TEHNOLOGIA DE PREPARARE A FULLERENELOR C 60

Size: px
Start display at page:

Download "TEHNOLOGIA DE PREPARARE A FULLERENELOR C 60"

Transcription

1 Cercetare 25 TEHNOLOGIA DE PREPARARE A FULLERENELOR C 60 Conf. univ. dr. Petru LOZOVANU UNIVERSITATEA DE STAT DIN MOLDOVA FACULTATEA DE FIZICĂ ANALIZA CALITATIVĂ ÎN PROCESUL DE SINTEZĂ A FULLERENELOR Componenţa funinginii şi a precipitatului obţinut în procesul descompunerii electrozilor de grafit în arc voltaic [1] este determinată de mai mulţi factori tehnologici: presiunea gazului de amortizare, intensitatea curentului, diametrul electrodului etc. Pentru a stabili condiţiile optime ale procesului tehnologic de sinteză a carbonului C 60 a fost cercetată compoziţia funinginii şi a precipitatului depus pe electrodul fix. Printre metodele eficiente de studiere a structurii şi compoziţiei substanţelor care se folosesc în tehnologiile moderne de sinteză a carbonului C 60 sunt difracţia razelor X, spectrometria de masă şi analiza spectrală de emisie. Iniţial s-a efectuat analiza calitativă a electrozilor utilizaţi, fiind studiate pentru aceasta spectrele de emisie ale barelor de grafit şi ale blocului masiv de grafit din care a fost confecţionat electrodul fix. Spectrele de emisie au fost trasate cu ajutorul spectrografului DFS-8, având rezoluţia de 0,6 nm/mm. Spectrele de emisie ale eşantioanelor au fost comparate cu cele ale etaloanelor calibrate la concentraţia impurităţilor de 10-3 până la 10-6 % at. Gradul de puritate a funinginii obţinute în urma descompunerii grafitului a fost estimat prin metoda analizei spectrale de emisie, în urma căreia au fost detectate mici cantităţi de Fe ( 10-5 % at.), Ca ( % at.) şi Cu ( % at.). Deoarece atomii de Fe, Ca şi Cu nu au fost detectaţi ca atomi impuritari în electrozii de grafit, nici în gazul de amortizare, rezultă că impurităţile au apărut ca rezultat al colectării funinginii de pe suprafaţa interioară a incintei de lucru şi de pe suporturile conductoare de curent electric care se încălzesc pe parcursul sintezei. Analiza structurală a grafitului, funinginii si a precipitatului a fost efectuată cu ajutorul difractometrului Dron-2,0. În calitate de sursă de radiaţie X s-a folosit un tub cu anod de cupru. Radiaţia caracteristică a cuprului a fost filtrată cu un set de filtre metalice transparente pentru linia K α [2], [3], [4]. În fig. 1, 2 şi 3 sunt prezentate difractogramele grafitului, funinginii şi precipitatului. Fig. 1. Difractograma grafitului.

2 26 Cercetare Cum se vede din fig. 1, difractograma eşantionului din grafit conţine un şir de maxime de reflexie, caracteristice stării policristaline a grafitului, şi anume: a (2θ=12,55 o ), b (2θ=26,35 o ), c (2θ=42,64 o ), d (2θ=44,86 o ), e (2θ=54,27 o ), f (2θ=60,0 o ), g (2θ=77,84 o ), h (2θ=84,18 o ), i(2θ=86,99 o ), j (2θ=94,59 o ), k (2θ=102,14 o ). Fig. 2. Difractograma funinginii. În fig. 2 este reprezentată difractograma funinginii proaspăt colectată. Maximul de reflexie A, localizat în vecinătatea unghiului 2θ=17,5 o, este bine cunoscut ca o particularitate caracteristică a cristalului fullerenei C 60 şi planului cristalografic {220}, iar linia B (2θ=21 o ) se identifică cu unghiul de difracţie de la planul cristalografic {112}. Maximele b (2θ=26,5 o ) şi c (2θ=44,5 o ) sunt comune funinginii şi electrodului de grafit. Odată cu creşterea concentraţiei fullerenei C 60 în funingine, intensitatea maximelor caracteristice creşte. Prin urmare, din analiza difractogramelor se poate estima cantitatea procentuală a fragmentelor (C 2, C 60, grafit) în funingine. Fig. 3. Difractograma precipitatului.

3 Cercetare 27 În fig. 3 este prezentată difractograma obţinută pentru precipitatul depus pe electrodul fix în urma descompunerii grafitului în arc voltaic. Din comparaţia fig. 1 şi 3 rezultă că difractograma precipitatului este mult mai săracă în particularităţi şi conţine 6 maxime bine pronunţate: a (2θ=13 o ), b (2θ=26,5 o ), c (2θ=44,5 o ), d (2θ=54,5 o ), k (2θ=77,5 o ), l (2θ=84 o ). Practic au dispărut maximele de la unghiurile mari de difracţie e (2θ=60 o ), m (2θ=87 o ), n (2θ=102 o ), iar intensitatea maximelor c (2θ=44,5 o ), d (2θ=54,5 o ) s-a micşorat esenţial. Rezultatele obţinute dovedesc că precipitatul conţine microcristale de grafit care nu s-au fragmentat în procesul evaporării şi clusteri de carbon de ordin inferior. Masa precipitatului depinde de intensitatea curentului şi de viteza de deplasare a electrodului mobil. În fig. 4 este prezentată fotografia precipitatului obţinut la descompunerea electrodului de grafit în arc voltaic, alimentat cu curent continuu (U=18 V, I=75 A) la presiunea gazului de amortizare p=50 Torr timp de 7200 s. Precipitatul are structură poroasă, formată din straturi de culoare metalică. Fig.4. Imaginea precipitatului depus pe electrodul fix. Fig. 5. Imaginea precipitatului depus pe electrodul fix la viteza maximă de deplasare a electrodului mobil. Fig. 6. Imaginea suprafeţei precipitatului.

4 28 Cercetare Imaginea fotografică a precipitatului depus pe electrodul fix la descompunerea electrodului mobil în arc voltaic, alimentat cu curent alternativ (U=12 V, I=100 A), în heliu ca gaz de amortizare la presiunea p=140 Torr timp de 1200 s, cu viteza de deplasare a electrodului v=7, m s (fig. 5), se deosebeşte esenţial după conţinut şi formă de cea în curent continuu. În fig. 6 este prezentată imaginea mărită a suprafeţei precipitatului în care se evidenţiază forma germenelor de creştere a straturilor. Structura suprafeţei precipitatului reprezintă un relief din figuri sferice, concrescute una în alta. SELECTAREA FULLERENELOR Productivitatea tehnologiei de obţinere a fullerenelor în mare măsură depinde de metoda de selectare din funingine şi de purificare. În literatura de specialitate sunt expuse mai multe concepţii referitor la procesul de formare a fullerenelor [5], [6]. Se presupune că formarea fullerenelor are loc nu numai în procesul de descompunere a grafitului prin intermediul gazului de amortizare, ci şi din clusteri de carbon de ordin mai inferior care, la dizolvarea funinginii în diferiţi dizolvanţi şi a tratării termice a soluţiei, se unesc în clusteri de ordin mai superior. Conform acestei concepţii, fullerenele s-ar putea obţine prin metode mult mai productive fără a folosi grafitul, prin acţiunea catalizatoare a dizolvantului. Fig. 7. Instalaţia pentru separarea fullerenelor din funingine. Pentru selectarea şi purificarea moleculelor de carbon C 60 prin metoda extragerii din soluţii se utilizată instalaţia prezentată schematic în fig. 7. În calitate de dizolvant mai frecvent se foloseşte toluenul. Soluţia de toluen devine saturată la concentraţia moleculelor de fullerene C 60 de 2,8 g/l. Creşterea temperaturii solventului până la 330 K conduce la mărirea concentraţiei moleculelor C 60 până la 2,95 g/l. Funinginea obţinută în urma descompunerii electrodului de grafit [1] se separă de particulele macroscopice şi se pune în paharul de cuarţ 3. Cu ajutorul încălzitorului 1 toluenul se încălzeşte până la temperatura de fierbere. După condensare pe răcitorul 4, vaporii de toluen cad în paharul 3 şi dizolvă funinginea. După ce paharul se umple, soluţia de toluen împreună cu fullerenele dizolvate se scurge în vasul 2. Acest proces continuă până la dizolvarea completă a fullerenelor din funingine. În continuare soluţia se fierbe până când se evaporă tot toluenul. Fullerenele în stare moleculară se depun sub formă de precipitat pe fundul şi pereţii vasului. Pentru excluderea impurităţilor de altă natură precipitatul se spală în eter. Praful obţinut este compus din microcristale de carbon C 60 şi are o culoare neagrăcenuşie.

