CUM SĂ ÎNȚELEGEM CAUZELE EVENIMENTELOR ADVERSE

Size: px
Start display at page:

Download "CUM SĂ ÎNȚELEGEM CAUZELE EVENIMENTELOR ADVERSE"

Transcription

1 INTRODUCERE ÎN CUM SĂ ÎNȚELEGEM CAUZELE EVENIMENTELOR ADVERSE OBIECTIVELE CURSULUI Descrierea conceptelor fundamentale ale Siguranței Pacientului și factorii care contribuie la îmbunătățirea acesteia. INDICE 1. Înțelegerea cauzelor: o necesitate pentru îmbunătățirea Siguranței Pacientului; 2. Metode de colectare a datelor și informațiilor despre cauzele incidentelor aflate în legătură cu Siguranța Pacientului; 3. Concluzii.

2 INTRODUCERE ÎN 1. ÎNȚELEGEREA CAUZELOR: O NECESITATE PENTRU ÎMBUNĂTĂȚIREA SIGURANȚEI PACIENTULUI; ÎNTREBĂRI LA CARE TREBUIE SĂ RĂSPUNDEM 1. Sondajele în rândul furnizorilor pot fi utile pentru a înțelege cauzele evenimentelor adverse pentru că: a) Se pot utiliza întrebări standardizate și întrebări deschise; b) Pot captura cunoștințele lucrătorilor sanitari pe prima linie; c) Pot fi utilizate în țările în dezvoltare/tranziție; d) Toate cele anterioare. 2. Care din următoarele metode de colectare a datelor nu sunt un auto-raport? Sondajul realizat în spital; Rezumatul înregistrărilor din spital; Interviul persoană-persoană; Focus-group. a) b) c) d) Care afirmație despre reclamațiile privind neglijența profesională este falsă? a) Analiza plângerilor poate fi utilă pentru descoperirea erorilor latente; b) Datele cuprinse în reclamații reprezintă probleme de asistență medicală; c) Reclamațiile pentru neglijență profesională nu au un format standardizat; d) Plângerile pentru neglijență profesională oferă date din multiple perspective. Care dintre aceste metode pot fi utile pentru studierea cauzelor evenimentelor adverse? Sondajul furnizorilor; Notificarea incidentelor (incident reporting); Studiul de cohortă; Toate cele anterioare. a) b) c) d) 5. Sistemele de informare despre incidente sunt: Bune pentru a întâlni erorile latente; Cea mai bună metodă pentru a înțelege cauzele evenimentelor adverse; Sunt cunoscute deasemenea ca: Raportare și Învățare ; a și c. a) b) c) d)

3 INTRODUCERE ÎN INTRODUCERE A măsura defectele în asistența medicală implică să numărăm câți pacienți decedează sau suferă leziuni și pentru care tip de eveniment advers. După identificarea zonelor prioritare, următoarea etapă este înțelegerea cauzelor evenimentelor adverse care produc daune pacienților. Vom explica câteva metode prin intermediul unor cazuri practice.

4 INTRODUCERE ÎN COMPONENTE CAZUL Pacient în faza postoperatorie. Are alergie la diclofenac. S-a prescris diclofenac. S-a administrat antiinflamatorul. Pacientul a suferit anafilaxia.

5 INTRODUCERE ÎN CE TREBUIE FĂCUT? Personalul să fie mai atent. Îmbunătățirea educației și pregătirii. Stabilirea și respectarea unei politici. Acesta este sistemul! După Vincent FUNNEL

6 INTRODUCERE ÎN 2. METODE DE COLECTARE A DATELOR ȘI INFORMAȚIILOR DESPRE CAUZELE INCIDENTELOR ÎN LEGĂTURĂ CU SIGURANȚA PACIENTULUI Observare, autoraportare (interviuri și chestionare). Studii experimentale. Recomandările experților (rezumate de documente). METODE DE MĂSURARE Prospective Observarea directă a asistenței prestate pacientului; Studiul de cohortă; Supravegherea/monitorizarea clinică. Retrospective Rezumarea istoriei clinice (pe suport hârtie, în format electronic); Analiza reclamațiilor administrative; Analiza reclamațiilor privind neglijența profesională (malpraxis); Conferințe/reuniuni privind morbilitatea-mortalitatea/autopsii; Sistemele de notificare a incidentelor. UTILITATEA RELATIVĂ A METODELOR DE MĂSURARE A ERORILORMETODE CLINICE Conferințe/reuniuni de morbiditate-mortalitate. Analizele cauzei rădăcină. Bune pentru cazurile unice în detectarea erorilor latente. Include informații referitoare la: furnizori multipli; timpi diferiți; locuri diferite.

7 INTRODUCERE ÎN ANALIZELE CAUZEI RĂDĂCINĂ Ce s-a întâmplat? De ce s-a întâmplat? Cum prevenim repetarea evenimentului? Cu știm că se îmbunătățește siguranța? Metode potențiale de investigare Mențiuni sau descrieri MULTIPLE care pot fi analizate statistic; Sondaj al personalului din sănătate (interviu, sondaj); Analiza datelor actuale pentru identificarea factorilor contributivi; Recolectarea prospectivă de date utilizând sisteme de informare sau studii de cohortă. Câteva exemple Analizele cauzei rădăcină ( Cardoso Alux Teixeira T y De Bortoni Cassiani. Análisis de causa raíz: evaluación de errores de medicación en un hospital universitario Rev. Esc. Enferm. USP;44(1):139146, mar ) Sondaj nominal al personalului din sănătate ( Wu AW, Folkman S, McPhee SJ, Lo B. Do house officers learn from their mistakes? JAMA, 1991, 265: ) Analiza reclamațiilor de neglijență profesională ( Gandhi T, Kachalia A et al. Ann Intern Med. 2006;145: ; Moore Ph, Vargas A et al. Rev Med Chile 2011; 139: ) Sisteme de Raportare&Învățare (Identifică, Înregistrează și Învață); Studiu de cohortă ( Cullen DJ, Sweitzer BJ et al. Preventable adverse drug events in hospitalized patients: a comparative study of intensive care and general care units. Crit Care Med, 1997, 25: ) Asocierea între proporția asistenți-pacienți și mortalitatea chirurgicală ( Aiken LH, Clarke SP et al Hospital nurse staffing and patient mortality, nurse burnout, and job dissatisfaction. JAMA, 2002: 288: ) SONDAJUL FURNIZORULUI Bun pentru erorile latente; Date care nu sunt disponibile în altă modalitate; Cunoașterea grupurilor; Poate fi cuprinzător. Distorsionarea informației retrospective (rău rezultat=rea asistență); Este nevoie de o bună rată a răspunsurilor. Tipul de întrebări Închise (articole și scale ale standardelor); Deschise; Semi-structurate. Ej: Wu AW, Folkman S, McPhee SJ, Lo B. Do house officers learn from their mistakes? JAMA, 1991, 265:

