A HIDROENERGETICIENILOR DIN ROMÂNIA, CERCETĂRI TERMOGRAFICE ASUPRA HIDROAGREGATELOR

Size: px
Start display at page:

Download "A HIDROENERGETICIENILOR DIN ROMÂNIA, CERCETĂRI TERMOGRAFICE ASUPRA HIDROAGREGATELOR"

Transcription

1 A PATRA CONFERINŢĂ A HIDROENERGETICIENILOR DIN ROMÂNIA, Dorin Pavel CERCETĂRI TERMOGRAFICE ASUPRA HIDROAGREGATELOR Constantin CĂLINOIU 1, Constantin DUMITRAŞCU 2, Alexandrina MIHAI 3, Nicolae VASILIU 4 Rezumat: Lucrarea prezintă rezultatele preliminare ale cercetărilor întreprinse de U.P.B. asupra utilizării metodei termografierii cu aparatură performantă pentru diagnosticarea hidroagregatelor. În cadrul colaborării cu S.C. HIDROELECTRICA S.A. au fost efectuate termografieri ale principalelor componente ale hidroagregatelor şi staţiilor electrice ale C.H.E. Goleşti, Piteşti şi Bascov, precum şi ale C.H.E. Mărişelu. Investigaţiile au evidenţiat regimuri funcţionale anormale şi defecţiuni care au condus la măsuri utile pentru siguranţa exploatării centralelor respective. 1. INTODUCERE În ţarile avansate termografia în infraroşu este larg răspândită în numeroase domenii de activitate, dintre care se detaşează cel energetic. Astfel, termografia este folosită frecvent pentru verificarea tuturor echipamentelor energetice care trebuie să genereaze căldură cu randament cât mai mare sau care nu trebuie să genereze căldură în timpul funcţionării. De ex., se verifică periodic termografic componentele staţiilor de transformare şi ale instalaţiilor de transport şi distribuţie a energiei electrice şi termice. La echipamentele care implică transferul de căldură (de ex. - schimbătoarele de căldură) termografierea permite menţinerea parametrilor procesului în limite impuse. În cazul echipamentelelor afectate de generarea căldurii, evidenţierea acesteia indică o disfuncţie care se poate amplifica în timp, până la producerea unei avarii, explozii sau a unui incendiu. 1 Conf.dr.ing., Univ. Politehnica din Bucureşti, Facultatea de Energetică, Cat. de Hidraulică şi Maşini Hidraulice 2 As. drd. ing., Univ. Politehnica din Bucureşti, Facultatea de I.M.S.T., Cat. de Tehnologia Materialelor de Sudare 3 Prof.dr.ing., Univ. Politehnica din Bucureşti, Facultatea de I.M.S.T., Cat. de Tehnologia Materialelor de Sudare 4 Prof.dr.ing., Univ. Politehnica din Bucureşti, Facultatea de Energetică, Cat. de Hidraulică şi Maşini Hidraulice

2 În ţara noastră această metodă modernă nu este încă folosită sistematic pentru verificarea periodică a echipamentelor şi instalaţiilor aferente centralelor hidroelectrice în scopul realizării mentenanţei predictive. În cazul hidroagregatelor, această activitate impune analize complexe ale stării tehnice a diferitelor componente. Controalele periodice ale hidroagregatelor se realizează cu dificultate datorită condiţiilor de funcţionare şi restricţiilor impuse exploatării (de ex. - timpul de indisponibilizare al agregatelor). O caracteristică specifică acestor controale o constituie faptul că investigaţiile trebuie efectuate fără demontarea subansamblelor analizate. În cadrul serviciilor tehnice ale sucursalelor SC HIDROELECTRICA SA sunt stocate sub formă de buletine de analiză sau rapoarte de exploatare rezultatele diverselor analize şi cercetări privind incidentele care au apărut în timpul exploatării hidroagregatelor. Această bancă de date stă la baza elaborării graficelor de reparaţii curente sau capitale ale hidroagregatelor, dar nu include încă rezultatele unor investigaţii termografice sistematice. Termografierea diferitelor componente şi subansambluri constituie o metodă modernă de evaluare a stării tehnice a hidroagregatelor, fără demontarea acestora. Prin urmărirea evoluţiei temperaturii în timpul funcţionării se pot obţine informaţii utile pentru programarea raţională a reparaţiilor curente sau capitale. 2. ELEMENTE DE TEHNOLOGIE TERMOGRAFICĂ În ansamblul metodelor de control nedistructiv, metodele bazate pe studiul distribuţiei unui flux termic în materialul sau produsul examinat, numite metode termice se extind în ritm accelerat, pe măsura reducerii preţului camerelor termografice de mare rezoluţie, specifice tehnologiei militare. Caracterizarea unui material cu ajutorul undelor termice se bazează pe corelaţia dintre modul de distribuţie a acestor unde şi proprietăţile analizate. Prezenţa unei discontinuităţi determină o anomalie în distribuţia fluxului termic şi implicit de temperatură în materialul examinat. Evidenţierea acestor anomalii furnizează informaţii utile privind dimensiunile, forma şi poziţia discontinuităţilor. Pe plan mondial există deja numeroase tehnici de control bazate pe metodele termice. In România acestea metode se folosesc deocamdată doar în medicină, în domeniul energeticii şi în domeniul militar.

3 Metodele termice de examinare nedistructivă a materialelor şi obiectelor pot fi clasificate în funcţie de scop în trei categorii: - metode de măsurare a temperaturii sau a fluxului termic radiant (termometrie, pirometrie etc.); - metode de vizualizare a distribuţiei temperaturii la suprafaţa unui corp (termoviziune, termografie cu cristale lichide etc.); - metode de vizualizare şi măsurare (termografie în infraroşu). În tabelul 1 se prezintă clasificarea metodelor termice de examinare nedistructivă folosite în tehnica modernă. Termografia în infraroşu este cea mai nouă metodă, având o vechime de numai 30 de ani. Datorită avantajelor pe care le oferă, domeniul său de utilizare se extinde vertiginos, pe fondul dezvoltării şi diversificării echipamentelor, în strânsă legătură cu dezvoltarea computerelor portabile, a programelor specializate şi a detectoarelor matriciale care nu necesită sisteme de răcire clasice, specifice tehnologiei militare. Tabelul 1. Clasificarea metodelor termice de examinare nedistructivă. Metoda de examinare Măsurarea unui parametru termic Vizualizarea unui câmp termic Măsurarea şi vizualizarea unui câmp termic Prin contact direct Termometrie prin contact (cu termometru, termocuplu etc.) Termografie cu substanţe sensibile (cu cristale lichide, peliculă de gheaţă) Termografie cu substante sensibile (vopsele termosensibile) Fără contact direct Pirometrie Radiometrie Fotometrie Radiotermometrie Termoviziune Radiografiere Fotografiere Termografie în infraroşu (cu cameră IR) Termografia în infraroşu constă în detectarea de la distanţă a radiaţiei emise de un corp supus examinării şi transformarea informaţiilor obţinute într-o imagine vizibilă pe care se pot pune în evidenţă eventualele discontinuităţi din corp. Pentru examinarea obiectelor foarte mici (de ex. microcircuitele electronice) se utilizează microscoapele în infraroşu sau camerele de luat vederi în infraroşu, care au o distanţă de focalizare mai mare. Acestea pot prelua imaginea termică globală a obiectului supus analizei cu o rezoluţie de temperatură de 0,2 C, care poate fi ameliorată prin interpolare digitală.

