CAP. 1 CONCEPTE DE BAZĂ ALE ARHITECTURILOR DE REŢELE DE COMUNICAŢII ŞI INTERNET

Size: px
Start display at page:

Download "CAP. 1 CONCEPTE DE BAZĂ ALE ARHITECTURILOR DE REŢELE DE COMUNICAŢII ŞI INTERNET"

Transcription

1 CAP. 1 CONCEPTE DE BAZĂ ALE ARHITECTURILOR DE REŢELE DE COMUNICAŢII ŞI INTERNET 1.1 ELEMENTELE UNEI REŢELELE DE BANDĂ LARGĂ Fig. 1.1 Elementele unei reţele de bandă largă: miezul reţelei, inele SONET, reţele locale, reţele de acces şi reţele de stocare.

2 O reţea de bandă largă globală (ex. cea mai mare este Internet) = reţea formată din reţele mici de tehnologii diferite, cu medii de transmisiune diferite si deci, cu performanţe diferite; componente diferite (clasificare după acoperirea geografică şi funcţionalitate): o reţele de acces = reţele care conectează utilizatorii domestici şi corporaţiile la infrastructura Internet. Exemple de reţele de acces: DSL şi modemuri de cablu (TV); o reţele locale, LAN = reţele care interconectează mai mulţi utilizatori dintr-un mediu restrâns, cum ar fi cel al unei clădiri de firmă sau un campus. Cea mai utilizată tehnologie LAN = Ethernet; o reţele de stocare, SAN (Storage Area Network) = reţele utilizate de corporaţii pentru stocarea datelor, formate prin conectarea unor discuri de memorie prin intermediul unor interfeţe de debit mare, folosind protocoale de fibră optică; o reţele metropolitane, MAN (Metropolitan Area Network) = reţele care transferă traficul serviciilor de date şi voce, la nivelul unui oraş, folosind de obicei inele sincrone de fibră optică (în SUA, SONET = Synchronous Optical NETwork; în Europa, SDH = Synchronous Digital Hierarchy); o reţele de arie largă, WAN (Wide Area Network) = reţele care inter-conectează mai multe reţele de corporaţii sau reţele metropolitane, pe distanţe foarte mari. Sunt cunoscute şi sub numele de reţele miez ( core ) sau reţele de transport pe distanţe mari ( long-haul ). Reţelele WAN utilizează în exclusivitate o infrastructură bazată pe fibra optică.

3 1.1.1 Reţele de acces reţele prin intermediul cărora se oferă utilizatorilor (domestici sau din cadrul corporaţiilor) accesul la infrastructura Internet de bandă largă; porţiunea dintr-o reţea publică cu comutaţie, care conectează echipamentele de comutaţie (noduri de comutaţie, central office ) cu abonaţii individuali; utilizatorii domestici folosesc, în funcţie de disponibilitate şi preţuri, următoarele tipuri de conexiuni: o telefonice (dial-up); o DSL; o modemuri de cablu (TV); o fără fir WiFi (IEEE ), satelit, sisteme din generatia a treia de comunicaţii mobile (3G - UMTS); o fibră optică; toate aceste conexiuni de acces (multiplu) pentru mai mulţi utilizatori sunt oferite de companiile de furnizare de servicii Internet ISP (Internet Service Provider), care oferă servicii de acces la Internet în termeni de conţinut. în general, reţelele de acces oferă conexiuni de date, video şi voce pentru orice tip de abonat şi în orice locaţie, folosind tehnologii şi protocoale specifice.

4 1.1.2 Reţele LAN şi SAN o reţea LAN conectează PC-uri, staţii de lucru, imprimante şi alte echipamente în cadrul unei clădiri sau al unui campus, folosind, de obicei, protocolul Ethernet; de cele mai multe ori, o reţea LAN (în esenţă, o reţea privată) se conectează la o reţea publică prin intermediul unui mecanism de securitate numit firewall. Astfel, aceste firewall reprezintă punctul de demarcare dintre LAN şi infrastructura MAN/WAN; conexiunile LAN utilizează aproape în toate cazurile cabluri metalice (UTP sau coaxial), deoarece distanţele sunt foarte mici (sute de metri); reţelele SAN sunt reţele LAN specializate, fiind dedicate interconectării exclusive a dispozitivelor de stocare a datelor, a dispozitivelor de înregistrare pe suport magnetic, pe bandă sau disc şi a serverelor de stocare a datelor;

5 1.1.3 Reţele MAN şi WAN Reţeaua Internet = cea mai complexă reţea WAN; Reţelele LAN/MAN se conecteazǎ la un WAN printr-un echipament de reţea special numit ruter (Router); o reţea WAN poate fi compusă din reţele MAN şi reţele long-haul ; reţelele long-haul oferă servicii de transport pe distanţe mari, de ordinul sutelor de km; reţelele MAN acoperă arii de dimensiunea unui oraş, pe distanţe între 80 şi 120 km. De obicei, debitele în reţelele MAN sunt mai mici şi oferă servicii mai variate decât în reţelele long-haul ; în WAN se utilizează transmisiuni pe fibra optică folosind tehnica de transmisie cu diviziune în lungime de undă WDM (Wavelength-Division Multiplexing). Spre deosebire de reţelele LAN care aparţin în intregime unei persoane sau organizaţii, cele mai multe WAN-uri (printre care şi Internetul) nu au un proprietar anume, ci existǎ ca o entitate colectivǎ si administratǎ distribuit. Tehnologii specifice reţelelor publice de date pentru interconectarea LAN-urilor, în cadrul WAN: o ATM (Asynchronous Transfer Mode), o Frame Relay, o X.25.

6 1.2 TEHNOLOGII PENTRU REŢELE DE ACCES. CONTROLUL ACCESULUI LA MEDIUL DE TRANSMISIUNE În reţelele în care suportul de transmisiune este folosit în comun de către sistemele conectate în reţea este necesar un mecanism care să permită distribuirea capacităţii de transmisiune a acestui suport între sistemele interconectate, astfel ca: o fiecărui sistem să-i revină o parte din această capacitate de transmisiune; o fiecare sistem să aibă acces la suportul de transmisiune într-un interval de timp rezonabil; o pierderile din capacitatea de transmisiune datorită acestui mecanism să fie minime.

7 Tehnicile de acces, foarte diferite, pot fi clasificate ca în Fig Acces controlat aleatoriu alocare statică alocare dinamică FDMA TDMA CDMA control centralizat control descentralizat (cu jeton) jeton adresat (reţele liniare) jeton neadresat (reţele inel) Fig. 1.2 Clasificarea tehnicilor de acces multiplu. În tehnicile de acces cu alocare statică capacitatea de transmisiune a suportului este repartizată sistemelor din reţea fie prin diviziune în frecvenţă (FDMA Frequency Division Multiple Access), fie prin diviziune în timp (TDMA Time Division Multiple Access). Aceste tehnici prezintă dezavantajul unei eficienţe scăzute în utilizarea capacităţii de transmisiune şi, în plus, al unui cost ridicat (FDMA) sau al unei întârzieri mari în transmiterea mesajelor (TDMA). În tehnicile de acces prin alocare dinamică suportul de comunicaţie este alocat doar utilizatorilor

8 care au nevoie. Apare deci o dificultate legată de posibilitatea de cunoaştere a necesităţilor utilizatorilor. În tehnicile cu acces aleatoriu fiecare sistem poate încerca să transmită, deci să ocupe suportul de transmisiune, în orice moment, însă va transmite numai după ce a ascultat suportul şi a constatat că acesta este liber Acces multiplu cu divizare în timp (TDMA) Principiu = o transmisiune TDMA utilizează toată banda pentru fiecare canal, dar numai o fracţiune din timpul de utilizare a mediului Modulaţia de impulsuri Teorema eşantionării: f s 2f max ; f s = frecvenţa Nyquist, f max = limita superioară a spectrului semnalului, în banda de bază. Principiul Pulse Amplitude Modulation (PAM) este ilustrat în Figura 1.3.

9 Fig. 1.3 Principiul PAM: a) semnal modulator, b) semnalul purtător tren de impulsuri şi c) semnalul PAM.

10 În cazul PAM, în intervalele libere dintre eşantioanele unui semnal discret se pot transmite eşantioanele altor semnale PAM, cu aceeaşi frecvenţă de eşantionare f s, dar decalate în timp (pentru a evita suprapunerile). Pentru a reduce efectul perturbaţiilor se introduce o formă de transisiune digitală, tansformându-se secvenţa de impulsuri PAM în secvenţă de impulsuri codate binar (pulse-coded modulation): PCM = PAM + Conversie A/D (A/DC = cuantizare + codare). A/DC m biţi/eşantion 2 m valori cuantizate ale amplitudinii eşantioanelor. PCM cu n canale de bandă f max fiecare şi m biţi/eşantion, transmite cu un debit minim de 2nmf max biţi/s; biţii suplimentari au funcţii de sincronizare şi semnalizare. Exerciţiul 1.1. Considerăm ca exemplu grupul primar PCM cu 30 canale, folosit pentru telefonie: fiecare canal semnal vocal cu f max = 3.4 khz eşantionat la f s = 8 khz (T s = 125 µs) şi fiecare eşantion e reprezentat folosind un cod de 8 biţi un debit binar de 64 kbiţi/s pentru un canal; grupul primar conţine 30 canale vocale (payload) + 2 canale suplimentare (overhead - sincronizare şi semnalizare) kbiţi /s = 2048 kbiţi /s.