8 INTRODUCERE ÎN METODE: Proiectare: Sondaj transversal Confidențial, anonim sondajul medicilor utilizând text liber și întrebări cu răspuns fix; Proceduri: se trimite sondajul. Dacă nu se primește răspuns, se trimit două atenționări prin poștă; Proiect ales pentru a furniza răspunsuri profunde și pentru abilitatea de a proba ipoteze. Alte metode de auto-raport care se pot utiliza: Sondaje semistructurate; Discuții în grupuri mici; Focus group; Sondaje unu/unu. Metode: Populație și Loc Loc: trei centre mari de medicină academică. Populație: personalul din programele de formare a rezidenților în medicină internă. Dintre cei contactați, 114 au răspuns solicitării, însemnând o rată de răspuns de aprox. 45%. Toți au informat o eroare. Metode: Colectarea de date Studiul a dezvoltat un sondaj pentru a fi trimis personalului și returnat după completare. Sondajul a inclus: Descriere în text liber: erori mai importante și răspuns. Întrebări cu răspuns fix, uzând adjective scală de calificare a răspunsului. Sondajul s-a difuzat personalului din trei programe de formare a rezidenților. Pachetul include un pix și un plic timbrat cu adresa de returnare. Scrisorile de răspuns includ o secțiune pentru a indica că sondajul a fost returnat iar destinatarul dorește să nu mai fie contactat niciodată. Rezultatul: Principalele constatări Rezultate adverse grave în 90% din cazuri, moarte în 31%. Anumite răspunsuri ale personalului au identificat: remușcări; frică/furie; vinovăție; izolare/însingurare; sentiment de insuficiență... 54% au discutat eroarea cu un medic supervizor. Numai 24% au comunicat eroarea pacientului și/sau aparținătorilor. Rezultate: Schimbări ale practicii Schimbările constructive au fost mai comune personalului care a devenit responsabil și a început să discute despre această temă. Schimbările constructive au fost mai puțin comune atunci când personalul a atribuit eroarea suprasarcinii de muncă. Scimbările defensive au fost mai comune dacă personalul a simțit că instituția se îndreaptă către un proces juridic. Concluzii: Puncte principale Medicii în formare, frecvent experimentează erori care dăunează pacienților. Doctorii supervizori și pacienții, frecvent nu sunt informați despre aceste erori. Munca excesivă și teama de judecată, descurajează învățarea din erori. Educatorii trebuie să încurajeze rezidenții în acceptarea responsabilității și discutarea deschisă a erorilor.

9 INTRODUCERE ÎN ANALIZELE CAUZEI RĂDĂCINĂ Potrivite pentru erorile latente. Date care nu sunt disponibile în altă modalitate. Cunoașterea grupurilor. Pot fi cuprinzătoare. Distorsionare a informației retrospective (rezultat nesatisfăctor = asisten ță nesatisfăcătoare). Este nevoie de o bună rată de răspuns. Analiza cauzei rădăcină: evaluarea erorilor de medicație într-un spital universitar Obiectivele acestui studiu au constat în identificarea și analizarea tipurilor erorilor de medicație observate în dozele de medicamente care au fost preparate și administrate în mod diferit față de prescrierea acestora. A fost un studiu de caracter descriptiv, utilizându-se metoda analizei cauză-rădăcină efectuată secundar asupra rezultatelor unui studiu deja existent. Metoda: Studiu descriptiv transversal Studiu realizat pe datele înregistrate într-o bază de date de erori din șase spitale în Brazilia Datele s-au colectat într-o perioadă de 30 de zile prin intermediul observării directe într-un spital public. S-a confecționat un instrument pentru a realiza analiza cauzei rădăcină. Metoda: Populație și Loc Locul: spital public. Populație: s-a observat prepararea a 821 de doze din care un grup de 70 a fost însoțit de 74 de erori. Aceste 74 de erori au fost supuse analizei. Rezultate: Principalele concluzii S-au identificat 74 de erori la 70 de doze. Erori prevalente: eroare de doză= 24,3%, eroare de orar= 22,9%, medicamente neautorizate= 13,5%. Analiza cauzei rădăcină a condus la identificarea de multipli factori contributivi care au născut recomandări. Reflecțiile autorului: Analiza erorilor conduce la descoperirea problemelor sistemice. Erorile descrise și recomandările de remedire pot fi utilizate și de alte instituții.

10 INTRODUCERE ÎN ANALIZA RECLAMAȚIILOR PRIVIND NEGLIJENȚA PROFESIONALĂ (plângeri de malpraxis) - poate detecta erori latente. - facilitează perspective multiple în timp. - posedă distorsiuni ale informațiilor. - posedă distorsiuni ale informațiilor datorită retrospectivei. - este o sursă de date nestandardizată. Un studiu de reclamații spitalicești: rolul relațiilor medicale. METODA: PROIECTAREA STUDIULUI ȘI OBIECTIVELE PROIECTUL: Analiza retrospectivă a reclamațiilor privind neglijența profesională Rezumat retrospectiv al reclamațiilor închise pentru neglijență pe opt categorii dintre care au fost selecționate trei: întârziere, tratament personal și informare. OBIECTIVUL: Descrierea și analiza rolului relației medic-pacient în cadrul reclamațiilor. METODA: Populația studiului și ambientul. Reclamații obținute din Programul de Îmbunătățire Continuă al Dirección de Dependencias Docentes Asistenciales (DDDA) din Chile. S-au revizat 8931 de reclamații din care 635 aveau ca subiect medicii. 51% din cele 635 de reclamații referitoare la medici, făceau trimitere la relația medicpacient. METODA: Colectarea datelor Doi investigatori au revizat conținutul reclamațiilor înregistrate după care au categorizat aceste reclamații. Reclamațiile au fost colectate prin intermediul unui instrument specific. Criteriile de includere au fost: reclamațiile se află în relație cu acțiunea medicală; sunt legate direct de comunicare. S-a realizat un calcul al coeficientului K și s-au consensuat diferențele. REZULTATE: Factorii care au contribuit la reclamațiile privind erorile. Furnizarea disfuncțională a informațiilor = 45%; Lipsa înțelegerii de către pacient = 23%; Dezacreditare sau devalorizare = 17%; Lipsa comunicării = 15%. CONCLUZIE: Puncte principale Erorile de comunicare pot fi subsanate prin evaluare și pregătire. Cunoașterea tipurilor mai comune de defecte și factori contributivi pot fi de ajutor în efortul de identificare și priorizare a strategiilor de prevenire a erorilor de diagnostic.

11 INTRODUCERE ÎN Studiu similar în SUA: Missed and delayed diagnoses in the ambulatory setting: a study of closed malpractice claims. Gandhi TK, Kachalia A, Thomas EJ, Puopolo AL, Yoon C, Brennan TA, Studdert DM. SISTEMELE DE TIPUL Raportează și Învață

12 INTRODUCERE ÎN

13 INTRODUCERE ÎN 3. DISCUȚII ȘI CONCLUZII DISCUȚII Cineva dintre participanți dorește să aducă în discuție o problemă de siguranța pacientului pentru explorarea factorilor care au putut să contribuie la apariția acesteia? CONCLUZII Există diferite metode pentru a măsura și înțelege erorile și evenimentele adverse, metode care au avantajele și dezavantajele lor: interviul / sondajul furnizorilor; analiza reclamațiilor privind neglijența profesională; sistemele de tipul Reporting & Learning observarea directă; studiul de cohortă. Combinarea metodelor poate fi utilă pentru cuprinderea și înțelegerea problemei.