4 Termografierea în infraroşu, ca metodă de examinare nedistructivă, prezintă o serie de limite: costul ridicat al instalaţiei (de ordinul zecilor sau sutelor de mii de dolari); calificarea superioară a personalului operator (fizicieni sau ingineri) deoarece interpetarea rezultatelor necesită cunoştinţe complexe, adeseori interdisciplinare; posibilităţi de detectare a defectelor situate doar în apropierea suprafeţei; produsele cu suprafeţe lucioase nu pot fi examinate fără o pregătire prealabilă a suprafeţei; materialele cu o conductivitate termică foarte mare sau foarte mică nu pot fi examinate fără precauţii speciale etc. Aceste limite pot fi depăşite parţial cu ajutorul unor accesorii sau cu tehnologii speciale de examinare. Cu toate aceastea, domeniul de utilizare al termografierii în infraroşu se extinde continuu (fig.1) datorită avantajului de a permite examinarea rapidă a unor suprafeţe mari (uzual, o termogramă poate reprezenta orice suprafaţă cu o rezoluţie suficientă pentru scopuri practice). Imaginile oferite de camerele de luat vederi în infraroşu sunt comparabile cu imaginile preluate de camerele de filmat în domeniul vizibil sau cu cele fotografice clasice. Un echipament termografic dotat cu accesorii optice adecvate, portabil şi uşor de manevrat pe teren, asigură examinarea eficientă din avioane, elicoptere sau sateliţi. Fig.1. Principalele domenii de utilizare ale metodelor termice de examinare.

5 3. INVESTIGAŢII TERMOGRAFICE ÎN C.H.E. În cadrul lucrării au fost efectuate examinări termografice ale principalelor componente ale hidroagregatelor şi staţiilor electrice ale C.H.E. Goleşti, C.H.E. Piteşti şi C.H.E. Bascov aparţinând Sucursalei HIDROCENTRALE Curtea de Argeş precum şi ale C.H.E. Mărişelu aparţinând Sucursalei HIDROCENTRALE Cluj Structura şi performanţele echipamentelor de examinare termografică Un sistem pasiv de termografiere (fără sursă de căldură) cuprinde următoarele subsisteme: interfaţa optică, detectorul, sistemul de răcire al detectorului, blocul electronic pentru transformarea semnalelor termice în semnale electrice, dispozitivul de stocare a informaţiei etc. La echipamentele moderne aceste subsisteme sunt incluse întro cameră portabilă care include şi un microcontroler, astfel încât comenzile operative pot fi date fie de la tastatura aferentă camerei, fie de la un computer care permite comanda de la distanţă. În examinarea termografică a diverselor componente ale hidroagregatelor s-a folosit o cameră de luat vederi în infraroşu cu detector matriceal alcătuit din 256 x 256 elemente din silicat de platină (FPA), prezentată în figura 2. Fig.2. Radiometru cu detector ThermaCam PM 350.

6 Camera ThermaCam PM 350 este un radiometru cu detector cu ajutorul căruia se obţin imagini punct cu punct, fără o descompunere mecanică a imaginii obiectului. Informaţiile pot fi înregistrate pe cartele magnetice SRAM PCMCIA, sau vizualizate direct pe un ecran TV sau un display asociat cu o placă video VRC, pentru elaborarea analizei în timp real. Detectorul este răcit cu un microsistem integrat care funcţionează pe principiul Stirling (cu pompă cu heliu). Orientarea şi comanda camerei pot fi făcute direct, de la tastatura amplasată pe carcasa acesteia, sau cu un calculator portabil Rezultatele experimentărilor Rezultatele unor examinări tipice termografice întreprinse de autori sunt prezentate sub forma termogramelor componentelor studiate. Pe imagini s-au indicat punctele cele mai calde, care pot prezenta interes practic. În figura 3 este prezentată termograma barelor circuitului de ieşire ale unui hidrogenerator, în care se pot observa diferenţe de temperarură de cca 5 grade în zonele conexiunilor diferitelor faze. În figura 4 este prezentată o termogramă tipică pentru capetele de bară ale unui stator de generator, pe care sunt indicate valorile temperaturilor în puncte speciale. Fig.3. Termograma barelor circuitului de ieşire Fig.4. Termograma capetelor de bară În figura 5 este prezentată o termogramă a zonei periilor de contact al excitatoarei. Una din perii are un contact imperfect, astfel că temperatura în zonă este cu circa 20 0 C mai mare decât în zona similară a celeilalte perii. În figura 6 este prezentată o termogramă din zona conexiunilor bobinelor excitatricei. Un contact este

7 imperfect, iar diferenţa de temperatură este de circa 30 0 C. În figurile 7 şi 8 sunt prezentate termogramele din rona răcitoarelor hidrogeneratoarelor în care sunt puse în evidenţă neetanşeităţi ale tubulaturii răcitorului şi distribuţia de temperaturi pe un răcitor. Fig. 5. Termograma zonei periilor colectoare ale excitatoarei (contact imperfect) Fig.6. Termograma zonei conexiunilor bobinelor excitatoarei (contact imperfect ) Fig.7.Termograma tubulaturii răcitorului (etanşare defectă) Fig.8. Termograma unui răcitor (funcţionare asimetrică) În figura 9 este prezentată termograma din zona izolatoarelor transformatorului 20/6,3 kv în care unui din izolatoare are un contact imperfect. În figura 10 este prezentată termograma din zona celulei intrerupătorului în care este pus în evidenţă contactul imperfect al întrerupătorului pe una din faze. Termogramele unui lagăr radial supraîncălzit este prezentată în figurile 11 şi 12.

8 4. CONCLUZII Imaginile termografice ale echipamentelor examinate pun în evidenţă nivelul şi distribuţia temperaturii la suprafaţa acestora şi implicit indicaţii de defect specifice (neetanşeităţi, imperfecţiuni ale conexiunilor electrice, colmatări etc.). Examinările termografice au fost efectuate pentru hidroagregate funcţionînd la puterea nominală, după stabilizarea regimului termic al acestora. În perioada efectuării experimentărilor au fost puse în evidenţă următoarele aspecte: - efectuarea măsurătorilor nu impune realizarea unor dispozitive specifice, efectuarea unor lucrări specifice sau luarea unor măsuri speciale de protecţia muncii; Fig.9. Termograma izolatoarelor din Staţia Trafo 20/6,3kV (contact izolator defect) Fig.10. Termograma celulei întreruptorului (contact de intrerupăror defect)

9 Fig.11. Termograma unui lagăr radial supraâncălzit - examinarea este relevantă pentru echipamentul studiat dacă acesta funcţionează la puterea nominală o perioadă suficient de mare pentru stabilizarea regimului termic; Fig.12. Termograma unui lagăr radial supraâncălzit

10 - pentru efectuarea măsurătorilor nu sunt necesare surse auxiliare de energie, echipamentul de măsurare având posibilitatea să funcţioneze cu sursa proprie de energie. Examinarea termografică a echipamentelor din structura C.H.E. poate fi utilizată cu rezultate bune în cadrul programelor de mentenanţă predictivă specifică acestora. Durata unei examinări complete pentru toate echipamentele din cadrul unei CHE este de cca 6 ore. În concluzie, recomandăm introducerea obligatorie a unei inspecţii termografice periodice a echipamentelor specifice centralelor hidroelectrice. Pe baza rezultatelor astfel obţinute se vor putea adopta măsuri corective sau preventive care pot conduce la evitarea unor accidente cu implicaţii economice semnificative. Examinările termografice pot fi efectuate de persoanalul firmelor specializate sau de sucursalele HIDROELECTRICA care au în dotare echipamente de examinare termografică. 5. BIBLIOGRAFIE [1] Pajani, D. Mesure par thermographie infrarouge, ADD Le Plessis Robinson, Paris, 450p [2] Maldaque, X. - Nondestructive Evaluation of Materials by Infrared Thermography, Springer - Verlag London Limited, 300 pag [3] Maldaque, X., V., - Infrared Methodology, Nondistructive Testing Monographs and Tracts, Vol. 7, Gordon and Breach Science Publishers, USA, ISBN~ , 530 p., 1992 [4] Schlessinger, M. - Infrared Technology Fundamentals, Second Edition, Revised and Expanded, Marcel Dekker, Inc. Usa, ISBN , 422 p., [5] Gaussorgues, G., - Infrared Termography, Chapman Le Hall, Anglia ISBN , 520 p, [6] Siegel, R., Howell J.R., - Thermal Radiation Heat transfer, Third Edition, Taylor & Francis, ISBN , Londra-Anglia, 1072 p., [7] Balageas, D., Ory, D., Quelques ameliorations dans la determination des transferts convectifs a partir de la thermographie infrarouge. Extrait de la Recherche Aerospatiale p , No [8] McLaughlin, jr., P.V., Defect Detection and Quantification in Laminated Composites by EATF (Passive) Thermography, Review of Progress in Quantitative Nondestructive Evaluation, vol. 7B, [9] Mihai Alexandrina Termografia în infraroşu. Editura Tehnică, Bucureşti, [10] Vasiliu, N., Călinoiu, C., Mihai, Al., Dumitraşcu C. Investigaţii termografice ale hidroagregatelor. Rapoarte de cercetare, Bucureşti,

