Proceduri de analizã a datelor

Size: px
Start display at page:

Download "Proceduri de analizã a datelor"

Transcription

1 Proceduri de analizã a datelor Liste Prin listã se întelege o serie de linii succesive într-o foaie de calcul, fiecare coloanã din listã continând date cu aceeasi semnificatie logicã. De exemplu, o listã de clienti poate contine o coloanã cu numele, o coloanã cu prenumele, o coloanã cu numãrul de telefon si o coloanã cu valoarea comenzii. Prima linie a unei liste este interpretatã drept antetul listei si este recomandabil ca ea sã continã denumirile coloanelor. Microsoft Excel dispune de proceduri prin care informatia dintr-o listã poate fi localizatã dupã anumite criterii (de exemplu gãsirea numãrului de telefon al unui client), poate fi ordonatã (de exemplu ordonarea alfabeticã a listei clientilor), poate fi totalizatã (de exemplu calcularea automatã a totalului comenzilor unui client) etc. Din acest punct de vedere, multe dintre operatiunile elementare asupra unei baze de date pot fi efectuate pentru o listã Excel. O listã este de altfel recunoscutã automat drept o bazã de date prin Coloanele listei sunt câmpuri ale bazei de date Etichetele de coloane sunt denumirile câmpurilor Fiecare linie din listã (cu exceptia primei linii) este o înregistrare. Pentru ca o zonã dreptunghiularã cu date sã fie recunoscutã drept listã trebuie (sau este recomandabil) ca: Liniile si coloanele listei trebuie sã fie adiacente, cu alte cuvinte se va evita lãsarea unor linii sau coloane libere. Domeniul listei trebuie sã fie înconjurat de linii si coloane libere (în caz contrar se va considera cã lista include si informatia adiacentã, care, de regulã, este altfel structuratã) Linia de antet se va diferentia prin format (culoare, fundal, font) si nu prin separarea cu o linie goalã. Este recomandat ca o foaie de calcul sã continã o sigurã listã (anumite operatiuni nu se pot efectua simultan pe mai multe liste din aceeasi foaie, dar se pot efectua simultan pe liste din foi diferite). Datele importante se vor plasa în coloanele din interiorul listei si nu pe extremitãti. La introducerea informatiilor text se va evita tastarea unor spatii initiale sau finale, în caz contrar sortarea si cautarea pot sã nu producã rezultatele dorite (un spatiu este considerat ca apartinând unei constante text).

2 Selectarea unei liste Pentru a aplica o operatiune specificã, lista trebuie sã fie selectatã în prealabil. Selectarea se poate efectua total, prin procedeul uzual, dar acest fapt nu este necesar. Este însã suficient ca celula activã sã fie în interiorul listei pentru ca domeniul listei sã fie identificat în mod corect. Sortarea unei liste Ordonarea unei liste dupã anumite criterii este o operatiune utilã atât în analiza datelor cât si pentru prezentarea datelor. Se pot ordona liniile (înregistrãrile) listei sau coloanele (operatiune mai rarã în practicã) potrivit valorilor din coloane, respectiv linii specificate de utilizator. Este posibilã, de asemenea, ordonarea valorilor dintr-o linie sau coloanã, independent de datele adiacente, dacã în prealabil se selecteazã total celulele respective si se rãspunde adecvat la dialogul afisat în acest caz de Excel (întrebarea este dacã sã se extindã selectia la datele adiacente si se va rãspunde negativ pentru o sortare partialã). Ordinea de sortare Datele pot fi sortate în ordine alfabeticã, numericã (dupa valoare) sau calendaristicã, în ordine crescãtoare sau descrescãtoare, dupã una sau mai multe coloane. La sortarea informatiilor de tip text, Microsoft Excel ordoneazã de la stânga la dreapta, caracter dupã caracter. Sortarea ascendentã a textului este bazatã pe ordinea ' - (spatiu)! " # $ % & ( ) *,. / : [ \ ] ^ _ ` { } ~ + < = > A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Sortarea ascendentã a numerelor este de la cel mai mic numãr negativ la cel mai mare pozitiv. Ordinea valorilor logice este FALSE TRUE. Valorile eroare sunt egale (indiferent de tipul erorii). Celulele goale sunt întotdeauna ordonate ultimele (indiferent de ordinea crescãtoare sau descrescãtoare). Este posibil sã se aleagã, pentru informatii cu semnificatii locale, ordinea datã de o listã creatã de utilizator (meniul Tools, Options, Custom lists, vezi explicatiile date anterior). Optiunile de sortare Sortarea este condusã de parametrii fixati în dialogul Sort Options (afisat prin comanda Sort din meniul Data si actionarea butonului Options, vezi dialogul Sort explicat mai departe).

3 First key sort order în lista derulantã se selecteazã ordinea de sortare (Normal sau dupã o listã definitã de utilizator), Case sensitive se marcheazã dacã ordonarea face diferenta între litere mari si mici, Orientation se fixeazã sortarea liniilor (Sort top to bottom) sau coloanelor (Sort left to right). Dupã fixarea optiunilor, acestea rãmân valabile pânã la urmãtoarea modificare. Optiunile sunt permise doar pentru prima cheie de sortare (cheuia principalã). Ordonarea crescãtoare/descrescãtoare dupã o coloanã Aranjarea listei dupã valorile dintr-o coloanã (se modificã totusi ordinea tuturor liniilor, cu pãstrarea alinierilor pe orizontalã) se poate realiza prin actionarea uneltelor dedicate: Click pe o celulã din coloana doritã Click Sort Ascending sau Sort Descending, Ordonarea liniilor dupã douã sau mai multe coloane Ordonarea poate fi efectuatã dupã mai multe coloane (chei de sortare). În acest tip de sortare este importantã fixarea prioritãtilor pentru coloane: liniile vor fi ordonate dupã prima coloanã indicatã, în caz de egalitate dupã prima coloanã se ordoneazã dupã a doua coloanã indicatã, în caz de egalitate dupã primele douã coloane se ordoneazã dupã a treia coloanã. Se selecteazã lista (eventual doar prin pozitionarea celulei active în listã) Se dã comanda Sort din meniul Data. Este afisat dialogul Sort prezentat în continuare. În listele derulante Sort by si Then by se aleg, în ordine, coloanele (câmpurile) de sortare. Pentru fiecare cheie de sortare se fixeazã în grupul de butoane radio alãturat ordinea de sortare: crescãtoare (Ascending) sau descrescãtor (Descending). Nu este necesar ca ordinea sã fie aceeasi pentru toate câmpurile. În grupul My list has se specificã dacã lista are linie antet (linia cu denumirile câmpurilor Header row) sau nu dispune de antet (No header row). În primul caz se vor sorta doar înregistrãrile reale (liniile 2 ) din listã.

4 Butonul Options afiseazã dialogul Sort Options (explicat anterior). Observatie 1. Dacã se doreste sortarea listei dupã mai mult de trei coloane se alege urmãtorul mecanism: se stabileste ordinea de prioritate a cheilor de sortare (de la cea mai importantã la cea mai putin importantã); se efectueazã sortarea dupã cele mai putin importante trei coloane; se continuã cu urmãtoarele trei coloane de prioritate micã s.a.m.d. Observatie 2. Dacã liniile sortate apartin unui outline (vezi subiectul respectiv), atunci sortarea pãstreazã grupãrile existente. Sortarea coloanelor dupã continutul liniilor La sortare se poate inversa rolul liniilor si al coloanelor. Tot ceea ce s-a spus la ordonarea liniilor se pãstreazã, schimbând "linii" în "coloane" si invers, dacã se marcheazã în Sort Options caseta de control Sort left to right, dupã care se fixeazã analog liniile care au rolul de chei de sortare. Sortarea dupã date calendaristice (luni, zile) sau liste proprii Deoarece anumite informatii care se prezintã drept texte (de exemplu: luni, marti, miercuri, joi etc.) nu pot fi ordonate ca text, neproducând ordinea corectã, se alege ordonarea dupã liste implicite sau create de utilizator. Se selecteazã lista. Se dã comanda Sort din meniul Data. Click Options. Sub First key sort order se alege lista care dã ordinea doritã si apoi OK. Se continuã în mod uzual cu fixarea celorlalte chei de sortare. Observatie. Ordinea listei selectate în First key sort order se aplicã doar coloanei mentionate în zona Sort by. Pentru a aplica ordini definite la mai multe coloane, fiecare coloanã va fi ordonatã separat, în ordinea inversã a prioritãtilor. Filtrarea informatiilor dintr-o listã Întelegem prin operatiunea de filtrare a informatiilor procesul prin care se selecteazã dintr-o listã doar acele înregistrãri care satisfac anumite conditii impuse de utilizator. Procesul este, în bunã parte, similar procesului de interogare a unei baze de date. Comanda principalã este Filter din meniul Data, dar sectiunile urmãtoare vor mai trata subiecte care se pot înscrie în acelasi proces de filtrare (comanda Form, comanda Outline etc.).