5 Cercetare 29 Fig.8. Dependenţa densităţii optice de concentraţia soluţiei toluen-fullerene; 1 - λ = 470 nm; 2 - λ = 550 nm; 3 - λ = 600 nm. Testarea calitativă a concentraţiei fullerenelor în produsul primar se efectuează prin determinarea densităţii optice a soluţiei de fullerene în toluen. Ca soluţie cu concentraţia convenţională de o unitate (100%) se consideră soluţia obţinută la dizolvarea completă a unui gram de fullerene C 60 într-un litru de toluen. Cum se vede din fig. 8, densitatea optică a soluţiei creşte liniar la mărirea concentraţiei convenţionale a moleculelor de fullerene C 60. Totodată este evident că în domeniul nm sensibilitatea analizei creşte odată cu micşorarea lungimii de undă. Identificarea ordinului fullerenelor a fost efectuată prin metoda spectroscopiei absorbţionale în domeniul IR al spectrului. În urma cercetării funinginii obţinute în condiţii optime s-a constatat că cantitatea fullerenelor de ordin superior (C 70, C 84 ) este relativ mică. Fig. 9. Schema instalaţiei pentru selectarea fullerenelor din funingine. 1 dispozitiv pentru schimbarea paharului de cuarţ; 2 termocuplu; 3 pahar de cuarţ; 4 fullerene în formă de strat; 5 cilindru de grafit; 6 funingine; 7 încălzitor; 8 - suport de cuarţ. Pentru optimizarea procesului tehnologic de selectare a fullerenelor de ordine diferite

6 30 Cercetare din funingine este utilizată şi metoda termică de extracţie. În urma cercetării compoziţiei straturilor condensate pe suport de sticlă s-a stabilit că moleculele de fullerene C 60 se sublimează eficient din precipitat la temperaturi din intervalul K, iar în cazul moleculelor de fullerene de ordin mai superior temperatura de sublimare este în intervalul ( K). În fig. 9 este prezentată schematic instalaţia pentru selectarea fullerenelor din funingine prin metoda vaporizării termice. Funinginea separată de fracţiile macroscopice se tratează termic la temperatura de 473 K timp de o oră în vid (presiunea gazelor remanente 10-4 Torr), apoi temperatura încălzitorului se măreşte până la temperatura de sublimare a moleculelor de carbon C 60 ( K). Valoarea optimă a temperaturii de sublimare este de 600 K. Pe cale experimentală a fost stabilită legătura dintre timpul de sublimare completă (pentru faza dată) şi masa funinginii. La temperatura optimă, moleculele de carbon C 60 dintrun gram de funingine se sublimează complet în timp de 10 min. După aceasta, cu ajutorul dispozitivului de manipulare 1, se schimbă paharul de cuarţ 4 şi se măreşte temperatura pentru a colecta moleculele de ordin superior (C 70, C 84, ). Temperatura de 850 K s-a dovedit a fi suficientă pentru colectarea în paharul 4 a fullerenelor de ordin superior. În continuare, se colectează mecanic în colectorul 4 stratul de fullerene depus pe suprafaţa paharului sub formă de pulbere. În comparaţie cu metoda de separare a fullerenelor din soluţii, metoda termică are un şir de avantaje. În prima metodă, după evaporarea dizolvantului moleculele de fullerene necesită o purificare de impurităţile ce pot fi în dizolvant. Eliminarea moleculelor de dizolvant din moleculele de fullerene necesită o prelucrare termică de lungă durată în vid avansat. Un alt avantaj al metodei termice este reducerea timpului de separare. REFERINTE: 1. Lozovanu P. Fullerenele o nouă formă alotropică a carbonului. Fizica şi Tehnologiile Moderne. Vol. 2, nr. 3-4, A. A. Русаков. Рентгенография металлов. // М:. Атомиздат с. 3. Я. С. Уманский. Рентгенография металлов и полупроводников. // М.: Металлургия с. 4. Lozovanu P., Caraman M. Studiul interacţiunii carbonului C 60 în soluţii prin metoda spectroscopiei IR. // Conferinţa stiinţifico-didactică anuală. Chişinău. ULIM mai P Соколов В. И., Станкевич И. В. Фуллерены-новые аллотропные формы углерода: структура, электронное строение и химические свойства//успехи химии, т. 62 (5), с. 455, Лозовик Ю. В., Попов А. М. Образование и рост углеродных наноструктур фуллеренов, наночастиц, нанотрубок и конусов//уфн, т. 167 (7), с. 151, FIZICA STRATURILOR SUBŢIRI Prof. Drd. Viorica CHIOREAN nevimada@yahoo.com A. METODE DE OBŢINERE A STRATURILOR SUBŢIRI Obţinerea straturilor subţiri de semiconductori, metal, dielectric se poate face prin tehnica depunerii în vid sau în atmosferă inertă de presiune joasă. Domeniul de presiuni în care se lucrează este cuprins între 10 2 Torr şi Torr. Instalaţiile de vid folosite sunt

7 Cercetare 31 compuse din: o pompă mecanică, o pompă de difuzie cu ulei, capcane pentru vapori, un manometru cu termocuplu sau rezistenţă, un manometru de ionizare sau descărcare, incinta de vidat. În incinta de vidat se găsesc dispozitivele pentru depunerea straturilor subţiri, suport pentru substratul pe care urmează să fie depusă substanţa cercetată, un evaporator. Clasificarea metodelor: 1. Metoda de depunere prin evaporarea substanţei: a) evaporarea şi transportul substanţei ce conţine un singur element chimic; b) evaporarea substanţei ce conţine mai multe elemente. 2. Metode de depunere termică a straturilor subţiri: a) metoda exploziei firului; b) metoda arcului electric; c) metoda evaporării instantanee; d) metoda evaporãrii cu ajutorul laserului; e) metoda evaporãrii prin bombardare cu electroni; f) metoda evaporãrii cu ajutorul undelor electromagnetice de înaltă frecvenţă. 3. Metode chimice şi electro-chimice: a) metoda depunerii din fază gazoasă; b) metoda depunerii prin electroliză (galvanizare). 4. Metoda depunerii prin pulverizare catodică: a) pulverizare catodică în instalaţie de tip diodă; b) pulverizare catodică în instalaţie de tip triodă. METODA DE DEPUNERE PRIN EVAPORAREA SUBSTANŢEI a) Evaporarea şi transportul substanţei care conţine un singur element chimic. Când temperatura este suficient de ridicată substanţa se evaporă, iar apoi prin răcire se condensează pe substrat sub forma unui strat subţire. Între evaporator şi substrat trebuie să existe o distanţă mai mică decât drumul liber mediu al moleculelor gazului rezidual din incintă. Fracţia de molecule ale substanţei evaporate, împrăştiate pe moleculele gazului rezidual, este proporţională cu e - d/l unde d este distanţa dintre evaporator şi substrat, iar l este drumul liber mediu. Rata de evaporare de pe unitatea de suprafaţă a substanţei curate este dată de 1 expresia lui Langmuir N e = C pe MT molecule/(cm 2 s), unde C este o constantă, p e > 10-2 Torr este presiunea de echilibru la temperatura de evaporare a substanţei, T este temperatura vaporilor saturaţi şi M este masa moleculei. Masa evaporată de pe unitatea de suprafaţă a substanţei în unitatea de timp α M 2 m 0 = M N e = C1 pe (g/cm s). T Rata de depunere pe substrat va depinde de mai mulţi factori: rata de împrăştiere pe moleculele gazului rezidual 1, geometriile evaporatorului şi substratului, poziţia relativă a acestora şi de coeficientul de condensare. Uniformitatea

