Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Plan sectorial: ADER 2020 Obiectivul general al ofertei(acronim): CCFSS Numărul /codul proiectului

Size: px
Start display at page:

Download "Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Plan sectorial: ADER 2020 Obiectivul general al ofertei(acronim): CCFSS Numărul /codul proiectului"

Transcription

1 Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Plan sectorial: ADER 2020 Obiectivul general al ofertei(acronim): CCFSS Numărul /codul proiectului ADER Denumirea Contractorului : Institutul de Cercetare Dezvoltare pentru Industrializarea şi Marketingul Produselor Horticole ICDIMPH Horting Persoana de contact (Directorul proiect): VINTILA Marian Denumirea proiectului Anul începerii proiectului Codul fiscal al Contractorului RO Date contact (Tel/Fax, e mail):tel Fax , ihorting@yahoo.com; marian.vintila57@yahoo.com Dezvoltarea de tehnici și metode specifice de uscare şi deshidratare, depozitare şi stocare a produselor horticole în vederea menţinerii calităţii şi creşterii competitivităţii fermelor de semi subzistenţă Anul finalizării Durata (luni):36 proiectului PARTENERI: SCDL Buzău și SCDP Voinești

2 PROTOCOLULUI EXPERIMENTAL ȘI VARIANTELE EXPERIMENTALE Cercetările efectuate până în prezent conform Planului de realizare se referă în principal la influența cultivarelor, a metodelor și condițiilor de uscare-deshidratare și depozitare-stocare asupra calității și duratei de menținere a calității unor specii de fructe și legume (caise, mere, prune, ardei, ceapă uscată și morcov), considerate ca reprezentative pentru activitatea fermelor de semi-subzistență pomicole și legumicole. Experiențele s-au desfășurat atât în condiții de laborator cât și de microproducție pentru certificarea rezultatelor, având în vedere necesitatea transferului tehnologic la nivelul fermelor de semsubzistență sau la alți operatori economici interesați din domeniu. Schema generală de organizare a experiențelor din cadrul proiectului, cuprinde un număr de72de variante experimentale. Factorii experimentali care stau la baza acestei schemei sunt : 2 operațiuni tehnologice post-recoltă (uscare-deshidratare și păstrare-stocare); 6 specii de fructe și legume; 3 cultivare din fiecare specie (în funcție de sortimentul cultivat) și 2 condiții / faze de lucru (laborator și microproducție). Determinările și observațiile efectuate la variantele experimentale se referă la : - evaluări organoleptice (aspect, gust, fermitate); -evoluția fermității structo-texturale (penetrometric); - nivelului pierderilor de masă și al deprecierilor calitative; - evoluția unor componente chimice (SU solubilă, aciditate titrabilă, zahăr total, vitamina C); - monitorizarea factorilor tehnologici de uscare-deshidratate și păstrare-stocare (temperatură, umiditate relativă).

3 Soiurilor utilizate șl modul de pregătire al experiențelor pentru depozitare și stocare Varianta Soi Condiții de depozitare V1 V2 V3 V4 V5 V6 V7 V8 V Mediu ambiant (20 22 C) Refrigerare (10 12 C) Cond.frigorifice (3 5 C) Mediu ambiant (20 22 C) Refrigerare (10 12 C) Cond.frigorifice (3 5 C) Mediu ambiant (20 22 C) Refrigerare (10 12 C) Cond.frigorifice (3 5 C)

4 REZULTATE PRIVIND DEPOZITAREA ȘI STOCAREA CAISELOR Condițiile termice de păstrare sunt determinante pentru durata de menținere a calitații caiselor. Caisele au putut fi astfel păstrate cel mult 5 zile ȋn condiții de mediu ambiant, cu pierderi totale medii de 46,77%, maxim 15 zile ȋn condiții de refrigerare cu pierderi totale medii de 55,42% şi 20 de zile ȋn condiții frigorifice cu pierderi totale medii de 50,79%. Perioada optimă de menținereacalității caiselor a fost ȋnsă de 3 zile ȋn condiții de mediu ambiant, 10 zile ȋn spații refrigerate şi 15 zile ȋn cele frigorifice. La temperatura de C, cel mai rezistent s-a dovedit a fi soiul Cea mai bună de Ungaria cu pierderi totale de 52,73% după 15 zile de păstrare. Frigul a avut un efect benefic asupra caiselor din soiul Mari de Cenad, care ȋn general, în ciuda valorilor destul de ridicate ale pierderilor, şi-au menținut mai bine aspectul şi sănătatea un timp ȋndelungat (15 zile). Fermitatea în toate variantele experimentale de păstrare fructele au prezentat o scădere a fermității pulpei, prin creșterea adâncimii de penetrare cu 28,07-71,24% față de valoarea inițială. Evoluția fermității caiselor pe durata păstrării a fost ȋnsă foarte diferită de la un soi la altul. Deși soiurile Royal și Mari de Cenad au avut inițial valori penetrometrice apropiate, fermitatea fructelor pe durata păstrării a evoluat diferit. In toate condițiile de păstrare aceasta s-a redus mai mult la caisele soiului Mari de Cenad și maipuțin la cele aparținând soiului Royal. Conținutul cel mai scăzut de substanță uscată solubilă, zahăr totalși vitamină C, l-a avut soiului Royal, ȋn timpce soiul Mari de Cenad a prezentat conținutul cel mai ridicat de SU, aciditate, zahăr totalși vitamina C. Conținutul de S.U. a crescut ȋn general la toate soiurile și în toate condițiile de păstrare, cu excepția caiselor din soiul Cea mai buna de Ungaria păstrate la 3-5 C (V9), la care a avut loc o scădere cu 0,3 % a conținutului de substanță uscată. Aciditatea fructelor a crescut ȋn general după recoltare la variantele de păstrare la temperatura mediului înconjurător și s-a redus la toate soiurile păstrate în condiții de refrigerare și frigorifice. Conținutul de zahăr total a înregistrat o tendință crescătoare la toate soiurile de caise și în toate condițiile de păstrate, cu excepția soiului Cea mai buna de Ungaria păstrat în condiții frigorifice.

5 REZULTATE PRIVIND DEPOZITAREA ȘI STOCAREA MERELOR Durata de menținere a calității merelor a fost de 90 zile ȋn condițiile mediului ambiant, 120 de zile ȋn spații refrigerate şi 180 de zile ȋn condiții frigorifice, cu pierderi totale medii de 32,2%; 21,06% si respectiv 19,83%. Performanța merelor din soiul Golden delicious de a se situa pe primul loc ȋnprivințamenținerii calității ȋntoate cele trei condiții depozitare, s-a datorat în principal susceptibilității mai reduse a fructelor la deprecierile cauzate de boli ȋn condițiile anului 2012 și 2013, desi pierderile de masă au fost mai mari decât la celelalte soiuri studiate. La polul opus s-au situat merele din soiul Jonathan pentru condițiile de păstrare în mediul ambiant și refrigerare și cele din soiul Idarted pentru condiții frigorifice, procentul cel mai ridicat de pierderi prin stricare având rolul hotărâtor în poziționarea soiurilor respective. Inițial merele au avut un conținut de 14,0-17,0% substanță uscată, 0,50-0,78 aciditate titrabilă şi 10,17-10,70% zahăr total,ȋn funcție de soi. Fructele soiului Golden delicious au avut conținutul cel mai ridicat de substanță uscată solubilăşi zahăr total, iar conținutul în aciditate titrabilă a fost mai crescut la soiul Idared.

6 REZULTATE PRIVIND DEPOZITAREA ȘI STOCAREA PRUNELOR Mediu ambiant Refrigerare Cond.frigorifice Denumire soi Pierderi (%) Pierderi (%) Pierderi (%) de masă stricare totale de masă stricare totale de masă stricare totale Anna Späth 5,10 8,02 13,12 5,74 3,60 9,34 4,40 0 4,40 Vinete de Italia 6,15 12,50 18,65 9,11 7,61 16,72 5,89 0 5,89 Tuleu gras 6,68 30,41 37,09 10,29 12,53 22,82 7,56 7,59 15,15 Medie 5,98 16,97 22,95 8,38 7,91 16,29 5,95 2,53 8,48 Durata de păstrare 10 zile 20 zile 30 zile În condițiile mediului ambiant, durata de menținere a calității prunelor este de maximum 10 zile. Soiul Anna Späth a ȋnregistrat valoarea cea mai redusă de pierderi totale (13,12%), ȋn timp ce soiul Tuleu gras a prezentat 37,09% pierderi de masă şi prin stricare. Soiul Anna Späth s-a dovedit a avea o rezistență mai bună la păstrare decât celelalte soiuri studiate. Sensibilitatea soiului Tuleu gras s-a manifestat atât prin pierderile de masă cele mai ridicate, care au determinat zbârcirea fructelor, cât mai ales prin proporția foarte mare de fructe depreciate (30,41%). Ȋn spațiile refrigerate prunele au fost păstrate 20 de zile cu pierderi de masă de 5,74-10,29% şi pierderi prin stricare de 3,60-12,53, iar cel mai rezistent s-a dovedit a fi tot soiul Anna Späth. Ȋn condiții frigorifice, nivelul pierderilor de masă afostdupă 30 de zile de păstrare de 4,40-7,56 %, iar cel al pierderilor prin stricare de 0-7,5%, ȋn funcție de soi, cumulând pierderi totale medii de 8,48%. La temperatura de 3-5 C prunele s-au comportat ȋn general foarte bine, soiurile Anna Späth şi Vinete de Italia având cele mai mici pierderi de masă şifără să prezinte pierderi prin stricare. Prunele soiului Tuleu gras au avut ȋnsă ȋn aceleaşi condiții de păstrare pierderi totale de 15,15%, valoare de cca. trei ori mai mare decât a celorlalte soiuri studiate.

