovation for green jobs GREENET CAIETUL DE SARCINI Organizare evenimente VS/2014/0442 Euro network supporting innovation for green jobs GREENET Str. Dem. I. Dobrescu, nr. 2-4, Sector 1, CAIET DE SARCINI Obiectul licitaţiei: Kick off,

More information

Reflexia şi refracţia luminii. Aplicaţii. Valerica Baban

Reflexia şi refracţia luminii. Aplicaţii. Valerica Baban Reflexia şi refracţia luminii. Aplicaţii. Sumar 1. Indicele de refracţie al unui mediu 2. Reflexia şi refracţia luminii. Legi. 3. Reflexia totală 4. Oglinda plană 5. Reflexia şi refracţia luminii în natură

More information

INSTRUMENTE DE MARKETING ÎN PRACTICĂ:

INSTRUMENTE DE MARKETING ÎN PRACTICĂ: INSTRUMENTE DE MARKETING ÎN PRACTICĂ: Marketing prin Google CUM VĂ AJUTĂ ACEST CURS? Este un curs util tuturor celor implicați în coordonarea sau dezvoltarea de campanii de marketingși comunicare online.

More information

DECLARAȚIE DE PERFORMANȚĂ Nr. 101 conform Regulamentului produselor pentru construcții UE 305/2011/UE

DECLARAȚIE DE PERFORMANȚĂ Nr. 101 conform Regulamentului produselor pentru construcții UE 305/2011/UE S.C. SWING TRADE S.R.L. Sediu social: Sovata, str. Principala, nr. 72, judetul Mures C.U.I. RO 9866443 Nr.Reg.Com.: J 26/690/1997 Capital social: 460,200 lei DECLARAȚIE DE PERFORMANȚĂ Nr. 101 conform Regulamentului

More information

Software Process and Life Cycle

Software Process and Life Cycle Software Process and Life Cycle Drd.ing. Flori Naghiu Murphy s Law: Left to themselves, things tend to go from bad to worse. Principiile de dezvoltare software Principiul Calitatii : asigurarea gasirii

More information

MANAGEMENTUL CALITĂȚII - MC. Proiect 5 Procedura documentată pentru procesul ales

MANAGEMENTUL CALITĂȚII - MC. Proiect 5 Procedura documentată pentru procesul ales MANAGEMENTUL CALITĂȚII - MC Proiect 5 Procedura documentată pentru procesul ales CUPRINS Procedura documentată Generalități Exemple de proceduri documentate Alegerea procesului pentru realizarea procedurii

More information

ARBORI AVL. (denumiti dupa Adelson-Velskii si Landis, 1962)

ARBORI AVL. (denumiti dupa Adelson-Velskii si Landis, 1962) ARBORI AVL (denumiti dupa Adelson-Velskii si Landis, 1962) Georgy Maximovich Adelson-Velsky (Russian: Гео ргий Макси мович Адельсо н- Ве льский; name is sometimes transliterated as Georgii Adelson-Velskii)

More information

MS POWER POINT. s.l.dr.ing.ciprian-bogdan Chirila

MS POWER POINT. s.l.dr.ing.ciprian-bogdan Chirila MS POWER POINT s.l.dr.ing.ciprian-bogdan Chirila chirila@cs.upt.ro http://www.cs.upt.ro/~chirila Pornire PowerPoint Pentru accesarea programului PowerPoint se parcurg următorii paşi: Clic pe butonul de

More information

Rem Ahsap is one of the prominent companies of the market with integrated plants in Turkey, Algeria and Romania and sales to 26 countries worldwide.

Rem Ahsap is one of the prominent companies of the market with integrated plants in Turkey, Algeria and Romania and sales to 26 countries worldwide. Ȋncepându-şi activitatea ȋn 2004, Rem Ahsap este una dintre companiile principale ale sectorului fabricǎrii de uşi având o viziune inovativǎ şi extinsǎ, deschisǎ la tot ce ȋnseamnǎ dezvoltare. Trei uzine

More information

Aspecte controversate în Procedura Insolvenţei şi posibile soluţii

Aspecte controversate în Procedura Insolvenţei şi posibile soluţii www.pwc.com/ro Aspecte controversate în Procedura Insolvenţei şi posibile soluţii 1 Perioada de observaţie - Vânzarea de stocuri aduse în garanţie, în cursul normal al activității - Tratamentul leasingului

More information

LIDER ÎN AMBALAJE EXPERT ÎN SISTEMUL BRAILLE

LIDER ÎN AMBALAJE EXPERT ÎN SISTEMUL BRAILLE LIDER ÎN AMBALAJE EXPERT ÎN SISTEMUL BRAILLE BOBST EXPERTFOLD 80 ACCUBRAILLE GT Utilajul ACCUBRAILLE GT Bobst Expertfold 80 Aplicarea codului Braille pe cutii a devenit mai rapidă, ușoară și mai eficientă

