«Fiscalitatea tranzactiilor transfrontaliere impozitarea veniturilor realizate de nerezidenti»

Size: px
Start display at page:

Download "«Fiscalitatea tranzactiilor transfrontaliere impozitarea veniturilor realizate de nerezidenti»"

Transcription

1 Portal Codul fiscal va prezinta desfasurarea sesiunii de consultanta personalizata in cadrul seminarului online «Fiscalitatea tranzactiilor transfrontaliere impozitarea veniturilor realizate de nerezidenti» 14 aprilie 2016, ora Tematica seminarului: Fiscalitatea tranzactiilor transfrontaliere impozitarea veniturilor realizate de nerezidenti noul regim de impozitare a serviciilor prestate in afara teritoriului Romaniei inregistrarea contractelor incheiate cu nerezidenti scutiri de impozit pe veniturile nerezidentilor serviciu sau redeventa diferenta generatoare de impozit conditiile care permit aplicarea conventiilor pentru evitarea dublei impuneri Lector: Justinian Cucu Specialist in procedura fiscala, fost director de program in Ministerul Finantelor cu 20 de ani de experienta in domeniul fiscal, care urmareste mecanismele procedurale parcurse de organele de control, redactarea corecta a clauzelor contractuale si explica procedurile de contestare a masurilor dispuse de inspectia fiscala.

2 Rentrop&Straton: Buna ziua! Bine ati venit la seminarul "Fiscalitatea tranzactiilor transfrontaliere - Impozitarea veniturilor realizate de nerezidenti". In cuprinsul seminarului vor face obiectul analizei si teme precum: noul regim de impozitare a serviciilor prestate in afara teritoriului Romaniei inregistrarea contractelor încheiate cu nerezidenti scutiri de impozit pe veniturile nerezidentilor serviciu sau redeventa diferenta generatoare de impozit conditiile care permit aplicarea conventiilor pentru evitarea dublei impuneri In prima etapa veti urmari o prezentare video sustinuta de Dl. Justinian Cucu - Specialist in procedura fiscala, fost director de program in Ministerul Finantelor cu 20 de ani de experienta in domeniul fiscal, care urmareste mecanismele procedurale parcurse de organele de control, redactarea corecta a clauzelor contractuale si explica procedurile de contestare a masurilor dispuse de inspectia fiscala. In a doua etapa a seminarului veti putea adresa intrebari consultantului nostru pe tema specifica seminarului. Pentru a respecta durata de doua ore a seminarului, fiecare participant poate adresa o singura intrebare. In limita timpului disponibil, consultantii vor raspunde si la intrebari suplimentare. Intrebarile dumneavoastra vor fi preluate si vor primi raspuns in ordinea adresarii.de asemenea, acestea vor fi afisate pe ecran in momentul in care vor fi preluate spre rezolvare. Va multumim pentru participare! Intrebare participant Loredana Stanescu: O societate din Romania doreste sa incheie un contract de prestari servicii cu o persoana fizica din Serbia, serviciile constand in consultanta privind promovarea produselor societatii in acest stat si identificarea potentialilor clienti. Care este tratamentul fiscal aplicabil in aceasta situatie? In conformitate cu prevederile noului Cod fiscal, venitul din consultanta realizat de catre nerezident este impozabil in Romania potrivit art. 223 alin. (1) lit. i), cota de impozit fiind de 16% conform art. 224 alin. (4) lit. d). In acelasi timp, prin prezentarea certificatului de rezidenta fiscala se vor aplica prevederile art. 15 din Conventia dintre Romania si Serbia ratificata prin Legea nr. 122/1997, in sensul ca venitul platit

3 persoanei fizice independente nerezidente nu va face obiectul impunerii in Romania daca nu a fost obtinut prin intermediul unui sediu permanent al acesteia aflat pe teritoriul Romaniei. O atentie deosebita trebuie acordata naturii concrete a serviciului de consultanta astfel incat sa nu se plaseze in sfera redeventelor, astfel cum sunt enumerate la art. 12 alin. 3 din Conventie. In conditiile in care veniturile pot fi incluse in aceasta categorie, societatea platitoare de venit va avea obligatia de a retine la sursa impozitul determinat pe baza cotei de 10% pentru care persoana fizica nerezidenta va beneficia de o deducere din impozitul datorat in statul sau de rezidenta. In ceea ce priveste obligatiile societatii romane, va fi analizata existenta obligatiei de plata a impozitului potrivit celor de mai sus, alaturi de aceasta urmand a fi indeplinita obligatia declarativa privind impozitul prin depunerea formularului 100 si obligatia informativa privind venitul platit nerezidentului, prevazuta de art. 231 alin. (1) din Codul fiscal care se depune pana in ultima zi a lunii februarie pentru anul anterior, indiferent de regimul de impozitare a venitului (supus impozitului potrivit Codului fiscal sau exceptat potrivit Conventiei). In conditiile in care activitatea persoanei fizice nerezidente nu se realizeaza pe teritoriul Romaniei, societatea nu va avea obligatia de inregistrare a contractului la organul fiscal potrivit art. 8 alin. (8) din Codul fiscal. Intrebare participant Mihaela Maican: O societate din Romania presteaza servicii unei societati din Franta. Serviciile prestate reprezinta gasirea in Romania de noi piete de desfacere pentru vanzarea produselor/serviciilor oferite de societatea din Franta. Conform contractului de prestari de servicii incheiat, societatea din Romania emite lunar o factura catre societatea din Franta reprezentand 30 % din valoarea serviciilor prestate de societatea din Franta in Romania sau, daca nu se presteaza servicii intr-o luna valoarea serviciilor, va fi de 500 euro. Intrebare: Societatea din Romania trebuie sa solicite societatii din Franta certificat de rezidenta fiscala? In cazul in care societatea din Franta prezinta un certificat de rezidenta fiscala, societatea din Romania este obligata sa retina impozitul pentru nerezidenti, in conformitate cu prevederile evitarii dublei impuneri din Romania si Franta? Societatea nerezidenta nu realizeaza venituri din Romania (ci plateste unei societati din Romania) astfel incat nu este necesarea prezentarea unui certificat de rezidenta fiscala.

4 Intrebare participant Mihaela Maican: Urmatoarele achizitii de servicii de la furnizori externi intra sub incidenta impozitului pe veniturile nerezidentilor? - cumparare domeniu website - servicii hosting - servicii descarcare poze - servicii publicitate on-line GoogleAdwords In conformitate cu prevederile noului Cod fiscal care restrange impozitarea veniturilor realizate de nerezidenti din servicii prestate in afara teritoriului Romaniei, doar la serviciile de consultanta si management consideram ca serviciile enumerate nu fac obiectul impunerii in Romania, cu exceptia celor referitoare la descarcarea de imagini. In acest caz, trebuie analizata distinctia dintre simpla descarcare a imaginii si eventualitatea transferarii dreptului de utilizare a acesteia, situatie in care suntem in prezenta unei redevente care face obiectul impunerii in Romania chiar si in situatia prezentarii certificatului de rezidenta fiscala. Mihaela Maican: Multumesc! Intrebare participant Zaha Andrea: Buna ziua! O societate comerciala din Romania are incheiat un contract de inchiriere pentru utilaje agricole cu o societate comerciala din Ungaria. Utilajele sunt utilizate de societatea din Romania, in Romania. Societatea din Romania are sau nu obligatia de a retine impozit, in conditiile in care societatea din Ungaria prezinta certificat de rezidenta fiscala? Avand in vedere definitia termenului de redeventa atat in cuprinsul art. 7 pct. 36 alin. (1) lit.d) din Codul fiscal, cat si din Conventia pentru evitarea dublei impuneri dintre Romania si Ungaria (art. 13 din Legea 91/1994) care include in sfera redeventelor si sumele platite pentru folosirea ori dreptul de folosinta a oricarui echipament industrial, consideram ca venitul platit este impozabil in Romania potrivit art. 223 alin. (1) lit. d) si supus cotei de 16%, cu exceptia cazului in care este prezentat certificatul de rezidenta fiscala, situatie in care cota este de 10%. De asemenea, venitul poate fi scutit de impozit daca societatile sunt asociate potrivit art. 255 si urmatoarele din Codul fiscal.

