Nivelul AplicaŃie. -Protocolul DNS -Posta electronica -HTTP

Size: px
Start display at page:

Download "Nivelul AplicaŃie. -Protocolul DNS -Posta electronica -HTTP"

Transcription

1 Nivelul AplicaŃie -Protocolul DNS -Posta electronica -HTTP

2 Protocolul DNS Redirectorul La un calculator conectat la o retea se pot executa atit aplicatii care necesita numai resursele sistemului resp. (programe de calcul tabelar, programe de procesare de texte etc.), cit si aplicatii care acceseaza resursele retelei (browsere de navigare in internet etc.). Nivelul aplicatie este cel care permite accesul aplicatiilor la mediul de retea. Într-o reńea LAN, redirectorul este protocolul care lucrează la nivelul sistemului de operare al calc. şi permite să se facă distincńie între cererile adresate unităńii centrale a calculatorului respectiv şi cele adresate unui server. Redirectorul permite administratorului de reńea să atribuie nume logice resurselor aflate pe diverse unităńi, iar utilizatorul, pentru a accesa o anumită resursă va utiliza numai aceşti identificatori, fără nici o referinńă la reńeaua respectivă. Astfel, redirectoarele extind componentele software locale. Este posibilă utilizarea în comun a resurselor logice şi fizice ale reńelei, precum şi integrarea aplicańiilor locale cu cele de reńea.

3 Fiecare site de pe Internet are alocată o adresă IP. Folosirea de către utilizatorii obişnuińi a acestor adrese este dificilă şi poate genera erori. Astfel, este necesar un protocol care să facă corespondenńa dintre numele diverselor componente de reńea şi adresele lor IP. Această problemă este rezolvată de către protocolul DNS (Domain Names System). Domeniul este un grup de calculatoare care sunt asociate prin localizarea lor geografică sau prin tipul de activitate al organizańiei pe care o deservesc. Numele de domeniu este un şir de caractere şi/sau numere, de obicei un nume sau prescurtarea unui nume. La începutul existenńei Internetului, când numărul de calculatoare legate în reńea era relativ mic, a existat o tabelă realizată de organizańia NIC (Network Information Center), care făcea corespondenńa dintre adresa IP şi numele gazdei. Numele de gazde erau şiruri de caractere, fără a avea o organizare ierarhică. Aceste corespondenńe erau introduse manual în tabelă şi erau transmise tuturor administratorilor de reńele conectate la Internet.

4 Ierarhia de domeniu. DNS implementează un spańiu ierarhizat de nume pentru obiectele din Internet. Spre deosebire de numele de fişiere (calea către acestea), care sunt prelucrate de la dreapta la stânga, fiind separate de slash-uri, numele DNS sunt prelucrate de la dreapta la stânga, separatorul fiind caracterul.. Asemănător ierarhiei de fişiere, ierarhia DNS poate fi văzută ca un arbore.

5 edu com gov mil org ro fr princeto nas mit cisco yahoo n a nsf arp a nato acm ieee unitbv edu cs ce physic s

6 Servere de nume Primul pas în organizarea acestor servere este partińionarea ierarhiei în zone. Fiecare zonă poate fi gândită ca fiind corespondentă la o anumită autoritate administrativă, responsabilă pentru acea porńiune a ierarhiei. Nivelul cel mai înalt al ierarhiei formează o zonă administrată de NIC. Urmează zone care corespund structurii administrative respective (princeton, cisco, unitbv, etc.). În cadrul acestor zone, există alte zone care corespund anumitor departamente care se administrează singure. Nu toate departamentele formează o zonă, unele rămân la nivelul de administrare al universităńii. Serverului de nume ce reprezintă unitatea fundamentală de implementare a DNS. Mai concret, informańiile relative la fiecare zonă, sunt implementate în două sau mai multe servere de nume. Serverele de nume sunt accesate de către clienńi, care transmit cereri către acestea şi primesc un răspuns care poate fi cel dorit, sau un pointer către alt server la care clientul îi va transmite cererea. Astfel din punct de vedere al implementării, DNS este gândit ca o ierarhie de servere de nume, mai degrabă decât o ierarhie de domenii

7 Fiecare server de nume, implementează informańia de zonă ca o colecńie de înregistrări (articole) de resursă. O înregistrare de resursă conńine5câmpuri: (Nume,valoare,tip,clasă,TTL) Câmpul tip specifică cum va fi interpretat câmpul valoare. - tip=a, va indica faptul că valoare este o adresă IP; astfel, se indică o corespondenńă nume adresă. -tip=ns, valoare furnizează numele de domeniu pentru o gazdă care execută un server de nume, care ştie cum să rezolve problema numelui, în interiorul domeniului specificat. -tip=cname, valoare furnizează numele canonic al unei gazde particulare; este folosit pentru a defini alias-uri. -tip=mx, valoare furnizează numele de domeniu pentru o gazdă care execută un server de poştă, care acceptă mesaje dintr-un domeniu specificat. Câmpul clasă a fost inclus pentru a permite alte tipuri de înregistrări decât cele definite de NIC. Cea mai răspândită valoare a câmpului, utilizată în Internet este IN. Câmpul TTL arată cât timp această înregistrare este validă.

8 Exemplul 3. Vom considera ierarhia prezentă în figura ant. şi vom ignora câmpul TTL. Serverul de nume rădăcină conńine o înregistrare NS pentru fiecare server de la nivelul urm.. De asemenea, el conńine o înregistrare A care translatează acest nume în adresa sa IP. Luate împreună, aceste două înregistrări implementează un pointer de la serverul de nume rădăcină, la fiecare dintre serverele de nivel doi. (princeton.edu, cit.princeton.edu, NS,IN) (cit.princeton.edu, ,A,IN) (cisco.com, ns.cisco.com, NS,IN) (ns.cisco.com, , A,IN)

9 Domeniul princeton.edu are un nume de server, disponibil pe gazda cit.princeton.edu, care conńine înregistrările următoare: (cs.princeton.edu, guat.cs.princeton.edu, NS, IN) (guat.cs.princeton.edu, , A, IN) (ee.princeton.edu, helios.ee.princeton.edu, NS, IN) (helios.ee.princeton.edu, , A, IN) (jupiter.physics.princeton.edu, , A, IN) (saturn.physics.princeton.edu, , A, IN) (mars.physics.princeton.edu, , A, IN) (venus.physics.princeton.edu, , A IN) etc.

10 În final, serverul de nume de la un al treilea nivel cum ar fi cel administrat de către domeniul cs.princeton.edu, conńine pentru toate gazdele o înregistrare cu un câmp A. De asemenea, el poate defini o mulńime de alias-uri (înregistrări CNAME) pentru fiecare dintre aceste gazde. Alias-urile pot fi alte nume ale gazdelor, dar ele pot furniza şi un anumit nivel de indirectare. De exemplu, este un alias pentru gazda cu numele cicada.cs.princeton.edu. Aceasta permite serverelor de site-uri web de a se muta la o altă maşină, fără a afecta utilizatorii de la distanńă. Ele folosesc alias-ul, fără a fi interesate pe care dintre maşinile din reńea este executat server-ul.

