CUANTIZARE BIBLIOGRAFIE OBIECTIVE

Size: px
Start display at page:

Download "CUANTIZARE BIBLIOGRAFIE OBIECTIVE"

Transcription

1 CUANTIZARE OBIECTIVE In aceasta lucrare se va acorda o atentie deosebita: studierii caracteristicilor de cuantizare uniforma si neuniforma; observarii efectelor diferitelor tipuri de distorsiune de cuantizare; masurarii raportului dintre puterile semnalului si erorii de cuantizare pentru diferite tipuri de cuantizoare in functie de puterea semnalului de intrare. BIBLIOGRAFIE 1. A. B. Carlson, Communication Systems, third ed., McGraw-Hill Inc., New York, 1986, pag L. W. Couch II, Digital and Analog Communication Systems, third ed., MacMillan Publishing Co., New York, 1990, pag S. Haykin, An Introduction to Analog & Digital Communications, J. Wiley & Sons Inc., New York, 1989, pag TEMA PRE-LABORATOR 1. Considerati un cuantizor uniform pe 2 biti, realizand cuantizarea prin adoptarea valorii de mijloc. Presupunem domeniul de intrare a fost proiectat sa fie [-1V, 1V]. a. determinati toate nivelele de cuantizare pe care le utilizeaza cuantizorul; b. determinati intervalul de cuantizare pentru fiecare nivel de cuantizare; c. schitati caracteristica de intrare-iesire a cuantizorului. 2. Fie zgomotul de cuantizare o variabila aleatoare distribuita uniform in intervalul [-q/2, q/2], unde q este lungimea intervalului de cuantizare a unui cuantizor uniform cu N nivele. a. determinati q in functie de N; b. determinati varianta zgomotului de cuantizare. MODUL DE LUCRU A. Cuantizare uniforma Dupa esantionarea unui mesaj, urmatorul pas este cuantizarea esantioanelor. Deoarece un semnal analogic are un domeniu continuu de amplituduni, pulsurile din semnalul esantionat vor avea un numar infinit de nivele de amplitudine. Nu este posibila atribuirea unor cuvinte de cod unice si de lungime finita unui numar infinit de amplitudini, deci cuantizarea consta in aproximarea semnalului esantionat cu un semnal construit din valori discrete de amplitudine. A.1 Afisati caracteristica de intrare-iesire a unui cuantizor uniform pe biti: >>quant_ch(2, uniform ) Schitati caracteristica obtinuta in Graficul 1. A.2 Fie x valoarea analogica a pulsului si x q iesirea cuantizorului, in conditia in care intrarea este normalizata: x 1. Din Graficul 1 deduceti regula de functionare a cuantizorului: Intervalul de cuantizare x q Codul binar Tabelul 1 Observati lungimea fiecarui interval ce apare in prima coloana a Tabelului 1. Cum este lungimea intervalului de cuantizare comparativ cu numarul nivelelor de cuantizare ale cuantizorului uniform? Valorile introduse in a doua coloana sunt denumite nivele de cuantizare si numai aceste valori pot apare la iesirea cuantizorului. A.3 Generati o secventa x cu 8 elemente, fiecare reprezentand amplitudinea analogica a pulsurilor la momentele de esantionare: >>x=[0.8, 0.6, 0.2, -0.4, 0.1, -0.9, -0.3, 0.7]; Aplicati secventei x regula de cuantizare descrisa in Tabelul 1:

2 Elementul x x q Codul binar Tabelul 2 Comparati rezultatele obtinute prin aplicarea rgulii de cuantizare a iesirii functiei MATLAB quantize: >>xq= quantize(x, 2) A.4 Definiti o regula ce atribuie fiecarui nivel de cuantizare un simbol binar unic de 2 biti. Utilizati apoi o codarea naturala ce atribuie simbolului binar 00 nivalului de cuantizare avand nivelul de tensiune cel mai negativ (-0.75 V in acest exemplu).pe masura ce va deplasati spre nivele mai mari de tensiune, simbolul binar va fi incrementat. Aceasta procedura este denumita codarea sursei. Completati coloana a treia a Tabelului 1 cu codul natural pe 2 biti. Aplicati aceasta procedura de codare secventei cuantizate x q si introduceti codurile binare in coloana a treia a Tabelului 2. Va puteti verifica rezultatele cu ajutorul functiei MATLAB bin_enc (codare binara naturala): >>xbin =bin_enc(xq, 2) Intrebarea 1: Este posibila codarea valorilor de amplitudine a pulsurilor din secventele x si x q cu simboluri binare cu 2 biti astfel incat fiecare amplitudine a pulsului sa ramana identificata unic? A.5 Una din cele mai uzuale metode de conversie a uni semnal analogic intr-un sir de digiti binari este modulatia pulsurilor in cod (PCM). In PCM se fac urmatoarele secvente de operatii: esantionare; cuantizare; codarea sursei conversia in forma seriala. Astfel, daca variabila atasata codarii sursei xbin este convertita in forma seriala, se vor obtine datele PCM reprezentand secventa x: >>par2ser(xbin) B.Distorsiunea introdusa de cuantizare B.1 Cuantizarea genereaza o aproximare a secventei originale si pentru a observa acest lucru generati esantioane ale unei sinusoide de amplitudine unitara: >>x= sin(2*pi*20*[1:400]/sampling_freq); Frecventa de esantionare este setata la valoarea de 10 khz de catre variabila sampling_freq. Utilizati un cuantizor uniform pe 2 biti si comparati forma de unda cuantizata cu secventa originala x: >>clf, waveplot(x), hold on, waveplot(quantize(x, 2)) Repetati procedura utilizand cuantizoare pe 3, 4 si 5 biti. Deoarece secventa cuantizata este doar o aproximare a originalului, procesul de cuantizare va genera o distorsiune. Exista doua tipuri de astfel de distorsiune: distorsiune de supraincarcare si zgomot de cuantizare. Distorsiunea de supraincarcare apare atunci cand semnalul de intrare depaseste domeniul de intrare al cuantizorului (in acest experiment [-1V, 1V]). O data ce se depaseste domeniul de functionare al cuantizorului, iesirea va ramane la valoarea lui maxima sau minima pana cand intrarea scade la valoari din domeniului de intrare. B.2 Stabiliti amplitudinea sinusoidei x la valoarea 0.9 si afisati-o impreuna cu versiunea ei cuantizata pe 3 biti: >>a= 0.9; >>clf >>waveplot(a*x), hold on, waveplot(quantize(a*x, 3)) Se observa ca deoarece max x = 0.9<1 limitarea nu mai apare. Cresteti acum amplitudinea semnalului si repetati procedura de mai sus pentru valorile a= 1.25, 2 si 5.