7 REZULTATE PRIVIND DEPOZITAREA ȘI STOCAREA ARDEILOR Durata de depozitare a fost de 5 zile în mediul ambiant, 10 zile in mediu refrigerat și 20 zile în condiții frigorifice. Evoluția pe durata păstrării a principalelor componente chimice din ardei a fost diferită de la o variantă experimentală la alta. Ȋn general la ardei, conținutul de S.U. nu prezintă modificări prea mari pe durata păstrării acestora. Totuşi conținutul de S.U. a crescut mai mult la ardeii păstrați ȋn condiții de refrigerare. În condiții frigorifice conținutul de S.U. se menține ridicat, dar nivelul de zahăr total se reduce mult față de cel inițial. Aciditatea ardeilor a prezentat atât uşoare creşteri cât şi scăderi ȋn funcție de soi şi condițiile de păstrare. Nivelul de aciditate titrabilă s-a menținut ridicat ȋn special la soiurile Galben superior şi Splendens, prezentând valori de 0,31-0,33%, respectiv 0,22-0,33%, ȋn funcție de condițiile de păstrare. La soiul Bianca la care aciditatea inițială aardeilorestededouă ori mai scăzută,variațiile pe durata păstrării au fost cuprinse ȋntre 0,11-0,14% ȋn funcție de condițiile de păstrare. Evoluția conținutului de zahăr total a fost diferită ȋn funcție de soi şi condițiile de păstrare. Ȋn general conținutul de zahăr a avut o tendință descrescătoarepeduratapăstrării ardeilor, cu excepția variantelor V2 (Galben superior) şi V8 (Bianca) la depozitarea ȋn condiții de refrigerare când au fost depăşite valorile inițiale. Cele mai consistente reduceri ale conținutului de zahăr total au avut loc la ardeii păstrați ȋn condiții frigorifice, valorile obținute fiind cu 0,5-3,67% mai mici decât cele inițiale, ȋn funcție de soi. Cantitatea de vitamina C din ardei s-a redus pe durata păstrării la toate soiurile, dar ȋn diferite proporții ȋn funcție de condițiile de păstrare. Scăderea cea mai accentuată s-a produs la ardeii păstrați ȋn condițiile mediului ambiant. Conținutul inițial s-a diminuat astfel cu 33,19 mg/100g la soiul Galben superior (V1), 51,39 mg/100g la soiul Splendens ( V4) şi 77,38 mg/100g la soiul Bianca (V7). Pierderile cele mai reduse de vitamina C au avut loc la ardeii păstrați ȋn condiții de refrigerare, valorile ȋnregistrate după 10 zile de menținere la temperatura de C fiind mai mici cu 10,7mg/100g la soiul Galben superior (V2), 27,12 mg/100g la soiul Splendens (V5) şi 42,78 mg/100g la soiul Bianca (V8). Evoluția conținutului de vitamina C indică faptul că ardeii răspund cel mai bine la temperaturi de refrigerare de C la care ȋşi mențin cel mai bine aspectul şi compoziția chimică.

8 REZULTATE PRIVIND DEPOZITAREA ȘI STOCAREA LA CEAPĂ Durata maximă de păstrare a cepei uscate a fost de zile în condiții naturale (în funcție de soi), 180 zile în condiții de refrigerare și 210 zile în condiții frigorifice, cu pierderi totale medii de 12,17%, 22,35%, respectiv 27,02 %. Pierderile prin stricare cele mai mici s-au inregistrat la ceapa din soiul Daytona de 0-3,1% în funcție de condițiile și durata de păstrare, iar cele mai mari la soiul Countach de 5,6 22,2%, tot în funcție de condițiile șiduratadepăstrare. Evoluția principalelor componente chimice a fost diferită de la o variantă experimentală la alta. Conținutul de S.U. a avut la toate soiurile o tendință de scădere în special la ceapa păstrată în condițiile mediului ambiant. Ȋn condiții de refrigerare Soiul Daytona, considerat ca cel mai sănătos (cu pierderile cele mai mici prin stricare), a prezentat o scădere a conținutului de S.U la păstrarea în condiții de refrigerare și frigorifice, în paralel cu reducerea conținutului de zahărtotal. Aciditatea cepei a prezentat atât uşoare creşteri cât şi scăderi ȋn funcție de soi şi condițiile de păstrare. Ȋn general ceapa și-a menținut conținutul inițial de aciditate în condițiile mediului ambiant și cele frigorifice și a prezentat ușoare reduceri în condiții de refrigerare, valorile cele mai mici fiind înregistrate la soirile Daytona și Countach păstrate în condițiile respective.

9 REZULTATE PRIVIND DEPOZITAREA ȘI STOCAREA MORCOVILOR Durata de menținere a calității morcovilor a fost de 60 de zile ȋn condițiile mediului ambiant, 90 de zile ȋn spații refrigerate şi 150 de zile ȋn condiții frigorifice. Pierderile totale medii au fost foarte mari (37,33-55,17%) în funcție de condițiile și durata de păstrare, pierderile de masă având cea mai mare pondere. Proporția morcovilor deshidratați în timpul păstrării a fost ridicată variind în medie între 11,73% și 21,34 în funcție de condițiile și durata de păstrare. Pierderi mai reduse au fost înregistrate la soiurile Floride și Astral în diferite condiții de păstrare. La introducerea în depozit, morcovii au avut un conținut de 9,7-10,2% substanță uscată, 0,09-0,11% aciditate titrabilă şi 3,90-5,59% zahăr total,ȋn funcție de soi. Morcovii din soiul Astral au avut conținutul cel mai ridicat de substanță uscată solubilăşi zahărtotal,ȋn timp ce morcovii soiului Floride au inregistrat conținutul cel mai redus de S.U. și zahărtotal. Evoluția în timpul păstrării a principalelor componente chimice a fost diferită de la o variantă experimentală la alta. Conținutul de S.U. a crescut în timpul păstrării la toate soiurile și aproape în toate condițiile de depozitare. Aciditatea morcovilor a crescut constant pe durata depozitării la toate soiurile și în toate condițiile. Conținutul de zahăr total s-a menținut în general la valori ridicate la toate soiurile și condițiile de păstrare, cu unele diferențe între variante. Conținutul în zahăr total a avut o tendință generala crescătoare în condițiile mediului ambiant și cele frigorifice de păstrare și alta descrescătoare pentru morcovii păstrați în condiții de refrigerare. Cele mai bune rezultate de menținere a calității morcovilor au fost obținute la soiul Floride păstrat în condițiile mediului ambiant și frigorifice și soiul Astral păstrat în condiții de refrigerare. Condițiile frigorifice prelungesc durata de păstrare a morcovilor, problema menținerii calității fiind legată în principal de pierderile de masăși gradul de deshidratare.

10 VARIANTA 1 Utilizarea unui uscător de mică capacitate pretabil a fi utilizat în gospodări individuale și înnumăr mai mare sau de capacitate mai mare în ferme de semisubzistență. Uscătorul utilizat în experimentări, permite realizarea unei temperaturi maxime de 70 0 C. METODELE UTILIZATE LA USCARE DESHIDRATARE VARIANTA 2 Utilizarea unei instalații de deshidratare a legumelor și fructelor la presiune atmosferică în curent de aer cald. Instalația are o capacitate de kg/sarjă și utilizează ca agent de deshidratare (uscare) aerul cald. Sistemul de comandă și control, permite măsurarea și programare automată sau manuală a parametrilor de lucru: temperatura (măsurabilă în patru puncte din incinta); umiditate; viteza aerului. Calculatorul de proces al uscătorului este prevăzut cu o interfață de conectare la PC pentru achiziția de date. Uscarea se realizează în tăvi dispuse pe un cărucior cu capacitate de maxim 20 tăvi.