11 Dezavantajul PCM: zgomot de cuantizare zgomot alb calitate vs. zgomot Sisteme PDH Sisteme de multiplexare de ordin superior pentru telefonia digitala presiocronă (aprox. sincronă) PDH (Plesiochronous Digital Hierarchy). Avantajele PDH: o Timp constant de propagare prin reţea; o Bandă garantată pentru toţi utilizatorii; aplicatii de timp real (voce, audio, video) Dezavantajele PDH: o Multiplexarea a N fluxuri de ordin inferior un debit mai mare de N ori debitul fluxurilor inferioare redundanţă (overhead), din 2 motive: Sincronizare de cadru (Frame alignment word FAW) ;

12 Biţi de sincronizare de fluxuri (Justification bits) adăugaţi pentru a compensa diferenţele de tact dintre fluxurile de ordin inferior. o Întreţesere de bit pentru multiplexuri de ordin superior (Bit interleaving) extragerea/separarea unui canal din multiplex este dificilă este decesară o demultiplexare totală; o Fluxuri multiplexare non-sincrone.

13 Fig. 1.4 Principiul TDM Ierarhia PDH.

14 Sisteme SDH Soluţii la aceste probleme o nouă ierarhie sincronă = SDH (Synchronous Digital Hierarchy): o Întreţesere de octet inserare/extragere facilă a fluxurilor unor abonaţi; o Reţea digitală, care operează cu fluxuri sincrone, folosind fibra optică; În SUA SONET (Synchronous Optical Network); Foloseşte cadre denumite STM (Synchronous Transport Module): o STM Mb/s; o STM4 = 4xSTM Mb/s; o STM16 = 4xSTM Mb/s; o STM64 = 4xSTM Mb/s. Exerciţiul 1.2. Calculul debitului pentru STM1: Mb/s = ( ) * 9 *8biti/125µ s coloane overhead coloane payload linii octeti

15 Fig. 1.5 SDH Structura cadrului STM1. Orice multiplex PDH poate fi introdus într-un cadru SDH - STM1: o Exemplu: 3 coloane (27 octeţi) în STM Mb/s PCM-E1; 4 coloane (36 octeţi) în STM Mb/s PCM-DS1.

16 1.2.2 Acces multiplu cu divizare în frecvenţă (FDMA) Principiu = un număr de canale în banda de bază (BB) sunt transmise pe un mediu de transmisiune comun de bandă largă, fiecare canal BB fiind modulând o frecvenţă purtătoare diferită. Exerciţiul 1.3. Sistemul telefonic FDM, care utilizează modulaţia de amplitudine BLU-purtător suprimat (SSBSC Single Side-Band modulation Suppressed Carrier): Fig. 1.6 Principiul FDMA.

17 Grupul primar - tip B (60-108) khz = 12 x canale telefonice; Grupul secundar ( ) khz = 60 x canale telefonice = 5 x grupuri primare = 5 x (60-108) khz purtătoare: 420, 468, 564, 612 khz (benzile inferioare - BLD); Ierarhia sistemelor FDMA: Systemul de Tipul de grup Banda (khz) Număr de canale Număr de grupuri inferioare grupare 0 Canal vocal _ 1 Grup primar (B) Grup secundar Grup terţiar Grup cuaternar , Avantajele FDMA: o Modularitate; o Se pot forma canale de bandă largă = legaturi pentru date, TV şi radio, prin concatenarea de grupuri FDMA (uzual, primar şi secundar); o Revenire a FDMA datorită implementărilor cu DSP.

18 Dezavantaje FDMA: o Sistem analogic sensibilitate ridicată la zgomot şi distorsiuni; circuite scumpe. solutie :DSP Variantă de FDMA pentru fibra optică = multiplexarea cu diviziune în lungime de undă WDM (Wavelength Divizion Multiplexing): o Debite de Gb/s; o Varianta Dense-WDM (DWDM) 160 semnale x 10 Gb/s (SDH-STM64) = 1.6 Tb/s pe o singură fibră optică! Exerciţiul 1.4. Sistemul GSM-900 MHz (2G) = combinaţie între FDM şi TDM: cadre ciclice TDMA de 8 canale temporale modulează 124 de frecvenţe purtătoare (sub-canale de 200 khz) 8 x 124 = 992 canale/celulă GSM (capacitatea unei celule GSM, în număr de canale).

19 1.2.3 Acces multiplu cu divizare în cod (CDMA) Introducere. Accesul multiplu cu spectru împrăştiat (SSMA) Variante SS (Spread-Spectrum): o acces multiplu cu salt de frecvenţă (FHMA Frequency Hopping Multiple Access); o acces multiplu cu secvenţă directă (DSMA Direct Sequence Multiple Access). Accesul multiplu cu secvenţă directă mai este numit şi acces multiplu cu diviziune în cod (DS-CDMA DS-Code Division Multiple Access) Noţiuni generale legate de sistemele CDMA principiu CDMA: semnalul utilizatorului, de bandă îngustă, este extins (împrăştiat, spread ) în domeniu frecvenţă utilizând o secvenţă de bandă largă (cod de împrăştiere); toţi utilizatorii transmit în aceeaşi bandă şi în acelaşi timp; fiecărui utilizator i se alocă un cod unic de împrăştiere, care trebuie sa aibă o intercorelaţie (cu celelalte coduri din sistem) cât mai mică (ideal, intercorelaţia = 0), pentru a minimiza interferenţa de acces multiplu MAI (multiple access interference);

20 Schema transmiţătorului DS-CDMA pentru un sistem asincron Se consideră un sistem cu K utilizatori; Semnalul utilizatorului, d i (t), i {1, 2,..., K}, are intervalul de bit de durată T b ; Secvenţa de împrăştiere s i (t), i {1, 2,..., K}, are intervalul de simbol de durată T c (chip); Spectrul semnalului utilizatorului este extins cu un factor SF (Spreading Factor) T b = SF T c ; Dacă cele două semnale sunt bipolare (nivele de ±1 [V]), atunci operaţia de împrăştiere poate fi determinată de produsul dintre cele două variabile: d i (t) s i (t); Dacă secvenţele de împrăştiere sunt periodice, cu perioada N, cel mai simplu este să se stabilească N = SF; Schema DS-CDMA este asincronă (vezi Fig. 1.7) semnalele recepţionate de la utilizatori diferiţi suferă întârzieri de valori diferite, τ i ; Operaţia de împrăştiere este ilustrată mai jos în ambele domenii (timp + frecvenţă):

21 Fig. 1.7 Schema transmiţătorului DS-CDMA asincron.

22 Fig. 1.8 Exemplu de forme de unde pentru N=7.

23 Fig. 1.9 Ilustrarea împrăştierii spectrale cu modulaţie cu purtător de frecvenţă f p.

24 Secvenţe de împrăştiere pentru sistemele CDMA - Deziderate La recepţie, semnalul utilizatorului i este extras din semnalul compus CDMA recepţionat prin estimarea corelaţiei dintre semnalul recepţionat r(t) şi secvenţa de împrăştiere a utilizatorului i, s i (t): cor K [ r( t), s ( t) ] = d ( t) cor[ s ( t), s ( t) ] i j= 1 j = d 14 i ( t) autocor i444 i 3 termen dorit info utilizator i j i K [ s ( t), s ( t) ] + d ( t) cor[ s ( t), s ( t) ] j= 1, j j i interferenta MAI unde s-a neglijat termenul aferent zgomotului n(t) şi s-a efectuat demodularea BPSK cu purtătorul de frecvenţă f p. deasemenea, s-a presupus ca fiind rezolvată sincronizarea secvenţelor la recepţie (τ i = 0). Secvenţele de împrăştiere ideale (care formează un set de secvenţe ortogonale): o Autocorelaţie formă de impuls Dirac: autocor [ s i (0), s i (0)] = ct ; o Corelaţie nulă între oricare două secvenţe diferite: cor[ s j ( t), si ( t)] = 0, t, j i MAI=0; j i Teorema 1.1. Dimensiunea unui set de secvenţe ortogonale de perioadă N este tot N.

25 Avantajele CDMA: o Capacitate (în număr de utilizatori) crescută a sistemului CDMA faţă de TDMA şi FDMA se poate creşte numărul de utilizatori (de secvenţe de împrăştiere din set), folosind seturi mai mari decât setul ortogonal, cu secvenţe pseudo-ortogonale de perioadă N N utilizatori > N (=SF); totuşi, trebuie luat în considerare că pentru secvenţe pseudo-ortogonale intercorelaţia nu mai e nulă MAI 0 (se poate minimiza MAI prin proiectarea adecvată a setului de secvenţe); o Protecţie crescută împotriva interferenţelor de bandă îngustă (anti-jamming); în urma corelării de la recepţie puterea semnalului interferent i n este limitată în banda semnalului util: Fig Semnal cu spectrul împrăştiat perturbat de semnal de bandă îngustă. Fig Semnal cu spectrul restrâns perturbat de semnal de interferenţă.

26 Dezavantajele CDMA: o Complexitate ridicată a sistemului se rezolvă cu DSP-uri rapide; o MAI 0, în cazul secvenţelor pseudo-ortogonale; o Problema near-far : dacă un transmiţător interferent este plasat mai aproape de receptor decât transmiţătorul dorit semnalul interferent are o putere mai mare decât puterea semnalului dorit (MAI mare, deoarece transmit în aceeaşi bandă, în acelaşi timp) este necesar să se introducă controlul puterii de emisie (la transmiţător) puterea celor două semnale (interferent şi dorit) la recepţie să fie aceeaşi, indiferent de distanţa la care se află acestea faţă de receptor.

27 1.3 TOPOLOGII UTILIZATE ÎN REŢELELE LOCALE Topologie de reţea = dispunerea fizică în teren a elementelor care compun reţeaua de comunicaţie sau reţeaua de calculatoare (topologie = graf). Topologia unei reţele afectează direct performanţele acesteia. Tipuri de topologii de reţele (vazute ca grafuri, topologiile diferă prin modul de amplasare a nodurilor şi arcelor): o punct-la-punct; o magistrală; o inel; o stea; o plasă o mixte. Nodurile implicate într-o topologie de reţea pot fi echipamente de interconectare sau terminale, iar arcele pot fi conexiuni fizice (directe sau indirecte) sau logice.