14 INTRODUCERE ÎN Răspunsul la chestiunile inițiale: 1. Sondajele în rândul furnizorilor pot fi utile pentru a înțelege cauzele evenimentelor adverse pentru că: e) Se pot utiliza întrebări standardizate și întrebări deschise; f) Pot captura cunoștințele lucrătorilor sanitari pe prima linie; g) Pot fi utilizate în țările în dezvoltare/tranziție; h) Toate cele anterioare. 2. Care din următoarele metode de colectare a datelor nu sunt un auto-raport? Sondajul realizat în spital; Rezumatul înregistrărilor din spital; Interviul persoană-persoană; Focus-group. e) f) g) h) Care afirmație despre reclamațiile privind neglijența profesională este falsă? e) Analiza plângerilor poate fi utilă pentru descoperirea erorilor latente; f) Datele cuprinse în reclamații reprezintă probleme de asistență medicală; g) Reclamațiile pentru neglijență profesională nu au un format standardizat; h) Plângerile pentru neglijență profesională oferă date din multiple perspective. Care dintre aceste metode pot fi utile pentru studierea cauzelor evenimentelor adverse? Sondajul furnizorilor; Notificarea incidentelor (incident reporting); Studiul de cohortă; Toate cele anterioare. e) f) g) h) 5. Sistemele de informare despre incidente sunt: e) Bune pentru a întâlni erorile latente; f) Cea mai bună metodă pentru a înțelege cauzele evenimentelor adverse; g) Sunt cunoscute deasemenea ca: Raportare și Învățare ; h) a și c.

15 INTRODUCERE ÎN

Versionare - GIT ALIN ZAMFIROIU

Versionare - GIT ALIN ZAMFIROIU Versionare - GIT ALIN ZAMFIROIU Controlul versiunilor - necesitate Caracterul colaborativ al proiectelor; Backup pentru codul scris Istoricul modificarilor Terminologie și concepte VCS Version Control

More information

Titlul lucrării propuse pentru participarea la concursul pe tema securității informatice

Titlul lucrării propuse pentru participarea la concursul pe tema securității informatice Titlul lucrării propuse pentru participarea la concursul pe tema securității informatice "Îmbunătăţirea proceselor şi activităţilor educaţionale în cadrul programelor de licenţă şi masterat în domeniul

More information

Semnale şi sisteme. Facultatea de Electronică şi Telecomunicaţii Departamentul de Comunicaţii (TC)

Semnale şi sisteme. Facultatea de Electronică şi Telecomunicaţii Departamentul de Comunicaţii (TC) Semnale şi sisteme Facultatea de Electronică şi Telecomunicaţii Departamentul de Comunicaţii (TC) http://shannon.etc.upt.ro/teaching/ssist/ 1 OBIECTIVELE CURSULUI Disciplina îşi propune să familiarizeze

More information

Auditul financiar la IMM-uri: de la limitare la oportunitate

Auditul financiar la IMM-uri: de la limitare la oportunitate Auditul financiar la IMM-uri: de la limitare la oportunitate 3 noiembrie 2017 Clemente Kiss KPMG in Romania Agenda Ce este un audit la un IMM? Comparatie: audit/revizuire/compilare Diferente: audit/revizuire/compilare

More information

Subiecte Clasa a VI-a

Subiecte Clasa a VI-a (40 de intrebari) Puteti folosi spatiile goale ca ciorna. Nu este de ajuns sa alegeti raspunsul corect pe brosura de subiecte, ele trebuie completate pe foaia de raspuns in dreptul numarului intrebarii

More information

Metrici LPR interfatare cu Barix Barionet 50 -

Metrici LPR interfatare cu Barix Barionet 50 - Metrici LPR interfatare cu Barix Barionet 50 - Barionet 50 este un lan controller produs de Barix, care poate fi folosit in combinatie cu Metrici LPR, pentru a deschide bariera atunci cand un numar de

More information

Mecanismul de decontare a cererilor de plata

Mecanismul de decontare a cererilor de plata Mecanismul de decontare a cererilor de plata Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice (POS CCE) Ministerul Fondurilor Europene - Iunie - iulie

More information

Structura și Organizarea Calculatoarelor. Titular: BĂRBULESCU Lucian-Florentin

Structura și Organizarea Calculatoarelor. Titular: BĂRBULESCU Lucian-Florentin Structura și Organizarea Calculatoarelor Titular: BĂRBULESCU Lucian-Florentin Chapter 3 ADUNAREA ȘI SCĂDEREA NUMERELOR BINARE CU SEMN CONȚINUT Adunarea FXP în cod direct Sumator FXP în cod direct Scăderea

More information

Procesarea Imaginilor

Procesarea Imaginilor Procesarea Imaginilor Curs 11 Extragerea informańiei 3D prin stereoviziune Principiile Stereoviziunii Pentru observarea lumii reale avem nevoie de informańie 3D Într-o imagine avem doar două dimensiuni

More information

PACHETE DE PROMOVARE

PACHETE DE PROMOVARE PACHETE DE PROMOVARE Școala de Vară Neurodiab are drept scop creșterea informării despre neuropatie diabetică și picior diabetic în rândul tinerilor medici care sunt direct implicați în îngrijirea și tratamentul

More information

MANAGEMENTUL CALITĂȚII - MC. Proiect 5 Procedura documentată pentru procesul ales

MANAGEMENTUL CALITĂȚII - MC. Proiect 5 Procedura documentată pentru procesul ales MANAGEMENTUL CALITĂȚII - MC Proiect 5 Procedura documentată pentru procesul ales CUPRINS Procedura documentată Generalități Exemple de proceduri documentate Alegerea procesului pentru realizarea procedurii

More information

CAIETUL DE SARCINI Organizare evenimente. VS/2014/0442 Euro network supporting innovation for green jobs GREENET

CAIETUL DE SARCINI Organizare evenimente. VS/2014/0442 Euro network supporting innovation for green jobs GREENET CAIETUL DE SARCINI Organizare evenimente VS/2014/0442 Euro network supporting innovation for green jobs GREENET Str. Dem. I. Dobrescu, nr. 2-4, Sector 1, CAIET DE SARCINI Obiectul licitaţiei: Kick off,

More information

GHID DE TERMENI MEDIA

GHID DE TERMENI MEDIA GHID DE TERMENI MEDIA Definitii si explicatii 1. Target Group si Universe Target Group - grupul demografic care a fost identificat ca fiind grupul cheie de consumatori ai unui brand. Toate activitatile

More information

Update firmware aparat foto

Update firmware aparat foto Update firmware aparat foto Mulţumim că aţi ales un produs Nikon. Acest ghid descrie cum să efectuaţi acest update de firmware. Dacă nu aveţi încredere că puteţi realiza acest update cu succes, acesta

More information

Aspecte controversate în Procedura Insolvenţei şi posibile soluţii

Aspecte controversate în Procedura Insolvenţei şi posibile soluţii www.pwc.com/ro Aspecte controversate în Procedura Insolvenţei şi posibile soluţii 1 Perioada de observaţie - Vânzarea de stocuri aduse în garanţie, în cursul normal al activității - Tratamentul leasingului

More information

Modalitǎţi de clasificare a datelor cantitative

Modalitǎţi de clasificare a datelor cantitative Modalitǎţi de clasificare a datelor cantitative Modul de stabilire a claselor determinarea pragurilor minime şi maxime ale fiecǎrei clase - determinǎ modul în care sunt atribuite valorile fiecǎrei clase

More information

EPIDEMIOLOGIE GENERALĂ. Dr. Cristian Băicuş Medicală Colentina, 2005

EPIDEMIOLOGIE GENERALĂ. Dr. Cristian Băicuş Medicală Colentina, 2005 EPIDEMIOLOGIE GENERALĂ Dr. Cristian Băicuş Medicală Colentina, 2005 metodologia cercetării (validitate) = EPIDEMIOLOGIA CLINICĂ cercetare clinică ŞI BIOSTATISTICA articol, prezentare evaluarea critică

More information

Ghid identificare versiune AWP, instalare AWP şi verificare importare certificat în Store-ul de Windows

Ghid identificare versiune AWP, instalare AWP şi verificare importare certificat în Store-ul de Windows Ghid identificare versiune AWP, instalare AWP 4.5.4 şi verificare importare certificat în Store-ul de Windows Data: 28.11.14 Versiune: V1.1 Nume fişiser: Ghid identificare versiune AWP, instalare AWP 4-5-4

