Lucrarea 1 Introducere în Linux

Size: px
Start display at page:

Download "Lucrarea 1 Introducere în Linux"

Transcription

1 Lucrarea 1 Introducere în Linux Un calculator pe care rulează un sistem de operare Linux poate fi utilizat de mai mulţi utilizatori simultan, fiind un sistem multi-utilizator. De asemenea, un utilizator poate rula simultan pe un astfel de sistem mai multe programe, Linux fiind şi un sistem multi-proces sau multi-tasking. Scopul unui sistem multi-utilizator este să creeze fiecărui utilizator iluzia că este singurul care utilizează sistemul 1. Pentru aceasta, fiecărui utilizator îi este asignat un cont desemnat printr-un nume. Din motive evidente de securitate, fiecare cont are asociată o parolă. Conectarea la sistem Având în vedere toate cele spuse mai sus, pentru a putea folosi un calculator pe care rulează Linux, mai întâi trebuie începută o sesiune de lucru. Deci, în momentul în care apare un prompt de forma: login as: trebuie să introduce-ţi numele contului, după care vi se va cere să introduceţi şi parola: login as:gigel gigel@hostname's password: Operaţia de introducere a parolei este fără ecou 2, tot din motive de securitate. Dacă fie numele, fie parola sunt incorecte 3 vi se va cere să introduceţi din nou parola, după un mesaj de eroare: login as:gigel gigel@hostname's password: Access denied gigel@hostname's password: Dacă aţi fost însă autentificaţi, sistemul vă va oferi câteva informaţii, precum ar fi data şi ora ultimei conectări, ce fel sistem de operare rulează, după care apărând promptul 1 Cu excepţia comenzilor care îl ajută să vadă cu cine şi în ce fel partajează sistemul. 2 Aceasta însemnând că, indiferent de numărul şi caracterele tastate, pe ecran nu se va vedea nimic. 3 Atenţie! Linux-ul este "case sensitive", făcând distincţie între majuscule şi minuscule.

2 interpretorului de comenzi (sau "shell 4 ") care aşteaptă prima dumneavoastră comandă Linux: gigel@hostname:~$ exit În acest caz, efectul comenzii exit va fi terminarea sesiunii. Obţinerea de informaţii În această secţiune sunt prezentate cele mai importante comenzi, cele care vă permit să obţineţi informaţii detaliate despre o comandă, funcţie sau fişier. O să încep cu comanda care vă permite accesul la manualul online. Pentru aceasta, tastaţi man urmat de numele comenzii. Puteţi de exemplu să încercaţi: $ man man 5 O să aveţi surpriza, poate, să vedeţi că informaţiile pe care le oferă man despre comanda man se întind pe aproape trei pagini. Pentru a ieşi, apăsaţi tasta Q (sau q). Dacă doriţi numai o scurtă descriere a comenzii puteţi folosi comanda $ whatis care caută numai într-o bază de descrieri (whatis database). Acelaşi efect îl are şi man împreuna cu opţiunea f: $ man f whatis În schimb, dacă nu vă aduceţi aminte numele comenzii puteţi să o căutaţi folosind un cuvânt relevant pentru ce ar trebui să efectueze respectiva comandă puteţi folosi man cu opţiunea k sau comanda : $ apropos Un alt mod de a obţine informaţii îl oferă comanda help, care oferă numai informaţii despre comenzile "încapsulate" în shell. Sintaxa acestei comenzi este: help [-s] [şablon ] 6 4 Cel mai probabil, interpretorul este Bourne Again Shell (bash). Alte shell-uri sunt: sh (cunoscut ca Bourne shell), C shell (sau csh), Korn shell (ksh). După cum sugerează şi numele, bash este o reimplementare a lui sh. 5 În continuare, promptul va fi desemnat numai prin $, chiar dacă în realitate nu va fi întotdeauna aşa. Aceasta înseamnă că $ este deja prezent, ne mai fiind nevoie de tastarea lui. 6 Parantezele drepte semnifică faptul că respectivul element de sintaxă este opţional, iar indică faptul că elementul anterior poate fi repetat.

3 Dacă se specifică cel puţin un şablon, comanda help oferă informaţii detaliate despre toate comenzile care se potrivesc şablonului. Opţiunea s limitează volumul de informaţii afişate. Un alt mod în care se pot afla informaţii despre o comandă este folosind-o în mod incorect, de exemplu împreună cu opţiunile xyz: $ comandă -xyz Această combinaţie este puţin probabil să fie validă, aşa că răspunsul poate să fie de forma: comandă: invalid option x Try 'comandă --help' for more information. Obţinerea de informaţii despre utilizatorii conectaţi În caz că aţi uitat deja, sistemul vă poate răspunde cine sunteţi 7. Pentru aceasta trebuie să tastaţi: $ whoami Dacă, din greşeală sau nu, veţi tasta: $ who am i sistemul vă va oferi ceva mai multe informaţii, pe lângă nume spunându-vă ce fel de terminal folosiţi şi, ce-i mai important, de unde şi de când v-aţi conectat. Un alt mod de a afla cine sunteţi vi-l oferă comanda id care vă spune care este ID-ul dumneavoastră precum şi identificatorul de grup. Dacă doriţi să aflaţi împreună cu cine sunteţi conectat la sistem atunci vă recomand comanda: $users Aceasta comandă afişează numele tuturor utilizatorilor conectaţi. Dacă doriţi să aflaţi mai multe informaţii despre aceştia aveţi la dispoziţie comanda: $ who Iar dacă, suplimentar, doriţi să ştiţi ce fac aceştia 8, folosiţi comanda: $ w 7 Cel puţin din punctul lui de vedere. 8 Ţineţi cont tot timpul că şi ceilalţi pot folosi aceste comenzi Şi multe altele.

4 Dacă doriţi să aflaţi care au fost ultimii utilizatori conectaţi, folosiţi comanda: $ last O informaţie pe care nu o puteţi vizualiza, dar pe care o puteţi modifica, este parola. Pentru aceasta aveţi comanda: $ passwd care va cere să introduceţi vechea parola şi de două ori noua parolă. Lucrul cu cataloage 9 şi fişiere Din punctul de vedere al utilizatorului, sistemul de fişiere din Linux are o structură arborescentă, similară cu cea din MS-DOS şi Windows. Rădăcina sistemului este simbolizată prin /. Catalogul rădăcină conţine de obicei numai cataloage, dar celelalte cataloage pot conţine atât cataloage cât şi fişiere. De fapt, în Unix tot ce nu e catalog e fişier, inclusiv tastatura şi ecranul fiind privite ca nişte fişiere, precum şi celelalte dispozitive periferice. Există în rădăcină un număr de cataloage care au un conţinut mai mult sau mai puţin standard: /bin care a fost gândit să conţină toate fişierele executabile în format binar, dar care de cele mai multe ori conţine principalele comenzi ale sistemului, inclusiv interpretorul de comenzi. /dev conţine fişierele prin intermediul cărora sunt accesate perifericele. /etc conţine informaţii administrative ale sistemului. De exemplu, parolele sunt păstrate în fişierul passwd din acest catalog. /home de obicei, acest catalog conţine cataloagele utilizatorilor, inclusiv cataloagele gazdă ale acestora. /lib conţine bibliotecile sistemului permiţându-se astfel partajarea mai uşoară a acestora. /tmp este catalogul folosit pentru crearea de fişiere temporare. /usr iniţial, acest director a fost gândit să conţină toate comenzile legate de utilizator dar acum fiecare dă propria interpretare acestui director. După cum aţi văzut, am prefixat toate numele de cataloage cu /. Atunci când un nume începe cu acest catalog atunci el reprezintă un nume de cale absolut, descrierea căii începând de la rădăcină. Dacă el nu începe cu catalogul rădăcină, atunci este vorba de un nume de cale relativ la catalogul curent. De exemplu, catalogul costel/gigel/test.cpp 10 desemnează fişierul test.cpp din catalogul gigel, aflat în catalogul costel din catalogul curent. Pentru a afla catalogul curent se foloseşte comanda: 9 În continuare termenii catalog şi director vor desemna acelaşi lucru. 10 Separatorul este /, spre deosebire de Windows şi MS DOS unde separatorul este \.

