1 Vasile Violeta Ion Popescu Avram Maria Câmpuri în tabel

Size: px
Start display at page:

Download "1 Vasile Violeta Ion Popescu Avram Maria Câmpuri în tabel"

Transcription

1 ECDL MODULUL 5 Baze de date 1.1. Concepte generale privind bazele de date 1. Utilizarea aplicaţiei Access De ce foloisim bazele de date: Atunci când avem mai multe informaţii despre un anumit lucru si vrem sa le organizăm pentru a le sorta după anumite criterii şi pentru a putea să realizăm diferite situaţii cu aceste date cel mai bine este să introducem datele respective într-o bază de date. Baza de date este un ansamblu de date, organizate în una sau mai multe tabele cu legături între ele, formulare pentru introducerea datelor, cereri de interogare a tabelelor, rapoarte pentru scoaterea la imprimantă a datelor într-un anumit format. Tabelul este format dintr-un număr de coloane numite Câmpuri şi un număr de linii numite Înregistrări sau Articole dintre care prima linie este linia de antet şi conţine numele câmpurilor şi o anumită dimensiune. Câmp = o coloană dintr-un tabel, caracterizată printr-un nume, care va conţine date de un anumit tip dintre cele puse la dispoziţie de programul Access. Acestor tipuri de date li se pot stabili o serie de proprietăţi. Înregistrări (Articole) = liniile dintr-un tabel, conţinând date în fiecare câmp. Exemple de tabele: Câmpuri în tabel 1. Nume tabel: «ANGAJATI» Înregistrări în tabelă Marca Nume persoană Vârsta Ani vechime Salariu brut Număr copii 1 Vasile Violeta Ion Popescu Avram Maria Nume tabelă: «COPII» Câmpuri în tabel tabelă Înregistrări în Marca Nume părinte Nume copil Vârstă copil Data naşterii 1 Vasile Violeta Antonia Ion Popescu Liviu Ion Popescu Andreea

2 2 Ion Popescu Cristina Avram Maria Dan Avram Maria Ana Baza de date conţine mai multe tabele între care există o anumită relaţie (legătură). Prin separarea datelor în mai multe tabele cu teme unice se evită repetarea datelor, astfel, se minimizează spaţiul necesar memorării. In acest caz, între cele două tabele «ANGAJATI» şi «COPII» există o legătură unu la mai mulţi deoarece un angajat poate avea mai mulţi copii, deci unei înregistrări din tabelul ANGAJAT îi corespund mai multe înregistrări în tabelul COPII. La legăturile între tabele e important să se ţină cont de restricţiile ce se impun. Restricţiile se referă la ştergerea, introducerea sau modificarea unor date. De exemplu, nu se poate şterge o înregistrare din tabelul «ANGAJATI» dacă ea are înregistrări în tabelul «COPII». Ar duce la existenţa în tabelul «COPII» a unor înregistrări fără corespondent în tabelul «AGAJATI». În concluzie, pentru prelucrarea şi extragerea datelor din mai multe tabele simultan e necesar să se definească legături între tabele, după care se pot crea interogări, formulare, rapoarte care permit afişarea simultană a datelor provenite din tabele. Există trei tipuri de legături între tabele, şi anume: - Unu la unu - Unu la mai mulţi - Mai mulţi la mai mulţi Relaţia unu la unu - Există în cazul în care unui articol din primul tabel îi corespunde un singur articol în al doilea tabel şi invers. - In acest caz informaţiile pot fi restrânse într-un singur tabel. - Se utilizează atunci când: - numărul câmpurilor este foarte mare şi se doreşte divizarea lor în mai multe tabele - se doreşte izolarea unor câmpuri ale tabelului din motive de siguranţă. Relaţia unu la mai mulţi - este cea mai utilizată relaţie - există în cazul în care unui articol dintr-un tabel îi corespund mai multe articole în al doilea tabel, dar unui articol din tabelul al doilea îi corespunde un singur articol în primul tabel Exemplu: O societate comercială doreşte păstrarea informaţiilor despre activitatea societăţii. Tabelele conţin două categorii de informaţii: 1) informaţii referitoare la clienţi 2) informaţii despre comenzi Prima variantă, de altfel eronată, ar fi să se facă un tabel care să conţină toate datele, caz în care s-ar putea produce erori, încărcarea memoriei, etc. O metodă mai bună este de a crea 2 tabele separate: I tblclienţi II tblcomenzi In tblclienţi câmpul ClientID identifică fiecare client în mod unic, iar acest câmp se numeşte cheie primară a tabelului I. Tot acest câmp îl regăsim în tblcomenzi pentru a identifica fiecare comandă cărui client îi corespunde, dar de data aceasta nu are valori unice şi nu este cheie primară ci cheie străină (un client poate face mai multe comenzi, deci în tabelul II vom găsi datele câmpului ClientID de mai multe ori).

3 tblclienti ClientID Nume client Adresă client Telefon client 1 Popescu Cluj Ionescu Deva Anton Timişoara tblcomenzi ComandăID ClientID Data comenzii Valoarea Comenzii /31/ /01/ /01/ /01/ /01/ /01/ Relaţia mai mulţi la mai mulţi - există atunci când unui articol din primul tabel îi corespund mai multe articole în al doilea tabel şi unui articol din al doilea tabel îi corespund mai multe articole în primul tabel - această relaţie se realizează printr-un al treilea tabel, numit tabel de joncţiune, care împarte relaţia m-n în două relaţii 1-n şi care ţine cheile primare ale celor două tabele. Exemplu: A tbla_id Camp1A Camp2A Camp3A C tbla_id tblb_id B tblb_id Camp1B Camp2B 1.2. Deschiderea şi închiderea aplicaţiei ACCESS Deschiderea aplicaţiei Access 1) Start Programs Microsoft Access, sau 2) dublu-clic pe pictograma de pe Desktop sub care scrie Microsoft Access Va apărea fereastra acestui program, conţinând: o bară de titlu, o bară de meniuri, bara de instrumente, etc.

4 Închiderea Aplicaţiei Access 1) File / Fişier Exit / Ieşire, sau 2) clic pe butonul din dreapta sus al ferestrei aplicaţiei 1.3. Deschiderea unei baze de date existente. Crearea unei baze de date noi. Salvarea unei baze de date La deschiderea aplicaţiei Access, apare o fereastră de dialog. În ea puteţi opta pentru crearea unei baze de date noi sau pentru deschiderea unei baze de date existente. Deschiderea unei baze de date existente 1) File / Fişier Open / Deschidere (fereastra de dialog) în dreptul căsuţei Look in / Căutare în se caută calea unde se află fişierul bază de date ce trebuie deschis, iar în dreptul căsuţei File Name / Nume fişier se introduce sau se caută numele bazei de date ce trebuie deschisă, apoi se apasă butonul Open / Deschidere, sau 2) clic pe butonul corespunzător de pe bara de instrumente, sau 3) Ctrl-O Crearea unei baze de date noi 1) File New / Fişier Nou din fereastra din stânga se alege Blank Database / Bază de date necompletată se deschide fereastra de dialog la care în dreptul căsuţei Save in se specifică directorul, calea unde se crează baza de date iar în dreptul căsuţei File Name / Nume fişier se scrie numele dat bazei de date (extensia.mdb), apoi se apasă butonul Create / Creare, sau 2) clic pe butonul corespunzător de pe bara de instrumente, sau 3) Ctrl-N Salvarea unei baze de date Când se crează o bază de date, ea este salvată automat când i se stabileşte numele. După fiecare modificare a unui obiect, programul Access nu permite închiderea acelui obiect fără a întreba dacă se doreşte salvarea modificărilor, acceptată cu butonul Yes / Da. De aceea nu este necesară salvarea explicită a obiectelor din baza de date sau a bazei de date. La introducerea articolelor, acestea se salvează automat de program. 1) File Save / Fişier Salvare (pentru o baza de date existentă), sau 2) File Save / Fişier Salvare fereastra de dialog se introduce numele bazei de date şi calea unde se va afla baza de date salvată (dacă e nou creată), sau 3) clic pe butonul de pe bara de instrumente, sau 4) Ctrl-S.

5 1.4. Funcţia Help / Ajutor Help / Ajutor se poate activa prin apăsarea tastei cu simbolul «F1». In dreapta ferestrei apare o altă fereastră cu opţiuni de căutare. Se alege modul de căutare şi ce dorim să căutam apoi apăsăm -> Pe ecran apare un asistent sub forma unei imagini animate. Se dă clic stânga cu mouse-ul pe imagine şi se scrie întrebarea în câmpul Type your question here. Se apasă apoi butonul Search pentru a începe căutarea. Asistentul poate fi activat şi cu tasta F1. Pentru a închide asistentul se dă clic dreapta pe imagine şi se alege Hide Închiderea unei baze de date Pentru a închide o bază de date fără a închide şi aplicaţia: File Close / Fişier Închidere (Sau clic pe butonul din dreapta sus al ferestrei bazei de date, nu a aplicaţiei, diferenţiate după titlul din bara de titlu.) 2.1. Crearea unui tabel cu diferite câmpuri 2. Tabele După crearea unei noi baze de date, după ce s-a introdus numele ei şi locul unde va fi salvată, pe ecran apare fereastra bazei de date. In această fereastră, în partea stângă, se află un set de butoane cu care se pot realiza toate operaţiunile posibile cu o bază de date: - Crearea unui tabel - Crearea de rapoarte - Crearea de formulare de introducere a datelor într-un tabel - Interogări asupra unor tabele Modurile de vizualizare pentru un tabel, interogare, formular sau raport Obiect Moduri de vizualizare Tabel Design View / Vizualizare (tip proiect, mod de construcţie) Datasheet View / Vizualizare tip foaie de date Wizard / Utilizând Expertul Interogare Design View (tip proiect) Datasheet View (tip foaie de date) SQL View (vizualizarea instrucţiunii SQL corespunzătoare interogării) Formular Design View (tip proiect, mod de construcţie) Datasheet View (tip foaie de date, Open) Raport Design View (tip proiect, mod de construcţie) Print Preview (mod de vizualizare înainte de imprimare) Barele de instrumente ale aplicaţiei Access pot fi afişate/ascunse în funcţie de dorinţele utilizatorului din meniul View Toolbars / Vizualizare Bara de instrumente, prin bifarea/debifarea barelor dorite.