Semnale şi sisteme. Facultatea de Electronică şi Telecomunicaţii Departamentul de Comunicaţii (TC)

Semnale şi sisteme. Facultatea de Electronică şi Telecomunicaţii Departamentul de Comunicaţii (TC) Semnale şi sisteme Facultatea de Electronică şi Telecomunicaţii Departamentul de Comunicaţii (TC) http://shannon.etc.upt.ro/teaching/ssist/ 1 OBIECTIVELE CURSULUI Disciplina îşi propune să familiarizeze

More information

Procesarea Imaginilor

Procesarea Imaginilor Procesarea Imaginilor Curs 11 Extragerea informańiei 3D prin stereoviziune Principiile Stereoviziunii Pentru observarea lumii reale avem nevoie de informańie 3D Într-o imagine avem doar două dimensiuni

More information

Titlul lucrării propuse pentru participarea la concursul pe tema securității informatice

Titlul lucrării propuse pentru participarea la concursul pe tema securității informatice Titlul lucrării propuse pentru participarea la concursul pe tema securității informatice "Îmbunătăţirea proceselor şi activităţilor educaţionale în cadrul programelor de licenţă şi masterat în domeniul

More information

NOTE PRIVIND MODELAREA MATEMETICĂ ÎN REGIM CVASI-DINAMIC A UNEI CLASE DE MICROTURBINE HIDRAULICE

NOTE PRIVIND MODELAREA MATEMETICĂ ÎN REGIM CVASI-DINAMIC A UNEI CLASE DE MICROTURBINE HIDRAULICE NOTE PRIVIND MODELAREA MATEMETICĂ ÎN REGIM CVASI-DINAMIC A UNEI CLASE DE MICROTURBINE HIDRAULICE Eugen DOBÂNDĂ NOTES ON THE MATHEMATICAL MODELING IN QUASI-DYNAMIC REGIME OF A CLASSES OF MICROHYDROTURBINE

More information

METODE DE EVALUARE A IMPACTULUI ASUPRA MEDIULUI ŞI IMPLEMENTAREA SISTEMULUI DE MANAGEMENT DE MEDIU

METODE DE EVALUARE A IMPACTULUI ASUPRA MEDIULUI ŞI IMPLEMENTAREA SISTEMULUI DE MANAGEMENT DE MEDIU UNIVERSITATEA POLITEHNICA BUCUREŞTI FACULTATEA ENERGETICA Catedra de Producerea şi Utilizarea Energiei Master: DEZVOLTAREA DURABILĂ A SISTEMELOR DE ENERGIE Titular curs: Prof. dr. ing Tiberiu APOSTOL Fond

More information

2. Setări configurare acces la o cameră web conectată într-un router ZTE H218N sau H298N

2. Setări configurare acces la o cameră web conectată într-un router ZTE H218N sau H298N Pentru a putea vizualiza imaginile unei camere web IP conectată într-un router ZTE H218N sau H298N, este necesară activarea serviciului Dinamic DNS oferit de RCS&RDS, precum și efectuarea unor setări pe

More information

Propuneri pentru teme de licență

Propuneri pentru teme de licență Propuneri pentru teme de licență Departament Automatizări Eaton România Instalație de pompare cu rotire în funcție de timpul de funcționare Tablou electric cu 1 pompă pilot + 3 pompe mari, cu rotirea lor

More information

Metrici LPR interfatare cu Barix Barionet 50 -

Metrici LPR interfatare cu Barix Barionet 50 - Metrici LPR interfatare cu Barix Barionet 50 - Barionet 50 este un lan controller produs de Barix, care poate fi folosit in combinatie cu Metrici LPR, pentru a deschide bariera atunci cand un numar de

More information

METODE FIZICE DE MĂSURĂ ŞI CONTROL NEDISTRUCTIV. Inspecţia vizuală este, de departe, cea mai utilizată MCN, fiind de obicei primul pas într-o

METODE FIZICE DE MĂSURĂ ŞI CONTROL NEDISTRUCTIV. Inspecţia vizuală este, de departe, cea mai utilizată MCN, fiind de obicei primul pas într-o Cuprins: 1. Introducere 2. Inspecţia vizuală 6. Testarea ultrasonică 7. Radiografia 3. Metoda lichidului penetrant 4. Inspecţia cu particule magnetice 5. Testarea folosind curenţii Eddy 1 Inspecţia vizuală

More information

Solutii avansate pentru testarea si diagnoza masinilor industriale.

Solutii avansate pentru testarea si diagnoza masinilor industriale. Solutii avansate pentru testarea si diagnoza masinilor industriale 15 ani de activitate in domeniul procesarii numerice a semnalelor Solutii de inalta acuratete pentru analiza sunetelor, vibratiilor si

More information

ANALIZA COSTURILOR DE PRODUCTIE IN CAZUL PROCESULUI DE REABILITARE A UNUI SISTEM RUTIER NERIGID

ANALIZA COSTURILOR DE PRODUCTIE IN CAZUL PROCESULUI DE REABILITARE A UNUI SISTEM RUTIER NERIGID ANALIZA COSTURILOR DE PRODUCTIE IN CAZUL PROCESULUI DE REABILITARE A UNUI SISTEM RUTIER NERIGID Sef lucrari dr. ing. Tonciu Oana, Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti In this paper, we analyze

More information

Versionare - GIT ALIN ZAMFIROIU

Versionare - GIT ALIN ZAMFIROIU Versionare - GIT ALIN ZAMFIROIU Controlul versiunilor - necesitate Caracterul colaborativ al proiectelor; Backup pentru codul scris Istoricul modificarilor Terminologie și concepte VCS Version Control

More information

Auditul financiar la IMM-uri: de la limitare la oportunitate

Auditul financiar la IMM-uri: de la limitare la oportunitate Auditul financiar la IMM-uri: de la limitare la oportunitate 3 noiembrie 2017 Clemente Kiss KPMG in Romania Agenda Ce este un audit la un IMM? Comparatie: audit/revizuire/compilare Diferente: audit/revizuire/compilare

More information

ACTA TECHNICA NAPOCENSIS

ACTA TECHNICA NAPOCENSIS 273 TECHNICAL UNIVERSITY OF CLUJ-NAPOCA ACTA TECHNICA NAPOCENSIS Series: Applied Mathematics, Mechanics, and Engineering Vol. 58, Issue II, June, 2015 SOUND POLLUTION EVALUATION IN INDUSTRAL ACTIVITY Lavinia

More information

INFLUENŢA CÂMPULUI MAGNETIC ASUPRA DINAMICII DE CREŞTERE"IN VITRO" LA PLANTE FURAJERE

INFLUENŢA CÂMPULUI MAGNETIC ASUPRA DINAMICII DE CREŞTEREIN VITRO LA PLANTE FURAJERE INFLUENŢA CÂMPULUI MAGNETIC ASUPRA DINAMICII DE CREŞTERE"IN VITRO" LA PLANTE FURAJERE T.Simplăceanu, C.Bindea, Dorina Brătfălean*, St.Popescu, D.Pamfil Institutul Naţional de Cercetere-Dezvoltare pentru

