Interconectarea reńelelor cu comutatoare. ReŃele locale virtuale (VLAN)

Size: px
Start display at page:

Download "Interconectarea reńelelor cu comutatoare. ReŃele locale virtuale (VLAN)"

Transcription

1 - 1 - Interconectarea reńelelor cu comutatoare. ReŃele locale virtuale (VLAN) 1 Introducere teoretică. 1.1 Caracteristici reńele LAN O reńea locală (LAN - Local Area Network) permite unui număr de sisteme independente, dispuse într-o arie geografică relativ restrânsa, să comunice direct unul cu altul folosind un mediu de comunicańie fizic (definińie IEEE). ReŃelele LAN prezintă urmatoarele caracteristici generale: 1. Mediul de comunicańie este utilizat în comun, spre deosebire de reńelele ierarhice, unde comunicańiile au loc prin intermediul unei unităńi centrale. Din această cauză este necesară existenńa unei metode de acces la mediu. 2. Debitul datelor este mare, de la 1 Mb/s la 10 Gb/s. 3. ReŃele LAN ocupă o arie restrânsă. Deoarece distanńele de transmisiune sunt mici, procentul de erori este mic. 4. Topologiile utilizate sunt simple. Diversitatea reńelelor LAN este determinată de anumite caracteristici specifice cum ar fi: 1. Metoda de control al accesului la mediu utilizată. 2. Mediul de transmisie utilizat. 3. Modul de reprezentare al datelor. 4. Tipul de topologie. Din aceste motive comitetul IEEE 802 nu s-a orientat către un standard unic, ci către o serie de standarde care să raspundă mai bine diversităńii acestor reńele. Practic, standardele IEEE 802 corespund unei implementări particulare a nivelelor 1 şi 2 ale modelului OSI, celelalte nivele ramânând la fel cu cele din modelul OSI. Aceste două nivele au fost restructurate tinând seama de specificul reńelelor locale. Astfel nivelul legatura de date din modelul de referinńă a fost divizat în două subnivele, aşa cum arată standardul IEEE 802, anterior notat IEEE 802.1: 1. MAC (Medium Acces Control)-un subnivel relativ la controlul accesului la mediu. 2. LLC (Logical Link Control)- un subnivel independent de metoda de acces, cu rolul de a controla legătura de date. În familia de standarde 802 sunt normalizate mai multe metode de control al accesului la mediu, fiecăreia dintre ele corespunzându-i un anumit standard care specifică şi nivelul fizic. În figura 1.1 este prezentată relańia dintre modelul OSI şi o parte din standardele 802.

2 - 2 - Fig 1.1 CorespondenŃa standardelor 802 cu modelul OSI Topologia reńelelor LAN În reńelele locale, dată fiind distanńa relativ mică între utilizatori, se folosesc topologii mai simple decât cea de tip plasă din reńelele de arie extinsă. Topologiile frecvent utilizate sunt stea, liniară şi inel. - Toplogia stea - Sistemele sunt conectate la un nod central care joacă un rol particular în funcńionarea rńelei. Orice comunicańie între două sisteme trece prin nodul central, care se comportă ca un comutator fańa de ansamblul reńelei. Conexiunile sunt de tip punct-la-punct sau multipunct. - Topologia liniară (bus) - ReŃelele locale cu topologie liniară funcńioneaza ca o linie de comunicańie multipunct. Fiecare racord corespunde unui sistem ce reprezintă fie o resursă comună partajabiă de către alte sisteme, fie un utilizator al reńelei. InformaŃiile emise de un sistem sunt recepńionate de toate celelalte sisteme, dar aceste informańii sunt copiateşi

3 - 3 - transmise către un nivel superior numai de acele sisteme care recunosc în adresa destinańiei propria lor adresa. În unele configurańii magistrala este divizată în segmente, urmând o structură în arbore Dispozitivele de conectare a sistemelor la suportul fizic pot fi pasive. Aceste conexiuni sunt simplu de realizat atunci când suportul de transmisiune este cablul coaxial sau perechile de fire răsucite, dar sunt costisitoare ( greu de realizat, introduc atenuări ) dacă suportul de transmisiune e fibra optică. Pentru a mări distanńa de transmisiune se utilizeză repetoare. - Topologia inel - Într-o configurańie de tip inel toate sistemele sunt legate succesiv între ele, două câte două, ultimul sistem fiind conectat la primul sistem. Fiecare sistem recepńionează semnalul transmis pe buclă şi-l retransmite mai departe, copiind mesajul dacă îi este destinat. Mesajul emis de un sistem (sursa) va fi retras din buclă de către acelaşi system, atunci când îi va reveni după parcurgerea buclei. Pentru ca defectarea unui sistem să nu provoace întreruperea buclei, fiecare sistem este prevăzut cu un mecanism pasiv de şuntare. În general bucla este unidirecńionaă. Există şi bucle duble, a doua cale servind pentru a creşte fiabilitatea buclei. Frecvent, în cazul buclelor duble, semnalele circulă în sensuri contrare pe cele două căi. 1.2 Accesul la mediu în reńelele locale În reńelele în care suportul de transmisiune este folosit în comun este necesară existenńa unei metode de acces la mediu care trebuie să asigure următoarele deziderate: 1. utilizarea eficientă a capacităńii reńelei. 2. fiecare stańie conecată la reńea să aibă acces la mediu într-un timp rezonabil. 3. pierderile datorate acestui mecanism să fie minime. -Metoda CSMA/CD(Carrier Sense Multiple Access with Collision Detection)- Este cea mai utilizată tehnică de acces aleatoriu normalizaă în standardele IEEE şi ISO pentru reńelele liniare. Un sistem gata să transmită un cadru şi care detectează mediul liber, începe să transmită, dar ascultă în continuare mediul. Dacă are loc o coliziune, transmisia este abandonată şi se transmite un semnal special de bruiaj pentru a avertiza toate sistemele.

4 - 4 - Sistemul începe să retransmită ulterior, după un anumit interval de timp calculat cu ajutorul unui algoritm special. Detectarea coliziunii se face prin compararea semnalului emis cu cel care se propagă pe mediul de transmisie. Din acest motiv această metodă de acces necesită o reprezentare a datelor adecvată ( codare ) pentru a recunoşte uşor o suprapunere de semnale. 1.3 Nivelul MAC în reńelele locale În arhitectura IEEE a reńelelor locale există două nivele de adresare: - adresarea MAC. - adresarea punctelor de acces la serviciul LLC (adresarea LLC - SAP); Atunci când primeşte informańie de transmis de la nivelul LLC (Logical Link Control), subnivelul MAC mai întâi asamblează această informańie într-un cadru. Cadrele MAC care circulă între stańiile din reńelele Ethernet au urmatoarea structură: Stabilirea tranşei de canal (dimensiunea minimă a cadrului MAC) Dimensiunea minimă a cadrelor MAC se determină Ńinând seama de întinderea reńelei, mai précis de timpul de propagare dus-întors în reńea (RTD). Se consideră 2 stańii A şi B interconectate printr-un cablu coaxial. Semnalele emise de A şi B se propagăeprin mediul de transmisie cu viteze finite. Dacă stańia A vrea să emită un cadru şi Ń acelaşi timp începe şi B să emită, ea nu va detecta semnalul emis de B decât după o perioadă de timp egală cu timpul de propagare în reńea. În cazul în care timpul necesar creării cadrului este mai mic decât timpul de propagare, A va trage concluzia că nu au fost coliziuni.

5 - 5 - De aceea, este nevoie ca A să emită cel puńin pe durata necesară ca semnalul său să ajungă la B, plus durata necesară ca impulsul scurt (începutul de cadru, până la detectarea coliziunii de către B) emis de B să ajungă înapoi. Aşadar, o dimensiune minimă a cadrului implică o dimensiune maximă a reńelei. Având în vedere că prin cablul coaxial timpul de propagare dus-întors este 51.2 microsecunde, iar în Ethernet D=10Mb/s, rezultă dimesiunea minimă a cadrului ca fiind 51.2x10-6x10x106 = =512 bińi =64 OcteŃi. Dacă nivelul superior livrează un pachet pentru transmisie ce este mai scurt de 46B, se vor adăuga octeńi suplimentari ( de umplutură)în câmpul de date. FuncŃionarea subnivelului MAC. Când se doreşte transmisia unui cadru întâi se verifică dacă nu cumva subnivelul MAC se află în aşteptare (deffer). Subnivelul MAC este în aşteptare atunci când nivelul fizic semnalează că o altă stańie emite şi mai aşteaptă încă un interval de gardă intercadru (9.6 microsecunde) după aceea. Când expiră acest timp începe transmisia cadrului. Pe toată durata transmisiei se urmăreşte dacă nu cumva şi o altă stańie a început să emită. Dacă nu, emisia continuă până când se transmite întreg mesajul de date. Dacă se detectează coliziune, atunci întâi se emite un semnal de bruiaj, care are ca scop să ajute alte stańii în a detecta şi ele coliziunea. Apoi transmisia este întârziată cu un interval de timp ce se calculează cu ajutorul algoritmului BEB. -Algoritmul BEB ( Binary Exponential-truncated Back-off ) Fie N= numărul de coliziuni pe care un cadru le-a suferit deja. Atunci se încearcă retransmiterea după un interval M x tranşa de canal ( 51.2 us), unde M se alege aleator (repartińie uniformă) din intervalele [0,2N] (pentru N<10), [0, 210] (pentru 10 N 16). După 16 încercări se renunńă la retransmisie şi este anunńat nivelul superior despre eşec.

6 Interconectarea în reńelele LAN. În cazul în care se foloseşte un echipament de interconectare de nivel fizic este posibil ca două stańii să emită simultan, situańie denumită coliziune. Caracteristica importantă a echipamentelor de la subnivelul MAC este că permit identificarea stărilor logice (bińi) din semnalul electric şi grupează aceşti bińi în cadre. Aceste cadre pot fi stocate, la nevoie, în nişte memorii tampon, rezolvând astfel colizunile. Datorită acestei funcńii de evitare a coliziunilor se spune că echipamentele de subnivel MAC (sau nivele superioare) limitează sau separă domeniile de coliziune. Se foloseşte denumirea de domeniu de coliziune sau de LAN pentru mulńimea stańiilor ce sunt interconectate numai prin legături directe şi echipamente de interconectare de nivel fizic. Se foloseşte denumirea de domeniu de difuziune sau de LAN extins pentru mulńimea stańiilor interconectate prin legături directe, echipamente de interconectare de nivel fizic şi echipamente de interconectare de subnivel MAC. Uneori, când este clar din context, este omis cuvântul extins şi se denumeşte LAN un întreg domeniu de difuziune. **Pentru reńelele cu topologie inel nu există coliziuni, datorită faptului că este impusă o disciplină strictă în ceea ce priveşte permisiunea de a emite. De aceea, în cazul lor nu se foloseşte nońiunea de domeniu de coliziune. Huburi (Repetoare) Huburile sunt echipamente de nivel 1 folosite pentru regenerarea semnalului. Semnalul emis pe un port este repetat pe celălalt port, de aceea apar coliziuni. Ele nu interconectează reńele ci doar segmente de cablu. Pot fi folosite pentru a extinde o reńea. In FastEthernet (100Mb/s) se pot folosi maxim 4 repetoare astfel încât să se respecte condińia referitoare la timpul de propagare (RTD< 5,12us) Comutatoare şi PunŃi Sunt echipamente de nivel 2; funcńionează la subnivel MAC (prelucrează cadre). Ele iau deciziile de directare ( forwarding ) a cadrelor pe baza adreselor MAC. Nu transmit coliziunile. Separă domeniile de coliziune. Pot interconecta reńele diferite. Pot fi folosite pentru a extinde o reńea. Există şi comutatoare de nivel reńea ( preiau unele funcńii de la nivelul 3) Adesea, în literatură nu se face distincńia între punte şi comutator. Atunci când sunt folosińi ambii termeni, în general prin punte se înńelege element de subnivel MAC cu două porturi, iar prin comutator se înńelege element de reńea de subnivel MAC cu mai mult de două porturi. Deci, se poate spune ca un comutator este o punte multiport. De asemea la punńi direcńionarea cadrelor se face software pe când comutatoarele o realizează hardware, motiv pentru care sunt mai rapide. PunŃile pot rula doar o instanńă STP pe când comutatoarele pot rula mai multe instanńe. Rutere Sunt echipamente de nivel ReŃea (prelucrează pachete).