5 $ pwd care va afişa calea absolută a catalogului curent. Iniţial, catalogul curent este cel conţinut în variabila de mediu HOME. Variabilele de mediu pot fi vizualizate folosind comanda: $ env deşi aceasta comandă a fost proiectată pentru a permite rularea unui program într-un mediu diferit. De fapt, valoarea variabilei HOME este setată la conectarea în sistem, pentru fiecare utilizator existând în fişierul /etc/passwd o linie cu următorul format: De exemplu: Unde: cont:x:uid:gid:nume utilizator:home:shell gigel:x:1001:77:gigel Gigi:/home/gigi:/bin/bash primul câmp reprezintă numele contului (sau numele de login). Al doilea câmp semnifică faptul că parola criptată se găseşte într-un fişier ascuns. Al treilea câmp (UID) este identificatorul utilizatorului. Al patrulea câmp (GID) este identificatorul de grup al utilizatorului, utilizatorii fiind împărţiţi în grupuri pentru a uşura administrarea. Al cincilea câmp reprezintă numele (adevărat) al utilizatorului. Al şaselea câmp reprezintă catalogul gazdă al utilizatorului 11. Ultimul câmp reprezintă numele complet al fişierului binar executabil care conţine interpretorul de comenzi care se lansează după conectare. O altă variabilă de mediu importantă este PATH, care conţine lista directoarelor pe care le caută sistemul, în ordine de la stânga la dreapta, pentru a găsi comenzile şi aplicaţiile pe care doriţi să le lansaţi. În momentul în care este găsită prima comandă potrivită căutarea se termină. Această variabilă poate conţine mai multe directoare, separate prin :. Modificarea catalogului curent Pentru a schimba directorul curent se foloseşte comanda cd, sintaxa acestei comenzi fiind: cd director-nou Dacă doriţi să selectaţi directorul părinte al directorului curent folosiţi: 11 Evident cu această valoare este setată variabila HOME.

6 $ cd.. Pentru "bunicul" directorului curent: $ cd../.. Pentru a selecta directorul cu numele frate, aflat la acelaşi nivel cu directorul curent aveţi mai multe soluţii. Prima, secvenţa de comenzi: Sau: $ cd.. $ cd frate $ cd../frate Dacă doriţi să selectaţi rădăcina folosiţi: $ cd / Dacă doriţi să selectaţi subdirectorul etc din rădăcină, puteţi folosi calea absolută: $ cd /etc Vizualizarea conţinutului unui catalog Pentru listarea conţinutului unui catalog se foloseşte comanda: $ ls Comanda listează toate fişierele şi directoarele din catalogul curent, sortate alfabetic de sus în jos şi de la stânga la dreapta, făcându-se distincţie între majuscule şi minuscule. În continuare o să prezint cele mai importante opţiuni. Pentru a afla dimensiunea fiecărui director sau fişier folosiţi opţiunea s: $ ls s Numerele afişate în stânga numelor reprezintă dimensiunea în blocuri de 1024 de octeţi. Dacă este setată însă variabila de mediu POSIXLY_CORRECT blocurile au numai 512 octeţi, cu condiţia să nu fi fost folosită opţiunea k, opţiune care specifică ca, în cazul în care sunt afişate dimensiunile fişierelor, acestea să fie în kilo octeţi:

7 $ ls -ks Comanda ls acceptă ca argumente o listă de directoare şi fişiere, listând mai întâi mai toate fişierele din acea listă după care, pentru fiecare director, întregul conţinut al directoarelor. Dacă nu doriţi să vedeţi conţinutul directoarelor folosiţi opţiunea d, iar dacă, dimpotrivă, doriţi să listaţi conţinutul tuturor directoarelor recursiv O altă opţiune utilă este F care adaugă un sufix anumitor tipuri de fişiere: / la sfârşitul numelor de directoare. la sfârşitul numelor de conducte FIFO. = pentru pentru legături simbolice. * la sfârşitul fişierelor executabile. Dacă doriţi să listaţi numele într-o listă separate prin virgulă, folosiţi opţiunea m. Dacă doriţi să modificaţi criteriul de sortare aveţi variantele: -r inversează ordinea. -t sortare după data ultimei modificări. -u sortează după data ultimei accesări. -f în ordinea în care sunt memorate pe disc. -x listare pe coloane, sortate orizontal. -C listare pe coloane, sortate vertical (modul implicit). -S sortare în ordine descrescătoare după dimensiune. -X sortare alfabetică după extensie (ceea ce urmează după ultimul "."). Dacă doriţi să vizualizaţi mai multe informaţii, puteţi folosi formatul lung: $ ls -l 12 Efectul comenzii anterioare vor fi linii având o formă similară cu următoarea: -rwxr-x x 6 stefan users :59 a.out* Primul caracter reprezintă tipul fişierului, cele mai întâlnite caractere fiind 'd' pentru directoare şi '-' pentru fişiere obişnuite. Urmează permisiunile (9 caractere) şi numărul de legături hard. Următoarele două rubrici sunt numele proprietarului şi al grupului, apoi dimensiunea în octeţi şi data ultimei modificări. În fine urmează numele de fişier. Permisiuni După cum am mai zis, şirul de permisiuni are 9 caractere, grupate câte trei: permisiunile pentru proprietar, permisiunile pentru grup şi permisiunile pentru ceilalţi. O permisiune 12 L mic, 1 are alt efect.