More information

2. Setări configurare acces la o cameră web conectată într-un router ZTE H218N sau H298N

2. Setări configurare acces la o cameră web conectată într-un router ZTE H218N sau H298N Pentru a putea vizualiza imaginile unei camere web IP conectată într-un router ZTE H218N sau H298N, este necesară activarea serviciului Dinamic DNS oferit de RCS&RDS, precum și efectuarea unor setări pe

More information

CERCETAREA ONLINE FLASH! PREP IN EUROPE: PRIMELE REZULTATE COORDINATION GROUP STUDY GROUP UNAIDS

CERCETAREA ONLINE FLASH! PREP IN EUROPE: PRIMELE REZULTATE COORDINATION GROUP STUDY GROUP UNAIDS PRIMELE REZULTATE COORDINATION GROUP STUDY GROUP APPROVED BY SUPPORTED BY UNAIDS 2 CE ESTE PREP? PrEP (profilaxia pre-expunere) denumește utilizarea unui medicament antiretroviral HIV de către o persoană

More information

La fereastra de autentificare trebuie executati urmatorii pasi: 1. Introduceti urmatoarele date: Utilizator: - <numarul dvs de carnet> (ex: "9",

La fereastra de autentificare trebuie executati urmatorii pasi: 1. Introduceti urmatoarele date: Utilizator: - <numarul dvs de carnet> (ex: 9, La fereastra de autentificare trebuie executati urmatorii pasi: 1. Introduceti urmatoarele date: Utilizator: - (ex: "9", "125", 1573" - se va scrie fara ghilimele) Parola: -

More information

Documentaţie Tehnică

Documentaţie Tehnică Documentaţie Tehnică Verificare TVA API Ultima actualizare: 27 Aprilie 2018 www.verificaretva.ro 021-310.67.91 / 92 info@verificaretva.ro Cuprins 1. Cum funcţionează?... 3 2. Fluxul de date... 3 3. Metoda

More information

INSTRUMENTE DE MARKETING ÎN PRACTICĂ:

INSTRUMENTE DE MARKETING ÎN PRACTICĂ: INSTRUMENTE DE MARKETING ÎN PRACTICĂ: Marketing prin Google CUM VĂ AJUTĂ ACEST CURS? Este un curs util tuturor celor implicați în coordonarea sau dezvoltarea de campanii de marketingși comunicare online.

More information

PROTOCOLUL DE CERCETARE: STUDIUL DE CAZ-MARTOR SORANA D. BOLBOACĂ

PROTOCOLUL DE CERCETARE: STUDIUL DE CAZ-MARTOR SORANA D. BOLBOACĂ PROTOCOLUL DE CERCETARE: STUDIUL DE CAZ-MARTOR SORANA D. BOLBOACĂ OUTILINE Studiul caz-martor Studiul caz-martor de tip cuib (nested case-control study) Studiul caz-martor de tip incidenţă-densitate STUDIUL

More information

METODE DE EVALUARE A IMPACTULUI ASUPRA MEDIULUI ŞI IMPLEMENTAREA SISTEMULUI DE MANAGEMENT DE MEDIU

METODE DE EVALUARE A IMPACTULUI ASUPRA MEDIULUI ŞI IMPLEMENTAREA SISTEMULUI DE MANAGEMENT DE MEDIU UNIVERSITATEA POLITEHNICA BUCUREŞTI FACULTATEA ENERGETICA Catedra de Producerea şi Utilizarea Energiei Master: DEZVOLTAREA DURABILĂ A SISTEMELOR DE ENERGIE Titular curs: Prof. dr. ing Tiberiu APOSTOL Fond

More information

Nume şi Apelativ prenume Adresa Număr telefon Tip cont Dobânda Monetar iniţial final

Nume şi Apelativ prenume Adresa Număr telefon  Tip cont Dobânda Monetar iniţial final Enunt si descriere aplicatie. Se presupune ca o organizatie (firma, banca, etc.) trebuie sa trimita scrisori prin posta unui numar (n=500, 900,...) foarte mare de clienti pe care sa -i informeze cu diverse

More information

The driving force for your business.

The driving force for your business. Performanţă garantată The driving force for your business. Aveţi încredere în cea mai extinsă reţea de transport pentru livrarea mărfurilor în regim de grupaj. Din România către Spania în doar 5 zile!

More information

Riscurile sanitare și modelele de management al riscului

Riscurile sanitare și modelele de management al riscului Riscurile sanitare și modelele de management al riscului Cadrul conceptual Nu există practici sanitare care să fie complet libere de riscuri => este necesară minimizarea riscurilor; Siguranța pacientului

More information

INFORMAȚII DESPRE PRODUS. FLEXIMARK Stainless steel FCC. Informații Included in FLEXIMARK sample bag (article no. M )

INFORMAȚII DESPRE PRODUS. FLEXIMARK Stainless steel FCC. Informații Included in FLEXIMARK sample bag (article no. M ) FLEXIMARK FCC din oțel inoxidabil este un sistem de marcare personalizată în relief pentru cabluri și componente, pentru medii dure, fiind rezistent la acizi și la coroziune. Informații Included in FLEXIMARK

More information

STARS! Students acting to reduce speed Final report

STARS! Students acting to reduce speed Final report STARS! Students acting to reduce speed Final report Students: Chiba Daniel, Lionte Radu Students at The Police Academy Alexandru Ioan Cuza - Bucharest 25 th.07.2011 1 Index of contents 1. Introduction...3

More information

ARBORI AVL. (denumiti dupa Adelson-Velskii si Landis, 1962)

ARBORI AVL. (denumiti dupa Adelson-Velskii si Landis, 1962) ARBORI AVL (denumiti dupa Adelson-Velskii si Landis, 1962) Georgy Maximovich Adelson-Velsky (Russian: Гео ргий Макси мович Адельсо н- Ве льский; name is sometimes transliterated as Georgii Adelson-Velskii)

More information

Reflexia şi refracţia luminii. Aplicaţii. Valerica Baban

Reflexia şi refracţia luminii. Aplicaţii. Valerica Baban Reflexia şi refracţia luminii. Aplicaţii. Sumar 1. Indicele de refracţie al unui mediu 2. Reflexia şi refracţia luminii. Legi. 3. Reflexia totală 4. Oglinda plană 5. Reflexia şi refracţia luminii în natură

More information

Olimpiad«Estonia, 2003

Olimpiad«Estonia, 2003 Problema s«pt«m nii 128 a) Dintr-o tabl«p«trat«(2n + 1) (2n + 1) se ndep«rteaz«p«tr«telul din centru. Pentru ce valori ale lui n se poate pava suprafata r«mas«cu dale L precum cele din figura de mai jos?

More information

Excel Advanced. Curriculum. Școala Informală de IT. Educație Informală S.A.