5 Intrebare participant Mihaela Maican: O societate de avocatura din Romania presteaza un serviciu catre o persoana fizica din Arabia Saudita. Serviciul consta in reprezentarea in instanta intr-un proces ce are loc in Arabia Saudita. Din punct de vedere al venitului realizat, ce obligatie are societatea din Romania? Plata impozitului pentru acest venit se face in Romania sau in Arabia Saudita, societarea din Romania incasand doar venitul net? Impozitarea venitului realizat de societatea romana din Arabia Saudita se realizeaza in Romania ca si totalitatea veniturilor realizate de catre societate, indiferent de locul de obtinere. Suplimentar insa, potrivit dispozitiilor interne aplicabile in statul de sursa al veniturilor, este posibila impozitarea veniturilor si in acel stat. Intr-o astfel de situatie, fie se aplica prevederile conventiei pentru evitarea dublei impuneri, pentru impozitul retinut in strainatate societatea beneficiind de credit fiscal sau de scutire, fie se incaseaza venitul net, fara a mai fi aplicabile prevederile Conventiei, platitorul suportand impozitul datorat de catre nerezidentul care il realizeaza. In principiu, daca se prezinta certificat de rezidenta fiscala din Romania, venitul nu va fi supus impunerii si in Arabia Saudita conform art. 7 din Conventia dintre cele doua state daca activitatea nu se desfasoara printr-un sediu permanent al societatii romane pe teritoriul Arabiei Saudite. Intrebare participant Zaha Andrea: O societate din Ungaria are incheiat un contract pentru efectuarea de lucrari agricole cu o societate comerciala din Romania. Lucrarile agricole se executa in Romania, pe terenurile proprietatea societatii din Romania. Care sunt obligatiile fiscale si declarative ale celor doua societati? Mentionam faptul ca societatea din Ungaria prezinta certificat de rezidenta fiscala. Din perspectiva obligatiilor societatii din Romania trebuie enuntata obligatia de inregistrare a contractului, in conformitate cu prevederile art. 8 alin. (8) din Codul fiscal. Prin prezentarea certificatului vor fi facute aplicabile prevederile Conventiei dintre cele doua state, astfel ca urmeaza a fi analizate prevederile art. 5 referitoare la sediu permanent, respectiv daca prin ansamblul activitatilor din Romania se considera ca societatea ungara presteaza serviciile printr-un sediu permanent.

6 Intr-o astfel de situatie, cat si in cazul in care nu sunt indeplinite conditiile de rezidenta, societatea din Romania nu va avea obligatia de retinere a impozitului pe veniturile nerezidentilor deoarece, fie venitul nu va fi impozabil in Romania in baza art. 7 din Conventie, fie societatea ungara, avand un sediu permanent in Romania, va avea obligatia directa de plata a impozitului pe veniturile realizate in Romania. In situatia in care veniturile sunt exceptate de la impunere, potrivit dispozitiilor Conventiei, societatea romana va avea si obligatia de declarare a venitului platit potrivit art. 231 alin. (1) din Codul fiscal pana in ultima zi a lunii februarie a anului urmator celui in care a fost platit venitul. Intrebare participant Viorica: Buna ziua, o societate din grup ne factureaza servicii (prestate in afara Romaniei) de IT, servicii Research Developement, asigurari pentru marfa si cladiri. Avem certificat de rezidenta fiscala. Intrebarea este daca trebuie sa retinem impozit? In conformitate cu dispozitiile art. 223 din Codul fiscal (Legea nr. 227/2015), serviciile prestate in afara teritoriului Romaniei sunt impozabile doar in masura in care au natura serviciilor de consultanta sau management. Serviciile de IT si de asigurare nu se pot inscrie in sfera serviciilor de consultanta, astfel incat veniturile platite pentru acestea nu vor face obiectul impunerii in Romania, nefiind necesar nici certificatul de rezidenta fiscala. In ceea ce priveste serviciul de Research Developement, este necesara o analiza detaliata a naturii acestuia pentru a putea fi plasat fie in sfera serviciilor, fie in cea a consultantei. Cu toate acestea, ca urmare a aplicarii Conventiei datorita prezentarii certificatului de rezidenta fiscala, venitul nu va fi supus impunerii in Romania ca urmare a aplicarii prevederilor art. 7 Beneficiile intreprinderii din Conventia model OECD. Intrebare participant Florina Voicu: Am achizitionat o licenta de 500 USD de la o companie din SUA pe internet. Am facut plata cu cardul. Factura primita automat pe . Intrebare: trebuie sa viram impozit cu retinere la sursa si sa declaram in 100?

7 Conform art. 7 pct. 36 alin. (2) lit. b) din Codul fiscal, platile pentru achizitiile de software destinate exclusiv operarii respectivului software, inclusiv pentru instalarea, implementarea, stocarea, personalizarea sau actualizarea acestuia nu sunt considerate redevente. In aceste conditii, venitul platit societatii din SUA nu va face obiectul impunerii in Romania, potrivit potrivit Titlului VI Impozitul pe veniturile obtinute din Romania de nerezidenti din Codul fiscal. Asadar, daca licenta achizitionata se incadreaza in situatia de mai sus, societatea nu va avea nicio obligatie declarativa sau de plata in legatura cu operatiunea respectiva. In caz contrar, daca venitul imbraca forma unei redevente, astfel cum este definita in Codul fiscal, venitul va face obiectul impunerii conform art. 223 alin. (1) lit. d) cu o cota de 16%, fiind declarat in formularul 100 si in declaratia informativa anuala prevazuta la art. 231 din Codul fiscal. Intrebare participant SperantaP: Detinatorii partilor sociale unei societati SRL din Brasov au rezidenta fiscala in Israel. In acest an vand partile sociale cu o valoare mai mare decat valoarea nominala. Datoreaza impozit pentru aceasta tranzactie statului roman? Ce fel de impozit si cum se declara? (conform Codului fiscal din 2016). Potrivit art. 223 alin. (2) lit. b) din Codul fiscal, veniturile din vanzarea-cesionarea titlurilor de participare detinute la o persoana juridica romana sunt venituri impozabile obtinute din Romania, insa nu fac obiectul impozitarii, potrivit capitolului VI Impozitul pe veniturile obtinute din Romania de nerezidenti, impozitandu-se conform Titlului IV Impozit pe venit. Veniturile din cesionarea partilor sociale obtinut de persoana fizica romana reprezinta venituri din investitii potrivit art. 91 lit. c) din Codul fiscal, stabilirea castigului rezultat din aceasta operatiune realizandu-se in conformitate cu prevederile art. 94 din acest act normativ. Astfel, castigul din transferul partilor sociale reprezinta diferenta pozitiva/negativa realizata intre valoarea de instrainare/pretul de vanzare si valoarea lor fiscala definita la art. 7 pct. 44 lit e) din Codul fiscal ca fiind valoarea de achizitie sau de aport. Potrivit art. 119 alin. (1), castigul realizat din astfel de operatiuni se determina de organul fiscal ca diferenta dintre castigul net anual si pierderile fiscale reportate din anii anteriori aferente acestor tipuri de operatiuni. Pe baza declaratiei privind venitul realizat, in conformitate cu prevederile art. 123 alin. (1) lit. b),

