Capitolul IV. Programarea în limbajul C

Size: px
Start display at page:

Download "Capitolul IV. Programarea în limbajul C"

Transcription

1 Capitolul IV. Programarea în limbajul C 1. Scurt istoric Părintele limbajului C este Dennis Ritchie (Bell Laboratories) Limbajul a fost proiectat în 1972 pentru implementarea unui sistem de operare pentru calculatoarele PDP-11, ulterior fiind folosit pentru implementarea portabilă a sistemului de operare UNIX În 1978, Dennis Ritchie şi Brian Kernighan au publicat prima ediţie a cărţii Limbajul de programare C (The C Programming Language), versiunea limbajului C descrisă fiind cunoscută sub numele K&R C. În 1983, American National Standards Institute (ANSI) a format un comitet pentru a stabili specificaţiile unui limbaj C standard. Standardul a fost terminat în 1989 şi ratificat ca ANSI X "Programming Language C". Această versiune a limbajului este cunoscută sub numele ANSI C. În 1990, standardul ANSI C (cu mici modificări) a fost adoptat de International Organization for Standardization (ISO) ca ISO/IEC 9899:1990. Acest standard este cunoscut actualmente sub numele de C99. Cele mai utilizate medii de dezvoltare pentru limbajul C sunt:visual C++, Borland C++, Dev-C++, Code::Blocks. Limbajul C este considerat ca un limbaj de nivel mediu (intermediar), oferind programatorilor atât posibilitatea de a utiliza conceptele programării structurate, cât şi facilităţi specifice limbajelor de asamblare Exemplu de program scris în limbajul C : #include <stdio.h> int main(void) { printf("hello, World!\n"); return 0; }

2 2. Noţiuni introductive Un limbaj de programare descrie, prin directive şi instrucţiuni, prelucrările de date ce vor trebui efectuate de către un sistem de calcul În general, limbajele de programare se definesc prin : - sintaxă - mulţimea de reguli ce descriu modalităţile de scriere corectă a programelor în limbajul respectiv; - semantică - mulţimea de reguli ce definesc înţelesul unui program şi efectul execuţiei sale asupra unui calculator real sau virtual; - pragmatică - mulţimea de reguli ce definesc detaliile de implementare a limbajului pe un anumit tip de calculator. Numai sintaxa dispune de o modalitate sistematică de prezentare şi anume fie folosind aşa-numita notaţia BNF (Backus-Naur Form), fie folosind diagramele sintactice (Conway). Descrierea BNF este un şir de aşa-numite producţii ce definesc tipurile de elemente componente ale limbajului cu ajutorul unor simboluri de metalimbaj. Diagramele sintactice reprezintă o modalitate grafică de descriere a regulilor sintactice, fiind uşor de înţeles şi extrem de sugestive. Vom prezenta în cele ce urmează noţiunile principale privitoare la diagramele sintactice, care să permită ulterior descrierea sistematică a regulilor de sintaxă ale limbajului C.

3 2.1. Diagrame sintactice O diagramă sintactică este un graf orientat, cu un singur nod iniţial (în care nu intră nici un arc) şi un singur nod final (din care nu iese nici un arc). Orice drum posibil de la nodul iniţial la nodul final descrie o construcţie corectă din punct de vedere sintactic. Nodului inţial i se asociază un nume, care va fi interpretat ca numele diagramei şi implicit al construcţiei sintactice descrise de aceasta. Nodul final nu se etichetează (nu i se asociază un nume). Celelalte noduri ale diagramei se împart în două categorii : - noduri cu o singură intrare şi o singură ieşire. Astfel de noduri sunt marcate în două moduri : - prin elemente ale vocabularului limbajului care vor fi reprezentate grafic prin cercuri sau dreptunghiuri cu colţurile rotunjite; - prin nume ale altor diagrame sintactice. Astfel de denumiri se vor reprezenta încadrate în dreptunghiuri. La întâlnirea unui astfel de nod se subînţelege că diagrama sintactică cu numele menţionat substituie nodul; - noduri cu o intrare şi mai multe ieşiri, numite bifurcaţii, care nu se marchează; - noduri cu mai multe intrări şi o ieşire, numite confluenţe, care de asemenea nu se marchează.

4 3. Elementele limbajului C Un program C poate fi considerat în ultimă instanţă un text, format din caractere, grupate în unităţi lexicale, echivalente cuvintelor textului, ce pot alcătui expresii şi în final instrucţiuni, echivalente frazelor textului. Elementele componente ale limbajului se pot prezenta sintetic astfel : - alfabetul; - unităţile lexicale; - expresiile; - instrucţiunile Alfabetul - reprezintă setul de caractere din care poate fi alcătuit un program C. La scrierea programelor în limbajul C se folosesc caracterele codului ASCII Unităţi lexicale - reprezintă grupuri de caractere cu o semnificaţie de sine stătătoare. În categoria unităţilor lexicale se includ : - cuvinte cheie (keywords) ; - identificatori (nume) ; - operatori ; - separatori ; - constante ; - comentarii Cuvinte rezervate/cheie (keywords) - sunt şiruri de caractere ce reprezintă cuvinte preluate din limba engleză, ce au un înţeles predefinit în cadrul limbajului. Utilizarea lor nu este permisă în alt context decât cel cel precizat la definirea limbajului.

5 Tabelul 3.1. Cuvintele cheie ale limbajului C : auto double int struct break else long switch case enum register typedef char extern return union const float short unsigned continue for signed void default goto sizeof volatile do if static while Identificatori (sau nume) - reprezintă denumiri asociate de programator diverselor entităţi utilizate într-un program. - din punct de vedere sintactic, identificatorii sunt şiruri de litere şi cifre ce pot include şi caracterul de subliniere( _ ). - singurele restricţii sunt ca un identificator să înceapă cu o literă sau cu caracterul de subliniere( _ ) şi să nu coincidă cu un cuvânt rezervat.

6 cifra Figura 3.1. Diagrama sintactică pentru cifră litera identificator litera _ cifra _ Figura 3.2. Diagrama sintactică pentru identificator

7 Operatori - sunt unităţi lexicale, formate din unul sau mai multe caractere ale alfabetului, ce simbolizează diverse operaţii ce se pot efectua asupra datelor în limbajul C. Tabelul operatorilor, în ordinea descrescătoare a priorităţilor acestora : ( ) [ ]. -> - + * &! ~ sizeof * / % + - << >> < <= >= > ==!= & ^ &&? : = += -= *= /= %= <<= >>= &= ^= =, Separatori - sunt caractere sau şiruri de caractere cu rol de separare a celorlalte unităţi lexicale. - în limbajul C pot avea rol de separatori următoarele caractere sau grupuri de caractere : - punctul şi virgula (;) - trei puncte (...) - spaţii albe (white spaces) - spaţiul (caracterul blank) - tabulatorul orizontal - caracterul linie nouă

8 Constante - reprezintă mărimi ale căror valori nu se poate modifica pe parcursul execuţiei unui program sau de la o execuţie la alta. - orice constantă are un tip şi o valoare. - atât tipul, cât şi valoarea unei constante se definesc implicit prin caracterele care compun constanta respectivă. - în C sunt definite următoarele tipuri de constante : - constante întregi; - constante reale; - constante caracter; - constante şiruri de caractere; Constante întregi - constantă întreagă este reprezentată printr-un şir de cifre, precedat eventual de semn. - constantele întregi se pot scrie în sistemul de numeraţie zecimal, hexazecimal sau octal. - în absenţa oricărui prefix, constanta se consideră ca fiind scrisă în baza 10 (zecimal). - pentru a marca scrierea în baza 16 (hexazecimal), şirul de cifre ce reprezintă constanta se prefixează cu caracterele 0x sau 0X - pentru a marca scrierea în baza 8 (octal), se foloseşte prefixul 0. - o constantă întreagă se reprezintă în cod complementar faţă de 2, pe cel puţin 16 biţi. În cazul în care se doreşte reprezentarea pe cel puţin 32 de biţi (în aşa-numitul format long), şirul de cifre se postfixează cu caracterul l sau L. În cazul în care se doreşte reprezentarea pe cel puţin 64 de biţi (în aşa-numitul format long long), şirul de cifre se postfixează cu caracterele ll sau LL.