8 specifică tipul de acces permis. Sunt permise următoarele caractere pentru descrierea tipului de acces: 'r' are drept de citire. 'w' are drept de scriere. 'x' are drept de execuţie. '-' nu are. Un şir care descrie drepturi depline atât pentru proprietar, grupul proprietarului, cât şi pentru ceilalţi, este: rwxrwxrwx În schimb şirul următor: rwxr-x--x spune că proprietarul are toate drepturile, grupul are numai drept de citire şi execuţie, iar ceilalţi au numai drept de execuţie. Comenzile legate de permisiuni sunt : chmod pentru modificarea permisiunilor unui fişier, umask pentru definirea permisiunilor implicite, chown şi chgrp pentru schimbarea proprietarului şi a grupului. Aceste comenzi nu vor fi detaliate în această lucrare. Crearea de noi directoare Pentru aceasta se foloseşte comanda mkdir. Sintaxa acestei comenzi este: mkdir [opţiuni] nume_director... Opţiunile, fiind încadrate de paranteze drepte sunt opţionale, iar cele din sintaxă semnifică că se poate repeta elementul din stânga, folosind spaţiul ca separator. Comanda eşuează dacă utilizatorul nu are drepturi de scriere în directorul părinte al noului director sau dacă directorul există deja. Numele de director poate fi atât relativ cât şi absolut, dar directorul părinte al noului director trebuie să existe. De exemplu, pentru ca următoarea comandă: $ mkdir teste/crash să reuşească este necesar, dar nu suficient, ca directorul curent să conţină un director cu numele teste. Copierea Copierea fişierelor şi a directoarelor se realizează cu comanda cp, care are două forme:

9 cp [opţiuni]... sursa destinaţia cp [opţiuni]... sursa... director Uneori, cp copiază atât fişiere cât şi directoare 13, copiile fiind independente de originale. Prima varianta permite copierea sursei în destinaţie, iar cea de-a doua variantă permite copierea mai multor surse într-un director. Mutarea (redenumirea) Comanda mv poate fi utilizată pentru mutarea sau redenumirea fişierelor şi a directoarelor. Sintaxa este similară cu cea a comenzii cp: mv [opţiuni]... sursa destinaţia mv [opţiuni]... sursa... director Dacă este folosită ultima formă, mv mută fiecare fişier sursă în directorul furnizat ca ultim parametru. Ştergerea Pentru ştergerea fişierelor se foloseşte comanda: rm [opţiuni] fişier... În mod obişnuit această comandă nu şterge directoare, în afara cazului în care se foloseşte opţiunea r (sau R). Pentru ştergerea directoarelor se foloseşte comanda: rmdir [opţiuni] director... Directoarele trebuie să nu mai conţină nimic. 13 În mod implicit, cp nu copiază directoare, dar atunci când se folosesc opţiunile a, -R şi r, nu are încotro.

Titlul lucrării propuse pentru participarea la concursul pe tema securității informatice

Titlul lucrării propuse pentru participarea la concursul pe tema securității informatice Titlul lucrării propuse pentru participarea la concursul pe tema securității informatice "Îmbunătăţirea proceselor şi activităţilor educaţionale în cadrul programelor de licenţă şi masterat în domeniul

More information

Versionare - GIT ALIN ZAMFIROIU

Versionare - GIT ALIN ZAMFIROIU Versionare - GIT ALIN ZAMFIROIU Controlul versiunilor - necesitate Caracterul colaborativ al proiectelor; Backup pentru codul scris Istoricul modificarilor Terminologie și concepte VCS Version Control

More information

Update firmware aparat foto

Update firmware aparat foto Update firmware aparat foto Mulţumim că aţi ales un produs Nikon. Acest ghid descrie cum să efectuaţi acest update de firmware. Dacă nu aveţi încredere că puteţi realiza acest update cu succes, acesta

More information

Ghid identificare versiune AWP, instalare AWP şi verificare importare certificat în Store-ul de Windows

Ghid identificare versiune AWP, instalare AWP şi verificare importare certificat în Store-ul de Windows Ghid identificare versiune AWP, instalare AWP 4.5.4 şi verificare importare certificat în Store-ul de Windows Data: 28.11.14 Versiune: V1.1 Nume fişiser: Ghid identificare versiune AWP, instalare AWP 4-5-4

More information

2. Setări configurare acces la o cameră web conectată într-un router ZTE H218N sau H298N

2. Setări configurare acces la o cameră web conectată într-un router ZTE H218N sau H298N Pentru a putea vizualiza imaginile unei camere web IP conectată într-un router ZTE H218N sau H298N, este necesară activarea serviciului Dinamic DNS oferit de RCS&RDS, precum și efectuarea unor setări pe

More information

Textul si imaginile din acest document sunt licentiate. Codul sursa din acest document este licentiat. Attribution-NonCommercial-NoDerivs CC BY-NC-ND

Textul si imaginile din acest document sunt licentiate. Codul sursa din acest document este licentiat. Attribution-NonCommercial-NoDerivs CC BY-NC-ND Textul si imaginile din acest document sunt licentiate Attribution-NonCommercial-NoDerivs CC BY-NC-ND Codul sursa din acest document este licentiat Public-Domain Esti liber sa distribui acest document

More information

MS POWER POINT. s.l.dr.ing.ciprian-bogdan Chirila

MS POWER POINT. s.l.dr.ing.ciprian-bogdan Chirila MS POWER POINT s.l.dr.ing.ciprian-bogdan Chirila chirila@cs.upt.ro http://www.cs.upt.ro/~chirila Pornire PowerPoint Pentru accesarea programului PowerPoint se parcurg următorii paşi: Clic pe butonul de

More information

La fereastra de autentificare trebuie executati urmatorii pasi: 1. Introduceti urmatoarele date: Utilizator: - <numarul dvs de carnet> (ex: "9",

La fereastra de autentificare trebuie executati urmatorii pasi: 1. Introduceti urmatoarele date: Utilizator: - <numarul dvs de carnet> (ex: 9, La fereastra de autentificare trebuie executati urmatorii pasi: 1. Introduceti urmatoarele date: Utilizator: - (ex: "9", "125", 1573" - se va scrie fara ghilimele) Parola: -

More information

Reflexia şi refracţia luminii. Aplicaţii. Valerica Baban

Reflexia şi refracţia luminii. Aplicaţii. Valerica Baban Reflexia şi refracţia luminii. Aplicaţii. Sumar 1. Indicele de refracţie al unui mediu 2. Reflexia şi refracţia luminii. Legi. 3. Reflexia totală 4. Oglinda plană 5. Reflexia şi refracţia luminii în natură

More information

ARBORI AVL. (denumiti dupa Adelson-Velskii si Landis, 1962)

ARBORI AVL. (denumiti dupa Adelson-Velskii si Landis, 1962) ARBORI AVL (denumiti dupa Adelson-Velskii si Landis, 1962) Georgy Maximovich Adelson-Velsky (Russian: Гео ргий Макси мович Адельсо н- Ве льский; name is sometimes transliterated as Georgii Adelson-Velskii)

More information

Metrici LPR interfatare cu Barix Barionet 50 -

Metrici LPR interfatare cu Barix Barionet 50 - Metrici LPR interfatare cu Barix Barionet 50 - Barionet 50 este un lan controller produs de Barix, care poate fi folosit in combinatie cu Metrici LPR, pentru a deschide bariera atunci cand un numar de

More information

Itemi Sisteme de Operare

Itemi Sisteme de Operare Itemi Sisteme de Operare 1. Pentru a muta un dosar (folder) de pe partiţia C: pe partiţia D: folosim: a. New Folder b. Ctrl + C din bara de instrumente şi Copy; c. Ctrl + X şi Ctrl + V; d. Edit Paste;

More information

INTERPRETOARE DE COMENZI

INTERPRETOARE DE COMENZI Rularea lui determin afişarea mesajului hello world la consola 3.2. Facilităţi ale interpretoarelor de comenzi 3.1. Introducere Capitolul 3 INTERPRETOARE DE COMENZI Interpretorul de comenzi este un program

