SET DE INSTRUMENTE ONLINE PENTRU PERSOANELE AFLATE ÎN CĂUTAREA UNUI LOC DE MUNCĂ

Size: px
Start display at page:

Download "SET DE INSTRUMENTE ONLINE PENTRU PERSOANELE AFLATE ÎN CĂUTAREA UNUI LOC DE MUNCĂ"

Transcription

1 SET DE INSTRUMENTE ONLINE PENTRU PERSOANELE AFLATE ÎN CĂUTAREA UNUI LOC DE MUNCĂ

2 Set de instrumente online pentru persoanele în căutarea unui loc de muncă Ghid pentru facilitatori Acest ghid a fost elaborat în cadrul proiectului Key Competences for All (Competențe cheie pentru toţi ) cu sprijinul UE prin Programul de Învățare pe tot parcursul vieții. Set de instrumente online pentru persoanele în căutarea unui loc de muncă Ghid pentru facilitatori și traineri realizat de către: Interface3 a.s.b.l., Belgia Sozialforschungsstelle Dortmund, Zentrale Wissenschaft liche Einrichtung der TU Dortmund, Germania Latvian Information and communication technology association (LIKTA), Letonia Fundația EOS, România Fundación Acción Social y Tiempo Libre ESPLAI, Spania Dynamic Organization Thinking SL, Spania Lasa, Marea Britanie sub licența Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported License. Aprobările în afara scopului acestei licențe s-ar putea să fie disponibile la Editare: Lasa Grafică: LIKTA Uniunea europeană nu este responsabilă pentru orice altă utilizare a informațiilor prezentate în acest ghid. Responsabilitatea exclusivă a acestei publicații îi revine autorului.

3 1.Introducere Acest manual vă va furniza informațiile și recomandările de care aveți nevoie pentru a acționa ca tutore/facilitator al setului de instrumente pentru persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă online, intitulat Competențe cheie pentru toți. Setul de instrumente sprijină consolidarea competențelor cheie de bază ale adulților care doresc să-și îmbunătățească șansele de angajare printr-o abordare alternativă de învățare (bazată pe TIC, centrată pe utilizator, orientată pe interes) Competențe cheie pentru învățarea pe tot parcursul vieții Învățarea pe tot parcursul vieții a devenit o necesitate pentru toți cetățenii. Abilităţile și competențele trebuie dezvoltate pe tot parcursul vieții, nu numai pentru a participa pe deplin în societate, dar și pentru a îmbunătăți capacitatea noastră de angajare în lumea locurilor de muncă aflate în permanentă schimbare. Recomandarea Parlamentului European și a Consiliului, din 18 decembrie 2006, cu privire la competențele cheie pentru învățarea pe tot parcursul vieții este un Cadru de Referință European, care stabilește opt competențe cheie: 1. Comunicarea în limba maternă; 2. Comunicarea în limbile străine; 3. Competențe matematice și competențe de bază în domeniul științei și tehnologiei; 4. Competențe digitale; 5. Învață să înveți; 6. Competențe sociale și civice; 7. Spiritul de inițiativa și antreprenoriatul; 8. Conștientizarea culturală și exprimarea. Competențele sunt definite ca o combinație între cunoștințe, aptitudini și atitudini adecvate contextului. Competențele cheie sunt cele de care au nevoie toate persoanele pentru împlinirea și dezvoltarea personală, cetățenia activă, includerea socială și angajarea.

4 1.2. Scopurile setului de instrumente pentru KC4All Setul de instrumente pentru angajare a fost elaborat de proiectul KC4All (Competențe cheie pentru toţi), care urmărea îmbunătățirea competențelor cheie ale cetățenilor care prezentau riscul de a fi excluși de pe piața forței de muncă, prin îmbunătățirea șanselor lor de angajare prin intermediul unei abordări alternative de învățare. Această abordare este bazată pe TIC, centrată pe utilizator și interes-orientat. Setul de instrumente și toate materialele de învățare au fost elaborate cu sprijinul Uniunii Europene prin Programul de învățare pe tot parcursul vieții. Scopul setului de instrumente este de a permite utilizatorilor finali să-şi dezvolte abilităţile TIC, precum și atitudinea de a învăța cum să înveți, spiritul de inițiativă, abilităţile interpersonale și sociale în găsirea unui loc de muncă. Competențele cheie cărora li se adresează setul de instrumente KC4All : Competențe digitale; Învață să înveți; Competențe sociale și civice; Spiritul de inițiativă și antreprenoriatul. Competențe digitale Participanții la curs își vor dezvolta capacitatea de a folosi software-ul MS Word, MS Excel, și MS PowerPoint; să caute, să colecteze și să proceseze informații și să le folosească într-un mod critic și sistematic, evaluând relevanța informației pentru nevoile personale. Ei îşi vor dezvolta abilitatea de a înțelege, produce și prezenta informații precum și capacitatea de căutare și utilizare a serviciilor oferite prin intermediul internetului, transformând astfel procesul de căutare a unui loc de muncă, într-unul mai concentrat și mai eficient. Învață să înveți Participanții la curs își vor dezvolta capacitatea de a-și organiza propriul mod de învățare, atât individual, cât și în grup. Prin procesul de învățare se vor evidenția capacitatea de a-și administra eficient timpul, de a rezolva probleme, de a dobândi, evalua și asimila cunoștințe noi și de a aplica cunoștințele noi și abilităţile într-un context personal. Această atitudine contribuie puternic la gestionarea propriului drum în carieră. Lucrul cu setul de instrumente necesită studiu independent, autodisciplină și capacitatea de a colabora cu alți participanți, împărtășind experiența anterioară și toate cunoștințele ce au fost acumulate. Participanții la curs vor fi invitați să-și organizeze propriul proces de învățare, să-și evalueze munca și să ceară sfaturi și recomandări atunci când este nevoie. Competențe interpersonale și civice Abilitățile interpersonale sunt necesare pentru interacțiunea efectivă între două persoane sau în grup. Structura setului de instrumente și metodologia de instruire ar trebui să dezvolte participanților la curs, capacitatea de a comunica constructiv, în diferite medii. Participanții la curs sunt invitați să se exprime într-un mod constructiv și activitățile practice sunt realizate pentru a le dezvolta abilităţile și pentru a face distincția între sfera personală și profesională.

5 Spiritul de inițiativă și antreprenoriatul Antreprenoriatul implică asumarea răspunderii faţă de propriile acțiuni, dezvoltarea unei viziuni strategice, stabilirea și îndeplinirea obiectivelor cu scopul de a avea succes. Setul de instrumente are drept scop dezvoltarea următoarelor abilităţi: capacitatea de a organiza, gestiona, comunica, evalua și de a înregistra propriile acțiuni în ceea ce privește căutarea unui loc de muncă și angajarea. Capacitatea de a-ți identifica punctele tari și punctele slabe, de a te evalua și a-ți asuma riscuri sunt considerate ca fiind esențiale. KC4All este conceput ca o platformă care îi ghidează pe cei care se află în căutarea unui loc de muncă, să aleagă o profesie și să aplice pentru un loc de muncă în domeniul ales, printr-un set de instrumente și ateliere online structurate. KC4All vizează utilizatorii Centrelor online, dar poate fi de asemenea utilizat și de centrele de formare vocațională. Chiar dacă utilizatorii finali pot accesa independent acest set de instrumente, ei vor obține mai multe informaţii din resursele prezentate, atunci când participă într-un grup condus de un facilitator sau profesor.

6 2. Introducere în structura și conținutul setului de instrumente KC4All pentru angajare 2.1. O vedere de ansamblu asupra structurii setului de instrumente Setul de instrumente KC4All privind angajarea este format din trei părți: Alege, Pregătește-te și Aplică. Fiecare parte are două secțiuni: Resurse Online și Ateliere Practice. Secțiunile de Resurse Online combină sesiunile de e-learning (e-învățare), materiale suplimentare de învățare și resurse online. Resursele online au fost selectate atent pentru a oferi informații utile celor care îşi caută un loc de muncă și care au abilităţi TIC scăzute. Atelierele practice au drept scop punerea în aplicare a cunoștințelor dobândite prin activitățile practice. Atelierele de lucru se bazează pe o abordare a studiilor de caz. Inițial, participanții se implică în activități de rezolvare a problemelor pentru o persoană fictivă, după care aceștia aplică practic cunoștințele și abilităţile dobândite de propria persoană în ceea ce privește căutarea unui loc de muncă. Prima parte Alege ajută participanții să-și aleagă o profesie bazată pe abilităţile și interesele lor. Acestei secțiuni i se atribuie două ateliere, primul fiind destinat să îmbunătățească evaluarea abilităţilor iar cel de-al doilea este conceput să îmbunătățească, capacitatea de a căuta pe internet și de a folosi software-ul MS Word. A doua parte Pregătește-te oferă utilizatorilor finali resurse online și trei ateliere, care să-i ajute în aplicarea pentru un loc de muncă, prin dezvoltarea abilităţilor TIC necesare pentru organizarea căutării unui loc de muncă, pentru compararea posturilor vacante și pregătirea unui CV efectiv și a unei scrisori de intenție. Această parte îmbunătățește și capacitatea de a folosi software-ul MS Word precum și foile de calcul. Cea de-a treia și ultima parte Aplică, conștientizează participanții cu privire la posibilitățile rețelelor sociale în crearea de noi oportunități de locuri de muncă. De asemenea, demonstrează modul în care utilizatorii pot se pot promoveze prin folosirea instrumentelor web 2.0 și software-ului de prezentare.

7 Schema structurii setului de instrumente KC4All Secțiunea 1 Alege! Resurse online Ateliere practice 1. Învățați mai multe despre propria persoană 2. Explorați toate posibilitățile 3. Un curs de formare? De ce nu? 4. Legislația muncii; drepturi și responsabilități W 1: De la evaluarea competenţelor la consiliere, orientare și formare W 2: O vânătoare de comori! Toolkit KC4All Secțiunea 2 Pregătește-te! Resurse online Ateliere practice 1. Orientări generale sau specifice? 2. Informaţia este puterea! 3. Organizaţi-vă căutarea 4. CV-ul dvs.= instrument de marketing 5. Scrisoarea dvs. de intenţie = primul anunţ W 1: Anunţuri cu locuri de muncă vacante W 2: Căutarea locurilor de muncă W 3: Pregătirea unui CV Resurse online 1. Identitatea dvs. digitală vă poate ajuta să găsiţi un loc de muncă 2. Arta de a vorbi 3. Pregătirea interviului 4. Lista de verificare finală Secţiunea 3 - Aplică! Ateliere practice W 1: Identitatea digitală W 2: Arta de a vorbi

8 Partea Obiective Secţiuni Subtitluri/Activităţi Alege! Ajutaţi participanţii: Să-şi evalueze competenţele, să ofere informaţii cu privire la resursele disponibile care pot sprijini procesul de căutare a locului de muncă şi pentru a-i ghida în procesul de căutare de locuri de muncă Dezvoltă: Abilităţile de căutare pe internet, abilităţile de bază privind procesorul Word. Resurse online: Tot ceea ce trebuie să ştiţi despre alegerea unei profesii Atelierul Nr. 1: De la evaluarea competenţelor la consiliere, orientare şi formare 1. Învăţaţi mai multe despre dumneavoastră 2. Exploraţi toate posibilităţile 3. Un curs de formare? De ce nu? 4. Legislaţia muncii; drepturi şi responsabilităţi Ajutaţi-o pe dna. Balaci să îşi aleagă un loc de muncă 1. Descrierea postului de asistent vânzări 2. Descrierea postului de manager vânzări 3. Post vacant 1 dna. Balaci 4. Post vacant 2 dna. Balaci 5. Test evaluarea abilităţilor dnei. Balaci 6. Evaluarea abilităţilor soluţii dna. Balaci Acum depinde de tine! 1. Evaluarea abilităţilor acum depinde de tine! 2. Testarea abilităţilor acum depinde de tine! Atelierul Nr. 2: O vânătoare de comori! Ajutaţi-o pe dna. Balaci să îşi aleagă un loc de muncă 1. Căutarea pe internet dna Balaci 2. Căutarea pe internet soluţii dna. Balaci Acum depinde de tine! 1. Căutarea pe internet acum depinde de tine

9 Pregăteşte-te! Ajutaţi participanţii: Să folosească IT-ul pentru a-şi organiza căutarea locurilor de muncă Să înveţe cum să îşi structureze informaţiile în CV, folosind diferite modele şi stiluri de scriere a CV-urilor Îmbunătăţirea competenţelor în MS Word (lucrul cu tabelele), folosirea software-ului MS Excel Resurse online: tot ceea ce trebuie să ştiţi pentru a aplica pentru un loc de muncă Atelierul Nr. 1: Anunţurile cu locurile de muncă vacante Atelierul Nr. 2: Căutarea locurilor de muncă 1. Orientări generale sau specifice? 2. Informaţia este puterea! 3. Organizează-ţi căutarea 4. CV-ul tău= paşaportul tău 5. Scrisoarea ta de intenţie=primul anunţ Dna. Balaci are nevoie de ajutorul dvs. 1. Informaţia este puterea!dna. Balaci are nevoie de ajutorul dvs. Acum depinde de tine! 2. Creaţi un tabel pentru a compara locurile de muncă vacante Dna. Balaci are nevoie de ajutorul dvs. 1. Tabelul creat de dna. Balaci cu locurile de muncă vacante Acum depinde de tine! 1. Tabelul cu locurile de muncă vacante Atelierul Nr. 3: Pregătirea unui CV Dna. Balaci are nevoie de ajutorul dvs. 1. CV-ul dnei Balaci 2. Fişa de evaluare pentru analizarea CV-ului dnei Balaci 3. Soluţia pentru fişa de evaluare 4. Versiunea îmbunătăţită a CV-ului dnei Balaci Acum depinde de tine! 1. Redactaţi-vă propriul CV

10 Aplică! Ajutaţi participanţii Creşterea conştientizării cu privire la crearea de noi oportunităţi profesionale prin utilizarea reţelelor sociale, Creşterea conştientizării cu privire la sistemele de securitate Facebook şi utilizarea practică a instrumentelor Facebook Resurse online: Cum pot să mă prezint potenţialilor angajatori Atelierul Nr. 1: Identitatea digitală 1. Identitatea dvs. digitală vă poate ajuta în găsirea unui loc de muncă 2. Arta de vorbi 3. Pregătirea interviurilor 4. Lista de verificare finală Dna. Balaci are nevoie de ajutorul dvs. 1. Examinaţi şi analizaţi profilul Facebook al dnei Balaci Acum depinde de tine! 1. Analizaţi identitatea dvs. digitală şi îmbunătăţiţi-o Îmbunătăţirea competenţelor Atelierul Nr. 2: Arta de a vorbi Dna Balaci are nevoie de ajutorul dvs. 1. Analizaţi prezentarea d-nei Balaci În utilizarea software-ului de prezentare Power Point, În pregătirea de prezentări pentru potenţiali angajatori 2. Examinaţi versiunea îmbunătăţită a prezentării dnei Balaci Acum depinde de tine! 1. Realizaţi propriile dvs. prezentări

11 2.2 Durata recomandată de lucru cu setul de instrumente Vă recomandăm să alocaţi un număr de 40 ore de formare acestui set de instrumente. Fiecare secțiune cuprinde materiale teoretice și ateliere practice, iar dintre acestea mai mult timp ar trebui acordat activităților de învățare practică. Vă recomandăm să începeți cu o scurtă introducere (aproximativ 0.5 ore) la fiecare secțiune, precizând obiectivele, stabilind rezultatele și subliniind structura secțiunii. O sesiune de feedback și de evaluare ar trebui să urmeze fiecărei secțiuni, pentru a descoperi ce au învățat participanții la curs și în ce măsură au fost așteptările lor au fost îndeplinite. Sesiunea de feedback nu trebuie să depășească 1 oră. Secţiunea 1- Alege! Secţiunea 2 Pregăteşte-te! Secţiunea 3 - Aplică! Introducere 0.5 ore Introducere 0.5 ore Introducere 0.5 ore Resurse online 3 ore Resurse online 3 ore Resurse online 3 ore Atelier ore Atelier ore Atelier ore Atelier ore Atelier ore Atelier ore Atelier ore Număr total 10.5 ore Număr total 10 ore Număr total 9.5 ore Atunci când participanții la curs au finalizat toate cele trei secțiuni, solicitați-le să reflecte asupra procesului de studiu și să completeze un chestionar de evaluare a cursului, sau alternativ, realizaţi o sesiune de feedback și evaluare în grup (1 oră). Aproximativ 2 ore din fiecare secţiune poate fi dedicată studiilor individuale.

12 2.3. Simboluri folosite în setul de instrumente Setul de instrumente folosește mai multe simboluri și o schemă color bazată pe un sistem de semaforizare, pentru a îmbunătăți navigarea. Simbol pentru prima parte a setului de instrumente Alege! Simbol pentru a doua parte a setului de instrumente Pregătește-te! Simbol pentru a treia parte a setului de instrumente Aplică! Simbol pentru prima parte a atelierului, unde participanții la curs se implică în activități de studiu de caz. Simbol pentru a doua parte a atelierului, unde participanții la curs aplică cunoștințele și abilităţile dobândite Simbol pentru setul de instrumente privind limba. Simbol pentru documentul de informare cu privire la atelierul pentru facilitatori

13 3. Principiile de învăţare pentru adulţi şi rolul facilitatorului Există o serie de principii asociate cu învăţarea în rândul adulţilor, care au fost folosite în setul de instrumente: 1. Adulţii apelează la experienţa anterioară şi la cele învăţate în trecut, în orice proces nou de învăţare. Este important ca facilitatorul să-i ajute pe participanţii adulţi să facă o legătură între experienţa anterioară de învăţare şi informaţiile noi. Funcţia majoră a facilitatorului este de a scoate la iveală cunoştinţele existente ale participanţilor, astfel încât facilitatorii să înceapă sesiunile prin a descoperi ceea ce adulţii cunosc deja despre acea temă. 2. Cu scopul de a promova învăţarea autonomă, adulţii ar trebui să creeze obiective personale de învăţare care să le permită stabilirea de obiective individuale şi aplicarea lor practică, folosind tot ceea ce învaţă nou prin punerea în practică a informaţiilor acumulate. Prin urmare, este esenţial să se afle necesităţile de învăţare ale participanţilor şi obiectivele lor în fiecare etapă. 3. Învăţarea este mai eficientă când adulţii pot acţiona în ritmul lor propriu, astfel încât să se încurajeze studiul independent. Este recomandabil să se permită participanţilor la curs, lucrul în propriul ritm, în cadrul secţiunii Resurse online şi după aceea să se realizeze o secţiune de feedback cu privire la progresul lor. Atelierele practice se pot realiza în grup sau individual, dar secţiunea Acum depinde de tine! se va parcurge cel mai bine individual. 4. Adulţilor le place să ştie cum îi ajută activitatea educaţională la atingerea obiectivelor. Facilitatorul ar trebui să menţioneze obiectivele fiecărei secţiuni la începutul fiecărui atelier. Activităţile de încălzire, cum ar fi salutul de bun venit a participanţilor, efectuarea prezenţei, stabilirea obiectivelor setului de instrumente şi explicarea modului de folosire a timpului, îi va face pe participanţi să înţeleagă scopul formării. Când participanţii înţeleg relevanţa informaţiilor pe care le vor acumula, ei sunt mai dispuşi să înveţe. Este important să se aleagă întrebări de încălzire, care să permită cursanţilor să-şi împărtăşească experienţa şi în acelaşi timp să ofere informaţii cu privire la experienţa lor anterioară. 5. Pentru adulți, conţinutul cursului trebuie să fie relevant şi practic. Adulţii învaţă cel mai bine atunci când aplică practic ceea ce au învățat. Structura şi activităţile setului de instrumente permit participanţilor la curs să desfășoare activităţi de rezolvare a problemelor şi apoi să aplice cele învăţate la propria lor situaţie, corelând astfel teoria cu practica. 6. Toţi cursanții trebuie respectaţi ca indivizi. Facilitatorul se va strădui să creeze un mediu de învăţare respectuos, în care toate opiniile sunt apreciate. Într-o comunitate reală de învăţare, toţi participanţii, inclusiv facilitatorul își împărtășesc ideile şi învaţă unul de la celălalt. Instructorul este văzut ca un facilitator sau ca un ghid şi nu ca singurul expert.