9 Constante reale - o constantă reală reprezintă un număr raţional şi se consideră implicit ca fiind de tip dublă precizie şi reprezentată intern pe 64 de biţi, în format virgulă mobilă. În cazul în care se doreşte reprezentarea internă pe 32 de biţi, în simplă precizie, se foloseşte sufixul f sau F. - constantele reale se pot scrie în două moduri : - în format fără exponent - caz în care ele se scriu ca parte întreagă, care poate fi şi vidă, prefixată sau nu de semn, şi parte fracţionara, ce poate fi vidă (dar nu şi dacă partea întreagă este vidă), separate între ele printr-un punct zecimal; - în format cu exponent - caz în care o constantă reală fără exponent sau o constantă întreagă zecimală sunt urmate de un aşa numit exponent. - exponentul este un şir de caractere ce începe cu litera e sau E, după care urmează opţional un semn şi care se încheie cu un şir de cifre zecimale. - semnificaţia notaţiei cu exponent este aceea că numărul real care precede exponentul se înmulţeşte cu 10 la o putere egală cu numărul ce urmează după litera exponentului.

10 Constante caracter - o constantă caracter reprezintă un caracter şi are ca valoare codul ASCII extins al caracterului respectiv. - constantele caracter se pot clasifica în : - constante neprintabile (de control), cu codurile ASCII cuprinse între [0, 31], plus caracterul DEL (şterge), cu codul ASCII 127; - spaţiu - codul ASCII 32; - constante printabile, cu codurile ASCII cuprinse în intervalele [33, 126]. - constante grafice, cu codurile cuprinse în intervalul [128, 255] - o constantă caracter corespunzătoare unui caracter printabil sau spaţiu, se scrie în C prin încadrarea caracterului respectiv între apostroafe. - excepţie fac caracterele apostrof ('), ghilimele (") şi backslash (\), care se reprezintă prin prefixarea lor cu caracterul backslash, şi anume : '\\' - reprezintă constanta caracter \; '\'' - reprezintă constanta caracter ' şi '\"' - reprezintă constanta caracter ". - anumite constante negrafice se pot reprezenta prin secvenţe speciale şi anume : '\t' tabulator orizontal; '\n' rând nou; '\b semnal sonor. - în general, caracterul backslash se utilizează pentru a defini orice constantă caracter, obişnuindu-se a se spune că backslash-ul introduce o aşa-numită secvenţă escape.secvenţa escape foloseşte codul ASCII al caracterului ce se doreşte a fi reprezentat, construcţia :'\ooo', unde o este o cifră octală, reprezintă constanta caracter al cărei cod ASCII scris în octal are valoarea ooo. - constanta cu codul ASCII zero, '\0', se mai numeşte şi NUL.

11 Constante şiruri de caractere - o succesiune de zero sau mai multe caractere incluse între ghilimele formează o constantă şir de caractere. - la scrierea caracterelor din compunerea unui şir se pot folosi secvenţele escape. - un şir poate fi continuat pe rândul următor folosind caracterul backslash (\). Caracterul ce precede caracterul backslash se va concatena cu caracterul scris pe rândul următor. - caracterele ce compun un şir de caractere se stochează în memorie într-o zonă contiguă, memorându-se în octeţi consecutivi codurile ASCII ale acestora. După ultimul caracter al şirului se memorează caracterul NUL, ce joacă rolul de marcaj al sfârşitului oricărui şir de caractere. Din această cauză reprezentarea unui caracter ca şi constantă caracter sau ca şir de caractere, conduce la reprezentări interne diferite, în cel de al doilea caz, folosindu-se doi octeţi (codul ASCII al caracterului respectiv urmat de codul ASCII 0) Comentarii sunt texte ce explicitează un program, documentându-l. - un comentariu se poate insera oriunde într-un program în locurile în care este permisă folosirea spaţiului, a tabulatorului orizontal sau a unui rând nou. - un comentariu începe cu succesiunea de caractere /* şi se termină cu succesiunea */. În C++ s-a introdus o convenţie suplimentară pentru comentariile care ocupă un singur rând şi anume prefixarea acestuia cu succesiunea de caractere //.

12 4. Structura programelor C Un program scris în limbajul C este format dintr-o succesiune de instrucţiuni înlănţuite în conformitate cu anumite reguli sintactice. Formatul de redactare este liber (neimpus). Pentru prezentarea şi învăţarea sistematică a regulilor de sintaxă se obişnuieşte împărţirea logică a programului în componente, urmată de descrierea formală a acestora şi a legăturilor dintre ele, folosind de exemplu diagramele sintactice. Un program C se compune din una sau mai multe funcţii, aşa cum rezultă din diagrama sintactică de mai jos: program_c functie functie Figura 4.1. Diagrama sintactică a unui program scris în limbajul C Fiecare funcţie are un nume, iar dintre aceste funcţii, una este în mod obligatoriu funcţia principală, ce poartă numele main. Funcţia main defineşte adresa de lansare în execuţie a programului. Programul se memorează sub forma unuia sau a mai multor fişiere sursă pe disc, fişiere ce au extensia C, pentru limbajul C şi CPP, pentru limbajul C++. Prin compilarea fişierelor sursă se obţin fişiere obiect, ce au extensii OBJ sau o, în funcţie de compilator. Fişierele obiect astfel obţinute se reunesc într-un program executabil, prin editarea de legături, rezultând un fişier executabil, cu extensia EXE.

13 4.1. Definiţia unei funcţii în limbajul C Structura unei funcţii în C poate fi descrisă de următoarea diagramă sintactică : definitie_functie antet corp Figura 4.2. Diagrama sintactică a unei funcţii în C tip antet identificator ( lista_parametrii_formali ) Figura 4.3. Diagrama sintactică a antetului unei funcţii în C În limbajul C există două categorii de funcţii : - funcţii care returnează o valoare la revenirea din ele. Tipul acestei valori se precizează în antetul funcţiei aşa cum se va arăta ulterior; - funcţii care nu returnează nici o valoare la revenirea din ele. Pentru aceste funcţii se va folosi cuvântul cheie void în calitate de tip în antetul funcţiei. Dacă specificaţia de tip este absentă, în limbajul C se presupune că funcţia returnează o valoare de tip int. Se recomandă indicarea tipului valorii returnate, deoarece absenţa acestuia poate constitui o potenţială sursă de erori.

14 Pentru a permite transferul de date unei funcţii în momentul apelului acesteia, dar şi comunicarea de către aceasta a unor date în exterior, se folosesc aşa numiţii parametri, care însoţesc atât definiţia cât şi apelul funcţiei. Transferul datelor prin intermediul parametrilor permite proiectarea de funcţii generale, abstracţie făcând de valorile concrete ale acestora, valori ce vor fi necesare doar la execuţia funcţiei. În momentul compilării este necesară doar cunoaşterea tipului parametrilor, cunoaştere posibilă prin intermediul unor declaraţii de tip specifice Antetul unei funcţii precizează următoarele informaţii despre funcţie : tipul valorii returnate, numele funcţiei, numele şi tipul parametrilor acesteia (implicit şi numărul acestora). Parametrii declaraţi în antetul unei funcţii şi care apoi sunt folosiţi în corpul funcţiei se numesc parametri formali, pentru a sublinia faptul că ei sunt folosiţi doar pentru a descrie acţiunile ce trebuie întreprinse de funcţie. Valorile lor se vor concretiza la execuţie, prin apelurile funcţiei, caz în care ei vor fi substituiţi de valorile cu care se execută efectiv funcţia, valori care se numesc parametri efectivi (actuali). Lista parametrilor poate fi vidă atunci când nu este necesară comunicaţia cu exteriorul prin intermediul parametrilor, caz în care se foloseşte în locul listei parametrilor cuvântul rezervat void. Antetul cel mai simplu folosit pentru funcţia main, în cazul în care funcţia nu are parametri şi returnează o valoare de tip întreg este : int main(void) În acest caz funcţia main trebuie să conţină cel puţin o instrucţiune return (de cele mai multe ori plasată la sfârşitul funcţiei) care să specifice valoare returnată de aceasta; valoarea 0 (zero) indică terminarea execuţiei fără erori, în timp ce o valoare diferită de zero semnalează apariţia unor erori. Observaţie : în anumite medii de dezvoltare se poate folosi şi varianta mai veche de antet : void main(void) caz în care funcţia main nu returnează nici o valoare. Această variantă de antet nu mai este admisă de noile standarde C++.