5 Trebuie retinut cã o operatiune de filtrare presupune stabilirea unor criterii de selectie, care se pot defini ca o entitate distinctã (într-o zonã separatã a foii de calcul) sau se pot selecta dintr-o suitã de criterii creatã în mod automat de cãtre Microsoft Excel prin analiza informatiilor din listã. Comanda Filter Accesul la principalele instrumente de selectare a informatiilor se realizeazã prin comanda Filter din meniul Data. Submeniul afisat dispune de trei noi comenzi AutoFilter, explicatã în continuare. Show All, prin care se afiseazã toate înregistrãrile listei (anuleazã filtrãrile active). Advanced Filter, explicatã în continuare. Comanda AutoFilter Operatiunea cea mai rapidã de regãsire a unor informatii dintr-o listã se realizeazã prin succesiunea de comenzi Filter (din meniul Data) urmatã de AutoFilter (din submeniul afisat). Ca urmare a comenzii, fiecare denumire de câmp apare pe foaia de calcul însotit de un buton de listã derulantã, ca în figura alãturatã. Prin actionarea butonului de derulare apare o listã de optiuni, primele trei fiind standard: (All), (Top 10 ), (Custom ), urmate de lista valorilor existente în coloana respectivã a listei. Selectarea unei valori din lista derulantã produce afisarea doar a acelor înregistrãri care au ca valoare a câmpului valoarea selectatã (în acest mod se realizeazã filtrarea). Selectarea intrãrii (All) produce afisarea tuturor înregistrãrilor (anularea filtrãrii pentru câmpul respectiv). Selectarea intrãrii (Top 10 ) este posibilã pentru câmpuri numerice si aratã doar primele înregistrãri, în ordinea crescãtoare sau descrescãtoare a valorilor, ordinea fiind fixatã într-un dialog intermediar. Se poate alege si numãrul înregistrãrilor afisate (nu este obligatoriu 10).

6 Selectarea intrãrii (Custom ) afiseazã un dialog care permite stabilirea unei conditii de filtrare mai complexe (de exemplu doar înregistrãrile cu salariatii care au salariu mai mic de de lei dar mai mare sau egal cu de lei). Un asemenea dialog este în figura urmãtoare În primul grup de optiuni se fixeazã prima conditie prin alegerea operatorului în prima zonã si valorii de comparatie în a doua zonã. Se alege operatorul logic dintre conditii (dacã existã o a doua conditie) prin butoanele radio, dupã care se fixeazã a doua conditie. Conditia compusã realizatã astfel se aplicã doar câmpului pe care se stabileste filtrarea curentã. Observatie. Pentru a realiza o filtrare care implicã mai multe câmpuri (de exemplu angajatii care au salariu mai mic de un milion de lei si au mai mult de doi copii) se stabileste câte un filtru pe fiecare câmp. Actiunea comunã produce selectarea doritã (o datã aplicat filtrul pentru o coloanã, orice altã filtrare ulterioarã se aplicã doar înregistrãrilor deja selectate). Comanda Advanced Filter Prin comanda Advanced Filter este posibil ca înregistrãrile selectate sã fie copiate în altã locatie din foaia de calcul. Un alt avantaj este acela al vizibilitãtii conditiilor prin faptul cã se defineste o zonã, numitã în general Criteria, care contine conditiile de filtrare pentru toate coloanele dorite. Lista trebuie sã aibã obligatoriu etichete de coloane pentru a aplica aceastã procedurã. Pasii urmati sunt Definirea criteriilor de filtrare. Se copie etichetele coloanelor implicate în filtrare Se alipesc într-o primã linie a zonei care va fi zona Criteria. În liniile urmãtoare se scriu conditiile de filtrare (vezi explicatiile care urmeazã). Comanda Advanced Filter. Se selecteazã lista (eventual doar prin pozitionarea celulei active în listã). Comanda Filter din meniul Data si apoi Advanced Filter. Se aleg optiunile dorite (vezi figura care urmeazã). Se actioneazã OK. Este obligatoriu ca zona de criterii sã fie separatã prin cel putin o linie (coloanã) goalã de lista propriu-zisã (altfel identificarea automatã a listei este gresitã). Este recomandabil ca zona de criterii sã fie sub listã. Aranjarea criteriilor pe linii comune cu lista poate produce neajunsuri prin ascunderea în urma filtrãrii a acestor linii.

7 Dialogul Advanced Filter este prezentat în figura urmãtoare. În grupul Action se alege modul de efectuare a filtrãrii: Filter the list, in-place produce filtrarea listei pe loc (prin ascunderea liniilor neselectate), Copy to another location produce copierea înregistrãrilor selectate în altã zonã a foii de calcul. În List range se specificã domeniul ocupat de listã. De regulã acest domeniu este stabilit automat, dar este posibil sã se specifice un subdomeniu, dacã nu se doreste filtrarea întregii liste. În Criteria range se specificã domeniul ocupat de criteriile de filtrare. Dacã în foaie existã o zonã denumitã Criteria, adresa zonei apare automat în Criteria range. În Copy to se specificã domeniul în care se copie înregistrãrile selectate (dacã este marcatã optiunea Copy to another location. Este suficient sã se indice doar coltul din stânga sus al zonei receptoare. Caseta de control Unique records only se marcheazã dacã se doreste ca selectia obtinutã în urma filtrãrii sã continã înregistrãri unice. Exemple de criterii pentru Advanced Filter Conditiile de filtrare se aranjeazã într-o listã având ca linie de antet denumirile coloanelor (câmpurilor), din lista care se filtreazã, pentru care se definesc conditiile. Pentru o conditie creatã ca rezultat al unei formule nu trebuie sã existe, totusi, denumire. Toate conditiile scrise pe aceeasi coloanã se referã la coloana cu denumirea din antet. Conditii care se scriu pe aceeasi linie trebuie sã fie îndeplinite simultan (operatorul logic "si"). Conditiile care se scriu pe linii diferite se considerã legate prin operatorul logic "sau" (deci sunt selectate înregistrãrile care îndeplinesc cel putin o linie de conditie din criterii). Exemplul 1. Trei sau mai multe conditii pentru o coloanã Nume Beethoven Berlioz Bach

8 Sunt selectate înregistrãrile care au în coloana Nume una dintre valorile Beethoven, Berlioz, Bach. Este de observat cã douã valori se pot indica si în Auto Filter. Exemplul 2. Conditii simultane pentru mai multe coloane Nume Simfonii Anul Beethoven >5 <1900 Se obtin înregistrãrile care contin la Nume valoarea Beethoven, care la Simfonii au o valoare mai mare decât 5 si care are Anul mai mic de Se observã cã între conditii existã cuvântul "si", semnificând îndeplinirea simultanã a conditiilor. Exemplul 3. Conditii alternative pentru mai multe coloane Nume Simfonii Anul Beethoven >5 <1900 Sunt selectate înregistrãrile care au la Nume valoarea Beethoven, cele care au la Simfonii o valoare mai mare decât 5 si cele care au Anul mai mic decât Exemplul 4. Conditii create ca rezultat al unei formule =Anul>1900 Se pot utiliza denumirile coloanelor din listã, se remarcã lipsa denumirii în antetul coloanei din zona de criterii. Rezultatul filtrãrii este corect chiar dacã în foaia de calcul apare o eroare (#NAME?) la scrierea conditiei deoarece anumite denumiri nu sunt definite prin Insert Names. Formulare de date Microsoft Excel dispune de o componentã dedicatã introducerii dirijate a înregistrãrilor într-o listã si a navigãrii între înregistrãrile care îndeplinesc o anumitã conditie. Desi pentru liste de mici dimensiuni componenta pare a fi declasatã de operarea uzualã din foaia de calcul, utilitatea se vede pentru liste de dimensiuni mai mari, care depãsesc, sã spunem, 2 ecrane. Comanda principalã este Form din meniul Data, atunci când lista este selectatã. Se afiseazã un dialog construit dinamic de mediul Excel, adaptat la lista procesatã. Un exemplu este oferit de figura urmãtoare.

