O activitate de success în Şcoala altfel

Size: px
Start display at page:

Download "O activitate de success în Şcoala altfel"

Transcription

1 O activitate de success în Şcoala altfel COMPETIŢIE lansată de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, în vederea valorificării exemplelor de bună practică din cadrul programului Şcoala altfel 2012

2 A. FIŞA ACTIVITĂŢII

3 Numele şi adresa unităţii de învăţământ aplicante: ŞCOALA CU CLASELE I-VIII NR.2 PETRU COMARNESCU D-dul Bucovina, nr 25 GURA HUMORULUI, JUD.SUCEAVA

4 Nivelul/nivelurile de învăţământ: GIMNAZIAL Numărul elevilor din şcoală: 363 Numărul cadrelor didactice din şcoală: 28 Coordonatorul activităţii (nume şi prenume, funcţie, date de contact): CRISTINA PUPĂZĂ, profesor de limba engleză mobil:

5 1. Titlul activităţii: Ghidul copiilor pentru Voroneţ 2. Domeniul în care se încadrează: cultural

6 3. Scopul activităţii: Motto: Dacă copilul nu ştie, nici nu vrea. Dacă copilul vrea, dar nu înţelege, nici nu are cum să înţeleagă, dacă cineva nu-i explică... şi atunci nu mai vrea. Adaptare după Dorel Zaica pictor, grafician, pedagog Copiii şcolii descoperă Mănăstirea Voroneţ ca obiectiv cultural înscris pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO şi învaţă treptat să devină ghizicopii pentru alţi copii, exersând dialogul intercultural şi inspirându-se din Ghidul copiilor pentru Voroneţ. Notă: Ghidul copiilor pentru Voroneţ a fost mai întâi o idee şi apoi a devenit o programă de opţional integrat, respectiv un manual şi o broşură a copiilor pentru copii, toate concepute de noi, în cadrul Proiectului naţional OPTICLASS - Curriculum la decizia şcolii, lansat în perioada de Consiliul Britanic România, în parteneriat cu Ministerul Educaţiei şi Cercetării.

7 4. Obiectivele educaţionale ale activităţii: Elevii vor fi capabili să 01. identifice şi să (re)povestească legende legate de Mănăstirea Voroneţ; 02. să localizeze Mănăstirea Voroneţ în timp şi spaţiu; 03. să identifice elementele componente ale Mănăstirii Voroneţ; 04. să recunoască teme iconografice şi elemente specifice zonei; 05. să manifeste disponibilitatea faţă de conservarea şi protejarea Patrimoniului Mondial UNESCO.

8 5. Elevi participanţi : număr total de participanţi, procent de participanţi din numărul total de elevi din grupul ţintă: Număr total de participanţi: Clasele V-VIII: 152 elevi Clasele I-IV: 120 elevi TOTAL : 272 elevi Procent: 75 % 6. Durata şi locul de desfăşurare a activităţii: Etapa I: Pregătirea vizitei la Voroneţ Tot semestru II, până la săptămâna Şcoala altfel, câte o oră săptămânal, în sala de clasă Etapa II: Vizita educaţională la Mănăstirea Voroneţ Toată săptămâna Şcoala altfel ( ), câte 1-2 clase zilnic, câte 2 ore pentru fiecare elev participant, la Mănăstirea Voroneţ Etapa III: Dialog intercultural online/live pe tema Patrimoniul Mondial UNESCO, între dascăli şi elevi din şcoala noastră şi dascăli şi elevi din şcolile partenere sau alte şcoli interesate, din ţară şi străinătate Tot restul anului 2012, an aniversar UNESCO, câte cel puţin o oră săptămânal, în sala de clasă sau acasă

9 7. Descrierea activităţii. Descrieţi pe scurt activitatea, în cel mult 5-10 rânduri, menţionând elementele de succes ale acesteia (conţinut, metodele, sarcini de lucru, caracter interdisciplinar, parteneriate etc.) Conţinut: Vizită educaţională de învăţare activă, pregătită minuţios, în sala de clasă, pe durata mai multor săptămâni Metode de învăţare activă: învăţare prin descoperire, învăţare prin joc, joc de rol, pentru a stârni interesul, pentru a stimula imaginaţia, pentru a dezvolta spiritual de observaţie al elevilor. Sarcini de lucru care s-au bucurat de succes: - Notaţi cuvinte sau desenaţi ce auziţi, simţiţi, vedeţi când priviţi Mănăstirea Voroneţ - ( Eu aud Eu simt Eu văd ) - Imaginaţi-vă un dialog între Ştefan cel Mare şi constructorii Mănăstirii Voroneţ; - Creaţi propria poveste despre celebrul albastru de Voroneţ ; Imaginaţi-vă că sunteţi Ştefan-copil şi descrieţi o zi din viaţa voastră; - Construiţi planul Mănăstirii Voroneţ din 4 foi de hârtie; - Priviţi până vedeţi! Descoperiţi şi potriviţi scena de pe hârtie cu cea de pe pereţii pictaţi ai Mănăstirii Voroneţ. Caracter interdisciplinar: În timpul activităţii, copiii au călătorit în timp şi au încercat să exprime în cuvinte, linii şi culori tot ce şi-au imaginat, au auzit, au simţit şi au văzut privind Mănăstirea Voroneţ, folosind cunoştinţele însuşite la toate obiectele de studiu, dar în special la istorie, religie, geografie, limba română, limba engleză şi desen. Parteneriate: - Asociaţia 7 7 pentru Educaţie, Gura Humorului - 22 de şcoli din România, din preajma obiectivelor culturale şi naturale din lista Patrimoniului Mondial UNESCO, care s-au implicat în săptămâna Şcoala altfel în proiectul.

10 8. Descrieţi rezultatele obţinute în urma activităţii: - În săptămâna Şcoala altfel, de luni până joi, 262 copii din cei 363 elevi ai şcolii, însoţiţi de profesorul coordinator al activităţii, dar şi, după caz, de directorul şcolii şi/sau dirigintele clasei, au vizitat şi (re)descoperit împreună Mănăstirea Voroneţ; - Fiecare copil participant la prima parte a activităţii ( cea de pregătire a vizitei în sala de clasă, în timpul orelor de limba engleză cu prioritate, dar şi în orele de limba română, istorie, geografie, religie, IT şi desen) a avut ocazia să-şi pună întrebări şi să afle răspunsuri despre Voroneţ, cu ajutorul Ghidului copiilor pentru Voroneţ şi explorând pe INTERNET; - În preajma Mănăstirii Voroneţ, elevii au călătorit cu gândul până pe vremea lui Ştefan - copil, imaginând un dialog între ei şi copilul Ştefan, despre programul lui zilnic sau pe vremea lui Ştefan cel Mare, imaginând un dialog între voievod şi echipa de constructori ai Mănăstirii Voroneţ; - Vineri, 06 aprilie 2012, a fost ziua trăistuţelor şi costumelor populare: câţiva copii din clasele I-VIII au ales să viziteze Mănăstirea Voroneţ îmbrăcaţi în costume populare moştenite de la străbunici şi purtând în trăistuţele lor obiecte vechi, din zestrea familiei lor, pregătiţi să împărtăşească celorlalţi povestea lor. - Fiecare copil participant la activitate a avut ocazia să afle cu prilejul vizitei la Voroneţ cum e să fii ghid pentru câteva minute; - Ghidul copiilor pentru Voroneţ manualul şi broşura concepută de copii pentru copii, în cadrul proiectului cu aceeaşi temă derulat în şcoala noastră acum 10 ani, a devenit inspiraţie şi provocare pentru toţi copiii din şcoală şi material de referinţă pentru copiii care îşi doresc să devină în timp ghizi pentru Voroneţ, ghizi-copii pentru alţi copii din ţară şi străinătate; - Şcoala Petru Comarnescu a încheiat parteneriate educaţionale cu Asociaţia 7x7 pentru Educaţie şi cu alte 22 de şcoli din întreaga ţară, din locurile unde sunt obiective culturale sau naturale înscrise în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, cu care va continua să colaboreze şi să promoveze dialogul intercultural pe tema Ghidul copiilor pentru,,,, pe parcursul întregului an 2012, an aniversar, în care se sărbătoresc 40 de ani de la adoptarea CONVENŢIEI pentru promovarea şi protejarea Patrimoniului Mondial UNESCO.

