Cap. 4. BAZE DE DATE. Curs: Tehnologii informaţionale în cercetarea ştiinţifică. Mat. Gabriela MAILAT Ing. Corina POP Prof.dr.ing.

Size: px
Start display at page:

Download "Cap. 4. BAZE DE DATE. Curs: Tehnologii informaţionale în cercetarea ştiinţifică. Mat. Gabriela MAILAT Ing. Corina POP Prof.dr.ing."

Transcription

1 Cap. 4. BAZE DE DATE Curs: Tehnologii informaţionale în cercetarea ştiinţifică Mat. Gabriela MAILAT Ing. Corina POP Prof.dr.ing. Elena HELEREA

2 CUPRINS 1. Definiţii, structură, caracteristici 2. Sistemul de Gestiune al Bazelor de Date 3. în biblioteci 4. accesibile prin Internet, din reţeaua Universităţii Transilvania din Brasov

3 1. Definiţii, structură, caracteristici Datele: DATELE - partea simbolică şi independentă a unei consemnări sau comunicări, obţinute în baza unui experiment real sau mintal. Datele pot fi evaluate, ordonate, prelucrate primind semnificaţii şi devenind pentru destinatar INFORMAŢIE, în măsura în care poate produce cunoştinţe.

4 1. Definiţii, structură, caracteristici Sintagma BAZĂ DE DATE apare pentru prima dată în 1964 la Santa Monica în titlul unei conferinţe şi este practic consacrată în 1969 când CODASYL publică primul său raport tehnic despre limbajele de gestiune a datelor.

5 1. Definiţii, structură, caracteristici Baza de date: BAZA DE DATE - un ansamblu integrat de înregistrări sau de fişiere reunite şi structurate în mod logic. În felul acesta, datele stocate anterior în fişiere independente/distincte sunt concentrate într-un fond comun de înregistrări cu posibilitatea utilizării lor în numeroase aplicaţii.

6 1. Definiţii, structură, caracteristici Structura unei baze de date

7 1. Definiţii, structură, caracteristici Principiul fundamental al bazelor de date - unicitatea informaţiilor: - Orice informaţie este înregistrată o singură dată şi poate fi utilizată ori de câte ori este nevoie, de către diferiţi utilizatori şi în diferite momente.

8 1. Definiţii, structură, caracteristici Baza de date: O bază de date este o colecţie partajată de date, între care există relaţii logice (şi o desciere a acestor date), proiectată pentru a satisface necesităţile informaţionale ale unei organizaţii.

9 1. Definiţii, structură, caracteristici Structura de date O structură de date este practic o colecţie de date pe care s-au definit anumite relaţii şi pentru care există un mecanism de selecţie si identificare a componentelor colecţiei. Există structuri: omogene de date, diferite/neomogene statice dinamice

10 1. Definiţii, structură, caracteristici Clasificarea bazelor de date Bazele de date se pot clasifica în funcţie de dinamica datelor în două categorii: operaţionale - în care datele sunt actualizate în timp real şi reflectă în orice moment situaţia organizaţiei pe care o deserveşte (baza conţine date dinamice), analitice - în care datele sunt stocate pentru consultări ulterioare (baza conţine date statice).

11 1. Definiţii, structură, caracteristici Caracteristici: O bază de date trebuie să satisfacă cinci condiţii esenţiale: 1. O bună reprezentare a realităţii înconjurătoare; 2. O independenţă a datelor faţă de prelucrări; 3. O non-redundanţă a informaţiei; 4. Securitatea şi confidenţialitatea datelor; 5. Performanţe în exploatare.

12 1. Definiţii, structură, caracteristici Caracteristici: 1. O bună reprezentare a realităţii înconjurătoare Baza de date trebuie să ofere întotdeauna o imagine fidelă a realităţii prin informaţii fiabile şi actualizate. 2. O independenţă a datelor faţă de prelucrări Datele constituie imaginea fidelă a lumii reale, programele de aplicaţii trebuind să fie concepute în raport cu această structură a datelor.

13 1. Definiţii, structură, caracteristici Caracteristici: 3. O non-redundanţă a informaţiei Informaţia conţinută în baza de date trebuie să fie unică din punct de vedere semantic şi fizic. 4. Securitateaşi confidenţialitatea datelor Securitatea datelor trebuie asigurată prin proceduri fizice, iar confidenţialitatea prin proceduri care să împiedice accesul utilizatorilor neautorizaţi.

14 1. Definiţii, structură, caracteristici Caracteristici: 5. Performanţe în exploatare Orice cerere de prelucrare trebuie să fie satisfăcută într-un timp convenabil utilizatorului, ceea ce presupune folosirea unor tehnici de optimizare pentru reducerea timpului de prelucrare.

15 1. Definiţii, structură, caracteristici Dicţionarul datelor: Dicţionarul datelor - o componentă esenţială a bazei de date, - un fişier de descriere globală a datelor, prin intermediul căreia aplicaţiile au acces la date, fără a cunoaşte modul cum au fost definite.

16 1. Definiţii, structură, caracteristici Prin intermediul dicţionarului datelor se pot urmări: utilizatorii care accesează sistemul, cu privilegiile asociate; activitatea bazei de date (conexiuni, resurse, utilitare, blocări); obiectele bazei (tabele, vizualizări, indecsi, relaţii etc.).

17 1. Definiţii, structură, caracteristici Stocarea datelor: Datele sunt stocate în tabele alcătuite din coloane (numite şi câmpuri) şi linii (numite şi înregistrări). câmp Nr. sistem Titlu Autor înregistrare Între tabele se pot stabili relaţii pe baza unor câmpuri de legătură.

18 1. Definiţii, structură, caracteristici Regăsirea informaţiilor: Regăsirea rapidă a informaţiilor din tabele se face cu ajutorul unor fişiere index. Există indecşi de căutare (ex. autori) şi indecşi pentru stabilirea relaţiilor între tabele (ex. nr. sistem).

19 1. Definiţii, structură, caracteristici Principalele beneficii ale bazelor de date: integrarea în aceeaşi structură a tuturor datelor pertinente ale unui sistem; gestionarea acestor date printr-un software specializat (SGBD); oferirea unei vederi parţiale asupra ansamblului de date necesare fiecărui utilizator; asigurarea partajării datelor între diferiţi utilizatori.

20 2. Sistemul de gestiune al bazelor de date (SGBD) Caracteristici: SGBD - program software destinat creării, întreţinerii, modificării şi manipulării bazelor de date. Este nucleul funcţional al bazei de date, care asigură acesteia: integritatea, coerenţa, confidenţialitatea, gestionarea accesului concurent, salvarea şi restaurarea datelor.

21 2. Sistemul de gestiune al bazelor de date Caracteristici: Permite, de asemeni, optimizarea execuţiei cererilor, stocarea fizică a datelor şi gestionarea acceleratorilor.

22 2. Sistemul de gestiune al bazelor de date Servicii furnizate de o bază de date: În 1982, J. Codd enunţă opt servicii pe care trebuie să le furnizeze o bază de date: Stocarea, regăsirea şi actualizarea datelor Catalogul bazei de date, accesibil utilizatorilor Asigurarea tranzacţiilor Controlul concurenţei Salvarea şi reconstituirea

23 2. Sistemul de gestiune al bazelor de date Servicii furnizate de o bază de date: Controlul accesului Suport pentru comunicaţii Integritatea. Ulterior s-au mai adăugat: Serviciul pentru asigurarea independenţei datelor şi Serviciul pentru administrarea bazei de date.