7 - 7 - Principala funcńie a lor o reprezintă alegerea rutei optime în reńea. Nu transmit cadrele de difuzie. Separă domeniile de difuzare. Au timp de prelucrare mai mari decât ale comutatoarelor 2. Interconectarea reńelelor LAN prin comutatoare 2.1 GeneralităŃi Comutatoarele sunt echipamente de interconectare de subnivel MAC. De cele mai multe ori acestea rezolvă coliziunile cu ajutorul unor memorii tampon (buffers). În continuare, sunt discutate două aspecte legate de dirijarea cadrelor de către comutatoare. Prin dirijare se înńelege alegerea portului pe care trebuie retransmis un cadru. ÎnvaŃarea adreselor este un procedeu care eficientizeaza utilizarea resurselor fizice (ex. cabluri) atunci când în reńea nu există bucle. În reńelele în care există bucle (cu excepńia inelelor) există mai multe căi posibile între două noduri. Pentru evitarea cadrelor duplicat la recepńie este necesar să se păstreze o singură cale între oricare două noduri ale reńelei. Întotdeauna este aleasă calea care face parte dintr-un arbore de acoperire al reńelei ce este găsit de comutatoare pe baza unui algoritm distribuit, conform protocolului STP (Spanning Tree Protocol). 2.2 FuncŃionarea comutatoarelor FuncŃia comutatorului, ca a oricărui echipament de interconectare, este să asigure transmisia cadrelor MAC la destinańie. O variantă de funcńionare ar fi ca tot ce primeşte pe un anumit port să retransmită pe toate celelalte porturi. Această variantă de dirijare este cunoscută sub numele de inundare (flooding), dar este foarte ineficientă din punctul de vedere al utilizării resurselor fizice (debit binar util). O soluńie mult mai bună este să se retransmită cadrul numai pe portul pe care se află destinańia, dar pentru aceasta comutatorul trebuie să deńina o tabelă de adrese MAC asociate fiecărui port. Aceste adrese sunt învańate de către comutator pe baza câmpului de adresă MAC, sursă al cadrelor recepńionate pe fiecare port, iar informańia este stocată în tabela de adrese. Tabela de adrese conńine pe fiecare linie o asociańie între adresa MAC şi diverse informańii legate de ea. Cea mai importantă informańie este portul unde este gasită stańia cu acea adresă. Există alte două câmpuri care ajută comutatorul să se adapteze la topologie. Există o variabilă care specifică tipul asocierii din tabelă a portului şi are valoarea DYNAMIC dacă înregistrarea a fost realizată în urma primirii unui cadru pe portul respectiv şi are valoarea STATIC dacă înregistrarea a fost adaugată manual prin operańiuni de administrare. Un al doilea câmp specifică un timp maxim de menńinere a unei înregistrări dinamice. Toate înregistrările dinamice sunt şterse atunci când expiră temporizatorul ( aging-time ). Cu alte cuvinte, dacă după un anumit interval de timp nu se primesc cadre pe un anumit port, de la adresa MAC respectivă, comutatorul uită pe ce port se află această adresă MAC. De fiecare dată când se primeşte un cadru, comutatorul îşi reîmprospătează tabela de adrese şi apoi retransmite cadrul. Dacă în tabela de adrese nu se află o înregistrare pentru o anumită destinańie atunci reńeaua este inundată. Altfel se verifică dacă nu cumva adresa destinańie este accesibilă chiar pe portul de pe care a fost recepńionat cadrul, caz în care aceasta deja l-a primit şi o retransmisie nu este

8 - 8 - necesară. În sfârşit, cazul uzual este acela în care cadrul este retransmis doar pe portul cu adresa identificată în tabela de adrese. 3. ReŃelele locale virtuale 3.1 GeneralităŃi ReŃele comutate de nivel 2 sunt definite drept reńele plane flat networks. Orice pachet de difuzare transmis ajunge la fiecare echipament din reńea, neńinând cont dacă echipamentul are sau nu nevoie de el. Spre deosebire de rutere care permit difuzare decât în interiorul reńelei care a emis pachetul de difuzare, comutatoarele permit difuzarea în întreaga reńea. Ele se comportă precum o reńea plană, deoarece creează un singur domeniu de difuzare şi nu datorită arhitecturii plane. Marele avantaj al reńelelor cu comutatoare este crearea domeniilor individuale de coliziune pe porturi (pe fiecare port este un domeniu de coliziune) determinând eliberarea de constrângerile din Ethernet referitoare la eliminarea coliziunilor. Astfel se pot crea un număr mai mare de reńele. Dezavantajele cele mai mari create astfel sunt: 1. mărirea numărului de stańii ce determină mărirea numărului de pachete de difuzare pe care comutatoarele trebuie să le prelucreze; 2. securitate precară: într-o reńea de nivel 2 fiecare stańie are acces la oricare alt echipament din reńea. Securitatea poate fi mărită prin limitarea accesului la servere cu parole, dar problema difuzării nu poate fi rezolvată. Prin utilizarea VLAN-urilor se pot elimina unele din dezavantajele menńionate, deoarece prin definirea VLAN-urilor lor se măreşte numărul domeniilor de difuzare şi se micşorează numărul domeniilor de coliziune. VLAN-urile simplifică administrarea reńelei: schimbările în reńea pot fi făcute prin simpla asignare a unui port la un anumit VLAN. VLAN-urile întăresc securitatea: un grup de utilizatori cu nevoi de securitate ridicată pot fi puşi în acelaşi VLAN la care nu au acces restul utilizatorilor. 3.2 DefiniŃie O reńea locală virtuală (VLAN) reprezintă o grupare logică a resurselor şi utilizatorilor de reńea în funcńie de o organizare administrativă a porturilor comutatorului. VLAN-urile nu depind de aşezarea geografică sau configurańia fizică. Prin utilizarea VLAN-urilor există posibilitatea de a crea domenii de difuzare mai mici într-o reńea de nivel 2 prin asignarea porturilor la diferite subretele. Un VLAN se comportă ca o subretea (domeniu de difuzare) prin urmare cadrele de difuzare sunt comutate doar pe porturile aparńinând aceluiaşi VLAN. Implicit stańiile de lucru dintr-un VLAN nu pot comunica cu stańii de lucru ce nu aparńin aceluiaşi VLAN. Pentru a realiza comunicarea între stańii aflate în VLAN-uri diferite este nevoie de un ruter.

9 - 9 - Pentru a comunica în Internet fiecare VLAN trebuie asociat cu o subretea, iar adresele de nivel 3 (adresele IP) ale stańiilor trebuie alocate corespunzător cu subreteaua asociată VLAN-ului. 3.3 Caracteristici A. Controlul Difuzării (Broadcast Control) Difuzarea este specifică oricărui protocol, dar cât de des apare depinde de trei lucruri : tipul protocolului, aplicańia rulată şi modul de utilizare al serviciilor oferite de reńea. Unele aplicańii mai vechi au fost rescrise pentru a micşora necesarul de bandă, dar în contextul dezvoltării noilor aplicańii multimedia (IPTV, VOIP) care sunt mari consumatoare de bandă este necesară o reconsiderare a designului reńelei pentru a asigura izolarea problemelor şi împiedicarea propagării lor în toată reńeaua. AplicaŃiile multimedia folosesc des mesaje de difuzare şi mesaje multicast ca metodă de propagare, iar dacă în reńea se găsesc echipamente defecte sau nu este realizată o segmentare adecvată, efectul difuzării este mult intensificat determinând chiar blocarea reńelei. Pentru a izola problemele ce apar datorită noii generańii de aplicańii este necesară o segmentare adecvată a reńelei prin intermediul comutatoarelor şi ruterelor. Varianta mai eficientă din punct de vedere economic(dar şi practic în cazul reńelelor locale) este utilizarea comutatoarelor ce pot implementa reńele locale virtuale (VLAN), având în vedere că echipamentele de nivel 3 (ruterele) sunt mai costisitoare şi mai greu de configurat şi administrat. Toate stańiile din acelaşi VLAN aparńin aceluiaşi domeniu de difuzare. Pachetele de difuzare primite pe un port sunt filtrate dacă nu provin de la un echipament aparńinând aceluiaşi VLAN. B. Securitate Într-o reńea plană, creaă prin interconectarea hub-urilor, punńilor, comutatoarelor şi ruterelor, singurul echipament care se ocupă de securitate este ruterul (presupunând ca în reńea nu avem configurat un firewall). O astfel de reńea prezintă următoarele dezavantaje : Orice stańie sau echipament conectate la reńea poate avea acces la resursele reńelei; Oricine poate să vadă traficul prin simpla conectare a unui analizator de reńea în hub; În concluzie nu se asigură securitate. Prin crearea VLAN-urilor, respectiv segmentarea grupurilor de difuzare (microsegmentare) administratorul deńine controlul asupra oricărui port şi resursele pe care acesta le poate accesa. Se pot impune restricńii pe resurse de tip hardware, restricńii de accesare a anumitor adrese MAC(de nivel 2) sau IP(de nivel 3) sau de accesare a unor aplicańii etc. De aseamenea comutatoarele pot fi configurate să informeze o stańie de management despre orice încercare neautorizată de accesare a resurselor. C. Flexibilitate şi Scalabilitate Prin configurarea unor porturi ale comutatorului astfel încât ele să aparńină unui anumit VLAN sau prin adăugarea stańiilor de lucru la un anumit VLAN pe baza adreselor de nivel 2 (adresele MAC) creşte flexibilitatea reńelei deoarece se pot adăuga, într-un domeniu de difuzare, doar utilizatorii care trebuie să aparńină acelui domeniu indiferent de locańia lor fizică.

10 Pentru a înńelege cum lucrează un VLAN este necesar să-l comparăm cu o arhitectură tradińională. În figura de mai jos este prezentaă o reńea obńinută prin conectarea directă a unor hub-uri la rutere.. Fig 3.1. Exemplu arhitectură cu HUB -uri Fiecare hub e folosit de către un departament cu resurse specifice şi este pozińionat în locańii diferite. Prin conectarea la un port al hub-ului corespunzător unui departament,se pot accesa toate resursele departamentului respectiv. Să presupunem că s-a mărit numărul angajańilor din departamentul de vânzări, dar nu mai există locuri în hub-ul lor. În acelaşi timp există destule porturi libere în hub-ul destinat departamentului de finanńe. Dacă noul angajat ar folosi unul din porturile rămase libere destinate celuilalt departament el automat va avea acces la resursele destinate departamentului de finanńe. Aici apare o problemă de securitate pentru că noul angajat se află în acelaşi domeniu de difuzare cu ceilalńi colegi de la departamentul de finanńe şi totodată este ineficient, deoarece pentru a utiliza resursele departamentului său va trebui, prin intermediul ruterului, să intre pe serverul de vânzări. Dezavantajele arhitecturii tradińionale nu mai apar atunci când folosim comutatoare ce pot implementa VLAN-uri. Pentru fiecare departament se crează un VLAN cu anumite drepturi. Când apare un nou angajat într-un department, un port liber din oricare comutator este configurat să aparńină VLAN-ului corespunzător departamentului în care se află noul angajat. Astfel în exemplu din figura de mai jos dacă avem un nou angajat în departamentul de IT pur şi simplu asignăm un port din comutatorul 1 este asignat VLANului IT.