11 9. Precizaţi dacă elevii/profesorii/părinţii şi-au manifestat dorinţa de continuare a acestei activităţi şi modalitatea în care puteţi asigura acest lucru: Atât elevii participaţi, cât şi părinţii şi dascălii şcolii şi-au exprimat dorinţa de a continua această activitate - în orele de limba engleză, istorie, geografie, muzică, desen, IT, pe tot parcursul anului 2012, an aniversar UNESCO, de sărbătorire a 40 de ani de la adoptarea CONVENŢIEI pentru conservarea şi protejarea Patrimoniului Mondial UNESCO; - în întâlniri online şi/sau live între dascălii şi elevii şcolii noastre şi cei din şcolile partenere, pentru exersarea dialogului intercultural şi promovarea Patrimoniului Mondial UNESCO ; - în ore de opţional integrat pe tema Patrimoniului Mondial, în anul şcolar următor; - în cadrul Programului Şcoala altfel din anul şcolar ; 10. Motivaţia propunerii activităţii ca fiind cea mai...(maximum 1/2 pagini): argumente ale cadrelor didactice, ale elevilor, ale părinţilor Activitatea a fost cea mai... INOVATIVĂ: - deosebită dintre activităţile propuse şi realizate în săptămâna Şcoala altfel, pentru că este o continuare a unui proiect început cu 10 ani în urmă, este instructivă atât pentru elevi cât şi pentru adulţi, metodele şi sarcinile de lucru folosite au stârnit interesul şi curiozitatea elevilor (Smiganoschi Argentina DIRECTOR, Şcoala Petru Comarnescu ); - altfel, interesantă şi unică activitate din toate pe care le-am făcut în săptămâna Şcoala Altfel, pentru că am descoperit mai bine Voroneţul şi am aflat lucruri pe care nu le ştiam, acum pot să prezint şi să vorbesc mai mult celorlalţi pentru că sunt mult mai informat, am învăţat să apreciez mai mult locurile importante din ţara noastră (Azamfirei Răzvan, clasa a VII-a B); - înteresantă, pentru că elevii au înţeles ce reprezintă Mănăstirea Voroneţ pentru întreaga lume, albastrul de Voroneţ este unic în lume, fiind produs din plante, vizita la Voroneţ reprezintă o modalitate de a învăţa istorie, religie şi pictură (Bartoş Eleonora, prof. pentru învăţământ primar, clasa a II-a); - îndrăgită de copii şi foarte dinamică. Copiii au participat cu plăcere, pentru că a fost o noutate şi pentru că promovează portul popular, tradiţiile, moştenirea din străbuni. (Boca Trandafira- Georgeta părinte- profesor la centrul şcolar pentru educaţie incluzivă, Suceava)

12 B. Ataşaţi cele mai relevante mărturii ale elevilor/profesorilor/părinţilor referitoare la activitatea propusă. Mărturii ale elevilor Activitatea a fost cea mai... - înteresantă activitate pe care am avut-o vreodată, pentru că am învăţat să fim ghizi, să povestim o parte din istoria Mănăstirii Voroneţ, am descoperit aspecte pe care nu le credeam atât de importante (Ţurcaş Irina-Maria, elevă în clasa a VII-a B); - înteresantă şi frumoasă dintre toate activităţile la care am participat în săptămâna Şcoala altfel, pentru că am fost proprii noştri ghizi pentru câteva minute şi am discutat şi povestit despre picturi, construcţie, istorie, religie, a fost foarte interesant jocul cu piesele din care am construit planul mănăstirii şi jocul cu o bucăţică din povestea picturilor, am descoperit că la mormântul lui Petru Comarnescu nu este o cruce obişnuită, ci sculptura Tatăl şi fiul de George Apostu. (Oniceag Ancuţa, elevă în clasa a VIII-a B) - interesantă, distractivă şi foarte educativă, pentru că am descoperit planul bisericii Voroneţ, elementele specifice româneşti din pictura Judecata de Apoi, dar şi cine a fost Petru Comarnescu (Grigoroaia Gabriela-Andreia, elevă în clasa a VI-a ); - frumoasă, extraordinară, minunată, pentru că am vizitat mormântul lui Petru Comarnescu, ceea ce m-a impresionat, am desoperit cum se vede Mănăstirea Voroneţ de sus şi care sunt părţile bisericii (Leică Şerban- Damian, elev în clasa a V-a A ); - interesantă, fascinantă, pentru că am descoperit o istorie pe care n-am mai auzit-o până acum, am aflat ce reprezintă Voroneţul cu adevărat şi, nu în ultimul rând, acum apreciez patrimoniul nostru şi vreau să aflu povestea tuturor bisericilor pictate din Patrimoniul Mondial ( Catargiu Ecaterina, elevă în clasa a VII-a B); - captivantă, pentru că am învăţat despre Voroneţ într-un mod interesant şi distractiv, am aflat lucruri pe care nici nu le bănuiam şi am aflat cât de importantă este mănăstirea, am aflat şi că sunt mai mare decât era Ştefan cel Mare cu coroană pe cap ( Solcan Ami, elevă în clasa a VIII-a A)

13 - frumoasă şi educativă, pentru că am lucrat în echipe, am mâncat istorie pe pâine, am primit activităţi şi sarcini foarte frumoase, educative şi interesante. ( Nechitoaia Narcisa Monalisa, elevă în clasa a IV-a B) - frumoasă şi interesantă, pentru că am lucrat în echipe, am studiat lucruri noi, am avut de prezentat trăistuţa noastră. ( Orhean Andrei, elev în clasa a IV-a B) - interesantă, pentru că am avut ocazia să cunosc date foarte interesante pe care până atunci nu am reuşit să le reţin, am vizitat şi am descoperit câte ceva despre mormântul lui Petru Comarnescu, am lucrat în echipe la descoperirea anumitor secvenţe de pe pereţii mănăstirii ( Ţurcaş Sabina, elevă în clasa a VIII-a A) - interesantă; am primit cu zâmbetul pe buze provocarea şi de acum încolo probabil că vom fi chiar noi ghizi pentru alte generaţii ( Lăutaru Luiza-Alexandra, clasa a VIII-a B) - interesantă şi educativă, pentru că a fost o experienţă plăcută şi am aflat multe lucruri despre Mănăstirea Voroneţ, am învăţat să ne descoperim pe noi ca români şi să ne mândrim cu acest lucru peste tot în lume, am aflat cât de important este acest mic colţişor din România. ( Varhanioschi Cristina, elevă în clasa a VIII-a A)

14 Mărturii ale profesorilor Activitatea a fost cea mai... - coerentă dintre activităţile propuse şi realizate în săptămâna Şcoala altfel în şcoala noastră; ştiu că această activitate a fost începută în şcoală cu 10 ani în urmă, în cadrul unui proiect numit Curriculum la decizia şcolii, lansat la nivel naţional de Consiliul Britanic, în parteneriat cu Ministerul Educaţiei, în perioada noiembrie mai 2002, a continuat apoi la nivelul şcolii, timp de 2 ani, în cadrul opţionalului,,ghid pentru Voroneţ şi a fost reluată în acest an şcolar, când şcoala noastră a devenit activă în reţeaua şcolilor asociate UNESCO prin proiectul,,să descoperim cine suntem prin patrimoniul mondial UNESCO, lansat la nivel naţional de Asociaţia 7x7 pentru Educaţie în parteneriat cu noi, pentru a lega peste timp experienţe diverse pe tema Patrimoniului Mondial. (Smiganoschi Argentina DIRECTOR, Şcoala Petru Comarnescu ) - cu impact în şcoală; o idee ce îşi are rădăcinile cu mult timp în urmă, cu impact puternic asupra comunităţii prezente şi viitoare. O modalitate de a învăţa altfel istoria, geografia, de a folosi calculatorul şi pentru altceva (nu doar jocuri), de a îndrăzni să vorbim despre minunile din jurul nostru, atât în limba română cât şi în limba engleză. (Eniko Lămăşanu, consilier educativ, prof. de tehnologie şi IT, Şcoala Petru Comarnescu )) - minuţios organizată; activitatea a fost apreciată de elevi la justa ei valoare, nu a fost o simplă vizită, ci un demers organizat minuţios, cu paşi bine stabiliţi, care şi-a atins pe deplin obiectivele. (Gherghel Mariana profesor de matematică, Şcoala Petru Comarnescu ) - plăcută, interesantă, constructivă, pentru că am descoperit lucruri noi, am dezvăluit elevilor cunostinţe noi şi adevărate; (Motoc Daniela-Iulia, profesor de religie) - impresionantă; am fost impresionată de imaginaţia bogată de care au dat dovadă elevii şi de multitudinea de informaţii pe care le au elevii puşi în situaţia de a se întoarce în timp,