24 2. Sistemul de gestiune al bazelor de date Bazele de date pot avea ca proprietar: o instituţie un grup de instituţii, instituţii de acelaşi tip sau instituţii diferite care se asociază, în general, în scop comercial.

25 3. în biblioteci Caracteristici: Bazele de date aflate în biblioteci sunt baze de date de informare şi documentare, disponibile pentru utilizatorii de informaţie (din sfera publică, din cercetare etc.) şi care pot fi accesate printr-un serviciu de căutare online fie local, fie de la distanţă.

26 3. în biblioteci Clasificare: Aceste baze de date au drept conţinut descrieri bibliografice, opţional şi abstracte (rezumate) sau text integral (full-text). Analizând conţinutul şi scopul acestor baze de date, se poate vorbi de: 1. de referinţe şi 2. sursă.

27 3. în biblioteci Clasificarea bazelor de date de referinţe: 1. Bazele de date de referinţe orientează utilizatorul spre o altă sursă şi se compun din: Baze bibliografice Cataloage referenţiale

28 3. în biblioteci Clasificarea bazelor de date de referinţe: Bazele bibliografice includ citări sau referinţe bibliografice şi uneori abstracte de literatură; ele arată utilizatorului: ce a fost scris, în ce fel de surse pot fi localizate (titluri de reviste, conferinţe), iar dacă ele conţin abstracte, vor rezuma documentul original.

29 3. în biblioteci Clasificarea bazelor de date de referinţe: Cataloagele localizează documentele primare şi arată stocul (depozitul) unei anumite biblioteci sau reţele de biblioteci. Ele se constitue ca liste de cărţi, titluri de reviste şi alte documente, dar nu oferă prea multe informaţii despre conţinutul documentelor. De fapt, cataloagele sunt o categorie de baze de date bibliografice.

30 3. în biblioteci Clasificarea bazelor de date de referinţe: Bazele de date referenţiale oferă referinţe cu informaţii sau date, precum nume şi adrese, date de tip director ş.a.m.d

31 3. în biblioteci Clasificarea bazelor de date sursă: 2. Bazele de date sursă conţin datele sursă originale, în format citibil pe calculator (documente electronice). Avantajul pentru utilizator este acela că obţine direct informaţia, fără a mai consulta alte surse.

32 3. în biblioteci Clasificarea bazelor de date sursă: Se compun din: numerice, cu date statistice; cu text integral, format din articolele revistelor şi ziarelor, specificaţii tehnice şi software; text-numerice (ex. rapoarte ale companiilor); multimedia.

33 3. în biblioteci În general, în biblioteci există: locale de tip catalog (catalog online) care au drept scop localizarea documentelor primare existente în bilioteca respectivă şi baze de date bibliografice întocmite pe diferite teme şi/sau perioade care conţin descrieri de cărţi, dar şi descrieri analitice (articole din periodice, capitole din cărţi).

34 3. în biblioteci La aceste baze de date proprii, se adaugă baze de date achiziţionate contra cost aflate pe CD-ROM-uri sau accesibile prin Internet. În general aceste baze de date conţin abstracte şi/sau textul integral al articolelor din periodice, uneori chiar al cărţilor aflate în format electronic.

35 4. accesibile prin Internet, din reţeaua Universităţii Transilvania din Brasov SpringerLink Oxford Journals Achiziţionate de Bibliotecă EBSC O Host Academic Search Premier MEDLINE with Full Text

36 4. accesibile prin Internet, din reţeaua Universităţii Transilvania din Brasov Achiziţionate de Facultăţi (matematică) Oferite de CNCSIS MATHSCINET Zentralblatt Math SCOPUS EV-2Com sau EV-2Insp sau GeoBase EMBASE LION MLA PCI

37 4. accesibile prin Internet, din reţeaua Universităţii Transilvania din Brasov SpringerLink Oxford Journals Conţine reviste online editate de Springer Verlag, Kluwer Academic Publishers, Urban and Vogel, Steinkopff şi Birkhäuser. Are 1250 titluri de reviste fulltext şi în jur de 2500 cărţi Depăşeşte 180 de titluri, realizate în colaborare cu marcante universităţi şi institute de cercetare. Include prestigioase reviste din domeniile ştiinţelor naturale, matematicii, fizicii, ştiinţelor umaniste şi sociale, dreptului, medicinii etc.

38 4. accesibile prin Internet, din reţeaua Universităţii Transilvania din Brasov EBSC Host Academic Search Premier MEDLINE with Full Text Elaborată special pentru instituţiile academice. Este cea mai cuprinzătoare BD academică multidisciplinară, conţine articole full text din peste 4650 publicaţii ştiinţifice. Pe lângă articole full text, oferă indexe şi abstracte pentru aproape 8200 de reviste din colecţie, din fiecare domeniu de studiu academic, inclusiv: educaţie, informatică, inginerie, fizică, chimie, lingvistică, artă şi literatură, ştiinţe medicale, studii etnografice etc. Este creată de National Library of Medicine din Statele Unite, poate fi realizată căutarea notiţelor bibliografice şi abstracte din 4800 reviste.

39 4. accesibile prin Internet, din reţeaua Universităţii Transilvania din Brasov Oferta CNCSIS asigura accesul la 7 baze de date internaţionale cu rezumate: Scopus EV-2 Compendex EV-2 Inspec BD bibliografica cu acces la peste reviste, cu factor de impact, de la peste 4000 edituri. BD bibliografica definitorie pentru literatura din domeniul ingineriei. Contine peste 9 milioane de inregistrari, datate din 1969 pana in prezent si acopera peste 175 de discipline in inginerie. BD bibliografica cu acoperire globala in asigurarea literaturii stiintifice si tehnice din domeniul fizicii, ingineriei electrice, electronica si informatica.

40 4. accesibile prin Internet, din reţeaua Universităţii Transilvania din Brasov EMBASE PIO LION (Literature online) BD bibliografică medicală continând MEDLINE şi alte câteva mii de reviste indexate. Este portalul inteligent către informaţiile din domeniile biomedicinei sş farmacologiei. Este un index electronic conţinând milioane de articole publicate în domeniul artelor, al ştiinţelor umaniste şi al ştiinţelor sociale pe o perioadă de peste 300 de ani. Conţine peste de lucrări full-text din poezie, proză şi dramă engleză, împreună cu critica online şi librarie de referinţe; Literature Online este cea mai mare BD pentru căutari incrucişate din lume în domeniul literaturii şi al criticii literare.

41 4. accesibile prin Internet, din reţeaua Universităţii Transilvania din Brasov MLA Este o lista clasificata cu index al subiectelor pentru carti scolare si articole despre limbile moderne, folclor, si linguistica care a fost compilata de Asociatia pentru Limbi Moderne din America inca din Versiunea electronica include si posibilitatea de a lista intreaga bibliografie, si momentan contine mai mult de 2 milioane de intrari. In plus, MLA Directory of Periodicals ofera informatii complete despre peste 7100 de publicatii periodice si serii de carti.