3 Intrebarea 2: Determinati procentul esantioanelor din x ce sunt limitate de cuantizor cand amplitudinea este setata la valorile 0.9, 2 si 5. Care sunt nivelele minime si maxime de cuantizare pentru cuantizorul uniform pe 3 biti? Pentru a evita limitarea, cuantizorul este adaptat semnalului de intrare (aceasta posibilitate exista si pentru functia MATLAB quantize daca este apelata cu optiunea de scalare scaling; pentru mai multe informatii tastati help quantize). Cel de-al doilea tip de distorsiune este datorat zgomotului de cuantizare ce apare datorita diferentei dintre amplitudinea de intrare si amplitudinea cuantizata a esantioanelor. B.3 Utilizati esantioanele unei sinusoide x pentru a observa eroarea de cuantizare x-xq: >>clf >>xq= quantize(x, N); xe= x-xq; >>waveplot(xe) unde N= 2, 3, 4 si 5. Pentru fiecare valoare a lui N, inregistrati in Tabelul 3 valoarea absoluta maxima a erorii de cuantizare. N max xe Tabelul 3 Intrebarea 3: Deduceti o formula pentru valoarea absoluta maxima a erorii de cuantizare pentru un cuantizoruniform pe N biti in functie de parametrul N. In ce conditii erarea de cuantizare atinge aceasta valoare maxima? B.4 Generati urmatoarea secventa si afisati-i functia densitate spectrala de putere: >>x= sin(2*pi*512*[1:2048]/sampling_freq); >>psd(x) Pentru N= 2, 3, 4, 5 si 6 afisati functia densitate spectrala de putere a formei de unda cuantizate xq si calculati in decibeli puterea semnalului de eroare de cuantizare corespunzator. Introduceti rezultatele obtinute in Tabelul 4. >>xq= quantize(x, N); >>psd(xq) >>sq2= 10*log10(var(x-xq)) N σ q Tabelul 4 Presupunand ca amplitudinea erorii de cuantizare este distribuita uniform in intervalul [-q/2, q/2], unde q este marimea pasului de cuantizare a unui cuantizor uniform pe N biti, puterea de zgomot va fi: σ q 2 = -( *N) db. Comparati rezultatele din Tabelul 4 cu cele obtinute cu aceasta formula. C. Cuantizare neuniforma C.1 Generati 100 de esantioane reprezentand un segment dintr-un semnal de convorbire si afisati aceasta secventa: >>s= speech(100); >>subplot(211), waveplot(s) Observati ca amplitudinea semnalului este cuprinsa in intervalul [-1V, 1V] si ca exista si esantioane cu valorile ± 1V. Astfel, s acopera intregul domeniu de intrare al cuantizorului. C.2 Cuantizati semnalul s utilizand un cuantizor uniform pe 6 biti si afisati semnalul obtinut: >>sq= quantize(s, 6); >>subplot(212), waveplot(sq) Forma de unda cuantizata sq aproximeaza secventa originala s. Scalati samnalul s cu un factor K astfel incat max K * s 0.01: >>x= normalize(s, 0.01); Cand afisati semnalul x veti observa ca obtineti o versiune atenuata a lui s. Cuantizati x utilizand un cuantizor uniform pe 6 biti si afisati semnalul cuantizat xq: >>xq= quantize(x, 6); >>subplot(211), waveplot(x), subplot(212), waveplot(xq) Puteti explica de ce xq difera atat de mult de s sau sq?

4 C.3 Cuantizare neuniforma: Afisati caracteristica cuantizorului pe 3 biti cu compandare cu lege µ: >>clf, quant_ch(3, mu_law ) Intrebarea 4: Considerati un semnal esantionat avand amplitudinile pulsurilor restrictionate la intervalul [- 0.25V, 0.25V]. Daca semnalul este cuantizat cu un cuantizor pe 3 biti, cu compandare cu lege µ, cate nivele de cuantizare sunt utilizate? Dar in cazul unui cuantizor uniform pe 3 biti? C.4 Aplicati compandarea cu lege µ semnalelor esantionate s si x si apoi cuantizati-le: >>msq= mu_inv(quantize(mu_law(s), 6)); >>mxq= mu_inv(quantize(mu_law(x), 6)); Deoarece esantioanele cuantizate trebuie sa fie refacute la valorile lor originale, cuantizarea neuniforma este echivalenta cu urmatoarea succesiune de operatii: compandare cuantizare uniforma expandare. Afisati formele de unda msq si mxq si comparati-le cu semnalele originale s si x. Este foarte important sa comparati msq cu sq si mxq cu xq. Prima data presupuneti semnalul s de amplitudine mare. >>clf, subplot(311), waveplot(s) >>subplot(312), waveplot(sq) >>subplot(313), waveplot(msq) Faceti acum acelasi lucru pentru semnalul x de amplitudine mica: >>figure (2), subplot(311), waveplot(x) >> subplot(312), waveplot(xq) >> subplot(313), waveplot(mxq) C.5 Pentru un numar dat de nivele de cuantizare, un cuantizor uniform este optim daca amplitudinile esantioanelor de intrare sunt distribuite uniform in domeniul de intrare [-1V, 1V]. Amplitudinea semnalului de convorbire este cel mai bine modelata de distributia Laplace. Generati functia de probabilitate a unui numar de 2000 de esantioane a unei distributii Laplace cu varianta 0.01: >>close(2), figure(1), clf >>a= laplace(2000, 0.01); >>pdf(a, 30) Compandati secventa a utilizand un compandor cu lege µ si afisati functia densitate de probabilitate a secventei rezultante: >>b= mu_law(a); >>hold on, pdf(b, 30) Functia densitate de probabilitate a secventei compandate b se aseamana cu functia densitate de probabilitate uniforma, pentru care rezulta o utilizare mult mai buna a nivelelor de cuantizare disponibile. C.6 In practica, orice cuantizor trebuie sa lucreze cu semnale avand nivele variabile de amplitudine. De aceea, pentru a determina performantele cuantizorului, el trebuie testat cu semnale avand diferite nivele de putere. Una din masurile performantelor cuantizorului este raportul dintre puterile semnalului si zgomotului de cuantizare, denumit SQNR. Considerati un cuantizor pe 8 biti utilizat intr-un convertor A/D vocal: Algoritm: 1. Generati o secventa de 1000 de esantioane ale unui semnal vocal avand un nivel de putere specificat si masurati puterea semnalului (σ s 2 ). 2. Cuantizati secventa utilizand un cuantizor uniform pe 8 biti. Masurati puterea semnalului de eroare de cuantizare rezultante (σ q 2 uniform). 3. Cuantizati secventa utilizand un cuantizor pe 8 biti, cu compandare cu lege µ. Masurati puterea erorii de cuantizare rezultante (σ q 2 lege µ). 4. Masurati valoarea SQNR= σ s 2 /σ q 2 pentru ambele tipuri de cuantizoare. Acest algoritm este disponibil in functia MATLAB exp5_c6: >>exp5_c6(power) unde power= [0.0001, 0.001, 0.01, 0.1, 1]. Iesirea acestei functii va fi sub forma: [σ s 2, SQNR(uniform), SQNR(lege µ)], unde toate valorile sunt masurate in decibeli. Introduceti rezultatele in Tabelul 5. Desenati in Graficul 2 variatia SQNR in functie de σ s 2 pentru ambele tipuri de cuantizoare. σ s 2 SQNR(uniform) SQNR(lege µ) Tabelul 5

5 Intrebarea 5: Pe baza rezultatelor din Graficul 2 specificati care tip de cuantizor este preferat pentru semnale de intrare la care: a. σ s2 [-40, -10] dbw; b. σ s2 [-10, 0] dbw; c. σ s2 [-40, 0] dbw.