9 Se observã cã în partea din stânga se însiruie zone de editare cu denumirile câmpurilor din listã (în cazul exemplului nume, prenume si telefon), dotate inclusiv cu shortcut-uri. În partea din dreapta sunt butoanele care permit operatiile uzuale pentru înregistrãri, primul mesaj arãtând a câta înregistrare este afisatã din numãrul total. New se furnizeazã o înregistrare vidã, ale cãrei câmpuri pot fi completate în zonele respective. Navigarea între acestea se poate efectua cu TAB, mouse, shortcut (ALT+litera subliniatã). Înregistrarea este creatã atunci când se terminã cu o nouã comandã New sau cu ENTER. Delete se sterge îngistrarea curentã (cea afisatã). Restore se poate reface starea initialã a înregistrãrii dacã s-a modificat vreo valoare. Nu are legãturã cu anularea stergerii unei înregistrãri (stergerea este permanentã). Find Prev trece la înregistrarea precedentã, dacã existã. Find Next trece la înregistrarea urmãtoare, dacã existã. Criteria permite trecerea formularului în starea de filtrare a informatiilor. În aceastã stare, zonele de editare devin zone în care se pot scrie sabloane de cãutare (cãutare dupã model). Prin butoanele Find Prev si Find Next se poate atunci naviga doar între întregistrãrile care îndeplinesc conditiile de filtrare. În figura alãturatã este prezentat un exemplu de cãutare. Se observã mesajul Criteria (pentru starea formularului), New este inhibatã, Clear produce anularea sablonului, Restore, Find Prev si Find Next au functiile explicate mai sus iar Form este butonul prin care se revine la starea de formular de culegere de date. Exemplul din imagine produce filtrarea si navigarea între înregistrãrile care au în câmpul Nume valori care încep cu "Dum". În cazul în care se completeazã si celelalte câmpuri, conditiile se verificã simultan (operatorul logic "si"). Dupã stabilirea filtrului, comanda Find Prev sau Find Next pozitioneazã formularul pe prima înregistrare care satisface conditia (în sensul de parcurgere selectat), trece formularul în starea formular de culegere, dar filtrul rãmâne activ pânã când se trece în Criteria si se dã comanda Clear care anuleazã filtrul impus. Totaluri partiale În analiza datelor sunt foarte frecvente situatiile în care este necesar sã se calculeze anumite functii pentru fiecare categorie de înregistrãri ale unei liste. De exemplu, câstigul mediu pentru fiecare compartiment al unei întreprinderi; numãrul de clienti din fiecare zonã geograficã;

10 valoarea totalã a mãrfurilor din stoc, pe categorii etc. În asemenea situatie este normal ca un câmp al înregistrãrii sã realizeze clasificarea înregistrãrilor (sectia, zona geograficã, categoria de marfã etc.), lipsa acestei informatii fãcând imposibilã calcularea automatã a functiilor totalizatoare. Din exemplele de mai sus se observã cã o functie totalizatoare poate fi adunarea, numãrarea, media aritmeticã, valoarea extremã (maximã sau minimã), o altã functie statisticã. Pentru a realiza includerea automatã în listã a rezultatelor functiilor totalizatoare se parcurg pasii: se ordoneazã lista dupã câmpul clasificator (încât toate înregistrãrile care apartin unei categorii sã fie situate grupat); se selecteazã lista; se dã comanda Subtotals din meniul Data. Ca urmare se afiseazã dialogul Subtotal prezentat în figura alãturatã si explicat în continuare. At each change in se fixeazã pe câmpul care realizeazã clasificarea (la fiecare schimbare în valoarea acestui câmp se introduce un subtotal. Use function se selecteazã din lista derulantã functia de totalizare. Add subtotal to se marcheazã câmpurile pentru care se calculeazã totalizãrile. Replace current subtotals se marcheazã dacã lista are deja subtotaluri, care se eliminã. Page break between groups se marcheazã dacã, la tipãrire, fiecare grup apare pe o paginã nouã. Summary below data se marcheazã pentru includerea unui total general. Acesta este obtinut din înregistrãri si nu din subtotalurile intermediare. Remove All actionarea acestui buton eliminã toate subtotalurile din lista selectatã.

11 Ca rezultat al comenzii se restructureazã linii listei prin inserarea liniilor de total iar structura obtinutã este dotatã cu instrumentul outline (explicat într-o sectiune separatã). Un exemplu este prezentat în figura urmãtoare. Se observã cã la fiecare schimbare în câmpul nume (selectat în optiunea At each change in) se calculeazã un total pentru câmpul valoare (marcat în Add subtotal to). La sfârsitul listei a fost calculat si totalul general (efectul marcãrii optiunii Summary below data). Este de mentionat, în final, cã modificarea înregistrãrilor listei duce în mod automat la recalcularea totalurilor. Trasarea datelor (Outline) În situatia în care structura datelor dintr-o listã este complicatã prin introducerea unor coloane sau linii totalizatoare (de tipul subtotalurilor discutate anterior), este utilã, ca instrument de analizã, afisarea, la un moment dat, doar a rezultatelor sintetice. Se realizeazã astfel separarea informatiilor esentiale de detalii care pot sã îngreuneze receptarea corectã a situatiilor prelucrate. Procedura oferitã de Microsoft Excel pentru situatia discutatã este cea de outline si constã în dotarea foii de calcul cu o serie de simboluri grafice active prin actionarea cãrora se ascund sau se vizualizeazã detalii de un anumit nivel. Observatie. Termenul outline poate fi tradus prin trasare, conturare, schitare etc., dar pentru a crea (psihologic) imaginea complexitãtii operatiunii vom utiliza frecvent termenul original. Trasarea automatã Pentru a putea fi analizatã în mod automat si a se realiza trasarea, foaia de calcul trebuie sã fie organizatã, pe portiunea listei implicate, într-un mod sistematic prin includerea unor linii/coloane de totalizare. Formulele care compun o linie/coloanã totalizatoare trebuie sã se refere la celule dispuse într-un acelasi mod (în aceeasi directie) si sã fie fie plasate într-o aceeasi parte fatã de detalii (toate la stânga sau toate la dreapta, toate deasupra sau toate sub). Un outline se poate realiza automat prin: selectarea domeniului prelucrat comanda Group and Outline din meniul Data comanda Auto Outline din submeniul afisat de comanda precedentã. Pe laturile foii de calcul se afiseazã simbolurile de outline explicate în continuare. Row Level Bar (bara de nivel pentru linii), cu imaginea alãturatã, pe care se remarcã o linie în formã de parantezã pãtratã care grupeazã liniile detaliu (utilizate în formula totalizatoare) si linia totalizatoare. Liniile detaliu sunt indicate prin puncte iar linia

12 totalizatoare este indicatã de butonul de control de la extremitatea simbolului. Butonul de control, de tip comutator, poate fi actionat cu mouse-ul si contine în forma extinsã semnul " ", care se transformã în "+" pentru forma restrânsã. Column Level Bar (bara de nivel pentru coloane), cu imaginea alãturatã, asemãnãtoare barei de nivel pentru linii dar asezatã orizontal. Level Symbol (simbol de nivel), grupate pe verticalã si orizontalã în coltul stânga sus al foii de calcul, câte un simbol pentru fiecare nivel de totalizare. Fiecare simbol este un buton de control, vizibil în figura alãturatã, si poate fi actionat cu mouse-ul. Pe fiecare simbol de nivel este trecut numãrul nivelului respectiv (1 este pentru nivelul maxim). Imaginea alãturatã aratã un outline realizat automat. Se remarcã în structura datelor detaliile (datele privind vânzãri în fiecare magazin al unei retele), liniile si coloanele totalizatoare. Se observã cã, pentru simplitate, s-a ales o structurã de date initiale care are doar douã nivele: detalii si totaluri. Se pot însã introduce pânã la opt niveluri multiple de outline (de exemplu s-ar putea grupa magazinele si pe un nivel intermediar al zonei, s-ar pute introduce un supranivel prin apartenenta retelei de magazine la un grup comercial cu multiple activitãti etc.). Fiecare grup ar dispune atunci de barele de nivel si de simbolurile de nivel proprii. Trasarea manualã Pentru date structurate în modul prezentat la trasarea automatã, se poate realiza gruparea detaliilor prin operatiunile: selectarea liniilor (coloanelor) care contin detaliile, comanda Group and Outline din meniul Data, comanda Group din submeniul meniul afisat. Ca urmare a procedurii se afiseazã simbolurile de outline respective. Operatiunea se continuã pentru urmãtorul grup s.a.m.d. Este recomandabil sã se efectueze mai întâi gruparea detaliilor pentru obtinerea nivelului 2, apoi pentru obtinerea nivelului 3 etc.