More information

Structura și Organizarea Calculatoarelor. Titular: BĂRBULESCU Lucian-Florentin

Structura și Organizarea Calculatoarelor. Titular: BĂRBULESCU Lucian-Florentin Structura și Organizarea Calculatoarelor Titular: BĂRBULESCU Lucian-Florentin Chapter 3 ADUNAREA ȘI SCĂDEREA NUMERELOR BINARE CU SEMN CONȚINUT Adunarea FXP în cod direct Sumator FXP în cod direct Scăderea

More information

THREE CHANNELS ANALYSIS SYSTEM FOR ELECTRICAL POWER SYSTEM DISTURBANCES MEASUREMENT

THREE CHANNELS ANALYSIS SYSTEM FOR ELECTRICAL POWER SYSTEM DISTURBANCES MEASUREMENT BULETINUL INSTITUTULUI POLITEHNIC IAŞI TOMUL LII (LVI), FASC. 5, 2006 ELECTROTEHNICĂ, ENERGETICĂ, ELECTRONICĂ THREE CHANNELS ANALYSIS SYSTEM FOR ELECTRICAL POWER SYSTEM DISTURBANCES MEASUREMENT BY *CIPRIAN

More information

VIRTUAL INSTRUMENTATION IN THE DRIVE SUBSYSTEM MONITORING OF A MOBIL ROBOT WITH GESTURE COMMANDS

VIRTUAL INSTRUMENTATION IN THE DRIVE SUBSYSTEM MONITORING OF A MOBIL ROBOT WITH GESTURE COMMANDS BULETINUL INSTITUTULUI POLITEHNIC DIN IAŞI Publicat de Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iaşi Tomul LIV (LVIII), Fasc. 3-4, 2008 Secţia AUTOMATICĂ şi CALCULATOARE VIRTUAL INSTRUMENTATION IN THE

More information

Reflexia şi refracţia luminii. Aplicaţii. Valerica Baban

Reflexia şi refracţia luminii. Aplicaţii. Valerica Baban Reflexia şi refracţia luminii. Aplicaţii. Sumar 1. Indicele de refracţie al unui mediu 2. Reflexia şi refracţia luminii. Legi. 3. Reflexia totală 4. Oglinda plană 5. Reflexia şi refracţia luminii în natură

More information

Mecanismul de decontare a cererilor de plata

Mecanismul de decontare a cererilor de plata Mecanismul de decontare a cererilor de plata Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice (POS CCE) Ministerul Fondurilor Europene - Iunie - iulie

More information

Subiecte Clasa a VI-a

Subiecte Clasa a VI-a (40 de intrebari) Puteti folosi spatiile goale ca ciorna. Nu este de ajuns sa alegeti raspunsul corect pe brosura de subiecte, ele trebuie completate pe foaia de raspuns in dreptul numarului intrebarii

More information

MODELUL UNUI COMUTATOR STATIC DE SURSE DE ENERGIE ELECTRICĂ FĂRĂ ÎNTRERUPEREA ALIMENTĂRII SARCINII

MODELUL UNUI COMUTATOR STATIC DE SURSE DE ENERGIE ELECTRICĂ FĂRĂ ÎNTRERUPEREA ALIMENTĂRII SARCINII MODELUL UNUI COMUTATOR STATIC DE SURSE DE ENERGIE ELECTRICĂ FĂRĂ ÎNTRERUPEREA ALIMENTĂRII SARCINII Adrian Mugur SIMIONESCU MODEL OF A STATIC SWITCH FOR ELECTRICAL SOURCES WITHOUT INTERRUPTIONS IN LOAD

More information

Aspecte controversate în Procedura Insolvenţei şi posibile soluţii

Aspecte controversate în Procedura Insolvenţei şi posibile soluţii www.pwc.com/ro Aspecte controversate în Procedura Insolvenţei şi posibile soluţii 1 Perioada de observaţie - Vânzarea de stocuri aduse în garanţie, în cursul normal al activității - Tratamentul leasingului

More information

Transmiterea datelor prin reteaua electrica

Transmiterea datelor prin reteaua electrica PLC - Power Line Communications dr. ing. Eugen COCA Universitatea Stefan cel Mare din Suceava Facultatea de Inginerie Electrica PLC - Power Line Communications dr. ing. Eugen COCA Universitatea Stefan

More information

ARBORI AVL. (denumiti dupa Adelson-Velskii si Landis, 1962)

ARBORI AVL. (denumiti dupa Adelson-Velskii si Landis, 1962) ARBORI AVL (denumiti dupa Adelson-Velskii si Landis, 1962) Georgy Maximovich Adelson-Velsky (Russian: Гео ргий Макси мович Адельсо н- Ве льский; name is sometimes transliterated as Georgii Adelson-Velskii)

More information

Textul si imaginile din acest document sunt licentiate. Codul sursa din acest document este licentiat. Attribution-NonCommercial-NoDerivs CC BY-NC-ND

Textul si imaginile din acest document sunt licentiate. Codul sursa din acest document este licentiat. Attribution-NonCommercial-NoDerivs CC BY-NC-ND Textul si imaginile din acest document sunt licentiate Attribution-NonCommercial-NoDerivs CC BY-NC-ND Codul sursa din acest document este licentiat Public-Domain Esti liber sa distribui acest document

More information

DECLARAȚIE DE PERFORMANȚĂ Nr. 101 conform Regulamentului produselor pentru construcții UE 305/2011/UE

DECLARAȚIE DE PERFORMANȚĂ Nr. 101 conform Regulamentului produselor pentru construcții UE 305/2011/UE S.C. SWING TRADE S.R.L. Sediu social: Sovata, str. Principala, nr. 72, judetul Mures C.U.I. RO 9866443 Nr.Reg.Com.: J 26/690/1997 Capital social: 460,200 lei DECLARAȚIE DE PERFORMANȚĂ Nr. 101 conform Regulamentului

More information

Fenomene electrostatice şi materiale dielectrice. Modelare experimentală şi numerică şi aplicaţii industriale.

Fenomene electrostatice şi materiale dielectrice. Modelare experimentală şi numerică şi aplicaţii industriale. REZUMAT Fenomene electrostatice şi materiale dielectrice. Modelare experimentală şi numerică şi aplicaţii industriale. Lucrarea de faţă prezintă succint, dar argumentat, activitatea profesională desfăşurată

More information

Normalizarea tăriei sonore şi nivelul maxim permis al semnalelor audio

Normalizarea tăriei sonore şi nivelul maxim permis al semnalelor audio EBU Recomandarea R 128 Normalizarea tăriei sonore şi nivelul maxim permis al semnalelor audio Status: Recomandare EBU This informal translation of EBU R 128 into Romanian has been kindly provided by Mr

More information

ASPECTS REGARDING THE ELECTRICAL RESISTIVITY SOFTWARE MEASUREMENTS ON INSULATING MATERIALS USING 6517A HI-R SWEEP TEST PROGRAM

ASPECTS REGARDING THE ELECTRICAL RESISTIVITY SOFTWARE MEASUREMENTS ON INSULATING MATERIALS USING 6517A HI-R SWEEP TEST PROGRAM BULETINUL INSTITUTULUI POLITEHNIC DIN IAŞI Publicat de Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iaşi Tomul LVII (LXI), Fasc. 4, 2011 SecŃia ELECTROTEHNICĂ. ENERGETICĂ. ELECTRONICĂ ASPECTS REGARDING THE

More information

MS POWER POINT. s.l.dr.ing.ciprian-bogdan Chirila

MS POWER POINT. s.l.dr.ing.ciprian-bogdan Chirila MS POWER POINT s.l.dr.ing.ciprian-bogdan Chirila chirila@cs.upt.ro http://www.cs.upt.ro/~chirila Pornire PowerPoint Pentru accesarea programului PowerPoint se parcurg următorii paşi: Clic pe butonul de

More information

GHID DE TERMENI MEDIA

GHID DE TERMENI MEDIA GHID DE TERMENI MEDIA Definitii si explicatii 1. Target Group si Universe Target Group - grupul demografic care a fost identificat ca fiind grupul cheie de consumatori ai unui brand. Toate activitatile