11 Înregistrările de tipul MX (Mail Exchange) servesc acelaşi scop pentru aplicańiile de - ele permit unui administrator să specifice care gazdă primeşte un mail, din partea altui domeniu. (cs.princeton.edu, guat.cs.princeton.edu, MX, IN) (cicada.cs.princeton.edu, , A, IN) (cic.cs.princeton.edu, cicada.cs.princeton.edu, CNAME, IN) (guat.cs.princeton.edu, , A, IN) (guat.cs.princeton.edu, guat.cs.princeton.edu, CNAME, IN) ( , A, IN) (cicada.cs.princeton.edu,roach.cs.princeton.edu,roach.c s.princeton.edu, CNAME, IN) etc. Observăm că deşi înregistrările pot fi definite pentru orice tip de obiect, DNS este de obicei folosit pentru a identifica gazde (incluzând servere) şi site -uri. El nu este folosit pentru a identifica utilizatori sau alte obiecte de genul fişiere sau directoare; alte sisteme de nume se folosesc pentru aceste obiecte.

12 Rezolvarea numelor. Fiind dată o ierarhie de servere de nume, se pune problema utilizării acestora pentru a rezolva un nume de domeniu. De exemplu, să considerăm numele de domeniu statia1.info.unitbv.ro; aici statia1 este numele unui calculator; el este gestionat de un grup, care se numeste info, corespunzător Departamentului de Informatică al UniversităŃii Transilvania, care la rândul lui este o componentă a grupului unitbv, corespunzător universităńii amintite. La rândul său unitbv face parte din grupul (domeniul) ro, corespunzator României. Obs. Pentru realizarea corespondenńei dintre adresa numerică IP şi nume este folosit un serviciu similar cu cel de informańii telefonice. Rolul serviciului de informańii este jucat de serverele de nume, care păstreaza corespondenńa nume adresă IP relativă la un anumit domeniu.

13 Când cineva foloseşte un nume, calculatorul îl converteşte în adresa numerică, folosind una dintre următoarele scheme: - face conversia directă, deoarece numele aparńine unui domeniu de care el este responsabil; - ştie corespondenńa deoarece a mai folosit recent numele; -ştie cum să găsească corespondenńa; De exemplu, pentru adresa statia1.info.unitbv.ro, comunică cu un server de nume special (radacină) şi află adresa server-ului responsabil cu domeniul ro; comunică apoi cu acesta şi află adresa server-ului responsabil cu domeniul unitbv ş.a.m.d. află adresa calculatorului statia1.

14 Domeniile primare (de nivelul cel mai înalt) se împart în două categorii: corespunzătoare tipului organizańiilor: com organizańii comerciale; org alte organizańii; edu organizańii educańionale; int organizatii internańionale; gov organizańii guvernamentale;mil organizańii militare; net resurse din reńea etc. corespunzatoare Ńărilor: ro Romania; de Germania; fr FranŃa; nl Olanda; it Italia; uk Marea Britanie; dk Danemarca; us Statele Unite ale Americii.

15 În legatură cu sistemul de nume, sunt valabile următoarele observańii: - părńile unui nume arată cine este responsabil cu gestiunea numelui, nu unde se află nodul denumit; - anumite nume se referă la servicii oferite, nu la noduri fizice; serviciile respective pot fi utilizate cu acelaşi nume, chiar dacă, din diferite motive, sunt mutate de la un calculator la altul; - un calculator poate avea mai multe nume, atunci când pe el se află mai multe servicii, fiecare fiind apelat cu un alt nume; de exemplu, ftp.atm.ro şi news.atm.ro pot fi două servicii (unul de transfer de fişiere şi altul de difuzare de ştiri) aflate amândouă pe acelaşi calculator, dar care pot, eventual să existe pe două maşini diferite; - la folosirea unui nume greşit, care nu poate fi translatat într-o adresă Internet validă, sistemul furnizează mesajul host unknown; Avantajul principal al sistemului de nume, este faptul că ele divizează Internet-ul în domenii care au o logică, sunt uşor de reńinut şi de localizat.

16 Poşta electronică (PE) Pentru a înńelege cum lucrează PE trebuie: să distingem între interfańa utilizator şi SMTP; să distingem între SMTP şi protocoalele care o însońesc (RFC 822 şi MIME (Multipurpose Internet Mail Extension)); RFC 822 este un standard care defineşte structura unui mesaj iar MIME extinde RFC 822, adăugând posibilitatea de a transmite imagini, fişiere multimedia, etc. SMTP este protocolul care asigură transferul mesajului de la o gazdă la alta. El presupune: - un program de interfańă dintre utilizatori şi PE, care permite utilizatorilor să compună, să citească, să caute etc. mesaje; - un program mail daemon (MD), care joacă rolul oficiului poştal. Procedura de transmitere a unui mesaj, implică doua procese: - transmiterea mesajului unui oficiu poştal la care este conectat destinatarul; - furnizarea mesajului de către serviciul de poştă electronică, utilizatorului căruia îi este adresat. Aceasta presupune că atât expeditorul cât şi destinatarul au deschise câte o cutie poştală, păstrate în sistemele (server-ele de poştă electronică) în care au deschis un cont. Fiecare cont sau adresă de este format din două părńi, separate prin Prima parte conńine identificatorul cutiei poştale, iar a doua numele server-ului de , scris în concordanńă cu specificańiile DNS.

17 Programul de interfańă transmite lui MD mesajele pe care el vrea să le transmită altor utilizatori. MD foloseşte SMTP (care se sprijină pe TCP) pentru a transmite mesajul la MD-ul care se execută pe o altă maşină. MD-ul pune mesajul în cutia poştală a utilizatorului destinatar (unde găseşte programul de interfańă al utilizatorului căruia îi este destinat mesajul). MD poate fi implementat în concordanńă cu arhitectura gazdei respective. Procesul prin care MD-ul de pe o maşină stabileşte o conexiune cu MD-ul de pe o altă maşină este redat în figura urm. Deoarece MD-ul de pe o maşină stabileşte o conexiune SMTP/TCP cu MDul de pe o altă maşină, în multe cazuri mesajul de mail traversează una sau mai multe porńi implicite de mail, pe drumul pe care îl parcurge de la gazda sursă la gazda destinańie. Asemenea gazdelor terminale şi poarta implicită de mail (PIM) execută un proces MD. PIM sunt numite porńi deoarece asemănător router-elor, stochează şi transmit mai departe mesaje IP. Singura diferenńă, este că o PIM păstrează mesajele într-un buffer pe disc, urmând ca ele să le transmită după un timp (chiar şi de ordinul zilelor), pe când un router IP păstrează mesajele într-un buffer din memoria internă, urmând ca transmiterea acestora să se facă într-un timp foarte scurt (fracńiune dintr-o secundă).

18 Stabilirea conexiunii dintre două oficii poştale Program mail de interfańă Program mail de interfańă MD MD MD SMTP/ TCP SMTP/ TCP

19 PIM-urile sunt necesare deoarece utilizatorul care transmite mesajul de pe o gazdă sursă nu trebuie (şi nu poate) să specifice gazda la care el lucrează. În adresa de mail este specificat numele aşa zisului cont, urmat de un nume. Deci, mai întâi mesajul este transmis PIM-ului (sau server-ului) de mail, care mai departe se ocupă de transmiterea mesajului. PIM-ul administrează o bază de date unde sunt depuse mesajele care urmează să fie transmise. Protocolul POP3 (Post Office Protocol) este utilizat pentru administrarea mesajelor din baza de date. Independent de câte PIM-uri există în drumul de la sursă la destinańie, SMTP realizează o conexiune pentru transmiterea de mesaje. Fiecare sesiune SMTP implică un dialog între două MD-uri. SMTP realizează un dialog între un client şi un server. Clientul îşi specifică numele său de domeniu iar server-ul va verifica dacă acest nume corespunde adresei IP ce va fi utilizată de către conexiunea realizată de către TCP. De asemenea, este verificat numele de domeniu din adresa de destinańie. Este posibilă specificarea mai multor destinańii.