6 Crearea unui tabel In partea stângă a ferestrei bazei de date se apasă butonul Tables / Tabele. Există 3 opţiuni pentru crearea tabelelor, şi anume: 1. Create table in Design View / Creare tabel în mod de vizualizare proiect 2. Create table by using Wizard / Creare tabel utilizând Expertul 3. Create table by entering data / Creare tabel prin introducere date In dreapta se alege opţiunea Create table in Design View / Creare tabel în mod de vizualizare proiect. Se deschide o fereastră în care se crează structura tabelului (capul de tabel), adică câmpurile tabelului şi proprietăţile acestora. In coloana Field Name / Nume fişier se introduce numele câmpului, care poate fi format din litere, cifre, spaţii cu excepţia!,.,, [], iar lungimea maximă a numelui câmpului este de 64 caractere. In coloana Data Type / Tip de date se va alege tipul de dată pe care îl va conţine câmpul respectiv din lista derulantă care se deschide de la săgeata din partea dreaptă a celulei Data Type / Tip de date; implicit tipul text. Cele mai utilizate tipuri de date sunt: Number / Număr, Date/Time / Data/ora, Text / Text, Autonumber / AutoNumerotare (tip special, autocontorizarea înregistrărilor), Yes/No / Da/Nu, obiect OLE, Hyperlink, Monedă. In coloana Description / Descriere se poate scrie o descriere a câmpului. Apoi se trece la următorul rând unde se vor repeta aceiaşi paşi. In partea de jos a ferestrei se pot defini proprietăţi suplimentare ale câmpului respectiv (referitor la dimensiunea câmpului, formatul de afişare a datelor, reguli de validare a datelor, ordonare a datelor, etc) în pagina Field Proprierties. Pentru stabilirea proprietăţilor unui câmp se deschide tabelul în mod de vizualizare proiect (Design View), se selectează câmpul la care se modifică proprietăţile (cu săgeata selector din partea stângă), apoi în partea de jos se modifică proprietăţile dorite. Field Size / Dimensiune câmp - se referă la mărimea/dimensiunea datelor introduse în acel câmp. In cazul în care se micşorează dimensiunea unui câmp se pot produce erori, se trunchiază datele cu dimensiuni mai mari. Pentru tipul Text implicit sunt 50 caractere, maxim 255 caractere. Pentru tipul Number / Număr există 7 subtipuri de date, şi anume byte / octet, integer / întreg, long integer / întreg lung (pt. numere întregi), single / simplă precizie, double / dublă precizie, decimal / zecimal (pt. numere reale, diferite grade de precizie), replication / reproducere. Format/ Format - se stabileşte un mod de afişare a datelor (nu şi de memorare a lor), mod care depinde de tipul câmpului. Mai folosit pentru tipurile Number / Număr, Date/Time / Dată/Oră, Curency / Monedă. Validation Rules / Reguli de validare se creează o regulă prin care se verifică corectitudinea datelor ce se introduc în acel câmp. Regula se creează cu ajutorul operatorilor logici <, >, =. Exemplu: în tabelul ANGAJATI, în câmpul VÂRSTA să se introducă numere mai mari de 0. Se selectează câmpul VÂRSTA, se dă clic pe Validation Rules / Reguli de validare şi se apasă butonul din dreapta ce apare imediat. Se va deschide o fereastră ce permite crearea regulii de validare asupra câmpului VÂRSTĂ. Regulile de validare pot fi expresii (date, matematice, text). Se pot folosi butoanele definite sub câmpul: Validation Text / Text de validare se scrie un mesaj de atenţionare care să apară atunci când nu este respectată regula de validare impusă. Indexed / Indexat în dreptul acestei proprietăţi se face un clic şi se deschide lista derulantă de unde se alege una din variantele No / Nu, Yes (Duplicates OK) / Da (cu dubluri), Yes(No Duplicates) / Da (fără dubluri) dacă se doreşte o ordonare a datelor din tabel în funcţie de datele dintr-un anumit câmp. Pentru câmpurile stabilite cheie primară, proprietatea Indexed / Indexat este automat Yes (No Duplicates) / Da (fără dubluri). După stabilirea proprietăţilor se stabileşte cheia primară a tabelului (adică un câmp sau mai multe care să identifice în mod unic fiecare înregistrare din tabel). Altfel, la închiderea tabelului şi salvarea lui va apărea un

7 mesaj de atenţionare care, dacă se confirmă, va duce la apariţia a încă unui câmp ID / Identificator de tip Autonumber / AutoNumerotare. Pentru stabilirea cheii primare se selectează câmpul ce se doreşte a fi cheie primara, apoi din meniul Edit / Editare se alege opţiunea Primary Key / Cheie Primară. Ştergerea cheii primare se selectează câmpul cheie primară şi se debifează opţiunea Edit Primary Key. Dacă anterior tabelul a fost legat de altul printr-o relaţie, este necesar să se şteargă întâi acea relaţie. Se închide apoi tabela din X dreapta sus, va apărea o casetă de dialog care va cere numele pe care îl veţi da noului tabel. Adăugarea, parcurgerea înregistrărilor într-un tabel Pentru a introduce date într-un tabel nou creat, fie se foloseşte un formular special creat pentru asta, fie se selectează tabelul dorit şi se apasă butonul Open / Deschidere. Va apărea o fereastră ce permite introducerea datelor în tabel. In partea de jos a ferestrei apar câteva butonaşe ce permit deplasarea cursorului: - pe înregistrarea următoare - pe înregistrarea precedentă - pe ultima înregistrare a tabelului. Tot aici se evidenţiază câte înregistrări conţine tabelul. Editarea datelor memorate într-un câmp al unui articol (înregistrări) - clic pe butonul Tables / Tabele din partea stângă a ferestrei bazei de date - clic pe tabelul în care se doreşte editarea datelor - clic pe Open / Deschidere din fereastra Database / Bază de date - clic în interiorul celulei aferente câmpului şi se editează datele - Backspace şterge caracterele din stânga cursorului - Delete şterge caracterele din dreapta cursorului - ESC si Undo anulează modificările făcute In momentul trecerii la altă înregistrare, programul Access salvează automat modificările efectuate. Schimbarea dimensiunii unei coloane într-un tabel Dacă denumirile câmpurilor sunt prea mari, se poate modifica lăţimea coloanei: 1) Se deschide un tabel cu Open /Deschidere Selecţie câmp meniul Format / Format Column Width / Lăţime coloană (fereastra în care se scrie dimensiunea dorită), sau 2) Manual, cu ajutorul mouse-ului (se «trage» o margine a coloanei cu butonul stânga apăsat) Mutarea unui câmp într-un tabel Se deschide fereastra tabelului cu Design View / Vizualizare Proiect. Se selecţionează câmpul ce va fi mutat de la selectorul de câmp din partea dreaptă. Se agaţă cu mouse-ul câmpul respectiv (în zona numelui) şi se mută unde se vrea, ţinând butonul stânga apăsat.

8 Adăugarea unui câmp nou într-un tabel deja existent Dacă în timpul lucrului realizăm că avem nevoie să mai introducem câteva câmpuri, ce nu au fost introduse la crearea tabelului, se procedează astfel: Se selecţionează tabelul se apasă butonul Design View / Vizualizare Proiect se deschide tabelul în modul de construcţie se selectează câmpul înaintea căruia vrem să inserăm un câmp se alege Insert Rows (sau butonul Insert Rows) apoi se salvează modificările făcute. Ştergerea unui câmp Se deschide tabelul în modul Design / Proiect, se selectează câmpul cu ajutorul selectorului de linie, apoi se alege Edit Delete Rows / Editare Ştergere rând (sau butonul corespunzător sau tasta Delete). Modificarea şi ştergerea datelor unei înregistrări dintr-un tabel. Salvarea tabelului. Ştergerea tabelului - Modificarea unor date dintr-un tabel se face astfel: se deschide tabelul, se caută înregistrarea dorită, se modifică datele din ea; salvarea modificărilor făcute se face cu butonul Save / Salvare de pe bara de instrumente sau din meniul File Save / Fişier Salvare. Prin închiderea tabelului se salvează automat modificările făcute. - Ştergerea unei înregistrări/articol se face astfel: se deschide tabelul în modul Design / Proiect, se selecţionează cu cursorul înregistrarea de şters (se dă clic pe primul butonaş din dreptul înregistrării), se dă clic dreapta, se alege din meniul derulant apărut, opţiunea Delete Record / Ştergere înregistrare. Sau din meniul Edit Delete records / Editare Ştergere înregistrare sau butonul de comandă Delete când se cere confirmarea ştergerii. - Salvarea modificărilor făcute se face cu butonul Save / Salvare de pe bara de instrumente sau cu meniul File Save / Fişier Salvare. Prin închiderea tabelei se salvează automat modificările făcute. Ştergerea unui tabel Se selectează tabelul (din fereastra bazei de date). Se alege butonul Delete / Ştergere de pe bara de instrumente, sau se apasă tasta Delete de pe tastatură, sau se dă clic dreapta şi se alege opţiunea Delete / Ştergere din meniul derulant. Apare o casetă de dialog care cere confirmarea ştergerii Indexarea tabelelor Indexarea tabelelor In tabelele conţinând multe date, căutarea informaţiilor se face mai uşor dacă înregistrările sunt ordonate. Ordonarea se face cu ajutorul indecşilor. Construirea unui index se face după o anumită cheie, după care se ordonează crescător sau descrescător înregistrările din tabelă. Cheie = un ansamblu minim de câmpuri după care se identifică o înregistrare dintr-un tabel. Cheia unui tabel = un ansamblu minim de câmpuri care identifică în mod unic o înregistrare dintr-un tabel. Cheia poate fi formată dintr-un câmp (simplă) sau mai multe câmpuri (compusă).

9 Cheie simplă = formată dintr-un singur câmp Cheie compusă = formată din mai multe câmpuri La un moment dat, într-un tabel, e posibil ca mai multe chei să poată identifica în mod unic o înregistrare. Aceste combinaţii se numesc Chei candidate. Dintre cheile candidate se alege o combinaţie care se foloseşte efectiv. Aceasta combinaţie se numeşte Cheie primară. Atunci când creaţi o tabelă, trebuie sa stabiliţi cheia primară a tabelei. Pentru aceasta se procedează astfel: Se selecţionează tabela se apasă butonul Design View / Vizualizare Proiect (se deschide fereastra ce permite adăugarea de câmpuri) Se selecţionează câmpul (sau câmpurile) care vor fi cheie primară; apoi se alege din meniul Edit Primary Key / Editare Cheie Primară (Sau după selecţie se dă clic dreapta (apare un meniu derulant) se alege funcţia Primary Key / Cheie Primară) Dacă cheia e formată din mai multe câmpuri, selectarea acestora se va face cu tasta Shift+Enter. Crearea unui index Crearea unui index se face tot în fereastra de creare/modificare câmpuri tabel. Adăugarea unui index pentru un câmp se face astfel: Se selecţionează câmpul în dreptul proprietăţii Indexed / Indexat se alege opţiunea Yes / Da. Dacă se alege Yes (no Duplicates) / Da(fără duplicate), în câmpul respectiv nu se pot introduce două înregistrări având aceeaşi valoare Legăturile unui tabel Crearea unei legături între două tabele Pentru editarea legăturilor între tabele acestea trebuie să fie închise. Realizarea legăturii se face din Meniul Tools / Instrumente funcţia Relationships / Relaţii (sau butonul corespunzător din bara de instrumente) apare fereastra Show Table / Afişare tabele dacă s-a încercat pentru prima dată editarea legăturii, altfel, aceasta fereastră va apărea făcând un clic dreapta în zona liberă a ferestrei Relationships şi alegând opţiunea Show tables / Afişare tabele. se efectuează dublu clic pe fiecare tabel necesar pentru realizarea legăturilor (sau clic şi apoi se apasă butonul Add / Adăugare, deci se aleg tabelele între care se va crea legătura). Apoi se închide fereastra Show Tables / Afişare tabele cu X sau Close / Închidere. - se trage cu mouse-ul de pe numele câmpului cheie primară (din tabelul primar) scris îngroşat, către numele câmpului asociat din tabelul asociat. De obicei cheia primară şi cheia străină au acelaşi nume, dar nu este obligatoriu, însă este obligatoriu ca în cele două câmpuri să existe acelaşi tip de date şi aceleaşi date (valori). - se deschide fereastra Edit Relationships / Editare Relaţii în care se vizualizează tabelele şi câmpurile între care se realizează legătura. De la săgeata din dreapta se pot face modificări deschizându-se lista derulantă şi alegând alte tabele sau câmpuri, dacă s-a greşit. - se configurează proprietăţile de asociere prin cele 3 casete: - Enforce Referenţial Integrity / Impunere Integritate Referenţială