More information

Subiecte Clasa a VI-a

Subiecte Clasa a VI-a (40 de intrebari) Puteti folosi spatiile goale ca ciorna. Nu este de ajuns sa alegeti raspunsul corect pe brosura de subiecte, ele trebuie completate pe foaia de raspuns in dreptul numarului intrebarii

More information

Ghid pentru configurarea şi utilizarea aplicaţiei clicksign Demo

Ghid pentru configurarea şi utilizarea aplicaţiei clicksign Demo Ghid pentru configurarea şi utilizarea aplicaţiei clicksign Demo 2.6.9.223 Cuprins 1 Cadru general...2 2 Obţinerea unui certificat digital...3 3 Configurarea aplicaţiei clicksign...5 4 Utilizarea aplicaţiei

More information

X-Fit S Manual de utilizare

X-Fit S Manual de utilizare X-Fit S Manual de utilizare Compatibilitate Acest produs este compatibil doar cu dispozitivele ce au următoarele specificații: ios: Versiune 7.0 sau mai nouă, Bluetooth 4.0 Android: Versiune 4.3 sau mai

More information

Ce pot face pe hi5? Organizare si facilitati. Pagina de Home

Ce pot face pe hi5? Organizare si facilitati. Pagina de Home Ce este Hi5!? hi5 este un website social care, în decursul anului 2007, a fost unul din cele 25 cele mai vizitate site-uri de pe Internet. Compania a fost fondată în 2003 iar pana in anul 2007 a ajuns

More information

Procesarea Imaginilor

Procesarea Imaginilor Procesarea Imaginilor Curs 11 Extragerea informańiei 3D prin stereoviziune Principiile Stereoviziunii Pentru observarea lumii reale avem nevoie de informańie 3D Într-o imagine avem doar două dimensiuni

More information

Nume şi Apelativ prenume Adresa Număr telefon Tip cont Dobânda Monetar iniţial final

Nume şi Apelativ prenume Adresa Număr telefon  Tip cont Dobânda Monetar iniţial final Enunt si descriere aplicatie. Se presupune ca o organizatie (firma, banca, etc.) trebuie sa trimita scrisori prin posta unui numar (n=500, 900,...) foarte mare de clienti pe care sa -i informeze cu diverse

More information

Structura și Organizarea Calculatoarelor. Titular: BĂRBULESCU Lucian-Florentin

Structura și Organizarea Calculatoarelor. Titular: BĂRBULESCU Lucian-Florentin Structura și Organizarea Calculatoarelor Titular: BĂRBULESCU Lucian-Florentin Chapter 3 ADUNAREA ȘI SCĂDEREA NUMERELOR BINARE CU SEMN CONȚINUT Adunarea FXP în cod direct Sumator FXP în cod direct Scăderea

More information

Mai bine. Pentru c putem.

Mai bine. Pentru c putem. 1 CUPRINS: 1. SUMAR APLICAŢIE...... 3 1.1 Introducere... 3 1.2 Tipul de aplicaţie... 3 2. SPECIFICAŢII FUNCŢIONALE... 3 3. INSTALARE... 3 3.1 Introducere... 3 3.2 Ce trebuie să verificaţi înainte de a

More information

Lucrarea Nr.1. Sisteme de operare. Generalitati

Lucrarea Nr.1. Sisteme de operare. Generalitati Lucrarea Nr.1 Sisteme de operare. Generalitati Scopul lucrarii Lucrarea îsi propune familiarizarea studentilor cu sistemele de operare disponibile în laborator, respectiv acele sisteme de operare cu ajutorul

More information

Mods euro truck simulator 2 harta romaniei by elyxir. Mods euro truck simulator 2 harta romaniei by elyxir.zip

Mods euro truck simulator 2 harta romaniei by elyxir. Mods euro truck simulator 2 harta romaniei by elyxir.zip Mods euro truck simulator 2 harta romaniei by elyxir Mods euro truck simulator 2 harta romaniei by elyxir.zip 26/07/2015 Download mods euro truck simulator 2 harta Harta Romaniei pentru Euro Truck Simulator

More information

Auditul financiar la IMM-uri: de la limitare la oportunitate

Auditul financiar la IMM-uri: de la limitare la oportunitate Auditul financiar la IMM-uri: de la limitare la oportunitate 3 noiembrie 2017 Clemente Kiss KPMG in Romania Agenda Ce este un audit la un IMM? Comparatie: audit/revizuire/compilare Diferente: audit/revizuire/compilare

More information

Semnale şi sisteme. Facultatea de Electronică şi Telecomunicaţii Departamentul de Comunicaţii (TC)

Semnale şi sisteme. Facultatea de Electronică şi Telecomunicaţii Departamentul de Comunicaţii (TC) Semnale şi sisteme Facultatea de Electronică şi Telecomunicaţii Departamentul de Comunicaţii (TC) http://shannon.etc.upt.ro/teaching/ssist/ 1 OBIECTIVELE CURSULUI Disciplina îşi propune să familiarizeze

More information

CERERI SELECT PE O TABELA

CERERI SELECT PE O TABELA SQL - 1 CERERI SELECT PE O TABELA 1 STUD MATR NUME AN GRUPA DATAN LOC TUTOR PUNCTAJ CODS ---- ------- -- ------ --------- ---------- ----- ------- ---- 1456 GEORGE 4 1141A 12-MAR-82 BUCURESTI 2890 11 1325

More information

GHID DE TERMENI MEDIA

GHID DE TERMENI MEDIA GHID DE TERMENI MEDIA Definitii si explicatii 1. Target Group si Universe Target Group - grupul demografic care a fost identificat ca fiind grupul cheie de consumatori ai unui brand. Toate activitatile

More information

Laborator 1. Programare declarativă. Programare logică. Prolog. SWI-Prolog

Laborator 1. Programare declarativă. Programare logică. Prolog. SWI-Prolog Laborator 1 Programare declarativă O paradigmă de programare în care controlul fluxului de execuție este lăsat la latitudinea implementării limbajului, spre deosebire de programarea imperativă în care

More information

Figura x.1 Ecranul de pornire al mediului de dezvoltare

Figura x.1 Ecranul de pornire al mediului de dezvoltare x. Mediul de dezvoltare MICROSOFT VISUAL C++ În cadrul acestui capitol vom prezenta Microsoft Visual C++, din cadrul suitei Microsoft Visual Studio 2012, care este un mediu de programare care suportă dezvoltarea

More information

Modalitǎţi de clasificare a datelor cantitative

Modalitǎţi de clasificare a datelor cantitative Modalitǎţi de clasificare a datelor cantitative Modul de stabilire a claselor determinarea pragurilor minime şi maxime ale fiecǎrei clase - determinǎ modul în care sunt atribuite valorile fiecǎrei clase

More information

INFORMAȚII DESPRE PRODUS. FLEXIMARK Stainless steel FCC. Informații Included in FLEXIMARK sample bag (article no. M )

INFORMAȚII DESPRE PRODUS. FLEXIMARK Stainless steel FCC. Informații Included in FLEXIMARK sample bag (article no. M ) FLEXIMARK FCC din oțel inoxidabil este un sistem de marcare personalizată în relief pentru cabluri și componente, pentru medii dure, fiind rezistent la acizi și la coroziune. Informații Included in FLEXIMARK

More information

Mecanismul de decontare a cererilor de plata

Mecanismul de decontare a cererilor de plata Mecanismul de decontare a cererilor de plata Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice (POS CCE) Ministerul Fondurilor Europene - Iunie - iulie

More information

Arbori. Figura 1. struct ANOD { int val; ANOD* st; ANOD* dr; }; #include <stdio.h> #include <conio.h> struct ANOD { int val; ANOD* st; ANOD* dr; }

Arbori. Figura 1. struct ANOD { int val; ANOD* st; ANOD* dr; }; #include <stdio.h> #include <conio.h> struct ANOD { int val; ANOD* st; ANOD* dr; } Arbori Arborii, ca şi listele, sunt structuri dinamice. Elementele structurale ale unui arbore sunt noduri şi arce orientate care unesc nodurile. Deci, în fond, un arbore este un graf orientat degenerat.