More information

METODE DE EVALUARE A IMPACTULUI ASUPRA MEDIULUI ŞI IMPLEMENTAREA SISTEMULUI DE MANAGEMENT DE MEDIU

METODE DE EVALUARE A IMPACTULUI ASUPRA MEDIULUI ŞI IMPLEMENTAREA SISTEMULUI DE MANAGEMENT DE MEDIU UNIVERSITATEA POLITEHNICA BUCUREŞTI FACULTATEA ENERGETICA Catedra de Producerea şi Utilizarea Energiei Master: DEZVOLTAREA DURABILĂ A SISTEMELOR DE ENERGIE Titular curs: Prof. dr. ing Tiberiu APOSTOL Fond

More information

Semnale şi sisteme. Facultatea de Electronică şi Telecomunicaţii Departamentul de Comunicaţii (TC)

Semnale şi sisteme. Facultatea de Electronică şi Telecomunicaţii Departamentul de Comunicaţii (TC) Semnale şi sisteme Facultatea de Electronică şi Telecomunicaţii Departamentul de Comunicaţii (TC) http://shannon.etc.upt.ro/teaching/ssist/ 1 OBIECTIVELE CURSULUI Disciplina îşi propune să familiarizeze

More information

EN teava vopsita cu capete canelate tip VICTAULIC

EN teava vopsita cu capete canelate tip VICTAULIC ArcelorMittal Tubular Products Iasi SA EN 10217-1 teava vopsita cu capete canelate tip VICTAULIC Page 1 ( 4 ) 1. Scop Documentul specifica cerintele tehnice de livrare pentru tevi EN 10217-1 cu capete

More information

Mecanismul de decontare a cererilor de plata

Mecanismul de decontare a cererilor de plata Mecanismul de decontare a cererilor de plata Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice (POS CCE) Ministerul Fondurilor Europene - Iunie - iulie

More information

GHID SECURITATEA IN CICLUL DE DEZVOLTARE AL UNUI PRODUS SOFTWARE CERT-RO CENTRUL NAȚIONAL DE RĂSPUNS LA INCIDENTE DE SECURITATE CIBERNETICĂ

GHID SECURITATEA IN CICLUL DE DEZVOLTARE AL UNUI PRODUS SOFTWARE CERT-RO CENTRUL NAȚIONAL DE RĂSPUNS LA INCIDENTE DE SECURITATE CIBERNETICĂ CENTRUL NAȚIONAL DE RĂSPUNS LA INCIDENTE DE SECURITATE CIBERNETICĂ CERT-RO GHID SECURITATEA IN CICLUL DE DEZVOLTARE AL UNUI PRODUS SOFTWARE Versiunea 1.0 26 octombrie 2012 Ghid dezvoltat cu sprijinul:

More information

Excel Advanced. Curriculum. Școala Informală de IT. Educație Informală S.A.

Excel Advanced. Curriculum. Școala Informală de IT. Educație Informală S.A. Excel Advanced Curriculum Școala Informală de IT Tel: +4.0744.679.530 Web: www.scoalainformala.ro / www.informalschool.com E-mail: info@scoalainformala.ro Cuprins 1. Funcții Excel pentru avansați 2. Alte

More information

M01-V ThesanCo

M01-V ThesanCo Precizare: Tabelul de analiză prezentat în paginile următoare, conţine denumirile cerinţelor din standardele în limba engleză. Notele şi observaţiile aparţin echipei ThesanCo şi sunt în limba română. După

More information

INFORMAȚII DESPRE PRODUS. FLEXIMARK Stainless steel FCC. Informații Included in FLEXIMARK sample bag (article no. M )

INFORMAȚII DESPRE PRODUS. FLEXIMARK Stainless steel FCC. Informații Included in FLEXIMARK sample bag (article no. M ) FLEXIMARK FCC din oțel inoxidabil este un sistem de marcare personalizată în relief pentru cabluri și componente, pentru medii dure, fiind rezistent la acizi și la coroziune. Informații Included in FLEXIMARK

More information

Eurotax Automotive Business Intelligence. Eurotax Tendințe în stabilirea valorilor reziduale

Eurotax Automotive Business Intelligence. Eurotax Tendințe în stabilirea valorilor reziduale Eurotax Automotive Business Intelligence Eurotax Tendințe în stabilirea valorilor reziduale Conferinta Nationala ALB Romania Bucuresti, noiembrie 2016 Cristian Micu Agenda Despre Eurotax Produse si clienti