Structura și Organizarea Calculatoarelor. Titular: BĂRBULESCU Lucian-Florentin

Structura și Organizarea Calculatoarelor. Titular: BĂRBULESCU Lucian-Florentin Structura și Organizarea Calculatoarelor Titular: BĂRBULESCU Lucian-Florentin Chapter 3 ADUNAREA ȘI SCĂDEREA NUMERELOR BINARE CU SEMN CONȚINUT Adunarea FXP în cod direct Sumator FXP în cod direct Scăderea

More information

Metrici LPR interfatare cu Barix Barionet 50 -

Metrici LPR interfatare cu Barix Barionet 50 - Metrici LPR interfatare cu Barix Barionet 50 - Barionet 50 este un lan controller produs de Barix, care poate fi folosit in combinatie cu Metrici LPR, pentru a deschide bariera atunci cand un numar de

More information

Titlul lucrării propuse pentru participarea la concursul pe tema securității informatice

Titlul lucrării propuse pentru participarea la concursul pe tema securității informatice Titlul lucrării propuse pentru participarea la concursul pe tema securității informatice "Îmbunătăţirea proceselor şi activităţilor educaţionale în cadrul programelor de licenţă şi masterat în domeniul

More information

Semnale şi sisteme. Facultatea de Electronică şi Telecomunicaţii Departamentul de Comunicaţii (TC)

Semnale şi sisteme. Facultatea de Electronică şi Telecomunicaţii Departamentul de Comunicaţii (TC) Semnale şi sisteme Facultatea de Electronică şi Telecomunicaţii Departamentul de Comunicaţii (TC) http://shannon.etc.upt.ro/teaching/ssist/ 1 OBIECTIVELE CURSULUI Disciplina îşi propune să familiarizeze

More information

Subiecte Clasa a VI-a

Subiecte Clasa a VI-a (40 de intrebari) Puteti folosi spatiile goale ca ciorna. Nu este de ajuns sa alegeti raspunsul corect pe brosura de subiecte, ele trebuie completate pe foaia de raspuns in dreptul numarului intrebarii

More information

Procesarea Imaginilor

Procesarea Imaginilor Procesarea Imaginilor Curs 11 Extragerea informańiei 3D prin stereoviziune Principiile Stereoviziunii Pentru observarea lumii reale avem nevoie de informańie 3D Într-o imagine avem doar două dimensiuni

More information

Reflexia şi refracţia luminii. Aplicaţii. Valerica Baban

Reflexia şi refracţia luminii. Aplicaţii. Valerica Baban Reflexia şi refracţia luminii. Aplicaţii. Sumar 1. Indicele de refracţie al unui mediu 2. Reflexia şi refracţia luminii. Legi. 3. Reflexia totală 4. Oglinda plană 5. Reflexia şi refracţia luminii în natură

More information

SISTEME CU CIRCUITE INTEGRATE DIGITALE (EA II) ELECTRONICĂ DIGITALĂ (CAL I) Prof.univ.dr.ing. Oniga Ștefan

SISTEME CU CIRCUITE INTEGRATE DIGITALE (EA II) ELECTRONICĂ DIGITALĂ (CAL I) Prof.univ.dr.ing. Oniga Ștefan SISTEME CU CIRCUITE INTEGRATE DIGITALE (EA II) ELECTRONICĂ DIGITALĂ (CAL I) Prof.univ.dr.ing. Oniga Ștefan Convertoare numeric analogice şi analog numerice Semnalele din lumea reală, preponderent analogice,

More information

ARBORI AVL. (denumiti dupa Adelson-Velskii si Landis, 1962)

ARBORI AVL. (denumiti dupa Adelson-Velskii si Landis, 1962) ARBORI AVL (denumiti dupa Adelson-Velskii si Landis, 1962) Georgy Maximovich Adelson-Velsky (Russian: Гео ргий Макси мович Адельсо н- Ве льский; name is sometimes transliterated as Georgii Adelson-Velskii)

More information

2. Setări configurare acces la o cameră web conectată într-un router ZTE H218N sau H298N

2. Setări configurare acces la o cameră web conectată într-un router ZTE H218N sau H298N Pentru a putea vizualiza imaginile unei camere web IP conectată într-un router ZTE H218N sau H298N, este necesară activarea serviciului Dinamic DNS oferit de RCS&RDS, precum și efectuarea unor setări pe

More information

Textul si imaginile din acest document sunt licentiate. Codul sursa din acest document este licentiat. Attribution-NonCommercial-NoDerivs CC BY-NC-ND

Textul si imaginile din acest document sunt licentiate. Codul sursa din acest document este licentiat. Attribution-NonCommercial-NoDerivs CC BY-NC-ND Textul si imaginile din acest document sunt licentiate Attribution-NonCommercial-NoDerivs CC BY-NC-ND Codul sursa din acest document este licentiat Public-Domain Esti liber sa distribui acest document

More information

Reţele Neuronale Artificiale în MATLAB

Reţele Neuronale Artificiale în MATLAB Reţele Neuronale Artificiale în MATLAB Programul MATLAB dispune de o colecţie de funcţii şi interfeţe grafice, destinate lucrului cu Reţele Neuronale Artificiale, grupate sub numele de Neural Network Toolbox.

More information

D în această ordine a.î. AB 4 cm, AC 10 cm, BD 15cm

D în această ordine a.î. AB 4 cm, AC 10 cm, BD 15cm Preparatory Problems 1Se dau punctele coliniare A, B, C, D în această ordine aî AB 4 cm, AC cm, BD 15cm a) calculați lungimile segmentelor BC, CD, AD b) determinați distanța dintre mijloacele segmentelor

More information

Modalitǎţi de clasificare a datelor cantitative

Modalitǎţi de clasificare a datelor cantitative Modalitǎţi de clasificare a datelor cantitative Modul de stabilire a claselor determinarea pragurilor minime şi maxime ale fiecǎrei clase - determinǎ modul în care sunt atribuite valorile fiecǎrei clase

More information

ISBN-13:

ISBN-13: Regresii liniare 2.Liniarizarea expresiilor neliniare (Steven C. Chapra, Applied Numerical Methods with MATLAB for Engineers and Scientists, 3rd ed, ISBN-13:978-0-07-340110-2 ) Există cazuri în care aproximarea

More information

Versionare - GIT ALIN ZAMFIROIU

Versionare - GIT ALIN ZAMFIROIU Versionare - GIT ALIN ZAMFIROIU Controlul versiunilor - necesitate Caracterul colaborativ al proiectelor; Backup pentru codul scris Istoricul modificarilor Terminologie și concepte VCS Version Control

More information

X-Fit S Manual de utilizare

X-Fit S Manual de utilizare X-Fit S Manual de utilizare Compatibilitate Acest produs este compatibil doar cu dispozitivele ce au următoarele specificații: ios: Versiune 7.0 sau mai nouă, Bluetooth 4.0 Android: Versiune 4.3 sau mai

More information

GHID DE TERMENI MEDIA

GHID DE TERMENI MEDIA GHID DE TERMENI MEDIA Definitii si explicatii 1. Target Group si Universe Target Group - grupul demografic care a fost identificat ca fiind grupul cheie de consumatori ai unui brand. Toate activitatile

More information

Ghid identificare versiune AWP, instalare AWP şi verificare importare certificat în Store-ul de Windows

Ghid identificare versiune AWP, instalare AWP şi verificare importare certificat în Store-ul de Windows Ghid identificare versiune AWP, instalare AWP 4.5.4 şi verificare importare certificat în Store-ul de Windows Data: 28.11.14 Versiune: V1.1 Nume fişiser: Ghid identificare versiune AWP, instalare AWP 4-5-4

More information

Olimpiad«Estonia, 2003

Olimpiad«Estonia, 2003 Problema s«pt«m nii 128 a) Dintr-o tabl«p«trat«(2n + 1) (2n + 1) se ndep«rteaz«p«tr«telul din centru. Pentru ce valori ale lui n se poate pava suprafata r«mas«cu dale L precum cele din figura de mai jos?