11 Fig 3.2 Exemplu arhitectură cu VLAN-uri 3.4. Asignarea porturilor în VLAN-uri În funcńie de cum se face asignarea porturilor în VLAN-uri există 2 tipuri de VLAN-uri: asignare de tip static şi asignare de tip dinamic. VLAN-urile cu porturile asignate static sunt cele mai frecvente şi cele mai sigure. Asocierea (port, VLAN) este permanentă. Asignarea portului poate fi schimbată doar manual de catre administrator. Uşor de instalat şi monitorizat. Acest tip de VLAN e folosit în reńele în care utilizatorii nu îşi schimbăńdes locatiile. VLAN-urile cu porturile asignate dinamic asigneaza automat un anumit VLAN unui port. Asignarea se poate face în funcńie de adresa MAC a stańiei respective, protocoale sau aplicańii.

12 Exemplu: Adresele MAC au fost introduse într-o aplicańie de management a VLAN-urilor centralizată. Dacă un echipament este conectat la un port neasignat, atunci aplicańia caută în baza de date MAC-ul respectiv şi îl asignează VLAN-ului corespunzător. Mai uşor de instalat decât varianta statica, dar necesită o muncă inińială pentru a crea baza de date. Pentru reńele în care utilizatorii îşi schimbă des locańiile (se mută tot departamentul în altă locańie sau pentru cei care folosesc echipamente wireless). CISCO: VMPS VLAN Management Policy Server mapeaza MAC-urile pe VLAN. 3.5 Identificarea VLAN-urilor Comutatoarele trebuie să poată identifica cadrele primate şi să decidă ce să facă cu ele în funcńie de adresa MAC. Cadrele sunt procesate diferit în funcńie de tipul legăturii pe care îl traversează. Există două tipuri de legături: A. Legături de tip acces (access links) Acest tip de legătură face parte dintr-un singur VLAN numit VLAN-ul nativ al portului. Orice stańie sau echipament conectate la un comutator printr-o legătură de tip acces nu ştie despre existenńa VLAN-urilor. Comutatorul elimină informańia despre VLAN la ieşirea din comutator pe o legătură de tip acces. Echipamentele conectate prin legături de tip acces nu pot comunica cu echipamente care aparńin altui VLAN decât prin intermediul unui ruter (echipament de nivel 3). B. Legături de tip trunchi (trunk links) Acest tip de legătură poate transporta cadre ce aparńin unor VLAN-uri diferite (de la 1 la 1005 odata). Numele de trunchi (trunk) a fost împrumutat din reńelele de telefonie, unde reprezintă o legătură ce poate transporta mai multe conversańii telefonice diferite. O legătură de tip trunchi este o legătură punct la punct între două comutatoare, un comutator şi un ruter sau un comutator şi un server. Având în vedere că acest tip de legături transportă traficul aparńinând diferitelor VLAN-uri, este recomandat ca ele să fie legături de 100/1000 Mbps. Prin stabilirea unei legături de tip trunchi, un port poate să apańină mai multor VLAN-uri. Exemplu: Portul asignat unui server de mail.

13 Etichetarea Cadrului Fiecărui cadru îi este asociat un VLAN ID care identifică VLAN-ul sursă al cadrului. Fiecare comutator identifică VLAN ID-ul din etichetă şi decide ce să facă cu cadrul pe baza informańiilor din tabela de filtrare. Dacă cadrul a ajuns într-un comutator care are legături de tip trunchi, atunci cadrul e trimis şi pe acele legături. Când acesta ajunge pe o legătura de tip acces care are acelaşi VLAN ID, eticheta de identificare a VLAN-ului este eliminată şi stańia de lucru primeşte cadrul MAC fără a fi nevoită să aibă informańii despre VLAN-urile din reńea. A. Inter-Switch Link (ISL) Metoda de etichetare proprietară CISCO ce poate fi folosită pentru legăturile FastEthernet şi GigabitEthernet pentru identificarea VLAN-ului atunci când cadrul trece peste o legătură de tip trunchi. Identificarea se realizează prin încapsularea fiecărui cadru cu un antet şi un trailer.orice comutator CISCO sau ruter cofigurat cu ISL poate procesa şi recunoaşte informańia referitoare la VLAN. Deşi ISL a fost creat în principal pentru transmiterea cadrelor de tip Ethernet, el poate transmite şi alte tipuri de cadre cum ar fi Token Ring, FDDI, sau ATM într-un cadru Ethernet ISL. ( Headerul ISL conńine un câmp intitulat Tipul Cadrului ). Presupunem că un cadru a fost emis de o stańie şi el trebuie să traverseze o legătură de tip trunchi ca să ajungă la destinańie, ca în figura de mai jos. Când este transmis de Comutator 1 pe o legătură de tip trunchi către un alt comutator sau ruter, ISL adaugă un antet de 26 de octeńi şi un trailer de 4 octeńi. VLAN-ul sursă este identificat de 15 bińi (VID) conńinuńi în antet. Trailerul conńine CRC pentru a asigura integritatea datelor. Când cadrul este emis pe o legătură de tip acces,încapsularea ISL este eliminată Deoarece informańia de etichetare este adăugată atât la început cât şi la sfârşit, ISL mai este cunoscut cu numele de dubla etichetare. B. IEEE 802.1Q Reprezintă o metodă de etichetare creată de IEEE. Standardul IEEE 802.1Q defineşte o arhitectură pentru folosirea VLAN-ului, serviciile oferite de VLAN, protocoalele şi algoritmii folosińi pentru a oferi servicii.

14 Spre deosebire de ISL care realizează o încapsulare a cadrului, 802.1Q introduce informańia de etichetare în interiorul cadrului. Metoda se mai numeste etichetare simplă sau etichetare internă Q introduce conceptul de VLAN nativ; cadrele aparńinând VLANului nativ nu sunt încapsulate cu informańie de etichetare. Astfel echipamentele care nu înteleg metoda de încapsulare pot să aibă acces prin intermediul acestuia. Într-un cadru Ethernet, 802.1Q adaugă 4 octeńi de etichetă după câmpul ce reprezintă adresa sursă. TPID (Tag Protocol Identifier) 2 OcteŃi -au tot timpul valoarea 0x8100. TCI (Tag Control Information) 2 OcteŃi: 3 bińi PF (Priority Field) folosińi pentru implementarea Class of Service 1 bit CFI (Canonical Format Identifier) arată dacă adresa MAC este de tip Ethernet sau Token Ring. 12 bińi VID (VLAN Identifier) are valori între 0 şi 4095 şi identifică VLANul sursă al cadrului. Notă: Atât ISL cât şi 802.1Q introduc bińi suplimentari la lungimea unui cadru. ISL introduce 30 de octeńi pe când 802.1Q introduce 4 octeńi. Deoarece lungimea maximă a unui cadru Ethernet este de 1518 octeńi informańia adińională de etichetare poate introduce erori prin nerecunoaşterea cadrului de către comutatoare.

15 VTP (Virtual Trunking Protocol) VTP este un protocol de transmiterea mesajelor ce funcńioneaza la nivelul 2 (nivelul Legatura de Date) şi care este folosit pentru a menńine o configurańie unitară a VLAN-urilor întro reńea comutată prin administrarea adăugării, ştergerii sau redenumirii de VLAN-uri. Fără VTP este necesar ca pe fiecare comutator din reńea să fie adăugate, şterse sau redenumite manual toate VLAN-urile din reńeaua comutaă.vtp simplifică procesul de configurare al comutatoarelor şi permite ca toate schimbările într-o reńea comutată cu VLAN-uri multiple să fie făcute pe un singur comutator care se numeşte VTP server. Comutatorul care este în modul VTP server distribuie şi sincronizează informańia despre VLANuri în toată reńeaua comutată. Astfel sunt reduse şi problemele cauzate de o configurańie greşită sau inconsistentă. Odată cu stabilirea legăturilor de tip trunchi între comutatoarele reńelei mesaje VTP vor fi schimbate între server şi client sau preluate şi transmise mai departe de comutatoarele care sunt în modul VTP transparent în cadrul aceluiaşi domeniu VTP. Dacă legătura de tip trunchi dintre comutatoare este întreruptă sau configurată greşit (de exemplu doar unul din porturi este în modul trunk) atunci nu se vor mai transmite mesaje VTP. Fiecare comutator care aparńine aceluiaşi domeniu VTP transmite periodic mesaje VTP de tip anunń (VTP advertisement) pe fiecare port care aparńine unei legături de tip trunchi, către o adresă MAC rezervat[ ( C CC CC CC). Aceste anunńuri sunt recepńionate de comutatoarele învecinate care îşi modifică configurńia în ceea ce priveşte VLANurile dacă este necesar. Există trei tipuri de mesaje VTP anunń : A. AnunŃ rezumat (Summary Advertisement) Aceste mesaje sunt trimise periodic (la 5 minute) de un comutator VTP server sau client pentru a informa comutatoarele vecine asupra informańiilor pe care le deńine despre domeniul VTP în care se află. InformaŃia esenńiala transmisă prin acest tip de mesaje este numărul de configurańie (VTP configuration revision number). Dacă configurańia pe un VTP server este modificată (implicit se modifică şi numărul de configurańie) atunci acest tip de mesaj este transmis imediat. B. AnunŃ submulńime (Subset Advertisement) Aceste mesaje sunt transmise dacă configurańia VLAN-urilor s-a modificat sau ca raspuns la un mesaj de tip anunń cerere. Mai multe mesaje de acest tip pot fi trimise în funcńie de lungimea listei de VLANuri. Un comutator VTP server poate trimite către un comutator VTP client 2 mesaje anunń submulńime dacă lista cu VLAN-uri pe care trebuie să o transmită ocupă mai mult de un mesaj. ObservaŃie : Lungimea cadrelor este limitată. C. AnunŃ cerere (Adverisement Request) Atunci când un comutator VTP server primeşte un anunń cerere de la un comutator VTP client, el îi transmite şi un mesaj anunń rezumat şi un mesaj anunń submulńime. Un comutator va transmite un mesaj de tip anunń cerere în următoarele situańii : 1. numele domeniului VTP a fost modificat; 2. a primit un anunń rezumat cu numărul de configurańie mai mare ca al său;

16 nu a recepńionat corect mesajul anunń submulńime; 4. comutatorul a fost resetat. VTP permite divizarea unei reńele comutate de dimensiuni mari prin crearea de domenii VTP. Acest lucru ajută la reducerea administrării VLAN-urilor într-o reńea mare (cu un număr mare de comutatoare) şi în plus, prin definirea domeniilor VTP, este limitată zona în care mesajele VTP se pot propaga în reńea dacă o eroare s-a produs. Am precizat anterior că fiecare comutator poate fi într-unul din modurile VTP (client, server sau transparent). În continuare vom detalia aceste moduri de lucru VTP. A. VTP server Un comutator care este configurat ca VTP server poate adăuga, şterge sau redenumi VLAN-uri. De asemenea el anunńă numele domeniului VTP, configurańia VLAN-urilor şi numărul de configurańie către toate celelalte comutatoare în cadrul aceluiaşi domeniu VTP. El menńine o listă a VLAN-urilor din domeniul VTP în NVRAM, putând să o recupereze chiar dacă este resetat. B. VTP client Un comutator care este configurat ca VTP client nu poate adăuga, şterge sau redenumi VLANuri. Orice modificare de acest tip poate fi făcută doar de un comutator VTP server. El menńine o listăa VLAN-urilor din domeniul VTP, dar nu o stochează în NVRAM (ca un VTP server) şi astfel, dacă este resetat, îşi pierde informańia despre VLAN-uri putând însă să o recupereze de la un server VTP din acelaşi domeniu. De obicei VTP client este un comutator cu o memorie NVRAM redusă. Un comutator este configurat ca VTP client pentru a limita numărul de puncte din reńea ce pot modifica configurańia VTP. C. VTP transparent Un comutator care este configurat ca VTP transparent trebuie să aibă informańia despre VLANuri introdusă manual. El nu participă în schimbul de mesaje VTP şi nu anunńă informańia pe care o are despre VLAN-uri către celelalte comutatoare, comportându-se ca un releu cu mesajele VTP pe care le primeşte (adică le transmite mai departe). Acest mod este util când se doreşte ca VLAN-urile să fie configurate manual pe comutator sau cănd VLAN-urile de pe un comutator au doar semnificańie locală şi nu este necesar ca ele să fie cunoscute de către întreaga reńea comutată. ObservaŃii importante : VTP funcńionează doar pe legături de tip trunk. Înainte de a adăuga VLAN-uri pe un comutator, trebuie configurat modul VTP (server client transparent ) şi numele domeniului VTP. Un comutator configurat ca VTP transparent nu îşi modifiă numărul de configurańie (el rămâne mereu 0). Numărul de configurańie al unui VTP server este incrementat de fiecare dată când VLAN-uri sunt adăugate sau şterse. Numărul de configurańie devine 0 (e resetat) când numele domeniului VTP este schimbat. Pentru VTP versiunea 1 şi 2 mesajele VTP sunt schimbate de comutatoarele care aparńin aceluiaşi domeniu VTP.