28 1.3.1 Topologia punct-la-punct cea mai simplă topologie, dar şi cu redundanţă minimă (redundanţa = 0, i.e., nu există nici o legătură de rezervă) fiabilitate scazută; administrarea (management-ul) reţelei este facil; utilizare: o în reţele de transport pe distanţe mari, long-haul (atunci când redundanţa este costisitoare); o în reţele cu 2 terminale, pe distanţe mici (atunci când redundanţa ar fi inutilă). Fig Topologie punct-la-punct.

29 1.3.2 Topologia magistrală (bus) Reţeaua locală cu topologie liniară (magistrală sau bus ) = linie de comunicaţie multipunct (în reţelele Ethernet în prezent, foarte rar). Fig Topologie de tip magistrală. Avantaje: o omogenitatea reţelei; o costul redus al suportului şi al dispozitivelor de cuplare la mediu. Dezvantaje: o Dificultăţi cauzate de conflictele de acces (coliziuni) la suportul de transmisiune; o O întrerupere oriunde în cablu va cauza inoperabilitatea întregului segment (acelaşi dezavantaj ca şi în cazul topologiei punct-la-punct, redundanţa = 0).

30 1.3.3 Topologia inel (Ring) Toate nodurile sunt legate succesiv între ele, ultimul nod fiind conectat la primul nod; Fig Topologie inel. Fiecare nod recepţionează semnalul transmis pe buclă şi-l retransmite mai departe, copiind mesajul dacă îi este destinat; Mesajul emis de un nod (sursă) poate fi retras din buclă de către acelaşi nod atunci când îi va reveni după parcurgerea buclei; Se poate utiliza un mecanism de control al accesului la inel: nodul care transmite următorul este cel care deţine permisul de a transmite, numit jeton (token). O astfel de reţea este cea denumită Inel cu jeton (Token ring);

31 Pentru ca defectarea unui sistem să nu provoace întreruperea buclei, fiecare sistem poate fi prevăzut cu un mecanism pasiv de şuntare; Dacă inelul este dublu (câte un inel pentru fiecare sens), atunci în caz de defecţiune se poate reînchide bucla folosind cele două inele (întrerupte); Utilizare: o LAN Token Ring (IEEE 802.5) şi FDDI (IEEE 802.6); o SONET/SDH.

32 1.3.4 Topologia Stea (Star) Orice comunicaţie între două noduri trece prin nodul central, care se comportă ca un comutator ( switch ) sau repetor multi-port (HUB Host-Unit Broadcast) faţă de ansamblul reţelei. Fig Topologia stea. Transferul informaţiei: punct-la-punct sau multipunct. Avantaje: o în mare parte software-ul este concentrat în nodul central, pentru sisteme fiind necesar un software simplu; o extensie facilă; o uşor de instalat şi administrat;

33 o o defecţiune undeva în cablu sau echipament, scoate din funcţiune un singur nod, dar reţeaua localǎ rǎmâne operaţionalǎ; Dezavantaje: o congestie sau gâtuire (bottleneck) în cazul unui trafic intens, deoarece toate datele trec prin nodul central; o fiabilitatea reţelei depinde foarte mult de nodul central, o defectare a acestuia conducând la căderea reţelei; o este necesar un suport fizic de comunicaţie individual pentru fiecare nod; extensia reţelei este limitată la capacitatea nodului central. Utilizare în LAN (IEEE 802.3): 10BASE-T Ethernet, Fast Ehernet şi Gigabit Ehernet.

34 1.3.5 Reţele cu interconectare totală (de tip plasă - mesh) Topologia (full-)mesh (plasă) = cea mai complicată topologie, cu redundanţă maximă (i.e., există o legătură a unui nod cu toate celelalte noduri din reţea) cel puţin 2 căi între oricare două noduri; Fig Reţea cu interconectare totală. Avantaje: o număr mare de conexiuni (redundanţă) fiabilitate ridicată; Dezavantaje: o cost ridicat (echipamente şi cabluri). Utilizare: reţele core (ex. WDM).

35 1.3.6 Reţele cu topologie mixtă Topologiile menţionate mai sus pot fi la rândul lor combinate şi rezultă sisteme deosebit de complexe aşa cum este cazul reţelei Internet (WAN), care este o reţea de reţele ; O reţea mixtă este compusă din mai multe reţele de topologii diferite interconectate din necesitatea de a acoperi o arie mai mare. Se pleacă de la o reţea miez (core, backbone) care de cele mai multe ori are o topologie mesh şi apoi se extinde acest miez cu diverse alte reţele. Exemplu de reţea mixtă = topologia arbore (Tree), combină caracteristicile topologiilor punct-lapunct şi stea;

36 1.4 MEDII DE TRANSMISIUNE 4 tipuri de medii: o cabluri de cupru (în perechi); o cablu coaxial; o fibra optică; o fără fir (aer, nu există ghid de undă).

37 1.4.1 Cabluri de cupru acronim consacrat, UTP (Unshilded Twisted Pair) = 2 sau 4 perechi de conductori de cupru, răsucite şi fără ecran; UTP este cablul cu cele mai dezavantajoase proprietăţi de transmisiune: o răsucirea reduce diafonia (interferenţa dintre perechi vecine) şi zgomotul; o lipsa ecranului atenuări/pierderi ridicate la frecvenţe mari bandă redusă (Hz) viteze mici pentru transferul datelor; o pe un segment de cablu de câţiva km semnalul se pierde (în zgomot) se extinde cu regeneratoare; utilizat iniţial pentru telefonie există milioane de km de cablu instalat în reţeaua telefonică publică cu comutaţie, PSTN (Public Switched Telephone Network); pentru reţelele de date: o UTP de 100 Ω, cel puţin de categoria 5; o transmisie de date şi voce pe acelaşi cablu DSL (Digital Subscriber Line), DSL asimetric (ADSL) = varianta cea mai utilizată pentru Internet; o DSL utilizat cu cel mai performant echipament debitul maxim de 50 Mb/s; debit uzual = 1 Mb/s; o în reţele locale, LAN pe distanţa de 100m debitul maxim de 1 Gb/s (se lucrează la 10 Gb/s).

38 1.4.2 Cablul coaxial cablu format din doi conductori dispuşi co-axial, unul reprezintă miezul învelit mai întâi cu dielectric şi apoi cu al doilea conductor, care reprezintă în acelaşi timp şi ecranul; ecranul (Faraday) atenuări/pierderi mai scăzute faţă de UTP la frecvenţe mari bandă mai mare viteze ridicate pentru transferul datelor; exemplu: sistemul TV American (NTSC National Television System Committee) permite transferul a 20 de canale TV, fiecare ocupând o bandă de 6 MHz, pe un singur cablu coaxial; utilizat iniţial în reţele de difuzare TV (CATV Community-Antenna TV system) debite mari introducere facilă de acces Internet pe acelaşi cablu tehnologia denumită high-speed cable modem technology ; în realitate, sistemul e hibrid, deoarece numai partea de acces este realizată cu cablu coaxial, iar în miezul reţelei (core network) se utilizează fibra optică; pentru reţele LAN: o cablu de 50 Ω subţire sau gros (nu mai este utilizat), debite până la 20 Mb/s (uzual 10 Mb/s).

39 1.4.3 Fibra optică cel mai performant mediu de transmisiune (= aprox. ghidul ideal) banda de aprox. 1 milion de ori mai largă decât UTP, ajungând la THz (1 TeraHertz = 10 6 MHz) debite de ordinul câtorva Tb/s! Spre exemplu, cea mai congestionată conexiune Internet din prezent ar necesita un debit maxim mai mic decât 1 Tb/s; utilizată în miezul reţelei - în prezent, reţelele de acces ( last mile ) prin cablu încă utilizează cabluri UTP şi coaxial; atenuare/pierdere foarte mică cu lungimea, aprox. 0.1 db/km segmente de până la aprox. 40 km f. puţine regenatoare de semnal optic; insensibilitate la zgomot şi interferenţe electromagnetice raport semnal-zgomot SNR foarte mare; dezavantaje: preţ mai ridicat de producţie per km, conectori scumpi, proces complex de mufare, sensibilitate crescută la şocuri mecanice şi termice; pentru reţele LAN: o FDDI 100 Mb/s pe distanţe de până la 200 km; o Ethernet standarde BASE F; DWDM SONET

40 1.4.4 Comunicaţii fără fir cel mai ostil mediu de propagare = aerul (sic! ), mediul liber; nivel ridicat de zgomot şi interferenţe SNR mic; bandă redusă; spre exemplu, cel mai performant sistem 3G (generaţia a 3-a de comunicaţii mobile) oferă un debit de ordinul sutelor de kb/s; atenuare mare cu distanţa de propagare; atenuarea creşte cu pătratul sau cubul distanţei de propagare. preţ ridicat datorită complexităţii echipamentelor; utilizate atunci când complexitatea reţelei cablate este foarte mare, când se doreşte o acoperire globală sau când utilizatorii sau alte componente ale reţelei sunt mobile; tipuri de comunicaţii fără fir ( wireless ): o microunde; o sateliţi orbitali ; o reţele celulare; o reţele locale fără fir WLAN (Wireless LAN); o reţele de acces de bandă largă fără fir WIMAX (Worldwide Interoperability for Microwave Access).

41 1.5 ARHITECTURI DE REŢELE DE COMUNICAŢII ÎNTRE CALCULATOARE Cooperarea şi schimbul de date între calculatoare. Funcţiile subsistemului de comunicaţii Fig Schema sistemului de comunicaţie între două calculatoare. Funcţii ale subsistemului de comunicaţii (SC): o conversia paralel-serie la emisie şi conversia serie-paralel la recepţie; o control al erorii pentru a detecta şi a corecta erorile apărute; o control al fluxului pentru a regla ritmul în care sunt transferate datele; o rutare pentru a alege o rută prin care să se transfere datele; o translatarea sintaxei de reprezentare a datelor; o compatibilitatea între diferite programe de aplicaţii care ofera aceleaşi servicii (SO diferite).