13 Parametrii unui outline Microsoft Excel presupune în mod implicit cã liniile totalizatoare sunt situate dedesubtul liniilor cu detalii iar coloanele totalizatoare sunt situate la dreapta coloanelor cu detalii. Aceste valori pot fi modificate prin succesiunea de comenzi Group and Outline din meniul Data, Settings din submeniul afisat. Se obtine dialogul Outline Settings în care se pot marca zonele din Direction: Summary rows below detail pentru totaluri situate sub liniile de detalii; Summary columns to right of detail pentru totaluri situate la dreapta coloanelor de detalii. Simbolurile grafice de outline pot vizualizate sau ascunse potrivit casetei de control Outline symbols din fisa View a dialogului afisat la Options din meniul Tools. Se recomandã totusi vizualizarea acestor simboluri pentru o mai usoarã operare cu un outline. Operarea unui outline Un outline poate fi în starea extinsã în care sunt vizibile atât detaliile unui anumit nivel cât si totalizarea respectivã, sau în starea restrânsã în care sunt vizibile doar totalizãrile. Trecerea dintro stare în cealaltã se realizeazã prin actionarea controalelor din barele/simbolurile de nivel sau prin comenzi (meniul Data, comanda Group and Outline etc.). Actiunile specifice sunt sistematizate în continuare. Pentru a vizualiza Detaliile dintr-un grup Un nivel Toate detaliile dintr-un outline Pentru a ascunde Detaliile dintr-un grup Click/Comandã Controlul cu "+" de pe bara de nivel respectivã, sau Plasarea în grup si comanda Show Detail din submeniul afisat prin Group and Outline din meniul Data. Simbolul de nivel respectiv Simbolul de nivel corespunzãtor nivelului cel mai de jos (marcat cu numãrul maxim de nivel) Click/Comandã Controlul cu " " de pe bara de nivel respectivã, sau Plasarea în grup si comanda Hide Detail din submeniul afisat prin Group and Outline din meniul Data.

14 Pentru a ascunde Un nivel Toate detaliile dintr-un outline Click/Comandã Simbolul de nivel precedent (de exemplu, pentru a ascunde nivelul 3 se actioneazã simbolul 2). Simbolul de nivel corespunzãtor nivelului cel mai de sus (marcat cu numãrul minim de nivel). Este posibil sã se elimine gruparea corespunzãtoare unei bare de nivel prin selectarea liniilor/coloanelor dorite, comanda Group and Outline din meniul Data comanda Ungroup din submeniul afisat. Pentru eliminarea completã a unei trasãri se va utiliza comanda Clear Outline din submeniul afisat prin comanda Group and Outline. În acest mod se eliminã doar simbolurile de outline, fãrã stergerea detaliilor sau a liniilor/coloanelor totalizatoare. În imaginea alãturatã se poate vedea efectul unor operatiuni de ascundere a detaliilor din outline-ul prezentat într-o imagine anterioarã. Sunt vizibile doar liniile/coloanelor totalizatoare si se observã transformarea barelor de nivel doar în butoanele care permit expandarea grupurilor.

2. Setări configurare acces la o cameră web conectată într-un router ZTE H218N sau H298N

2. Setări configurare acces la o cameră web conectată într-un router ZTE H218N sau H298N Pentru a putea vizualiza imaginile unei camere web IP conectată într-un router ZTE H218N sau H298N, este necesară activarea serviciului Dinamic DNS oferit de RCS&RDS, precum și efectuarea unor setări pe

More information

Titlul lucrării propuse pentru participarea la concursul pe tema securității informatice

Titlul lucrării propuse pentru participarea la concursul pe tema securității informatice Titlul lucrării propuse pentru participarea la concursul pe tema securității informatice "Îmbunătăţirea proceselor şi activităţilor educaţionale în cadrul programelor de licenţă şi masterat în domeniul

More information

MS POWER POINT. s.l.dr.ing.ciprian-bogdan Chirila

MS POWER POINT. s.l.dr.ing.ciprian-bogdan Chirila MS POWER POINT s.l.dr.ing.ciprian-bogdan Chirila chirila@cs.upt.ro http://www.cs.upt.ro/~chirila Pornire PowerPoint Pentru accesarea programului PowerPoint se parcurg următorii paşi: Clic pe butonul de

More information

CERERI SELECT PE O TABELA

CERERI SELECT PE O TABELA SQL - 1 CERERI SELECT PE O TABELA 1 STUD MATR NUME AN GRUPA DATAN LOC TUTOR PUNCTAJ CODS ---- ------- -- ------ --------- ---------- ----- ------- ---- 1456 GEORGE 4 1141A 12-MAR-82 BUCURESTI 2890 11 1325

More information

Metrici LPR interfatare cu Barix Barionet 50 -

Metrici LPR interfatare cu Barix Barionet 50 - Metrici LPR interfatare cu Barix Barionet 50 - Barionet 50 este un lan controller produs de Barix, care poate fi folosit in combinatie cu Metrici LPR, pentru a deschide bariera atunci cand un numar de

More information

Structura și Organizarea Calculatoarelor. Titular: BĂRBULESCU Lucian-Florentin

Structura și Organizarea Calculatoarelor. Titular: BĂRBULESCU Lucian-Florentin Structura și Organizarea Calculatoarelor Titular: BĂRBULESCU Lucian-Florentin Chapter 3 ADUNAREA ȘI SCĂDEREA NUMERELOR BINARE CU SEMN CONȚINUT Adunarea FXP în cod direct Sumator FXP în cod direct Scăderea

More information

Subiecte Clasa a VI-a

Subiecte Clasa a VI-a (40 de intrebari) Puteti folosi spatiile goale ca ciorna. Nu este de ajuns sa alegeti raspunsul corect pe brosura de subiecte, ele trebuie completate pe foaia de raspuns in dreptul numarului intrebarii

More information

ARBORI AVL. (denumiti dupa Adelson-Velskii si Landis, 1962)

ARBORI AVL. (denumiti dupa Adelson-Velskii si Landis, 1962) ARBORI AVL (denumiti dupa Adelson-Velskii si Landis, 1962) Georgy Maximovich Adelson-Velsky (Russian: Гео ргий Макси мович Адельсо н- Ве льский; name is sometimes transliterated as Georgii Adelson-Velskii)

More information

Reflexia şi refracţia luminii. Aplicaţii. Valerica Baban

Reflexia şi refracţia luminii. Aplicaţii. Valerica Baban Reflexia şi refracţia luminii. Aplicaţii. Sumar 1. Indicele de refracţie al unui mediu 2. Reflexia şi refracţia luminii. Legi. 3. Reflexia totală 4. Oglinda plană 5. Reflexia şi refracţia luminii în natură

More information

La fereastra de autentificare trebuie executati urmatorii pasi: 1. Introduceti urmatoarele date: Utilizator: - <numarul dvs de carnet> (ex: "9",

La fereastra de autentificare trebuie executati urmatorii pasi: 1. Introduceti urmatoarele date: Utilizator: - <numarul dvs de carnet> (ex: 9, La fereastra de autentificare trebuie executati urmatorii pasi: 1. Introduceti urmatoarele date: Utilizator: - (ex: "9", "125", 1573" - se va scrie fara ghilimele) Parola: -

More information

Modalitǎţi de clasificare a datelor cantitative

Modalitǎţi de clasificare a datelor cantitative Modalitǎţi de clasificare a datelor cantitative Modul de stabilire a claselor determinarea pragurilor minime şi maxime ale fiecǎrei clase - determinǎ modul în care sunt atribuite valorile fiecǎrei clase

More information

Procesarea Imaginilor

Procesarea Imaginilor Procesarea Imaginilor Curs 11 Extragerea informańiei 3D prin stereoviziune Principiile Stereoviziunii Pentru observarea lumii reale avem nevoie de informańie 3D Într-o imagine avem doar două dimensiuni

More information

Versionare - GIT ALIN ZAMFIROIU

Versionare - GIT ALIN ZAMFIROIU Versionare - GIT ALIN ZAMFIROIU Controlul versiunilor - necesitate Caracterul colaborativ al proiectelor; Backup pentru codul scris Istoricul modificarilor Terminologie și concepte VCS Version Control

More information

Semnale şi sisteme. Facultatea de Electronică şi Telecomunicaţii Departamentul de Comunicaţii (TC)

Semnale şi sisteme. Facultatea de Electronică şi Telecomunicaţii Departamentul de Comunicaţii (TC) Semnale şi sisteme Facultatea de Electronică şi Telecomunicaţii Departamentul de Comunicaţii (TC) http://shannon.etc.upt.ro/teaching/ssist/ 1 OBIECTIVELE CURSULUI Disciplina îşi propune să familiarizeze

More information

Textul si imaginile din acest document sunt licentiate. Codul sursa din acest document este licentiat. Attribution-NonCommercial-NoDerivs CC BY-NC-ND

Textul si imaginile din acest document sunt licentiate. Codul sursa din acest document este licentiat. Attribution-NonCommercial-NoDerivs CC BY-NC-ND Textul si imaginile din acest document sunt licentiate Attribution-NonCommercial-NoDerivs CC BY-NC-ND Codul sursa din acest document este licentiat Public-Domain Esti liber sa distribui acest document

More information

Platformă de e-learning și curriculă e-content pentru învățământul superior tehnic

Platformă de e-learning și curriculă e-content pentru învățământul superior tehnic Platformă de e-learning și curriculă e-content pentru învățământul superior tehnic Proiect nr. 154/323 cod SMIS 4428 cofinanțat de prin Fondul European de Dezvoltare Regională Investiții pentru viitorul

More information

Ghid identificare versiune AWP, instalare AWP şi verificare importare certificat în Store-ul de Windows

Ghid identificare versiune AWP, instalare AWP şi verificare importare certificat în Store-ul de Windows Ghid identificare versiune AWP, instalare AWP 4.5.4 şi verificare importare certificat în Store-ul de Windows Data: 28.11.14 Versiune: V1.1 Nume fişiser: Ghid identificare versiune AWP, instalare AWP 4-5-4

More information

Excel Advanced. Curriculum. Școala Informală de IT. Educație Informală S.A.

