Problema limitarii spatiului de adrese. - Dirijarea fara clase intre domenii(cidr- Classless Inter Domain Routing) - Protocolul IPv6

Size: px
Start display at page:

Download "Problema limitarii spatiului de adrese. - Dirijarea fara clase intre domenii(cidr- Classless Inter Domain Routing) - Protocolul IPv6"

Transcription

1 Problema limitarii spatiului de adrese - Dirijarea fara clase intre domenii(cidr- Classless Inter Domain Routing) - Protocolul IPv6

2 Protocolul CIDR Epuizarea spatiului de adrese. Organizarea spatiului de adrese pe clase iroseste un mare numar dintre acestea. O retea de clasa A are alocate aprox adrese, iar o retea de clasa C are 256 de adrese. Deci clasa A ofera prea multe adrese iar clasa C prea putine. Aparent clasa B de adrese ar raspunde cel mai bine necesitatii de a economisi spatiul de adrese alocate. O retea de clasa B are alocat un spatiu de de adrese. In realitate, o retea clasa B este mult mai mare decit necesitatile unei organizatii. Studiile efectuate au aratat ca mai mult de jumatate dintre retelele de clasa B au mai putin de 50 de gazde. O retea de clasa C ar fi fost suficienta pentru aceste organizatii, dar acestea au considerat ca in viitor numarul de gazde din retea va creste si implicit numarul de adrese IP necesare.

3 Adresare IP fara clase. Conform acestei metode, adresele IP nu sunt împărńite în clase, acestea fiind alocate in blocuri de adrese, în funcńie de necesităńile de la momentul respectiv. Restrictii. Ptr. a simplifica manipularea adreselor, autorităńile care adm. Internet-ul au impus restrictii asupra blocurilor de adrese IP fără clasă: 1. Adresele dintr-un bloc trebuie să fie contigue( una după alta în ordine lexicografică în reprez. binară). 2. Numărul de adrese dintr-un bloc trebuie să fie o putere a lui Prima adresă trebuie să fie divizibilă cu numărul de adrese. Exemplu. Figura următoare prezintă un bloc de adrese, atât in notańie binară cât şi zecimală. Numărul de adr. alocate este de 16.

4 Obs. ca restric. cerute sunt respectate: - Adresele sunt contigue; fiecare adresă se obńine din cea anterioară adunând cifra binară 1. - Numărul de adrese este o putere a lui 2(16 = 2 4 ); - Pentru convertirea adresei IP într-un număr zecimal se aplică urm. regulă: se consideră numerele zecimale ale adresei IP ca cifre în baza 256; unei adrese de forma x.y.z.t îi corespunde numărul x y z t În exemplul considerat, adresei (prima adresă), îi corespunde 205x x x x256 0 = 3,440,387,360, care impartit la 16 da215,024,210

5 Definirea blocului de adrese Un bloc de adrese se definşte cunoscând o adresă a blocului şi masca. Masca este un număr reprezentat pe 32 de biti in care cei n cei mai din stânga bińi sunt 1, iar ceilalńi 32-n biti cei mai din dreapta sunt 0. În notańia CIDR un bloc de adrese poate fi definit complet cu notańia x.y.z.t/n, in care x.y.z.t defineste una dintre adresele blocului si/n defineste masca. Astfel se definesc: prima şi ultima adresa şi numărul de adrese. Prima adresă a blocului poate fi găsită setind cei 32-n biti cei mai din dreapta cu 0, in reprez. binară. Ultima adresă a blocului poate fi găsită setind cei 32-n biti cei mai din dreapta cu 1, in reprez. binară.

6 Exemplu. Unei organiz. i se alocă un bloc de adrese si cunoaştem că una dintre adrese este /28. Prima dintre adrese din bloc se obńine astfel: - Reprezentarea binară a adresei date este Dacă setăm cei32-28 bińi cei mai din dreapta cu 0, obńinem sau , în reprez. zec. Ultima adresă a blocului în binar se obtine setând ultimii 4 bińi (32-28=4) cu 1, şi se obńine: adică , în reprez. zec. Numărul adreselor este:2 32-n = =2 4 =16. Obs. că am obń. blocul de adrese din figura anterioară.

7 Adresa reńelei. Când o organizańie primeşte un bloc de adrese, aceasta poate aloca adresele gazdelor conectate la Internet. Prima adresă din blocul alocat este adresa reńelei. Ea este utilizată de rutere pt. a directiona mesajele transmise către organizatia respectivă. Figura urm. arată o organizatie căreia i s-a alocat un bloc de 16 adrese. ReŃeaua organizatiei este conectată la Internet printr-un ruter. Ruterul are 2 adrese. Una aparńine blocului alocat; alta aparńine reńelei care este la o altă interfată a ruterului. Vom apela a doua adresă cu x.y.z.t/n deoarece nu se cunoaşte nimic despre reńeaua ce este conectată la cealaltă interfată. Toate mesajele destinate ptr. adrese din blocul alocat organizatiei ( până la ) sunt transmise la o adresa de forma x.y.z.t/n.

8

9 Organizarea ierarhică a adreselor IP fără clasă Fiecare adresă de forma din cadrul unui bloc poate fi considerată ca o structură ierarhică pe două niveluri: În cadrul unei adrese de forma x.y.z.t/n : - cei mai din stânga n biti (prefixul) definesc reńeaua; - cei mai din dreapta 32-n bińi (sufixul) definesc gazda. Prefixul este comun tuturor adreselor din reńea; sufixul se schimbă de la o gazdă la alta. Ierarhia pe trei niveluri: SubreŃele În cadrul unei organizatii căreia i s-a acordat un bloc de adrese se pot crea subreńele. Din exterior, blocul respectiv de adrese este vazut ca o singură entitate. Toate mesajele sunt transmise la adresa ruterului ce conectează organizatia la restul Internet-ului; ruterul dirijează mesajele către subreńeaua corespunzătoare. Fiecare subreńea are alocat un sub-bloc de adrese. Organizatia are propria mască; la rândul lor, subreńelele au propriile lor măşti.

10 Exemplu. Presupunem că unei organizatii îi este alocat blocul definit de /26, care conńine 64 de adrese. OrganizaŃia are trei birouri, cărora le sunt alocate subblocuri de câte32, 16 şi16 adrese. Putem găsi măştile fiecărei subreńele astfel: 1. Presupunem că masca pentru prima subreńea este n1, atunci:2 32- n1 =32, de unde rezultă căn1= Presupunem că masca pentru a II-a subreńea esten2, atunci: n2 =16, de unde rezultă căn2= Presupunem că masca pentru a III-a subreńea este n3, atunci:2 32- n2 =16, de unde rezultă căn3=28. Rezultă că ptr. subreńele avem măştile 27, 28, 28, pentru organizatie fiind 26. Figura urm. arată o configuratie relativă la acest scenariu.

11

12 Coresp. adresei /26 putem obńine prima şi ultima adresă a blocului alocat. Adresa se scrie în binar: Prin înlocuirea ultimilor 6 bińi cu zerouri, obńinem că prima adresă din bloc, care coincide cu adresa dată. Pentru a afla ultima adresă a blocului, înlocuim ultimii 6 bińi cu 1 şi obń.: care scrisă în zecimal este: Presupunem că subreńelei 1 îi este alocat sub-blocul format din primele 32 de adrese; presupunem că îl definim prin /27 Adresa IP (binar) este: Adresa IP a subreńelei (prima adresă din sub-bloc) este: ( în zecimal) Ultima adresă IP din sub-bloc este: ( în zecimal)

13 Presupunem că subreńelei 2 îi este alocat sub-blocul format din următoarele 16 adrese, adresa /28 ne poate furniza adresa subreńelei, dacă folosim masca /28; adresa (în binar) este: Prima adresă a sub-blocului (adresa subreńelei-în binar) este: ( în zecimal). Ultima adresă IP din sub-bloc este: ( în zecimal). Presupunem că subreńelei 3 îi este alocat sub-blocul format din următoarele 16 adrese; adresa /28 ne poate furniza adresa subreńelei, dacă folosim masca /28; adresa (în binar) este: Adresa subreńelei (în binar) este: ( în zecimal). Ultima adresă IP din sub-bloc este: ( în zecimal). Observăm că am obńinut configuratia din figura ant.