8 32 Cercetare stratului depus depinde de distribuţia pe suprafaţa substratului a ratei de depunere. În cazul ideal al unei surse punctuale şi al unui substrat plan distribuţia pe suprafaţa suportului a ratei de depunere va asculta de legea cosinusoidală a lui Knudsen: cos α / r 2. Grosimea stratului depus va respecta aceeaşi lege: D=D 0 cos θ / r 2 unde D 0 este grosimea stratului depus la intersecţia lui d cu substratul. b) Evaporarea substanţei ce conţine mai multe elemente. Elementele dintr-un compus disociat sau dintr-un aliaj se vor evapora cu rate diferite, ceea ce va determina o compoziţie a stratului diferită de a substanţei de origine. Metoda celor trei temperaturi (care a condus la rezultate bune) constă în evaporarea fiecãrui element din evaporator separat, compusul formându-se pe suport prin reacţia elementelor. Metoda se aplică şi la prepararea aliajelor sub forma stratului subţire. METODE DE DEPUNERE TERMICĂ A STRATURILOR SUBŢIRI Metoda evaporării prin bombardare cu electroni. Substanţa poate fi evaporată dacă este bombardată cu electroni de energie mare, de ordinul a câtorva kiloelectronvolţi. Configuraţia câmpului electric accelerator permite, pe de o parte, accelerarea electronilor până la energiile necesare iar, pe de altă parte, o formă a traiectoriilor astfel ca electronii să ajungă şi să lovească suprafaţa substanţei. Metoda este folosită la evaporarea metalelor greu fuzibile. Metoda arcului electric. Unul din electrozii arcului se evaporă datorită proceselor de descărcare electrică. Metoda este folosită la evaporarea metalelor greu fuzibile. Metoda evaporãrii cu ajutorul undelor electromagnetice de înaltă frecvenţă. Substanţa este încălzită cu ajutorul undelor elecrtio-magnetice până la evaporare. Metoda este indicată în cazul substanţelor care au temperatură mare de topire. METODE CHIMICE ŞI ELECTRO-CHIMICE Metoda depunerii din fază gazoasă. Substanţa evaporată într-o anume parte a instalaţiei este transportată cu ajutorul unui gaz până în locul unde se află suportul pe care se va depune. Metoda depunerii prin electroliză (galvanizare). Constă în depunerea, în procesul electrilozei pe suport, a substanţei formate dintr-un tip de ioni ai electrolitului. Metoda depunerii prin pulverizare catodică. Pulverizarea catodică constă în ejecţia atomilor din substanţa supusă bombardamentului ionilor pozitivi cu energii de ordinul kiloelectronvolţilor. Atomii ejectaţi se pot condensa sub formă de strat subţire pe substratul ales. B. PROPRIETĂŢI MAGNETICE ALE STRATURILOR SUBŢIRI Verificarea experimentală a teoriilor feromagnetice prezintă unele dificultăţi în cazul eşantioanelor magnetice masive, dificultăţi ce se pot estompa în cazul straturilor subţiri magnetice. În probele masive vectorul intensitate de magnetizare poate avea direcţii arbitrare,

9 Cercetare 33 iar în straturile subţiri se poate orienta numai în planul paralel la suprafaţa stratului. Majoritatea straturilor subţiri feromagnetice prezintă o anizotropie uniaxială în planul stratului (anizotropia formei), dar mai au şi o anizotropie magnetică indusă. Ca şi eşantioanele masive, straturile subţiri feromagnetice prezintă structură de domenii. La straturile subţiri feromagnetice cu anizotropie perpendiculară putem întâlni patru tipuri de structuri: a) o structură cu mai multe domenii cu magnetizare normală la suprafaţa stratului, cu domenii de închidere pentru transportul fluxului de la un domeniu la altul; b) o structură fără domenii de închidere, constând din regiuni paralele magnetizate perpendicular, alternativ în sus şi în jos; c) monodomeniu magnetizat perpendicular; d) monodomeniul magnetizat paralel. Datorită anizotropiei de formă, straturile subţiri feromagnetice sunt magnetizate, în majoritatea cazurilor, în planul stratului. În acest caz sunt posibile următoarele tipuri de structuri de domeniu: cele patru tipuri prezentate plus o structură lamelară cu mai multe domenii cu magnetizarea paralelă la suprafaţa stratului şi o structură lamelară cu domenii de închidere pentru transportul fluxului de la un domeniu la altul. Din punct de vedere energetic trecerea de la structura de domenii la cea de monodomeniu este mai uşor să se facă prin intermediul unei structuri de tranziţie care ar fi caracterizată de o variaţie periodică a magnetizării cu o amplitudine unghiulară mai mică de π/2. O astfel de structură a fost denumită structură de domenii dungată în care vectorul magnetizare se roteşte de-a lungul direcţiei sale medii pe o suprafaţă conică de deschidere constantă astfel că domeniile dungate sunt perpendiculare pe axa de magnetizare uşoară în planul stratului. La straturi subţiri ale materialelor amorfe Fe 44 Ni 40 P 14 B 6 structura de domenii este compusă din lame ondulate largi şi insule cu domenii lamelare înguste, iar domenii cilindrice (bule) s-au evidenţiat în straturi subţiri amorfe ale pământurilor rare cu elemente de tranziţie 3d (cobalt sau fier). Un fenomen deosebit de important care are loc în straturi subţiri feromagnetice, cu

10 34 Cercetare consecinţe pentru aplicaţiile practice ale straturilor este fenomenul de remagnetizare. Prin remagnetizare se înţelege fenomenul în care vectorul magnetizare, la saturaţie, al eşantionului, fiind iniţial orientat după o direcţie şi un sens cunoscut îşi schimbă numai sensul, devenind antiparalel faţă de starea iniţială. În ceea ce priveşte rotaţia spinilor în timpul remagnetizării, pot avea loc trei procese: a) o rotaţie simplă coerentă; b) o rotaţie însoţită de o curbare (răsucire, înşurubare) în jurul câmpului exterior; c) o rotaţie însoţită de o ondulare (îndoire) a direcţiei spinului faţă de cea a câmpului exterior. Modul propriu de inversare a magnetizării Prin impunerea condiţiei de minim al energiei libere în raport cu lărgimea D a domeniilor, rezultă o ecuaţie ce poate fi rezolvată numeric dând astfel dependenţa lărgimii domeniilor funcţie de grosimea păturii, D=D(d). BIBLIOGRAFIE 1. Emil Burzo. Fizica fenomenelor magnetice. Ed. Academiei, Vasile Tutovan. Electricitate şi magnetism. Ed. Tehnică, Bucureşti. 3. Al. Nicula, Gh. Cristea, S. Simon. Electricitate şi magnetism. Ed. Didactică şi Pedagogică. Bucureşti, Primit:

Reflexia şi refracţia luminii. Aplicaţii. Valerica Baban

Reflexia şi refracţia luminii. Aplicaţii. Valerica Baban Reflexia şi refracţia luminii. Aplicaţii. Sumar 1. Indicele de refracţie al unui mediu 2. Reflexia şi refracţia luminii. Legi. 3. Reflexia totală 4. Oglinda plană 5. Reflexia şi refracţia luminii în natură

More information

Caracterizarea electrica si optica a unor filme subtiri. Partea I: Tehnici de depunere de filme subtiri STUDENT: LAZAR OANA

Caracterizarea electrica si optica a unor filme subtiri. Partea I: Tehnici de depunere de filme subtiri STUDENT: LAZAR OANA Caracterizarea electrica si optica a unor filme subtiri Partea I: Tehnici de depunere de filme subtiri STUDENT: LAZAR OANA INTRODUCERE Filmul subtire strat de material cu grosimea de ordinul nanometrilor

More information

Semnale şi sisteme. Facultatea de Electronică şi Telecomunicaţii Departamentul de Comunicaţii (TC)

Semnale şi sisteme. Facultatea de Electronică şi Telecomunicaţii Departamentul de Comunicaţii (TC) Semnale şi sisteme Facultatea de Electronică şi Telecomunicaţii Departamentul de Comunicaţii (TC) http://shannon.etc.upt.ro/teaching/ssist/ 1 OBIECTIVELE CURSULUI Disciplina îşi propune să familiarizeze

More information

Titlul lucrării propuse pentru participarea la concursul pe tema securității informatice

Titlul lucrării propuse pentru participarea la concursul pe tema securității informatice Titlul lucrării propuse pentru participarea la concursul pe tema securității informatice "Îmbunătăţirea proceselor şi activităţilor educaţionale în cadrul programelor de licenţă şi masterat în domeniul

More information

Structura și Organizarea Calculatoarelor. Titular: BĂRBULESCU Lucian-Florentin

Structura și Organizarea Calculatoarelor. Titular: BĂRBULESCU Lucian-Florentin Structura și Organizarea Calculatoarelor Titular: BĂRBULESCU Lucian-Florentin Chapter 3 ADUNAREA ȘI SCĂDEREA NUMERELOR BINARE CU SEMN CONȚINUT Adunarea FXP în cod direct Sumator FXP în cod direct Scăderea

More information

Procesarea Imaginilor

Procesarea Imaginilor Procesarea Imaginilor Curs 11 Extragerea informańiei 3D prin stereoviziune Principiile Stereoviziunii Pentru observarea lumii reale avem nevoie de informańie 3D Într-o imagine avem doar două dimensiuni

More information

ARBORI AVL. (denumiti dupa Adelson-Velskii si Landis, 1962)

ARBORI AVL. (denumiti dupa Adelson-Velskii si Landis, 1962) ARBORI AVL (denumiti dupa Adelson-Velskii si Landis, 1962) Georgy Maximovich Adelson-Velsky (Russian: Гео ргий Макси мович Адельсо н- Ве льский; name is sometimes transliterated as Georgii Adelson-Velskii)

More information

Metrici LPR interfatare cu Barix Barionet 50 -

Metrici LPR interfatare cu Barix Barionet 50 - Metrici LPR interfatare cu Barix Barionet 50 - Barionet 50 este un lan controller produs de Barix, care poate fi folosit in combinatie cu Metrici LPR, pentru a deschide bariera atunci cand un numar de

More information

Auditul financiar la IMM-uri: de la limitare la oportunitate

Auditul financiar la IMM-uri: de la limitare la oportunitate Auditul financiar la IMM-uri: de la limitare la oportunitate 3 noiembrie 2017 Clemente Kiss KPMG in Romania Agenda Ce este un audit la un IMM? Comparatie: audit/revizuire/compilare Diferente: audit/revizuire/compilare

More information

Olimpiad«Estonia, 2003

Olimpiad«Estonia, 2003 Problema s«pt«m nii 128 a) Dintr-o tabl«p«trat«(2n + 1) (2n + 1) se ndep«rteaz«p«tr«telul din centru. Pentru ce valori ale lui n se poate pava suprafata r«mas«cu dale L precum cele din figura de mai jos?