More information

Eficiența energetică în industria românească

Eficiența energetică în industria românească Eficiența energetică în industria românească Creșterea EFICIENȚEI ENERGETICE în procesul de ardere prin utilizarea de aparate de analiză a gazelor de ardere București, 22.09.2015 Karsten Lempa Key Account

More information

MANAGEMENTUL RISCURILOR SI CALITATII PROIECTELOR

MANAGEMENTUL RISCURILOR SI CALITATII PROIECTELOR MANAGEMENTUL RISCURILOR SI CALITATII PROIECTELOR Prof.univ.dr.ec. Marilena GHITA, UTCB S.l.univ.dr.ing. Raluca GRASU, UTCB Abstract: This article deals with the most important problems within project management

More information

La fereastra de autentificare trebuie executati urmatorii pasi: 1. Introduceti urmatoarele date: Utilizator: - <numarul dvs de carnet> (ex: "9",

La fereastra de autentificare trebuie executati urmatorii pasi: 1. Introduceti urmatoarele date: Utilizator: - <numarul dvs de carnet> (ex: 9, La fereastra de autentificare trebuie executati urmatorii pasi: 1. Introduceti urmatoarele date: Utilizator: - (ex: "9", "125", 1573" - se va scrie fara ghilimele) Parola: -

More information

Subiecte Clasa a VI-a

Subiecte Clasa a VI-a (40 de intrebari) Puteti folosi spatiile goale ca ciorna. Nu este de ajuns sa alegeti raspunsul corect pe brosura de subiecte, ele trebuie completate pe foaia de raspuns in dreptul numarului intrebarii

More information

X-Fit S Manual de utilizare

X-Fit S Manual de utilizare X-Fit S Manual de utilizare Compatibilitate Acest produs este compatibil doar cu dispozitivele ce au următoarele specificații: ios: Versiune 7.0 sau mai nouă, Bluetooth 4.0 Android: Versiune 4.3 sau mai

More information

METODE FIZICE DE MĂSURĂ ŞI CONTROL NEDISTRUCTIV. Inspecţia vizuală este, de departe, cea mai utilizată MCN, fiind de obicei primul pas într-o

METODE FIZICE DE MĂSURĂ ŞI CONTROL NEDISTRUCTIV. Inspecţia vizuală este, de departe, cea mai utilizată MCN, fiind de obicei primul pas într-o Cuprins: 1. Introducere 2. Inspecţia vizuală 6. Testarea ultrasonică 7. Radiografia 3. Metoda lichidului penetrant 4. Inspecţia cu particule magnetice 5. Testarea folosind curenţii Eddy 1 Inspecţia vizuală

More information

Universitatea Transilvania din Braşov

Universitatea Transilvania din Braşov Investeşte în oameni! FONDUL SOCIAL EUROPEAN Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 2013 Axa prioritară 1 Educaţie şi formare profesională în sprijinul creşterii economice şi

More information

O ALTERNATIVĂ MODERNĂ DE ÎNVĂŢARE

O ALTERNATIVĂ MODERNĂ DE ÎNVĂŢARE WebQuest O ALTERNATIVĂ MODERNĂ DE ÎNVĂŢARE Cuvinte cheie Internet WebQuest constructivism suport educational elemente motivationale activitati de grup investigatii individuale Introducere Impactul tehnologiilor

More information

Printesa fluture. Мобильный портал WAP версия: wap.altmaster.ru

Printesa fluture. Мобильный портал WAP версия: wap.altmaster.ru Мобильный портал WAP версия: wap.altmaster.ru Printesa fluture Love, romance and to repent of love. in romana comy90. Formular de noastre aici! Reduceri de pret la stickere pana la 70%. Stickerul Decorativ,

More information

Modalitǎţi de clasificare a datelor cantitative

Modalitǎţi de clasificare a datelor cantitative Modalitǎţi de clasificare a datelor cantitative Modul de stabilire a claselor determinarea pragurilor minime şi maxime ale fiecǎrei clase - determinǎ modul în care sunt atribuite valorile fiecǎrei clase

More information

Update firmware aparat foto

Update firmware aparat foto Update firmware aparat foto Mulţumim că aţi ales un produs Nikon. Acest ghid descrie cum să efectuaţi acest update de firmware. Dacă nu aveţi încredere că puteţi realiza acest update cu succes, acesta

More information

Documentaţie Tehnică

Documentaţie Tehnică Documentaţie Tehnică Verificare TVA API Ultima actualizare: 27 Aprilie 2018 www.verificaretva.ro 021-310.67.91 / 92 info@verificaretva.ro Cuprins 1. Cum funcţionează?... 3 2. Fluxul de date... 3 3. Metoda