20 HTTP(HyperText Transmission Protocol) WWW a fost propus în 1989 la CERN-Geneva de catre fizicianul Tim Berners-Lee şi a fost prezentat public în decembrie 1991 Motivare: să permită cercetătorilor răspândińi în toată lumea să colaboreze folosind colecńii de documente compuse din rapoarte, planuri, desene, fotografii etc. şi aflate în permanentă schimbare DistincŃie clară între client şi server: Un server WWW gestionează un număr de documente şi le trimite la cerere clienńilor Un client WW (browser Web) permite utilizatorului să solicite documente de la un server WWW şi după recepńionare le redă pe ecran într-un format corespunzător(de regulă grafic) Principalele probleme legate de WWW: A) modul de identificare a documentelor în Internet B) formatul pentru conńinutul documentelor C) Protocolul de comunicare între client şi server

21 A. Pentru identificarea documentelor s-a propus conceptul de locator universal de resurse (Universal Resource Locator URL) care indică identitatea astfel: protocol://calculator:port/nume_de_cale#etichetă unde: -protocol indică ce protocol se foloseşte pentru comunicare: http pentru documente hypertext, ftp pentru transfer de fişiere, file pentru acces la un fişier local -calculator este numele nodului pe care se află documentul dorit (server WWW sau FTP) -port arată la ce port rulează serverul pentru documentul dorit. Este opńional dacă se foloseşte portul standard al protocolului (80 pentru WWW) -nume_de_cale indică de regulă un fişier, dar poate fi utilizată şi altă convenńie. Serverele WWW stabilesc o anumită origine (rădăcină) a unui sistem de fişiere, numele de cale fiind în raport cu această origine -etichetă este element opńional, indică o anumită locańie într-un document B. ConŃinutul documentelor Web este construit ca hypertext, adică în document pot apare legături spre alte documente. Se foloseşte un limbaj de marcare, HTML (HyperText Markup Language)

22 C. HTTP(HyperText Transmission Protocol) reprezintă limbajul comun, prin care clienńii şi serverele se pot înńelege prin Internet. Programul de interfańă( Browser ) are o funcńie ce permite utilizatorului să deschidă un URL (Uniform Resource Locater), ce furnizează informańii prin care se localizează un obiect de pe Web. Când se deschide un anumit URL, browser - ul de Web va deschide o conexiune TCP cu calculatorul indicat prin numele respectiv. Multe din fişierele de pe Web conńin imagini, texte, clip-uri audio sau video. De asemenea, ele pot conńine alte URL-uri care referenńiază alte fişiere pe care browser-ul de Web le poate deschide. Aceste URL-uri se mai numesc şi legături hiper-text. Când se deschide o astfel de legătură, este realizată o nouă conexiune şi se deschide un alt fişier. Când se selectează o pagină, browser -ul client extrage pagina de pe server folosind HTTP-ul care se execută peste TCP. Mesajele de cerere şi răspuns. Prima linie a cererii HTTP conńine trei entităńi: - operańia care va fi executată; - pagina Web pe care va fi executată operańia respectivă; - versiunea HTTP care este utilizată. Asemănător, mesajul de răspuns va conńine: - versiunea HTTP; - un cod care indică dacă cererea a fost(sau nu) rezolvată cu succes; - un text care conńine semantica răspunsului.

23 Conexiunea TCP. Versiunea originală (HTTP 1.0) stabilea o conexiune separată pentru fiecare unitate de date regăsită pe un server. Acesta era un mecanism ineficient: de fiecare dată când un acelaşi client şi acelaşi server voiau să primească /transmită o altă unitate de date, trebuia stabilită o nouă conexiune, cu eforturile de rigoare. S SoluŃia pe care au implementat-o versiunile următoare, este că un server va închide o sesiune cu un client numai dacă întrun interval de timp el nu a mai primit nici o cerere din partea clientului. Păstrarea în memorie a unor conexiuni recente reprezintă o altă metodă prin care se realizează îmbunătăńirea activităńii la nivelul clientului. Pentru a nu se păstra conexiuni în memorie care nu sunt folosite, fiecare legătură are alocat un anumit timp de viańă, după expirarea căruia ele sunt şterse din memorie.

2. Setări configurare acces la o cameră web conectată într-un router ZTE H218N sau H298N

2. Setări configurare acces la o cameră web conectată într-un router ZTE H218N sau H298N Pentru a putea vizualiza imaginile unei camere web IP conectată într-un router ZTE H218N sau H298N, este necesară activarea serviciului Dinamic DNS oferit de RCS&RDS, precum și efectuarea unor setări pe

More information

Metrici LPR interfatare cu Barix Barionet 50 -

Metrici LPR interfatare cu Barix Barionet 50 - Metrici LPR interfatare cu Barix Barionet 50 - Barionet 50 este un lan controller produs de Barix, care poate fi folosit in combinatie cu Metrici LPR, pentru a deschide bariera atunci cand un numar de

More information

Versionare - GIT ALIN ZAMFIROIU

Versionare - GIT ALIN ZAMFIROIU Versionare - GIT ALIN ZAMFIROIU Controlul versiunilor - necesitate Caracterul colaborativ al proiectelor; Backup pentru codul scris Istoricul modificarilor Terminologie și concepte VCS Version Control

More information

Semnale şi sisteme. Facultatea de Electronică şi Telecomunicaţii Departamentul de Comunicaţii (TC)

Semnale şi sisteme. Facultatea de Electronică şi Telecomunicaţii Departamentul de Comunicaţii (TC) Semnale şi sisteme Facultatea de Electronică şi Telecomunicaţii Departamentul de Comunicaţii (TC) http://shannon.etc.upt.ro/teaching/ssist/ 1 OBIECTIVELE CURSULUI Disciplina îşi propune să familiarizeze

More information

Titlul lucrării propuse pentru participarea la concursul pe tema securității informatice

Titlul lucrării propuse pentru participarea la concursul pe tema securității informatice Titlul lucrării propuse pentru participarea la concursul pe tema securității informatice "Îmbunătăţirea proceselor şi activităţilor educaţionale în cadrul programelor de licenţă şi masterat în domeniul

More information

Ghid identificare versiune AWP, instalare AWP şi verificare importare certificat în Store-ul de Windows

Ghid identificare versiune AWP, instalare AWP şi verificare importare certificat în Store-ul de Windows Ghid identificare versiune AWP, instalare AWP 4.5.4 şi verificare importare certificat în Store-ul de Windows Data: 28.11.14 Versiune: V1.1 Nume fişiser: Ghid identificare versiune AWP, instalare AWP 4-5-4

More information

Internet-ul a apărut în 1960 când, în SUA, Ministerul Apărării a creat Agenţia pentru proiecte de Cercetare Avansată (ARPA), care are ca obiectiv

Internet-ul a apărut în 1960 când, în SUA, Ministerul Apărării a creat Agenţia pentru proiecte de Cercetare Avansată (ARPA), care are ca obiectiv Internet-ul a apărut în 1960 când, în SUA, Ministerul Apărării a creat Agenţia pentru proiecte de Cercetare Avansată (ARPA), care are ca obiectiv dezvoltarea unei reţele de comunicaţii care să poată asigura

More information

Textul si imaginile din acest document sunt licentiate. Codul sursa din acest document este licentiat. Attribution-NonCommercial-NoDerivs CC BY-NC-ND

Textul si imaginile din acest document sunt licentiate. Codul sursa din acest document este licentiat. Attribution-NonCommercial-NoDerivs CC BY-NC-ND Textul si imaginile din acest document sunt licentiate Attribution-NonCommercial-NoDerivs CC BY-NC-ND Codul sursa din acest document este licentiat Public-Domain Esti liber sa distribui acest document