10 - Cascade Update / Actualizare în cascadă câmpuri corelate - Cascade Delete / Ştergere în cascadă câmpuri corelate - se face clic pe butonul Create / Creare. La închiderea ferestrei programul va întreba dacă se doreşte salvarea relaţiei. Crearea legăturii efective se face apăsând butonul Create / Create. In fereastra Relationship va apărea vizualizată legătura nou creată. Legătura se face între un tabel părinte şi un tabel copil (acest tabel are mai multe înregistrări ce corespund unei singure înregistrări a tabelului părinte). Legătura între două tabele se poate face numai după acele câmpuri care într-un tabel sunt «cheie primară» iar în celălalt sunt «chei externe». Restricţiile referitoare la relaţiile între tabele 1. Enforce Referential Integrity / Impunere Integritate Referenţială Impunerea integrităţii referenţiale poate fi bifată numai dacă: - Câmpul din tabelul primar e definit cheie primară. - Câmpurile puse în corespondenţă au acelaşi tip (excepţie face câmpul de tip Autonumber / AutoNumerotare care se poate asocia cu un câmp de tip number Long Integer / Întreg Lung). - Tabelele sunt memorate în aceeaşi bază de date. Aceasta integritate asigură următoarele verificări: - In câmpul cheie străină (externă) pot fi introduse numai valorile cheii primare din tabelul primar, însă se permite introducerea unei valori nule pentru cheia străină, ceea ce interpretează respectiva înregistrare ca fiind neasociată. - Dacă se introduce o valoare diferită de a cheii primare se declanşează o eroare. 2. Cascade Delete / Ştergere în cascadă câmpuri corelate Dacă unui articol/înregistrări din tabelul primar îi corespund mai multe articole în tabelul asociat, atunci nu se poate şterge sau modifica articolul respectiv; se afişează o fereastră de eroare care poate fi abrogată, ceea ce permite ştergerea în cascadă a articolelor asociate. 3. Cascade Update / Actualizare în cascadă câmpuri corelate In cazul relaţiei unu la mai mulţi între tabele nu se poate modifica valoarea cheii primare a tabelului primar asociat cu un alt tabel fără a se genera o eroare care poate fi abrogată permiţând modificarea cheii primare şi în acelaşi timp actualizarea aceleiaşi valori în tabelul asociat, pentru bifarea acestei reguli. Pentru câmpurile de tip Autonumber / AutoNumerotare nu se pot face în nici un fel modificări valorilor generate de program. Ştergerea legăturilor dintre două tabele Se deschide fereastra Relationships ( Tools Relationships) / Relaţii ( Instrumente Relaţii ). Se dă clic dreapta pe legătura ce trebuie ştearsă. Din meniul derulant se alege opţiunea Delete / Ştergere. Va apărea o casetă de dialog care cere confirmarea ştergerii legăturii.

11 3.1. Deschiderea, crearea, salvarea unui formular Crearea unui formular 3. Formulare In fereastra bazei de date se dă clic pe butonul Forms / Formulare. Se alege apoi opţiunea Create by using wizard / Creare formular utilizând expertul. Se parcurg 4 paşi necesari creării formularului: Pas 1 se alege tabelul pentru care creăm formularul din lista derulantă Tables şi câmpurile ce vor fi conţinute în formular selectându-se cu > sau >> în partea Selected Fields; cu Next se trece la pasul 2; Pas 2 se alege modul în care să fie afişate câmpurile în formular din cele implicite oferite de program (indicate primele două); Pas 3 se aleg stilurile predefinite pe care se doreşte să le conţină formularul dintre cele oferite de program; Pas 4 se alege numele formularului şi se optează pentru introducerea datelor în tabel cu ajutorul formularului (implicit este numele tabelului după care a fost făcut). Salvarea unui formular Formularul este salvat automat de programul Access. Programul Access întreabă după fiecare modificare la închiderea obiectului dacă se salvează modificările făcute. Se mai poate salva şi folosind: - butonul Save / Salvare de pe bara de instrumente - File Save / Fişier Salvare - Ctrl S Utilizarea unui formular In fereastra bazei de date se selecţionează formularul şi se dă clic pe butonul Open / Deschidere. Sau se dă dublu clic pe formularul selecţionat. Va apărea o fereastră ce permite introducerea, ştergerea, modificarea de înregistrări din tabela corespunzătoare formularului. Pentru a introduce date în tabel, se apasă butonul * în partea de jos a formularului. Va urma poziţionarea pe o înregistrare, după care se pot introduce noi date. Cursorul se poziţionează pe câmpul de editare şi se introduc date în noua înregistrare. Sortarea se va face automat după cheia de indexare definită. Modificarea datelor se face asemănător, poziţionând cursorul pe înregistrarea de modificat, apoi în caseta unde se doreşte modificarea datelor. Parcurgerea înregistrărilor cu ajutorul unui formular se face cu ajutorul butoanelor existente în partea de jos a formularului: - poziţionare pe prima înregistrare - poziţionare pe ultima înregistrare - poziţionare pe înregistrarea următoare - poziţionare pe înregistrarea precedentă - adăugarea unei înregistrări noi

12 3.2. Adăugarea şi modificarea textului în antetul şi subsolul unui formular Se deschide formularul cu butonul Design / Proiect. Va apărea fereastra «constructorului de formulare». Ea are o bară de instrumente ce permite realizarea de modificări în formular. Se creează un spaţiu suficient în antet sau subsol pentru introducerea altor controale trăgându-se cu mouse-ul de liniile ce delimitează secţiunile. Se verifică dacă este afişată cutia de unelte Toolbox / Caseta de instrumente (dacă nu, se afişează din meniul View Toolbox / Vizualizare Casetă de instrumente). Pentru a introduce text în antetul sau subsolul formularului, se apasă butonul «Aa» - Label / Etichetă din Toolbox / Caseta de instrumente, apoi se selectează în antet/subsol, locul în care se va introduce textul. Pentru a introduce o imagine sunt 2 posibilităţi: - Insert Picture / Inserare Imagine - clic pe butonul Images / Imagine din caseta Toolbox / Caseta de instrumente, apoi clic în zona unde se pune imaginea. In fiecare mod se deschide o fereastră în care va trebui să precizăm calea şi numele fişierului imagine dorit. Imaginea poate fi redimensionată trăgându-se cu mouse-ul de punctele care o încadrează atunci când este selectată, sau mutată atunci când apare o mână deschisă. Ştergerea etichetelor şi imaginilor se selectează şi se apasă butonul Delete / Ştergere. La închiderea formularului se acceptă salvarea noii forme. Se deschide cu Open / Deschidere şi se pot vedea astfel modificările făcute Ştergerea, salvarea şi închiderea unui formular Ştergerea se face astfel: se selectează formularul şi se şterge: - cu butonul X din bara de instrumente - clic dreapta apoi opţiunea Delete / Ştergere de pe meniul derulant - tasta Delete de pe tastatură Se va cere confirmarea ştergerii, într-o casetă de dialog. Salvarea se face astfel: Access salvează automat formularul modifcat, dar pentru o mai bună siguranţă: - cu butonul Save / Salvare din bara de instrumente - File Save / Fişier Salvare Închiderea unui formular: - Butonul X din partea dreaptă a formularului - File Close / Fişier Închidere

13 4. Prelucrarea datelor Operaţii de căutare şi filtrare Prin filtrare se înţelege afişarea unor înregistrări care satisfac anumite condiţii, cele care nu satisfac condiţiile respective sunt ascunse, nu şi şterse. Este utilizată atunci când se doreşte vizualizarea rapidă a datelor în funcţie de anumite criterii. Găsirea unui fişier cu funcţia de căutare In tabelele ce conţin multe date, găsirea unor date poate fi foarte dificilă. De aceea se foloseşte funcţia Find / Găsire. - Edit Find / Editare Găsire - Ctrl - F Această fereastră conţine şi tabul Replace / Înlocuire. Dacă se doreşte să se caute doar într-un câmp, se selectează câmpul respectiv, evitând căutarea în tot tabelul. Find what / De căutat se introduce valoarea ce trebuie căutată Look In / Privire în se alege unde se doreşte să se realizeze căutarea; într-un câmp sau în tot tabelul Search / Căutare stabileşte căror înregistrări se adresează căutarea (All / Toate este opţiunea implicită); în ce direcţii se face căutarea Up, Down, All (în sus, în jos, toate) Find Next / Următorul face căutarea următoarei înregistrări conţinânt cheia de căutare Mach / Potrivire stabileşte modul de comparare a informaţiilor căutate cu diferite valori opţionale: - Whole fields / Câmp întreg câmp întreg valoarea căutată trebuie să coincidă exact cu valoarea câmpului respectiv - Start of Fields / Început de câmp începutul câmpului identifică şi valorile care încep cu valoarea căutată - Any Part Of Field / Orice parte de câmp se caută valoarea care conţine acel text în orice parte - Când a fost găsită o înregistrare corespunzătoare, căutarea este oprită şi câmpul respectiv selectat. Căutarea continuă la apăsarea Find Next / Următorul. Pe tabul Replace / Înlocuire apare un rând în plus Replace With / Înlocuieşte cu care vă dă posibilitatea să înlocuiţi ceea ce aţi găsit cu altceva, atât în locul găsit cât şi peste tot unde găseşte cuvântul căutat apăsând butoanele Replace / Înlocuire sau Replace All / Înlocuire peste tot. Aplicarea unui filtru asupra unui tabel Există mai multe metode de filtrare: - Filter By Form / Filtrare după machetă tehnică de utilizare a datelor curente, în care utilizatorul poate pune condiţii pe mai multe câmpuri după care e neapărat necesară aplicarea filtrului cu Record - Apply Filter. La închiderea tabelului se salvează modificarea şi deci filtrul creat. - Filter Excluding Selection / Filtrare cu excluderea selecţiei tehnică ce realizează filtrarea datelor excluzând datele identice cu ceea ce a fost selectat anterior ca şi condiţie de filtrare, după care datele sunt filtrate automat, nemaifiind necesară aplicarea explicită a filtrului. - Filter By Selection / Filtrare prin selectare tehnică ce filtrează un anumit tabel în funcţie de înregistrările selectate de utilizator anterior ca şi condiţie de filtrare. Şi în acest caz, datele sunt filtrate automat, nemaifiind necesară aplicarea explicită a filtrului. Ca şi criteriu de filtrare, se poate selecta toată valoarea unui