17 Lucrare experimentală: ExerciŃiul 1 : Crearea de VLAN-uri şi legături de tip trunchi folosind protocolul 802.1Q Scopurile acestui exercińiu sunt : 1.realizarea unei configurańii de bază pe un comutator (switch) şi verificarea ei; 2.crearea de VLAN-uri, denumirea lor şi asigurarea porturilor la VLAN-urile create; 3.crearea unei legături trunk conform protocolului 802.1Q pentru a permite comunicarea intra- VLAN; 4.testarea funcńionalităńii VLAN-urilor prin testarea conectivităńii stańiilor. 1.1 ConfiguraŃia inińială Se deschide Packet Tracer 5.0 şi se realizează configurańia din figură: Crearea VLAN-urilor şi asignarea porturilor Exemplu pentru Switch0 : Switch>enable Switch#configure terminal Switch(config)#hostname Switch1 Switch0(config-line)#exit Switch0(config)# vlan 2 Switch0(config-vlan )#name Telecom Switch0(config-vlan )#exit Switch0(config)# vlan 3

18 Switch0(config-vlan )#name Radiocom Switch0(config-vlan )#CTR^Z Switch0#show vlan brief VLAN Name Status Ports default active Fa0/1, Fa0/2, Fa0/3, Fa0/4 Fa0/5, Fa0/6, Fa0/7, Fa0/8 Fa0/9, Fa0/10, Fa0/11, Fa0/12 Fa0/13, Fa0/14, Fa0/15, Fa0/16 Fa0/17, Fa0/18, Fa0/19, Fa0/20 Fa0/21, Fa0/22, Fa0/23, Fa0/24 2 Telecom active 3 Radiocom active 1002 fddi-default active 1003 token-ring default active 1004 fddinet-default active 1005 trnet-default active Switch0#configure terminal Switch0(config)#interface fastethernet 0/4 // se alege interfańa (portul) Switch0(config-if)#switchport mode access //setarea portului în modul acces Switch0(config-if)#switchport access vlan 2 //ataşarea portului ales VLAN-ului corespunzător Switch0(config-if)# exit Switch0(config)# interface fa 0/7 Switch0(config-if)#switchport mode access Switch0(config-if)#switchport access vlan 3 Switch0(config-if)#CTRL^Z Switch0#show vlan brief VLAN Name Status Ports default active Fa0/1, Fa0/2, Fa0/3, Fa0/5, Fa0/6, Fa0/8 Fa0/9, Fa0/10, Fa0/11, Fa0/12 Fa0/13, Fa0/14, Fa0/15, Fa0/16 Fa0/17, Fa0/18, Fa0/19, Fa0/20 Fa0/21, Fa0/22, Fa0/23, Fa0/24 2 Telecom active FA 0/4 3 Radiocom active Fa 0/ fddi-default active 1003 token-ring default active 1004 fddinet-default active 1005 trnet-default active. Se va salva configurańia : Switch0# write memory ***Asemănător se configureaza Switch1

19 Crearea unui trunk 802.1Q Pe fiecare comutator se vor executa următoarele operańii : Se va intra în modul de configurare utilizând comanda #configure terminal; Se va selecta interfańa ataşată celuilalt comutator (legatura de tip cross-over) şi se va seta de tip trunk. Exemplu pentru Switch0: Switch0(configure)#interface fa0/1 Switch0 (config-if) #switchport mode trunk %LINEPROTO-5-UPDOWN: Line protocol on Interface FastEthernet0/1,changed state to down %LINEPROTO-5-UPDOWN: Line protocol on Interface FastEthernet0/1,changed state to up Switch0 (config-if)# CTRL^Z Switch0# show interface trunk Port Mode Encapsulation Status Native vlan Fa0/1 on 802.1q trunking 1 Port Vlans allowed on trunk Fa0/ *** Asemănător se configurează interfańa de pe Switch1 1.4 Verificarea conectivităńii. Se va verifica conectivitatea între stańiile conectate la acelaşi VLAN folosind ping. Se vor seta calculatoarele aparńinând aceluiaşi VLAN cu IP-uri din aceaşi reńea. Calculator VLAN IP MASK PC0 2 Telecom PC1 2 Telecom PC2 3 Radiocom PC3 3 Radiocom VerificaŃi conectivitatea prin ping între 2 calculatoare aflate în VLAN-uri diferite pe acelaşi comutator. Ce observańi? VerificaŃi conectivitatea prin ping între 2 calculatoare aflate în acelaşi VLAN pe comutatoare diferite. Ce observańi? VerificaŃi conectivitatea prin ping între 2 calculatoare aflate în VLAN-uri diferite pe comutatoare diferite. Ce observańi?

20 ExerciŃiul 2 : Inter-VLAN routing Scopurile acestui exercińiu sunt realizarea unei configurańii de bază pentru comunicarea intervlan : 1. Se va realiza o configurańie care să asigure comunicarea intervlan pornind de la exercińiul1; 2. Se vor crea legături de tip trunk între comutatoare. 3. Se va configura interfańa ruterului astfel încât să recunoasă încapsulările celor 2 vlane. În acest scop se vor realiza subinterfeńe şi se vor seta încapsulările necesare. 4. Testarea funcńionalităńii VLAN-urilor prin testarea conectivităńii stańiilor. 2.1 Setări inińiale Se va realiza în Packet Tracer următoarea configurańie: 2.2. Configurarea legăturilor de tip trunchi Switch0(config)#interface fastethernet 0/2 // se configureză portul fa 0/2 drept trunk Switch0(config-if)#switchport mode trunk %LINEPROTO-5-UPDOWN: Line protocol on Interface FastEthernet0/2,changed state to down %LINEPROTO-5-UPDOWN: Line protocol on Interface FastEthernet0/2,changed state to up Switch1(config)#interface fastethernet 0/2 // se configurează portul fa 0/2 drept trunk Switch1(config-if)#switchport mode trunk %LINEPROTO-5-UPDOWN: Line protocol on Interface FastEthernet0/2,changed state to down %LINEPROTO-5-UPDOWN: Line protocol on Interface FastEthernet0/2,changed state to up

21 Switch>enable Switch#configure terminal Switch(config)#hostname Switch2 Switch2(config)#interface fastethernet 0/2 Switch2(config-if)#switchport mode trunk %LINEPROTO-5-UPDOWN: Line protocol on Interface FastEthernet0/2,changed state to down %LINEPROTO-5-UPDOWN: Line protocol on Interface FastEthernet0/2,changed state to up Switch2(config-if)#interface fastethernet 0/3 Switch2(config-if)#switchport mode trunk %LINEPROTO-5-UPDOWN: Line protocol on Interface FastEthernet0/3,changed state to down %LINEPROTO-5-UPDOWN: Line protocol on Interface FastEthernet0/3,changed state to up Switch2(config)#interface fastethernet 0/1 Switch2(config-if)#switchport mode trunk %LINEPROTO-5-UPDOWN: Line protocol on Interface FastEthernet0/1,changed state to down %LINEPROTO-5-UPDOWN: Line protocol on Interface FastEthernet0/1,changed state to up 2.3. Configurarea ruter-ului Router0>enable Router0#configure terminal Router0(config)#interface fastethernet 0/0 Router0(config-if)#no shutdown %LINEPROTO-5-UPDOWN: Line protocol on Interface FastEthernet0/1,changed state to down %LINEPROTO-5-UPDOWN: Line protocol on Interface FastEthernet0/1,changed state to up Router0(config-subif)#interface fastethernet 0/0.2 Router0(config-subif)#encapsulation dot1q 2 Router0(config-subif)#ip address Router0(config-subif)#interface fastethernet 0/0.3 Router0(config-subif)#encapsulation dot1q 3 Router0(config-subif)#ip address Router0(config-subif)#end Router0#copy run start. // salveaza configuratia ruter-ului // 2 reprezinta vlanul incapsulat 2.3. Testarea rutării inter-vlan Se va verifica conectivitatea între cele 2 VLAN-uri folosind ping. Pentru a putea verifica configurańia va trebui să setăm IP-uri pe fiecare subinterfańă a ruterului şi să configurăm Default Gateway pe calculatoare. Default Gateway trebuie să fie acelaşi cu IP-ul setat pe subinterfańa corespunzătoare VLANului asignat portului la care e ataşat PC-ului. Pe ruter se vor configura IP-uri corespunzătoare fiecărei subinterfeńe: Ruter IP MASK Fa 0/ Fa 0/

22 Router0>enable Router0#configure terminal Router0(config)#interface fastethernet 0/0 Router0(config-subif)#ip address Router0(config-subif)#interface fastethernet 0/0.3 Router0(config-subif)#ip address Router0(config-subif)#end Pe calculatoare se vor realize urmatoarele setari: Calculator VLAN IP MASK Default Gateway PC0 2 Telecom PC1 2 Telecom PC2 3 Radiocom PC3 3 Radiocom VerificaŃi conectivitatea prin ping între 2 calculatoare aflate în VLANuri diferite pe acelaşi comutator. Ce observańi? VerificaŃi conectivitatea prin ping între 2 calculatoare aflate în VLANuri diferite pe comutatoare diferite. Ce observańi?. ExerciŃiul 3 : VTP După cum s-a observat la exercińiul 2 adăugarea unui nou comutator în reńea presupune şi adăugarea manuală a VLAN-urilor definite pe celelalte comutatoare ale reńelei astfel încât el să poată dirija cadrele diferitelor VLAN-uri. Într-o reńea cu două sau trei comutatoare acest lucru nu este o problemă, dar în reńelele cu mai multe comutatoare pot apărea situańii dificile din cauza configurańiilor greşite sau inconsistente. VTP (Virtual Trunking Protocol) este un protocol de nivel 2 folosit pentru a întreńine configurańia VLAN-urilor într-o reńea prin administrarea adăugării, ştergerii sau redenumirii VLAN-urilor. În acest exercińiu : 1. Vom examina setările inińiale ale comutatoarelor ce folosesc VTP. Vom configura comutatoarele în cele 3 moduri de funcńionare. 2. Vom discuta despre comportamentul comutatoarelor când ele nu comunică prin legături de tip trunk. 3. Vom discuta despre comportamentul comutatoarelor când se modifică configurańia, iar comutatoarele sunt conectate prin legături de tip trunk.