More information

5.3 OSCILATOARE SINUSOIDALE

5.3 OSCILATOARE SINUSOIDALE 5.3 OSCILATOARE SINUSOIDALE 5.3.1. GENERALITĂŢI Oscilatoarele sunt circuite electronice care generează la ieşire o formă de undă repetitivă, cu frecvenţă proprie, fără a fi necesar un semnal de intrare

More information

Auditul financiar la IMM-uri: de la limitare la oportunitate

Auditul financiar la IMM-uri: de la limitare la oportunitate Auditul financiar la IMM-uri: de la limitare la oportunitate 3 noiembrie 2017 Clemente Kiss KPMG in Romania Agenda Ce este un audit la un IMM? Comparatie: audit/revizuire/compilare Diferente: audit/revizuire/compilare

More information

Generatorul cu flux axial cu stator interior nemagnetic-model de laborator.

Generatorul cu flux axial cu stator interior nemagnetic-model de laborator. Generatorul cu flux axial cu stator interior nemagnetic-model de laborator. Pentru identificarea performanţelor la funţionarea în sarcină la diferite trepte de turaţii ale generatorului cu flux axial fară

More information

DIGITAL COMMUNICATION. In this experiment you will integrate blocks representing communication system

DIGITAL COMMUNICATION. In this experiment you will integrate blocks representing communication system OBJECTIVES EXPERIMENT 7 DIGITAL COMMUNICATION In this experiment you will integrate blocks representing communication system elements into a larger framework that will serve as a model for digital communication

More information

INFORMAȚII DESPRE PRODUS. FLEXIMARK Stainless steel FCC. Informații Included in FLEXIMARK sample bag (article no. M )

INFORMAȚII DESPRE PRODUS. FLEXIMARK Stainless steel FCC. Informații Included in FLEXIMARK sample bag (article no. M ) FLEXIMARK FCC din oțel inoxidabil este un sistem de marcare personalizată în relief pentru cabluri și componente, pentru medii dure, fiind rezistent la acizi și la coroziune. Informații Included in FLEXIMARK

More information

În continuare vom prezenta unele dintre problemele de calcul ale numerelor Fibonacci.

În continuare vom prezenta unele dintre problemele de calcul ale numerelor Fibonacci. O condiţie necesară şi suficientă ca un număr să fie număr Fibonacci Autor: prof. Staicu Ovidiu Ninel Colegiul Economic Petre S. Aurelian Slatina, jud. Olt 1. Introducere Propuse de Leonardo Pisa în 1202,

More information

Dispozitive Electronice şi Electronică Analogică Suport curs 02 Metode de analiză a circuitelor electrice. Divizoare rezistive.

Dispozitive Electronice şi Electronică Analogică Suport curs 02 Metode de analiză a circuitelor electrice. Divizoare rezistive. . egimul de curent continuu de funcţionare al sistemelor electronice În acest regim de funcţionare, valorile mărimilor electrice ale sistemului electronic sunt constante în timp. Aşadar, funcţionarea sistemului

More information

Metoda BACKTRACKING. prof. Jiduc Gabriel

Metoda BACKTRACKING. prof. Jiduc Gabriel Metoda BACKTRACKING prof. Jiduc Gabriel Un algoritm backtracking este un algoritm de căutare sistematică și exhausivă a tuturor soluțiilor posibile, dintre care se poate alege apoi soluția optimă. Problemele

More information

Nume şi Apelativ prenume Adresa Număr telefon Tip cont Dobânda Monetar iniţial final

Nume şi Apelativ prenume Adresa Număr telefon  Tip cont Dobânda Monetar iniţial final Enunt si descriere aplicatie. Se presupune ca o organizatie (firma, banca, etc.) trebuie sa trimita scrisori prin posta unui numar (n=500, 900,...) foarte mare de clienti pe care sa -i informeze cu diverse

More information

SISTEM DE RECUNOAŞTERE AUTOMATĂ A VORBIRII BAZAT PE REŢELE NEURONALE FUZZY

SISTEM DE RECUNOAŞTERE AUTOMATĂ A VORBIRII BAZAT PE REŢELE NEURONALE FUZZY SISTEM DE RECUNOAŞTERE AUTOMATĂ A VORBIRII BAZAT PE REŢELE NEURONALE FUZZY Monica-Anca CHIŢĂ, Cosmin ŞTIRBU Universitatea din Piteşti, Facultatea de Electronică şi Electromecanică, Catedra de Electronică

More information

Update firmware aparat foto

Update firmware aparat foto Update firmware aparat foto Mulţumim că aţi ales un produs Nikon. Acest ghid descrie cum să efectuaţi acest update de firmware. Dacă nu aveţi încredere că puteţi realiza acest update cu succes, acesta

More information

SAG MITTIGATION TECHNICS USING DSTATCOMS

SAG MITTIGATION TECHNICS USING DSTATCOMS Eng. Adrian-Alexandru Moldovan, PhD student Tehnical University of Cluj Napoca. REZUMAT. Căderile de tensiune sunt una dintre cele mai frecvente probleme care pot apărea pe o linie de producţie. Căderi

More information

Transmiterea datelor prin reteaua electrica

Transmiterea datelor prin reteaua electrica PLC - Power Line Communications dr. ing. Eugen COCA Universitatea Stefan cel Mare din Suceava Facultatea de Inginerie Electrica PLC - Power Line Communications dr. ing. Eugen COCA Universitatea Stefan

More information

Scopul lucrării: a. Familiarizarea cu utilizarea osciloscopului;

Scopul lucrării: a. Familiarizarea cu utilizarea osciloscopului; Scopul lucrării: a. Familiarizarea cu utilizarea osciloscopului; Lucrarea 3. Filtre pasive de tensiune b. Familiarizarea cu utilizarea generatorului de semnal; c. Introducerea analizei în regim de curent

More information

capitolul 2 SEMNALE IN TELECOMUNICAŢII.

capitolul 2 SEMNALE IN TELECOMUNICAŢII. capitolul SEMALE TELECOMUCAŢ..1. ntroducere O mărime fizică care există şi evoluează în timp este un semnal (fizic). Semnalele sunt de o mare varietate: electrice (tensiuni, curenţi), electromagnetice

More information

Laborator 1. Programare declarativă. Programare logică. Prolog. SWI-Prolog

Laborator 1. Programare declarativă. Programare logică. Prolog. SWI-Prolog Laborator 1 Programare declarativă O paradigmă de programare în care controlul fluxului de execuție este lăsat la latitudinea implementării limbajului, spre deosebire de programarea imperativă în care