14 câmp, numai primele caractere ale valorii câmpului sau caractere oarecare din valoarea câmpului respectiv. - Advanced filter / Filtrare complexă mod de filtrare foarte complex în care se deschide o fereastră care în partea de sus are tabelul, iar în partea de jos se pot crea o serie de opţiuni de filtrare. Cu ajutorul acestui filtru se găsesc înregistrări îndeplinind mai multe criterii şi folosind operatorii logici >, <, =. Se deschide tabelul căruia i se va aplica un filtru cu Open / Deschidere, apoi în funcţie de tipul de filtrare dorit se alege condiţia de filtrare (excepţie fac filtrele By Form / Filtrare după machetă şi Advanced Filter / Filtrare complexă), apoi se alege din Records Filter / Înregistrări Filtrare tipul filtrului. Pentru filtrul By Form / Filtrare după machetă şi Advanced Filter / Filtrare complexă se alege din meniul Records Apply filter / Înregistrări Se aplică filtrare pentru a-l aplica. Sau se apasă butonul de pe bara de instrumente. La închiderea tabelei, se salvează şi filtrul. El poate fi regăsit şi aplicat din nou la o nouă deschidere a tabelei. Se păstrează doar ultimul filtru creat. Ştergerea unui filtru : meniul Records Remove Filter / Înregistrări Eliminare filtrare Interogarea bazei de date Crearea unei interogări (query) Interogarea este o altă modalitate de a extrage dintr-un tabel sau din mai multe tabele date în funcţie de anumite condiţii. Spre deosebire de filtre, interogarea va rămâne tot timpul în baza de date sub un nume dat - se pot extrage date din mai multe tabele simultan - vor fi vizualizate în interogare doar acele câmpuri care se doresc (se trag în partea de jos), nu toate câmpurile tabelelor Pentru crearea unei interogări se apasă butonul Queries / Interogări din partea stângă a fereastrei bazei de date. Se alege opţiunea Query în Design View / Proiect care deschide fereastra Show Tables / Arată tabele, care conţine 3 file: - Tables / Tabele care afişează toate tabelele din baza de date - Queries / Interogări care afişează toate interogările din baza de date - Both / Ambele care afişează atât tabelele, cât şi interogările Fiecare tabel este adăugat cu Add (sau dublu clic pe numele lui) în fereastra constructorului de interogări, după care se închide fereastra Show Tables / Arată tabele cu X sau Close / Închidere. Pentru tabelele asociate se vizualizează legătura existentă între ele, iar dacă nu există pot fi create legături şi în această fereastră. Pentru a aduce în interogare un câmp din tabel, se face dublu clic pe el (sau se trage cu mouse-ul), iar dacă vreţi să fie aduse toate câmpurile tabelului, se face dublu clic pe * din capătul tabelului. Pentru a extrage date în funcţie de anumite criterii, se scrie o expresie în dreptul câmpului pe care se pune condiţia şi în dreptul rândului Criteria / Criterii folosind operatori logici şi aritmetici. Butonul Show / Afişare dă posibilitatea ca un câmp să nu fie vizibil, chiar dacă este necesar de pus în interogare pentru a pune o condiţie pe el. Dacă vrem să aşezăm într-o anumită ordine înregistrările în funcţie de valorile unui câmp, se alege opţiunea Sort / Sortare, Ascending sau Descending pentru respectivul câmp. Exemplu: dacă în tabelul «ANGAJATI» dorim să vizualizam înregistrările în care vârsta<35 In constructorul de interogări se aleg câmpurile care dorim sa apară în interogare. In câmpul VÂRSTA introducem la Criteria restricţia <35. Se închide interogarea creată, apoi se deschide cu Open / Deschidere. Interogarea va conţine doar acele înregistrări care corespund restricţiei create (în exemplul nostru, VÂRSTA<35). La închiderea interogării se cere confirmarea salvării modificărilor, apoi numele sub care va rămâne interogarea în baza de date, altfel, se vor numi în ordine Query1, Query2, etc / Interogare1, Interogare2, etc.

15 Modificarea unei interogări Se poate face dacă se doresc de adăugat alte restricţii, alte tabele, alte câmpuri, etc. Se selectează interogarea din fereastra bazei de date. Se apasă butonul Design / Proiect. Va apărea pe ecran constructorul de interogări. Pentru a adăuga un nou tabel, se selectează Show table / Afişare tabele din meniul Query / Interogare (sau butonul de pe bara de instrumente). Se va afişa pe ecran fereastra din care se va putea alege tabelul dorit. Dacă se doresc acele înregistrări care au «vârsta<35» şi pentru care numele copiilor este «Viorel», şi dacă cele două tabele au fost legate, apare evidentă legătura. Dacă nu, se poate lucra cu tabelele fără a avea definite legăturile între ele. Se introduce deci şi tabelul COPIL, se alege câmpul «NUME COPIL» şi se pune condiţia numelui «Viorel» în Criteria / Criterii. Se vor afişa acele înregistrări care au «vârsta<35» şi copii cu prenumele «Viorel». Utilizarea unei interogări După crearea unei interogări, pentru a vedea rezultatele ei, ea trebuie pusă în funcţiune. Prima dată se deschide interogarea cu butonul Design / Proiect: - Meniul Query / Interogare funcţia Run / Executare, sau - se apasă butonul Open după ce s-a selectat interogarea dorită, sau - dublu clic pe interogarea dorită Salvarea, ştergerea, închiderea unei interogări Salvarea: - File Save / Fişier Salvare - Butonul de pe bara de instrumente - Ctrl S O casetă de dialog va cere numele interogării. Închiderea: - File Close / Fişier Închidere - Butonul din partea de sus, stângă a ferestrei In urma operaţiei de închidere se va cere confirmarea salvării modificărilor făcute, dacă nu s-a salvat explicit cu Save. Ştergerea se selectează interogarea: - Butonul de ştergere de pe bara de instrumente - Clic dreapta, se alege opţiunea Delete din meniul derulant O casetă de dialog va cere confirmarea ştergerii interogării Sortarea înregistrărilor Pot fi sortate atât articolele (înregistrările) unui tabel, cât şi ale unui formular sau interogări. Ba chiar este posibilă şi sortarea articolelor filtrate anterior cu ajutorul unui filtru. Pentru aceasta, se deschide tabelul/interogarea/formularul dorit cu butonul Open / Deschidere din fereastra bazei de date.

16 Pentru sortarea crescătoare sau descrescătoare, după un anumit câmp, se selectează întâi câmpul, apoi se alege o variantă: - meniul Records / Înregistrări funcţia Sort / Sortare - se dă clic pe butonul de pe bara de instrumente corespunzător sortării crescătoare sau descrescătoare A-Z - clic dreapta pe câmpul selectat, apoi se alege din meniul derulant, tipul de sortare dorit Lucrul cu rapoartele Crearea unui raport 5. Rapoarte In fereastra bazei de date se dă clic pe butonul Reports / Rapoarte. Se alege apoi opţiunea Create report by using wizard / Creare raport utilizând expertul. Se parcurg 7 paşi necesari creării formularului, cu Next / Următorul de la un pas la altul: Pas 1 se alege tabela sau interogarea pentru care creăm raportul din lista derulantă Tables Queries / Tabele Interogări şi câmpurile ce vor fi conţinute în raport cu > sau >> în partea Selected Fields / Câmpuri selectate; Pas 2 se alege modul în care va fi structurat raportul; Pas 3 se pot grupa după un anumit câmp, datele din tabelă sau din interogare. Pentru aceasta se alege câmpul şi se apasă >. Pot fi alese mai multe niveluri de grupare; Pas 4 se stabileşte dacă datele vor fi sortate după un anumit câmp şi modul cum se face sortarea, în interiorul unei grupări; pentru aceasta se alege din lista derulantă câmpul după care se doreşte sortarea în interiorul grupului; Pas 5 - se alege modul în care vor fi reprezentate datele în raport şi orientarea paginii ( Portrait / Landscape Tip portret / Tip vedere); Pas 6 se aleg stilurile predefinite pe care se doreşte să le conţină raportul dintre cele puse la dispoziţie de programul Access. Fiecare stil se vizualizează selectând în partea dreaptă, iar în stânga se vizualizează; Pas 7 se alege numele raportului, implicit este acelaşi cu numele tabelului după care a fost făcut, apoi se apasă butonul Finish / Final. Pe ecran va apărea fereastra raportului, în care se vor vizualiza datele corespunzătoare raportului creat. Adăugarea şi modificarea antetului şi subsolului unui raport Se deschide raportul dorit cu butonul Design / Proiect. Va apărea fereastra «constructorului de rapoarte» şi se observă că raportul are mai multe secţiuni, şi anume: - Secţiunea de detalii, unde sunt puse butoanele text (TextBox / Casetă text) ce conţin datele din tabel, secţiunea de antet de pagină şi antet de raport ce conţin diverse etichete (Label / Eticheta - Aa) pentru titlu şi numele coloanelor. - Secţiunea de subsol de pagină sau de raport, ce poate conţine numărul de pagină sau alte etichete. Aceste controale (butoane text, etichete, imagini) pot fi redimensionate selectându-se cu un clic (pentru a selecta mai multe se ţine tasta Shift apăsată). Vor apărea încadrate de opt pătratele, iar când mouse-ul ia forma săgeţii pot fi redimensionate. Pentru mutare, cursorul ia forma unei mâini şi se poate trage controlul în alt loc. Din bara de instrumente a ferestrei se pot face modificări în raport. Pentru a introduce text în antetul sau subsolul raportului, se «trage» cu mouse-ul de marginile antetului şi subsolului şi se introduce o etichetă (Aa) în care se scrie textul (se apasă butonul «Aa», apoi se selectează în antet/subsol, locul în care se va introduce textul.)