More information

ACTA TECHNICA NAPOCENSIS

ACTA TECHNICA NAPOCENSIS 143 TECHNICAL UNIVERSITY OF CLUJ-NAPOCA ACTA TECHNICA NAPOCENSIS Series: Applied Mathematics, Mechanics, and Engineering Vol. 59, Issue I, March, 2016 AUTOMATED EQUIPMENT FOR STAMPED SHEET METAL PARTS

More information

SPECIFICAŢIE TEHNICĂ S.T. nr. 15 / 2010

SPECIFICAŢIE TEHNICĂ S.T. nr. 15 / 2010 S.C. ELECTRICA S.A. SPECIFICAŢIE TEHNICĂ S.T. nr. 15 / 2010 SISTEM TERMOGRAFIC ÎN INFRAROŞU PENTRU MENTENANŢA PREVENTIVĂ / PREDICTIVĂ A INSTALAŢIILOR ELECTRICE DE DISTRIBUŢIE Rev. 1/2010 Nr. pagini : 8

More information

SPEED CONTROL OF DC MOTOR USING FOUR-QUADRANT CHOPPER AND BIPOLAR CONTROL STRATEGY

SPEED CONTROL OF DC MOTOR USING FOUR-QUADRANT CHOPPER AND BIPOLAR CONTROL STRATEGY SPEED CONTROL OF DC MOTOR USING FOUR-QUADRANT CHOPPER AND BIPOLAR CONTROL STRATEGY TEGY Lecturer Eng. Ciprian AFANASOV PhD, Assoc. Prof. Eng. Mihai RAŢĂ PhD, Assoc. Prof. Eng. Leon MANDICI PhD Ştefan cel

More information

Updating the Nomographical Diagrams for Dimensioning the Concrete Slabs

Updating the Nomographical Diagrams for Dimensioning the Concrete Slabs Acta Technica Napocensis: Civil Engineering & Architecture Vol. 57, No. 1 (2014) Journal homepage: http://constructii.utcluj.ro/actacivileng Updating the Nomographical Diagrams for Dimensioning the Concrete

More information

Caracterizarea electrica si optica a unor filme subtiri. Partea I: Tehnici de depunere de filme subtiri STUDENT: LAZAR OANA

Caracterizarea electrica si optica a unor filme subtiri. Partea I: Tehnici de depunere de filme subtiri STUDENT: LAZAR OANA Caracterizarea electrica si optica a unor filme subtiri Partea I: Tehnici de depunere de filme subtiri STUDENT: LAZAR OANA INTRODUCERE Filmul subtire strat de material cu grosimea de ordinul nanometrilor

More information

EN teava vopsita cu capete canelate tip VICTAULIC

EN teava vopsita cu capete canelate tip VICTAULIC ArcelorMittal Tubular Products Iasi SA EN 10217-1 teava vopsita cu capete canelate tip VICTAULIC Page 1 ( 4 ) 1. Scop Documentul specifica cerintele tehnice de livrare pentru tevi EN 10217-1 cu capete

More information

Eficiența energetică în industria românească

Eficiența energetică în industria românească Eficiența energetică în industria românească Creșterea EFICIENȚEI ENERGETICE în procesul de ardere prin utilizarea de aparate de analiză a gazelor de ardere București, 22.09.2015 Karsten Lempa Key Account

More information

ANTICOLLISION ALGORITHM FOR V2V AUTONOMUOS AGRICULTURAL MACHINES ALGORITM ANTICOLIZIUNE PENTRU MASINI AGRICOLE AUTONOME TIP V2V (VEHICLE-TO-VEHICLE)

ANTICOLLISION ALGORITHM FOR V2V AUTONOMUOS AGRICULTURAL MACHINES ALGORITM ANTICOLIZIUNE PENTRU MASINI AGRICOLE AUTONOME TIP V2V (VEHICLE-TO-VEHICLE) ANTICOLLISION ALGORITHM FOR VV AUTONOMUOS AGRICULTURAL MACHINES ALGORITM ANTICOLIZIUNE PENTRU MASINI AGRICOLE AUTONOME TIP VV (VEHICLE-TO-VEHICLE) 457 Florin MARIAŞIU*, T. EAC* *The Technical University

More information

Lista de lucrări. Candidat: PRISACARIU VASILE. a. Lista a celor mai relevante 10 lucrări

Lista de lucrări. Candidat: PRISACARIU VASILE. a. Lista a celor mai relevante 10 lucrări a. Lista a celor mai relevante 10 lucrări Lista de lucrări 1 Cîrciu I., Luculescu D., Prisacariu V., Mihai E., Rotaru C., Theoretical Analysis and Experimental Researches regarding the Asymmetrical Fluid

More information

ANALIZA COMPORTAMENTULUI LA DESCĂRCARE PENTRU O BATERIE LiFePO 4 UTILIZATĂ LA UN ATV ELECTRIC

ANALIZA COMPORTAMENTULUI LA DESCĂRCARE PENTRU O BATERIE LiFePO 4 UTILIZATĂ LA UN ATV ELECTRIC ANALIZA COMPORTAMENTULUI LA DESCĂRCARE PENTRU O BATERIE LiFePO 4 UTILIZATĂ LA UN ATV ELECTRIC Emilian LEFTER, Bogdan-Adrian ENACHE, Ştefan OPREA Universitatea din Piteşti, str. Târgu din Vale, nr. 1, 110040,

More information

LIDER ÎN AMBALAJE EXPERT ÎN SISTEMUL BRAILLE

LIDER ÎN AMBALAJE EXPERT ÎN SISTEMUL BRAILLE LIDER ÎN AMBALAJE EXPERT ÎN SISTEMUL BRAILLE BOBST EXPERTFOLD 80 ACCUBRAILLE GT Utilajul ACCUBRAILLE GT Bobst Expertfold 80 Aplicarea codului Braille pe cutii a devenit mai rapidă, ușoară și mai eficientă

More information

INSTRUMENTE DE MARKETING ÎN PRACTICĂ:

INSTRUMENTE DE MARKETING ÎN PRACTICĂ: INSTRUMENTE DE MARKETING ÎN PRACTICĂ: Marketing prin Google CUM VĂ AJUTĂ ACEST CURS? Este un curs util tuturor celor implicați în coordonarea sau dezvoltarea de campanii de marketingși comunicare online.

More information

Anexa nr. 1 la Hotărârea nr. 245 din Standarde moldovenești adoptate

Anexa nr. 1 la Hotărârea nr. 245 din Standarde moldovenești adoptate # Indicativul standardului moldovenesc 1 SM EN 300 224 română Serviciu mobil terestru. Echipamente radio pentru utilizarea într-un serviciu de paging în domeniul de frecvenţă de la 25 MHz până la 470 MHz.

More information

Capete terminale şi adaptoare pentru cabluri de medie tensiune. Fabricaţie Südkabel Germania

Capete terminale şi adaptoare pentru cabluri de medie tensiune. Fabricaţie Südkabel Germania CAPETE TERMINALE ŞI ADAPTOARE PENTRU CABLURI DE MEDIE TENSIUNE Capete terminale şi adaptoare pentru cabluri de medie tensiune. Fabricaţie Südkabel Germania Terminale de interior pentru cabluri monopolare

More information

INFORMAȚII DESPRE PRODUS. FLEXIMARK Stainless steel FCC. Informații Included in FLEXIMARK sample bag (article no. M )

INFORMAȚII DESPRE PRODUS. FLEXIMARK Stainless steel FCC. Informații Included in FLEXIMARK sample bag (article no. M ) FLEXIMARK FCC din oțel inoxidabil este un sistem de marcare personalizată în relief pentru cabluri și componente, pentru medii dure, fiind rezistent la acizi și la coroziune. Informații Included in FLEXIMARK

More information

Class D Power Amplifiers

Class D Power Amplifiers Class D Power Amplifiers A Class D amplifier is a switching amplifier based on pulse-width modulation (PWM) techniques Purpose: high efficiency, 80% - 95%. The reduction of the power dissipated by the