More information

Ghid identificare versiune AWP, instalare AWP şi verificare importare certificat în Store-ul de Windows

Ghid identificare versiune AWP, instalare AWP şi verificare importare certificat în Store-ul de Windows Ghid identificare versiune AWP, instalare AWP 4.5.4 şi verificare importare certificat în Store-ul de Windows Data: 28.11.14 Versiune: V1.1 Nume fişiser: Ghid identificare versiune AWP, instalare AWP 4-5-4

More information

Aspecte controversate în Procedura Insolvenţei şi posibile soluţii

Aspecte controversate în Procedura Insolvenţei şi posibile soluţii www.pwc.com/ro Aspecte controversate în Procedura Insolvenţei şi posibile soluţii 1 Perioada de observaţie - Vânzarea de stocuri aduse în garanţie, în cursul normal al activității - Tratamentul leasingului

More information

ISBN-13:

ISBN-13: Regresii liniare 2.Liniarizarea expresiilor neliniare (Steven C. Chapra, Applied Numerical Methods with MATLAB for Engineers and Scientists, 3rd ed, ISBN-13:978-0-07-340110-2 ) Există cazuri în care aproximarea

More information

Versionare - GIT ALIN ZAMFIROIU

Versionare - GIT ALIN ZAMFIROIU Versionare - GIT ALIN ZAMFIROIU Controlul versiunilor - necesitate Caracterul colaborativ al proiectelor; Backup pentru codul scris Istoricul modificarilor Terminologie și concepte VCS Version Control

More information

Subiecte Clasa a VI-a

Subiecte Clasa a VI-a (40 de intrebari) Puteti folosi spatiile goale ca ciorna. Nu este de ajuns sa alegeti raspunsul corect pe brosura de subiecte, ele trebuie completate pe foaia de raspuns in dreptul numarului intrebarii

More information

Eficiența energetică în industria românească

Eficiența energetică în industria românească Eficiența energetică în industria românească Creșterea EFICIENȚEI ENERGETICE în procesul de ardere prin utilizarea de aparate de analiză a gazelor de ardere București, 22.09.2015 Karsten Lempa Key Account

More information

Ioana-Laura VELICU COORDONATOR ŞTIINŢIFIC: Prof. Univ. Dr. Maria NEAGU. Rezumatul tezei de doctorat

Ioana-Laura VELICU COORDONATOR ŞTIINŢIFIC: Prof. Univ. Dr. Maria NEAGU. Rezumatul tezei de doctorat UNIVERSITATEA ALEXANDRU IOAN CUZA din IAŞI FACULTATEA DE FIZICĂ CONTRIBUŢII PRIVIND OBŢINEREA ŞI CARACTERIZAREA STRATURILOR SUBŢIRI AMORFE ŞI NANOCRISTALINE FeCuNbSiB Ioana-Laura VELICU Rezumatul tezei

More information

Solutii avansate pentru testarea si diagnoza masinilor industriale.

Solutii avansate pentru testarea si diagnoza masinilor industriale. Solutii avansate pentru testarea si diagnoza masinilor industriale 15 ani de activitate in domeniul procesarii numerice a semnalelor Solutii de inalta acuratete pentru analiza sunetelor, vibratiilor si

More information

LINEAR VOLTAGE-TO-CURRENT CONVERTER WITH SMALL AREA

LINEAR VOLTAGE-TO-CURRENT CONVERTER WITH SMALL AREA BULETINUL INSTITUTULUI POLITEHNIC DIN IAŞI Publicat de Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iaşi Tomul LXI (LXV), Fasc. 1, 2015 Secţia ELECTROTEHNICĂ. ENERGETICĂ. ELECTRONICĂ LINEAR VOLTAGE-TO-CURRENT

More information

2. Setări configurare acces la o cameră web conectată într-un router ZTE H218N sau H298N

2. Setări configurare acces la o cameră web conectată într-un router ZTE H218N sau H298N Pentru a putea vizualiza imaginile unei camere web IP conectată într-un router ZTE H218N sau H298N, este necesară activarea serviciului Dinamic DNS oferit de RCS&RDS, precum și efectuarea unor setări pe

More information

EN teava vopsita cu capete canelate tip VICTAULIC

EN teava vopsita cu capete canelate tip VICTAULIC ArcelorMittal Tubular Products Iasi SA EN 10217-1 teava vopsita cu capete canelate tip VICTAULIC Page 1 ( 4 ) 1. Scop Documentul specifica cerintele tehnice de livrare pentru tevi EN 10217-1 cu capete

More information

Mecanismul de decontare a cererilor de plata

Mecanismul de decontare a cererilor de plata Mecanismul de decontare a cererilor de plata Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice (POS CCE) Ministerul Fondurilor Europene - Iunie - iulie

More information

VIBRAŢII TRANSVERSALE ALE UNEI BARE DUBLU ÎNCASTRATE SOLICITATE LA RĂSUCIRE ÎN MEDIU ELASTIC

VIBRAŢII TRANSVERSALE ALE UNEI BARE DUBLU ÎNCASTRATE SOLICITATE LA RĂSUCIRE ÎN MEDIU ELASTIC Sesiunea de comunicări ştiinţifice a Comisiei de acustică a Academiei Române Bucureşti, 17-18 octombrie 1995 VIBRAŢII TRANSVERSALE ALE UNEI BARE DUBLU ÎNCASTRATE SOLICITATE LA RĂSUCIRE ÎN MEDIU ELASTIC

More information

Modalitǎţi de clasificare a datelor cantitative

Modalitǎţi de clasificare a datelor cantitative Modalitǎţi de clasificare a datelor cantitative Modul de stabilire a claselor determinarea pragurilor minime şi maxime ale fiecǎrei clase - determinǎ modul în care sunt atribuite valorile fiecǎrei clase

More information

D în această ordine a.î. AB 4 cm, AC 10 cm, BD 15cm

D în această ordine a.î. AB 4 cm, AC 10 cm, BD 15cm Preparatory Problems 1Se dau punctele coliniare A, B, C, D în această ordine aî AB 4 cm, AC cm, BD 15cm a) calculați lungimile segmentelor BC, CD, AD b) determinați distanța dintre mijloacele segmentelor

More information

ANALIZA COSTURILOR DE PRODUCTIE IN CAZUL PROCESULUI DE REABILITARE A UNUI SISTEM RUTIER NERIGID

ANALIZA COSTURILOR DE PRODUCTIE IN CAZUL PROCESULUI DE REABILITARE A UNUI SISTEM RUTIER NERIGID ANALIZA COSTURILOR DE PRODUCTIE IN CAZUL PROCESULUI DE REABILITARE A UNUI SISTEM RUTIER NERIGID Sef lucrari dr. ing. Tonciu Oana, Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti In this paper, we analyze

More information

Propuneri pentru teme de licență

Propuneri pentru teme de licență Propuneri pentru teme de licență Departament Automatizări Eaton România Instalație de pompare cu rotire în funcție de timpul de funcționare Tablou electric cu 1 pompă pilot + 3 pompe mari, cu rotirea lor

More information

Dispozitive Electronice şi Electronică Analogică Suport curs 02 Metode de analiză a circuitelor electrice. Divizoare rezistive.

Dispozitive Electronice şi Electronică Analogică Suport curs 02 Metode de analiză a circuitelor electrice. Divizoare rezistive. . egimul de curent continuu de funcţionare al sistemelor electronice În acest regim de funcţionare, valorile mărimilor electrice ale sistemului electronic sunt constante în timp. Aşadar, funcţionarea sistemului

More information

Atmosfera şi calitatea aerului. CURS I Noţiuni şi unităţi de măsură folosite pentru a descrie atmosfera şi reacţiile chimice din atmosferă

Atmosfera şi calitatea aerului. CURS I Noţiuni şi unităţi de măsură folosite pentru a descrie atmosfera şi reacţiile chimice din atmosferă Atmosfera şi calitatea aerului CURS I Noţiuni şi unităţi de măsură folosite pentru a descrie atmosfera şi reacţiile chimice din atmosferă Lector Dr. Marius Mihășan corp B, Facultatea de Biologie, demisol

More information

Fenomene electrostatice şi materiale dielectrice. Modelare experimentală şi numerică şi aplicaţii industriale.