42 1.5.2 Exemple de reţele de comunicaţii între calculatoare Legături între calculatoare:

43 Modelul de referinţă al interconectării sistemelor deschise (OSI-RM) ISO (International Organization for Standardization) şi ITU-T (International Telecommunications Union Telecommunications Standardization Sector, fost CCITT) au stabilit un model de referinţă (RM-Reference Model) al interconectării sistemelor deschise (OSI-Open Systems Interconnection); OSI are în vedere numai interconectarea sistemelor deschise nu şi funcţionarea internă a fiecărui sistem deschis real; Interconectarea sistemelor deschise priveşte transferul informaţiei între sisteme şi capacitatea acestora de a coopera pentru a îndeplini o sarcină comună; Un singur protocol (care include toate funcţiile necesare) vs. mai multe protocoale dispuse într-o structură ierarhizată stratificată; Două categorii de funcţii ale SC: transferul informaţiei şi prelucrarea informaţiei; Subsistemul de comunicaţie este considerat ca un ansamblu format din mai multe nivele (straturi), fiecare nivel realizând funcţiuni bine definite; Cooperarea = schimbul de mesaje între cele două nivele omoloage, schimb de mesaje efectuat conform unor reguli ce constituie un protocol de comunicaţie.

44 Fig Relaţia între nivele pentru o arhitectură stratificată. Nivelul (N 1) oferă un serviciu nivelului N. Nivelul N, la rândul său, oferă, în colaborare cu nivelul omolog din sistemul corespondent, un serviciu mai amplu nivelului (N+1), incluzând serviciul oferit de nivelul (N 1). Modul în care nivelele adiacente comunică determină interfaţa între aceste nivele; Serviciul furnizat de nivelul cel mai jos constă în transmiterea fizică prin reţea a elementelor binare. Avansând spre nivelele superioare fiecare nivel adaugă funcţiuni noi serviciului oferit de nivelele inferioare, aşa încât ultimul nivel, cel de sus în această structură stratificată, permite proceselor de aplicaţie să coopereze, realizând sarcini de prelucrare distribuită a informaţiei, indiferent de tipul calculatoarelor în care se desfăşoară aceste procese.

45 Arhitectura definită de modelul de referinţă OSI este constituită din suprapunerea a şapte nivele: Fig Modelul de referinţă OSI. Principii utilizate la determinarea celor şapte nivele ale modelului de referinţă: o să se creeze nivele separate pentru funcţiuni care diferă prin prelucrarea efectuată sau prin tehnologia utilizată; o să se regrupeze funcţiuni similare în acelaşi nivel; o să se creeze o frontieră (între două nivele) acolo unde descrierea serviciilor poate fi concisă şi numărul interacţiunilor la traversarea acestei frontiere este minim; o să fie posibilă efectuarea de modificări ale funcţiilor sau protocoalelor fără a afecta alte nivele.

46 Nivelul aplicaţie (7), conţine entităţile de aplicaţie prin a căror cooperare se asigură proceselor de aplicaţie mijloacele pentru accesul la mediul OSI. o Procesele de aplicaţie pot comunica după ce, în prealabil, prin intermediul serviciilor oferite de nivelele inferioare, s-a stabilit o asociere (conexiune) între entităţile de aplicaţie corespunzătoare. Nivelul prezentare (6) se ocupă de reprezentarea informaţiei transferate între entităţile de aplicaţie. o Calculatoarele IBM folosesc codul EBCDIC pentru reprezentarea caracterelor, în timp ce, practic, toate celelalte calculatoare folosesc codul ISO-7 (ASCII); o Calculatoarele pot folosi orice sintaxă în reprezentarea datelor, iar nivelul prezentare asigură transformarea dintre aceste sintaxe şi sintaxa comună de transfer negocierea sintaxei; o Securitatea datelor criptare. Nivelul sesiune (5) - organizarea şi sincronizarea dialogului dintre entităţile de prezentare cooperante, precum şi pentru administrarea schimburilor de date dintre ele. o Trei tipuri de dialoguri: bidirecţional simultan (full duplex), bidirecţional alternant (semiduplex) şi unidirecţional (simplex); o Stabilirea unor puncte de sincronizare în cadrul dialogului. Nivelul transport (4) asigură transferul transparent al datelor între entităţile de sesiune. o Protocoalele la nivelul transport au o semnificaţie cap la cap, indiferent de releele intermediare pe care, eventual, datele le traversează. o Calitatea serviciului conexiunii transport este negociată între entităţile de sesiune şi serviciul transport - clase de serviciu (QoS, Quality of Service); o Se poate asigura un control al erorii şi al fluxului, cap la cap.

47 Nivelul reţea (3) asigură entităţilor de transport independenţa faţă de problemele de rutare şi de releu. o Maschează pentru nivelul transport diferenţele dintre caracteristicile diferitelor tehnologii de transmisiune şi de subreţele; o Entităţile de transport se identifică prin adresele de reţea care, în fapt, identifică în mod unic fiecare sistem de extremitate. Nivelul legătură de date (2) îmbunătaţirea serviciilor oferite de nivelul fizic. o O conexiune legătură de date este realizată cu ajutorul uneia sau al mai multor conexiuni fizice; o Formatarea datelor de transmis în cadre (de câteva sute de octeţi); o Se poate asigura un control al erorii şi al fluxului per cadru; Nivelul fizic (1) furnizează mijloacele mecanice, electrice, funcţionale şi procedurale necesare activării, menţinerii şi dezactivării conexiunilor fizice destinate transmiterii biţilor între entităţi ale legăturii de date. o Probleme specifice: cum se reprezintă biţii, durata fiecărui bit, posibilitatea de a transmite în cele două sensuri simultan, iniţializarea conexiunii şi eliberarea ei când cele două părţi au terminat, tipul conectorilor utilizaţi, suportul fizic utilizat etc; o Medii de transmisiune diferite nivel fizic diferit.

48 1.5.4 Arhitectura Internet (TCP/IP) Fig Arhitectura TCP/IP Interconectarea reţelelor fizice se realizează prin intermediul ruterilor. Stabilirea rutelor se face luând ca bază reţeaua de destinaţie.

49 Nivelul interfaţă reţea acceptă mesajele de la nivelul internet şi le pregăteşte pentru transmiterea pe un anumit tip de legătură de date (reţea fizică). Pe de altă parte nivelul interfaţă reţea analizează fiecare cadru recepţionat de placa NIC şi determină, după biţii de control ai cadrului, care este protocolul de nivel internet căruia trebuie să i se transmită datele din cadrul recepţionat. Nivelul internet realizează funcţiunile de rutare şi de releu pentru transmiterea pachetelor de la sistemul sursă la sistemul destinaţie mai multe protocoale cel mai important = potocolul Internet (Internet Protocol - IP) care asigură un serviciu de transmitere a datelor fără conexiune. Protocolul ICMP (Internet Control Message Protocol) este protocolul pentru transferul mesajelor de control intr-o retea mecanism prin care ruterii şi sistemele din reţea comunică informaţii privind situaţiile de funcţionare anormală. Protocolul ARP (Address Resolution Protocol) este folosit doar pentru retele Ethernet şi permite unui sistem să determine adresa fizică (MAC) a unui alt sistem din aceeaşi reţea fizică cunoscând adresa IP (de nivel reţea) a acestuia. Protocolul RARP (Reverse Address Resolution Protocol) permite unui sistem să-şi obţină, atunci când n-o cunoaşte, adresa IP proprie. Sunt folosite două protocoale de transport: UDP (User Datagram Protocol) şi TCP (Transmission Control Protocol). o Protocolul UDP asigură un serviciu fără conexiune nu garantează livrarea mesajului la recepţie fără erori, fără pierderi, fără duplicate, în ordinea în care au fost emise. o Protocolul TCP asigură un serviciu cu conexiune, asigurind un transfer fiabil, fără erori, in secventa si cu eliminarea pachetelor duplicate.

50 Nivelul aplicaţie asigură utilizatorilor reţelei, prin intermediul programelor de aplicaţie, o gamă largă de servicii: o SMTP (Simple Mail Transfer Protocol) transferul mesajelor de poştă electronică; o FTP (File Transfer Protocol) transferul de fişiere, în ambele sensuri (texte sau date pur binare); o Telnet Remote Login o relaţie client - server între sistemul local (client) şi aplicaţia Telnet distantă (server), permiţând deci funcţionarea unui sistem local în regim de terminal virtual conectat la un sistem distant o varianta securizată = protocolul SSH (Secure SHell); o SNMP (Simple Network Management Protocol) administrarea de la distanţă a echipamentelor de interconectare a reţelelor; o DNS (Domain Name System - sistemul numelor pentru domenii) serviciul director care menţine corespondenţa şi face translatarea între numele date de utilizatori sistemelor lor conectate la reţea şi adresele de reţea (IP) ale acestora; o PING (Packet InterNet Groper) testarea conectivităţii dintre două sisteme; o HTTP (HyperText Transfer Protocol) serviciu de transfer al informaţiei în reţeaua globală (WWW World Wide Web) reprezentată într-un limbaj specific, HTML (HyperText Markup Language). Aplicaţia deservită de acest protocol este de tip client server, iar paginile serverelor de Web sunt identificate după o schemă specială de adresare numită URL (Uniform Resource Locator).