15 în momentul construirii mănăstirii Voroneţ prin jocul de rol,,ştefan cel Mare şi constructorii, de privirile şi reacţiile elevilor de a reconstitui clădirea mănăstirii Voroneţ prin jocul de puzzle, de a recunoaşte şi interpreta picturile exterioare şi interioare. (Loredana Mihăilescu, profesor învăţământ primar, clasa I); - înteresantă, pentru că elevii au înţeles ce reprezintă Mănăstirea Voroneţ pentru întreaga lume, albastrul de Voroneţ este unic în lume, fiind produs din plante, vizita la Voroneţ reprezintă o modalitate de a învăţa istorie, religie şi pictură. (Bartoş Eleonora, prof. pentru învăţământ primar, clasa a II-a); - înteresantă, pentru că a stabilit obiective specifice tematicii, elevii au participat cu interes şi au schimbat păreri despre obiceiurile şi tradiţiile din Bucovina (Buburuzan Oltea învăţătoarea clasei a IV-a A); Mărturii ale părinţilor Activitatea a fost cea mai... - Activitatea la Voroneţ organizată în săptămâna Şcoala altfel a fost o experienţă ce ar trebui să se repete, deoarece copiii învaţă astfel să aprecieze patrimoniul românesc lăsat de înaintaşii noştri, drept moştenire. (Catargiu Daniela PĂRINTE, mama elevei catargiu Ecaterina, clasa a VII-a) - Avem o ţară frumoasă şi trebuie să o cunoaştem mai bine, să fim mândri de cultura şi istoria acestor locuri. Ca părinte, sunt încântată de aceste convorbiri între elevii noştri şi alţi copii din diferite zone ale ţării. Povestind unii altora despre minunile autohtone, poate că învăţăm să ne şi iubim ţara şi să fim mândri de numele de român. (Alixandrescu Diana PĂRINTE, mama elevei Alixandrescu Adina, clasa a VIII-a) - Excursia a fost specială şi foarte educativă. Copiii au rămas plăcut impresionaţi, chiar dacă unii dintre ei au mai fost la Voroneţ. Consider că era necesară o ieşire în aer liber, mai ales la Mănăstrirea Voroneţ (Divisievici Viorica PĂRINTE, mama elevei Divisievici Andreea, clasa a V-a);

16 - Vizita de la Voroneţ a fost benefică pentru fiul meu şi m-aş bucura să se facă şi alte activităţi de acest gen. (Ciuclă Mihai PĂRINTE, tatăl elevului Ciuclă Lucian, clasa a VIII-a) - În opinia mea, activitatea a fost benefică pentru elevi. Deşi majoritatea stau în apropierea mănăstirii, sunt convinsă că foarte puţini dintre ei i-au acordat importanţa cuvenită. Atât din punct de vedere informativ cât şi din punct de vedere al recreării elevilor, astfel de drumeţii - excursii ar trebui organizate mai des, eventual la sfârşit de săptămână, nu doar o singură dată pe an. Eu susţin ideea şi felicit organizatorii (Ştefaroi Ioana PĂRINTE, mama elevei Catargiu Ecaterina, clasa a VII-a); - Vizita la Voroneţ a fost foarte educativă şi interesantă. Copiii au învăţat mai multe despre valorile Moldovei şi despre Mănăstirea Voroneţ. Această excursie ar trebui să se mai repete la Voroneţ sau la alte mănăstiri. (Ciobanu Liliana PĂRINTE, mama elevei Rotaru Marina, clasa a VIII-a) - Mie, ca părinte, mi s-a părut foarte interesantă această activitate, care s-a desfăşurat la şcoală, în perioada 1-6 aprilie. Este de lăudat iniţiativa profesorilor care au gândit foarte bine această excursie de studiu la Mănăstirea Voroneţ. Copiii au avut multe de învăţat. Cu toate că suntem din zonă, unii dintre elevi nu au avut ocazia să viziteze mănăstirea. Copiilor le-au plăcut activităţile desfăşurate acolo şi ar fi bucuroşi să mai participe oricând la activităţi de acest gen. (Oniceag Silvia PĂRINTE, mama elevei Oniceag Ancuta, clasa a VIII-a) - Din punctul meu de vedere, această activitate i-a ajutat pe copii să înveţe cum să se poarte într-un loc public şi sfânt. Descrierea mănăstirii s-a făcut şi în limba engleză, sub formă de discuţii între profesor şi elevi, extrem de benefice pentru copii. Această activitate ar trebui să se repete în fiecare an. (Fediuc Ileana PĂRINTE, mama elevei Fediuc Georgiana, clasa a VIII-a) - În cadrul programului Şcoala altfel, sub îndrumarea doamnei profesor Pupăză Cristina, copiii noştri au desfăşurat un program amplu de cunoaştere a valorilor Mănăstirii Voroneţ, numit Ghidul copiilor pentru Voroneţ. În cadrul acestui proiect, copiii participanţi au asimilat informaţii despre istoria Voroneţului, au aflat legendele care au însoţit naşterea acestei sfinte ctitorii, cât şi despre importanţa şi unicitatea ei în arta românească şi universală. În timpul vizitei la Voroneţ elevii au avut şansa să colaboreze cu colectivul

17 obştii de călugăriţe sub stăreţia stavroforei Irina Pântescu, descifrând sub îndrumarea lor şi a doamnei profesoare tainele Judecăţii de apoi, frumuseţea albastrului de Voroneţ respirând în icoane, miracolul rugăciunilor sfântului Daniil Sihastru, primul stareţ al Mănăstirii, al cărui mormânt se află în pronaosul mănăstirii, străjuit mereu de flacăra aprinsă a candelei. Copiii au avut de asemenea şansa să afle încărcătura istorică a obiectelor de cult aflate în incinta mănăstirii şi modul în care aceste capodopere sunt protejate de obştea mănăstirii. La rândul lor, copiii au împărtăşit aceste lucruri minunate, fie povestindu-le unor grupuri de turişti străini aflaţi în trecere, în calitate de ghizi, fie desenând cu talent imaginea sfintei mănăstiri, lăsând ecoul istoriei să bată în inima lor, cu glasul de clopote dăruite de voievodul Ştefan cel Mare la întemeierea mănăstirii. Ca părinte, sunt extrem de onorată să colaborez cu colectivul de cadre didactice al Şcolii Petru Comarnescu care a reuşit, cu mult profesionalism şi artă pedagogică, să insufle în personalitatea şi educaţia copiilor noştri un spirit creator, dornic de cunoaştere şi înţelepciune, pregătit pentru provocările mileniului trei. (Ţurcaş Carmen PĂRINTE, mama elevelor Ţurcaş Sabina, clasa a VIII-a, şi Ţurcaş Irina, clasa a VII-a)

18 C. Ataşaţi dovezi ale activităţii ( fotografii, filme, documente etc ) Dovezi fotografii: O1: Descoperim legendele despre Voroneţ O2: Călătorim în timp şi spaţiu O3: Descoperim arhitectura O4: Descoperim pictura O5: Descoperim Patrimoniului Mondial UNESCO

19 Dovezi - filme: ARC PESTE TIMP 1: Ghidul copiilor pentru Voroneţ în 2002 EXPLORĂM DESCOPERIM NE IMAGINĂM ÎMPĂRTĂŞIM 2: Ghidul copiilor pentru Voroneţ în 2012 VIZITA LA VORONEŢ La mormântul lui Petru Comarnescu Descoperim arhitectura (1,2) Descoperim pictura VIZITA la TVR Iaşi (3 fragmente)

20 Dovezi - documente: Ce spun copiii Despre Şcoala altfel Înainte de vizita la Voroneţ După vizita la Voroneţ: - Activitatea a fost cea mai - Impresii scrise - Impresii audio RESURSE care ne-au inspirit Children s Guide to Voroneţ 2002 Ghidul copiilor pentru Voroneţ manual Ghidul copiilor pentru Voroneţ - broşura copiilor pentru copii Despre Ghidul copiilor pentru Voroneţ în revista şcolii Albastru de Voroneţ ediţia 2003 World Heritage in Young Hands KIT for Teachers Student Activity Sheets LISTA ŞCOLILOR PARTENERE în proiect

21

22

23

Titlul lucrării propuse pentru participarea la concursul pe tema securității informatice

Titlul lucrării propuse pentru participarea la concursul pe tema securității informatice Titlul lucrării propuse pentru participarea la concursul pe tema securității informatice "Îmbunătăţirea proceselor şi activităţilor educaţionale în cadrul programelor de licenţă şi masterat în domeniul