Excel Advanced. Curriculum. Școala Informală de IT. Educație Informală S.A. Excel Advanced Curriculum Școala Informală de IT Tel: +4.0744.679.530 Web: www.scoalainformala.ro / www.informalschool.com E-mail: info@scoalainformala.ro Cuprins 1. Funcții Excel pentru avansați 2. Alte

More information

Auditul financiar la IMM-uri: de la limitare la oportunitate

Auditul financiar la IMM-uri: de la limitare la oportunitate Auditul financiar la IMM-uri: de la limitare la oportunitate 3 noiembrie 2017 Clemente Kiss KPMG in Romania Agenda Ce este un audit la un IMM? Comparatie: audit/revizuire/compilare Diferente: audit/revizuire/compilare

More information

Funcţii grup şi clauzele GROUP BY, HAVING. Operatorii ROLLUP şi CUBE.

Funcţii grup şi clauzele GROUP BY, HAVING. Operatorii ROLLUP şi CUBE. Baze de date-anul 2 Laborator 4 SQL Funcţii grup şi clauzele GROUP BY, HAVING. Operatorii ROLLUP şi CUBE. I. [Funcţii grup şi clauza GROUP BY] Clauza GROUP BY este utilizată pentru a diviza liniile unui

More information

Nume şi Apelativ prenume Adresa Număr telefon Tip cont Dobânda Monetar iniţial final

Nume şi Apelativ prenume Adresa Număr telefon  Tip cont Dobânda Monetar iniţial final Enunt si descriere aplicatie. Se presupune ca o organizatie (firma, banca, etc.) trebuie sa trimita scrisori prin posta unui numar (n=500, 900,...) foarte mare de clienti pe care sa -i informeze cu diverse

More information

2. Setări configurare acces la o cameră web conectată într-un echipament HG8121H cu funcție activă de router

2. Setări configurare acces la o cameră web conectată într-un echipament HG8121H cu funcție activă de router Pentru a putea vizualiza imaginile unei camere web IP conectată într-un echipament Huawei HG8121H, este necesară activarea serviciului Dinamic DNS oferit de RCS&RDS, precum și efectuarea unor setări pe

More information

Aspecte controversate în Procedura Insolvenţei şi posibile soluţii

Aspecte controversate în Procedura Insolvenţei şi posibile soluţii www.pwc.com/ro Aspecte controversate în Procedura Insolvenţei şi posibile soluţii 1 Perioada de observaţie - Vânzarea de stocuri aduse în garanţie, în cursul normal al activității - Tratamentul leasingului

More information

Baza de date: tabele, date. Componentele unei B.D.: tabele, constrangeri, relatii. Entitati ale unei B.D.: formulare, interogari, rapoarte

Baza de date: tabele, date. Componentele unei B.D.: tabele, constrangeri, relatii. Entitati ale unei B.D.: formulare, interogari, rapoarte 1. Introducere ~ Microsoft Access ~ Baze de Date Baza de date: tabele, date. Componentele unei B.D.: tabele, constrangeri, relatii. Entitati ale unei B.D.: formulare, interogari, rapoarte 2. Crearea unei

More information

Reţele Neuronale Artificiale în MATLAB

Reţele Neuronale Artificiale în MATLAB Reţele Neuronale Artificiale în MATLAB Programul MATLAB dispune de o colecţie de funcţii şi interfeţe grafice, destinate lucrului cu Reţele Neuronale Artificiale, grupate sub numele de Neural Network Toolbox.

More information

UTILIZAREA FOILOR DE CALCUL TABELAR - EXCEL

UTILIZAREA FOILOR DE CALCUL TABELAR - EXCEL UTILIZAREA FOILOR DE CALCUL TABELAR - EXCEL 1. Deschiderea aplicaţiei Excel - Start Programs Microsoft Excel; - Dublu clic pe pictograma de pe ecran sub care scrie Microsoft Excel; Pe ecranul monitorului

More information

FORȚA Femei Ocupate, Resursă pentru o Țară Activă POSDRU/144/6.3/S/ Suport de curs OPERATOR INTRODUCERE, VALIDARE SI PRELUCRARE DATE MODULUL 5

FORȚA Femei Ocupate, Resursă pentru o Țară Activă POSDRU/144/6.3/S/ Suport de curs OPERATOR INTRODUCERE, VALIDARE SI PRELUCRARE DATE MODULUL 5 FORȚA Femei Ocupate, Resursă pentru o Țară Activă POSDRU/144/6.3/S/128914 Suport de curs OPERATOR INTRODUCERE, VALIDARE SI PRELUCRARE DATE MODULUL 5 CALCUL TABELAR FUNDATIA PENTRU FORMARE PROFESIONALA

More information

D în această ordine a.î. AB 4 cm, AC 10 cm, BD 15cm

D în această ordine a.î. AB 4 cm, AC 10 cm, BD 15cm Preparatory Problems 1Se dau punctele coliniare A, B, C, D în această ordine aî AB 4 cm, AC cm, BD 15cm a) calculați lungimile segmentelor BC, CD, AD b) determinați distanța dintre mijloacele segmentelor

More information

GHID DE TERMENI MEDIA

GHID DE TERMENI MEDIA GHID DE TERMENI MEDIA Definitii si explicatii 1. Target Group si Universe Target Group - grupul demografic care a fost identificat ca fiind grupul cheie de consumatori ai unui brand. Toate activitatile

More information

Itemi Sisteme de Operare

Itemi Sisteme de Operare Itemi Sisteme de Operare 1. Pentru a muta un dosar (folder) de pe partiţia C: pe partiţia D: folosim: a. New Folder b. Ctrl + C din bara de instrumente şi Copy; c. Ctrl + X şi Ctrl + V; d. Edit Paste;

More information

1 Vasile Violeta Ion Popescu Avram Maria Câmpuri în tabel

1 Vasile Violeta Ion Popescu Avram Maria Câmpuri în tabel ECDL MODULUL 5 Baze de date 1.1. Concepte generale privind bazele de date 1. Utilizarea aplicaţiei Access De ce foloisim bazele de date: Atunci când avem mai multe informaţii despre un anumit lucru si

More information

INFORMAȚII DESPRE PRODUS. FLEXIMARK Stainless steel FCC. Informații Included in FLEXIMARK sample bag (article no. M )

INFORMAȚII DESPRE PRODUS. FLEXIMARK Stainless steel FCC. Informații Included in FLEXIMARK sample bag (article no. M ) FLEXIMARK FCC din oțel inoxidabil este un sistem de marcare personalizată în relief pentru cabluri și componente, pentru medii dure, fiind rezistent la acizi și la coroziune. Informații Included in FLEXIMARK

More information

SGBD Access 2010: Query

SGBD Access 2010: Query SGBD Access 2010: Query Interogarea (Query) este un obiect ce permite vizualizarea informaţiilor obţinute prin selectarea şi prelucrarea datelor din unul sau mai multe tabele (sau interogări) Rezultatul

More information

Metoda BACKTRACKING. prof. Jiduc Gabriel

Metoda BACKTRACKING. prof. Jiduc Gabriel Metoda BACKTRACKING prof. Jiduc Gabriel Un algoritm backtracking este un algoritm de căutare sistematică și exhausivă a tuturor soluțiilor posibile, dintre care se poate alege apoi soluția optimă. Problemele

More information

INTEROGĂRI ÎN SQL SERVER

INTEROGĂRI ÎN SQL SERVER INTEROGĂRI ÎN SQL SERVER Principala operaţie efectuată într-o bază de date este operaţia de extragere a datelor, care se realizează cu ajutorul unei clauze SELECT. SELECT Clauza SELECT are o sintaxă foarte

More information

MODULUL 4.1 BAZELE UTILIZĂRII APLICAŢIILOR DE CALCUL TABELAR; APLICAŢIA CALC DIN OPENOFFICE.