More information

ANTICOLLISION ALGORITHM FOR V2V AUTONOMUOS AGRICULTURAL MACHINES ALGORITM ANTICOLIZIUNE PENTRU MASINI AGRICOLE AUTONOME TIP V2V (VEHICLE-TO-VEHICLE)

ANTICOLLISION ALGORITHM FOR V2V AUTONOMUOS AGRICULTURAL MACHINES ALGORITM ANTICOLIZIUNE PENTRU MASINI AGRICOLE AUTONOME TIP V2V (VEHICLE-TO-VEHICLE) ANTICOLLISION ALGORITHM FOR VV AUTONOMUOS AGRICULTURAL MACHINES ALGORITM ANTICOLIZIUNE PENTRU MASINI AGRICOLE AUTONOME TIP VV (VEHICLE-TO-VEHICLE) 457 Florin MARIAŞIU*, T. EAC* *The Technical University

More information

CAPITOLUL 12 METODA PRINCE 2

CAPITOLUL 12 METODA PRINCE 2 CAPITOLUL 12 METODA PRINCE 2 12.1. Noțiuni introductive PRINCE este modalitatea de control şi management aplicată pe întreg parcursul unui proiect, formată din diferite componente şi procese de management

More information

REVISTA NAŢIONALĂ DE INFORMATICĂ APLICATĂ INFO-PRACTIC

REVISTA NAŢIONALĂ DE INFORMATICĂ APLICATĂ INFO-PRACTIC REVISTA NAŢIONALĂ DE INFORMATICĂ APLICATĂ INFO-PRACTIC Anul II Nr. 7 aprilie 2013 ISSN 2285 6560 Referent ştiinţific Lector univ. dr. Claudiu Ionuţ Popîrlan Facultatea de Ştiinţe Exacte Universitatea din

More information

Fişa disciplinei. 1. Date despre program. 2. Date despre disciplina Titulari. 3. Timp total estimat. 4. Precondiţii.

Fişa disciplinei. 1. Date despre program. 2. Date despre disciplina Titulari. 3. Timp total estimat. 4. Precondiţii. Fişa disciplinei 1. Date despre program 1.1. Instituţia de învăţământ ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE 1.2. Facultatea CIBERNETICĂ, STATISTICĂ ŞI INFORMATICĂ ECONOMICĂ 1.3. Departamente (Departament) INFORMATICA

More information

Standardul ISO 9001: 2015, punct şi de la capat! ( 13 )

Standardul ISO 9001: 2015, punct şi de la capat! ( 13 ) Standardul ISO 9001: 2015, punct şi de la capat! ( 13 ) Abordarea bazata pe proces, comentarii, riscuri si consecinte Comentarii Din septembrie 2015 avem și versiunea oficială a lui ISO 9001 cât și alui

More information

METODE NOI ÎN PROIECTARE

METODE NOI ÎN PROIECTARE UNIVERSITATEA POLITEHNICĂ, TIMIŞOARA 2009 Teză de doctorat METODE NOI ÎN PROIECTARE Coordonator ştiinţific Prof. Dr. ing. Naforniţă Ioan Doctorand ing. COŞER MIRCEA CUPRINS INTRODUCERE... 3 1. DE LA INGINERIE

More information

Metoda de programare BACKTRACKING

Metoda de programare BACKTRACKING Metoda de programare BACKTRACKING Sumar 1. Competenţe............................................ 3 2. Descrierea generală a metodei............................. 4 3......................... 7 4. Probleme..............................................

More information

Tema Inginerie Software Cerintele SW; procese pentru ingineria cerintelor; managementul de proiect SW

Tema Inginerie Software Cerintele SW; procese pentru ingineria cerintelor; managementul de proiect SW Universitatea Politehnică Bucureşti Facultatea de Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei Tema Inginerie Software Cerintele SW; procese pentru ingineria cerintelor; managementul de proiect

More information

Metoda BACKTRACKING. prof. Jiduc Gabriel

Metoda BACKTRACKING. prof. Jiduc Gabriel Metoda BACKTRACKING prof. Jiduc Gabriel Un algoritm backtracking este un algoritm de căutare sistematică și exhausivă a tuturor soluțiilor posibile, dintre care se poate alege apoi soluția optimă. Problemele

More information

Diaspora Start Up. Linie de finanțare dedicată românilor din Diaspora care vor sa demareze o afacere, cu fonduri europene

Diaspora Start Up. Linie de finanțare dedicată românilor din Diaspora care vor sa demareze o afacere, cu fonduri europene Diaspora Start Up Linie de finanțare dedicată românilor din Diaspora care vor sa demareze o afacere, cu fonduri europene 1 Ce este Diaspora Start-Up? Este o linie de finanțare destinată românilor din Diaspora

More information

The driving force for your business.