More information

Metrici LPR interfatare cu Barix Barionet 50 -

Metrici LPR interfatare cu Barix Barionet 50 - Metrici LPR interfatare cu Barix Barionet 50 - Barionet 50 este un lan controller produs de Barix, care poate fi folosit in combinatie cu Metrici LPR, pentru a deschide bariera atunci cand un numar de

More information

Procesarea Imaginilor

Procesarea Imaginilor Procesarea Imaginilor Curs 11 Extragerea informańiei 3D prin stereoviziune Principiile Stereoviziunii Pentru observarea lumii reale avem nevoie de informańie 3D Într-o imagine avem doar două dimensiuni

More information

GHID DE TERMENI MEDIA

GHID DE TERMENI MEDIA GHID DE TERMENI MEDIA Definitii si explicatii 1. Target Group si Universe Target Group - grupul demografic care a fost identificat ca fiind grupul cheie de consumatori ai unui brand. Toate activitatile

More information

Subiecte Clasa a VI-a

Subiecte Clasa a VI-a (40 de intrebari) Puteti folosi spatiile goale ca ciorna. Nu este de ajuns sa alegeti raspunsul corect pe brosura de subiecte, ele trebuie completate pe foaia de raspuns in dreptul numarului intrebarii

More information

Once upon an Erasmus Tale (Traditional Arts and Languages across Europe)

Once upon an Erasmus Tale (Traditional Arts and Languages across Europe) Once upon an Erasmus Tale (Traditional Arts and Languages across Europe) PROIECT TEMATIC: ÎNVĂŢĂM PRIN ARTĂ Motto:,,Arta nu este un lucru, este o cale. Elbert Hubbar ROMÂNIA Clase participante Clasa pregătitoare

More information

CAIETUL DE SARCINI Organizare evenimente. VS/2014/0442 Euro network supporting innovation for green jobs GREENET

CAIETUL DE SARCINI Organizare evenimente. VS/2014/0442 Euro network supporting innovation for green jobs GREENET CAIETUL DE SARCINI Organizare evenimente VS/2014/0442 Euro network supporting innovation for green jobs GREENET Str. Dem. I. Dobrescu, nr. 2-4, Sector 1, CAIET DE SARCINI Obiectul licitaţiei: Kick off,

More information

Reflexia şi refracţia luminii. Aplicaţii. Valerica Baban

Reflexia şi refracţia luminii. Aplicaţii. Valerica Baban Reflexia şi refracţia luminii. Aplicaţii. Sumar 1. Indicele de refracţie al unui mediu 2. Reflexia şi refracţia luminii. Legi. 3. Reflexia totală 4. Oglinda plană 5. Reflexia şi refracţia luminii în natură

More information

Mods euro truck simulator 2 harta romaniei by elyxir. Mods euro truck simulator 2 harta romaniei by elyxir.zip

Mods euro truck simulator 2 harta romaniei by elyxir. Mods euro truck simulator 2 harta romaniei by elyxir.zip Mods euro truck simulator 2 harta romaniei by elyxir Mods euro truck simulator 2 harta romaniei by elyxir.zip 26/07/2015 Download mods euro truck simulator 2 harta Harta Romaniei pentru Euro Truck Simulator

More information

PACHETE DE PROMOVARE

PACHETE DE PROMOVARE PACHETE DE PROMOVARE Școala de Vară Neurodiab are drept scop creșterea informării despre neuropatie diabetică și picior diabetic în rândul tinerilor medici care sunt direct implicați în îngrijirea și tratamentul

More information

ARBORI AVL. (denumiti dupa Adelson-Velskii si Landis, 1962)

ARBORI AVL. (denumiti dupa Adelson-Velskii si Landis, 1962) ARBORI AVL (denumiti dupa Adelson-Velskii si Landis, 1962) Georgy Maximovich Adelson-Velsky (Russian: Гео ргий Макси мович Адельсо н- Ве льский; name is sometimes transliterated as Georgii Adelson-Velskii)

More information

Semnale şi sisteme. Facultatea de Electronică şi Telecomunicaţii Departamentul de Comunicaţii (TC)

Semnale şi sisteme. Facultatea de Electronică şi Telecomunicaţii Departamentul de Comunicaţii (TC) Semnale şi sisteme Facultatea de Electronică şi Telecomunicaţii Departamentul de Comunicaţii (TC) http://shannon.etc.upt.ro/teaching/ssist/ 1 OBIECTIVELE CURSULUI Disciplina îşi propune să familiarizeze

More information

CauGht not Taught ACTIVITIES Welcome to A. Gentili School : conference, students performance.

CauGht not Taught ACTIVITIES Welcome to A. Gentili School : conference, students performance. SCUOLA SECONDARIA DI I GRADO STATALE ALBERICO GENTILI Via Francesco Lo Jacono, 1, Palermo, Italia Phone: +390916251761/Fax: +390916259327 Mail: pamm018004@istruzione.it CauGht not Taught COMENIUS- Multilateral

More information

La fereastra de autentificare trebuie executati urmatorii pasi: 1. Introduceti urmatoarele date: Utilizator: - <numarul dvs de carnet> (ex: "9",

La fereastra de autentificare trebuie executati urmatorii pasi: 1. Introduceti urmatoarele date: Utilizator: - <numarul dvs de carnet> (ex: 9, La fereastra de autentificare trebuie executati urmatorii pasi: 1. Introduceti urmatoarele date: Utilizator: - (ex: "9", "125", 1573" - se va scrie fara ghilimele) Parola: -

More information

D în această ordine a.î. AB 4 cm, AC 10 cm, BD 15cm

D în această ordine a.î. AB 4 cm, AC 10 cm, BD 15cm Preparatory Problems 1Se dau punctele coliniare A, B, C, D în această ordine aî AB 4 cm, AC cm, BD 15cm a) calculați lungimile segmentelor BC, CD, AD b) determinați distanța dintre mijloacele segmentelor

More information

O ALTERNATIVĂ MODERNĂ DE ÎNVĂŢARE

O ALTERNATIVĂ MODERNĂ DE ÎNVĂŢARE WebQuest O ALTERNATIVĂ MODERNĂ DE ÎNVĂŢARE Cuvinte cheie Internet WebQuest constructivism suport educational elemente motivationale activitati de grup investigatii individuale Introducere Impactul tehnologiilor

More information

2. Setări configurare acces la o cameră web conectată într-un router ZTE H218N sau H298N

2. Setări configurare acces la o cameră web conectată într-un router ZTE H218N sau H298N Pentru a putea vizualiza imaginile unei camere web IP conectată într-un router ZTE H218N sau H298N, este necesară activarea serviciului Dinamic DNS oferit de RCS&RDS, precum și efectuarea unor setări pe

More information

Manual Limba Romana Clasa 5 Editura Humanitas File Type

Manual Limba Romana Clasa 5 Editura Humanitas File Type Manual Limba Romana Clasa 5 Editura Humanitas File Type We have made it easy for you to find a PDF Ebooks without any digging. And by having access to our ebooks online or by storing it on your computer,

More information

INSTRUMENTE DE MARKETING ÎN PRACTICĂ:

INSTRUMENTE DE MARKETING ÎN PRACTICĂ: INSTRUMENTE DE MARKETING ÎN PRACTICĂ: Marketing prin Google CUM VĂ AJUTĂ ACEST CURS? Este un curs util tuturor celor implicați în coordonarea sau dezvoltarea de campanii de marketingși comunicare online.