8 organul fiscal stabileste impozitul anual datorat prin aplicarea cotei de 16% asupra castigul net anual impozabil determinat de asemenea de organul fiscal. Conform art. 13 din Conventia pentru evitarea dublei impuneri dintre Romania si Israel aplicabila in cazul prezentarii certificatului de rezidenta fiscala veniturile de natura celor analizate pot face obiectul impunerii in Romania, persoanele urmand a beneficia de credit fiscal in statul lor de rezidenta conform art. 24 din Conventie. Rentrop&Straton: Seminarul online Fiscalitatea tranzactiilor transfrontaliere impozitarea veniturilor realizate de nerezidenti s-a incheiat. Rentrop&Straton: Portal Codul fiscal va multumeste pentru participare! Va asteptam si la urmatoarele editii. Acest seminar v-a fost oferit de:

SESIUNE DE ÎNDRUMARE ȘI ASISTENȚĂ CONTRIBUABILI , și

SESIUNE DE ÎNDRUMARE ȘI ASISTENȚĂ CONTRIBUABILI , și Direcția Generală de Asistență pentru Contribuabili SESIUNE DE ÎNDRUMARE ȘI ASISTENȚĂ CONTRIBUABILI 25.01.2017, 01.02 și 22.02.2017 Depunerea declarației informative privind impozitul reținut la sursă,

More information

Mecanismul de decontare a cererilor de plata

Mecanismul de decontare a cererilor de plata Mecanismul de decontare a cererilor de plata Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice (POS CCE) Ministerul Fondurilor Europene - Iunie - iulie

More information

NOTA: se vor mentiona toate bunurile aflate in proprietate, indiferent daca ele se afla sau nu pe teritoriul Romaniei la momentul declararii.

NOTA: se vor mentiona toate bunurile aflate in proprietate, indiferent daca ele se afla sau nu pe teritoriul Romaniei la momentul declararii. 2. Bunuri sub forma de metale pretioase, bijuterii, obiecte de arta si de cult, colectii de arta si numismatica, obiecte care fac parte din patrimoniul cultural national sau universal sau altele asemenea,

More information

Impozitarea veniturilor din arendă în 2018

Impozitarea veniturilor din arendă în 2018 NEWSLETTER NR.05 06 FEB 2018 Impozitarea veniturilor din arendă în 2018 ELABORAT DE GHEORGHE STREȘNA LAURENȚIU STANCIU CONSULTANTA@ACCOUNTING-LEADER.RO În conformitate cu prevederile Codului fiscal, veniturile

More information

Auditul financiar la IMM-uri: de la limitare la oportunitate

Auditul financiar la IMM-uri: de la limitare la oportunitate Auditul financiar la IMM-uri: de la limitare la oportunitate 3 noiembrie 2017 Clemente Kiss KPMG in Romania Agenda Ce este un audit la un IMM? Comparatie: audit/revizuire/compilare Diferente: audit/revizuire/compilare

More information

2. Setări configurare acces la o cameră web conectată într-un router ZTE H218N sau H298N

2. Setări configurare acces la o cameră web conectată într-un router ZTE H218N sau H298N Pentru a putea vizualiza imaginile unei camere web IP conectată într-un router ZTE H218N sau H298N, este necesară activarea serviciului Dinamic DNS oferit de RCS&RDS, precum și efectuarea unor setări pe

More information

Aspecte controversate în Procedura Insolvenţei şi posibile soluţii

Aspecte controversate în Procedura Insolvenţei şi posibile soluţii www.pwc.com/ro Aspecte controversate în Procedura Insolvenţei şi posibile soluţii 1 Perioada de observaţie - Vânzarea de stocuri aduse în garanţie, în cursul normal al activității - Tratamentul leasingului

More information

Locul unei livrari de bunuri mobile corporale

Locul unei livrari de bunuri mobile corporale NEWSLETTER NR.28 04 AUG 2017 Locul unei livrari de bunuri mobile corporale ELABORAT DE GHEORGHE STRESNA LAURENTIU STANCIU CONSULTANTA@ACCOUNTING-LEADER.RO Livrari de bunuri care sunt transportate Locul

More information

Livrarile intracomunitare de bunuri

Livrarile intracomunitare de bunuri NEWSLETTER NR.13 10 APR 2017 Livrarile intracomunitare de bunuri ELABORAT DE GHEORGHE STRESNA CONSULTANTA@ACCOUNTING-LEADER.RO Ce este o livrare intracomunitara de bunuri? Livrarea intracomunitară reprezintă

More information

Legea aplicabilă contractelor transfrontaliere

Legea aplicabilă contractelor transfrontaliere Legea aplicabilă contractelor transfrontaliere Introducere În cazul contractelor încheiate între persoane fizice sau juridice care au reşedinţa obişnuită sau sediul în state diferite se pune întrebarea

More information

Titlul lucrării propuse pentru participarea la concursul pe tema securității informatice

Titlul lucrării propuse pentru participarea la concursul pe tema securității informatice Titlul lucrării propuse pentru participarea la concursul pe tema securității informatice "Îmbunătăţirea proceselor şi activităţilor educaţionale în cadrul programelor de licenţă şi masterat în domeniul

More information

Impozitul cu reţinere la sursă - sursă de discriminare?

Impozitul cu reţinere la sursă - sursă de discriminare? Colecț ia de working papers ABC-UL LUMII FINANCIARE WP nr. 3/2015 Impozitul cu reţinere la sursă - sursă de discriminare? Covrig Alina-Andreea Facultatea Finanţe, Asigurări, Bănci şi Burse de valori, anul

More information

Implicaţii practice privind impozitarea pieţei de leasing din România

Implicaţii practice privind impozitarea pieţei de leasing din România www.pwc.com Implicaţii practice privind impozitarea pieţei de leasing din România Valentina Radu, Manager Alexandra Smedoiu, Manager Agenda Implicaţii practice în ceea ce priveşte impozitarea pieţei de

More information

Metrici LPR interfatare cu Barix Barionet 50 -

Metrici LPR interfatare cu Barix Barionet 50 - Metrici LPR interfatare cu Barix Barionet 50 - Barionet 50 este un lan controller produs de Barix, care poate fi folosit in combinatie cu Metrici LPR, pentru a deschide bariera atunci cand un numar de

More information

Procesarea Imaginilor

Procesarea Imaginilor Procesarea Imaginilor Curs 11 Extragerea informańiei 3D prin stereoviziune Principiile Stereoviziunii Pentru observarea lumii reale avem nevoie de informańie 3D Într-o imagine avem doar două dimensiuni

More information

Fondul comercial reprezintă diferenţa între costul de achiziţie al participaţiei dobândite şi valoarea părţii din activele nete achiziţionate.