More information

Managementul referinţelor cu

Managementul referinţelor cu TUTORIALE DE CULTURA INFORMAŢIEI Citarea surselor de informare cu instrumente software Managementul referinţelor cu Bibliotecar Lenuţa Ursachi PE SCURT Este gratuit Poţi adăuga fişiere PDF Poţi organiza,

More information

Olimpiad«Estonia, 2003

Olimpiad«Estonia, 2003 Problema s«pt«m nii 128 a) Dintr-o tabl«p«trat«(2n + 1) (2n + 1) se ndep«rteaz«p«tr«telul din centru. Pentru ce valori ale lui n se poate pava suprafata r«mas«cu dale L precum cele din figura de mai jos?

More information

Actualizarea firmware-ului pentru aparatul foto digital SLR

Actualizarea firmware-ului pentru aparatul foto digital SLR Actualizarea firmware-ului pentru aparatul foto digital SLR Vă mulţumim că aţi ales un produs Nikon. Acest ghid descrie cum să realizaţi actualizarea firmwareului. Dacă nu sunteţi sigur că puteţi realiza

More information

2. Setări configurare acces la o cameră web conectată într-un echipament HG8121H cu funcție activă de router

2. Setări configurare acces la o cameră web conectată într-un echipament HG8121H cu funcție activă de router Pentru a putea vizualiza imaginile unei camere web IP conectată într-un echipament Huawei HG8121H, este necesară activarea serviciului Dinamic DNS oferit de RCS&RDS, precum și efectuarea unor setări pe

More information

Propuneri pentru teme de licență

Propuneri pentru teme de licență Propuneri pentru teme de licență Departament Automatizări Eaton România Instalație de pompare cu rotire în funcție de timpul de funcționare Tablou electric cu 1 pompă pilot + 3 pompe mari, cu rotirea lor

More information

Aspecte controversate în Procedura Insolvenţei şi posibile soluţii

Aspecte controversate în Procedura Insolvenţei şi posibile soluţii www.pwc.com/ro Aspecte controversate în Procedura Insolvenţei şi posibile soluţii 1 Perioada de observaţie - Vânzarea de stocuri aduse în garanţie, în cursul normal al activității - Tratamentul leasingului

More information

Pornire rapidă. NETGEAR Trek N300 Router de călătorie şi extensor rază de acţiune. Model PR2000 NETGEAR LAN. Power. WiFi USB USB. Reset Internet/LAN

Pornire rapidă. NETGEAR Trek N300 Router de călătorie şi extensor rază de acţiune. Model PR2000 NETGEAR LAN. Power. WiFi USB USB. Reset Internet/LAN Pornire rapidă NETGEAR Trek N300 Router de călătorie şi extensor rază de acţiune Model PR2000 NETGEAR Reset Internet/LAN LAN USB WiFi Internet Power USB Proceduri preliminarii Vă mulţumim pentru achiziţionarea

More information

Lucrarea de laborator nr. 4

Lucrarea de laborator nr. 4 Metode merice - Lucrarea de laborator 4 Lucrarea de laborator nr. 4 I. Scopul lucrării Elemente de programare în MAPLE II. III. Conţinutul lucrării 1. Atribuirea. Decizia. Structuri repetitive. 2. Proceduri

More information

9. Memoria. Procesorul are o memorie cu o arhitectură pe două niveluri pentru memoria de program și de date.

9. Memoria. Procesorul are o memorie cu o arhitectură pe două niveluri pentru memoria de program și de date. 9. Memoria Procesorul are o memorie cu o arhitectură pe două niveluri pentru memoria de program și de date. Primul nivel conține memorie de program cache (L1P) și memorie de date cache (L1D). Al doilea

More information

Documentaţie Tehnică

Documentaţie Tehnică Documentaţie Tehnică Verificare TVA API Ultima actualizare: 27 Aprilie 2018 www.verificaretva.ro 021-310.67.91 / 92 info@verificaretva.ro Cuprins 1. Cum funcţionează?... 3 2. Fluxul de date... 3 3. Metoda

More information

D în această ordine a.î. AB 4 cm, AC 10 cm, BD 15cm

D în această ordine a.î. AB 4 cm, AC 10 cm, BD 15cm Preparatory Problems 1Se dau punctele coliniare A, B, C, D în această ordine aî AB 4 cm, AC cm, BD 15cm a) calculați lungimile segmentelor BC, CD, AD b) determinați distanța dintre mijloacele segmentelor

More information

Înainte de a utiliza aparatul Brother. Modele pentru care este aplicabil. Definiţii ale notelor. Mărci comerciale. Modele pentru care este aplicabil

Înainte de a utiliza aparatul Brother. Modele pentru care este aplicabil. Definiţii ale notelor. Mărci comerciale. Modele pentru care este aplicabil Manual AirPrint Înainte de a utiliza aparatul Brother Modele pentru care este aplicabil Definiţii ale notelor Mărci comerciale Observaţie importantă Modele pentru care este aplicabil Acest Ghid al utilizatorului

More information

Platformă de e-learning și curriculă e-content pentru învățământul superior tehnic

Platformă de e-learning și curriculă e-content pentru învățământul superior tehnic Platformă de e-learning și curriculă e-content pentru învățământul superior tehnic Proiect nr. 154/323 cod SMIS 4428 cofinanțat de prin Fondul European de Dezvoltare Regională Investiții pentru viitorul

More information

REVISTA NAŢIONALĂ DE INFORMATICĂ APLICATĂ INFO-PRACTIC

REVISTA NAŢIONALĂ DE INFORMATICĂ APLICATĂ INFO-PRACTIC REVISTA NAŢIONALĂ DE INFORMATICĂ APLICATĂ INFO-PRACTIC Anul II Nr. 7 aprilie 2013 ISSN 2285 6560 Referent ştiinţific Lector univ. dr. Claudiu Ionuţ Popîrlan Facultatea de Ştiinţe Exacte Universitatea din

More information

SISTEME DE OPERARE WINDOWS

SISTEME DE OPERARE WINDOWS CAPITOLUL 4 SISTEME DE OPERARE WINDOWS 4.1. De la MS-DOS la Windows 4.2. Interfata grafica WINDOWS 4.3. Sesiunea de lucru Windows 4.4. Sistemul de operare Windows XP 4.5. Sistemul de operare Windows 7