More information

Procesarea Imaginilor

Procesarea Imaginilor Procesarea Imaginilor Curs 11 Extragerea informańiei 3D prin stereoviziune Principiile Stereoviziunii Pentru observarea lumii reale avem nevoie de informańie 3D Într-o imagine avem doar două dimensiuni

More information

MS POWER POINT. s.l.dr.ing.ciprian-bogdan Chirila

MS POWER POINT. s.l.dr.ing.ciprian-bogdan Chirila MS POWER POINT s.l.dr.ing.ciprian-bogdan Chirila chirila@cs.upt.ro http://www.cs.upt.ro/~chirila Pornire PowerPoint Pentru accesarea programului PowerPoint se parcurg următorii paşi: Clic pe butonul de

More information

2. Setări configurare acces la o cameră web conectată într-un echipament HG8121H cu funcție activă de router

2. Setări configurare acces la o cameră web conectată într-un echipament HG8121H cu funcție activă de router Pentru a putea vizualiza imaginile unei camere web IP conectată într-un echipament Huawei HG8121H, este necesară activarea serviciului Dinamic DNS oferit de RCS&RDS, precum și efectuarea unor setări pe

More information

ARBORI AVL. (denumiti dupa Adelson-Velskii si Landis, 1962)

ARBORI AVL. (denumiti dupa Adelson-Velskii si Landis, 1962) ARBORI AVL (denumiti dupa Adelson-Velskii si Landis, 1962) Georgy Maximovich Adelson-Velsky (Russian: Гео ргий Макси мович Адельсо н- Ве льский; name is sometimes transliterated as Georgii Adelson-Velskii)

More information

Reflexia şi refracţia luminii. Aplicaţii. Valerica Baban

Reflexia şi refracţia luminii. Aplicaţii. Valerica Baban Reflexia şi refracţia luminii. Aplicaţii. Sumar 1. Indicele de refracţie al unui mediu 2. Reflexia şi refracţia luminii. Legi. 3. Reflexia totală 4. Oglinda plană 5. Reflexia şi refracţia luminii în natură

More information

Mecanismul de decontare a cererilor de plata

Mecanismul de decontare a cererilor de plata Mecanismul de decontare a cererilor de plata Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice (POS CCE) Ministerul Fondurilor Europene - Iunie - iulie

More information

Lucrarea nr. 7. Configurarea reţelelor în Linux

Lucrarea nr. 7. Configurarea reţelelor în Linux Lucrarea nr. 7 Configurarea reţelelor în Linux Scopul acestei lucrări este înţelegerea modului de configurare a reţelelor în sistemul de operare Linux precum şi înţelegerea funcţionării protocoalelor de

More information

Update firmware aparat foto

Update firmware aparat foto Update firmware aparat foto Mulţumim că aţi ales un produs Nikon. Acest ghid descrie cum să efectuaţi acest update de firmware. Dacă nu aveţi încredere că puteţi realiza acest update cu succes, acesta

More information

GHID DE TERMENI MEDIA

GHID DE TERMENI MEDIA GHID DE TERMENI MEDIA Definitii si explicatii 1. Target Group si Universe Target Group - grupul demografic care a fost identificat ca fiind grupul cheie de consumatori ai unui brand. Toate activitatile

More information

Structura și Organizarea Calculatoarelor. Titular: BĂRBULESCU Lucian-Florentin

Structura și Organizarea Calculatoarelor. Titular: BĂRBULESCU Lucian-Florentin Structura și Organizarea Calculatoarelor Titular: BĂRBULESCU Lucian-Florentin Chapter 3 ADUNAREA ȘI SCĂDEREA NUMERELOR BINARE CU SEMN CONȚINUT Adunarea FXP în cod direct Sumator FXP în cod direct Scăderea

More information

2.3 PROTOCOLUL DE MESAJE DE CONTROL PENTRU INTERNET (ICMP)

2.3 PROTOCOLUL DE MESAJE DE CONTROL PENTRU INTERNET (ICMP) 2.3 PROTOCOLUL DE MESAJE DE CONTROL PENTRU INTERNET (ICMP) Protocolul IP = fără conexiune se utilizează un mecanism (protocol) care permite oricărui ruter să semnaleze sistemului sursă o situaţie anormală

More information

La fereastra de autentificare trebuie executati urmatorii pasi: 1. Introduceti urmatoarele date: Utilizator: - <numarul dvs de carnet> (ex: "9",

La fereastra de autentificare trebuie executati urmatorii pasi: 1. Introduceti urmatoarele date: Utilizator: - <numarul dvs de carnet> (ex: 9, La fereastra de autentificare trebuie executati urmatorii pasi: 1. Introduceti urmatoarele date: Utilizator: - (ex: "9", "125", 1573" - se va scrie fara ghilimele) Parola: -

More information

Laborator APC - 2. Sistemul DNS

Laborator APC - 2. Sistemul DNS Laborator APC - 2 Sistemul DNS Protocoalele de nivel aplicație folosesc diverse scheme de adresare, adaptate aplicațiilor pentru care au fost proiectate. De exemplu, un URL (Unique Resource Locator), identifică

More information

3. CLOUD COMPUTING Sisteme de calcul distribuite

3. CLOUD COMPUTING Sisteme de calcul distribuite 3. CLOUD COMPUTING Cloud Computing (CC) calcul în nori, în traducere mot a mot, sau, mai corect, calcul în Internet este un concept aflat în directă legătură cu transformările către se produc în domeniu

More information

Itemi Sisteme de Operare

Itemi Sisteme de Operare Itemi Sisteme de Operare 1. Pentru a muta un dosar (folder) de pe partiţia C: pe partiţia D: folosim: a. New Folder b. Ctrl + C din bara de instrumente şi Copy; c. Ctrl + X şi Ctrl + V; d. Edit Paste;

More information

Ce pot face pe hi5? Organizare si facilitati. Pagina de Home

Ce pot face pe hi5? Organizare si facilitati. Pagina de Home Ce este Hi5!? hi5 este un website social care, în decursul anului 2007, a fost unul din cele 25 cele mai vizitate site-uri de pe Internet. Compania a fost fondată în 2003 iar pana in anul 2007 a ajuns

More information

Nume şi Apelativ prenume Adresa Număr telefon Tip cont Dobânda Monetar iniţial final

Nume şi Apelativ prenume Adresa Număr telefon  Tip cont Dobânda Monetar iniţial final Enunt si descriere aplicatie. Se presupune ca o organizatie (firma, banca, etc.) trebuie sa trimita scrisori prin posta unui numar (n=500, 900,...) foarte mare de clienti pe care sa -i informeze cu diverse

More information

4. Asignarea adreselor IP

4. Asignarea adreselor IP 4. Asignarea adreselor IP Scopul acestei lucrări este să familiarizeze studenţii cu noțiunea de adresă IP, clase de adrese IP, mască de reţea, adresă IP de rețea, adresă IP de broadcast, metode de alocare

More information

INFORMAȚII DESPRE PRODUS. FLEXIMARK Stainless steel FCC. Informații Included in FLEXIMARK sample bag (article no. M )

INFORMAȚII DESPRE PRODUS. FLEXIMARK Stainless steel FCC. Informații Included in FLEXIMARK sample bag (article no. M ) FLEXIMARK FCC din oțel inoxidabil este un sistem de marcare personalizată în relief pentru cabluri și componente, pentru medii dure, fiind rezistent la acizi și la coroziune. Informații Included in FLEXIMARK

More information

Subiecte Clasa a VI-a

Subiecte Clasa a VI-a (40 de intrebari) Puteti folosi spatiile goale ca ciorna. Nu este de ajuns sa alegeti raspunsul corect pe brosura de subiecte, ele trebuie completate pe foaia de raspuns in dreptul numarului intrebarii

More information

Olimpiad«Estonia, 2003

Olimpiad«Estonia, 2003 Problema s«pt«m nii 128 a) Dintr-o tabl«p«trat«(2n + 1) (2n + 1) se ndep«rteaz«p«tr«telul din centru. Pentru ce valori ale lui n se poate pava suprafata r«mas«cu dale L precum cele din figura de mai jos?