15 Apelurile unei funcţii nu pot fi precedate întotdeauna de definiţia funcţiei. În astfel de cazuri, definiţia funcţiei apelate este înlocuită printr-un aşa-numit prototip al ei. Prototipul unei funcţii are un format asemănător cu antetul ei, precizând următoarele informaţii despre funcţie: tipul valorii returnate, numele funcţiei şi tipul parametrilor (implicit şi numărul acestora). Compilatorul utilizează datele din prototip pentru a verifica tipurile parametrilor efectivi de apel. În cazul în care un parametru efectiv are un tip diferit de tipul parametrului formal corespunzător, dacă este posibil, compilatorul converteşte automat valoarea parametrului efectiv la tipul indicat în prototip. Utilizatorii limbajului C pot folosi o serie de funcţii care au o utilizare frecventă în diverse aplicaţii, funcţii ce sunt livrate sub forma unor biblioteci ale limbajului. Ele sunt stocate în fişiere speciale în format obiect (compilate deci) şi se adaugă la fiecare program care le apelează în faza de editare de legături. Aceste funcţii se numesc funcţii standard, iar bibliotecile care le conţin, biblioteci standard ale limbajului. Apelul unei funcţii din bibliotecă presupune cunoaşterea prealabilă a prototipului acesteia. Pentru a simplifica inserarea în textul sursă a prototipurilor funcţiilor de bibliotecă s-au construit fişiere cu astfel de prototipuri. Aceste fişiere au extensia h şi conţin prototipuri ale unor funcţii înrudite. De exemplu fişierul stdio.h conţine prototipurile funcţiilor de intrare/ieşire Preprocesarea Un program în limbajul C poate fi prelucrat suplimentar înainte de a fi compilat. O astfel de prelucrare se numeşte preprocesare şi se realizează cu ajutorul unui program special, numit preprocesor, program apelat automat înainte de începerea compilării. În principiu, preprocesorul limbajului C realizează substituţii la nivel de text. Prin intermediul lui se pot realiza: - includeri de texte; - definiţii şi apeluri de macrouri; - compilare condiţionată. Preprocesarea se realizează prin prelucrarea unor directive specifice, care au ca prim caracter, caracterul #.

16 Includerea de fişiere sursă Un fişier cu text sursă poate fi inclus cu ajutorul directivei #include care poate avea unul din următoarele formate : #include <specificator_fişier> #include "specificator_fişier " Specificatorul de fişier depinde de sistemul de operare. El defineşte un fişier cu text sursă memorat pe disc. În faza de preprocesare, construcţia # include este substituită de textul fişierului menţionat. În felul acesta textul fişierului respectiv participă la compilare împreună cu textul în care a fost inclus. Formatul cu paranteze unghiulare se utilizează la includerea fişierelor standard, de exemplu fişierele ce conţin prototipurile funcţiilor din bibliotecile standard, căutarea acestor fişiere făcându-se în directoare speciale, precizate de configurările specifice mediului de programare în care se operează. Formatul în care se utilizează ghilimelele indică faptul că se va face căutarea fişierului menţionat pe calea precizată de specificatorul de fişier sau în directorul curent.

17 Definiţii şi apeluri de macrouri Substituirea de succesiuni de caractere la preprocesare se face cu ajutorul construcţiei #define Un caz particular de definiţie de macro este definiţia constantelor simbolice, al cărei format este: #define nume succesiune_de _caractere unde succesiune de caractere începe cu primul caracter care nu este spaţiu alb (spaţiul, caracterul linie nouă, tabulatorul orizontal). Ea poate fi continuată pe mai multe linii terminând rândul care dorim să se continue cu caracterul backslash (\). Efectul execuţiei acestei directive este substituirea şirului de caractere nume cu şirul succesiune de caractere, peste tot în textul sursă care urmează construcţiei #define respective, exceptând cazul apariţiei numelui în interiorul unui şir de caractere sau al unui comentariu. De obicei nume se scrie cu majuscule pentru a sublinia faptul că este o constantă simbolică, respectiv că e definit printr-o directivă #define. Substituţia autorizată printr-o construcţie #define începe din punctul în care este scrisă directiva şi se termină la sfârşitul fişierului în care este scrisă sau până la întâlnirea unei directive #undefine care o anulează. Formatul acestei ultime directive este : #undefine nume La întâlnirea ei se dezactivează substituţia numelui nume prin succesiunea de caractere ce i-a fost asociată prin directiva pereche #define

18 Macrodefiniţiile pot avea şi parametri : #define nume(param) corp unde: - nume reprezintă numele macrodefiniţiei; - param reprezintă lista de parametri; - corp reprezintă corpul macrodefiniţiei Macrodefiniţiile sunt expandate în textul sursă înainte de compilare (în faza de preprocesare) în doua etape: 1. apelul macrodefiniţiei din codul sursa este înlocuit cu corpul acesteia 2. parametrii macrodefiniţiei sunt înlocuiţi cu valorile primite ca parametri

Titlul lucrării propuse pentru participarea la concursul pe tema securității informatice

Titlul lucrării propuse pentru participarea la concursul pe tema securității informatice Titlul lucrării propuse pentru participarea la concursul pe tema securității informatice "Îmbunătăţirea proceselor şi activităţilor educaţionale în cadrul programelor de licenţă şi masterat în domeniul

More information

Metrici LPR interfatare cu Barix Barionet 50 -

Metrici LPR interfatare cu Barix Barionet 50 - Metrici LPR interfatare cu Barix Barionet 50 - Barionet 50 este un lan controller produs de Barix, care poate fi folosit in combinatie cu Metrici LPR, pentru a deschide bariera atunci cand un numar de

More information

Versionare - GIT ALIN ZAMFIROIU

Versionare - GIT ALIN ZAMFIROIU Versionare - GIT ALIN ZAMFIROIU Controlul versiunilor - necesitate Caracterul colaborativ al proiectelor; Backup pentru codul scris Istoricul modificarilor Terminologie și concepte VCS Version Control

More information

Structura și Organizarea Calculatoarelor. Titular: BĂRBULESCU Lucian-Florentin

Structura și Organizarea Calculatoarelor. Titular: BĂRBULESCU Lucian-Florentin Structura și Organizarea Calculatoarelor Titular: BĂRBULESCU Lucian-Florentin Chapter 3 ADUNAREA ȘI SCĂDEREA NUMERELOR BINARE CU SEMN CONȚINUT Adunarea FXP în cod direct Sumator FXP în cod direct Scăderea

More information

MS POWER POINT. s.l.dr.ing.ciprian-bogdan Chirila

MS POWER POINT. s.l.dr.ing.ciprian-bogdan Chirila MS POWER POINT s.l.dr.ing.ciprian-bogdan Chirila chirila@cs.upt.ro http://www.cs.upt.ro/~chirila Pornire PowerPoint Pentru accesarea programului PowerPoint se parcurg următorii paşi: Clic pe butonul de

More information

Subiecte Clasa a VI-a

Subiecte Clasa a VI-a (40 de intrebari) Puteti folosi spatiile goale ca ciorna. Nu este de ajuns sa alegeti raspunsul corect pe brosura de subiecte, ele trebuie completate pe foaia de raspuns in dreptul numarului intrebarii

More information

Textul si imaginile din acest document sunt licentiate. Codul sursa din acest document este licentiat. Attribution-NonCommercial-NoDerivs CC BY-NC-ND