Fondul comercial reprezintă diferenţa între costul de achiziţie al participaţiei dobândite şi valoarea părţii din activele nete achiziţionate. Anexa Ghidul practic privind tratamentul fiscal al unor operaţiuni efectuate de către contribuabilii care aplică Reglementările contabile conforme cu Standardele Internaţionale de Raportare Financiară,

More information

Reflexia şi refracţia luminii. Aplicaţii. Valerica Baban

Reflexia şi refracţia luminii. Aplicaţii. Valerica Baban Reflexia şi refracţia luminii. Aplicaţii. Sumar 1. Indicele de refracţie al unui mediu 2. Reflexia şi refracţia luminii. Legi. 3. Reflexia totală 4. Oglinda plană 5. Reflexia şi refracţia luminii în natură

More information

earning every day-ahead your trust stepping forward to the future opcom operatorul pie?ei de energie electricã și de gaze naturale din România Opcom

earning every day-ahead your trust stepping forward to the future opcom operatorul pie?ei de energie electricã și de gaze naturale din România Opcom earning every day-ahead your trust stepping forward to the future opcom operatorul pie?ei de energie electricã și de gaze naturale din România Opcom RAPORT DE PIA?Ã LUNAR MARTIE 218 Piaţa pentru Ziua Următoare

More information

Ghid identificare versiune AWP, instalare AWP şi verificare importare certificat în Store-ul de Windows

Ghid identificare versiune AWP, instalare AWP şi verificare importare certificat în Store-ul de Windows Ghid identificare versiune AWP, instalare AWP 4.5.4 şi verificare importare certificat în Store-ul de Windows Data: 28.11.14 Versiune: V1.1 Nume fişiser: Ghid identificare versiune AWP, instalare AWP 4-5-4

More information

RECOMANDAREA COMISIEI. din referitoare la impozitarea societăților în cazul unei prezențe digitale substanțiale

RECOMANDAREA COMISIEI. din referitoare la impozitarea societăților în cazul unei prezențe digitale substanțiale COMISIA EUROPEANĂ Bruxelles, 21.3.2018 C(2018) 1650 final RECOMANDAREA COMISIEI din 21.3.2018 referitoare la impozitarea societăților în cazul unei prezențe digitale substanțiale RO RO RECOMANDAREA COMISIEI

More information

GHID DE TERMENI MEDIA

GHID DE TERMENI MEDIA GHID DE TERMENI MEDIA Definitii si explicatii 1. Target Group si Universe Target Group - grupul demografic care a fost identificat ca fiind grupul cheie de consumatori ai unui brand. Toate activitatile

More information

DECLARAŢIE UNICĂ privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice

DECLARAŢIE UNICĂ privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice anexa nr.1 DECLARAŢIE UNICĂ privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice 212 A. DATE DE IDENTIFICARE A CONTRIBUABILULUI Nume Iniţiala tatălui Cod de identificare fiscală

More information

INSTRUMENTE DE MARKETING ÎN PRACTICĂ:

INSTRUMENTE DE MARKETING ÎN PRACTICĂ: INSTRUMENTE DE MARKETING ÎN PRACTICĂ: Marketing prin Google CUM VĂ AJUTĂ ACEST CURS? Este un curs util tuturor celor implicați în coordonarea sau dezvoltarea de campanii de marketingși comunicare online.

More information

MINISTERUL FINANTELOR PUBLICE AGENTIA NATIONALA DE ADMINISTRARE FISCALA Directia Generala a Finantelor Publice a judetului...

MINISTERUL FINANTELOR PUBLICE AGENTIA NATIONALA DE ADMINISTRARE FISCALA Directia Generala a Finantelor Publice a judetului... MINISTERUL FINANTELOR PUBLICE AGENTIA NATIONALA DE ADMINISTRARE FISCALA Directia Generala a Finantelor Publice a judetului... DECIZIA NR. 27 emis de DGFP Hunedoara în anul 2009 Directia generala a finantelor

More information

CAIETUL DE SARCINI Organizare evenimente. VS/2014/0442 Euro network supporting innovation for green jobs GREENET

CAIETUL DE SARCINI Organizare evenimente. VS/2014/0442 Euro network supporting innovation for green jobs GREENET CAIETUL DE SARCINI Organizare evenimente VS/2014/0442 Euro network supporting innovation for green jobs GREENET Str. Dem. I. Dobrescu, nr. 2-4, Sector 1, CAIET DE SARCINI Obiectul licitaţiei: Kick off,

More information

MINISTERUL FINANŢELOR PUBLICE AGENŢIA NAŢIONALĂ DE ADMINISTRARE FISCALĂ PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL NR.

MINISTERUL FINANŢELOR PUBLICE AGENŢIA NAŢIONALĂ DE ADMINISTRARE FISCALĂ PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL NR. ORDIN Nr. 3695/2016 din 27 decembrie 2016 pentru aprobarea formularelor privind definitivarea impozitului anual pe venit şi a contribuţiilor sociale datorate de persoanele fizice EMITENT: MINISTERUL FINANŢELOR

More information

INSTRUCŢIUNI de completare a Declarației unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice

INSTRUCŢIUNI de completare a Declarației unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice anexa nr.2 INSTRUCŢIUNI de completare a Declarației unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice Declarația se completează și se depune de către persoanele fizice

More information

Preţul mediu de închidere a pieţei [RON/MWh] Cota pieţei [%]

Preţul mediu de închidere a pieţei [RON/MWh] Cota pieţei [%] Piaţa pentru Ziua Următoare - mai 217 Participanţi înregistraţi la PZU: 356 Număr de participanţi activi [participanţi/lună]: 264 Număr mediu de participanţi activi [participanţi/zi]: 247 Preţ mediu [lei/mwh]:

More information

Versionare - GIT ALIN ZAMFIROIU

Versionare - GIT ALIN ZAMFIROIU Versionare - GIT ALIN ZAMFIROIU Controlul versiunilor - necesitate Caracterul colaborativ al proiectelor; Backup pentru codul scris Istoricul modificarilor Terminologie și concepte VCS Version Control

More information

MONITORUL OFICIAL AL ROMÂNIEI, PARTEA I, Nr. 2/5.I.2009

MONITORUL OFICIAL AL ROMÂNIEI, PARTEA I, Nr. 2/5.I.2009 6 MONITORUL OFICIAL AL ROMÂNIEI, PARTEA I, Nr. 2/5.I.2009 ANEXA Nr. 1*) 2 0 0 9 *) Anexa nr. 1 este reprodusă în facsimil. MONITORUL OFICIAL AL ROMÂNIEI, PARTEA I, Nr. 2/5.I.2009 7 8 MONITORUL OFICIAL

More information

Anul fiscal 2013 şi modificări în 2014 privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale

Anul fiscal 2013 şi modificări în 2014 privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale www.pwc.ro Anul fiscal 2013 şi modificări în 2014 privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale Simona Krutsch Manager Agenda 1. Obligaţiile plătitorilor de venituri în timpul şi la finalul anului

More information

ministrul finanțelor publice emite următorul ordin:

ministrul finanțelor publice emite următorul ordin: ORDIN Nr. 2800/2017 din 20 octombrie 2017 pentru aprobarea Procedurii privind anularea penalităților de întârziere aferente obligațiilor fiscale, în cazul contribuabililor care optează pentru plata defalcată

More information

Mods euro truck simulator 2 harta romaniei by elyxir. Mods euro truck simulator 2 harta romaniei by elyxir.zip

Mods euro truck simulator 2 harta romaniei by elyxir. Mods euro truck simulator 2 harta romaniei by elyxir.zip Mods euro truck simulator 2 harta romaniei by elyxir Mods euro truck simulator 2 harta romaniei by elyxir.zip 26/07/2015 Download mods euro truck simulator 2 harta Harta Romaniei pentru Euro Truck Simulator

More information

BANCA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI

BANCA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI BANCA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI Precizările din 25.05.2007 referitoare la dispoziţiile art.45 şi art.49, respectiv ale art.80 şi art.83 din O.U.G. nr.99/2006 privind instituţiile de credit şi adecvarea capitalului

More information

DE CE SĂ DEPOZITAŢI LA NOI?