14 Ierarhie pe mai multe niveluri. Structura de adresare fără clase, nu limitează numărul de niveluri ierarhice. O organizańie care primeşte un bloc de adrese, il poate poate împărńi în sub-blocuri, in functie de structura sa (de exemplu, împărńirea pe departamente). Fiecare sub-block de adrese, se poate, la rândul lui împarti în subblocuri mai mici, şi aşa mai departe. Un exemplu în acest sens este ilustrat de un ISP (Internet Service Provider). Un ISP-ul nańional poate împărńi un bloc a în blocuri mai mici şi atribuit fiecare dintre ele la un ISP regional. Un ISP-ul regional poate diviza blocul primit de la ISP-ul nańional în blocuri mai mici şi atribui fiecare la un ISP local. Un ISP local poate diviza blocul primit de la un ISP regional în blocuri mai mici şi atribuit fiecare la o organizare diferită. In cele din urmă, o organizańie poate diviza blocul primit şi să facă mai multe subreńele din el. La nivel mondial exista o organizańie ICAN (Internet Corporation for Assigned Names and Addresses) care alocă adrese IP către ISPuri.

15 Exemplu. Unui ISP i se acordă un bloc de adrese, incepind cu /16 ( adrese). ISP-ul are nevoie sa distribuie aceste adrese la trei grupuri de clienńi, după cum urmează: A. Primul grup are 64 de clienti şi fiecare are nevoie de 256 de adrese. B. Al doilea grup are 128 de clienti şi fiecare are nevoie de 128 de adrese. C. Al treilea grup are 128 de clienti şi fiecare are nevoie de 64 de adrese. Se proiectează sub-blocuri şi se afla cât de multe adrese sunt încă disponibile după aceste alocări. Grup 1. Pt. acest grup, fiecare client client are nevoie de 256 adrese. Aceasta inseamna ca sunt necesari 8 (log 2 256) biti ptr. a defini fiecare gazda. Lg. prefixului este 32-8 =24. Adresele sunt: Client 1: / /24 Client 2: / /24... Client 64: / /24 Total = 64X256=16,384

16 Grup 2. Pt. acest grup, fiecare client client are nevoie de 128 adrese. Aceasta inseamna ca sunt necesari 7 (log 2 256) biti ptr. a defini fiecare gazda. Lg. prefixului este 32-7 =25. Adresele sunt: Client 1: / /25 Client 2: / /25... Client 128: / /25 Total = 128 X 128 = Grup 3. Pt. acest grup, fiecare client client are nevoie de 64 adrese. Aceasta inseamna ca sunt necesari 6 (log 2 64) biti ptr. a defini fiecare gazda. Lg. prefixului este 32-6 =26. Adresele sunt: Client 1: / /26 Client 2: / /26... Client 128: / /26 Total = 128 X 64 =8192 Numarul adreselor alocate ISP-ului: Numarul adreselor alocate de ISP: Numarul adreselor disponibile:

17 Alocarea de adrese IP bazată pe împărńirea pe zone. Lumea a fost impartita in patru zone si fiecareia i-a fost alocata o portiune din spatiul de adrese. Alocarea a fost urmatoarea: - Adresele de la la sunt pentru Europa. - Adresele de la la sunt pentru America de Nord - Adresele de la la sunt pentru America Centrala si de Sud - Adresele de la la sunt pentru Asia Astfel, fiecarei regiuni i s-au dat aproape32 de milioane de adrese pentru alocare; alte aproximativ320 milioane de adrese, de la la fiind pastrate ca rezerva. Avantajul acestei alocari este ca acum orice router dintr-o zona care primeste un pachet adresat unei alte zone stie sa il transmita catre o anumita iesire standard. De exemplu, orice router din afara Europei care primeste un pachet cu o adresa de destinatie de forma 194.x.y.z sau195.x.y.z, poate sa-l transmita portii europene standard. De fapt32 de milioane de adrese sunt comprimate intr-o singura intrare a tabelei de dirijare.

18 Fiecare intrare din tabela de dirijare contine adresa de inceput si o masca pe 32 de biti. Cind soseste un pachet, este extrasa adresa IP de destinatie. Apoi se face o cautare secventiala in tabela astfel: se face operatia AND cu masca respectiva; daca se obtine o adresa coresp. intrarii resp. se transm. catre router-ul care corespunde adresei respective. Exemplu: Sa presup. ca Univ. Cambridge are nevoie de 2048 de adrese si are atribuite adresele de la pina la , impreuna cu masca Univ. Oxford cere 4096 adrese si i se aloca adrese de la pina la , impreuna cu masca Univ. Edinburgh are nevoie de 1024 de adrese si are atribuite adresele de la pina la , impreuna cu masca Tabelele de dirijare din toata Europa sunt actualizate cu trei intrari, fiecare continind o adresa de baza si o masca. In reprezentare binara, aceste intrari sunt:

19 Adresa Masca

20 Sa consideram ca soseste un pachet cu adresa de destinatie , care in reprezentare binara este Mai intii, se face operatia AND cu masca de la Cambridge, adica: Se obtine o adresa care nu se potriveste cu adresa de baza de la Cambridge. Se efectueaza aceeasi operatie cu masca de la Oxford, adica Se obtine o adresa care se potriveste cu adresa de baza de la Oxford, asa ca pachetul este transmis routerului de la Oxford.

21 Protocolul IPv6 Obiective majore: - Sa suporte miliarde de gazde, chiar cu alocare ineficienta a spatiului de adrese; - sa reduca dimensiunea tabelelor de dirijare; - sa simplifice protocolul, pentru a permite routerelor sa proceseze pachetele mai rapid; - sa asigure un nivel mai ridicat de securitate; - sa acorde o mai mare atentie tipului de serviciu, in special pentru datele in timp real; - sa ajute trimiterea multipla prin permiterea specificarii de domenii; - sa creeze conditiile pentru ca o gazda sa poata migra fara schimbarea adresei sale; - sa permita evolutia protocolului in viitor; - sa permita coexistenta noului si vechiului protocol. Lungimea adresei IPv6 este de 16 octeti. Impartirea spatiului de adrese este prezentata in tab urm.

22 SpaŃiul de adrese IP este împărńit aşa cum este prezentat în tabelul anterior. Adresele care încep cu 8 zerouri sunt rezervate pentru adresele IPv4. Sunt admise două variante diferenńiabile prin următorii 15 octeńi. Aceste variante se referă la modul în care pachetele IPv6 vor fi transmise prin infrastructuri ale reńelelor care încă mai funcńionează pe baza protocolului IPv4. Folosirea de prefixe separate pentru adresele bazate pe furnizor şi pentru cele pe bază geografică, este un compromis între două concepńii diferite asupra viitorului Internet-ului. Adresele bazate pe furnizor au sens dacă se ia în considerańie faptul că în viitor vor exista un număr de companii care oferă servicii Internet pentru clienńi(de exemplu, comp. care oferă servicii telefonice). Fiecare din aceste companii va primi o parte din spańiul de adrese. Primii 5 bińi care urmează prefixului 010 sunt folosińi pentru a indica la care registratură să fie căutat furnizorul. În prezent funcńionează 3 registraturi: ptr. Europa, America de Nord şi Asia; ulterior mai pot fi adăugate încă 29 de registraturi.

23 Prefix(bin.) Utilizare Prefix(binar) Utilizare Rezer.(include IPv4) 101 Neatribuite Neatribuite 110 Neatribuite Adrese OSI NSAP 1110 Neatribuite Adr.IPX Novell Neatribuite Neatribuite Neatribuite Neatribuite Neatribuite 0001 Neatribuite Neatribuite 001 Neatribuite Adrese de leg. de uz local 010 Adrese bazate pe furnizor Adrese de site de uz local 011 Neatribuite Trimitere multipla (multicast) 100 Adrese pe baza geografica

24 La nivelul fiecărei registraturi, se împart următorii 15 octeńi, după cum consideră fiecare de cuviinńă. Se pot considera două variante: - să se folosească un număr de furnizor reprezentat pe 3 octeńi, ceea ce înseamnă că pot exista aproape 16 milioane de furnizori; - să se folosească 1 octet pentru a indica furnizorii nańionali şi a permite acestora să facă alocarea în continuare. Eventual, pot fi introduse niveluri suplimentare de ierarhizare. Modelul geografic este la fel ca Internet-ul actual, în care furnizorii nu joacă un rol important. În acest fel, IPv6 poate trata ambele tipuri de adresă. Adresele de uz local pentru legături şi site-uri au numai o semnificańie locală. Ele pot fi refolosite fără conflict în fiecare organizańie, dar nu pot fi propagate în altă organizańie. Ele sunt potrivite pentru organizańiile care folosesc ziduri de protecńie pentru a se proteja de restul Internet-ului. În cadrul adreselor de transmitere multiplă, după prefix urmează un câmp indicator de 4 bińi, un câmp domeniu de 4 bińi şi un identificator de grup de 112 bińi.