More information

Arbori. Figura 1. struct ANOD { int val; ANOD* st; ANOD* dr; }; #include <stdio.h> #include <conio.h> struct ANOD { int val; ANOD* st; ANOD* dr; }

Arbori. Figura 1. struct ANOD { int val; ANOD* st; ANOD* dr; }; #include <stdio.h> #include <conio.h> struct ANOD { int val; ANOD* st; ANOD* dr; } Arbori Arborii, ca şi listele, sunt structuri dinamice. Elementele structurale ale unui arbore sunt noduri şi arce orientate care unesc nodurile. Deci, în fond, un arbore este un graf orientat degenerat.

More information

Modalitǎţi de clasificare a datelor cantitative

Modalitǎţi de clasificare a datelor cantitative Modalitǎţi de clasificare a datelor cantitative Modul de stabilire a claselor determinarea pragurilor minime şi maxime ale fiecǎrei clase - determinǎ modul în care sunt atribuite valorile fiecǎrei clase

More information

Documentaţie Tehnică

Documentaţie Tehnică Documentaţie Tehnică Verificare TVA API Ultima actualizare: 27 Aprilie 2018 www.verificaretva.ro 021-310.67.91 / 92 info@verificaretva.ro Cuprins 1. Cum funcţionează?... 3 2. Fluxul de date... 3 3. Metoda

More information

Lucrul în reţea - DNS (Domain Name System)

Lucrul în reţea - DNS (Domain Name System) System i Lucrul în reţea - DNS (Domain Name System) Versiunea 6 Ediţia 1 System i Lucrul în reţea - DNS (Domain Name System) Versiunea 6 Ediţia 1 Notă Înainte de a folosi aceste informaţii şi produsul

More information

MANAGEMENTUL CALITĂȚII - MC. Proiect 5 Procedura documentată pentru procesul ales

MANAGEMENTUL CALITĂȚII - MC. Proiect 5 Procedura documentată pentru procesul ales MANAGEMENTUL CALITĂȚII - MC Proiect 5 Procedura documentată pentru procesul ales CUPRINS Procedura documentată Generalități Exemple de proceduri documentate Alegerea procesului pentru realizarea procedurii

More information

Universitatea George Bariţiu, Braşov

Universitatea George Bariţiu, Braşov LUCRUL CU BAZE DE DATE ÎN JAVA Lect.univ.dr.ing. IOAN-GHEORGHE RAŢIU Lect.univ. NICOLETA DAVID Universitatea George Bariţiu, Braşov Rezumat O bază de date reprezintă o modalitate de stocare a unor informaţii

More information

COMUNICAȚII INFORMATIZARE

COMUNICAȚII INFORMATIZARE COMUNICAȚII INFORMATIZARE 120 Migrare servicii telefonie la Vodafone S-a asigurat suportul tehnic și s-a colaborat cu echipele Vodafone la portarea numerelor UPT și migrarea infrastructuri: 1200 linii

More information

Mai bine. Pentru c putem.

Mai bine. Pentru c putem. 1 CUPRINS: 1. SUMAR APLICAŢIE...... 3 1.1 Introducere... 3 1.2 Tipul de aplicaţie... 3 2. SPECIFICAŢII FUNCŢIONALE... 3 3. INSTALARE... 3 3.1 Introducere... 3 3.2 Ce trebuie să verificaţi înainte de a

More information

Aspecte controversate în Procedura Insolvenţei şi posibile soluţii

Aspecte controversate în Procedura Insolvenţei şi posibile soluţii www.pwc.com/ro Aspecte controversate în Procedura Insolvenţei şi posibile soluţii 1 Perioada de observaţie - Vânzarea de stocuri aduse în garanţie, în cursul normal al activității - Tratamentul leasingului

More information

Retele de calculatoare si internet. Serviciul director ACTIVE DIRECTORY

Retele de calculatoare si internet. Serviciul director ACTIVE DIRECTORY Universitatea Politehnica Bucureşti Facultatea Electronică,Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei Retele de calculatoare si internet Serviciul director ACTIVE DIRECTORY Toader Bogdan Master IISC, anul

More information

1. Internet: definiţie, servicii, istoric

1. Internet: definiţie, servicii, istoric 1. Internet: definiţie, servicii, istoric Rezumat: în acest capitol veţi învăţa ce este Internetul, care sunt principalele servicii oferite de acesta şi câteva momente din scurta lui istorie. Tot aici

More information

LUMINIłA SCRIPCARIU ION BOGDAN ŞTEFAN VICTOR NICOLAESCU CRISTINA GABRIELA GHEORGHE LIANA NICOLAESCU. SECURITATEA REłELELOR DE COMUNICAłII

LUMINIłA SCRIPCARIU ION BOGDAN ŞTEFAN VICTOR NICOLAESCU CRISTINA GABRIELA GHEORGHE LIANA NICOLAESCU. SECURITATEA REłELELOR DE COMUNICAłII LUMINIłA SCRIPCARIU ION BOGDAN ŞTEFAN VICTOR NICOLAESCU CRISTINA GABRIELA GHEORGHE LIANA NICOLAESCU SECURITATEA REłELELOR DE COMUNICAłII CASA DE EDITURĂ VENUS IAŞI 2008 L. Scripcariu, I. Bogdan, Ş.V. Nicolaescu,

More information

Excel Advanced. Curriculum. Școala Informală de IT. Educație Informală S.A.

Excel Advanced. Curriculum. Școala Informală de IT. Educație Informală S.A. Excel Advanced Curriculum Școala Informală de IT Tel: +4.0744.679.530 Web: www.scoalainformala.ro / www.informalschool.com E-mail: info@scoalainformala.ro Cuprins 1. Funcții Excel pentru avansați 2. Alte

More information

REVISTA NAŢIONALĂ DE INFORMATICĂ APLICATĂ INFO-PRACTIC

REVISTA NAŢIONALĂ DE INFORMATICĂ APLICATĂ INFO-PRACTIC REVISTA NAŢIONALĂ DE INFORMATICĂ APLICATĂ INFO-PRACTIC Anul II Nr. 7 aprilie 2013 ISSN 2285 6560 Referent ştiinţific Lector univ. dr. Claudiu Ionuţ Popîrlan Facultatea de Ştiinţe Exacte Universitatea din

More information

Sisteme distribuite teorie 5. Semantica esecurilor în RPC. Comunicatie în grup

Sisteme distribuite teorie 5. Semantica esecurilor în RPC. Comunicatie în grup Sisteme distribuite teorie 5. Semantica esecurilor în RPC. Comunicatie în grup Esecuri în comunicare pierderea de mesaje căderea unui proces 1. Pierderea mesajului cerere 2. Pirederea mejajului răspuns

More information

D în această ordine a.î. AB 4 cm, AC 10 cm, BD 15cm

D în această ordine a.î. AB 4 cm, AC 10 cm, BD 15cm Preparatory Problems 1Se dau punctele coliniare A, B, C, D în această ordine aî AB 4 cm, AC cm, BD 15cm a) calculați lungimile segmentelor BC, CD, AD b) determinați distanța dintre mijloacele segmentelor