11 Pe parcursul experiențelor s-a avut in vedere modul de variație ai următorilor factori: temperatura aerului și umiditatea relativă a aerului cald, în instalația de deshidratare. Modul de variaţie al temperaturilor şi umidităţii aerului în incinta uscătorului, în faza tranzitorie până la atingerea temperaturii de regim sunt prezentate în graficele alăturate

12 Tehnologiile de uscare-deshidratare au fost definitivate în cadrul proiectului și sunt acoperitoare prin operațiile componente și parametrii tehnologici, pentru întreg spectru de material biologic studiat. Colectivul de cercetare a considerat oportun la nivelul fazei din 2013, proiectarea și realizarea unui uscător solar, care poate fi accesibil ca investiție în cadrul fermelor de semisubzistență, din punct de vedere al costurilor pe care le necesită construirea sa, respective o valoare de cca lei, dar și utilității acestuia pentru crșterea valorii adăugate și a diversificării gamei sortimentale de produse. Rehidratare caise

13 REZULTATE 1. Depozitare şi stocare a produselor horticole - S-au stabilit duratele optime de depozitare și stocare a cultivarelor analizate, cu precizarea factorilor tehnologici necesari menținerii calității pe filiera producător consumator ; - Realizarea de module tehnologice de depozitare și stocare în condiții de refrigerare și frig, adaptabile la nivelul fermelor de semisubzistență precum și adaptarea acestora pentru asociații și cooperative de producători. 2. Uscare deshidratare produselor horticole - S-au stabilit parametrii de management al procesului de uscare deshidratare, respectiv a temperaturii optime și a timpului de menținere în cazul de uscătorului de mică capacitate precum și temperatură, umiditate, viteză a aerului și timp de deshidratare în cazul instalației industriale; - Elaborarea tehnologiilor de utilizare a uscătorlui solar, în ferme de semisubzistență legumicole și pomicole, ținând cont de condițiile climatice de amplasre a acestora; - Realizarea de module tehnologice de uscare - deshidratare, adaptabile la nivelul fermelor de semisubzistență precum și adaptarea acestora pentru asociații și cooperative de producători.

14 TRANSFER TEHNOLOGIC Rezultatele proiectului constitue suportul tehnico-economic (tehnologie dotări) necesar realizării studiilor de fezabilitate, pentru accesarea fondurilor europene în perioada , de către fermierii sau operatorii economici din domeniul horticol (producție procesare) prin: 1. Realizarea de module tehnologice specifice de uscare şi deshidratare, stocare şi depozitare a legumelor, respectiv a fructelor din producția proprie. pentru fermele de semisubzistență sau pentru alți operatori economici din domeniu horticol; 2. Realizarea a două proiecte cadru (unul pentru legume și unul pentru fructe) implementabile în fermele de semisubzistență ce vor putea fi adaptate funcție de caracteristicile solicitantului; 3. Acordarea de asistență tehnică pentru realizarea uscătorului solar în cadrul fermelor de semisubzistență cu cheltuieli minime.

15 RECUNOAȘTERE INTERNĂ ȘI INTERNAȚIONALĂ Elaborarea și suținerea de lucrări științifice la simpozioane interne și internaționale pentru creșterea vizibilătății cercetărilor și cercetătorilor participanți la realizarea proiectului ADER Vintilă M Design and performance evaluation of a solar convection dryer for drying fruits and vegetables 42 nd Symposium "Actual Tasks on Agricultural Engineering", Opatija, Croatia, 2014 ISSN , pag Thomson Reuters: Conference Proceedings Citation Index and ISTP, CAB International -Agricultural Engineering Abstracts, Cambridge Scientific Abstracts - Conference Papers Index, InterDok. Vintilă M. Bogoescu M., Angela Mohora - Studies on Dehydration of Plums Acta Horticulturae, nr.981/2013 pg. 685 Proc. II nd Balkan Symposium on Fruit Growing Pitești România Vintilă M. - Technical aspects concerning the quality preservation in fresh and dehydration of apricots Scientific Papers, Series B. Horticulture, vol. LVII, pg USAMV Bucuresti Vintilă M., Mohora Angela, Moise Daniela Studies on dehydration of onion- Scientific Papers Series Management, Economic Engineering in Agriculture and Rural Development Vol.12, Issue4, 2012 Print ISSN , CD ISSN-L , E-ISSN USAMV 2012

16 Va multumesc pentru atentie!

PLAN SECTORIAL ADER 2020

PLAN SECTORIAL ADER 2020 PLAN SECTORIAL ADER 2020 Contractor: Institutul de Cercetare Dezvoltare pentru Industrializarea și Marketingul Produselor Horticole HORTING Obiectivul general: ADESC Contract: (număr/an) 321/2011 Anul

More information

Versionare - GIT ALIN ZAMFIROIU

Versionare - GIT ALIN ZAMFIROIU Versionare - GIT ALIN ZAMFIROIU Controlul versiunilor - necesitate Caracterul colaborativ al proiectelor; Backup pentru codul scris Istoricul modificarilor Terminologie și concepte VCS Version Control

More information

CAIETUL DE SARCINI Organizare evenimente. VS/2014/0442 Euro network supporting innovation for green jobs GREENET

CAIETUL DE SARCINI Organizare evenimente. VS/2014/0442 Euro network supporting innovation for green jobs GREENET CAIETUL DE SARCINI Organizare evenimente VS/2014/0442 Euro network supporting innovation for green jobs GREENET Str. Dem. I. Dobrescu, nr. 2-4, Sector 1, CAIET DE SARCINI Obiectul licitaţiei: Kick off,

More information

Mecanismul de decontare a cererilor de plata

Mecanismul de decontare a cererilor de plata Mecanismul de decontare a cererilor de plata Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice (POS CCE) Ministerul Fondurilor Europene - Iunie - iulie

More information

Reflexia şi refracţia luminii. Aplicaţii. Valerica Baban

Reflexia şi refracţia luminii. Aplicaţii. Valerica Baban Reflexia şi refracţia luminii. Aplicaţii. Sumar 1. Indicele de refracţie al unui mediu 2. Reflexia şi refracţia luminii. Legi. 3. Reflexia totală 4. Oglinda plană 5. Reflexia şi refracţia luminii în natură

More information

Propuneri pentru teme de licență

Propuneri pentru teme de licență Propuneri pentru teme de licență Departament Automatizări Eaton România Instalație de pompare cu rotire în funcție de timpul de funcționare Tablou electric cu 1 pompă pilot + 3 pompe mari, cu rotirea lor

More information

Aspecte controversate în Procedura Insolvenţei şi posibile soluţii

Aspecte controversate în Procedura Insolvenţei şi posibile soluţii www.pwc.com/ro Aspecte controversate în Procedura Insolvenţei şi posibile soluţii 1 Perioada de observaţie - Vânzarea de stocuri aduse în garanţie, în cursul normal al activității - Tratamentul leasingului

More information

INFORMAȚII DESPRE PRODUS. FLEXIMARK Stainless steel FCC. Informații Included in FLEXIMARK sample bag (article no. M )

INFORMAȚII DESPRE PRODUS. FLEXIMARK Stainless steel FCC. Informații Included in FLEXIMARK sample bag (article no. M ) FLEXIMARK FCC din oțel inoxidabil este un sistem de marcare personalizată în relief pentru cabluri și componente, pentru medii dure, fiind rezistent la acizi și la coroziune. Informații Included in FLEXIMARK

More information

Metrici LPR interfatare cu Barix Barionet 50 -

Metrici LPR interfatare cu Barix Barionet 50 - Metrici LPR interfatare cu Barix Barionet 50 - Barionet 50 este un lan controller produs de Barix, care poate fi folosit in combinatie cu Metrici LPR, pentru a deschide bariera atunci cand un numar de

More information

earning every day-ahead your trust stepping forward to the future opcom operatorul pie?ei de energie electricã și de gaze naturale din România Opcom

earning every day-ahead your trust stepping forward to the future opcom operatorul pie?ei de energie electricã și de gaze naturale din România Opcom earning every day-ahead your trust stepping forward to the future opcom operatorul pie?ei de energie electricã și de gaze naturale din România Opcom RAPORT DE PIA?Ã LUNAR MARTIE 218 Piaţa pentru Ziua Următoare

More information

Evoluția pieței de capital din România. 09 iunie 2018

Evoluția pieței de capital din România. 09 iunie 2018 Evoluția pieței de capital din România 09 iunie 2018 Realizări recente Realizări recente IPO-uri realizate în 2017 și 2018 IPO în valoare de EUR 312.2 mn IPO pe Piața Principală, derulat în perioada 24

More information

DECLARAȚIE DE PERFORMANȚĂ Nr. 101 conform Regulamentului produselor pentru construcții UE 305/2011/UE