14 Instructorul trebuie să fie întotdeauna respectuos, asigurându-i pe cursanți că greşelile sunt o parte integrantă a procesului de învăţare, încurajându-i pe aceștia să se sprijine reciproc. Învăţarea are loc într-un mediu considerat sigur de către cursanți. Aceștia apreciază activităţile care folosesc eficient timpul şi urmează un grafic planificat. În caz contrar, ei simt că timpul lor nu este considerat ca fiind valoros. 7. Facilitatorii îi pot motiva pe cursanți prin stabilirea unei atmosfere prietenoase şi prin fixarea gradului de dificultate al experienţei de învăţare, care trebuie să fie suficient de mare pentru a-i provoca pe participanți, dar nu atât de ridicat încât aceștia să devină frustrați de excesul de informații furnizate. Întrucât setul de instrumente se bazează pe folosirea TIC, este esenţial să se cunoască nivelului abilităţilor participanţilor, iar în cazul în care cursanții au abilități foarte scăzute, sesiunea poate începe printr-o introducere în software-ul ce urmează a fi folosit. Atitudinea facilitatorului ar trebui să se bazeze pe cunoştinţele anterioare ale participanţilor la curs şi pe nevoile lor, ceea ce ar putea să conducă la modificarea graficului cursului. 8. Participanţii la curs ar trebui să fie implicaţi activ în procesul de învăţare iar facilitatorul trebuie să mențină un echilibru între cunoştinţele teoretice şi cele practice, şi de asemenea să încurajeze schimbul de experiență, întrebări și discuții pe lângă efectuarea exercițiilor practice. 9. Nu toţi oamenii învaţă la fel. Pentru a implica toţi cursanții, cel mai bine este să metodele de comunicare a informaţiilor să alterneze. Principalele metode folosite în setul de instrumente includ discuţiile de grup, lectura, studiile de caz, chestionarele şi folosirea tehnologiei. Studiile au evidenţiat faptul că într-o perioadă de 3 ani, reţinem cam 10% din ceea ce citim, 20% din ceea auzim şi 30% din ceea ce vedem (demonstraţii), 50% din ceea vedem şi auzim (discuţii), 70% din ceea ce spunem (practică) şi 90% din ceea ce facem. 10. Furnizarea feedback-ului în timp util, conduce la o învăţare de succes precum şi la stăpânirea conţinutului şi a competențelor. Feedback- ul senzitiv ajută cursanții să-și corecteze erorile și să-și consolideze comportamentul. După fiecare atelier se recomandă oferirea unei sesiuni de feedback pentru a afla dacă participanții stăpânesc informațiile furnizate. Informațiile colectate pot ajuta în luarea deciziilor cu privire la structura atelierului următor.

15 4.Metode de instruire Există mai multe metode de instruire care pot fi folosite pentru a-i ajuta pe participanţi. Lista de mai jos descrie o parte din metodele incluse în instrucţiunile pentru facilitatori şi ele pot fi utile la organizarea atelierelor. O abordare de predare interactivă este folosită pentru a-i ajuta pe participanţi să realizeze şi să reflecteze asupra experienţei lor, să-şi evalueze munca şi să stabilească obiectivele viitoare de învăţare. În cadrul atelierelor participanţii sunt încurajaţi să descrie modul de învăţare, să exprime problemele cu care se confruntă, ce întrebări și idei au, și care sunt planurile de viitor cu privire la cariera lor. Întrucât în prealabil, participanţii la curs pot avea diferite cunoştinţe şi abilităţi, în special în domeniul IT, facilitatorul va trebui să dea explicaţii, folosind o metodă de lecturare, combinată cu demonstraţii, dar accentul principal ar trebui să fie pus pe învăţarea practică în cazul în care participanții aplică noile informații pentru activități practice în cadrul secțiunilor din atelierele de lucru practice. Lectura Aceasta este strategia de instruire cel mai frecvent folosită pentru lucrul cu grupuri de cursanți. Pentru a o face mai eficientă se recomandă folosirea de imagini-diagrame, diapozitive,etc., care să permite cursanților să vadă efectiv informațiile care le-au fost expuse. Nu folosiți această metodă pentru o perioadă prea mare de timp pentru a lăsa timp pentru întrebări şi răspunsuri. Demonstraţia Demonstraţiile pot avea loc în două moduri: Demonstrarea rezultatelor - prezintă rezultatele anumitor activități, practici sau proceduri prin dovezi ce pot fi văzute sau auzite; Demonstrarea metodelor ilustrează cum să realizezi ceva pas cu pas. Discuțiile Există o varietate de tipuri diferite de discuție care apar în mod natural și care pot fi utilizate ca tehnici de relaxare în timpul cursului. Acestea includ discuţii unde participanţii trebuie să: ia decizii, să-şi spună şi/sau împărtășească punctul de vedere cu privire la un anumit subiect dat, să creeze ceva, să rezolve o problemă. Un grup gălăgios este un grup mic în care au loc discuții intense, care implică 2-3 persoane care trebuie să răspundă la o întrebare specifică sau să caute o informație exactă Într-o discuție de grup cursanților li se oferă oportunitatea de a discuta problemele selectate într-un cadru de grup. Înainte de a organiza o discuție în grup este important să vă asiguraţi că participanţii au un anumit nivel de înţelegere şi cunoaștere, care să le permită să-şi exprime ideile în cadrul grupului.

16 Studiile de caz Studiile de caz sunt folosite pentru a le permite participanţilor să examineze o anumită situaţie specifică, un eveniment sau individ. De obicei, situaţia este pregătită în prealabil. Participanţii lucrează frecvent în echipe pentru a discuta modul în care pot să soluţioneze o situaţie. Spre deosebire de metodele tradiţionale de predare bazate pe lectură, unde participarea cursanților la clasă este minimă, metoda studiului de caz este o metodă de învăţare activă, care impune participarea şi implicarea. O secţiune a atelierelor practice din setul de instrumente se bazează pe un studiu de caz al unei persoane fictive. Participanţii trebuie să se confrunte cu situaţii diferite descrise în acest caz, pentru a găsi soluţia şi pentru a dobândi abilităţi şi cunoştinţe care se aplică într-o etapă ulterioară pentru propriile nevoi. Brainstorming-ul Această tehnică este folosită pentru a încuraja participanţii să-şi exprime liber ideile. Toate ideile sunt acceptate la începutul procesului, indiferent cât de imposibile par a fi acestea. Pe măsură ce se exprimă ideile, ele sunt notate pentru o discuţie în grup. Discuţiile pot include dezvoltarea, perfecţionarea, combinarea, consolidarea ideilor iniţiale. Jocul de rol În jocul de rol, doi sau mai mulţi participanţi primesc câte un rol de jucat şi o situaţie în care sunt implicaţi. Participanţii vor încerca să soluţioneze situaţia din perspectiva rolului primit. Studiul independent Majoritatea adulţilor învaţă de cele mai multe ori prin studiu independent. Studiul independent permite cursanților să selecteze conţinutul faţă de care el/ ea are un interes deosebit şi să selecteze momentul cel mai bun pentru a învăţa, în ritmul propriu. Setul de instrumente furnizează materiale de studiu, ghiduri cu resurse şi materiale de autotestare care se pot fi utilizate pentru studiul independent.

17 Set de instrumente pentru persoanele în căutarea unui loc de muncă online 5.Sesiunea introductivă Timp de instruire recomandat 0.5 ore 1. Înainte de a începe lucrul cu setul de instrumente pentru persoanele în căutarea unui loc de muncă online Competenţe cheie pentru toţi, explicaţi scopul instruirii (vezi secţiunea 1.2 de mai sus). 2. Introduceți instrumentul, scriind adresa paginii de web pe tablă sau într-o prezentare Power Point : Participanţii la curs vor deschide pagina de web. Explicaţi-le că instrumentul este disponibil în 5 limbi. Dând click pe secţiunea în limba engleză din meniul setului de instrumente, cursanţii vor deschide versiunea în limba engleză. 3. Explicaţi şi demonstraţi că setul de instrumente constă din 3 secţiuni: Alege, Pregăteşte-te şi Aplică. Fiecare secţiune este împărţită în 2 părţi: resurse online şi ateliere practice. Resursele online au fost atent selecţionate pentru a oferi informaţii utile celor care se află în căutarea unui loc de muncă. Facilitatorul va explica pe scurt principalele obiective şi activităţi ale fiecărei secţiuni: Secţiunea 1 - Alege îi ajută pe participanţi să îşi aleagă un loc de muncă sau o profesie pe baza competenţelor şi intereselor acestora. Două ateliere de lucru sunt disponibile în această secţiune primul este destinat să îmbunătăţească propria evaluare a competenţelor, iar al doilea este conceput pentru a îmbunătăţi capacitatea lor de a căuta pe internet. Secţiunea 2 Pregăteşte-te oferă participanţilor resurse online şi trei ateliere, care să îi ajute să aplice pentru un loc de muncă prin analizarea anunţurilor de locuri de muncă, colectarea de informaţii despre locurile vacante şi pregătirea unui CV personal. Această secţiune, de asemenea, îmbunătăţeşte capacitatea lor de a folosi software-ul de procesare de text şi foi de calcul.

18 Set de instrumente pentru persoanele în căutarea unui loc de muncă online Secţiunea 3 Aplică îi ajută pe participanţi să se promoveze utilizând instrumentele web 2.0 şi software-ul de prezentare. 4. Demonstraţi modul în care se poate naviga de la o secţiune la alta şi oferiţi-le participanţilor la curs oportunitatea de a naviga chiar ei. 5. Pe măsură ce participanţii la curs vor finaliza un număr de exerciţii practice, care ar trebui salvate, participanţii ar trebui să creeze şi un folder în acest scop. Întrucât participanţii la curs s-ar putea să aibă abilități TIC scăzute, facilitatorul ar trebui să ajute participanţii la curs pentru a crea un folder. Folder-ul va fi salvat cu o denumire relevantă, de exemplu, numele participantului. Acest folder ar putea fi, de asemenea, salvat pe un stick de memorie pentru ca participantul să-şi continue munca la domiciliu sau pe un alt PC. 6. Înainte de a începe lucrul cu setul de instrumente se recomandă să se stabilească nevoile participanţilor la curs, aşteptările lor şi experienţă anterioară în domeniul TIC. Acestea informaţii vă vor ajuta să decideţi cu privire la paşii, metodele şi numărul de activităţi pe care le includeţi la fiecare atelier precum şi nivelul individual de sprijin care trebuie acordat fiecărui participant. Întrebări de discutat Cât de familiarizat sunteţi cu noţiunile de TIC? Cât de bine lucraţi cu: Procesorul de text Word, Foile de calcul în Excel, Prezentările Power Point, Navigarea pe internet, Reţelele sociale. Care sunt competenţele TIC pe care doriţi să le îmbunătăţiţi/dobândiţi(abilitatea de procesare în Word, lucrul cu tabelele, formatarea, formatarea condiţională, conceperea prezentărilor în Power Point, strategii de căutare pe internet)? Ce abilităţi TIC aţi dori să aveţi? În afară de competenţe în domeniul TIC, ce alte competenţe aţi dori să dobândiţi? (de exemplu, să scrieţi un CV sau o scrisoare de intenţie, sau să exersaţi pentru un interviu de angajare, etc.)

19 6. Secţiunea - Alege! 6.1. Introducere informaţii generale Timp recomandat de instruire 0.5 ore Obiectivele pentru această secțiune sunt: Ajutați-i pe participanți să-și evalueze abilităţile, furnizați-le informații cu privire la resursele disponibile pentru îmbunătățirea procesului de căutare a unui loc de muncă și furnizați-le informații și sfaturi cu privire la procesul de căutare a locurilor de muncă. Abilităţi TIC necesare: Abilități de bază cu privire la procesarea de text utilizând editorul Word Abilități de căutare și cercetare a informațiilor pe internet Prima secțiune este alcătuită din două părți: Partea A Tot ce trebuie să știți despre alegerea unui loc de muncă sau a unei profesii. Această secțiune include informații despre obținerea unei evaluări online a abilităţilor profesionale sau de orientare, recomandări pentru a ținti anumite locuri de muncă, localizarea centrelor de formare și informații cu privire la legislația din domeniul ocupării forței de muncă. Partea B Ateliere practice Partea a doua cuprinde exerciții practice, incluzând o analiză a unui studiu de caz care îi va ajuta pe participanți să-și analizeze propria situație de angajare și să găsească soluțiile adecvate Partea A. Informații generale cu sfaturi legate de carieră Timp de instruire recomandat 3 ore Sesiune interactivă Facilitatorul poate încuraja participanții să împărtășească experiența lor cu privire la căutarea de locuri de muncă. Orice resursă menționată de către participanții la curs, poate fi ulterior folosită ca referință. Întrebări de discutat Care sunt strategiile folosite de oameni în momentul căutării unui loc de muncă? Ați căutat vreodată un loc de muncă pe internet? Ce pagini de web ați folosit și care au fost cele mai utile? De ce? Ce sfat ați da unei persoane aflate în căutarea unui loc de muncă? 1. Solicitați participanților la curs să acceseze Resursele Online din prima secțiune Alege. 21

20 2. Informați participanții la curs că această secțiune abordează sfaturi și recomandări cu privire la legislația în domeniul angajării. Este important să fiți la curent cu legislația muncii și să vă cunoașteți drepturile și responsabilitățile ca și angajat. Informația este împărțită în patru părți: I. Învățați mai multe despre propria persoană! II. Explorați toate posibilitățile III. Un curs de formare? De ce nu? IV. Legislația muncii 3. Explicați cât de important este să îți cunoști propria persoană și abilităţile pe care dobândești înainte de alegerea unui loc de muncă sau de schimbarea carierei. Odată ce sunteți conștient de abilităţile și interesele dumneavoastră, acestea pot fi comparate cu fișele de post și cu abilităţile și competențele impuse de un angajator. Specificați faptul că un consilier de carieră poate oferi sprijin profesional, dar că există și instrumente de evaluare online a abilităţilor, care vor fi date ca exemplu la curs. 4. Solicitați participanților la curs să meargă la secțiunea I. Învățați mai mult despre propria persoană! și să deschidă chestionarul de evaluare. 5. Participanții la curs completează chestionarul de evaluare individual. După ce l-au finalizat, discutați cu aceștia rezultatele. Întrebări de discutat Rezultatele chestionarului coincid cu experiența dumneavoastră? Chestionarul conținea lucruri la care nu v-ați așteptat? De ce s-a întâmplat asta? Cât de sigure sunt aceste informații? Ar trebui întotdeauna să vă ghidați după rezultatele chestionarelor?

21 Material adițional pentru facilitator Ce trebuie și ce nu trebuie să faci în evaluarea carierei, de Katharine Hansen, Ph.D. Career Assessment Do's and Don'ts, by Katharine Hansen, Ph.D. Aici se găsesc informaţiile cheie către o evaluare de succes a carierei. Urmați aceste reguli simple și veți avea succes în cadrul acestui proces de auto-descoperire. Fiți conștient de faptul că evaluările sunt disponibile pentru a vă ajuta să vă ghidați spre cariera potrivită. Un consilier calificat al carierei poate administra, puncta și interpreta aceste evaluări. Pe internet sunt disponibile și o serie de evaluări gratuite ale carierei, deși mulți experți pun sub semnul întrebării credibilitatea lor. Comparați evaluările online ale carierei pentru a vedea care din ele răspund dorințelor dvs. Fiți sinceri cu voi atunci când completați evaluări online gratuite. Puteți reţine anumite idei și să vă ghidați după aceste teste, dar nu vă bazați pe ele pentru răspunsuri magice. Nu excludeți posibilitatea că aceste evaluări online gratuite ar putea să vă sugereze anumite idei și direcții de carieră la care nici nu v-ați gândit și care merită o explorare ulterioară. Nu efectuați mai multe evaluări diferite - pentru ca ele să vă ajute să aflați mai multe despre propria persoană și să determinați care teste furnizează cele mai credibile rezultate pentru dumneavoastră. Tipăriți și rețineți rezultatele evaluărilor efectuate online. Comparați rezultatele și vedeți dacă puteți vedea modele -- un "clișeu de carieră" care să înceapă să se contureze. Aveți încredere în dumneavoastră. Dacă o evaluare online gratuită spune ceva despre propria dvs. persoană, ce nu pare a fi adevărat, nu băgați în seamă acea informație. Nu vă bazați doar pe evaluările online gratuite pentru a vă descoperi competențele și pentru a vă ghida într-o carieră. Întâlniți-vă cu un consilier de carieră; studenții și absolvenții unei școli au de obicei acces gratuit sau mai ieftin la persoanele care realizează acest tip de consiliere. Dacă aveți posibilitatea comparați rezultatele obținute la evaluările gratuite online cu alte evaluări administrate de consilier de orientare. Solicitați consilierului să vă ajute la interpretare și integrați rezultatele diferitelor evaluări. Folosiți evaluări ale carierei care să conțină o varietate de activități de auto-descoperire, cum ar fi examinarea punctelor tari și slabe cu privire la activitățile care vă plac cel mai mult sau cel mai puțin. Distrați-vă efectuând evaluări ale carierei. Auto-descoperirea propriei persoane este aproape întotdeauna un proces îmbucurător și distractiv.

22 6. Explicaţi că înainte de a alege un loc de muncă este important să se analizeze fişa postului. Solicitați participanților la curs să deschidă resursele online din secțiunea II. Explorați toate posibilitățile care conțin descrieri de locuri de muncă și profiluri profesionale. Solicitați participanților un feedback și discutați. Întrebări de discutat Ce informaţii noi aţi găsit? Ce loc de muncă v-ar plăcea? 7. Următorul pas este de a decide dacă se impun mai multe cursuri de formare pentru a obține un anumit loc de muncă. Solicitați participanților la curs să revină la resursele online și să găsească secțiunea III. Un curs de formare? De ce nu? Solicitați cursanţilor să răsfoiască prin resurse pentru a găsi cursuri disponibile, taxe și dacă acestea sunt subvenţionate de către stat. Solicitați participanților la curs un feedback, dacă s-au uitat la diferite resurse. Invitați-i să comunice informațiile descoperite. Întrebări de discutat Aţi găsit informaţii noi? Ce informaţii trebuie să dobândeşti atunci când cauţi un loc de muncă? 8. După discuții, solicitați participanților la curs să revină la resursele online și să găsească secțiunea IV. Legislația muncii: drepturile și obligațiile dumneavoastră. Solicitați participanților la curs să răsfoiască anumite resurse. Dați-le timp să citească și verificați dacă participanții la curs știu să navigheze prin această secţiune de resurse și să le acceseze. Discutați ce au descoperit participanții. Întrebări de discutat Ce lucruri noi aţi învăţat? Informaţia este utilă? Poţi sugera alte linkuri utile cu care să conţină sfaturi şi informaţii generale cu privire la legislaţia muncii şi piaţa forţei de muncă? Treceți la următorul pas ateliere practice. Material adiţional pentru Facilitator Your Step by Step Guide to Choosing a Career, by Dawn Rosenberg McKay

23 6.3. Partea B Ateliere practice Atelierul 1. De la evaluarea competenţelor la consiliere, orientare şi formare Timp de instruire recomandat 3.5 ore Scopul workshop-ului: evaluarea abilităţilor proprii şi dezvoltarea capacităţii de a efectua o căutare a unui loc de muncă vizat utilizând internetul. 1. Solicitați participanților la curs să deschidă atelierul practic Nr Atelierul Nr. 1 constă din două părți. În prima parte - Ajut-o pe d-na Balaci să-și găsească un loc de muncă participanții la curs lucrează pe un studiu de caz în cadrul căruia trebuie să încerce să o ajute pe doamna Balaci să își rezolve problemele cu privire la aplicarea pentru locul de muncă pe care aceasta îl doreşte. În cea de-a doua parte - Acum depinde de tine! participanții la curs completează evaluarea abilităţilor folosind modelul furnizat. Ei vor alege două tipuri de descriere de locuri de muncă şi identifică aptitudinile esenţiale pentru fiecare. Bazându-se pe evaluarea competenţelor lor, vor identifica, de asemenea, nevoilor lor de formare. Ajutaţi-o pe dna Balaci să îşi găsească un loc de muncă 3. Explicați participanților la curs că vor analiza cele cinci documente prevăzute în atelier referitoare la d-ne Balaci. D-na Balaci a găsit două posturi vacante: director de vânzări și asistent de vânzări. Pe baza evaluării abilităţilor ei și a descrierii locului de muncă, participanții la curs o vor sfătui cu privire la:

24 o Care este poziţia cea mai adecvată pentru care ar trebui să aplice? o Care sunt abilităţile pe care dna. Balaci trebuie să şi le actualizeze şi care este cursul de formare de care are nevoie pentru a îndeplini cerinţele esenţiale pentru acest post. 4. Participanţii la curs trebuie să citească: Descrierea postului de asistent vânzări Descrierea postului de Manager vânzări Post vacant 1 dna Balaci Post vacant 2 dna Balaci Evaluarea competenţelor_test_dna Balaci 5. Dacă este necesar explicaţi eventual modul de a lucra cu cele 5 documente Word deschise. Material adiţional pentru Facilitator În Word 2007 cel mai sigur mod de a comuta între ferestrele documentului este acela de a folosi meniul Comutare ferestre din fila Vizualizare. Meniul listează până la nouă documente Word deschise. Pentru a comuta pe un alt document, selectaţi-l din meniu. Alte tehnici de comutare în Word 2007 O modalitate rapidă de a comuta de la o fereastră document la alta este să apăsaţi combinaţia de taste Alt+Tab. Fiecare fereastră are de asemenea propriul ei buton pe bara de activităţi Windows. Pentru a comuta între ferestrele în Word alegeţi numele documentului de la un buton de pe bara de activităţi.