Titlul lucrării propuse pentru participarea la concursul pe tema securității informatice

Titlul lucrării propuse pentru participarea la concursul pe tema securității informatice Titlul lucrării propuse pentru participarea la concursul pe tema securității informatice "Îmbunătăţirea proceselor şi activităţilor educaţionale în cadrul programelor de licenţă şi masterat în domeniul

More information

Versionare - GIT ALIN ZAMFIROIU

Versionare - GIT ALIN ZAMFIROIU Versionare - GIT ALIN ZAMFIROIU Controlul versiunilor - necesitate Caracterul colaborativ al proiectelor; Backup pentru codul scris Istoricul modificarilor Terminologie și concepte VCS Version Control

More information

Managementul referinţelor cu

Managementul referinţelor cu TUTORIALE DE CULTURA INFORMAŢIEI Citarea surselor de informare cu instrumente software Managementul referinţelor cu Bibliotecar Lenuţa Ursachi PE SCURT Este gratuit Poţi adăuga fişiere PDF Poţi organiza,

More information

Procesarea Imaginilor

Procesarea Imaginilor Procesarea Imaginilor Curs 11 Extragerea informańiei 3D prin stereoviziune Principiile Stereoviziunii Pentru observarea lumii reale avem nevoie de informańie 3D Într-o imagine avem doar două dimensiuni

More information

2. Setări configurare acces la o cameră web conectată într-un router ZTE H218N sau H298N

2. Setări configurare acces la o cameră web conectată într-un router ZTE H218N sau H298N Pentru a putea vizualiza imaginile unei camere web IP conectată într-un router ZTE H218N sau H298N, este necesară activarea serviciului Dinamic DNS oferit de RCS&RDS, precum și efectuarea unor setări pe

More information

Auditul financiar la IMM-uri: de la limitare la oportunitate

Auditul financiar la IMM-uri: de la limitare la oportunitate Auditul financiar la IMM-uri: de la limitare la oportunitate 3 noiembrie 2017 Clemente Kiss KPMG in Romania Agenda Ce este un audit la un IMM? Comparatie: audit/revizuire/compilare Diferente: audit/revizuire/compilare

More information

Semnale şi sisteme. Facultatea de Electronică şi Telecomunicaţii Departamentul de Comunicaţii (TC)

Semnale şi sisteme. Facultatea de Electronică şi Telecomunicaţii Departamentul de Comunicaţii (TC) Semnale şi sisteme Facultatea de Electronică şi Telecomunicaţii Departamentul de Comunicaţii (TC) http://shannon.etc.upt.ro/teaching/ssist/ 1 OBIECTIVELE CURSULUI Disciplina îşi propune să familiarizeze

More information

Textul si imaginile din acest document sunt licentiate. Codul sursa din acest document este licentiat. Attribution-NonCommercial-NoDerivs CC BY-NC-ND

Textul si imaginile din acest document sunt licentiate. Codul sursa din acest document este licentiat. Attribution-NonCommercial-NoDerivs CC BY-NC-ND Textul si imaginile din acest document sunt licentiate Attribution-NonCommercial-NoDerivs CC BY-NC-ND Codul sursa din acest document este licentiat Public-Domain Esti liber sa distribui acest document

More information

Metrici LPR interfatare cu Barix Barionet 50 -

Metrici LPR interfatare cu Barix Barionet 50 - Metrici LPR interfatare cu Barix Barionet 50 - Barionet 50 este un lan controller produs de Barix, care poate fi folosit in combinatie cu Metrici LPR, pentru a deschide bariera atunci cand un numar de

More information

INFORMAȚII DESPRE PRODUS. FLEXIMARK Stainless steel FCC. Informații Included in FLEXIMARK sample bag (article no. M )

INFORMAȚII DESPRE PRODUS. FLEXIMARK Stainless steel FCC. Informații Included in FLEXIMARK sample bag (article no. M ) FLEXIMARK FCC din oțel inoxidabil este un sistem de marcare personalizată în relief pentru cabluri și componente, pentru medii dure, fiind rezistent la acizi și la coroziune. Informații Included in FLEXIMARK

More information

Propuneri pentru teme de licență

Propuneri pentru teme de licență Propuneri pentru teme de licență Departament Automatizări Eaton România Instalație de pompare cu rotire în funcție de timpul de funcționare Tablou electric cu 1 pompă pilot + 3 pompe mari, cu rotirea lor

More information

MS POWER POINT. s.l.dr.ing.ciprian-bogdan Chirila

MS POWER POINT. s.l.dr.ing.ciprian-bogdan Chirila MS POWER POINT s.l.dr.ing.ciprian-bogdan Chirila chirila@cs.upt.ro http://www.cs.upt.ro/~chirila Pornire PowerPoint Pentru accesarea programului PowerPoint se parcurg următorii paşi: Clic pe butonul de

More information

COMUNICAȚII INFORMATIZARE

COMUNICAȚII INFORMATIZARE COMUNICAȚII INFORMATIZARE 120 Migrare servicii telefonie la Vodafone S-a asigurat suportul tehnic și s-a colaborat cu echipele Vodafone la portarea numerelor UPT și migrarea infrastructuri: 1200 linii

More information

MANAGEMENTUL CALITĂȚII - MC. Proiect 5 Procedura documentată pentru procesul ales

MANAGEMENTUL CALITĂȚII - MC. Proiect 5 Procedura documentată pentru procesul ales MANAGEMENTUL CALITĂȚII - MC Proiect 5 Procedura documentată pentru procesul ales CUPRINS Procedura documentată Generalități Exemple de proceduri documentate Alegerea procesului pentru realizarea procedurii

More information

Lista de lucrări. Candidat: PRISACARIU VASILE. a. Lista a celor mai relevante 10 lucrări

Lista de lucrări. Candidat: PRISACARIU VASILE. a. Lista a celor mai relevante 10 lucrări a. Lista a celor mai relevante 10 lucrări Lista de lucrări 1 Cîrciu I., Luculescu D., Prisacariu V., Mihai E., Rotaru C., Theoretical Analysis and Experimental Researches regarding the Asymmetrical Fluid

More information

Excel Advanced. Curriculum. Școala Informală de IT. Educație Informală S.A.

Excel Advanced. Curriculum. Școala Informală de IT. Educație Informală S.A. Excel Advanced Curriculum Școala Informală de IT Tel: +4.0744.679.530 Web: www.scoalainformala.ro / www.informalschool.com E-mail: info@scoalainformala.ro Cuprins 1. Funcții Excel pentru avansați 2. Alte

More information

ARBORI AVL. (denumiti dupa Adelson-Velskii si Landis, 1962)

ARBORI AVL. (denumiti dupa Adelson-Velskii si Landis, 1962) ARBORI AVL (denumiti dupa Adelson-Velskii si Landis, 1962) Georgy Maximovich Adelson-Velsky (Russian: Гео ргий Макси мович Адельсо н- Ве льский; name is sometimes transliterated as Georgii Adelson-Velskii)

More information

GHID DE TERMENI MEDIA

GHID DE TERMENI MEDIA GHID DE TERMENI MEDIA Definitii si explicatii 1. Target Group si Universe Target Group - grupul demografic care a fost identificat ca fiind grupul cheie de consumatori ai unui brand. Toate activitatile

More information

Structura și Organizarea Calculatoarelor. Titular: BĂRBULESCU Lucian-Florentin

Structura și Organizarea Calculatoarelor. Titular: BĂRBULESCU Lucian-Florentin Structura și Organizarea Calculatoarelor Titular: BĂRBULESCU Lucian-Florentin Chapter 3 ADUNAREA ȘI SCĂDEREA NUMERELOR BINARE CU SEMN CONȚINUT Adunarea FXP în cod direct Sumator FXP în cod direct Scăderea