More information

LINEAR VOLTAGE-TO-CURRENT CONVERTER WITH SMALL AREA

LINEAR VOLTAGE-TO-CURRENT CONVERTER WITH SMALL AREA BULETINUL INSTITUTULUI POLITEHNIC DIN IAŞI Publicat de Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iaşi Tomul LXI (LXV), Fasc. 1, 2015 Secţia ELECTROTEHNICĂ. ENERGETICĂ. ELECTRONICĂ LINEAR VOLTAGE-TO-CURRENT

More information

INFLUENŢA CÂMPULUI MAGNETIC ASUPRA GERMINĂRII "IN VITRO" LA PLANTE FURAJERE

INFLUENŢA CÂMPULUI MAGNETIC ASUPRA GERMINĂRII IN VITRO LA PLANTE FURAJERE INFLUENŢA CÂMPULUI MAGNETIC ASUPRA GERMINĂRII "IN VITRO" LA PLANTE FURAJERE T.Simplăceanu, Dorina Brătfălean*, C.Bindea, D.Pamfil*, St.Popescu Institutul Naţional de Cercetere-Dezvoltare pentru Tehnologii

More information

Documentaţie Tehnică

Documentaţie Tehnică Documentaţie Tehnică Verificare TVA API Ultima actualizare: 27 Aprilie 2018 www.verificaretva.ro 021-310.67.91 / 92 info@verificaretva.ro Cuprins 1. Cum funcţionează?... 3 2. Fluxul de date... 3 3. Metoda

More information

Candlesticks. 14 Martie Lector : Alexandru Preda, CFTe

Candlesticks. 14 Martie Lector : Alexandru Preda, CFTe Candlesticks 14 Martie 2013 Lector : Alexandru Preda, CFTe Istorie Munehisa Homma - (1724-1803) Ojima Rice Market in Osaka 1710 devine si piata futures Parintele candlesticks Samurai In 1755 a scris The

More information

THE MEASUREMENT OF MAGNETIC FIELD IN TWO POWER DISTRIBUTION SUBSTATIONS

THE MEASUREMENT OF MAGNETIC FIELD IN TWO POWER DISTRIBUTION SUBSTATIONS BULETINUL INSTITUTULUI POLITEHNIC DIN IAŞI Publicat de Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iaşi Volumul 62 (66), Numărul 4, 2016 Secţia ELECTROTEHNICĂ. ENERGETICĂ. ELECTRONICĂ THE MEASUREMENT OF

More information

SAG MITTIGATION TECHNICS USING DSTATCOMS

SAG MITTIGATION TECHNICS USING DSTATCOMS Eng. Adrian-Alexandru Moldovan, PhD student Tehnical University of Cluj Napoca. REZUMAT. Căderile de tensiune sunt una dintre cele mai frecvente probleme care pot apărea pe o linie de producţie. Căderi

More information

ARE THE STATIC POWER CONVERTERS ENERGY EFFICIENT?

ARE THE STATIC POWER CONVERTERS ENERGY EFFICIENT? ARE THE STATIC POWER CONVERTERS ENERGY EFFICIENT? Ion POTÂRNICHE 1,, Cornelia POPESC, Mina GHEAMALINGA 1 Corresponding member of the Academy of Technical Sciences of Romania ICPE ACTEL S.A. Abstract: The

More information

Intensitatea tehnologică a exporturilor în anul 2012

Intensitatea tehnologică a exporturilor în anul 2012 Intensitatea tehnologică a exporturilor în anul 2012 Analiza i evoluţiei în timp a comerţului exterior conform intensităţii tehnologice prezintă o importanţă deosebită deoarece reflectă evoluţia calitativă

More information

Software Process and Life Cycle

Software Process and Life Cycle Software Process and Life Cycle Drd.ing. Flori Naghiu Murphy s Law: Left to themselves, things tend to go from bad to worse. Principiile de dezvoltare software Principiul Calitatii : asigurarea gasirii

More information

METODE NEDISTRUCTIVE PENTRU EVALUAREA INTEGRITATII STRUCTURILOR

METODE NEDISTRUCTIVE PENTRU EVALUAREA INTEGRITATII STRUCTURILOR METODE NEDISTRUCTIVE PENTRU EVALUAREA INTEGRITATII STRUCTURILOR Conf. dr. ing Cristian PETRE Structura curs/laborator 4 ore (2 + 2) la fiecare 2 saptamani Prima parte : prezentari teoretice Partea a II-a

More information

PACHETE DE PROMOVARE

PACHETE DE PROMOVARE PACHETE DE PROMOVARE Școala de Vară Neurodiab are drept scop creșterea informării despre neuropatie diabetică și picior diabetic în rândul tinerilor medici care sunt direct implicați în îngrijirea și tratamentul

More information

Ghid identificare versiune AWP, instalare AWP şi verificare importare certificat în Store-ul de Windows

Ghid identificare versiune AWP, instalare AWP şi verificare importare certificat în Store-ul de Windows Ghid identificare versiune AWP, instalare AWP 4.5.4 şi verificare importare certificat în Store-ul de Windows Data: 28.11.14 Versiune: V1.1 Nume fişiser: Ghid identificare versiune AWP, instalare AWP 4-5-4

More information

CAIETUL DE SARCINI Organizare evenimente. VS/2014/0442 Euro network supporting innovation for green jobs GREENET

CAIETUL DE SARCINI Organizare evenimente. VS/2014/0442 Euro network supporting innovation for green jobs GREENET CAIETUL DE SARCINI Organizare evenimente VS/2014/0442 Euro network supporting innovation for green jobs GREENET Str. Dem. I. Dobrescu, nr. 2-4, Sector 1, CAIET DE SARCINI Obiectul licitaţiei: Kick off,

More information

Nume şi Apelativ prenume Adresa Număr telefon Tip cont Dobânda Monetar iniţial final

Nume şi Apelativ prenume Adresa Număr telefon  Tip cont Dobânda Monetar iniţial final Enunt si descriere aplicatie. Se presupune ca o organizatie (firma, banca, etc.) trebuie sa trimita scrisori prin posta unui numar (n=500, 900,...) foarte mare de clienti pe care sa -i informeze cu diverse

More information

AUTOMATED MEASUREMENT SETUP FOR MICROCONTROLLERS AND MAGNETIC SENSORS

AUTOMATED MEASUREMENT SETUP FOR MICROCONTROLLERS AND MAGNETIC SENSORS U.P.B. Sci. Bull., Series C, Vol. 75, Iss. 1, 2013 ISSN 1454-234x AUTOMATED MEASUREMENT SETUP FOR MICROCONTROLLERS AND MAGNETIC SENSORS Răzvan DOCHIA 1, Daniela BOGDAN 2, Corneliu BURILEANU 3 În această

More information

Dispozitive Electronice şi Electronică Analogică Suport curs 02 Metode de analiză a circuitelor electrice. Divizoare rezistive.

Dispozitive Electronice şi Electronică Analogică Suport curs 02 Metode de analiză a circuitelor electrice. Divizoare rezistive. . egimul de curent continuu de funcţionare al sistemelor electronice În acest regim de funcţionare, valorile mărimilor electrice ale sistemului electronic sunt constante în timp. Aşadar, funcţionarea sistemului

More information

SINGULAR PERTURBATION DETECTION USING WAVELET FUNCTION REPRESENTATION

SINGULAR PERTURBATION DETECTION USING WAVELET FUNCTION REPRESENTATION U.P.B. Sci. Bull., Series C, Vol. 7, No., 8 ISSN 454-34x SINGULAR PERTURBATION DETECTION USING WAVELET FUNCTION REPRESENTATION Dan OLARU, Mihai Octavian POPESCU Calitatea distribuţiei energiei electrice

More information

INPUT MODELLING USING STATISTICAL DISTRIBUTIONS AND ARENA SOFTWARE

INPUT MODELLING USING STATISTICAL DISTRIBUTIONS AND ARENA SOFTWARE Annals of the Academy of Romanian Scientists Online Edition Series on Engineering Sciences ISSN 2066 8570 Volume 7, Number 1/2015 63 INPUT MODELLING USING STATISTICAL DISTRIBUTIONS AND ARENA SOFTWARE Elena

More information

Olimpiad«Estonia, 2003

Olimpiad«Estonia, 2003 Problema s«pt«m nii 128 a) Dintr-o tabl«p«trat«(2n + 1) (2n + 1) se ndep«rteaz«p«tr«telul din centru. Pentru ce valori ale lui n se poate pava suprafata r«mas«cu dale L precum cele din figura de mai jos?