25 Orientând Mouse-ul pe un buton din bara de activităţi din Windows Vista determinaţi afişarea unei mici ferestre de pre-vizualizare, care detaliază conţinutul documentului. Numele de pe butoanele barei de activităţi sunt numele date documentelor după salvarea lor prima dată. Când vedeţi documentul afişat, acest lucru înseamnă că nu aţi salvat încă fişierul pe un disc. 6. Participanţii la curs lucrează individual. Facilitatorul la curs poate monitoriza activitatea lor şi îi ajută acolo unde este necesar. 7. După citirea celor 5 documente, împărţiţi participanţii la curs în grupuri mici (2-3 participanţi şi solicitaţi-le să discute problemele de mai jos. Întrebări de discutat Care post este cel mai potrivit pentru dna Balaci? Care este locul de muncă pe care ar trebui să îl aleagă? Care sunt abilităţile dnei Balaci şi ce abilităţi trebuie aceasta să actualizeze? Care este cursul de formare de care aceasta are nevoie pentru a îndeplini cerinţele esenţiale pentru acest post? 8. După ce participanţii la curs au discutat întrebările ei pot deschide documentul Evaluarea competențelor_dna Balaci_Soluţii şi vedeţi dacă aceştia au propus aceeaşi soluţie, sau, înainte de a examina documentul solicitaţi grupului să prezinte un raport privind soluţionarea lor. 9. După ce participanţii la curs au ajutat-o pe dna Balaci să îşi soluţioneze problema, acum ei pot lucra la propriile aspecte privind locul de muncă. Invitaţi participanţii la curs să treacă la a doua parte - Acum depinde de tine!

26 Acum depinde de tine! 10. Spuneți-le participanților că acum vor efectua o evaluare a propriilor abilități folosind documentul Testarea abilităților_acum depinde de tine. După finalizarea cursului participanții trebuie să salveze documentul în folderul Set de instrumente cu numele Test de evaluare_acum depinde de tine 11. După salvarea documentului, participanţii la curs vor deschide documentul Evaluarea abilităţilor depinde de tine. După deschiderea documentului solicitați participanților la curs să salveze documentul în folderul Set de instrumente cu numele Evaluarea_abilităţilor_acum_depinde_de_tine. După ce s-a salvat documentul, participanţii la curs vor completa informaţiile necesare. Participanţii trebuie să localizeze două descrieri de locuri de muncă pentru poziţiile pentru care sunt interesaţi să aplice. Solicitaţi participanţilor la curs să salveze ca documente aceste descrieri de locuri de muncă şi apoi să le tipărească. Pe baza evaluării abilităţilor şi a descrierii locurilor de muncă selectate, solicitaţi participanţilor să identifice nevoile lor de formare(de ex. curs de limbă străină, curs TIC, un curs tehnic sau de altă natură). Întrebări de discutat Aţi învăţat ceva nou? Cât de bine stăpâniţi software-ul de procesare Word? Există anumite părţi unde aţi dori să lucraţi mai mult? Atelierul Nr. 2: O vânătoare de comori! Timp de instruire recomandat 3.5 ore Scopul atelierului: determină participanții să conștientizeze propriile puncte tari și să identifice direcţiile ce trebuie îmbunătăţite. Ghidați participanții prin procesul practic de căutare al unui loc de muncă, pentru a-și îmbunătăți abilitățile de procesare în MS Word și abilitățile de căutare pe internet. La acest atelier participanții vor găsi oportunități de formare profesională atât pentru dna. Balaci cât şi pentru ei înşişi. Ajutaţi-o pe dna Balaci să îşi găsească un loc de muncă 1. Solicitați participanților la curs să deschidă documentul: Căutarea pe internet_dna Balaci. Asigurați-vă că participanții la curs descarcă și salvează acest document, fie în folderul creat de ei pe calculator, fie pe stick- ul de memorie. Participanții urmează instrucțiunile din document și indiciile care să-i ajute să finalizeze sarcinile. Participanţii vor învăţa despre diferite aspecte ale unei căutări pe internet, inclusiv navigarea pe internet, bara de instrumente, favorite, URL-ul, şi extensiile utilizate.

27 Ei vor învăţa cum să captureze imagini şi să facă Print Screen. În timpul atelierului participanţii la curs vor căuta pe internet şi vor transfera informaţii într-un document Word, folosind funcţia copy-paste. 2. Participanții la curs lucrează individual. Dacă nivelul general al abilităților este scăzut, va trebui să demonstrați acțiunile impuse, după care să solicitați participanți încerce să îndeplinească ei singuri acele sarcini. Participanţii vor avea acces la răspunsurile din documentul intitulat o Vânătoare de comori. Aceste răspunsuri pot fi discutate la sfârşitul sesiunii. Acum depinde de tine 3. După ce participanţii au ajutat-o pe dna. Balaci să îşi aleagă locul de muncă dorit aceştia procedează la fel pentru a alege locul lor de muncă. Solicitați-le să deschidă documentul Căutarea pe internet depinde de tine și să-l salveze în folderul set de instrumente. În timpul atelierului nr 1 participanţii la curs au identificat propriile lor nevoi de formare şi acum aceştia pot găsi locul unde pot urma cursul de formare de care au nevoie şi cum pot beneficia de acesta. Participanții la curs folosesc modelul furnizat și introduc cele descoperite în documentul Word. Celor care solicită ajutor trebuie să le acordaţi sprijin individual. 4. Solicitaţi participanţilor la curs un feed-back cu privire la lucrările practice. Întrebări de discutat Care a fost cea mai dificilă sarcină la acest atelier? Ce abilităţi aţi dobândit?

28 7.Secțiunea Pregătește-te! 7.1. Introducere informaţii generale Timp de instruire recomandat 0.5 ore Obiectivele acestei secțiuni sunt: De a ajuta participanţii la curs : să-şi organizeze căutarea unui loc de muncă utilizând partea IT, să structureze informațiile cu privire la CV-ul lor și să folosească diferite modele și stiluri de CV, să-și îmbunătățească abilitățile MS Word și MS Excel. Abilități TIC impuse: Utilizarea eficientă a software-ului de procesare de text (MS Word sau altele), Căutarea pe internet Nivel începător pentru software-ul de calcul tabelar ( MS Excel sau altele). Secțiunea constă din două părți. Partea A Resurse online: Tot ce trebuie să știi pentru a aplica pentru un loc de muncă În această parte, participanții la curs vor descoperi site-uri specializate cu locuri de muncă vacante și cum pot să structureze și să stocheze informațiile furnizate în aceste anunțuri de locuri de muncă. Participanții vor învăța să colecteze toate informațiile esențiale referitoare la un loc de muncă, înainte de a aplica pentru un post vacant și cum să scrie un CV în ordine cronologică inversă. Partea B Ateliere practice Cea de-a doua parte constă din trei ateliere de lucru practice. Participanții la curs vor învăța cum să compare diferite locuri de muncă vacante și cum să urmărească și monitorizeze informațiile trimise angajatorilor. Participanții la curs vor învăța de asemenea să-și aprecieze propriile abilități și experiența proprie pentru a scrie un CV bine structurat și o scrisoare de intenție convingătoare. Participanții vor analiza modelul de CV al d-nei Balaci și vor aplica cele învățate la propriul CV.

29 7.2. Partea A Resurse online: Totul despre cum să aplici pentru un loc de muncă Timp de instruire recomandat 3 ore 1. Solicitați participanților la curs să deschidă Resursele online din cea de-a doua secțiune a setului de instrumente - Pregătește-te. 2. Informați participanții la curs că partea A constă din cinci sub-secțiuni, care includ resurse online utile: I. Orientări generale sau specifice? II. III. IV. Informația este putere! Organizează-ți căutarea CV-ul tău = pașaportul tău V. Scrisoarea ta de intenție = primul tău anunț. 3. În prima și a doua sub-secțiune participanții la curs vor examina anumite pagini de web specializate și vor selecta anunțurile de locuri de muncă. Explicați-le că înainte de a începe să aplice este importantă colectarea de informații legate de locurile de muncă vacante asociate locului de muncă selectat. Fiecare organizaţie care prezintă anunţurile cu locurile de muncă vacante are site-ul său, şi este o idee bună să îl vizitaţi înainte de a aplica. 4. Participanții la curs vor analiza modelul de CV al d-nei Balaci și vor scrie apoi propriul CV. Invitați participanții la curs să viziteze paginile de internet care oferă ajutor în crearea unui CV și să răsfoiască recomandările de scriere a unui CV. Material adițional pentru facilitator Câteva sfaturi privind scrierea unui Curriculum Vitae (CV) 1. Asamblaţi informaţiile dvs.: calificări, etc. 2. Verificaţi tendinţa curentă a CV-urilor din cărţi, reviste şi se pe site-urile dedicate carierei. Citiți CV-uri de pe internet, în special cele din domeniul dumneavoastră de interes. 3. Rugați un prieten sau coleg să corecteze, editeze și să revizuiască în general CV-ul dvs. 4. Nu uitaţi să includeţi puţină personalitate în Cv-ul dvs. folosind limbajul şi stilul personal. 5. Actualizați și modelați CV-ul dumneavoastră, de fiecare dată când se modifică ceva. Un curriculum vitae slab înseamnă "aceasta este viața mea", de aceea asiguraţi-vă că Cv-ul dumneavoastră reflectă fiecare succes şi fiecare realizare, în cea mai bună lumină.

30 Tipăriți-vă CV-ul pe hârtie de calitate superioară chiar și în această lume virtuală, oamenii echivalează o prezentare de calitate cu un conţinut de calitate. Economisiți la folosirea fonturilor; un design frumos, simplu este cel mai bun. Datele și numele se pot verifica ușor, în special în această epocă a internetului. Păstrați-vă CVul actualizat și conform cu realitatea Invitați participanții la curs să meargă la subsecțiunea V. Scrisoarea ta de intenție = primul tău anunț și familiarizați-vă cu exemplele și recomandările privind scrierea unei scrisori de intenție. Explicați de ce atunci când e posibil, un CV ar trebui să fie întotdeauna însoțit de o scrisoare de intenție. Folosiți-vă de asta, pentru a pune CV-ul în context cu poziţia sau organizaţia, subliniind modul în care vă relaţionaţi la valorile, etosul si aspiraţiile firmei/organizaţiei. În timp ce CV-ul dumneavoastră evidențiază abilitățile pentru acest post, scrisoarea de intenție prezintă motivația dumneavoastră și posibilitatea de adaptare la cerinţele postului Material adiţional pentru facilitator O scrisoare de intenție este o scrisoare pe care o trimiteţi să însoţească CV-ul atunci când aplicaţi pentru un loc de muncă. Nu treceți cu vederea peste acest instrument, deoarece el ar putea să fie un bun valoros în căutarea locului dvs. de muncă. O scrisoare de intenție ar trebui: să demonstreze angajatorului interesul dumneavoastră și cunoștințele pe care le aveţi despre companie; să evidenţieze anumite părţi ale Cv-ului dvs., care sunt unicele puncte prin care vă puteţi vinde angajatorului; să ofere informaţii suplimentare care nu se încadrează cu uşurinţă într-un CV; Să explice orice împrejurări personale sau anomalii în aplicația dumneavoastră. Stilul Adresați scrisoarea unei anumite persoane, chiar dacă trebuie să telefonați companiei și să solicitați numele persoanei care se ocupă cu recrutarea. Acest lucru vă va garanta că scrisoarea ajunge la persoana potrivită. De asemenea, vă oferă numele unei persoane de contact pentru a putea suna ulterior sau pentru a trimite un . Gândiți-vă mai degrabă din perspectiva angajatorului decât a dumneavoastră. Spuneți-le cum puteți contribui în cadrul organizației, mai degrabă decât care sunt beneficiile pe care le puteţi obţine de pe urma ei. Nu trimiteți o scrisoare standard la care să fi schimbat doar detaliile cheie. Scrisoarea dumneavoastră de intenție nu trebuie să depășească o pagină și trebuie să conțină paragrafe scurte și clare de regulă, să nu depășească mai mult de patru paragrafe.

31 Cuprins Folosiți următorul format ca ghid pentru scrisoarea dumneavoastră: Prezentați-vă pe scurt, specificați postul pentru care aplicați și unde ați văzut publicat acest anunț. Pentru o scrisoare speculativă, precizați tipul de loc de muncă pe care-l căutați. Explicați de ce sunteți interesat de acest tip de post și că înțelegeți ceea ce implică acest loc de muncă. Explicați de ce sunteți interesat să lucrați cu acest angajator. Demonstrați entuziasm și dovediți că ați efectuat cercetări, cu privire la acele aspecte, precum succesul companiei, implicarea, valorile sau clienții ei. Evidențiați ceea ce vă face potriviți pentru această poziție. Demonstrați care sunt punctele dvs. tari, făcând referire la experiența listată în CV-ul dumneavoastră. Încercați să arătaţi că punctele dvs. cheie reflectă întocmai cerințele firmei. Profitați de oportunitate, dacă e nevoie, pentru a explica orice anomalie din trecutul dumneavoastră, cum ar fi întreruperi în activitate sau căi în care nu vă potriviți cu criteriile de selecție. Explicați de ce orice obstacol pe care l-ați întâlnit v-a ajutat să dezvoltați o atitudine pozitivă. Dacă rolul și organizația sunt creative, ar trebui să reflectați acest lucru în stilul dumneavoastră de scris. Dacă organizația este formală, veți avea succes dacă scrieți o scrisoare de intenție oficială. Asigurați-vă că nu există erori și greșeli de exprimare și că ați scris corect numele persoanei căreia vă adresați. Solicitați respectuos un interviu sau o oportunitate pentru o discuţie informal. Scrisoarea ar trebui tipărită, dar o abordare plăcută într-o scrisoare formală ar fi folosirea unui pix cu care să scrieți de mână Stimate... (cu numele persoanei care recrutează) și să semnați Al Dvs. sincer. O scrisoare de intenție este formată din mai multe părți: informații de contact, un salut, corpul scrisorii de intenție și un paragraf de final corespunzător 6. Explicați faptul că este importantă folosirea software-ului de procesare de text pentru a scrie un CV (de ex. MS Word), dar pot fi folosise și anumite pagini de internet specializate care oferă un elaborator de CV, pentru a scrie un CV și pentru a-l salva online. Reţineţi: un CV trebuie să fie relevant pentru un anumit loc de muncă vacant, chiar dacă majoritatea informațiilor pe care le conţine sunt valabile pentru toate anunțurile de locuri de muncă. Modificați CV-ul acolo unde este necesar, pentru a vă concentra asupra unei anumite experiențe profesionale, pe abilități cheie sau pe un curs de formare specific. Aceasta va depinde de tipul companiei, de criteriile esențiale și specificațiile personale.

32 Întrebări de discutat Ce experiență aveți în scrierea unui CV sau a unei scrisori de intenție? Care ar putea fi cele mai mari dificultăţi pe care le-aţi putea întâmpina în scrierea unui CV şi a unei scrisori de intenţie? Ce idei noi aţi dobândit? 7.3. Partea B Ateliere practice Atelierul Nr. 1 Anunţurile cu locurile de muncă Timp de instruire recomandat 1.5 ore Scopul atelierului: să se învețe formatarea și îmbunătățirea tabelelor în MS Word și să se sintetizeze cele mai importante informații legate de locurile de muncă vacante. Exerciţiile de încălzire Întrebări de discutat Cum colectați de obicei informații despre un loc de muncă/ un post vacant? A Ați aplicat vreodată pentru mai multe locuri de muncă în acelaşi timp? Unde și cum păstrați toate informațiile achiziționate cu privire locurile de muncă vacante? Ați folosit vreodată un computer în acest sens? Dna. Balaci are nevoie de ajutorul tău 1. Solicitați participanților la curs să deschidă atelierul practic Nr 1 Anunțuri cu locuri de muncă din secțiunea Nr. 2 Pregătește-te.

33 Set de instrumente pentru persoanele în căutarea unui loc de muncă online 2. Explicaţi faptul că la acest exerciţiu participanţii o vor ajuta pe dna. Balaci. Participanţii la curs vor analiza trei anunţuri de locuri de muncă pentru postul de manager vânzări. Anunţurile cu locurile de muncă s-au găsit folosind trei strategii diferite: prin intermediul unui motor de căutare (folosind cuvinte cheie); pe un website dedicat ocupării forţei de muncă ; pe un website al unei agenții guvernamentale. 3. Solicitați participanților la curs să deschidă documentul Informația este putere! Dna Balaci are nevoi de ajutorul tău și invitați-i să salveze documentul în folderul creat, sub numele Pregăteşte-te_Atelierul Nr1_numele-prenumele tău. 4. Solicitați participanților la curs să sugereze informațiile necesare pentru a compara mai multe anunțuri de locuri de muncă, înainte de a lua o decizie cu privire la locul de muncă pentru care să aplice. Scrieți ideile participanților la curs și comparați sugestiile lor cu structura din tabelul dat în documentul Informația este putere! D-na Balaci are nevoie de ajutorul tău. Pentru a face tabelul mai util, sugerați coloane adiționale, ca adresa companiei, sau timpul de deplasare pentru a ajunge la companie. 5. Participanții la curs pot să-și îmbunătățească tabelul adăugând sau ștergând coloane. 6. Dacă abilităţile participanţilor la curs cu privire la foile de calcul sunt scăzute, atunci arătaţi-le cum pot realiza un tabel nou utilizând MS Word, cum să treacă de la p celulă la alta şi cum să formateze celulele. 7. Discutaţi procentajul anunţurilor cu locuri de muncă furnizate. 8. Pentru a exersa lucrul cu tabele, invitați participanții la curs să dea copy-paste tabelului într-un document separat și să-i îmbunătățească formatul. Explicați faptul că astfel conținutul va fi mai clar dacă se aleg diferite fonturi și culori. Odată finalizat exercițiul, salvați-l.