More information

The First TST for the JBMO Satu Mare, April 6, 2018

The First TST for the JBMO Satu Mare, April 6, 2018 The First TST for the JBMO Satu Mare, April 6, 08 Problem. Prove that the equation x +y +z = x+y +z + has no rational solutions. Solution. The equation can be written equivalently (x ) + (y ) + (z ) =

More information

REVISTA NAŢIONALĂ DE INFORMATICĂ APLICATĂ INFO-PRACTIC

REVISTA NAŢIONALĂ DE INFORMATICĂ APLICATĂ INFO-PRACTIC REVISTA NAŢIONALĂ DE INFORMATICĂ APLICATĂ INFO-PRACTIC Anul II Nr. 7 aprilie 2013 ISSN 2285 6560 Referent ştiinţific Lector univ. dr. Claudiu Ionuţ Popîrlan Facultatea de Ştiinţe Exacte Universitatea din

More information

Excel Advanced. Curriculum. Școala Informală de IT. Educație Informală S.A.

Excel Advanced. Curriculum. Școala Informală de IT. Educație Informală S.A. Excel Advanced Curriculum Școala Informală de IT Tel: +4.0744.679.530 Web: www.scoalainformala.ro / www.informalschool.com E-mail: info@scoalainformala.ro Cuprins 1. Funcții Excel pentru avansați 2. Alte

More information

MODELUL UNUI COMUTATOR STATIC DE SURSE DE ENERGIE ELECTRICĂ FĂRĂ ÎNTRERUPEREA ALIMENTĂRII SARCINII

MODELUL UNUI COMUTATOR STATIC DE SURSE DE ENERGIE ELECTRICĂ FĂRĂ ÎNTRERUPEREA ALIMENTĂRII SARCINII MODELUL UNUI COMUTATOR STATIC DE SURSE DE ENERGIE ELECTRICĂ FĂRĂ ÎNTRERUPEREA ALIMENTĂRII SARCINII Adrian Mugur SIMIONESCU MODEL OF A STATIC SWITCH FOR ELECTRICAL SOURCES WITHOUT INTERRUPTIONS IN LOAD

More information

INTEROGĂRI ÎN SQL SERVER

INTEROGĂRI ÎN SQL SERVER INTEROGĂRI ÎN SQL SERVER Principala operaţie efectuată într-o bază de date este operaţia de extragere a datelor, care se realizează cu ajutorul unei clauze SELECT. SELECT Clauza SELECT are o sintaxă foarte

More information

Platformă de e-learning și curriculă e-content pentru învățământul superior tehnic

Platformă de e-learning și curriculă e-content pentru învățământul superior tehnic Platformă de e-learning și curriculă e-content pentru învățământul superior tehnic Proiect nr. 154/323 cod SMIS 4428 cofinanțat de prin Fondul European de Dezvoltare Regională Investiții pentru viitorul

More information

La fereastra de autentificare trebuie executati urmatorii pasi: 1. Introduceti urmatoarele date: Utilizator: - <numarul dvs de carnet> (ex: "9",

La fereastra de autentificare trebuie executati urmatorii pasi: 1. Introduceti urmatoarele date: Utilizator: - <numarul dvs de carnet> (ex: 9, La fereastra de autentificare trebuie executati urmatorii pasi: 1. Introduceti urmatoarele date: Utilizator: - (ex: "9", "125", 1573" - se va scrie fara ghilimele) Parola: -

More information

Implementation of a Temperature Control System using ARDUINO

Implementation of a Temperature Control System using ARDUINO 1. Implementation of a Temperature Control System using ARDUINO System structure Close control loop Fuzzy controller Fuzzy logic system: 9 rules Temperature Sensor One Wire Digital Temperature Sensor -

More information

Propuneri pentru teme de licență

Propuneri pentru teme de licență Propuneri pentru teme de licență Departament Automatizări Eaton România Instalație de pompare cu rotire în funcție de timpul de funcționare Tablou electric cu 1 pompă pilot + 3 pompe mari, cu rotirea lor

More information

Aspecte controversate în Procedura Insolvenţei şi posibile soluţii

Aspecte controversate în Procedura Insolvenţei şi posibile soluţii www.pwc.com/ro Aspecte controversate în Procedura Insolvenţei şi posibile soluţii 1 Perioada de observaţie - Vânzarea de stocuri aduse în garanţie, în cursul normal al activității - Tratamentul leasingului

More information

Mecanismul de decontare a cererilor de plata

Mecanismul de decontare a cererilor de plata Mecanismul de decontare a cererilor de plata Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice (POS CCE) Ministerul Fondurilor Europene - Iunie - iulie

More information

Arbori. Figura 1. struct ANOD { int val; ANOD* st; ANOD* dr; }; #include <stdio.h> #include <conio.h> struct ANOD { int val; ANOD* st; ANOD* dr; }

Arbori. Figura 1. struct ANOD { int val; ANOD* st; ANOD* dr; }; #include <stdio.h> #include <conio.h> struct ANOD { int val; ANOD* st; ANOD* dr; } Arbori Arborii, ca şi listele, sunt structuri dinamice. Elementele structurale ale unui arbore sunt noduri şi arce orientate care unesc nodurile. Deci, în fond, un arbore este un graf orientat degenerat.

More information

Constructii sintetizabile in verilog

Constructii sintetizabile in verilog Constructii sintetizabile in verilog Introducere Programele verilog se împart în două categorii: cod pentru simulare și cod sintetizabil. Codul scris pentru simulare (testul) nu este sintetizabil. Codul

More information

Performanţele codurilor convoluţionale în configuraţie turbo

Performanţele codurilor convoluţionale în configuraţie turbo Performanţele codurilor convoluţionale în configuraţie turbo Horia Balta, Iancu Polverea, Iulică Gheorghiţă Introducere Turbo-codurile formează o clasă de coduri corectoare de erori ce operează în apropierea

More information

1. Creaţi un nou proiect de tip Windows Forms Application, cu numele MdiExample.

1. Creaţi un nou proiect de tip Windows Forms Application, cu numele MdiExample. Aplicaţia MdiExample Aplicaţia implementează: Deschiderea şi închiderea ferestrelor child. Minimizarea şi maximizarea ferestrelor. Aranjarea ferestrelor. Tratarea mesajului de atenţionare la ieşirea din

More information

EN teava vopsita cu capete canelate tip VICTAULIC

EN teava vopsita cu capete canelate tip VICTAULIC ArcelorMittal Tubular Products Iasi SA EN 10217-1 teava vopsita cu capete canelate tip VICTAULIC Page 1 ( 4 ) 1. Scop Documentul specifica cerintele tehnice de livrare pentru tevi EN 10217-1 cu capete

More information

Candlesticks. 14 Martie Lector : Alexandru Preda, CFTe

Candlesticks. 14 Martie Lector : Alexandru Preda, CFTe Candlesticks 14 Martie 2013 Lector : Alexandru Preda, CFTe Istorie Munehisa Homma - (1724-1803) Ojima Rice Market in Osaka 1710 devine si piata futures Parintele candlesticks Samurai In 1755 a scris The