25 Unul dintre bińii indicatori face distincńie dintre grupurile permanente şi cele temporare. Câmpul domeniu permite ca o trimitere multiplă să fie limitată la o anumită legătură (site, organizańie etc.). În plus fańă de transmiterea unică(unicast sau point-to-point) şi multiplă(multicast), IPv6 suportă un nou tip de transmitere: trimitere către oricine(anycast). Şi acest tip de transmitere presupune că destinańia este un grup de adrese, dar în loc să se livreze pachetul către toate adresele, se livrează către prima întâlnită. De exemplu, un client care doreşte să contacteze un grup de servere de fişiere care cooperează între ele, poate folosi transmiterea anycast pentru a ajunge la cel mai apropiat server, fără să trebuiască să ştie care este acesta.

26 Scrierea adreselor IPv6. Pentru scrierea adreselor pe 16 octeńi se foloseşte o nouă notańie. Sunt scrise ca opt grupuri de câte patru cifre hexazecimale, cu semnul : între grupuri. Deoarece multe adrese vor avea multe zerouri în interiorul lor, sunt permise regulile: -zerourile de la începutul unui grup pot fi omise; -unul sau mai multe grupuri de zerouri pot fi înlocuite de o pereche de semne : Exemplu: Adresa 8000:0000:0000:0000:0123:4567:89AB:CDEF se poate scrie 8000::123:4567:89AB:CDEF Adresele IPv4 pot fi scrise ca o pereche de semne : urmate de scrierea cunoscută. Exemplu: Adresa IPv se scrie ca o adresă IPv6 :: Exemplu:Translatarea unei adrese din forma scurtata in forma lungă. Se considera adresa 0:15::1:12:1213. Scriem forma generala a unei adr. IPv6 si sub ea, grupurile de cifre de la stinga, respectiv dreapta car. :: xxxx:xxxx:xxxx:xxxx:xxxx:xxxx:xxxx:xxxx 0: 15: 1: 12:1213 Dupa compl. cu grupurile de zerouri,coresp. portiunilor necompletatate, se obńine adresa : 0000:0015:0000:0000:0000:0001:0012:1213

27 Antetul principal TCPv6 Versiune (4 bińi) este 6 pentru IPv6 şi 4 pentru IPv4; este utilizat deoarece se presupune că cele două protocoale vor exista pentu o perioadă de timp şi permite routerelor care lucrează sub protocolul IPv6 să examineze acest câmp pentru a decide ce tip de pachete examinează. Prioritate (4 bińi) este folosit pentru a distinge între pachetele ale căror surse pot fi controlate ca flux şi acelea care nu pot fi controlate. - Valorile cuprinse între 0 şi 7 sunt pentru transmisii care pot fi încetinite în cazul aparińiei unor evenimente de congestie. - Valorile cuprinse între 8 şi 15 sunt pentru trafic în timp real, a cărui rată de transmisie este constantă, chiar dacă toate pachetele sunt pierdute. În ultima categorie intră mesajele audio şi video. În cadrul fiecărui grup, pachetele cu număr mic sunt mai puńin importante decât cele cu număr mare. Standardul IPv6 propune folosirea lui 1 pentru ştiri, 4 pentru FTP 6 pentru conexiuni Telnet. Dacă un pachet de ştiri întârzie câteva sec. nu este o probl., spre deosebire de o conexiune de tip Telnet.

28 Eticheta fluxului (24 bińi) va fi folosit pentru a permite unei surse şi unei destinańii să stabilească o conexiune virtuală cu proprietăńi şi cerinńe particulare. De exemplu, un şir de pachete trimis de un proces de pe o anumită gazdă sursă către un proces de pe o anumită gazdă destinańie, poate avea cerinńe de întârziere stricte şi din acest motiv necesită capacitate de transmisie rezervată. Fluxul poate fi stabilit în avans şi poate primi un identificator. Ca efect, fluxurile încearcă să combine transmiterea de datagrame(udp) cu transmiterea de pachete folosind un circuit virtual(tcp). Lungimea informańiei utile (16 bińi) spune câńi octeńi urmează după cei 40 de octeńi ai antetului. Antetul următor (16 bińi) specifică ce antet de extensie(dacă există) va urma. Dacă acest antet este ultimul antet IP, câmpul Antetul următor spune cărui tip de protocol(tcp, UDP) i se va transmite pachetul. Despre această nońiune vom discuta imediat. Limita salturilor (8 bińi) este similar câmpului TTL al protocolului IPv4. Adresă sursă şi adresă destinańie sunt reprezentate pe câte 16 octeńi.

29 Antete de extensie. Au fost introduse deoarece trebuie specificate anumite informańii suplimentare, specifice unui anumit pachet. Există 6 tipuri de astfel de antete; fiecare este opńional, dar dacă sunt prezente mai multe, ele trebuie să apară imediat după antetul fix. Unele antete au format fix, altele conńin un număr variabil de câmpuri de lungime variabilă. Fiecare element este codificat ca un triplet (Tip,Lungime,Valoare). - Tipul este un câmp de 1 octet care specifică ce opńiune este aceasta. Primii 2 bińi comunică routerelor, care nu ştiu să proceseze opńiunea, ce trebuie să facă în acest caz. Variantele sunt: sărirea opńiunii, eliminarea pachetului, eliminarea pachetului şi transmiterea unui mesaj de eroare. - Lungimea este un câmp de 1 octet şi indică ce lungime are câmpul valoare(de la 0 la 255 octeńi). - Valoarea este orice informańie cerută, de cel mult255 de octeńi.

30 Antetul salt-după-salt este folosit pentru informańii care trebuie examinate de toate ruterele de pe o anumită cale. Până acum a fost definită o singură opńiune: suportul pentru pachete de date care depăşesc 64K. Ca şi toate antetele de extensie, acesta începe cu un octet care spune ce tip de antet este următorul. Urmează un octet care conńine lungimea antetului salt-dupa-salt în octeńi, excluzând primii 8 octeńi, care sunt obligatorii. Urmează 2 octeńi care conńin un cod ce indică faptul că această opńiune defineşte dimensiunea datagramei şi aceasta va fi reprezentată pe 4 octeńi. Ultimii 4 octeńi, conńin dimensiunea datagramei. Dimensiuni mai mici de 65536(64K) nu sunt permise şi au ca rezultat eliminarea pachetelui de către primul router, care va trimite înapoi un mesaj ICMP de eroare. Datagramele care folosesc acest antet de extensie sunt numite jumbograme. Ele sunt utilizate de aplicańiile super-calculatoarelor care trebuie să transfere blocuri de date de dimensiuni foarte mari.

31 Antetul de dirijare menńionează unul sau două routere care trebuie să fie vizitate în calea spre destinańie. Sunt disponibile 2 posibilităńi: - dirijarea strictă(este furnizată întreaga cale); - dirijarea aproximativă(sunt furnizate numai anumite routere) Formatul antetului de extensie de dirijare: - primii 4 octeńi conńin conńin 4 întregi reprezentańi pe câte 1 octet fiecare, cu semnificańia: tipul următorului antet, tipul de dirijare (de obicei 0), numărul de adrese prezente în antet (de la 1 la 24) şi indicele următoarei adrese de vizitat. ConŃinutul ultimului octet porneşte de la 0 şi este incrementat pentru fiecare adresă (router) vizitat. - un octet de rezervă; - o hartă de bińi pentru fiecare din cele 24 de adrese IPv6 potenńiale care urmează; aceşti bińi spun dacă fiecare adresă trebuie să fie vizitată direct după cea precedentă (dirijare strictă pe baza sursei) sau dacă pot interveni şi alte routere pe parcurs (dirijare aproximativă pe baza sursei).