23 ConfiguraŃia inińială In PacketTracer se va deschide un nou spańiu de lucru (o nouă foaie de lucru) şi se vor adăuga 4 comutatoare : A, B, C, D. Se vor inspecta setările fiecărui comutator pentru VTP folosind comanda SwitchA#show vtp status VTP Version : 2 Configuration Revision : 0 Maximum VLANs supported locally : 64 Number of existing VLANs : 5 VTP Operating Mode : Server VTP Domain Name : VTP Pruning Mode : Disabled VTP V2 Mode : Disabled VTP Traps Generation : Disabled MD5 digest : 0x1E 0xED 0x19 0x49 0x0F 0x37 0x65 0x64 Configuration last modified by at :00:00 Local updater ID is (no valid interface found) RealizaŃi configurańia din figura de mai jos AdăugaŃi toate comutatoarele Ńîn acelaşi domeniu VTP Pe comutatoare efectuańi următoarea configurańie: Comutator Mod VTP Domeniu VTP Switch0 Server domvtp Switch1 Client domvtp Switch2 Transparent domvtp Switch2(configure)# vtp mode client Setting device to VTP CLIENT mode Switch2(configure)# vtp domain domvtp Changing VTP domain name from NULL to domvtp

24 *** EfectuaŃi setările asemănător pentru celelalte comutatoare. VerificaŃi configurańia şi observańi schimbările: Switch2#show vtp status VTP Version : 2 Configuration Revision : 0 Maximum VLANs supported locally : 64 Number of existing VLANs : 5 VTP Operating Mode : Client VTP Domain Name : domvtp VTP Pruning Mode : Disabled VTP V2 Mode : Disabled VTP Traps Generation : Disabled MD5 digest : 0x1E 0xED 0x19 0x49 0x0F 0x37 0x65 0x64 Configuration last modified by at :00:00 Local updater ID is (no valid interface found) 3.2 ConfiguraŃie fără linii trunk Vom adăuga pe comutatorul Switch0 2 VLAN-uri (VLAN 2 si VLAN 3) aşa cum am procedat şi la exercińiul 1.2. Switch0(configure)# vlan 2 Switch0(config-vlan)# exit Switch0(configure)# vlan 3 Switch0(config-vlan)# exit Se va inspecta din nou starea VTP pe comutatorul Switch0. Ce se observă? Switch0#show vtp status VTP Version : 2 Configuration Revision : 2 Maximum VLANs supported locally : 64 Number of existing VLANs : 7 VTP Operating Mode : Server VTP Domain Name : domvtp VTP Pruning Mode : Disabled VTP V2 Mode : Disabled VTP Traps Generation : Disabled MD5 digest : 0x1E 0xED 0x19 0x49 0x0F 0x37 0x65 0x64 Configuration last modified by at :00:00 Local updater ID is (no valid interface found) VerificaŃi starea VTP şi pe comutatorul de tip client. Ce se observă? De ce? Switch2#show vtp status VTP Version : 2 Configuration Revision : 0 Maximum VLANs supported locally : 64 Number of existing VLANs : 5 VTP Operating Mode : Client VTP Domain Name : domvtp VTP Pruning Mode : Disabled VTP V2 Mode : Disabled VTP Traps Generation : Disabled MD5 digest : 0x1E 0xED 0x19 0x49 0x0F 0x37 0x65 0x64 Configuration last modified by at :00:00

25 Local updater ID is (no valid interface found) 3.3 ConfiguraŃie cu legături trunk SetaŃi legăturile de tip trunk ca în figură. VerificaŃi configurańia VTP pe Switch1 şi Switch 2. Ce se observă? Switch1#show vtp status VTP Version : 2 Configuration Revision : 0 Maximum VLANs supported locally : 64 Number of existing VLANs : 5 VTP Operating Mode : Transparent VTP Domain Name : domvtp VTP Pruning Mode : Disabled VTP V2 Mode : Disabled VTP Traps Generation : Disabled MD5 digest : 0x1E 0xED 0x19 0x49 0x0F 0x37 0x65 0x64 Configuration last modified by at :00:00 Local updater ID is (no valid interface found) Switch2#show vtp status VTP Version : 2 Configuration Revision : 2 Maximum VLANs supported locally : 64 Number of existing VLANs : 7 VTP Operating Mode : Client VTP Domain Name : domvtp VTP Pruning Mode : Disabled VTP V2 Mode : Disabled VTP Traps Generation : Disabled MD5 digest : 0x1E 0xED 0x19 0x49 0x0F 0x37 0x65 0x64 Configuration last modified by at :04:23 Local updater ID is (no valid interface found)

2. Setări configurare acces la o cameră web conectată într-un router ZTE H218N sau H298N

2. Setări configurare acces la o cameră web conectată într-un router ZTE H218N sau H298N Pentru a putea vizualiza imaginile unei camere web IP conectată într-un router ZTE H218N sau H298N, este necesară activarea serviciului Dinamic DNS oferit de RCS&RDS, precum și efectuarea unor setări pe

More information

Metrici LPR interfatare cu Barix Barionet 50 -

Metrici LPR interfatare cu Barix Barionet 50 - Metrici LPR interfatare cu Barix Barionet 50 - Barionet 50 este un lan controller produs de Barix, care poate fi folosit in combinatie cu Metrici LPR, pentru a deschide bariera atunci cand un numar de

More information

Procesarea Imaginilor

Procesarea Imaginilor Procesarea Imaginilor Curs 11 Extragerea informańiei 3D prin stereoviziune Principiile Stereoviziunii Pentru observarea lumii reale avem nevoie de informańie 3D Într-o imagine avem doar două dimensiuni

More information

Titlul lucrării propuse pentru participarea la concursul pe tema securității informatice

Titlul lucrării propuse pentru participarea la concursul pe tema securității informatice Titlul lucrării propuse pentru participarea la concursul pe tema securității informatice "Îmbunătăţirea proceselor şi activităţilor educaţionale în cadrul programelor de licenţă şi masterat în domeniul

More information

Versionare - GIT ALIN ZAMFIROIU

Versionare - GIT ALIN ZAMFIROIU Versionare - GIT ALIN ZAMFIROIU Controlul versiunilor - necesitate Caracterul colaborativ al proiectelor; Backup pentru codul scris Istoricul modificarilor Terminologie și concepte VCS Version Control

More information

Semnale şi sisteme. Facultatea de Electronică şi Telecomunicaţii Departamentul de Comunicaţii (TC)

Semnale şi sisteme. Facultatea de Electronică şi Telecomunicaţii Departamentul de Comunicaţii (TC) Semnale şi sisteme Facultatea de Electronică şi Telecomunicaţii Departamentul de Comunicaţii (TC) http://shannon.etc.upt.ro/teaching/ssist/ 1 OBIECTIVELE CURSULUI Disciplina îşi propune să familiarizeze

More information

Reflexia şi refracţia luminii. Aplicaţii. Valerica Baban

Reflexia şi refracţia luminii. Aplicaţii. Valerica Baban Reflexia şi refracţia luminii. Aplicaţii. Sumar 1. Indicele de refracţie al unui mediu 2. Reflexia şi refracţia luminii. Legi. 3. Reflexia totală 4. Oglinda plană 5. Reflexia şi refracţia luminii în natură

More information

ARBORI AVL. (denumiti dupa Adelson-Velskii si Landis, 1962)

ARBORI AVL. (denumiti dupa Adelson-Velskii si Landis, 1962) ARBORI AVL (denumiti dupa Adelson-Velskii si Landis, 1962) Georgy Maximovich Adelson-Velsky (Russian: Гео ргий Макси мович Адельсо н- Ве льский; name is sometimes transliterated as Georgii Adelson-Velskii)

More information

2. Setări configurare acces la o cameră web conectată într-un echipament HG8121H cu funcție activă de router

2. Setări configurare acces la o cameră web conectată într-un echipament HG8121H cu funcție activă de router Pentru a putea vizualiza imaginile unei camere web IP conectată într-un echipament Huawei HG8121H, este necesară activarea serviciului Dinamic DNS oferit de RCS&RDS, precum și efectuarea unor setări pe

More information

Structura și Organizarea Calculatoarelor. Titular: BĂRBULESCU Lucian-Florentin

Structura și Organizarea Calculatoarelor. Titular: BĂRBULESCU Lucian-Florentin Structura și Organizarea Calculatoarelor Titular: BĂRBULESCU Lucian-Florentin Chapter 3 ADUNAREA ȘI SCĂDEREA NUMERELOR BINARE CU SEMN CONȚINUT Adunarea FXP în cod direct Sumator FXP în cod direct Scăderea

More information

Textul si imaginile din acest document sunt licentiate. Codul sursa din acest document este licentiat. Attribution-NonCommercial-NoDerivs CC BY-NC-ND

Textul si imaginile din acest document sunt licentiate. Codul sursa din acest document este licentiat. Attribution-NonCommercial-NoDerivs CC BY-NC-ND Textul si imaginile din acest document sunt licentiate Attribution-NonCommercial-NoDerivs CC BY-NC-ND Codul sursa din acest document este licentiat Public-Domain Esti liber sa distribui acest document

More information

MS POWER POINT. s.l.dr.ing.ciprian-bogdan Chirila

MS POWER POINT. s.l.dr.ing.ciprian-bogdan Chirila MS POWER POINT s.l.dr.ing.ciprian-bogdan Chirila chirila@cs.upt.ro http://www.cs.upt.ro/~chirila Pornire PowerPoint Pentru accesarea programului PowerPoint se parcurg următorii paşi: Clic pe butonul de

More information

8. INTERCONECTAREA REłELELOR CU COMUTATOARE. PROTOCOLUL ARBORELUI DE ACOPERIRE

8. INTERCONECTAREA REłELELOR CU COMUTATOARE. PROTOCOLUL ARBORELUI DE ACOPERIRE 8. INTERCONECTAREA REłELELOR CU COMUTATOARE. PROTOCOLUL ARBORELUI DE ACOPERIRE 8.1. PUNłI ŞI COMUTATOARE TRANSPARENTE (IEEE 802.1D) Comutatoarele sunt echipamente de interconectare de subnivel MAC. La

More information

Modalitǎţi de clasificare a datelor cantitative

Modalitǎţi de clasificare a datelor cantitative Modalitǎţi de clasificare a datelor cantitative Modul de stabilire a claselor determinarea pragurilor minime şi maxime ale fiecǎrei clase - determinǎ modul în care sunt atribuite valorile fiecǎrei clase

More information

LUCRAREA 3 CONFIGURAREA RETELELOR ETHERNET

LUCRAREA 3 CONFIGURAREA RETELELOR ETHERNET LUCRAREA 3 CONFIGURAREA RETELELOR ETHERNET 1. Obiective: Familiarizarea cu nivelele arhitecturale descrise de protocolul IEEE 802.3 şi cu protocolul CSMA/CD Identificarea elementelor ce compun arhitectura

More information

GHID DE TERMENI MEDIA

GHID DE TERMENI MEDIA GHID DE TERMENI MEDIA Definitii si explicatii 1. Target Group si Universe Target Group - grupul demografic care a fost identificat ca fiind grupul cheie de consumatori ai unui brand. Toate activitatile

More information

REŢELE LOCALE DE CALCULATOARE

REŢELE LOCALE DE CALCULATOARE CAPITOLUL 4 REŢELE LOCALE DE CALCULATOARE 4.1 Prezentare generală O reţea locală (LAN - Local Area Network) permite unui număr de sisteme independente, dispuse într-o arie geografică relativ restrânsă,

More information

Ghid identificare versiune AWP, instalare AWP şi verificare importare certificat în Store-ul de Windows