More information

Update firmware aparat foto

Update firmware aparat foto Update firmware aparat foto Mulţumim că aţi ales un produs Nikon. Acest ghid descrie cum să efectuaţi acest update de firmware. Dacă nu aveţi încredere că puteţi realiza acest update cu succes, acesta

More information

MS POWER POINT. s.l.dr.ing.ciprian-bogdan Chirila

MS POWER POINT. s.l.dr.ing.ciprian-bogdan Chirila MS POWER POINT s.l.dr.ing.ciprian-bogdan Chirila chirila@cs.upt.ro http://www.cs.upt.ro/~chirila Pornire PowerPoint Pentru accesarea programului PowerPoint se parcurg următorii paşi: Clic pe butonul de

More information

Modalitǎţi de clasificare a datelor cantitative

Modalitǎţi de clasificare a datelor cantitative Modalitǎţi de clasificare a datelor cantitative Modul de stabilire a claselor determinarea pragurilor minime şi maxime ale fiecǎrei clase - determinǎ modul în care sunt atribuite valorile fiecǎrei clase

More information

DISABLED FIT FOR LIFE

DISABLED FIT FOR LIFE Voluntarii brasoveni se implica in problema persoanelor cu dizabilitati prin proiectul Erasmus Plus-DISABLED FIT FOR LIFE, organizat in Polonia in perioada 22.02.2015 27.02.2015 Disabled fit for life este

More information

Printesa fluture. Мобильный портал WAP версия: wap.altmaster.ru

Printesa fluture. Мобильный портал WAP версия: wap.altmaster.ru Мобильный портал WAP версия: wap.altmaster.ru Printesa fluture Love, romance and to repent of love. in romana comy90. Formular de noastre aici! Reduceri de pret la stickere pana la 70%. Stickerul Decorativ,

More information

Evoluția pieței de capital din România. 09 iunie 2018

Evoluția pieței de capital din România. 09 iunie 2018 Evoluția pieței de capital din România 09 iunie 2018 Realizări recente Realizări recente IPO-uri realizate în 2017 și 2018 IPO în valoare de EUR 312.2 mn IPO pe Piața Principală, derulat în perioada 24

More information

INFORMAȚII DESPRE PRODUS. FLEXIMARK Stainless steel FCC. Informații Included in FLEXIMARK sample bag (article no. M )

INFORMAȚII DESPRE PRODUS. FLEXIMARK Stainless steel FCC. Informații Included in FLEXIMARK sample bag (article no. M ) FLEXIMARK FCC din oțel inoxidabil este un sistem de marcare personalizată în relief pentru cabluri și componente, pentru medii dure, fiind rezistent la acizi și la coroziune. Informații Included in FLEXIMARK

More information

Olimpiad«Estonia, 2003

Olimpiad«Estonia, 2003 Problema s«pt«m nii 128 a) Dintr-o tabl«p«trat«(2n + 1) (2n + 1) se ndep«rteaz«p«tr«telul din centru. Pentru ce valori ale lui n se poate pava suprafata r«mas«cu dale L precum cele din figura de mai jos?

More information

Ghid identificare versiune AWP, instalare AWP şi verificare importare certificat în Store-ul de Windows

Ghid identificare versiune AWP, instalare AWP şi verificare importare certificat în Store-ul de Windows Ghid identificare versiune AWP, instalare AWP 4.5.4 şi verificare importare certificat în Store-ul de Windows Data: 28.11.14 Versiune: V1.1 Nume fişiser: Ghid identificare versiune AWP, instalare AWP 4-5-4

More information

Rem Ahsap is one of the prominent companies of the market with integrated plants in Turkey, Algeria and Romania and sales to 26 countries worldwide.

Rem Ahsap is one of the prominent companies of the market with integrated plants in Turkey, Algeria and Romania and sales to 26 countries worldwide. Ȋncepându-şi activitatea ȋn 2004, Rem Ahsap este una dintre companiile principale ale sectorului fabricǎrii de uşi având o viziune inovativǎ şi extinsǎ, deschisǎ la tot ce ȋnseamnǎ dezvoltare. Trei uzine

More information

Prima. Evadare. Ac9vity Report. The biggest MTB marathon from Eastern Europe. 7th edi9on

Prima. Evadare. Ac9vity Report. The biggest MTB marathon from Eastern Europe. 7th edi9on Prima Evadare Ac9vity Report 2015 The biggest MTB marathon from Eastern Europe 7th edi9on Prima Evadare in numbers Par%cipants subscribed 3.228, 2.733 started the race and 2.400 finished the race 40 Photographers

More information

Aspecte controversate în Procedura Insolvenţei şi posibile soluţii

Aspecte controversate în Procedura Insolvenţei şi posibile soluţii www.pwc.com/ro Aspecte controversate în Procedura Insolvenţei şi posibile soluţii 1 Perioada de observaţie - Vânzarea de stocuri aduse în garanţie, în cursul normal al activității - Tratamentul leasingului

More information

Grafuri bipartite. Lecție de probă, informatică clasa a XI-a. Mihai Bărbulescu Facultatea de Automatică și Calculatoare, UPB

Grafuri bipartite. Lecție de probă, informatică clasa a XI-a. Mihai Bărbulescu Facultatea de Automatică și Calculatoare, UPB Grafuri bipartite Lecție de probă, informatică clasa a XI-a Mihai Bărbulescu b12mihai@gmail.com Facultatea de Automatică și Calculatoare, UPB Colegiul Național de Informatică Tudor Vianu București 27 februarie

More information

Exercise 7.1. Translate into English:

Exercise 7.1. Translate into English: 7. THE ADVERB Exercise 7.1. Translate into English: 1. Noi stăm aici. 2. Ei stau acolo. 3. Noi stăm tot aici. 4. Ei stau tot acolo. 5. Cine stă aproape? 6. Eu stau foarte departe. 7. Hai sus! 8. Hai jos!

More information

Cristina ENULESCU * ABSTRACT

Cristina ENULESCU * ABSTRACT Cristina ENULESCU * REZUMAT un interval de doi ani un buletin statistic privind cele mai importante aspecte ale locuirii, în statele perioada 1995-2004, de la 22,68 milioane persoane la 21,67 milioane.

More information

Anexa 3 Criterii de prioritizare a investițiilor în infrastructura unităților de învățământ

Anexa 3 Criterii de prioritizare a investițiilor în infrastructura unităților de învățământ Anexa 3 Criterii de prioritizare a investițiilor în infrastructura unităților de învățământ 1 Prioritizarea investițiilor pentru infrastructura educațională va urma o abordare în două etape. În prima etapă,

More information

Versionare - GIT ALIN ZAMFIROIU

Versionare - GIT ALIN ZAMFIROIU Versionare - GIT ALIN ZAMFIROIU Controlul versiunilor - necesitate Caracterul colaborativ al proiectelor; Backup pentru codul scris Istoricul modificarilor Terminologie și concepte VCS Version Control

More information

Healthy Lifestyle, Inside Out, Outside In

Healthy Lifestyle, Inside Out, Outside In Proiect de parteneriat multilateral Comenius Healthy Lifestyle, Inside Out, Outside In Nr referinńă COM-11-PM-301-IS-ES Parteneri IES HERNANI BHI, Hernani, Spania Colegiul NaŃional Emil RacoviŃă, Iaşi,

More information

Textul si imaginile din acest document sunt licentiate. Codul sursa din acest document este licentiat. Attribution-NonCommercial-NoDerivs CC BY-NC-ND

Textul si imaginile din acest document sunt licentiate. Codul sursa din acest document este licentiat. Attribution-NonCommercial-NoDerivs CC BY-NC-ND Textul si imaginile din acest document sunt licentiate Attribution-NonCommercial-NoDerivs CC BY-NC-ND Codul sursa din acest document este licentiat Public-Domain Esti liber sa distribui acest document

More information

Structura și Organizarea Calculatoarelor. Titular: BĂRBULESCU Lucian-Florentin

Structura și Organizarea Calculatoarelor. Titular: BĂRBULESCU Lucian-Florentin Structura și Organizarea Calculatoarelor Titular: BĂRBULESCU Lucian-Florentin Chapter 3 ADUNAREA ȘI SCĂDEREA NUMERELOR BINARE CU SEMN CONȚINUT Adunarea FXP în cod direct Sumator FXP în cod direct Scăderea

More information

Mecanismul de decontare a cererilor de plata

Mecanismul de decontare a cererilor de plata Mecanismul de decontare a cererilor de plata Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice (POS CCE) Ministerul Fondurilor Europene - Iunie - iulie

More information

Auditul financiar la IMM-uri: de la limitare la oportunitate

Auditul financiar la IMM-uri: de la limitare la oportunitate Auditul financiar la IMM-uri: de la limitare la oportunitate 3 noiembrie 2017 Clemente Kiss KPMG in Romania Agenda Ce este un audit la un IMM? Comparatie: audit/revizuire/compilare Diferente: audit/revizuire/compilare

More information

PLAN DE ÎNVĂŢĂMÂNT. Anul de studiu: 2, semestrul: 1

PLAN DE ÎNVĂŢĂMÂNT. Anul de studiu: 2, semestrul: 1 Facultatea: ECONOMIE AGROALIMENTARĂ ŞI A MEDIULUI Domeniul: Economie Programul de licenţă: Economie agroalimentară şi a mediului Durata programului de licenţă: 3 ani Forma de invatamant: ZI Promotia: 2010-2013

More information

GIMNAZIALĂ LUNCA, PAȘCANI

GIMNAZIALĂ LUNCA, PAȘCANI 2017 LEARNING THROUGH ART Revistă pentru elevi, nr.7 ȘCOALA GIMNAZIALĂ LUNCA, PAȘCANI Proiect finanţat de Comisia Europeană prin Programul Erasmus +, Acțiunea Cheie 2, Proiect: Once upon and Erasmus Tale

More information

2. In the pattern below, which number belongs in the box? 0,5,4,9,8,13,12,17,16, A 15 B 19 C 20 D 21

2. In the pattern below, which number belongs in the box? 0,5,4,9,8,13,12,17,16, A 15 B 19 C 20 D 21 CLASA a IV-a Here are some suggestions to help you do your best: Read carefully each question and think about the answer before choosing your response. RULES Part I has four multiple choice exercices.