DE CE SĂ DEPOZITAŢI LA NOI? DEPOZITARE FRIGORIFICĂ OFERIM SOLUŢII optime şi diversificate în domeniul SERVICIILOR DE DEPOZITARE FRIGORIFICĂ, ÎNCHIRIERE DE DEPOZIT FRIGORIFIC CONGELARE, REFRIGERARE ŞI ÎNCHIRIERE DE SPAŢII FRIGORIFICE,

More information

SESIUNE DE ÎNDRUMARE ȘI ASISTENȚĂ

SESIUNE DE ÎNDRUMARE ȘI ASISTENȚĂ Direcţia Generală de Asistență pentru Contribuabili SESIUNE DE ÎNDRUMARE ȘI ASISTENȚĂ 20.09.2017 STABILIREA REZIDENȚEI FISCALE A PERSOANELOR FIZICE LA PLECAREA DIN ROMÂNIA ȘI LA SOSIREA ÎN ROMÂNIA www.anaf.ro

More information

Subiecte Clasa a VI-a

Subiecte Clasa a VI-a (40 de intrebari) Puteti folosi spatiile goale ca ciorna. Nu este de ajuns sa alegeti raspunsul corect pe brosura de subiecte, ele trebuie completate pe foaia de raspuns in dreptul numarului intrebarii

More information

DECLARAŢIE UNICĂ privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice

DECLARAŢIE UNICĂ privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice anexa nr.1 DECLARAŢIE UNICĂ privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice A. DATE DE IDENTIFICARE A CONTRIBUABILULUI Nume Iniţiala tatălui Cod de identificare fiscală

More information

ministrul finanţelor publice emite următorul ordin: CAPITOLUL I Dispoziţii generale

ministrul finanţelor publice emite următorul ordin: CAPITOLUL I Dispoziţii generale ORDIN Nr. 1099/2016 din 12 iulie 2016 pentru reglementarea unor aspecte privind rezidenţa în România a persoanelor fizice EMITENT: MINISTERUL FINANŢELOR PUBLICE PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL NR. 577 din

More information

Structura și Organizarea Calculatoarelor. Titular: BĂRBULESCU Lucian-Florentin

Structura și Organizarea Calculatoarelor. Titular: BĂRBULESCU Lucian-Florentin Structura și Organizarea Calculatoarelor Titular: BĂRBULESCU Lucian-Florentin Chapter 3 ADUNAREA ȘI SCĂDEREA NUMERELOR BINARE CU SEMN CONȚINUT Adunarea FXP în cod direct Sumator FXP în cod direct Scăderea

More information

Diaspora Start Up. Linie de finanțare dedicată românilor din Diaspora care vor sa demareze o afacere, cu fonduri europene

Diaspora Start Up. Linie de finanțare dedicată românilor din Diaspora care vor sa demareze o afacere, cu fonduri europene Diaspora Start Up Linie de finanțare dedicată românilor din Diaspora care vor sa demareze o afacere, cu fonduri europene 1 Ce este Diaspora Start-Up? Este o linie de finanțare destinată românilor din Diaspora

More information

Revistă electronică de excelență în fiscalitate

Revistă electronică de excelență în fiscalitate Revistă electronică de excelență în fiscalitate Nr. 1 / 06 Ianuarie 2014 ISSN 2344 5939 ISSN L 2344 5939 Adresă: Str. Aleea Posada, nr. 8, bl. 31, sc. 2, et. 1, ap. 19, cod poștal 051414, Sector 5, București

More information

CAMERA CONSULTAN}ILOR FISCALI membr= a Confedera]iei Fiscale Europene Uniunii Profesiilor Liberale din Rom`nia

CAMERA CONSULTAN}ILOR FISCALI membr= a Confedera]iei Fiscale Europene Uniunii Profesiilor Liberale din Rom`nia legislație CAMERA CONSULTAN}ILOR FISCALI membr= a Confedera]iei Fiscale Europene Uniunii Profesiilor Liberale din Rom`nia CONSILIUL SUPERIOR Dan MANOLESCU Pre[edinte Florentina {U{NEA Primvicepre[edinte

More information

MINISTERUL FINANTELOR PUBLICE Agenţia Naţională de Administrare Fiscală Direcţia Generală de Soluţionare a Contestaţiilor

MINISTERUL FINANTELOR PUBLICE Agenţia Naţională de Administrare Fiscală Direcţia Generală de Soluţionare a Contestaţiilor MINISTERUL FINANTELOR PUBLICE Agenţia Naţională de Administrare Fiscală Direcţia Generală de Soluţionare a Contestaţiilor Str. Apolodor nr. 17 Sector 5, Bucureşti Tel : + 021 319 97 54 interior 2043 Fax

More information

HOTĂRÂREA CURŢII (Marea Cameră) din 13 decembrie 2005 * Marks & Spencer plc. împotriva. David Halsey (Her Majesty s Inspector of Taxes)

HOTĂRÂREA CURŢII (Marea Cameră) din 13 decembrie 2005 * Marks & Spencer plc. împotriva. David Halsey (Her Majesty s Inspector of Taxes) 62003J0446 HOTĂRÂREA CURŢII (Marea Cameră) din 13 decembrie 2005 * Marks & Spencer plc împotriva David Halsey (Her Majesty s Inspector of Taxes) [cerere de pronunţare a unei hotărâri preliminare, formulată

More information

MINISTERUL FINANȚELOR PUBLICE AGENȚIA NAȚIONALĂ DE ADMINISTRARE FISCALĂ

MINISTERUL FINANȚELOR PUBLICE AGENȚIA NAȚIONALĂ DE ADMINISTRARE FISCALĂ 6 MINISTERUL FINANȚELOR PUBLICE AGENȚIA NAȚIONALĂ DE ADMINISTRARE FISCALĂ ORDIN pentru aprobarea modelului și conținutului formularelor Certificat privind atestarea plății taxei pe valoarea adăugată, în

More information

DECLARA IE privind veniturile din activit i agricole

DECLARA IE privind veniturile din activit i agricole DECLARA IE privind veniturile din activit i agricole 221 impuse pe norme de venit Anexa Agen ia Na ional de Administrare Fiscal Anul Declara ie rectificativ Se completeaz cu X în cazul declara iilor rectificative

More information

PACHETE DE PROMOVARE

PACHETE DE PROMOVARE PACHETE DE PROMOVARE Școala de Vară Neurodiab are drept scop creșterea informării despre neuropatie diabetică și picior diabetic în rândul tinerilor medici care sunt direct implicați în îngrijirea și tratamentul

More information

INSTRUCŢIUNI. Formularul se completează de către contribuabili, înscriind cu majuscule, citeţ şi corect, datele prevăzute de formular.

INSTRUCŢIUNI. Formularul se completează de către contribuabili, înscriind cu majuscule, citeţ şi corect, datele prevăzute de formular. INSTRUCŢIUNI de completare a formularului 230 Cerere privind destinaţia sumei reprezentând până la 2% din impozitul anual şi deducerea cheltuielilor efectuate pentru economisirea in sistem colectiv pentru

More information

DECLARAȚIE DE PERFORMANȚĂ Nr. 101 conform Regulamentului produselor pentru construcții UE 305/2011/UE

DECLARAȚIE DE PERFORMANȚĂ Nr. 101 conform Regulamentului produselor pentru construcții UE 305/2011/UE S.C. SWING TRADE S.R.L. Sediu social: Sovata, str. Principala, nr. 72, judetul Mures C.U.I. RO 9866443 Nr.Reg.Com.: J 26/690/1997 Capital social: 460,200 lei DECLARAȚIE DE PERFORMANȚĂ Nr. 101 conform Regulamentului

More information

Studiu privind impozitarea veniturilor în Canada

Studiu privind impozitarea veniturilor în Canada Colecția de working papers ABC-UL LUMII FINANCIARE WP nr. 4/2016 Toma Andreea Facultatea de Finanțe, Asigurări, Bănci și Burse de Valori, Master Fiscalitate, anul II andre.ttoma@yahoo.com Coordonatorul

More information

Text actualizat la data de Actul include modificarile din urmatoarele acte: - Legea nr. 494/2004 publicata in MOF nr din 24/11/2004.