DECLARAȚIE DE PERFORMANȚĂ Nr. 101 conform Regulamentului produselor pentru construcții UE 305/2011/UE S.C. SWING TRADE S.R.L. Sediu social: Sovata, str. Principala, nr. 72, judetul Mures C.U.I. RO 9866443 Nr.Reg.Com.: J 26/690/1997 Capital social: 460,200 lei DECLARAȚIE DE PERFORMANȚĂ Nr. 101 conform Regulamentului

More information

Semnale şi sisteme. Facultatea de Electronică şi Telecomunicaţii Departamentul de Comunicaţii (TC)

Semnale şi sisteme. Facultatea de Electronică şi Telecomunicaţii Departamentul de Comunicaţii (TC) Semnale şi sisteme Facultatea de Electronică şi Telecomunicaţii Departamentul de Comunicaţii (TC) http://shannon.etc.upt.ro/teaching/ssist/ 1 OBIECTIVELE CURSULUI Disciplina îşi propune să familiarizeze

More information

Procesarea Imaginilor

Procesarea Imaginilor Procesarea Imaginilor Curs 11 Extragerea informańiei 3D prin stereoviziune Principiile Stereoviziunii Pentru observarea lumii reale avem nevoie de informańie 3D Într-o imagine avem doar două dimensiuni

More information

Preţul mediu de închidere a pieţei [RON/MWh] Cota pieţei [%]

Preţul mediu de închidere a pieţei [RON/MWh] Cota pieţei [%] Piaţa pentru Ziua Următoare - mai 217 Participanţi înregistraţi la PZU: 356 Număr de participanţi activi [participanţi/lună]: 264 Număr mediu de participanţi activi [participanţi/zi]: 247 Preţ mediu [lei/mwh]:

More information

METODE DE EVALUARE A IMPACTULUI ASUPRA MEDIULUI ŞI IMPLEMENTAREA SISTEMULUI DE MANAGEMENT DE MEDIU

METODE DE EVALUARE A IMPACTULUI ASUPRA MEDIULUI ŞI IMPLEMENTAREA SISTEMULUI DE MANAGEMENT DE MEDIU UNIVERSITATEA POLITEHNICA BUCUREŞTI FACULTATEA ENERGETICA Catedra de Producerea şi Utilizarea Energiei Master: DEZVOLTAREA DURABILĂ A SISTEMELOR DE ENERGIE Titular curs: Prof. dr. ing Tiberiu APOSTOL Fond

More information

Auditul financiar la IMM-uri: de la limitare la oportunitate

Auditul financiar la IMM-uri: de la limitare la oportunitate Auditul financiar la IMM-uri: de la limitare la oportunitate 3 noiembrie 2017 Clemente Kiss KPMG in Romania Agenda Ce este un audit la un IMM? Comparatie: audit/revizuire/compilare Diferente: audit/revizuire/compilare

More information

COMPORTAREA UNOR SOIURI DE ORZ DE TOAMNĂ LA S.C.D.A. MĂRCULEŞTI ÎN PERIOADA

COMPORTAREA UNOR SOIURI DE ORZ DE TOAMNĂ LA S.C.D.A. MĂRCULEŞTI ÎN PERIOADA AN. I.N.C.D.A. FUNDULEA, VOL. LXXXIV, 2016 GENETCĂ ȘI AMELIORAREA PLANTELOR Electronic ISSN 2067 7758 www.incda-fundulea.ro COMPORTAREA UNOR SOIURI DE ORZ DE TOAMNĂ LA S.C.D.A. MĂRCULEŞTI ÎN PERIOADA 2013-2015

More information

STUDIUL GERMINAŢIEI ŞI EVOLUŢIEI RĂSADURILOR DE LEGUME PE DIFERITE SUBSTRATURI ORGANICE

STUDIUL GERMINAŢIEI ŞI EVOLUŢIEI RĂSADURILOR DE LEGUME PE DIFERITE SUBSTRATURI ORGANICE Lucrări Ştiinţifice vol. 51, seria Agronomie STUDIUL GERMINAŢIEI ŞI EVOLUŢIEI RĂSADURILOR DE LEGUME PE DIFERITE SUBSTRATURI ORGANICE L. POPA 1, V. STOLERU 2, C. STAN 2 1 SC Alcedo SRL 2 U.S.A.M.V. Iaşi

More information

Ce este FITOMAG? Esenţa tehnologiei

Ce este FITOMAG? Esenţa tehnologiei Păstrarea fructelor cu aplicarea tehnologiei FITOMAG Ce este FITOMAG? FITOMAG este o tehnologie modernă de păstrare şi transportare a fructelor şi legumelor, la baza căreia stă inhibarea sintezei etilenei,

More information

ARBORI AVL. (denumiti dupa Adelson-Velskii si Landis, 1962)

ARBORI AVL. (denumiti dupa Adelson-Velskii si Landis, 1962) ARBORI AVL (denumiti dupa Adelson-Velskii si Landis, 1962) Georgy Maximovich Adelson-Velsky (Russian: Гео ргий Макси мович Адельсо н- Ве льский; name is sometimes transliterated as Georgii Adelson-Velskii)

More information

GHID DE TERMENI MEDIA

GHID DE TERMENI MEDIA GHID DE TERMENI MEDIA Definitii si explicatii 1. Target Group si Universe Target Group - grupul demografic care a fost identificat ca fiind grupul cheie de consumatori ai unui brand. Toate activitatile

More information

Marian Bogoescu, ( ) , (00 40) ,

Marian Bogoescu, ( ) , (00 40) , Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Codul ADER și denumirea proiectului: Denumire contractor: Adresa de contact (telefon, e-mail, adresa poştală, CUI, cont): Director general/director (nume,

More information

Subiecte Clasa a VI-a

Subiecte Clasa a VI-a (40 de intrebari) Puteti folosi spatiile goale ca ciorna. Nu este de ajuns sa alegeti raspunsul corect pe brosura de subiecte, ele trebuie completate pe foaia de raspuns in dreptul numarului intrebarii

More information

Structura și Organizarea Calculatoarelor. Titular: BĂRBULESCU Lucian-Florentin

Structura și Organizarea Calculatoarelor. Titular: BĂRBULESCU Lucian-Florentin Structura și Organizarea Calculatoarelor Titular: BĂRBULESCU Lucian-Florentin Chapter 3 ADUNAREA ȘI SCĂDEREA NUMERELOR BINARE CU SEMN CONȚINUT Adunarea FXP în cod direct Sumator FXP în cod direct Scăderea

More information

Eficiența energetică în industria românească

Eficiența energetică în industria românească Eficiența energetică în industria românească Creșterea EFICIENȚEI ENERGETICE în procesul de ardere prin utilizarea de aparate de analiză a gazelor de ardere București, 22.09.2015 Karsten Lempa Key Account

More information

Modalitǎţi de clasificare a datelor cantitative

Modalitǎţi de clasificare a datelor cantitative Modalitǎţi de clasificare a datelor cantitative Modul de stabilire a claselor determinarea pragurilor minime şi maxime ale fiecǎrei clase - determinǎ modul în care sunt atribuite valorile fiecǎrei clase

More information

Titlul lucrării propuse pentru participarea la concursul pe tema securității informatice

Titlul lucrării propuse pentru participarea la concursul pe tema securității informatice Titlul lucrării propuse pentru participarea la concursul pe tema securității informatice "Îmbunătăţirea proceselor şi activităţilor educaţionale în cadrul programelor de licenţă şi masterat în domeniul

More information

2. Setări configurare acces la o cameră web conectată într-un router ZTE H218N sau H298N

2. Setări configurare acces la o cameră web conectată într-un router ZTE H218N sau H298N Pentru a putea vizualiza imaginile unei camere web IP conectată într-un router ZTE H218N sau H298N, este necesară activarea serviciului Dinamic DNS oferit de RCS&RDS, precum și efectuarea unor setări pe

More information

DE CE SĂ DEPOZITAŢI LA NOI?

DE CE SĂ DEPOZITAŢI LA NOI? DEPOZITARE FRIGORIFICĂ OFERIM SOLUŢII optime şi diversificate în domeniul SERVICIILOR DE DEPOZITARE FRIGORIFICĂ, ÎNCHIRIERE DE DEPOZIT FRIGORIFIC CONGELARE, REFRIGERARE ŞI ÎNCHIRIERE DE SPAŢII FRIGORIFICE,

More information

INSTRUMENTE DE MARKETING ÎN PRACTICĂ:

INSTRUMENTE DE MARKETING ÎN PRACTICĂ: INSTRUMENTE DE MARKETING ÎN PRACTICĂ: Marketing prin Google CUM VĂ AJUTĂ ACEST CURS? Este un curs util tuturor celor implicați în coordonarea sau dezvoltarea de campanii de marketingși comunicare online.