More information

Ghid identificare versiune AWP, instalare AWP şi verificare importare certificat în Store-ul de Windows

Ghid identificare versiune AWP, instalare AWP şi verificare importare certificat în Store-ul de Windows Ghid identificare versiune AWP, instalare AWP 4.5.4 şi verificare importare certificat în Store-ul de Windows Data: 28.11.14 Versiune: V1.1 Nume fişiser: Ghid identificare versiune AWP, instalare AWP 4-5-4

More information

Aspecte controversate în Procedura Insolvenţei şi posibile soluţii

Aspecte controversate în Procedura Insolvenţei şi posibile soluţii www.pwc.com/ro Aspecte controversate în Procedura Insolvenţei şi posibile soluţii 1 Perioada de observaţie - Vânzarea de stocuri aduse în garanţie, în cursul normal al activității - Tratamentul leasingului

More information

Reflexia şi refracţia luminii. Aplicaţii. Valerica Baban

Reflexia şi refracţia luminii. Aplicaţii. Valerica Baban Reflexia şi refracţia luminii. Aplicaţii. Sumar 1. Indicele de refracţie al unui mediu 2. Reflexia şi refracţia luminii. Legi. 3. Reflexia totală 4. Oglinda plană 5. Reflexia şi refracţia luminii în natură

More information

Mecanismul de decontare a cererilor de plata

Mecanismul de decontare a cererilor de plata Mecanismul de decontare a cererilor de plata Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice (POS CCE) Ministerul Fondurilor Europene - Iunie - iulie

More information

Realizarea şi relevanţa analizelor bibliometrice

Realizarea şi relevanţa analizelor bibliometrice Realizarea şi relevanţa analizelor bibliometrice Dr. Victor VELTER Expert scientometrie UEFISCDI Universitatea Politehnica Timişoara, 24-25 februarie 2015 AGENDA Bibliometrie vs. Scientometrie Accesare

More information

Internet-ul a apărut în 1960 când, în SUA, Ministerul Apărării a creat Agenţia pentru proiecte de Cercetare Avansată (ARPA), care are ca obiectiv

Internet-ul a apărut în 1960 când, în SUA, Ministerul Apărării a creat Agenţia pentru proiecte de Cercetare Avansată (ARPA), care are ca obiectiv Internet-ul a apărut în 1960 când, în SUA, Ministerul Apărării a creat Agenţia pentru proiecte de Cercetare Avansată (ARPA), care are ca obiectiv dezvoltarea unei reţele de comunicaţii care să poată asigura

More information

BAZE DE DATE Crearea, gestionarea şi exploatarea bazelor de date spaţiale

BAZE DE DATE Crearea, gestionarea şi exploatarea bazelor de date spaţiale BAZE DE DATE Crearea, gestionarea şi exploatarea bazelor de date spaţiale (note de curs) 1 Organizarea datelor. Concepte de bază Afluxul fără precedent de informaţie de diferite tipuri şi pe diverse canale,

More information

Documentaţie Tehnică

Documentaţie Tehnică Documentaţie Tehnică Verificare TVA API Ultima actualizare: 27 Aprilie 2018 www.verificaretva.ro 021-310.67.91 / 92 info@verificaretva.ro Cuprins 1. Cum funcţionează?... 3 2. Fluxul de date... 3 3. Metoda

More information

Universitatea George Bariţiu, Braşov

Universitatea George Bariţiu, Braşov LUCRUL CU BAZE DE DATE ÎN JAVA Lect.univ.dr.ing. IOAN-GHEORGHE RAŢIU Lect.univ. NICOLETA DAVID Universitatea George Bariţiu, Braşov Rezumat O bază de date reprezintă o modalitate de stocare a unor informaţii

More information

ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE. Integrarea Sistemelor Informatice

ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE. Integrarea Sistemelor Informatice ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE FACULTATEA DE CIBERNETICĂ, STATISTICĂ ȘI INFORMATICĂ ECONOMICĂ Master Informatică Economică Integrarea Sistemelor Informatice Problemele integrării pentru big data Student

More information

Updating the Nomographical Diagrams for Dimensioning the Concrete Slabs

Updating the Nomographical Diagrams for Dimensioning the Concrete Slabs Acta Technica Napocensis: Civil Engineering & Architecture Vol. 57, No. 1 (2014) Journal homepage: http://constructii.utcluj.ro/actacivileng Updating the Nomographical Diagrams for Dimensioning the Concrete

More information

CAIETUL DE SARCINI Organizare evenimente. VS/2014/0442 Euro network supporting innovation for green jobs GREENET

CAIETUL DE SARCINI Organizare evenimente. VS/2014/0442 Euro network supporting innovation for green jobs GREENET CAIETUL DE SARCINI Organizare evenimente VS/2014/0442 Euro network supporting innovation for green jobs GREENET Str. Dem. I. Dobrescu, nr. 2-4, Sector 1, CAIET DE SARCINI Obiectul licitaţiei: Kick off,

More information

GESTIUNEA BAZELOR DE DATE

GESTIUNEA BAZELOR DE DATE GESTIUNEA BAZELOR DE DATE CONŢINUTUL TEMATIC AL DISCIPLINEI BAZE DE DATE ŞI SISTEME DE GESTIUNE A BAZELOR DE DATE Conceptul de bază de date Baze de date: noi funcţionalităţi Tipuri de baze de date Sisteme

More information

REVISTA NAŢIONALĂ DE INFORMATICĂ APLICATĂ INFO-PRACTIC

REVISTA NAŢIONALĂ DE INFORMATICĂ APLICATĂ INFO-PRACTIC REVISTA NAŢIONALĂ DE INFORMATICĂ APLICATĂ INFO-PRACTIC Anul II Nr. 7 aprilie 2013 ISSN 2285 6560 Referent ştiinţific Lector univ. dr. Claudiu Ionuţ Popîrlan Facultatea de Ştiinţe Exacte Universitatea din

More information

Mods euro truck simulator 2 harta romaniei by elyxir. Mods euro truck simulator 2 harta romaniei by elyxir.zip

Mods euro truck simulator 2 harta romaniei by elyxir. Mods euro truck simulator 2 harta romaniei by elyxir.zip Mods euro truck simulator 2 harta romaniei by elyxir Mods euro truck simulator 2 harta romaniei by elyxir.zip 26/07/2015 Download mods euro truck simulator 2 harta Harta Romaniei pentru Euro Truck Simulator

More information

3. CLOUD COMPUTING Sisteme de calcul distribuite

3. CLOUD COMPUTING Sisteme de calcul distribuite 3. CLOUD COMPUTING Cloud Computing (CC) calcul în nori, în traducere mot a mot, sau, mai corect, calcul în Internet este un concept aflat în directă legătură cu transformările către se produc în domeniu

More information

INSTRUMENTE DE MARKETING ÎN PRACTICĂ:

INSTRUMENTE DE MARKETING ÎN PRACTICĂ: INSTRUMENTE DE MARKETING ÎN PRACTICĂ: Marketing prin Google CUM VĂ AJUTĂ ACEST CURS? Este un curs util tuturor celor implicați în coordonarea sau dezvoltarea de campanii de marketingși comunicare online.