MODULUL 4.1 BAZELE UTILIZĂRII APLICAŢIILOR DE CALCUL TABELAR; APLICAŢIA CALC DIN OPENOFFICE. MODULUL 4.1 BAZELE UTILIZĂRII APLICAŢIILOR DE CALCUL TABELAR; APLICAŢIA CALC DIN OPENOFFICE. 1 CUPRINS 4. CALCUL TABELAR CU OPENOFFICE.ORG CALC.----------------------------------------------- 3 4.1. Operaţii

More information

Creare baza de data Deschidem aplicaţia Microsoft Access. Lansarea în execuţie a programului se face urmând calea:

Creare baza de data Deschidem aplicaţia Microsoft Access. Lansarea în execuţie a programului se face urmând calea: Baze de date Pentru început este bine să înţelegem noţiunile de bază din Access: modul de organizare a unei baze de date, a noţiunilor de tabel, înregistrare, câmp, tip de dată al câmpului, proprietăţi

More information

Mecanismul de decontare a cererilor de plata

Mecanismul de decontare a cererilor de plata Mecanismul de decontare a cererilor de plata Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice (POS CCE) Ministerul Fondurilor Europene - Iunie - iulie

More information

MANAGEMENTUL CALITĂȚII - MC. Proiect 5 Procedura documentată pentru procesul ales

MANAGEMENTUL CALITĂȚII - MC. Proiect 5 Procedura documentată pentru procesul ales MANAGEMENTUL CALITĂȚII - MC Proiect 5 Procedura documentată pentru procesul ales CUPRINS Procedura documentată Generalități Exemple de proceduri documentate Alegerea procesului pentru realizarea procedurii

More information

MICROSOFT ACCESS 2007 (DE CĂUTAT???)

MICROSOFT ACCESS 2007 (DE CĂUTAT???) Access 2007 Modul A Pagina 1 MICROSOFT ACCESS 2007 (DE CĂUTAT???) 1. CONCEPTE GENERALE PRIVIND BAZELE DE DATE Evoluţia diferitelor metode şi tehnici de organizare a datelor pe suporturi de memorie externă

More information

Laborator 1. Programare declarativă. Programare logică. Prolog. SWI-Prolog

Laborator 1. Programare declarativă. Programare logică. Prolog. SWI-Prolog Laborator 1 Programare declarativă O paradigmă de programare în care controlul fluxului de execuție este lăsat la latitudinea implementării limbajului, spre deosebire de programarea imperativă în care

More information

Olimpiad«Estonia, 2003

Olimpiad«Estonia, 2003 Problema s«pt«m nii 128 a) Dintr-o tabl«p«trat«(2n + 1) (2n + 1) se ndep«rteaz«p«tr«telul din centru. Pentru ce valori ale lui n se poate pava suprafata r«mas«cu dale L precum cele din figura de mai jos?

More information

Editarea și formatarea foilor de calcul Tema 2

Editarea și formatarea foilor de calcul Tema 2 Editarea și formatarea foilor de calcul Tema 2 Tema 2 EDITAREA ȘI FORMATAREA FOILOR DE CALCUL Unități de învățare: Lucru cu foile de calcul și cu elementele acestora Serii de date Formatarea foilor de

More information

REVISTA NAŢIONALĂ DE INFORMATICĂ APLICATĂ INFO-PRACTIC

REVISTA NAŢIONALĂ DE INFORMATICĂ APLICATĂ INFO-PRACTIC REVISTA NAŢIONALĂ DE INFORMATICĂ APLICATĂ INFO-PRACTIC Anul II Nr. 7 aprilie 2013 ISSN 2285 6560 Referent ştiinţific Lector univ. dr. Claudiu Ionuţ Popîrlan Facultatea de Ştiinţe Exacte Universitatea din

More information

APLICAŢIE INFORMATICĂ PENTRU PREGĂTIREA MISIUNILOR DE NIVEL TACTIC

APLICAŢIE INFORMATICĂ PENTRU PREGĂTIREA MISIUNILOR DE NIVEL TACTIC APLICAŢIE INFORMATICĂ PENTRU PREGĂTIREA MISIUNILOR DE NIVEL TACTIC Asist.univ.drd. Romana OANCEA Conf.univ.dr.ing. Ghiţă BÂRSAN Academia Forţelor Terestre Nicolae Bălcescu Sibiu Abstract The paper describes

More information

Arbori. Figura 1. struct ANOD { int val; ANOD* st; ANOD* dr; }; #include <stdio.h> #include <conio.h> struct ANOD { int val; ANOD* st; ANOD* dr; }

Arbori. Figura 1. struct ANOD { int val; ANOD* st; ANOD* dr; }; #include <stdio.h> #include <conio.h> struct ANOD { int val; ANOD* st; ANOD* dr; } Arbori Arborii, ca şi listele, sunt structuri dinamice. Elementele structurale ale unui arbore sunt noduri şi arce orientate care unesc nodurile. Deci, în fond, un arbore este un graf orientat degenerat.

More information

CAIETUL DE SARCINI Organizare evenimente. VS/2014/0442 Euro network supporting innovation for green jobs GREENET

CAIETUL DE SARCINI Organizare evenimente. VS/2014/0442 Euro network supporting innovation for green jobs GREENET CAIETUL DE SARCINI Organizare evenimente VS/2014/0442 Euro network supporting innovation for green jobs GREENET Str. Dem. I. Dobrescu, nr. 2-4, Sector 1, CAIET DE SARCINI Obiectul licitaţiei: Kick off,

More information

Propuneri pentru teme de licență

Propuneri pentru teme de licență Propuneri pentru teme de licență Departament Automatizări Eaton România Instalație de pompare cu rotire în funcție de timpul de funcționare Tablou electric cu 1 pompă pilot + 3 pompe mari, cu rotirea lor

More information

Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice Olimpiada de Tehnologia Informaţiei etapa judeţeană 2 aprilie 2016

Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice Olimpiada de Tehnologia Informaţiei etapa judeţeană 2 aprilie 2016 Subiect - Proba proiect 100 puncte GOOD FOOD Notă: Toate resursele le găsiţi în folder-ul Resurse aflat pe desktop. Creați un folder cu denumirea X, în care X este ID-ul de concurs și salvați în folder-ul

More information

Ghid de pregătire pentru certificarea IC3 Global Standard 4

Ghid de pregătire pentru certificarea IC3 Global Standard 4 Ghid de pregătire pentru certificarea IC3 Global Standard 4 Aplicații cheie Lecția 11: Microsoft Access CCI Learning Solutions Inc. 1 Obiectivele lecției Când veţi termina lecţia, veţi ști: ce este o bază

More information

NEC. Ghid de rezervări

NEC. Ghid de rezervări NEC Ghid de rezervări Action codes B efectuează rezervare finală (booking) B? afișează un model de rezervare (booking sample) BA disponibilitatea unei rezervări ( booking enquiry) BC disponibilitatea unei

More information

The First TST for the JBMO Satu Mare, April 6, 2018

The First TST for the JBMO Satu Mare, April 6, 2018 The First TST for the JBMO Satu Mare, April 6, 08 Problem. Prove that the equation x +y +z = x+y +z + has no rational solutions. Solution. The equation can be written equivalently (x ) + (y ) + (z ) =

More information

Mai bine. Pentru c putem.

Mai bine. Pentru c putem. 1 CUPRINS: 1. SUMAR APLICAŢIE...... 3 1.1 Introducere... 3 1.2 Tipul de aplicaţie... 3 2. SPECIFICAŢII FUNCŢIONALE... 3 3. INSTALARE... 3 3.1 Introducere... 3 3.2 Ce trebuie să verificaţi înainte de a

More information

Update firmware aparat foto

Update firmware aparat foto Update firmware aparat foto Mulţumim că aţi ales un produs Nikon. Acest ghid descrie cum să efectuaţi acest update de firmware. Dacă nu aveţi încredere că puteţi realiza acest update cu succes, acesta

More information

TEHNOLOGII INFORMAŢIONALE PENTRU AFACERI

TEHNOLOGII INFORMAŢIONALE PENTRU AFACERI TEHNOLOGII INFORMAŢIONALE PENTRU AFACERI Laboratorul 5 Procesorul de texte Microsoft Word 2007, partea I După cum am fost deja obişnuiţi, Microsoft oferă o serie de îmbunătăţiri noilor versiuni ale aplicaţiilor

More information

Dispozitive Electronice şi Electronică Analogică Suport curs 02 Metode de analiză a circuitelor electrice. Divizoare rezistive.