More information

Mods euro truck simulator 2 harta romaniei by elyxir. Mods euro truck simulator 2 harta romaniei by elyxir.zip

Mods euro truck simulator 2 harta romaniei by elyxir. Mods euro truck simulator 2 harta romaniei by elyxir.zip Mods euro truck simulator 2 harta romaniei by elyxir Mods euro truck simulator 2 harta romaniei by elyxir.zip 26/07/2015 Download mods euro truck simulator 2 harta Harta Romaniei pentru Euro Truck Simulator

More information

ANTICOLLISION ALGORITHM FOR V2V AUTONOMUOS AGRICULTURAL MACHINES ALGORITM ANTICOLIZIUNE PENTRU MASINI AGRICOLE AUTONOME TIP V2V (VEHICLE-TO-VEHICLE)

ANTICOLLISION ALGORITHM FOR V2V AUTONOMUOS AGRICULTURAL MACHINES ALGORITM ANTICOLIZIUNE PENTRU MASINI AGRICOLE AUTONOME TIP V2V (VEHICLE-TO-VEHICLE) ANTICOLLISION ALGORITHM FOR VV AUTONOMUOS AGRICULTURAL MACHINES ALGORITM ANTICOLIZIUNE PENTRU MASINI AGRICOLE AUTONOME TIP VV (VEHICLE-TO-VEHICLE) 457 Florin MARIAŞIU*, T. EAC* *The Technical University

More information

Discrete time systems (sampling data systems) 1 Theoretical aspects. 2 Aims. 3 Establish the sampling period (Ts) Lab. no. 9

Discrete time systems (sampling data systems) 1 Theoretical aspects. 2 Aims. 3 Establish the sampling period (Ts) Lab. no. 9 Amplitudine Discrete time systems (sampling data systems) Theoretical aspects Sampling theorem (Shannon s theorem) : Discretizing continuous time systems: Zero Order Hold element (zoh) Aims Obtain sampling

More information

10. Modelarea şi eliminarea zgomotelor din imaginile digitale

10. Modelarea şi eliminarea zgomotelor din imaginile digitale Procesarea Imaginilor - Laborator 0: Modelarea şi eliminarea zgomotelor din imagini 0. Modelarea şi eliminarea zgomotelor din imaginile digitale 0.. Introducere Zgomotul este o informaţie nedorită care

More information

LINEAR VOLTAGE-TO-CURRENT CONVERTER WITH SMALL AREA

LINEAR VOLTAGE-TO-CURRENT CONVERTER WITH SMALL AREA BULETINUL INSTITUTULUI POLITEHNIC DIN IAŞI Publicat de Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iaşi Tomul LXI (LXV), Fasc. 1, 2015 Secţia ELECTROTEHNICĂ. ENERGETICĂ. ELECTRONICĂ LINEAR VOLTAGE-TO-CURRENT

More information

STUDY EVOLUTION OF BIT B ERRORS AND ERRORS OF PACKAGES IN I

STUDY EVOLUTION OF BIT B ERRORS AND ERRORS OF PACKAGES IN I STUDY EVOLUTION OF BIT B ERRORS AND ERRORS OF PACKAGES IN I OFDM TRANSMISSION USING PILOT SYMBOL Ion POPA Societatea Română de Televiziune Studioul Teritorial Iaşi REZUMAT. În această lucrarea este realizat

More information

Ghid pentru configurarea şi utilizarea aplicaţiei clicksign Demo

Ghid pentru configurarea şi utilizarea aplicaţiei clicksign Demo Ghid pentru configurarea şi utilizarea aplicaţiei clicksign Demo 2.6.9.223 Cuprins 1 Cadru general...2 2 Obţinerea unui certificat digital...3 3 Configurarea aplicaţiei clicksign...5 4 Utilizarea aplicaţiei

More information

ACTA TECHNICA NAPOCENSIS

ACTA TECHNICA NAPOCENSIS 273 TECHNICAL UNIVERSITY OF CLUJ-NAPOCA ACTA TECHNICA NAPOCENSIS Series: Applied Mathematics, Mechanics, and Engineering Vol. 58, Issue II, June, 2015 SOUND POLLUTION EVALUATION IN INDUSTRAL ACTIVITY Lavinia

More information

Class D Power Amplifiers

Class D Power Amplifiers Class D Power Amplifiers A Class D amplifier is a switching amplifier based on pulse-width modulation (PWM) techniques Purpose: high efficiency, 80% - 95%. The reduction of the power dissipated by the

More information

SINGULAR PERTURBATION DETECTION USING WAVELET FUNCTION REPRESENTATION

SINGULAR PERTURBATION DETECTION USING WAVELET FUNCTION REPRESENTATION U.P.B. Sci. Bull., Series C, Vol. 7, No., 8 ISSN 454-34x SINGULAR PERTURBATION DETECTION USING WAVELET FUNCTION REPRESENTATION Dan OLARU, Mihai Octavian POPESCU Calitatea distribuţiei energiei electrice

More information

CAIETUL DE SARCINI Organizare evenimente. VS/2014/0442 Euro network supporting innovation for green jobs GREENET

CAIETUL DE SARCINI Organizare evenimente. VS/2014/0442 Euro network supporting innovation for green jobs GREENET CAIETUL DE SARCINI Organizare evenimente VS/2014/0442 Euro network supporting innovation for green jobs GREENET Str. Dem. I. Dobrescu, nr. 2-4, Sector 1, CAIET DE SARCINI Obiectul licitaţiei: Kick off,

More information

Laborator 2 - Statistică descriptivă

Laborator 2 - Statistică descriptivă Laborator 2 - Statistică descriptivă Statistica descriptivă are rolul de a descrie trăsăturile principale ale unor eşantioane şi constă în determinarea unor măsuri simple şi analize grafice ale datelor

More information

UNIVERSITATEA POLITEHNICA din TIMISOARA RAPORT DE CERCETARE IMBUNATATIREA PERFORMANTELOR DE COMUNICATIE IN CONDUCEREA PROCESELOR INDUSTRIALE

UNIVERSITATEA POLITEHNICA din TIMISOARA RAPORT DE CERCETARE IMBUNATATIREA PERFORMANTELOR DE COMUNICATIE IN CONDUCEREA PROCESELOR INDUSTRIALE UNIVERSITATEA POLITEHNICA din TIMISOARA RAPORT DE CERCETARE IMBUNATATIREA PERFORMANTELOR DE COMUNICATIE IN CONDUCEREA PROCESELOR INDUSTRIALE GRANT CNCSIS cod 4 DIRECTOR DE GRANT Prof.dr.ing. IVAN BOGDANOV

More information

R O M Â N I A CURTEA CONSTITUŢIONALĂ

R O M Â N I A CURTEA CONSTITUŢIONALĂ R O M Â N I A CURTEA CONSTITUŢIONALĂ Palatul Parlamentului Calea 13 Septembrie nr. 2, Intrarea B1, Sectorul 5, 050725 Bucureşti, România Telefon: (+40-21) 312 34 84; 335 62 09 Fax: (+40-21) 312 43 59;

More information

Generarea şi validarea numerelor prime mari

Generarea şi validarea numerelor prime mari Generarea şi validarea numerelor prime mari 1 Modalităţi de generare a numerelor prime mari Metoda cea mai naturală este de a genera aleator un număr n de mărime adecvată şi de a verifica dacă acesta este

More information

ARHITECTURA SISTEMELOR DE CALCUL ŞI SISTEME DE OPERARE. LUCRĂRILE DE LABORATOR Nr. 6, 7 şi 8 REPREZENTAREA INFORMAŢIILOR NUMERICE ÎNTREGI ŞI REALE.