Fenomene electrostatice şi materiale dielectrice. Modelare experimentală şi numerică şi aplicaţii industriale. REZUMAT Fenomene electrostatice şi materiale dielectrice. Modelare experimentală şi numerică şi aplicaţii industriale. Lucrarea de faţă prezintă succint, dar argumentat, activitatea profesională desfăşurată

More information

Ghid de utilizare a Calculatorului valorii U

Ghid de utilizare a Calculatorului valorii U Ghid de utilizare a Calculatorului valorii U la Apelul de Propuneri de Proiecte Nr.3 pentru Instituțiile din Sectorul Public pentru investiții în Eficiență Energetică și Surse de Energie Regenerabilă Versiunea

More information

Transmiterea datelor prin reteaua electrica

Transmiterea datelor prin reteaua electrica PLC - Power Line Communications dr. ing. Eugen COCA Universitatea Stefan cel Mare din Suceava Facultatea de Inginerie Electrica PLC - Power Line Communications dr. ing. Eugen COCA Universitatea Stefan

More information

Updating the Nomographical Diagrams for Dimensioning the Concrete Slabs

Updating the Nomographical Diagrams for Dimensioning the Concrete Slabs Acta Technica Napocensis: Civil Engineering & Architecture Vol. 57, No. 1 (2014) Journal homepage: http://constructii.utcluj.ro/actacivileng Updating the Nomographical Diagrams for Dimensioning the Concrete

More information

DETERMINAREA GROSIMII ŞI A CONSTANTELOR OPTICE ALE FILMULUI DE POLIMETACRILAT DE METIL DIN SPECTRELE IR DE REFLEXIE

DETERMINAREA GROSIMII ŞI A CONSTANTELOR OPTICE ALE FILMULUI DE POLIMETACRILAT DE METIL DIN SPECTRELE IR DE REFLEXIE DETERMINAREA GROSIMII ŞI A CONSTANTELOR OPTICE ALE FILMULUI DE POLIMETACRILAT DE METIL DIN SPECTRELE IR DE REFLEXIE Simon JITIAN THE DETERMINATION OF THICKNESS AND OPTICAL CONSTANTS FOR POLYMETHYL METHACRYLATE

More information

INSTRUMENTE DE MARKETING ÎN PRACTICĂ:

INSTRUMENTE DE MARKETING ÎN PRACTICĂ: INSTRUMENTE DE MARKETING ÎN PRACTICĂ: Marketing prin Google CUM VĂ AJUTĂ ACEST CURS? Este un curs util tuturor celor implicați în coordonarea sau dezvoltarea de campanii de marketingși comunicare online.

More information

EFECTUL TRATĂRII SONICE ASUPRA MICROBIOLOGIEI APEI DE DUNĂRE

EFECTUL TRATĂRII SONICE ASUPRA MICROBIOLOGIEI APEI DE DUNĂRE Efectul tratării sonice asupra microbiologiei apei de Dunăre 35 EFECTUL TRATĂRII SONICE ASUPRA MICROBIOLOGIEI APEI DE DUNĂRE A. Ştefan, dr.hab.prof.univ. G. Bălan Universitatea Dunărea de jos din Galaţi,

More information

INFLUENŢA CÂMPULUI MAGNETIC ASUPRA DINAMICII DE CREŞTERE"IN VITRO" LA PLANTE FURAJERE

INFLUENŢA CÂMPULUI MAGNETIC ASUPRA DINAMICII DE CREŞTEREIN VITRO LA PLANTE FURAJERE INFLUENŢA CÂMPULUI MAGNETIC ASUPRA DINAMICII DE CREŞTERE"IN VITRO" LA PLANTE FURAJERE T.Simplăceanu, C.Bindea, Dorina Brătfălean*, St.Popescu, D.Pamfil Institutul Naţional de Cercetere-Dezvoltare pentru

More information

The First TST for the JBMO Satu Mare, April 6, 2018

The First TST for the JBMO Satu Mare, April 6, 2018 The First TST for the JBMO Satu Mare, April 6, 08 Problem. Prove that the equation x +y +z = x+y +z + has no rational solutions. Solution. The equation can be written equivalently (x ) + (y ) + (z ) =

More information

A NOVEL ACTIVE INDUCTOR WITH VOLTAGE CONTROLLED QUALITY FACTOR AND SELF-RESONANT FREQUENCY

A NOVEL ACTIVE INDUCTOR WITH VOLTAGE CONTROLLED QUALITY FACTOR AND SELF-RESONANT FREQUENCY BULETINUL INSTITUTULUI POLITEHNIC DIN IAŞI Publicat de Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iaşi Tomul LX (LXIV), Fasc. 4, 2014 Secţia ELECTROTEHNICĂ. ENERGETICĂ. ELECTRONICĂ A NOVEL ACTIVE INDUCTOR

More information

EXPERIMENTAL RESULTS REGARDING STRUCTURAL RESPONSE OF BOLTED AND HYBRID CONNECTIONS FOR PULTRUDED ELEMENTS

EXPERIMENTAL RESULTS REGARDING STRUCTURAL RESPONSE OF BOLTED AND HYBRID CONNECTIONS FOR PULTRUDED ELEMENTS BULETINUL INSTITUTULUI POLITEHNIC DIN IAŞI Publicat de Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iaşi Tomul LIX (LXIII), Fasc. 6, 2013 Secţia CONSTRUCŢII. ARHITECTURĂ EXPERIMENTAL RESULTS REGARDING STRUCTURAL

More information

Update firmware aparat foto

Update firmware aparat foto Update firmware aparat foto Mulţumim că aţi ales un produs Nikon. Acest ghid descrie cum să efectuaţi acest update de firmware. Dacă nu aveţi încredere că puteţi realiza acest update cu succes, acesta

More information

CAIETUL DE SARCINI Organizare evenimente. VS/2014/0442 Euro network supporting innovation for green jobs GREENET

CAIETUL DE SARCINI Organizare evenimente. VS/2014/0442 Euro network supporting innovation for green jobs GREENET CAIETUL DE SARCINI Organizare evenimente VS/2014/0442 Euro network supporting innovation for green jobs GREENET Str. Dem. I. Dobrescu, nr. 2-4, Sector 1, CAIET DE SARCINI Obiectul licitaţiei: Kick off,

More information

INFORMAȚII DESPRE PRODUS. FLEXIMARK Stainless steel FCC. Informații Included in FLEXIMARK sample bag (article no. M )

INFORMAȚII DESPRE PRODUS. FLEXIMARK Stainless steel FCC. Informații Included in FLEXIMARK sample bag (article no. M ) FLEXIMARK FCC din oțel inoxidabil este un sistem de marcare personalizată în relief pentru cabluri și componente, pentru medii dure, fiind rezistent la acizi și la coroziune. Informații Included in FLEXIMARK

More information

METODE DE EVALUARE A IMPACTULUI ASUPRA MEDIULUI ŞI IMPLEMENTAREA SISTEMULUI DE MANAGEMENT DE MEDIU

METODE DE EVALUARE A IMPACTULUI ASUPRA MEDIULUI ŞI IMPLEMENTAREA SISTEMULUI DE MANAGEMENT DE MEDIU UNIVERSITATEA POLITEHNICA BUCUREŞTI FACULTATEA ENERGETICA Catedra de Producerea şi Utilizarea Energiei Master: DEZVOLTAREA DURABILĂ A SISTEMELOR DE ENERGIE Titular curs: Prof. dr. ing Tiberiu APOSTOL Fond

More information

Preţul mediu de închidere a pieţei [RON/MWh] Cota pieţei [%]

Preţul mediu de închidere a pieţei [RON/MWh] Cota pieţei [%] Piaţa pentru Ziua Următoare - mai 217 Participanţi înregistraţi la PZU: 356 Număr de participanţi activi [participanţi/lună]: 264 Număr mediu de participanţi activi [participanţi/zi]: 247 Preţ mediu [lei/mwh]:

More information

Grafuri bipartite. Lecție de probă, informatică clasa a XI-a. Mihai Bărbulescu Facultatea de Automatică și Calculatoare, UPB

Grafuri bipartite. Lecție de probă, informatică clasa a XI-a. Mihai Bărbulescu Facultatea de Automatică și Calculatoare, UPB Grafuri bipartite Lecție de probă, informatică clasa a XI-a Mihai Bărbulescu b12mihai@gmail.com Facultatea de Automatică și Calculatoare, UPB Colegiul Național de Informatică Tudor Vianu București 27 februarie

More information

Contribuţii la modelarea statistică a mediilor nanostructurate magnetice

Contribuţii la modelarea statistică a mediilor nanostructurate magnetice Universitatea Alexandru Ioan Cuza - Iaşi Facultatea de Fizică Bd. Carol I, nr. 11, 700506, Iaşi Contribuţii la modelarea statistică a mediilor nanostructurate magnetice - Rezumatul tezei de doctorat -