17 In antet şi subsol se mai pot introduce şi imagini: Insert Picture / Inserare Imagine, sau selectând din caseta Toolbox / Caseta de instrumente butonul Images / Imagini, după care se deshide o fereastră în care se cere numele şi calea pentru fişierul imagine. Data curentă poate fi introdusă din Insert Date/Time / Inserare Dată/Oră. Tot în subsolul unui raport sau în subsolul unei grupări se pot pune butoane text în care se pot face anumite calcule (sume, medii, contorizări) cu datele dintr-un câmp. De exemplu, dacă avem un câmp [VALOARE] cu valorile produselor vândute putem calcula totalul dacă introducem un control TextBox / Casetă text în care în prima căsuţă scriem TOTAL, iar în cea de a doua scriem formula Sum([VALOARE]). Se salvează noul raport. Se deschide cu Open / Deschidere şi se pot vedea astfel modificările făcute. Salvarea, ştergerea, închiderea unui raport Salvarea (Access salvează automat ceea ce aţi modificat). Pentru siguranţă însă se poate face: - File Save / Fişier Salvare, sau - Butonul de pe bara de instrumente Închiderea: - File Close / Fişier Închidere, sau - Butonul din partea de sus, stânga a ferestrei Ştergerea: se selectează raportul, - Butonul de ştergere de pe bara de instrumente, sau - Clic dreapta, se alege opţiunea Delete / Ştergere din meniul derulant, sau - Tasta Delete de pe tastatură O casetă de dialog va cere confirmarea ştergerii interogării Gruparea datelor după diferite atribute -1) Se poate opta pentru un alt mod de grupare a datelor decât cel ales la construcţia raportului, deschizând raportul dorit în Design View / Vizualizare Proiect apoi din meniul View / Vizualizare comanda Sorting and Grouping / Sortare si grupare se deschide o fereastră în care la Fields / Câmpuri se poate alege un câmp după care să se facă gruparea, iar la Sort / Sortare ordinea de grupare. Se pot introduce mai multe niveluri de grupare pentru fiecare linie a coloanei Fields / Câmpuri, sau -2) Se intră în constructorul de meniuri clic dreapta, se selectează opţiunea Sorting and Grouping / Sortare şi grupare din meniul derulant. Apare fereastra Sorting and Grouping / Sortare şi grupare. Aici se alege cum se doreşte gruparea datelor, după ce câmpuri, modul de sortare a datelor. In Field Expression / Câmp Expresie se alege câmpul după care se grupează datele. In Sort Order se alege cum se face sortarea: Ascending sau Descending. In Group Properties / Proprietăti grup sunt opţiunile referitoare la gruparea datelor.

18 5.3. Tipărirea la imprimantă a rezultatelor Vizualizarea unui raport, formular sau tabelă înainte de imprimare se face cu: - File Print Preview / Fişier Vizualizare înainte de imprimare, sau - Butonul de pe bara de instrumente In vederea imprimării, există multe opţiuni referitoare la setarea paginii. Ele se găsesc în File Page Setup / Fişier Iniţializare pagină. In fereastra ce se deschide se pot alege: - din meniul Orientation / Orientare: orientarea paginii Portrait (pe lung) sau Landscape (pe lat) - din meniul Paper Size / Dimensiune hârtie: dimensiunea paginii (A4, Letter, Legal, Executive, etc) - setarea marginilor paginii cu meniul Margins / Margini Pentru a imprima numai datele din raport, nu şi imaginile sau etichetele, se selectează Print Data Only / Imprimare numai date. Imprimarea unei pagini, a înregistrărilor selectate sau a întregii tabele - se deschide tabela - se selectează înregistrările dorite - se alege File Print / Fişier - Imprimare In fereastra Print se alege imprimanta (Name / Nume), se determină câte înregistrări se vor imprima (Print Range / Interval de imprimare), numărul de copii (Copies / Copii), dacă imprimarea se face la imprimantă sau într-un fişier. In mod similar se pot imprima datele dintr-un tabel, cu ajutorul unei forme create pentru introducerea datelor în tabel. Se mai poate opta pentru imprimarea datelor din diferite interogări sau rapoarte. Se pot imprima doar anumite înregistrări, prin selectarea acestora cu opţiunea Selected Record(s) / Înregistrări selectate din fereastra Print / Imprimare.

MS POWER POINT. s.l.dr.ing.ciprian-bogdan Chirila

MS POWER POINT. s.l.dr.ing.ciprian-bogdan Chirila MS POWER POINT s.l.dr.ing.ciprian-bogdan Chirila chirila@cs.upt.ro http://www.cs.upt.ro/~chirila Pornire PowerPoint Pentru accesarea programului PowerPoint se parcurg următorii paşi: Clic pe butonul de

More information

Baza de date: tabele, date. Componentele unei B.D.: tabele, constrangeri, relatii. Entitati ale unei B.D.: formulare, interogari, rapoarte

Baza de date: tabele, date. Componentele unei B.D.: tabele, constrangeri, relatii. Entitati ale unei B.D.: formulare, interogari, rapoarte 1. Introducere ~ Microsoft Access ~ Baze de Date Baza de date: tabele, date. Componentele unei B.D.: tabele, constrangeri, relatii. Entitati ale unei B.D.: formulare, interogari, rapoarte 2. Crearea unei

More information

Titlul lucrării propuse pentru participarea la concursul pe tema securității informatice

Titlul lucrării propuse pentru participarea la concursul pe tema securității informatice Titlul lucrării propuse pentru participarea la concursul pe tema securității informatice "Îmbunătăţirea proceselor şi activităţilor educaţionale în cadrul programelor de licenţă şi masterat în domeniul

More information

2. Setări configurare acces la o cameră web conectată într-un router ZTE H218N sau H298N

2. Setări configurare acces la o cameră web conectată într-un router ZTE H218N sau H298N Pentru a putea vizualiza imaginile unei camere web IP conectată într-un router ZTE H218N sau H298N, este necesară activarea serviciului Dinamic DNS oferit de RCS&RDS, precum și efectuarea unor setări pe

More information

Metrici LPR interfatare cu Barix Barionet 50 -

Metrici LPR interfatare cu Barix Barionet 50 - Metrici LPR interfatare cu Barix Barionet 50 - Barionet 50 este un lan controller produs de Barix, care poate fi folosit in combinatie cu Metrici LPR, pentru a deschide bariera atunci cand un numar de

More information

Itemi Sisteme de Operare

Itemi Sisteme de Operare Itemi Sisteme de Operare 1. Pentru a muta un dosar (folder) de pe partiţia C: pe partiţia D: folosim: a. New Folder b. Ctrl + C din bara de instrumente şi Copy; c. Ctrl + X şi Ctrl + V; d. Edit Paste;

More information

La fereastra de autentificare trebuie executati urmatorii pasi: 1. Introduceti urmatoarele date: Utilizator: - <numarul dvs de carnet> (ex: "9",

La fereastra de autentificare trebuie executati urmatorii pasi: 1. Introduceti urmatoarele date: Utilizator: - <numarul dvs de carnet> (ex: 9, La fereastra de autentificare trebuie executati urmatorii pasi: 1. Introduceti urmatoarele date: Utilizator: - (ex: "9", "125", 1573" - se va scrie fara ghilimele) Parola: -

More information

MICROSOFT ACCESS 2007 (DE CĂUTAT???)

MICROSOFT ACCESS 2007 (DE CĂUTAT???) Access 2007 Modul A Pagina 1 MICROSOFT ACCESS 2007 (DE CĂUTAT???) 1. CONCEPTE GENERALE PRIVIND BAZELE DE DATE Evoluţia diferitelor metode şi tehnici de organizare a datelor pe suporturi de memorie externă

More information

Creare baza de data Deschidem aplicaţia Microsoft Access. Lansarea în execuţie a programului se face urmând calea:

Creare baza de data Deschidem aplicaţia Microsoft Access. Lansarea în execuţie a programului se face urmând calea: Baze de date Pentru început este bine să înţelegem noţiunile de bază din Access: modul de organizare a unei baze de date, a noţiunilor de tabel, înregistrare, câmp, tip de dată al câmpului, proprietăţi

More information

Platformă de e-learning și curriculă e-content pentru învățământul superior tehnic

Platformă de e-learning și curriculă e-content pentru învățământul superior tehnic Platformă de e-learning și curriculă e-content pentru învățământul superior tehnic Proiect nr. 154/323 cod SMIS 4428 cofinanțat de prin Fondul European de Dezvoltare Regională Investiții pentru viitorul

More information

Versionare - GIT ALIN ZAMFIROIU

Versionare - GIT ALIN ZAMFIROIU Versionare - GIT ALIN ZAMFIROIU Controlul versiunilor - necesitate Caracterul colaborativ al proiectelor; Backup pentru codul scris Istoricul modificarilor Terminologie și concepte VCS Version Control

More information

2. Setări configurare acces la o cameră web conectată într-un echipament HG8121H cu funcție activă de router

2. Setări configurare acces la o cameră web conectată într-un echipament HG8121H cu funcție activă de router Pentru a putea vizualiza imaginile unei camere web IP conectată într-un echipament Huawei HG8121H, este necesară activarea serviciului Dinamic DNS oferit de RCS&RDS, precum și efectuarea unor setări pe

More information

Proceduri stocate. Crearea procedurilor stocate. Varianta 1 În Management Studio se dă clic pe New Query ca în imaginea de mai jos: Fig.

Proceduri stocate. Crearea procedurilor stocate. Varianta 1 În Management Studio se dă clic pe New Query ca în imaginea de mai jos: Fig. Proceduri stocate Crearea procedurilor stocate. Varianta 1 În Management Studio se dă clic pe New Query ca în imaginea de mai jos: Fig. 1 Odată cu deschiderea editorului SQL, apare și bara de instrumente

More information

Procesarea Imaginilor

Procesarea Imaginilor Procesarea Imaginilor Curs 11 Extragerea informańiei 3D prin stereoviziune Principiile Stereoviziunii Pentru observarea lumii reale avem nevoie de informańie 3D Într-o imagine avem doar două dimensiuni

More information

Lucrarea nr.1. Crearea unui document Word

Lucrarea nr.1. Crearea unui document Word Lucrarea nr.1 Crearea unui document Word Scopul lucrării Lucrarea are drept scop inițiere și familiarizarea studenților cu interfața editorului de text Microsoft Word 2007. Modul de lucru Word este un

More information

UTILIZAREA FOILOR DE CALCUL TABELAR - EXCEL

UTILIZAREA FOILOR DE CALCUL TABELAR - EXCEL UTILIZAREA FOILOR DE CALCUL TABELAR - EXCEL 1. Deschiderea aplicaţiei Excel - Start Programs Microsoft Excel; - Dublu clic pe pictograma de pe ecran sub care scrie Microsoft Excel; Pe ecranul monitorului

More information

Nume şi Apelativ prenume Adresa Număr telefon Tip cont Dobânda Monetar iniţial final

Nume şi Apelativ prenume Adresa Număr telefon  Tip cont Dobânda Monetar iniţial final Enunt si descriere aplicatie. Se presupune ca o organizatie (firma, banca, etc.) trebuie sa trimita scrisori prin posta unui numar (n=500, 900,...) foarte mare de clienti pe care sa -i informeze cu diverse

More information

APLICAŢIE INFORMATICĂ PENTRU PREGĂTIREA MISIUNILOR DE NIVEL TACTIC

APLICAŢIE INFORMATICĂ PENTRU PREGĂTIREA MISIUNILOR DE NIVEL TACTIC APLICAŢIE INFORMATICĂ PENTRU PREGĂTIREA MISIUNILOR DE NIVEL TACTIC Asist.univ.drd. Romana OANCEA Conf.univ.dr.ing. Ghiţă BÂRSAN Academia Forţelor Terestre Nicolae Bălcescu Sibiu Abstract The paper describes

More information

Ghid de pregătire pentru certificarea IC3 Global Standard 4

Ghid de pregătire pentru certificarea IC3 Global Standard 4 Ghid de pregătire pentru certificarea IC3 Global Standard 4 Aplicații cheie Lecția 11: Microsoft Access CCI Learning Solutions Inc. 1 Obiectivele lecției Când veţi termina lecţia, veţi ști: ce este o bază