More information

GHID RAPID PENTRU. Instalarea Nokia Connectivity Cable Drivers

GHID RAPID PENTRU. Instalarea Nokia Connectivity Cable Drivers GHID RAPID PENTRU Instalarea Nokia Connectivity Cable Drivers Cuprins 1. Introducere...1 2. Elemente obligatorii...1 3. Instalarea Nokia Connectivity Cable Drivers...2 3.1 Înainte de instalare...2 3.2

More information

CERERI SELECT PE MAI MULTE TABELE

CERERI SELECT PE MAI MULTE TABELE SQL - 2 CERERI SELECT PE MAI MULTE TABELE 1 STUD MATR NUME AN GRUPA DATAN LOC TUTOR PUNCTAJ CODS ---- ------- -- ------ --------- ---------- ----- ------- ---- 1456 GEORGE 4 1141A 12-MAR-82 BUCURESTI 2890

More information

Internet-ul a apărut în 1960 când, în SUA, Ministerul Apărării a creat Agenţia pentru proiecte de Cercetare Avansată (ARPA), care are ca obiectiv

Internet-ul a apărut în 1960 când, în SUA, Ministerul Apărării a creat Agenţia pentru proiecte de Cercetare Avansată (ARPA), care are ca obiectiv Internet-ul a apărut în 1960 când, în SUA, Ministerul Apărării a creat Agenţia pentru proiecte de Cercetare Avansată (ARPA), care are ca obiectiv dezvoltarea unei reţele de comunicaţii care să poată asigura

More information

The First TST for the JBMO Satu Mare, April 6, 2018

The First TST for the JBMO Satu Mare, April 6, 2018 The First TST for the JBMO Satu Mare, April 6, 08 Problem. Prove that the equation x +y +z = x+y +z + has no rational solutions. Solution. The equation can be written equivalently (x ) + (y ) + (z ) =

More information

Lucrarea nr.1. Crearea unui document Word

Lucrarea nr.1. Crearea unui document Word Lucrarea nr.1 Crearea unui document Word Scopul lucrării Lucrarea are drept scop inițiere și familiarizarea studenților cu interfața editorului de text Microsoft Word 2007. Modul de lucru Word este un

More information

GHIDUL UTILIZATORILOR PLATFORMEI OERS

GHIDUL UTILIZATORILOR PLATFORMEI OERS Resursa 14 GHIDUL UTILIZATORILOR PLATFORMEI OERS sem@schools.eu Produsul Intelectual nr.1 Site-ul proiectului: www.sematschools.eu Email: info@sematschools.eu Ghidul utilizatorilor platformei OERs - Pag.02

More information

UTILIZAREA FOILOR DE CALCUL TABELAR - EXCEL

UTILIZAREA FOILOR DE CALCUL TABELAR - EXCEL UTILIZAREA FOILOR DE CALCUL TABELAR - EXCEL 1. Deschiderea aplicaţiei Excel - Start Programs Microsoft Excel; - Dublu clic pe pictograma de pe ecran sub care scrie Microsoft Excel; Pe ecranul monitorului

More information

CAIETUL DE SARCINI Organizare evenimente. VS/2014/0442 Euro network supporting innovation for green jobs GREENET

CAIETUL DE SARCINI Organizare evenimente. VS/2014/0442 Euro network supporting innovation for green jobs GREENET CAIETUL DE SARCINI Organizare evenimente VS/2014/0442 Euro network supporting innovation for green jobs GREENET Str. Dem. I. Dobrescu, nr. 2-4, Sector 1, CAIET DE SARCINI Obiectul licitaţiei: Kick off,

More information

CHAMPIONS LEAGUE 2017 SPONSOR:

CHAMPIONS LEAGUE 2017 SPONSOR: NOUA STRUCTURĂ a Ch League Pe viitor numai fosta divizie A va purta numele Champions League. Fosta divizie B va purta numele Challenger League iar fosta divizie C se va numi Promotional League. CHAMPIONS

More information

Ghid de pregătire pentru certificarea IC3 Global Standard 4

Ghid de pregătire pentru certificarea IC3 Global Standard 4 Ghid de pregătire pentru certificarea IC3 Global Standard 4 Bazele utilizării calculatorului Lecția 1: Sisteme de operare CCI Learning Solutions Inc. 1 Obiectivele lecției Modul de funcționare al unui

More information

Platformă de e-learning și curriculă e-content pentru învățământul superior tehnic

Platformă de e-learning și curriculă e-content pentru învățământul superior tehnic Platformă de e-learning și curriculă e-content pentru învățământul superior tehnic Proiect nr. 154/323 cod SMIS 4428 cofinanțat de prin Fondul European de Dezvoltare Regională Investiții pentru viitorul

More information

Reţele Neuronale Artificiale în MATLAB

Reţele Neuronale Artificiale în MATLAB Reţele Neuronale Artificiale în MATLAB Programul MATLAB dispune de o colecţie de funcţii şi interfeţe grafice, destinate lucrului cu Reţele Neuronale Artificiale, grupate sub numele de Neural Network Toolbox.

More information

PlusTV Analog USB Stick Manual de instalare

PlusTV Analog USB Stick Manual de instalare PlusTV Analog USB Stick Manual de instalare Cuprins V1.3 Capitolul 1 : PlusTV Analog USB Stick Instalare hardware...1 1.1 Conţinut...2 1.2 Cerinţe de configuraţie...2 1.3 Instalare hardware...2 Capitolul

More information

Aplicație de generare a UFI. Ghidul utilizatorului

Aplicație de generare a UFI. Ghidul utilizatorului Aplicație de generare a UFI Ghidul utilizatorului Versiunea 1.1 6.10.2016 Cuprins 1 Introducere... 3 2 Generarea UFI-urilor... 4 2.1 Lansarea aplicației și selectarea limbii... 4 2.2 Generarea unui singur

More information

Capitolul IV Utilizarea bazelor de date în Internet

Capitolul IV Utilizarea bazelor de date în Internet Capitolul IV Utilizarea bazelor de date în Internet 4.1 Pagini Web dinamice 4.1.1. Pagini dinamice vs. Pagini statice Paginile Web dinamice sunt folosite atunci când se doreşte modificarea dinamică, a

More information

NEC. Ghid de rezervări

NEC. Ghid de rezervări NEC Ghid de rezervări Action codes B efectuează rezervare finală (booking) B? afișează un model de rezervare (booking sample) BA disponibilitatea unei rezervări ( booking enquiry) BC disponibilitatea unei

More information

Ghid de Setari Software

Ghid de Setari Software ECHIPAMENT DIGITAL COLOR MULTIFUNCTIONAL Ghid de Setari Software INAINTE DE A INSTALA SOFTUL SETAREA IN MEDIUL WINDOWS SETAREA IN MEDIUL MACINTOSH ERORI / SOLUTII Va multumim ca ati achizitionat acest

More information

ADMINISTRAREA FIŞIERELOR ÎN CADRUL SISTEMULUI E-LEARNING

ADMINISTRAREA FIŞIERELOR ÎN CADRUL SISTEMULUI E-LEARNING ADMINISTRAREA FIŞIERELOR ÎN CADRUL SISTEMULUI E-LEARNING Ioan-Cosmin MIHAI * The main problem to increase the creditability of E-learning system and the recognition of on-line diplomas is to improve the