Text actualizat la data de Actul include modificarile din urmatoarele acte: - Legea nr. 494/2004 publicata in MOF nr din 24/11/2004. Ordonanta nr. 83/2004 din 19/08/2004 Versiune actualizata la data de 27/11/2004 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal@ Text actualizat la data de 27.11.2004. Actul include

More information

DECLARA IE privind veniturile realizate din România

DECLARA IE privind veniturile realizate din România Agen ia Na ional de Administrare Fiscal Declara ie rectificativ Se completeaz cu X în cazul declara iilor rectificative DECLARA IE privind veniturile realizate din România Anul 2 0 1 1 200 Anexa nr.1 I.

More information

MS POWER POINT. s.l.dr.ing.ciprian-bogdan Chirila

MS POWER POINT. s.l.dr.ing.ciprian-bogdan Chirila MS POWER POINT s.l.dr.ing.ciprian-bogdan Chirila chirila@cs.upt.ro http://www.cs.upt.ro/~chirila Pornire PowerPoint Pentru accesarea programului PowerPoint se parcurg următorii paşi: Clic pe butonul de

More information

, l Anul ',I: ", S f t Cotadob'andirii 1 upra a a. parte,"

, l Anul ',I: , S f t Cotadob'andirii 1 upra a a. parte, i~f1;ir. 2G,G!25.C.f:2JJ/) DECLARA TIE DE AVERE Subsemnatul/Subsemnata, FLUERARU M.DANIEL _ SEF FORMA TIE SPECIALIZATA MECANICA INDUSTRIALA SI SUDURI de SPECIALE SC CONPET SA MUN. PLOIESTI, JUD. PRAHOV

More information

Nume şi prenume..., Cetăţenie/Naţionalitate..., Data naşterii (zz.ll.aaaa)..., Anul fiscal... Date of birth (dd/mm/yyyy)

Nume şi prenume..., Cetăţenie/Naţionalitate..., Data naşterii (zz.ll.aaaa)..., Anul fiscal... Date of birth (dd/mm/yyyy) Nr. şi data înregistrării la autoritatea fiscală* Number and date of registration at the tax authority* /. *Număr de înregistrare ca operator de date cu caracter personal: 759 Registration number as personal

More information

La fereastra de autentificare trebuie executati urmatorii pasi: 1. Introduceti urmatoarele date: Utilizator: - <numarul dvs de carnet> (ex: "9",

La fereastra de autentificare trebuie executati urmatorii pasi: 1. Introduceti urmatoarele date: Utilizator: - <numarul dvs de carnet> (ex: 9, La fereastra de autentificare trebuie executati urmatorii pasi: 1. Introduceti urmatoarele date: Utilizator: - (ex: "9", "125", 1573" - se va scrie fara ghilimele) Parola: -

More information

MINISTERUL FINANTELOR PUBLICE Agenţia Naţională de Administrare Fiscală Direcţia Generală de Soluţionare a Contestaţiilor

MINISTERUL FINANTELOR PUBLICE Agenţia Naţională de Administrare Fiscală Direcţia Generală de Soluţionare a Contestaţiilor MINISTERUL FINANTELOR PUBLICE Agenţia Naţională de Administrare Fiscală Direcţia Generală de Soluţionare a Contestaţiilor Str. Apolodor nr. 17 sector 5, Bucureşti Tel : +021 319 97 54 int.2036 Fax : +021

More information

ASOCIEREA ÎN PARTICIPAȚIUNE

ASOCIEREA ÎN PARTICIPAȚIUNE ASOCIEREA ÎN PARTICIPAȚIUNE fiscalitate Adriana ION - consilier superior Agenția Națională de Administrare Fiscală Rezumat Actualmente, în contextul în care o parte im portantă a operatorilor economici

More information

DECIZIA Nr.33 din 2011 privind solutionarea contestatiei formulata de SC X SRL, din jud.mehedinti înregistrata la D.G.F.P. Mehedinti sub nr.

DECIZIA Nr.33 din 2011 privind solutionarea contestatiei formulata de SC X SRL, din jud.mehedinti înregistrata la D.G.F.P. Mehedinti sub nr. DECIZIA Nr.33 din 2011 privind solutionarea contestatiei formulata de SC X SRL, din jud.mehedinti înregistrata la D.G.F.P. Mehedinti sub nr./2011 Directia Generala a Finantelor Publice Mehedinti a fost

More information

(Text cu relevanță pentru SEE)

(Text cu relevanță pentru SEE) L 343/48 22.12.2017 REGULAMENTUL DELEGAT (UE) 2017/2417 AL COMISIEI din 17 noiembrie 2017 de completare a Regulamentului (UE) nr. 600/2014 al Parlamentului European și al Consiliului privind piețele instrumentelor

More information

NOTĂ DE FUNDAMENTARE. Secţiunea 1 Titlul proiectului de act normativ

NOTĂ DE FUNDAMENTARE. Secţiunea 1 Titlul proiectului de act normativ NOTĂ DE FUNDAMENTARE Secţiunea 1 Titlul proiectului de act normativ ORDONANŢĂ pentru modificarea şi completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă

More information

SUBIECTE CONTABILITATE ŞI FISCALITATE (MARTIE 2017)

SUBIECTE CONTABILITATE ŞI FISCALITATE (MARTIE 2017) SUBIECTE CONTABILITATE ŞI FISCALITATE (MARTIE 2017) 1. (1p) Potrivit Codului fiscal, care dintre următoarele afirmații este incorectă? a)dobânda reprezintă orice sumă ce trebuie plătită sau primită pentru

More information

The driving force for your business.

The driving force for your business. Performanţă garantată The driving force for your business. Aveţi încredere în cea mai extinsă reţea de transport pentru livrarea mărfurilor în regim de grupaj. Din România către Spania în doar 5 zile!