34 Întrebări de discutat Care este locul de muncă pentru care dna. Balaci ar trebui să aplice pentru prima dată? De ce? Acum depinde de tine! 9. Explicaţi că în a doua parte a atelierului participanții la curs vor găsi informaţii referitoare la locul de muncă pe care şi-l doresc. 10. Solicitaţi participanţilor la curs să deschidă documentul Informaţia este puterea Acum depinde de tine! şi salvaţi-l sub numele Pregăteşte-te_Atelierul Nr1_numele prenumele tău. 11. În acest document, participanții la curs pot vedea tabelul original al d-nei Balaci. Spunețile că, dacă au modificat acel model, atunci ei pot folosi propria lor versiune pentru a începe căutarea unui loc de muncă. Solicitați participanților la curs să copieze în document modelul pe care l-au îmbunătăţit în prima parte a atelierului. 12. Odată ce participanții la curs au pregătit modelul, spuneți-le să găsească trei anunțuri de locuri de muncă în domeniul în care sunt interesați: prin intermediul unui motor de căutare (folosind cuvinte cheie); pe un website dedicat ocupării forţei de muncă ; pe un website al unei agenții guvernamentale. 13. Participanții la curs ar trebui să folosească diferite strategii de căutare pentru a căuta Informaţii şi pentru a completa tabelul. 14. Odată tabelul completat, solicitați-le să compare cele trei anunțuri, urmărind în special: tipul companiei, sectorul, procesul de recrutare, mediul de lucru, numărul de angajați; scala de salarizare şi determinarea unui procentaj. 15. La finele acestei secțiuni, solicitați participanților să dea un feedback cu privire la munca lor. Întrebări pentru discuţii Tehnologia poate fi utilizată în procesul de căutare de locuri de muncă? În ce fel? Care sunt informaţiile pe care trebuie să le ştiţi înainte de a aplica pentru un loc de muncă? Ce abilităţi aţi dobândit pe parcursul acestui atelier?

35 Atelier Nr. 2: Căutarea unui loc de muncă Timp de instruire recomandat 1.5 ore Scopul atelierului: să îmbunătățească abilitatea participanților la curs cu privire la organizarea căutării unui loc de muncă, utilizând o foaie de lucru MS Excel (sau echivalent), ca instrument de sprijin. Exerciţiile de încălzire Întrebări de discutat Aţi utilizat vreodată foi de calcul MS Excel? Dacă da, în ce scop? A fost dificil să lucraţi cu acestea? Ce anume v-a creat dificultăţi? Dna Balaci are nevoie de ajutorul tău! În cazul în care participanţii au foarte puţină experienţă, sau nu au deloc experienţă în lucrul cu foile de calcul MS Excel, arătaţi-le cum să creeze o foaie nouă de lucru şi care sunt cele mai folosite funcţii. 1. În cazul în care participanţii la curs au o oarecare experienţă de lucru cu foile de calcul MS Excel, solicitaţi-le să deschidă Atelierul Nr Explicaţi-le că dna Balaci a pregătit o fișă de lucru pentru a organiza căutarea unui loc de muncă. Solicitați participanților la curs să deschidă documentul Fișa de lucru cu locuri de muncă vacante a d-nei Balaci și salvați fișierul sub numele Pregăteşte-te_atelierul Nr.2_ numele - prenumele tău. 3. Explicaţi că documentul are 5 file şi solicitaţi participanţilor la curs să deschidă prima filă Silvia Balaci_urmăriţi evoluţia sa. 4. Solicitați participanților la curs să găsească și să introducă toate informațiile necesare, inclusiv coloane suplimentare dacă e nevoie. 5. Solicitați participanților la curs să examineze formatul tabelului (utilizarea de culori, umbrire, etc.), lăsați-i să experimenteze formatul tabelului (font, culori, formatare celule, etc.). 6. Solicitaţi participanţilor la curs să facă Copy-paste în tabelul Silvia Balaci_tabel îmbunătăţit nr.1 ţi în tabelul Silvia Balaci_tabel îmbunătăţit nr Dacă aveți timp, participanții la curs pot experimenta formatarea tabelelor în aceste fișe de lucru. Acum depinde de tine! 8. Invitați participanții la curs să deschidă fișa de lucru Excel cu care au lucrat în prima parte a atelierului și să deschidă fișa de lucru cu numele Tu. 9. Urmărind instrucțiunile din fișa de lucru, solicitaţi participanţilor la curs să completeze tabelul şi să observe utilizarea de formule şi formatarea condiţională.

36 10. Participanţii la curs ar trebui să fi practicat până în acest moment stocarea în tabele a informaţiilor cu privire la locurile de muncă vacante. Ei au discutat care informaţii sunt esenţiale şi trebuie păstrate atunci când îţi cauţi un loc de muncă. Participanţii la curs au practicat salvarea informațiilor în tabele MS Word și MS Excel, şi au exersat folosirea unora dintre cele mai uzuale formule. Întrebări de discutat Ce informaţii sunt esenţiale şi trebuie înregistrate în cadrul procesului de căutare de locuri de muncă? Care este cel mai convenabil mod de stocare a acestor informaţii? Ce ați folosi la o viitoare căutare a unui loc de muncă? Ce lucruri noi aţi învăţat în această secţiune? Atelierul Nr. 3 Pregătirea unui CV Timp de instruire recomandat 3.5 ore Scopul atelierului: să înveţe să evalueze experienţa profesională anterioară, pentru a organiza şi a structura informaţiile într-un CV și de a învăța diferite stiluri și modele de scriere a CV-urilor. Exerciţii de încălzire Întrebări de discutat Care este scopul principal al unui CV? Ce informații dintr-un CV sunt esențiale pentru un viitor angajator? Un CV poate fi folosit pentru a aplica pentru mai multe locuri de muncă? De ce da sau de ce nu? Dna Balaci are nevoie de ajutor! 1. Explicați că la acest atelier, participanții la curs vor analiza CV-ul d-nei Balaci. În prima parte a atelierului participanții la curs vor sugera îmbunătățiri ale CV-ului d-nei Balaci. În cea de-a doua parte, ei vor pregăti două versiuni ale propriilor CV-uri. 2. În prima parte a atelierului împărţiţi participanţii la curs în grupuri mici (2-3 participanţi). Solicitaţi participanţilor să deschidă CV-ul dnei Balaci şi documentul Dna Balaci are nevoie de ajutorul tău CV-ul tău=paşaportul tău. 3. Participanţii la curs vor evalua CV-ul dnei Balaci şi vor folosi fişa de evaluare furnizată pentru a nota răspunsurile.

37 Participanții la curs vor înregistra modul în care ea își va putea îmbunătăți CV-ul. Cu scopul de a identifica competenţele Silviei, participanţii la curs se pot întoarce la documentele din sesiunea 1 care fac referire la experiența în muncă a doamnei Balaci precum și la auto-evaluarea acesteia. 4. Invitaţi participanţii la curs pentru a citi câteva sfaturi utile despre scrierea unui CV. 5. Când grupurile au terminat munca lor, conduceți o discuţie de grup cu privire la constatările lor, precum şi îmbunătăţirile propuse. Întrebări de discutat Invitați un grup să-și spună părerea cu privire la prima întrebare. Alte grupuri pot contribui. Apoi invitați celelalte grupuri să explice ideile cu privire la cea de-a doua întrebare. Cum vă place aspectul CV-ului? Ce schimbări aţi sugera? Ce greșeli de exprimare și gramaticale ați observat? Cum le-ați corectat? Ce îmbunătățiri considerați că pot fi aduse conținutului? 6. După ce grupurile au sugerat propriile îmbunătățiri, deschideți versiunea îmbunătățită a CV- ului dnei Balaci. Discutați modificările pe versiunea îmbunătățită. Întrebări de discutat Vedeți vreo diferență? Ce alte informații au fost adăugate la CV-ul ei? 7. După discuție, reamintiți participanților că un CV se poate scrie în mai multe stiluri: CV în ordine cronologică inversă, CV cronologic, CV bazat pe abilități sau CV funcțional. Material adițional pentru facilitator Majoritatea angajatorilor preferă CV-ul în ordine cronologică inversă. Acest CV listează calificările profesionale individuale, începând de la cea mai recentă. Ceea ce trebuie subliniat sunt titlurile locurilor de muncă și responsabilitățile care evidențiază nivelele de experiență. Acest lucru se realizează pentru a asigura faptul că viitorul angajat corespunde condițiilor prevăzute pentru locul de muncă. Un CV în ordine cronologică inversă este deosebit de avantajos, mai ales dacă nu ați avut foarte multe realizări în carieră. Acest tip de CV este important dacă cariera dumneavoastră progresează mult într-un anumit domeniu industrial.

38 CV cronologic Un CV cronologic evidențiază progresul în carieră și dacă vă asigurați că CV-ul arată și modul în care experiența și abilitățile dumneavoastră corespund specificațiilor noului loc de muncă, el poate fi un document de marketing deosebit de eficient. CV-urile cronologice sunt cele mai bune atunci când nu ați avut întreruperi pe piața ocupării forței de muncă. Dacă aveți pauze în perioadele de angajare, menționați-le și oferiți motivul potrivit, cum ar fi de exemplu familia. Cu toate acestea, se poate finaliza doar cu o listă a ceea ce ați făcut, oferind angajatorului foarte puține informații legate de cum sunteți ca persoană. CV-uri bazate pe abilități sau CV-uri funcționale Un CV bazat pe abilitățile de bază pune mai degrabă accentul pe calitățile personale decât pe istoricul de angajare și este un format foarte întâlnit printre absolvenții de bacalaureat. Un CV bazat pe abilitățile de bază este ideal dacă aveți perioade de întreruperi în istoricul de angajare, pentru că acestea nu sunt la fel de proeminente cum ar fi într-un CV cronologic. Totuși, angajatorii vă pot întreba cu privire la progresul în carieră, așa că fiți pregătit să explicați în cadrul interviurilor orice perioadă de întrerupere. Dacă aveți experiență de lucru variată, acest tip de CV oferă posibilitatea de a arăta felul în care abilitățile dobândite la alte locuri de muncă pot fi relevante pentru postul țintit. Acum depinde de tine! 8. Spuneți participanților la curs că în această secțiune își vor scrie propriul lor CV. Se poate folosi modelul gol de CV din documentul Ce să scrii și ce să nu scrii într-un CV, sau utilizați modelul de Cv îmbunătățit al dnei Balaci. Amintiți-le să salveze propriul CV, sub forma: numele-prenumele dvs-cv.doc. 9. Amintiți-le participanților la curs că CV-ul în ordine cronologică inversă este cel mai des folosit, așa că ei ar trebui să păstreze acel format. 10. În timp ce participanții își pregătesc CV-ul propriu, facilitatorul îi poate ajuta, dacă este nevoie. 11. Când participanții au terminat, amintiți-le să verifice CV-ul și să invite alți participanți să-l corecteze. 12. Solicitați participanților la curs să discute CV-ul pe perechi și să sugereze îmbunătățiri. 13. Dacă CV-ul e gata, participanții la curs pot să-l salveze pe un stic de memorie sau să-l trimită pe ul personal.

39 14. Dacă timpul vă permite, participanții la curs pot verifica resursele online pentru a găsi alte modele. Se sugerează ca participanții să se familiarizeze cu formatul de CV Europass. Material adițional pentru facilitator Ce este un Curriculum Vitae Europass (CV)? CV-ul Europass a fost structurat de Parlamentul European și de Consiliul Europei. Scopul său este de a-i ajuta pe oameni să-și evidențieze clar abilitățile și calificările, lucru care le va permite să caute locuri de muncă în întreagă Europă. Pentru mai multe informații privind crearea și încărcarea Cv-ului dvs. accesați site-ul:

40 8.Secțiunea Aplică! 8.1. Introducere informații generale Timp de instruire recomandat 0.5 ore Obiectivele acestei secțiuni sunt: Să ajute participanții la curs să: să conștientizeze posibilitățile de creare de oportunități profesionale prin folosirea unui software de rețele sociale, să devină conștienţi de sistemele de securitate Facebook și de folosirea instrumentelor Facebook, să învețe să folosească software-ul de prezentare PowerPoint, să se pregătească pentru o prezentare și pentru un interviu de angajare. Abilități TIC impuse: Folosirea eficientă a Web 2.0 Secțiunea constă din 2 părți. Partea A Cum întâlnesc viitorul angajator? În această secțiune participanții la curs vor descoperi cum să folosească software-ul de rețele sociale ca un instrument de căutare a unui loc de muncă și cum să obțină anumite sfaturi privind securitatea personală pe internet. Participanții la curs vor învăța cum să se pregătească pentru un interviu față în față cu angajatorul și cum să se prezinte cu succes la interviu. Partea B Ateliere practice Cea de-a doua secțiune cuprinde mai multe exerciții practice. În primul atelier, participanții la curs vor analiza profilul Facebook a d-nei Balaci, vor discuta importanța setărilor de confidențialitate precum și folosirea acestora. Participanții la curs vor analiza apoi propriile profiluri de rețele sociale și vor ajusta setările de confidențialitate ale acestora. La cel de-al doilea atelier participanții la curs vor exersa cum să se prezinte unor potențiali angajatori, analizând în primul rând prezentarea d-nei Balaci și apoi pregătind propriile prezentări.

41 8.2. Partea A Resurse online: Cum îți poți întâlni viitorul angajator? Timp de instruire recomandat 3 ore Exerciții de încălzire Există mai multe strategii eficiente de evaluare a cunoștințelor anterioare. Strategia KWL impune facilitatorului să solicite participanților la curs (pe o fișă), ceea ce ȘTIU deja despre subiect, ce DORESC să învețe despre acel subiect și (la sfârșitul sesiunii) ce AU ÎNVĂȚAT despre subiect. Informați participanții la curs cu privire la obiectivele secțiunii și conținutul celor două ateliere practice și asupra celor patru teme majore ce urmează a fi discutate: 1. Identitatea digitală 2. Rețelele sociale 3. Interviurile de angajare 4. Prezentarea cu succes a propriei persoane Folosind strategia KWL, participanții la curs pot scrie pe fișă de lucru ce știu deja și ce ar vrea să învețe. Știu Vreau să învăț Am învățat După ce participanții la curs au completat prima și a doua coloană, mai exact după ce au declarat ce informații dobândesc și ce ar dori să învețe despre cele patru teme propuse, solicitați un feed-back, fie adunând fișele, fie purtând o discuție de grup. Acordați o atenție deosebită nevoilor lor, deoarece la sfârșitul atelierului veți reveni asupra lor pentru a vă asigura că nevoile și așteptările participanților au fost îndeplinite. 1. Solicitați participanților la curs să deschidă prima parte Resurse online din cea de-a treia secțiune Aplică.

42 2. Informați participanții la curs cu privire la resursele utile disponibile în această secțiune, care îi va ajuta să utilizeze rețelele sociale și să-și îmbunătățească în mod corespunzător abilitățile de prezentare și interviul pentru angajare. Informația este structurată în patru părți: I. Identitatea digitală te poate ajuta să îți găsești un loc de muncă II. Arta de a vorbi III. Pregătirea interviului IV. Lista finală de verificare Material adițional pentru facilitator Crearea de rețele este una dintre cele mai importante componente cu privire la căutarea de locuri de muncă. Companiile folosesc tot mai mult recrutarea socială pentru a selecta candidații în vederea angajării precum și pentru a investiga persoanele care aplică și pe care aceștia se gândesc să le angajeze. Este important să fiți conștient de ceea ce fac companiile. Puteţi utiliza tacticile companiei de recrutare in avantajul dvs. Mediile sociale, inclusiv site-uri precum Twitter și Facebook vă pot ajuta să găsiți un loc de muncă și să intrați în contact cu oameni care vă pot furniza informații cu privire la posturi vacante. Totuși, acestea funcţionează în ambele direcţii. Atunci când sunt utilizate greșit, mediile sociale se pot întoarce împotriva noastră și pot pune în pericol atât o ofertă de muncă cât și locul de muncă actual. Când sunteţi în căutarea unui loc de muncă, este important să aveți o prezență online unde puteți să expuneți abilitățile și experiența dvs. Profilurile online în rețelele sociale pot să vă ajute să vă conectați cu anumite persoane de contact care pot accelera căutarea locului dvs. de muncă și să vă asiste în progresul pe care îl veți realiza în carieră. Fiți foarte atenți la ceea ce publicați online. Dacă aveţi un cont de MySpace sau Facebook, o mulțime de oameni le vor citi și evalua, chiar dacă credeți că acest lucru nu se va întâmpla. Mulți angajatori utilizează acest instrument pentru a-și investiga viitorii angajați. Protejați-vă contul privat astfel încât numai prietenii dvs. să-l poată accesa.

43 Fiți deosebit de atenţi şi nu postați nimic din ce nu doriți ca viitorul angajator să citească. Dacă nu sunteţi atenţi tot ceea ce postaţi pe Facebook poate fi văzut de angajatorul dvs. actual sau de viitorul angajator. Comentariile şi/sau fotografiile neadecvate pot schimba părerile angajatorilor şi acest lucru poate duce la pierderea ofertelor de locuri de muncă. Dacă sunteţi şomer,luaţi în considerare crearea unui site web personal asociat căutării unui loc de muncă, în care să includeţi şi CV-ul. Aspecte de confidenţialitate Ar trebui ca viitorii angajatori să citească informațiile dumneavoastră personale? Probabil că nu, dar dacă le-aţi postat pe internet şi ele sunt uşor accesibile, aceştia le-ar putea citi. Anumite persoane introduc pagina de web personală sau blogul personal în CV-ul lor, şi astfel cei care sunt interesaţi să afle mai multe, vor căuta pe Google informaţii despre persoana în cauză. De aceea un manager care recrutează personal în vederea angajării poate să facă acelaşi lucru. Dacă aceste linkuri spre site-urile personale sunt listate în CV-ul dvs., fiţi siguri că angajatorul le va accesa. Chiar dacă acestea nu se regăsesc în CV, dacă blogul, web site-ul sau profilul dvs. conţine informaţii privind identitatea reală, persoane la care vă aşteptaţi cel mai puţin şi care în mod sigur nu doriţi să citească ceea ce aţi postat, vor face acest lucru. Nu doar şeful dvs. şi potenţiali angajatori dar, de asemene clienţii şi colegii dvs. Avantajele rețelelor online Există mii de grupuri de discuţii şi forumuri ale comunităţii care acoperă sute de subiecte. Aveţi posibilitatea de a "sparge gheaţa", înainte de a întâlni pe cineva personal. Aveţi posibilitatea să ascultaţi, să implicați, sau să vă implicați după cum doriţi. Nu trebuie să vă simțiți ca o floare pe perete, deoarece nimeni nu vă poate vedea stând deoparte. Multe persoane care recrutează inspectează listele existente pentru a găsi potenţiali candidaţi. Dezavantaje Rețelele online sunt la fel de dificile ca și crearea de rețele personale întrucât este dificil să construiești o conexiune online adevărată. Primele impresii contează chiar mai mult. Fiți atenți în ceea ce privește prima dvs. postare publică. Comportamentul dvs. on-line contează mai mult decât crezi Solicitați participanților să deschidă partea I. Identitatea dvs. digitală vă poate ajuta în găsirea unui loc de muncă. Oferiți-le timp să se familiarizeze cu resursele online pentru a afla mai multe despre două aspecte:

44 Cum să folosească Web 2.0 pentru a găsi un loc de muncă. Cum să-și gestioneze identitatea digitală în condiții de siguranță pe Facebook. 4. Solicitați participanților la curs să spună care sunt lucrurile cele mai importante pe care le-au descoperit. Care sunt noile idei dobândite? Întrebări de discutat Cum să utilizați Web 2.0 pentru a găsi un loc de muncă? Cum vă gestionați identitatea dvs. digitală pe Facebook? Ce idei noi ați dobândit? 5. Explicați că înainte de angajarea unui salariat, angajatorii invită candidaţii la un interviu de angajare. Întrebați dacă cineva are experiență în ceea ce privește interviurile și invitați-l să-şi împărtășească experienţa în cadrul grupului. Întrebări de discutat Cum s-a simţit el/ea în timpul interviului? Ce informaţii esenţiale a dorit să ştie angajatorul? El/ea s-a pregătit pentru interviu? Dacă da, în ce fel? Ar schimba ceva în comportamentul său la următorul interviu? 6. După discuții solicitați participanților la curs să meargă la partea II - Arta de a vorbi. Invitaţi participanţii la curs să răsfoiască resursele online sau să vizualizeze interviuri online prevăzute în partea II, partea III și partea IV. Continuaţi cu o discuţie de grup. Întrebări de discutat Aţi găsit sfaturi practice despre pregătirea unui interviu? (sosirea, discursul, lucruri pe care trebuie să le aveţi cu dvs., cum să vă îmbrăcaţi, limbajul corpului, pregătirea psihologică, ce informaţii trebuie să ştiţi). Material adiţional pentru facilitatori Aici sunt câteva recomandări Cercetaţi bine viitorul angajator. Utilizaţi internetul, bibliotecile şi periodicele pentru a găsi informaţii actuale. Cunoașteți piața, produsele și obiectivele companiei.