More information

Sistem Home Theatre. Ghid de pornire HT-XT1

Sistem Home Theatre. Ghid de pornire HT-XT1 Sistem Home Theatre Ghid de pornire HT-XT1 Cuprins Configurare 1 Conţinutul cutiei 3 2 Instalare 4 3 Conectare 6 4 Pornirea sistemului 8 5 Ascultarea sunetului 9 Operaţii de bază Ascultarea efectelor de

More information

După efectuarea operaţiilor dorite, calculatorul trebuie închis. Pentru oprirea corectă a sistemului de operare va trebui să folosim butonul

După efectuarea operaţiilor dorite, calculatorul trebuie închis. Pentru oprirea corectă a sistemului de operare va trebui să folosim butonul Pagina 1 1. SISTEMUL DE OPERARE WINDOWS 1.1. Pornirea calculatorului Orice calculator are pe cutie cel puţin un buton (de pornire) şi, eventual, unul de restartare în caz de blocare a calculatorului. Pentru

More information

Excel Advanced. Curriculum. Școala Informală de IT. Educație Informală S.A.

Excel Advanced. Curriculum. Școala Informală de IT. Educație Informală S.A. Excel Advanced Curriculum Școala Informală de IT Tel: +4.0744.679.530 Web: www.scoalainformala.ro / www.informalschool.com E-mail: info@scoalainformala.ro Cuprins 1. Funcții Excel pentru avansați 2. Alte

More information

şi i design în n programarea web.. CSS. DHTML.

şi i design în n programarea web.. CSS. DHTML. Conţinut şi i design în n programarea web.. CSS. DHTML. Ciprian Dobre ciprian.dobre@cs.pub.ro 1 Obiective În cadrul cursului prezentăm noţiuni legate de corectitudinea documentelor şi paginilor Web 2 Greşeli

More information

Internet si comunicare pentru studiu

Internet si comunicare pentru studiu Internet si comunicare pentru studiu 1. Care este scopul unui certificate digital? A. Să verifice identitatea dumneavoastră B. Să îmbunătăţească capacitatea calculatorului dumneavoastră C. Să verifice

More information

INTEROGĂRI ÎN SQL SERVER

INTEROGĂRI ÎN SQL SERVER INTEROGĂRI ÎN SQL SERVER Principala operaţie efectuată într-o bază de date este operaţia de extragere a datelor, care se realizează cu ajutorul unei clauze SELECT. SELECT Clauza SELECT are o sintaxă foarte

More information

Semnare digitală configurări și proceduri de lucru Manual de utilizare

Semnare digitală configurări și proceduri de lucru Manual de utilizare Semnare digitală configurări și proceduri de lucru Manual de utilizare Servicii informatice privind activităţi ale comunităţii portuare Acest document şi informaţiile conţinute în el sunt în proprietatea

More information

MX-FR42U KIT DE SECURITATE A DATELOR GHID OPERAŢIONAL. Cuprins

MX-FR42U KIT DE SECURITATE A DATELOR GHID OPERAŢIONAL. Cuprins MX-FR42U KIT DE SECURITATE A DATELOR GHID OPERAŢIONAL Cuprins Introducere...2 Când este instalat kitul de securitate a datelor...4 Setările de securitate ale pachetului de securitate a datelor...4 Funcţia

More information

În continuare vom prezenta unele dintre problemele de calcul ale numerelor Fibonacci.

În continuare vom prezenta unele dintre problemele de calcul ale numerelor Fibonacci. O condiţie necesară şi suficientă ca un număr să fie număr Fibonacci Autor: prof. Staicu Ovidiu Ninel Colegiul Economic Petre S. Aurelian Slatina, jud. Olt 1. Introducere Propuse de Leonardo Pisa în 1202,

More information

The driving force for your business.

The driving force for your business. Performanţă garantată The driving force for your business. Aveţi încredere în cea mai extinsă reţea de transport pentru livrarea mărfurilor în regim de grupaj. Din România către Spania în doar 5 zile!

More information

Noţiuni de bază Microsoft Excel 2010 Tema 1

Noţiuni de bază Microsoft Excel 2010 Tema 1 Tema 1 NOŢIUNI DE BAZĂ ÎN MICROSOFT EXCEL 2010 Unități de învățare: Interfața programului Microsoft Excel Concepte de bază ale calculului tabelar Lucru cu fișiere în Excel Sistemul de asistență Microsoft

More information

Conectare la re ea wireless şi cu cablu

Conectare la re ea wireless şi cu cablu Conectare la re ea wireless şi cu cablu HP all-in-one - Ghid pentru reţea Copyright 2004 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Informaţiile conţinute în acest document se pot modifica fără preaviz.

More information

KAJOT V.RO BLACK PLANET JOC DE NOROC CU RISC LIMITAT

KAJOT V.RO BLACK PLANET JOC DE NOROC CU RISC LIMITAT KAJOT V.RO BLACK PLANET JOC DE NOROC CU RISC LIMITAT România CONTINE URMATOARELE JOCURI: AFRICAN WILD DIAMONDS CHERRY KISS WILD LADY JOKER BAR REELS OF RA RETRO WHEELS ROUTE 81 SIMPLY GOLD XXL SIMPLY 6

More information

Noţiuni introductive privind pachetul software OrCAD

Noţiuni introductive privind pachetul software OrCAD TEHNICI CAD PENTRU MODULE ELECTRONICE LUCRAREA DE LABORATOR nr. 2 Noţiuni introductive privind pachetul software OrCAD I. Scopul lucrării: Scopul lucrării de laborator nr. 1 este de a realiza o introducere

More information

Vanatoare de comori pe internet pentru imbunatatirea atractivitatii invatarii pentru varstnici

Vanatoare de comori pe internet pentru imbunatatirea atractivitatii invatarii pentru varstnici Vanatoare de comori pe internet pentru imbunatatirea atractivitatii invatarii pentru varstnici Intrebari pentru sistemul de autodiagnosticare WP 3 Partener: Tecnalia Obiectivul acestui chestionar este

More information

NOTA: se vor mentiona toate bunurile aflate in proprietate, indiferent daca ele se afla sau nu pe teritoriul Romaniei la momentul declararii.