More information

9. Memoria. Procesorul are o memorie cu o arhitectură pe două niveluri pentru memoria de program și de date.

9. Memoria. Procesorul are o memorie cu o arhitectură pe două niveluri pentru memoria de program și de date. 9. Memoria Procesorul are o memorie cu o arhitectură pe două niveluri pentru memoria de program și de date. Primul nivel conține memorie de program cache (L1P) și memorie de date cache (L1D). Al doilea

More information

Ghid pentru configurarea şi utilizarea aplicaţiei clicksign Demo

Ghid pentru configurarea şi utilizarea aplicaţiei clicksign Demo Ghid pentru configurarea şi utilizarea aplicaţiei clicksign Demo 2.6.9.223 Cuprins 1 Cadru general...2 2 Obţinerea unui certificat digital...3 3 Configurarea aplicaţiei clicksign...5 4 Utilizarea aplicaţiei

More information

Auditul financiar la IMM-uri: de la limitare la oportunitate

Auditul financiar la IMM-uri: de la limitare la oportunitate Auditul financiar la IMM-uri: de la limitare la oportunitate 3 noiembrie 2017 Clemente Kiss KPMG in Romania Agenda Ce este un audit la un IMM? Comparatie: audit/revizuire/compilare Diferente: audit/revizuire/compilare

More information

Internet si comunicare pentru studiu

Internet si comunicare pentru studiu Internet si comunicare pentru studiu 1. Care este scopul unui certificate digital? A. Să verifice identitatea dumneavoastră B. Să îmbunătăţească capacitatea calculatorului dumneavoastră C. Să verifice

More information

ISBN-13:

ISBN-13: Regresii liniare 2.Liniarizarea expresiilor neliniare (Steven C. Chapra, Applied Numerical Methods with MATLAB for Engineers and Scientists, 3rd ed, ISBN-13:978-0-07-340110-2 ) Există cazuri în care aproximarea

More information

CERERI SELECT PE O TABELA

CERERI SELECT PE O TABELA SQL - 1 CERERI SELECT PE O TABELA 1 STUD MATR NUME AN GRUPA DATAN LOC TUTOR PUNCTAJ CODS ---- ------- -- ------ --------- ---------- ----- ------- ---- 1456 GEORGE 4 1141A 12-MAR-82 BUCURESTI 2890 11 1325

More information

CAIETUL DE SARCINI Organizare evenimente. VS/2014/0442 Euro network supporting innovation for green jobs GREENET

CAIETUL DE SARCINI Organizare evenimente. VS/2014/0442 Euro network supporting innovation for green jobs GREENET CAIETUL DE SARCINI Organizare evenimente VS/2014/0442 Euro network supporting innovation for green jobs GREENET Str. Dem. I. Dobrescu, nr. 2-4, Sector 1, CAIET DE SARCINI Obiectul licitaţiei: Kick off,

More information

Mods euro truck simulator 2 harta romaniei by elyxir. Mods euro truck simulator 2 harta romaniei by elyxir.zip

Mods euro truck simulator 2 harta romaniei by elyxir. Mods euro truck simulator 2 harta romaniei by elyxir.zip Mods euro truck simulator 2 harta romaniei by elyxir Mods euro truck simulator 2 harta romaniei by elyxir.zip 26/07/2015 Download mods euro truck simulator 2 harta Harta Romaniei pentru Euro Truck Simulator

More information

Lucrarea Nr.1. Sisteme de operare. Generalitati

Lucrarea Nr.1. Sisteme de operare. Generalitati Lucrarea Nr.1 Sisteme de operare. Generalitati Scopul lucrarii Lucrarea îsi propune familiarizarea studentilor cu sistemele de operare disponibile în laborator, respectiv acele sisteme de operare cu ajutorul

More information

Reţele de calculatoare

Reţele de calculatoare Reţele de calculatoare #2 Arhitectura reţelelor de calculatoare 2017 Adrian Runceanu www.runceanu.ro/adrian copyright@www.adrian.runceanu.ro Curs 2 Arhitectura reţelelor de calculatoare 27.02.2017 Reţele

More information

Reţele de calculatoare

Reţele de calculatoare Universitatea Constatin Brâncuşi din Târgu-Jiu Facultatea de Inginerie Departamentul de Automatică, Energie şi Mediu Reţele de calculatoare Lector dr. Adrian Runceanu An universitar 2013-2014 Curs 1 Noţiuni

More information

Propuneri pentru teme de licență

Propuneri pentru teme de licență Propuneri pentru teme de licență Departament Automatizări Eaton România Instalație de pompare cu rotire în funcție de timpul de funcționare Tablou electric cu 1 pompă pilot + 3 pompe mari, cu rotirea lor

More information

INSTRUMENTE DE MARKETING ÎN PRACTICĂ:

INSTRUMENTE DE MARKETING ÎN PRACTICĂ: INSTRUMENTE DE MARKETING ÎN PRACTICĂ: Marketing prin Google CUM VĂ AJUTĂ ACEST CURS? Este un curs util tuturor celor implicați în coordonarea sau dezvoltarea de campanii de marketingși comunicare online.

More information

Managementul referinţelor cu

Managementul referinţelor cu TUTORIALE DE CULTURA INFORMAŢIEI Citarea surselor de informare cu instrumente software Managementul referinţelor cu Bibliotecar Lenuţa Ursachi PE SCURT Este gratuit Poţi adăuga fişiere PDF Poţi organiza,

More information

R O M Â N I A CURTEA CONSTITUŢIONALĂ

R O M Â N I A CURTEA CONSTITUŢIONALĂ R O M Â N I A CURTEA CONSTITUŢIONALĂ Palatul Parlamentului Calea 13 Septembrie nr. 2, Intrarea B1, Sectorul 5, 050725 Bucureşti, România Telefon: (+40-21) 312 34 84; 335 62 09 Fax: (+40-21) 312 43 59;

More information

TCP (Transmission Control Protocol)

TCP (Transmission Control Protocol) Universitatea Politehnică București Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației TCP (Transmission Control Protocol) Temă Rețele de Calculatoare Studenți: MAVRU Anca Grupa: 442A

More information

Class D Power Amplifiers

Class D Power Amplifiers Class D Power Amplifiers A Class D amplifier is a switching amplifier based on pulse-width modulation (PWM) techniques Purpose: high efficiency, 80% - 95%. The reduction of the power dissipated by the

More information

Printesa fluture. Мобильный портал WAP версия: wap.altmaster.ru

Printesa fluture. Мобильный портал WAP версия: wap.altmaster.ru Мобильный портал WAP версия: wap.altmaster.ru Printesa fluture Love, romance and to repent of love. in romana comy90. Formular de noastre aici! Reduceri de pret la stickere pana la 70%. Stickerul Decorativ,

More information

Laborator 1. Programare declarativă. Programare logică. Prolog. SWI-Prolog

Laborator 1. Programare declarativă. Programare logică. Prolog. SWI-Prolog Laborator 1 Programare declarativă O paradigmă de programare în care controlul fluxului de execuție este lăsat la latitudinea implementării limbajului, spre deosebire de programarea imperativă în care

More information

SISTEME DE OPERARE ÎN REŢEA. Material de predare I. Familia Microsoft Windows Server

SISTEME DE OPERARE ÎN REŢEA. Material de predare I. Familia Microsoft Windows Server SISTEME DE OPERARE ÎN REŢEA Material de predare I Familia Microsoft Windows Server Domeniul: Informatică Calificarea: Tehnician infrastructură reţele de telecomunicaţii Nivel 3 avansat 2009 AUTOR: IORDACHE