Ghid identificare versiune AWP, instalare AWP şi verificare importare certificat în Store-ul de Windows Ghid identificare versiune AWP, instalare AWP 4.5.4 şi verificare importare certificat în Store-ul de Windows Data: 28.11.14 Versiune: V1.1 Nume fişiser: Ghid identificare versiune AWP, instalare AWP 4-5-4

More information

9. Memoria. Procesorul are o memorie cu o arhitectură pe două niveluri pentru memoria de program și de date.

9. Memoria. Procesorul are o memorie cu o arhitectură pe două niveluri pentru memoria de program și de date. 9. Memoria Procesorul are o memorie cu o arhitectură pe două niveluri pentru memoria de program și de date. Primul nivel conține memorie de program cache (L1P) și memorie de date cache (L1D). Al doilea

More information

Subiecte Clasa a VI-a

Subiecte Clasa a VI-a (40 de intrebari) Puteti folosi spatiile goale ca ciorna. Nu este de ajuns sa alegeti raspunsul corect pe brosura de subiecte, ele trebuie completate pe foaia de raspuns in dreptul numarului intrebarii

More information

D în această ordine a.î. AB 4 cm, AC 10 cm, BD 15cm

D în această ordine a.î. AB 4 cm, AC 10 cm, BD 15cm Preparatory Problems 1Se dau punctele coliniare A, B, C, D în această ordine aî AB 4 cm, AC cm, BD 15cm a) calculați lungimile segmentelor BC, CD, AD b) determinați distanța dintre mijloacele segmentelor

More information

Arbori. Figura 1. struct ANOD { int val; ANOD* st; ANOD* dr; }; #include <stdio.h> #include <conio.h> struct ANOD { int val; ANOD* st; ANOD* dr; }

Arbori. Figura 1. struct ANOD { int val; ANOD* st; ANOD* dr; }; #include <stdio.h> #include <conio.h> struct ANOD { int val; ANOD* st; ANOD* dr; } Arbori Arborii, ca şi listele, sunt structuri dinamice. Elementele structurale ale unui arbore sunt noduri şi arce orientate care unesc nodurile. Deci, în fond, un arbore este un graf orientat degenerat.

More information

Mods euro truck simulator 2 harta romaniei by elyxir. Mods euro truck simulator 2 harta romaniei by elyxir.zip

Mods euro truck simulator 2 harta romaniei by elyxir. Mods euro truck simulator 2 harta romaniei by elyxir.zip Mods euro truck simulator 2 harta romaniei by elyxir Mods euro truck simulator 2 harta romaniei by elyxir.zip 26/07/2015 Download mods euro truck simulator 2 harta Harta Romaniei pentru Euro Truck Simulator

More information

LUMINIłA SCRIPCARIU ION BOGDAN ŞTEFAN VICTOR NICOLAESCU CRISTINA GABRIELA GHEORGHE LIANA NICOLAESCU. SECURITATEA REłELELOR DE COMUNICAłII

LUMINIłA SCRIPCARIU ION BOGDAN ŞTEFAN VICTOR NICOLAESCU CRISTINA GABRIELA GHEORGHE LIANA NICOLAESCU. SECURITATEA REłELELOR DE COMUNICAłII LUMINIłA SCRIPCARIU ION BOGDAN ŞTEFAN VICTOR NICOLAESCU CRISTINA GABRIELA GHEORGHE LIANA NICOLAESCU SECURITATEA REłELELOR DE COMUNICAłII CASA DE EDITURĂ VENUS IAŞI 2008 L. Scripcariu, I. Bogdan, Ş.V. Nicolaescu,

More information

4. Asignarea adreselor IP

4. Asignarea adreselor IP 4. Asignarea adreselor IP Scopul acestei lucrări este să familiarizeze studenţii cu noțiunea de adresă IP, clase de adrese IP, mască de reţea, adresă IP de rețea, adresă IP de broadcast, metode de alocare

More information

CAIETUL DE SARCINI Organizare evenimente. VS/2014/0442 Euro network supporting innovation for green jobs GREENET

CAIETUL DE SARCINI Organizare evenimente. VS/2014/0442 Euro network supporting innovation for green jobs GREENET CAIETUL DE SARCINI Organizare evenimente VS/2014/0442 Euro network supporting innovation for green jobs GREENET Str. Dem. I. Dobrescu, nr. 2-4, Sector 1, CAIET DE SARCINI Obiectul licitaţiei: Kick off,

More information

2.3 PROTOCOLUL DE MESAJE DE CONTROL PENTRU INTERNET (ICMP)

2.3 PROTOCOLUL DE MESAJE DE CONTROL PENTRU INTERNET (ICMP) 2.3 PROTOCOLUL DE MESAJE DE CONTROL PENTRU INTERNET (ICMP) Protocolul IP = fără conexiune se utilizează un mecanism (protocol) care permite oricărui ruter să semnaleze sistemului sursă o situaţie anormală

More information

Olimpiad«Estonia, 2003

Olimpiad«Estonia, 2003 Problema s«pt«m nii 128 a) Dintr-o tabl«p«trat«(2n + 1) (2n + 1) se ndep«rteaz«p«tr«telul din centru. Pentru ce valori ale lui n se poate pava suprafata r«mas«cu dale L precum cele din figura de mai jos?

More information

Documentaţie Tehnică

Documentaţie Tehnică Documentaţie Tehnică Verificare TVA API Ultima actualizare: 27 Aprilie 2018 www.verificaretva.ro 021-310.67.91 / 92 info@verificaretva.ro Cuprins 1. Cum funcţionează?... 3 2. Fluxul de date... 3 3. Metoda

More information

Propuneri pentru teme de licență

Propuneri pentru teme de licență Propuneri pentru teme de licență Departament Automatizări Eaton România Instalație de pompare cu rotire în funcție de timpul de funcționare Tablou electric cu 1 pompă pilot + 3 pompe mari, cu rotirea lor

More information

Auditul financiar la IMM-uri: de la limitare la oportunitate

Auditul financiar la IMM-uri: de la limitare la oportunitate Auditul financiar la IMM-uri: de la limitare la oportunitate 3 noiembrie 2017 Clemente Kiss KPMG in Romania Agenda Ce este un audit la un IMM? Comparatie: audit/revizuire/compilare Diferente: audit/revizuire/compilare

More information

ISBN-13:

ISBN-13: Regresii liniare 2.Liniarizarea expresiilor neliniare (Steven C. Chapra, Applied Numerical Methods with MATLAB for Engineers and Scientists, 3rd ed, ISBN-13:978-0-07-340110-2 ) Există cazuri în care aproximarea

More information

Ierarhia memoriilor Tipuri de memorii Memorii semiconductoare Memoria cu unități multiple. Memoria cache Memoria virtuală

Ierarhia memoriilor Tipuri de memorii Memorii semiconductoare Memoria cu unități multiple. Memoria cache Memoria virtuală Ierarhia memoriilor Tipuri de memorii Memorii semiconductoare Memoria cu unități multiple Memoria cache Memoria virtuală 1 Memorii RAM: datele sunt identificate cu ajutorul unor adrese unice Memorii asociative:

More information

Lucrarea nr. 7. Configurarea reţelelor în Linux

Lucrarea nr. 7. Configurarea reţelelor în Linux Lucrarea nr. 7 Configurarea reţelelor în Linux Scopul acestei lucrări este înţelegerea modului de configurare a reţelelor în sistemul de operare Linux precum şi înţelegerea funcţionării protocoalelor de

More information

Noi tehnologii de comunicatie WAN: Frame Relay

Noi tehnologii de comunicatie WAN: Frame Relay Revista Informatica Economica, nr. 1 (17)/2001 119 Noi tehnologii de comunicatie WAN: Frame Relay Lect.dr. Razvan ZOTA Catedra de Informatica Economica, A.S.E. Bucuresti În ultimii ani, în domeniul retelelor

More information

Managementul referinţelor cu

Managementul referinţelor cu TUTORIALE DE CULTURA INFORMAŢIEI Citarea surselor de informare cu instrumente software Managementul referinţelor cu Bibliotecar Lenuţa Ursachi PE SCURT Este gratuit Poţi adăuga fişiere PDF Poţi organiza,

More information

Grafuri bipartite. Lecție de probă, informatică clasa a XI-a. Mihai Bărbulescu Facultatea de Automatică și Calculatoare, UPB

Grafuri bipartite. Lecție de probă, informatică clasa a XI-a. Mihai Bărbulescu Facultatea de Automatică și Calculatoare, UPB Grafuri bipartite Lecție de probă, informatică clasa a XI-a Mihai Bărbulescu b12mihai@gmail.com Facultatea de Automatică și Calculatoare, UPB Colegiul Național de Informatică Tudor Vianu București 27 februarie

More information

The First TST for the JBMO Satu Mare, April 6, 2018

The First TST for the JBMO Satu Mare, April 6, 2018 The First TST for the JBMO Satu Mare, April 6, 08 Problem. Prove that the equation x +y +z = x+y +z + has no rational solutions. Solution. The equation can be written equivalently (x ) + (y ) + (z ) =

More information

ANTICOLLISION ALGORITHM FOR V2V AUTONOMUOS AGRICULTURAL MACHINES ALGORITM ANTICOLIZIUNE PENTRU MASINI AGRICOLE AUTONOME TIP V2V (VEHICLE-TO-VEHICLE)

ANTICOLLISION ALGORITHM FOR V2V AUTONOMUOS AGRICULTURAL MACHINES ALGORITM ANTICOLIZIUNE PENTRU MASINI AGRICOLE AUTONOME TIP V2V (VEHICLE-TO-VEHICLE) ANTICOLLISION ALGORITHM FOR VV AUTONOMUOS AGRICULTURAL MACHINES ALGORITM ANTICOLIZIUNE PENTRU MASINI AGRICOLE AUTONOME TIP VV (VEHICLE-TO-VEHICLE) 457 Florin MARIAŞIU*, T. EAC* *The Technical University

More information

1. Internet: definiţie, servicii, istoric

1. Internet: definiţie, servicii, istoric 1. Internet: definiţie, servicii, istoric Rezumat: în acest capitol veţi învăţa ce este Internetul, care sunt principalele servicii oferite de acesta şi câteva momente din scurta lui istorie. Tot aici

More information

Update firmware aparat foto

Update firmware aparat foto Update firmware aparat foto Mulţumim că aţi ales un produs Nikon. Acest ghid descrie cum să efectuaţi acest update de firmware. Dacă nu aveţi încredere că puteţi realiza acest update cu succes, acesta

More information

X-Fit S Manual de utilizare

X-Fit S Manual de utilizare X-Fit S Manual de utilizare Compatibilitate Acest produs este compatibil doar cu dispozitivele ce au următoarele specificații: ios: Versiune 7.0 sau mai nouă, Bluetooth 4.0 Android: Versiune 4.3 sau mai

More information

La fereastra de autentificare trebuie executati urmatorii pasi: 1. Introduceti urmatoarele date: Utilizator: - <numarul dvs de carnet> (ex: "9",

La fereastra de autentificare trebuie executati urmatorii pasi: 1. Introduceti urmatoarele date: Utilizator: - <numarul dvs de carnet> (ex: 9, La fereastra de autentificare trebuie executati urmatorii pasi: 1. Introduceti urmatoarele date: Utilizator: - (ex: "9", "125", 1573" - se va scrie fara ghilimele) Parola: -

More information

Dispozitive Electronice şi Electronică Analogică Suport curs 02 Metode de analiză a circuitelor electrice. Divizoare rezistive.