32 Antetul fragment tratează fragmentarea într-un mod similar cu cel al IPv4. Antetul conńine identificatorul datagramei, numărul de fragment şi un bit care spune dacă mai urmează fragmente. În IPv6, spre deosebire de IPv4 numai gazda sursă poate fragmenta un pachet. Această modificare simplifică activitatea routere-lor şi permite ca dirijarea să se facă mai rapid. Aşa cum am menńionat anterior, dacă un router primeşte un pachet de dimensiune prea mare, îl va distruge şi va trimite un pachet ICMP către gazda sursă a pachetului; pe baza acestei informańii, gazda sursă fragmentează pachetul în bucăńi mai mici, pe care le transmite ca pachete individuale. Antetul de autentificare oferă un mecanism prin care receptorul unui mesaj verifică identitatea celui care l-a transmis. IPv4 nu oferă un astfel de mecanism, problema fiind rezolvată de alte protocoale specializate. Pentru a înńelege acest mecanism, sunt necesare cunoştinńe de securitatea datelor în reńele de calculatoare; aceste nońiuni le vom studia în continuare.

2. Setări configurare acces la o cameră web conectată într-un router ZTE H218N sau H298N

2. Setări configurare acces la o cameră web conectată într-un router ZTE H218N sau H298N Pentru a putea vizualiza imaginile unei camere web IP conectată într-un router ZTE H218N sau H298N, este necesară activarea serviciului Dinamic DNS oferit de RCS&RDS, precum și efectuarea unor setări pe

More information

Titlul lucrării propuse pentru participarea la concursul pe tema securității informatice

Titlul lucrării propuse pentru participarea la concursul pe tema securității informatice Titlul lucrării propuse pentru participarea la concursul pe tema securității informatice "Îmbunătăţirea proceselor şi activităţilor educaţionale în cadrul programelor de licenţă şi masterat în domeniul

More information

Metrici LPR interfatare cu Barix Barionet 50 -

Metrici LPR interfatare cu Barix Barionet 50 - Metrici LPR interfatare cu Barix Barionet 50 - Barionet 50 este un lan controller produs de Barix, care poate fi folosit in combinatie cu Metrici LPR, pentru a deschide bariera atunci cand un numar de

More information

4. Asignarea adreselor IP

4. Asignarea adreselor IP 4. Asignarea adreselor IP Scopul acestei lucrări este să familiarizeze studenţii cu noțiunea de adresă IP, clase de adrese IP, mască de reţea, adresă IP de rețea, adresă IP de broadcast, metode de alocare

More information

Versionare - GIT ALIN ZAMFIROIU

Versionare - GIT ALIN ZAMFIROIU Versionare - GIT ALIN ZAMFIROIU Controlul versiunilor - necesitate Caracterul colaborativ al proiectelor; Backup pentru codul scris Istoricul modificarilor Terminologie și concepte VCS Version Control

More information

Structura și Organizarea Calculatoarelor. Titular: BĂRBULESCU Lucian-Florentin

Structura și Organizarea Calculatoarelor. Titular: BĂRBULESCU Lucian-Florentin Structura și Organizarea Calculatoarelor Titular: BĂRBULESCU Lucian-Florentin Chapter 3 ADUNAREA ȘI SCĂDEREA NUMERELOR BINARE CU SEMN CONȚINUT Adunarea FXP în cod direct Sumator FXP în cod direct Scăderea

More information

Subiecte Clasa a VI-a

Subiecte Clasa a VI-a (40 de intrebari) Puteti folosi spatiile goale ca ciorna. Nu este de ajuns sa alegeti raspunsul corect pe brosura de subiecte, ele trebuie completate pe foaia de raspuns in dreptul numarului intrebarii

More information

Textul si imaginile din acest document sunt licentiate. Codul sursa din acest document este licentiat. Attribution-NonCommercial-NoDerivs CC BY-NC-ND

Textul si imaginile din acest document sunt licentiate. Codul sursa din acest document este licentiat. Attribution-NonCommercial-NoDerivs CC BY-NC-ND Textul si imaginile din acest document sunt licentiate Attribution-NonCommercial-NoDerivs CC BY-NC-ND Codul sursa din acest document este licentiat Public-Domain Esti liber sa distribui acest document

More information

9. Memoria. Procesorul are o memorie cu o arhitectură pe două niveluri pentru memoria de program și de date.

9. Memoria. Procesorul are o memorie cu o arhitectură pe două niveluri pentru memoria de program și de date. 9. Memoria Procesorul are o memorie cu o arhitectură pe două niveluri pentru memoria de program și de date. Primul nivel conține memorie de program cache (L1P) și memorie de date cache (L1D). Al doilea

More information

ARBORI AVL. (denumiti dupa Adelson-Velskii si Landis, 1962)

ARBORI AVL. (denumiti dupa Adelson-Velskii si Landis, 1962) ARBORI AVL (denumiti dupa Adelson-Velskii si Landis, 1962) Georgy Maximovich Adelson-Velsky (Russian: Гео ргий Макси мович Адельсо н- Ве льский; name is sometimes transliterated as Georgii Adelson-Velskii)

More information

Reflexia şi refracţia luminii. Aplicaţii. Valerica Baban

Reflexia şi refracţia luminii. Aplicaţii. Valerica Baban Reflexia şi refracţia luminii. Aplicaţii. Sumar 1. Indicele de refracţie al unui mediu 2. Reflexia şi refracţia luminii. Legi. 3. Reflexia totală 4. Oglinda plană 5. Reflexia şi refracţia luminii în natură

More information

Procesarea Imaginilor

Procesarea Imaginilor Procesarea Imaginilor Curs 11 Extragerea informańiei 3D prin stereoviziune Principiile Stereoviziunii Pentru observarea lumii reale avem nevoie de informańie 3D Într-o imagine avem doar două dimensiuni

More information

GHID DE TERMENI MEDIA

GHID DE TERMENI MEDIA GHID DE TERMENI MEDIA Definitii si explicatii 1. Target Group si Universe Target Group - grupul demografic care a fost identificat ca fiind grupul cheie de consumatori ai unui brand. Toate activitatile

More information

2. Setări configurare acces la o cameră web conectată într-un echipament HG8121H cu funcție activă de router

2. Setări configurare acces la o cameră web conectată într-un echipament HG8121H cu funcție activă de router Pentru a putea vizualiza imaginile unei camere web IP conectată într-un echipament Huawei HG8121H, este necesară activarea serviciului Dinamic DNS oferit de RCS&RDS, precum și efectuarea unor setări pe

More information

2.3 PROTOCOLUL DE MESAJE DE CONTROL PENTRU INTERNET (ICMP)

2.3 PROTOCOLUL DE MESAJE DE CONTROL PENTRU INTERNET (ICMP) 2.3 PROTOCOLUL DE MESAJE DE CONTROL PENTRU INTERNET (ICMP) Protocolul IP = fără conexiune se utilizează un mecanism (protocol) care permite oricărui ruter să semnaleze sistemului sursă o situaţie anormală

More information

Semnale şi sisteme. Facultatea de Electronică şi Telecomunicaţii Departamentul de Comunicaţii (TC)

Semnale şi sisteme. Facultatea de Electronică şi Telecomunicaţii Departamentul de Comunicaţii (TC) Semnale şi sisteme Facultatea de Electronică şi Telecomunicaţii Departamentul de Comunicaţii (TC) http://shannon.etc.upt.ro/teaching/ssist/ 1 OBIECTIVELE CURSULUI Disciplina îşi propune să familiarizeze

More information

Ghid identificare versiune AWP, instalare AWP şi verificare importare certificat în Store-ul de Windows

Ghid identificare versiune AWP, instalare AWP şi verificare importare certificat în Store-ul de Windows Ghid identificare versiune AWP, instalare AWP 4.5.4 şi verificare importare certificat în Store-ul de Windows Data: 28.11.14 Versiune: V1.1 Nume fişiser: Ghid identificare versiune AWP, instalare AWP 4-5-4

More information

D în această ordine a.î. AB 4 cm, AC 10 cm, BD 15cm

D în această ordine a.î. AB 4 cm, AC 10 cm, BD 15cm Preparatory Problems 1Se dau punctele coliniare A, B, C, D în această ordine aî AB 4 cm, AC cm, BD 15cm a) calculați lungimile segmentelor BC, CD, AD b) determinați distanța dintre mijloacele segmentelor

More information

Modalitǎţi de clasificare a datelor cantitative

Modalitǎţi de clasificare a datelor cantitative Modalitǎţi de clasificare a datelor cantitative Modul de stabilire a claselor determinarea pragurilor minime şi maxime ale fiecǎrei clase - determinǎ modul în care sunt atribuite valorile fiecǎrei clase

More information

Olimpiad«Estonia, 2003

Olimpiad«Estonia, 2003 Problema s«pt«m nii 128 a) Dintr-o tabl«p«trat«(2n + 1) (2n + 1) se ndep«rteaz«p«tr«telul din centru. Pentru ce valori ale lui n se poate pava suprafata r«mas«cu dale L precum cele din figura de mai jos?