Textul si imaginile din acest document sunt licentiate. Codul sursa din acest document este licentiat. Attribution-NonCommercial-NoDerivs CC BY-NC-ND Textul si imaginile din acest document sunt licentiate Attribution-NonCommercial-NoDerivs CC BY-NC-ND Codul sursa din acest document este licentiat Public-Domain Esti liber sa distribui acest document

More information

ARBORI AVL. (denumiti dupa Adelson-Velskii si Landis, 1962)

ARBORI AVL. (denumiti dupa Adelson-Velskii si Landis, 1962) ARBORI AVL (denumiti dupa Adelson-Velskii si Landis, 1962) Georgy Maximovich Adelson-Velsky (Russian: Гео ргий Макси мович Адельсо н- Ве льский; name is sometimes transliterated as Georgii Adelson-Velskii)

More information

Lucrarea de laborator nr. 4

Lucrarea de laborator nr. 4 Metode merice - Lucrarea de laborator 4 Lucrarea de laborator nr. 4 I. Scopul lucrării Elemente de programare în MAPLE II. III. Conţinutul lucrării 1. Atribuirea. Decizia. Structuri repetitive. 2. Proceduri

More information

Semnale şi sisteme. Facultatea de Electronică şi Telecomunicaţii Departamentul de Comunicaţii (TC)

Semnale şi sisteme. Facultatea de Electronică şi Telecomunicaţii Departamentul de Comunicaţii (TC) Semnale şi sisteme Facultatea de Electronică şi Telecomunicaţii Departamentul de Comunicaţii (TC) http://shannon.etc.upt.ro/teaching/ssist/ 1 OBIECTIVELE CURSULUI Disciplina îşi propune să familiarizeze

More information

2. SCHEME LOGICE ŞI PSEUDOCOD

2. SCHEME LOGICE ŞI PSEUDOCOD REPREZENTRE LGORITMILOR PRIN PSEUDOCOD 2. SCHEME LOGICE ŞI PSEUDOCOD 2.1 Reprezentarea algoritmilor prin scheme logice Primitivele utilizate în schemele logice sunt simboluri grafice, cu funcţiuni (reprezentând

More information

Reflexia şi refracţia luminii. Aplicaţii. Valerica Baban

Reflexia şi refracţia luminii. Aplicaţii. Valerica Baban Reflexia şi refracţia luminii. Aplicaţii. Sumar 1. Indicele de refracţie al unui mediu 2. Reflexia şi refracţia luminii. Legi. 3. Reflexia totală 4. Oglinda plană 5. Reflexia şi refracţia luminii în natură

More information

CERERI SELECT PE O TABELA

CERERI SELECT PE O TABELA SQL - 1 CERERI SELECT PE O TABELA 1 STUD MATR NUME AN GRUPA DATAN LOC TUTOR PUNCTAJ CODS ---- ------- -- ------ --------- ---------- ----- ------- ---- 1456 GEORGE 4 1141A 12-MAR-82 BUCURESTI 2890 11 1325

More information

2. Setări configurare acces la o cameră web conectată într-un router ZTE H218N sau H298N

2. Setări configurare acces la o cameră web conectată într-un router ZTE H218N sau H298N Pentru a putea vizualiza imaginile unei camere web IP conectată într-un router ZTE H218N sau H298N, este necesară activarea serviciului Dinamic DNS oferit de RCS&RDS, precum și efectuarea unor setări pe

More information

Arbori. Figura 1. struct ANOD { int val; ANOD* st; ANOD* dr; }; #include <stdio.h> #include <conio.h> struct ANOD { int val; ANOD* st; ANOD* dr; }

Arbori. Figura 1. struct ANOD { int val; ANOD* st; ANOD* dr; }; #include <stdio.h> #include <conio.h> struct ANOD { int val; ANOD* st; ANOD* dr; } Arbori Arborii, ca şi listele, sunt structuri dinamice. Elementele structurale ale unui arbore sunt noduri şi arce orientate care unesc nodurile. Deci, în fond, un arbore este un graf orientat degenerat.

More information

GHID DE TERMENI MEDIA

GHID DE TERMENI MEDIA GHID DE TERMENI MEDIA Definitii si explicatii 1. Target Group si Universe Target Group - grupul demografic care a fost identificat ca fiind grupul cheie de consumatori ai unui brand. Toate activitatile

More information

Reţele Neuronale Artificiale în MATLAB

Reţele Neuronale Artificiale în MATLAB Reţele Neuronale Artificiale în MATLAB Programul MATLAB dispune de o colecţie de funcţii şi interfeţe grafice, destinate lucrului cu Reţele Neuronale Artificiale, grupate sub numele de Neural Network Toolbox.

More information

Procesarea Imaginilor

Procesarea Imaginilor Procesarea Imaginilor Curs 11 Extragerea informańiei 3D prin stereoviziune Principiile Stereoviziunii Pentru observarea lumii reale avem nevoie de informańie 3D Într-o imagine avem doar două dimensiuni

More information

INFORMAȚII DESPRE PRODUS. FLEXIMARK Stainless steel FCC. Informații Included in FLEXIMARK sample bag (article no. M )

INFORMAȚII DESPRE PRODUS. FLEXIMARK Stainless steel FCC. Informații Included in FLEXIMARK sample bag (article no. M ) FLEXIMARK FCC din oțel inoxidabil este un sistem de marcare personalizată în relief pentru cabluri și componente, pentru medii dure, fiind rezistent la acizi și la coroziune. Informații Included in FLEXIMARK

More information

Mulțumim anticipat tuturor acelora care vor transmite critici/observații/sugestii

Mulțumim anticipat tuturor acelora care vor transmite critici/observații/sugestii Mulțumim anticipat tuturor acelora care vor transmite critici/observații/sugestii ilincamircea@yahoo.com TEMA III.1 v1 : ORGANIZAREA DATELOR UNUI PROGRAM C/C++ ÎN MO postat 02.11.2016 (sinteză) Coținutul

More information

Itemi Sisteme de Operare

Itemi Sisteme de Operare Itemi Sisteme de Operare 1. Pentru a muta un dosar (folder) de pe partiţia C: pe partiţia D: folosim: a. New Folder b. Ctrl + C din bara de instrumente şi Copy; c. Ctrl + X şi Ctrl + V; d. Edit Paste;

More information

Modalitǎţi de clasificare a datelor cantitative

Modalitǎţi de clasificare a datelor cantitative Modalitǎţi de clasificare a datelor cantitative Modul de stabilire a claselor determinarea pragurilor minime şi maxime ale fiecǎrei clase - determinǎ modul în care sunt atribuite valorile fiecǎrei clase

More information

Mecanismul de decontare a cererilor de plata

Mecanismul de decontare a cererilor de plata Mecanismul de decontare a cererilor de plata Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice (POS CCE) Ministerul Fondurilor Europene - Iunie - iulie

More information

REVISTA NAŢIONALĂ DE INFORMATICĂ APLICATĂ INFO-PRACTIC

REVISTA NAŢIONALĂ DE INFORMATICĂ APLICATĂ INFO-PRACTIC REVISTA NAŢIONALĂ DE INFORMATICĂ APLICATĂ INFO-PRACTIC Anul II Nr. 7 aprilie 2013 ISSN 2285 6560 Referent ştiinţific Lector univ. dr. Claudiu Ionuţ Popîrlan Facultatea de Ştiinţe Exacte Universitatea din

More information

Ghid identificare versiune AWP, instalare AWP şi verificare importare certificat în Store-ul de Windows

Ghid identificare versiune AWP, instalare AWP şi verificare importare certificat în Store-ul de Windows Ghid identificare versiune AWP, instalare AWP 4.5.4 şi verificare importare certificat în Store-ul de Windows Data: 28.11.14 Versiune: V1.1 Nume fişiser: Ghid identificare versiune AWP, instalare AWP 4-5-4

More information

9. Memoria. Procesorul are o memorie cu o arhitectură pe două niveluri pentru memoria de program și de date.

9. Memoria. Procesorul are o memorie cu o arhitectură pe două niveluri pentru memoria de program și de date. 9. Memoria Procesorul are o memorie cu o arhitectură pe două niveluri pentru memoria de program și de date. Primul nivel conține memorie de program cache (L1P) și memorie de date cache (L1D). Al doilea