More information

Baze de date distribuite și mobile

Baze de date distribuite și mobile Universitatea Constantin Brâncuşi din Târgu-Jiu Facultatea de Inginerie Departamentul de Automatică, Energie şi Mediu Baze de date distribuite și mobile Lect.dr. Adrian Runceanu Curs 3 Model fizic şi model

More information

The First TST for the JBMO Satu Mare, April 6, 2018

The First TST for the JBMO Satu Mare, April 6, 2018 The First TST for the JBMO Satu Mare, April 6, 08 Problem. Prove that the equation x +y +z = x+y +z + has no rational solutions. Solution. The equation can be written equivalently (x ) + (y ) + (z ) =

More information

Grafuri bipartite. Lecție de probă, informatică clasa a XI-a. Mihai Bărbulescu Facultatea de Automatică și Calculatoare, UPB

Grafuri bipartite. Lecție de probă, informatică clasa a XI-a. Mihai Bărbulescu Facultatea de Automatică și Calculatoare, UPB Grafuri bipartite Lecție de probă, informatică clasa a XI-a Mihai Bărbulescu b12mihai@gmail.com Facultatea de Automatică și Calculatoare, UPB Colegiul Național de Informatică Tudor Vianu București 27 februarie

More information

Contact Center, un serviciu cri/c!

Contact Center, un serviciu cri/c! Contact Center, un serviciu cri/c! CASE STUDY: Apa Nova Cisco Unified Contact Center Enterprise Agenda Prezentării Ø Perspec/va de business Ø Despre noi Ø Cerinţe de business Ø Opţiunea Apa Nova Ø Beneficii

More information

Introducere în securitatea rețelelor

Introducere în securitatea rețelelor Centru de formare și analiză în ingineria riscurilor (CeFAIR) Introducere în securitatea rețelelor Lect. Dr. M. Apetrii 1 Tehnici de bază care asigură securitatea informaţiei în internet şi intranet Datorită

More information

Candlesticks. 14 Martie Lector : Alexandru Preda, CFTe

Candlesticks. 14 Martie Lector : Alexandru Preda, CFTe Candlesticks 14 Martie 2013 Lector : Alexandru Preda, CFTe Istorie Munehisa Homma - (1724-1803) Ojima Rice Market in Osaka 1710 devine si piata futures Parintele candlesticks Samurai In 1755 a scris The

More information

The driving force for your business.

The driving force for your business. Performanţă garantată The driving force for your business. Aveţi încredere în cea mai extinsă reţea de transport pentru livrarea mărfurilor în regim de grupaj. Din România către Spania în doar 5 zile!

More information

Capitolul IV Utilizarea bazelor de date în Internet

Capitolul IV Utilizarea bazelor de date în Internet Capitolul IV Utilizarea bazelor de date în Internet 4.1 Pagini Web dinamice 4.1.1. Pagini dinamice vs. Pagini statice Paginile Web dinamice sunt folosite atunci când se doreşte modificarea dinamică, a

More information

Platformă de e-learning și curriculă e-content pentru învățământul superior tehnic

Platformă de e-learning și curriculă e-content pentru învățământul superior tehnic Platformă de e-learning și curriculă e-content pentru învățământul superior tehnic Proiect nr. 154/323 cod SMIS 4428 cofinanțat de prin Fondul European de Dezvoltare Regională Investiții pentru viitorul

More information

Calculatoare Numerice II Interfaţarea unui dispozitiv de teleghidare radio cu portul paralel (MGSH Machine Guidance SHell) -proiect-

Calculatoare Numerice II Interfaţarea unui dispozitiv de teleghidare radio cu portul paralel (MGSH Machine Guidance SHell) -proiect- Universitatea Politehnica Bucureşti Facultatea de Automaticăşi Calculatoare Calculatoare Numerice II Interfaţarea unui dispozitiv de teleghidare radio cu portul paralel (MGSH Machine Guidance SHell) -proiect-

More information

Internet. 2. Care dintre următoarele este utilizat de browserele Web pentru a găsi site-uri web de pe Internet a. SMS b. VoIP c. ISP d.

Internet. 2. Care dintre următoarele este utilizat de browserele Web pentru a găsi site-uri web de pe Internet a. SMS b. VoIP c. ISP d. Internet 1. Care dintre următoarele este un format de feed (stream) folosit pentru publicarea de conţinut actualizat frecvent, cum ar fi titluri de ştiri sau podcast-uri? a. Really Simple Service (RSS)

More information

REŢELE DE CALCULATOARE

REŢELE DE CALCULATOARE REŢELE DE CALCULATOARE I. Componente backplane-generalităţi - backplane: placă de circuite care conţine socluri pentru cardurile suplimentare; - placa de reţea ( NIC ): placă inserată în calculator prin

More information

Multicore Multiprocesoare Cluster-e

Multicore Multiprocesoare Cluster-e Multicore Multiprocesoare Cluster-e O mare perioadă de timp, creearea de calculatoare puternice conectarea mai multor calculatoare de putere mică. Trebuie creat software care să știe să lucreze cu un număr

More information

EN teava vopsita cu capete canelate tip VICTAULIC

EN teava vopsita cu capete canelate tip VICTAULIC ArcelorMittal Tubular Products Iasi SA EN 10217-1 teava vopsita cu capete canelate tip VICTAULIC Page 1 ( 4 ) 1. Scop Documentul specifica cerintele tehnice de livrare pentru tevi EN 10217-1 cu capete

More information

Problema limitarii spatiului de adrese. - Dirijarea fara clase intre domenii(cidr- Classless Inter Domain Routing) - Protocolul IPv6

Problema limitarii spatiului de adrese. - Dirijarea fara clase intre domenii(cidr- Classless Inter Domain Routing) - Protocolul IPv6 Problema limitarii spatiului de adrese - Dirijarea fara clase intre domenii(cidr- Classless Inter Domain Routing) - Protocolul IPv6 Protocolul CIDR Epuizarea spatiului de adrese. Organizarea spatiului

More information

Cristina ENULESCU * ABSTRACT

Cristina ENULESCU * ABSTRACT Cristina ENULESCU * REZUMAT un interval de doi ani un buletin statistic privind cele mai importante aspecte ale locuirii, în statele perioada 1995-2004, de la 22,68 milioane persoane la 21,67 milioane.

More information

Ierarhia memoriilor Tipuri de memorii Memorii semiconductoare Memoria cu unități multiple. Memoria cache Memoria virtuală

Ierarhia memoriilor Tipuri de memorii Memorii semiconductoare Memoria cu unități multiple. Memoria cache Memoria virtuală Ierarhia memoriilor Tipuri de memorii Memorii semiconductoare Memoria cu unități multiple Memoria cache Memoria virtuală 1 Memorii RAM: datele sunt identificate cu ajutorul unor adrese unice Memorii asociative:

More information

Aplicații facebook. prin care utilizatorii pot trimite diferite mesaje celorlalți utilizatori.

Aplicații facebook. prin care utilizatorii pot trimite diferite mesaje celorlalți utilizatori. În acest moment facebook este una dintre cele mai răspândite rețele sociale din lume. În mai 2007 facebook a lansat o platformă care interacționează cu celelalte pagini web. În același sens s-au lansat

More information

Tema 1 - Transferuri de date DMA intr-o arhitectura de tip Cell

Tema 1 - Transferuri de date DMA intr-o arhitectura de tip Cell Tema 1 - Transferuri de date DMA intr-o arhitectura de tip Cell Termen de trimitere a temei: Luni, 31 martie 2008, ora 23:55 1. Specificatii functionale O arhitectura de tip Cell consta din urmatoarele

More information

Dispozitive Electronice şi Electronică Analogică Suport curs 02 Metode de analiză a circuitelor electrice. Divizoare rezistive.