2. Setări configurare acces la o cameră web conectată într-un router ZTE H218N sau H298N

2. Setări configurare acces la o cameră web conectată într-un router ZTE H218N sau H298N Pentru a putea vizualiza imaginile unei camere web IP conectată într-un router ZTE H218N sau H298N, este necesară activarea serviciului Dinamic DNS oferit de RCS&RDS, precum și efectuarea unor setări pe

More information

Metrici LPR interfatare cu Barix Barionet 50 -

Metrici LPR interfatare cu Barix Barionet 50 - Metrici LPR interfatare cu Barix Barionet 50 - Barionet 50 este un lan controller produs de Barix, care poate fi folosit in combinatie cu Metrici LPR, pentru a deschide bariera atunci cand un numar de

More information

Semnale şi sisteme. Facultatea de Electronică şi Telecomunicaţii Departamentul de Comunicaţii (TC)

Semnale şi sisteme. Facultatea de Electronică şi Telecomunicaţii Departamentul de Comunicaţii (TC) Semnale şi sisteme Facultatea de Electronică şi Telecomunicaţii Departamentul de Comunicaţii (TC) http://shannon.etc.upt.ro/teaching/ssist/ 1 OBIECTIVELE CURSULUI Disciplina îşi propune să familiarizeze

More information

Transmiterea datelor prin reteaua electrica

Transmiterea datelor prin reteaua electrica PLC - Power Line Communications dr. ing. Eugen COCA Universitatea Stefan cel Mare din Suceava Facultatea de Inginerie Electrica PLC - Power Line Communications dr. ing. Eugen COCA Universitatea Stefan

More information

Titlul lucrării propuse pentru participarea la concursul pe tema securității informatice

Titlul lucrării propuse pentru participarea la concursul pe tema securității informatice Titlul lucrării propuse pentru participarea la concursul pe tema securității informatice "Îmbunătăţirea proceselor şi activităţilor educaţionale în cadrul programelor de licenţă şi masterat în domeniul

More information

Reflexia şi refracţia luminii. Aplicaţii. Valerica Baban

Reflexia şi refracţia luminii. Aplicaţii. Valerica Baban Reflexia şi refracţia luminii. Aplicaţii. Sumar 1. Indicele de refracţie al unui mediu 2. Reflexia şi refracţia luminii. Legi. 3. Reflexia totală 4. Oglinda plană 5. Reflexia şi refracţia luminii în natură

More information

Versionare - GIT ALIN ZAMFIROIU

Versionare - GIT ALIN ZAMFIROIU Versionare - GIT ALIN ZAMFIROIU Controlul versiunilor - necesitate Caracterul colaborativ al proiectelor; Backup pentru codul scris Istoricul modificarilor Terminologie și concepte VCS Version Control

More information

Structura și Organizarea Calculatoarelor. Titular: BĂRBULESCU Lucian-Florentin

Structura și Organizarea Calculatoarelor. Titular: BĂRBULESCU Lucian-Florentin Structura și Organizarea Calculatoarelor Titular: BĂRBULESCU Lucian-Florentin Chapter 3 ADUNAREA ȘI SCĂDEREA NUMERELOR BINARE CU SEMN CONȚINUT Adunarea FXP în cod direct Sumator FXP în cod direct Scăderea

More information

Anexa nr. 1 la Hotărârea nr. 245 din Standarde moldovenești adoptate

Anexa nr. 1 la Hotărârea nr. 245 din Standarde moldovenești adoptate # Indicativul standardului moldovenesc 1 SM EN 300 224 română Serviciu mobil terestru. Echipamente radio pentru utilizarea într-un serviciu de paging în domeniul de frecvenţă de la 25 MHz până la 470 MHz.

More information

Conexiuni la Internet. Echipamente. Medii de transmitere a datelor

Conexiuni la Internet. Echipamente. Medii de transmitere a datelor Conexiuni la Internet. Echipamente. Medii de transmitere a datelor 1. Unităţi de măsură a cantităţii de informaţie bit (notat cu "b") - unitatea de bază în măsurarea informaţiei reprezentată sub formă

More information

Reţele Locale de Calculatoare. Reţele Wireless. curs Universitatea POLITEHNICA Bucureşti

Reţele Locale de Calculatoare. Reţele Wireless. curs Universitatea POLITEHNICA Bucureşti Reţele Locale de Calculatoare Reţele Wireless curs 5 02.11.2009 04.11.2009 Universitatea POLITEHNICA Bucureşti Cuprins 1. Rolul reţelelor wireless 2. Undele electromagnetice 3. Transmisia în spectru împrăştiat

More information

Textul si imaginile din acest document sunt licentiate. Codul sursa din acest document este licentiat. Attribution-NonCommercial-NoDerivs CC BY-NC-ND

Textul si imaginile din acest document sunt licentiate. Codul sursa din acest document este licentiat. Attribution-NonCommercial-NoDerivs CC BY-NC-ND Textul si imaginile din acest document sunt licentiate Attribution-NonCommercial-NoDerivs CC BY-NC-ND Codul sursa din acest document este licentiat Public-Domain Esti liber sa distribui acest document

More information

Procesarea Imaginilor

Procesarea Imaginilor Procesarea Imaginilor Curs 11 Extragerea informańiei 3D prin stereoviziune Principiile Stereoviziunii Pentru observarea lumii reale avem nevoie de informańie 3D Într-o imagine avem doar două dimensiuni

More information

Reţele de calculatoare

Reţele de calculatoare Reţele de calculatoare #2 Arhitectura reţelelor de calculatoare 2017 Adrian Runceanu www.runceanu.ro/adrian copyright@www.adrian.runceanu.ro Curs 2 Arhitectura reţelelor de calculatoare 27.02.2017 Reţele

More information

REŢELE LOCALE DE CALCULATOARE

REŢELE LOCALE DE CALCULATOARE CAPITOLUL 4 REŢELE LOCALE DE CALCULATOARE 4.1 Prezentare generală O reţea locală (LAN - Local Area Network) permite unui număr de sisteme independente, dispuse într-o arie geografică relativ restrânsă,

More information

Carmen Timofte Cap. 4 1

Carmen Timofte Cap. 4 1 4. Nivelul fizic 4.1. Transferul de date în reţele 4.2. Canalul de comunicaţie 4.3. Mediul de transmisie 4.3.1. Medii ghidate 4.3.2. Medii fără fir 4.3.3. Sateliţi de comunicaţie 4.4. Multiplexarea Carmen

More information

Modalitǎţi de clasificare a datelor cantitative

Modalitǎţi de clasificare a datelor cantitative Modalitǎţi de clasificare a datelor cantitative Modul de stabilire a claselor determinarea pragurilor minime şi maxime ale fiecǎrei clase - determinǎ modul în care sunt atribuite valorile fiecǎrei clase

More information

ARBORI AVL. (denumiti dupa Adelson-Velskii si Landis, 1962)

ARBORI AVL. (denumiti dupa Adelson-Velskii si Landis, 1962) ARBORI AVL (denumiti dupa Adelson-Velskii si Landis, 1962) Georgy Maximovich Adelson-Velsky (Russian: Гео ргий Макси мович Адельсо н- Ве льский; name is sometimes transliterated as Georgii Adelson-Velskii)

More information

Reţele de calculatoare

Reţele de calculatoare Universitatea Constatin Brâncuşi din Târgu-Jiu Facultatea de Inginerie Departamentul de Automatică, Energie şi Mediu Reţele de calculatoare Lector dr. Adrian Runceanu An universitar 2013-2014 Curs 1 Noţiuni

More information

3. CLOUD COMPUTING Sisteme de calcul distribuite

3. CLOUD COMPUTING Sisteme de calcul distribuite 3. CLOUD COMPUTING Cloud Computing (CC) calcul în nori, în traducere mot a mot, sau, mai corect, calcul în Internet este un concept aflat în directă legătură cu transformările către se produc în domeniu

More information

GHID DE TERMENI MEDIA

GHID DE TERMENI MEDIA GHID DE TERMENI MEDIA Definitii si explicatii 1. Target Group si Universe Target Group - grupul demografic care a fost identificat ca fiind grupul cheie de consumatori ai unui brand. Toate activitatile

More information

Subiecte Clasa a VI-a

Subiecte Clasa a VI-a (40 de intrebari) Puteti folosi spatiile goale ca ciorna. Nu este de ajuns sa alegeti raspunsul corect pe brosura de subiecte, ele trebuie completate pe foaia de raspuns in dreptul numarului intrebarii

More information

Propuneri pentru teme de licență

Propuneri pentru teme de licență Propuneri pentru teme de licență Departament Automatizări Eaton România Instalație de pompare cu rotire în funcție de timpul de funcționare Tablou electric cu 1 pompă pilot + 3 pompe mari, cu rotirea lor

More information

COMUNICAȚII INFORMATIZARE

COMUNICAȚII INFORMATIZARE COMUNICAȚII INFORMATIZARE 120 Migrare servicii telefonie la Vodafone S-a asigurat suportul tehnic și s-a colaborat cu echipele Vodafone la portarea numerelor UPT și migrarea infrastructuri: 1200 linii

More information

LUCRAREA 3 CONFIGURAREA RETELELOR ETHERNET

LUCRAREA 3 CONFIGURAREA RETELELOR ETHERNET LUCRAREA 3 CONFIGURAREA RETELELOR ETHERNET 1. Obiective: Familiarizarea cu nivelele arhitecturale descrise de protocolul IEEE 802.3 şi cu protocolul CSMA/CD Identificarea elementelor ce compun arhitectura

More information

Noi tehnologii de comunicatie WAN: Frame Relay

Noi tehnologii de comunicatie WAN: Frame Relay Revista Informatica Economica, nr. 1 (17)/2001 119 Noi tehnologii de comunicatie WAN: Frame Relay Lect.dr. Razvan ZOTA Catedra de Informatica Economica, A.S.E. Bucuresti În ultimii ani, în domeniul retelelor

More information

Reţele de calculatoare

Reţele de calculatoare Reţele de calculatoare 1. Reţele locale... 2 1.1 Topologia reţelelor... 2 1.2 Arhitectura reţelelor... 3 1.3 Echipamente de comunicaţie... 3 1.3.1 Hub-ul... 3 1.3.2 Switch-ul... 4 1.3.3 Router-ul... 4

More information

Auditul financiar la IMM-uri: de la limitare la oportunitate

Auditul financiar la IMM-uri: de la limitare la oportunitate Auditul financiar la IMM-uri: de la limitare la oportunitate 3 noiembrie 2017 Clemente Kiss KPMG in Romania Agenda Ce este un audit la un IMM? Comparatie: audit/revizuire/compilare Diferente: audit/revizuire/compilare

More information

EE 304 TELECOMMUNICATIONs ESSENTIALS HOMEWORK QUESTIONS AND ANSWERS

EE 304 TELECOMMUNICATIONs ESSENTIALS HOMEWORK QUESTIONS AND ANSWERS Homework Question 1 EE 304 TELECOMMUNICATIONs ESSENTIALS HOMEWORK QUESTIONS AND ANSWERS Allocated channel bandwidth for commercial TV is 6 MHz. a. Find the maximum number of analog voice channels that

More information

Dispozitive Electronice şi Electronică Analogică Suport curs 02 Metode de analiză a circuitelor electrice. Divizoare rezistive.