Excel Advanced. Curriculum. Școala Informală de IT. Educație Informală S.A. Excel Advanced Curriculum Școala Informală de IT Tel: +4.0744.679.530 Web: www.scoalainformala.ro / www.informalschool.com E-mail: info@scoalainformala.ro Cuprins 1. Funcții Excel pentru avansați 2. Alte

More information

D în această ordine a.î. AB 4 cm, AC 10 cm, BD 15cm

D în această ordine a.î. AB 4 cm, AC 10 cm, BD 15cm Preparatory Problems 1Se dau punctele coliniare A, B, C, D în această ordine aî AB 4 cm, AC cm, BD 15cm a) calculați lungimile segmentelor BC, CD, AD b) determinați distanța dintre mijloacele segmentelor

More information

Medicina bazată pe dovezi, în sprijinul creşterii calităţii îngrijirilor medicale

Medicina bazată pe dovezi, în sprijinul creşterii calităţii îngrijirilor medicale Medicina bazată pe dovezi, în sprijinul creşterii calităţii îngrijirilor medicale foto: FOTOLIA Dr. Marius Mărginean Medic primar medicina familiei, medic specialist sănătate publică şi management, director

More information

octombrie 2009 Sondaj naţional BENEFICIAR:

octombrie 2009 Sondaj naţional BENEFICIAR: Raport de cercetare octombrie 2009 Sondaj naţional BENEFICIAR: Studiul de faţă a fost realizat de INSOMAR în perioada 8-11 octombrie 2009, la comanda Realitatea TV; Cercetarea a fost realizată folosind

More information

THE BUREAUCRACY FROM THE UNIVERSITY STRUCTURE BIROCRAŢIA DIN MEDIUL UNIVERSITAR. Laurenţiu Gabriel FRÂNCU Academia de Stiinte Economice, Bucuresti

THE BUREAUCRACY FROM THE UNIVERSITY STRUCTURE BIROCRAŢIA DIN MEDIUL UNIVERSITAR. Laurenţiu Gabriel FRÂNCU Academia de Stiinte Economice, Bucuresti BIROCRAŢIA DIN MEDIUL UNIVERSITAR Laurenţiu Gabriel FRÂNCU Academia de Stiinte Economice, Bucuresti THE BUREAUCRACY FROM THE UNIVERSITY STRUCTURE Laurenţiu Gabriel FRÂNCU Academy of Economic Studies, Bucharest

More information

MS POWER POINT. s.l.dr.ing.ciprian-bogdan Chirila

MS POWER POINT. s.l.dr.ing.ciprian-bogdan Chirila MS POWER POINT s.l.dr.ing.ciprian-bogdan Chirila chirila@cs.upt.ro http://www.cs.upt.ro/~chirila Pornire PowerPoint Pentru accesarea programului PowerPoint se parcurg următorii paşi: Clic pe butonul de

More information

Textul si imaginile din acest document sunt licentiate. Codul sursa din acest document este licentiat. Attribution-NonCommercial-NoDerivs CC BY-NC-ND

Textul si imaginile din acest document sunt licentiate. Codul sursa din acest document este licentiat. Attribution-NonCommercial-NoDerivs CC BY-NC-ND Textul si imaginile din acest document sunt licentiate Attribution-NonCommercial-NoDerivs CC BY-NC-ND Codul sursa din acest document este licentiat Public-Domain Esti liber sa distribui acest document

More information

Studiile clinice Ajutor pentru pacienti în lupta cu cancerul Fazele cercetarii clinice pentru tratamentele împotriva cancerului studiile de faza I

Studiile clinice Ajutor pentru pacienti în lupta cu cancerul Fazele cercetarii clinice pentru tratamentele împotriva cancerului studiile de faza I Studiile clinice Ajutor pentru pacienti în lupta cu cancerul Studiile clinice sunt studii de cercetare efectuate pe persoane voluntare, cu scopul de a raspunde unor întrebari stiintifice specifice. În

More information

Prelucrarea numerică a semnalelor

Prelucrarea numerică a semnalelor Prelucrarea numerică a semnalelor Assoc.Prof. Lăcrimioara GRAMA, Ph.D. http://sp.utcluj.ro/teaching_iiiea.html 27 februarie 2017 Lăcrimioara GRAMA (sp.utcluj.ro) Prelucrarea numerică a semnalelor 27 februarie

More information

The First TST for the JBMO Satu Mare, April 6, 2018

The First TST for the JBMO Satu Mare, April 6, 2018 The First TST for the JBMO Satu Mare, April 6, 08 Problem. Prove that the equation x +y +z = x+y +z + has no rational solutions. Solution. The equation can be written equivalently (x ) + (y ) + (z ) =

More information

ISBN-13:

ISBN-13: Regresii liniare 2.Liniarizarea expresiilor neliniare (Steven C. Chapra, Applied Numerical Methods with MATLAB for Engineers and Scientists, 3rd ed, ISBN-13:978-0-07-340110-2 ) Există cazuri în care aproximarea

More information

ACTA TECHNICA NAPOCENSIS

ACTA TECHNICA NAPOCENSIS 273 TECHNICAL UNIVERSITY OF CLUJ-NAPOCA ACTA TECHNICA NAPOCENSIS Series: Applied Mathematics, Mechanics, and Engineering Vol. 58, Issue II, June, 2015 SOUND POLLUTION EVALUATION IN INDUSTRAL ACTIVITY Lavinia

More information

Eficiența energetică în industria românească

Eficiența energetică în industria românească Eficiența energetică în industria românească Creșterea EFICIENȚEI ENERGETICE în procesul de ardere prin utilizarea de aparate de analiză a gazelor de ardere București, 22.09.2015 Karsten Lempa Key Account

More information

Updating the Nomographical Diagrams for Dimensioning the Concrete Slabs

Updating the Nomographical Diagrams for Dimensioning the Concrete Slabs Acta Technica Napocensis: Civil Engineering & Architecture Vol. 57, No. 1 (2014) Journal homepage: http://constructii.utcluj.ro/actacivileng Updating the Nomographical Diagrams for Dimensioning the Concrete

More information

GLOBAL MANAGER - FARMA MARKETING

GLOBAL MANAGER - FARMA MARKETING CONCEPT: Oameni şi Companii a lansat în anul 2015 programul de comunicare şi informare profesională Global Manager Farma Marketing România. Programul conține mai multe instrumente de comunicare directă

More information

ANTICOLLISION ALGORITHM FOR V2V AUTONOMUOS AGRICULTURAL MACHINES ALGORITM ANTICOLIZIUNE PENTRU MASINI AGRICOLE AUTONOME TIP V2V (VEHICLE-TO-VEHICLE)

ANTICOLLISION ALGORITHM FOR V2V AUTONOMUOS AGRICULTURAL MACHINES ALGORITM ANTICOLIZIUNE PENTRU MASINI AGRICOLE AUTONOME TIP V2V (VEHICLE-TO-VEHICLE) ANTICOLLISION ALGORITHM FOR VV AUTONOMUOS AGRICULTURAL MACHINES ALGORITM ANTICOLIZIUNE PENTRU MASINI AGRICOLE AUTONOME TIP VV (VEHICLE-TO-VEHICLE) 457 Florin MARIAŞIU*, T. EAC* *The Technical University

More information

STUDY EVOLUTION OF BIT B ERRORS AND ERRORS OF PACKAGES IN I

STUDY EVOLUTION OF BIT B ERRORS AND ERRORS OF PACKAGES IN I STUDY EVOLUTION OF BIT B ERRORS AND ERRORS OF PACKAGES IN I OFDM TRANSMISSION USING PILOT SYMBOL Ion POPA Societatea Română de Televiziune Studioul Teritorial Iaşi REZUMAT. În această lucrarea este realizat

More information

Annual Project meeting and Workshop 8: W8. Managing research data workshop

Annual Project meeting and Workshop 8: W8. Managing research data workshop Modernization of academic library services in Moldova, funded by Norwegian Cooperation Programme in Higher Education with Eurasia. Project number: CPEA-2015/10014 Annual Project meeting and Workshop 8:

More information

LIDER ÎN AMBALAJE EXPERT ÎN SISTEMUL BRAILLE

LIDER ÎN AMBALAJE EXPERT ÎN SISTEMUL BRAILLE LIDER ÎN AMBALAJE EXPERT ÎN SISTEMUL BRAILLE BOBST EXPERTFOLD 80 ACCUBRAILLE GT Utilajul ACCUBRAILLE GT Bobst Expertfold 80 Aplicarea codului Braille pe cutii a devenit mai rapidă, ușoară și mai eficientă

More information

Managementul Proiectelor Software Metode de dezvoltare

Managementul Proiectelor Software Metode de dezvoltare Platformă de e-learning și curriculă e-content pentru învățământul superior tehnic Managementul Proiectelor Software Metode de dezvoltare 2 Metode structurate (inclusiv metodele OO) O mulțime de pași și

More information

INDICATORI DE PERFORMANȚĂ A SIGURANȚEI - ALOsP

INDICATORI DE PERFORMANȚĂ A SIGURANȚEI - ALOsP AUTORITATEA AERONAUTICĂ CIVILĂ ROMÂNĂ INDICATORI DE PERFORMANȚĂ A SIGURANȚEI - ALOsP Prezentat de: Daniel ACHIM Șef DSG-SEAS București 07.09.2016 1 Planul European pentru Siguranța Aviației (European Plan

More information

EN teava vopsita cu capete canelate tip VICTAULIC

EN teava vopsita cu capete canelate tip VICTAULIC ArcelorMittal Tubular Products Iasi SA EN 10217-1 teava vopsita cu capete canelate tip VICTAULIC Page 1 ( 4 ) 1. Scop Documentul specifica cerintele tehnice de livrare pentru tevi EN 10217-1 cu capete

More information

Despre Accenture. Copyright 2010 Accenture All Rights Reserved. 2

Despre Accenture. Copyright 2010 Accenture All Rights Reserved. 2 Skills to Succeed Mergi la interviu! Despre Accenture Companie multinationala de consultanta in management, solutii tehnologice si servicii de externalizare a proceselor de afaceri >236,000 angajati care

More information

aprilie 2016 Ghid de implementare a măsurilor de securitate în domeniul managementului incidentelor conform deciziei nr.512/2013

aprilie 2016 Ghid de implementare a măsurilor de securitate în domeniul managementului incidentelor conform deciziei nr.512/2013 aprilie 2016 Ghid de implementare a măsurilor de securitate în domeniul managementului incidentelor conform deciziei nr.512/2013 Cuprins Introducere... 4 I. Procese și proceduri privind managementul incidentelor...

More information

CONTRIBUŢII PRIVIND MANAGEMENTUL CALITĂȚII PROIECTULUI ÎN INDUSTRIA AUTOMOTIVE

CONTRIBUŢII PRIVIND MANAGEMENTUL CALITĂȚII PROIECTULUI ÎN INDUSTRIA AUTOMOTIVE UNIVERSITATEA POLITEHNICA TIMIŞOARA Școala Doctorală de Studii Inginerești Ing. Daniel TIUC CONTRIBUŢII PRIVIND MANAGEMENTUL CALITĂȚII PROIECTULUI ÎN INDUSTRIA AUTOMOTIVE Teză destinată obținerii titlului

More information

Ce pot face pe hi5? Organizare si facilitati. Pagina de Home

Ce pot face pe hi5? Organizare si facilitati. Pagina de Home Ce este Hi5!? hi5 este un website social care, în decursul anului 2007, a fost unul din cele 25 cele mai vizitate site-uri de pe Internet. Compania a fost fondată în 2003 iar pana in anul 2007 a ajuns

More information

Ce știm și ce nu știm despre consumul dăunător de alcool?

Ce știm și ce nu știm despre consumul dăunător de alcool? Studiu privind impactul economic al consumului dăunător de alcool asupra sistemului de sănătate din România Ce știm și ce nu știm despre consumul dăunător de alcool? Consum: UE România Există cel mai înalt

More information

INFLUENZA ACTIVITY UNITED STATES AND WORLDWIDE, SEASON *

INFLUENZA ACTIVITY UNITED STATES AND WORLDWIDE, SEASON * INFLUENZA ACTIVITY UNITED STATES AND WORLDWIDE, 2007-08 SEASON * 3 Abstract * Articol preluat din: Morbidity and Mortality Weekly Report. www.cdc.gov/mmwr. Vol. 57, No. 25, June 2008 REVISTA ROMÂNÅ DE

More information

Nu doar cuvinte... Cadrul Conceptual al Clasificării Internaționale pentru Siguranța Pacientului Versiunea 1.1. Raport Tehnic Final Ianuarie 2009

Nu doar cuvinte... Cadrul Conceptual al Clasificării Internaționale pentru Siguranța Pacientului Versiunea 1.1. Raport Tehnic Final Ianuarie 2009 Dăruim clipe adevărate vieţii Nu doar cuvinte... Cadrul Conceptual al Clasificării Internaționale pentru Siguranța Pacientului Versiunea 1.1 Raport Tehnic Final Ianuarie 2009 Pagina 1 din 156 Drepturile

More information

A Die-Linked Sequence of Dacian Denarii

A Die-Linked Sequence of Dacian Denarii PHILLIP DAVIS A Die-Linked Sequence of Dacian Denarii Sometime prior to mid-january 2002, probably but not certainly in 2001, a large coin hoard was found in Romania. This consisted of approximately 5000

More information

Reţele Neuronale Artificiale în MATLAB

Reţele Neuronale Artificiale în MATLAB Reţele Neuronale Artificiale în MATLAB Programul MATLAB dispune de o colecţie de funcţii şi interfeţe grafice, destinate lucrului cu Reţele Neuronale Artificiale, grupate sub numele de Neural Network Toolbox.

More information

Propuneri pentru teme de licență

Propuneri pentru teme de licență Propuneri pentru teme de licență Departament Automatizări Eaton România Instalație de pompare cu rotire în funcție de timpul de funcționare Tablou electric cu 1 pompă pilot + 3 pompe mari, cu rotirea lor

More information

TEZĂ DE DOCTORAT NOI PERSPECTIVE ÎN DETERMINISMUL GENETIC AL CANCERULUI DE PROSTATĂ -- REZUMAT --

TEZĂ DE DOCTORAT NOI PERSPECTIVE ÎN DETERMINISMUL GENETIC AL CANCERULUI DE PROSTATĂ -- REZUMAT -- UNIVERSITATEA DE MEDICINĂ ŞI FARMACIE CAROL DAVILA BUCUREŞTI FACULTATEA DE MEDICINĂ GENERALĂ TEZĂ DE DOCTORAT NOI PERSPECTIVE ÎN DETERMINISMUL GENETIC AL CANCERULUI DE PROSTATĂ -- REZUMAT -- Conducător

More information

CHAMPIONS LEAGUE 2017 SPONSOR:

CHAMPIONS LEAGUE 2017 SPONSOR: NOUA STRUCTURĂ a Ch League Pe viitor numai fosta divizie A va purta numele Champions League. Fosta divizie B va purta numele Challenger League iar fosta divizie C se va numi Promotional League. CHAMPIONS

More information

INPUT MODELLING USING STATISTICAL DISTRIBUTIONS AND ARENA SOFTWARE

INPUT MODELLING USING STATISTICAL DISTRIBUTIONS AND ARENA SOFTWARE Annals of the Academy of Romanian Scientists Online Edition Series on Engineering Sciences ISSN 2066 8570 Volume 7, Number 1/2015 63 INPUT MODELLING USING STATISTICAL DISTRIBUTIONS AND ARENA SOFTWARE Elena

More information

Cristina ENULESCU * ABSTRACT

Cristina ENULESCU * ABSTRACT Cristina ENULESCU * REZUMAT un interval de doi ani un buletin statistic privind cele mai importante aspecte ale locuirii, în statele perioada 1995-2004, de la 22,68 milioane persoane la 21,67 milioane.