More information

ON THE TRANSIENTS OPTIMIZATION AND THE POWER FACTOR CORRECTION OF THE STATIC CONVERTERS

ON THE TRANSIENTS OPTIMIZATION AND THE POWER FACTOR CORRECTION OF THE STATIC CONVERTERS U.P.B. Sci. Bull., Series C, Vol. 70, No. 1, 2008 ISSN 1454-234x ON THE TRANSIENTS OPTIMIZATION AND THE POWER FACTOR CORRECTION OF THE STATIC CONVERTERS N. FULGA 1, M. O. POPESCU 2, Claudia POPESCU 3 Obiectivul

More information

Compania. Misiune. Viziune. Scurt istoric. Autorizatii şi certificari

Compania. Misiune. Viziune. Scurt istoric. Autorizatii şi certificari Compania Misiune. Viziune. Misiunea noastră este de a contribui la îmbunătăţirea serviciilor medicale din România prin furnizarea de produse şi servicii de cea mai înaltă calitate, precum şi prin asigurarea

More information

Transmiterea datelor prin reteaua electrica

Transmiterea datelor prin reteaua electrica PLC - Power Line Communications dr. ing. Eugen COCA Universitatea Stefan cel Mare din Suceava Facultatea de Inginerie Electrica PLC - Power Line Communications dr. ing. Eugen COCA Universitatea Stefan

More information

ACTA TECHNICA NAPOCENSIS

ACTA TECHNICA NAPOCENSIS 273 TECHNICAL UNIVERSITY OF CLUJ-NAPOCA ACTA TECHNICA NAPOCENSIS Series: Applied Mathematics, Mechanics, and Engineering Vol. 58, Issue II, June, 2015 SOUND POLLUTION EVALUATION IN INDUSTRAL ACTIVITY Lavinia

More information

PRINCIPALELE INSUŞIRI DE CALITATE ALE GRÂULUI TRITICUM DURUM (SOIUL PANDUR) SUB INFLUENŢA UNOR MĂSURI FIOTEHNICE

PRINCIPALELE INSUŞIRI DE CALITATE ALE GRÂULUI TRITICUM DURUM (SOIUL PANDUR) SUB INFLUENŢA UNOR MĂSURI FIOTEHNICE PRINCIPALELE INSUŞIRI DE CALITATE ALE GRÂULUI TRITICUM DURUM (SOIUL PANDUR) SUB INFLUENŢA UNOR MĂSURI FIOTEHNICE Drd. Georgeana OLTEANU Absolventă a Facultaţii de Tehnologia Produselor Agroalimentare din

More information

THE THICKNESS MEASUREMENT OF WEFT KNITTED STRUCTURES MADE WITH ELASTOMERIC YARNS

THE THICKNESS MEASUREMENT OF WEFT KNITTED STRUCTURES MADE WITH ELASTOMERIC YARNS BULETINUL INSTITUTULUI POLITEHNIC DIN IAŞI Publicat de Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iaşi Tomul LVI (LX), Fasc. 3, 2010 SecŃia TEXTILE. PIELĂRIE THE THICKNESS MEASUREMENT OF WEFT KNITTED STRUCTURES

More information

PACHETE DE PROMOVARE

PACHETE DE PROMOVARE PACHETE DE PROMOVARE Școala de Vară Neurodiab are drept scop creșterea informării despre neuropatie diabetică și picior diabetic în rândul tinerilor medici care sunt direct implicați în îngrijirea și tratamentul

More information

Cristina ENULESCU * ABSTRACT

Cristina ENULESCU * ABSTRACT Cristina ENULESCU * REZUMAT un interval de doi ani un buletin statistic privind cele mai importante aspecte ale locuirii, în statele perioada 1995-2004, de la 22,68 milioane persoane la 21,67 milioane.

More information

ANTICOLLISION ALGORITHM FOR V2V AUTONOMUOS AGRICULTURAL MACHINES ALGORITM ANTICOLIZIUNE PENTRU MASINI AGRICOLE AUTONOME TIP V2V (VEHICLE-TO-VEHICLE)

ANTICOLLISION ALGORITHM FOR V2V AUTONOMUOS AGRICULTURAL MACHINES ALGORITM ANTICOLIZIUNE PENTRU MASINI AGRICOLE AUTONOME TIP V2V (VEHICLE-TO-VEHICLE) ANTICOLLISION ALGORITHM FOR VV AUTONOMUOS AGRICULTURAL MACHINES ALGORITM ANTICOLIZIUNE PENTRU MASINI AGRICOLE AUTONOME TIP VV (VEHICLE-TO-VEHICLE) 457 Florin MARIAŞIU*, T. EAC* *The Technical University

More information

PLAN SECTORIAL ADER 2020

PLAN SECTORIAL ADER 2020 INSTITUTUL DE CERCETARE DEZVOLTARE PENTRU LEGUMICULTURĂ ŞI FLORICULTURĂ - VIDRA Obiectivul general: ADESC Numărul/codul proiectului : 10 ADER 1.1.10. Anul începerii : 15.11.2011 Anul finalizării: 15.11.20144

More information

Updating the Nomographical Diagrams for Dimensioning the Concrete Slabs

Updating the Nomographical Diagrams for Dimensioning the Concrete Slabs Acta Technica Napocensis: Civil Engineering & Architecture Vol. 57, No. 1 (2014) Journal homepage: http://constructii.utcluj.ro/actacivileng Updating the Nomographical Diagrams for Dimensioning the Concrete

More information

Rem Ahsap is one of the prominent companies of the market with integrated plants in Turkey, Algeria and Romania and sales to 26 countries worldwide.

Rem Ahsap is one of the prominent companies of the market with integrated plants in Turkey, Algeria and Romania and sales to 26 countries worldwide. Ȋncepându-şi activitatea ȋn 2004, Rem Ahsap este una dintre companiile principale ale sectorului fabricǎrii de uşi având o viziune inovativǎ şi extinsǎ, deschisǎ la tot ce ȋnseamnǎ dezvoltare. Trei uzine

More information

The driving force for your business.

The driving force for your business. Performanţă garantată The driving force for your business. Aveţi încredere în cea mai extinsă reţea de transport pentru livrarea mărfurilor în regim de grupaj. Din România către Spania în doar 5 zile!

More information

ANALIZA COSTURILOR DE PRODUCTIE IN CAZUL PROCESULUI DE REABILITARE A UNUI SISTEM RUTIER NERIGID

ANALIZA COSTURILOR DE PRODUCTIE IN CAZUL PROCESULUI DE REABILITARE A UNUI SISTEM RUTIER NERIGID ANALIZA COSTURILOR DE PRODUCTIE IN CAZUL PROCESULUI DE REABILITARE A UNUI SISTEM RUTIER NERIGID Sef lucrari dr. ing. Tonciu Oana, Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti In this paper, we analyze

More information

RESEARCH CONCERNING THE INFLUENCE OF ANGLE OF FILING FROM THE KNIFE BLADES VINDROVERS ON THE MECHANICAL WORK ON CUTTING

RESEARCH CONCERNING THE INFLUENCE OF ANGLE OF FILING FROM THE KNIFE BLADES VINDROVERS ON THE MECHANICAL WORK ON CUTTING BULETINUL INSTITUTULUI POLITEHNIC DIN IAŞI Publicat de Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iaşi Tomul LIX (LXIII), Fasc. 2, 13 SecŃia CONSTRUCłII DE MAŞINI RESEARCH CONCERNING THE INFLUENCE OF ANGLE

More information

LINEAR VOLTAGE-TO-CURRENT CONVERTER WITH SMALL AREA

LINEAR VOLTAGE-TO-CURRENT CONVERTER WITH SMALL AREA BULETINUL INSTITUTULUI POLITEHNIC DIN IAŞI Publicat de Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iaşi Tomul LXI (LXV), Fasc. 1, 2015 Secţia ELECTROTEHNICĂ. ENERGETICĂ. ELECTRONICĂ LINEAR VOLTAGE-TO-CURRENT

More information

INFLUENŢA CÂMPULUI MAGNETIC ASUPRA DINAMICII DE CREŞTERE"IN VITRO" LA PLANTE FURAJERE

INFLUENŢA CÂMPULUI MAGNETIC ASUPRA DINAMICII DE CREŞTEREIN VITRO LA PLANTE FURAJERE INFLUENŢA CÂMPULUI MAGNETIC ASUPRA DINAMICII DE CREŞTERE"IN VITRO" LA PLANTE FURAJERE T.Simplăceanu, C.Bindea, Dorina Brătfălean*, St.Popescu, D.Pamfil Institutul Naţional de Cercetere-Dezvoltare pentru