More information

D în această ordine a.î. AB 4 cm, AC 10 cm, BD 15cm

D în această ordine a.î. AB 4 cm, AC 10 cm, BD 15cm Preparatory Problems 1Se dau punctele coliniare A, B, C, D în această ordine aî AB 4 cm, AC cm, BD 15cm a) calculați lungimile segmentelor BC, CD, AD b) determinați distanța dintre mijloacele segmentelor

More information

Anexa nr. 1 la Hotărârea nr. 245 din Standarde moldovenești adoptate

Anexa nr. 1 la Hotărârea nr. 245 din Standarde moldovenești adoptate # Indicativul standardului moldovenesc 1 SM EN 300 224 română Serviciu mobil terestru. Echipamente radio pentru utilizarea într-un serviciu de paging în domeniul de frecvenţă de la 25 MHz până la 470 MHz.

More information

Nume şi Apelativ prenume Adresa Număr telefon Tip cont Dobânda Monetar iniţial final

Nume şi Apelativ prenume Adresa Număr telefon  Tip cont Dobânda Monetar iniţial final Enunt si descriere aplicatie. Se presupune ca o organizatie (firma, banca, etc.) trebuie sa trimita scrisori prin posta unui numar (n=500, 900,...) foarte mare de clienti pe care sa -i informeze cu diverse

More information

SOCIETATEA INFORMAŢIONALĂŞI CERCETAREA ŞTIINŢIFICĂ

SOCIETATEA INFORMAŢIONALĂŞI CERCETAREA ŞTIINŢIFICĂ SOCIETATEA INFORMAŢIONALĂŞI CERCETAREA ŞTIINŢIFICĂ Curs: Tehnologii informationale in cercetarea stiintifica Prof.dr.ing. Elena HELEREA Director al Bibliotecii Universitatii Transilvania din Brasov CUPRINS

More information

Capitolul IV Utilizarea bazelor de date în Internet

Capitolul IV Utilizarea bazelor de date în Internet Capitolul IV Utilizarea bazelor de date în Internet 4.1 Pagini Web dinamice 4.1.1. Pagini dinamice vs. Pagini statice Paginile Web dinamice sunt folosite atunci când se doreşte modificarea dinamică, a

More information

BAZE DE DATE LECTOR DR. ADRIAN RUNCEANU

BAZE DE DATE LECTOR DR. ADRIAN RUNCEANU Universitatea Constantin Brâncuşi din Târgu-Jiu Facultatea de Inginerie Departamentul de Automatică, Energie şi Mediu BAZE DE DATE LECTOR DR. ADRIAN RUNCEANU 28.04.2014 Curs 1 - BAZE DE DATE 2 Curs 1 Noţiuni

More information

LISTA COMPLETĂ A LUCRĂRILOR ELABORATE

LISTA COMPLETĂ A LUCRĂRILOR ELABORATE LISTA COMPLETĂ A LUCRĂRILOR ELABORATE I. TEZA DE DOCTORAT (T) T1. A.A. Dobre, Metode de investigație în analiza unor fenomene cuplate de inginerie medicală, cordonator Prof. Dr. Ing. Alexandru Morega,

More information

Olimpiad«Estonia, 2003

Olimpiad«Estonia, 2003 Problema s«pt«m nii 128 a) Dintr-o tabl«p«trat«(2n + 1) (2n + 1) se ndep«rteaz«p«tr«telul din centru. Pentru ce valori ale lui n se poate pava suprafata r«mas«cu dale L precum cele din figura de mai jos?

More information

Informare şi documentare Statistici internaţionale de bibliotecă

Informare şi documentare Statistici internaţionale de bibliotecă S T A N D A R D M O L D O V E A N Informare şi documentare Statistici internaţionale de bibliotecă (ISO 2789:2006, IDT) Ediţie oficială INSM Chişinău INSM CSM 01.140.40 STANDARD MOLDOVEAN SM ISO 2789:2009

More information

Subiecte Clasa a VI-a

Subiecte Clasa a VI-a (40 de intrebari) Puteti folosi spatiile goale ca ciorna. Nu este de ajuns sa alegeti raspunsul corect pe brosura de subiecte, ele trebuie completate pe foaia de raspuns in dreptul numarului intrebarii

More information

PROIECT. La Baze de date. Evidența activității pentru o firmă IT. Îndrumător: ș. l. dr. ing. Mirela Danubianu. Efectuat de: Grigoriev Sergiu gr.

PROIECT. La Baze de date. Evidența activității pentru o firmă IT. Îndrumător: ș. l. dr. ing. Mirela Danubianu. Efectuat de: Grigoriev Sergiu gr. PROIECT La Baze de date Evidența activității pentru o firmă IT Îndrumător: ș. l. dr. ing. Mirela Danubianu Efectuat de: Grigoriev Sergiu gr. 1131B Suceava 2011 Cuprins 1. DESCRIERE 3 2. MODELAREA CONCEPTUALĂ

More information

PUBLICAȚIILE DIN REPUBLICA MOLDOVA ÎN WEB OF SCIENCE ŞI SCOPUS VS ACCESUL DESCHIS

PUBLICAȚIILE DIN REPUBLICA MOLDOVA ÎN WEB OF SCIENCE ŞI SCOPUS VS ACCESUL DESCHIS PUBLICAȚIILE DIN REPUBLICA MOLDOVA ÎN WEB OF SCIENCE ŞI SCOPUS VS ACCESUL DESCHIS Masa rotundă Vizibilitatea internă și internațională a conținutului științific digital 26 octombrie 2017, Chișinău, ASEM

More information

CERERI SELECT PE O TABELA

CERERI SELECT PE O TABELA SQL - 1 CERERI SELECT PE O TABELA 1 STUD MATR NUME AN GRUPA DATAN LOC TUTOR PUNCTAJ CODS ---- ------- -- ------ --------- ---------- ----- ------- ---- 1456 GEORGE 4 1141A 12-MAR-82 BUCURESTI 2890 11 1325

More information

DECLARAȚIE DE PERFORMANȚĂ Nr. 101 conform Regulamentului produselor pentru construcții UE 305/2011/UE

DECLARAȚIE DE PERFORMANȚĂ Nr. 101 conform Regulamentului produselor pentru construcții UE 305/2011/UE S.C. SWING TRADE S.R.L. Sediu social: Sovata, str. Principala, nr. 72, judetul Mures C.U.I. RO 9866443 Nr.Reg.Com.: J 26/690/1997 Capital social: 460,200 lei DECLARAȚIE DE PERFORMANȚĂ Nr. 101 conform Regulamentului

More information

La fereastra de autentificare trebuie executati urmatorii pasi: 1. Introduceti urmatoarele date: Utilizator: - <numarul dvs de carnet> (ex: "9",

La fereastra de autentificare trebuie executati urmatorii pasi: 1. Introduceti urmatoarele date: Utilizator: - <numarul dvs de carnet> (ex: 9, La fereastra de autentificare trebuie executati urmatorii pasi: 1. Introduceti urmatoarele date: Utilizator: - (ex: "9", "125", 1573" - se va scrie fara ghilimele) Parola: -

More information

C1.1. Lucrari indexate ISI Web of Knowledge

C1.1. Lucrari indexate ISI Web of Knowledge C.. Lucrari indexate ISI Web of Knowledge Lista lucrarilor publicate in reviste cu factor de impact calculat si scorul relativ de influenta cumulat lucrarii Tipul lucrarii (e.g. articol) revistei revistei