The driving force for your business. Performanţă garantată The driving force for your business. Aveţi încredere în cea mai extinsă reţea de transport pentru livrarea mărfurilor în regim de grupaj. Din România către Spania în doar 5 zile!

More information

COMUNICAȚII INFORMATIZARE

COMUNICAȚII INFORMATIZARE COMUNICAȚII INFORMATIZARE 120 Migrare servicii telefonie la Vodafone S-a asigurat suportul tehnic și s-a colaborat cu echipele Vodafone la portarea numerelor UPT și migrarea infrastructuri: 1200 linii

More information

CHAMPIONS LEAGUE 2017 SPONSOR:

CHAMPIONS LEAGUE 2017 SPONSOR: NOUA STRUCTURĂ a Ch League Pe viitor numai fosta divizie A va purta numele Champions League. Fosta divizie B va purta numele Challenger League iar fosta divizie C se va numi Promotional League. CHAMPIONS

More information

Textul si imaginile din acest document sunt licentiate. Codul sursa din acest document este licentiat. Attribution-NonCommercial-NoDerivs CC BY-NC-ND

Textul si imaginile din acest document sunt licentiate. Codul sursa din acest document este licentiat. Attribution-NonCommercial-NoDerivs CC BY-NC-ND Textul si imaginile din acest document sunt licentiate Attribution-NonCommercial-NoDerivs CC BY-NC-ND Codul sursa din acest document este licentiat Public-Domain Esti liber sa distribui acest document

More information

QUALITY EVALUATION OF KNITTED USED IN INTERIOR DESIGNS, THROUGH EXTENSIBILITY

QUALITY EVALUATION OF KNITTED USED IN INTERIOR DESIGNS, THROUGH EXTENSIBILITY QUALITY EVALUATION OF KNITTED USED IN INTERIOR DESIGNS, THROUGH EXTENSIBILITY Ș.l. dr. ing. Liliana LUTIC Gheorghe Asachi Technical University of Iaşi, Faculty of Textiles & Leather Engineering and Industrial

More information

Standardul ISO 9001: 2015, punct şi de la capat!! (14 )

Standardul ISO 9001: 2015, punct şi de la capat!! (14 ) Standardul ISO 9001: 2015, punct şi de la capat!! (14 ) Gândirea bazată pe risc și informațiile documentate. Analizând standardul ISO 9001: 2015 vom identifica aspecte ca privesc abordarea sau gândirea

More information

Olimpiad«Estonia, 2003

Olimpiad«Estonia, 2003 Problema s«pt«m nii 128 a) Dintr-o tabl«p«trat«(2n + 1) (2n + 1) se ndep«rteaz«p«tr«telul din centru. Pentru ce valori ale lui n se poate pava suprafata r«mas«cu dale L precum cele din figura de mai jos?

More information

Baze de date distribuite și mobile

Baze de date distribuite și mobile Universitatea Constantin Brâncuşi din Târgu-Jiu Facultatea de Inginerie Departamentul de Automatică, Energie şi Mediu Baze de date distribuite și mobile Lect.dr. Adrian Runceanu Curs 3 Model fizic şi model

More information

PACHETE DE PROMOVARE

PACHETE DE PROMOVARE PACHETE DE PROMOVARE Școala de Vară Neurodiab are drept scop creșterea informării despre neuropatie diabetică și picior diabetic în rândul tinerilor medici care sunt direct implicați în îngrijirea și tratamentul

More information

Pregătirea Planurilor de Mobilitate Urbană Durabilă

Pregătirea Planurilor de Mobilitate Urbană Durabilă Pregătirea Planurilor de Mobilitate Urbană Durabilă Ghid orientativ pentru Autoritățile Contractante din România Traducere AM POR a Ghidului Jaspers (februarie 2015) 1 Cuprins 1. Introducere... 3 1.1.

More information

Reţele Neuronale Artificiale în MATLAB

Reţele Neuronale Artificiale în MATLAB Reţele Neuronale Artificiale în MATLAB Programul MATLAB dispune de o colecţie de funcţii şi interfeţe grafice, destinate lucrului cu Reţele Neuronale Artificiale, grupate sub numele de Neural Network Toolbox.