More information

Mecanismul de decontare a cererilor de plata

Mecanismul de decontare a cererilor de plata Mecanismul de decontare a cererilor de plata Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice (POS CCE) Ministerul Fondurilor Europene - Iunie - iulie

More information

Aspecte controversate în Procedura Insolvenţei şi posibile soluţii

Aspecte controversate în Procedura Insolvenţei şi posibile soluţii www.pwc.com/ro Aspecte controversate în Procedura Insolvenţei şi posibile soluţii 1 Perioada de observaţie - Vânzarea de stocuri aduse în garanţie, în cursul normal al activității - Tratamentul leasingului

More information

CAIETUL DE SARCINI Organizare evenimente. VS/2014/0442 Euro network supporting innovation for green jobs GREENET

CAIETUL DE SARCINI Organizare evenimente. VS/2014/0442 Euro network supporting innovation for green jobs GREENET CAIETUL DE SARCINI Organizare evenimente VS/2014/0442 Euro network supporting innovation for green jobs GREENET Str. Dem. I. Dobrescu, nr. 2-4, Sector 1, CAIET DE SARCINI Obiectul licitaţiei: Kick off,

More information

Lucrarea nr. 7. Configurarea reţelelor în Linux

Lucrarea nr. 7. Configurarea reţelelor în Linux Lucrarea nr. 7 Configurarea reţelelor în Linux Scopul acestei lucrări este înţelegerea modului de configurare a reţelelor în sistemul de operare Linux precum şi înţelegerea funcţionării protocoalelor de

More information

ISBN-13:

ISBN-13: Regresii liniare 2.Liniarizarea expresiilor neliniare (Steven C. Chapra, Applied Numerical Methods with MATLAB for Engineers and Scientists, 3rd ed, ISBN-13:978-0-07-340110-2 ) Există cazuri în care aproximarea

More information

Auditul financiar la IMM-uri: de la limitare la oportunitate

Auditul financiar la IMM-uri: de la limitare la oportunitate Auditul financiar la IMM-uri: de la limitare la oportunitate 3 noiembrie 2017 Clemente Kiss KPMG in Romania Agenda Ce este un audit la un IMM? Comparatie: audit/revizuire/compilare Diferente: audit/revizuire/compilare

More information

La fereastra de autentificare trebuie executati urmatorii pasi: 1. Introduceti urmatoarele date: Utilizator: - <numarul dvs de carnet> (ex: "9",

La fereastra de autentificare trebuie executati urmatorii pasi: 1. Introduceti urmatoarele date: Utilizator: - <numarul dvs de carnet> (ex: 9, La fereastra de autentificare trebuie executati urmatorii pasi: 1. Introduceti urmatoarele date: Utilizator: - (ex: "9", "125", 1573" - se va scrie fara ghilimele) Parola: -

More information

MS POWER POINT. s.l.dr.ing.ciprian-bogdan Chirila

MS POWER POINT. s.l.dr.ing.ciprian-bogdan Chirila MS POWER POINT s.l.dr.ing.ciprian-bogdan Chirila chirila@cs.upt.ro http://www.cs.upt.ro/~chirila Pornire PowerPoint Pentru accesarea programului PowerPoint se parcurg următorii paşi: Clic pe butonul de

More information

Grafuri bipartite. Lecție de probă, informatică clasa a XI-a. Mihai Bărbulescu Facultatea de Automatică și Calculatoare, UPB

Grafuri bipartite. Lecție de probă, informatică clasa a XI-a. Mihai Bărbulescu Facultatea de Automatică și Calculatoare, UPB Grafuri bipartite Lecție de probă, informatică clasa a XI-a Mihai Bărbulescu b12mihai@gmail.com Facultatea de Automatică și Calculatoare, UPB Colegiul Național de Informatică Tudor Vianu București 27 februarie

More information

Mods euro truck simulator 2 harta romaniei by elyxir. Mods euro truck simulator 2 harta romaniei by elyxir.zip

Mods euro truck simulator 2 harta romaniei by elyxir. Mods euro truck simulator 2 harta romaniei by elyxir.zip Mods euro truck simulator 2 harta romaniei by elyxir Mods euro truck simulator 2 harta romaniei by elyxir.zip 26/07/2015 Download mods euro truck simulator 2 harta Harta Romaniei pentru Euro Truck Simulator

More information

În continuare vom prezenta unele dintre problemele de calcul ale numerelor Fibonacci.

În continuare vom prezenta unele dintre problemele de calcul ale numerelor Fibonacci. O condiţie necesară şi suficientă ca un număr să fie număr Fibonacci Autor: prof. Staicu Ovidiu Ninel Colegiul Economic Petre S. Aurelian Slatina, jud. Olt 1. Introducere Propuse de Leonardo Pisa în 1202,

More information

Dispozitive Electronice şi Electronică Analogică Suport curs 02 Metode de analiză a circuitelor electrice. Divizoare rezistive.

Dispozitive Electronice şi Electronică Analogică Suport curs 02 Metode de analiză a circuitelor electrice. Divizoare rezistive. . egimul de curent continuu de funcţionare al sistemelor electronice În acest regim de funcţionare, valorile mărimilor electrice ale sistemului electronic sunt constante în timp. Aşadar, funcţionarea sistemului

More information

Update firmware aparat foto

Update firmware aparat foto Update firmware aparat foto Mulţumim că aţi ales un produs Nikon. Acest ghid descrie cum să efectuaţi acest update de firmware. Dacă nu aveţi încredere că puteţi realiza acest update cu succes, acesta

More information

1. Internet: definiţie, servicii, istoric

1. Internet: definiţie, servicii, istoric 1. Internet: definiţie, servicii, istoric Rezumat: în acest capitol veţi învăţa ce este Internetul, care sunt principalele servicii oferite de acesta şi câteva momente din scurta lui istorie. Tot aici

More information

Nume şi Apelativ prenume Adresa Număr telefon Tip cont Dobânda Monetar iniţial final

Nume şi Apelativ prenume Adresa Număr telefon  Tip cont Dobânda Monetar iniţial final Enunt si descriere aplicatie. Se presupune ca o organizatie (firma, banca, etc.) trebuie sa trimita scrisori prin posta unui numar (n=500, 900,...) foarte mare de clienti pe care sa -i informeze cu diverse

More information

The First TST for the JBMO Satu Mare, April 6, 2018

The First TST for the JBMO Satu Mare, April 6, 2018 The First TST for the JBMO Satu Mare, April 6, 08 Problem. Prove that the equation x +y +z = x+y +z + has no rational solutions. Solution. The equation can be written equivalently (x ) + (y ) + (z ) =

More information

COMUNICAȚII INFORMATIZARE

COMUNICAȚII INFORMATIZARE COMUNICAȚII INFORMATIZARE 120 Migrare servicii telefonie la Vodafone S-a asigurat suportul tehnic și s-a colaborat cu echipele Vodafone la portarea numerelor UPT și migrarea infrastructuri: 1200 linii

More information

EN teava vopsita cu capete canelate tip VICTAULIC

EN teava vopsita cu capete canelate tip VICTAULIC ArcelorMittal Tubular Products Iasi SA EN 10217-1 teava vopsita cu capete canelate tip VICTAULIC Page 1 ( 4 ) 1. Scop Documentul specifica cerintele tehnice de livrare pentru tevi EN 10217-1 cu capete

More information

Evoluția pieței de capital din România. 09 iunie 2018

Evoluția pieței de capital din România. 09 iunie 2018 Evoluția pieței de capital din România 09 iunie 2018 Realizări recente Realizări recente IPO-uri realizate în 2017 și 2018 IPO în valoare de EUR 312.2 mn IPO pe Piața Principală, derulat în perioada 24

More information

Documentaţie Tehnică

Documentaţie Tehnică Documentaţie Tehnică Verificare TVA API Ultima actualizare: 27 Aprilie 2018 www.verificaretva.ro 021-310.67.91 / 92 info@verificaretva.ro Cuprins 1. Cum funcţionează?... 3 2. Fluxul de date... 3 3. Metoda

More information

Excel Advanced. Curriculum. Școala Informală de IT. Educație Informală S.A.

Excel Advanced. Curriculum. Școala Informală de IT. Educație Informală S.A. Excel Advanced Curriculum Școala Informală de IT Tel: +4.0744.679.530 Web: www.scoalainformala.ro / www.informalschool.com E-mail: info@scoalainformala.ro Cuprins 1. Funcții Excel pentru avansați 2. Alte

More information

Programare în limbaj de asamblare 16. Formatul instrucţiunilor (codificare, moduri de adresare).