More information

Facultatea de Litere a Universității din București, Str. Edgar Quinet 5-7, București,

Facultatea de Litere a Universității din București, Str. Edgar Quinet 5-7, București, CURRICULUM VITAE INFORMAȚII PERSONALE Nume Prenume DUMITRACHE Mihail Adresă Telefon +40-21-3116835 Fax +40-31-8153875 E-mail Naționalitate Facultatea de Litere a Universității din București, Str. Edgar

More information

The First TST for the JBMO Satu Mare, April 6, 2018

The First TST for the JBMO Satu Mare, April 6, 2018 The First TST for the JBMO Satu Mare, April 6, 08 Problem. Prove that the equation x +y +z = x+y +z + has no rational solutions. Solution. The equation can be written equivalently (x ) + (y ) + (z ) =

More information

BAZE DE DATE. Conf. univ.dr. ELENA NECHITA Lector univ. dr. GLORIA-CERASELA CRIŞAN

BAZE DE DATE. Conf. univ.dr. ELENA NECHITA Lector univ. dr. GLORIA-CERASELA CRIŞAN ROMÂNIA MINISTERUL EDUCAŢIEI, CERCETĂRII ŞI TINERETULUI UNIVERSITATEA din BACĂU FACULTATEA DE ŞTIINŢE Str. Spiru Haret, nr. 8, Bacău, 600114 Tel. ++40-234-542411, tel./ fax ++40-234-516345 www.ub.ro; e-mail:

More information

M C I O H L BAZE DE CUNOŞTINŢE A H E O L N S I S T E M E D E R E P R E Z E N A R E Ş I P R O C E S A R E A A C U N O Ş T I N Ţ E L O R

M C I O H L BAZE DE CUNOŞTINŢE A H E O L N S I S T E M E D E R E P R E Z E N A R E Ş I P R O C E S A R E A A C U N O Ş T I N Ţ E L O R BAZE DE CUNOŞTINŢE S I S T E M E D E R E P R E Z E N A R E Ş I P R O C E S A R E A C U N O Ş T I N Ţ E L O R M C I O H L A H E O L N A TIPURI DE CUNOŞTINŢE Pentru a putea rezolva problemele complexe de

More information

Ce pot face pe hi5? Organizare si facilitati. Pagina de Home

Ce pot face pe hi5? Organizare si facilitati. Pagina de Home Ce este Hi5!? hi5 este un website social care, în decursul anului 2007, a fost unul din cele 25 cele mai vizitate site-uri de pe Internet. Compania a fost fondată în 2003 iar pana in anul 2007 a ajuns

More information

Candlesticks. 14 Martie Lector : Alexandru Preda, CFTe

Candlesticks. 14 Martie Lector : Alexandru Preda, CFTe Candlesticks 14 Martie 2013 Lector : Alexandru Preda, CFTe Istorie Munehisa Homma - (1724-1803) Ojima Rice Market in Osaka 1710 devine si piata futures Parintele candlesticks Samurai In 1755 a scris The

More information

Transmiterea datelor prin reteaua electrica

Transmiterea datelor prin reteaua electrica PLC - Power Line Communications dr. ing. Eugen COCA Universitatea Stefan cel Mare din Suceava Facultatea de Inginerie Electrica PLC - Power Line Communications dr. ing. Eugen COCA Universitatea Stefan

More information

UNIVERSITATEA TEHNICĂ din CLUJ-NAPOCA FACULTATEA DE AUTOMATICĂ ȘI CALCULATOARE SPECIALIZAREA: Inteligență și viziune artificială.

UNIVERSITATEA TEHNICĂ din CLUJ-NAPOCA FACULTATEA DE AUTOMATICĂ ȘI CALCULATOARE SPECIALIZAREA: Inteligență și viziune artificială. UNIVERSITATEA TEHNICĂ din CLUJ-NAPOCA FACULTATEA DE AUTOMATICĂ ȘI CALCULATOARE SPECIALIZAREA: Inteligență și viziune artificială Cloud Computing Proiect la disciplina Sisteme Distribuite Student: Roban

More information

INFLUENŢA CÂMPULUI MAGNETIC ASUPRA DINAMICII DE CREŞTERE"IN VITRO" LA PLANTE FURAJERE

INFLUENŢA CÂMPULUI MAGNETIC ASUPRA DINAMICII DE CREŞTEREIN VITRO LA PLANTE FURAJERE INFLUENŢA CÂMPULUI MAGNETIC ASUPRA DINAMICII DE CREŞTERE"IN VITRO" LA PLANTE FURAJERE T.Simplăceanu, C.Bindea, Dorina Brătfălean*, St.Popescu, D.Pamfil Institutul Naţional de Cercetere-Dezvoltare pentru

More information

BAZE DE DATE LECTOR DR. ADRIAN RUNCEANU

BAZE DE DATE LECTOR DR. ADRIAN RUNCEANU Universitatea Constantin Brâncuşi din Târgu-Jiu Facultatea de Inginerie Departamentul de Automatică, Energie şi Mediu BAZE DE DATE LECTOR DR. ADRIAN RUNCEANU 03.03.2013 Curs 1 - BAZE DE DATE 2 Curs 1 Noţiuni

More information

Retele de calculatoare si internet. Serviciul director ACTIVE DIRECTORY

Retele de calculatoare si internet. Serviciul director ACTIVE DIRECTORY Universitatea Politehnica Bucureşti Facultatea Electronică,Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei Retele de calculatoare si internet Serviciul director ACTIVE DIRECTORY Toader Bogdan Master IISC, anul

More information

Prof. dr. ing. Doina BANCIU, Director General - ICI București BIBLIO International Conference, Brașov, 2 4 June

Prof. dr. ing. Doina BANCIU, Director General - ICI București BIBLIO International Conference, Brașov, 2 4 June Prof. dr. ing. Doina BANCIU, Director General - ICI București BIBLIO 2011 - International Conference, Brașov, 2 4 June STRATEGII EUROPENE PENTRU SOCIETATEA INFORMA ȚIONALĂ (AGENDA DIGITALĂ 2020) Conferința

More information

Modele de date utilizate în bazele de date pentru prelucrari grafice

Modele de date utilizate în bazele de date pentru prelucrari grafice 64 Revista Informatica Economica, nr. 7/1998 Modele de date utilizate în bazele de date pentru prelucrari grafice Sef lucrari dr.ing. Marius Dorian ZAHARIA Universitatea POLITEHNICA Bucuresti Lucrarea

More information

CULEA MIHAELA CIOBANU. Str. Spiru Haret nr. 8, , Bacãu, România

CULEA MIHAELA CIOBANU. Str. Spiru Haret nr. 8, , Bacãu, România C U R R I C U L U M V I T A E INFORMAŢII PERSONALE Numele şi prenumele Numele avut la naştere Adresa CULEA MIHAELA CIOBANU Str. Spiru Haret nr. 8, 600114, Bacãu, România Telefon +40-234/588.884 Adresa

More information

EN teava vopsita cu capete canelate tip VICTAULIC

EN teava vopsita cu capete canelate tip VICTAULIC ArcelorMittal Tubular Products Iasi SA EN 10217-1 teava vopsita cu capete canelate tip VICTAULIC Page 1 ( 4 ) 1. Scop Documentul specifica cerintele tehnice de livrare pentru tevi EN 10217-1 cu capete