45 Memorați unele fapte despre organizație și fiți pregătit să le expuneți în timpul interviului. Formulați o listă cu întrebări inteligente, pe care să le puneți în timpul interviului. Discutaţi cu oameni care lucrează sau au lucrat în cadrul organizaţiei. Un interviu de angajare vă oferă șansa să vă străluciți. Ceea ce spuneți și ceea ce faceți fie va fi în favoare dvs. având șanse să primiți postul vizat, fie va duce la eliminarea dvs. din această competiție. Nu durează mult să faceți o primă impresie bună sau rea. Dacă nu ați avut timp să vă îmbrăcați adecvat sau dacă spuneți lucruri greșite, atunci totul va fi în zadar. Luați-vă timp pentru a pregăti tehnica interviului,inclusiv pentru a ști ceea ce ați trecut în CV-ul dvs. de prezentare, de ce sunteți interesat să lucrați în acea companie, și exersați încercând să fiți calm și concentrat. Cunoașteți toate aspectele Revizuiți istoricul muncii și asigurați-vă că ceea ce spuneți ce potrivește cu ceea ce ați trecut în CV. Luați-vă timp pentru a învăța despre organizație și despre postul pentru care doriți să aplicați. Ceea ce nu spuneți comportamentul non verbal Ceea ce nu spuneți poate şi va fi folosit împotriva dvs. în cadrul unui interviu de angajare. Dacă mergeţi la un interviu mestecând gumă sau bând cafea, veţi avea de la început câteva puncte în minus. Nici dacă veţi purta prea mult parfum sau dacă aţi folosit deodorant insuficient, nu vă va ajuta. Aspecte precum îmbrăcăminte neadecvată sau pantofii rupţi, vă vor depuncta de asemenea în cadrul unui interviu de angajare. Dacă vorbiţi şi scrieţi mesaje pe telefonul mobil sau ascultaţi muzică la ipod în timp ce aşteptaţi să fiţi chemat pentru intervievare, poate fi lovitura finală şi puteţi să vă luaţi rămas bun de la a fi candidat pentru acest post, chiar înainte de a spune un cuvânt în favoarea dvs. Ceea ce spuneţi în timpul interviului Comunicarea verbală este importantă. Nu utilizaţi elemente de jargon. Dacă aveţi nevoie să vă gândiţi la un răspuns al unei întrebări adresate în timpul interviului, nu este o problemă. Mai bine vă gândiţi înainte de vorbi, astfel nu riscaţi să vă bâlbâiţi atunci când răspundeţi la întrebare. Exersaţi încercând să răspundeţi la câteva întrebări adresate de obicei în cadrul unui interviu, astfel încât să vă simţiţi confortabil atunci când veţi răspunde la întrebările de bază. Ascultaţi În timpul unui interviu puteţi să vă pierdeţi foarte uşor atenţia. Este dificil să trebuiască să răspundeţi la un set de întrebări. Prin urmare, dacă vă străduiţi să ascultaţi întrebările adresate de cel care vă intervievează, va fi mai uşor să elaboraţi răspunsul adecvat.

46 Folosirea comunicării non-verbale pentru a impresiona Comportamentul non verbal din timpul unui interviu este la fel de important ca şi comportamentul verbal. Ceea ce este important atunci când eşti intervievat, este să te comporţi ca un profesionist şi să fii atent pe întreaga durata a procesului de intervievare. Pregătirea pentru un interviu faţă în faţă Odată ce aţi fost invitat la interviu vi se vor furniza o serie de informaţii. În caz contrar, este perfect acceptabil să sunați și să întrebați: Cât timp va dura interviul? Ce format va avea interviul? Vor exista teste sau exerciţii de grup? Trebuie să aduceţi sau să pregătiţi ceva anume? Asiguraţi-vă că: Aţi verificat data şi ora interviului; Ştiţi cum să ajungeţi la locaţia unde are loc interviul şi cât timp durează călătoria spre această locaţie; Realizaţi aranjamentele de călătorie cu atenţie, mai ales dacă aveţi nevoie de legături feroviare; Verificaţi dacă au fost realizate întreruperi pentru serviciile de transport rutier sau feroviar; Plănuiţi să ajungeţi mai devreme, decât să riscaţi să întârziaţi. Cum trebuie să vă îmbrăcaţi Îmbrăcaţi-vă adecvat. Este important să arătaţi bine pentru interviu, dar,de asemenea, să vă simţiţi confortabil, astfel încât să vă puteţi relaxa. Unele companii au o abordare puţin mai relaxată în ceea ce priveşte modul de a te îmbrăca, spre deosebire de altele, dar cu excepţia cazului în care vi s-a spus în mod special că puteţi să vă îmbrăcați informal, ar trebui să purtaţi un costum sau o ţinută business. Decideţi din timp ce anume veţi purta nu lăsaţi acest lucru pentru dimineaţa în care va avea loc interviul. Asigurați-vă că îmbrăcămintea e curată, călcată și pregătită de purtat. Asiguraţi-vă ca pantofii sunt curaţi. Este o idee bună să evitaţi excesul de alcool cu o seară înainte de prezentarea la interviu vă veţi descurca mai bine dacă veţi avea mintea limpede. Evitați folosirea unui aftershave sau a unui parfum care are un miros puternic. Fumătorii ar trebuie să evite să fumeze o ţigară pe drum sau în timp ce aşteaptă că intre în sala unde va avea loc interviul, întrucât mirosul poate fi simţit atunci când păşiţi în sala de interviu

47 Siguranţa personală Set de instrumente online pentru persoanele în căutarea unui loc de muncă Spune-ţi cuiva unde mergeţi şi când vă aşteptaţi să reveniţi poate doriţi să lăsaţi o adresă şi un număr de telefon al locaţiei unde vă deplasaţi. Feriţi-vă să mergeţi în case particulare pentru un interviu. Cunoştinţe despre propria persoană Citiți CV-ul sau formularul de aplicare încă odată, gândindu-vă în special la calitățile pe care le caută angajatorul. Gândiţi-vă cât de bine puteţi să demonstraţi calităţile pe care le aveţi, şi cum vă puteţi vinde la interviu. Gândiţi-vă că aceştia v-au selectat pentru un interviu, deoarece sunt dispuşi să-şi petreacă timp pentru a afla mai multe despre persoana dvs. Pentru a vă organiza gândurile, ați putea să vă puneți următoarele întrebări, cum ar fi: Ce presupune acest loc de muncă şi de ce îl doriţi? Care sunt calităţile pe care le aveţi şi care demonstrează că sunteţi potrivit pentru acest post? De ce aţi ales să urmaţi acel curs de calificare? Care sunt punctele dvs. tari şi nevoile de dezvoltare? Cum v-ar plăcea să se dezvolte cariera dvs.? Ce abilităţi veţi avea nevoie şi ce aptitudini aţi câştigat din activităţile dvs. legate de muncă şi extraşcolare? Gândiţi-vă la exemple. Alternativ, încercaţi să vă puneţi în locul celui care vă intervievează. Ce aţi întreba şi cum aţi fi convins că aţi găsit persoana potrivită pentru postul respectiv? Gândiţi-vă la dvs. şi la cum vă potriviţi cu specificaţiile din descrierea postului. Majoritatea angajatorilor vor indica competenţele pe care aceştia le doresc pentru un post individual, şi, în plus există competenţe de bază pe care fiecare angajator le caută. Evidențiați majoritatea experiențelor și realizărilor dumneavoastră unice. Nu vă vindeţi ieftin şi nu vă subestimaţi. Aveţi posibilitatea să vă identificaţi abilităţile luând în considerare diferite domenii din viaţa dvs., cum ar fi educaţia, experienţa în muncă, interesele, sportul şi munca de voluntariat, şi apoi listaţi fiecare din abilităţile dezvoltate în fiecare din acest domeniu. Acest lucru vă va ajuta să pregătiţi o evidenţă şi să vă gândiţi la răspunsurile dvs. cu privire la întrebările legate de abilităţile de bază, care vi se pot cere la interviu. Pregătiţi aceste răspunsuri, dar încercaţi să evitaţi ca acestea să sune ca şi cum le-aţi memorat înainte. Apoi pregătiţi-vă atitudinea: entuziasm, o perspectivă pozitivă şi onestitatea sunt întotdeauna mai bune politici. Pregătiţi întrebările pe care doriţi să le adresaţi intervievatorului întrucât aceasta este şansa dvs. de a afla mai multe informaţii. Cunoştinţe despre post Este important să ştiţi cât mai mult posibil despre postul pentru care sunteţi intervievat.

48 Aruncaţi o privire la tipurile de locuri de muncă, şi, dacă este posibil, încercaţi să discutaţi cu oameni care lucrează deja în acest domeniu de care sunteţi interesat. Frecvent, angajatorii adaugă pe paginile lor web studii de caz ale angajaților şi acestea pot oferi o bună înţelegere a activităţilor zilnice, pentru anumite roluri din cadrul companiei. Nu trebuie să ştiţi exact ce veţi face în cadrul rolului respectiv, dar o înţelegere a tipurilor de activităţi pe care le implică acesta vă va ajuta. Faceţi referire la anunţul cu privire la locul de muncă, fişa postului sau specificaţiile individuale. Citiţi cu atenţie anunţul şi descrierea postului şi încercaţi să căutaţi câteva exemple care să se referă la competențele menţionate. Cunoştinţe despre organizaţie/companie Faptul că aţi făcut cercetări cu privire la viitorul dvs. angajator, va demonstra interesul şi entuziasmul dvs., precum şi motivaţia de a lucra pentru această organizaţie/companie. Acest lucru vă va ajuta de asemenea să răspundeţi la întrebările adresate în timpul interviului şi vă va ajuta să gândiţi anumite întrebări pe care să le adresaţi celui care vă intervievează. Toți angajatorii se vor aștepta să cunoaşteţi detalii despre organizaţie/companie, în special dimensiunea acesteia precum şi sectorul în care activează. Aruncaţi o privire pe web-site-ul lor şi dacă este posibil citiţi raportul lor anual. Multe website-uri ale angajatorilor au arhive cu articole de presă care au fost elaborate de către ei sau despre ei, si, de asemenea aţi putea să căutaţi pe internet ce spun despre ei alte organizaţii/companii. Pregătirea psihologică Dacă v-ați pregătit cât mai atent posibil, în sensul că v-ați gândit la propria persoană și la propriile abilități, dacă ați cercetat angajatorul și postul și dacă ați luat în considerare aspectele practice de a merge la interviu, ar trebui să fiți încrezător și pozitiv. Cu toate acestea nu vă faceţi probleme dacă vă simţiţi nervos sau iritat înainte de interviu. Majoritatea oamenilor se simt nervoşi în aceste situaţii iar nervozitatea se manifestă diferit de la un caz la altul, ceea ce poate însemna: gură uscată, mâini tremurânde,bătăi rapide ale inimii, insomnie, transpiraţii, voce piţigăiată sau mai multe drumuri la toaletă. Amintiţi-vă că intervievatorii nu se aşteaptă să fiţi perfect. Ei vor urmări potențialul dumneavoastră viitor și modul în care compania va contribui la dezvoltarea dvs. pe viitor. Intervievatorii doresc să afle dacă aveţi capacitatea, cunoştinţele şi motivaţia să vă integraţi în organizaţia/compania lor şi să aduceţi o contribuţie semnificativă. În timp ce câțiva nervi sunt inevitabili, există anumite lucruri care le puteți face, pentru a vă pregăti din punct de vedere psihologic:

49 Aranjați un interviu practic cu consilierul dumneavoastră de carieră sau parcurgeți anumite întrebări și răspunsuri tipice cu un prieten. Încercați să dormiți bine în noaptea dinaintea interviului. Poate ar fi bine să cinați mai devreme ca de obicei și să vă culcați la o oră rezonabilă. Luați micul dejun în dimineața interviului, chiar dacă sunteți foarte emoționat. S-ar putea să vă aștepte o zi lungă și intensă, de aceea alimentarea creierului este importantă, iar hrana ar trebui să contribuie la soluționarea nervilor. Încercaţi să beţi multă apă pe parcursul zilei, lucru care vă va ajuta mai mult decât energizantele precum cafeaua sau ceaiul. Respirați! Încercați să inspirați adânc, ținându-vă respirația pentru câteva secunde, apoi expirați pe deplin, iar apoi repetați acest lucru dacă este necesar. Există o mulțime de cărți de auto-ajutor și CD-uri disponibile pe teme precum tehnici de respirație, meditație, relaxare și vizualizarea pozitivă. Găsiți ceva care să funcționeze pentru dvs. Rețineți că intervievatorii știu că cei care participă la interviu sunt emoționați. Aceștia vor dori să fiți relaxat și să fiți dvs. înșivă, astfel încât să poată obţine o impresie de ansamblu cât mai bună despre dvs. Ei vor realiza, de asemenea, că dacă sunteți puțin emoționat, acesta este un semn că vă doriți cu adevărat acest post. Înainte de toate încercați să rămâneți pozitiv și să rețineți că orice experiență trăită ca parte a unui proces de recrutare constituie o oportunitate de a învăța și de a vă dezvolta Partea B Atelier practic Atelier practic Identitatea digitală Timp de instruire recomandat 2.5 ore Scopul atelierului: de a descoperi cum pot fi folosite rețelele sociale pentru găsirea unui loc de muncă, și pentru a crește gradul de conștientizare al participanților cu privire la identitatea lor digitală. Exerciții de încălzire Întrebări de discutat Aveți un profil pe o rețea socială? Dacă da, pe care dintre acestea? Ne puteți povesti experiența dvs. cu privire la această rețea? Cum o utilizați? Pentru ce anume? Ce informații ați inclus în profilul dvs.? Cine are acces la profilul dvs. și poate posta pe informații pe această pagină?

50 Dacă participanții nu au un profil, ajutați-i să își creeze unul Dna Balaci are nevoie de ajutorul tău 1. Solicitați participanților la curs să deschidă atelierul practic Nr. 1 - Aplică. 2. Explicați că participanții la curs vor examina profilul Facebook al dnei Balaci. Solicitațile să deshidă documentul Identitatea ta digitală=un loc de muncă! Dna Balaci are nevoie de ajutorul tău. După ce l-ați deschis salvați-l în folderul Set de instrumente sub denumirea Aplică_Atelier practicnr1_numele-prenumele dvs.doc. 3. Explicați situația: dna Balaci este în căutarea unui loc de muncă ca manager de vânzări într-un magazin de modă. Ea și-a creat recent un cont de Facebook deoarece consideră că acesta este util pentru a păstra legătura cu prietenii și familia care locuiesc în Anglia și India. Recent, ea a postat o mulțime de mesaje despre hobby-urile ei, familia, vacanțele, așteptările pe care le are, etc. De asemenea a publicat și albume de fotografii! 4. Împărţiţi participanţii în grupuri mici (de 3-4 persoane) şi comunicați-le că fiecare grup trebuie să-şi asume un rol diferit. Un grup va îndeplini rolul de prieteni ai dnei Balaci, și un alt grup rolul angajatorului. Solicitați fiecărui grup că analizeze profilul Facebook al dnei Balaci din punctul de vedere al rolului jucat. 5. Odată ce grupurile au analizat pagina de Facebook, și au completat informațiile necesare cu privire la documentul atelierului de lucru, solicitați unui membru al fiecărui grup să explice celorlalți participanți recomandările grupului lor și concluziile. Întrebări de discutat Ce informaţii se recomandă şi ce nu este recomandabil să publice pe un site de al unei rețele sociale? Care ar putea fi posibilele consecinţe ale comportamentului Silviei pe Facebook şi modul în care acest lucru ar putea afecta căutarea locului de muncă, sau alte angajări viitoare?

51 6. Acum solicitați participanților la curs să aplice ce au învățat legat de propriile lor profile Facebook. Acest lucru poate fi realizat în cea de-a doua parte a atelierului Acum depinde de tine! Acum depinde de tine! 7. Utilizatorii finali sunt invitați să deschidă documentul 3_Identitatea_ta_digitală_depinde de tine și să îl salveze sub denumirea Aplică_atelier practicnr.1_numele-prenumele dvs.doc. 8. Lucrând individual, participanții la curs analizează identitatea lor digitală și încearcă să o îmbunătățească urmând întrebările și informațiile din documentul Aplică_atelier practicnr.1_numele-prenumele dvs.doc. 9. La sfârşitul acestei secţiuni, conduce-ți o discuţie solicitând participanţilor să explice ideile lor. Întrebări de discutat Considerați rețelele sociale ca fiind utile în căutarea unui loc de muncă? Ce măsuri de precauție ar trebui să își ia utilizatorul pentru a-și proteja viața privată și cum aveți de gând să îmbunătățiți stilul și securitatea identității dvs. digitale? Atelierul practic Nr. 2 Arta de a vorbi Timp de instruire recomandat 3.5 ore Scopul atelierului: de a îmbunătăți abilitățile de prezentare a participanților la curs, folosind MS PowerPoint (sau alt echivalent) ca instrument de susținere. Exerciții de încălzire Întrebări de discutat Ați utilizat vreodată o prezentare Power Point? Dacă da, în ce scop? A fost dificil să realizați această prezentare? Dacă participanții la curs au foarte puțină experiență sau nu au deloc experiență în ceea ce privește prezentările Power Point, facilitatorul poate prezenta primele slide-uri ale documentului, structura și modul de a deschide și a vizualiza o prezentare. Arta_de_a vorbi_prezentare_greșeli_dna Balaci 1. Solicitați participanților la curs să deschidă atelierul de lucru Nr. 2.

52 2. Explicați că participanții vor analiza o prezentare pe care dna. Balaci a pregătit-o. Ea a inclus o mulțime de informații, dar ar dori un feed-back cu privire la modul de îmbunătățire a acesteia. 3. Împărțiți participanții la curs în grupuri mici (2-3 persoane) și solicitați-le să deschidă prezentarea d-nei Balaci și să urmeze exercițiul care ar putea să-i ajute să analizeze și să furnizeze sugestii. Solicitați-le să salveze acest document sub denumirea Aplică_Atelier practic2_numele-prenumele dvs.doc. 4. Scopul prezentării doamnei Balaci este acela de a-și prezenta cariera profesională şi experienţă de lucru. Solicitați-le să citească sugestiile cu privire la prezentarea profesională și apoi analizați slide-urile urmărind notele din documentul furnizat. Invitați-i să analizeze prezentarea PowerPoint din punct de vedere tehnic (folosirea corectă a designului slide-urilor, tranziția acestora, etc.) și din punctul de vedere al conținutului (abilități personale, viața profesională, folosirea titlurilor, fraze scurte, cuvinte cheie ca o tehnică de a reține secțiuni din prezentare). 5. După ce participanții la curs au analizat prezentarea Power Point și au discutat-o în grupuri mici, solicitați grupurilor să prezinte un raport prind constatările și sugestiile lor. 6. Deschideți documentul Arta_de a_vorbi_prezentare_bună_dna Balaci_ ppt și evidențiați îmbunătățirile din cea de-a doua versiune a prezentării. 7. La sfârșitul acestei secțiuni conduceți o dezbatere cu privire la diferența dintre prezentarea personală și cea profesională, și ce trebuie să faci și ce nu trebuie să faci în prezentările profesionale.