More information

Curs 3 Fizica sem. 2

Curs 3 Fizica sem. 2 Curs 3 Fizica sem. 2 Tipuri de microscoape Instrument pentru obtinerea unor imagini marite cu o mare rezolutie a detaliilor. Microscoapele optice si electronice sunt cele mai utilizate Microscoape: acustice

More information

RESEARCH CONCERNING THE INFLUENCE OF ANGLE OF FILING FROM THE KNIFE BLADES VINDROVERS ON THE MECHANICAL WORK ON CUTTING

RESEARCH CONCERNING THE INFLUENCE OF ANGLE OF FILING FROM THE KNIFE BLADES VINDROVERS ON THE MECHANICAL WORK ON CUTTING BULETINUL INSTITUTULUI POLITEHNIC DIN IAŞI Publicat de Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iaşi Tomul LIX (LXIII), Fasc. 2, 13 SecŃia CONSTRUCłII DE MAŞINI RESEARCH CONCERNING THE INFLUENCE OF ANGLE

More information

Tehnologii criogenice

Tehnologii criogenice Tehnologii criogenice Obţinerea temperaturilor ultrajoase prin diluţia 3He în 4He Temperaturi ultrajoase: T < 1 K Refrigeratorul 4He Refrigeratorul 3He Refrigeratorul cu diluţie 3He în 4He Demagnetizarea

More information

5.3 OSCILATOARE SINUSOIDALE

5.3 OSCILATOARE SINUSOIDALE 5.3 OSCILATOARE SINUSOIDALE 5.3.1. GENERALITĂŢI Oscilatoarele sunt circuite electronice care generează la ieşire o formă de undă repetitivă, cu frecvenţă proprie, fără a fi necesar un semnal de intrare

More information

earning every day-ahead your trust stepping forward to the future opcom operatorul pie?ei de energie electricã și de gaze naturale din România Opcom

earning every day-ahead your trust stepping forward to the future opcom operatorul pie?ei de energie electricã și de gaze naturale din România Opcom earning every day-ahead your trust stepping forward to the future opcom operatorul pie?ei de energie electricã și de gaze naturale din România Opcom RAPORT DE PIA?Ã LUNAR MARTIE 218 Piaţa pentru Ziua Următoare

More information

LINEAR CURRENT-TO-FREQUENCY CONVERTER WITH WIDE OUTPUT RANGE

LINEAR CURRENT-TO-FREQUENCY CONVERTER WITH WIDE OUTPUT RANGE BULETINUL INSTITUTULUI POLITEHNIC DIN IAŞI Publicat de Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iaşi Volumul 62 (66), Numărul 1, 2016 Secţia ELECTROTEHNICĂ. ENERGETICĂ. ELECTRONICĂ LINEAR CURRENT-TO-FREQUENCY

More information

EFECTUL MECANIC DE ULTRASUNETE APLICAT PENTRU SPORIREA SOLUBILITĂŢII ALCALOIZILOR PURINICI

EFECTUL MECANIC DE ULTRASUNETE APLICAT PENTRU SPORIREA SOLUBILITĂŢII ALCALOIZILOR PURINICI EFECTUL MECANIC DE ULTRASUNETE APLICAT PENTRU SPORIREA SOLUBILITĂŢII ALCALOIZILOR PURINICI Alina-Elena ALUCULESEI Mihaela-Cristina ANTON V. S. GHERMAN Dana-Ortansa DOROHOI Universitatea Al. I. Cuza, Facultatea

More information

Prelucrarea numerică a semnalelor

Prelucrarea numerică a semnalelor Prelucrarea numerică a semnalelor Assoc.Prof. Lăcrimioara GRAMA, Ph.D. http://sp.utcluj.ro/teaching_iiiea.html 27 februarie 2017 Lăcrimioara GRAMA (sp.utcluj.ro) Prelucrarea numerică a semnalelor 27 februarie

More information

INFLUENŢA CÂMPULUI MAGNETIC ASUPRA GERMINĂRII "IN VITRO" LA PLANTE FURAJERE

INFLUENŢA CÂMPULUI MAGNETIC ASUPRA GERMINĂRII IN VITRO LA PLANTE FURAJERE INFLUENŢA CÂMPULUI MAGNETIC ASUPRA GERMINĂRII "IN VITRO" LA PLANTE FURAJERE T.Simplăceanu, Dorina Brătfălean*, C.Bindea, D.Pamfil*, St.Popescu Institutul Naţional de Cercetere-Dezvoltare pentru Tehnologii

More information

Generatorul cu flux axial cu stator interior nemagnetic-model de laborator.

Generatorul cu flux axial cu stator interior nemagnetic-model de laborator. Generatorul cu flux axial cu stator interior nemagnetic-model de laborator. Pentru identificarea performanţelor la funţionarea în sarcină la diferite trepte de turaţii ale generatorului cu flux axial fară

More information

ADMITERE 2015 SUBIECTELE PROBELOR ŞI BAREMELE DE CORECTARE ŞI NOTARE PROFILUL MAIŞTRI MILITARI PROBA NR.1 TEST GRILĂ LA LIMBA ENGLEZĂ VARIANTA 2

ADMITERE 2015 SUBIECTELE PROBELOR ŞI BAREMELE DE CORECTARE ŞI NOTARE PROFILUL MAIŞTRI MILITARI PROBA NR.1 TEST GRILĂ LA LIMBA ENGLEZĂ VARIANTA 2 ADMITERE 015 SUBIECTELE PROBELOR ŞI BAREMELE DE CORECTARE ŞI NOTARE PROFILUL MAIŞTRI MILITARI PROBA NR.1 TEST GRILĂ LA LIMBA ENGLEZĂ VARIANTA Partea I: CITIT Bisons Bisons have not always lived in North

More information

Metoda de programare BACKTRACKING

Metoda de programare BACKTRACKING Metoda de programare BACKTRACKING Sumar 1. Competenţe............................................ 3 2. Descrierea generală a metodei............................. 4 3......................... 7 4. Probleme..............................................

More information

Mods euro truck simulator 2 harta romaniei by elyxir. Mods euro truck simulator 2 harta romaniei by elyxir.zip

Mods euro truck simulator 2 harta romaniei by elyxir. Mods euro truck simulator 2 harta romaniei by elyxir.zip Mods euro truck simulator 2 harta romaniei by elyxir Mods euro truck simulator 2 harta romaniei by elyxir.zip 26/07/2015 Download mods euro truck simulator 2 harta Harta Romaniei pentru Euro Truck Simulator

More information

DETERMINAREA TENSIUNII SUPERFICIALE A LICHIDELOR ALIMENTARE LILIANA TUDOREANU 2009, 2013

DETERMINAREA TENSIUNII SUPERFICIALE A LICHIDELOR ALIMENTARE LILIANA TUDOREANU 2009, 2013 DETERMINAREA TENSIUNII SUPERFICIALE A LICHIDELOR ALIMENTARE LILIANA TUDOREANU 2009, 2013 Fenomenul de tensiune superficiala Stratului superficial al unui lichid-stratul de la suprafaţa liberă a lichidului

More information

Candlesticks. 14 Martie Lector : Alexandru Preda, CFTe

Candlesticks. 14 Martie Lector : Alexandru Preda, CFTe Candlesticks 14 Martie 2013 Lector : Alexandru Preda, CFTe Istorie Munehisa Homma - (1724-1803) Ojima Rice Market in Osaka 1710 devine si piata futures Parintele candlesticks Samurai In 1755 a scris The

More information

Capete terminale şi adaptoare pentru cabluri de medie tensiune. Fabricaţie Südkabel Germania

Capete terminale şi adaptoare pentru cabluri de medie tensiune. Fabricaţie Südkabel Germania CAPETE TERMINALE ŞI ADAPTOARE PENTRU CABLURI DE MEDIE TENSIUNE Capete terminale şi adaptoare pentru cabluri de medie tensiune. Fabricaţie Südkabel Germania Terminale de interior pentru cabluri monopolare

More information

The driving force for your business.

The driving force for your business. Performanţă garantată The driving force for your business. Aveţi încredere în cea mai extinsă reţea de transport pentru livrarea mărfurilor în regim de grupaj. Din România către Spania în doar 5 zile!