More information

AN ALGORITHM FOR THE ADAPTIVE CONTROL OF ANTI HAIL MISSILE LAUNCH RAMPS

AN ALGORITHM FOR THE ADAPTIVE CONTROL OF ANTI HAIL MISSILE LAUNCH RAMPS BULETINUL INSTITUTULUI POLITEHNIC DIN IAŞI Publicat de Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iaşi Volumul 64 (68), Numărul 2, 2018 Secţia ELECTROTEHNICĂ. ENERGETICĂ. ELECTRONICĂ AN ALGORITHM FOR THE

More information

SCIENTIFIC AND TECHNOLOGICAL INNOVATION

SCIENTIFIC AND TECHNOLOGICAL INNOVATION Annals of the Academy of Romanian Scientists Series on Science and Technology of Information ISSN 2066-8570 Volume 3, Number 2/2011 93 SCIENTIFIC AND TECHNOLOGICAL INNOVATION Gabriel I. NASTASE 1, Dragos

More information

testo 926 Instrument complet pentru măsurarea temperaturii

testo 926 Instrument complet pentru măsurarea temperaturii Termometru (1-canal) testo 926 Instrument complet pentru măsurarea temperaturii Ideal pentru aplicații din domeniul alimentar C Măsurare wireless cu sonde radio (opțional) Alarmă acustică (valori limită

More information

Calculatoare Numerice II Interfaţarea unui dispozitiv de teleghidare radio cu portul paralel (MGSH Machine Guidance SHell) -proiect-

Calculatoare Numerice II Interfaţarea unui dispozitiv de teleghidare radio cu portul paralel (MGSH Machine Guidance SHell) -proiect- Universitatea Politehnica Bucureşti Facultatea de Automaticăşi Calculatoare Calculatoare Numerice II Interfaţarea unui dispozitiv de teleghidare radio cu portul paralel (MGSH Machine Guidance SHell) -proiect-

More information

ISBN-13:

ISBN-13: Regresii liniare 2.Liniarizarea expresiilor neliniare (Steven C. Chapra, Applied Numerical Methods with MATLAB for Engineers and Scientists, 3rd ed, ISBN-13:978-0-07-340110-2 ) Există cazuri în care aproximarea

More information

Evoluția pieței de capital din România. 09 iunie 2018

Evoluția pieței de capital din România. 09 iunie 2018 Evoluția pieței de capital din România 09 iunie 2018 Realizări recente Realizări recente IPO-uri realizate în 2017 și 2018 IPO în valoare de EUR 312.2 mn IPO pe Piața Principală, derulat în perioada 24

More information

CERCETĂRI PRIVIND SOLICITĂRILE TERMICE ALE MECANISMULUI DE FRÂNARE ŞI INFLUENŢA LOR ASUPRA SIGURANȚEI CIRCULAȚIEI

CERCETĂRI PRIVIND SOLICITĂRILE TERMICE ALE MECANISMULUI DE FRÂNARE ŞI INFLUENŢA LOR ASUPRA SIGURANȚEI CIRCULAȚIEI CERCETĂRI PRIVIND SOLICITĂRILE TERMICE ALE MECANISMULUI DE FRÂNARE ŞI INFLUENŢA LOR ASUPRA SIGURANȚEI CIRCULAȚIEI Ștefan VOLOACĂ 1, Gheorghe FRĂȚILĂ 2 1 Universitatea Politehnica din București 2 Membru

More information

Reţele Neuronale Artificiale în MATLAB

Reţele Neuronale Artificiale în MATLAB Reţele Neuronale Artificiale în MATLAB Programul MATLAB dispune de o colecţie de funcţii şi interfeţe grafice, destinate lucrului cu Reţele Neuronale Artificiale, grupate sub numele de Neural Network Toolbox.

More information

PROCEDURA PRIVIND DECONTURILE. 2. Domeniu de aplicare Procedura se aplică în cadrul Universităţii Tehnice Cluj-Napoca

PROCEDURA PRIVIND DECONTURILE. 2. Domeniu de aplicare Procedura se aplică în cadrul Universităţii Tehnice Cluj-Napoca PROCEDURA PRIVIND DECONTURILE 1. Scpul: Descrie structura si mdul de elabrare si prezentare a prcedurii privind dcumentele care trebuie intcmite si cursul acestra, atunci cind persana efectueaza un decnt.

More information

Prelucrarea numerică a semnalelor

Prelucrarea numerică a semnalelor Prelucrarea numerică a semnalelor Assoc.Prof. Lăcrimioara GRAMA, Ph.D. http://sp.utcluj.ro/teaching_iiiea.html 27 februarie 2017 Lăcrimioara GRAMA (sp.utcluj.ro) Prelucrarea numerică a semnalelor 27 februarie

More information

A PATRA CONFERINŢĂ A HIDROENERGETICIENILOR DIN ROMÂNIA,

A PATRA CONFERINŢĂ A HIDROENERGETICIENILOR DIN ROMÂNIA, A PATRA CONFERINŢĂ A HIDROENERGETICIENILOR DIN ROMÂNIA, Dorin Pavel TEHNOLOGII MODERNE DE CENTRARE A ARBORILOR ÎN ROTAŢIE ŞI DE PREDICŢIE A DEFECTELOR ÎN LAGĂRE, PRIN MĂSURAREA VIBRAŢIILOR Liviu GHEORGHIU

More information

Metoda de modelare a funcţionării celulelor fotovoltaice exploatate în condiţii naturale

Metoda de modelare a funcţionării celulelor fotovoltaice exploatate în condiţii naturale Analele Universităţii Constantin Brâncuşi din Târgu Jiu, Seria Inginerie, Nr. 3/212 Metoda de modelare a funcţionării celulelor fotovoltaice exploatate în condiţii naturale Grigoriu Mircea 1, Preda Liliana

More information

COMUNICAȚII INFORMATIZARE

COMUNICAȚII INFORMATIZARE COMUNICAȚII INFORMATIZARE 120 Migrare servicii telefonie la Vodafone S-a asigurat suportul tehnic și s-a colaborat cu echipele Vodafone la portarea numerelor UPT și migrarea infrastructuri: 1200 linii

More information

A NOVEL ACTIVE INDUCTOR WITH VOLTAGE CONTROLLED QUALITY FACTOR AND SELF-RESONANT FREQUENCY

A NOVEL ACTIVE INDUCTOR WITH VOLTAGE CONTROLLED QUALITY FACTOR AND SELF-RESONANT FREQUENCY BULETINUL INSTITUTULUI POLITEHNIC DIN IAŞI Publicat de Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iaşi Tomul LX (LXIV), Fasc. 4, 2014 Secţia ELECTROTEHNICĂ. ENERGETICĂ. ELECTRONICĂ A NOVEL ACTIVE INDUCTOR

More information

Excel Advanced. Curriculum. Școala Informală de IT. Educație Informală S.A.

Excel Advanced. Curriculum. Școala Informală de IT. Educație Informală S.A. Excel Advanced Curriculum Școala Informală de IT Tel: +4.0744.679.530 Web: www.scoalainformala.ro / www.informalschool.com E-mail: info@scoalainformala.ro Cuprins 1. Funcții Excel pentru avansați 2. Alte

More information

D în această ordine a.î. AB 4 cm, AC 10 cm, BD 15cm

D în această ordine a.î. AB 4 cm, AC 10 cm, BD 15cm Preparatory Problems 1Se dau punctele coliniare A, B, C, D în această ordine aî AB 4 cm, AC cm, BD 15cm a) calculați lungimile segmentelor BC, CD, AD b) determinați distanța dintre mijloacele segmentelor

More information

DE CE SĂ DEPOZITAŢI LA NOI?