More information

EXPERIMENTAL RESULTS REGARDING STRUCTURAL RESPONSE OF BOLTED AND HYBRID CONNECTIONS FOR PULTRUDED ELEMENTS

EXPERIMENTAL RESULTS REGARDING STRUCTURAL RESPONSE OF BOLTED AND HYBRID CONNECTIONS FOR PULTRUDED ELEMENTS BULETINUL INSTITUTULUI POLITEHNIC DIN IAŞI Publicat de Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iaşi Tomul LIX (LXIII), Fasc. 6, 2013 Secţia CONSTRUCŢII. ARHITECTURĂ EXPERIMENTAL RESULTS REGARDING STRUCTURAL

More information

COMPORTAREA UNOR SOIURI DE GRÂU DE TOAMNĂ LA S.C.D.A. SECUIENI

COMPORTAREA UNOR SOIURI DE GRÂU DE TOAMNĂ LA S.C.D.A. SECUIENI Comportarea unor soiuri de grâu de toamnă la S.C.D.A. Secuieni 25 AN. I.N.C.D.A. FUNDULEA, VOL. LXXVII, 2009 GENETICA ŞI AMELIORAREA PLANTELOR COMPORTAREA UNOR SOIURI DE GRÂU DE TOAMNĂ LA S.C.D.A. SECUIENI

More information

CHAMPIONS LEAGUE 2017 SPONSOR:

CHAMPIONS LEAGUE 2017 SPONSOR: NOUA STRUCTURĂ a Ch League Pe viitor numai fosta divizie A va purta numele Champions League. Fosta divizie B va purta numele Challenger League iar fosta divizie C se va numi Promotional League. CHAMPIONS

More information

ANALIZA METODELOR SI SISTEMELOR DE CONGELARE A CĂPSUNILOR PRIN SIMULARE NUMERICĂ

ANALIZA METODELOR SI SISTEMELOR DE CONGELARE A CĂPSUNILOR PRIN SIMULARE NUMERICĂ ANALIZA METODELOR SI SISTEMELOR DE CONGELARE A CĂPSUNILOR PRIN SIMULARE NUMERICĂ Adrian-Gabriel GHIAUS Universitatea Tehnică de Constructii Bucuresti, e-mail: ghiaus@instalatii.utcb.ro Catalina VASILESCU

More information

(REZUMAT AL TEZEI DE DOCTORAT)

(REZUMAT AL TEZEI DE DOCTORAT) UNIVERSITATEA DE ŞTIINŢE AGRICOLE ŞI MEDICINĂ VETERINARĂ CLUJ-NAPOCA ŞCOALA DOCTORALĂ FACULTATEA DE AGRICULTURĂ ELENA ANDRUŢA CERBU (căs. MUREŞAN) CERCETĂRI PRIVIND DINAMICA ACUMULĂRII ŞI TRANSFORMĂRII

More information

122 Revista Română de Materiale / Romanian Journal of Materials 2010, 40 (2),

122 Revista Română de Materiale / Romanian Journal of Materials 2010, 40 (2), 122 Revista Română de Materiale / Romanian Journal of Materials 2010, 40 (2), 122-131 CERCETĂRI EXPERIMENTALE PENTRU EVALUAREA REZISTENŢEI LA ÎNGHEŢ- DEZGHEŢ A BETONULUI EXPERIMENTAL RESEARCH FOR THE EVALUATION

More information

ABORDĂRI INOVATIVE PRIVIND INDICATORI ECONOMICI LA NIVELUL UNIUNII EUROPENE

ABORDĂRI INOVATIVE PRIVIND INDICATORI ECONOMICI LA NIVELUL UNIUNII EUROPENE ABORDĂRI INOVATIVE PRIVIND INDICATORI ECONOMICI LA NIVELUL UNIUNII EUROPENE Paul Vasile ZAI Daniela Irina NEMEŞ Paul Vasile ZAI Conf. univ. dr., Departamentul de Administraţie și Management Public, Facultatea

More information

Fenomene electrostatice şi materiale dielectrice. Modelare experimentală şi numerică şi aplicaţii industriale.

Fenomene electrostatice şi materiale dielectrice. Modelare experimentală şi numerică şi aplicaţii industriale. REZUMAT Fenomene electrostatice şi materiale dielectrice. Modelare experimentală şi numerică şi aplicaţii industriale. Lucrarea de faţă prezintă succint, dar argumentat, activitatea profesională desfăşurată

More information

Intensitatea tehnologică a exporturilor în anul 2012

Intensitatea tehnologică a exporturilor în anul 2012 Intensitatea tehnologică a exporturilor în anul 2012 Analiza i evoluţiei în timp a comerţului exterior conform intensităţii tehnologice prezintă o importanţă deosebită deoarece reflectă evoluţia calitativă

More information

CARACTERISTICI BIOLOGICE ŞI FIZIOLOGICE ALE UNOR SOIURI DE CARTOF

CARACTERISTICI BIOLOGICE ŞI FIZIOLOGICE ALE UNOR SOIURI DE CARTOF Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Iaşi CARACTERISTICI BIOLOGICE ŞI FIZIOLOGICE ALE UNOR SOIURI DE CARTOF D. BODEA 1 1 Staţiunea de Cercetare Dezvoltare Agricolă, Suceava e-mail:

More information

Mods euro truck simulator 2 harta romaniei by elyxir. Mods euro truck simulator 2 harta romaniei by elyxir.zip

Mods euro truck simulator 2 harta romaniei by elyxir. Mods euro truck simulator 2 harta romaniei by elyxir.zip Mods euro truck simulator 2 harta romaniei by elyxir Mods euro truck simulator 2 harta romaniei by elyxir.zip 26/07/2015 Download mods euro truck simulator 2 harta Harta Romaniei pentru Euro Truck Simulator

More information

A NOVEL ACTIVE INDUCTOR WITH VOLTAGE CONTROLLED QUALITY FACTOR AND SELF-RESONANT FREQUENCY

A NOVEL ACTIVE INDUCTOR WITH VOLTAGE CONTROLLED QUALITY FACTOR AND SELF-RESONANT FREQUENCY BULETINUL INSTITUTULUI POLITEHNIC DIN IAŞI Publicat de Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iaşi Tomul LX (LXIV), Fasc. 4, 2014 Secţia ELECTROTEHNICĂ. ENERGETICĂ. ELECTRONICĂ A NOVEL ACTIVE INDUCTOR

More information

MANAGEMENTUL CALITĂȚII - MC. Proiect 5 Procedura documentată pentru procesul ales

MANAGEMENTUL CALITĂȚII - MC. Proiect 5 Procedura documentată pentru procesul ales MANAGEMENTUL CALITĂȚII - MC Proiect 5 Procedura documentată pentru procesul ales CUPRINS Procedura documentată Generalități Exemple de proceduri documentate Alegerea procesului pentru realizarea procedurii

More information

D în această ordine a.î. AB 4 cm, AC 10 cm, BD 15cm

D în această ordine a.î. AB 4 cm, AC 10 cm, BD 15cm Preparatory Problems 1Se dau punctele coliniare A, B, C, D în această ordine aî AB 4 cm, AC cm, BD 15cm a) calculați lungimile segmentelor BC, CD, AD b) determinați distanța dintre mijloacele segmentelor

More information

La fereastra de autentificare trebuie executati urmatorii pasi: 1. Introduceti urmatoarele date: Utilizator: - <numarul dvs de carnet> (ex: "9",

La fereastra de autentificare trebuie executati urmatorii pasi: 1. Introduceti urmatoarele date: Utilizator: - <numarul dvs de carnet> (ex: 9, La fereastra de autentificare trebuie executati urmatorii pasi: 1. Introduceti urmatoarele date: Utilizator: - (ex: "9", "125", 1573" - se va scrie fara ghilimele) Parola: -

More information

VIRTUAL INSTRUMENTATION IN THE DRIVE SUBSYSTEM MONITORING OF A MOBIL ROBOT WITH GESTURE COMMANDS

VIRTUAL INSTRUMENTATION IN THE DRIVE SUBSYSTEM MONITORING OF A MOBIL ROBOT WITH GESTURE COMMANDS BULETINUL INSTITUTULUI POLITEHNIC DIN IAŞI Publicat de Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iaşi Tomul LIV (LVIII), Fasc. 3-4, 2008 Secţia AUTOMATICĂ şi CALCULATOARE VIRTUAL INSTRUMENTATION IN THE

More information

Study for Determination of the Fitness Level of the Students by Using the Eurofit Battery Tests

Study for Determination of the Fitness Level of the Students by Using the Eurofit Battery Tests G Y M N A S I U M Vol. XVIII, Issue 1 / 2017 Scientific Journal of Education, Sports, and Health Study for Determination of the Fitness Level of the Students by Using the Eurofit Battery Tests Leuciuc