53 Întrebări de discutat Set de instrumente online pentru persoanele în căutarea unui loc de muncă Care este principala diferență dintre o prezentare personală și una profesională? Sugerați câteva sfaturi pentru o bună prezentare profesională. Ce lucruri noi ați învățat din exemplul dnei Balaci? Material adițional pentru facilitator 10 Sfaturi pentru o prezentare Power Point profesionistă Prezentările, fie dacă sunt realizate cu Power Point sau alte aplicații, sunt o modalitate foarte bună pentru a susţine un discurs, a vizualiza concepte complicate sau ați concentra atenția asupra unui subiect. Cu toate acestea, o prezentare proasta poate realiza contrariul. Diapozitive concepute prost, care conțin prea mult text sau grafice realizate eronat, pot distrage atenția, sau mai rău, pot deranja persoanele care vizualizează prezentarea. Aici găsiți un scurt ghid care vă va ajuta să creaţi prezentări cu un aspect profesional și un conținut concis, evitându-se cele mai frecvente greșeli. Design-ul Primul lucru care dă o notă profesionistă oricărei prezentări este design-ul. Ghidul de prezentare are o mare varietate de template-uri PowerPoint gratuite pentru o varietate de subiecte. Cu toate acestea, dacă descărcați un șablon gratuit sau dacă vă creați propriul șablon, țineți cont de următoarele: 1. Compuneți diapozitivele Nu copiaţi şi lipiţi diapozitivele din diferite surse Păstrați design-ul de bază și simplu. Acesta nu ar trebui să distragă atenția Alegeți un font ușor de citit. Selectați cu atenție dimensiunea fontului pentru anteturi și text. Lăsați spațiu pentru sublinieri precum imaginile sau mesajele. Decorați ușor dar bine. Restricționați spațiul ocupat de design-ul dvs. și nu permiteți niciodată ca acesta să limiteze mesajul. 2. Fiți consecvenți Folosiți același font și aceleași dimensiuni pe toate slide-urile. Potriviți culorile.

54 Puteți utiliza logo-ul companiei dvs., să evidențiați anteturile, să creați un cadrul special pentru figuri/imagini sau pentru întreg diapozitivul, dar nu supraîncărcați slide-urile cu aceste elemente. Culorile O proastă alegere a culorilor poate strica o prezentare. Dacă nu sunteți siguri cu privire la compatibilitatea culorilor utilizați opțiunea ColorBlender pentru a amesteca culorile, și pentru a obține un set de 6 culori diferite, prin simpla mutare a setului de glisoare RGB înainte şi înapoi. 3. Utilizați contrastul Textul negru pe un fundal alb va fi întotdeauna cel mai bun, dar, de asemenea, alegerea cea mai plictisitoare. Dacă doriți să vă jucați cu culorile, încercați să le faceți cât mai plăcute la vedere, și rețineți, întotdeauna păstrați un contrast bun, astfel încât cititorii dvs. să nu fie nevoiți să deslușească ce ați scris în acel slide. 4. Aplicați strălucire Folosiți cu atenție culorile pentru a evidenția mesajul dvs. Nu diminuați efectul de culoare utilizând prea multe culori. Faceți o alegere deosebită: potriviți culorile pentru design și utilizați un contrast bun pentru a evidenția mesajul dvs. 5. Text Păstrați-l drept și simplu. Utilizați numai cuvinte cheie. Fără propoziții! Nu citiţi niciodată de pe slide-uri, vorbiţi liber. Amintiţi-vă că slide-urile sunt acolo pentru a vă sprijini, nu pentru a vă înlocui discursul dvs.! Veţi dori să spuneţi o poveste, să descrieţi datele dvs. sau circumstanţele, sau doar să oferiţi cuvinte cheie prin intermediul slide-urilor. Dacă le citiţi, şi o faceţi lent şi prost, publicul se va plictisi şi va să mai asculte. 6. Rezumaţi-vă prezentarea într-un mesaj concis Întotdeauna exprimaţi un mesaj de efect, care să fie reţinut de către public. Este mesajul dumneavoastră, un rezumat al informaţiilor sau al poveştii dvs. Subliniaţi-l astfel încât acesta să iasă în evidenţă.

55 Imaginile Imaginile sunt elementele cheie din orice prezentare. Publicul dvs. are ochi şi urechi şi va dori să afle despre ce anume vorbiţi, iar o sugestie vizuală bună îi va ajuta să înţeleagă mesajul mult mai bine. 7. Adăugaţi imaginile Utilizaţi mai multe imagini decât text, în slide-urile dvs. Dar nu utilizaţi imagini pentru a decora slide-urile! Imaginile pot consolida sau completa mesajul. Pentru vizualizare utilizaţi imagini şi explicaţi-le. O imagine poate spune mai mult decât o mie de cuvinte. Dacă nu aveţi propriile imagini, puteţi răsfoi printre imaginile Flickr sau Google pentru material. Dacă este vorba despre o prezentare foarte publică şi oficială, totuşi, trebuie să luaţi în considerare drepturile de autor. Animaţii şi media În animaţii, există o linie fină între o impresie de benzi desenate sau profesionale. Cu toate acestea, animaţiile pot constitui unelte puternice pentru a vizualiza şi explica problemele complicate. O animaţie bună, nu numai că îmbunătăţeşte modul de înţelegere dar şi face ca mesajul să prindă la public. 8. Fiţi cumpătat Utilizaţi animaţiile şi mass-media cumpătat. Utilizaţi animaţiile pentru a atrage atenţia. Utilizaţi animaţiile pentru a clarifica un model sau pentru a sublinia un efect. Ţintă şi conţinut Ţinta dvs., publicul, stabileşte conţinutul prezentării dvs. 9. Ţineţi cont de publicul dvs. Ce ştiu ei? Ce doriţi să le transmiteţi? Ce aşteptări au aceştia? Ce va fi interesant pentru aceştia? Ce le va capta interesul?

56 Răspundeţi la aceste întrebări şi editaţi slide-urile până la elementele esenţiale. În discursul dvs. descrieţi elementele esenţiale cât mai pitoresc şi alegeţi-vă cu grijă un set de arme precum: textul, imaginile şi animaţiile(a se vedea mai sus). Dacă veţi pierde audienţa publicului totul va fi pierdut, nu va mai conta cât de ingenios este design-ul dvs. sau cât de bine aţi ales culorile şi cuvintele cheie. 10. Exersaţi Un discurs bine pregătit şi entuziast vă va ajuta să convingeţi publicul dvs. şi să îi captaţi atenţia. Există câteva puncte cheie care definesc un discurs bun. Memoraţi la perfecţie slide-urile dvs. Vorbiţi liber. Vorbiţi cu încredere - tare şi clar. Nu vorbiţi prea repede. Menţineţi contactul vizual cu publicul. Acum depinde de tine! 8. În cea de-a doua secţiune intitulată Acum depinde de tine participanţii vor aplica noile abilităţi dobândite în realizarea propriei prezentări profesionale. 9. Înainte ca participanţii la curs să înceapă să îşi creeze propria prezentare, facilitatorul (în funcţie de abilităţile cursanţilor), poate demonstra tehnicile de prezentare în Power Point, precum inserarea slide-urilor, utilizarea şabloanelor, aspectul slide-urilor, schimbarea de fonturi şi culori. 10. Participanţii la curs îşi creează propriile prezentări profesionale prin utilizarea unui şablon necompletat ( 5_Arta_a vorbi_prezentare_depinde de_tine.ppt ), prima dată prin introducerea conţinutului şi apoi prin testarea diferitelor şabloane. Ei pot folosi informaţiile din CV-ul lor (pregătit în timpul celei de-a doua sesiuni). 11. La sfârşitul sesiunii,fiecare participant trebuie să se prezinte grupului utilizând prezentarea Power Point pe care a realizat-o. Acest lucru îi va ajuta să îşi consolideze încrederea şi aptitudinile interpersonale. 12. La sfârşitul acestei secţiuni, participanţii ar trebui să revină la fişa pe care au demarat-o la începutul secţiunii (metoda KWL) şi să completeze ultima coloană - ceea ce au învăţat în această secţiune.

57 Întrebări de discutat Ce aţi învăţat pe parcursul celei de-a treia secţiuni? Ce anume veţi utiliza din ceea ce aţi învăţat?

58 9.Câteva sfaturi utile și totodată practice înainte de a începe! Aici veţi găsi sfaturi utile care vă vor ajuta să vă pregătiți şi să derulați cursurile într-un mod eficient Mărimea grupului Vă recomandăm să lucrați cu un număr de maxim zece persoane într-un grup. Bineînțeles, că util ar fi să evaluați nivelul de competenţe în utilizarea calculatorului al participanților. Cu cât acesta este apropiat, cu atât veți fi mai eficienți în parcurgerea pașilor ghidului. Atenție: dacă participanţii au puţine cunoştinţe în domeniul utilizării calculatorului, vor avea nevoie de mai mult sprijin individual, caz în care vă recomandăm un grup mai mic de 10 persoane. Fiecare participant are nevoie de spaţiu de lucru pentru a putea lucra la calculator. Deciziile cu privire la dimensiunea grupului vor fi luate, de asemenea, în funcţie de spaţiul disponibil. Dacă alegeți să lucrați cu un grup mai mare recomandăm ajutorul unui co-trainer (facilitator). Totodată, dacă lucrați cu grupuri mai mari, este recomandat ca discuţiile să se ţină cu grupuri mici (între trei sau patru persoane) în acest fel toţi participanţii vor avea ocazia să fie auziţi. Lucrul cu o grupă de cinci persoane nu necesită o divizare într-o grupare şi mai mică pentru discuţii Pregătirea sălii Pentru a ţine cursul într-un mod eficient, veți avea nevoie de un calculator cu proiector şi conexiune la internet. Fiecare participant va avea nevoie de spaţiu pentru computer şi de conexiune la internet. Calculatoarele trebuie să aibă următoarele programe: OS Windows XP sau Windows 7. Office software - MS Office 2007, MS Office 2010 sau MS Office 2003 Înainte de începerea cursului verificați echipamentele astfel încât să funcționeze corespunzător. Recomandăm ca birourile cu calculatoare să fie așezate în semicerc sau sub forma literei U, astfel încât participanții să aibă vizibilitate către videoproiector și către facilitator. Începeţi prin a ruga fiecare participant să îşi creeze propriul folder pe calculator şi să îl numească, de exemplu, cu propriul nume. În acest folder pot salva toate documentele lor şi pot să facă o copie al acestuia pe propriul stick de memorie pentru a continua cu studiul independent.

59 9.3. Consultaţi agenția locală pentru locuri de muncă Dacă este posibil - înainte de începerea cursului - consultaţi agenția locală pentru ofertele de muncă de pe piață sau cercetaţi paginile de internet care vă pot furniza asemenea informații. Acesta vă va pune la curent cu tendinţele curente de angajare şi cu tendinţele de specialitate pentru programele de lucru şi de formare. Puteți în plus să vă interesați de proiectele şi oportunităţile pentru cei care doresc să se angajeze, precum ar fi cursurile, voluntariat, fondare, înscrierea participanţilor, etc. Puteți să nu ştiți toate răspunsurile, dar cu cât dispuneți de mai multe informații pentru participanți, cu atât veți reuși să îi ghidați pe participanții dumneavoastră în găsirea unui loc de muncă.

60 9.4. Căutarea unui loc de muncă în funcţie de locaţie Găsirea unui loc de muncă într-o zonă rurală este semnificativ diferită decât într-un oraş. Nu numai că varietatea posturilor de muncă este mult mai restrânsă, dar şi modul de căutare este diferit. Facilitatorul trebuie să ia acest lucru în considerare, dacă este cazul, de exemplu, în atelierul practic nr. 2 (Secţiunea Alege ) în căutarea unui loc de muncă, să planifice rute şi să studieze cursurile Materiale teoretice În fiecare secţiune există două părţi A şi B. În partea A veţi găsi materialul teoretic sugerat. Acestea sunt legături externe pe care participanţii le pot utiliza pentru a-şi îmbunătăţi cunoştinţele despre subiect. Înainte de a începe asiguraţi-vă că toate legăturile externe funcţionează, deoarece aceste site-uri nu fac parte din setul de instrumente. Încurajaţi cursanţii să răsfoiască resursele on-line în timpul lor. Nu ezitaţi să prezentaţi resurse on-line adiţionale bazate pe nevoile grupului Navigarea Platforma web poate fi utilizată cu majoritatea motoarelor de căutare web: Google Chrome, Internet Explorer v9 (şi mai vechi), Mozilla Firefox v5, Safari, Opera. Este, de asemenea, compatibilă cu sistemele de operare pentru mobil Windows Mobile, ios şi Android. Nu s-au ivit probleme pe durata testării. Utilizatorii pot accesa pagina principală din orice loc al setului de instrumente doar prin accesarea meniului principal. La deschiderea paginii facilitatorul va putea alege setul de instrumente în 5 limbi. Navigarea primară se setează la capul paginii de internet. Utilizatorii pot trece de la o secţiune a setului de instrumente la alta nu doar prin intermediul capului de meniu, ci şi prin accesarea logo-urilor secţiunii din partea dreaptă.

61 10. Informaţii de contact Belgia Nume oficial: Denumire scurtă: Interface3 a.s.b.l. Interface3 Adresa: Strada şi numărul: Rue du Méridien 30 Oraşul: Bruxelles Cod poştal: 1210 Ţara: Belgia Telefon birou: Fax: Pagină de web: Persoană de contact: Elena.Lanzoni@interface3.be Elena Lanzoni Scurtă descriere:: De la crearea sa în 1988, Interface3 a funcţionat să extindă gama de oportunităţi profesionale disponibile pentru femei şi de a le îmbunătăţi calificările în domeniul calculatoarelor. Interface3 oferă o varietate de programe de formare în domeniul TIC unde femeile sunt slab reprezentate, şi în mai multe domenii tradiţional feminine care au devenit dependente de utilizarea calculatoarelor şi a internetului.

62 10.2. Germania Sozialforschungsstelle Dortmund Zentrale wissenschaftliche Einrichtung Nume oficial: Denumire scurtă: Sozialforschungsstelle (sfs) - Central Scientific Institute of the Technische Universität Dortmund TUDO Adresa: Strada şi numărul: Evinger Platz 17 Oraşul: Dortmund Cod poştal: Ţara: Germania Telefon birou: Fax: Pagină de web: Persoană de contact: pelka@sfs-dortmund.de Dr. Hans-Werner Franz, Dr. Christoph Kaletka, Dr. Bastian Pelka Scurtă descriere: Sozialforschungsstelle Dortmund (sfs) este unul dintre centrele de ştiinţe sociale majore, stabilite pe termen lung în Germania. Fondat în 1946, sfs a fost o instituţie de stat a North Rhine Westfalia din 1972 până în Încă de la începutul lui 2007, sfs reprezintă un institut ştiinţific central al universităţii tehnice din Dortmund. O echipă multidisciplinară de savanţi ai forţei de muncă, savanţi sociali, economişti, educatori, experţi în statistică, ingineri şi experţi în calculatoare întreprind cercetări, consultaţii şi proiecte de evaluare în ceea ce priveşte problemele actuale în câmpul forţei de muncă.

63 10.3. Letonia Nume oficial: Denumire scurtă: Latvian Information and Communications Technology Association LIKTA Adresa: Strada şi numărul: Stabu 47 Oraşul: Riga Cod poştal: LV 1011 Ţara: Letonia Telefon birou: Fax: Pagină de web: Persoană de contact: Māra Jākobsone Scurtă descriere: LIKTA este o organizaţie profesională, non guvernamentală, fondată în Principalele sale obiective sunt de a promova şi continua dezvoltarea societăţii de informare din Letonia pentru ca toţi cetăţenii să aibă şansa de a beneficia de informaţii tehnologice şi de a contribui la economia bazată pe informaţie.

64 10.4. Spania Nume oficiale: Denumire scurtă: Fundación Acción Social y Tiempo Libre ESPLAI Fundación ESPLAI Adresa: Strada şi numărul: Carrer Riu Anoia "ESPLAI BUILDING" Oraşul: El Prat de Llobregat (Barcelona) Cod poştal: 8820 Ţara: Spania Telefon birou: Fax: Pagină de web: Persoană de contact: fundacion@esplai.org Pedro Aguilera, Alba Agullo Scurtă descriere: ESPLAI educă copiii şi tinerii în timpul lor liber şi întăreşte asociaţiile şi organizaţiile pentru a reduce excluderea socială şi decalajul digital. Prin reţeaua şi proiectele implementate, dezvoltă formare pentru alfabetizarea digitală, ajutând comunitatea să dobândească e-aptitudini, să îşi îmbunătăţească capacitatea de alăturare pe piaţa muncii, să transforme societatea şi să îmbunătăţească incluziunea socială.

65 Nume oficial: Denumire scurtă: Dynamic Organization Thinking SL D-O-T Adresa: Strada şi numărul: c/est Oraş: Barcelona Cod poştal: Ţara: Spania Telefon birou: Fax: Pagină de web: Persoană de contact: Laia Fauro Scurtă descriere: DOT este o reţea de profesionişti implicată în dezvoltarea unei societăţi de cunoştinţe incluse prin iniţiative de cercetare de acţiuni care pun accentul pe informaţia tehnologică şi inovaţia socială, decalajul digital, învăţare pe termen lung, afaceri de colaborare şi răspunzătoare din punct de vedere social, cooperare internaţională pentru dezvoltare.

66 10.5. România Nume oficial: Denumire scurtă: Educating for an Open Society România EOS Adresa:: Strada şi numărul: TreboniuLaurean, 5/5 Oraş: Timișoara Cod poştal: Ţara: România Telefon birou: Fax: Pagina de web: Persoana de contact: Gabriela Bârna Scurtă descriere: Educating for an Open Society Romania (EOS) este o organizaţie privată, non profit, înfiinţată în România în EOS România are mai mult de 10 ani de experienţă în dezvoltarea proiectelor bazate pe TIC pentru dezvoltarea durabilă atât în sectorul public, cât şi cel privat. EOS coordonează o reţea de 165 e-centre în România ( şi promovează includerea digitală a grupurilor dezavantajate.

67 10.6. Marea Britanie Nume oficial: Denumire scurtă: Adresa: Strada şi numărul: Oraş: Cod poştal: Ţara: London Advice Services Alliance Lasa Universal House, Wentworth Street Londra E1 7SA Marea Britanie Telefon birou: Fax: Pagină de web: Persoană de contact: Cliff Ashcroft Scurtă descriere: LASA este o organizaţie de caritate din Regatul Unit care oferă servicii de sprijin de înaltă calitate furnizorilor de consiliere şi informaţii. LASA oferă servicii inovatoare în consultanţa şi sfaturile în domeniul tehnologiei informaţiei şi comunicării, consiliere cu privire la drepturile de bunăstare, informaţie şi formare. De asemenea LASA influenţează politica referitoare la serviciile de consultanţă şi tehnologie.