Dispozitive Electronice şi Electronică Analogică Suport curs 02 Metode de analiză a circuitelor electrice. Divizoare rezistive. . egimul de curent continuu de funcţionare al sistemelor electronice În acest regim de funcţionare, valorile mărimilor electrice ale sistemului electronic sunt constante în timp. Aşadar, funcţionarea sistemului

More information

CAIETUL DE SARCINI Organizare evenimente. VS/2014/0442 Euro network supporting innovation for green jobs GREENET

CAIETUL DE SARCINI Organizare evenimente. VS/2014/0442 Euro network supporting innovation for green jobs GREENET CAIETUL DE SARCINI Organizare evenimente VS/2014/0442 Euro network supporting innovation for green jobs GREENET Str. Dem. I. Dobrescu, nr. 2-4, Sector 1, CAIET DE SARCINI Obiectul licitaţiei: Kick off,

More information

Ghid identificare versiune AWP, instalare AWP şi verificare importare certificat în Store-ul de Windows

Ghid identificare versiune AWP, instalare AWP şi verificare importare certificat în Store-ul de Windows Ghid identificare versiune AWP, instalare AWP 4.5.4 şi verificare importare certificat în Store-ul de Windows Data: 28.11.14 Versiune: V1.1 Nume fişiser: Ghid identificare versiune AWP, instalare AWP 4-5-4

More information

II. REŢELE DE CALCULATOARE

II. REŢELE DE CALCULATOARE II. REŢELE DE CALCULATOARE - 1 - CUPRINS Cuvânt înainte... 4 Capitolul II.01. Arhitectura sistemelor distribuite......... 4 II.01.1. Clasificarea reţelelor de comunicaţie... 5 II.01.2. Evoluţia istorică...

More information

INFORMAȚII DESPRE PRODUS. FLEXIMARK Stainless steel FCC. Informații Included in FLEXIMARK sample bag (article no. M )

INFORMAȚII DESPRE PRODUS. FLEXIMARK Stainless steel FCC. Informații Included in FLEXIMARK sample bag (article no. M ) FLEXIMARK FCC din oțel inoxidabil este un sistem de marcare personalizată în relief pentru cabluri și componente, pentru medii dure, fiind rezistent la acizi și la coroziune. Informații Included in FLEXIMARK

More information

Data and Computer Communications. Tenth Edition by William Stallings

Data and Computer Communications. Tenth Edition by William Stallings Data and Computer Communications Tenth Edition by William Stallings Data and Computer Communications, Tenth Edition by William Stallings, (c) Pearson Education - Prentice Hall, 2013 CHAPTER 8 Multiplexing

More information

Internet-ul a apărut în 1960 când, în SUA, Ministerul Apărării a creat Agenţia pentru proiecte de Cercetare Avansată (ARPA), care are ca obiectiv

Internet-ul a apărut în 1960 când, în SUA, Ministerul Apărării a creat Agenţia pentru proiecte de Cercetare Avansată (ARPA), care are ca obiectiv Internet-ul a apărut în 1960 când, în SUA, Ministerul Apărării a creat Agenţia pentru proiecte de Cercetare Avansată (ARPA), care are ca obiectiv dezvoltarea unei reţele de comunicaţii care să poată asigura

More information

Reţele de calculatoare

Reţele de calculatoare Universitatea Constatin Brâncuşi din Târgu-Jiu Facultatea de Inginerie Departamentul de Automatică, Energie şi Mediu Reţele de calculatoare Lector dr. Adrian Runceanu An universitar 2013-2014 Curs 3 Componentele

More information

CS420/520 Axel Krings Page 1 Sequence 8

CS420/520 Axel Krings Page 1 Sequence 8 Chapter 8: Multiplexing CS420/520 Axel Krings Page 1 Multiplexing What is multiplexing? Frequency-Division Multiplexing Time-Division Multiplexing (Synchronous) Statistical Time-Division Multiplexing,

More information

1. Internet: definiţie, servicii, istoric

1. Internet: definiţie, servicii, istoric 1. Internet: definiţie, servicii, istoric Rezumat: în acest capitol veţi învăţa ce este Internetul, care sunt principalele servicii oferite de acesta şi câteva momente din scurta lui istorie. Tot aici

More information

REŢELE DE CALCULATOARE

REŢELE DE CALCULATOARE REŢELE DE CALCULATOARE I. Componente backplane-generalităţi - backplane: placă de circuite care conţine socluri pentru cardurile suplimentare; - placa de reţea ( NIC ): placă inserată în calculator prin

More information

Data and Computer Communications. Tenth Edition by William Stallings

Data and Computer Communications. Tenth Edition by William Stallings Data and Computer Communications Tenth Edition by William Stallings Data and Computer Communications, Tenth Edition by William Stallings, (c) Pearson Education, 2013 CHAPTER 8 Multiplexing It was impossible

More information

The Physical Layer Outline

The Physical Layer Outline The Physical Layer Outline Theoretical Basis for Data Communications Digital Modulation and Multiplexing Guided Transmission Media (copper and fiber) Public Switched Telephone Network and DSLbased Broadband

More information

9. Memoria. Procesorul are o memorie cu o arhitectură pe două niveluri pentru memoria de program și de date.

9. Memoria. Procesorul are o memorie cu o arhitectură pe două niveluri pentru memoria de program și de date. 9. Memoria Procesorul are o memorie cu o arhitectură pe două niveluri pentru memoria de program și de date. Primul nivel conține memorie de program cache (L1P) și memorie de date cache (L1D). Al doilea

More information

Reţele Neuronale Artificiale în MATLAB

Reţele Neuronale Artificiale în MATLAB Reţele Neuronale Artificiale în MATLAB Programul MATLAB dispune de o colecţie de funcţii şi interfeţe grafice, destinate lucrului cu Reţele Neuronale Artificiale, grupate sub numele de Neural Network Toolbox.

More information

SPREADING CODES 1. INTRODUCTION. Ion POPA Societatea Română de Televiziune Studioul Teritorial Iaşi

SPREADING CODES 1. INTRODUCTION. Ion POPA Societatea Română de Televiziune Studioul Teritorial Iaşi SPREADING CODES Ion POPA Societatea Română de Televiziune Studioul Teritorial Iaşi REZUMAT. În această lucrare am realizat un studiu al codurilor de împrăştiere pe baza caruia am conceput mai multe programe

More information

Contact Center, un serviciu cri/c!

Contact Center, un serviciu cri/c! Contact Center, un serviciu cri/c! CASE STUDY: Apa Nova Cisco Unified Contact Center Enterprise Agenda Prezentării Ø Perspec/va de business Ø Despre noi Ø Cerinţe de business Ø Opţiunea Apa Nova Ø Beneficii

More information

D în această ordine a.î. AB 4 cm, AC 10 cm, BD 15cm

D în această ordine a.î. AB 4 cm, AC 10 cm, BD 15cm Preparatory Problems 1Se dau punctele coliniare A, B, C, D în această ordine aî AB 4 cm, AC cm, BD 15cm a) calculați lungimile segmentelor BC, CD, AD b) determinați distanța dintre mijloacele segmentelor

More information

Mecanismul de decontare a cererilor de plata

Mecanismul de decontare a cererilor de plata Mecanismul de decontare a cererilor de plata Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice (POS CCE) Ministerul Fondurilor Europene - Iunie - iulie

More information

Universitatea Politehnica Bucuresti Facultatea de Electronică, Telecomunicatii si Tehnologia Informatiei WLAN

Universitatea Politehnica Bucuresti Facultatea de Electronică, Telecomunicatii si Tehnologia Informatiei WLAN Universitatea Politehnica Bucuresti Facultatea de Electronică, Telecomunicatii si Tehnologia Informatiei WLAN Lazar Maria-Magdalena Nistorescu Andreea-Elena Grupa: 441A Coordonator stiintific: Conf. Dr.