More information

Calculul puterii calorice a biomasei utilizate ca şi combustibil

Calculul puterii calorice a biomasei utilizate ca şi combustibil Calculul puterii calorice a biomasei utilizate ca şi combustibil Combustibilul utilizat într-o instalaţie de cogenerare este biomasa solidă, reprezentată preponderent de scoartă (coajă) de răşinoase (molid,

More information

OPTIMIZAREA TEHNOLOGIEI DE CĂLIRE SUPERFICIALĂ CU CURENŢI DE ÎNALTĂ FRECVENŢĂ (C.I.F.) A OŢELULUI OLC45

OPTIMIZAREA TEHNOLOGIEI DE CĂLIRE SUPERFICIALĂ CU CURENŢI DE ÎNALTĂ FRECVENŢĂ (C.I.F.) A OŢELULUI OLC45 OPTIMIZAREA TEHNOLOGIEI DE CĂLIRE SUPERFICIALĂ CU CURENŢI DE ÎNALTĂ FRECVENŢĂ (C.I.F.) A OŢELULUI OLC45 autor: Gribincia Andreea, student TCM, anul I Coordonatori ştiinţifici: Prof. univ. dr. ing. Mihai

More information

MS POWER POINT. s.l.dr.ing.ciprian-bogdan Chirila

MS POWER POINT. s.l.dr.ing.ciprian-bogdan Chirila MS POWER POINT s.l.dr.ing.ciprian-bogdan Chirila chirila@cs.upt.ro http://www.cs.upt.ro/~chirila Pornire PowerPoint Pentru accesarea programului PowerPoint se parcurg următorii paşi: Clic pe butonul de

More information

Intensitatea tehnologică a exporturilor în anul 2012

Intensitatea tehnologică a exporturilor în anul 2012 Intensitatea tehnologică a exporturilor în anul 2012 Analiza i evoluţiei în timp a comerţului exterior conform intensităţii tehnologice prezintă o importanţă deosebită deoarece reflectă evoluţia calitativă

More information

NOTE PRIVIND MODELAREA MATEMETICĂ ÎN REGIM CVASI-DINAMIC A UNEI CLASE DE MICROTURBINE HIDRAULICE

NOTE PRIVIND MODELAREA MATEMETICĂ ÎN REGIM CVASI-DINAMIC A UNEI CLASE DE MICROTURBINE HIDRAULICE NOTE PRIVIND MODELAREA MATEMETICĂ ÎN REGIM CVASI-DINAMIC A UNEI CLASE DE MICROTURBINE HIDRAULICE Eugen DOBÂNDĂ NOTES ON THE MATHEMATICAL MODELING IN QUASI-DYNAMIC REGIME OF A CLASSES OF MICROHYDROTURBINE

More information

Referat general J.M.B. nr METODE AVANSATE DE OBTINERE A STRATURILOR SUBTIRI DE BIOMATERIALE PENTRU APLICATII IMPLANTOLOGICE

Referat general J.M.B. nr METODE AVANSATE DE OBTINERE A STRATURILOR SUBTIRI DE BIOMATERIALE PENTRU APLICATII IMPLANTOLOGICE METODE AVANSATE DE OBTINERE A STRATURILOR SUBTIRI DE BIOMATERIALE PENTRU APLICATII IMPLANTOLOGICE ADVANCED METHODS FOR THIN LAYERS OF BIOMATERIALS OBTAINING WITH APPLICATIONS IN IMPLANTOLOGY Laura Floroian

More information

METODE FIZICE DE MĂSURĂ ŞI CONTROL NEDISTRUCTIV. Inspecţia vizuală este, de departe, cea mai utilizată MCN, fiind de obicei primul pas într-o

METODE FIZICE DE MĂSURĂ ŞI CONTROL NEDISTRUCTIV. Inspecţia vizuală este, de departe, cea mai utilizată MCN, fiind de obicei primul pas într-o Cuprins: 1. Introducere 2. Inspecţia vizuală 6. Testarea ultrasonică 7. Radiografia 3. Metoda lichidului penetrant 4. Inspecţia cu particule magnetice 5. Testarea folosind curenţii Eddy 1 Inspecţia vizuală

More information

VIRTUAL INSTRUMENTATION IN THE DRIVE SUBSYSTEM MONITORING OF A MOBIL ROBOT WITH GESTURE COMMANDS

VIRTUAL INSTRUMENTATION IN THE DRIVE SUBSYSTEM MONITORING OF A MOBIL ROBOT WITH GESTURE COMMANDS BULETINUL INSTITUTULUI POLITEHNIC DIN IAŞI Publicat de Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iaşi Tomul LIV (LVIII), Fasc. 3-4, 2008 Secţia AUTOMATICĂ şi CALCULATOARE VIRTUAL INSTRUMENTATION IN THE

More information

[HABILITATION THESIS] October, 2015 HABILITATION THESIS

[HABILITATION THESIS] October, 2015 HABILITATION THESIS HABILITATION THESIS ADVANCED APPROACHES ON FOOD SAFETY AND FUNCTIONALITY ABORDĂRI AVANSATE ASUPRA SIGURANȚEI ȘI FUNCȚIONALITĂȚII ALIMENTELOR Associate Professor Nicoleta STĂNCIUC Dunărea de Jos University

More information

STUDIUL COMPARATIV AL AGENTILOR R134a SI R152a UTILIZATI IN DIVERSE SISTEME FRIGORIFICE

STUDIUL COMPARATIV AL AGENTILOR R134a SI R152a UTILIZATI IN DIVERSE SISTEME FRIGORIFICE STUDIUL COMPARATIV AL AGENTILOR R134a SI UTILIZATI IN DIVERSE SISTEME FRIGORIFICE PROF. UNIV. DR. ING. TÂRLEA GRAłIELA Universitatea Tehnică de ConstrucŃii Bucureşti Facultatea de InstalaŃii, email: mgtarlea2001@yahoo.com

More information

INSTALATIE PENTRU REALIZAREA PUNCTULUI TRIPLU AL ARGONULUI

INSTALATIE PENTRU REALIZAREA PUNCTULUI TRIPLU AL ARGONULUI INSTALATIE PENTRU REALIZAREA PUNCTULUI TRIPLU AL ARGONULUI SONIA GAIŢĂ - Institutul Naţional de Metrologie FĂNEL IACOBESCU - Biroul Român de Metrologie Legală CONSTANTIN ILIESCU Universitatea Politehnica

More information

SINGULAR PERTURBATION DETECTION USING WAVELET FUNCTION REPRESENTATION

SINGULAR PERTURBATION DETECTION USING WAVELET FUNCTION REPRESENTATION U.P.B. Sci. Bull., Series C, Vol. 7, No., 8 ISSN 454-34x SINGULAR PERTURBATION DETECTION USING WAVELET FUNCTION REPRESENTATION Dan OLARU, Mihai Octavian POPESCU Calitatea distribuţiei energiei electrice

More information

Aerul umed. Noţiuni fundamentale privind aerul umed

Aerul umed. Noţiuni fundamentale privind aerul umed Aerul umed Capitol realizat în colaborare cu Prof. em. dr. ing. Teodor Mădărăşan Noţiuni fundamentale privind aerul umed Prin aer umed se înţelege amestecul de aer uscat şi vapori de apă, care se întâlneşte

More information

Textul si imaginile din acest document sunt licentiate. Codul sursa din acest document este licentiat. Attribution-NonCommercial-NoDerivs CC BY-NC-ND

Textul si imaginile din acest document sunt licentiate. Codul sursa din acest document este licentiat. Attribution-NonCommercial-NoDerivs CC BY-NC-ND Textul si imaginile din acest document sunt licentiate Attribution-NonCommercial-NoDerivs CC BY-NC-ND Codul sursa din acest document este licentiat Public-Domain Esti liber sa distribui acest document

More information

REVISTA NAŢIONALĂ DE INFORMATICĂ APLICATĂ INFO-PRACTIC

REVISTA NAŢIONALĂ DE INFORMATICĂ APLICATĂ INFO-PRACTIC REVISTA NAŢIONALĂ DE INFORMATICĂ APLICATĂ INFO-PRACTIC Anul II Nr. 7 aprilie 2013 ISSN 2285 6560 Referent ştiinţific Lector univ. dr. Claudiu Ionuţ Popîrlan Facultatea de Ştiinţe Exacte Universitatea din

More information

EVALUATION OF THE YARN QUALITY CHARACTERISTICS THROUGH SYNTHETIC INDICATORS

EVALUATION OF THE YARN QUALITY CHARACTERISTICS THROUGH SYNTHETIC INDICATORS BULETINUL INSTITUTULUI POLITEHNIC DIN IAŞI Publicat de Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iaşi Tomul LVI (LX), Fasc. 2, 2010 SecŃia TEXTILE. PIELĂRIE EVALUATION OF THE YARN QUALITY CHARACTERISTICS

More information

DE CE SĂ DEPOZITAŢI LA NOI?