MS POWER POINT. s.l.dr.ing.ciprian-bogdan Chirila

MS POWER POINT. s.l.dr.ing.ciprian-bogdan Chirila MS POWER POINT s.l.dr.ing.ciprian-bogdan Chirila chirila@cs.upt.ro http://www.cs.upt.ro/~chirila Pornire PowerPoint Pentru accesarea programului PowerPoint se parcurg următorii paşi: Clic pe butonul de

More information

Titlul lucrării propuse pentru participarea la concursul pe tema securității informatice

Titlul lucrării propuse pentru participarea la concursul pe tema securității informatice Titlul lucrării propuse pentru participarea la concursul pe tema securității informatice "Îmbunătăţirea proceselor şi activităţilor educaţionale în cadrul programelor de licenţă şi masterat în domeniul

More information

La fereastra de autentificare trebuie executati urmatorii pasi: 1. Introduceti urmatoarele date: Utilizator: - <numarul dvs de carnet> (ex: "9",

La fereastra de autentificare trebuie executati urmatorii pasi: 1. Introduceti urmatoarele date: Utilizator: - <numarul dvs de carnet> (ex: 9, La fereastra de autentificare trebuie executati urmatorii pasi: 1. Introduceti urmatoarele date: Utilizator: - (ex: "9", "125", 1573" - se va scrie fara ghilimele) Parola: -

More information

INSTRUMENTE DE MARKETING ÎN PRACTICĂ:

INSTRUMENTE DE MARKETING ÎN PRACTICĂ: INSTRUMENTE DE MARKETING ÎN PRACTICĂ: Marketing prin Google CUM VĂ AJUTĂ ACEST CURS? Este un curs util tuturor celor implicați în coordonarea sau dezvoltarea de campanii de marketingși comunicare online.

More information

Versionare - GIT ALIN ZAMFIROIU

Versionare - GIT ALIN ZAMFIROIU Versionare - GIT ALIN ZAMFIROIU Controlul versiunilor - necesitate Caracterul colaborativ al proiectelor; Backup pentru codul scris Istoricul modificarilor Terminologie și concepte VCS Version Control

More information

Textul si imaginile din acest document sunt licentiate. Codul sursa din acest document este licentiat. Attribution-NonCommercial-NoDerivs CC BY-NC-ND

Textul si imaginile din acest document sunt licentiate. Codul sursa din acest document este licentiat. Attribution-NonCommercial-NoDerivs CC BY-NC-ND Textul si imaginile din acest document sunt licentiate Attribution-NonCommercial-NoDerivs CC BY-NC-ND Codul sursa din acest document este licentiat Public-Domain Esti liber sa distribui acest document

More information

Metrici LPR interfatare cu Barix Barionet 50 -

Metrici LPR interfatare cu Barix Barionet 50 - Metrici LPR interfatare cu Barix Barionet 50 - Barionet 50 este un lan controller produs de Barix, care poate fi folosit in combinatie cu Metrici LPR, pentru a deschide bariera atunci cand un numar de

More information

Ghid identificare versiune AWP, instalare AWP şi verificare importare certificat în Store-ul de Windows

Ghid identificare versiune AWP, instalare AWP şi verificare importare certificat în Store-ul de Windows Ghid identificare versiune AWP, instalare AWP 4.5.4 şi verificare importare certificat în Store-ul de Windows Data: 28.11.14 Versiune: V1.1 Nume fişiser: Ghid identificare versiune AWP, instalare AWP 4-5-4

More information

GHID DE TERMENI MEDIA

GHID DE TERMENI MEDIA GHID DE TERMENI MEDIA Definitii si explicatii 1. Target Group si Universe Target Group - grupul demografic care a fost identificat ca fiind grupul cheie de consumatori ai unui brand. Toate activitatile

More information

CAIETUL DE SARCINI Organizare evenimente. VS/2014/0442 Euro network supporting innovation for green jobs GREENET

CAIETUL DE SARCINI Organizare evenimente. VS/2014/0442 Euro network supporting innovation for green jobs GREENET CAIETUL DE SARCINI Organizare evenimente VS/2014/0442 Euro network supporting innovation for green jobs GREENET Str. Dem. I. Dobrescu, nr. 2-4, Sector 1, CAIET DE SARCINI Obiectul licitaţiei: Kick off,

More information

Update firmware aparat foto

Update firmware aparat foto Update firmware aparat foto Mulţumim că aţi ales un produs Nikon. Acest ghid descrie cum să efectuaţi acest update de firmware. Dacă nu aveţi încredere că puteţi realiza acest update cu succes, acesta

More information

Procesarea Imaginilor

Procesarea Imaginilor Procesarea Imaginilor Curs 11 Extragerea informańiei 3D prin stereoviziune Principiile Stereoviziunii Pentru observarea lumii reale avem nevoie de informańie 3D Într-o imagine avem doar două dimensiuni

More information

2. Setări configurare acces la o cameră web conectată într-un router ZTE H218N sau H298N

2. Setări configurare acces la o cameră web conectată într-un router ZTE H218N sau H298N Pentru a putea vizualiza imaginile unei camere web IP conectată într-un router ZTE H218N sau H298N, este necesară activarea serviciului Dinamic DNS oferit de RCS&RDS, precum și efectuarea unor setări pe

More information

Reflexia şi refracţia luminii. Aplicaţii. Valerica Baban

Reflexia şi refracţia luminii. Aplicaţii. Valerica Baban Reflexia şi refracţia luminii. Aplicaţii. Sumar 1. Indicele de refracţie al unui mediu 2. Reflexia şi refracţia luminii. Legi. 3. Reflexia totală 4. Oglinda plană 5. Reflexia şi refracţia luminii în natură

More information

Managementul referinţelor cu

Managementul referinţelor cu TUTORIALE DE CULTURA INFORMAŢIEI Citarea surselor de informare cu instrumente software Managementul referinţelor cu Bibliotecar Lenuţa Ursachi PE SCURT Este gratuit Poţi adăuga fişiere PDF Poţi organiza,

More information

Auditul financiar la IMM-uri: de la limitare la oportunitate

Auditul financiar la IMM-uri: de la limitare la oportunitate Auditul financiar la IMM-uri: de la limitare la oportunitate 3 noiembrie 2017 Clemente Kiss KPMG in Romania Agenda Ce este un audit la un IMM? Comparatie: audit/revizuire/compilare Diferente: audit/revizuire/compilare

More information

Semnale şi sisteme. Facultatea de Electronică şi Telecomunicaţii Departamentul de Comunicaţii (TC)

Semnale şi sisteme. Facultatea de Electronică şi Telecomunicaţii Departamentul de Comunicaţii (TC) Semnale şi sisteme Facultatea de Electronică şi Telecomunicaţii Departamentul de Comunicaţii (TC) http://shannon.etc.upt.ro/teaching/ssist/ 1 OBIECTIVELE CURSULUI Disciplina îşi propune să familiarizeze

More information

Nume şi Apelativ prenume Adresa Număr telefon Tip cont Dobânda Monetar iniţial final

Nume şi Apelativ prenume Adresa Număr telefon  Tip cont Dobânda Monetar iniţial final Enunt si descriere aplicatie. Se presupune ca o organizatie (firma, banca, etc.) trebuie sa trimita scrisori prin posta unui numar (n=500, 900,...) foarte mare de clienti pe care sa -i informeze cu diverse

More information

O ALTERNATIVĂ MODERNĂ DE ÎNVĂŢARE

O ALTERNATIVĂ MODERNĂ DE ÎNVĂŢARE WebQuest O ALTERNATIVĂ MODERNĂ DE ÎNVĂŢARE Cuvinte cheie Internet WebQuest constructivism suport educational elemente motivationale activitati de grup investigatii individuale Introducere Impactul tehnologiilor

More information

Despre Accenture. Copyright 2010 Accenture All Rights Reserved. 2

Despre Accenture. Copyright 2010 Accenture All Rights Reserved. 2 Skills to Succeed Mergi la interviu! Despre Accenture Companie multinationala de consultanta in management, solutii tehnologice si servicii de externalizare a proceselor de afaceri >236,000 angajati care

More information

Ghid pentru configurarea şi utilizarea aplicaţiei clicksign Demo

Ghid pentru configurarea şi utilizarea aplicaţiei clicksign Demo Ghid pentru configurarea şi utilizarea aplicaţiei clicksign Demo 2.6.9.223 Cuprins 1 Cadru general...2 2 Obţinerea unui certificat digital...3 3 Configurarea aplicaţiei clicksign...5 4 Utilizarea aplicaţiei

More information

MANAGEMENTUL CALITĂȚII - MC. Proiect 5 Procedura documentată pentru procesul ales

MANAGEMENTUL CALITĂȚII - MC. Proiect 5 Procedura documentată pentru procesul ales MANAGEMENTUL CALITĂȚII - MC Proiect 5 Procedura documentată pentru procesul ales CUPRINS Procedura documentată Generalități Exemple de proceduri documentate Alegerea procesului pentru realizarea procedurii

More information

Managementul Proiectelor Software Metode de dezvoltare

Managementul Proiectelor Software Metode de dezvoltare Platformă de e-learning și curriculă e-content pentru învățământul superior tehnic Managementul Proiectelor Software Metode de dezvoltare 2 Metode structurate (inclusiv metodele OO) O mulțime de pași și

More information

Modalitǎţi de clasificare a datelor cantitative

Modalitǎţi de clasificare a datelor cantitative Modalitǎţi de clasificare a datelor cantitative Modul de stabilire a claselor determinarea pragurilor minime şi maxime ale fiecǎrei clase - determinǎ modul în care sunt atribuite valorile fiecǎrei clase

More information

ARBORI AVL. (denumiti dupa Adelson-Velskii si Landis, 1962)

ARBORI AVL. (denumiti dupa Adelson-Velskii si Landis, 1962) ARBORI AVL (denumiti dupa Adelson-Velskii si Landis, 1962) Georgy Maximovich Adelson-Velsky (Russian: Гео ргий Макси мович Адельсо н- Ве льский; name is sometimes transliterated as Georgii Adelson-Velskii)

More information

PACHETE DE PROMOVARE

PACHETE DE PROMOVARE PACHETE DE PROMOVARE Școala de Vară Neurodiab are drept scop creșterea informării despre neuropatie diabetică și picior diabetic în rândul tinerilor medici care sunt direct implicați în îngrijirea și tratamentul

More information

Aspecte controversate în Procedura Insolvenţei şi posibile soluţii

Aspecte controversate în Procedura Insolvenţei şi posibile soluţii www.pwc.com/ro Aspecte controversate în Procedura Insolvenţei şi posibile soluţii 1 Perioada de observaţie - Vânzarea de stocuri aduse în garanţie, în cursul normal al activității - Tratamentul leasingului

More information

Actualizarea firmware-ului pentru aparatul foto digital SLR

Actualizarea firmware-ului pentru aparatul foto digital SLR Actualizarea firmware-ului pentru aparatul foto digital SLR Vă mulţumim că aţi ales un produs Nikon. Acest ghid descrie cum să realizaţi actualizarea firmwareului. Dacă nu sunteţi sigur că puteţi realiza

More information

Subiecte Clasa a VI-a

Subiecte Clasa a VI-a (40 de intrebari) Puteti folosi spatiile goale ca ciorna. Nu este de ajuns sa alegeti raspunsul corect pe brosura de subiecte, ele trebuie completate pe foaia de raspuns in dreptul numarului intrebarii

More information

Excel Advanced. Curriculum. Școala Informală de IT. Educație Informală S.A.

Excel Advanced. Curriculum. Școala Informală de IT. Educație Informală S.A. Excel Advanced Curriculum Școala Informală de IT Tel: +4.0744.679.530 Web: www.scoalainformala.ro / www.informalschool.com E-mail: info@scoalainformala.ro Cuprins 1. Funcții Excel pentru avansați 2. Alte

More information

Structura și Organizarea Calculatoarelor. Titular: BĂRBULESCU Lucian-Florentin

Structura și Organizarea Calculatoarelor. Titular: BĂRBULESCU Lucian-Florentin Structura și Organizarea Calculatoarelor Titular: BĂRBULESCU Lucian-Florentin Chapter 3 ADUNAREA ȘI SCĂDEREA NUMERELOR BINARE CU SEMN CONȚINUT Adunarea FXP în cod direct Sumator FXP în cod direct Scăderea

More information

Ce pot face pe hi5? Organizare si facilitati. Pagina de Home

Ce pot face pe hi5? Organizare si facilitati. Pagina de Home Ce este Hi5!? hi5 este un website social care, în decursul anului 2007, a fost unul din cele 25 cele mai vizitate site-uri de pe Internet. Compania a fost fondată în 2003 iar pana in anul 2007 a ajuns

More information

Reţele Neuronale Artificiale în MATLAB

Reţele Neuronale Artificiale în MATLAB Reţele Neuronale Artificiale în MATLAB Programul MATLAB dispune de o colecţie de funcţii şi interfeţe grafice, destinate lucrului cu Reţele Neuronale Artificiale, grupate sub numele de Neural Network Toolbox.

More information

Mods euro truck simulator 2 harta romaniei by elyxir. Mods euro truck simulator 2 harta romaniei by elyxir.zip

Mods euro truck simulator 2 harta romaniei by elyxir. Mods euro truck simulator 2 harta romaniei by elyxir.zip Mods euro truck simulator 2 harta romaniei by elyxir Mods euro truck simulator 2 harta romaniei by elyxir.zip 26/07/2015 Download mods euro truck simulator 2 harta Harta Romaniei pentru Euro Truck Simulator

More information

Mecanismul de decontare a cererilor de plata

Mecanismul de decontare a cererilor de plata Mecanismul de decontare a cererilor de plata Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice (POS CCE) Ministerul Fondurilor Europene - Iunie - iulie

More information

X-Fit S Manual de utilizare

X-Fit S Manual de utilizare X-Fit S Manual de utilizare Compatibilitate Acest produs este compatibil doar cu dispozitivele ce au următoarele specificații: ios: Versiune 7.0 sau mai nouă, Bluetooth 4.0 Android: Versiune 4.3 sau mai

More information

LIDER ÎN AMBALAJE EXPERT ÎN SISTEMUL BRAILLE

LIDER ÎN AMBALAJE EXPERT ÎN SISTEMUL BRAILLE LIDER ÎN AMBALAJE EXPERT ÎN SISTEMUL BRAILLE BOBST EXPERTFOLD 80 ACCUBRAILLE GT Utilajul ACCUBRAILLE GT Bobst Expertfold 80 Aplicarea codului Braille pe cutii a devenit mai rapidă, ușoară și mai eficientă

More information

Programe de training. în colaborare cu Antonio Momoc

Programe de training. în colaborare cu Antonio Momoc Lider de piață în domeniul educației manageriale, cu o tradiție de peste 20 de ani în livrarea de programe de pregătire profesională și personală a adulților. Programe de training marca CODECS în colaborare

More information

Mai bine. Pentru c putem.

Mai bine. Pentru c putem. 1 CUPRINS: 1. SUMAR APLICAŢIE...... 3 1.1 Introducere... 3 1.2 Tipul de aplicaţie... 3 2. SPECIFICAŢII FUNCŢIONALE... 3 3. INSTALARE... 3 3.1 Introducere... 3 3.2 Ce trebuie să verificaţi înainte de a

More information

Documentaţie Tehnică

Documentaţie Tehnică Documentaţie Tehnică Verificare TVA API Ultima actualizare: 27 Aprilie 2018 www.verificaretva.ro 021-310.67.91 / 92 info@verificaretva.ro Cuprins 1. Cum funcţionează?... 3 2. Fluxul de date... 3 3. Metoda

More information

Once upon an Erasmus Tale (Traditional Arts and Languages across Europe)

Once upon an Erasmus Tale (Traditional Arts and Languages across Europe) Once upon an Erasmus Tale (Traditional Arts and Languages across Europe) PROIECT TEMATIC: ÎNVĂŢĂM PRIN ARTĂ Motto:,,Arta nu este un lucru, este o cale. Elbert Hubbar ROMÂNIA Clase participante Clasa pregătitoare

More information

D în această ordine a.î. AB 4 cm, AC 10 cm, BD 15cm

D în această ordine a.î. AB 4 cm, AC 10 cm, BD 15cm Preparatory Problems 1Se dau punctele coliniare A, B, C, D în această ordine aî AB 4 cm, AC cm, BD 15cm a) calculați lungimile segmentelor BC, CD, AD b) determinați distanța dintre mijloacele segmentelor

More information

2. Setări configurare acces la o cameră web conectată într-un echipament HG8121H cu funcție activă de router

2. Setări configurare acces la o cameră web conectată într-un echipament HG8121H cu funcție activă de router Pentru a putea vizualiza imaginile unei camere web IP conectată într-un echipament Huawei HG8121H, este necesară activarea serviciului Dinamic DNS oferit de RCS&RDS, precum și efectuarea unor setări pe

More information

SISTEM ONLINE DE ÎNVĂŢĂMÂNT

SISTEM ONLINE DE ÎNVĂŢĂMÂNT SISTEM ONLINE DE ÎNVĂŢĂMÂNT Crăciunică Florin* Cristina Fierbinteanu** Rezumat Lucrarea prezintă principalele avantaje ale folosirii unui sistem online de învăţământ, implementarea acestui sistem cu ajutorul

More information

PROCEDURA PRIVIND DECONTURILE. 2. Domeniu de aplicare Procedura se aplică în cadrul Universităţii Tehnice Cluj-Napoca

PROCEDURA PRIVIND DECONTURILE. 2. Domeniu de aplicare Procedura se aplică în cadrul Universităţii Tehnice Cluj-Napoca PROCEDURA PRIVIND DECONTURILE 1. Scpul: Descrie structura si mdul de elabrare si prezentare a prcedurii privind dcumentele care trebuie intcmite si cursul acestra, atunci cind persana efectueaza un decnt.

More information

Annual Project meeting and Workshop 8: W8. Managing research data workshop

Annual Project meeting and Workshop 8: W8. Managing research data workshop Modernization of academic library services in Moldova, funded by Norwegian Cooperation Programme in Higher Education with Eurasia. Project number: CPEA-2015/10014 Annual Project meeting and Workshop 8:

More information

Software Process and Life Cycle

Software Process and Life Cycle Software Process and Life Cycle Drd.ing. Flori Naghiu Murphy s Law: Left to themselves, things tend to go from bad to worse. Principiile de dezvoltare software Principiul Calitatii : asigurarea gasirii

More information

Printesa fluture. Мобильный портал WAP версия: wap.altmaster.ru

Printesa fluture. Мобильный портал WAP версия: wap.altmaster.ru Мобильный портал WAP версия: wap.altmaster.ru Printesa fluture Love, romance and to repent of love. in romana comy90. Formular de noastre aici! Reduceri de pret la stickere pana la 70%. Stickerul Decorativ,

More information

Grafuri bipartite. Lecție de probă, informatică clasa a XI-a. Mihai Bărbulescu Facultatea de Automatică și Calculatoare, UPB

Grafuri bipartite. Lecție de probă, informatică clasa a XI-a. Mihai Bărbulescu Facultatea de Automatică și Calculatoare, UPB Grafuri bipartite Lecție de probă, informatică clasa a XI-a Mihai Bărbulescu b12mihai@gmail.com Facultatea de Automatică și Calculatoare, UPB Colegiul Național de Informatică Tudor Vianu București 27 februarie

More information

Informal learning, Problem based learning and ICT learning support in European SMEs

Informal learning, Problem based learning and ICT learning support in European SMEs Informal learning, Problem based learning and ICT learning support in European SMEs Un raport cu privire la modul in care învățarea bazată pe problemă și TIC pot sprijini IMM-urile din Europa. June 2015

More information

CHAMPIONS LEAGUE 2017 SPONSOR:

CHAMPIONS LEAGUE 2017 SPONSOR: NOUA STRUCTURĂ a Ch League Pe viitor numai fosta divizie A va purta numele Champions League. Fosta divizie B va purta numele Challenger League iar fosta divizie C se va numi Promotional League. CHAMPIONS

More information

Itemi Sisteme de Operare

Itemi Sisteme de Operare Itemi Sisteme de Operare 1. Pentru a muta un dosar (folder) de pe partiţia C: pe partiţia D: folosim: a. New Folder b. Ctrl + C din bara de instrumente şi Copy; c. Ctrl + X şi Ctrl + V; d. Edit Paste;

More information

ANTICOLLISION ALGORITHM FOR V2V AUTONOMUOS AGRICULTURAL MACHINES ALGORITM ANTICOLIZIUNE PENTRU MASINI AGRICOLE AUTONOME TIP V2V (VEHICLE-TO-VEHICLE)

ANTICOLLISION ALGORITHM FOR V2V AUTONOMUOS AGRICULTURAL MACHINES ALGORITM ANTICOLIZIUNE PENTRU MASINI AGRICOLE AUTONOME TIP V2V (VEHICLE-TO-VEHICLE) ANTICOLLISION ALGORITHM FOR VV AUTONOMUOS AGRICULTURAL MACHINES ALGORITM ANTICOLIZIUNE PENTRU MASINI AGRICOLE AUTONOME TIP VV (VEHICLE-TO-VEHICLE) 457 Florin MARIAŞIU*, T. EAC* *The Technical University

More information

Olimpiad«Estonia, 2003

Olimpiad«Estonia, 2003 Problema s«pt«m nii 128 a) Dintr-o tabl«p«trat«(2n + 1) (2n + 1) se ndep«rteaz«p«tr«telul din centru. Pentru ce valori ale lui n se poate pava suprafata r«mas«cu dale L precum cele din figura de mai jos?