Dispozitive Electronice şi Electronică Analogică Suport curs 02 Metode de analiză a circuitelor electrice. Divizoare rezistive. . egimul de curent continuu de funcţionare al sistemelor electronice În acest regim de funcţionare, valorile mărimilor electrice ale sistemului electronic sunt constante în timp. Aşadar, funcţionarea sistemului

More information

Manual Limba Romana Clasa 5 Editura Humanitas File Type

Manual Limba Romana Clasa 5 Editura Humanitas File Type Manual Limba Romana Clasa 5 Editura Humanitas File Type We have made it easy for you to find a PDF Ebooks without any digging. And by having access to our ebooks online or by storing it on your computer,

More information

Noi tehnologii de comunicatie WAN: Frame Relay

Noi tehnologii de comunicatie WAN: Frame Relay Revista Informatica Economica, nr. 1 (17)/2001 119 Noi tehnologii de comunicatie WAN: Frame Relay Lect.dr. Razvan ZOTA Catedra de Informatica Economica, A.S.E. Bucuresti În ultimii ani, în domeniul retelelor

More information

Behavioral design patterns (comportamentale) ALIN ZAMFIROIU

Behavioral design patterns (comportamentale) ALIN ZAMFIROIU Behavioral design patterns (comportamentale) ALIN ZAMFIROIU Behavioral design patterns Furnizează soluții pentru o mai bună interacțiune între obiecte și clase. Aceste design pattern-uri controlează relațiile

More information

Updating the Nomographical Diagrams for Dimensioning the Concrete Slabs

Updating the Nomographical Diagrams for Dimensioning the Concrete Slabs Acta Technica Napocensis: Civil Engineering & Architecture Vol. 57, No. 1 (2014) Journal homepage: http://constructii.utcluj.ro/actacivileng Updating the Nomographical Diagrams for Dimensioning the Concrete

More information

Pornire rapidă. NETGEAR Trek N300 Router de călătorie şi extensor rază de acţiune. Model PR2000 NETGEAR LAN. Power. WiFi USB USB. Reset Internet/LAN

Pornire rapidă. NETGEAR Trek N300 Router de călătorie şi extensor rază de acţiune. Model PR2000 NETGEAR LAN. Power. WiFi USB USB. Reset Internet/LAN Pornire rapidă NETGEAR Trek N300 Router de călătorie şi extensor rază de acţiune Model PR2000 NETGEAR Reset Internet/LAN LAN USB WiFi Internet Power USB Proceduri preliminarii Vă mulţumim pentru achiziţionarea

More information

Time Management Manual de utilizare pentruutilizatorul de tip Manager

Time Management Manual de utilizare pentruutilizatorul de tip Manager Time Management Manual de utilizare pentruutilizatorul de tip Manager Acest document si produsul software Time Management sunt proprietatea firmei NEXUS ROMSYSTEM S.R.L. Reproducerea sau distributia fara

More information

MODULUL 6 INTERNET ŞI POŞTĂ ELECTRONICĂ CURSUL UTILIZAREA CALCULATORULUI PERSONAL; APLICAREA TIC ÎN ŞCOALĂ ŞI AFACERI

MODULUL 6 INTERNET ŞI POŞTĂ ELECTRONICĂ CURSUL UTILIZAREA CALCULATORULUI PERSONAL; APLICAREA TIC ÎN ŞCOALĂ ŞI AFACERI MODULUL 6 INTERNET ŞI POŞTĂ ELECTRONICĂ CURSUL UTILIZAREA CALCULATORULUI PERSONAL; APLICAREA TIC ÎN ŞCOALĂ ŞI AFACERI Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, 241 Obiectivele acestui modul

More information

PROIECT. La Baze de date. Evidența activității pentru o firmă IT. Îndrumător: ș. l. dr. ing. Mirela Danubianu. Efectuat de: Grigoriev Sergiu gr.

PROIECT. La Baze de date. Evidența activității pentru o firmă IT. Îndrumător: ș. l. dr. ing. Mirela Danubianu. Efectuat de: Grigoriev Sergiu gr. PROIECT La Baze de date Evidența activității pentru o firmă IT Îndrumător: ș. l. dr. ing. Mirela Danubianu Efectuat de: Grigoriev Sergiu gr. 1131B Suceava 2011 Cuprins 1. DESCRIERE 3 2. MODELAREA CONCEPTUALĂ

More information

ANTICOLLISION ALGORITHM FOR V2V AUTONOMUOS AGRICULTURAL MACHINES ALGORITM ANTICOLIZIUNE PENTRU MASINI AGRICOLE AUTONOME TIP V2V (VEHICLE-TO-VEHICLE)

ANTICOLLISION ALGORITHM FOR V2V AUTONOMUOS AGRICULTURAL MACHINES ALGORITM ANTICOLIZIUNE PENTRU MASINI AGRICOLE AUTONOME TIP V2V (VEHICLE-TO-VEHICLE) ANTICOLLISION ALGORITHM FOR VV AUTONOMUOS AGRICULTURAL MACHINES ALGORITM ANTICOLIZIUNE PENTRU MASINI AGRICOLE AUTONOME TIP VV (VEHICLE-TO-VEHICLE) 457 Florin MARIAŞIU*, T. EAC* *The Technical University

More information

manivelă blocare a oglinzii ajustare înclinare

manivelă blocare a oglinzii ajustare înclinare Twister MAXVIEW Twister impresionează prin designul său aerodinamic și înălțime de construcție redusă. Oglinda mai mare a îmbunătăți gama considerabil. MaxView Twister este o antenă de satelit mecanică,

More information

Business Process Modeling Notation (BPMN)

Business Process Modeling Notation (BPMN) Business Process Modeling Notation (BPMN) IonuŃ Apetrei Master ISS,an:I Prezentare sustinuta in cadrul Cercului de cercetare BPM Facultatea de Informatica, Univ. Al.I.Cuza Iasi http://profs.info.uaic.ro/~alaiba/cercbpm

More information

Reţele de calculatoare

Reţele de calculatoare Reţele de calculatoare 1. Reţele locale... 2 1.1 Topologia reţelelor... 2 1.2 Arhitectura reţelelor... 3 1.3 Echipamente de comunicaţie... 3 1.3.1 Hub-ul... 3 1.3.2 Switch-ul... 4 1.3.3 Router-ul... 4

More information

CERERI SELECT PE MAI MULTE TABELE

CERERI SELECT PE MAI MULTE TABELE SQL - 2 CERERI SELECT PE MAI MULTE TABELE 1 STUD MATR NUME AN GRUPA DATAN LOC TUTOR PUNCTAJ CODS ---- ------- -- ------ --------- ---------- ----- ------- ---- 1456 GEORGE 4 1141A 12-MAR-82 BUCURESTI 2890

More information

Semnare digitală configurări și proceduri de lucru Manual de utilizare

Semnare digitală configurări și proceduri de lucru Manual de utilizare Semnare digitală configurări și proceduri de lucru Manual de utilizare Servicii informatice privind activităţi ale comunităţii portuare Acest document şi informaţiile conţinute în el sunt în proprietatea

More information

INTEROGĂRI ÎN SQL SERVER

INTEROGĂRI ÎN SQL SERVER INTEROGĂRI ÎN SQL SERVER Principala operaţie efectuată într-o bază de date este operaţia de extragere a datelor, care se realizează cu ajutorul unei clauze SELECT. SELECT Clauza SELECT are o sintaxă foarte

More information