More information

Annual Project meeting and Workshop 8: W8. Managing research data workshop

Annual Project meeting and Workshop 8: W8. Managing research data workshop Modernization of academic library services in Moldova, funded by Norwegian Cooperation Programme in Higher Education with Eurasia. Project number: CPEA-2015/10014 Annual Project meeting and Workshop 8:

More information

Metodologia de organizare a programului național Școala altfel. - proiect -

Metodologia de organizare a programului național Școala altfel. - proiect - Metodologia de organizare a programului național Școala altfel - proiect - I. Prevederi generale 1. Programul naţional Şcoala altfel are o durată de 5 zile consecutive lucrătoare în timpul anului şcolar

More information

Programul Școala altfel

Programul Școala altfel Prevederi generale Programul Școala altfel 1. Săptămâna 1 5 aprilie 2013 va fi dedicată activităților educative extracurriculare și extrașcolare, în cadrul programului numit Școala altfel. În această săptămână

More information

FACULTATEA DE INGINERIA PETROLULUI SI GAZELOR

FACULTATEA DE INGINERIA PETROLULUI SI GAZELOR RAPORT PRIVIND EVALUAREA CADRELOR DIDACTICE DE CĂTRE STUDENȚI AFERENT ACTIVITĂȚII DIN ANUL UNIVERSITAR 2016-2017 LA FACULTATEA DE INGINERIA PETROLULUI ŞI GAZELOR Date minimale 1. Prezentul raport a fost

More information

DE CE SĂ DEPOZITAŢI LA NOI?

DE CE SĂ DEPOZITAŢI LA NOI? DEPOZITARE FRIGORIFICĂ OFERIM SOLUŢII optime şi diversificate în domeniul SERVICIILOR DE DEPOZITARE FRIGORIFICĂ, ÎNCHIRIERE DE DEPOZIT FRIGORIFIC CONGELARE, REFRIGERARE ŞI ÎNCHIRIERE DE SPAŢII FRIGORIFICE,

More information

STRUCTURA TIPURILOR DE LECTIE

STRUCTURA TIPURILOR DE LECTIE STRUCTURA TIPURILOR DE LECTIE Lectia este o forma de organizare si desfasurare a activitatii didactice, care se desfasoara in scoala, sub conducerea unui cadru didactic, intr-o perioada de timp precis

More information

X-Fit S Manual de utilizare

X-Fit S Manual de utilizare X-Fit S Manual de utilizare Compatibilitate Acest produs este compatibil doar cu dispozitivele ce au următoarele specificații: ios: Versiune 7.0 sau mai nouă, Bluetooth 4.0 Android: Versiune 4.3 sau mai

More information

Resurse educaţionale MUST sau întrebări tip formulas pe o platformă Moodle

Resurse educaţionale MUST sau întrebări tip formulas pe o platformă Moodle Resurse educaţionale MUST sau întrebări tip formulas pe o platformă Moodle Prof. Golumbeanu Anamaria Corina Şcoala Gimnazială Ion Ţuculescu Craiova, anamaria.golumbeanu[at]gmail.com Abstract În prezent

More information

#La ce e bun designul parametric?

#La ce e bun designul parametric? #parametric La noi apelați când aveți nevoie de trei, sau trei sute de forme diferite ale aceluiași obiect în mai puțin de 5 minute pentru fiecare variație. Folosim designul parametric pentru a optimiza

More information

Calitate, Inovație și Networking în învățarea limbilor străine

Calitate, Inovație și Networking în învățarea limbilor străine Calitate, Inovație și Networking în învățarea limbilor străine Ghid pentru educația vocațională bazat pe experiențele derivate din proiectele care au primit premiul European Label Ghid Nellip Educația

More information

Candlesticks. 14 Martie Lector : Alexandru Preda, CFTe

Candlesticks. 14 Martie Lector : Alexandru Preda, CFTe Candlesticks 14 Martie 2013 Lector : Alexandru Preda, CFTe Istorie Munehisa Homma - (1724-1803) Ojima Rice Market in Osaka 1710 devine si piata futures Parintele candlesticks Samurai In 1755 a scris The

More information

Nume şi Apelativ prenume Adresa Număr telefon Tip cont Dobânda Monetar iniţial final

Nume şi Apelativ prenume Adresa Număr telefon  Tip cont Dobânda Monetar iniţial final Enunt si descriere aplicatie. Se presupune ca o organizatie (firma, banca, etc.) trebuie sa trimita scrisori prin posta unui numar (n=500, 900,...) foarte mare de clienti pe care sa -i informeze cu diverse

More information

Facultatea de Litere a Universității din București, Str. Edgar Quinet 5-7, București,

Facultatea de Litere a Universității din București, Str. Edgar Quinet 5-7, București, CURRICULUM VITAE INFORMAȚII PERSONALE Nume Prenume DUMITRACHE Mihail Adresă Telefon +40-21-3116835 Fax +40-31-8153875 E-mail Naționalitate Facultatea de Litere a Universității din București, Str. Edgar

More information

Diaspora Start Up. Linie de finanțare dedicată românilor din Diaspora care vor sa demareze o afacere, cu fonduri europene

Diaspora Start Up. Linie de finanțare dedicată românilor din Diaspora care vor sa demareze o afacere, cu fonduri europene Diaspora Start Up Linie de finanțare dedicată românilor din Diaspora care vor sa demareze o afacere, cu fonduri europene 1 Ce este Diaspora Start-Up? Este o linie de finanțare destinată românilor din Diaspora

More information

Lansare de carte. Dezlegând misterele nașterii și morții și ale fenomenelor intermediare. O viziune budistă asupra vieții.

Lansare de carte. Dezlegând misterele nașterii și morții și ale fenomenelor intermediare. O viziune budistă asupra vieții. Lansare de carte Dezlegând misterele nașterii și morții și ale fenomenelor intermediare O viziune budistă asupra vieții Daisaku Ikeda Concert de pian Hiroko Minakami Editura Adenium Dezlegând misterele

More information

earning every day-ahead your trust stepping forward to the future opcom operatorul pie?ei de energie electricã și de gaze naturale din România Opcom

earning every day-ahead your trust stepping forward to the future opcom operatorul pie?ei de energie electricã și de gaze naturale din România Opcom earning every day-ahead your trust stepping forward to the future opcom operatorul pie?ei de energie electricã și de gaze naturale din România Opcom RAPORT DE PIA?Ã LUNAR MARTIE 218 Piaţa pentru Ziua Următoare

More information

Universitatea Babeş-Bolyai Cluj-Napoca. Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială. Secţia Sociologie. Rezumatul tezei de doctorat

Universitatea Babeş-Bolyai Cluj-Napoca. Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială. Secţia Sociologie. Rezumatul tezei de doctorat Universitatea Babeş-Bolyai Cluj-Napoca Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială Secţia Sociologie Rezumatul tezei de doctorat Dimensiuni sociale ale practicării activităţilor fizice sportive la populaţia

More information

Metodologie. de organizare a Programului național Școala altfel

Metodologie. de organizare a Programului național Școala altfel Metodologie de organizare a Programului național Școala altfel Cap. I. Prevederi generale Art. 1. Programul național Școala altfel are o durată de 5 zile consecutive lucrătoare în timpul anului școlar

More information

Preţul mediu de închidere a pieţei [RON/MWh] Cota pieţei [%]

Preţul mediu de închidere a pieţei [RON/MWh] Cota pieţei [%] Piaţa pentru Ziua Următoare - mai 217 Participanţi înregistraţi la PZU: 356 Număr de participanţi activi [participanţi/lună]: 264 Număr mediu de participanţi activi [participanţi/zi]: 247 Preţ mediu [lei/mwh]:

More information

ȘCOALA PROFESIONALĂ GERMANĂ KRONSTADT Învățământ profesional tehnic de stat

ȘCOALA PROFESIONALĂ GERMANĂ KRONSTADT Învățământ profesional tehnic de stat ȘCOALA PROFESIONALĂ GERMANĂ KRONSTADT Învățământ profesional tehnic de stat Conținut Alternativă Nevoia de schimbare Învăţământul profesional Școala Profesională Germană Kronstadt Meserii Istoric/Etape