Programare în limbaj de asamblare 16. Formatul instrucţiunilor (codificare, moduri de adresare). Platformă de e-learning și curriculă e-content pentru învățământul superior tehnic Programare în limbaj de asamblare 16. Formatul instrucţiunilor (codificare, moduri de adresare). Formatul instrucţiunilor

More information

Ierarhia memoriilor Tipuri de memorii Memorii semiconductoare Memoria cu unități multiple. Memoria cache Memoria virtuală

Ierarhia memoriilor Tipuri de memorii Memorii semiconductoare Memoria cu unități multiple. Memoria cache Memoria virtuală Ierarhia memoriilor Tipuri de memorii Memorii semiconductoare Memoria cu unități multiple Memoria cache Memoria virtuală 1 Memorii RAM: datele sunt identificate cu ajutorul unor adrese unice Memorii asociative:

More information

CURS 2. Reprezentarea numerelor intregi si reale. Sistem de numeraţie

CURS 2. Reprezentarea numerelor intregi si reale. Sistem de numeraţie Sistem de numeraţie CURS 2 Reprezentarea numerelor intregi si reale F.Boian, Bazele matematice ale calculatoarelor, UBB Cluj-Napoca, 2002 How computers see numbers and letters http://faculty.etsu.edu/lutter/courses/phys4007/p4007append_f.pdf

More information

ARHITECTURA SISTEMELOR DE CALCUL ŞI SISTEME DE OPERARE. LUCRĂRILE DE LABORATOR Nr. 6, 7 şi 8 REPREZENTAREA INFORMAŢIILOR NUMERICE ÎNTREGI ŞI REALE.

ARHITECTURA SISTEMELOR DE CALCUL ŞI SISTEME DE OPERARE. LUCRĂRILE DE LABORATOR Nr. 6, 7 şi 8 REPREZENTAREA INFORMAŢIILOR NUMERICE ÎNTREGI ŞI REALE. ARHITECTURA SISTEMELOR DE CALCUL ŞI SISTEME DE OPERARE LUCRĂRILE DE LABORATOR Nr. 6, 7 şi 8 REPREZENTAREA INFORMAŢIILOR NUMERICE ÎNTREGI ŞI REALE. I. SCOPUL LUCRĂRILOR Lucrările prezintă reprezentarea

More information

Nivelul AplicaŃie. -Protocolul DNS -Posta electronica -HTTP

Nivelul AplicaŃie. -Protocolul DNS -Posta electronica -HTTP Nivelul AplicaŃie -Protocolul DNS -Posta electronica -HTTP Protocolul DNS Redirectorul La un calculator conectat la o retea se pot executa atit aplicatii care necesita numai resursele sistemului resp.

More information

Ce pot face pe hi5? Organizare si facilitati. Pagina de Home

Ce pot face pe hi5? Organizare si facilitati. Pagina de Home Ce este Hi5!? hi5 este un website social care, în decursul anului 2007, a fost unul din cele 25 cele mai vizitate site-uri de pe Internet. Compania a fost fondată în 2003 iar pana in anul 2007 a ajuns

More information

Transmiterea datelor prin reteaua electrica

Transmiterea datelor prin reteaua electrica PLC - Power Line Communications dr. ing. Eugen COCA Universitatea Stefan cel Mare din Suceava Facultatea de Inginerie Electrica PLC - Power Line Communications dr. ing. Eugen COCA Universitatea Stefan

More information

Internet-ul a apărut în 1960 când, în SUA, Ministerul Apărării a creat Agenţia pentru proiecte de Cercetare Avansată (ARPA), care are ca obiectiv

Internet-ul a apărut în 1960 când, în SUA, Ministerul Apărării a creat Agenţia pentru proiecte de Cercetare Avansată (ARPA), care are ca obiectiv Internet-ul a apărut în 1960 când, în SUA, Ministerul Apărării a creat Agenţia pentru proiecte de Cercetare Avansată (ARPA), care are ca obiectiv dezvoltarea unei reţele de comunicaţii care să poată asigura

More information

Noi tehnologii de comunicatie WAN: Frame Relay

Noi tehnologii de comunicatie WAN: Frame Relay Revista Informatica Economica, nr. 1 (17)/2001 119 Noi tehnologii de comunicatie WAN: Frame Relay Lect.dr. Razvan ZOTA Catedra de Informatica Economica, A.S.E. Bucuresti În ultimii ani, în domeniul retelelor

More information

Class D Power Amplifiers

Class D Power Amplifiers Class D Power Amplifiers A Class D amplifier is a switching amplifier based on pulse-width modulation (PWM) techniques Purpose: high efficiency, 80% - 95%. The reduction of the power dissipated by the

More information

MODELUL UNUI COMUTATOR STATIC DE SURSE DE ENERGIE ELECTRICĂ FĂRĂ ÎNTRERUPEREA ALIMENTĂRII SARCINII

MODELUL UNUI COMUTATOR STATIC DE SURSE DE ENERGIE ELECTRICĂ FĂRĂ ÎNTRERUPEREA ALIMENTĂRII SARCINII MODELUL UNUI COMUTATOR STATIC DE SURSE DE ENERGIE ELECTRICĂ FĂRĂ ÎNTRERUPEREA ALIMENTĂRII SARCINII Adrian Mugur SIMIONESCU MODEL OF A STATIC SWITCH FOR ELECTRICAL SOURCES WITHOUT INTERRUPTIONS IN LOAD

More information

Updating the Nomographical Diagrams for Dimensioning the Concrete Slabs

Updating the Nomographical Diagrams for Dimensioning the Concrete Slabs Acta Technica Napocensis: Civil Engineering & Architecture Vol. 57, No. 1 (2014) Journal homepage: http://constructii.utcluj.ro/actacivileng Updating the Nomographical Diagrams for Dimensioning the Concrete

More information

Platformă de e-learning și curriculă e-content pentru învățământul superior tehnic

Platformă de e-learning și curriculă e-content pentru învățământul superior tehnic Platformă de e-learning și curriculă e-content pentru învățământul superior tehnic Proiect nr. 154/323 cod SMIS 4428 cofinanțat de prin Fondul European de Dezvoltare Regională Investiții pentru viitorul

More information

INFORMAȚII DESPRE PRODUS. FLEXIMARK Stainless steel FCC. Informații Included in FLEXIMARK sample bag (article no. M )

INFORMAȚII DESPRE PRODUS. FLEXIMARK Stainless steel FCC. Informații Included in FLEXIMARK sample bag (article no. M ) FLEXIMARK FCC din oțel inoxidabil este un sistem de marcare personalizată în relief pentru cabluri și componente, pentru medii dure, fiind rezistent la acizi și la coroziune. Informații Included in FLEXIMARK

More information

Managementul referinţelor cu

Managementul referinţelor cu TUTORIALE DE CULTURA INFORMAŢIEI Citarea surselor de informare cu instrumente software Managementul referinţelor cu Bibliotecar Lenuţa Ursachi PE SCURT Este gratuit Poţi adăuga fişiere PDF Poţi organiza,

More information

X-Fit S Manual de utilizare

X-Fit S Manual de utilizare X-Fit S Manual de utilizare Compatibilitate Acest produs este compatibil doar cu dispozitivele ce au următoarele specificații: ios: Versiune 7.0 sau mai nouă, Bluetooth 4.0 Android: Versiune 4.3 sau mai

More information

Arbori. Figura 1. struct ANOD { int val; ANOD* st; ANOD* dr; }; #include <stdio.h> #include <conio.h> struct ANOD { int val; ANOD* st; ANOD* dr; }

Arbori. Figura 1. struct ANOD { int val; ANOD* st; ANOD* dr; }; #include <stdio.h> #include <conio.h> struct ANOD { int val; ANOD* st; ANOD* dr; } Arbori Arborii, ca şi listele, sunt structuri dinamice. Elementele structurale ale unui arbore sunt noduri şi arce orientate care unesc nodurile. Deci, în fond, un arbore este un graf orientat degenerat.