More information

INFORMAȚII DESPRE PRODUS. FLEXIMARK Stainless steel FCC. Informații Included in FLEXIMARK sample bag (article no. M )

INFORMAȚII DESPRE PRODUS. FLEXIMARK Stainless steel FCC. Informații Included in FLEXIMARK sample bag (article no. M ) FLEXIMARK FCC din oțel inoxidabil este un sistem de marcare personalizată în relief pentru cabluri și componente, pentru medii dure, fiind rezistent la acizi și la coroziune. Informații Included in FLEXIMARK

More information

Compania. Misiune. Viziune. Scurt istoric. Autorizatii şi certificari

Compania. Misiune. Viziune. Scurt istoric. Autorizatii şi certificari Compania Misiune. Viziune. Misiunea noastră este de a contribui la îmbunătăţirea serviciilor medicale din România prin furnizarea de produse şi servicii de cea mai înaltă calitate, precum şi prin asigurarea

More information

Strategia Europeană în Regiunea Dunării - oportunităţi pentru economiile regiunilor implicate -

Strategia Europeană în Regiunea Dunării - oportunităţi pentru economiile regiunilor implicate - Strategia Europeană în Regiunea Dunării - oportunităţi pentru economiile regiunilor implicate - 25 mai 2010 - Palatul Parlamentului, Sala Avram Iancu Inovatie, Competitivitate, Succes Platforme Tehnologice

More information

Propuneri pentru teme de licență

Propuneri pentru teme de licență Propuneri pentru teme de licență Departament Automatizări Eaton România Instalație de pompare cu rotire în funcție de timpul de funcționare Tablou electric cu 1 pompă pilot + 3 pompe mari, cu rotirea lor

More information

Nu găseşti pe nimeni care să te ajute să transporţi comenzile voluminoase?

Nu găseşti pe nimeni care să te ajute să transporţi comenzile voluminoase? Agenda ta de lucru este încărcată şi eşti nevoit\ă să îţi consumi timpul şi nervii prin staţii de autobuz, pe arşiţă sau pe frig, ca să poţi ajunge la timp să îţi ridici comanda? Nu găseşti pe nimeni care

More information

REVISTA NAŢIONALĂ DE INFORMATICĂ APLICATĂ INFO-PRACTIC

REVISTA NAŢIONALĂ DE INFORMATICĂ APLICATĂ INFO-PRACTIC REVISTA NAŢIONALĂ DE INFORMATICĂ APLICATĂ INFO-PRACTIC Anul II Nr. 7 aprilie 2013 ISSN 2285 6560 Referent ştiinţific Lector univ. dr. Claudiu Ionuţ Popîrlan Facultatea de Ştiinţe Exacte Universitatea din

More information

Diaspora Start Up. Linie de finanțare dedicată românilor din Diaspora care vor sa demareze o afacere, cu fonduri europene

Diaspora Start Up. Linie de finanțare dedicată românilor din Diaspora care vor sa demareze o afacere, cu fonduri europene Diaspora Start Up Linie de finanțare dedicată românilor din Diaspora care vor sa demareze o afacere, cu fonduri europene 1 Ce este Diaspora Start-Up? Este o linie de finanțare destinată românilor din Diaspora

More information

Ghid de utilizare Modul CI+

Ghid de utilizare Modul CI+ Ghid de utilizare Modul CI+ www.orange.md Introducere Vă mulțumim că aţi ales modulul CI+. Acesta funcționează împreună cu televizorul Dvs. și vă ajută să vedeți conținutul oferit în cadrul pachetului

More information

Internet si comunicare pentru studiu

Internet si comunicare pentru studiu Internet si comunicare pentru studiu 1. Care este scopul unui certificate digital? A. Să verifice identitatea dumneavoastră B. Să îmbunătăţească capacitatea calculatorului dumneavoastră C. Să verifice

More information

FIȘA DISCIPLINEI. 2.6 Tip de evaluare Evaluare pe parcurs la seminar si evaluare prin test la sfarsit de semestru

FIȘA DISCIPLINEI. 2.6 Tip de evaluare Evaluare pe parcurs la seminar si evaluare prin test la sfarsit de semestru FIȘA DISCIPLINEI 1. Date despre program 1.1 Instituția de învățământ superior Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași 1.2 Facultatea Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor 1.3 Departamentul

More information

Sănătate. și securitate în muncă ISO 45001

Sănătate. și securitate în muncă ISO 45001 ISO 45001 Sănătate și securitate în muncă ISO 45001 Sănătatea și securitatea în muncă reprezintă preocuparea numărul unu pentru majoritatea organizațiilor. Cu toate acestea, există în continuare decese

More information

Healthy Lifestyle, Inside Out, Outside In

Healthy Lifestyle, Inside Out, Outside In Proiect de parteneriat multilateral Comenius Healthy Lifestyle, Inside Out, Outside In Nr referinńă COM-11-PM-301-IS-ES Parteneri IES HERNANI BHI, Hernani, Spania Colegiul NaŃional Emil RacoviŃă, Iaşi,

More information

CULEA MIHAELA CIOBANU. Str. Spiru Haret nr. 8, , Bacãu, România

CULEA MIHAELA CIOBANU. Str. Spiru Haret nr. 8, , Bacãu, România C U R R I C U L U M V I T A E INFORMAŢII PERSONALE Numele şi prenumele Numele avut la naştere Adresa CULEA MIHAELA CIOBANU Str. Spiru Haret nr. 8, 600114, Bacãu, România Telefon +40-234/588.884 Adresa

More information

DECLARAȚIE DE PERFORMANȚĂ Nr. 101 conform Regulamentului produselor pentru construcții UE 305/2011/UE

DECLARAȚIE DE PERFORMANȚĂ Nr. 101 conform Regulamentului produselor pentru construcții UE 305/2011/UE S.C. SWING TRADE S.R.L. Sediu social: Sovata, str. Principala, nr. 72, judetul Mures C.U.I. RO 9866443 Nr.Reg.Com.: J 26/690/1997 Capital social: 460,200 lei DECLARAȚIE DE PERFORMANȚĂ Nr. 101 conform Regulamentului

More information

RAPORT AL COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIU. Evaluarea inițiativei Europass

RAPORT AL COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIU. Evaluarea inițiativei Europass 1. COMISIA EUROPEANĂ Bruxelles, 18.12.2013 COM(2013) 899 final RAPORT AL COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIU Evaluarea inițiativei Cea de-a doua evaluare a Deciziei Parlamentului European și

More information

Instrucțiuni pentru reînnoirea online a certificatului digital calificat DigiSign versiunea 3.0

Instrucțiuni pentru reînnoirea online a certificatului digital calificat DigiSign versiunea 3.0 Instrucțiuni pentru reînnoirea online a certificatului digital calificat DigiSign versiunea 3.0 I. Cerințe obligatorii pentru procesul de reînnoire online 1. Sistem de operare compatibil: Windows XP(SP3)/Vista/7,8,8.1

More information

ISBN-13:

ISBN-13: Regresii liniare 2.Liniarizarea expresiilor neliniare (Steven C. Chapra, Applied Numerical Methods with MATLAB for Engineers and Scientists, 3rd ed, ISBN-13:978-0-07-340110-2 ) Există cazuri în care aproximarea

More information

DE CE SĂ DEPOZITAŢI LA NOI?

DE CE SĂ DEPOZITAŢI LA NOI? DEPOZITARE FRIGORIFICĂ OFERIM SOLUŢII optime şi diversificate în domeniul SERVICIILOR DE DEPOZITARE FRIGORIFICĂ, ÎNCHIRIERE DE DEPOZIT FRIGORIFIC CONGELARE, REFRIGERARE ŞI ÎNCHIRIERE DE SPAŢII FRIGORIFICE,

More information

1. Ce este Mobility Tool+ şi la ce foloseşte?

1. Ce este Mobility Tool+ şi la ce foloseşte? Cuprins 1. Ce este Mobility Tool+ şi la ce foloseşte?... 3 2. Cum poate fi accesat MT+?... 3 3. Ce informaţii se găsesc în pagina principală?... 4 4. Secţiunea Details... 5 5. Secţiunea Organisations...

More information

Ghid de utilizare a platformei elearning din cadrul portalului

Ghid de utilizare a platformei elearning din cadrul portalului UNIUNEA EUROPEANĂ GUVERNUL ROMÂNIEI MINISTERUL MUNCII, FAMILIEI ŞI PROTECŢIEI SOCIALE AMPOSDRU Fondul Social European POSDRU 2007-2013 Instrumente Structurale 2007-2013 OIPOSDRU MINISTERUL EDUCAŢIEI, CERCETĂRII,

More information

GHIDUL UTILIZATORILOR PLATFORMEI OERS

GHIDUL UTILIZATORILOR PLATFORMEI OERS Resursa 14 GHIDUL UTILIZATORILOR PLATFORMEI OERS sem@schools.eu Produsul Intelectual nr.1 Site-ul proiectului: www.sematschools.eu Email: info@sematschools.eu Ghidul utilizatorilor platformei OERs - Pag.02

More information

Candlesticks. 14 Martie Lector : Alexandru Preda, CFTe

Candlesticks. 14 Martie Lector : Alexandru Preda, CFTe Candlesticks 14 Martie 2013 Lector : Alexandru Preda, CFTe Istorie Munehisa Homma - (1724-1803) Ojima Rice Market in Osaka 1710 devine si piata futures Parintele candlesticks Samurai In 1755 a scris The

More information

Fişa disciplinei. 1. Date despre program. 2. Date despre disciplina Titulari. 3. Timp total estimat. 4. Precondiţii.

Fişa disciplinei. 1. Date despre program. 2. Date despre disciplina Titulari. 3. Timp total estimat. 4. Precondiţii. Fişa disciplinei 1. Date despre program 1.1. Instituţia de învăţământ ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE 1.2. Facultatea CIBERNETICĂ, STATISTICĂ ŞI INFORMATICĂ ECONOMICĂ 1.3. Departamente (Departament) INFORMATICA

More information

EVALUARE NAŢIONALĂ LA FINALUL CLASEI a VI-a Model de test Limbă şi comunicare - Limba engleză

EVALUARE NAŢIONALĂ LA FINALUL CLASEI a VI-a Model de test Limbă şi comunicare - Limba engleză CENTRUL NAŢIONAL DE EVALUARE ŞI EXAMINARE EVALUARE NAŢIONALĂ LA FINALUL CLASEI a VI-a 2014 Model de test Limbă şi comunicare - Limba engleză Judeţul/sectorul... Localitatea... Şcoala... Numele şi prenumele

More information

PlusTV Analog USB Stick Manual de instalare

PlusTV Analog USB Stick Manual de instalare PlusTV Analog USB Stick Manual de instalare Cuprins V1.3 Capitolul 1 : PlusTV Analog USB Stick Instalare hardware...1 1.1 Conţinut...2 1.2 Cerinţe de configuraţie...2 1.3 Instalare hardware...2 Capitolul

More information

Laborator 1. Programare declarativă. Programare logică. Prolog. SWI-Prolog

Laborator 1. Programare declarativă. Programare logică. Prolog. SWI-Prolog Laborator 1 Programare declarativă O paradigmă de programare în care controlul fluxului de execuție este lăsat la latitudinea implementării limbajului, spre deosebire de programarea imperativă în care

More information

Calitate, Inovație și Networking în învățarea limbilor străine

Calitate, Inovație și Networking în învățarea limbilor străine Calitate, Inovație și Networking în învățarea limbilor străine Ghid pentru educația vocațională bazat pe experiențele derivate din proiectele care au primit premiul European Label Ghid Nellip Educația

More information

Resurse educaţionale MUST sau întrebări tip formulas pe o platformă Moodle

Resurse educaţionale MUST sau întrebări tip formulas pe o platformă Moodle Resurse educaţionale MUST sau întrebări tip formulas pe o platformă Moodle Prof. Golumbeanu Anamaria Corina Şcoala Gimnazială Ion Ţuculescu Craiova, anamaria.golumbeanu[at]gmail.com Abstract În prezent

More information

CERCETAREA ONLINE FLASH! PREP IN EUROPE: PRIMELE REZULTATE COORDINATION GROUP STUDY GROUP UNAIDS

CERCETAREA ONLINE FLASH! PREP IN EUROPE: PRIMELE REZULTATE COORDINATION GROUP STUDY GROUP UNAIDS PRIMELE REZULTATE COORDINATION GROUP STUDY GROUP APPROVED BY SUPPORTED BY UNAIDS 2 CE ESTE PREP? PrEP (profilaxia pre-expunere) denumește utilizarea unui medicament antiretroviral HIV de către o persoană

More information

Modele de dezvoltare software suplă, agilă

Modele de dezvoltare software suplă, agilă Tema : Modele de dezvoltare software suplă, agilă(introducere + partea 1/3) Student : Caraivan George-Alexandru 441A Modele de dezvoltare software suplă, agilă Introducere Modele de dezvoltare agilă sunt

More information

octombrie 2009 Sondaj naţional BENEFICIAR:

octombrie 2009 Sondaj naţional BENEFICIAR: Raport de cercetare octombrie 2009 Sondaj naţional BENEFICIAR: Studiul de faţă a fost realizat de INSOMAR în perioada 8-11 octombrie 2009, la comanda Realitatea TV; Cercetarea a fost realizată folosind

More information

FIŞA DISCIPLINEI. 3.7 Total ore studiu individual Total ore pe semestru Număr de credite 5

FIŞA DISCIPLINEI. 3.7 Total ore studiu individual Total ore pe semestru Număr de credite 5 FIŞA DISCIPLINEI 1. Date despre program 1.1 Instituţia de învăţământ superior Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi 1.2 Facultatea Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor 1.3 Departamentul

More information

Proiectarea Sistemelor Software Complexe

Proiectarea Sistemelor Software Complexe Proiectarea Sistemelor Software Complexe Curs 3 Principii de Proiectare Orientată pe Obiecte Principiile de proiectare orientată pe obiecte au fost formulate pentru a servi ca reguli pentru evitarea proiectării

More information

Ghid de utilizare a Calculatorului valorii U

Ghid de utilizare a Calculatorului valorii U Ghid de utilizare a Calculatorului valorii U la Apelul de Propuneri de Proiecte Nr.3 pentru Instituțiile din Sectorul Public pentru investiții în Eficiență Energetică și Surse de Energie Regenerabilă Versiunea

More information

The driving force for your business.

The driving force for your business. Performanţă garantată The driving force for your business. Aveţi încredere în cea mai extinsă reţea de transport pentru livrarea mărfurilor în regim de grupaj. Din România către Spania în doar 5 zile!

More information

METODE DE EVALUARE A IMPACTULUI ASUPRA MEDIULUI ŞI IMPLEMENTAREA SISTEMULUI DE MANAGEMENT DE MEDIU

METODE DE EVALUARE A IMPACTULUI ASUPRA MEDIULUI ŞI IMPLEMENTAREA SISTEMULUI DE MANAGEMENT DE MEDIU UNIVERSITATEA POLITEHNICA BUCUREŞTI FACULTATEA ENERGETICA Catedra de Producerea şi Utilizarea Energiei Master: DEZVOLTAREA DURABILĂ A SISTEMELOR DE ENERGIE Titular curs: Prof. dr. ing Tiberiu APOSTOL Fond

More information

1. Creaţi un nou proiect de tip Windows Forms Application, cu numele MdiExample.

1. Creaţi un nou proiect de tip Windows Forms Application, cu numele MdiExample. Aplicaţia MdiExample Aplicaţia implementează: Deschiderea şi închiderea ferestrelor child. Minimizarea şi maximizarea ferestrelor. Aranjarea ferestrelor. Tratarea mesajului de atenţionare la ieşirea din

More information

Metoda de programare BACKTRACKING

Metoda de programare BACKTRACKING Metoda de programare BACKTRACKING Sumar 1. Competenţe............................................ 3 2. Descrierea generală a metodei............................. 4 3......................... 7 4. Probleme..............................................

More information

Evoluția pieței de capital din România. 09 iunie 2018

Evoluția pieței de capital din România. 09 iunie 2018 Evoluția pieței de capital din România 09 iunie 2018 Realizări recente Realizări recente IPO-uri realizate în 2017 și 2018 IPO în valoare de EUR 312.2 mn IPO pe Piața Principală, derulat în perioada 24

More information

STRUCTURA TIPURILOR DE LECTIE

STRUCTURA TIPURILOR DE LECTIE STRUCTURA TIPURILOR DE LECTIE Lectia este o forma de organizare si desfasurare a activitatii didactice, care se desfasoara in scoala, sub conducerea unui cadru didactic, intr-o perioada de timp precis

More information

Studiile clinice Ajutor pentru pacienti în lupta cu cancerul Fazele cercetarii clinice pentru tratamentele împotriva cancerului studiile de faza I

Studiile clinice Ajutor pentru pacienti în lupta cu cancerul Fazele cercetarii clinice pentru tratamentele împotriva cancerului studiile de faza I Studiile clinice Ajutor pentru pacienti în lupta cu cancerul Studiile clinice sunt studii de cercetare efectuate pe persoane voluntare, cu scopul de a raspunde unor întrebari stiintifice specifice. În

More information

Declarație de protecție a datelor

Declarație de protecție a datelor Declarație de protecție a datelor Protecția datelor dumneavoastră cu caracter personal reprezintă o preocupare importantă pentru Kuehne + Nagel. Încrederea dumneavoastră este prioritatea de top pentru

More information

Prima. Evadare. Ac9vity Report. The biggest MTB marathon from Eastern Europe. 7th edi9on

Prima. Evadare. Ac9vity Report. The biggest MTB marathon from Eastern Europe. 7th edi9on Prima Evadare Ac9vity Report 2015 The biggest MTB marathon from Eastern Europe 7th edi9on Prima Evadare in numbers Par%cipants subscribed 3.228, 2.733 started the race and 2.400 finished the race 40 Photographers

More information

Ghid de pornire rapidă

Ghid de pornire rapidă Ghid de pornire rapidă 1 Ce este inclus Bine aţi venit Vă mulţumim că aţi ales Arlo. Instalarea este simplă. Staţie de bază Adaptor de alimentare pentru staţia de bază 100% camere wireless Cablu Ethernet

More information

Manual Formarea formatorilor

Manual Formarea formatorilor Manual Formarea formatorilor Folosirea educației non-formale și a metodelor interactive în lucrul cu tinerii Educație non-formală pentru angajabilitate Proiect: 2014-1-BG01-KA205-001743 Introducere 5 Rezumat...

More information

(Text cu relevanță pentru SEE)

(Text cu relevanță pentru SEE) L 343/48 22.12.2017 REGULAMENTUL DELEGAT (UE) 2017/2417 AL COMISIEI din 17 noiembrie 2017 de completare a Regulamentului (UE) nr. 600/2014 al Parlamentului European și al Consiliului privind piețele instrumentelor

More information