More information

Platformă de e-learning și curriculă e-content pentru învățământul superior tehnic

Platformă de e-learning și curriculă e-content pentru învățământul superior tehnic Platformă de e-learning și curriculă e-content pentru învățământul superior tehnic Proiect nr. 154/323 cod SMIS 4428 cofinanțat de prin Fondul European de Dezvoltare Regională Investiții pentru viitorul

More information

Laborator 1. Programare declarativă. Programare logică. Prolog. SWI-Prolog

Laborator 1. Programare declarativă. Programare logică. Prolog. SWI-Prolog Laborator 1 Programare declarativă O paradigmă de programare în care controlul fluxului de execuție este lăsat la latitudinea implementării limbajului, spre deosebire de programarea imperativă în care

More information

INTERPRETOARE DE COMENZI

INTERPRETOARE DE COMENZI Rularea lui determin afişarea mesajului hello world la consola 3.2. Facilităţi ale interpretoarelor de comenzi 3.1. Introducere Capitolul 3 INTERPRETOARE DE COMENZI Interpretorul de comenzi este un program

More information

Propuneri pentru teme de licență

Propuneri pentru teme de licență Propuneri pentru teme de licență Departament Automatizări Eaton România Instalație de pompare cu rotire în funcție de timpul de funcționare Tablou electric cu 1 pompă pilot + 3 pompe mari, cu rotirea lor

More information

Excel Advanced. Curriculum. Școala Informală de IT. Educație Informală S.A.

Excel Advanced. Curriculum. Școala Informală de IT. Educație Informală S.A. Excel Advanced Curriculum Școala Informală de IT Tel: +4.0744.679.530 Web: www.scoalainformala.ro / www.informalschool.com E-mail: info@scoalainformala.ro Cuprins 1. Funcții Excel pentru avansați 2. Alte

More information

Dispozitive Electronice şi Electronică Analogică Suport curs 02 Metode de analiză a circuitelor electrice. Divizoare rezistive.

Dispozitive Electronice şi Electronică Analogică Suport curs 02 Metode de analiză a circuitelor electrice. Divizoare rezistive. . egimul de curent continuu de funcţionare al sistemelor electronice În acest regim de funcţionare, valorile mărimilor electrice ale sistemului electronic sunt constante în timp. Aşadar, funcţionarea sistemului

More information

Platformă de e-learning și curriculă e-content pentru învățământul superior tehnic

Platformă de e-learning și curriculă e-content pentru învățământul superior tehnic Platformă de e-learning și curriculă e-content pentru învățământul superior tehnic Proiect nr. 154/323 cod SMIS 4428 cofinanțat de prin Fondul European de Dezvoltare Regională Investiții pentru viitorul

More information

CURS 2. Reprezentarea numerelor intregi si reale. Sistem de numeraţie

CURS 2. Reprezentarea numerelor intregi si reale. Sistem de numeraţie Sistem de numeraţie CURS 2 Reprezentarea numerelor intregi si reale F.Boian, Bazele matematice ale calculatoarelor, UBB Cluj-Napoca, 2002 How computers see numbers and letters http://faculty.etsu.edu/lutter/courses/phys4007/p4007append_f.pdf

More information

3. Limbajul Pascal : elementele limbajului, structura programelor, tipuri simple de date.

3. Limbajul Pascal : elementele limbajului, structura programelor, tipuri simple de date. 3. Limbajul Pascal : elementele limbajului, structura programelor, tipuri simple de date. Cu toate c limbajul Pascal a fost conceput pentru înv area program rii, el este folosit ast zi la rezolvarea celor

More information

Noţiuni de bază (II) 4. Scrierea constantelor

Noţiuni de bază (II) 4. Scrierea constantelor Cursul 5 Noţiuni de bază (II) 4. Scrierea constantelor Numim constantă o dată anonimă şi invariabilă, a carei valoare este scrisă direct în codul sursă al programului printr-un literal alcătuit conform

More information

Update firmware aparat foto

Update firmware aparat foto Update firmware aparat foto Mulţumim că aţi ales un produs Nikon. Acest ghid descrie cum să efectuaţi acest update de firmware. Dacă nu aveţi încredere că puteţi realiza acest update cu succes, acesta

More information

ISBN-13:

ISBN-13: Regresii liniare 2.Liniarizarea expresiilor neliniare (Steven C. Chapra, Applied Numerical Methods with MATLAB for Engineers and Scientists, 3rd ed, ISBN-13:978-0-07-340110-2 ) Există cazuri în care aproximarea

More information

Figura x.1 Ecranul de pornire al mediului de dezvoltare

Figura x.1 Ecranul de pornire al mediului de dezvoltare x. Mediul de dezvoltare MICROSOFT VISUAL C++ În cadrul acestui capitol vom prezenta Microsoft Visual C++, din cadrul suitei Microsoft Visual Studio 2012, care este un mediu de programare care suportă dezvoltarea

More information

Olimpiad«Estonia, 2003

Olimpiad«Estonia, 2003 Problema s«pt«m nii 128 a) Dintr-o tabl«p«trat«(2n + 1) (2n + 1) se ndep«rteaz«p«tr«telul din centru. Pentru ce valori ale lui n se poate pava suprafata r«mas«cu dale L precum cele din figura de mai jos?

More information

CERERI SELECT PE MAI MULTE TABELE

CERERI SELECT PE MAI MULTE TABELE SQL - 2 CERERI SELECT PE MAI MULTE TABELE 1 STUD MATR NUME AN GRUPA DATAN LOC TUTOR PUNCTAJ CODS ---- ------- -- ------ --------- ---------- ----- ------- ---- 1456 GEORGE 4 1141A 12-MAR-82 BUCURESTI 2890

More information

Studiul elementelor de bază din limbajul C++

Studiul elementelor de bază din limbajul C++ PRELEGERE IV PROGRAMAREA CALCULATOARELOR ŞI LIMBAJE DE PROGRAMARE Studiul elementelor de bază din limbajul C++ I. Tipuri de programare. Structura unui program C++ Pe piaţa mondială a programării, limbajul

More information

D în această ordine a.î. AB 4 cm, AC 10 cm, BD 15cm

D în această ordine a.î. AB 4 cm, AC 10 cm, BD 15cm Preparatory Problems 1Se dau punctele coliniare A, B, C, D în această ordine aî AB 4 cm, AC cm, BD 15cm a) calculați lungimile segmentelor BC, CD, AD b) determinați distanța dintre mijloacele segmentelor

More information

ARHITECTURA SISTEMELOR DE CALCUL ŞI SISTEME DE OPERARE. LUCRĂRILE DE LABORATOR Nr. 6, 7 şi 8 REPREZENTAREA INFORMAŢIILOR NUMERICE ÎNTREGI ŞI REALE.

ARHITECTURA SISTEMELOR DE CALCUL ŞI SISTEME DE OPERARE. LUCRĂRILE DE LABORATOR Nr. 6, 7 şi 8 REPREZENTAREA INFORMAŢIILOR NUMERICE ÎNTREGI ŞI REALE. ARHITECTURA SISTEMELOR DE CALCUL ŞI SISTEME DE OPERARE LUCRĂRILE DE LABORATOR Nr. 6, 7 şi 8 REPREZENTAREA INFORMAŢIILOR NUMERICE ÎNTREGI ŞI REALE. I. SCOPUL LUCRĂRILOR Lucrările prezintă reprezentarea

More information

Aspecte controversate în Procedura Insolvenţei şi posibile soluţii

Aspecte controversate în Procedura Insolvenţei şi posibile soluţii www.pwc.com/ro Aspecte controversate în Procedura Insolvenţei şi posibile soluţii 1 Perioada de observaţie - Vânzarea de stocuri aduse în garanţie, în cursul normal al activității - Tratamentul leasingului

More information

Limbajul VHDL. Circuite integrate numerice. Limbajul VHDL

Limbajul VHDL. Circuite integrate numerice. Limbajul VHDL Limbajul VHDL VHDL este unul dintre limbajele standard folosite în industrie la ora actuală, pentru a descrie sistemele numerice. VHDL înseamnă VHSIC (Very High Speed Integrated Circuits) Hardware Description