More information

BULETIN INFORMATIV nr. 4 ERASMUS PLUS EUROPE FOR INCLUSION

BULETIN INFORMATIV nr. 4 ERASMUS PLUS EUROPE FOR INCLUSION BULETIN INFORMATIV nr. 4 ERASMUS PLUS Responsabili: Diana Chițu, Bogdana Blaga Tazlău, Neamț Iunie 2016 În intervalul 2014 2017 desfășurăm proiectul Erasmus Plus parteneriate strategice în domeniul școlar,

More information

ANDREI GHE. STEFAN-COSTACHE

ANDREI GHE. STEFAN-COSTACHE ANDREI GHE. STEFAN-COSTACHE CURRICULUM VITAE INFORMAŢII PERSONALE Nume şi prenume ANDREI STEFAN Adresă Str. Costieni Bl C4, et 2, ap 11 Rîmnicu Sărat, jud. Buzău Telefon 0238568640/0728901637 Fax 0238568640

More information

INFLUENZA ACTIVITY UNITED STATES AND WORLDWIDE, SEASON *

INFLUENZA ACTIVITY UNITED STATES AND WORLDWIDE, SEASON * INFLUENZA ACTIVITY UNITED STATES AND WORLDWIDE, 2007-08 SEASON * 3 Abstract * Articol preluat din: Morbidity and Mortality Weekly Report. www.cdc.gov/mmwr. Vol. 57, No. 25, June 2008 REVISTA ROMÂNÅ DE

More information

Managementul referinţelor cu

Managementul referinţelor cu TUTORIALE DE CULTURA INFORMAŢIEI Citarea surselor de informare cu instrumente software Managementul referinţelor cu Bibliotecar Lenuţa Ursachi PE SCURT Este gratuit Poţi adăuga fişiere PDF Poţi organiza,

More information

PARENT INVOLVEMENT IN EDUCATION TO GET SWEET RESULTS PIE

PARENT INVOLVEMENT IN EDUCATION TO GET SWEET RESULTS PIE ERASMUS + PARENT INVOLVEMENT IN EDUCATION TO GET SWEET RESULTS PIE https://www.erasmusparentinvolvementineducation.wordpress.com Noi suntem... Turcia România Grecia Spania Letonia Portugalia Polonia NOI

More information

TEMA 6: Elaborarea ofertei de activităţi extraşcolare. Şcoala altfel: să ştii mai multe, să fii mai bun

TEMA 6: Elaborarea ofertei de activităţi extraşcolare. Şcoala altfel: să ştii mai multe, să fii mai bun Curs de formare: Facilitator de învăţare permanentă în şcoală TEMA 6: Elaborarea ofertei de activităţi extraşcolare. Şcoala altfel: să ştii mai multe, să fii mai bun Resurse pentru lectură şi informare

More information

FACTORI CARE FAVORIZEAZĂ UN PARCURS ŞCOLAR POZITIV 1

FACTORI CARE FAVORIZEAZĂ UN PARCURS ŞCOLAR POZITIV 1 FACTORI CARE FAVORIZEAZĂ UN PARCURS ŞCOLAR POZITIV 1 MARIAN VASILE Acest articol analizează, într-o manieră exploratorie, datele culese în cadrul proiectului Un sprijin necesar pentru elevii de etnie roma

More information

Rapoarte de cercetare ARACIP Vol. II / 2015 Concluzii rezultate din analiza datelor colectate Anul școlar

Rapoarte de cercetare ARACIP Vol. II / 2015 Concluzii rezultate din analiza datelor colectate Anul școlar Rapoarte de cercetare ARACIP Vol. II / 2015 Concluzii rezultate din analiza datelor colectate Anul școlar 2013-2014 P r e l u c r a r e ș i a n a l i z a d a t e l o r : F l o r i n B ă d i ț ă I n t r

More information

ANTICOLLISION ALGORITHM FOR V2V AUTONOMUOS AGRICULTURAL MACHINES ALGORITM ANTICOLIZIUNE PENTRU MASINI AGRICOLE AUTONOME TIP V2V (VEHICLE-TO-VEHICLE)

ANTICOLLISION ALGORITHM FOR V2V AUTONOMUOS AGRICULTURAL MACHINES ALGORITM ANTICOLIZIUNE PENTRU MASINI AGRICOLE AUTONOME TIP V2V (VEHICLE-TO-VEHICLE) ANTICOLLISION ALGORITHM FOR VV AUTONOMUOS AGRICULTURAL MACHINES ALGORITM ANTICOLIZIUNE PENTRU MASINI AGRICOLE AUTONOME TIP VV (VEHICLE-TO-VEHICLE) 457 Florin MARIAŞIU*, T. EAC* *The Technical University

More information

STARS! Students acting to reduce speed Final report

STARS! Students acting to reduce speed Final report STARS! Students acting to reduce speed Final report Students: Chiba Daniel, Lionte Radu Students at The Police Academy Alexandru Ioan Cuza - Bucharest 25 th.07.2011 1 Index of contents 1. Introduction...3

More information

octombrie 2009 Sondaj naţional BENEFICIAR:

octombrie 2009 Sondaj naţional BENEFICIAR: Raport de cercetare octombrie 2009 Sondaj naţional BENEFICIAR: Studiul de faţă a fost realizat de INSOMAR în perioada 8-11 octombrie 2009, la comanda Realitatea TV; Cercetarea a fost realizată folosind

More information

Study for Determination of the Fitness Level of the Students by Using the Eurofit Battery Tests

Study for Determination of the Fitness Level of the Students by Using the Eurofit Battery Tests G Y M N A S I U M Vol. XVIII, Issue 1 / 2017 Scientific Journal of Education, Sports, and Health Study for Determination of the Fitness Level of the Students by Using the Eurofit Battery Tests Leuciuc

More information

I-Probenet. Reţea Comenius 3 pe tema autoevaluării în şcoală O OGLINDĂ PENTRU ŞCOALA TA

I-Probenet. Reţea Comenius 3 pe tema autoevaluării în şcoală O OGLINDĂ PENTRU ŞCOALA TA I-Probenet Reţea Comenius 3 pe tema autoevaluării în şcoală O OGLINDĂ PENTRU ŞCOALA TA CUPRINS PREFAŢĂ 3 1 O INTRODUCERE DESPRE AUTOEVALUARE ÎN ŞCOALĂ 5 2 AUTOEVALUAREA : SITUAŢIA RECENTĂ ÎN 14 ŢĂRI/REGIUNI

More information

NOTA: se vor mentiona toate bunurile aflate in proprietate, indiferent daca ele se afla sau nu pe teritoriul Romaniei la momentul declararii.

NOTA: se vor mentiona toate bunurile aflate in proprietate, indiferent daca ele se afla sau nu pe teritoriul Romaniei la momentul declararii. 2. Bunuri sub forma de metale pretioase, bijuterii, obiecte de arta si de cult, colectii de arta si numismatica, obiecte care fac parte din patrimoniul cultural national sau universal sau altele asemenea,

More information

Documentaţie Tehnică

Documentaţie Tehnică Documentaţie Tehnică Verificare TVA API Ultima actualizare: 27 Aprilie 2018 www.verificaretva.ro 021-310.67.91 / 92 info@verificaretva.ro Cuprins 1. Cum funcţionează?... 3 2. Fluxul de date... 3 3. Metoda

More information

CULEA MIHAELA CIOBANU. Str. Spiru Haret nr. 8, , Bacãu, România

CULEA MIHAELA CIOBANU. Str. Spiru Haret nr. 8, , Bacãu, România C U R R I C U L U M V I T A E INFORMAŢII PERSONALE Numele şi prenumele Numele avut la naştere Adresa CULEA MIHAELA CIOBANU Str. Spiru Haret nr. 8, 600114, Bacãu, România Telefon +40-234/588.884 Adresa

More information

CHAMPIONS LEAGUE 2017 SPONSOR:

CHAMPIONS LEAGUE 2017 SPONSOR: NOUA STRUCTURĂ a Ch League Pe viitor numai fosta divizie A va purta numele Champions League. Fosta divizie B va purta numele Challenger League iar fosta divizie C se va numi Promotional League. CHAMPIONS

More information

Calculatoare Numerice II Interfaţarea unui dispozitiv de teleghidare radio cu portul paralel (MGSH Machine Guidance SHell) -proiect-