DE CE SĂ DEPOZITAŢI LA NOI? DEPOZITARE FRIGORIFICĂ OFERIM SOLUŢII optime şi diversificate în domeniul SERVICIILOR DE DEPOZITARE FRIGORIFICĂ, ÎNCHIRIERE DE DEPOZIT FRIGORIFIC CONGELARE, REFRIGERARE ŞI ÎNCHIRIERE DE SPAŢII FRIGORIFICE,

More information

Printesa fluture. Мобильный портал WAP версия: wap.altmaster.ru

Printesa fluture. Мобильный портал WAP версия: wap.altmaster.ru Мобильный портал WAP версия: wap.altmaster.ru Printesa fluture Love, romance and to repent of love. in romana comy90. Formular de noastre aici! Reduceri de pret la stickere pana la 70%. Stickerul Decorativ,

More information

LIDER ÎN AMBALAJE EXPERT ÎN SISTEMUL BRAILLE

LIDER ÎN AMBALAJE EXPERT ÎN SISTEMUL BRAILLE LIDER ÎN AMBALAJE EXPERT ÎN SISTEMUL BRAILLE BOBST EXPERTFOLD 80 ACCUBRAILLE GT Utilajul ACCUBRAILLE GT Bobst Expertfold 80 Aplicarea codului Braille pe cutii a devenit mai rapidă, ușoară și mai eficientă

More information

Evoluția pieței de capital din România. 09 iunie 2018

Evoluția pieței de capital din România. 09 iunie 2018 Evoluția pieței de capital din România 09 iunie 2018 Realizări recente Realizări recente IPO-uri realizate în 2017 și 2018 IPO în valoare de EUR 312.2 mn IPO pe Piața Principală, derulat în perioada 24

More information

Baze de date distribuite și mobile

Baze de date distribuite și mobile Universitatea Constantin Brâncuşi din Târgu-Jiu Facultatea de Inginerie Departamentul de Automatică, Energie şi Mediu Baze de date distribuite și mobile Lect.dr. Adrian Runceanu Curs 3 Model fizic şi model

More information

POLARIMETRUL. DETERMINAREA CONCENTRATIEI SOLUTIILOR OPTIC-ACTIVE CU AJUTORUL POLARIMETRULUI

POLARIMETRUL. DETERMINAREA CONCENTRATIEI SOLUTIILOR OPTIC-ACTIVE CU AJUTORUL POLARIMETRULUI UNIVERSITATEA "POLITEHNICĂ" DIN BUCUREŞTI DEPARTAMENTUL DE FIZICĂ LABORATORUL BN 120 POLARIMETRUL. DETERMINAREA CONCENTRATIEI SOLUTIILOR OPTIC-ACTIVE CU AJUTORUL POLARIMETRULUI POLARIMETRUL. DETERMINAREA

More information

Excel Advanced. Curriculum. Școala Informală de IT. Educație Informală S.A.

Excel Advanced. Curriculum. Școala Informală de IT. Educație Informală S.A. Excel Advanced Curriculum Școala Informală de IT Tel: +4.0744.679.530 Web: www.scoalainformala.ro / www.informalschool.com E-mail: info@scoalainformala.ro Cuprins 1. Funcții Excel pentru avansați 2. Alte

More information

THE MEASUREMENT OF MAGNETIC FIELD IN TWO POWER DISTRIBUTION SUBSTATIONS

THE MEASUREMENT OF MAGNETIC FIELD IN TWO POWER DISTRIBUTION SUBSTATIONS BULETINUL INSTITUTULUI POLITEHNIC DIN IAŞI Publicat de Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iaşi Volumul 62 (66), Numărul 4, 2016 Secţia ELECTROTEHNICĂ. ENERGETICĂ. ELECTRONICĂ THE MEASUREMENT OF

More information

CINETICA REACŢIILOR SIMPLE ŞI COMPLEXE

CINETICA REACŢIILOR SIMPLE ŞI COMPLEXE CINETIC RECŢIILOR SIMPLE ŞI COMPLEXE. Consideraţii teoretice Cinetica chimică studiază viteza şi mecanismul reacţiilor chimice.[39] Viteza de reacţie este definită drept variaţia cantităţii de substanţă

More information

RECUPERAREA ȘI VALORIFICAREA NICHELULUI DIN DEȘEURI DE ECHIPAMENTE ELECTRICE ȘI ELECTRONICE

RECUPERAREA ȘI VALORIFICAREA NICHELULUI DIN DEȘEURI DE ECHIPAMENTE ELECTRICE ȘI ELECTRONICE UNIUNEA EUROPEANĂ GUVERNUL ROMÂNIEI MINISTERUL MUNCII, FAMILIEI ŞI PROTECŢIEI SOCIALE AMPOSDRU Fondul Social European POSDRU 2007-2013 Instrumente Structurale 2007-2013 OIPOSDRU UNIVERSITATEA BABEŞ- BOLYAI

More information

GHID DE TERMENI MEDIA

GHID DE TERMENI MEDIA GHID DE TERMENI MEDIA Definitii si explicatii 1. Target Group si Universe Target Group - grupul demografic care a fost identificat ca fiind grupul cheie de consumatori ai unui brand. Toate activitatile

More information

RAPORT STIINTIFIC privind implementarea proiectului in perioada ianuarie - decembrie 2014

RAPORT STIINTIFIC privind implementarea proiectului in perioada ianuarie - decembrie 2014 Proiect: Laseri de Tip Ghid de Unda obtinuti prin Tehnica Scrierii Directe cu Pulsuri Laser cu durata de ordinul Femtosecondelor (PN-II-ID-PCE-2011-3-0363); IDEI 36/06.10.2011 RAPORT STIINTIFIC privind

More information

1. Transferul de căldură printr-o nervură rectangulară

1. Transferul de căldură printr-o nervură rectangulară 1. Transferul de căldură printr-o nervură rectangulară Conform legii conducţiei termice a lui Fourier fluxul de energie transmisă este proporţional cu suprafaţa de transfer căldură. Din acest motiv, în

More information

Ingineria proceselor chimice şi biologice/7

Ingineria proceselor chimice şi biologice/7 Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iaşi Facultatea de Inginerie Chimică şi Protecţia Mediului Ingineria proceselor chimice şi biologice/7 An universitar 2012-2013 Titular disciplină: Prof.dr.ing.

More information

ecotec pure ecotec pure Pur şi simplu Vaillant Bucuria de a face alegerea corectă

ecotec pure ecotec pure Pur şi simplu Vaillant Bucuria de a face alegerea corectă ecotec pure ecotec pure Pur şi simplu Vaillant Bucuria de a face alegerea corectă O centrală termică performantă cu tot ce reprezintă Vaillant Pur şi simplu ideal! ecotec pure oferă tot ce aţi putea dori

More information

Introducere. Raport ştiinţific sintetic Final. privind implementarea proiectului pe toată perioada de execuţie

Introducere. Raport ştiinţific sintetic Final. privind implementarea proiectului pe toată perioada de execuţie Raport ştiinţific sintetic Final privind implementarea proiectului pe toată perioada de execuţie Introducere Materialele magentice sunt cunoscute încă din antichitate, dar utilizarea lor a crescut exponenţial

More information

Materiale şi acoperiri nanostructurate inovative cu activitate antimicrobiană pentru aplicaţii medicale - INMATCO

Materiale şi acoperiri nanostructurate inovative cu activitate antimicrobiană pentru aplicaţii medicale - INMATCO Materiale şi acoperiri nanostructurate inovative cu activitate antimicrobiană pentru aplicaţii medicale - INMATCO Cod proiect: PN-II-PT-PCCA-2013-4-1292 Contract Nr. 215 / 01.07.2014 Finanţare: bugetul

More information

CMOS DELAY CELL WITH LARGE TUNING RANGE

CMOS DELAY CELL WITH LARGE TUNING RANGE BULETINUL INSTITUTULUI POLITEHNIC DIN IAŞI Publicat de Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iaşi Volumul 62 (66), Numărul 2, 2016 Secţia ELECTROTEHNICĂ. ENERGETICĂ. ELECTRONICĂ CMOS DELAY CELL WITH

More information

TEHNICI DE PRODUCERE IN-SITU A MATERIALELOR COMPOZITE CU APLICAŢII ÎN TEHNOLOGIA VIITORULUI

TEHNICI DE PRODUCERE IN-SITU A MATERIALELOR COMPOZITE CU APLICAŢII ÎN TEHNOLOGIA VIITORULUI TEHNICI DE PRODUCERE IN-SITU A MATERIALELOR COMPOZITE CU APLICAŢII ÎN TEHNOLOGIA VIITORULUI Petru MOLDOVAN 1, Mihai BUŢU 2 1 Membru titular al Academiei de Ştiinţe Tehnice din România 2 Universitatea Politehnica

More information

CMOS SCHMITT TRIGGER WITH CURRENT-CONTROLLED HYSTERESIS

CMOS SCHMITT TRIGGER WITH CURRENT-CONTROLLED HYSTERESIS BULETINUL INSTITUTULUI POLITEHNIC DIN IAŞI Publicat de Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iaşi Tomul LXI (LXV), Fasc., 015 Secţia ELECTROTEHNICĂ. ENERGETICĂ. ELECTRONICĂ CMOS SCHMITT TRIGGER WITH

More information