More information

Managementul referinţelor cu

Managementul referinţelor cu TUTORIALE DE CULTURA INFORMAŢIEI Citarea surselor de informare cu instrumente software Managementul referinţelor cu Bibliotecar Lenuţa Ursachi PE SCURT Este gratuit Poţi adăuga fişiere PDF Poţi organiza,

More information

X-Fit S Manual de utilizare

X-Fit S Manual de utilizare X-Fit S Manual de utilizare Compatibilitate Acest produs este compatibil doar cu dispozitivele ce au următoarele specificații: ios: Versiune 7.0 sau mai nouă, Bluetooth 4.0 Android: Versiune 4.3 sau mai

More information

3.2 Arhitectura setului de instrucţiuni ISA. Copyright Paul GASNER

3.2 Arhitectura setului de instrucţiuni ISA. Copyright Paul GASNER 3.2 Arhitectura setului de instrucţiuni ISA Copyright Paul GASNER Programarea CPU Programele scrise în limbaje de nivel înalt trebuie compilate pentru a obţine un program executabil Din punctul de vedere

More information

HTML. De exemplu, considerând pagina web cu structura prezentată în figura 1, Fig. 1

HTML. De exemplu, considerând pagina web  cu structura prezentată în figura 1, Fig. 1 HTML 1. Generalităţi HTML este prescurtarea de la HyperText Markup Language şi reprezintă principalul limbaj de editare a conţinutului paginilor web. Pentru a înţelege mai bine ce face un browser în momentul

More information

La fereastra de autentificare trebuie executati urmatorii pasi: 1. Introduceti urmatoarele date: Utilizator: - <numarul dvs de carnet> (ex: "9",

La fereastra de autentificare trebuie executati urmatorii pasi: 1. Introduceti urmatoarele date: Utilizator: - <numarul dvs de carnet> (ex: 9, La fereastra de autentificare trebuie executati urmatorii pasi: 1. Introduceti urmatoarele date: Utilizator: - (ex: "9", "125", 1573" - se va scrie fara ghilimele) Parola: -

More information

LIDER ÎN AMBALAJE EXPERT ÎN SISTEMUL BRAILLE

LIDER ÎN AMBALAJE EXPERT ÎN SISTEMUL BRAILLE LIDER ÎN AMBALAJE EXPERT ÎN SISTEMUL BRAILLE BOBST EXPERTFOLD 80 ACCUBRAILLE GT Utilajul ACCUBRAILLE GT Bobst Expertfold 80 Aplicarea codului Braille pe cutii a devenit mai rapidă, ușoară și mai eficientă

More information

Curs 1 17 Februarie Adrian Iftene

Curs 1 17 Februarie Adrian Iftene Curs 1 17 Februarie 2011 Adrian Iftene adiftene@info.uaic.ro 1 Limbajele calculatorului Compilate Interpretate Scripting P-cod Orientate pe aspect Orientate spre date 2 Cum lucrează? Orice program trebuie

More information

Documentaţie Tehnică

Documentaţie Tehnică Documentaţie Tehnică Verificare TVA API Ultima actualizare: 27 Aprilie 2018 www.verificaretva.ro 021-310.67.91 / 92 info@verificaretva.ro Cuprins 1. Cum funcţionează?... 3 2. Fluxul de date... 3 3. Metoda

More information

Colegiul Național Calistrat Hogaș Piatra-Neamț LIMBAJUL SQL

Colegiul Național Calistrat Hogaș Piatra-Neamț LIMBAJUL SQL LIMBAJUL SQL Prezentare generală SQL (Structured Query Language) este în prezent, unul din cele mai puternice limbaje structurate pentru interogarea bazelor de date relaţionale. Este un limbaj neprocedural

More information

Candlesticks. 14 Martie Lector : Alexandru Preda, CFTe

Candlesticks. 14 Martie Lector : Alexandru Preda, CFTe Candlesticks 14 Martie 2013 Lector : Alexandru Preda, CFTe Istorie Munehisa Homma - (1724-1803) Ojima Rice Market in Osaka 1710 devine si piata futures Parintele candlesticks Samurai In 1755 a scris The

More information

INTEROGĂRI ÎN SQL SERVER

INTEROGĂRI ÎN SQL SERVER INTEROGĂRI ÎN SQL SERVER Principala operaţie efectuată într-o bază de date este operaţia de extragere a datelor, care se realizează cu ajutorul unei clauze SELECT. SELECT Clauza SELECT are o sintaxă foarte

More information

Auditul financiar la IMM-uri: de la limitare la oportunitate

Auditul financiar la IMM-uri: de la limitare la oportunitate Auditul financiar la IMM-uri: de la limitare la oportunitate 3 noiembrie 2017 Clemente Kiss KPMG in Romania Agenda Ce este un audit la un IMM? Comparatie: audit/revizuire/compilare Diferente: audit/revizuire/compilare

More information

NOȚIUNI TEORETICE ȘI PROBLEME ȘIRURI DE CARACTERE C++

NOȚIUNI TEORETICE ȘI PROBLEME ȘIRURI DE CARACTERE C++ NOȚIUNI TEORETICE ȘI PROBLEME ȘIRURI DE CARACTERE C++ Clasa a XI a, specializarea matematică - informatică Prof. Țopa Robert Noțiuni teoretice prezentare generală Un șir de caractere este o structură de

More information

Proiectarea bazelor de date # 11. PL/SQL Funcții în PL/SQL (partea a II-a) Adrian Runceanu

Proiectarea bazelor de date # 11. PL/SQL Funcții în PL/SQL (partea a II-a) Adrian Runceanu Proiectarea bazelor de date # 11 PL/SQL Funcții în PL/SQL (partea a II-a) 2018 Adrian Runceanu www.runceanu.ro/adrian Curs 11 Funcţii în PL/SQL (partea II) Proiectarea bazelor de date 2 Cuprins Funcţii

More information

În continuare vom prezenta unele dintre problemele de calcul ale numerelor Fibonacci.

În continuare vom prezenta unele dintre problemele de calcul ale numerelor Fibonacci. O condiţie necesară şi suficientă ca un număr să fie număr Fibonacci Autor: prof. Staicu Ovidiu Ninel Colegiul Economic Petre S. Aurelian Slatina, jud. Olt 1. Introducere Propuse de Leonardo Pisa în 1202,

More information

Capitolul 10. Şiruri de caractere *)

Capitolul 10. Şiruri de caractere *) Şiruri de caractere *)! Operaţii cu variabile de tip string! Subprograme predefinite pentru string-uri! Implementări sugerate! Probleme propuse! Soluţiile problemelor Capitolul 10 Tipul şir de caractere

More information

Baze de date distribuite și mobile

Baze de date distribuite și mobile Universitatea Constantin Brâncuşi din Târgu-Jiu Facultatea de Inginerie Departamentul de Automatică, Energie şi Mediu Baze de date distribuite și mobile Lect.dr. Adrian Runceanu Curs 3 Model fizic şi model

More information

PROIECTAREA ALGORITMILOR

PROIECTAREA ALGORITMILOR Universitatea Constantin Brâncuşi Târgu-Jiu Facultatea de Inginerie Departamentul de Automatică, Energie şi Mediu 3 PROIECTAREA ALGORITMILOR Lect. univ. dr. Adrian Runceanu 1 Curs 3 Alocarea dinamică de

More information

Lucrarea Nr.1. Sisteme de operare. Generalitati

Lucrarea Nr.1. Sisteme de operare. Generalitati Lucrarea Nr.1 Sisteme de operare. Generalitati Scopul lucrarii Lucrarea îsi propune familiarizarea studentilor cu sistemele de operare disponibile în laborator, respectiv acele sisteme de operare cu ajutorul

More information

R O M Â N I A CURTEA CONSTITUŢIONALĂ

R O M Â N I A CURTEA CONSTITUŢIONALĂ R O M Â N I A CURTEA CONSTITUŢIONALĂ Palatul Parlamentului Calea 13 Septembrie nr. 2, Intrarea B1, Sectorul 5, 050725 Bucureşti, România Telefon: (+40-21) 312 34 84; 335 62 09 Fax: (+40-21) 312 43 59;