More information

3.2 Arhitectura setului de instrucţiuni ISA. Copyright Paul GASNER

3.2 Arhitectura setului de instrucţiuni ISA. Copyright Paul GASNER 3.2 Arhitectura setului de instrucţiuni ISA Copyright Paul GASNER Programarea CPU Programele scrise în limbaje de nivel înalt trebuie compilate pentru a obţine un program executabil Din punctul de vedere

More information

Securitatea la nivel IP: IP Security Protocol (IPSec)

Securitatea la nivel IP: IP Security Protocol (IPSec) Securitatea la nivel IP: IP Security Protocol (IPSec) Masterand Florea Carmen IISC II Cuprins 1. IPSec- generalitati, standarde 2. Functionare- componente si protocoale 3. Metode de implementare- pe router/

More information

earning every day-ahead your trust stepping forward to the future opcom operatorul pie?ei de energie electricã și de gaze naturale din România Opcom

earning every day-ahead your trust stepping forward to the future opcom operatorul pie?ei de energie electricã și de gaze naturale din România Opcom earning every day-ahead your trust stepping forward to the future opcom operatorul pie?ei de energie electricã și de gaze naturale din România Opcom RAPORT DE PIA?Ã LUNAR MARTIE 218 Piaţa pentru Ziua Următoare

More information

TCP (Transmission Control Protocol)

TCP (Transmission Control Protocol) Universitatea Politehnică București Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației TCP (Transmission Control Protocol) Temă Rețele de Calculatoare Studenți: MAVRU Anca Grupa: 442A

More information

CERERI SELECT PE O TABELA

CERERI SELECT PE O TABELA SQL - 1 CERERI SELECT PE O TABELA 1 STUD MATR NUME AN GRUPA DATAN LOC TUTOR PUNCTAJ CODS ---- ------- -- ------ --------- ---------- ----- ------- ---- 1456 GEORGE 4 1141A 12-MAR-82 BUCURESTI 2890 11 1325

More information

manivelă blocare a oglinzii ajustare înclinare

manivelă blocare a oglinzii ajustare înclinare Twister MAXVIEW Twister impresionează prin designul său aerodinamic și înălțime de construcție redusă. Oglinda mai mare a îmbunătăți gama considerabil. MaxView Twister este o antenă de satelit mecanică,

More information

Reţele Neuronale Artificiale în MATLAB

Reţele Neuronale Artificiale în MATLAB Reţele Neuronale Artificiale în MATLAB Programul MATLAB dispune de o colecţie de funcţii şi interfeţe grafice, destinate lucrului cu Reţele Neuronale Artificiale, grupate sub numele de Neural Network Toolbox.

More information

Sisteme de operare 19. Gestiunea memoriei

Sisteme de operare 19. Gestiunea memoriei Platformăde e-learning și curriculăe-content pentru Sisteme de operare 19. Gestiunea memoriei Ierarhia memoriei 2 Memoria principală De obicei RAM (Random Access Memory) Menținerea mai multor procese Ce

More information

REVISTA NAŢIONALĂ DE INFORMATICĂ APLICATĂ INFO-PRACTIC

REVISTA NAŢIONALĂ DE INFORMATICĂ APLICATĂ INFO-PRACTIC REVISTA NAŢIONALĂ DE INFORMATICĂ APLICATĂ INFO-PRACTIC Anul II Nr. 7 aprilie 2013 ISSN 2285 6560 Referent ştiinţific Lector univ. dr. Claudiu Ionuţ Popîrlan Facultatea de Ştiinţe Exacte Universitatea din

More information

INTEROGĂRI ÎN SQL SERVER

INTEROGĂRI ÎN SQL SERVER INTEROGĂRI ÎN SQL SERVER Principala operaţie efectuată într-o bază de date este operaţia de extragere a datelor, care se realizează cu ajutorul unei clauze SELECT. SELECT Clauza SELECT are o sintaxă foarte

More information

CHAMPIONS LEAGUE 2017 SPONSOR:

CHAMPIONS LEAGUE 2017 SPONSOR: NOUA STRUCTURĂ a Ch League Pe viitor numai fosta divizie A va purta numele Champions League. Fosta divizie B va purta numele Challenger League iar fosta divizie C se va numi Promotional League. CHAMPIONS

More information

R O M Â N I A CURTEA CONSTITUŢIONALĂ

R O M Â N I A CURTEA CONSTITUŢIONALĂ R O M Â N I A CURTEA CONSTITUŢIONALĂ Palatul Parlamentului Calea 13 Septembrie nr. 2, Intrarea B1, Sectorul 5, 050725 Bucureşti, România Telefon: (+40-21) 312 34 84; 335 62 09 Fax: (+40-21) 312 43 59;

More information

Metoda BACKTRACKING. prof. Jiduc Gabriel

Metoda BACKTRACKING. prof. Jiduc Gabriel Metoda BACKTRACKING prof. Jiduc Gabriel Un algoritm backtracking este un algoritm de căutare sistematică și exhausivă a tuturor soluțiilor posibile, dintre care se poate alege apoi soluția optimă. Problemele

More information

REŢELE DE CALCULATOARE

REŢELE DE CALCULATOARE REŢELE DE CALCULATOARE I. Componente backplane-generalităţi - backplane: placă de circuite care conţine socluri pentru cardurile suplimentare; - placa de reţea ( NIC ): placă inserată în calculator prin

More information

Mai bine. Pentru c putem.

Mai bine. Pentru c putem. 1 CUPRINS: 1. SUMAR APLICAŢIE...... 3 1.1 Introducere... 3 1.2 Tipul de aplicaţie... 3 2. SPECIFICAŢII FUNCŢIONALE... 3 3. INSTALARE... 3 3.1 Introducere... 3 3.2 Ce trebuie să verificaţi înainte de a

More information

CERERI SELECT PE MAI MULTE TABELE

CERERI SELECT PE MAI MULTE TABELE SQL - 2 CERERI SELECT PE MAI MULTE TABELE 1 STUD MATR NUME AN GRUPA DATAN LOC TUTOR PUNCTAJ CODS ---- ------- -- ------ --------- ---------- ----- ------- ---- 1456 GEORGE 4 1141A 12-MAR-82 BUCURESTI 2890

More information

Printesa fluture. Мобильный портал WAP версия: wap.altmaster.ru

Printesa fluture. Мобильный портал WAP версия: wap.altmaster.ru Мобильный портал WAP версия: wap.altmaster.ru Printesa fluture Love, romance and to repent of love. in romana comy90. Formular de noastre aici! Reduceri de pret la stickere pana la 70%. Stickerul Decorativ,

More information

Lucrarea Nr.1. Sisteme de operare. Generalitati

Lucrarea Nr.1. Sisteme de operare. Generalitati Lucrarea Nr.1 Sisteme de operare. Generalitati Scopul lucrarii Lucrarea îsi propune familiarizarea studentilor cu sistemele de operare disponibile în laborator, respectiv acele sisteme de operare cu ajutorul

More information

Mulțumim anticipat tuturor acelora care vor transmite critici/observații/sugestii

Mulțumim anticipat tuturor acelora care vor transmite critici/observații/sugestii Mulțumim anticipat tuturor acelora care vor transmite critici/observații/sugestii ilincamircea@yahoo.com TEMA III.1 v1 : ORGANIZAREA DATELOR UNUI PROGRAM C/C++ ÎN MO postat 02.11.2016 (sinteză) Coținutul

More information

Preţul mediu de închidere a pieţei [RON/MWh] Cota pieţei [%]

Preţul mediu de închidere a pieţei [RON/MWh] Cota pieţei [%] Piaţa pentru Ziua Următoare - mai 217 Participanţi înregistraţi la PZU: 356 Număr de participanţi activi [participanţi/lună]: 264 Număr mediu de participanţi activi [participanţi/zi]: 247 Preţ mediu [lei/mwh]:

More information

INSTRUMENTE DE MARKETING ÎN PRACTICĂ:

INSTRUMENTE DE MARKETING ÎN PRACTICĂ: INSTRUMENTE DE MARKETING ÎN PRACTICĂ: Marketing prin Google CUM VĂ AJUTĂ ACEST CURS? Este un curs util tuturor celor implicați în coordonarea sau dezvoltarea de campanii de marketingși comunicare online.

More information

PROCEDURA PRIVIND DECONTURILE. 2. Domeniu de aplicare Procedura se aplică în cadrul Universităţii Tehnice Cluj-Napoca

PROCEDURA PRIVIND DECONTURILE. 2. Domeniu de aplicare Procedura se aplică în cadrul Universităţii Tehnice Cluj-Napoca PROCEDURA PRIVIND DECONTURILE 1. Scpul: Descrie structura si mdul de elabrare si prezentare a prcedurii privind dcumentele care trebuie intcmite si cursul acestra, atunci cind persana efectueaza un decnt.