More information

REAL TIME QUALITY CONTROL OF THE HEATSET OFFSET PRINTING PROCESS

REAL TIME QUALITY CONTROL OF THE HEATSET OFFSET PRINTING PROCESS Annals of the Academy of Romanian Scientists Series on Engineering Sciences ISSN 2066 8570 Volume 8, Number 1/2016 27 REAL TIME QUALITY CONTROL OF THE HEATSET OFFSET PRINTING PROCESS Răzvan-George RĂCHERU

More information

ANALIZA FUNCŢIONALĂ, O METODĂ DE MODELARE ÎN PROIECTAREA UTILAJELOR

ANALIZA FUNCŢIONALĂ, O METODĂ DE MODELARE ÎN PROIECTAREA UTILAJELOR ANALIZA FUNCŢIONALĂ, O METODĂ DE MODELARE ÎN PROIECTAREA UTILAJELOR ANALIZA FUNCŢIONALĂ, O METODĂ DE MODELARE ÎN PROIECTAREA UTILAJELOR Prof. univ. dr. ing. Florin CHICHERNEA Universitatea Transilvania

More information

Propuneri pentru teme de licență

Propuneri pentru teme de licență Propuneri pentru teme de licență Departament Automatizări Eaton România Instalație de pompare cu rotire în funcție de timpul de funcționare Tablou electric cu 1 pompă pilot + 3 pompe mari, cu rotirea lor

More information

ELIAN Solutions. Sistemele ERP pe înțelesul tuturor

ELIAN Solutions. Sistemele ERP pe înțelesul tuturor ELIAN Solutions Sistemele ERP pe înțelesul tuturor Copyright ELIAN Solutions S.R.L Toate drepturile sunt rezervate. Pag. 1 din 11 Conținut 1. INTRODUCERE... 3 2. CE ESTE UN ERP?... 4 3. CE MODULE AR TREBUI

More information

Annual Project meeting and Workshop 8: W8. Managing research data workshop

Annual Project meeting and Workshop 8: W8. Managing research data workshop Modernization of academic library services in Moldova, funded by Norwegian Cooperation Programme in Higher Education with Eurasia. Project number: CPEA-2015/10014 Annual Project meeting and Workshop 8:

More information

ANALIZA COSTURILOR DE PRODUCTIE IN CAZUL PROCESULUI DE REABILITARE A UNUI SISTEM RUTIER NERIGID

ANALIZA COSTURILOR DE PRODUCTIE IN CAZUL PROCESULUI DE REABILITARE A UNUI SISTEM RUTIER NERIGID ANALIZA COSTURILOR DE PRODUCTIE IN CAZUL PROCESULUI DE REABILITARE A UNUI SISTEM RUTIER NERIGID Sef lucrari dr. ing. Tonciu Oana, Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti In this paper, we analyze

More information

Sănătate. și securitate în muncă ISO 45001

Sănătate. și securitate în muncă ISO 45001 ISO 45001 Sănătate și securitate în muncă ISO 45001 Sănătatea și securitatea în muncă reprezintă preocuparea numărul unu pentru majoritatea organizațiilor. Cu toate acestea, există în continuare decese

More information

Sistemul de calitate - o şansă pentru întreprinderile mici şi mijlocii

Sistemul de calitate - o şansă pentru întreprinderile mici şi mijlocii 24 Sistemul de calitate - o şansă pentru întreprinderile mici şi mijlocii Prof. univ. dr. Ion IONIŢĂ Conf. univ. dr. Cosmin DOBRIN Asist. univ. drd. Mihai MIEILĂ Abstract In this mateial some of the most

More information

MANAGEMENTUL CALITĂȚII ÎN INDUSTRIA AUTOMOTIVE

MANAGEMENTUL CALITĂȚII ÎN INDUSTRIA AUTOMOTIVE MANAGEMENTUL CALITĂȚII ÎN INDUSTRIA AUTOMOTIVE AUTOR 1 : COȘA IOANA 1, AUTOR 2 : STOICA VALERIA ALEXANDRA 1 COORDONATOR 3 : ŞEF LUCR. EC. DR. ING. ALEXA VASILE 1 AFILIERE AUTORI 1,2,3: UNIVERSITATEA POLITEHNICA

More information

Contact Center, un serviciu cri/c!

Contact Center, un serviciu cri/c! Contact Center, un serviciu cri/c! CASE STUDY: Apa Nova Cisco Unified Contact Center Enterprise Agenda Prezentării Ø Perspec/va de business Ø Despre noi Ø Cerinţe de business Ø Opţiunea Apa Nova Ø Beneficii

More information

Normalizarea tăriei sonore şi nivelul maxim permis al semnalelor audio

Normalizarea tăriei sonore şi nivelul maxim permis al semnalelor audio EBU Recomandarea R 128 Normalizarea tăriei sonore şi nivelul maxim permis al semnalelor audio Status: Recomandare EBU This informal translation of EBU R 128 into Romanian has been kindly provided by Mr

More information

Metodologie de planificare si implementare a unui software de calitate în managementul documentelor