More information

REVISTA NAŢIONALĂ DE INFORMATICĂ APLICATĂ INFO-PRACTIC

REVISTA NAŢIONALĂ DE INFORMATICĂ APLICATĂ INFO-PRACTIC REVISTA NAŢIONALĂ DE INFORMATICĂ APLICATĂ INFO-PRACTIC Anul II Nr. 7 aprilie 2013 ISSN 2285 6560 Referent ştiinţific Lector univ. dr. Claudiu Ionuţ Popîrlan Facultatea de Ştiinţe Exacte Universitatea din

More information

Tehnologia informaţiei aplicată în domeniul farmaceutic

Tehnologia informaţiei aplicată în domeniul farmaceutic 15 Tehnologia informaţiei aplicată în domeniul farmaceutic Information technology applied in pharmaceutical field Conf. Dr. Doina DRĂGĂNESCU, Dr. Lavinia TIMARU, Dr. Ion-Bogdan DUMITRESCU Facultatea de

More information

Baze de date distribuite și mobile

Baze de date distribuite și mobile Universitatea Constantin Brâncuşi din Târgu-Jiu Facultatea de Inginerie Departamentul de Automatică, Energie şi Mediu Baze de date distribuite și mobile Lect.dr. Adrian Runceanu Curs 3 Model fizic şi model

More information

Mods euro truck simulator 2 harta romaniei by elyxir. Mods euro truck simulator 2 harta romaniei by elyxir.zip

Mods euro truck simulator 2 harta romaniei by elyxir. Mods euro truck simulator 2 harta romaniei by elyxir.zip Mods euro truck simulator 2 harta romaniei by elyxir Mods euro truck simulator 2 harta romaniei by elyxir.zip 26/07/2015 Download mods euro truck simulator 2 harta Harta Romaniei pentru Euro Truck Simulator

More information

Fenomene electrostatice şi materiale dielectrice. Modelare experimentală şi numerică şi aplicaţii industriale.

Fenomene electrostatice şi materiale dielectrice. Modelare experimentală şi numerică şi aplicaţii industriale. REZUMAT Fenomene electrostatice şi materiale dielectrice. Modelare experimentală şi numerică şi aplicaţii industriale. Lucrarea de faţă prezintă succint, dar argumentat, activitatea profesională desfăşurată

More information

CERERI SELECT PE O TABELA

CERERI SELECT PE O TABELA SQL - 1 CERERI SELECT PE O TABELA 1 STUD MATR NUME AN GRUPA DATAN LOC TUTOR PUNCTAJ CODS ---- ------- -- ------ --------- ---------- ----- ------- ---- 1456 GEORGE 4 1141A 12-MAR-82 BUCURESTI 2890 11 1325

More information

THREE CHANNELS ANALYSIS SYSTEM FOR ELECTRICAL POWER SYSTEM DISTURBANCES MEASUREMENT

THREE CHANNELS ANALYSIS SYSTEM FOR ELECTRICAL POWER SYSTEM DISTURBANCES MEASUREMENT BULETINUL INSTITUTULUI POLITEHNIC IAŞI TOMUL LII (LVI), FASC. 5, 2006 ELECTROTEHNICĂ, ENERGETICĂ, ELECTRONICĂ THREE CHANNELS ANALYSIS SYSTEM FOR ELECTRICAL POWER SYSTEM DISTURBANCES MEASUREMENT BY *CIPRIAN

More information

ŞTIINŢĂ ŞI PSEUDOŞTIINŢĂ ÎN PSIHOPATOLOGIE. Daniel Ovidiu David Universitatea Babeş-Bolyai, Cluj-Napoca

ŞTIINŢĂ ŞI PSEUDOŞTIINŢĂ ÎN PSIHOPATOLOGIE. Daniel Ovidiu David Universitatea Babeş-Bolyai, Cluj-Napoca ŞTIINŢĂ ŞI PSEUDOŞTIINŢĂ ÎN PSIHOPATOLOGIE Daniel Ovidiu David Universitatea Babeş-Bolyai, Cluj-Napoca Psihopatologia are o latură de cercetare fundamentală şi una de cercetare aplicată. Cercetarea aplicată

More information

Dincolo de cifre Analiza mortalităţii materne şi a complicaţiilor sarcinii în scopul unei maternităţi fără riscuri

Dincolo de cifre Analiza mortalităţii materne şi a complicaţiilor sarcinii în scopul unei maternităţi fără riscuri Dincolo de cifre Analiza mortalităţii materne şi a complicaţiilor sarcinii în scopul unei maternităţi fără riscuri Organizaţia Mondială a Sănătăţii, Geneva Institutul Est European de Sănătate a Reproducerii

More information

PROCEDURA PRIVIND DECONTURILE. 2. Domeniu de aplicare Procedura se aplică în cadrul Universităţii Tehnice Cluj-Napoca

PROCEDURA PRIVIND DECONTURILE. 2. Domeniu de aplicare Procedura se aplică în cadrul Universităţii Tehnice Cluj-Napoca PROCEDURA PRIVIND DECONTURILE 1. Scpul: Descrie structura si mdul de elabrare si prezentare a prcedurii privind dcumentele care trebuie intcmite si cursul acestra, atunci cind persana efectueaza un decnt.

More information

UNIVERSITATEA BABEŞ-BOLYAI FACULTATEA DE PSIHOLOGIE ŞI ŞTIINŢE ALE EDUCAŢIEI DEPARTAMENTUL DE PSIHOLOGIE TEZA DE DOCTORAT:

UNIVERSITATEA BABEŞ-BOLYAI FACULTATEA DE PSIHOLOGIE ŞI ŞTIINŢE ALE EDUCAŢIEI DEPARTAMENTUL DE PSIHOLOGIE TEZA DE DOCTORAT: UNIVERSITATEA BABEŞ-BOLYAI FACULTATEA DE PSIHOLOGIE ŞI ŞTIINŢE ALE EDUCAŢIEI DEPARTAMENTUL DE PSIHOLOGIE TEZA DE DOCTORAT: ORGANIZATIONAL LEARNING IN HOSPITALS (ÎNVĂȚARE ORGANIZATIONALA ÎN SPITALE) AUTOR:

More information

Adresa TA de poștă YOUR own

Adresa TA de poștă YOUR own Adresa TA de poștă electronică @profesor.rau.ro YOUR own email address @profesor.rau.ro Adresa de poștă electronica @profesor.rau.ro este creată automat pentru dumneavoastră la momentul în care este notificată

More information

Cercetarea serviciilor de sanatate constituie

Cercetarea serviciilor de sanatate constituie Metode si tehnici actuale in cercetar cetarea ea serviciilor de sanatate Prof. Dr. Dan Enachescu, Cercet. St. III dr. Silvia Florescu SNSPMS As health services research is a field in continuous development,

More information

VIRTUAL INSTRUMENTATION IN THE DRIVE SUBSYSTEM MONITORING OF A MOBIL ROBOT WITH GESTURE COMMANDS

VIRTUAL INSTRUMENTATION IN THE DRIVE SUBSYSTEM MONITORING OF A MOBIL ROBOT WITH GESTURE COMMANDS BULETINUL INSTITUTULUI POLITEHNIC DIN IAŞI Publicat de Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iaşi Tomul LIV (LVIII), Fasc. 3-4, 2008 Secţia AUTOMATICĂ şi CALCULATOARE VIRTUAL INSTRUMENTATION IN THE

More information

Fişa disciplinei. 1. Date despre program. 2. Date despre disciplina Titulari. 3. Timp total estimat. 4. Precondiţii.