More information

INFLUENŢA CÂMPULUI MAGNETIC ASUPRA GERMINĂRII "IN VITRO" LA PLANTE FURAJERE

INFLUENŢA CÂMPULUI MAGNETIC ASUPRA GERMINĂRII IN VITRO LA PLANTE FURAJERE INFLUENŢA CÂMPULUI MAGNETIC ASUPRA GERMINĂRII "IN VITRO" LA PLANTE FURAJERE T.Simplăceanu, Dorina Brătfălean*, C.Bindea, D.Pamfil*, St.Popescu Institutul Naţional de Cercetere-Dezvoltare pentru Tehnologii

More information

Class D Power Amplifiers

Class D Power Amplifiers Class D Power Amplifiers A Class D amplifier is a switching amplifier based on pulse-width modulation (PWM) techniques Purpose: high efficiency, 80% - 95%. The reduction of the power dissipated by the

More information

EFECTUL TRATĂRII SONICE ASUPRA MICROBIOLOGIEI APEI DE DUNĂRE

EFECTUL TRATĂRII SONICE ASUPRA MICROBIOLOGIEI APEI DE DUNĂRE Efectul tratării sonice asupra microbiologiei apei de Dunăre 35 EFECTUL TRATĂRII SONICE ASUPRA MICROBIOLOGIEI APEI DE DUNĂRE A. Ştefan, dr.hab.prof.univ. G. Bălan Universitatea Dunărea de jos din Galaţi,

More information

Reţele Neuronale Artificiale în MATLAB

Reţele Neuronale Artificiale în MATLAB Reţele Neuronale Artificiale în MATLAB Programul MATLAB dispune de o colecţie de funcţii şi interfeţe grafice, destinate lucrului cu Reţele Neuronale Artificiale, grupate sub numele de Neural Network Toolbox.

More information

Implicaţii practice privind impozitarea pieţei de leasing din România

Implicaţii practice privind impozitarea pieţei de leasing din România www.pwc.com Implicaţii practice privind impozitarea pieţei de leasing din România Valentina Radu, Manager Alexandra Smedoiu, Manager Agenda Implicaţii practice în ceea ce priveşte impozitarea pieţei de

More information

ÎMBUNĂTĂŢIREA CALITĂŢII VALORII STATISTICE CALCULATE ÎN DECLARAŢIA INTRASTAT ŞI ACTUALIZAREA COEFICIENTULUI CIF/FOB ÎN ROMÂNIA

ÎMBUNĂTĂŢIREA CALITĂŢII VALORII STATISTICE CALCULATE ÎN DECLARAŢIA INTRASTAT ŞI ACTUALIZAREA COEFICIENTULUI CIF/FOB ÎN ROMÂNIA ÎMBUNĂTĂŢIREA CALITĂŢII VALORII STATISTICE CALCULATE ÎN DECLARAŢIA INTRASTAT ŞI ACTUALIZAREA COEFICIENTULUI CIF/FOB ÎN ROMÂNIA - rezumat al activităţilor şi rezultatelor grantului - Conform legislaţiei

More information

Olimpiad«Estonia, 2003

Olimpiad«Estonia, 2003 Problema s«pt«m nii 128 a) Dintr-o tabl«p«trat«(2n + 1) (2n + 1) se ndep«rteaz«p«tr«telul din centru. Pentru ce valori ale lui n se poate pava suprafata r«mas«cu dale L precum cele din figura de mai jos?

More information

Caracterizarea electrica si optica a unor filme subtiri. Partea I: Tehnici de depunere de filme subtiri STUDENT: LAZAR OANA

Caracterizarea electrica si optica a unor filme subtiri. Partea I: Tehnici de depunere de filme subtiri STUDENT: LAZAR OANA Caracterizarea electrica si optica a unor filme subtiri Partea I: Tehnici de depunere de filme subtiri STUDENT: LAZAR OANA INTRODUCERE Filmul subtire strat de material cu grosimea de ordinul nanometrilor

More information

Prima. Evadare. Ac9vity Report. The biggest MTB marathon from Eastern Europe. 7th edi9on

Prima. Evadare. Ac9vity Report. The biggest MTB marathon from Eastern Europe. 7th edi9on Prima Evadare Ac9vity Report 2015 The biggest MTB marathon from Eastern Europe 7th edi9on Prima Evadare in numbers Par%cipants subscribed 3.228, 2.733 started the race and 2.400 finished the race 40 Photographers

More information

REZUMATUL TEZEI DE DOCTORAT

REZUMATUL TEZEI DE DOCTORAT UNIVERSITATEA DE ŞTIINŢE AGRICOLE ŞI MEDICINĂ VETERINARĂ CLUJ NAPOCA ŞCOALA DOCTORALĂ FACULTATEA DE AGRICULTURĂ Ing. LUCIAN IUONAŞ REZUMATUL TEZEI DE DOCTORAT CERCETĂRI PRIVIND INFLUENŢA FACTORILOR BIOLOGICI

More information

Ghid identificare versiune AWP, instalare AWP şi verificare importare certificat în Store-ul de Windows

Ghid identificare versiune AWP, instalare AWP şi verificare importare certificat în Store-ul de Windows Ghid identificare versiune AWP, instalare AWP 4.5.4 şi verificare importare certificat în Store-ul de Windows Data: 28.11.14 Versiune: V1.1 Nume fişiser: Ghid identificare versiune AWP, instalare AWP 4-5-4

More information

Solutii avansate pentru testarea si diagnoza masinilor industriale.

Solutii avansate pentru testarea si diagnoza masinilor industriale. Solutii avansate pentru testarea si diagnoza masinilor industriale 15 ani de activitate in domeniul procesarii numerice a semnalelor Solutii de inalta acuratete pentru analiza sunetelor, vibratiilor si

More information

Fondul comercial reprezintă diferenţa între costul de achiziţie al participaţiei dobândite şi valoarea părţii din activele nete achiziţionate.

Fondul comercial reprezintă diferenţa între costul de achiziţie al participaţiei dobândite şi valoarea părţii din activele nete achiziţionate. Anexa Ghidul practic privind tratamentul fiscal al unor operaţiuni efectuate de către contribuabilii care aplică Reglementările contabile conforme cu Standardele Internaţionale de Raportare Financiară,

More information

STUDIUL VARIABILITĂŢII ÎNSUŞIRILOR DE CALITATE LA UN SORTIMENT DE GRÂU DE TOAMNĂ

STUDIUL VARIABILITĂŢII ÎNSUŞIRILOR DE CALITATE LA UN SORTIMENT DE GRÂU DE TOAMNĂ UNIVERSITATEA DE ŞTIINŢE AGRICOLE ŞI MEDICINĂ VETERINARĂ CLUJ-NAPOCA FACULTATEA DE AGRICULTURĂ ING. Edith SZÉKELY STUDIUL VARIABILITĂŢII ÎNSUŞIRILOR DE CALITATE LA UN SORTIMENT DE GRÂU DE TOAMNĂ REZUMAT

More information

THE MEASUREMENT OF MAGNETIC FIELD IN TWO POWER DISTRIBUTION SUBSTATIONS

THE MEASUREMENT OF MAGNETIC FIELD IN TWO POWER DISTRIBUTION SUBSTATIONS BULETINUL INSTITUTULUI POLITEHNIC DIN IAŞI Publicat de Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iaşi Volumul 62 (66), Numărul 4, 2016 Secţia ELECTROTEHNICĂ. ENERGETICĂ. ELECTRONICĂ THE MEASUREMENT OF

More information

ARE THE STATIC POWER CONVERTERS ENERGY EFFICIENT?

ARE THE STATIC POWER CONVERTERS ENERGY EFFICIENT? ARE THE STATIC POWER CONVERTERS ENERGY EFFICIENT? Ion POTÂRNICHE 1,, Cornelia POPESC, Mina GHEAMALINGA 1 Corresponding member of the Academy of Technical Sciences of Romania ICPE ACTEL S.A. Abstract: The

More information

Generatorul cu flux axial cu stator interior nemagnetic-model de laborator.