Dispozitive Electronice şi Electronică Analogică Suport curs 02 Metode de analiză a circuitelor electrice. Divizoare rezistive. . egimul de curent continuu de funcţionare al sistemelor electronice În acest regim de funcţionare, valorile mărimilor electrice ale sistemului electronic sunt constante în timp. Aşadar, funcţionarea sistemului

More information

INFORMAȚII DESPRE PRODUS. FLEXIMARK Stainless steel FCC. Informații Included in FLEXIMARK sample bag (article no. M )

INFORMAȚII DESPRE PRODUS. FLEXIMARK Stainless steel FCC. Informații Included in FLEXIMARK sample bag (article no. M ) FLEXIMARK FCC din oțel inoxidabil este un sistem de marcare personalizată în relief pentru cabluri și componente, pentru medii dure, fiind rezistent la acizi și la coroziune. Informații Included in FLEXIMARK

More information

MODELUL UNUI COMUTATOR STATIC DE SURSE DE ENERGIE ELECTRICĂ FĂRĂ ÎNTRERUPEREA ALIMENTĂRII SARCINII

MODELUL UNUI COMUTATOR STATIC DE SURSE DE ENERGIE ELECTRICĂ FĂRĂ ÎNTRERUPEREA ALIMENTĂRII SARCINII MODELUL UNUI COMUTATOR STATIC DE SURSE DE ENERGIE ELECTRICĂ FĂRĂ ÎNTRERUPEREA ALIMENTĂRII SARCINII Adrian Mugur SIMIONESCU MODEL OF A STATIC SWITCH FOR ELECTRICAL SOURCES WITHOUT INTERRUPTIONS IN LOAD

More information

Reţele de calculatoare

Reţele de calculatoare Reţele de calculatoare #2 Arhitectura reţelelor de calculatoare 2017 Adrian Runceanu www.runceanu.ro/adrian copyright@www.adrian.runceanu.ro Curs 2 Arhitectura reţelelor de calculatoare 27.02.2017 Reţele

More information

Nivelul AplicaŃie. -Protocolul DNS -Posta electronica -HTTP

Nivelul AplicaŃie. -Protocolul DNS -Posta electronica -HTTP Nivelul AplicaŃie -Protocolul DNS -Posta electronica -HTTP Protocolul DNS Redirectorul La un calculator conectat la o retea se pot executa atit aplicatii care necesita numai resursele sistemului resp.

More information

Mecanismul de decontare a cererilor de plata

Mecanismul de decontare a cererilor de plata Mecanismul de decontare a cererilor de plata Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice (POS CCE) Ministerul Fondurilor Europene - Iunie - iulie

More information

Reţele de calculatoare

Reţele de calculatoare Universitatea Constatin Brâncuşi din Târgu-Jiu Facultatea de Inginerie Departamentul de Automatică, Energie şi Mediu Reţele de calculatoare Lector dr. Adrian Runceanu An universitar 2013-2014 Curs 3 Componentele

More information

COMUNICAȚII INFORMATIZARE

COMUNICAȚII INFORMATIZARE COMUNICAȚII INFORMATIZARE 120 Migrare servicii telefonie la Vodafone S-a asigurat suportul tehnic și s-a colaborat cu echipele Vodafone la portarea numerelor UPT și migrarea infrastructuri: 1200 linii

More information

Class D Power Amplifiers

Class D Power Amplifiers Class D Power Amplifiers A Class D amplifier is a switching amplifier based on pulse-width modulation (PWM) techniques Purpose: high efficiency, 80% - 95%. The reduction of the power dissipated by the

More information

Internet-ul a apărut în 1960 când, în SUA, Ministerul Apărării a creat Agenţia pentru proiecte de Cercetare Avansată (ARPA), care are ca obiectiv

Internet-ul a apărut în 1960 când, în SUA, Ministerul Apărării a creat Agenţia pentru proiecte de Cercetare Avansată (ARPA), care are ca obiectiv Internet-ul a apărut în 1960 când, în SUA, Ministerul Apărării a creat Agenţia pentru proiecte de Cercetare Avansată (ARPA), care are ca obiectiv dezvoltarea unei reţele de comunicaţii care să poată asigura

More information

Multicore Multiprocesoare Cluster-e

Multicore Multiprocesoare Cluster-e Multicore Multiprocesoare Cluster-e O mare perioadă de timp, creearea de calculatoare puternice conectarea mai multor calculatoare de putere mică. Trebuie creat software care să știe să lucreze cu un număr

More information

Transmiterea datelor prin reteaua electrica

Transmiterea datelor prin reteaua electrica PLC - Power Line Communications dr. ing. Eugen COCA Universitatea Stefan cel Mare din Suceava Facultatea de Inginerie Electrica PLC - Power Line Communications dr. ing. Eugen COCA Universitatea Stefan

More information

MANAGEMENTUL CALITĂȚII - MC. Proiect 5 Procedura documentată pentru procesul ales

MANAGEMENTUL CALITĂȚII - MC. Proiect 5 Procedura documentată pentru procesul ales MANAGEMENTUL CALITĂȚII - MC Proiect 5 Procedura documentată pentru procesul ales CUPRINS Procedura documentată Generalități Exemple de proceduri documentate Alegerea procesului pentru realizarea procedurii

More information

REŢELE DE CALCULATOARE

REŢELE DE CALCULATOARE REŢELE DE CALCULATOARE I. Componente backplane-generalităţi - backplane: placă de circuite care conţine socluri pentru cardurile suplimentare; - placa de reţea ( NIC ): placă inserată în calculator prin

More information

STANDARDIZAREA REŢELELOR DE CALCULATOARE

STANDARDIZAREA REŢELELOR DE CALCULATOARE II STANDARDIZAREA REŢELELOR DE CALCULATOARE II.1 IEEE 802.3: ETHERNET, FAST ETHERNET, GIGA ETHERNET Pe baza metodei CSMA/CD de acces la mediu, cu o topologie logică de tip broadcast şi una fizică de tip

More information

Calculatoare Numerice II Interfaţarea unui dispozitiv de teleghidare radio cu portul paralel (MGSH Machine Guidance SHell) -proiect-

Calculatoare Numerice II Interfaţarea unui dispozitiv de teleghidare radio cu portul paralel (MGSH Machine Guidance SHell) -proiect- Universitatea Politehnica Bucureşti Facultatea de Automaticăşi Calculatoare Calculatoare Numerice II Interfaţarea unui dispozitiv de teleghidare radio cu portul paralel (MGSH Machine Guidance SHell) -proiect-

More information

Curs 4 Tehnici şi sisteme de semnalizare utilizate în reţele telefonice clasice. Definiţii. Caracteristici.

Curs 4 Tehnici şi sisteme de semnalizare utilizate în reţele telefonice clasice. Definiţii. Caracteristici. Curs 4 Tehnici şi sisteme de semnalizare utilizate în reţele telefonice clasice. Definiţii. Caracteristici. Semnalizarea în telefonie se referă la semnalele de control a apelului, tehnicile de transmitere

More information

Mai bine. Pentru c putem.

Mai bine. Pentru c putem. 1 CUPRINS: 1. SUMAR APLICAŢIE...... 3 1.1 Introducere... 3 1.2 Tipul de aplicaţie... 3 2. SPECIFICAŢII FUNCŢIONALE... 3 3. INSTALARE... 3 3.1 Introducere... 3 3.2 Ce trebuie să verificaţi înainte de a

More information

Reţele de calculatoare

Reţele de calculatoare Reţele de calculatoare 1. Reţele locale... 2 1.1 Topologia reţelelor... 2 1.2 Arhitectura reţelelor... 3 1.3 Echipamente de comunicaţie... 3 1.3.1 Hub-ul... 3 1.3.2 Switch-ul... 4 1.3.3 Router-ul... 4

More information

Platformă de e-learning și curriculă e-content pentru învățământul superior tehnic

Platformă de e-learning și curriculă e-content pentru învățământul superior tehnic Platformă de e-learning și curriculă e-content pentru învățământul superior tehnic Proiect nr. 154/323 cod SMIS 4428 cofinanțat de prin Fondul European de Dezvoltare Regională Investiții pentru viitorul

More information

3. CLOUD COMPUTING Sisteme de calcul distribuite

3. CLOUD COMPUTING Sisteme de calcul distribuite 3. CLOUD COMPUTING Cloud Computing (CC) calcul în nori, în traducere mot a mot, sau, mai corect, calcul în Internet este un concept aflat în directă legătură cu transformările către se produc în domeniu

More information

Capete terminale şi adaptoare pentru cabluri de medie tensiune. Fabricaţie Südkabel Germania

Capete terminale şi adaptoare pentru cabluri de medie tensiune. Fabricaţie Südkabel Germania CAPETE TERMINALE ŞI ADAPTOARE PENTRU CABLURI DE MEDIE TENSIUNE Capete terminale şi adaptoare pentru cabluri de medie tensiune. Fabricaţie Südkabel Germania Terminale de interior pentru cabluri monopolare

More information

Proiectarea Sistemelor Software Complexe

Proiectarea Sistemelor Software Complexe Proiectarea Sistemelor Software Complexe Curs 3 Principii de Proiectare Orientată pe Obiecte Principiile de proiectare orientată pe obiecte au fost formulate pentru a servi ca reguli pentru evitarea proiectării

More information

Ce pot face pe hi5? Organizare si facilitati. Pagina de Home

Ce pot face pe hi5? Organizare si facilitati. Pagina de Home Ce este Hi5!? hi5 este un website social care, în decursul anului 2007, a fost unul din cele 25 cele mai vizitate site-uri de pe Internet. Compania a fost fondată în 2003 iar pana in anul 2007 a ajuns

More information

CERERI SELECT PE O TABELA

CERERI SELECT PE O TABELA SQL - 1 CERERI SELECT PE O TABELA 1 STUD MATR NUME AN GRUPA DATAN LOC TUTOR PUNCTAJ CODS ---- ------- -- ------ --------- ---------- ----- ------- ---- 1456 GEORGE 4 1141A 12-MAR-82 BUCURESTI 2890 11 1325

More information

Problema limitarii spatiului de adrese. - Dirijarea fara clase intre domenii(cidr- Classless Inter Domain Routing) - Protocolul IPv6

Problema limitarii spatiului de adrese. - Dirijarea fara clase intre domenii(cidr- Classless Inter Domain Routing) - Protocolul IPv6 Problema limitarii spatiului de adrese - Dirijarea fara clase intre domenii(cidr- Classless Inter Domain Routing) - Protocolul IPv6 Protocolul CIDR Epuizarea spatiului de adrese. Organizarea spatiului

More information

Reţele Locale de Calculatoare. Reţele Wireless. curs Universitatea POLITEHNICA Bucureşti

Reţele Locale de Calculatoare. Reţele Wireless. curs Universitatea POLITEHNICA Bucureşti Reţele Locale de Calculatoare Reţele Wireless curs 5 02.11.2009 04.11.2009 Universitatea POLITEHNICA Bucureşti Cuprins 1. Rolul reţelelor wireless 2. Undele electromagnetice 3. Transmisia în spectru împrăştiat

More information

CHAMPIONS LEAGUE 2017 SPONSOR:

CHAMPIONS LEAGUE 2017 SPONSOR: NOUA STRUCTURĂ a Ch League Pe viitor numai fosta divizie A va purta numele Champions League. Fosta divizie B va purta numele Challenger League iar fosta divizie C se va numi Promotional League. CHAMPIONS

More information

Software Process and Life Cycle

Software Process and Life Cycle Software Process and Life Cycle Drd.ing. Flori Naghiu Murphy s Law: Left to themselves, things tend to go from bad to worse. Principiile de dezvoltare software Principiul Calitatii : asigurarea gasirii

More information

Ghid pentru configurarea şi utilizarea aplicaţiei clicksign Demo

Ghid pentru configurarea şi utilizarea aplicaţiei clicksign Demo Ghid pentru configurarea şi utilizarea aplicaţiei clicksign Demo 2.6.9.223 Cuprins 1 Cadru general...2 2 Obţinerea unui certificat digital...3 3 Configurarea aplicaţiei clicksign...5 4 Utilizarea aplicaţiei