More information

ARBORI AVL. (denumiti dupa Adelson-Velskii si Landis, 1962)

ARBORI AVL. (denumiti dupa Adelson-Velskii si Landis, 1962) ARBORI AVL (denumiti dupa Adelson-Velskii si Landis, 1962) Georgy Maximovich Adelson-Velsky (Russian: Гео ргий Макси мович Адельсо н- Ве льский; name is sometimes transliterated as Georgii Adelson-Velskii)

More information

CERERI SELECT PE O TABELA

CERERI SELECT PE O TABELA SQL - 1 CERERI SELECT PE O TABELA 1 STUD MATR NUME AN GRUPA DATAN LOC TUTOR PUNCTAJ CODS ---- ------- -- ------ --------- ---------- ----- ------- ---- 1456 GEORGE 4 1141A 12-MAR-82 BUCURESTI 2890 11 1325

More information

Textul si imaginile din acest document sunt licentiate. Codul sursa din acest document este licentiat. Attribution-NonCommercial-NoDerivs CC BY-NC-ND

Textul si imaginile din acest document sunt licentiate. Codul sursa din acest document este licentiat. Attribution-NonCommercial-NoDerivs CC BY-NC-ND Textul si imaginile din acest document sunt licentiate Attribution-NonCommercial-NoDerivs CC BY-NC-ND Codul sursa din acest document este licentiat Public-Domain Esti liber sa distribui acest document

More information

Modalitǎţi de clasificare a datelor cantitative

Modalitǎţi de clasificare a datelor cantitative Modalitǎţi de clasificare a datelor cantitative Modul de stabilire a claselor determinarea pragurilor minime şi maxime ale fiecǎrei clase - determinǎ modul în care sunt atribuite valorile fiecǎrei clase

More information

SGBD Access 2010: Query

SGBD Access 2010: Query SGBD Access 2010: Query Interogarea (Query) este un obiect ce permite vizualizarea informaţiilor obţinute prin selectarea şi prelucrarea datelor din unul sau mai multe tabele (sau interogări) Rezultatul

More information

Figura x.1 Ecranul de pornire al mediului de dezvoltare

Figura x.1 Ecranul de pornire al mediului de dezvoltare x. Mediul de dezvoltare MICROSOFT VISUAL C++ În cadrul acestui capitol vom prezenta Microsoft Visual C++, din cadrul suitei Microsoft Visual Studio 2012, care este un mediu de programare care suportă dezvoltarea

More information

Modulul 5 Baze de date

Modulul 5 Baze de date Scopul modulului Modulul 5, Baze de date, solicită din partea cititorului înţelegerea noţiunilor fundamentale despre bazele de date şi demonstrarea abilităţii de a folosi o bază de date pe un computer

More information

Update firmware aparat foto

Update firmware aparat foto Update firmware aparat foto Mulţumim că aţi ales un produs Nikon. Acest ghid descrie cum să efectuaţi acest update de firmware. Dacă nu aveţi încredere că puteţi realiza acest update cu succes, acesta

More information

Ghid identificare versiune AWP, instalare AWP şi verificare importare certificat în Store-ul de Windows

Ghid identificare versiune AWP, instalare AWP şi verificare importare certificat în Store-ul de Windows Ghid identificare versiune AWP, instalare AWP 4.5.4 şi verificare importare certificat în Store-ul de Windows Data: 28.11.14 Versiune: V1.1 Nume fişiser: Ghid identificare versiune AWP, instalare AWP 4-5-4

More information

UNIVERSITATEA ŞTEFAN CEL MARE SUCEAVA

UNIVERSITATEA ŞTEFAN CEL MARE SUCEAVA UNIVERSITATEA ŞTEFAN CEL MARE SUCEAVA Facultatea de Ştiinţe Economice şi Administraţie Publică Nicolae Morariu BAZE DE DATE Îndrumar de laborator 2005 1 Referenţi ştiinţifici: Prof.univ.dr.ing. Alexandru

More information

1. Creaţi un nou proiect de tip Windows Forms Application, cu numele MdiExample.

1. Creaţi un nou proiect de tip Windows Forms Application, cu numele MdiExample. Aplicaţia MdiExample Aplicaţia implementează: Deschiderea şi închiderea ferestrelor child. Minimizarea şi maximizarea ferestrelor. Aranjarea ferestrelor. Tratarea mesajului de atenţionare la ieşirea din

More information

Proceduri de analizã a datelor

Proceduri de analizã a datelor Proceduri de analizã a datelor Liste Prin listã se întelege o serie de linii succesive într-o foaie de calcul, fiecare coloanã din listã continând date cu aceeasi semnificatie logicã. De exemplu, o listã

More information

MICROSOFT OFFICE ACCESS

MICROSOFT OFFICE ACCESS MICROSOFT OFFICE ACCESS NoŃiuni introductive despre baze de date Definirea termenilor O bază de date reprezintă o colecńie de date înrudite, care se referă la un anumit subiect sau obiectiv, împreuna cu

More information

Curs PowerPoint Lectia 3 Lectia 3 Formatare text si imagini

Curs PowerPoint Lectia 3 Lectia 3 Formatare text si imagini Lectia 3 Formatare text si imagini 3.1 Formatarea si introducerea textului Adaugarea textului intr-un diapozitiv Textul este introdus prin actionarea tastaturii: in momentul in care se ajunge la capatul

More information

Modulul 3 Procesare de text

Modulul 3 Procesare de text Modulul 3 Procesare de text Acest capitol asigură cunoştinţele necesare în lucrul cu o aplicaţie de editare text. Modulul asigură informaţiile necesare în conformitate cu programa analitica pentru Modului

More information

Mai bine. Pentru c putem.

Mai bine. Pentru c putem. 1 CUPRINS: 1. SUMAR APLICAŢIE...... 3 1.1 Introducere... 3 1.2 Tipul de aplicaţie... 3 2. SPECIFICAŢII FUNCŢIONALE... 3 3. INSTALARE... 3 3.1 Introducere... 3 3.2 Ce trebuie să verificaţi înainte de a

More information

Excel Advanced. Curriculum. Școala Informală de IT. Educație Informală S.A.

Excel Advanced. Curriculum. Școala Informală de IT. Educație Informală S.A. Excel Advanced Curriculum Școala Informală de IT Tel: +4.0744.679.530 Web: www.scoalainformala.ro / www.informalschool.com E-mail: info@scoalainformala.ro Cuprins 1. Funcții Excel pentru avansați 2. Alte

More information

INFORMAȚII DESPRE PRODUS. FLEXIMARK Stainless steel FCC. Informații Included in FLEXIMARK sample bag (article no. M )

INFORMAȚII DESPRE PRODUS. FLEXIMARK Stainless steel FCC. Informații Included in FLEXIMARK sample bag (article no. M ) FLEXIMARK FCC din oțel inoxidabil este un sistem de marcare personalizată în relief pentru cabluri și componente, pentru medii dure, fiind rezistent la acizi și la coroziune. Informații Included in FLEXIMARK

More information

Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice Olimpiada de Tehnologia Informaţiei etapa judeţeană 2 aprilie 2016

Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice Olimpiada de Tehnologia Informaţiei etapa judeţeană 2 aprilie 2016 Subiect - Proba proiect 100 puncte GOOD FOOD Notă: Toate resursele le găsiţi în folder-ul Resurse aflat pe desktop. Creați un folder cu denumirea X, în care X este ID-ul de concurs și salvați în folder-ul

More information

X-Fit S Manual de utilizare

X-Fit S Manual de utilizare X-Fit S Manual de utilizare Compatibilitate Acest produs este compatibil doar cu dispozitivele ce au următoarele specificații: ios: Versiune 7.0 sau mai nouă, Bluetooth 4.0 Android: Versiune 4.3 sau mai

More information

Capitolul IF.02. Structurarea bazelor de date

Capitolul IF.02. Structurarea bazelor de date Capitolul Cuvinte-cheie: Normalizare, prima formă normală, a doua formă normală, a treia formă normală, cheie candidată, relatie 1 la 1, relație 1 la n, relație m la n IA.02.1. Scurt istoric În anii '60,

More information

Ghid pentru configurarea şi utilizarea aplicaţiei clicksign Demo

Ghid pentru configurarea şi utilizarea aplicaţiei clicksign Demo Ghid pentru configurarea şi utilizarea aplicaţiei clicksign Demo 2.6.9.223 Cuprins 1 Cadru general...2 2 Obţinerea unui certificat digital...3 3 Configurarea aplicaţiei clicksign...5 4 Utilizarea aplicaţiei

More information

Ce este o BAZA DE DATE?

Ce este o BAZA DE DATE? Ce este o BAZA DE DATE? In sens larg un sistem proiectat pentru a oferi un mecanism organizat, capabil sa stocheze, sa actualizeze si sa regaseasca informatia Exemplu: o biblioteca Noţiunea de bază de

More information

Structura și Organizarea Calculatoarelor. Titular: BĂRBULESCU Lucian-Florentin

Structura și Organizarea Calculatoarelor. Titular: BĂRBULESCU Lucian-Florentin Structura și Organizarea Calculatoarelor Titular: BĂRBULESCU Lucian-Florentin Chapter 3 ADUNAREA ȘI SCĂDEREA NUMERELOR BINARE CU SEMN CONȚINUT Adunarea FXP în cod direct Sumator FXP în cod direct Scăderea

More information

Baze de date în Visual Fox Pro. Stabilirea relațiilor dintre tabele în cadrul bazei de date. Filtrarea, sortarea, indexarea, căutarea înregistrărilor.

Baze de date în Visual Fox Pro. Stabilirea relațiilor dintre tabele în cadrul bazei de date. Filtrarea, sortarea, indexarea, căutarea înregistrărilor. Baze de date în Visual Fox Pro Stabilirea relațiilor dintre tabele în cadrul bazei de date. Filtrarea, sortarea, indexarea, căutarea înregistrărilor. Universitatea de Stat Alecu Russo, Bălți 2013 Obiective:

More information

Subiecte Clasa a VI-a

Subiecte Clasa a VI-a (40 de intrebari) Puteti folosi spatiile goale ca ciorna. Nu este de ajuns sa alegeti raspunsul corect pe brosura de subiecte, ele trebuie completate pe foaia de raspuns in dreptul numarului intrebarii

More information

TEHNOLOGII INFORMAŢIONALE PENTRU AFACERI

TEHNOLOGII INFORMAŢIONALE PENTRU AFACERI TEHNOLOGII INFORMAŢIONALE PENTRU AFACERI Laboratorul 5 Procesorul de texte Microsoft Word 2007, partea I După cum am fost deja obişnuiţi, Microsoft oferă o serie de îmbunătăţiri noilor versiuni ale aplicaţiilor

More information

INTEROGĂRI ÎN SQL SERVER

INTEROGĂRI ÎN SQL SERVER INTEROGĂRI ÎN SQL SERVER Principala operaţie efectuată într-o bază de date este operaţia de extragere a datelor, care se realizează cu ajutorul unei clauze SELECT. SELECT Clauza SELECT are o sintaxă foarte

More information

Reţele Neuronale Artificiale în MATLAB

Reţele Neuronale Artificiale în MATLAB Reţele Neuronale Artificiale în MATLAB Programul MATLAB dispune de o colecţie de funcţii şi interfeţe grafice, destinate lucrului cu Reţele Neuronale Artificiale, grupate sub numele de Neural Network Toolbox.