Calculatoare Numerice II Interfaţarea unui dispozitiv de teleghidare radio cu portul paralel (MGSH Machine Guidance SHell) -proiect- Universitatea Politehnica Bucureşti Facultatea de Automaticăşi Calculatoare Calculatoare Numerice II Interfaţarea unui dispozitiv de teleghidare radio cu portul paralel (MGSH Machine Guidance SHell) -proiect-

More information

Updating the Nomographical Diagrams for Dimensioning the Concrete Slabs

Updating the Nomographical Diagrams for Dimensioning the Concrete Slabs Acta Technica Napocensis: Civil Engineering & Architecture Vol. 57, No. 1 (2014) Journal homepage: http://constructii.utcluj.ro/actacivileng Updating the Nomographical Diagrams for Dimensioning the Concrete

More information

Brașov City Bus Hop-on Hop-off

Brașov City Bus Hop-on Hop-off Brașov City Bus Hop-on Hop-off Descriere / Description 1. Ce înseamnă Hop-on Hop-off Bus? / What does Hop-on Hop-off Bus mean? Hop-on Hop off Bus înseamnă că poți urca sau coborî din autobuz, timp de o

More information

OFERTA EDUCAȚIONALĂ (școlarizare, curriculum, oferta didactică și resursele pentru anul școlar )

OFERTA EDUCAȚIONALĂ (școlarizare, curriculum, oferta didactică și resursele pentru anul școlar ) INSPECTORATUL ŞCOLAR JUDEŢEAN BACAU ŞCOALA GIMNAZIALĂ NR.1 ONEŞTI str. Cașinului nr.15, tel/fax: 0234/313041 e-mail : scoalaunuon@yahoo.com http://www.scoalaunuonesti.ro OFERTA EDUCAȚIONALĂ (școlarizare,

More information

EVALUARE NAŢIONALĂ LA FINALUL CLASEI a VI-a Model de test Limbă şi comunicare - Limba engleză

EVALUARE NAŢIONALĂ LA FINALUL CLASEI a VI-a Model de test Limbă şi comunicare - Limba engleză CENTRUL NAŢIONAL DE EVALUARE ŞI EXAMINARE EVALUARE NAŢIONALĂ LA FINALUL CLASEI a VI-a 2014 Model de test Limbă şi comunicare - Limba engleză Judeţul/sectorul... Localitatea... Şcoala... Numele şi prenumele

More information

Excel Advanced. Curriculum. Școala Informală de IT. Educație Informală S.A.

Excel Advanced. Curriculum. Școala Informală de IT. Educație Informală S.A. Excel Advanced Curriculum Școala Informală de IT Tel: +4.0744.679.530 Web: www.scoalainformala.ro / www.informalschool.com E-mail: info@scoalainformala.ro Cuprins 1. Funcții Excel pentru avansați 2. Alte

More information

Compania. Misiune. Viziune. Scurt istoric. Autorizatii şi certificari

Compania. Misiune. Viziune. Scurt istoric. Autorizatii şi certificari Compania Misiune. Viziune. Misiunea noastră este de a contribui la îmbunătăţirea serviciilor medicale din România prin furnizarea de produse şi servicii de cea mai înaltă calitate, precum şi prin asigurarea

More information

Fişa disciplinei. 1. Date despre program. 2. Date despre disciplina Titulari. 3. Timp total estimat. 4. Precondiţii.

Fişa disciplinei. 1. Date despre program. 2. Date despre disciplina Titulari. 3. Timp total estimat. 4. Precondiţii. Fişa disciplinei 1. Date despre program 1.1. Instituţia de învăţământ ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE 1.2. Facultatea CIBERNETICĂ, STATISTICĂ ŞI INFORMATICĂ ECONOMICĂ 1.3. Departamente (Departament) INFORMATICA

More information

LIDER ÎN AMBALAJE EXPERT ÎN SISTEMUL BRAILLE

LIDER ÎN AMBALAJE EXPERT ÎN SISTEMUL BRAILLE LIDER ÎN AMBALAJE EXPERT ÎN SISTEMUL BRAILLE BOBST EXPERTFOLD 80 ACCUBRAILLE GT Utilajul ACCUBRAILLE GT Bobst Expertfold 80 Aplicarea codului Braille pe cutii a devenit mai rapidă, ușoară și mai eficientă

More information

AE Amfiteatru Economic recommends

AE Amfiteatru Economic recommends GOOD PRACTICES FOOD QUALITY AND SAFETY: PRACTICES AND CONTRIBUTIONS BROUGHT BY THE CENTRE OF RESEARCH AND ALIMENTARY PRODUCT EXPERTISE Prof. univ. dr. Rodica Pamfilie, Academy of Economic Studies, Bucharest

More information

The driving force for your business.

The driving force for your business. Performanţă garantată The driving force for your business. Aveţi încredere în cea mai extinsă reţea de transport pentru livrarea mărfurilor în regim de grupaj. Din România către Spania în doar 5 zile!

More information

Ghidul profesorului privind folosirea metodologiei CLIL în școlile primare Volumul 1

Ghidul profesorului privind folosirea metodologiei CLIL în școlile primare Volumul 1 Ghidul profesorului privind folosirea metodologiei CLIL în școlile primare Volumul 1 Page 1 of 70 Ver.02 Autor principal: INSTITUTO POLITÉCNICO DE CASTELO BRANCO P5 Copyr. CLIL for Children, 2018 Partneriate

More information

SIMULAREA EVALUĂRII NAȚIONALE LA CLASA A VIII-A 2016

SIMULAREA EVALUĂRII NAȚIONALE LA CLASA A VIII-A 2016 SIMULAREA EVALUĂRII NAȚIONALE LA CLASA A VIII-A 2016 SINTEZA ANALIZA REZULTATELOR ELEVILOR 1 Autori: Magda Balica, Ciprian Fartușnic (coordonarea studiului, Introducere, Rezumat, Concluzii, Recomandări,

More information

Fluența citirii orale norme pentru limba română

Fluența citirii orale norme pentru limba română DOI:.26744/rrttlc.2018.4.2.02 RRTTLC 2018 Fluența citirii orale norme pentru limba română Carolina BODEA-HAȚEGAN 1, Dorina Anca TALAȘ 2, Raluca Nicoleta TRIFU 3 Abstract The aim of this study is to establish

More information

PROCEDURA PRIVIND DECONTURILE. 2. Domeniu de aplicare Procedura se aplică în cadrul Universităţii Tehnice Cluj-Napoca

PROCEDURA PRIVIND DECONTURILE. 2. Domeniu de aplicare Procedura se aplică în cadrul Universităţii Tehnice Cluj-Napoca PROCEDURA PRIVIND DECONTURILE 1. Scpul: Descrie structura si mdul de elabrare si prezentare a prcedurii privind dcumentele care trebuie intcmite si cursul acestra, atunci cind persana efectueaza un decnt.

More information

CAMPANIA GLOBALĂ PENTRU EDUCAŢIE

CAMPANIA GLOBALĂ PENTRU EDUCAŢIE CAMPANIA GLOBALĂ PENTRU EDUCAŢIE Martie - Aprilie 2010 Informaţii pentru şcoli 1GOAL: Education for all!/ 1 SCOP: Educaţie pentru toţi! Alăturaţi-vă Lecţiei pentru toţi Acest pachet conţine: I. Prezentarea

More information

Ghid de accesare a rețelei Profesorilor Inovativi PiL Network. Configurarea profilului unei școli

Ghid de accesare a rețelei Profesorilor Inovativi PiL Network. Configurarea profilului unei școli Ghid de accesare a rețelei Profesorilor Inovativi PiL Network Configurarea profilului unei școli Introducere Bun venit la noua versiune a Partners in Learning Network: www.pil-network.com, lansată în Ianuarie

More information

Titlul proiectului: Educatia poate rupe lanțul sărăciei!

Titlul proiectului: Educatia poate rupe lanțul sărăciei! Titlul proiectului: Educatia poate rupe lanțul sărăciei! Leader de proiect: Municipiul Oslo Partener român: Municipiul Craiova prin Direcția de Administrație Publică şi Asistență Socială (care va asigura

More information

MANAGEMENTUL CALITĂȚII - MC. Proiect 5 Procedura documentată pentru procesul ales

MANAGEMENTUL CALITĂȚII - MC. Proiect 5 Procedura documentată pentru procesul ales MANAGEMENTUL CALITĂȚII - MC Proiect 5 Procedura documentată pentru procesul ales CUPRINS Procedura documentată Generalități Exemple de proceduri documentate Alegerea procesului pentru realizarea procedurii

More information