More information

UTILIZAREA CECULUI CA INSTRUMENT DE PLATA. Ela Breazu Corporate Transaction Banking

UTILIZAREA CECULUI CA INSTRUMENT DE PLATA. Ela Breazu Corporate Transaction Banking UTILIZAREA CECULUI CA INSTRUMENT DE PLATA Ela Breazu Corporate Transaction Banking 10 Decembrie 2013 Cuprins Cecul caracteristici Avantajele utilizarii cecului Cecul vs alte instrumente de plata Probleme

More information

organism de leg tur Funded by

organism de leg tur Funded by 1 organism de legătură asigură comunicarea caselor teritoriale de pensii cu alte instituții ii din străinătate asigură elaborarea și actualizarea de instrucțiuni tehnice și norme de aplicare a Regulamentelor

More information

MINISTERUL ECONOMIEI SI FINANTELOR Directia generala a finantelor publice Arges

MINISTERUL ECONOMIEI SI FINANTELOR Directia generala a finantelor publice Arges MINISTERUL ECONOMIEI SI FINANTELOR Directia generala a finantelor publice Arges 1 DECIZIA nr. 78/2008 privind solutionarea contestatiei formulate de SC X SRL din Pitesti, Arges inregistrata la Directia

More information

Închiderea anului fiscal 2013 şi modificări legislative aplicabile în 2014

Închiderea anului fiscal 2013 şi modificări legislative aplicabile în 2014 www.pwc.ro 6 Martie 2014 Închiderea anului fiscal 2013 şi modificări legislative aplicabile în 2014 Andrei Birman Tax Manager Agenda 1. Impozitul pe profit 2. Impozitul cu reținere la sursă 3. Impozitul

More information

Textul si imaginile din acest document sunt licentiate. Codul sursa din acest document este licentiat. Attribution-NonCommercial-NoDerivs CC BY-NC-ND

Textul si imaginile din acest document sunt licentiate. Codul sursa din acest document este licentiat. Attribution-NonCommercial-NoDerivs CC BY-NC-ND Textul si imaginile din acest document sunt licentiate Attribution-NonCommercial-NoDerivs CC BY-NC-ND Codul sursa din acest document este licentiat Public-Domain Esti liber sa distribui acest document

More information

Stare civilă: căsătorit(ă) necăsătorit(ă) divorţat(ă) văduv(ă) Civil status married single divorced widower/widow

Stare civilă: căsătorit(ă) necăsătorit(ă) divorţat(ă) văduv(ă) Civil status married single divorced widower/widow ANEXA 1 Annex no. 1 Anul fiscal/perioadafiscală Fiscal year/fiscal period Nr. şi data înregistrării la autoritatea fiscală* Number and date of registration at the tax authority* / Chestionar pentru stabilirea

More information

Având în vedere: Nr. puncte 1 pe serviciu medical. Denumire imunizare. Număr. Nr. total de puncte. servicii medicale. Denumirea serviciului medical

Având în vedere: Nr. puncte 1 pe serviciu medical. Denumire imunizare. Număr. Nr. total de puncte. servicii medicale. Denumirea serviciului medical CASA NAŢIONALĂ DE ASIGURĂRI DE SĂNĂTATE ORDIN privind modificarea Ordinului preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate nr. 571/2011 pentru aprobarea documentelor justificative privind raportarea

More information

PREȚURI DE TRANSFER. Evaluarea și prezența studenților. Examen final scris (grilă și aplicații) 80% Întocmirea și susținerea unui referat 20%

PREȚURI DE TRANSFER. Evaluarea și prezența studenților. Examen final scris (grilă și aplicații) 80% Întocmirea și susținerea unui referat 20% PREȚURI DE TRANSFER Conf.univ.dr. Victor-Octavian Müller Evaluarea și prezența studenților Nota finală se compune din: Examen final scris (grilă și aplicații) 80% Întocmirea și susținerea unui referat

More information

Nume şi prenume..., Cetăţenie/Naţionalitate..., Cod Numeric Personal/NIF..., Personal/Tax identification number

Nume şi prenume..., Cetăţenie/Naţionalitate..., Cod Numeric Personal/NIF..., Personal/Tax identification number Nr. şi data înregistrării la autoritatea fiscală* Number and date of registration at the tax authority* /. *Număr de înregistrare ca operator de date cu caracter personal: 759 Registration number as personal

More information

Update firmware aparat foto

Update firmware aparat foto Update firmware aparat foto Mulţumim că aţi ales un produs Nikon. Acest ghid descrie cum să efectuaţi acest update de firmware. Dacă nu aveţi încredere că puteţi realiza acest update cu succes, acesta

More information

PROCEDURA PRIVIND DECONTURILE. 2. Domeniu de aplicare Procedura se aplică în cadrul Universităţii Tehnice Cluj-Napoca

PROCEDURA PRIVIND DECONTURILE. 2. Domeniu de aplicare Procedura se aplică în cadrul Universităţii Tehnice Cluj-Napoca PROCEDURA PRIVIND DECONTURILE 1. Scpul: Descrie structura si mdul de elabrare si prezentare a prcedurii privind dcumentele care trebuie intcmite si cursul acestra, atunci cind persana efectueaza un decnt.

More information

D în această ordine a.î. AB 4 cm, AC 10 cm, BD 15cm

D în această ordine a.î. AB 4 cm, AC 10 cm, BD 15cm Preparatory Problems 1Se dau punctele coliniare A, B, C, D în această ordine aî AB 4 cm, AC cm, BD 15cm a) calculați lungimile segmentelor BC, CD, AD b) determinați distanța dintre mijloacele segmentelor

More information

Închiderea anului fiscal 2013 şi modificări legislative aplicabile în 2014 Martie 2014

Închiderea anului fiscal 2013 şi modificări legislative aplicabile în 2014 Martie 2014 www.pwc.ro Închiderea anului fiscal 2013 şi modificări legislative aplicabile în 2014 Martie 2014 Florentina Blagu Manager Ionut Sas - Director Agenda 1. Impozitul pe profit 2. Impozitul cu reținere la

More information

DECIZIA nr. 17 din 2012 privind solutionarea contestatiei formulata de SC X SRL Drobeta Tr. Severin înregistrata la D.G.F.P. Mehedinti sub nr.

DECIZIA nr. 17 din 2012 privind solutionarea contestatiei formulata de SC X SRL Drobeta Tr. Severin înregistrata la D.G.F.P. Mehedinti sub nr. DECIZIA nr. 17 din 2012 privind solutionarea contestatiei formulata de SC X SRL Drobeta Tr. Severin înregistrata la D.G.F.P. Mehedinti sub nr.2012 Directia Generala a Finantelor Publice Mehedinti a fost

More information

STUDIU APROFUNDAT PRIVIND IMPOZITAREA REZULTATELOR GRUPURILOR DE ÎNTREPRINDERI

STUDIU APROFUNDAT PRIVIND IMPOZITAREA REZULTATELOR GRUPURILOR DE ÎNTREPRINDERI STUDIU APROFUNDAT PRIVIND IMPOZITAREA REZULTATELOR GRUPURILOR DE ÎNTREPRINDERI Ioana Neacşu Master Contabilitatea şi Fiscalitatea Entităţilor Economice, An II, Grupa 712 Coord. Ştiinţific: Prof. univ.

More information

Olimpiad«Estonia, 2003

Olimpiad«Estonia, 2003 Problema s«pt«m nii 128 a) Dintr-o tabl«p«trat«(2n + 1) (2n + 1) se ndep«rteaz«p«tr«telul din centru. Pentru ce valori ale lui n se poate pava suprafata r«mas«cu dale L precum cele din figura de mai jos?