Metodologie de planificare si implementare a unui software de calitate în managementul documentelor 50 Metodologie de planificare si implementare a unui software de calitate în managementul documentelor Gheorghe OGRINJA Project Manager, Tofan Grup This article develops a modern methodology for planning

More information

STARS! Students acting to reduce speed Final report

STARS! Students acting to reduce speed Final report STARS! Students acting to reduce speed Final report Students: Chiba Daniel, Lionte Radu Students at The Police Academy Alexandru Ioan Cuza - Bucharest 25 th.07.2011 1 Index of contents 1. Introduction...3

More information

Candlesticks. 14 Martie Lector : Alexandru Preda, CFTe

Candlesticks. 14 Martie Lector : Alexandru Preda, CFTe Candlesticks 14 Martie 2013 Lector : Alexandru Preda, CFTe Istorie Munehisa Homma - (1724-1803) Ojima Rice Market in Osaka 1710 devine si piata futures Parintele candlesticks Samurai In 1755 a scris The

More information

Compania. Misiune. Viziune. Scurt istoric. Autorizatii şi certificari

Compania. Misiune. Viziune. Scurt istoric. Autorizatii şi certificari Compania Misiune. Viziune. Misiunea noastră este de a contribui la îmbunătăţirea serviciilor medicale din România prin furnizarea de produse şi servicii de cea mai înaltă calitate, precum şi prin asigurarea

More information

Caiet de sarcini achiziţie Servicii de administrare software a serverelor sistemului edemos, pentru anul 2016

Caiet de sarcini achiziţie Servicii de administrare software a serverelor sistemului edemos, pentru anul 2016 Caiet de sarcini achiziţie Servicii de administrare software a serverelor sistemului edemos, pentru anul 2016 Scopul acestui proiect este de a asigura funcţionarea permanent, fără întreruperi a sistemului

More information

SISTEME INTELIGENTE DE SUPORT DECIZIONAL. Ș.l.dr.ing. Laura-Nicoleta IVANCIU. Curs 7 Sisteme inteligente de suport decizional bazate pe RNA

SISTEME INTELIGENTE DE SUPORT DECIZIONAL. Ș.l.dr.ing. Laura-Nicoleta IVANCIU. Curs 7 Sisteme inteligente de suport decizional bazate pe RNA SISTEME INTELIGENTE DE SUPORT DECIZIONAL Ș.l.dr.ing. Laura-Nicoleta IVANCIU Curs 7 Sisteme inteligente de suport decizional bazate pe RNA Cuprins RNA pentru aproximare de funcții Clasificatori cu RNA Studii

More information

Sistemul de raportare și analiză, cheia drumului spre performanță!

Sistemul de raportare și analiză, cheia drumului spre performanță! Sistemul de raportare și analiză, cheia drumului spre performanță! Statisticile spun ca în jur de 80% din problemele unei organizații sunt datorate ignorării Sistemului de Lucru (Sistemului de Management).

More information

ISBN-13:

ISBN-13: Regresii liniare 2.Liniarizarea expresiilor neliniare (Steven C. Chapra, Applied Numerical Methods with MATLAB for Engineers and Scientists, 3rd ed, ISBN-13:978-0-07-340110-2 ) Există cazuri în care aproximarea

More information

ACTA TECHNICA NAPOCENSIS

ACTA TECHNICA NAPOCENSIS 273 TECHNICAL UNIVERSITY OF CLUJ-NAPOCA ACTA TECHNICA NAPOCENSIS Series: Applied Mathematics, Mechanics, and Engineering Vol. 58, Issue II, June, 2015 SOUND POLLUTION EVALUATION IN INDUSTRAL ACTIVITY Lavinia

More information

SAG MITTIGATION TECHNICS USING DSTATCOMS

SAG MITTIGATION TECHNICS USING DSTATCOMS Eng. Adrian-Alexandru Moldovan, PhD student Tehnical University of Cluj Napoca. REZUMAT. Căderile de tensiune sunt una dintre cele mai frecvente probleme care pot apărea pe o linie de producţie. Căderi

More information

Metodologie de testare a erorilor fizice şi umane pentru un produs software

Metodologie de testare a erorilor fizice şi umane pentru un produs software Metodologie de testare a erorilor fizice şi umane pentru un produs software Exemplele de eşecuri/defectari software sunt mai multe, printre ele se numără: Prima lansare a rachetei Agenţiei Spaţiale Europene

More information

Manual Limba Romana Clasa 5 Editura Humanitas File Type

Manual Limba Romana Clasa 5 Editura Humanitas File Type Manual Limba Romana Clasa 5 Editura Humanitas File Type We have made it easy for you to find a PDF Ebooks without any digging. And by having access to our ebooks online or by storing it on your computer,