More information

Baze de date distribuite și mobile

Baze de date distribuite și mobile Universitatea Constantin Brâncuşi din Târgu-Jiu Facultatea de Inginerie Departamentul de Automatică, Energie şi Mediu Baze de date distribuite și mobile Lect.dr. Adrian Runceanu Curs 3 Model fizic şi model

More information

Introducere în Matlab

Introducere în Matlab Introducere în Matlab Matlab-ul este un limbaj de nivel foarte înalt care prezintă performanńe deosebite în ceea ce priveşte calculul tehnic (Matlab reprezintă o prescurtare a cuvintelor Matrix laboratory

More information

O abordare Data Mining pentru detectarea accesului neautorizat la baza de date.

O abordare Data Mining pentru detectarea accesului neautorizat la baza de date. O abordare Data Mining pentru detectarea accesului neautorizat la baza de date. 1. Introducere 2. Lucrări asemănătoare 3. Modelul de clasificare 4. Dependenţele intre date 4.1 Terminologia dependenţei

More information

Proceduri stocate. Crearea procedurilor stocate. Varianta 1 În Management Studio se dă clic pe New Query ca în imaginea de mai jos: Fig.

Proceduri stocate. Crearea procedurilor stocate. Varianta 1 În Management Studio se dă clic pe New Query ca în imaginea de mai jos: Fig. Proceduri stocate Crearea procedurilor stocate. Varianta 1 În Management Studio se dă clic pe New Query ca în imaginea de mai jos: Fig. 1 Odată cu deschiderea editorului SQL, apare și bara de instrumente

More information

Creare baza de data Deschidem aplicaţia Microsoft Access. Lansarea în execuţie a programului se face urmând calea:

Creare baza de data Deschidem aplicaţia Microsoft Access. Lansarea în execuţie a programului se face urmând calea: Baze de date Pentru început este bine să înţelegem noţiunile de bază din Access: modul de organizare a unei baze de date, a noţiunilor de tabel, înregistrare, câmp, tip de dată al câmpului, proprietăţi

More information

2. In the pattern below, which number belongs in the box? 0,5,4,9,8,13,12,17,16, A 15 B 19 C 20 D 21

2. In the pattern below, which number belongs in the box? 0,5,4,9,8,13,12,17,16, A 15 B 19 C 20 D 21 CLASA a IV-a Here are some suggestions to help you do your best: Read carefully each question and think about the answer before choosing your response. RULES Part I has four multiple choice exercices.

More information

A NOVEL ACTIVE INDUCTOR WITH VOLTAGE CONTROLLED QUALITY FACTOR AND SELF-RESONANT FREQUENCY

A NOVEL ACTIVE INDUCTOR WITH VOLTAGE CONTROLLED QUALITY FACTOR AND SELF-RESONANT FREQUENCY BULETINUL INSTITUTULUI POLITEHNIC DIN IAŞI Publicat de Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iaşi Tomul LX (LXIV), Fasc. 4, 2014 Secţia ELECTROTEHNICĂ. ENERGETICĂ. ELECTRONICĂ A NOVEL ACTIVE INDUCTOR

More information

Multicore Multiprocesoare Cluster-e

Multicore Multiprocesoare Cluster-e Multicore Multiprocesoare Cluster-e O mare perioadă de timp, creearea de calculatoare puternice conectarea mai multor calculatoare de putere mică. Trebuie creat software care să știe să lucreze cu un număr

More information

Universitatea George Bariţiu, Braşov

Universitatea George Bariţiu, Braşov LUCRUL CU BAZE DE DATE ÎN JAVA Lect.univ.dr.ing. IOAN-GHEORGHE RAŢIU Lect.univ. NICOLETA DAVID Universitatea George Bariţiu, Braşov Rezumat O bază de date reprezintă o modalitate de stocare a unor informaţii

More information

Candlesticks. 14 Martie Lector : Alexandru Preda, CFTe

Candlesticks. 14 Martie Lector : Alexandru Preda, CFTe Candlesticks 14 Martie 2013 Lector : Alexandru Preda, CFTe Istorie Munehisa Homma - (1724-1803) Ojima Rice Market in Osaka 1710 devine si piata futures Parintele candlesticks Samurai In 1755 a scris The

More information

O ALTERNATIVĂ MODERNĂ DE ÎNVĂŢARE

O ALTERNATIVĂ MODERNĂ DE ÎNVĂŢARE WebQuest O ALTERNATIVĂ MODERNĂ DE ÎNVĂŢARE Cuvinte cheie Internet WebQuest constructivism suport educational elemente motivationale activitati de grup investigatii individuale Introducere Impactul tehnologiilor

More information

PACHETE DE PROMOVARE

PACHETE DE PROMOVARE PACHETE DE PROMOVARE Școala de Vară Neurodiab are drept scop creșterea informării despre neuropatie diabetică și picior diabetic în rândul tinerilor medici care sunt direct implicați în îngrijirea și tratamentul

More information

Constructii sintetizabile in verilog

Constructii sintetizabile in verilog Constructii sintetizabile in verilog Introducere Programele verilog se împart în două categorii: cod pentru simulare și cod sintetizabil. Codul scris pentru simulare (testul) nu este sintetizabil. Codul

More information

Metodologie de comparare a reţelelor 4G prin evaluarea QoS-ului total

Metodologie de comparare a reţelelor 4G prin evaluarea QoS-ului total Metodologie de comparare a reţelelor 4G prin evaluarea QoS-ului total Ing. Simona Livia Constantin 1, Ing. Mihaela Tache 1 Cuvinte cheie: QoS, 4G, AHP, GRA, Reţele heterogene. Rezumat. Tema acestui articol

More information

LUMINIłA SCRIPCARIU ION BOGDAN ŞTEFAN VICTOR NICOLAESCU CRISTINA GABRIELA GHEORGHE LIANA NICOLAESCU. SECURITATEA REłELELOR DE COMUNICAłII

LUMINIłA SCRIPCARIU ION BOGDAN ŞTEFAN VICTOR NICOLAESCU CRISTINA GABRIELA GHEORGHE LIANA NICOLAESCU. SECURITATEA REłELELOR DE COMUNICAłII LUMINIłA SCRIPCARIU ION BOGDAN ŞTEFAN VICTOR NICOLAESCU CRISTINA GABRIELA GHEORGHE LIANA NICOLAESCU SECURITATEA REłELELOR DE COMUNICAłII CASA DE EDITURĂ VENUS IAŞI 2008 L. Scripcariu, I. Bogdan, Ş.V. Nicolaescu,

More information

Sisteme distribuite teorie 5. Semantica esecurilor în RPC. Comunicatie în grup

Sisteme distribuite teorie 5. Semantica esecurilor în RPC. Comunicatie în grup Sisteme distribuite teorie 5. Semantica esecurilor în RPC. Comunicatie în grup Esecuri în comunicare pierderea de mesaje căderea unui proces 1. Pierderea mesajului cerere 2. Pirederea mejajului răspuns

More information

Tema 1 - Transferuri de date DMA intr-o arhitectura de tip Cell

Tema 1 - Transferuri de date DMA intr-o arhitectura de tip Cell Tema 1 - Transferuri de date DMA intr-o arhitectura de tip Cell Termen de trimitere a temei: Luni, 31 martie 2008, ora 23:55 1. Specificatii functionale O arhitectura de tip Cell consta din urmatoarele

More information

Subiectele pentru proba practică din cadrul examenului de Paradigme de Programare Sesiunea iunie 2015

Subiectele pentru proba practică din cadrul examenului de Paradigme de Programare Sesiunea iunie 2015 Subiectele pentru proba practică din cadrul examenului de Paradigme de Programare Sesiunea iunie 2015 Considerații generale cu privire la proba practică: La examen studentul va avea acces la cursurile

More information

Propuneri pentru teme de licență

Propuneri pentru teme de licență Propuneri pentru teme de licență Departament Automatizări Eaton România Instalație de pompare cu rotire în funcție de timpul de funcționare Tablou electric cu 1 pompă pilot + 3 pompe mari, cu rotirea lor

More information

Reţele de calculatoare

Reţele de calculatoare Reţele de calculatoare 1. Reţele locale... 2 1.1 Topologia reţelelor... 2 1.2 Arhitectura reţelelor... 3 1.3 Echipamente de comunicaţie... 3 1.3.1 Hub-ul... 3 1.3.2 Switch-ul... 4 1.3.3 Router-ul... 4

More information