More information

Nume şi Apelativ prenume Adresa Număr telefon Tip cont Dobânda Monetar iniţial final

Nume şi Apelativ prenume Adresa Număr telefon  Tip cont Dobânda Monetar iniţial final Enunt si descriere aplicatie. Se presupune ca o organizatie (firma, banca, etc.) trebuie sa trimita scrisori prin posta unui numar (n=500, 900,...) foarte mare de clienti pe care sa -i informeze cu diverse

More information

Vizualizarea documentelor xml

Vizualizarea documentelor xml Vizualizarea documentelor xml Fără un fişier de stil asociat: browserul vizualizează conținutul documentului xml, cu posibilitatea de a vedea/ascunde descendenții unui nod din structura arborescentă Exemplu:

More information

SISTEME DE CALCUL. LIMBAJ DE ASAMBLARE. SIMULATORUL QTSPIM UAL DPE. Fig.1. Structura unui sistem de calcul

SISTEME DE CALCUL. LIMBAJ DE ASAMBLARE. SIMULATORUL QTSPIM UAL DPE. Fig.1. Structura unui sistem de calcul SISTEME DE CALCUL. LIMBAJ DE ASAMBLARE. SIMULATORUL QTSPIM I. Sisteme de calcul 1. Arhitectura generală a unui sistem de calcul DPI UCC MEM Canale I/E DPI/E, MEM externe UAL DPE UCP UC Fig.1. Structura

More information

Sisteme de numeraţie Reprezentarea informaţiei numerice în calculatoare Terminologia folosită în legătură cu erorile de calcul Reprezentarea

Sisteme de numeraţie Reprezentarea informaţiei numerice în calculatoare Terminologia folosită în legătură cu erorile de calcul Reprezentarea - Curs8 - Sisteme de numeraţie Reprezentarea informaţiei numerice în calculatoare Terminologia folosită în legătură cu erorile de calcul Reprezentarea numerelor reale Standardul IEEE 754 pentru reprezentarea

More information

CAIETUL DE SARCINI Organizare evenimente. VS/2014/0442 Euro network supporting innovation for green jobs GREENET

CAIETUL DE SARCINI Organizare evenimente. VS/2014/0442 Euro network supporting innovation for green jobs GREENET CAIETUL DE SARCINI Organizare evenimente VS/2014/0442 Euro network supporting innovation for green jobs GREENET Str. Dem. I. Dobrescu, nr. 2-4, Sector 1, CAIET DE SARCINI Obiectul licitaţiei: Kick off,

More information

Platformă de e-learning și curriculă e-content pentru învățământul superior tehnic

Platformă de e-learning și curriculă e-content pentru învățământul superior tehnic Platformă de e-learning și curriculă e-content pentru învățământul superior tehnic Proiect nr. 154/323 cod SMIS 4428 cofinanțat de prin Fondul European de Dezvoltare Regională Investiții pentru viitorul

More information

Proiectarea bazelor de date. PL/SQL Înregistrări și Colecții # 13. Adrian Runceanu

Proiectarea bazelor de date. PL/SQL Înregistrări și Colecții # 13. Adrian Runceanu Proiectarea bazelor de date # 13 PL/SQL Înregistrări și Colecții 2016 Adrian Runceanu www.runceanu.ro/adrian Curs 13 Înregistrări și Colecții Proiectarea bazelor de date 2 Înregistrări și Colecții în PL/SQL

More information

Capitolul 4 SUBCERERI. F. Radulescu. Curs: Baze de date - Limbajul SQL

Capitolul 4 SUBCERERI. F. Radulescu. Curs: Baze de date - Limbajul SQL Capitolul 4 SUBCERERI 1 STUD MATR NUME AN GRUPA DATAN LOC TUTOR PUNCTAJ CODS ---- ------- -- ------ --------- ---------- ----- ------- ---- 1456 GEORGE 4 1141A 12-MAR-82 BUCURESTI 2890 11 1325 VASILE 2

More information

[{CYCLE NOCYCLE}] [{CACHE

[{CYCLE NOCYCLE}] [{CACHE Laborator 10 1. Secvenţe Secvenţa este un obiect al bazei de date ce permite generarea de întregi unici pentru a fi folosiţi ca valori pentru cheia primară sau coloane numerice unice. Secvenţele sunt independente

More information

6. Bucle. 6.1 Instrucţiunea while

6. Bucle. 6.1 Instrucţiunea while 6. Bucle În capitolul trecut am văzut cum putem selecta diferite instrucţiuni pentru execuţie folosind instrucţiunea if. O buclă este o structură de control care provoacă executarea unei instrucţiuni sau

More information

MANAGEMENTUL CALITĂȚII - MC. Proiect 5 Procedura documentată pentru procesul ales

MANAGEMENTUL CALITĂȚII - MC. Proiect 5 Procedura documentată pentru procesul ales MANAGEMENTUL CALITĂȚII - MC Proiect 5 Procedura documentată pentru procesul ales CUPRINS Procedura documentată Generalități Exemple de proceduri documentate Alegerea procesului pentru realizarea procedurii

More information

Crearea aplicaţiilor consolă

Crearea aplicaţiilor consolă Crearea aplicaţiilor consolă Pentru a realiza aplicaţii consolă (ca şi cele din Borland Pascal sau Borland C) în mediul de dezvoltare Visual Studio, trebuie să instalăm o versiune a acestuia, eventual

More information

SISTEME DE CALCUL. LIMBAJ DE ASAMBLARE. SIMULATORUL PCSPIM UAL DPE. Fig.1. Structura unui sistem de calcul

SISTEME DE CALCUL. LIMBAJ DE ASAMBLARE. SIMULATORUL PCSPIM UAL DPE. Fig.1. Structura unui sistem de calcul SISTEME DE CALCUL. LIMBAJ DE ASAMBLARE. SIMULATORUL PCSPIM I. Sisteme de calcul 1. Arhitectura generală a unui sistem de calcul DPI UCC MEM Canale I/E DPI/E, MEM externe UAL DPE UCP UC Fig.1. Structura

More information

M C I O H L BAZE DE CUNOŞTINŢE A H E O L N S I S T E M E D E R E P R E Z E N A R E Ş I P R O C E S A R E A A C U N O Ş T I N Ţ E L O R

M C I O H L BAZE DE CUNOŞTINŢE A H E O L N S I S T E M E D E R E P R E Z E N A R E Ş I P R O C E S A R E A A C U N O Ş T I N Ţ E L O R BAZE DE CUNOŞTINŢE S I S T E M E D E R E P R E Z E N A R E Ş I P R O C E S A R E A C U N O Ş T I N Ţ E L O R M C I O H L A H E O L N A TIPURI DE CUNOŞTINŢE Pentru a putea rezolva problemele complexe de

More information

Clean Code * Asist. dr. Bogdan Iancu. Asist. dr. Alin Zamfiroiu. * sau de ce e mai important felul în care scriem cod decât ceea ce scriem

Clean Code * Asist. dr. Bogdan Iancu. Asist. dr. Alin Zamfiroiu. * sau de ce e mai important felul în care scriem cod decât ceea ce scriem Clean Code * * sau de ce e mai important felul în care scriem cod decât ceea ce scriem Asist. dr. Bogdan Iancu Asist. dr. Alin Zamfiroiu Despre ce vom discuta De ce clean code? Principii Convenții de nume

More information

Updating the Nomographical Diagrams for Dimensioning the Concrete Slabs

Updating the Nomographical Diagrams for Dimensioning the Concrete Slabs Acta Technica Napocensis: Civil Engineering & Architecture Vol. 57, No. 1 (2014) Journal homepage: http://constructii.utcluj.ro/actacivileng Updating the Nomographical Diagrams for Dimensioning the Concrete

More information

Grafuri bipartite. Lecție de probă, informatică clasa a XI-a. Mihai Bărbulescu Facultatea de Automatică și Calculatoare, UPB