Fişa disciplinei. 1. Date despre program. 2. Date despre disciplina Titulari. 3. Timp total estimat. 4. Precondiţii. Fişa disciplinei 1. Date despre program 1.1. Instituţia de învăţământ ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE 1.2. Facultatea CIBERNETICĂ, STATISTICĂ ŞI INFORMATICĂ ECONOMICĂ 1.3. Departamente (Departament) INFORMATICA

More information

Rem Ahsap is one of the prominent companies of the market with integrated plants in Turkey, Algeria and Romania and sales to 26 countries worldwide.

Rem Ahsap is one of the prominent companies of the market with integrated plants in Turkey, Algeria and Romania and sales to 26 countries worldwide. Ȋncepându-şi activitatea ȋn 2004, Rem Ahsap este una dintre companiile principale ale sectorului fabricǎrii de uşi având o viziune inovativǎ şi extinsǎ, deschisǎ la tot ce ȋnseamnǎ dezvoltare. Trei uzine

More information

MODELUL UNUI COMUTATOR STATIC DE SURSE DE ENERGIE ELECTRICĂ FĂRĂ ÎNTRERUPEREA ALIMENTĂRII SARCINII

MODELUL UNUI COMUTATOR STATIC DE SURSE DE ENERGIE ELECTRICĂ FĂRĂ ÎNTRERUPEREA ALIMENTĂRII SARCINII MODELUL UNUI COMUTATOR STATIC DE SURSE DE ENERGIE ELECTRICĂ FĂRĂ ÎNTRERUPEREA ALIMENTĂRII SARCINII Adrian Mugur SIMIONESCU MODEL OF A STATIC SWITCH FOR ELECTRICAL SOURCES WITHOUT INTERRUPTIONS IN LOAD

More information

Programe de training. în colaborare cu Antonio Momoc

Programe de training. în colaborare cu Antonio Momoc Lider de piață în domeniul educației manageriale, cu o tradiție de peste 20 de ani în livrarea de programe de pregătire profesională și personală a adulților. Programe de training marca CODECS în colaborare

More information

Managementul referinţelor cu

Managementul referinţelor cu TUTORIALE DE CULTURA INFORMAŢIEI Citarea surselor de informare cu instrumente software Managementul referinţelor cu Bibliotecar Lenuţa Ursachi PE SCURT Este gratuit Poţi adăuga fişiere PDF Poţi organiza,

More information

EN - PRIVACY AND COOKIE POLICY

EN - PRIVACY AND COOKIE POLICY http://www/ EN - PRIVACY AND COOKIE POLICY RO - POLITICĂ DE CONFIDENȚIALITATE ȘI NOTĂ DE INFORMARE PRIVIND PROTECȚIA DATELOR CU CARACTER PERSONAL I. Introduction I. Introducere PGL ESPORTS S.R.L. (hereinafter

More information

Comunicarea în asistenţa medicală

Comunicarea în asistenţa medicală ARTICOLE GENERALE Comunicarea în asistenţa medicală HEALTHCARE COMMUNICATION Corina Vâlceanu PR Specialist, Fireworks Public Relations Rezumat Studiile arată că abilităţile clinicianului de a explica,

More information

Implicaţii practice privind impozitarea pieţei de leasing din România

Implicaţii practice privind impozitarea pieţei de leasing din România www.pwc.com Implicaţii practice privind impozitarea pieţei de leasing din România Valentina Radu, Manager Alexandra Smedoiu, Manager Agenda Implicaţii practice în ceea ce priveşte impozitarea pieţei de

More information

Studiu privind utilizarea serviciilor poştale din România Persoane Fizice

Studiu privind utilizarea serviciilor poştale din România Persoane Fizice Studiu privind utilizarea serviciilor poştale din România Persoane Fizice Raport de cercetare cantitativă Noiembrie 2015 Cuprins I. Introducere Obiective Metodologie II. Rezultatele cercetării III. Concluzii

More information

Keywords: QOL, renal transplant, anephric patient, haemodialysis, renal failure due to malignant lithiasis.

Keywords: QOL, renal transplant, anephric patient, haemodialysis, renal failure due to malignant lithiasis. STUDIUL CALITĂŢII VIEŢII FOLOSIND SF-36 HEALTH SURVEY TEST LA PACIENŢI TRANSPLANTAŢI, PACIENŢI HEMODIALIZAŢI, PACIENŢI ANEFRICI DUPĂ NEOPLASME RENALE ŞI PACIENŢI UREMICI CU UROLITIAZĂ MALIGNĂ COMPARATIVE

More information

Raport stiintific si tehnic in extenso pentru proiectul Tehnologii de procesare si garantare a continutului electronic - TAPE

Raport stiintific si tehnic in extenso pentru proiectul Tehnologii de procesare si garantare a continutului electronic - TAPE Raport stiintific si tehnic in extenso pentru proiectul Tehnologii de procesare si garantare a continutului electronic - TAPE Etapa I Studii tehnice privind algoritmi, mecanisme si metode tehnice disponibile

More information

Printesa fluture. Мобильный портал WAP версия: wap.altmaster.ru

Printesa fluture. Мобильный портал WAP версия: wap.altmaster.ru Мобильный портал WAP версия: wap.altmaster.ru Printesa fluture Love, romance and to repent of love. in romana comy90. Formular de noastre aici! Reduceri de pret la stickere pana la 70%. Stickerul Decorativ,

More information

Tehnici nealeatoare de esantionare utilizate în practica statistica

Tehnici nealeatoare de esantionare utilizate în practica statistica 82 Revista Informatica Economica, nr. 2 (8)/200 Tehnici nealeatoare de esantionare utilizate în practica statistica Conf.dr. Tudorel ANDREI Catedra de Statistica si Previziune Economica, A.S.E. Bucuresti

More information

Universitatea George Bariţiu, Braşov

Universitatea George Bariţiu, Braşov LUCRUL CU BAZE DE DATE ÎN JAVA Lect.univ.dr.ing. IOAN-GHEORGHE RAŢIU Lect.univ. NICOLETA DAVID Universitatea George Bariţiu, Braşov Rezumat O bază de date reprezintă o modalitate de stocare a unor informaţii

More information

Evoluția pieței de capital din România. 09 iunie 2018

Evoluția pieței de capital din România. 09 iunie 2018 Evoluția pieței de capital din România 09 iunie 2018 Realizări recente Realizări recente IPO-uri realizate în 2017 și 2018 IPO în valoare de EUR 312.2 mn IPO pe Piața Principală, derulat în perioada 24

More information

SIMULAREA EVALUĂRII NAȚIONALE LA CLASA A VIII-A 2016

SIMULAREA EVALUĂRII NAȚIONALE LA CLASA A VIII-A 2016 SIMULAREA EVALUĂRII NAȚIONALE LA CLASA A VIII-A 2016 SINTEZA ANALIZA REZULTATELOR ELEVILOR 1 Autori: Magda Balica, Ciprian Fartușnic (coordonarea studiului, Introducere, Rezumat, Concluzii, Recomandări,

More information

Sănătate. și securitate în muncă ISO 45001

Sănătate. și securitate în muncă ISO 45001 ISO 45001 Sănătate și securitate în muncă ISO 45001 Sănătatea și securitatea în muncă reprezintă preocuparea numărul unu pentru majoritatea organizațiilor. Cu toate acestea, există în continuare decese

More information