ARHITECTURA SISTEMELOR DE CALCUL ŞI SISTEME DE OPERARE. LUCRĂRILE DE LABORATOR Nr. 6, 7 şi 8 REPREZENTAREA INFORMAŢIILOR NUMERICE ÎNTREGI ŞI REALE. ARHITECTURA SISTEMELOR DE CALCUL ŞI SISTEME DE OPERARE LUCRĂRILE DE LABORATOR Nr. 6, 7 şi 8 REPREZENTAREA INFORMAŢIILOR NUMERICE ÎNTREGI ŞI REALE. I. SCOPUL LUCRĂRILOR Lucrările prezintă reprezentarea

More information

CONSISTENŢA INTERNĂ A UNUI INSTRUMENT. O DECIZIE DIFICILĂ.

CONSISTENŢA INTERNĂ A UNUI INSTRUMENT. O DECIZIE DIFICILĂ. CONSISTENŢA INTERNĂ A UNUI INSTRUMENT. O DECIZIE DIFICILĂ. George Marian URSACHI Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi Iaşi, România ursachi83@yahoo.com Ioana Alexandra URSACHI căs. HORODNIC Universitatea

More information

ADMITERE 2015 SUBIECTELE PROBELOR ŞI BAREMELE DE CORECTARE ŞI NOTARE PROFILUL MAIŞTRI MILITARI PROBA NR.1 TEST GRILĂ LA LIMBA ENGLEZĂ VARIANTA 2

ADMITERE 2015 SUBIECTELE PROBELOR ŞI BAREMELE DE CORECTARE ŞI NOTARE PROFILUL MAIŞTRI MILITARI PROBA NR.1 TEST GRILĂ LA LIMBA ENGLEZĂ VARIANTA 2 ADMITERE 015 SUBIECTELE PROBELOR ŞI BAREMELE DE CORECTARE ŞI NOTARE PROFILUL MAIŞTRI MILITARI PROBA NR.1 TEST GRILĂ LA LIMBA ENGLEZĂ VARIANTA Partea I: CITIT Bisons Bisons have not always lived in North

More information

MĂRIMI ŞI UNITĂŢI DE MĂSURĂ UTILIZATE ÎN COMPATIBILITATEA ELECTROMAGNETICĂ

MĂRIMI ŞI UNITĂŢI DE MĂSURĂ UTILIZATE ÎN COMPATIBILITATEA ELECTROMAGNETICĂ MĂRIMI ŞI NITĂŢI DE MĂSRĂ TILIZATE ÎN COMATIBILITATEA ELECTROMAGNETICĂ Mărimile utilizate în compatibilitatea electromagnetică (CEM) se exprimă, cel mai adesea, sub formă logaritmică, utilizând decibelul

More information

F. Radulescu. Curs: Utilizarea bazelor de date, anul IV C5.

F. Radulescu. Curs: Utilizarea bazelor de date, anul IV C5. Capitolul 8 Data mining date corelate Reprezentarea datelor Vom continua să considerăm modelul de date coşuri de produse şi vom vizualiza datele ca o matrice booleană unde: linii=coşuri şi coloane=articole.

More information

Ghid de utilizare a Calculatorului valorii U

Ghid de utilizare a Calculatorului valorii U Ghid de utilizare a Calculatorului valorii U la Apelul de Propuneri de Proiecte Nr.3 pentru Instituțiile din Sectorul Public pentru investiții în Eficiență Energetică și Surse de Energie Regenerabilă Versiunea

More information

INPUT MODELLING USING STATISTICAL DISTRIBUTIONS AND ARENA SOFTWARE

INPUT MODELLING USING STATISTICAL DISTRIBUTIONS AND ARENA SOFTWARE Annals of the Academy of Romanian Scientists Online Edition Series on Engineering Sciences ISSN 2066 8570 Volume 7, Number 1/2015 63 INPUT MODELLING USING STATISTICAL DISTRIBUTIONS AND ARENA SOFTWARE Elena

More information

Updating the Nomographical Diagrams for Dimensioning the Concrete Slabs

Updating the Nomographical Diagrams for Dimensioning the Concrete Slabs Acta Technica Napocensis: Civil Engineering & Architecture Vol. 57, No. 1 (2014) Journal homepage: http://constructii.utcluj.ro/actacivileng Updating the Nomographical Diagrams for Dimensioning the Concrete

More information

[{CYCLE NOCYCLE}] [{CACHE

[{CYCLE NOCYCLE}] [{CACHE Laborator 10 1. Secvenţe Secvenţa este un obiect al bazei de date ce permite generarea de întregi unici pentru a fi folosiţi ca valori pentru cheia primară sau coloane numerice unice. Secvenţele sunt independente

More information

MS POWER POINT. s.l.dr.ing.ciprian-bogdan Chirila

MS POWER POINT. s.l.dr.ing.ciprian-bogdan Chirila MS POWER POINT s.l.dr.ing.ciprian-bogdan Chirila chirila@cs.upt.ro http://www.cs.upt.ro/~chirila Pornire PowerPoint Pentru accesarea programului PowerPoint se parcurg următorii paşi: Clic pe butonul de

More information

Mulțumim anticipat tuturor acelora care vor transmite critici/observații/sugestii

Mulțumim anticipat tuturor acelora care vor transmite critici/observații/sugestii Mulțumim anticipat tuturor acelora care vor transmite critici/observații/sugestii ilincamircea@yahoo.com TEMA III.1 v1 : ORGANIZAREA DATELOR UNUI PROGRAM C/C++ ÎN MO postat 02.11.2016 (sinteză) Coținutul

More information

Procesarea Digitala a Semnalelor

Procesarea Digitala a Semnalelor Procesarea Digitala a Semnalelor Introducere in Test.Lab Razvan Ionescu, Csaba-Zoltan Kertesz Smarter decisions, better products. LMS Test solutions Echipamente de achizitie date Office/Lab Mobile Portable?

More information

Preţul mediu de închidere a pieţei [RON/MWh] Cota pieţei [%]

Preţul mediu de închidere a pieţei [RON/MWh] Cota pieţei [%] Piaţa pentru Ziua Următoare - mai 217 Participanţi înregistraţi la PZU: 356 Număr de participanţi activi [participanţi/lună]: 264 Număr mediu de participanţi activi [participanţi/zi]: 247 Preţ mediu [lei/mwh]:

More information

A NOVEL ACTIVE INDUCTOR WITH VOLTAGE CONTROLLED QUALITY FACTOR AND SELF-RESONANT FREQUENCY

A NOVEL ACTIVE INDUCTOR WITH VOLTAGE CONTROLLED QUALITY FACTOR AND SELF-RESONANT FREQUENCY BULETINUL INSTITUTULUI POLITEHNIC DIN IAŞI Publicat de Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iaşi Tomul LX (LXIV), Fasc. 4, 2014 Secţia ELECTROTEHNICĂ. ENERGETICĂ. ELECTRONICĂ A NOVEL ACTIVE INDUCTOR

More information

HEAPSORT I. CONSIDERAŢII TEORETICE

HEAPSORT I. CONSIDERAŢII TEORETICE I. CONSIDERAŢII TEORETICE HEAPSORT Algoritm de sortare care combină calităţile sortării prin inserţie cu cele ale sortării prin interclasare. A fost inventat de Williams 1964. Prin heapsort se ordonează

More information

Solutii avansate pentru testarea si diagnoza masinilor industriale.