Grafuri bipartite. Lecție de probă, informatică clasa a XI-a. Mihai Bărbulescu Facultatea de Automatică și Calculatoare, UPB Grafuri bipartite Lecție de probă, informatică clasa a XI-a Mihai Bărbulescu b12mihai@gmail.com Facultatea de Automatică și Calculatoare, UPB Colegiul Național de Informatică Tudor Vianu București 27 februarie

More information

ASAMBLOARELE SI PROCESUL DE ASAMBLARE

ASAMBLOARELE SI PROCESUL DE ASAMBLARE ASAMBLOARELE SI PROCESUL DE ASAMBLARE Plan: 1.Nivelul limbajului de asamblare ( Viulet Tiberiu, 442A ) definitia asamblorului limbaj de asamblare folosirea limbajului de asamblare formatul instructiunilor

More information

Mods euro truck simulator 2 harta romaniei by elyxir. Mods euro truck simulator 2 harta romaniei by elyxir.zip

Mods euro truck simulator 2 harta romaniei by elyxir. Mods euro truck simulator 2 harta romaniei by elyxir.zip Mods euro truck simulator 2 harta romaniei by elyxir Mods euro truck simulator 2 harta romaniei by elyxir.zip 26/07/2015 Download mods euro truck simulator 2 harta Harta Romaniei pentru Euro Truck Simulator

More information

Programare în limbaj de asamblare 16. Formatul instrucţiunilor (codificare, moduri de adresare).

Programare în limbaj de asamblare 16. Formatul instrucţiunilor (codificare, moduri de adresare). Platformă de e-learning și curriculă e-content pentru învățământul superior tehnic Programare în limbaj de asamblare 16. Formatul instrucţiunilor (codificare, moduri de adresare). Formatul instrucţiunilor

More information

Algoritmi si structuri de date ( ) Informatica Ramnicu Valcea, anul 1

Algoritmi si structuri de date ( ) Informatica Ramnicu Valcea, anul 1 EVALUARE: - lucrare scrisă din partea de Algoritmi (~ în săptămâna a 8-a) => nota1 - lucrare scrisă din partea de Structuri de date (în sesiunea de iarnă) => nota2 - teme pentru acasă Nota finală (calculată

More information

Proceduri stocate. Crearea procedurilor stocate. Varianta 1 În Management Studio se dă clic pe New Query ca în imaginea de mai jos: Fig.

Proceduri stocate. Crearea procedurilor stocate. Varianta 1 În Management Studio se dă clic pe New Query ca în imaginea de mai jos: Fig. Proceduri stocate Crearea procedurilor stocate. Varianta 1 În Management Studio se dă clic pe New Query ca în imaginea de mai jos: Fig. 1 Odată cu deschiderea editorului SQL, apare și bara de instrumente

More information

Metoda de programare BACKTRACKING

Metoda de programare BACKTRACKING Metoda de programare BACKTRACKING Sumar 1. Competenţe............................................ 3 2. Descrierea generală a metodei............................. 4 3......................... 7 4. Probleme..............................................

More information

6. Excepţii şi aserţiuni. 6. Excepţii şi aserţiuni

6. Excepţii şi aserţiuni. 6. Excepţii şi aserţiuni 6. Excepţii şi aserţiuni 1 6. Excepţii şi aserţiuni Tipuri excepţii Clauza throws Generarea excepţiilor Clauzele try, catch şi finally Recomandări pentru utilizarea excepţiilor Aserţiuni 2 Introducere

More information

5.1 Definirea datelor în SQL

5.1 Definirea datelor în SQL SQL Acronim pentru Structured Query Language Dezvoltat pentru sistemul de gestiune a bazelor de date System R, creat de IBM Research Laboratory, San Jose, California, la sfârşitul anilor 70. SQL a fost

More information

MODELUL UNUI COMUTATOR STATIC DE SURSE DE ENERGIE ELECTRICĂ FĂRĂ ÎNTRERUPEREA ALIMENTĂRII SARCINII

MODELUL UNUI COMUTATOR STATIC DE SURSE DE ENERGIE ELECTRICĂ FĂRĂ ÎNTRERUPEREA ALIMENTĂRII SARCINII MODELUL UNUI COMUTATOR STATIC DE SURSE DE ENERGIE ELECTRICĂ FĂRĂ ÎNTRERUPEREA ALIMENTĂRII SARCINII Adrian Mugur SIMIONESCU MODEL OF A STATIC SWITCH FOR ELECTRICAL SOURCES WITHOUT INTERRUPTIONS IN LOAD

More information

HTML Reference Prof. Marius Măciucă

HTML Reference Prof. Marius Măciucă Prof Marius Măciucă Lecţia 1 Ce este HTML? HTML REFERENCE HTML Hypertext Markup Language (limbaj de marcare hypertext) stă la baza realizării paginilor WEB În prezent există o largă paletă de utilitare

More information

Ierarhia memoriilor Tipuri de memorii Memorii semiconductoare Memoria cu unități multiple. Memoria cache Memoria virtuală

Ierarhia memoriilor Tipuri de memorii Memorii semiconductoare Memoria cu unități multiple. Memoria cache Memoria virtuală Ierarhia memoriilor Tipuri de memorii Memorii semiconductoare Memoria cu unități multiple Memoria cache Memoria virtuală 1 Memorii RAM: datele sunt identificate cu ajutorul unor adrese unice Memorii asociative:

More information

Metoda BACKTRACKING. prof. Jiduc Gabriel

Metoda BACKTRACKING. prof. Jiduc Gabriel Metoda BACKTRACKING prof. Jiduc Gabriel Un algoritm backtracking este un algoritm de căutare sistematică și exhausivă a tuturor soluțiilor posibile, dintre care se poate alege apoi soluția optimă. Problemele

More information

Mircea Merca 1) Articol dedicat Prof. Dr. Ioan Tomescu la a 70-a aniversare

Mircea Merca 1) Articol dedicat Prof. Dr. Ioan Tomescu la a 70-a aniversare M. Merca, Partiţii întregi şi grafuri orientate aciclice 15 Partiţii întregi şi grafuri orientate aciclice Mircea Merca 1) Articol dedicat Prof. Dr. Ioan Tomescu la a 70-a aniversare Abstract. The algorithms

More information

Ghid pentru configurarea şi utilizarea aplicaţiei clicksign Demo

Ghid pentru configurarea şi utilizarea aplicaţiei clicksign Demo Ghid pentru configurarea şi utilizarea aplicaţiei clicksign Demo 2.6.9.223 Cuprins 1 Cadru general...2 2 Obţinerea unui certificat digital...3 3 Configurarea aplicaţiei clicksign...5 4 Utilizarea aplicaţiei

More information

Știinţa, Ministerul Educaţiei al Republicii Moldova

Știinţa, Ministerul Educaţiei al Republicii Moldova Știinţa, 2014 Ministerul Educaţiei al Republicii Moldova CZU 004(075.3) G 80 Elaborat conform curriculumului disciplinar în vigoare și aprobat prin Ordinul ministrului educaţiei al Republicii Moldova (nr.

More information

PROCEDURA PRIVIND DECONTURILE. 2. Domeniu de aplicare Procedura se aplică în cadrul Universităţii Tehnice Cluj-Napoca

PROCEDURA PRIVIND DECONTURILE. 2. Domeniu de aplicare Procedura se aplică în cadrul Universităţii Tehnice Cluj-Napoca PROCEDURA PRIVIND DECONTURILE 1. Scpul: Descrie structura si mdul de elabrare si prezentare a prcedurii privind dcumentele care trebuie intcmite si cursul acestra, atunci cind persana efectueaza un decnt.

More information

2. Setări configurare acces la o cameră web conectată într-un echipament HG8121H cu funcție activă de router

2. Setări configurare acces la o cameră web conectată într-un echipament HG8121H cu funcție activă de router Pentru a putea vizualiza imaginile unei camere web IP conectată într-un echipament Huawei HG8121H, este necesară activarea serviciului Dinamic DNS oferit de RCS&RDS, precum și efectuarea unor setări pe

More information