NOTA: se vor mentiona toate bunurile aflate in proprietate, indiferent daca ele se afla sau nu pe teritoriul Romaniei la momentul declararii. 2. Bunuri sub forma de metale pretioase, bijuterii, obiecte de arta si de cult, colectii de arta si numismatica, obiecte care fac parte din patrimoniul cultural national sau universal sau altele asemenea,

More information

HTML. De exemplu, considerând pagina web cu structura prezentată în figura 1, Fig. 1

HTML. De exemplu, considerând pagina web  cu structura prezentată în figura 1, Fig. 1 HTML 1. Generalităţi HTML este prescurtarea de la HyperText Markup Language şi reprezintă principalul limbaj de editare a conţinutului paginilor web. Pentru a înţelege mai bine ce face un browser în momentul

More information

ISBN-13:

ISBN-13: Regresii liniare 2.Liniarizarea expresiilor neliniare (Steven C. Chapra, Applied Numerical Methods with MATLAB for Engineers and Scientists, 3rd ed, ISBN-13:978-0-07-340110-2 ) Există cazuri în care aproximarea

More information

Proiectarea bazelor de date # 11. PL/SQL Funcții în PL/SQL (partea a II-a) Adrian Runceanu

Proiectarea bazelor de date # 11. PL/SQL Funcții în PL/SQL (partea a II-a) Adrian Runceanu Proiectarea bazelor de date # 11 PL/SQL Funcții în PL/SQL (partea a II-a) 2018 Adrian Runceanu www.runceanu.ro/adrian Curs 11 Funcţii în PL/SQL (partea II) Proiectarea bazelor de date 2 Cuprins Funcţii

More information

Lucrarea 2. Elemente de Python - II. 1. Elemente de sintaxă

Lucrarea 2. Elemente de Python - II. 1. Elemente de sintaxă Lucrarea 2 Elemente de Python - II 1. Elemente de sintaxă Se vor revizui, în prealabil, elementele de sintaxă din lucrarea precedentă. Se recomandă încercarea în interpretor a tuturor exemplelor care urmează.

More information

R O M Â N I A CURTEA CONSTITUŢIONALĂ

R O M Â N I A CURTEA CONSTITUŢIONALĂ R O M Â N I A CURTEA CONSTITUŢIONALĂ Palatul Parlamentului Calea 13 Septembrie nr. 2, Intrarea B1, Sectorul 5, 050725 Bucureşti, România Telefon: (+40-21) 312 34 84; 335 62 09 Fax: (+40-21) 312 43 59;

More information

Presto! PageManager pentru scanere Kodak

Presto! PageManager pentru scanere Kodak Presto! PageManager pentru scanere Kodak Ghidul utilizatorului A-61830_ro 1 Prezentare generală Cuprins Instalare...1-1 Caracteristici...1-2 Documentaţie auxiliară...1-3 Kodak Alaris Inc. şi NewSoft au

More information

MODULUL 5.1. BAZELE UTILIZĂRII APLICAŢIILOR PENTRU PREZENTĂRI ELECTRONICE; APLICAŢIA IMPRESS DIN OPENOFFICE

MODULUL 5.1. BAZELE UTILIZĂRII APLICAŢIILOR PENTRU PREZENTĂRI ELECTRONICE; APLICAŢIA IMPRESS DIN OPENOFFICE MODULUL 5.1. BAZELE UTILIZĂRII APLICAŢIILOR PENTRU PREZENTĂRI ELECTRONICE; APLICAŢIA IMPRESS DIN OPENOFFICE 1 CUPRINS 5. BAZELE UTILIZĂRII APLICAŢIILOR PENTRU PREZENTĂRI ELECTRONICE; APLICAŢIA IMPRESS

More information

Lucrarea nr. 7. Configurarea reţelelor în Linux

Lucrarea nr. 7. Configurarea reţelelor în Linux Lucrarea nr. 7 Configurarea reţelelor în Linux Scopul acestei lucrări este înţelegerea modului de configurare a reţelelor în sistemul de operare Linux precum şi înţelegerea funcţionării protocoalelor de

More information

Circuite Logice Programabile LABORATOR 1

Circuite Logice Programabile LABORATOR 1 Circuite Logice Programabile LABORATOR 1 INTRODUCERE ÎN MEDIUL INTEGRAT XILINX ISE. PROIECTAREA UNUI SUMATOR PE UN BIT INTRODUCERE Softwarele CAD (Computer Aided Design) de proiectare cu circuite logice

More information

EN teava vopsita cu capete canelate tip VICTAULIC

EN teava vopsita cu capete canelate tip VICTAULIC ArcelorMittal Tubular Products Iasi SA EN 10217-1 teava vopsita cu capete canelate tip VICTAULIC Page 1 ( 4 ) 1. Scop Documentul specifica cerintele tehnice de livrare pentru tevi EN 10217-1 cu capete

More information

OPEL ADAM. Infotainment System

OPEL ADAM. Infotainment System OPEL ADAM Infotainment System Conţinut IntelliLink... 5 CD 3.0 BT / R 3.0... 63 FlexDock... 109 IntelliLink Introducere... 6 Aparatul radio... 21 Dispozitivele externe... 32 Recunoaşterea vorbirii...

More information

Vizualizarea documentelor xml

Vizualizarea documentelor xml Vizualizarea documentelor xml Fără un fişier de stil asociat: browserul vizualizează conținutul documentului xml, cu posibilitatea de a vedea/ascunde descendenții unui nod din structura arborescentă Exemplu:

More information

ALTEAS One ARISTON NET

ALTEAS One ARISTON NET ACTIVATION PROCEDURE ALTEAS One ARISTON NET QUICK-START GUIDE APĂ CALDĂ MENAJERĂ I ÎNCĂLZIRE I ENERGIE REGENERABILĂ / 1 OVERVIEW Vă mulțumim că ați ales ariston net, un sistem proiectat și produs de ariston

More information

Ghid de utilizare pentru Instrumentul Bibliometric Național

Ghid de utilizare pentru Instrumentul Bibliometric Național Ghid de utilizare Ghid de utilizare pentru Instrumentul Bibliometric Național Instrumentul Bibliometric Naţional (IBN, https://ibn.idsi.md/) este cea mai mare bibliotecă electronică cu Acces Deschis la

More information

9. CURSOARE. Obiective. În acest Capitol, vom învăţa despre: Manipularea cursoarelor. Folosirea Cursor FOR Loops şi Nesting Cursors.

9. CURSOARE. Obiective. În acest Capitol, vom învăţa despre: Manipularea cursoarelor. Folosirea Cursor FOR Loops şi Nesting Cursors. 9. CURSOARE Obiective. În acest Capitol, vom învăţa despre: Manipularea cursoarelor. Folosirea Cursor FOR Loops şi Nesting Cursors. Cursoare sunt zone de memorie care ne permit să alocam o zonă de memorie

More information

Nu găseşti pe nimeni care să te ajute să transporţi comenzile voluminoase?

Nu găseşti pe nimeni care să te ajute să transporţi comenzile voluminoase? Agenda ta de lucru este încărcată şi eşti nevoit\ă să îţi consumi timpul şi nervii prin staţii de autobuz, pe arşiţă sau pe frig, ca să poţi ajunge la timp să îţi ridici comanda? Nu găseşti pe nimeni care

More information

MX-FR40U KIT DE SECURITATE A DATELOR GHID OPERAŢIONAL. Cuprins

MX-FR40U KIT DE SECURITATE A DATELOR GHID OPERAŢIONAL. Cuprins MX-FR40U KIT DE SECURITATE A DATELOR GHID OPERAŢIONAL Cuprins Introducere...2 Când este instalat kitul de securitate a datelor...4 Setările de sistem ale kitului de securitate a datelor...4 Funcţia control

More information

Realizarea paginilor WEB

Realizarea paginilor WEB Realizarea paginilor WEB George Daniel Mateescu * Corina Sâman* Mihai Buneci* Pentru utilizatorul obişnuit, Internetul se prezintă sub forma unei colecţii de pagini care conţin informaţii diverse: texte,

More information