More information

Raport ştiinţific de cercetare doctorală

Raport ştiinţific de cercetare doctorală Investeşte în oameni! FONDUL SOCIAL EUROPEAN Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 2013 Axa prioritară nr.1 Educaţia şi formarea profesională în sprijinul creşterii economice

More information

Raport Financiar Preliminar

Raport Financiar Preliminar DIGI COMMUNICATIONS NV Preliminary Financial Report as at 31 December 2017 Raport Financiar Preliminar Pentru anul incheiat la 31 Decembrie 2017 RAPORT PRELIMINAR 2017 pag. 0 Sumar INTRODUCERE... 2 CONTUL

More information

- TITLUL VI: Taxa pe valoarea adăugată

- TITLUL VI: Taxa pe valoarea adăugată TITLUL VI: Taxa pe valoarea adăugată (la data 05-Dec-2007 titlul VI a fost reglementat de Procedura din 2007 ) CAPITOLUL I: Definiţii (la data 01-Jan-2007 titlul VI, capitolul I modificat de Art. I, punctul

More information

Evoluția pieței de capital din România. 09 iunie 2018

Evoluția pieței de capital din România. 09 iunie 2018 Evoluția pieței de capital din România 09 iunie 2018 Realizări recente Realizări recente IPO-uri realizate în 2017 și 2018 IPO în valoare de EUR 312.2 mn IPO pe Piața Principală, derulat în perioada 24

More information

Semnale şi sisteme. Facultatea de Electronică şi Telecomunicaţii Departamentul de Comunicaţii (TC)

Semnale şi sisteme. Facultatea de Electronică şi Telecomunicaţii Departamentul de Comunicaţii (TC) Semnale şi sisteme Facultatea de Electronică şi Telecomunicaţii Departamentul de Comunicaţii (TC) http://shannon.etc.upt.ro/teaching/ssist/ 1 OBIECTIVELE CURSULUI Disciplina îşi propune să familiarizeze

More information

MINISTERUL FINANŢELOR PUBLICE

MINISTERUL FINANŢELOR PUBLICE MINISTERUL FINANŢELOR PUBLICE Agenţia Naţională de Administrare Fiscală Direcţia Generală de Soluţionare a Contestatiilor Str. Apolodor Nr.17, sector 5,.X., CP 050741 Tel : +021 319 97 54 Fax : +021 336

More information

MANAGEMENTUL CALITĂȚII - MC. Proiect 5 Procedura documentată pentru procesul ales

MANAGEMENTUL CALITĂȚII - MC. Proiect 5 Procedura documentată pentru procesul ales MANAGEMENTUL CALITĂȚII - MC Proiect 5 Procedura documentată pentru procesul ales CUPRINS Procedura documentată Generalități Exemple de proceduri documentate Alegerea procesului pentru realizarea procedurii

More information

DECLARATIE DE AVERE. Suprafata Cota parte. Comuna (3) mp 1/2 Cumparare Sandu Rodica Voinesti, Sandu Ion Dimbovita

DECLARATIE DE AVERE. Suprafata Cota parte. Comuna (3) mp 1/2 Cumparare Sandu Rodica Voinesti, Sandu Ion Dimbovita DECLARATIE DE AVERE Subsemnatul SANDU I. ION având functia de DIRECTOR GENERAL la ADMINISTRATIA NATIONALA DE METEOROLOGIE declar pe propria raspundere, ca impreuna cu familia 1 detin urmatoarele active

More information

Propunere de DIRECTIVĂ A CONSILIULUI

Propunere de DIRECTIVĂ A CONSILIULUI COMISIA EUROPEANĂ Bruxelles, 19.12.2017 COM(2017) 783 final 2017/0349 (CNS) Propunere de DIRECTIVĂ A CONSILIULUI de modificare a Directivei 2006/112/CE privind sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată,

More information

INTREBARI FRECVENTE. Care este valoarea nominala a actiunilor Bancii Comerciale Romane SA?

INTREBARI FRECVENTE. Care este valoarea nominala a actiunilor Bancii Comerciale Romane SA? INTREBARI FRECVENTE Ce fel de societate este BCR si cum sunt actiunile sale? Este organizata ca societate pe actiuni. Actiunile emise de banca sunt nominative, emise in forma dematerializata si sunt inscrise

More information

X-Fit S Manual de utilizare

X-Fit S Manual de utilizare X-Fit S Manual de utilizare Compatibilitate Acest produs este compatibil doar cu dispozitivele ce au următoarele specificații: ios: Versiune 7.0 sau mai nouă, Bluetooth 4.0 Android: Versiune 4.3 sau mai

More information

CHAMPIONS LEAGUE 2017 SPONSOR:

CHAMPIONS LEAGUE 2017 SPONSOR: NOUA STRUCTURĂ a Ch League Pe viitor numai fosta divizie A va purta numele Champions League. Fosta divizie B va purta numele Challenger League iar fosta divizie C se va numi Promotional League. CHAMPIONS

More information

II. STUDII, ARTICOLE, OPINII

II. STUDII, ARTICOLE, OPINII 10 Revista Universul Juridic nr. 2, februarie 2016, pp. 10-17 GABRIEL TIŢA-NICOLESCU II. STUDII, ARTICOLE, OPINII REZOLUŢIUNEA ŞI REZILIEREA CONTRACTULUI ÎN NOUL COD CIVIL De Gabriel Tiţa-Nicolescu Abstract

More information

D E C L A R A T I E D E A V E R E

D E C L A R A T I E D E A V E R E Nr. 289/15.03.2012 D E C L A R A T I E D E A V E R E Subsemnatul BOBE IULIAN SERGIU avand functia de INSPECTOR la Primaria Orasului Busteni, domiciliat in jud. Prahova, loc. Busteni, cunoscand prevederile

More information

Eurotax Automotive Business Intelligence. Eurotax Tendințe în stabilirea valorilor reziduale

Eurotax Automotive Business Intelligence. Eurotax Tendințe în stabilirea valorilor reziduale Eurotax Automotive Business Intelligence Eurotax Tendințe în stabilirea valorilor reziduale Conferinta Nationala ALB Romania Bucuresti, noiembrie 2016 Cristian Micu Agenda Despre Eurotax Produse si clienti

More information

Cristina ENULESCU * ABSTRACT

Cristina ENULESCU * ABSTRACT Cristina ENULESCU * REZUMAT un interval de doi ani un buletin statistic privind cele mai importante aspecte ale locuirii, în statele perioada 1995-2004, de la 22,68 milioane persoane la 21,67 milioane.

More information

octombrie 2009 Sondaj naţional BENEFICIAR:

octombrie 2009 Sondaj naţional BENEFICIAR: Raport de cercetare octombrie 2009 Sondaj naţional BENEFICIAR: Studiul de faţă a fost realizat de INSOMAR în perioada 8-11 octombrie 2009, la comanda Realitatea TV; Cercetarea a fost realizată folosind

More information

REVISTA NAŢIONALĂ DE INFORMATICĂ APLICATĂ INFO-PRACTIC

REVISTA NAŢIONALĂ DE INFORMATICĂ APLICATĂ INFO-PRACTIC REVISTA NAŢIONALĂ DE INFORMATICĂ APLICATĂ INFO-PRACTIC Anul II Nr. 7 aprilie 2013 ISSN 2285 6560 Referent ştiinţific Lector univ. dr. Claudiu Ionuţ Popîrlan Facultatea de Ştiinţe Exacte Universitatea din

More information

DECLARATIE DE AVERE. INTRAVILAN mp 1/2 cumparare LUP LADISLAU. INTRAVILAN mp 1/2 cumparare LUP IULIA

DECLARATIE DE AVERE. INTRAVILAN mp 1/2 cumparare LUP LADISLAU. INTRAVILAN mp 1/2 cumparare LUP IULIA DECLARATIE DE AVERE Subsemnatul LUP LADISLAU având functia de DIRECTOR la CMR OLTENIA declar pe propria raspundere, ca impreuna cu familia 1 detin urmatoarele active si datorii. I. BUNURI IMOBILE 1. Terenuri

More information

POLITICA DE SALARIZARE: RECOMANDARI PENTRU 2018

POLITICA DE SALARIZARE: RECOMANDARI PENTRU 2018 POLITICA DE SALARIZARE: RECOMANDARI PENTRU 2018 CE AR TREBUI SA FACI PENTRU A NU-TI DEMOTIVA ANGAJATII CARE ESTE CEA MAI BUNA STRATEGIE SI CEL MAI BUN MESAJ PENTRU ORGANIZATIA TA? PROTEJAM NETUL / MENTINEM

More information