Dispozitive Electronice şi Electronică Analogică Suport curs 02 Metode de analiză a circuitelor electrice. Divizoare rezistive. . egimul de curent continuu de funcţionare al sistemelor electronice În acest regim de funcţionare, valorile mărimilor electrice ale sistemului electronic sunt constante în timp. Aşadar, funcţionarea sistemului

More information

Ce pot face pe hi5? Organizare si facilitati. Pagina de Home

Ce pot face pe hi5? Organizare si facilitati. Pagina de Home Ce este Hi5!? hi5 este un website social care, în decursul anului 2007, a fost unul din cele 25 cele mai vizitate site-uri de pe Internet. Compania a fost fondată în 2003 iar pana in anul 2007 a ajuns

More information

Lucrarea de laborator nr. 4

Lucrarea de laborator nr. 4 Metode merice - Lucrarea de laborator 4 Lucrarea de laborator nr. 4 I. Scopul lucrării Elemente de programare în MAPLE II. III. Conţinutul lucrării 1. Atribuirea. Decizia. Structuri repetitive. 2. Proceduri

More information

R O M Â N I A CURTEA CONSTITUŢIONALĂ

R O M Â N I A CURTEA CONSTITUŢIONALĂ R O M Â N I A CURTEA CONSTITUŢIONALĂ Palatul Parlamentului Calea 13 Septembrie nr. 2, Intrarea B1, Sectorul 5, 050725 Bucureşti, România Telefon: (+40-21) 312 34 84; 335 62 09 Fax: (+40-21) 312 43 59;

More information

Capitolul 4 SUBCERERI. F. Radulescu. Curs: Baze de date - Limbajul SQL

Capitolul 4 SUBCERERI. F. Radulescu. Curs: Baze de date - Limbajul SQL Capitolul 4 SUBCERERI 1 STUD MATR NUME AN GRUPA DATAN LOC TUTOR PUNCTAJ CODS ---- ------- -- ------ --------- ---------- ----- ------- ---- 1456 GEORGE 4 1141A 12-MAR-82 BUCURESTI 2890 11 1325 VASILE 2

More information

Lucrarea nr.1. Crearea unui document Word

Lucrarea nr.1. Crearea unui document Word Lucrarea nr.1 Crearea unui document Word Scopul lucrării Lucrarea are drept scop inițiere și familiarizarea studenților cu interfața editorului de text Microsoft Word 2007. Modul de lucru Word este un

More information

Time Management Manual de utilizare pentruutilizatorul de tip Manager

Time Management Manual de utilizare pentruutilizatorul de tip Manager Time Management Manual de utilizare pentruutilizatorul de tip Manager Acest document si produsul software Time Management sunt proprietatea firmei NEXUS ROMSYSTEM S.R.L. Reproducerea sau distributia fara

More information

CERERI SELECT PE MAI MULTE TABELE

CERERI SELECT PE MAI MULTE TABELE SQL - 2 CERERI SELECT PE MAI MULTE TABELE 1 STUD MATR NUME AN GRUPA DATAN LOC TUTOR PUNCTAJ CODS ---- ------- -- ------ --------- ---------- ----- ------- ---- 1456 GEORGE 4 1141A 12-MAR-82 BUCURESTI 2890

More information

Managementul referinţelor cu

Managementul referinţelor cu TUTORIALE DE CULTURA INFORMAŢIEI Citarea surselor de informare cu instrumente software Managementul referinţelor cu Bibliotecar Lenuţa Ursachi PE SCURT Este gratuit Poţi adăuga fişiere PDF Poţi organiza,

More information

Candlesticks. 14 Martie Lector : Alexandru Preda, CFTe

Candlesticks. 14 Martie Lector : Alexandru Preda, CFTe Candlesticks 14 Martie 2013 Lector : Alexandru Preda, CFTe Istorie Munehisa Homma - (1724-1803) Ojima Rice Market in Osaka 1710 devine si piata futures Parintele candlesticks Samurai In 1755 a scris The

More information

Proceduri stocate. Crearea procedurilor stocate. Varianta 1 În Management Studio se dă clic pe New Query ca în imaginea de mai jos: Fig.

Proceduri stocate. Crearea procedurilor stocate. Varianta 1 În Management Studio se dă clic pe New Query ca în imaginea de mai jos: Fig. Proceduri stocate Crearea procedurilor stocate. Varianta 1 În Management Studio se dă clic pe New Query ca în imaginea de mai jos: Fig. 1 Odată cu deschiderea editorului SQL, apare și bara de instrumente

More information

Ioan Bandu EXCEL Suport online de curs şi laborator pentru anul 1. anul universitar Pagina 1 din 294

Ioan Bandu EXCEL Suport online de curs şi laborator pentru anul 1. anul universitar Pagina 1 din 294 Ioan Bandu Camelia Margea Romeo Margea EXCEL 2007 Suport online de curs şi laborator pentru anul 1 anul universitar 2012-2013 Pagina 1 din 294 CUPRINS CAPITOLUL 1 GESTIONAREA FOILOR DE CALCUL TABELAR.

More information

Ghid pentru configurarea şi utilizarea aplicaţiei clicksign Demo

Ghid pentru configurarea şi utilizarea aplicaţiei clicksign Demo Ghid pentru configurarea şi utilizarea aplicaţiei clicksign Demo 2.6.9.223 Cuprins 1 Cadru general...2 2 Obţinerea unui certificat digital...3 3 Configurarea aplicaţiei clicksign...5 4 Utilizarea aplicaţiei

More information

Metoda de programare BACKTRACKING

Metoda de programare BACKTRACKING Metoda de programare BACKTRACKING Sumar 1. Competenţe............................................ 3 2. Descrierea generală a metodei............................. 4 3......................... 7 4. Probleme..............................................

More information

Figura x.1 Ecranul de pornire al mediului de dezvoltare

Figura x.1 Ecranul de pornire al mediului de dezvoltare x. Mediul de dezvoltare MICROSOFT VISUAL C++ În cadrul acestui capitol vom prezenta Microsoft Visual C++, din cadrul suitei Microsoft Visual Studio 2012, care este un mediu de programare care suportă dezvoltarea

More information

ISBN-13:

ISBN-13: Regresii liniare 2.Liniarizarea expresiilor neliniare (Steven C. Chapra, Applied Numerical Methods with MATLAB for Engineers and Scientists, 3rd ed, ISBN-13:978-0-07-340110-2 ) Există cazuri în care aproximarea

More information

X-Fit S Manual de utilizare

X-Fit S Manual de utilizare X-Fit S Manual de utilizare Compatibilitate Acest produs este compatibil doar cu dispozitivele ce au următoarele specificații: ios: Versiune 7.0 sau mai nouă, Bluetooth 4.0 Android: Versiune 4.3 sau mai

More information

Documentaţie Tehnică

Documentaţie Tehnică Documentaţie Tehnică Verificare TVA API Ultima actualizare: 27 Aprilie 2018 www.verificaretva.ro 021-310.67.91 / 92 info@verificaretva.ro Cuprins 1. Cum funcţionează?... 3 2. Fluxul de date... 3 3. Metoda

More information

Colegiul Național Calistrat Hogaș Piatra-Neamț LIMBAJUL SQL

Colegiul Național Calistrat Hogaș Piatra-Neamț LIMBAJUL SQL LIMBAJUL SQL Prezentare generală SQL (Structured Query Language) este în prezent, unul din cele mai puternice limbaje structurate pentru interogarea bazelor de date relaţionale. Este un limbaj neprocedural

More information

Laborator 2. Definirea tablourilor şi a funcţiilor (în linia de comandă) în Matlab 7.0

Laborator 2. Definirea tablourilor şi a funcţiilor (în linia de comandă) în Matlab 7.0 Laborator Definirea tablourilor şi a funcţiilor (în linia de comandă) în Matlab 70 Bibliografie 1 NH Bingham, John M Fry, Regression Linear Models in Statistics, Springer, New York, 010 M Ghinea, V Fireţeanu,

More information

KAJOT V.RO BLACK PLANET JOC DE NOROC CU RISC LIMITAT

KAJOT V.RO BLACK PLANET JOC DE NOROC CU RISC LIMITAT KAJOT V.RO BLACK PLANET JOC DE NOROC CU RISC LIMITAT România CONTINE URMATOARELE JOCURI: AFRICAN WILD DIAMONDS CHERRY KISS WILD LADY JOKER BAR REELS OF RA RETRO WHEELS ROUTE 81 SIMPLY GOLD XXL SIMPLY 6

More information

earning every day-ahead your trust stepping forward to the future opcom operatorul pie?ei de energie electricã și de gaze naturale din România Opcom

earning every day-ahead your trust stepping forward to the future opcom operatorul pie?ei de energie electricã și de gaze naturale din România Opcom earning every day-ahead your trust stepping forward to the future opcom operatorul pie?ei de energie electricã și de gaze naturale din România Opcom RAPORT DE PIA?Ã LUNAR MARTIE 218 Piaţa pentru Ziua Următoare

More information

CHAMPIONS LEAGUE 2017 SPONSOR:

CHAMPIONS LEAGUE 2017 SPONSOR: NOUA STRUCTURĂ a Ch League Pe viitor numai fosta divizie A va purta numele Champions League. Fosta divizie B va purta numele Challenger League iar fosta divizie C se va numi Promotional League. CHAMPIONS

More information

UNIVERSITATEA ŞTEFAN CEL MARE SUCEAVA

UNIVERSITATEA ŞTEFAN CEL MARE SUCEAVA UNIVERSITATEA ŞTEFAN CEL MARE SUCEAVA Facultatea de Ştiinţe Economice şi Administraţie Publică Nicolae Morariu BAZE DE DATE Îndrumar de laborator 2005 1 Referenţi ştiinţifici: Prof.univ.dr.ing. Alexandru