More information

Documentaţie Tehnică

Documentaţie Tehnică Documentaţie Tehnică Verificare TVA API Ultima actualizare: 27 Aprilie 2018 www.verificaretva.ro 021-310.67.91 / 92 info@verificaretva.ro Cuprins 1. Cum funcţionează?... 3 2. Fluxul de date... 3 3. Metoda

More information

Arbori. Figura 1. struct ANOD { int val; ANOD* st; ANOD* dr; }; #include <stdio.h> #include <conio.h> struct ANOD { int val; ANOD* st; ANOD* dr; }

Arbori. Figura 1. struct ANOD { int val; ANOD* st; ANOD* dr; }; #include <stdio.h> #include <conio.h> struct ANOD { int val; ANOD* st; ANOD* dr; } Arbori Arborii, ca şi listele, sunt structuri dinamice. Elementele structurale ale unui arbore sunt noduri şi arce orientate care unesc nodurile. Deci, în fond, un arbore este un graf orientat degenerat.

More information

Reflexia şi refracţia luminii. Aplicaţii. Valerica Baban

Reflexia şi refracţia luminii. Aplicaţii. Valerica Baban Reflexia şi refracţia luminii. Aplicaţii. Sumar 1. Indicele de refracţie al unui mediu 2. Reflexia şi refracţia luminii. Legi. 3. Reflexia totală 4. Oglinda plană 5. Reflexia şi refracţia luminii în natură

More information

Colegiul Național Calistrat Hogaș Piatra-Neamț LIMBAJUL SQL

Colegiul Național Calistrat Hogaș Piatra-Neamț LIMBAJUL SQL LIMBAJUL SQL Prezentare generală SQL (Structured Query Language) este în prezent, unul din cele mai puternice limbaje structurate pentru interogarea bazelor de date relaţionale. Este un limbaj neprocedural

More information

Ce pot face pe hi5? Organizare si facilitati. Pagina de Home

Ce pot face pe hi5? Organizare si facilitati. Pagina de Home Ce este Hi5!? hi5 este un website social care, în decursul anului 2007, a fost unul din cele 25 cele mai vizitate site-uri de pe Internet. Compania a fost fondată în 2003 iar pana in anul 2007 a ajuns

More information

MODULUL 5.1. BAZELE UTILIZĂRII APLICAŢIILOR PENTRU PREZENTĂRI ELECTRONICE; APLICAŢIA IMPRESS DIN OPENOFFICE

MODULUL 5.1. BAZELE UTILIZĂRII APLICAŢIILOR PENTRU PREZENTĂRI ELECTRONICE; APLICAŢIA IMPRESS DIN OPENOFFICE MODULUL 5.1. BAZELE UTILIZĂRII APLICAŢIILOR PENTRU PREZENTĂRI ELECTRONICE; APLICAŢIA IMPRESS DIN OPENOFFICE 1 CUPRINS 5. BAZELE UTILIZĂRII APLICAŢIILOR PENTRU PREZENTĂRI ELECTRONICE; APLICAŢIA IMPRESS

More information

Noţiuni introductive privind pachetul software OrCAD

Noţiuni introductive privind pachetul software OrCAD TEHNICI CAD PENTRU MODULE ELECTRONICE LUCRAREA DE LABORATOR nr. 2 Noţiuni introductive privind pachetul software OrCAD I. Scopul lucrării: Scopul lucrării de laborator nr. 1 este de a realiza o introducere

More information

Laboratorul 3 Lucrul cu baze de date relaționate în Visual C#.NET

Laboratorul 3 Lucrul cu baze de date relaționate în Visual C#.NET Laboratorul 3 Lucrul cu baze de date relaționate în Visual C#.NET Ce ne propunem astăzi? În acest laborator ne propunem să implementăm în Visual C#.NET o aplicație destinată unui cabinet medical de radiologie,

More information

CAPITOLUL VI - Microsoft Word

CAPITOLUL VI - Microsoft Word CAPITOLUL VI - Microsoft Word 6.1. Descrierea programului Aplicaţia se lansează cu Start Programs Microsoft Word sau dublu click pe pictograma de pe desktop, dacă există. După deschiderea aplicaţiei de

More information

Managementul referinţelor cu

Managementul referinţelor cu TUTORIALE DE CULTURA INFORMAŢIEI Citarea surselor de informare cu instrumente software Managementul referinţelor cu Bibliotecar Lenuţa Ursachi PE SCURT Este gratuit Poţi adăuga fişiere PDF Poţi organiza,

More information

Actualizarea firmware-ului pentru aparatul foto digital SLR

Actualizarea firmware-ului pentru aparatul foto digital SLR Actualizarea firmware-ului pentru aparatul foto digital SLR Vă mulţumim că aţi ales un produs Nikon. Acest ghid descrie cum să realizaţi actualizarea firmwareului. Dacă nu sunteţi sigur că puteţi realiza

More information

Semnare digitală configurări și proceduri de lucru Manual de utilizare

Semnare digitală configurări și proceduri de lucru Manual de utilizare Semnare digitală configurări și proceduri de lucru Manual de utilizare Servicii informatice privind activităţi ale comunităţii portuare Acest document şi informaţiile conţinute în el sunt în proprietatea

More information

Editorul Power Point

Editorul Power Point Geoinformatică_Laborator 03 Editorul Power Point Power Point este un editor grafic performant care te va ajuta să-ţi creezi prezentări de proiecte. Elementul de bază a aplicaţiei Power Point este slide-ul

More information

Semnale şi sisteme. Facultatea de Electronică şi Telecomunicaţii Departamentul de Comunicaţii (TC)

Semnale şi sisteme. Facultatea de Electronică şi Telecomunicaţii Departamentul de Comunicaţii (TC) Semnale şi sisteme Facultatea de Electronică şi Telecomunicaţii Departamentul de Comunicaţii (TC) http://shannon.etc.upt.ro/teaching/ssist/ 1 OBIECTIVELE CURSULUI Disciplina îşi propune să familiarizeze

More information

Modulul 3 Procesare de text

Modulul 3 Procesare de text Obiectivele Modulului Modul 3 Procesare de text Cititorul trebuie să-şi demonstreze cunoştinţele şi competenţa în utilizarea unei aplicaţii de procesare de text pe un computer personal. Cititorul trebuie

More information

Aspecte controversate în Procedura Insolvenţei şi posibile soluţii

Aspecte controversate în Procedura Insolvenţei şi posibile soluţii www.pwc.com/ro Aspecte controversate în Procedura Insolvenţei şi posibile soluţii 1 Perioada de observaţie - Vânzarea de stocuri aduse în garanţie, în cursul normal al activității - Tratamentul leasingului

More information

PROIECT. La Baze de date. Evidența activității pentru o firmă IT. Îndrumător: ș. l. dr. ing. Mirela Danubianu. Efectuat de: Grigoriev Sergiu gr.

PROIECT. La Baze de date. Evidența activității pentru o firmă IT. Îndrumător: ș. l. dr. ing. Mirela Danubianu. Efectuat de: Grigoriev Sergiu gr. PROIECT La Baze de date Evidența activității pentru o firmă IT Îndrumător: ș. l. dr. ing. Mirela Danubianu Efectuat de: Grigoriev Sergiu gr. 1131B Suceava 2011 Cuprins 1. DESCRIERE 3 2. MODELAREA CONCEPTUALĂ

More information

Funcţii grup şi clauzele GROUP BY, HAVING. Operatorii ROLLUP şi CUBE.

Funcţii grup şi clauzele GROUP BY, HAVING. Operatorii ROLLUP şi CUBE. Baze de date-anul 2 Laborator 4 SQL Funcţii grup şi clauzele GROUP BY, HAVING. Operatorii ROLLUP şi CUBE. I. [Funcţii grup şi clauza GROUP BY] Clauza GROUP BY este utilizată pentru a diviza liniile unui

More information

REVISTA NAŢIONALĂ DE INFORMATICĂ APLICATĂ INFO-PRACTIC

REVISTA NAŢIONALĂ DE INFORMATICĂ APLICATĂ INFO-PRACTIC REVISTA NAŢIONALĂ DE INFORMATICĂ APLICATĂ INFO-PRACTIC Anul II Nr. 7 aprilie 2013 ISSN 2285 6560 Referent ştiinţific Lector univ. dr. Claudiu Ionuţ Popîrlan Facultatea de Ştiinţe Exacte Universitatea din

More information

D în această ordine a.î. AB 4 cm, AC 10 cm, BD 15cm

D în această ordine a.î. AB 4 cm, AC 10 cm, BD 15cm Preparatory Problems 1Se dau punctele coliniare A, B, C, D în această ordine aî AB 4 cm, AC cm, BD 15cm a) calculați lungimile segmentelor BC, CD, AD b) determinați distanța dintre mijloacele segmentelor

More information

REVISTA NAŢIONALĂ DE INFORMATICĂ APLICATĂ INFO-PRACTIC

REVISTA NAŢIONALĂ DE INFORMATICĂ APLICATĂ INFO-PRACTIC REVISTA NAŢIONALĂ DE INFORMATICĂ APLICATĂ INFO-PRACTIC Anul III Nr. 21 iunie 2014 ISSN 2285 6560 Referent ştiinţific Lector univ. dr. Claudiu Ionuţ Popîrlan Facultatea de Ştiinţe Exacte Universitatea din

More information

MODULUL 4.1 BAZELE UTILIZĂRII APLICAŢIILOR DE CALCUL TABELAR; APLICAŢIA CALC DIN OPENOFFICE.