More information

Managementul referinţelor cu

Managementul referinţelor cu TUTORIALE DE CULTURA INFORMAŢIEI Citarea surselor de informare cu instrumente software Managementul referinţelor cu Bibliotecar Lenuţa Ursachi PE SCURT Este gratuit Poţi adăuga fişiere PDF Poţi organiza,

More information

REGULAMENTUL DELEGAT (UE) / AL COMISIEI. din

REGULAMENTUL DELEGAT (UE) / AL COMISIEI. din COMISIA EUROPEANĂ Bruxelles, 21.9.2017 C(2017) 6218 final REGULAMENTUL DELEGAT (UE) / AL COMISIEI din 21.9.2017 de completare a Directivei (UE) 2016/97 a Parlamentului European și a Consiliului în ceea

More information

Cursul 2 24,25 Februarie

Cursul 2 24,25 Februarie Cursul 2 24,25 Februarie adiftene@info.uaic.ro 1 Din Cursul 1 V-Model Extreme Programming Agile Scrum Lean MDD, AMDD TDD Ingineria cerinţelor 2 Ingineria programării (Software engineering) Se referă la

More information

Once upon an Erasmus Tale (Traditional Arts and Languages across Europe)

Once upon an Erasmus Tale (Traditional Arts and Languages across Europe) Once upon an Erasmus Tale (Traditional Arts and Languages across Europe) PROIECT TEMATIC: ÎNVĂŢĂM PRIN ARTĂ Motto:,,Arta nu este un lucru, este o cale. Elbert Hubbar ROMÂNIA Clase participante Clasa pregătitoare

More information

Platformă de e-learning și curriculă e-content pentru învățământul superior tehnic

Platformă de e-learning și curriculă e-content pentru învățământul superior tehnic Platformă de e-learning și curriculă e-content pentru învățământul superior tehnic Proiect nr. 154/323 cod SMIS 4428 cofinanțat de prin Fondul European de Dezvoltare Regională Investiții pentru viitorul

More information

ACADEMY AND LIFE CARE. Industria auto. Catalog cursuri.

ACADEMY AND LIFE CARE. Industria auto. Catalog cursuri. Industria auto Catalog cursuri Conținut Core Tools... 4 SPC (Statistical Process Control)... 4 MSA (Measurement Systems Analysis)... 6 PPAP (Production Part Approval Process)... 7 FMEA (Potential Failure

More information

Competence for Implementing EUSDR

Competence for Implementing EUSDR Competence for Implementing EUSDR 14 Countries! 11 Priority areas! Many partner! Link to about 1,000 Steinbeis Enterprises + more than 5,500 experts 08.03.2013 slide 1 Steinbeis Innovation Center Steinbeis

More information

USING SERIAL INDUSTRIAL ROBOTS IN CNC MILLING PROCESESS

USING SERIAL INDUSTRIAL ROBOTS IN CNC MILLING PROCESESS BULETINUL INSTITUTULUI POLITEHNIC DIN IAŞI Publicat de Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iaşi Tomul LXI (LXV), Fasc. 3, 2015 Secţia CONSTRUCŢII DE MAŞINI USING SERIAL INDUSTRIAL ROBOTS IN CNC MILLING

More information

Fundamentele teoretice ale managementului calităţii

Fundamentele teoretice ale managementului calităţii Capitolul 2 Fundamentele teoretice ale managementului calităţii 2.1 Evoluţia sistemelor de calitate 2.2 Definirea managementului calităţii 2.3 Funcţiile managementului calităţii 2.4 Orientări actuale în

More information

Solutii avansate pentru testarea si diagnoza masinilor industriale.

Solutii avansate pentru testarea si diagnoza masinilor industriale. Solutii avansate pentru testarea si diagnoza masinilor industriale 15 ani de activitate in domeniul procesarii numerice a semnalelor Solutii de inalta acuratete pentru analiza sunetelor, vibratiilor si

More information

Evoluția pieței de capital din România. 09 iunie 2018

Evoluția pieței de capital din România. 09 iunie 2018 Evoluția pieței de capital din România 09 iunie 2018 Realizări recente Realizări recente IPO-uri realizate în 2017 și 2018 IPO în valoare de EUR 312.2 mn IPO pe Piața Principală, derulat în perioada 24

More information

Informații de mediu privind CICLUL DE VIAȚĂ pentru produse utilizate zilnic în gospodării

Informații de mediu privind CICLUL DE VIAȚĂ pentru produse utilizate zilnic în gospodării Informații de mediu privind CICLUL DE VIAȚĂ pentru produse utilizate zilnic în gospodării INTRODUCERE Performanța de mediu a diferitelor opțiuni în materie de produse prezintă o importanță din ce în ce

More information