More information

Figura x.1 Ecranul de pornire al mediului de dezvoltare

Figura x.1 Ecranul de pornire al mediului de dezvoltare x. Mediul de dezvoltare MICROSOFT VISUAL C++ În cadrul acestui capitol vom prezenta Microsoft Visual C++, din cadrul suitei Microsoft Visual Studio 2012, care este un mediu de programare care suportă dezvoltarea

More information

STUDY EVOLUTION OF BIT B ERRORS AND ERRORS OF PACKAGES IN I

STUDY EVOLUTION OF BIT B ERRORS AND ERRORS OF PACKAGES IN I STUDY EVOLUTION OF BIT B ERRORS AND ERRORS OF PACKAGES IN I OFDM TRANSMISSION USING PILOT SYMBOL Ion POPA Societatea Română de Televiziune Studioul Teritorial Iaşi REZUMAT. În această lucrarea este realizat

More information

Managementul Proiectelor Software Metode de dezvoltare

Managementul Proiectelor Software Metode de dezvoltare Platformă de e-learning și curriculă e-content pentru învățământul superior tehnic Managementul Proiectelor Software Metode de dezvoltare 2 Metode structurate (inclusiv metodele OO) O mulțime de pași și

More information

Nume şi Apelativ prenume Adresa Număr telefon Tip cont Dobânda Monetar iniţial final

Nume şi Apelativ prenume Adresa Număr telefon  Tip cont Dobânda Monetar iniţial final Enunt si descriere aplicatie. Se presupune ca o organizatie (firma, banca, etc.) trebuie sa trimita scrisori prin posta unui numar (n=500, 900,...) foarte mare de clienti pe care sa -i informeze cu diverse

More information

Reţele de calculatoare

Reţele de calculatoare Universitatea Constatin Brâncuşi din Târgu-Jiu Facultatea de Inginerie Departamentul de Automatică, Energie şi Mediu Reţele de calculatoare Lector dr. Adrian Runceanu An universitar 2013-2014 Curs 1 Noţiuni

More information

În continuare vom prezenta unele dintre problemele de calcul ale numerelor Fibonacci.

În continuare vom prezenta unele dintre problemele de calcul ale numerelor Fibonacci. O condiţie necesară şi suficientă ca un număr să fie număr Fibonacci Autor: prof. Staicu Ovidiu Ninel Colegiul Economic Petre S. Aurelian Slatina, jud. Olt 1. Introducere Propuse de Leonardo Pisa în 1202,

More information

Valeriu Manuel IONESCU. Rețele de calculatoare Aplicații

Valeriu Manuel IONESCU. Rețele de calculatoare Aplicații Valeriu Manuel IONESCU Rețele de calculatoare Aplicații Universitatea din Pitești 2015 Editura Universitãtii din Pitesti Str. Târgu din Vale, nr.1, 110040, Piteşti, jud. Argeş tel/fax: 40348 45.31.23 Copyright

More information

VIRTUAL INSTRUMENTATION IN THE DRIVE SUBSYSTEM MONITORING OF A MOBIL ROBOT WITH GESTURE COMMANDS

VIRTUAL INSTRUMENTATION IN THE DRIVE SUBSYSTEM MONITORING OF A MOBIL ROBOT WITH GESTURE COMMANDS BULETINUL INSTITUTULUI POLITEHNIC DIN IAŞI Publicat de Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iaşi Tomul LIV (LVIII), Fasc. 3-4, 2008 Secţia AUTOMATICĂ şi CALCULATOARE VIRTUAL INSTRUMENTATION IN THE

More information

C14. Java si comunicatia in retea

C14. Java si comunicatia in retea C14 Java si comunicatia in retea! Retele de calculatoare: concepte clasificari; dispozitive;! Protocoale de retea: TCP/IP! Pachete Java si comunicatia in retea! Comunicati intre Client si Server: socket

More information

Retele de calculatoare si internet. Serviciul director ACTIVE DIRECTORY

Retele de calculatoare si internet. Serviciul director ACTIVE DIRECTORY Universitatea Politehnica Bucureşti Facultatea Electronică,Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei Retele de calculatoare si internet Serviciul director ACTIVE DIRECTORY Toader Bogdan Master IISC, anul

More information

Conexiuni la Internet. Echipamente. Medii de transmitere a datelor

Conexiuni la Internet. Echipamente. Medii de transmitere a datelor Conexiuni la Internet. Echipamente. Medii de transmitere a datelor 1. Unităţi de măsură a cantităţii de informaţie bit (notat cu "b") - unitatea de bază în măsurarea informaţiei reprezentată sub formă

More information

Behavioral design patterns (comportamentale) ALIN ZAMFIROIU

Behavioral design patterns (comportamentale) ALIN ZAMFIROIU Behavioral design patterns (comportamentale) ALIN ZAMFIROIU Behavioral design patterns Furnizează soluții pentru o mai bună interacțiune între obiecte și clase. Aceste design pattern-uri controlează relațiile

More information

REVISTA NAŢIONALĂ DE INFORMATICĂ APLICATĂ INFO-PRACTIC

REVISTA NAŢIONALĂ DE INFORMATICĂ APLICATĂ INFO-PRACTIC REVISTA NAŢIONALĂ DE INFORMATICĂ APLICATĂ INFO-PRACTIC Anul II Nr. 7 aprilie 2013 ISSN 2285 6560 Referent ştiinţific Lector univ. dr. Claudiu Ionuţ Popîrlan Facultatea de Ştiinţe Exacte Universitatea din

More information

Anexa nr. 1 la Hotărârea nr. 245 din Standarde moldovenești adoptate

Anexa nr. 1 la Hotărârea nr. 245 din Standarde moldovenești adoptate # Indicativul standardului moldovenesc 1 SM EN 300 224 română Serviciu mobil terestru. Echipamente radio pentru utilizarea într-un serviciu de paging în domeniul de frecvenţă de la 25 MHz până la 470 MHz.

More information

Updating the Nomographical Diagrams for Dimensioning the Concrete Slabs

Updating the Nomographical Diagrams for Dimensioning the Concrete Slabs Acta Technica Napocensis: Civil Engineering & Architecture Vol. 57, No. 1 (2014) Journal homepage: http://constructii.utcluj.ro/actacivileng Updating the Nomographical Diagrams for Dimensioning the Concrete

More information

Reţele Neuronale Artificiale în MATLAB

Reţele Neuronale Artificiale în MATLAB Reţele Neuronale Artificiale în MATLAB Programul MATLAB dispune de o colecţie de funcţii şi interfeţe grafice, destinate lucrului cu Reţele Neuronale Artificiale, grupate sub numele de Neural Network Toolbox.

More information

Itemi Sisteme de Operare

Itemi Sisteme de Operare Itemi Sisteme de Operare 1. Pentru a muta un dosar (folder) de pe partiţia C: pe partiţia D: folosim: a. New Folder b. Ctrl + C din bara de instrumente şi Copy; c. Ctrl + X şi Ctrl + V; d. Edit Paste;

More information

USING SERIAL INDUSTRIAL ROBOTS IN CNC MILLING PROCESESS

USING SERIAL INDUSTRIAL ROBOTS IN CNC MILLING PROCESESS BULETINUL INSTITUTULUI POLITEHNIC DIN IAŞI Publicat de Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iaşi Tomul LXI (LXV), Fasc. 3, 2015 Secţia CONSTRUCŢII DE MAŞINI USING SERIAL INDUSTRIAL ROBOTS IN CNC MILLING

More information

Universitatea Politehnica Bucuresti Facultatea de Electronică, Telecomunicatii si Tehnologia Informatiei WLAN

Universitatea Politehnica Bucuresti Facultatea de Electronică, Telecomunicatii si Tehnologia Informatiei WLAN Universitatea Politehnica Bucuresti Facultatea de Electronică, Telecomunicatii si Tehnologia Informatiei WLAN Lazar Maria-Magdalena Nistorescu Andreea-Elena Grupa: 441A Coordonator stiintific: Conf. Dr.

More information

Securitatea la nivel IP: IP Security Protocol (IPSec)

Securitatea la nivel IP: IP Security Protocol (IPSec) Securitatea la nivel IP: IP Security Protocol (IPSec) Masterand Florea Carmen IISC II Cuprins 1. IPSec- generalitati, standarde 2. Functionare- componente si protocoale 3. Metode de implementare- pe router/

More information

Pornire rapidă. NETGEAR Trek N300 Router de călătorie şi extensor rază de acţiune. Model PR2000 NETGEAR LAN. Power. WiFi USB USB. Reset Internet/LAN

Pornire rapidă. NETGEAR Trek N300 Router de călătorie şi extensor rază de acţiune. Model PR2000 NETGEAR LAN. Power. WiFi USB USB. Reset Internet/LAN Pornire rapidă NETGEAR Trek N300 Router de călătorie şi extensor rază de acţiune Model PR2000 NETGEAR Reset Internet/LAN LAN USB WiFi Internet Power USB Proceduri preliminarii Vă mulţumim pentru achiziţionarea

More information

TEHNOLOGII WIRELESS ŞI APLICAŢII ÎN TELEMEDICINĂ

TEHNOLOGII WIRELESS ŞI APLICAŢII ÎN TELEMEDICINĂ Universitatea Politehnica Bucureşti Facultatea de Automatică şi Calculatoare TEHNOLOGII WIRELESS ŞI APLICAŢII ÎN TELEMEDICINĂ Coordonator Prof. univ. dr. ing. Nicolae Constantin Student Bugescu Emanuela

More information

Sisteme distribuite teorie 5. Semantica esecurilor în RPC. Comunicatie în grup

Sisteme distribuite teorie 5. Semantica esecurilor în RPC. Comunicatie în grup Sisteme distribuite teorie 5. Semantica esecurilor în RPC. Comunicatie în grup Esecuri în comunicare pierderea de mesaje căderea unui proces 1. Pierderea mesajului cerere 2. Pirederea mejajului răspuns

More information

Laborator 1. Programare declarativă. Programare logică. Prolog. SWI-Prolog

Laborator 1. Programare declarativă. Programare logică. Prolog. SWI-Prolog Laborator 1 Programare declarativă O paradigmă de programare în care controlul fluxului de execuție este lăsat la latitudinea implementării limbajului, spre deosebire de programarea imperativă în care

More information

Compania. Misiune. Viziune. Scurt istoric. Autorizatii şi certificari

Compania. Misiune. Viziune. Scurt istoric. Autorizatii şi certificari Compania Misiune. Viziune. Misiunea noastră este de a contribui la îmbunătăţirea serviciilor medicale din România prin furnizarea de produse şi servicii de cea mai înaltă calitate, precum şi prin asigurarea

More information

Contact Center, un serviciu cri/c!

Contact Center, un serviciu cri/c! Contact Center, un serviciu cri/c! CASE STUDY: Apa Nova Cisco Unified Contact Center Enterprise Agenda Prezentării Ø Perspec/va de business Ø Despre noi Ø Cerinţe de business Ø Opţiunea Apa Nova Ø Beneficii

More information

PLATFORMĂ DE COMUNICAŢII CU ACCES FLEXIBIL. DE BANDĂ LARGĂ - PICABAL

PLATFORMĂ DE COMUNICAŢII CU ACCES FLEXIBIL. DE BANDĂ LARGĂ - PICABAL PLATFORMĂ DE COMUNICAŢII CU ACCES FLEXIBIL. DE BANDĂ LARGĂ - PICABAL Colectiv de elaborare etapă: Dr. ing. Ştefan-Victor Nicolaescu 1 ; Prof. dr. ing. Ion Marghescu 2 ; Prof. dr. ing. Silviu Ciochină 2

More information