DE CE SĂ DEPOZITAŢI LA NOI? DEPOZITARE FRIGORIFICĂ OFERIM SOLUŢII optime şi diversificate în domeniul SERVICIILOR DE DEPOZITARE FRIGORIFICĂ, ÎNCHIRIERE DE DEPOZIT FRIGORIFIC CONGELARE, REFRIGERARE ŞI ÎNCHIRIERE DE SPAŢII FRIGORIFICE,

More information

METHODS FOR VALUE ANALYSIS INTEGRATED IN A NETWORK FOR TECHNOLOGICAL TRANSFER

METHODS FOR VALUE ANALYSIS INTEGRATED IN A NETWORK FOR TECHNOLOGICAL TRANSFER U.P.B. Sci. Bull., Series D, Vol. 72, Iss. 3, 2010 ISSN 1454-2358 METHODS FOR VALUE ANALYSIS INTEGRATED IN A NETWORK FOR TECHNOLOGICAL TRANSFER Ioan Dan FILIPOIU 1, Paul SVASTA 2, Nicoleta CĂRUŢAŞU 3,

More information

Generatorul cu flux axial cu stator interior nemagnetic-model de laborator.

Generatorul cu flux axial cu stator interior nemagnetic-model de laborator. Generatorul cu flux axial cu stator interior nemagnetic-model de laborator. Pentru identificarea performanţelor la funţionarea în sarcină la diferite trepte de turaţii ale generatorului cu flux axial fară

More information

LINEAR CURRENT-TO-FREQUENCY CONVERTER WITH WIDE OUTPUT RANGE

LINEAR CURRENT-TO-FREQUENCY CONVERTER WITH WIDE OUTPUT RANGE BULETINUL INSTITUTULUI POLITEHNIC DIN IAŞI Publicat de Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iaşi Volumul 62 (66), Numărul 1, 2016 Secţia ELECTROTEHNICĂ. ENERGETICĂ. ELECTRONICĂ LINEAR CURRENT-TO-FREQUENCY

More information

Update firmware aparat foto

Update firmware aparat foto Update firmware aparat foto Mulţumim că aţi ales un produs Nikon. Acest ghid descrie cum să efectuaţi acest update de firmware. Dacă nu aveţi încredere că puteţi realiza acest update cu succes, acesta

More information

Modalitǎţi de clasificare a datelor cantitative

Modalitǎţi de clasificare a datelor cantitative Modalitǎţi de clasificare a datelor cantitative Modul de stabilire a claselor determinarea pragurilor minime şi maxime ale fiecǎrei clase - determinǎ modul în care sunt atribuite valorile fiecǎrei clase

More information

FINITE ELEMENT METHOD MODELING OF BRUSHLESS DC SERVOMOTOR WITH FRACTIONAL NUMBER OF SLOTS PER POLE

FINITE ELEMENT METHOD MODELING OF BRUSHLESS DC SERVOMOTOR WITH FRACTIONAL NUMBER OF SLOTS PER POLE BULETINUL INSTITUTULUI POLITEHNIC DIN IAŞI Publicat de Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iaşi Tomul LVIII (LXII), Fasc. 4, 2012 Secţia ELECTROTEHNICĂ. ENERGETICĂ. ELECTRONICĂ FINITE ELEMENT METHOD

More information

O ALTERNATIVĂ MODERNĂ DE ÎNVĂŢARE

O ALTERNATIVĂ MODERNĂ DE ÎNVĂŢARE WebQuest O ALTERNATIVĂ MODERNĂ DE ÎNVĂŢARE Cuvinte cheie Internet WebQuest constructivism suport educational elemente motivationale activitati de grup investigatii individuale Introducere Impactul tehnologiilor

More information

Lucrări ştiinţifice și cărţi în domeniul disciplinelor din postul didactic

Lucrări ştiinţifice și cărţi în domeniul disciplinelor din postul didactic Lucrări ştiinţifice și cărţi în domeniul disciplinelor din postul didactic A. Teza de doctorat: Tema: Contribuții la studiul cinematic și dinamic al sistemelor mecanice caracterizate prin modificări rapide

More information

ON THE TRANSIENTS OPTIMIZATION AND THE POWER FACTOR CORRECTION OF THE STATIC CONVERTERS

ON THE TRANSIENTS OPTIMIZATION AND THE POWER FACTOR CORRECTION OF THE STATIC CONVERTERS U.P.B. Sci. Bull., Series C, Vol. 70, No. 1, 2008 ISSN 1454-234x ON THE TRANSIENTS OPTIMIZATION AND THE POWER FACTOR CORRECTION OF THE STATIC CONVERTERS N. FULGA 1, M. O. POPESCU 2, Claudia POPESCU 3 Obiectivul

More information

CHAMPIONS LEAGUE 2017 SPONSOR:

CHAMPIONS LEAGUE 2017 SPONSOR: NOUA STRUCTURĂ a Ch League Pe viitor numai fosta divizie A va purta numele Champions League. Fosta divizie B va purta numele Challenger League iar fosta divizie C se va numi Promotional League. CHAMPIONS

More information

MASTER Disciplina: Biomecanică

MASTER Disciplina: Biomecanică MASTER Disciplina: Biomecanică Activităţile întreprinse în cadrul disciplinei de Biomecanică se desfăşoară pe două direcţii: Direcţie prioritară Activitate de curs; Direcţie secundară Activitate de seminar.

More information

ANALIZA METODELOR SI SISTEMELOR DE CONGELARE A CĂPSUNILOR PRIN SIMULARE NUMERICĂ

ANALIZA METODELOR SI SISTEMELOR DE CONGELARE A CĂPSUNILOR PRIN SIMULARE NUMERICĂ ANALIZA METODELOR SI SISTEMELOR DE CONGELARE A CĂPSUNILOR PRIN SIMULARE NUMERICĂ Adrian-Gabriel GHIAUS Universitatea Tehnică de Constructii Bucuresti, e-mail: ghiaus@instalatii.utcb.ro Catalina VASILESCU

More information

USING SERIAL INDUSTRIAL ROBOTS IN CNC MILLING PROCESESS

USING SERIAL INDUSTRIAL ROBOTS IN CNC MILLING PROCESESS BULETINUL INSTITUTULUI POLITEHNIC DIN IAŞI Publicat de Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iaşi Tomul LXI (LXV), Fasc. 3, 2015 Secţia CONSTRUCŢII DE MAŞINI USING SERIAL INDUSTRIAL ROBOTS IN CNC MILLING

More information

EXPERIMENTAL RESULTS REGARDING STRUCTURAL RESPONSE OF BOLTED AND HYBRID CONNECTIONS FOR PULTRUDED ELEMENTS

EXPERIMENTAL RESULTS REGARDING STRUCTURAL RESPONSE OF BOLTED AND HYBRID CONNECTIONS FOR PULTRUDED ELEMENTS BULETINUL INSTITUTULUI POLITEHNIC DIN IAŞI Publicat de Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iaşi Tomul LIX (LXIII), Fasc. 6, 2013 Secţia CONSTRUCŢII. ARHITECTURĂ EXPERIMENTAL RESULTS REGARDING STRUCTURAL

More information

La fereastra de autentificare trebuie executati urmatorii pasi: 1. Introduceti urmatoarele date: Utilizator: - <numarul dvs de carnet> (ex: "9",

La fereastra de autentificare trebuie executati urmatorii pasi: 1. Introduceti urmatoarele date: Utilizator: - <numarul dvs de carnet> (ex: 9, La fereastra de autentificare trebuie executati urmatorii pasi: 1. Introduceti urmatoarele date: Utilizator: - (ex: "9", "125", 1573" - se va scrie fara ghilimele) Parola: -

More information

Managementul Proiectelor Software Metode de dezvoltare

Managementul Proiectelor Software Metode de dezvoltare Platformă de e-learning și curriculă e-content pentru învățământul superior tehnic Managementul Proiectelor Software Metode de dezvoltare 2 Metode structurate (inclusiv metodele OO) O mulțime de pași și

More information