More information

Lucrarea nr. 7. Configurarea reţelelor în Linux

Lucrarea nr. 7. Configurarea reţelelor în Linux Lucrarea nr. 7 Configurarea reţelelor în Linux Scopul acestei lucrări este înţelegerea modului de configurare a reţelelor în sistemul de operare Linux precum şi înţelegerea funcţionării protocoalelor de

More information

PLANUL DE MANAGEMENT AL SPECTRULUI DE FRECVENŢĂ AL BUCLEI LOCALE ŞI AL SUBBUCLEI LOCALE PENTRU TEHNOLOGIILE PÂNĂ LA ADSL2+

PLANUL DE MANAGEMENT AL SPECTRULUI DE FRECVENŢĂ AL BUCLEI LOCALE ŞI AL SUBBUCLEI LOCALE PENTRU TEHNOLOGIILE PÂNĂ LA ADSL2+ Anexa nr. 1 PLANUL DE MANAGEMENT AL SPECTRULUI DE FRECVENŢĂ AL BUCLEI LOCALE ŞI AL SUBBUCLEI LOCALE PENTRU TEHNOLOGIILE PÂNĂ LA ADSL2+ 1. Dispoziţii generale Furnizarea serviciilor de comunicaţii electronice

More information

STANDARDIZAREA REŢELELOR DE CALCULATOARE

STANDARDIZAREA REŢELELOR DE CALCULATOARE II STANDARDIZAREA REŢELELOR DE CALCULATOARE II.1 IEEE 802.3: ETHERNET, FAST ETHERNET, GIGA ETHERNET Pe baza metodei CSMA/CD de acces la mediu, cu o topologie logică de tip broadcast şi una fizică de tip

More information

The Last Mile Problem

The Last Mile Problem The Last Mile Problem LAN, MAN, WAN how to connect private users at home to such networks? Problem of the last mile: somehow connect private homes to the public Internet without laying many new cables

More information

MS POWER POINT. s.l.dr.ing.ciprian-bogdan Chirila

MS POWER POINT. s.l.dr.ing.ciprian-bogdan Chirila MS POWER POINT s.l.dr.ing.ciprian-bogdan Chirila chirila@cs.upt.ro http://www.cs.upt.ro/~chirila Pornire PowerPoint Pentru accesarea programului PowerPoint se parcurg următorii paşi: Clic pe butonul de

More information

TCP (Transmission Control Protocol)

TCP (Transmission Control Protocol) Universitatea Politehnică București Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației TCP (Transmission Control Protocol) Temă Rețele de Calculatoare Studenți: MAVRU Anca Grupa: 442A

More information

Politecnico di Milano Scuola di Ingegneria Industriale e dell Informazione. Physical layer. Fundamentals of Communication Networks

Politecnico di Milano Scuola di Ingegneria Industriale e dell Informazione. Physical layer. Fundamentals of Communication Networks Politecnico di Milano Scuola di Ingegneria Industriale e dell Informazione Physical layer Fundamentals of Communication Networks 1 Disclaimer o The basics of signal characterization (in time and frequency

More information

2.3 PROTOCOLUL DE MESAJE DE CONTROL PENTRU INTERNET (ICMP)

2.3 PROTOCOLUL DE MESAJE DE CONTROL PENTRU INTERNET (ICMP) 2.3 PROTOCOLUL DE MESAJE DE CONTROL PENTRU INTERNET (ICMP) Protocolul IP = fără conexiune se utilizează un mecanism (protocol) care permite oricărui ruter să semnaleze sistemului sursă o situaţie anormală

More information

Capete terminale şi adaptoare pentru cabluri de medie tensiune. Fabricaţie Südkabel Germania

Capete terminale şi adaptoare pentru cabluri de medie tensiune. Fabricaţie Südkabel Germania CAPETE TERMINALE ŞI ADAPTOARE PENTRU CABLURI DE MEDIE TENSIUNE Capete terminale şi adaptoare pentru cabluri de medie tensiune. Fabricaţie Südkabel Germania Terminale de interior pentru cabluri monopolare

More information

Computer Networks

Computer Networks 15-441 Computer Networks Physical Layer Professor Hui Zhang hzhang@cs.cmu.edu 1 Communication & Physical Medium There were communications before computers There were communication networks before computer

More information

MODELUL UNUI COMUTATOR STATIC DE SURSE DE ENERGIE ELECTRICĂ FĂRĂ ÎNTRERUPEREA ALIMENTĂRII SARCINII

MODELUL UNUI COMUTATOR STATIC DE SURSE DE ENERGIE ELECTRICĂ FĂRĂ ÎNTRERUPEREA ALIMENTĂRII SARCINII MODELUL UNUI COMUTATOR STATIC DE SURSE DE ENERGIE ELECTRICĂ FĂRĂ ÎNTRERUPEREA ALIMENTĂRII SARCINII Adrian Mugur SIMIONESCU MODEL OF A STATIC SWITCH FOR ELECTRICAL SOURCES WITHOUT INTERRUPTIONS IN LOAD

More information

PLATFORMĂ DE COMUNICAŢII CU ACCES FLEXIBIL. DE BANDĂ LARGĂ - PICABAL

PLATFORMĂ DE COMUNICAŢII CU ACCES FLEXIBIL. DE BANDĂ LARGĂ - PICABAL PLATFORMĂ DE COMUNICAŢII CU ACCES FLEXIBIL. DE BANDĂ LARGĂ - PICABAL Colectiv de elaborare etapă: Dr. ing. Ştefan-Victor Nicolaescu 1 ; Prof. dr. ing. Ion Marghescu 2 ; Prof. dr. ing. Silviu Ciochină 2

More information

Trafic oferit: trafic aşa cum este generat de surse (izvoare)

Trafic oferit: trafic aşa cum este generat de surse (izvoare) Notiunea de trafic Traficul - produs al reţelei de telecomunicaţii; Traficul element de prelucrare în reţeaua de telecomunicaţii; Cantitate informaţională îin mişcare ceea ce implică noţiunea de debit;

More information

Serviciul de Handover în rețelele UMTS. Chircu Florin - IISC

Serviciul de Handover în rețelele UMTS. Chircu Florin - IISC Serviciul de Handover în rețelele UMTS Chircu Florin - IISC Introducere Conceptul de telefonie celulară 1947, Bell Laboratories, Statele Unite. După peste 35 ani pus în practică prima reţea analogică (1G)

More information

2. Setări configurare acces la o cameră web conectată într-un echipament HG8121H cu funcție activă de router

2. Setări configurare acces la o cameră web conectată într-un echipament HG8121H cu funcție activă de router Pentru a putea vizualiza imaginile unei camere web IP conectată într-un echipament Huawei HG8121H, este necesară activarea serviciului Dinamic DNS oferit de RCS&RDS, precum și efectuarea unor setări pe

More information

Olimpiad«Estonia, 2003

Olimpiad«Estonia, 2003 Problema s«pt«m nii 128 a) Dintr-o tabl«p«trat«(2n + 1) (2n + 1) se ndep«rteaz«p«tr«telul din centru. Pentru ce valori ale lui n se poate pava suprafata r«mas«cu dale L precum cele din figura de mai jos?

More information

Mobile Communication Systems. Part 7- Multiplexing

Mobile Communication Systems. Part 7- Multiplexing Mobile Communication Systems Part 7- Multiplexing Professor Z Ghassemlooy Faculty of Engineering and Environment University of Northumbria U.K. http://soe.ac.uk/ocr Contents Multiple Access Multiplexing

More information

Retele de calculatoare Conf. Dr. Carmen Timofte

Retele de calculatoare Conf. Dr. Carmen Timofte Bibliografie: Retele de calculatoare Conf. Dr. Carmen Timofte Reţele de calculatoare, Andrew S. Tanenbaum, Ed. a 4-a, Ed. Byblos, 2004; Internet şi Intranet- concepte şi aplicaţii, I. Gh. Roşca, N. Ţăpuş,

More information

TEHNOLOGII WIRELESS ŞI APLICAŢII ÎN TELEMEDICINĂ

TEHNOLOGII WIRELESS ŞI APLICAŢII ÎN TELEMEDICINĂ Universitatea Politehnica Bucureşti Facultatea de Automatică şi Calculatoare TEHNOLOGII WIRELESS ŞI APLICAŢII ÎN TELEMEDICINĂ Coordonator Prof. univ. dr. ing. Nicolae Constantin Student Bugescu Emanuela

More information

STUDY EVOLUTION OF BIT B ERRORS AND ERRORS OF PACKAGES IN I

STUDY EVOLUTION OF BIT B ERRORS AND ERRORS OF PACKAGES IN I STUDY EVOLUTION OF BIT B ERRORS AND ERRORS OF PACKAGES IN I OFDM TRANSMISSION USING PILOT SYMBOL Ion POPA Societatea Română de Televiziune Studioul Teritorial Iaşi REZUMAT. În această lucrarea este realizat

More information

Grafuri bipartite. Lecție de probă, informatică clasa a XI-a. Mihai Bărbulescu Facultatea de Automatică și Calculatoare, UPB

Grafuri bipartite. Lecție de probă, informatică clasa a XI-a. Mihai Bărbulescu Facultatea de Automatică și Calculatoare, UPB Grafuri bipartite Lecție de probă, informatică clasa a XI-a Mihai Bărbulescu b12mihai@gmail.com Facultatea de Automatică și Calculatoare, UPB Colegiul Național de Informatică Tudor Vianu București 27 februarie

More information

Class D Power Amplifiers

Class D Power Amplifiers Class D Power Amplifiers A Class D amplifier is a switching amplifier based on pulse-width modulation (PWM) techniques Purpose: high efficiency, 80% - 95%. The reduction of the power dissipated by the

More information

4. Asignarea adreselor IP

4. Asignarea adreselor IP 4. Asignarea adreselor IP Scopul acestei lucrări este să familiarizeze studenţii cu noțiunea de adresă IP, clase de adrese IP, mască de reţea, adresă IP de rețea, adresă IP de broadcast, metode de alocare

More information

POWER LINE COMMUNICATION (PLC) OVERVIEW

POWER LINE COMMUNICATION (PLC) OVERVIEW Annals of the Academy of Romanian Scientists Series on Engineering Sciences ISSN 2066-8570 Volume 2, Number 1/2010 35 POWER LINE COMMUNICATION (PLC) OVERVIEW Alexandru-Ionuţ CHIUŢĂ 1, Cristina STANCU 2

More information

EEE 309 Communication Theory

EEE 309 Communication Theory EEE 309 Communication Theory Semester: January 2016 Dr. Md. Farhad Hossain Associate Professor Department of EEE, BUET Email: mfarhadhossain@eee.buet.ac.bd Office: ECE 331, ECE Building Part 08 Multiplexing

More information

Update firmware aparat foto

Update firmware aparat foto Update firmware aparat foto Mulţumim că aţi ales un produs Nikon. Acest ghid descrie cum să efectuaţi acest update de firmware. Dacă nu aveţi încredere că puteţi realiza acest update cu succes, acesta

More information

Tipuri și nivele de paralelism Clasificarea arhitecturilor paralele Arhitecturi vectoriale Arhitecturi SIMD Arhitecturi sistolice

Tipuri și nivele de paralelism Clasificarea arhitecturilor paralele Arhitecturi vectoriale Arhitecturi SIMD Arhitecturi sistolice Tipuri și nivele de paralelism Clasificarea arhitecturilor paralele Arhitecturi vectoriale Arhitecturi SIMD Arhitecturi sistolice Arhitecturi cu fire de execuție multiple 1 Arhitecturi cu memorie partajată

More information

Curs 4 Tehnici şi sisteme de semnalizare utilizate în reţele telefonice clasice. Definiţii. Caracteristici.