More information

MICROSOFT OFFICE ACCESS

MICROSOFT OFFICE ACCESS MICROSOFT OFFICE ACCESS NoŃiuni introductive despre baze de date Definirea termenilor O bază de date reprezintă o colecńie de date înrudite, care se referă la un anumit subiect sau obiectiv, împreuna cu

More information

Figura 6.10 Bara de instrumente a ferestrei Print Preview şi butonul Magnifier

Figura 6.10 Bara de instrumente a ferestrei Print Preview şi butonul Magnifier Curs nr. 8 1. Vizualizarea documentului După redactare sau în timpul redactării, dacă doriţi să cum ar apărea documentul tipărit, apăsaţi butonul Print Preview de pe bara de instrumente sau din meniul

More information

Manual de utilizare. Alpha e-statements

Manual de utilizare. Alpha e-statements Manual de utilizare Alpha e-statements Valabil din 15 Noiembrie 2017 Continut 1. Inregistrarea in Alpha e-statements... 2 2. Autentificarea in Alpha e-statements... 4 3.Profil utilizator... 5 3.1 Detalii

More information

F. Radulescu. Curs: Utilizarea bazelor de date, anul IV C5.

F. Radulescu. Curs: Utilizarea bazelor de date, anul IV C5. Capitolul 8 Data mining date corelate Reprezentarea datelor Vom continua să considerăm modelul de date coşuri de produse şi vom vizualiza datele ca o matrice booleană unde: linii=coşuri şi coloane=articole.

More information

Macrocomenzi. Figura 1. Personalizarea barei de meniuri. Se va afișa fereastra din figura 2. Figura 2. Includerea tab ului Developer.

Macrocomenzi. Figura 1. Personalizarea barei de meniuri. Se va afișa fereastra din figura 2. Figura 2. Includerea tab ului Developer. Macrocomenzi Macrocomenzile (sau, prescurtat macrou rile) sunt colecții de comenzi înregistrate pentru a putea fi lansate în execuție, în bloc, ori de câte ori va fi nevoie. Avantajul lucrului cu macro

More information

HUMAN CAPITAL MANAGEMENT Personal Management. Manual de utilizare

HUMAN CAPITAL MANAGEMENT Personal Management. Manual de utilizare HUMAN CAPITAL MANAGEMENT Personal Management Manual de utilizare Pagina 1 din 35 CUPRINS 1 Conectare utilizator... 3 2 Modulul Personal... 6 3 Adaugare Salariat... 8 3.1 Personal Data... 8 3.2 Employment

More information

REVISTA NAŢIONALĂ DE INFORMATICĂ APLICATĂ INFO-PRACTIC

REVISTA NAŢIONALĂ DE INFORMATICĂ APLICATĂ INFO-PRACTIC REVISTA NAŢIONALĂ DE INFORMATICĂ APLICATĂ INFO-PRACTIC Anul III Nr. 21 iunie 2014 ISSN 2285 6560 Referent ştiinţific Lector univ. dr. Claudiu Ionuţ Popîrlan Facultatea de Ştiinţe Exacte Universitatea din

More information

Nu găseşti pe nimeni care să te ajute să transporţi comenzile voluminoase?

Nu găseşti pe nimeni care să te ajute să transporţi comenzile voluminoase? Agenda ta de lucru este încărcată şi eşti nevoit\ă să îţi consumi timpul şi nervii prin staţii de autobuz, pe arşiţă sau pe frig, ca să poţi ajunge la timp să îţi ridici comanda? Nu găseşti pe nimeni care

More information

Modulul 3 Procesare de text

Modulul 3 Procesare de text Modulul 3 Procesare de text Acest capitol asigură cunoştinţele necesare în lucrul cu o aplicaţie de editare text. Modulul asigură informaţiile necesare în conformitate cu programa analitica pentru Modului

More information

Preţul mediu de închidere a pieţei [RON/MWh] Cota pieţei [%]

Preţul mediu de închidere a pieţei [RON/MWh] Cota pieţei [%] Piaţa pentru Ziua Următoare - mai 217 Participanţi înregistraţi la PZU: 356 Număr de participanţi activi [participanţi/lună]: 264 Număr mediu de participanţi activi [participanţi/zi]: 247 Preţ mediu [lei/mwh]:

More information

Proiectarea bazelor de date. PL/SQL Înregistrări și Colecții # 13. Adrian Runceanu

Proiectarea bazelor de date. PL/SQL Înregistrări și Colecții # 13. Adrian Runceanu Proiectarea bazelor de date # 13 PL/SQL Înregistrări și Colecții 2016 Adrian Runceanu www.runceanu.ro/adrian Curs 13 Înregistrări și Colecții Proiectarea bazelor de date 2 Înregistrări și Colecții în PL/SQL

More information

Subinterogari SELECT salariul FROM angajaţi WHERE nume= Ionescu SELECT nume, prenume FROM angajaţi WHERE salariul>s

Subinterogari SELECT salariul FROM angajaţi WHERE nume= Ionescu SELECT nume, prenume FROM angajaţi WHERE salariul>s Subinterogari Sunteţi patronul unei firme. În ultima perioadă unul dintre salariaţii firmei, pe nume Ionescu, s-a remarcat în mod deosebit prin activitatea sa. Aţi decis de aceea să îi măriţi salariul

More information

9. Memoria. Procesorul are o memorie cu o arhitectură pe două niveluri pentru memoria de program și de date.

9. Memoria. Procesorul are o memorie cu o arhitectură pe două niveluri pentru memoria de program și de date. 9. Memoria Procesorul are o memorie cu o arhitectură pe două niveluri pentru memoria de program și de date. Primul nivel conține memorie de program cache (L1P) și memorie de date cache (L1D). Al doilea

More information

5.1 Definirea datelor în SQL

5.1 Definirea datelor în SQL SQL Acronim pentru Structured Query Language Dezvoltat pentru sistemul de gestiune a bazelor de date System R, creat de IBM Research Laboratory, San Jose, California, la sfârşitul anilor 70. SQL a fost

More information

HTML Reference Prof. Marius Măciucă

HTML Reference Prof. Marius Măciucă Prof Marius Măciucă Lecţia 1 Ce este HTML? HTML REFERENCE HTML Hypertext Markup Language (limbaj de marcare hypertext) stă la baza realizării paginilor WEB În prezent există o largă paletă de utilitare

More information

Desenarea 3D in AutCAD Generarea suprafeţelor

Desenarea 3D in AutCAD Generarea suprafeţelor Colegiul Tehnic Dimitrie Leonida Desenarea 3D in AutCAD Generarea suprafeţelor Profesor: Jiduc Gabriel GENERAREA SUPRAFEŢELOR 3D Este o metodă cu rezultate superioare desenării wireframe deoarece: Corpurile

More information

Ghid de utilizare pentru Instrumentul Bibliometric Național

Ghid de utilizare pentru Instrumentul Bibliometric Național Ghid de utilizare Ghid de utilizare pentru Instrumentul Bibliometric Național Instrumentul Bibliometric Naţional (IBN, https://ibn.idsi.md/) este cea mai mare bibliotecă electronică cu Acces Deschis la

More information

Gruparea rezultatelor unei interogări

Gruparea rezultatelor unei interogări Metode de selecţie a datelor din tabele multiple. Gruparea rezultatelor unei interogări Metode de selecţie a datelor din tabele multiple Obiective După parcurgerea acestei secţiuni, studentul va avea cunoştinţele

More information

ANALIZA FUNCŢIONALĂ, O METODĂ DE MODELARE ÎN PROIECTAREA UTILAJELOR

ANALIZA FUNCŢIONALĂ, O METODĂ DE MODELARE ÎN PROIECTAREA UTILAJELOR ANALIZA FUNCŢIONALĂ, O METODĂ DE MODELARE ÎN PROIECTAREA UTILAJELOR ANALIZA FUNCŢIONALĂ, O METODĂ DE MODELARE ÎN PROIECTAREA UTILAJELOR Prof. univ. dr. ing. Florin CHICHERNEA Universitatea Transilvania

More information

CAPITOLUL VI - Microsoft Word

CAPITOLUL VI - Microsoft Word CAPITOLUL VI - Microsoft Word 6.1. Descrierea programului Aplicaţia se lansează cu Start Programs Microsoft Word sau dublu click pe pictograma de pe desktop, dacă există. După deschiderea aplicaţiei de

More information

Vizualizarea documentelor xml

Vizualizarea documentelor xml Vizualizarea documentelor xml Fără un fişier de stil asociat: browserul vizualizează conținutul documentului xml, cu posibilitatea de a vedea/ascunde descendenții unui nod din structura arborescentă Exemplu:

More information