More information

Manual Limba Romana Clasa 5 Editura Humanitas File Type

Manual Limba Romana Clasa 5 Editura Humanitas File Type Manual Limba Romana Clasa 5 Editura Humanitas File Type We have made it easy for you to find a PDF Ebooks without any digging. And by having access to our ebooks online or by storing it on your computer,

More information

Platformă de e-learning și curriculă e-content pentru învățământul superior tehnic

Platformă de e-learning și curriculă e-content pentru învățământul superior tehnic Platformă de e-learning și curriculă e-content pentru învățământul superior tehnic Proiect nr. 154/323 cod SMIS 4428 cofinanțat de prin Fondul European de Dezvoltare Regională Investiții pentru viitorul

More information

BAZE DE DATE LECTOR DR. ADRIAN RUNCEANU

BAZE DE DATE LECTOR DR. ADRIAN RUNCEANU Universitatea Constantin Brâncuşi din Târgu-Jiu Facultatea de Inginerie Departamentul de Automatică, Energie şi Mediu BAZE DE DATE LECTOR DR. ADRIAN RUNCEANU 2 Curs 1 Noţiuni introductive despre teoria

More information

ministrul educaţiei naţionale

ministrul educaţiei naţionale ORDIN Nr. 5110/2018 din 17 septembrie 2018 privind aprobarea standardelor naţionale minimale pentru acordarea titlului de doctor EMITENT: MINISTERUL EDUCAŢIEI NAŢIONALE PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL NR.

More information

Update firmware aparat foto

Update firmware aparat foto Update firmware aparat foto Mulţumim că aţi ales un produs Nikon. Acest ghid descrie cum să efectuaţi acest update de firmware. Dacă nu aveţi încredere că puteţi realiza acest update cu succes, acesta

More information

Ce este o BAZA DE DATE?

Ce este o BAZA DE DATE? Ce este o BAZA DE DATE? In sens larg un sistem proiectat pentru a oferi un mecanism organizat, capabil sa stocheze, sa actualizeze si sa regaseasca informatia Exemplu: o biblioteca Noţiunea de bază de

More information

AE Amfiteatru Economic recommends

AE Amfiteatru Economic recommends GOOD PRACTICES FOOD QUALITY AND SAFETY: PRACTICES AND CONTRIBUTIONS BROUGHT BY THE CENTRE OF RESEARCH AND ALIMENTARY PRODUCT EXPERTISE Prof. univ. dr. Rodica Pamfilie, Academy of Economic Studies, Bucharest

More information

USING MOBILE AGENTS FOR INFORMATION RETRIEVAL IN B2B SYSTEMS

USING MOBILE AGENTS FOR INFORMATION RETRIEVAL IN B2B SYSTEMS USING MOBILE AGENTS FOR INFORMATION RETRIEVAL IN B2B SYSTEMS Felicia GÎZĂ 1, Cristina TURCU 2, Ovidiu SCHIPOR 3 1 felicia@eed.usv.ro, 2 cristina@eed.usv.ro, 3 schipor@eed.usv.ro Introducere Abstract This

More information

ANTICOLLISION ALGORITHM FOR V2V AUTONOMUOS AGRICULTURAL MACHINES ALGORITM ANTICOLIZIUNE PENTRU MASINI AGRICOLE AUTONOME TIP V2V (VEHICLE-TO-VEHICLE)

ANTICOLLISION ALGORITHM FOR V2V AUTONOMUOS AGRICULTURAL MACHINES ALGORITM ANTICOLIZIUNE PENTRU MASINI AGRICOLE AUTONOME TIP V2V (VEHICLE-TO-VEHICLE) ANTICOLLISION ALGORITHM FOR VV AUTONOMUOS AGRICULTURAL MACHINES ALGORITM ANTICOLIZIUNE PENTRU MASINI AGRICOLE AUTONOME TIP VV (VEHICLE-TO-VEHICLE) 457 Florin MARIAŞIU*, T. EAC* *The Technical University

More information

Eficiența energetică în industria românească

Eficiența energetică în industria românească Eficiența energetică în industria românească Creșterea EFICIENȚEI ENERGETICE în procesul de ardere prin utilizarea de aparate de analiză a gazelor de ardere București, 22.09.2015 Karsten Lempa Key Account

More information

Printesa fluture. Мобильный портал WAP версия: wap.altmaster.ru

Printesa fluture. Мобильный портал WAP версия: wap.altmaster.ru Мобильный портал WAP версия: wap.altmaster.ru Printesa fluture Love, romance and to repent of love. in romana comy90. Formular de noastre aici! Reduceri de pret la stickere pana la 70%. Stickerul Decorativ,

More information

MODELUL UNUI COMUTATOR STATIC DE SURSE DE ENERGIE ELECTRICĂ FĂRĂ ÎNTRERUPEREA ALIMENTĂRII SARCINII

MODELUL UNUI COMUTATOR STATIC DE SURSE DE ENERGIE ELECTRICĂ FĂRĂ ÎNTRERUPEREA ALIMENTĂRII SARCINII MODELUL UNUI COMUTATOR STATIC DE SURSE DE ENERGIE ELECTRICĂ FĂRĂ ÎNTRERUPEREA ALIMENTĂRII SARCINII Adrian Mugur SIMIONESCU MODEL OF A STATIC SWITCH FOR ELECTRICAL SOURCES WITHOUT INTERRUPTIONS IN LOAD

More information

Prima. Evadare. Ac9vity Report. The biggest MTB marathon from Eastern Europe. 7th edi9on

Prima. Evadare. Ac9vity Report. The biggest MTB marathon from Eastern Europe. 7th edi9on Prima Evadare Ac9vity Report 2015 The biggest MTB marathon from Eastern Europe 7th edi9on Prima Evadare in numbers Par%cipants subscribed 3.228, 2.733 started the race and 2.400 finished the race 40 Photographers

More information

Ghid de utilizare pentru Instrumentul Bibliometric Național

Ghid de utilizare pentru Instrumentul Bibliometric Național Ghid de utilizare Ghid de utilizare pentru Instrumentul Bibliometric Național Instrumentul Bibliometric Naţional (IBN, https://ibn.idsi.md/) este cea mai mare bibliotecă electronică cu Acces Deschis la

More information

Modalitǎţi de clasificare a datelor cantitative

Modalitǎţi de clasificare a datelor cantitative Modalitǎţi de clasificare a datelor cantitative Modul de stabilire a claselor determinarea pragurilor minime şi maxime ale fiecǎrei clase - determinǎ modul în care sunt atribuite valorile fiecǎrei clase

More information

Bazele Informaticii şi Limbaje de Programare

Bazele Informaticii şi Limbaje de Programare 1 Baze de date UNIVERSITATEA TEHNICǍ DE CONSTRUCŢII BUCUREŞTI Catedra de Matematică şi Informatică Bazele Informaticii şi Limbaje de Programare Partea a II-a Note de curs Romică TRANDAFIR Mihai Ştefan

More information

Capitolul IF.02. Structurarea bazelor de date

Capitolul IF.02. Structurarea bazelor de date Capitolul Cuvinte-cheie: Normalizare, prima formă normală, a doua formă normală, a treia formă normală, cheie candidată, relatie 1 la 1, relație 1 la n, relație m la n IA.02.1. Scurt istoric În anii '60,

More information

DE CE SĂ DEPOZITAŢI LA NOI?