MODULUL 4.1 BAZELE UTILIZĂRII APLICAŢIILOR DE CALCUL TABELAR; APLICAŢIA CALC DIN OPENOFFICE. MODULUL 4.1 BAZELE UTILIZĂRII APLICAŢIILOR DE CALCUL TABELAR; APLICAŢIA CALC DIN OPENOFFICE. 1 CUPRINS 4. CALCUL TABELAR CU OPENOFFICE.ORG CALC.----------------------------------------------- 3 4.1. Operaţii

More information

Subinterogari SELECT salariul FROM angajaţi WHERE nume= Ionescu SELECT nume, prenume FROM angajaţi WHERE salariul>s

Subinterogari SELECT salariul FROM angajaţi WHERE nume= Ionescu SELECT nume, prenume FROM angajaţi WHERE salariul>s Subinterogari Sunteţi patronul unei firme. În ultima perioadă unul dintre salariaţii firmei, pe nume Ionescu, s-a remarcat în mod deosebit prin activitatea sa. Aţi decis de aceea să îi măriţi salariul

More information

R O M Â N I A CURTEA CONSTITUŢIONALĂ

R O M Â N I A CURTEA CONSTITUŢIONALĂ R O M Â N I A CURTEA CONSTITUŢIONALĂ Palatul Parlamentului Calea 13 Septembrie nr. 2, Intrarea B1, Sectorul 5, 050725 Bucureşti, România Telefon: (+40-21) 312 34 84; 335 62 09 Fax: (+40-21) 312 43 59;

More information

Laborator 1. Programare declarativă. Programare logică. Prolog. SWI-Prolog

Laborator 1. Programare declarativă. Programare logică. Prolog. SWI-Prolog Laborator 1 Programare declarativă O paradigmă de programare în care controlul fluxului de execuție este lăsat la latitudinea implementării limbajului, spre deosebire de programarea imperativă în care

More information

Noţiuni de bază Microsoft Excel 2010 Tema 1

Noţiuni de bază Microsoft Excel 2010 Tema 1 Tema 1 NOŢIUNI DE BAZĂ ÎN MICROSOFT EXCEL 2010 Unități de învățare: Interfața programului Microsoft Excel Concepte de bază ale calculului tabelar Lucru cu fișiere în Excel Sistemul de asistență Microsoft

More information

Mecanismul de decontare a cererilor de plata

Mecanismul de decontare a cererilor de plata Mecanismul de decontare a cererilor de plata Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice (POS CCE) Ministerul Fondurilor Europene - Iunie - iulie

More information

Propuneri pentru teme de licență

Propuneri pentru teme de licență Propuneri pentru teme de licență Departament Automatizări Eaton România Instalație de pompare cu rotire în funcție de timpul de funcționare Tablou electric cu 1 pompă pilot + 3 pompe mari, cu rotirea lor

More information

HTML Reference Prof. Marius Măciucă

HTML Reference Prof. Marius Măciucă Prof Marius Măciucă Lecţia 1 Ce este HTML? HTML REFERENCE HTML Hypertext Markup Language (limbaj de marcare hypertext) stă la baza realizării paginilor WEB În prezent există o largă paletă de utilitare

More information

Baze de date distribuite și mobile

Baze de date distribuite și mobile Universitatea Constantin Brâncuşi din Târgu-Jiu Facultatea de Inginerie Departamentul de Automatică, Energie şi Mediu Baze de date distribuite și mobile Lect.dr. Adrian Runceanu Curs 3 Model fizic şi model

More information

După efectuarea operaţiilor dorite, calculatorul trebuie închis. Pentru oprirea corectă a sistemului de operare va trebui să folosim butonul

După efectuarea operaţiilor dorite, calculatorul trebuie închis. Pentru oprirea corectă a sistemului de operare va trebui să folosim butonul Pagina 1 1. SISTEMUL DE OPERARE WINDOWS 1.1. Pornirea calculatorului Orice calculator are pe cutie cel puţin un buton (de pornire) şi, eventual, unul de restartare în caz de blocare a calculatorului. Pentru

More information

Auditul financiar la IMM-uri: de la limitare la oportunitate

Auditul financiar la IMM-uri: de la limitare la oportunitate Auditul financiar la IMM-uri: de la limitare la oportunitate 3 noiembrie 2017 Clemente Kiss KPMG in Romania Agenda Ce este un audit la un IMM? Comparatie: audit/revizuire/compilare Diferente: audit/revizuire/compilare

More information

FORȚA Femei Ocupate, Resursă pentru o Țară Activă POSDRU/144/6.3/S/ Suport de curs OPERATOR INTRODUCERE, VALIDARE SI PRELUCRARE DATE MODULUL 5

FORȚA Femei Ocupate, Resursă pentru o Țară Activă POSDRU/144/6.3/S/ Suport de curs OPERATOR INTRODUCERE, VALIDARE SI PRELUCRARE DATE MODULUL 5 FORȚA Femei Ocupate, Resursă pentru o Țară Activă POSDRU/144/6.3/S/128914 Suport de curs OPERATOR INTRODUCERE, VALIDARE SI PRELUCRARE DATE MODULUL 5 CALCUL TABELAR FUNDATIA PENTRU FORMARE PROFESIONALA

More information

Lucrarea de laborator nr. 4

Lucrarea de laborator nr. 4 Metode merice - Lucrarea de laborator 4 Lucrarea de laborator nr. 4 I. Scopul lucrării Elemente de programare în MAPLE II. III. Conţinutul lucrării 1. Atribuirea. Decizia. Structuri repetitive. 2. Proceduri

More information

LP 02 OPENOFFICE. 1. Prezentare generală

LP 02 OPENOFFICE. 1. Prezentare generală LP 02 OPENOFFICE 1. Prezentare generală OpenOffice reprezintă o suită de aplicaţii de birou disponibile liber şi gratuit, care pot fi utilizate de oricine în limita respectării termenilor de licenţă. Din

More information

5.1 Definirea datelor în SQL

5.1 Definirea datelor în SQL SQL Acronim pentru Structured Query Language Dezvoltat pentru sistemul de gestiune a bazelor de date System R, creat de IBM Research Laboratory, San Jose, California, la sfârşitul anilor 70. SQL a fost

More information

Laboratorul 5 Lucrul cu baze de date în Visual Basic.NET

Laboratorul 5 Lucrul cu baze de date în Visual Basic.NET Laboratorul 5 Lucrul cu baze de date în Visual Basic.NET Ce ne propunem astăzi? În laboratorul de astăzi ne propunem să realizăm o aplicaţie de gestiune a datelor studenţilor, date care sunt stocate într-o

More information

ISBN-13:

ISBN-13: Regresii liniare 2.Liniarizarea expresiilor neliniare (Steven C. Chapra, Applied Numerical Methods with MATLAB for Engineers and Scientists, 3rd ed, ISBN-13:978-0-07-340110-2 ) Există cazuri în care aproximarea

More information

Figura 6.10 Bara de instrumente a ferestrei Print Preview şi butonul Magnifier

Figura 6.10 Bara de instrumente a ferestrei Print Preview şi butonul Magnifier Curs nr. 8 1. Vizualizarea documentului După redactare sau în timpul redactării, dacă doriţi să cum ar apărea documentul tipărit, apăsaţi butonul Print Preview de pe bara de instrumente sau din meniul

More information

CERERI SELECT PE MAI MULTE TABELE

CERERI SELECT PE MAI MULTE TABELE SQL - 2 CERERI SELECT PE MAI MULTE TABELE 1 STUD MATR NUME AN GRUPA DATAN LOC TUTOR PUNCTAJ CODS ---- ------- -- ------ --------- ---------- ----- ------- ---- 1456 GEORGE 4 1141A 12-MAR-82 BUCURESTI 2890

More information

Olimpiad«Estonia, 2003

Olimpiad«Estonia, 2003 Problema s«pt«m nii 128 a) Dintr-o tabl«p«trat«(2n + 1) (2n + 1) se ndep«rteaz«p«tr«telul din centru. Pentru ce valori ale lui n se poate pava suprafata r«mas«cu dale L precum cele din figura de mai jos?

More information

Proiectarea bazelor de date. PL/SQL Înregistrări și Colecții # 13. Adrian Runceanu

Proiectarea bazelor de date. PL/SQL Înregistrări și Colecții # 13. Adrian Runceanu Proiectarea bazelor de date # 13 PL/SQL Înregistrări și Colecții 2016 Adrian Runceanu www.runceanu.ro/adrian Curs 13 Înregistrări și Colecții Proiectarea bazelor de date 2 Înregistrări și Colecții în PL/SQL

More information

HUMAN CAPITAL MANAGEMENT Personal Management. Manual de utilizare

HUMAN CAPITAL MANAGEMENT Personal Management. Manual de utilizare HUMAN CAPITAL MANAGEMENT Personal Management Manual de utilizare Pagina 1 din 35 CUPRINS 1 Conectare utilizator... 3 2 Modulul Personal... 6 3 Adaugare Salariat... 8 3.1 Personal Data... 8 3.2 Employment

More information

Mesaje subliminale. Manual de utilizare

Mesaje subliminale. Manual de utilizare Mesaje subliminale Manual de utilizare Versiunea August 2017 1 Cuprins 1. Scopul şi descrierea programului... 3 2. Instalare... 4 3. Sumarul funcţiunilor și descrierea generală a interfeței... 5 4. Crearea

More information

GHID DE TERMENI MEDIA

GHID DE TERMENI MEDIA GHID DE TERMENI MEDIA Definitii si explicatii 1. Target Group si Universe Target Group - grupul demografic care a fost identificat ca fiind grupul cheie de consumatori ai unui brand. Toate activitatile

More information

Presto! PageManager pentru scanere Kodak

Presto! PageManager pentru scanere Kodak Presto! PageManager pentru scanere Kodak Ghidul utilizatorului A-61830_ro 1 Prezentare generală Cuprins Instalare...1-1 Caracteristici...1-2 Documentaţie auxiliară...1-3 Kodak Alaris Inc. şi NewSoft au

More information

[{CYCLE NOCYCLE}] [{CACHE

[{CYCLE NOCYCLE}] [{CACHE Laborator 10 1. Secvenţe Secvenţa este un obiect al bazei de date ce permite generarea de întregi unici pentru a fi folosiţi ca valori pentru cheia primară sau coloane numerice unice. Secvenţele sunt independente

More information

The First TST for the JBMO Satu Mare, April 6, 2018

The First TST for the JBMO Satu Mare, April 6, 2018 The First TST for the JBMO Satu Mare, April 6, 08 Problem. Prove that the equation x +y +z = x+y +z + has no rational solutions. Solution. The equation can be written equivalently (x ) + (y ) + (z ) =

More information

Vizualizarea documentelor xml

Vizualizarea documentelor xml Vizualizarea documentelor xml Fără un fişier de stil asociat: browserul vizualizează conținutul documentului xml, cu posibilitatea de a vedea/ascunde descendenții unui nod din structura arborescentă Exemplu:

More information

Aplicație de generare a UFI. Ghidul utilizatorului

Aplicație de generare a UFI. Ghidul utilizatorului Aplicație de generare a UFI Ghidul utilizatorului Versiunea 1.1 6.10.2016 Cuprins 1 Introducere... 3 2 Generarea UFI-urilor... 4 2.1 Lansarea aplicației și selectarea limbii... 4 2.2 Generarea unui singur

More information

Ioan Bandu EXCEL Suport online de curs şi laborator pentru anul 1. anul universitar Pagina 1 din 294

Ioan Bandu EXCEL Suport online de curs şi laborator pentru anul 1. anul universitar Pagina 1 din 294 Ioan Bandu Camelia Margea Romeo Margea EXCEL 2007 Suport online de curs şi laborator pentru anul 1 anul universitar 2012-2013 Pagina 1 din 294 CUPRINS CAPITOLUL 1 GESTIONAREA FOILOR DE CALCUL TABELAR.

More information

Editarea și formatarea foilor de calcul Tema 2

Editarea și formatarea foilor de calcul Tema 2 Editarea și formatarea foilor de calcul Tema 2 Tema 2 EDITAREA ȘI FORMATAREA FOILOR DE CALCUL Unități de învățare: Lucru cu foile de calcul și cu elementele acestora Serii de date Formatarea foilor de

More information