Curs 4 Tehnici şi sisteme de semnalizare utilizate în reţele telefonice clasice. Definiţii. Caracteristici. Curs 4 Tehnici şi sisteme de semnalizare utilizate în reţele telefonice clasice. Definiţii. Caracteristici. Semnalizarea în telefonie se referă la semnalele de control a apelului, tehnicile de transmitere

More information

Computer Networks: Multiplexing

Computer Networks: Multiplexing Computer Networks: Multiplexing EE1001 Prof. Taek M. Kwon Department of Electrical Engineering, UMD Outline EE 4321 Multiplexing EE 4321: Computer Networks EE Technical Elective Course, 3 credits Network

More information

ISBN-13:

ISBN-13: Regresii liniare 2.Liniarizarea expresiilor neliniare (Steven C. Chapra, Applied Numerical Methods with MATLAB for Engineers and Scientists, 3rd ed, ISBN-13:978-0-07-340110-2 ) Există cazuri în care aproximarea

More information

Ierarhia memoriilor Tipuri de memorii Memorii semiconductoare Memoria cu unități multiple. Memoria cache Memoria virtuală

Ierarhia memoriilor Tipuri de memorii Memorii semiconductoare Memoria cu unități multiple. Memoria cache Memoria virtuală Ierarhia memoriilor Tipuri de memorii Memorii semiconductoare Memoria cu unități multiple Memoria cache Memoria virtuală 1 Memorii RAM: datele sunt identificate cu ajutorul unor adrese unice Memorii asociative:

More information

OBIECTIVUL CURSULUI. Trafic. Componenta a retelei de telecomunicatii desi nu este marcat ca atare in nici o prezentare a structurii acesteia;

OBIECTIVUL CURSULUI. Trafic. Componenta a retelei de telecomunicatii desi nu este marcat ca atare in nici o prezentare a structurii acesteia; OBIECTIVUL CURSULUI Studiul traficului in cadrul retelelor de telecomunicatii; Scopul: familiarizarea cu urmatoarele probleme; modelarea matematica a diferitelor sisteme de telecomunicatii si a traficul

More information

Wireless Broadband Networks

Wireless Broadband Networks Wireless Broadband Networks WLAN: Support of mobile devices, but low data rate for higher number of users What to do for a high number of users or even needed QoS support? Problem of the last mile Provide

More information

Excel Advanced. Curriculum. Școala Informală de IT. Educație Informală S.A.

Excel Advanced. Curriculum. Școala Informală de IT. Educație Informală S.A. Excel Advanced Curriculum Școala Informală de IT Tel: +4.0744.679.530 Web: www.scoalainformala.ro / www.informalschool.com E-mail: info@scoalainformala.ro Cuprins 1. Funcții Excel pentru avansați 2. Alte

More information

Candlesticks. 14 Martie Lector : Alexandru Preda, CFTe

Candlesticks. 14 Martie Lector : Alexandru Preda, CFTe Candlesticks 14 Martie 2013 Lector : Alexandru Preda, CFTe Istorie Munehisa Homma - (1724-1803) Ojima Rice Market in Osaka 1710 devine si piata futures Parintele candlesticks Samurai In 1755 a scris The

More information

Introducere tehnologii şi arhitecturi wireless: sisteme terestre wireless WAN sisteme spaţiale wireless WAN sisteme wirelesslan

Introducere tehnologii şi arhitecturi wireless: sisteme terestre wireless WAN sisteme spaţiale wireless WAN sisteme wirelesslan Introducere tehnologii şi arhitecturi wireless: sisteme terestre wireless WAN sisteme spaţiale wireless WAN sisteme wirelesslan Cuprins 1. Clasificarea tehnologiilor wireless 2. WWANs (Wireless Wide Area

More information

The Public Switched Telephone Network (PSTN)

The Public Switched Telephone Network (PSTN) The Public Switched Telephone Network (PSTN) Importance of Telephony Official name: the Public Switched Telephone Network New technologies revolutionizing plain old telephone service (POTS) More options

More information

ITS323: Introduction to Data Communications CSS331: Fundamentals of Data Communications

ITS323: Introduction to Data Communications CSS331: Fundamentals of Data Communications ITS323: Introduction to Data Communications CSS331: Fundamentals of Data Communications Sirindhorn International Institute of Technology Thammasat University Prepared by Steven Gordon on 13 October 2015

More information

Data Communications and Networks

Data Communications and Networks Data Communications and Networks Engr. Abdul Rahman Mahmood MS, MCP, QMR(ISO9001:2000) Usman Institute of Technology University Road, Karachi armahmood786@yahoo.com alphasecure@gmail.com alphapeeler.sf.net/pubkeys/pkey.htm

More information

Transmisia video prin retele de banda larga (broadband)

Transmisia video prin retele de banda larga (broadband) 126 Transmisia video prin retele de banda larga (broadband) Asist. Madalina MLAK Catedra de Informatica Economica, A.S.E. Bucuresti Noile tehnologii de retele care integreaza servicii ofera un mediu favorabil

More information

ET4254 Communications and Networking 1

ET4254 Communications and Networking 1 Topic 5 Look at multiplexing multiple channels on a single link FDM TDM Statistical TDM ASDL and xdsl 1 Multiplexing multiple links on 1 physical line common on long-haul, high capacity, links have FDM,

More information

Cabluri de telecomunicatii & telefonie. Telecommunications & Telephony Cables

Cabluri de telecomunicatii & telefonie. Telecommunications & Telephony Cables Cabluri de telecomunicatii & telefonie Telecommunications & Telephony Cables PDT-HTT ectiune : 2x0,80 mm 2 x 1mm Rezistenta conductor : 0,80 mm / 36,8 ohm/km (max.) 1,00 mm / 23,4 ohm/km (max) Rezistenta

More information

Lucrarea Nr.1. Sisteme de operare. Generalitati

Lucrarea Nr.1. Sisteme de operare. Generalitati Lucrarea Nr.1 Sisteme de operare. Generalitati Scopul lucrarii Lucrarea îsi propune familiarizarea studentilor cu sistemele de operare disponibile în laborator, respectiv acele sisteme de operare cu ajutorul

More information

Contents. Telecom Systems Chae Y. Lee. FDM Bell Systems s FDM Synchronous TDM T1, T3 Statistical TDM Multiple Access: FDMA, TDMA, CDMA

Contents. Telecom Systems Chae Y. Lee. FDM Bell Systems s FDM Synchronous TDM T1, T3 Statistical TDM Multiple Access: FDMA, TDMA, CDMA Multiplexing Contents FDM Bell Systems s FDM Synchronous TDM T1, T3 Statistical TDM Multiple Access: FDMA, TDMA, CDMA 2 Multiplexing/Demultiplexing Multiplexing is the process of combining two or more

More information

Rețele de Calculatoare

Rețele de Calculatoare Universitatea Politehnică București Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației Rețele de Calculatoare Temă : Sistemul de telefonie mobil UMTS și HSPA Vulpe Florian Grupa 443A

More information

Solutii avansate pentru testarea si diagnoza masinilor industriale.

Solutii avansate pentru testarea si diagnoza masinilor industriale. Solutii avansate pentru testarea si diagnoza masinilor industriale 15 ani de activitate in domeniul procesarii numerice a semnalelor Solutii de inalta acuratete pentru analiza sunetelor, vibratiilor si

More information

Prelucrarea numerică a semnalelor

Prelucrarea numerică a semnalelor Prelucrarea numerică a semnalelor Assoc.Prof. Lăcrimioara GRAMA, Ph.D. http://sp.utcluj.ro/teaching_iiiea.html 27 februarie 2017 Lăcrimioara GRAMA (sp.utcluj.ro) Prelucrarea numerică a semnalelor 27 februarie

More information

The driving force for your business.

The driving force for your business. Performanţă garantată The driving force for your business. Aveţi încredere în cea mai extinsă reţea de transport pentru livrarea mărfurilor în regim de grupaj. Din România către Spania în doar 5 zile!

More information

Thursday, April 17, 2008, 6:28:40

Thursday, April 17, 2008, 6:28:40 Wavelength Division Multiplexing By: Gurudatha Pai K gurudatha@gmail.com Thursday, April 17, 2008, 6:28:40 Overview Introduction Popular Multiplexing Techniques Optical Networking WDM An Analogy of Multiplexing

More information

ITL Basics of Encoding and Wiring

ITL Basics of Encoding and Wiring ITL Basics of Encoding and Wiring Objectives Quick overview of wide-area communications Define the term Structured Wiring Define "analog" and "digital" data. List the common methods used to encode analog/digital

More information

MODULE IV. End Sem. Exam Marks. Syllabus

MODULE IV. End Sem. Exam Marks. Syllabus MODULE IV Syllabus Multiplexing- Space Division Multiplexing, Frequency Division Multiplexing, Wave length Division Multiplexing - Time Division multiplexing: Characteristics, Digital Carrier system, SONET/SDH,

More information