DE CE SĂ DEPOZITAŢI LA NOI? DEPOZITARE FRIGORIFICĂ OFERIM SOLUŢII optime şi diversificate în domeniul SERVICIILOR DE DEPOZITARE FRIGORIFICĂ, ÎNCHIRIERE DE DEPOZIT FRIGORIFIC CONGELARE, REFRIGERARE ŞI ÎNCHIRIERE DE SPAŢII FRIGORIFICE,

More information

COMISIA DE SOCIOLOGIE, ŞTIINŢE POLITICE ŞI ADMINISTRATIVE

COMISIA DE SOCIOLOGIE, ŞTIINŢE POLITICE ŞI ADMINISTRATIVE COMISIA DE SOCIOLOGIE, ŞTIINŢE POLITICE ŞI ADMINISTRATIVE Standarde minimale necesare şi obligatorii pentru conferirea titlurilor didactice din învăţământul superior şi a gradelor profesionale de cercetare-dezvoltare

More information

Fişa disciplinei. 1. Date despre program. 2. Date despre disciplina Titulari. 3. Timp total estimat. 4. Precondiţii.

Fişa disciplinei. 1. Date despre program. 2. Date despre disciplina Titulari. 3. Timp total estimat. 4. Precondiţii. Fişa disciplinei 1. Date despre program 1.1. Instituţia de învăţământ ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE 1.2. Facultatea CIBERNETICĂ, STATISTICĂ ŞI INFORMATICĂ ECONOMICĂ 1.3. Departamente (Departament) INFORMATICA

More information

Reţele de calculatoare

Reţele de calculatoare Universitatea Constatin Brâncuşi din Târgu-Jiu Facultatea de Inginerie Departamentul de Automatică, Energie şi Mediu Reţele de calculatoare Lector dr. Adrian Runceanu An universitar 2013-2014 Curs 1 Noţiuni

More information

Şef Lucrări Dr. Tudor Călinici

Şef Lucrări Dr. Tudor Călinici Şef Lucrări Dr. Tudor Călinici Informatică, informaţie, informatică medicală, informaţii medicale Hardware și software Internet Date Reprezentarea datelor Operaţii şi unităţi de măsură Informatica este

More information

PROCEDURA PRIVIND DECONTURILE. 2. Domeniu de aplicare Procedura se aplică în cadrul Universităţii Tehnice Cluj-Napoca

PROCEDURA PRIVIND DECONTURILE. 2. Domeniu de aplicare Procedura se aplică în cadrul Universităţii Tehnice Cluj-Napoca PROCEDURA PRIVIND DECONTURILE 1. Scpul: Descrie structura si mdul de elabrare si prezentare a prcedurii privind dcumentele care trebuie intcmite si cursul acestra, atunci cind persana efectueaza un decnt.

More information

Ad Astra Asociaţie a cercetătorilor români din întreaga lume

Ad Astra Asociaţie a cercetătorilor români din întreaga lume Ad Astra Asociaţie a cercetătorilor români din întreaga lume www.ad-astra.ro office@ad-astra.ro Topul universităţilor din România, 2007 Realizat de asociaţia Ad Astra a cercetătorilor români Asociaţia

More information

Baza de date: tabele, date. Componentele unei B.D.: tabele, constrangeri, relatii. Entitati ale unei B.D.: formulare, interogari, rapoarte

Baza de date: tabele, date. Componentele unei B.D.: tabele, constrangeri, relatii. Entitati ale unei B.D.: formulare, interogari, rapoarte 1. Introducere ~ Microsoft Access ~ Baze de Date Baza de date: tabele, date. Componentele unei B.D.: tabele, constrangeri, relatii. Entitati ale unei B.D.: formulare, interogari, rapoarte 2. Crearea unei

More information

CHAMPIONS LEAGUE 2017 SPONSOR:

CHAMPIONS LEAGUE 2017 SPONSOR: NOUA STRUCTURĂ a Ch League Pe viitor numai fosta divizie A va purta numele Champions League. Fosta divizie B va purta numele Challenger League iar fosta divizie C se va numi Promotional League. CHAMPIONS

More information

Creşterea impactuluii vizibilității cercetărilor prin implementarea şi dezvoltarea unui depozit digital instituțional

Creşterea impactuluii vizibilității cercetărilor prin implementarea şi dezvoltarea unui depozit digital instituțional Creşterea impactuluii vizibilității cercetărilor prin implementarea şi dezvoltarea unui depozit digital instituțional Valentina Nastas Serviciul Informatizare BTŞ, UTM Biblioteca digitală Biblioteca digitală

More information

Curriculum Vitae Europass

Curriculum Vitae Europass Curriculum Vitae Europass Informaţii personale Nume / Prenume NĂSTASE Pavel Naţionalitate Română Data naşterii 6.12.1951 Sex Masculin Experienţa profesională 1996 prezent Profesor universitar la Catedra

More information

INFLUENŢA CÂMPULUI MAGNETIC ASUPRA GERMINĂRII "IN VITRO" LA PLANTE FURAJERE

INFLUENŢA CÂMPULUI MAGNETIC ASUPRA GERMINĂRII IN VITRO LA PLANTE FURAJERE INFLUENŢA CÂMPULUI MAGNETIC ASUPRA GERMINĂRII "IN VITRO" LA PLANTE FURAJERE T.Simplăceanu, Dorina Brătfălean*, C.Bindea, D.Pamfil*, St.Popescu Institutul Naţional de Cercetere-Dezvoltare pentru Tehnologii

More information

SISTEM ONLINE DE ÎNVĂŢĂMÂNT

SISTEM ONLINE DE ÎNVĂŢĂMÂNT SISTEM ONLINE DE ÎNVĂŢĂMÂNT Crăciunică Florin* Cristina Fierbinteanu** Rezumat Lucrarea prezintă principalele avantaje ale folosirii unui sistem online de învăţământ, implementarea acestui sistem cu ajutorul

More information

Solutii avansate pentru testarea si diagnoza masinilor industriale.

Solutii avansate pentru testarea si diagnoza masinilor industriale. Solutii avansate pentru testarea si diagnoza masinilor industriale 15 ani de activitate in domeniul procesarii numerice a semnalelor Solutii de inalta acuratete pentru analiza sunetelor, vibratiilor si

More information

NOTA: se vor mentiona toate bunurile aflate in proprietate, indiferent daca ele se afla sau nu pe teritoriul Romaniei la momentul declararii.

NOTA: se vor mentiona toate bunurile aflate in proprietate, indiferent daca ele se afla sau nu pe teritoriul Romaniei la momentul declararii. 2. Bunuri sub forma de metale pretioase, bijuterii, obiecte de arta si de cult, colectii de arta si numismatica, obiecte care fac parte din patrimoniul cultural national sau universal sau altele asemenea,

More information

LISTĂ LUCRĂRI ŞTIINŢIFICE

LISTĂ LUCRĂRI ŞTIINŢIFICE LISTĂ LUCRĂRI ŞTIINŢIFICE A. Teza de doctorat Ligia Chira CREMENE, Tehnici adaptive pentru imbunatatirea performantelor retelelor radio, Inginerie Electronica si Telecomunicaț ii, 2009 B. Cărţi şi capitole

More information