Generatorul cu flux axial cu stator interior nemagnetic-model de laborator. Generatorul cu flux axial cu stator interior nemagnetic-model de laborator. Pentru identificarea performanţelor la funţionarea în sarcină la diferite trepte de turaţii ale generatorului cu flux axial fară

More information

ŞI MEDICINĂ VETERINARĂ CLUJ-NAPOCA. CĂTRE, D-l (D-na)

ŞI MEDICINĂ VETERINARĂ CLUJ-NAPOCA. CĂTRE, D-l (D-na) UNIVERSITATEA DE ŞTIINŢE AGRICOLE ŞI MEDICINĂ VETERINARĂ CLUJ-NAPOCA CĂTRE, D-l (D-na) -------------------------------------------------------------------------------------- Vă rugăm să participați la

More information

CORELATII ÎNTRE PROPRIETATILE HÂRTIILOR COMPONENTE SI CALITATEA CARTONULUI ONDULAT. II

CORELATII ÎNTRE PROPRIETATILE HÂRTIILOR COMPONENTE SI CALITATEA CARTONULUI ONDULAT. II CORELATII ÎNTRE PROPRIETATILE HÂRTIILOR COMPONENTE SI CALITATEA CARTONULUI ONDULAT. II. INFLUENTA CALITATII CARTONULUI ONDULAT ASUPRA UNOR CARACTERISTICI ALE CUTIILOR CORRELATIONS BETWEEN PAPERS CHARACTERISTICS

More information

Raport stiintific si tehnic in extenso pentru proiectul Tehnologii de procesare si garantare a continutului electronic - TAPE

Raport stiintific si tehnic in extenso pentru proiectul Tehnologii de procesare si garantare a continutului electronic - TAPE Raport stiintific si tehnic in extenso pentru proiectul Tehnologii de procesare si garantare a continutului electronic - TAPE Etapa I Studii tehnice privind algoritmi, mecanisme si metode tehnice disponibile

More information

Calculatoare Numerice II Interfaţarea unui dispozitiv de teleghidare radio cu portul paralel (MGSH Machine Guidance SHell) -proiect-

Calculatoare Numerice II Interfaţarea unui dispozitiv de teleghidare radio cu portul paralel (MGSH Machine Guidance SHell) -proiect- Universitatea Politehnica Bucureşti Facultatea de Automaticăşi Calculatoare Calculatoare Numerice II Interfaţarea unui dispozitiv de teleghidare radio cu portul paralel (MGSH Machine Guidance SHell) -proiect-

More information

AE Amfiteatru Economic recommends

AE Amfiteatru Economic recommends GOOD PRACTICES FOOD QUALITY AND SAFETY: PRACTICES AND CONTRIBUTIONS BROUGHT BY THE CENTRE OF RESEARCH AND ALIMENTARY PRODUCT EXPERTISE Prof. univ. dr. Rodica Pamfilie, Academy of Economic Studies, Bucharest

More information

Managementul referinţelor cu

Managementul referinţelor cu TUTORIALE DE CULTURA INFORMAŢIEI Citarea surselor de informare cu instrumente software Managementul referinţelor cu Bibliotecar Lenuţa Ursachi PE SCURT Este gratuit Poţi adăuga fişiere PDF Poţi organiza,

More information

Externalizarea opțiune de flexibilizare în întreprinderile de prestări servicii din Cluj-Napoca

Externalizarea opțiune de flexibilizare în întreprinderile de prestări servicii din Cluj-Napoca E C O N O M I A Î N T R E P R I N D E R I I Externalizarea opțiune de flexibilizare în întreprinderile de prestări servicii din Cluj-Napoca Janetta SÎRBU Universitatea "Bogdan Vodă" Cluj-Napoca, Facultatea

More information

The First TST for the JBMO Satu Mare, April 6, 2018

The First TST for the JBMO Satu Mare, April 6, 2018 The First TST for the JBMO Satu Mare, April 6, 08 Problem. Prove that the equation x +y +z = x+y +z + has no rational solutions. Solution. The equation can be written equivalently (x ) + (y ) + (z ) =

More information

ISBN-13:

ISBN-13: Regresii liniare 2.Liniarizarea expresiilor neliniare (Steven C. Chapra, Applied Numerical Methods with MATLAB for Engineers and Scientists, 3rd ed, ISBN-13:978-0-07-340110-2 ) Există cazuri în care aproximarea

More information

RAPORTUL SG ASSET MANAGEMENT- BRD SAI PRIVIND ADMINISTRAREA FONDULUI DESCHIS DE INVESTITII SIMFONIA 1 la data de 30 iunie 2006

RAPORTUL SG ASSET MANAGEMENT- BRD SAI PRIVIND ADMINISTRAREA FONDULUI DESCHIS DE INVESTITII SIMFONIA 1 la data de 30 iunie 2006 RAPORTUL SG ASSET MANAGEMENT- BRD SAI PRIVIND ADMINISTRAREA FONDULUI DESCHIS DE INVESTITII SIMFONIA 1 la data de 30 iunie 2006 Fondul SIMFONIA 1, fond deschis de investitii, este autorizat de CNVM prin

More information

B I L A N Ţ U L R O M A N I A

B I L A N Ţ U L R O M A N I A R O M A N I A TRIBUNALUL BISTRIŢA-NĂSĂUD 420178 Bistriţa, str. Alba Iulia, nr.1, Judeţul Bistriţa-Năsăud tel: +40-(0)263-213528; fax + 40-(0)263-231509 E-mail: trbn@just.ro B I L A N Ţ U L Tribunalului

More information

NOTE PRIVIND MODELAREA MATEMETICĂ ÎN REGIM CVASI-DINAMIC A UNEI CLASE DE MICROTURBINE HIDRAULICE

NOTE PRIVIND MODELAREA MATEMETICĂ ÎN REGIM CVASI-DINAMIC A UNEI CLASE DE MICROTURBINE HIDRAULICE NOTE PRIVIND MODELAREA MATEMETICĂ ÎN REGIM CVASI-DINAMIC A UNEI CLASE DE MICROTURBINE HIDRAULICE Eugen DOBÂNDĂ NOTES ON THE MATHEMATICAL MODELING IN QUASI-DYNAMIC REGIME OF A CLASSES OF MICROHYDROTURBINE

More information

CERCETĂRI REALIZATE CU INSTALAŢIA PENTRU USCAREA FÂNULUI PRIN VENTILARE CU AER RECE SAU CALD - IVF

CERCETĂRI REALIZATE CU INSTALAŢIA PENTRU USCAREA FÂNULUI PRIN VENTILARE CU AER RECE SAU CALD - IVF INSTALAŢIA PENTRU USCAREA FÂNULUI PRIN VENTILARE CU AER RECE SAU CALD - IVF CERCETĂRI REALIZATE CU INSTALAŢIA PENTRU USCAREA FÂNULUI PRIN VENTILARE CU AER RECE SAU CALD - IVF Dr. ing. Ancuţa NEDELCU, Dr.

More information

Buletinul AGIR nr. 3/2012 iunie-august. Assis. Eng. Ciprian AFANASOV PhD. University "Ştefan cel Mare" Suceava

Buletinul AGIR nr. 3/2012 iunie-august. Assis. Eng. Ciprian AFANASOV PhD. University Ştefan cel Mare Suceava STEP-DOWN VOLTAGE CONVERTER FOR STUDENTS STUDY STEP-DOWN VOLTAGE CONVERTER FOR STUDENTS STUDY Assis. Eng. Ciprian AFANASOV PhD University "Ştefan cel Mare" Suceava REZUMAT. În cadrul lucrării s-au s studiat

More information

OBSERVATIONS REGARDING THE AERIAL BEHAVIOUR OF THE SPARROWHAWK (ACCIPITER NISUS) (LINNAEUS 1758) IN THE RÂUL DOAMNEI HYDROGRAPHICAL BASIN

OBSERVATIONS REGARDING THE AERIAL BEHAVIOUR OF THE SPARROWHAWK (ACCIPITER NISUS) (LINNAEUS 1758) IN THE RÂUL DOAMNEI HYDROGRAPHICAL BASIN Muzeul Olteniei Craiova. Oltenia. Studii şi comunicări. Ştiinţele Naturii. Tom. 26, No. 1/21 ISSN 1454-6914 OBSERVATIONS REGARDING THE AERIAL BEHAVIOUR OF THE SPARROWHAWK (ACCIPITER NISUS) (LINNAEUS 1758)

More information

Excel Advanced. Curriculum. Școala Informală de IT. Educație Informală S.A.

Excel Advanced. Curriculum. Școala Informală de IT. Educație Informală S.A. Excel Advanced Curriculum Școala Informală de IT Tel: +4.0744.679.530 Web: www.scoalainformala.ro / www.informalschool.com E-mail: info@scoalainformala.ro Cuprins 1. Funcții Excel pentru avansați 2. Alte

More information

INPUT MODELLING USING STATISTICAL DISTRIBUTIONS AND ARENA SOFTWARE

INPUT MODELLING USING STATISTICAL DISTRIBUTIONS AND ARENA SOFTWARE Annals of the Academy of Romanian Scientists Online Edition Series on Engineering Sciences ISSN 2066 8570 Volume 7, Number 1/2015 63 INPUT MODELLING USING STATISTICAL DISTRIBUTIONS AND ARENA SOFTWARE Elena

More information

EN teava vopsita cu capete canelate tip VICTAULIC

EN teava vopsita cu capete canelate tip VICTAULIC ArcelorMittal Tubular Products Iasi SA EN 10217-1 teava vopsita cu capete canelate tip VICTAULIC Page 1 ( 4 ) 1. Scop Documentul specifica cerintele tehnice de livrare pentru tevi EN 10217-1 cu capete

More information