Solutii avansate pentru testarea si diagnoza masinilor industriale. Solutii avansate pentru testarea si diagnoza masinilor industriale 15 ani de activitate in domeniul procesarii numerice a semnalelor Solutii de inalta acuratete pentru analiza sunetelor, vibratiilor si

More information

II. REŢELE DE CALCULATOARE

II. REŢELE DE CALCULATOARE II. REŢELE DE CALCULATOARE - 1 - CUPRINS Cuvânt înainte... 4 Capitolul II.01. Arhitectura sistemelor distribuite......... 4 II.01.1. Clasificarea reţelelor de comunicaţie... 5 II.01.2. Evoluţia istorică...

More information

3. CARACTERISTICILE ELEME TELOR SE ZORIALE

3. CARACTERISTICILE ELEME TELOR SE ZORIALE 3. CARACTERISTICILE ELEME TELOR SE ZORIALE 3.. Introducere Elementele senzoriale ocupă un loc principal în cadrul sistemelor de achiziţie a datelor. Principiul de lucru, comportamentul la efectele perturbatoare

More information

CERERI SELECT PE O TABELA

CERERI SELECT PE O TABELA SQL - 1 CERERI SELECT PE O TABELA 1 STUD MATR NUME AN GRUPA DATAN LOC TUTOR PUNCTAJ CODS ---- ------- -- ------ --------- ---------- ----- ------- ---- 1456 GEORGE 4 1141A 12-MAR-82 BUCURESTI 2890 11 1325

More information

.. REGISTRE Registrele sunt circuite logice secvenţiale care primesc, stochează şi transferă informaţii sub formă binară. Un registru este format din mai multe celule bistabile de tip RS, JK sau D şi permite

More information

PROCESAREA DIGITALĂ A SEMNALELOR

PROCESAREA DIGITALĂ A SEMNALELOR UNIVERSITATEA TRANSILVANIA BRAȘOV KERTÉSZ Csaba-Zoltán Laurențiu-Mihail IVANOVICI PROCESAREA DIGITALĂ A SEMNALELOR ÎNDRUMAR DE LABORATOR 2009 Cuvânt înainte În tehnica electronică actuală, în care o mare

More information

REZOLVAREA NUMERICĂ A ECUAŢIILOR CU DERIVATE PARŢIALE FOLOSIND METODA LINIILOR

REZOLVAREA NUMERICĂ A ECUAŢIILOR CU DERIVATE PARŢIALE FOLOSIND METODA LINIILOR DIDACTICA MATHEMATICA, Vol. 33(2015), pp. 17 26 REZOLVAREA NUMERICĂ A ECUAŢIILOR CU DERIVATE PARŢIALE FOLOSIND METODA LINIILOR Imre Boros Abstract. This paper discusses the numerical solution of partial

More information

Proiectarea Sistemelor Software Complexe

Proiectarea Sistemelor Software Complexe Proiectarea Sistemelor Software Complexe Curs 3 Principii de Proiectare Orientată pe Obiecte Principiile de proiectare orientată pe obiecte au fost formulate pentru a servi ca reguli pentru evitarea proiectării

More information

Decizia manageriala în conditii de risc. Profilul riscului.

Decizia manageriala în conditii de risc. Profilul riscului. Revista Informatica Economica nr.2 (4)/2000 97 Decizia manageriala în conditii de risc. Profilul riscului. Conf.dr. Florica LUBAN Catedra de Eficienta Economica, A.S.E. Bucuresti În lucrare se arata cum

More information

Introducere în Matlab

Introducere în Matlab Introducere în Matlab Matlab-ul este un limbaj de nivel foarte înalt care prezintă performanńe deosebite în ceea ce priveşte calculul tehnic (Matlab reprezintă o prescurtare a cuvintelor Matrix laboratory

More information

Lucrarea nr. 1 Statistică descriptivă (Excel)

Lucrarea nr. 1 Statistică descriptivă (Excel) Statistică multivariată Lucrarea nr. 1 Statistică descriptivă (Excel) A. Noţiuni teoretice Variabilă o caracteristică ale cărei valori se modifică după elementele studiate (este modelată printr-o variabilă

More information

Baze de date distribuite și mobile

Baze de date distribuite și mobile Universitatea Constantin Brâncuşi din Târgu-Jiu Facultatea de Inginerie Departamentul de Automatică, Energie şi Mediu Baze de date distribuite și mobile Lect.dr. Adrian Runceanu Curs 3 Model fizic şi model

More information

2. MĂRIMI FIZICE, PRI CIPII FIZICE ŞI SEM ALE

2. MĂRIMI FIZICE, PRI CIPII FIZICE ŞI SEM ALE . MĂRIMI FIZICE, PRI CIPII FIZICE ŞI SEM ALE.1. Mărimi fizice.1.1. Introducere În centrul ştiinţelor naturale şi tehnice se află noţiunile de observare şi măsurare (fig..1). Pornind de la observaţie, cercetătorul

More information

Analizoare de spectru

Analizoare de spectru Analizoare de spectru Această prezentare este bazată pe materialele: Agilent Spectrum Analysis Basics Application note 150 Spectrum Analysis Back to Basics prezentare Agilent Analizorul de spectru Analogul

More information

DE CE SĂ DEPOZITAŢI LA NOI?

DE CE SĂ DEPOZITAŢI LA NOI? DEPOZITARE FRIGORIFICĂ OFERIM SOLUŢII optime şi diversificate în domeniul SERVICIILOR DE DEPOZITARE FRIGORIFICĂ, ÎNCHIRIERE DE DEPOZIT FRIGORIFIC CONGELARE, REFRIGERARE ŞI ÎNCHIRIERE DE SPAŢII FRIGORIFICE,

More information

Prima. Evadare. Ac9vity Report. The biggest MTB marathon from Eastern Europe. 7th edi9on

Prima. Evadare. Ac9vity Report. The biggest MTB marathon from Eastern Europe. 7th edi9on Prima Evadare Ac9vity Report 2015 The biggest MTB marathon from Eastern Europe 7th edi9on Prima Evadare in numbers Par%cipants subscribed 3.228, 2.733 started the race and 2.400 finished the race 40 Photographers

More information

Tehnici nealeatoare de esantionare utilizate în practica statistica

Tehnici nealeatoare de esantionare utilizate în practica statistica 82 Revista Informatica Economica, nr. 2 (8)/200 Tehnici nealeatoare de esantionare utilizate în practica statistica Conf.dr. Tudorel ANDREI Catedra de Statistica si Previziune Economica, A.S.E. Bucuresti

More information