MANUAL. MICROSOFT OFFICE PowerPoint 2013

Size: px
Start display at page:

Download "MANUAL. MICROSOFT OFFICE PowerPoint 2013"

Transcription

1 MANUAL MICROSOFT OFFICE PowerPoint 2013 Adresa:Strada Transilvaniei, nr 24, Parter, Sector 1, Bucuresti, cod Tel: Web:

2 Cuprins Introducere... 7 Noutăți în PowerPoint Caracteristici retrase sau modificate în PowerPoint Utilizarea PowerPoint-ului PowerPoint Backstage (Culisele PowerPoint) Nivelele de organizare ale comenzilor Tabulatoare Grupuri Lansatorul casetei de dialog Particularizarea Panglicii Adăugarea unui tab particularizat Redenumirea unui tab Implicit sau particularizat Grupuri Adăugarea unui grup particularizat la un tab Redenumirea rea unui grup Comenzile Resetarea panglicii (Ribbon) Minimizarea panglicii Deschiderea unei prezentări PowerPoint Crearea unei prezentări PowerPoint Inserarea unui slide (diapozitiv) Inserarea unui diapozitiv necompletat Modificarea ordinii diapozitivelor Ștergerea unui diapozitiv Aplicarea și modificarea aspectului unui diapozitiv Aplicarea unui aspect de diapozitiv Tabele Inserarea unui tabel Copierea și lipirea unui tabel din Word Copierea și lipirea unui grup de celule din Excel Mutarea sau redimensionarea unui tabel Tel:

3 Mutarea unui tabel Redimensionarea unui tabel Redimensionarea unei coloane sau a unui rând Modificarea aspectului unui tabel Aplicarea unui stil de tabel nou sau diferit Ștergerea unui stil dintr-un tabel Inserarea de rânduri și coloane Ștergerea unui rând dintr-o celulă, dintr-un rând sau dintr-o coloană Ștergerea liniilor și coloanelor dintr-un tabel Adăugarea sau modificarea unei borduri de tabel Adăugarea sau modificarea culorii de fundal a unui tabel Aplicarea de stiluri rapide (quick styles) Ilustrații Selectarea ilustrației Mutarea ilustratiilor Stergerea ilustratiei Redimensionarea imaginii Întinderea imaginii Copierea imaginilor intre prezentări/ diapozitive Mutarea ilustrațiilor între prezentări/ diapozitive Inserarea imaginilor în cadrul unui diapozitiv Inserarea unei imagini stocate în computer Inserarea unei imagini de pe web Redimensionarea unei imagini Aplicarea unui stil într-o imagine Utilizarea unei imagini ca fundal de diapozitiv Trunchierea unei imagini sau plasarea acesteia într-o formă Trunchierea unei imagini Trunchierea la o formă specifică Trunchierea la un raport de aspect comun Trunchierea pentru a se potrivi la o formă sau a umple o formă Ștergerea zonelor trunchiate dintr-o imagine Tel:

4 Inserarea unei capturi de ecran Crearea și partajarea unui album foto Crearea unui album foto Adăugarea de legende la imagini Modificarea aspectului unei imagini Partajarea albumului foto cu ceilalți Inserarea de forme Adăugați text la o formă Treceți de la o formă la altă formă Adăugarea mai multor forme în cadrul prezentării Adăugați un Stil rapid (Quick Styles) la o formă Ștergerea unei forme Ilustrații SmartArt Tipuri de aspecte Inserarea unei ilustrații SmartArt Personalizarea ilustrației SmartArt Conversia textului într-o ilustrație SmartArt Conversia imaginilor dintr-un diapozitiv într-o ilustrație SmartArt Când trebuie să utilizez o ilustrație SmartArt și când trebuie să utilizez o diagramă? Diagrame Tipuri de diagrame Diagrame coloană Tipuri de diagrame coloană Diagrame linie Diagrame cu structură radială și inelară Diagramele inelare Diagrame cu bare Tipuri de diagrame cu bare Diagrame de arie Diagrame XY (prin puncte) și cu bule Diagramele cu bule Diagrame bursiere Tel:

5 Diagrame suprafață Diagrame radar Diagrame combo Crearea unei diagrame Copierea unei diagrame din Excel în cadrul unui diapozitiv Hyperlink Crearea unui hiperlink către un diapozitiv din aceeași prezentare Crearea unui hyperlink către o altă prezentare Crearea unui hyperlink către o adresă de Crearea unui hyperlink către un site Crearea unui hyperlink către un fișier nou Adăugarea unui efect sonor la un hyperlink Modificarea culorii textului unui hyperlink Ștergerea unui hyperlink Găsire și înlocuirea textului Utilizarea Find Utilizare Replace Antet și subsol Afișarea informațiilor în subsolul diapozitivelor Inserarea datei și orei în subsolul diapozitivelor Inserarea numărului diapozitivului Notele pentru vorbitor Crearea notelor de vorbitor Afișarea informațiilor în subsolul notelor Afișarea informațiilor în antetul notelor Inserarea datei și orei în antetul notelor Inserarea numărului paginii Inserarea unui fișier audio Redarea unei melodii pe durata expunerii de diapozitive Trunchierea unui fișier audio Executarea în buclă a unui fișier audio Ștergerea unui fișier audio Tel:

6 Inserarea unui fișier video Legarea la un fișier video stocat pe PC Redarea automată a unui videoclip într-o expunere de diapozitive Trunchierea unui clip video Executarea în buclă a unui fișier video Adăugarea sau modificarea aspectului unei borduri video Adăugarea sau modificarea culorii unei borduri video Modificarea stilului liniei de bordură video Modificarea grosimii liniei de bordură video Ștergerea unei borduri video Adăugarea unui videoclip ca fundal pentru diapozitive Ștergerea unui clip video Ecuații Inserarea unei ecuații matematice Salvarea unei prezentări Salvarea prezentării sub un alt nume Salvarea prezentării PowerPoint sub un alt format Salvarea prezentării într-o versiune mai veche de PowerPoint Formatarea prezentării Modificarea fonturilor dintr-un diapozitiv Modificarea culorii textului într-un diapozitiv Adăugarea de marcatori și numerotare unui text Modificarea culorii și stilului unei liste cu marcatori sau numerotate Formatarea textului ca exponent sau indice Eliminarea întregii formatări a textului Personalizarea prezentării prin intermediul temelor Particularizarea și salvarea unei teme în PowerPoint Modificarea culorilor temei Modificarea fonturilor temă Efecte tematice Salvarea unei teme Modificarea dimensiunilor diapozitivelor Tel:

7 Modificarea dimensiunii diapozitivului de la ecran lat (16:9) la standard (4:3) Modificarea dimensiunii diapozitivului de la standard (4:3) la ecran lat (16:9) Redimensionarea diapozitivelor la dimensiuni particularizate Modificarea culorii de fundal a diapozitivelor Adăugarea sau eliminarea tranzițiilor între diapozitive Adăugarea unei tranziții la un diapozitiv Setarea vitezei și a temporizării tranzițiilor Setarea vitezei unei tranziții Setarea temporizării unei tranziții Eliminarea unei tranziții Comentarii Adăugarea unui comentariu Editarea sau răspunsul la un comentariu Navigarea între comentarii Ștergerea unui comentariu Ștergerea simultană a tuturor comentariilor Ascunderea comentariilor Verificarea ortografica si gramaticala Adăugarea unui cuvânt sau a unei expresii la dicționarul particularizat Ignorarea unui text sau a unui stil Ignorarea unui text sau a unui stil Tel:

8 Introducere Microsoft PowerPoint 2013 are un aspect complet nou: este mai îngrijit și optimizat pentru a fi utilizat pe tablete și telefoane, pentru a trage cu degetul și a atinge tastele în toate prezentările dvs. Vizualizarea pentru prezentator se adaptează automat la configurarea proiecției dvs.. Temele sunt livrate acum cu variații, iar acest lucru că ajută să le ajustați mai ușor după cum doriți. Și, atunci când lucrați cu alte persoane, puteți să adăugați comentarii pentru a adresa întrebări și a primi feedback. Noutăți în PowerPoint 2013 Mai multe opțiuni pentru a începe În loc să începeți de la o prezentare necompletată, PowerPoint 2013 vă oferă mai multe modalități de a vă începe următoarea prezentare utilizând un șablon, o temă, o prezentare recentă, o prezentare mai puțin recentă sau una necompletată. Tel:

9 Instrumente pentru prezentator noi, îmbunătățite Our knowledge is your power Vizualizarea pentru prezentator este mai puțin aglomerată. Vizualizarea pentru prezentator vă permite să vedeți notele pe monitorul dvs. în timp ce publicul vede diapozitivul. În edițiile anterioare, era dificil să vă dați seama cine vedea lucruri pe un monitor. Vizualizarea pentru prezentator îmbunătățită remediază această problemă și vă simplifică lucrul. Utilizarea Vizualizării pentru prezentator pe un monitor Mărirea într-un diapozitiv Saltul la un diapozitiv Configurarea automată Vizualizarea pentru prezentator nu mai necesită mai multe monitoare. Acum puteți să încercați Vizualizarea pentru prezentator fără a vă preocupa de alte aspecte. Faceți clic pe lupă pentru a mări diagramele, nomogramele sau orice alte elemente pe care doriți să le evidențiați pentru publicul dvs. Utilizați Navigatorul de diapozitive pentru a răsfoi la alte diapozitive din prezentare. PowerPoint poate să depisteze automat configurarea computerului dvs. și să aleagă monitorul corect pentru Vizualizarea pentru prezentator. Tel:

10 Adaptabil pentru ecranul lat Our knowledge is your power Majoritatea televizoarelor și ecranelor din lume au trecut la formatul lat și HD și la fel s-a întâmplat și cu PowerPoint. Există un aspect 16:9 și noile teme sunt proiectate să beneficieze de posibilitățile ecranului lat. Pornirea unei întâlniri online din PowerPoint Acum aveți mai multe modalități de a partaja o prezentare PowerPoint pe web. Puteți să trimiteți un link la diapozitive sau să începeți o întâlnire Lync completă care să afișeze prezentarea cu componenta audio și IM. Publicul dvs. se poate asocia la dvs. de oriunde, pe orice dispozitiv utilizând Lync sau Serviciul de prezentări Office. Tel:

11 Instrumente de proiectare mai bune Our knowledge is your power Temele sunt livrate acum cu un set de variații, cum ar fi palete de culori și familii de fonturi diferite. Iar PowerPoint 2013 furnizează noi teme de ecran lat împreună cu dimensiunile standard. Alegeți o temă și o variantă din ecranul de start sau de pe fila Design (Aspect). Alinierea și spațierea egală a obiectelor S-a terminat cu examinarea atentă a obiectelor de pe diapozitive pentru a vedea dacă sunt aliniate. Ghidurile inteligente apar automat atunci când obiecte precum imaginile, formele și multe altele sunt spațiate aproape egal și, de asemenea, vă spun atunci când obiectele sunt spațiate în mod egal. Tel:

12 Îmbunătățirile căilor de mișcare Our knowledge is your power Acum, atunci când creați o cale de mișcare, PowerPoint vă arată unde va ajunge obiectul dvs. Obiectul dvs. inițial rămâne nemișcat și o imagine fantomă se mută de-a lungul căii până în punctul final. Îmbinarea formelor comune Selectați două sau mai multe forme din diapozitiv și combinați-le pentru a crea forme și pictograme noi. Asistență video și audio îmbunătățită PowerPoint acceptă acum mai multe formate multimedia, cum ar fi.mp4 și.mov cu H.264 video și Advanced Audio Coding (AAC) și mai mult conținut de înaltă definiție. PowerPoint 2013 include mai multe codecuri predefinite, așadar, nu este necesar să le instalați pentru ca anumite formate de fișier să funcționeze. Utilizați caracteristica Play in Background (Redare în fundal) pentru a reda muzică în timp ce alte persoane vă vizualizează expunerea de diapozitive. Noua pipetă pentru potrivirea culorilor Puteți să capturați culoarea exactă de la un obiect de pe ecran, apoi să o aplicați la orice formă. Pipeta (Eyedropper) potrivește culorile pentru dvs. PowerPoint pe dispozitivele tactile Acum este posibil să interacționați cu PowerPoint pe aproape orice dispozitiv, inclusiv un PC cu Windows 8. Utilizând gesturi de atingere obișnuite, puteți să trageți cu degetul, să atingeți, să defilați, să faceți zoom și să panoramați în diapozitive și chiar să simțiți prezentarea. Partajarea și salvarea Partajarea și salvarea fișierelor Office în cloud - Tehnologia cloud este ca și cum ați salva fișierele în cer. Le puteți accesa de câte ori sunteți online. Acum este simplu să salvați fișierele Office în contul dvs. SkyDrive sau pe site-ul organizației dvs. De acolo puteți să accesați și să partajați prezentările PowerPoint și alte fișiere Office. Puteți chiar să lucrați împreună cu colegii în același fișier, în același timp. Tel:

13 Comentarii Our knowledge is your power Acum puteți să acordați feedback în PowerPoint, cu noul panou Comentarii. Puteți să afișați sau să ascundeți comentarii și revizii. Lucrați împreună la aceeași prezentare Dvs. și colegii dvs. puteți să lucrați împreună la aceeași prezentare, cu versiunile desktop sau online de PowerPoint și să vedeți modificările care se efectuează. Caracteristici retrase sau modificate în PowerPoint 2013 Lista următoare descrie caracteristicile și funcționalitățile din versiunile mai vechi de PowerPoint care au fost modificate sau eliminate în PowerPoint Caracteristică sau funcționalitate PowerPoint Viewer Salvare ca HTML Formatul implicit pentru media (video și audio) Crearea culorilor tematice particularizate Ascunderea graficelor de fundal Redarea animațiilor Editor de ecuații Microsoft Clip Organizer În versiunile anterioare de PowerPoint Permite persoanelor să vizualizeze o prezentare atunci când nu au instalat PowerPoint. Atunci când utilizatorii nu pot vizualiza un fișier PowerPoint, îl salvează ca pagină web și îl vizualizează în formatul HTML. Pentru video, formatul implicit este.wmv Pentru audio, formatul implicit este.wma Această funcționalitate este situată pe fila Proiectare. Această funcționalitate este situată pe fila Proiectare. Pentru a reda animații, în Panoul Animație, faceți clic pe Redare. Animația începe cu animația din prima poziție din panoul de activități. Editorul de ecuații este un editor de formule care vă permite să construiți ecuații matematice și științifice într-un mediu WYSIWYG. Utilizați Clip Organizer pentru a colecta și a depozita miniaturi, fotografii, animații, fișiere video și alte În PowerPoint 2013 Nu există un vizualizator pentru PowerPoint Utilizați PowerPoint Online pentru a vizualiza o prezentare. Adăugați un loc OneDrive și utilizați vizualizatorul încorporat. Noul format implicit pentru video este H.264 Noul format implicit pentru audio este AAC Unele formate de fișier media moștenite vă vor solicita să le optimizați pentru compatibilitate în Power- Point Această funcționalitate a fost mutată pe fila Vizualizare în Vizualizare coordonator de diapozitive. Această funcționalitate a fost mutată în panoul de activități Format fundal. Pentru a reda animații, în Panoul Animație, faceți clic pe Redare. Animația începe cu animația curentă selectată, nu cu cea din prima poziție. Nu mai este disponibil în PowerPoint Această caracteristică nu mai este inclusă în Office Caracteristica Clip Organizer este înlocuită de Tel:

14 Microsoft Office Picture Manager fișiere media pentru a fi utilizate în prezentări, documente, foi de calcul sau alte fișiere. Utilizați Picture Manager pentru a gestiona, a edita, a partaja și a vizualiza imaginile acolo unde sunt stocate pe computer. Our knowledge is your power caseta de dialog Inserare elemente media. Noua caracteristică Inserare elemente media vă permite să găsiți și să inserați conținut din colecția Miniaturi Office.com și din alte surse online, cum ar fi din căutarea de imagini/video Bing, Flickr și pagina dvs. One- Drive sau Facebook. Dacă trebuie să vedeți miniaturile pe care le-ați stocat în Clip Organizer și aveți Office 2010, puteți efectua o instalare particularizată de Office 2010 pentru a reinstala componenta Clip Organizer. Această caracteristică nu mai este inclusă în Office A fost înlocuită de Galeria foto Windows. Utilizarea PowerPoint-ului Prezentările PowerPoint funcționează la fel ca expunerile de diapozitive. Pentru a transmite un mesaj sau o poveste, le fragmentați în diapozitive. Gândiți-vă la fiecare diapozitiv ca la o pânză albă pentru imagini, cuvinte și forme care vă vor ajuta să vă construiți povestea. PowerPoint Backstage (Culisele PowerPoint) Pentru a deschide PowerPoint Backstage (Culise PowerPoint), dați clic pe butonul File (Fișier). Backstage-ul (Culisele) vă permite să obțineți anumite informații sau să aplicați diverse modificări asupra documentului dvs.: Opțiunea Info (informații) permite vizualizarea sau modificarea proprietăților unui fișier Vizualizarea și modificarea proprietăților fișierului curent - Faceți clic pe fila File (Fișier), apoi faceți clic pe Info (Informații); Tel:

15 - Pentru a adăuga sau a modifica proprietăți, mențineți indicatorul peste o proprietate - dacă proprietatea nu se actualizează automat, cum ar fi Titlu sau Comentarii, apare o casetă text. - Faceți clic în casetă pentru a modifica proprietatea sau a adăuga în ea. - Faceți clic pe fila File (Fișier) (săgeata din colțul din stânga sus) din nou, pentru a vă întoarce la prezentare. Toate modificările pe care le efectuați vor fi salvate automat. SFAT: Pentru a vedea mai multe proprietățile documentului, în panoul de examinare (in partea dreaptă a ecranului), în partea de jos a listei de proprietăți, faceți clic pe Show All Properties (Se afișează toate proprietățile). Pentru a vedea proprietățile dintr-un panou din cadrul prezentării, faceți clic pe Properties (Proprietăți) și selectați Show Document Panel (Afișare panou Document). Dacă organizația dvs. particularizează tipurile de proprietăți care pot fi urmărite sau dacă documentul este salvat într-o bibliotecă de documente sau un server de gestionare de documente, puteți să vedeți vizualizări de proprietăți de document suplimentare sau diferite. Opțiunea New (Nou) permite crearea unui nou document pornind de la o prezentare necompletată sau de la un template (schiță). Opțiunea Open (Deschidere) permite accesarea rapidă a fișierele dvs. Office recente și toate locațiile din care contul dvs., cum ar fi un cont Microsoft, poate deschide fișierele. Astfel, fișierele și folderele Office utilizate cel mai recent sunt întotdeauna la îndemâna dvs. oriunde ați merge. Opțiunea Save (Salvare) permite salvarea documentului într-o locație aleasă de dvs. Opțiunea Save As (Salvare ca) permite salvarea sub formă de copie sau în altă locație. Opțiunea Print (Imprimare) permite imprimarea documentului și efectuarea de setări asupra modului de imprimare. Opțiunea Share (Partajare) - permite partajarea documentul cu alte persoane ce pot efectua modificări sau pot doar vizualiza prezentarea. Opțiunea Export- permite exportarea prezentării în diferite formate: pdf/xps, video, pachet de prezentare pentru CD etc. Opțiunea Close (Închidere) permite închiderea documentului curent. Opțiunea Account (Cont) permite efectuarea de modificări asupra utilizatorului, a fundalului și a temei Office, precum și afișarea de informații cu privire la produs. Opțiunea Options (Opțiuni) permite efectuarea de setări avansate asupra aplicației PowerPoint. Tel:

16 Nivelele de organizare ale comenzilor Ecranul Microsoft PowerPoint 2013 este format din diferite nivele de organizare: tabulatoare, grupuri, butoane de lansare a ferestrelor de dialog Tabulatoare Când deschideți PowerPoint-ul, în mod normal, veți vedea afișată fila Home (Pornire), ca în imagine. Aceasta filă conține pictograme și alte butoane de control care sunt cele mai frecvent utilizate în lucru, cum ar fi inserarea de diapozitive, formatarea textului. De asemenea, puteți găsi mai multe opțiuni avansate, cum ar fi punctul de aliniere, numerotare și marcatorii, instrumente de desen și de editare. Mutați indicatorul mouse-ului peste pictograme pentru a obține o imagine a opțiunilor ce sunt conținute în această filă. Faceți clic pe fila Insert (Inserare) și veți vedea comenzi și opțiuni referitoare la introducerea elementelor dvs. în documentul PowerPoint. Din nou, deplasați indicatorul mouse-ului pe elemente pentru a vedea ce opțiuni sunt disponibile. Faceți clic pe fila Design (Proiectare) și veți vedea comenzile si opțiunile referitoare la teme, scheme de culori, dimensiunea diapozitivului și formatarea fundalului. Faceți clic pe fila Transitions (Tranziții) și veți vedea opțiunile referitoare la efectele speciale dintre două diapozitive din prezentare și timpul aferent acestora. Tel:

17 Faceți clic pe fila Aminations (Animații) și veți vedea opțiunile referitoare efectelor de animație. Faceți clic pe fila Slide Show (Expunere diapozitive) și veți vedea opțiunile referitoare la expunerea prezentării. Faceți clic pe fila Review (Revizuire) și veți vedea opțiunile referitoare corecțiilor ce pot fi aduse prezentării, comentariilor, comparării prezentărilor etc. Faceți clic pe fila View (Vizualizare) și veți vedea opțiunile referitoare la modul de vizualizarea a prezentării. Schimbarea între filele tabs folosind rotița mouse-ului Mutați indicatorul mouse-ului pe banda care conține filele (afișată în partea de sus la capătul barei filelor tab). Mișcați rotița mouse-ului într-o singura direcție și apoi în direcție opusă. Ar trebui sa observați trecerea de la un tab la altul. Grupuri Ați observat că în fiecare filă, comenzile de același tip sunt grupate? De exemplu, analizând fila Home (Pornire) veți vedea în mod normal, următoarele grupuri de comenzi: Priviți la celelalte tab-uri și veți vedea că, în fiecare caz, comenzile de același tip sunt grupate. Tel:

18 Lansatorul casetei de dialog Dacă vă uitați cu atenție în partea de jos, în dreptul a numeroase grupuri, exista o mică pătrățică de control, denumită Lansator caseta de dialog. Făcând clic pe aceasta va afișa o casetă de dialog care conține mai multe opțiuni decât cele afișate în grup. Din fila Home (Pornire), faceți clic pe Lansator casetă de dialog al grupului Font. Va fi afișată caseta de dialog Font. După cum puteți observa, această casetă de dialog are o gama largă de opțiuni suplimentare și comenzi.faceți clic pe butonul Cancel (Închidere) pentru a închide caseta de dialog. Particularizarea Panglicii Utilizați particularizările (din fila File (Fișier), comanda Options (Opțiuni)) pentru a personaliza panglica (Ribbon-ul) așa cum doriți. Aveți posibilitatea să creați tab-uri și grupuri particularizate care să conțină comenzile utilizate frecvent. Nu este posibil să redenumiți comenzile implicite, să modificați icoanele asociate acestor comenzi sau să modificați ordinea comenzilor. Comenzile implicite apar cu text gri. Pentru a adaugă comenzi într-un grup, trebuie să adăugați un grup particularizat la un Tab implicit sau la un tab nou. 1..Tab-ul implicit și grupul implicit care au comenzi ce nu pot fi modificate 2 Grup particularizat în tab-ul implicit care are adăugate comenzi noi. Aceste comenzi noi pot fi modificate. Tel:

19 Adăugarea unui tab particularizat Atunci când faceti clic pe New Tab (Tab nou) (din fereastra Customize Ribbon), adăugați un tab particularizat și un grup particularizat. Comenzile pot fi adaugate doar în grupuri particularizate. Clic pe comanda Customize Ribbon din PowerPoint Options (Opțiuni PowerPoint), din comenzile tab-ului File (Fișier). Redenumirea unui tab Implicit sau particularizat În fereastra Customize Ribbon (Particularizare Panglica), faceți clic pe tab-ul pe care doriți să-l redenumiți din coloana Customize the Ribbon (Particularizare Panglică). Faceți clic pe Rename (Redenumire), apoi tastați un nume nou. Pentru a salva particularizările, faceți clic pe OK Tel:

20 Grupuri Adăugarea unui grup particularizat la un tab Our knowledge is your power Aveți posibilitatea să adăugați un grup particularizat la un tab particularizat sau implicit. În fereastra Customize Ribbon (Particularizare Panglica), în coloana Customize the Ribbon (Particularizare Panglica), faceți clic pe tab-ul în care doriți să adăugați un grup. Faceți clic pe New Group (Grup nou). Redenumirea rea unui grup Pentru a redenumi grupul New Group Custom (Grup nou Particularizat), faceți clic pe butonul Rename (Redenumire), apoi tastați un nume nou. În acest caz puteți să adăugați o pictograma ce reprezintă grupul particularizat. Pentru a vedea și a salva particularizările, faceți clic pe OK. Comenzile Comenzile pot fi adaugate doar la un grup particularizat. Adaugarea unei comenzi În fereastra Customize Ribbon (Particularizare Panglica), în coloana Customize the Ribbon (Particularizare Panglica), faceți clic pe grupul în care doriți să adăugați comenzi. În coloana Choose Commands from: (Alegere comenzi de la:), faceți clic pe lista din care doriți să adăugați comenzi. În lista, faceți clic pe comanda pe care o alegeți, faceți clic pe Add (Adăugare).Pentru a vedea și a salva particularizările, faceți clic pe OK. Resetarea panglicii (Ribbon) Faceti clic pe Reset All Customizations (Se reinițializează toate particularizările) pentru a reseta atât panglica (ribbon-ul), cât și Quick Acces Toolbar-ul (Bara de instrumente Acces rapid) la setările implicite. Tel:

21 Minimizarea panglicii De foarte multe ori doriți mai mult spațiu pentru scris. Pentru ca dorința dvs să se îndeplinească, faceți clic dreapta pe panglica și din meniul afișat, selectați comanda Collapse the Ribbon (Restrangere panglica). Our knowledge is your power Afișarea Panglicii se va schimba de la aceasta: La aceasta: Pentru a afisa Panglica din nou faceți clic drepata pe oricare dintre tab-urile de comandă din meniul afișat și apoi clic din nou pe comanda Collapse the Ribbon (pentru a înlătura bifa). Deschiderea unei prezentări PowerPoint 2013 Pentru a deschide o prezentare PowerPoint 2013 aveți la îndemână trei variante: 1. Dați dublu clic pe fișierul respectiv și se va deschide prezentare. 2. Dați dublu clic pe pictograma PowerPoint 2013 ( o veți găsi urmând pașii de următori: dați clic pe butonul Start (stânga-jos a ecranului), din meniul de tip pop-up afișat, dați clic pe All Programs (Toate programele), alegeți opțiunea Submenu din Microsoft Office, iar în final faceți clic pe Microsoft Office PowerPoint Se va deschide fereastra de mai jos: Tel:

22 - Dacă prezentarea a mai fost deschisă o veți găsi în zona Recent (Recente). Pentru a o deschide dați dublu clic pe numele prezentării. - În cazul în care vreți să deschideți o prezentare ce nu se regăsește în lista de sub opțiunea Recent (Recente), dați clic pe Open Other Presentation (Deschide alte prezentări). Se va deschide fereastra Open (Deschidere). 3. Dați clic pe butonul File (Fișier) din fereastra PowerPoint. - Se va deschide PowerPoint Backstage (Culisele PowerPoint). - Dați clic pe butonul Open (Deschidere) veți putea accesa rapid fișierele dvs. Office recente și toate locațiile din care contul dvs., cum ar fi un cont Microsoft, poate deschide fișierele. Astfel, fișierele și folderele Office utilizate cel mai recent sunt întotdeauna la îndemâna dvs. oriunde ați merge. - În Office Backstage (Culise Office), puteți vedea locațiile din care contul dvs. vă permite să deschideți un fișier, cum ar fi computerul dvs., SkyDrive,SharePoint. Sau puteți doar să adăugați o locație nouă făcând clic pe Add a Place (Adăugare loc). - Scurtătura de la tastatură pentru deschidere Office Backstage (Culise Office) la fereastra Open (Deschidere) este CTRL+O; dacă doriți să deschideți fereastra Open (Deschidere) apăsați CTRL+F12. Crearea unei prezentări PowerPoint Când deschideți pentru prima data aplicația PowerPoint veți vede imaginea de mai jos. În cazul în care ați mai deschis prezentări PowerPoint acestea vor fi afișate sub tab-ul Recent (Recente) din partea stângă sus a ecranului. Puteți crea o prezentare pornind de la o prezentare deja creată, de la un template (schiță) sau de la o prezentare necompletată (Blank Presentation). Fiind prima prezentare pe care o veți crea veți folosi varianta de prezentare necompletată. Faceți clic pe butonul Blank Presentation (Prezentare necompletată). Imaginea de mai jos va fi afișată pe monitorul dvs. Tel:

23 Fereastra PowerPoint este împărțită în 3 zone: - Zona 1 Meniul (ribbon) conține instrumentele necesare creării prezentării; - Zona 2 Panoul de slide-uri conține slide-urile create în cadrul prezentării; - Zona 3 Zona de lucru conține slide-ul curent asupra cărui se lucrează. În mod implicit, PowerPoint afișează titlul pe prima pagină a prezentării. Căsuțele text afișate conțin texte ghid ce indică ce ar trebui să completați Așadar, dați clic în caseta Clic to add title ( Clic pentru a adăuga titlu), pentru a putea insera titlul prezentării Prima mea prezentare. Pentru a adăuga subtilul prezentării, dați clic în caseta Clic to add subtitle (Clic pentru a adăuga subtitlul) și introduceți următorul text: PowerPoint Imaginea de mai jos va fi afișată pe monitorul dvs.. Ați creat primul sile al prezentării. Inserarea unui slide (diapozitiv) Inserarea unui diapozitiv necompletat În cadrul prezentării dvs. veți crea mai multe sile-uri (diapozitive). Pentru a adăuga diapozitive noi, necompletate, aveți la dispoziție mai multe variante: 1. În panoul din stânga cu miniaturi ale diapozitivelor, faceți clic pe diapozitivul după care doriți să urmeze noul diapozitiv. - După ce apare linia roșie sub diapozitiv apăsați tasta Enter sau dați clic pe butonul New Slide (diapozitiv nou) - Noul diapozitiv va fi inserat. Tel:

24 2. În fila Home (Pornire), faceți clic pe New Slide (Diapozitiv nou). - Noul diapozitiv va fi inserat. - Pentru a alege aspectul noului dispozitiv, faceți clic pe săgeata aferenta butonului New Slide (Diapozitiv nou). - Din galeria de aspecte, faceți clic pe aspectul dorit pentru noul diapozitivul. După ce faceți clic pe săgeata aferenta butonului New Slide (Diapozitiv nou), sub zona de galerie de aspecte aveți la dispoziție alte trei opțiuni de inserare de diapozitive: Tel:

25 - Duplicate Selected Slides (Dublură Diapozitive Selectate) permite inserarea unui nou diapozitiv identic cu cel selectat. Pentru a selecta mai multe diapozitive, faceți clic pe o imagine redusă de diapozitiv, apoi apăsați pe CTRL și țineți apăsat, în timp ce faceți clic pe celelalte imagini reduse de diapozitiv. Pentru a insera unul sau mai multe diapozitive dublura procedați în felul următor: Selectați imaginile reduse de diapozitive ale unui diapozitiv sau a mai multor diapozitive pe care doriți să le dublați. Pentru a selecta mai multe diapozitive, faceți clic pe o imagine redusă de diapozitiv, apoi apăsați pe CTRL și țineți apăsat, în timp ce faceți clic pe celelalte imagini reduse de diapozitiv. Pe fila Home (Pornire), în grupul Slides (Diapozitive), faceți clic pe săgeata de lângă New Slides (Diapozitiv nou), apoi faceți clic pe Duplicate Selected Slides (Dublare diapozitive selectate). - Slide from Outline ( Diapozitive din schiță) permite inserarea unui raport sau unei schițe în Microsoft Word. Textul din prezentare este formatat pe baza stilurilor de titlu setate în documentul schiță original. Dacă ați creat un raport sau o schiță în Microsoft Word și acum doriți să o folosiți drept cadru pentru o prezentare, puteți insera textul în PowerPoint. Iată cum: În PowerPoint, pe fila Home (Pornire), faceți clic pe săgeata aferentă butonului New Slide (Diapozitiv nou). Faceți clic pe Slide from Outline (Diapozitive din schița). Găsiți și faceți dublu clic pe fișierul Word (.docx) care conține schița pe care doriți să o inserați în prezentare - Reuse Slides (Reutilizare diapozitive) permite adăugarea la prezentare a unui sau a mai multe diapozitive din altă prezentare, fără a fi necesară deschiderea celuilalt fișier. Pentru a adăuga diapozitive dintr-un fișier aflat pe computer sau pe o partajare de rețea, procedați astfel: Deschideți prezentarea la care adăugați diapozitivul. În panoul care conține filele Template and Slides (Schiță și Diapozitive), faceți clic pe Slides (Diapozitive), apoi faceți clic pe acolo unde doriți să adăugați un diapozitiv. Tel:

26 În fila Home (Pornire), în grupul Slides (Diapozitive), faceți clic pe săgeata de sub New Slide (Diapozitiv nou), apoi selectați Reuse Slides (Reutilizare diapozitive). În panoul Reuse Slides (Reutilizare diapozitive, faceți clic pe Open a PowerPoint File (Deschidere fișier PowerPoint). În caseta de dialog Browse (Răsfoire), găsiți și faceți clic pe fișierul de prezentare care conține diapozitivul dorit, apoi faceți clic pe Open (Deschidere). SFAT: În panoul Reuse Slides (Reutilizare diapozitive), PowerPoint afișează imagini reduse ale diapozitivelor din prezentarea pe care ați selectat-o. Poziționați indicatorul deasupra unei imagini reduse pentru a vedea o versiune mai mare a conținutului diapozitivului. În panoul Reuse Slides (Reutilizare diapozitive), efectuați una dintre următoarele: o Pentru a adăuga un singur diapozitiv, faceți clic pe diapozitiv. o Pentru a adăuga toate diapozitivele, faceți clic cu butonul din dreapta pe orice diapozitiv, apoi selectați Insert All Slides (Inserare toate diapozitivele). Pentru ca diapozitivul pe care îl adăugați la prezentarea destinație să păstreze formatarea prezentării originale, bifați caseta de selectare Keep source formatting (Păstrare formatare sursă) înainte de a adăuga diapozitivul la prezentarea destinație. Pentru a adăuga un singur diapozitiv, faceți clic pe diapozitiv. Pentru a adăuga toate diapozitivele, faceți clic cu butonul din dreapta pe orice diapozitiv, apoi faceți clic pe Insert All Slides (Inserare toate diapozitivele) din meniul de comenzi rapide. Modificarea ordinii diapozitivelor În panoul din stânga, faceți clic pe miniatura diapozitivului pe care doriți să-l mutați și glisați-l în noua locație. SFAT: Pentru a selecta mai multe diapozitive, țineți apăsată tasta CTRL în timp ce faceți clic pe fiecare diapozitiv pe care îl mutați, apoi glisați-le pe toate ca grup către noua locație. Tel:

27 Ștergerea unui diapozitiv În panoul din stânga, faceți clic dreapta pe miniatura diapozitivului pe care doriți să îl ștergeți, apoi faceți clic pe Delete slide (Ștergere diapozitiv). O altă metodă de a șterge un diapozitiv sau un grup de diapozitive este de a selecta diapozitivul/ diapozitivele și de a apăsa tasta Delete (Ștergere) Our knowledge is your power Aplicarea și modificarea aspectului unui diapozitiv Fiecare temă din PowerPoint include un coordonator de diapozitive și un set de aspecte de diapozitiv. Aspectul de diapozitiv pe care îl alegeți va depinde de culorile, de fonturile și de modul în care doriți să fie aranjat textul și alt conținut în diapozitive. Dacă aspectele preproiectate nu corespund, le puteți modifica. Aplicarea unui aspect de diapozitiv Alegeți un aspect preproiectat care corespunde aranjării textului și a altor substituenți de obiecte pe care intenționați să le amplasați în diapozitiv. - În panoul cu miniaturi din stânga, faceți clic pe diapozitivul căruia doriți să îi aplicați un aspect. - În fila Home (Pornire), faceți clic pe Layout (Aspect), apoi selectați aspectul pe care îl doriți. Tel:

28 Tabele Inserarea unui tabel Pentru a insera un tabel aveți la dispoziție mai multe variante. Our knowledge is your power - Din fila Insert (Inserare), grupul Tables (Table), opțiunea Table (Table) Sub Insert Tabel (Inserare tabel) Faceți clic și mutați indicatorul pentru a selecta numărul de rânduri și coloane dorit, apoi eliberați butonul mouse-ului. Insert tabele (Inserare tabel) inserați numărul de linii și de coloane ale tabelului și dați clic pe butonul OK. Draw Tabel (Desenare tabel) - faceți clic pe Desenare tabel. Indicatorul se transformă într-un creion. Pentru a defini limitele exterioare ale tabelului, glisați pe diagonală până la dimensiunea dorită. Apoi glisați, pentru a crea limitele rândurilor și ale coloanelor. Pentru a șterge o linie, faceți clic pe Radieră, apoi pe linie. SFAT: - Pentru a adăuga text în celulele tabelului, faceți clic pe o celulă, apoi introduceți textul. După ce introduceți textul, faceți clic în afara tabelului. - Pentru a adăuga un rând la sfârșitul tabelului, faceți clic în interiorul ultimei celule din ultimul rând, apoi apăsați pe TAB. Excel Spreadsheet (Foaie de calcul Excel) - permite inserarea unui foi de calcul Excel. Când inserați o foaie de calcul Excel în prezentare, puteți să profitați de unele funcții de foaie de calcul Excel. În PowerPoint, foaia de calcul nou adăugată devine un obiect încorporat OLE. Ca urmare, dacă modificați tema (culorile, fonturile și efectele) prezentării, tema aplicată în foaia de calcul nu actualizează foaia de calcul pe care ați inserat-o din Excel. De asemenea, nu este posibil să editați tabelul utilizând opțiunile din PowerPoint. SFAT: Pentru a adăuga text într-o celulă de tabel, faceți clic pe celulă, apoi introduceți textul. După ce introduceți textul, faceți clic în afara tabelului. Pentru a edita foaia de calcul Excel după ce ați anulat selectarea acesteia, faceți dublu clic pe tabel. Tel:

29 - În funcție de aspectul diapozitivului regăsiți grupul de scurtături afișat. Pentru a insera un tabel, dați clic pe pictograma aferentă tabelului, inserați numărul de rânduri și numărul de coloane și dați clic pe butonul OK. Copierea și lipirea unui tabel din Word În Word, faceți clic pe tabelul pe care doriți să îl copiați, apoi sub Table Tools (Instrumente tabel), pe fila P Layout (Aspect), în grupul Tabel (Tabel), faceți clic pe săgeata de lângă Select (Selectare), apoi faceți clic pe Select Tabel (Selectare tabel). În fila Home (Pornire), în grupul Clipboard, faceți clic pe Copy (Copiere). În prezentarea PowerPoint, selectați diapozitivul în care doriți să copiați tabelul, apoi pe fila Home (Pornire), în grupul Clipboard, faceți clic pe Paste (Lipire). SFAT: De asemenea, puteți să copiați și să lipiți un tabel din prezentarea PowerPoint într-o foaie de lucru Excel sau într-un document Word. Copierea și lipirea unui grup de celule din Excel Pentru a copia un grup de celule dintr-o foaie de lucru Excel, faceți clic pe celula din stânga sus a grupării pe care doriți să o copiați, apoi glisați pentru a selecta rândurile și coloanele dorite. În fila Home (Pornire), în grupul Clipboard, faceți clic pe Copy (Copiere). În prezentarea PowerPoint, selectați diapozitivul în care doriți să copiați grupul de celule, apoi pe fila Home (Pornire), în grupul Clipboard, faceți clic pe Paste (Lipire). SFAT: De asemenea, puteți să copiați și să lipiți un tabel din prezentarea PowerPoint într-o foaie de lucru Excel sau într-un document Word. Mutarea sau redimensionarea unui tabel Mutarea sau redimensionarea unui tabel este, de obicei, la fel de simplă precum glisarea cu indicatorul mouse-ului. De asemenea, puteți să introduceți o anumită dimensiune dacă doriți. Mutarea unui tabel Faceți clic pe tabelul pe care doriți să-l mutați. Mențineți indicatorul pe bordura exterioară a tabelului (nu pe grupul de puncte ce apare la colțuri și pe laturile tabelului), apoi, când indicatorul se transformă în săgeată cu patru capete, faceți clic și glisați bordura pentru a muta tabelul. SFAT: Pentru a muta un tabel creând în același timp o dublură a acestuia, apăsați și țineți apăsat CTRL în timp ce glisați tabelul. Tel:

30 Redimensionarea unui tabel Glisarea pentru a redimensiona un tabel Faceți clic pe tabelul pe care doriți să-l redimensionați. Pe bordura tabelului, indicați spre un ghidaj de dimensionare (puncte care apar la colțuri și pe laturile tabelului), apoi, când indicatorul se transformă în săgeată cu două capete, faceți clic și glisați ghidajul pentru a mări sau a micșora tabelul. Rețineți următoarele: Pentru a păstra proporția dintre înălțimea și lățimea tabelului atunci când îl redimensionați, apăsați și țineți apăsat SHIFT în timp ce glisați pentru a redimensiona tabelul. Pentru a menține tabelul centrat în diapozitiv, apăsați și țineți apăsat CTRL în timp ce glisați pentru a redimensiona tabelul. Dacă tabelul devenit prea mare pentru diapozitiv, faceți clic pe Undo (Anulare) în bara de instrumente Quick Access Toolbar (Acces rapid) pentru a readuce tabelul la dimensiunea sa originală. Introducerea unei anumite dimensiuni pentru tabel Faceți clic pe tabelul pe care doriți să-l redimensionați. Sub Table Tools (Instrumente tabel), în fila Layout (Aspect), în grupul Table Size (Dimensiune tabel), introduceți dimensiunea dorită în casetele Height (Înălțime) și Width (Lățime). Pentru a păstra aceeași formă (adică aceeași proporție între înălțimea și lățimea tabelului), bifați caseta de selectare Lock Aspect Ratio (Blocare raport aspect). Redimensionarea unei coloane sau a unui rând Faceți clic pe tabelul care conține coloana sau rândul de redimensionat. Alegeți una dintre variantele următoare sau ambele: SFAT: Pentru a modifica lățimea unei coloane, mențineți indicatorul deasupra bordurii interioare a coloanei pe care doriți să o redimensionați, apoi, când indicatorul se transformă într-o săgeată cu două capete, faceți clic pe și glisați coloana spre dreapta sau spre stânga. Pentru a modifica înălțimea unui rând, mențineți indicatorul deasupra bordurii interioare a rândului pe care doriți să-l redimensionați, apoi, când indicatorul se transformă într-o săgeată cu două capete, faceți clic pe și glisați rândul în sus sau în jos. Pentru a redimensiona rânduri și coloane, puteți să alegeți opțiuni din grupul Cell Size (Dimensiune celulă). Sub Table Tools (Instrumente tabel), în fila Layout (Aspect), în grupul Cell Size (Dimensiune celulă), introduceți dimensiunea dorită în casetele Height (Înălțime) și Width (Lățime). Înălțimea minimă a celulei depinde de dimensiunea fontului textului din celula tabelului. Tel:

31 Modificarea aspectului unui tabel Veți descoperi cum să aplicați sau să modificați un stil, o bordură sau culoarea unui tabel din prezentare. De exemplu, puteți să aplicați sau să goliți un stil de tabel (sau un stil rapid), să ștergeți linii dintr-o celulă, dintr-un rând sau dintr-o coloană, să modificați bordura tabelului sau să modificați culoarea de fundal a unui tabel. Aplicarea unui stil de tabel nou sau diferit Un stil de tabel (sau stil rapid) este o combinație de opțiuni de formatare diferite, inclusiv combinații de culori care sunt derivate din culorile temă ale prezentării. Orice tabel pe care îl adăugați are aplicat automat un stil de tabel. Faceți clic pe tabelul căruia doriți să îi aplicați un stil de tabel nou sau diferit. Sub Table Tools (Instrumente tabel), în fila Design (Proiectare), în grupul Table Styles (Stiluri tabel), faceți clic pe stilul de tabel dorit. Pentru a vedea mai multe stiluri de tabel, faceți clic pe butonul More (Mai multe). Când plasați indicatorul peste o imagine redusă din stil rapid, aveți posibilitatea să vedeți cum afectează stilul tabelul dvs. Tel:

32 Ștergerea unui stil dintr-un tabel Pentru a elimina un stil de tabel, în Table Tools (Instrumente tabel), în fila Design (Proiectare), în grupul Table Styles (Stiluri de tabel), faceți clic pe butonul More (Mai multe) (Golire tabel)., apoi faceți clic pe Clear Table Inserarea de rânduri și coloane Pentru a insera rânduri și coloane într-un tabel puteți utiliza comenzile din grupul Rows & Columns (Rânduri și coloane), poziționat pe fila Layout (Aspect), din tab-ul Table Tools (Instrumente tabel) Poziționați cursorul în cadrul tabelului, acolo unde doriți să faceți inserarea. Pentru a insera rânduri aveți următoarele opțiuni: - Insert Above (Inserarea deasupra) pentru a insera un rând deasupra celui în care se află poziționat cursorul; - Insert Below (Inserarea dedesubt) pentru a insera un rând sub cel în care se află poziționat cursorul; Pentru a insera coloane aveți următoarele opțiuni: - Insert Left (Inserare la stânga) pentru a insera o coloana la stânga celei în care se află poziționat cursorul; - Insert Rightt (Inserare la dreapta) pentru a insera o coloana la dreapta celei în care se află poziționat cursorul; Ștergerea unui rând dintr-o celulă, dintr-un rând sau dintr-o coloană Sub Table Tools (Instrumente tabel), în fila Design (Proiectare), în grupul Draw Borders (Desenare borduri), faceți clic pe Eraser (Radieră) sau apăsați și mențineți apăsată tasta SHIF T în timp ce este activat instrument de desenare.indicatorul se modifică într-o radieră radieră utilizată pentru desenarea tabelelor. Faceți clic pe linia care doriți să o ștergeți. Când ați terminat de șters liniile, faceți clic în afara tabelului. Tel:

33 Ștergerea liniilor și coloanelor dintr-un tabel Pentru a șterge liniile sau coloanele dintr-un table se selectează liniile sau coloanele din tabelul respectiv. Pe fila Table Tools (Instrumente tabel), pe fila Layout (Aspect), în grupul Delete (Ștergere), dați clic pe butonul Delete (Ștergere). - Pentru a șterge liniile selectate, dați clic pe butonul Detele Rows (Ștergere linii); - Pentru a șterge coloanele selectate, dati clic pe butonul Delete Columns (Ștergere coloane); - Pentru a șterge tot tabelul, dați clic pe butonul Delete Table (Ștergere tabel). Adăugarea sau modificarea unei borduri de tabel Selectați celulele din tabel cărora doriți să le adăugați sau să le modificați bordura. Sub Table Tools (Instrumente tabel), în fila Design (Proiectare), în grupul Draw Borders (Desenare borduri), aveți următoarele variante: - Pentru a modifica culoarea bordurii, faceți clic pe săgeata de lângă Pen Color (Culoare stilou), apoi faceți clic pe culoarea dorită. - Pentru trece la o culoare care nu se află în culorile temă, faceți clic pe More Border Colors (Mai multe culori de bordură), apoi faceți clic pe culoarea pe care o doriți în fila Standard sau combinați propria culoare în fila Custom (Particularizare). Culorile particularizate și culorile de pe fila Standard nu se actualizează dacă modificați ulterior tema documentului. - Pentru a modifica grosimea bordurii, faceți clic pe săgeata de lângă Pen Weight (Grosime stilou), apoi faceți clic pe grosimea dorită. - Pentru a modifica stilul de linie al bordurii, faceți clic pe săgeata de lângă Pen Style (Stil stilou), apoi faceți clic pe stilul de linie dorit. Pentru a aplica la tabel grosimea, culoarea sau stilul de linie pe care le-ați ales, aveți următoarele variante: - În timp ce indicatorul încă mai arată ca un creion creion utilizat pentru desenarea tabelelor, faceți clic pe bordurile pe care doriți să le modificați. Sub Table Tools (Instrumente tabel), în fila Design (Proiectare), în grupul Table Styles (Stiluri tabel), faceți clic pe Borders (Borduri), apoi faceți clic pe opțiunea de bordură pe care doriți să o modificați. Tel:

34 SFAT: Our knowledge is your power Aveți posibilitatea să utilizați Radiera pentru a șterge borduri dintre celulele tabelului. Sub Instrumente tabel, în fila Proiectare, în grupul Desenare borduri, faceți clic pe Radieră sau țineți apăsat pe SHIFT în timp ce indicatorul arată ca un creion Instrumentul Creion, apoi faceți clic pe bordurile pe care doriți să le ștergeți. Adăugarea sau modificarea culorii de fundal a unui tabel Aveți posibilitatea să adăugați sau să modificați culoarea de fundal pentru tot tabelul. Culoarea de fundal apare sub orice culoare de umplere care este aplicată în celulele tabelului. Faceți clic pe o celulă din tabel. Sub Table Tools (Instrumente tabel), în fila Design (Proiectare), în grupul Table Styles (Stiluri tabel), faceți clic pe săgeata de lângă Shading (Umbrire), apoi indicați spre Table Background (Fundal tabel). Faceți clic pe culoarea dorită sau, pentru a nu alege nicio culoare, faceți clic pe No Fill (Fără umplere). Pentru a modifica la o culoare ce nu se este afișată în lista Theme Colors (Culori temă), faceți clic pe More Colors (Mai multe culori de umplere), apoi faceți clic pe culoarea dorită pe fila Standard sau combinați culoarea pe fila Custom (Particularizare). Culorile particularizate și culorile de pe fila Standard nu se actualizează dacă modificați ulterior tema documentului. Aplicarea de stiluri rapide (quick styles) Aveți posibilitatea să aplicați un stil rafinat scrisului din tabel sau liniilor tabelului. Selectați tabelul apoi mergeți la Design (Proiectare) și dați clic pe Quick Syle (Stiluri rapide). Va fi afișată o lista cu mai multe stiluri. Experimentați prin aplicarea mai multor stiluri și observați efectul. Daca selectați doar o celulă efectul va fi doar în acea celulă. Daca veți selecta întreg tabelul, efectul se va produce în toate celulele. Tel:

35 Ilustrații Selectarea ilustrației Afișați diapozitivul care conține 2 imagini. Pentru selectarea ilustrației, dați un clic pe aceasta. Pentru exemplu dați clic pe prima imagine. Mutarea ilustratiilor Din același diapozitiv selectați o ilustrație. Duceți săgeata mouseului pe ilustrație și apăsați pe buton, Our knowledge is your power apoi țineți apăsat. Cursorul se va modifica într-o săgeată cu patru capete. Mutați săgeata mouse-ului în alt loc pe diapozitiv. Când veți elibera mouse-ul, ilustrația va fi mutată. Stergerea ilustratiei Selectați ilustrația pe care doriți să o ștergeți și apoi apăsați tasta Delete (Ștergere). Redimensionarea imaginii Selectați imaginea. Duceți săgeata mouse-ului într-unul din cele patru colturi. Apăsați pe butonul mouseului și păstrați așa. Mutați săgeata mouse-ului spre exteriorul imaginii pentru mărire și spre interior pentru micșorarea imaginii. Întinderea imaginii Selectați imaginea. Duceți săgeata mouse-ului pe unul din cele patru pătratele aflate in cele patru părți la mijlocul imaginii. Țineți apăsat mouse-ul și trageți de imagine cât de mult vreți pentru a o lungi. Copierea imaginilor intre prezentări/ diapozitive Selectați o imagine din prezentare și apăsați simultan tastele Ctrl+C. Deschideți un alt diapozitiv și apăsați simultan tastele Ctrl+V pentru a lipi imaginea. Mutarea ilustrațiilor între prezentări/ diapozitive Selectați imaginea pe care doriți să o mutați într-un alt diapozitiv, apăsați simultan tastele Ctrl+X pentru a tăia imaginea pe care doriți să o mutați. Deschideți diapozitivul unde doriți să mutați imaginea și apăsați simultan tastele Ctrl+V, pentru a lipi ilustrația în noul diapozitiv. Salvați modificările și închideți prezentarea. Tel:

36 Inserarea imaginilor în cadrul unui diapozitiv Este foarte probabil ca în corpul prezentării dvs să aveți nevoie să inserați diverse imagini. Pentru a face acest lucru, aveți la îndemână două posibilități: - Din fila Insert (Inserare), grupul Images (Ilustrații) - În funcție de aspectul diapozitivului regăsiți grupul de scurtături afișat. Pentru a insera o imagine, dați clic pe pictograma aferentă imaginii, deschideți locația aferentă imaginii, selectați-o și dați clic pe butonul OK. Pentru a insera imagini din online, dați clic pe butonul aferent imaginilor din online, selectati sursa: Office.com Clip Art, Bing Image Search, contul dvs de SkyDrive sau de pe Facebook sau Flickr, gasiți imaginea și dați clic pe butonul Insert (Inserare). Inserarea unei imagini stocate în computer - Faceți clic în locul în care doriți să plasați imaginea. - Faceți clic pe Insert (Inserare), apoi pe Pictures (Imagini din PC). - Utilizați caseta de dialog Insert Picture (Inserare imagine) pentru a găsi imaginea sau miniatura, apoi faceți clic pe Insert (Inserare). Tel:

37 Inserarea unei imagini de pe web - Faceți clic în locul în care doriți să plasați imaginea. - Faceți clic pe Insert (Inserare), apoi pe Online Pictures (Imagini online). - Pentru a găsi o miniatură pe Office.com, introduceți un termen de căutare, cum ar fi fluturi sau chitare, în caseta Search Office.com (Căutare Office.com) și apăsați Enter. - Pentru a găsi imagini pe web, introduceți un termen de căutare în caseta Search Bing (Căutare Bing) și apăsați Enter. SFAT: De asemenea, puteți copia și lipi o imagine dintr-o pagină web. În pagină, faceți clic dreapta pe imagine și faceți clic pe Copy (Copiere) în meniul de comenzi rapide. În fișier, faceți clic dreapta acolo unde doriți să inserați imaginea, apoi faceți clic pe Paste (Lipire). Redimensionarea unei imagini Faceți clic pe imagine și glisați un ghidaj de dimensionare dinspre sau înspre centru, în timp ce faceți următoarele: - Pentru a păstra centrul imaginii în același loc, apăsați și țineți apăsată tasta Ctrl în timp ce glisați ghidajul de dimensionare. - Pentru a menține proporțiile imaginii, apăsați și țineți apăsată tasta Shift în timp ce glisați ghidajul de dimensionare. - Pentru a menține proporțiile imaginii și a păstra centrul în același loc, apăsați și țineți apăsate tastele Ctrl+Shift în timp ce glisați ghidajul de dimensionare. Aplicarea unui stil într-o imagine Puteți aplica un stil de imagine, adică o combinație de opțiuni de formatare, pentru a scoate imaginea în evidență. Găsiți stiluri în galeria Picture Styles (Stiluri imagine) din fila Format (Formatare). Când treceți cu indicatorul peste un stil, imaginea se modifică, afișând cum va arăta respectivul stil. Faceți clic pe imaginea pentru care doriți să aplicați un stil. În fila Format (Formatare), faceți clic pe un stil de imagine. Dacă nu vedeți fila Format (Formatare), asigurați-vă că ați selectat imaginea. Tel:

38 Pentru a vedea mai multe stiluri imagine, faceți clic pe butonul More (Mai multe). Utilizarea unei imagini ca fundal de diapozitiv Faceți clic pe diapozitivul pe care doriți să-l modificați, pe Design (Proiectare), apoi pe Fomat background (Format fundal). Pentru a selecta mai multe diapozitive, faceți clic pe primul diapozitiv, apoi apăsați și mențineți apăsată tasta Ctrl în timp ce faceți clic pe alte diapozitive. - În panoul Format Background (Format fundal), sub Fill (Umplere), faceți clic pe Picture or texture fill (Umplere cu imagine sau textură). - Pentru a utiliza o imagine aflată pe computer, faceți clic pe File (Fișier), utilizați caseta de dialog Insert Picture (Inserare fișier) pentru a găsi imaginea, apoi faceți clic pe insert (Inserare). - Pentru a utiliza o imagine de pe web, faceți clic pe Online și procedați astfel: - Pentru a găsi o miniatură pe Office.com, introduceți un termen de căutare, cum ar fi fluturi sau chita-re, în caseta Search Office.com (Căutare Office.com) și apăsați Enter. - Pentru a găsi imagini pe web, introduceți un termen de căutare în caseta Search Bing (Căutare Bing) și apăsați Enter. - Dacă doriți, mișcați glisorul Transparency (Transparență) pentru a face fundalul mai transparent sau mai puțin transparent. - Dacă doriți, faceți clic pe Tile picture as texture (Alăturare imagine ca textură), apoi utilizați diversele controale de deplasare pentru a muta imaginea la stânga, la dreapta, în sus sau în jos. Sfat: După ce ați inserat o imagine, puteți să o trunchiați, să aplicați un efect artistic sau să schimbați culoarea sau transparența. Adăugarea de imagini poate crește dimensiunea fișierelor dvs. Puteți controla acest lucru modificând rezoluția și calitatea sau compresia unei imagini. Trunchierea unei imagini sau plasarea acesteia într-o formă Este posibil să utilizați instrumentele îmbunătățite de trunchiere pentru a decupa și elimina în mod eficient porțiunile nedorite din imagini, pentru a obține exact aspectul dorit și pentru a face documentele să arate bine. În plus față de trunchierea imaginilor, puteți, de asemenea, să trunchiați o umplere de imagine dintro formă. Tel:

39 Trunchierea unei imagini Selectați imaginea pe care doriți să o trunchiați. Faceți clic pe Picture Tools (Instrumente imagine), apoi pe Format (Formatare). Din grupul Size (Dimensiune), apoi faceți clic pe săgeata de sub Crop (Trunchiere). SFAT: Dacă nu vedeți filele Picture Tools (Instrumente imagine) și Format (Formatare), asigurați-vă că ați selectat o imagine. Poate fi necesar să faceți dublu clic pe imagine pentru a o selecta și pentru a deschide fila Format (Formatare). Alegeți una dintre următoarele: Pentru a trunchia o latură, glisați spre interior ghidajul de trunchiere central de pe acea latură. Pentru a trunchia în mod egal pe două laturi în același timp, apăsați și țineți apăsată tasta CTRL în timp ce glisați spre interior ghidajul de trunchiere din centru, de pe oricare latură. Pentru a trunchia în mod egal pe toate cele patru laturi în același timp, apăsați și țineți apăsată tasta CTRL în timp ce glisați spre interior un ghidaj de trunchiere din colț. Pentru a poziționa trunchierea, mutați fie zona de trunchiere (glisând marginile dreptunghiului de trunchiere), fie imaginea. Când ați terminat, apăsați ESC. Sfat: Pentru a trunchia imaginea la dimensiuni exacte, faceți clic cu butonul din dreapta pe imagine, apoi în meniul de comenzi rapide, faceți clic pe Format Picture (Formatare imagine). Pe Panoul Crop (Trunchiere), sub Picture position (Poziție imagine), introduceți numerele dorite în casetele Width (Lățime) și Height (Înălțime). Pentru a ascunde parțial sau a adăuga o margine în jurul unei imagini, glisați ghidajele de trunchiere în afara centrului imaginii. Tel:

40 Trunchierea la o formă specifică O modalitate rapidă de a modifica forma unei imagini este trunchierea acesteia la o formă specifică. Când trunchiați la o formă specifică, imaginea este decupată automat pentru a umple conturul formei, iar proporțiile imaginii se păstrează. Selectați imaginea sau imaginile de trunchiat la o formă specifică. Dacă trunchiați mai multe imagini, trebuie să le trunchiați la aceeași formă. Pentru a trunchia la forme diferite, trunchiați imaginile în mod individual. Faceți clic pe Picture Tools (Instrumente imagine), apoi pe Format (Formatare). Din grupul Size (Dimensiune), apoi faceți clic pe săgeata de sub Crop (Trunchiere). Faceți clic pe Crop to Shape (Trunchiere la formă), apoi faceți clic pe forma pe care doriți să o trunchiați. SFAT: Dacă doriți aceeași imagine în forme diferite, faceți o copie sau copii ale imaginii, apoi trunchiați fiecare imagine în mod individual, la forma dorită. Trunchierea la un raport de aspect comun Poate doriți să trunchiați imaginea la un raport de aspect uzual, astfel încât să se potrivească cu ușurință într-un cadru de imagine. De asemenea, aceasta este o modalitate bună de a vedea proporțiile imaginii când o trunchiați. Selectați imaginea pe care doriți să o trunchiați la un raport de aspect comun. Faceți clic pe Picture Tools (Instrumente imagine), apoi pe Format (Formatare). Din grupul Size (Dimensiune), apoi faceți clic pe săgeata de sub Crop (Trunchiere). Indicați spre Aspect Ration (Raport aspect), apoi faceți clic pe raportul dorit. Când ați terminat, apăsați ESC. Trunchierea pentru a se potrivi la o formă sau a umple o formă Puteți transforma o imagine în umplere pentru o formă. Faceți clic pur și simplu pe forma căreia doriți să îi adăugați o imagine, apoi, sub Drawing Tools (Instrumente de desen), pe fila Format (Formatare), faceți clic pe Shape Styles (Stiluri formă), apoi pe Shape Fill (Umplere formă), apoi pe Picture (Imagine), apoi selectați imaginea dorită. Tel:

41 - Faceți clic pe imaginea pe care o doriți în formă. - Faceți clic pe Picture Tools (Instrumente imagine), apoi pe Format (Formatare). Din grupul Size (Dimensiune), apoi faceți clic pe săgeata de sub Crop (Trunchiere). Faceți clic pe Fill (Umplere) sau Fit (Potrivire). o Fill (Umplere) - setează dimensiunea imaginii astfel încât să se potrivească înălțimii sau lățimii formei, în funcție de care este mai mare. Aceasta umple forma cu imaginea. o Fit (Potrivire) - setează dimensiunea imaginii astfel încât înălțimea și lățimea imaginii să se potrivească marginilor formei. Opțiunea încadrează o parte cât mai mare posibil a imaginii în formă. Unele zone ale formei pot rămâne goale. Când ați terminat, apăsați ESC. Ștergerea zonelor trunchiate dintr-o imagine Chiar după ce trunchiați părți din imagine, părțile trunchiate rămân ca parte a fișierului imagine. Se poate reduce dimensiunea fișierului, ștergând acele părți. Acest lucru împiedică alte persoane să vizualizeze părțile eliminate din imagine. Tel:

42 SFAT: Our knowledge is your power Dacă ștergeți părțile trunchiate și vă răzgândiți, puteți face clic pe butonul Undo (Anulare) pentru a restaura părțile trunchiate. Dar, după ce ștergeți părțile trunchiate, modificările nu pot fi anulate dacă ați salvat fișierul. Ar trebui să vă salvați fișierul numai după ce sunteți sigur că ați efectuat toate trunchierile și modificările dorite. Faceți clic pe imaginea sau imaginile din care doriți să eliminați informațiile nedorite. Faceți clic pe tab-ul Picture Tools (Instrumente imagine), fila Format (Formatare), grupul Adjust (Ajustare), butonul Compress Pictures (Comprimare imagini). SFAT: Dacă nu vedeți filele Picture Tools (Instrumente imagine) și Format (Formatare), asigurați-vă că ați selectat o imagine. Poate fi necesar să faceți dublu clic pe imagine pentru a o selecta și pentru a deschide fila Format (Formatare). Sub Compression options (Opțiuni de comprimare), bifați caseta de selectare Delete cropped areas of pictures (Ștergere zone trunchiate din imagini). Pentru a elimina trunchierile din imaginea sau imaginile selectate și nu toate imaginile dintr-un fișier, bifați caseta de selectare Apply only to this picture (Se aplică numai la această imagine). Tel:

43 Inserarea unei capturi de ecran Aveți posibilitatea să adăugați rapid și ușor o captură de ecran în corpul prezentării pentru a spori lizibilitatea sau a capta informații fără a ieși din program. SFAT: Poate fi adăugată o singură captură de ecran o dată. Pentru a adăuga mai multe capturi de ecran, repetați pașii 2 și 3 de mai jos. - Faceți clic pe document în locul în care doriți să adăugați captura de ecran. - În fila Insert (Inserare), în grupul Images (Ilustrații), faceți clic pe Screenshot (Captură de ecran.) - Alegeți una dintre următoarele variante: Pentru a adăuga întreaga fereastră, faceți clic pe imaginea redusă din galeria Available Windows (Ferestre disponibile). Pentru a adăuga o parte a ferestrei, faceți clic pe Screen Clipping (Decupare ecran) și atunci când indicatorul devine o cruce, apăsați și mențineți apăsat butonul din stânga al mouseului pentru a selecta zona din ecran pe care doriți să o capturați. Dacă aveți mai multe ferestre deschise, faceți clic pe fereastra din care doriți să decupați înainte de a face clic pe Screen Clipping (Decupare ecran). Când faceți clic pe Screen Clipping (Decupare ecran), programul în care lucrați este minimizat și doar fereastra pe care ați selectat-o este disponibilă pentru decupare. SFAT: După ce adăugați captura de ecran, aveți posibilitatea să utilizați instrumentele din fila Picture Tools (Instrumente imagine) pentru a edita și îmbunătăți captura de ecran. Tel:

44 Crearea și partajarea unui album foto Un album foto PowerPoint este o prezentare ce se poate crea pentru a afișa fotografiile dvs. personale sau de lucru. Puteți să descărcați șabloane de albume foto PowerPoint de la Microsoft Office.com sau să creați propriile albume. Crearea unui album foto În fila Insert (Inserare), în grupul Images (Imagini), faceți clic pe săgeata de sub Photo Album (Album foto), apoi faceți clic pe New Photo Album (Album foto nou). În caseta de dialog Photo Album (Album foto), sub Insert picture from (Inserare imagine din), faceți clic pe File/Disk (Fișier/Disc). În caseta de dialog Insert New Picture (Inserare imagini noi), găsiți și faceți clic pe folder-ul care conține imaginea pe care intenționați să o inserați, apoi faceți clic pe Insert (Inserare). Pentru a modifica ordinea de afișare a imaginilor, sub Pictures in album (Imagini în album), faceți clic pe numele de fișier al imaginii pe care doriți să o mutați, apoi utilizați butoanele săgeți pentru a o muta în sus sau în jos în listă. În caseta de dialog Photo Album (Album foto), faceți clic pe Create (Creare). Adăugarea de legende la imagini Adăugarea legendelor presupune tastarea unor texte care să descrie fiecare imagine din al bumul foto. Adăugați o imagine utilizând procedura de mai sus. În fila Insert (Inserare), în grupul Images (Imagini), faceți clic pe săgeata de sub Photo Album (Album foto), apoi faceți clic pe Edit Photo Album (Editare album foto). În caseta de dialog Edit Photo Album (Editare album foto), sub Picture Option (Opțiuni imagine), bifați caseta de selectare Captions below ALL picture (Legende sub toate imaginile). SFAT: În cazul în care caseta de selectare Captions below ALL picture (Legende sub toate imaginile) nu este disponibilă și este estompată, sub Album Layout (Aspect album), alegeți un aspect. Nu alegeți Fit to slide (Potrivire la diapozitiv) dacă doriți să adăugați legende. Faceți clic pe Update (Actualizare). În mod implicit, PowerPoint utilizează numele fișierului imagine ca substituent al textului legendei. Tel:

45 În vizualizarea Normal, faceți clic pe substituentul textului legendei, apoi tastați legenda. Modificarea aspectului unei imagini Această procedură vă ajută să: Afișați toate imaginile din albumul foto în nuanțe alb-negru Modificați aspectul pentru imagini (de exemplu, să specificați un anumit număr de imagini care să se afișeze într-un diapozitiv) Adăugarea unei legende la o imagine Adăugarea unui cadru la imagine (muchie atenuată, umbră centrată, dreptunghi rotunjit, cadru compus și altele) Aplicarea temelor de culori, a efectelor și a fonturilor la albumul foto Rotirea unei imagini Mărirea sau micșorarea contrastului și luminozității unei imagini Deschideți prezentarea albumului foto care conține imaginea pe care doriți să o modificați. - În fila Insert (Inserare), în grupul Images (Imagini), faceți clic pe săgeata de sub Photo Album (Album foto), apoi faceți clic pe Edit Photo Album (Editare album foto). - În caseta de dialog Edit Photo Album (Editare album foto), alegeți una sau mai multe dintre variantele următoare: Pentru a afișa toate imaginile din albumul foto în alb-negru, sub Picture Options (Opțiuni imagine), bifați caseta de selectare ALL pictures black and white (Toate imaginile alb-negru). Pentru a modifica aspectul imaginilor, sub Album Layout (Aspect album), în lista Picture layout (Aspect imagine), selectați aspectul dorit. Pentru a încadra imaginile, sub Album Layout (Aspect album), în lista Frame shape (Formă cadru), selectați forma de cadru care se potrivește tuturor imaginilor din albumul foto. Pentru a selecta o temă pentru albumul foto, sub Album Layout (Aspect album), lângă Theme (Temă), faceți clic pe Browse (Răsfoire), apoi, în caseta de dialog Choose Theme (Alegere temă), găsiți tema pe care doriți să o utilizați. Tel:

46 Our knowledge is your power Pentru a roti sau pentru a mări sau a micșora luminozitatea și contrastul unei imagini, în lista Pictures in album (Imagini în album), faceți clic pe imaginea pe care doriți să o rotiți, apoi procedați astfel: Pentru a roti o imagine în sensul acelor de ceasornic, faceți clic pe. Pentru a roti o imagine în sens contrar acelor de ceasornic, faceți clic pe Pentru a mări contrastul, faceți clic pe. Pentru a micșora contrastul, faceți clic pe. Pentru a mări luminozitatea, faceți clic pe. Pentru a micșora luminozitatea, faceți clic pe. Partajarea albumului foto cu ceilalți Pentru a partaja albumul foto cu prietenii și familia, alegeți una din opțiunile de mai jos: Salvați prezentarea ca fișier video Inscripționați prezentarea pe un disc Utilizați ul pentru a trimite o prezentare sau un link către o prezentare Inserarea de forme Puteți adăuga forme, cum ar fi casete, cercuri și săgeți, în expuneri de diapozitive. Pentru a adăuga o formă, faceți clic pe Insert (Inserare), pe Shapes (Forme), selectați o formă, apoi faceți clic și glisați pentru a desena forma. După ce ați adăugat una sau mai multe forme, puteți adăuga la ele text, marcatori, numerotare și stiluri rapide. Pentru a adăuga forme prezentării, puteți accesa comanda Shapes (Forme) din fila Home (Pornire), din grupul Drawing (Desen) sau din fila Insert (Inserare), din grupul Illustration (Ilustrații). Pași pentru inserarea unei forme: - În fila Home (Pornire), în grupul Drawing (Desen), faceți clic pe o formă din galeria Shapes (Forme). Pentru a afișa mai multe forme, faceți clic pe butonul More (Mai multe) aferent galeriei Shapes (Forme). Dacă ați micșorat fereastra PowerPoint pe ecran, veți vedea comanda Shapes (Forme). Butonul Shapes (Forme). Faceți clic pe acesta, apoi faceți clic pe o formă. - Faceți clic oriunde în diapozitiv, apoi glisați pentru a plasa forma. Tel:

47 Pentru a crea un pătrat sau un cerc perfect (sau pentru a constrânge dimensiunile altor forme), apăsați și mențineți apăsat Shift în timp ce glisați. SFAT: Aveți posibilitatea să adăugați anumite forme la o diagramă sau să adăugați forme în partea superioară a unei ilustrații SmartArt pentru a particulariza diagrama sau ilustrația SmartArt. Adăugați text la o formă Dacă în cadrul prezentării dvs. ați inserat o formă, puteți adăuga un text acesteia. Pentru aceasta trebuie să urmați pașii de mai jos: SFAT: - Inserați o formă sau faceți clic pe o formă existentă, apoi introduceți text. - Faceți clic cu butonul din dreapta pe formă și faceți clic pe Edit text (Adăugare text). - Tastați textul, apoi faceți clic în exteriorul formei. Textul pe care îl adăugați devine parte a formei; dacă rotiți sau răsturnați forma și textul se rotește sau se răstoarnă, de asemenea. Treceți de la o formă la altă formă - Faceți clic pe forma pe care doriți să o modificați. Pentru a modifica mai multe forme, apăsați Ctrl în timp ce faceți clic pe formele pe care doriți să le modificați. - În fila Drawing Tools (Instrumente desen), în fila Format(Formatare), în grupul Insert Shapes (Inserare forme), faceți clic pe Edit Shapes (Editare formă),indicați spre Change Shape (Modificare formă), apoi faceți clic pe forma nouă dorită. Tel:

48 Adăugarea mai multor forme în cadrul prezentării În cadrul unei prezentări este posibil să doriți să inserați mai multe forme de același tip. În momentul în care ați selectat o formă și ați inserat-o, pentru a insera din nou aceeași formă trebuie să reluați procedeul de inserare a unei forme. Pentru a evita acest lucru, urmați pașii de mai jos: - Pe fila Insert (Inserare), în grupul Ilustrații, faceți clic pe Shapes (Forme). - Faceți clic cu butonul drept al mouse-ului pe forma pe care o adăugați, apoi faceți clic pe Blocare mod desen. - Faceți clic oriunde în diapozitiv, apoi glisați pentru a amplasa forma. - Repetați pașii 2 și 3 pentru fiecare formă pe care doriți să o adăugați. - După ce adăugați toate formele dorite, apăsați Esc. Our knowledge is your power SFAT: Pentru a crea un pătrat sau un cerc perfect (sau pentru a constrânge dimensiunile altor forme), apăsați și mențineți apăsat Shift în timp ce glisați. Adăugați un Stil rapid (Quick Styles) la o formă Stilurile rapide vă permit să aplicați un stil la forma dvs. cu un clic. Veți găsi stilurile în galeria Quick Styles (Stiluri rapide). Când mențineți indicatorul peste o imagine redusă Quick Styles (Stil rapid), veți vedea cum afectează stilul forma dvs. - Faceți clic pe forma pe care doriți să o modificați. - În fila Drawing Tools (Instrumente desen), în fila Format (Format), în grupul Shape Styles (Stiluri de forme), faceți clic pe un Quick Styles (Stil rapid) pe care doriți să-l utilizați. - Pentru a vedea mai multe Quick Styles (Stiluri rapide), faceți clic pe butonul More (Mai multe). Ștergerea unei forme Dacă una sau mai multe forme inserate în cadrul prezentării dvs. nu mai este necesară o puteți elimina. Acest lucru este posibil dacă faceți clic pe forma pe care doriți să o ștergeți, apoi apăsați Delete. Pentru a șterge mai multe forme, apăsați pe Ctrl în timp ce faceți clic pe formele pe care doriți să le ștergeți, apoi apăsați pe Delete. Ilustrații SmartArt O ilustrație SmartArt pentru a comunica vizual informații. Ilustrațiile SmartArt variază de la liste grafice și diagrame de proces până la grafică mai complexă, cum ar fi diagrame Venn și organigrame. Înainte să alegeți un aspect pentru ilustrația SmartArt, întrebați-vă ce doriți să redați și dacă este necesar ca informațiile să fie așezate într-un anumit fel. Deoarece aveți posibilitatea să comutați între aspecte Tel:

49 rapid și ușor, încercați mai multe aspecte până îl găsiți pe cel care ilustrează cel mai bine mesajul dvs. Un tip este similar cu o categorie care vă poate ajuta să alegeți rapid aspectul corespunzător pentru informațiile dvs. Experimentați cu tipuri diferite. Tabelul de mai jos nu este o listă exhaustivă, dar vă poate ajuta ca punct de plecare. Folosesc acest tip de ilustrație Listă Proces Ciclic Ierarhie Ierarhie Relație Matrice Piramidă Imagine Pentru a afișa Informații neordonate Pașii dintr-un proces sau dintr-o cronologie Procesul continuu Organigrame Arbore de decizie Conexiuni Modul de corelare a parților cu întregul Relațiile proporționale, cu cea mai mare componentă sus sau jos Imagini clare pentru transmiterea sau accentuarea conținutul De asemenea, luați în considerare cantitatea de text pe care o aveți, deoarece aceasta determină de multe ori aspectul utilizat și câte forme sunt necesare în acesta. Există câteva puncte principale cu subpuncte sub ele? Detaliile au pondere mai mare decât punctele din rezumat sau viceversa? În general, ilustrațiile SmartArt sunt mai eficiente când numărul de forme și cantitatea de text se limitează la punctele cheie. Cantitățile mai mari de text scad impactul vizual al ilustrației SmartArt și determină ca redarea vizuală a mesajului să fie mai greoaie. Pentru fiecare tip de element grafic SmartArt sunt disponibile multe tipuri de aspecte unice. Unele au substituenți imagine. Anumite aspecte sunt construite din forme separate pentru fiecare element de informații, inclusiv subpunctele. Alte aspecte combină subpunctele cu punctele de rezumat. Dacă priviți poziționarea informațiilor din rezumat în relație cu detaliile, aceasta vă ajută să înțelegeți ce informații vor atrage cel mai bine atenția audienței. Asigurați-vă că cele mai importante date se află în poziția care atrage cea mai mare atenție. Anumite aspecte pentru ilustrațiile SmartArt conțin un număr limitat de forme. De exemplu, aspectul Săgeți contrabalansate din tipul Relație este destinat să arate două idei sau concepte opuse. Numai două forme pot conține text, iar aspectul nu se poate modifica pentru a afișa mai multe idei sau concepte. Dacă alegeți un aspect cu un număr limitat de forme, aveți posibilitatea să vedeți ce conținut nu se afișează în ilustrația SmartArt, deoarece un X roșu (mai degrabă decât un marcator) se afișează lângă elementele din panoul Text. Dacă este necesar să redați mai multe idei, comutați la alt aspect de ilustrație SmartArt care are mai multe forme pentru text. Tel:

50 Când comutați la un alt aspect de ilustrație SmartArt, cea mai mare parte a textului sau alt conținut, culorile, stilul, efectele și formatarea de text sunt actualizate la noul aspect. Sau aveți posibilitatea să reevaluați conținutul pentru a vedea care informații sunt mai puțin vitale pentru mesajul dvs. Ilustrațiile SmartArt cu mai puține concepte și mai puține cuvinte sunt de multe ori cele mai eficiente. Dacă nu găsiți aspectul exact dorit, aveți posibilitatea să adăugați și să eliminați forme din ilustrația SmartArt pentru a regla structura aspectului. Când selectați un aspect nou, se afișează textul substituent (cum ar fi [Text]). Textul substituent nu se imprimă și nu se afișează în timpul unei prezentări PowerPoint. Aveți posibilitatea să înlocuiți textul substituent cu conținutul dvs. Dacă comutați între aspecte în timp ce este afișat textul substituent, veți vedea textul substituent în aspectul nou. Rețineți că formele se afișează întotdeauna și se imprimă, dacă nu le ștergeți. De asemenea, țineți cont de dimensiunea spațiului când plasați ilustrația SmartArt. De exemplu, dacă aveți un spațiu înalt și strâmt, alegeți un aspect vertical mai degrabă decât un aspect orizontal. Anumite aspecte au o proporție de aspect fixă, astfel încât nu ocupă tot spațiul. Proporția de aspect se referă la raportul dintre lățime și înălțime. Pentru a modifica proporția de aspect, aveți posibilitatea să modificați dimensiunea spațiului în care plasați ilustrația SmartArt (astfel modificând aspectul ilustrației SmartArt) sau să comutați la un aspect de ilustrație SmartArt cu altă proporție de aspect. Tipuri de aspecte Fiecare aspect furnizează o altă modalitate de a exprima conținutul și de a mări impactul mesajului. Anumite aspecte adaugă rafinament vizual unei liste cu marcatori, iar alte aspecte (cum ar fi organigramele și diagramele Venn) sunt destinate să exemplifice anumite tipuri de informații. Galeria Choose a SmartArt Graphic (Alegeți o ilustrație SmartArt) afișează toate aspectele disponibile împărțite în unsprezece tipuri diferite. Inserarea unei ilustrații SmartArt Pentru a insera o ilustrație SmartArt urmați pașii de mai jos: - În fila Insert (Inserare), din grupul Illustrations (Ilustrații), faceți clic pe butonul SmartArt. - Din fereastra Choose a SmartArt Graphic (Alegeți o ilustrație SmartArt), alegeți tipul de ilustrație SmartArt în funcție de ce trebuie să reprezentați. - Dați clic pe butonul OK. - Ilustrația va fi inserată în cadrul prezentării. Tel:

51 În partea stângă a ilustrației este afișat panoul text. Aici puteți introduce textul dvs, puteți elimina dau adăuga elemente noi. Personalizarea ilustrației SmartArt Ilustrațiile SmartArt pot fi personalizate în funcție de necesitățile dvs. Dați clic pe ilustrația SmartArt. Din fila SmartArt Tools (Instrumente SmartArt), selectați fila Design (Proiectare). Grupul Create Graphic (Creare grafic) vă pune la dispoziție următoarele opțiuni: - Add Shape (Adăugare forme) permite adăugarea de noi forme ilustrației; - Add Bullet (Adăugare marcatori) permite inserarea de marcatori. Această opțiune este activă dacă aspectul ilustrației permite adăugarea de marcatori. - Text pane (Panou text) permite afișarea/ ascunderea panoul text. Panoul text este util pentru inserarea și organizarea rapidă a textului în cadrul ilustrației SmartArt. - Promote (Promovare) permite creșterea nivelului formei sau textului selectat. - Demote (Retrogradare) permite scăderea nivelului formei sau textului selectat. - Right to Left (De la dreapta la stânga) permite schimbarea aspectului ilustrației prin modificarea direcției de orientare de la dreapta la stânga și în sens invers. - Move Up (Urcare) permite avansarea textului selectat pe același nivel al ilustrației. - Move Down (Coborâre) - permite retrogradarea textului selectat pe același nivel al ilustrației. - Layput (Aspect) permite schimbarea aspectului ramurilor ilustrației. Grupul Layouts (Aspecte) permite schimbarea aspectului ilustrației SmartAlt cu un alt tip de ilustrație SmartArt. Pentru a vizualiza mai multe aspecte, dați clic pe butonul More (Mai multe). Grupul SmartArt Styles (Stiluri SmartArt) permite modificarea culorilor, precum și aplicarea de umbriri obiectelor ilustrației. Tel:

52 Grupul Reset (Resetare) vă pune la dispoziție următoarele opțiuni: - Reset Graphic (Resetare grafic) elimina modificările efectuate asupra formatului ilustrației și o aduce la aspectul inițial. - Convert (Convertire) permite convertirea ilustrației într-un text sau într-o formă. Din fila SmartArt Tools (Instrumente SmartArt), selectați fila Format (Formatare). Grupul Shapes (Forme) vă pune la dispoziție următoarele opțiuni: - Change Shape (Schimbare formă) permite schimbarea formei obiectului selectat, - Larger (Mai mare) permite mărirea formei obiectului selectat. - Smaller (Mai mic) permite micșorarea formei obiectului selectat. Conversia textului într-o ilustrație SmartArt Prezentările conțin deseori diapozitive cu liste cu marcatori. Cu un singur clic, aveți posibilitatea să efectuați conversia textului dintr-un diapozitiv într-o ilustrație SmartArt. Selectați textul căruia îi efectuați conversia. Faceți clic pe butonul Home (Pornire), apoi din grupul Paragraph (Paragraf) faceți clic pe butonul Convert to SmartArt (Conversie în reprezentare grafică SmartArt) și alegeți aaspectul dorit. Pentru a vedea mai multe opțiuni, faceți clic pe butonul More (Mai multe ilustrații) Textul este amplasat automat în forme și aranjat pe baza aspectului pe care l-ați ales. Acum puteți să îi dați un stil deosebit, modificând culorile formei sau adăugându-i o combinație gata-făcută de efecte. SFAT: Pentru a efectua conversia ilustrației SmartArt înapoi la text, faceți clic pe butonul din dreapta al mouse-ului pe ilustrație și selectați Convert to text (Conversie în text). Dacă doriți un diapozitiv cu textul și alt diapozitiv cu ilustrația SmartArt creată din același text, creați o copie a diapozitivului înainte să efectuați conversia acestuia. Particularizările textului, cum ar fi culoarea sau dimensiunea de font se vor pierde când efectuați conversia textului într-o ilustrație SmartArt. Tel:

53 Conversia imaginilor dintr-un diapozitiv într-o ilustrație SmartArt Pe lângă transformarea textului din diapozitiv într-o ilustrație SmartArt, puteți să modificați și imaginile. Imaginile sunt amplasate automat în forme și sunt aranjate pe baza aspectului pe care îl alegeți. Selectați imaginile pe care doriți să le convertiți, iar sub Picture Tools (Instrumente imagine) faceți clic pe Format, apoi faceți clic pe Picture Layout (Aspect imagine). În galerie, faceți clic pe ilustrația SmartArt dorită. Dacă nu vedeți Format sau Picture Layout (Instrumente imagine), asigurați-vă că ați selectat imaginile. Poate fi necesar să faceți dublu clic pe imagini pentru a deschide fila Format. Pentru a selecta mai multe imagini, faceți clic pe prima imagine, apoi apăsați și țineți apăsată tasta Ctrl în timp ce faceți clic pe imaginile suplimentare. După ce ați convertit imaginile într-o ilustrație SmartArt, puteți să le rearanjați, să adăugați text în ilustrația SmartArt, să modificați culorile formei sau să adăugați o combinație de efecte prestabilită. SFAT: Dacă nu ați închis și apoi ați deschis din nou prezentarea, puteți să anulați conversia ilustrației SmartArt, dacă faceți clic pe Anulare din bara de instrumente Acces Rapid. Tel:

54 Când trebuie să utilizez o ilustrație SmartArt și când trebuie să utilizez o diagramă? O ilustrație SmartArt este o reprezentare vizuală a informațiilor și a ideilor, iar o diagramă este o ilustrație vizuală a valorilor numerice sau a datelor. În principiu, ilustrațiile SmartArt sunt proiectate pentru text și diagramele sunt proiectate pentru numere. Utilizați o ilustrație SmartArt dacă doriți: Să creați o organigramă. Să afișați o ierarhie, cum ar fi un arbore decizional. Să ilustrați pașii sau etapele dintr-un proces sau dintr-un flux de lucru. Să afișați fluxul unui proces, al unei proceduri sau al altui eveniment. Să listați informații. Să afișați informații ciclice sau repetitive. Să afișați o relație între părți, cum ar fi concepte suprapuse. Să creați o ilustrație matrice. Să afișați informații proporționale sau ierarhice într-o ilustrație piramidă. Să creați rapid o ilustrație introducând textul sau setându-l să se poziționeze și să se aranjeze automat într-un aspect de ilustrație SmartArt. Utilizați o diagramă dacă doriți: Să creați o diagramă bară sau o diagramă coloană. Să creați o diagramă linie sau o diagramă prin puncte XY (puncte de date). Să creați o diagramă bursieră, utilizată pentru dispunerea în grafice a diverselor prețuri de acțiuni. Să creați o diagramă suprafață, tor, cu bule, radar sau radială. Să creați o diagramă combinată, cum ar fi o diagramă bară și o diagramă linie. Să creați o legătură la date active dintr-un registru de lucru Microsoft Excel. Tel:

55 Să actualizați diagrama automat atunci când se actualizează numerele dintr-un registru de lucru Microsoft Excel. Să utilizați calcule circumstanțiale și doriți să puteți modifica numerele și vedea modificările reflectate imediat și automat în diagramă. Să adăugați automat legende și linii de grilă bazate pe datele dvs. Să utilizați funcționalitate specifică diagramelor, cum ar fi bare de eroare sau etichete de date. Diagrame Puteți să creați o diagramă în PowerPoint sau în Excel. Dacă aveți numeroase date de inserat în diagramă, creați diagrama în Excel, apoi copiați-o în prezentarea dvs. De asemenea, aceasta este soluția cea mai bună dacă datele dvs. se schimbă cu regularitate și doriți ca diagrama să reflecte întotdeauna cele mai recente numere. În acest caz, atunci când copiați diagrama, mențineți-o legată la fișierul Excel original. Tipuri de diagrame Atunci când creați o diagramă aveți la dispoziție mai multe opțiuni. Indiferent că utilizați o diagramă recomandată pentru datele dvs. sau una pe care o alegeți din lista tuturor diagramelor, vă poate fi de ajutor să aflați mai multe despre fiecare tip de diagramă. Tipuri de diagrame: Diagrame coloană - Datele care sunt aranjate în coloane sau rânduri într-o foaie de lucru pot fi reprezentate într-o diagramă coloană. O diagramă coloană afișează de obicei categoriile pe axa orizontală (a categoriilor) și valorile pe axa verticală (valoare), după cum este afișat în această diagramă: Tipuri de diagrame coloană Coloană grupată și coloană grupată 3D - O coloană grupată afișează valori în coloane 2D. O coloană grupată 3D afișează coloanele în format 3D, dar nu utilizează o a treia axă valorică (axă de adâncime). Utilizați această diagramă atunci când aveți categorii care reprezintă: Intervale de valori (de exemplu, număr de elemente). Aranjamente specifice de tip scară (de exemplu, o scală Likert cu intrări, cum ar fi total de acord, de acord, imparțial, dezacord, total dezacord). Tel:

56 Nume care nu sunt într-o anumită ordine (de exemplu, nume de elemente, nume geografice sau nume de persoane). Coloană stivuită și coloană stivuită 3D - O diagramă coloană stivuită afișează valori în coloane stivuite 2D. O coloană stivuită 3D afișează coloanele stivuite în format 3D, dar nu utilizează o axă de adâncime. Utilizați această diagramă atunci când aveți mai multe serii de date și doriți să puneți accentul pe total. Coloană stivuită 100% și coloană stivuită 100% 3D - O diagramă coloană stivuită 100% afișează valorile în coloane 2D care sunt stivuite pentru a reprezenta 100%. O diagramă coloană stivuită 100% 3D afișează coloanele în format 3D, dar nu utilizează o axă de adâncime. Utilizați această diagramă atunci când aveți două sau mai multe serii de date și doriți să puneți accentul pe cota de participare la întreg, mai ales dacă totalul este același pentru fiecare categorie. Coloană 3-D - Diagramele coloană 3D utilizează trei axe care pot fi modificate (o axă orizontală, o axă verticală și o axă de adâncime) și compară punctele de date din axa orizontală și axa de adâncime. Utilizați această diagramă atunci când doriți să comparați datele din categorii și din seriile de date. Diagrame linie - Datele care sunt aranjate în coloanele sau rândurile dintr-o foaie de date pot fi reprezentate într-o diagramă linie. Într-o diagramă linie, datele de categorii sunt distribuite uniform pe o axă orizontală și toate valorile de date sunt distribuite uniform pe axa verticală. Diagramele linie pot afișa date continue în timp și pe o axă scalată uniform și sunt din acest motiv ideale pentru afișarea tendințelor din date la intervale egale, cum ar fi lunile, trimestrele sau anii fiscali Vanzari 0 Agent 1 Agent 2 Agent 3 Agent 4 Agent 5 Agent 6 Agent 7 Agent 8 Agent 9 Agent 10 Tipuri de diagrame linie: Linie și linie cu marcaje - Afișate cu sau fără marcatori pentru a indica valorile de date individuale, diagramele linie pot afișa tendințe în timp sau categorii distribuite uniform, mai ales atunci când aveți multe puncte de date și contează ordinea în care sunt reprezentate. Dacă există multe categorii sau valorile sunt aproximative, utilizați o diagramă linie fără marcatori. Linie stivuită și linie stivuită cu marcaje - Afișate cu sau fără marcatori pentru a indica valorile individuale de date, diagramele linie stivuite pot afișa tendința de contribuire a fiecărei valori în timp sau în categorii distribuite uniform. Linie stivuită 100% și linie stivuită 100% cu marcaje - Afișate cu sau fără marcaje care să indice valori de date individuale, diagramele liniare stivuite 100% pot afișa tendința procentului cu care contribuie fiecare Tel:

57 valoare în timp sau în categorii distribuite uniform. Dacă există multe categorii sau dacă valorile sunt aproximative, utilizați o diagramă liniară stivuită 100% fără marcaje. Linie 3-D - Diagramele linie 3D afișează fiecare rând sau coloană de date ca o panglică 3D. O diagramă linie 3D are axe orizontale, verticale și de adâncime care pot fi modificate. SFAT: Diagramele linie funcționează cel mai bine atunci când aveți mai multe serii de date în diagrama dvs. Dacă aveți doar o serie de date, luați în considerare în schimb o diagramă prin puncte. Diagramele linie stivuită adună datele, care poate nu este rezultatul pe care îl căutați. Poate să fie complicat să vedeți că liniile sunt stivuite, deci luați în considerare utilizarea unui alt tip de diagramă linie sau utilizarea unei diagrame de arie stivuită. Diagrame cu structură radială și inelară - Datele care sunt aranjate într-o singură coloană sau într-un singur rând într-o foaie de lucru pot fi reprezentate într-o diagramă de structură radială. Diagramele de structură radială arată dimensiunea elementelor dintro serie de date, proporțional cu suma elementelor. Punctele de date dintr-o diagramă de structură radială sunt afișate ca procent din întreaga structură radială. Vanzari Agent 1 Agent 2 Agent 3 Agent 4 Agent 5 Agent 6 Agent 7 Agent 8 Agent 9 Agent 10 Luați în considerare utilizarea unei diagrame de structură radială când: Aveți o singură serie de date. Nici una dintre valorile din datele dvs. nu este negativă. Aproape niciuna dintre valorile din datele dvs. nu sunt zero. Nu aveți mai mult de șapte categorii și toate reprezintă părți ale structurii radiale. Tipuri de diagrame radiale: Diagrame radiale și radiale 3D - Diagramele radiale arată contribuția fiecărei valori dintr-un total într-un format 2D sau 3D. Puteți extrage manual sectoare ale unei diagrame radiale pentru a le evidenția. Structură radială de structură radială și bară de structură radială - Diagramele de structură radială cu porțiuni radiale sau cu bare afișează diagrame radiale cu valori mai mici, extrase într-o diagramă secundară radială sau cu bare stivuite, ceea ce le face mai ușor de recunoscut. Diagramele inelare -Datele care sunt aranjate în coloane sau rânduri doar într-o foaie de lucru pot fi reprezentate într-o diagramă cu structură inelară. La fel ca în cazul diagramei radiale, o diagramă inelară afișează relația părților cu întregul, dar poate conține mai multe serii de date. Tel:

58 Vânzări jan feb mar apr may jun jul aug sep oct nov dec Tipuri de diagrame cu structură inelară: Structură inelară - Diagramele cu structură inelară arată datele în inele, unde fiecare inel reprezintă o serie de date. Dacă se afișează procente în etichetele de date, fiecare inel va avea un total de 100%. SFAT: Diagramele inelare nu sunt ușor de citit. Se recomandă să utilizați în schimb o diagramă cu coloane stivuite sau o diagramă cu bare stivuite. Diagrame cu bare - Datele care sunt aranjate în coloane sau rânduri într-o foaie de lucru pot fi reprezentate într-o diagramă cu bare. Diagramele cu bare ilustrează comparații între elementele individuale. Întro diagramă cu bare, categoriile sunt de obicei organizate în axe verticale, iar valorile în axe orizontale. Luați în considerare utilizarea unei diagrame cu bare când: Etichetele axelor sunt lungi. Valorile afișate sunt durate. Tipuri de diagrame cu bare Bare grupate și bare grupate 3D - O diagramă cu bare grupată afișează barele în format 2D. O diagramă cu bare grupată 3D afișează bare în format 3D; nu utilizează o axă de adâncime. Bare stivuite și bare stivuite 3D - Diagramele cu bare stivuite afișează relația elementelor individuale cu întregul în bare 2D. O diagramă cu bare stivuite 3D afișează bare în format 3D; nu utilizează o axă de adâncime. Tel:

59 Bare stivuite 100% și bare stivuite 100% în 3D - O diagramă cu bare stivuite 100% afișează bare 2D care compară procentajul de contribuție a fiecărei valori la un total al categoriilor. O diagramă cu bare stivuite 100% 3D afișează barele în format 3D; nu utilizează o axă de adâncime. Diagrame de arie-datele care sunt aranjate în coloane sau rânduri pot fi reprezentate într-o diagramă de arie. Diagramele de arie pot fi utilizate pentru a reprezenta schimbări în timp și pot atrage atenția asupra valorii totale în funcție de o tendință. Afișând suma valorilor reprezentate, o diagramă de arie poate și să afișeze raportul dintre părți și un întreg P1 Modele vânzări Model 1 Model 2 Model 3 Tipuri de diagrame de arie: Arie și arie 3D - Afișate în format 2-D sau 3-D, diagramele de arie afișează tendința valorilor în timp sau în categorii de date. Diagramele de arie 3-D utilizează trei axe (axele orizontală, verticală și adâncime) ce pot fi modificate. Ca regulă generală, se recomandă utilizarea unei diagrame linie în locul unei diagrame de arie nestivuită, deoarece datele dintr-o serie pot fi ascunse în spatele datelor din altă serie. Suprafață stivuită 2D și suprafață stivuită 3D - Diagramele de arie stivuită afișează tendința contribuției fiecărei valori în timp sau alte date de categorie în format 2D. O diagramă de arie stivuită 3D face același lucru, dar afișează suprafețele în format 3D, fără a folosi o axă de adâncime. Arie stivuită 100% și arie stivuită 100% 3D - Diagramele de arie stivuită 100% afișează tendința contribuției procentuale a fiecărei valori în timp sau alte date de categorie. O diagramă de arie stivuită 3D 100% face același lucru, dar afișează suprafețe în format 3D fără a folosi o axă de adâncime. Diagrame XY (prin puncte) și cu bule -Datele care sunt aranjate în coloane și rânduri într-o foaie de lucru pot fi reprezentate într-o diagramă xy (prin puncte). Plasați valorile x într-un rând sau o coloană, apoi introduceți valorile y corespondente în rândurile sau coloanele adiacente. O diagramă prin puncte are două axe de valori: o axă orizontală (x) și o axă verticală (y). Aceasta combină valorile x și y în puncte de date individuale și le afișează la intervale neregulate sau, sau în grupuri. Diagramele prin puncte sunt utilizate de obicei pentru afișarea și compararea valorilor numerice, cum ar fi științifice, statistice și de inginerie. Tel:

60 P Luați în considerare utilizarea unei diagrame prin puncte când: Doriți să modificați scala axei orizontale. Doriți să faceți acea axă o scală logaritmică. Valorile pentru axa orizontală nu sunt spațiate egal. Există multe puncte de date pe axa orizontală. Se recomandă să ajustați scalele axelor independente ale unei diagrame prin puncte pentru a evidenția informații despre date care conțin perechi sau seturi grupate de valori. Doriți să arătați asemănări între seturi mari de date în schimbul diferențelor dintre punctele de date. Doriți să comparați mai multe puncte de date fără a ține seama de timp. Cu cât mai multe date adăugați la o diagramă prin puncte, cu atât puteți face comparații mai bune. Tipuri de diagrame prin puncte: Prin puncte - Această diagramă vă arată punctele de date fără a conecta liniile pentru a compara perechile de valori. Diagramă prin puncte cu linii netede și marcatori și diagramă prin puncte cu linii netede - Această diagramă afișează o linie netedă care conectează punctele de date. Liniile netede pot fi afișate cu sau fără marcatori. Utilizați o linie netedă fără marcatori dacă sunt multe puncte de date. Diagramă prin puncte cu linii drepte și marcatori și diagramă prin puncte cu linie dreaptă - Această diagramă vă permite să vedeți liniile de conectare dintre punctele de date. Liniile drepte pot fi afișate cu sau fără marcatori. Tel:

61 Diagramele cu bule -În mod asemănător cu o diagramă prin puncte, diagramele cu bule adaugă a treia coloană pentru a specifica dimensiunea bulelor pe care le afișează pentru reprezentarea punctelor de date în seria de date P1 Tip de diagrame cu bule: Bulă sau bulă cu efect 3-D Ambele diagrame cu bule compară seturi de trei valori în loc de două, afișând bulele în format 2-D sau 3-D (fără a utiliza o axă de adâncime). A treia valoare specifică dimensiunea marcatorului de bulă. Diagrame bursiere - Datele care sunt aranjate în coloane sau rânduri într-o anumită ordine într-o foaie de lucru pot fi reprezentate într-o diagramă bursieră. Cum implică și numele, diagramele bursiere pot ilustra fluctuații în cotațiile bursiere. Însă, această diagramă poate ilustra și fluctuațiile din alte date, cum ar fi cantitatea zilnică de precipitații sau temperatura anuală. Asigurați-vă că organizați datele în ordinea corectă pentru a crea o diagramă bursieră. De exemplu, pentru a crea o diagramă bursieră maxim-minim-închidere simplă, aranjați datele cu Maxim, Minim și Închidere ca titluri de coloane, în această ordine. 100 Diagramă 0 P1 P2 P3 Model 1 Model 2 Model 3 Tipuri de diagrame bursiere: Maxim-minim-închidere - Această diagramă bursieră utilizează trei serii de valori în următoarea ordine: maxim, minim, închidere. Deschidere-maxim-minim-închidere - Această diagramă bursieră utilizează patru serii de valori în următoarea ordine: deschidere, maxim, minim, închidere. Tel:

62 Volum-maxim-minim-închidere - Această diagramă bursieră utilizează patru serii de valori în următoarea ordine: volum, maxim, minim, apoi închidere. Măsoară volumul utilizând două axe de valori: una pentru coloanele care măsoară volumul iar cealaltă pentru cotațiile bursiere. Volum-deschidere-maxim-minim-închidere - Această diagramă bursieră utilizează cinci serii de valori în următoarea ordine: volum, deschidere, maxim, minim, apoi închidere. Diagrame suprafață - Datele care sunt aranjate în coloane sau rânduri într-o foaie de lucru pot fi reprezentate într-o diagramă suprafață. Această diagramă este utilă când doriți să găsiți combinații optime între două seturi de date. Ca într-o hartă topografică, culorile și modelele indică zone care se află în același interval de valori. Puteți crea o diagramă suprafață atunci când ambele categorii și serii de date sunt valori numerice Series3 Series Tipuri de diagrame suprafață: Suprafață 3-D - Această diagramă afișează o vizualizare 3D a datelor, care se poate imagina ca o panglică flexibilă întinsă peste o diagramă coloană 3D. Se utilizează de obicei pentru a arăta relațiile între volume mari de date, care altfel pot fi dificil de văzut. Benzile colorate dintr-o diagramă suprafață nu reprezintă seriile de date; ele indică diferența dintre valori. Suprafață structură de fire 3-D - Afișată fără culoare de suprafață, o diagramă suprafață 3D se numește diagramă suprafață structură de fire 3D. Această diagramă afișează doar liniile. O diagramă suprafață structură de fire 3D nu este ușor de citit, dar poate reprezenta seturi mari de date mult mai repede decât diagrama suprafață 3D. Contur - Diagramele contur sunt diagrame suprafață văzute de sus, asemănătoare hărților topografice 2- D. Într-o diagramă contur, benzile de culoare reprezintă zone specifice de valori. Liniile dintr-o diagramă contur conectează punctele interpolate de valori egale. Contur structură de fire - Diagramele contur structură de fire sunt, de asemenea, diagrame suprafață văzute de sus. Fără benzi de culoare pe suprafață, o diagramă structură de fire afișează numai liniile. Diagramele contur structură de fire sunt dificil de citit. Se recomandă să utilizați în schimb o diagramă suprafață 3D. Diagrame radar - Datele care sunt aranjate în coloane sau rânduri într-o foaie de lucru pot fi reprezentate grafic într-o diagramă radar. Diagramele radar compară valorile agregate ale mai multor serii de date. Tel:

63 Model 7 Model 3 80 Model 1 60 Model Model 3 Model 5 Model 4 P1 P2 P3 P4 Tip de diagrame radar: Radar și radar cu marcaje - Cu sau fără marcaje pentru punctele de date individuale, diagramele radar arată modificările valorilor relativ la un punct central. Radar plin - Într-o diagramă radar plin, suprafața acoperită de o serie de date este umplută cu o culoare. Diagrame combo - Datele sunt aranjate în coloane și rânduri care pot fi reprezentate într-o diagramă combo. Diagramele combo combină două sau mai multe tipuri de diagrame pentru a face datele ușor de înțeles, mai ales atunci când datele variază foarte mult. Afișată cu o axă secundară, această diagramă este și mai ușor de citit. În acest exemplu, am utilizat o diagramă coloană pentru a afișa numărul de case vândute între ianuarie și iunie, apoi am utilizat o diagramă linie pentru a face mai ușor pentru cititori să identifice prețul mediu de vânzare în funcție de lună jan mar may jul sep nov 5 4,8 4,6 4,4 4,2 4 val totala rep curs valutar Tip de diagrame combo: Coloană grupată - coloană linie și grupată - linie în axa secundară Cu sau fără o axă secundară, această diagramă combină o diagramă coloană grupată și o diagramă linie, afișând unele serii de date sub formă de coloane și altele sub formă de linii în aceeași diagramă. Tel:

64 Arie stivuită coloană grupată Această diagramă combină o diagramă de arie stivuită și o diagramă de coloană grupată, afișând unele serii de date ca arii stivuite și altele sub formă de coloane în aceeași diagramă. Combinație particularizată Această diagramă vă permite să combinați diagramele dorite pentru a fi afișate în aceeași diagramă. Crearea unei diagrame Pentru a crea o diagramă simplă de la zero în PowerPoint, faceți clic pe Insert (Inserare) > Chart (Diagramă) și alegeți diagrama dorită. - Faceți clic pe Insert (Inserare), iar din grupul Illustrations (Ilustrații) dați clic pe Chart (Diagramă). - Faceți clic pe tipul de diagramă, apoi faceți dublu clic pe diagrama dorită. - În foaia de calcul ce apare, înlocuiți datele implicite cu informațiile dvs. - După ce ați terminat, închideți foaia de calcul. SFAT: Când inserați o diagramă, apar butoane mici lângă colțul din dreapta sus. Utilizați butonul Chart Elements (Elemente diagramă) pentru a afișa, a ascunde sau a formata lucruri precum titlurile axei sau etichetele datelor. Sau utilizați butonul Chart Styles (Stiluri de diagrame) repre- a modifica rapid culoarea sau stilul diagramei. Butonul Chart Filters (Filtre diagramă) zintă o opțiune mai avansată ce afișează sau ascunde datele din diagrama dvs. pentru Tel:

65 Copierea unei diagrame din Excel în cadrul unui diapozitiv Dacă doriți să utilizați o diagramă Excel pe care ați creat-o într-o prezentare PowerPoint, puteți să o copiați direct în Excel, apoi să utilizați opțiunile de lipire pentru a insera diagrama copiată în mai multe moduri. În Excel, faceți clic pe diagrama pe care doriți să o copiați, apoi apăsați Ctrl+C. Deschideți prezentarea dvs., apoi faceți clic acolo unde doriți să lipiți diagrama. Apăsați Ctrl+V. Faceți clic pe Paste Options (Opțiuni lipire)- lângă diagramă, apoi alegeți cum doriți să lipiți diagrama. Dacă doriți să păstrați diagrama legată la foaia de lucru originală, alegeți una dintre aceste opțiuni: o Use Destination Theme & Embed Workbook (Utilizare temă destinație & legare date) - Această opțiune actualizează formatarea datelor pentru a se potrivi cu formatarea destinației. o Keep Source Formating & Embed Workbook (Păstrare formatare sursă & legare date) - Această opțiune păstrează formatarea diagramei exact așa cum este. Dacă doriți să păstrați datele cu diagrama dar nu să le legați la foaia de lucru originală, alegeți una dintre aceste opțiuni: o Use Destionation Theme & Link Data (Utilizare temă destinație și încorporare registru de lucru) - Această opțiune actualizează formatarea diagramei pentru a se potrivi cu formatarea destinație. o Keep Source Formating & Link Data (Păstrare formatare sursă și încorporare registru de lucru) - Această opțiune păstrează formatarea diagramei exact așa cum este. Dacă doriți să lipiți diagrama ca imagine, faceți clic pe Picture (Imagine). Diagrama nu poate fi actualizată sau editată, dar o puteți înlocui cu altă imagine și puteți aplica formatarea pentru imagine. Hyperlink Un hyperlink permite creare de legături în cadrul prezentării sau în afara acestuia. Puteți să inserați un hyperlink și să setați ca acesta să se lege la un loc din aceeași prezentare, la altă prezentare, la o pagină web sau la un site, la un fișier nou și chiar la o adresă de . Tel:

66 Crearea unui hiperlink către un diapozitiv din aceeași prezentare Selectați textul, forma sau imaginea pe care doriți să o utilizați ca hyperlink. Pe fila Insert (Inserare), în grupul Links (Linkuri), faceți clic pe Hyperlink. În caseta de dialog Insert Hyperlink (Inserare hyperlink), sub Link to (Legare la), faceți clic pe Place in This Document (Plasare în acest document). Alegeți una dintre următoarele: Legarea la un diapozitiv din prezentarea curentă: o Sub Select a place in this document (Selectați o poziție în acest document), faceți clic pe diapozitivul ce reprezintă destinația hyperlink-ului. Legarea la o expunere personalizată (un grup selectat de diapozitive) din prezentarea curentă o Sub Select a place in this document (Selectați o poziție în acest document), sub Custom Shows (Expuneri particularizate), faceți clic pe expunerea particularizată care reprezintă destinația hyperlink-ului. o Bifați caseta de selectare Show and return (Afișare și revenire). Crearea unui hyperlink către o altă prezentare Selectați textul, forma sau imaginea pe care doriți să o utilizați ca hyperlink. Pe fila Insert (Inserare), în grupul Links (Linkuri), faceți clic pe Hyperlink. În caseta de dialog Insert Hyperlink (Inserare hyperlink), sub Link to (Legare la), faceți clic pe Existing File or Web Page (Fișier sau pagină Web care există). Găsiți și selectați fișierul de prezentare care conține diapozitivul la care doriți să creați legătura.faceți clic pe Bookmark (Marcaj în document), faceți clic pe titlul diapozitivului la care doriți să creați legătura, apoi dați clic pe butonul Ok. Dați clic pe butonul Ok din fereastra Insert Hyperlink (Inserare hyperlink) pentru a finaliza inserarea hyperlin-ului. Crearea unui hyperlink către o adresă de Selectați textul, forma sau imaginea pe care doriți să o utilizați ca hyperlink. Pe fila Insert (Inserare), în grupul Links (Linkuri), faceți clic pe Hyperlink. În caseta de dialog Insert Hyperlink (Inserare hyperlink), sub Link to (Legare la), faceți clic pe Address (Adresă de ). Tel:

67 În caseta Address (Adresă de ) tastați adresa de la care doriți să faceți legătura, sau, alegeți adresa de din caseta Recenty used addresses (Adrese de recent utilizate). În caseta Subject (Subiect), tastați subiectul mesajului de . Crearea unui hyperlink către un site Selectați textul, forma sau imaginea pe care doriți să o utilizați ca hyperlink. Pe fila Insert (Inserare), în grupul Links (Linkuri), faceți clic pe Hyperlink. În caseta de dialog Insert Hyperlink (Inserare hyperlink), sub Link to (Legare la), faceți clic pe Existing File or Web Page (Fișier sau pagină Web care există)., apoi faceți clic pe Browse the Web (Răsfoire pe web. Găsiți și selectați pagina, site-ul sau fișierul la care doriți să faceți legătura, apoi faceți clic pe OK. O altă variantă de inserare a link-ului către adresa site-ul la care doriți să faceți legătura este aceea de a selecta și copia (CTRL+C; Clic dreapta -> Copy adresa site-ului din browser-ul dumneavoastră și de a lipi (CTRL+V; clic dreapta -> Paste) adresa în campul Adressess ( Adresă) al ferestrei Insert Hyperlink (Inserare hyperlink). Crearea unui hyperlink către un fișier nou Selectați textul, forma sau imaginea pe care doriți să o utilizați ca hyperlink. Pe fila Insert (Inserare), în grupul Links (Linkuri), faceți clic pe Hyperlink. În caseta de dialog Insert Hyperlink (Inserare hyperlink), sub Link to (Legare la), faceți clic pe Create New Document (Creare document). În caseta Name of new document (Numele documentului nou), tastați numele noului fișier creat. Dacă doriți să creați un document într-o locație diferită, sub Full path (Cale completă), faceți clic pe Change (Modificare), răsfoiți la locația unde doriți să creați fișierul, apoi faceți clic pe OK. Sub When to edit (Editare), faceți clic pe Edit the new document later (Editare document nou mai târziu) sau Edit the new document now (Editare document nou acum). Tel:

68 SFAT: Dacă adăugați o legătură din prezentarea principală la o prezentare secundară, apoi copiați prezentarea principală pe un laptop sau pe alt computer, asigurați-vă că ați copiat prezentarea secundară (legată) în același folder ca prezentarea principală. Dacă nu copiați prezentarea secundară - sau dacă o redenumiți, o mutați sau o ștergeți - prezentarea secundară nu va fi disponibilă atunci când faceți clic pe hyperlink-ul către ea din prezentarea principală. Adăugarea unui efect sonor la un hyperlink Pentru a reda un efect sonor când faceți clic pe un hyperlink dintr-un diapozitiv, procedați astfel: Selectați hyperlink-ul în care doriți să adăugați un efect sonor. Pe fila Insert (Inserare), în grupul Links (Linkuri), faceți clic pe Action (Acțiune). Alegeți una dintre următoarele: o Pentru a aplica efectul sonor când se face clic pe hyperlink, faceți clic pe fila Mouse Click (Clic cu mouse-ul). o Pentru a aplica efectul sonor atunci când indicatorul se află pe hyperlink, faceți clic pe fila Mouse Over (Mouse deasupra). Bifați caseta de selectare Play Sound (Se redă sunetul), apoi faceți clic pe sunetul pe care îl redați. Faceți clic pe butonul Ok pentru a finaliza asignarea sunetul hyperlin-ului selectat. Modificarea culorii textului unui hyperlink Pentru a modifica culoarea unui hyperlink procedați astfel: Dați clic pe tab-ul Design (Proiectare); Din grupul Variants (Variante), dati clic pe butonul More (Mai multe); Din lista afișată, dați clic pe Colors (Culori), apoi pe Custom Colors (Culori particularizate); Efectuați următoarele acțiuni: o Pentru a schimba culoarea textului hyperlinkul-ui, faceți clic pe săgeata de lângă Hyperlink, apoi selectați culoarea dorită. o Pentru a schimba culoarea textului hyperlinkul-ui parcurs, faceți clic pe săgeata de lângă Followed Hyperlink (Hyperlink parcurs), apoi selectați culoarea dorită. Tel:

69 Ștergerea unui hyperlink Pentru a elimina un hyperlink, faceți clic cu butonul din dreapta al mouse-ului pe textul, pe forma sau pe imaginea ce conține hyperlink-ul, apoi faceți clic pe Remove hyperlink (Eliminare hyperlink). Găsire și înlocuirea textului Utilizarea Find Pentru a găsi un cuvânt sau o expresie în prezentarea PowerPoint 2013, procedați astfel: În tab-ul Home (Pornire), grupul Editing (Editare), faceți clic pe Find (Găsire) În caseta de dialog Find (Găsire), în campul Fiind what (De găsit) inserați cuvântul sau expresia pe care o căutați. După ce ați scris cuvântul pe care îl căutați dați clic pe butonul Find Next (Următorul). PowerPoint va localiza și selecta primul cuvânt căutat pe care îl va găsi în prezentare. Dacă dați din nou clic pe Find Next (Următorul), va continua căutarea și va selecta următorul cuvânt pe care îl va găsi. De fiecare data când este găsit cuvântul căutat, acesta va fi fi evidențiat prin selectare. Când se ajunge la sfârșitul căutării, PowerPoint va afișa următoarea căsuța de dialog. Dați OK. Utilizare Replace Pentru a găsi un cuvânt sau o expresie în prezentarea PowerPoint 2013 și a le înlocui cu alt cuvânt sau altă expresie, procedați astfel: În tab-ul Home (Pornire), grupul Editing (Editare), faceți clic pe Replace (Înlocuire) În caseta de dialog Find What (Găsire), introduceți textul pe care doriți să îl găsiți și să îl înlocuiți. În caseta de dialog Replace (Înlocuire), introduceți textul pe care doriți să îl utilizați ca înlocuitor. Pentru a căuta apariția următoare a textului, faceți clic pe Find Next (Următorul găsit). Alegeți una dintre următoarele: o Pentru a înlocui apariția textului selectată momentan, faceți clic pe Replace (Înlocuire). Tel:

70 o Our knowledge is your power Pentru a înlocui toate aparițiile textului, faceți clic pe Replace All (Înlocuire peste tot). Când va finaliza acțiunea de înlocuire a cuvintelor pe ecran va fi afișată următoarea fereastra: Dați clic pe butonul Ok, Apoi dați clic pe butonul de închidere al căsuței de dialog Replace (Înlocuire). Antet și subsol Anteturile și subsolurile sunt un loc excelent unde să adăugați titlul prezentării, data, ora sau alte informații în partea de sus sau în partea de jos a diapozitivelor imprimate și a paginilor de note. Pe fila Insert (Inserare), în grupul Text, faceți clic pe butonul Header & Footer (Antet și subsol). Se va deschide fereastra Header and Footer (Antet și subsol). Pe fila Slide (Diapozitive) sunt afișate opțiunile legate de diapozitive, iar pe fila Notes and Handouts (Note și diapozitive imprimate) sunt afișate opțiunile legate de note și diapozitive imprimate. Afișarea informațiilor în subsolul diapozitivelor Puteți să adăugați informații, cum ar fi titlul prezentării sau cuvintele Confidențial în partea de jos a diapozitivelor. De asemenea, puteți să adăugați elemente precum data și ora și numerele de diapozitiv. Pe fila Insert (Inserare), faceți clic pe butonul Header & Footer (Antet și subsol). Pe fila Slide (Diapozitiv), bifați Footer (Subsol). În caseta de sub Footer (Subsol), tastați textul dorit, cum ar fi titlul prezentării. Pentru ca subsolul să nu apară pe diapozitivul titlu, bifați Don t show on title slide (Nu se afișează pe diapozitivul titlu). Faceți clic pe Apply to all (Se aplică pentru toate). SFAT: Dacă doriți informațiile de subsol numai pe diapozitivul selectat, faceți clic pe Apply (Se aplică) în loc de Apply to all (Se aplică pentru toate). Tel:

71 Inserarea datei și orei în subsolul diapozitivelor Pe fila Insert (Inserare), faceți clic pe butonul Header & Footer (Antet și subsol) sau pe butonul Date& Time (Dată și oră) Pe fila Slide (Diapozitiv), bifați Date and time (Data și oră) pentru a le adăuga în diapozitiv. Pentru actualizarea automată a datei la fiecare deschidere a documentului, selectați opțiunea Update automatically (Actualizare automată). Dacă dați clic pe săgeata aferentă căsuței datei puteți selecta din diversele tipuri de format de dată și oră. Pentru a păstra data inserată fixă, selectați Fixed (Fixată). Pentru ca subsolul să nu apară pe diapozitivul titlu, bifați Don t show on title slide (Nu se afișează pe diapozitivul titlu). Faceți clic pe Apply to all (Se aplică pentru toate). SFAT: Dacă doriți informațiile de subsol numai pe diapozitivul selectat, faceți clic pe Apply (Se aplică) în loc de Apply to all (Se aplică pentru toate). Inserarea numărului diapozitivului Pe fila Insert (Inserare), faceți clic pe butonul Header & Footer (Antet și subsol) sau pe butonul Slide number (Număr diapozitiv). Pe fila Slide (Diapozitiv), bifați Slide Number (Număr diapozitiv) pentru a insera numărul diapozitivului în subsolul diapozitivului. Pentru ca subsolul să nu apară pe diapozitivul titlu, bifați Don t show on title slide (Nu se afișează pe diapozitivul titlu). Faceți clic pe Apply to all (Se aplică pentru toate). SFAT: Dacă doriți informațiile de subsol numai pe diapozitivul selectat, faceți clic pe Apply (Se aplică) în loc de Apply to all (Se aplică pentru toate). Notele pentru vorbitor Diapozitivele funcționează cel mai bine atunci când nu aglomerați prea multe informații (mai ales prea mult text) în acestea. Reduceți la minimum textul și puneți restul elementelor în secțiunea note vorbitor, ascunse publicului dvs. Apoi consultați notele dvs. în timp ce vă susțineți prezentarea. Tel:

72 Crearea notelor de vorbitor Deschideți panoul de note, făcând clic pe Notes (Note) în partea de jos a ferestrei. Faceți clic în panoul Notes (Note) de sub diapozitiv și introduceți notele dvs. De asemenea, puteți să accesați panoul Notes (Note) făcând clic pe View (Vizualizare), apoi pe butonul Notes Page (Pagină de note), din grupul Presentation Views (Modalități de prezentare). Pentru a închide panoul Notes (Note), dați clic pe butonul Notes (Note) în partea de jos a ferestrei Afișarea informațiilor în subsolul notelor Puteți să adăugați informații, cum ar fi titlul prezentării sau cuvintele Confidențial în partea de jos a notelor. De asemenea, puteți să adăugați elemente precum data și ora și numerele de pagină. Pe fila Insert (Inserare), faceți clic pe butonul Header & Footer (Antet și subsol). Pe fila Notes and Handouts (Note și diapozitive imprimate), bifați Footer (Subsol). În caseta de sub Footer (Subsol), tastați textul dorit. Faceți clic pe Apply to all (Se aplică pentru toate). Afișarea informațiilor în antetul notelor Puteți să adăugați informații, cum ar fi titlul prezentării sau cuvintele Confidențial în partea de jos a notelor. De asemenea, puteți să adăugați elemente precum data și ora și numerele de pagină. Pe fila Insert (Inserare), faceți clic pe butonul Header & Footer (Antet și subsol). Pe fila Notes and Handouts (Note și diapozitive imprimate), bifați Header (Antet). Tel:

73 În caseta de sub Header (Antelt), tastați textul dorit, cum ar fi titlul prezentării. Faceți clic pe Apply to all (Se aplică pentru toate). Our knowledge is your power Inserarea datei și orei în antetul notelor Pe fila Insert (Inserare), faceți clic pe butonul Header & Footer (Antet și subsol) sau pe butonul Date& Time (Dată și oră). Pe fila Notes and Handouts (Note și diapozitive imprimate), bifați Date and time (Data și oră) pentru a le adăuga în note. Pentru actualizarea automată a datei la fiecare deschidere a documentului, selectați opțiunea Update automatically (Actualizare automată). Dacă dați clic pe săgeata aferentă căsuței datei puteți selecta din diversele tipuri de format de dată și oră. Pentru a păstra data inserată fixă, selectați Fixed (Fixată). Faceți clic pe Apply to all (Se aplică pentru toate). Inserarea numărului paginii Pe fila Insert (Inserare), faceți clic pe butonul Header & Footer (Antet și subsol) sau pe butonul Slide number (Număr diapozitiv). Pe fila Notes and Handouts (Note și diapozitive imprimate), bifați Page Number (Număr pagină) pentru a insera numărul paginii în antetul paginii de note. Faceți clic pe Apply to all (Se aplică pentru toate). Inserarea unui fișier audio Aveți posibilitatea să adăugați secvențe audio la prezentare, cum ar fi muzică, narație, porțiuni de sunet și multe altele, pentru a o evidenția. Când inserați o secvență audio pe un diapozitiv, apare o pictogramă ce reprezintă fișierul audio. Când expuneți prezentarea, aveți posibilitatea să setați ca secvența audio să se redea automat atunci când se afișează diapozitivul, să înceapă atunci când faceți clic cu mouse-ul sau să se redea pe toate diapozitivele din prezentare. Este posibil chiar să redați elementele încontinuu într-un cadru până când o opriți. Aveți posibilitatea să adăugați o secvență audio din fișierele de pe computer, din rețea sau din Clip Art (Panoul de activități Miniatură). De asemenea, este posibil să înregistrați secvențe audio proprii pe care să le adăugați la prezentare sau să utilizați muzica de pe un CD. Aveți posibilitatea să examinați o secvență audio și să ascundeți o secvență audio în timpul unei expuneri de diapozitive. Pentru a insera un fișier audio în cadrul diapozitivului urmați pașii de mai jos: Tel:

74 Faceți clic pe diapozitivul căruia intenționați să îi adăugați o secvență audio. Pe fila Insert (Inserare), în grupul Media, faceți clic pe Audio. Alegeți una dintre următoarele acţiuni: o Faceți clic pe Audio on My PC (Audio din fișier), localizați folderul care conține fișierul, apoi faceți dublu clic pe fișierul pe care îl adăugați. o Faceți clic pe Online Audio (Miniatură audio), localizați secvența audio pe care o doriți în panoul de activități ClipArt (Miniaturi), apoi faceți clic pe ea pentru a o adăuga la diapozitiv. o Faceți clic p Record Audio (Înregistrare voce) pentru a înregistra voce pentru silde-ul dvs. Tel:

75 Redarea unei melodii pe durata expunerii de diapozitive Our knowledge is your power Pentru a reda o melodie pe fundal, pe durata expunerii de diapozitive, procedați astfel: - Pe fila Insert (Inserare), faceți clic pe Audio, apoi faceți clic pe Audio on My PC (Audio pe computerul meu). - Găsiți și faceți dublu clic pe fișierul muzical. - Pe fila Playback (Redare), faceți clic pe Play in Background (Redare în fundal). SFAT: Dacă utilizați muzică de la un site web online, descărcați-o mai întâi pe unitatea de hard disk a computerului, apoi inserați-o de aici în PowerPoint. Trunchierea unui fișier audio Puteți să decupați conținutul audio nedorit de la începutul și de la sfârșitul unui clip de sunet sau muzică. - Selectați clipul audio pe diapozitiv. - Sub Audio Tools (Instrumente audio), pe fila Playback (Redare), faceți clic pe Trim Audio (Ascundere parțială audio). - Pentru a stabili unde doriți să ascundeți parțial clipul audio, în caseta Trim Audio (Ascundere parțială audio), faceți clic pe Play (Redare). Tel:

76 - Când ajungeți la momentul în care doriți să efectuați ascunderea parțială, faceți clic pe Pause (Pauză). - Alegeți una sau ambele dintre următoarele: o Pentru a ascunde parțial începutul secvenței, faceți clic pe punctul de plecare (marcatorul verde din extrema stângă). Când vedeți săgeata cu două capete, glisați săgeata în poziția de pornire dorită pentru fișierul audio. o Pentru a ascunde parțial sfârșitul secvenței, faceți clic pe punctul final (marcatorul roșu din dreapta). Când vedeți săgeata cu două capete, glisați săgeata în poziția de final dorită pentru fișierul audio. - Pentru a finaliza dati clic pe butonul OK. Porțiunea dintre marcatorul verde și cel roșu va fi redată în cadrul dispozitivului. Executarea în buclă a unui fișier audio Dacă doriți să repetați un clip audio, până când treceți la diapozitivul următor, îl puteți reda în buclă. Iată cum: - Pe diapozitiv, selectați pictograma audio, apoi, sub Audio Tools (Instrumente audio), faceți clic pe fila Play in Background (Redare). - Bifați caseta Loop until Stopped (Buclă până la oprire). Tel:

77 Ștergerea unui fișier audio Pentru a șterge un fișier audio inserat în cadrul prezentării, localizați dispozitivul care conține sunetul pe care doriți să-l ștergeți, faceți clic pe pictograma de sunet,, apoi apăsați tasta DELETE. Inserarea unui fișier video În cadrul prezentării dumneavoastră puteți insera fișiere video pentru a face prezentarea mai atractivă sau pentru a explica mai bine un concept. PowerPoint vă permite să alegeți două surse pentru a inserarea clipurilor video. Prima este din online, iar cea de-a doua este sursa locala, adică pc ul dumneavoastră. Pași de urmat pentru inserarea unui fișier video: - Selectați dispozitivul unde doriți să inserați clipul video; - Faceți clic pe fila Insert (Inserare) - Din grupul Media, dați clic pe butonul Video - Din lista afișată selectați o Online Video dacă doriți să inserați un clip video din mediul virtual o Video on MyPC (Videoclip de pe computer) - dacă doriți să inserați un clip video stocat pe calculatorul dumneavoastră. Selectați clipul pe care doriți să-l inserați și dați clic pe butonul Insert (Inserare). Zona 1 - este zona în care este afișat clipul video inserat Zona 2 - reprezintă zona de control aferentă clipului: Play / Pause (Redare/ Pauză), Move back (Derulare înapoi), Move forward ( Derulare inainte), durata parcursa din clip, reglajul de volum. Tel:

78 Legarea la un fișier video stocat pe PC În vizualizarea Normal, faceți clic pe diapozitivul în care doriți să se afle linkul către videoclip. Pe fila Insert (Inserare), faceți clic pe săgeata de sub Video, apoi pe Video on My PC (Videoclip pe computer). În caseta Insert Video (Inserare video), găsiți și faceți clic pe fișierul către care doriți să creați un link. În partea de jos, pe butonul Insert (Inserare), faceți clic pe săgeata în jos, apoi pe Link to file (Legătură la fișier). SFAT: Pentru a preveni legăturile întrerupte, este util să copiați fișierele video în același folder cu prezentarea, apoi să creați legătura la ele. Redarea automată a unui videoclip într-o expunere de diapozitive Când vă susțineți prezentarea, este util să redați un videoclip automat, când apare un anumit diapozitiv. - În vizualizarea Normal, faceți clic pe videoclipul din diapozitiv. - Sub Video Tools (Instrumente video), faceți clic pe fila Play (Redare). - Lângă Start (Pornire), faceți clic pe săgeata în jos, apoi faceți clic pe Automat. - Când susțineți prezentarea în vizualizarea expunere diapozitive sau în vizualizarea prezentator, videoclipul se va reda automat când ajungeți la diapozitivul respectiv. Trunchierea unui clip video Puteți să decupați conținutul video nedorit de la începutul și de la sfârșitul unui clip video. - Selectați clipul video pe diapozitiv. - Sub Video Tools (Instrumente video), pe fila Playback (Redare), faceți clic pe Trim Video (Ascundere parțială video). - Pentru a stabili unde doriți să ascundeți parțial clipul video, în caseta Trim Video (Ascundere parțială video), faceți clic pe Play (Redare). Tel:

79 - Când ajungeți la momentul în care doriți să efectuați ascunderea parțială, faceți clic pe Pause (Pauză). - Alegeți una sau ambele dintre următoarele: o Pentru a ascunde parțial începutul secvenței, faceți clic pe punctul de plecare (marcatorul verde din extrema stângă). Când vedeți săgeata cu două capete, glisați săgeata în poziția de pornire dorită pentru fișierul video. o Pentru a ascunde parțial sfârșitul secvenței, faceți clic pe punctul final (marcatorul roșu din dreapta). Când vedeți săgeata cu două capete, glisați săgeata în poziția de final dorită pentru fișierul video. - Pentru a finaliza dați clic pe butonul OK. Porțiunea dintre marcatorul verde și cel roșu va fi redată în cadrul dispozitivului. Executarea în buclă a unui fișier video Dacă doriți să repetați un clip video, până când treceți la diapozitivul următor, îl puteți reda în buclă. Iată cum: - Pe diapozitiv, selectați clipul video, apoi, sub Video Tools (Instrumente video), faceți clic pe fila Play in Background (Redare). - Bifați caseta Loop until Stopped (Buclă până la oprire). Tel:

80 Adăugarea sau modificarea aspectului unei borduri video Our knowledge is your power Când doriți să încadrați videoclipul într-un diapozitiv din prezentare, puteți să adăugați o bordură, să modificați culoarea bordurii și să modificați grosimea și stilul liniei bordurii. Adăugarea sau modificarea culorii unei borduri video Selectați videoclipul de pe diapozitiv. Sub Video Tools (Instrumente video), în fila Format, în grupul Video Styles (Stiluri video), faceți clic pe Video Border (Bordură video). Selectați o culoare pentru bordură. SFAT: Dacă nu vedeți fila Instrumente video sau fila Format, asigurați-vă că ați selectat videoclipul. Pentru a aplica bordurii o culoare care nu se află în culorile temă, faceți clic pe More Outline Colors (Mai multe culori contur), apoi faceți clic pe culoarea pe care o doriți în fila Standard sau combinați propria culoare în fila Custom (Particularizare). Culorile particularizate și culorile de pe fila Standard nu se actualizează dacă modificați ulterior tema documentului. Modificarea stilului liniei de bordură video Stilurile pe care le puteți aplica în linia de bordură video includ gradienți, linii întrerupte, niveluri de transparență și linii compuse, de exemplu linii duble, rotunjite, teșite și oblice. Tel:

81 Selectați videoclipul de pe diapozitiv. Sub Video Tools (Instrumente video), în fila Format, în grupul Video Styles (Stiluri video), faceți clic pe săgeata de lângă Video Border (Bordură video). Faceți clic pe Dashes (Linii întrerupte), apoi alegeți una dintre următoarele acțiuni: Pentru a aplica o bordură întreruptă, selectați stilul de linie întreruptă dorit. Pentru a crea un stil particularizat, faceți clic pe More Lines (Mai multe linii). Our knowledge is your power În panoul Format Video (Formatare video), aplicați stilurile dorite în bordura video. Modificarea grosimii liniei de bordură video Selectați videoclipul de pe diapozitiv. Sub Video Tools (Instrumente video), în fila Format, în grupul Video Styles (Stiluri video), faceți clic pe săgeata de lângă Video Border (Bordură video). Faceți clic pe Weight (Grosime), apoi alegeți una dintre următoarele: Selectați o grosime de linie din opțiunile standard. Pentru a crea o grosime de linie particularizată, faceți clic pe More lines (Mai multe linii), apoi în panoul Format Video (Formatare video), utilizând săgeata în sus (pentru a mări lățimea) și săgeata în jos (pentru a micșora lățimea), specificați grosimea de linie particularizată dorită. Ștergerea unei borduri video Selectați cadrul videoclipului din care doriți să eliminați bordura. Sub Video Tools (Instrumente video), în fila Format, în grupul Video Styles (Stiluri video), faceți clic pe săgeata de lângă Video Border (Bordură video). Sub Standard Colors (Culori standard), faceți clic pe No Outline (Fără contur). Tel:

82 Adăugarea unui videoclip ca fundal pentru diapozitive Faceți clic pe diapozitivul la care doriți să încorporați un fișier video ca fundal. Pe fila Insert (Inserare), în grupul Media, faceți clic pe săgeata de sub Video. Pentru a insera un videoclip din computerul dvs. sau dintr-o partajare de fișiere, faceți clic pe Video on My PC.. (Video din computerul meu). În caseta de dialog Insert video (Inserare video), găsiți și faceți clic pe videoclipul pe care doriți să îl încorporați, apoi faceți clic pe Insert (Inserare). Dacă este necesar, faceți clic pe un ghidaj de dimensionare și glisați-l din colțul videoclipului pentru ca acesta să se potrivească în întregul fundal al diapozitivului. Ștergerea unui clip video Pentru a șterge un clip video inserat în cadrul prezentării, localizați dispozitivul care conține videoul pe care doriți să-l ștergeți, faceți clic pe acesta, apoi apăsați tasta DELETE. Ecuații În cadrul unei prezentări puteți insera sau edita ecuații matematice. Inserarea unei ecuații matematice PowerPoint 2013 include ecuații pe care le puteți fixa în document - nu este necesară formatare. Dacă ecuațiile predefinite nu sunt ceea ce căutați, puteți să le modificați sau să construiți propria ecuație sofisticată de la zero. Pentru a insera o ecuație predefinită, faceți clic pe Insert (Inserare), din grupul Symbols (Simboluri), dati clic pe Equation (Ecuație) și selectați ecuația dorită din galerie. Dacă preferați să porniți de la zero, selectați Insert New Equation (Inserare ecuație nouă) în partea de jos a galeriei. După ce inserați ecuația sau substituentul pentru noua ecuație, veți vedea Equation Tools (Instrument ecuație) pentru particularizarea și adăugarea diverselor elemente la ecuație. Tel:

83 Salvarea unei prezentări Vă puteți salva prezentarea PowerPoint 2013 pe unitatea locală (de exemplu, pe laptop), într-o locație de rețea, pe un CD, DVD, o unitate flash sau o puteți salva într-un format diferit de fișier. Pentru a salva o prezentare urmați pașii de mai jos: - În fila File (Fișier), faceți clic pe Save As (Salvare ca). - Alegeți una dintre următoarele: o o o Pentru a salva pe unitatea locală, cum ar fi pe laptop, pe o unitate flash, pe CD sau DVD, faceți clic pe Computer. Pentru a salva într-o bibliotecă SharePoint, faceți clic pe Add a Place, apoi pe SharePoint. Pentru a salva prezentarea într-o locație web, faceți clic pe OneDrive. - Sub Save As (Salvare ca), sub Recent Folders (Foldere recente), faceți clic pe Browse (Răsfoire), alegeți o cale și un folder, apoi denumiți fișierul. - Faceți clic pe Save (Salvare). Salvarea prezentării sub un alt nume Procesul de salvare a unui prezentări PowerPoint 2013 sub un alt nume este asemănător cu cel de salvare a unei prezentări. Pentru a face acest lucru, urmați pașii de mai jos: - În fila File (Fișier), faceți clic pe Save As (Salvare ca). - Alegeți una dintre următoarele: o o o Pentru a salva pe unitatea locală, cum ar fi pe laptop, pe o unitate flash, pe CD sau DVD, faceți clic pe Computer. Pentru a salva într-o bibliotecă SharePoint, faceți clic pe Add a Place, apoi pe SharePoint. Pentru a salva prezentarea într-o locație web, faceți clic pe OneDrive. - Sub Save As (Salvare ca), sub Recent Folders (Foldere recente), faceți clic pe Browse (Răsfoire), alegeți o cale și un folder, apoi redenumiți fișierul. - Faceți clic pe Save (Salvare). Tel:

84 Salvarea prezentării PowerPoint sub un alt format Prezentările PowerPoint 2013 pot fi salvate sub diferite formate, diferite față de cel modul PowerPoint Presentation (pptx), care este cel implicit. Printre aceste se regăsesc: Pentru a salva prezentare într-un alt format, urmați pașii de mai jos: - În fila File (Fișier), faceți clic pe Save As (Salvare ca). - Alegeți una dintre următoarele: o o o Pentru a salva pe unitatea locală, cum ar fi pe laptop, pe o unitate flash, pe CD sau DVD, faceți clic pe Computer. Pentru a salva într-o bibliotecă SharePoint, faceți clic pe Add a Place, apoi pe SharePoint. Pentru a salva prezentarea într-o locație web, faceți clic pe OneDrive. - Sub Save As (Salvare ca), sub Recent Folders (Foldere recente), faceți clic pe Browse (Răsfoire), alegeți o cale și un folder, apoi redenumiți fișierul. - În lista Save as type (Salvare cu tipul), alegeți formatul de fișier dorit. - Faceți clic pe Save (Salvare). Tel:

85 Salvarea prezentării într-o versiune mai veche de PowerPoint Utilizând versiunea PowerPoint 2013 veți crea prezentări ce nu vor putea fi deschise cu versiunile mai vechi de PowerPoint, cum ar fi PowerPoint Pentru a facilita deschiderea prezentărilor și de către utilizatorii ce folosesc versiuni mai vechi de Office, puteți salva prezentarea într-un format compatibil cu aceste versiuni. Dacă utilizați PowerPoint 2013, puteți salva fișierele într-o versiune anterioară de PowerPoint selectând versiunea în lista Save as type (Salvare cu tipul) din caseta de dialog Save As (Salvare ca). De exemplu, puteți salva prezentarea PowerPoint 2013 (.pptx) ca prezentare PowerPoint (.ppt). PowerPoint 2013 continuă să utilizeze formatul de fișier.pptx bazat pe XML introdus în Ediția Office Ca urmare, fișierele create în PowerPoint 2013 pot fi deschise în PowerPoint 2010 și PowerPoint 2007 fără programe de completare speciale sau pierderi de funcționalități. Formatarea prezentării PowerPoint 2013 vă permite să vă personalizați prezentarea și prin intermediul foramtării. Astfel putem modifica fontul, dimensiunea și culoarea caracterelor. Pentru a formata un text urmați pașii de mai jos: - Selectați textul - Sub Drawing Tools (Instrumente de desen), faceți clic pe Format (Formatare) - Alegeți una dintre următoarele: o Pentru modificarea culorii textului, faceți clic pe Text Fill (Umplere text), apoi alegeți o culoare o Pentru modificarea culorii conturului textului, faceți clic pe Shape Fill (Contur text), apoi alegeți o culoare - Pentru a aplica o umbrire, o reflecție, o strălucire, o reliefare, o rotire 3-D, o transformare, faceți clic pe Text Effects (Efecte text), apoi alegeți efectul dorit. Tel:

86 Modificarea fonturilor dintr-un diapozitiv Efectuați una dintre următoarele acțiuni: Our knowledge is your power - Pentru a modifica fontul pentru un singur paragraf sau frază, selectați textul pe care doriți să-l modificați. - Pentru a modifica fontul pentru tot textul dintr-un substituent, selectați tot textul din substituent, sau faceți clic pe substituent. - Pe fila Home (Pornire), în grupul Font, selectați un font din lista Fonturi. Modificarea culorii textului într-un diapozitiv Puteți să modificați culoarea textului pentru unul sau mai multe diapozitive.pentru a modifica culoarea textului unui diapozitiv, procedați astfel: SFAT: - Selectați textul pe care doriți să îl modificați. - Pe minibara de instrumente care apare, faceți clic pe Font Color (Culoare font), apoi selectați culoarea în care doriți să modificați culoarea textului. Dacă nu vedeți culoarea pe care o doriți, faceți clic pe More colors (Mai multe culori), apoi faceți clic pe o culoare de pe fila Standard sau amestecați culori pentru a obține o nuanță proprie, pe fila Custom (Particularizare). Adăugarea de marcatori și numerotare unui text Utilizați marcatori sau numere pentru a prezenta mult text sau un proces secvențial într-o prezentare PowerPoint În partea stângă a ferestrei PowerPoint, faceți clic pe miniatura diapozitivului la care doriți să adăugați text cu marcatori și numerotare. - În diapozitiv, selectați liniile de text dintr-un substituent de text sau dintr-un tabel la care doriți să adăugați marcatori sau numerotare. - Pe fila Home (Pornire), în grupul Paragraph (Paragraf), faceți clic pe Marcatori sau pe Numerotare. SFAT: Pentru a modifica toate liniile de text, selectați schița obiectului text, apoi aplicați marcatorul sau numerotarea. Tel:

87 Modificarea culorii și stilului unei liste cu marcatori sau numerotate Our knowledge is your power Doriți să modificați culoarea, stilul sau dimensiunea marcatorilor sau numerelor din prezentarea Power- Point 2013? Sau să modificați numărul de la care doriți să începeți? Pentru a modifica un marcator sau un număr, plasați cursorul la începutul liniei pe care doriți să o modificați. Pentru a modifica mai mulți marcatori sau mai multe numere, selectați textul din toate marcatoarele sau numerele pe care doriți să le modificați. Faceți clic pe Home (Pornire), faceți clic pe săgeata de pe butonul Bullets (Marcatori) sau Numbering (Numerotare), apoi faceți clic pe Bullets and Numbering (Marcatori și numerotare). În caseta de dialog Bullets and Numbering (Marcatori și numerotare), pe filele Bulleted (Cu marcatori) sau Numbered (Numerotat) (în funcție de tipul de listă cu care lucrați), alegeți modificările de stil pe care doriți să le efectuați, cum ar fi: - Stil marcator sau număr - Culoare - Dimensiune - pentru a redimensiona un marcator sau număr, astfel încât să aibă o anumită dimensiune față de text, faceți clic pe Size (Dimensiune) și introduceți un procent. - Număr de început - pe fila Numbered (Numerotat), introduceți numărul dorit în caseta Start at (Pornire de la). - Imagini - pentru a utiliza o imagine ca marcator, pe fila Bulleted (Cu marcatori), faceți clic pe Imagine și defilați pentru a găsi o imagine. - Simboluri - pentru a adăuga un caracter din lista de simboluri pe fila Bulleted (Cu marcatori) sau Numbered (Numerotat); pe fila Bulleted (Cu marcatori), faceți clic pe Customize (Particularizare), faceți clic pe un simbol, apoi faceți clic pe OK. Puteți să aplicați simbolul la diapozitivele din listele de stiluri. - Ilustrații SmartArt - pentru a face conversia unei liste cu marcatori sau numerotate existente la o ilustrație SmartArt, selectați lista respectivă și faceți clic pe Home (Pornire). Din grupul Paragraph (Paragraf) alegeți optiunea Convert to SmartArt (Conversie la SmartArt). Tel:

88 Formatarea textului ca exponent sau indice Pentru a formata textul ca exponent sau indice urmați pașii de mai jos: SFAT: Our knowledge is your power Selectați textul pe care doriți să-l formatați ca exponent sau ca indice. Pe fila Home (Pornire), în grupul Font, faceți clic pe lansator casetă de dialog. În caseta de dialog Font, pe fila Font, sub Effects (Efecte), bifați caseta de selectare Superscript (Exponent) sau Subscript (Indice). Pentru text exponent, dacă doriți să ridicați textul selectat fără să modificați dimensiunea fontului, introduceți un procent mai mare în caseta Offset (Deplasare). Pentru textul indice, dacă doriți să coborâți textul fără să modificați dimensiunea fontului, introduceți un procent mai mic în caseta Offset (Deplasare). Eliminarea întregii formatări a textului În Microsoft PowerPoint, puteți elimina cu ușurință formatarea (cum ar fi aldin, subliniere, cursiv, culoare, exponent, indice și altele) din text și să îl readuceți la stilurile de formatare implicite. Pentru a face acest lucru, urmați pașii de mai jos: - Selectați textul din care doriți să eliminați formatarea - Pe fila Home (Pornire), în grupul Font, faceți clic pe Clear All Formatting (Anulare totală formate). Tel:

89 Personalizarea prezentării prin intermediul temelor PowerPoint furnizează o varietate de teme de proiectare, printre care scheme de culoare coordonatoare, fundaluri, stiluri de font și plasare a substituenților. Utilizarea temelor predefinite facilitează modificarea rapidă a aspectului general al prezentării dvs. În mod implicit, PowerPoint aplică tema simplă Office la prezentările noi goale. Cu toate acestea, aveți posibilitatea să modificați cu ușurință aspectul și comportamentul unei prezentări, aplicând o temă diferită. Aplic teama Pentru a aplica temă la prezentare, efectuați următoarele: - Pe fila Design (Proiectare), în grupul Themes (Teme), faceți clic pe tema de document pe care doriți să o aplicați. - Pentru a examina cum arată diapozitivul curent cu o anumită temă aplicată, poziționați indicatorul pe o imagine redusă a acelei teme. - Pentru a vedea mai multe teme, în fila Design (Proiectare), în grupul Themes (Teme), faceți clic pe More (Mai mult). SFAT: Dacă nu specificați altceva, PowerPoint aplică tema la întreaga prezentare. Tel:

90 Particularizarea și salvarea unei teme în PowerPoint 2013 Our knowledge is your power Microsoft PowerPoint 2013 furnizează mai multe teme standard încorporate. Găsiți o temă standard care are un aspect care vă place, apoi modificați-o, modificând culorile, fonturile sau efectele de linie și de umplere. Apoi, aveți posibilitatea să o salvați ca tema dvs. proprie particularizată. Modificarea culorilor temei Așa cum se arată mai jos. culorile tematice conțin patru culori de text și de fundal, șase culori de accentuare și două culori de hyperlinkuri. Sub Sample (Eșantion), aveți posibilitatea să vedeți cum arată culorile și stilurile de font de text înainte să vă stabiliți combinația de culori. Pentru a modifica culorile temă, procedați astfel: - Pe fila Design (Proiectare), în grupul Variants (Variante(, faceți clic pe Colors (Culori), apoi pe Customize Colors (Creare noi culori pentru temă). - Sub Theme colors (Culori temă), faceți clic pe butonul de lângă numele elementului culorii tematice pe care doriți să îl modificați. - Sub Theme colors (Culori temă), alegeți una dintre următoarele variante: o Faceți clic pe săgeata în jos a culorii pe care doriți să o modificați, apoi alegeți o culoare din lista principală. o Faceți clic pe More colors (Mai multe culori), apoi alegeți una dintre următoarele: o Pe fila Standard, selectați o culoare. o Pe fila Particularizat, introduceți codul pentru culoarea dorită. Repetați pașii 2 și 3 pentru toate elementele culorii temei pe care doriți să le modificați. Sub Sample (Eșantion), aveți posibilitatea să vedeți efectul modificărilor pe care le efectuați. În caseta Name (Nume), tastați un nume potrivit pentru culorile tematice noi, apoi faceți clic pe Save (Salvare). Dacă doriți să restabiliți toate elementele culorii tematice la setările lor inițiale, faceți clic pe Reset (Reinițializare) înainte de a face clic pe Save (Salvare). Tel:

91 Modificarea fonturilor temă După cum se arată mai jos, este posibil să modificați fonturile de text pentru corp și antet dintr-o temă existentă, pentru a se potrivi cu stilul prezentării dvs. Sub Sample (Eșantion), vedeți eșantioanele stilurilor de text de corp și de antet pe care le-ați ales. Pe fila Design (Proiectare), în grupul Variants (Variante), faceți clic pe Font (Fonturi), apoi faceți clic pe Customize fonts (Creare noi fonturi pentru temă). În casetele Heading font (Font titlu) și Body font (Font corp), selectați fonturile pe care doriți să le utilizați. În caseta Name (Nume), tastați un nume adecvat pentru fonturile de temă noi, apoi faceți clic pe Save (Salvare). Efecte tematice Efectele tematice sunt seturi de efecte de linii și umplere. După cum se arată mai jos, este posibil să alegeți dintre mai multe grupuri de efecte, pentru a se potrivi cu stilul prezentării dvs. Deși nu este posibil să creați propriul set de efecte tematice, aveți posibilitatea să alegeți efectul pe care doriți să-l utilizați în propria temă de document sau de prezentare. Pe fila Design (Proiectare), în grupul Variants (Variante), faceți clic pe Effects (Efecte). Faceți clic pe efectul pe care doriți să îl utilizați. Tel:

92 Salvarea unei teme Salvați modificările efectuate în culori, fonturi și efecte de linie sau de umplere, într-o temă existentă, astfel încât să fie posibil să o aplicați și în alte documente sau prezentări. - Pe fila Design (Proiectare), în grupul Themes (Teme), faceți clic pe, faceți clic pe butonul More (Mai multe). - Faceți clic pe Save Current Theme (Salvare temă curentă). - În caseta File name (Nume fișier), tastați un nume adecvat pentru temă, apoi faceți clic pe Save (Salvare). SFAT: Tema revizuită se salvează ca fișier.thmx în folderul Documen Themes (Teme document) pe unitatea locală de disc și este adăugată automat la lista de teme particularizate, pe fila Design (Proiectare), în grupul Themes (Teme) Tel:

93 Modificarea dimensiunilor diapozitivelor În versiunile mai vechi de PowerPoint, diapozitivele erau mai pătrate (4:3). Dimensiunea implicită a diapozitivelor în PowerPoint 2013 este pe ecran lat (16:9). Totuși, puteți redimensiona diapozitivele la 4:3 și chiar la o dimensiune particularizată. Modificarea dimensiunii diapozitivului de la ecran lat (16:9) la standard (4:3) - Faceți clic pe fila Design (Proiectare), apoi pe Slide size (Dimensiune diapozitiv). - Faceți clic pe Standard (4:3). Tel:

94 Când PowerPoint nu vă poate scala automat conținutul, vă va oferi două opțiuni: Maximize (Maximizare): Selectați această opțiune pentru a mări dimensiunea conținutului diapozitivului atunci când scalați la o dimensiune mai mare de diapozitiv. Alegerea acestei opțiuni poate avea ca rezultat neîncadrarea în diapozitiv a conținutului. Ensure Fit (Asigurare potrivire): Selectați această opțiune pentru a scădea dimensiunea conținutului atunci când scalați la o dimensiune mai mică de diapozitiv. Acest lucru vă poate face conținutul să apară mai redus, dar veți putea vedea tot conținutul din diapozitiv. Modificarea dimensiunii diapozitivului de la standard (4:3) la ecran lat (16:9) - Faceți clic pe fila Proiectare, apoi pe Dimensiune diapozitiv. - Faceți clic pe Ecran lat (16:9). Redimensionarea diapozitivelor la dimensiuni particularizate - Pe fila Design (Proiectare), faceți clic pe Slide size (Dimensiune diapozitiv), apoi pe Custom Slide Size (Dimensiune particularizată diapozitiv). Tel:

95 - Efectuați una dintre următoarele activități în caseta Slide size (Dimensiune diapozitiv): o Setați dimensiunile pentru înălțime și lățime și orientarea. o Faceți clic pe săgeata în jos Slide Size (Diapozitive dimensionate) pentru și alegeți o opțiune. SFAT: În caseta jos Slide Size (Diapozitive dimensionate), veți observa că există două opțiuni pentru proporțiile de aspect 16:9: Widescreen (Ecran lat) și On-screen Show (16:9) (Expunere pe ecran (16:9)). Există o diferență între acestea două: o și On-screen Show (16:9) (Expunere pe ecran (16:9)) setează dimensiunile diapozitivului la 25,4 cm x 14,3 cm. o Widescreen (Ecran lat) le setează la 33,9 cm x 19,1 cm. Ambele opțiuni au aceeași proporție de aspect, deci vor arăta la fel în Noraml View (Vizualizare normală), deoarece ajustăm automat nivelul de zoom. Ecranul lat (33,9 cm x 19,1 cm) oferă o suprafață mai mare a dispozitivelor pentru conținut, prin urmare este cea mai bună alegere pentru prezentări. Totuși, mai sunt unele lucruri de luat în considerare, de exemplu Ecran lat (33,9 cm x 19,1 cm) nu va încăpea pe o foaie de hârtie de 21.6 cm x 27.9 cm fără a fi scalat. Tel:

96 Modificarea culorii de fundal a diapozitivelor Puteți să aplicați o culoare de fundal unui diapozitiv urmând pașii de mai jos: - Pe fila Design (Proiectare), faceți clic pe Format Background (Format fundal) sau faceți clic dreapta în corpul diapozitivului și alegeți opțiunea Format Background (Format fundal). - Se deschide fereastra Format Background (Format fundal) - În panoul de activități Format Background (Format fundal), alegeți un tip de umplere și o culoare. Our knowledge is your power Adăugarea sau eliminarea tranzițiilor între diapozitive Diapozitivele care se succed rapid pot fi iritante pentru public. Dacă doriți ca ritmul prezentării să pară mai controlat și mai fluent, adăugați tranziții între diapozitive. Toate elementele care vă trebuie se află pe fila Transitions (Tranziții). Adăugarea unei tranziții la un diapozitiv În panoul de miniaturi, faceți clic pe diapozitivul în care doriți să aplicați o tranziție. Setarea tranziției dictează modul în care intră diapozitivul respectiv și iese diapozitivul precedent - de exemplu, dacă adăugați o tranziție la diapozitivul 3, aceasta dictează modul în care iese diapozitivul 2 și intră diapozitivul 3. Pe fila Transitions (Tranziții), găsiți efectul dorit în galeria Transition to this Slide (Tranziție). Faceți clic pe butonul More (Mai multe) pentru a vedea toată galeria. Faceți clic pe efectul dorit pentru diapozitiv și pentru a vedea o examinare. Tel:

97 Faceți clic pe Transitions (Tranziții), apoi pe Effect Options (Opțiuni efect) pentru a modifica modul în care are loc tranziția - de exemplu, din ce direcție intră diapozitivul. Introduceți o durată în câmpul Duration (Durată) pentru a seta cât de repede se produce tranziția. Setați un număr mai mare, pentru ca tranziția să se producă mai încet. Faceți clic pe Preview (Examinare) pentru a vedea cum arată tranziția cu toate setările. SFAT: Dacă doriți ca toate diapozitivele din prezentare să facă tranziția în același fel, faceți clic pe Apply To ALL (Se aplică pentru toate) în grupul Timing (Temporizare). Tel:

98 Setarea vitezei și a temporizării tranzițiilor Tranzițiile vă oferă o altă modalitate de a controla fluxul prezentării. Setați viteza și temporizarea tranzițiilor, pentru a controla cât de repede avansează un diapozitiv la următorul și când începe tranziția. Setarea vitezei unei tranziții Utilizați Duration (Durată) pentru a seta viteza tranziției. O durată mai scurtă înseamnă că diapozitivul avansează mai rapid, iar o durată mai lungă face diapozitivul să avanseze mai încet. Selectați diapozitivul care are tranziția pe care doriți să o modificați. Pe fila Transitions (Tranziții), din grupul Timing (Temporizare), în caseta Duration (Durată), tastați numărul de secunde cât doriți să ruleze. SFAT: Dacă doriți ca toate efectele de tranziție din expunerea de diapozitive să aibă aceeași viteză, faceți clic pe Apply To ALL (Se aplică pentru toate). Setarea temporizării unei tranziții Advance Slide (Avansare diapozitiv) setează temporizarea tranziției, specificând cât rămâne un diapozitiv în câmpul vizual, înainte să înceapă tranziția la următorul diapozitiv. Dacă nu este selectată nicio temporizare, diapozitivele avansează când se face clic pe mouse. Selectați diapozitivul pentru care doriți să setați temporizarea. Pe fila Transitions (Tranziții), în grupul Timing (Temporizare), sub Advance Slide (Avansare diapozitiv), alegeți una dintre următoarele: - Pentru a avansa diapozitivul manual, mențineți bifată caseta de selectare On Mouse Click (La clicul de mouse). - Pentru ca diapozitivul să avanseze automat, bifați caseta de selectare After (După), apoi introduceți numărul de minute sau secunde dorit. Cronometrul pornește când se termină ultima animație sau alt efect din diapozitiv. - Pentru a porni manual avansarea automată, bifați caseta de selectare On Mouse Click (La clicul de mouse) și caseta de selectare After (După). Apoi, în After (După), introduceți numărul de minute sau de secunde dorit. După ce toate efectele de animație sau alte efecte s-au terminat, pornește cronometrul de avansare a diapozitivelor, când faceți clic pe mouse. SFAT: Pentru a vă asigura că temporizările se redau corect în vizualizarea Slide Show (Expunere de diapozitive), pe fila Slide Show (Expunere de diapozitive), în grupul Set up (Configurare), bifați caseta de selectare Use Timings (Se utilizează temporizări). Tel:

99 Eliminarea unei tranziții Our knowledge is your power O tranziție se aplică în cazul intrării unui diapozitiv, iar nu a modului în care iese. Așadar, dacă doriți să eliminați efectele de ieșire ale diapozitivului 2, eliminați tranziția din diapozitivul 3. Faceți clic pe diapozitivul care nu doriți să aibă tranziție. Apoi, pe fila Transitions (Tranziții), în galeria Transition to this Slide (Tranziție), faceți clic pe None (Fără). Comentarii Adăugarea unui comentariu Pentru a adăuga informații referitoare la un anumit diapozitiv, grafic sau SmartArt, puteți adăuga prezentării dvs. comentarii. Pentru a adăuga un comentariu, faceți clic pe textul sau obiectul căruia doriți să adăugați un comentariu sau faceți clic oriunde pe diapozitiv pentru a adăuga un comentariu general. Faceți clic pe tab-ul Review (Revizuire), din grupul Comments (Comentarii), faceți clic pe New Comment (Comentariu nou). Aceasta deschide panoul Comments (Comentarii) în lateralul panoului de diapozitive și amplasează pictograma portocalie de comentariu activ afișând comentariul activ lângă elementul la care se referă comentariul. Tastați comentariile în caseta de introducere text. Pentru a termina, faceți clic în afara casetei comentariului sau apăsați pe tasta Tab. Dacă panoul Comentarii este deja deschis, puteți să faceți clic pe New (Comentariu nou) pentru a adăuga un comentariu. Puteți să atașați mai multe comentarii în același text sau în același obiect, în acest fel. Editarea sau răspunsul la un comentariu Utilizați panoul Comments (Comentarii) pentru a răspunde la comentariile adăugate de alți utilizatori sau pentru a le edita. Tel:

100 Pentru a edita un comentariu faceți clic pe textul comentariului de editat. Aceasta deschide o casetă de introducere text cu comentariul în ea. Efectuați modificările dorite, apoi faceți clic în afara casetei comentariului, pentru a termina. Pentru a răspunde la un comentariu faceți clic pe Reply (Răspuns). Tastați răspunsul în caseta de introducere text, apoi apăsați pe tasta Tab pentru a termina. Navigarea între comentarii Pentru a afișa comentariile pe rând, dați clic fie pe butonul Previous (Anteriorul), fie butonul Next (Următorul). Ștergerea unui comentariu Comentariile pe care le adaugă persoanele atunci când vă revizuiesc prezentarea pot fi de ajutor, însă acestea nu sunt menite de obicei să fie văzute de oricine. Panoul Comentarii reprezintă cea mai rapidă modalitate de a ascunde comentariile din prezentare sau de a le șterge complet. Pe fila Rewiew (Revizuire), faceți clic pe Show Comments (Afișare comentarii), apoi pe Comments Pane (Panoul Comentarii). Panoul Comentarii apare pe marginea spațiului de lucru PowerPoint, afișând comentariile legate de diapozitivul care este deschis. Faceți clic pe un comentariu pentru a- l selecta și a-l face activ. Faceți clic pe comentariul pe care doriți să-l ștergeți, apoi faceți clic pe X-ul negru. SFAT: În diapozitiv, textul sau elementele grafice care au atașate comentarii sunt marcate cu un balon de comentariu. Pentru a șterge un comentariu direct din diapozitiv, faceți clic cu butonul din dreapta pe balonul de comentarii și faceți clic pe Delete Comment (Ștergere comentariu). Tel:

101 Ștergerea simultană a tuturor comentariilor Dacă nu mai doriți comentarii în diapozitivul sau în prezentarea dvs., ștergeți-le pe toate simultan. În fila Review (Revizuire), faceți clic pe săgeata de sub Delete (Ștergere), apoi alegeți ceea ce doriți să faceți: - Delete All Comments and Ink on This Slide (Ștergerea tuturor comentariilor și a cernelii din acest diapozitiv ) - elimină comentariile și notele cu cerneală (adăugate pe computerele activate pentru tehnologia tactilă) din diapozitivul pe care îl aveți deschis. - Delete All Comments and Ink on This Presentation (Ștergerea tuturor comentariilor și a cernelii din această prezentare) - elimină toate comentariile adăugate și notele cu cerneală din întreaga prezentare. Comentariile șterse sunt eliminate permanent din prezentare și nu pot fi recuperate. Dacă doriți comentariile mai târziu, vă sugerăm să le ascundeți, nu să le ștergeți sau să creați o copie a prezentării care menține comentariile. Ascunderea comentariilor Ascunderea comentariilor presupune ascunderea Comments Pane-ului (Panoul Comentarii) și oprește afișarea baloanelor de comentarii în diapozitive. Comentariile rămân în prezentare totuși, iar acest lucru înseamnă că alte persoane ce deschid prezentarea pot să le vadă și să le citească. Dacă doriți să evitați acest lucru, utilizați pașii de mai sus pentru a șterge, în schimb, comentariile. Pentru a ascunde comentariile și baloanele de comentarii din prezentare, faceți clic pe fila Review (Revizuire), din grupul Comments (Comentarii) dați clic pe butonul Show Comments (Afișare comentarii), iar din meniul afișat faceți clic pe Show Markup (Afișare marcaj). Faceți clic pe Show Markup (Afișare marcaj) din nou pentru a reafișa comentariile. Tel:

102 Verificarea ortografica si gramaticala Erorile de ortografie și gramatică le pot distrage atenția cititorilor de la munca dvs. din documente, de aceea probabil doriți să eliminați aceste greșeli. Chiar și așa, probabil aveți unele preferințe în privința utilizării programului Microsoft Office pentru a vă ajuta în acest sens. Poate preferați să verificați toată ortografia odată, la terminarea unui document sau doriți să utilizați verificarea ortografiei și gramaticii (liniile ondulate roșii, albastre și verzi) pentru a reduce la minimum greșelile pe măsură ce lucrați. Adăugarea unui cuvânt sau a unei expresii la dicționarul particularizat Când utilizați verificatorul ortografic, acesta compară cuvintele din document cu cele din dicționarul său principal. Dicționarul principal conține majoritatea cuvintelor comune, dar este posibil să nu includă nume proprii, termeni tehnici, acronime și altele. În plus, este posibil ca unele cuvinte să fie scrise cu majuscule diferit în dicționarul principal față de document. Adăugarea de astfel de cuvinte sau scrieri cu majuscule unui dicționar particularizat împiedică verificatorul ortografic să le semnaleze ca greșeli. Ignorarea unui text sau a unui stil În PowerPoint puteți face ca verificatorul ortografic și gramatical să ignore textul. De exemplu, să presupunem că inserați text dintr-un mesaj de informal. Mesajul de conține fragmente de propoziții și termeni argotici și doriți ca verificatorul ortografic și gramatical să ignore greșelile din blocul de text. Ignorarea unui text sau a unui stil În PowerPoint puteți face ca verificatorul ortografic și gramatical să ignore textul. De exemplu, să presupunem că inserați text dintr-un mesaj de informal. Mesajul de conține fragmente de propoziții și termeni argotici și doriți ca verificatorul ortografic și gramatical să ignore greșelile din blocul de text. Selectați textul pe care doriți ca verificatorul ortografic și gramatical să îl ignore. - Pe fila Examinare (Review), în grupul Limbă (Language), faceți clic pe Limbă (Language), apoi faceți clic pe Setare limbă pentru corectare ortografică (Set Proofing Language). - Bifați caseta de selectare Fără verificare ortografică (Do not check spelling). Tel:

MS POWER POINT. s.l.dr.ing.ciprian-bogdan Chirila

MS POWER POINT. s.l.dr.ing.ciprian-bogdan Chirila MS POWER POINT s.l.dr.ing.ciprian-bogdan Chirila chirila@cs.upt.ro http://www.cs.upt.ro/~chirila Pornire PowerPoint Pentru accesarea programului PowerPoint se parcurg următorii paşi: Clic pe butonul de

More information

Update firmware aparat foto

Update firmware aparat foto Update firmware aparat foto Mulţumim că aţi ales un produs Nikon. Acest ghid descrie cum să efectuaţi acest update de firmware. Dacă nu aveţi încredere că puteţi realiza acest update cu succes, acesta

More information

Ghid identificare versiune AWP, instalare AWP şi verificare importare certificat în Store-ul de Windows

Ghid identificare versiune AWP, instalare AWP şi verificare importare certificat în Store-ul de Windows Ghid identificare versiune AWP, instalare AWP 4.5.4 şi verificare importare certificat în Store-ul de Windows Data: 28.11.14 Versiune: V1.1 Nume fişiser: Ghid identificare versiune AWP, instalare AWP 4-5-4

More information

Titlul lucrării propuse pentru participarea la concursul pe tema securității informatice

Titlul lucrării propuse pentru participarea la concursul pe tema securității informatice Titlul lucrării propuse pentru participarea la concursul pe tema securității informatice "Îmbunătăţirea proceselor şi activităţilor educaţionale în cadrul programelor de licenţă şi masterat în domeniul

More information

Itemi Sisteme de Operare

Itemi Sisteme de Operare Itemi Sisteme de Operare 1. Pentru a muta un dosar (folder) de pe partiţia C: pe partiţia D: folosim: a. New Folder b. Ctrl + C din bara de instrumente şi Copy; c. Ctrl + X şi Ctrl + V; d. Edit Paste;

More information

Modificarea interliniei în Word. Setarea interliniei (line spacing)

Modificarea interliniei în Word. Setarea interliniei (line spacing) Modificarea interliniei în Word Cea mai rapidă modalitate de a schimba cantitatea de spațiu dintre liniile de text sau între paragrafe pentru un document întreg este să utilizați opțiunea de Paragraph

More information

Curs PowerPoint Lectia 3 Lectia 3 Formatare text si imagini

Curs PowerPoint Lectia 3 Lectia 3 Formatare text si imagini Lectia 3 Formatare text si imagini 3.1 Formatarea si introducerea textului Adaugarea textului intr-un diapozitiv Textul este introdus prin actionarea tastaturii: in momentul in care se ajunge la capatul

More information

Lucrarea nr.1. Crearea unui document Word

Lucrarea nr.1. Crearea unui document Word Lucrarea nr.1 Crearea unui document Word Scopul lucrării Lucrarea are drept scop inițiere și familiarizarea studenților cu interfața editorului de text Microsoft Word 2007. Modul de lucru Word este un

More information

3. Realizarea prezentărilor

3. Realizarea prezentărilor 3. Realizarea prezentărilor 3.1. Elemente de conceptualitate şi design ale prezentărilor 3.1.1. Elemente ce concură la succesul unei prezentări Realizarea unei prezentări presupune parcurgerea unor etape.

More information

Ghid pentru configurarea şi utilizarea aplicaţiei clicksign Demo

Ghid pentru configurarea şi utilizarea aplicaţiei clicksign Demo Ghid pentru configurarea şi utilizarea aplicaţiei clicksign Demo 2.6.9.223 Cuprins 1 Cadru general...2 2 Obţinerea unui certificat digital...3 3 Configurarea aplicaţiei clicksign...5 4 Utilizarea aplicaţiei

More information

Metrici LPR interfatare cu Barix Barionet 50 -

Metrici LPR interfatare cu Barix Barionet 50 - Metrici LPR interfatare cu Barix Barionet 50 - Barionet 50 este un lan controller produs de Barix, care poate fi folosit in combinatie cu Metrici LPR, pentru a deschide bariera atunci cand un numar de

More information

La fereastra de autentificare trebuie executati urmatorii pasi: 1. Introduceti urmatoarele date: Utilizator: - <numarul dvs de carnet> (ex: "9",

La fereastra de autentificare trebuie executati urmatorii pasi: 1. Introduceti urmatoarele date: Utilizator: - <numarul dvs de carnet> (ex: 9, La fereastra de autentificare trebuie executati urmatorii pasi: 1. Introduceti urmatoarele date: Utilizator: - (ex: "9", "125", 1573" - se va scrie fara ghilimele) Parola: -

More information

Versionare - GIT ALIN ZAMFIROIU

Versionare - GIT ALIN ZAMFIROIU Versionare - GIT ALIN ZAMFIROIU Controlul versiunilor - necesitate Caracterul colaborativ al proiectelor; Backup pentru codul scris Istoricul modificarilor Terminologie și concepte VCS Version Control

More information

Actualizarea firmware-ului pentru aparatul foto digital SLR

Actualizarea firmware-ului pentru aparatul foto digital SLR Actualizarea firmware-ului pentru aparatul foto digital SLR Vă mulţumim că aţi ales un produs Nikon. Acest ghid descrie cum să realizaţi actualizarea firmwareului. Dacă nu sunteţi sigur că puteţi realiza

More information

2. Setări configurare acces la o cameră web conectată într-un router ZTE H218N sau H298N

2. Setări configurare acces la o cameră web conectată într-un router ZTE H218N sau H298N Pentru a putea vizualiza imaginile unei camere web IP conectată într-un router ZTE H218N sau H298N, este necesară activarea serviciului Dinamic DNS oferit de RCS&RDS, precum și efectuarea unor setări pe

More information

MODULUL 5.1. BAZELE UTILIZĂRII APLICAŢIILOR PENTRU PREZENTĂRI ELECTRONICE; APLICAŢIA IMPRESS DIN OPENOFFICE

MODULUL 5.1. BAZELE UTILIZĂRII APLICAŢIILOR PENTRU PREZENTĂRI ELECTRONICE; APLICAŢIA IMPRESS DIN OPENOFFICE MODULUL 5.1. BAZELE UTILIZĂRII APLICAŢIILOR PENTRU PREZENTĂRI ELECTRONICE; APLICAŢIA IMPRESS DIN OPENOFFICE 1 CUPRINS 5. BAZELE UTILIZĂRII APLICAŢIILOR PENTRU PREZENTĂRI ELECTRONICE; APLICAŢIA IMPRESS

More information

UTILIZAREA FOILOR DE CALCUL TABELAR - EXCEL

UTILIZAREA FOILOR DE CALCUL TABELAR - EXCEL UTILIZAREA FOILOR DE CALCUL TABELAR - EXCEL 1. Deschiderea aplicaţiei Excel - Start Programs Microsoft Excel; - Dublu clic pe pictograma de pe ecran sub care scrie Microsoft Excel; Pe ecranul monitorului

More information

Textul si imaginile din acest document sunt licentiate. Codul sursa din acest document este licentiat. Attribution-NonCommercial-NoDerivs CC BY-NC-ND

Textul si imaginile din acest document sunt licentiate. Codul sursa din acest document este licentiat. Attribution-NonCommercial-NoDerivs CC BY-NC-ND Textul si imaginile din acest document sunt licentiate Attribution-NonCommercial-NoDerivs CC BY-NC-ND Codul sursa din acest document este licentiat Public-Domain Esti liber sa distribui acest document

More information

Prezentări electronice

Prezentări electronice FORMAREA COMPETENȚELOR TIC-ECDL Crăciun Dana Prezentări electronice OBIECTIVELE MODULULUI: O1. Aplicarea operațiilor necesare realizării unor prezentări O2. Selectarea conținutului unui diapozitiv și aplicarea

More information

Editorul Power Point

Editorul Power Point Geoinformatică_Laborator 03 Editorul Power Point Power Point este un editor grafic performant care te va ajuta să-ţi creezi prezentări de proiecte. Elementul de bază a aplicaţiei Power Point este slide-ul

More information

ARBORI AVL. (denumiti dupa Adelson-Velskii si Landis, 1962)

ARBORI AVL. (denumiti dupa Adelson-Velskii si Landis, 1962) ARBORI AVL (denumiti dupa Adelson-Velskii si Landis, 1962) Georgy Maximovich Adelson-Velsky (Russian: Гео ргий Макси мович Адельсо н- Ве льский; name is sometimes transliterated as Georgii Adelson-Velskii)

More information

Presto! PageManager pentru scanere Kodak

Presto! PageManager pentru scanere Kodak Presto! PageManager pentru scanere Kodak Ghidul utilizatorului A-61830_ro 1 Prezentare generală Cuprins Instalare...1-1 Caracteristici...1-2 Documentaţie auxiliară...1-3 Kodak Alaris Inc. şi NewSoft au

More information

X-Fit S Manual de utilizare

X-Fit S Manual de utilizare X-Fit S Manual de utilizare Compatibilitate Acest produs este compatibil doar cu dispozitivele ce au următoarele specificații: ios: Versiune 7.0 sau mai nouă, Bluetooth 4.0 Android: Versiune 4.3 sau mai

More information

Modalitǎţi de clasificare a datelor cantitative

Modalitǎţi de clasificare a datelor cantitative Modalitǎţi de clasificare a datelor cantitative Modul de stabilire a claselor determinarea pragurilor minime şi maxime ale fiecǎrei clase - determinǎ modul în care sunt atribuite valorile fiecǎrei clase

More information

2. Setări configurare acces la o cameră web conectată într-un echipament HG8121H cu funcție activă de router

2. Setări configurare acces la o cameră web conectată într-un echipament HG8121H cu funcție activă de router Pentru a putea vizualiza imaginile unei camere web IP conectată într-un echipament Huawei HG8121H, este necesară activarea serviciului Dinamic DNS oferit de RCS&RDS, precum și efectuarea unor setări pe

More information

Curs 4 Word curs 4 Word

Curs 4 Word curs 4 Word Curs 4 Word 2007 Cuprins Cum sa realizati o bibliografie in Word?...2 Inserarea citarilor...2 Realizarea bibliografiei...2 Modificarea stilului unei referinte...3 Administrarea referintelor in baza de

More information

Reflexia şi refracţia luminii. Aplicaţii. Valerica Baban

Reflexia şi refracţia luminii. Aplicaţii. Valerica Baban Reflexia şi refracţia luminii. Aplicaţii. Sumar 1. Indicele de refracţie al unui mediu 2. Reflexia şi refracţia luminii. Legi. 3. Reflexia totală 4. Oglinda plană 5. Reflexia şi refracţia luminii în natură

More information

Managementul referinţelor cu

Managementul referinţelor cu TUTORIALE DE CULTURA INFORMAŢIEI Citarea surselor de informare cu instrumente software Managementul referinţelor cu Bibliotecar Lenuţa Ursachi PE SCURT Este gratuit Poţi adăuga fişiere PDF Poţi organiza,

More information

CAPITOLUL VI - Microsoft Word

CAPITOLUL VI - Microsoft Word CAPITOLUL VI - Microsoft Word 6.1. Descrierea programului Aplicaţia se lansează cu Start Programs Microsoft Word sau dublu click pe pictograma de pe desktop, dacă există. După deschiderea aplicaţiei de

More information

Nume şi Apelativ prenume Adresa Număr telefon Tip cont Dobânda Monetar iniţial final

Nume şi Apelativ prenume Adresa Număr telefon  Tip cont Dobânda Monetar iniţial final Enunt si descriere aplicatie. Se presupune ca o organizatie (firma, banca, etc.) trebuie sa trimita scrisori prin posta unui numar (n=500, 900,...) foarte mare de clienti pe care sa -i informeze cu diverse

More information

Excel Advanced. Curriculum. Școala Informală de IT. Educație Informală S.A.

Excel Advanced. Curriculum. Școala Informală de IT. Educație Informală S.A. Excel Advanced Curriculum Școala Informală de IT Tel: +4.0744.679.530 Web: www.scoalainformala.ro / www.informalschool.com E-mail: info@scoalainformala.ro Cuprins 1. Funcții Excel pentru avansați 2. Alte

More information

Procesarea Imaginilor

Procesarea Imaginilor Procesarea Imaginilor Curs 11 Extragerea informańiei 3D prin stereoviziune Principiile Stereoviziunii Pentru observarea lumii reale avem nevoie de informańie 3D Într-o imagine avem doar două dimensiuni

More information

După efectuarea operaţiilor dorite, calculatorul trebuie închis. Pentru oprirea corectă a sistemului de operare va trebui să folosim butonul

După efectuarea operaţiilor dorite, calculatorul trebuie închis. Pentru oprirea corectă a sistemului de operare va trebui să folosim butonul Pagina 1 1. SISTEMUL DE OPERARE WINDOWS 1.1. Pornirea calculatorului Orice calculator are pe cutie cel puţin un buton (de pornire) şi, eventual, unul de restartare în caz de blocare a calculatorului. Pentru

More information

Editarea și formatarea foilor de calcul Tema 2

Editarea și formatarea foilor de calcul Tema 2 Editarea și formatarea foilor de calcul Tema 2 Tema 2 EDITAREA ȘI FORMATAREA FOILOR DE CALCUL Unități de învățare: Lucru cu foile de calcul și cu elementele acestora Serii de date Formatarea foilor de

More information

MODULUL 4.1 BAZELE UTILIZĂRII APLICAŢIILOR DE CALCUL TABELAR; APLICAŢIA CALC DIN OPENOFFICE.

MODULUL 4.1 BAZELE UTILIZĂRII APLICAŢIILOR DE CALCUL TABELAR; APLICAŢIA CALC DIN OPENOFFICE. MODULUL 4.1 BAZELE UTILIZĂRII APLICAŢIILOR DE CALCUL TABELAR; APLICAŢIA CALC DIN OPENOFFICE. 1 CUPRINS 4. CALCUL TABELAR CU OPENOFFICE.ORG CALC.----------------------------------------------- 3 4.1. Operaţii

More information

Înainte de a utiliza aparatul Brother. Modele pentru care este aplicabil. Definiţii ale notelor. Mărci comerciale. Modele pentru care este aplicabil

Înainte de a utiliza aparatul Brother. Modele pentru care este aplicabil. Definiţii ale notelor. Mărci comerciale. Modele pentru care este aplicabil Manual AirPrint Înainte de a utiliza aparatul Brother Modele pentru care este aplicabil Definiţii ale notelor Mărci comerciale Observaţie importantă Modele pentru care este aplicabil Acest Ghid al utilizatorului

More information

Figura 6.10 Bara de instrumente a ferestrei Print Preview şi butonul Magnifier

Figura 6.10 Bara de instrumente a ferestrei Print Preview şi butonul Magnifier Curs nr. 8 1. Vizualizarea documentului După redactare sau în timpul redactării, dacă doriţi să cum ar apărea documentul tipărit, apăsaţi butonul Print Preview de pe bara de instrumente sau din meniul

More information

Subiecte Clasa a VI-a

Subiecte Clasa a VI-a (40 de intrebari) Puteti folosi spatiile goale ca ciorna. Nu este de ajuns sa alegeti raspunsul corect pe brosura de subiecte, ele trebuie completate pe foaia de raspuns in dreptul numarului intrebarii

More information

MODULUL 3 BAZELE UTILIZĂRII PROCESOARELOR DE TEXTE; APLICAŢIA WORD DIN MICROSOFT OFFICE CURSUL

MODULUL 3 BAZELE UTILIZĂRII PROCESOARELOR DE TEXTE; APLICAŢIA WORD DIN MICROSOFT OFFICE CURSUL MODULUL 3 BAZELE UTILIZĂRII PROCESOARELOR DE TEXTE; APLICAŢIA WORD DIN MICROSOFT OFFICE CURSUL UTILIZAREA CALCULATORULUI PERSONAL; APLICAREA TIC ÎN ŞCOALĂ ŞI AFACERI Pag. 1 Obiectivele acestui modul sunt:

More information

TEHNOLOGII INFORMAŢIONALE PENTRU AFACERI

TEHNOLOGII INFORMAŢIONALE PENTRU AFACERI TEHNOLOGII INFORMAŢIONALE PENTRU AFACERI Laboratorul 5 Procesorul de texte Microsoft Word 2007, partea I După cum am fost deja obişnuiţi, Microsoft oferă o serie de îmbunătăţiri noilor versiuni ale aplicaţiilor

More information

LP 02 OPENOFFICE. 1. Prezentare generală

LP 02 OPENOFFICE. 1. Prezentare generală LP 02 OPENOFFICE 1. Prezentare generală OpenOffice reprezintă o suită de aplicaţii de birou disponibile liber şi gratuit, care pot fi utilizate de oricine în limita respectării termenilor de licenţă. Din

More information

Figura x.1 Ecranul de pornire al mediului de dezvoltare

Figura x.1 Ecranul de pornire al mediului de dezvoltare x. Mediul de dezvoltare MICROSOFT VISUAL C++ În cadrul acestui capitol vom prezenta Microsoft Visual C++, din cadrul suitei Microsoft Visual Studio 2012, care este un mediu de programare care suportă dezvoltarea

More information

MODULUL 3 BAZELE UTILIZĂRII PROCESOARELOR DE TEXTE; APLICAŢIA WORD DIN MICROSOFTOFFICE CURSUL

MODULUL 3 BAZELE UTILIZĂRII PROCESOARELOR DE TEXTE; APLICAŢIA WORD DIN MICROSOFTOFFICE CURSUL MODULUL 3 BAZELE UTILIZĂRII PROCESOARELOR DE TEXTE; APLICAŢIA WORD DIN MICROSOFTOFFICE CURSUL UTILIZAREA CALCULATORULUI PERSONAL; APLICAREA TIC ÎN ŞCOALĂ ŞI AFACERI 109 Obiectivele acestui modul sunt:

More information

Mai bine. Pentru c putem.

Mai bine. Pentru c putem. 1 CUPRINS: 1. SUMAR APLICAŢIE...... 3 1.1 Introducere... 3 1.2 Tipul de aplicaţie... 3 2. SPECIFICAŢII FUNCŢIONALE... 3 3. INSTALARE... 3 3.1 Introducere... 3 3.2 Ce trebuie să verificaţi înainte de a

More information

Pornire rapidă. NETGEAR Trek N300 Router de călătorie şi extensor rază de acţiune. Model PR2000 NETGEAR LAN. Power. WiFi USB USB. Reset Internet/LAN

Pornire rapidă. NETGEAR Trek N300 Router de călătorie şi extensor rază de acţiune. Model PR2000 NETGEAR LAN. Power. WiFi USB USB. Reset Internet/LAN Pornire rapidă NETGEAR Trek N300 Router de călătorie şi extensor rază de acţiune Model PR2000 NETGEAR Reset Internet/LAN LAN USB WiFi Internet Power USB Proceduri preliminarii Vă mulţumim pentru achiziţionarea

More information

Ioan Bandu EXCEL Suport online de curs şi laborator pentru anul 1. anul universitar Pagina 1 din 294

Ioan Bandu EXCEL Suport online de curs şi laborator pentru anul 1. anul universitar Pagina 1 din 294 Ioan Bandu Camelia Margea Romeo Margea EXCEL 2007 Suport online de curs şi laborator pentru anul 1 anul universitar 2012-2013 Pagina 1 din 294 CUPRINS CAPITOLUL 1 GESTIONAREA FOILOR DE CALCUL TABELAR.

More information

1. SISTEME DE OPERARE, ABILITĂŢI DE TEHNOREDACTARE, CALCUL TABELAR, PREZENTĂRI PROBLEME PROPUSE

1. SISTEME DE OPERARE, ABILITĂŢI DE TEHNOREDACTARE, CALCUL TABELAR, PREZENTĂRI PROBLEME PROPUSE 1. SISTEME DE OPERARE, ABILITĂŢI DE TEHNOREDACTARE, CALCUL TABELAR, PREZENTĂRI PROBLEME PROPUSE Subiectul nr. 1 1. Creaţi un folder cu numele WORD pe spaţiul de lucru(desktop). În folderul WORD, creaţi

More information

Ghid de pregătire pentru certificarea IC3 Global Standard 4

Ghid de pregătire pentru certificarea IC3 Global Standard 4 Ghid de pregătire pentru certificarea IC3 Global Standard 4 Aplicații cheie Lecția 11: Microsoft Access CCI Learning Solutions Inc. 1 Obiectivele lecției Când veţi termina lecţia, veţi ști: ce este o bază

More information

Ghid de pregătire pentru certificarea IC3 Global Standard 4

Ghid de pregătire pentru certificarea IC3 Global Standard 4 Ghid de pregătire pentru certificarea IC3 Global Standard 4 Bazele utilizării calculatorului Lecția 1: Sisteme de operare CCI Learning Solutions Inc. 1 Obiectivele lecției Modul de funcționare al unui

More information

Modulul 3 Procesare de text

Modulul 3 Procesare de text Modulul 3 Procesare de text Acest capitol asigură cunoştinţele necesare în lucrul cu o aplicaţie de editare text. Modulul asigură informaţiile necesare în conformitate cu programa analitica pentru Modului

More information

Manual de utilizare Whiteboard V3.0. Cuprins

Manual de utilizare Whiteboard V3.0. Cuprins Cuprins Introducere... 3 Funcții noi la Whiteboard V3.0... 4 Cerințe de sistem... 5 Instalarea și dezinstalarea softului... 7 Instalare... 7 Dezinstalare... 8 Modul de funcționare a softului... 10 Mod

More information

SISTEME DE OPERARE SAU ABILITĂŢI DE TEHNOREDACTARE, CALCUL TABELAR SAU PREZENTĂRI POWERPOINT Subiectul nr.1

SISTEME DE OPERARE SAU ABILITĂŢI DE TEHNOREDACTARE, CALCUL TABELAR SAU PREZENTĂRI POWERPOINT Subiectul nr.1 Subiecte pentru proba practică a examenului de atestare a competenţelor profesionale a absolvenţilor claselor de matematică informatică şi matematică informatică, intensiv informatică 2011 SISTEME DE OPERARE

More information

Cuprins Capitolul 1 - Interfaţa utilizator şi personalizarea mediului de lucru... 4 Comenzile în aplicaţia Word Ecranul de lucru a

Cuprins Capitolul 1 - Interfaţa utilizator şi personalizarea mediului de lucru... 4 Comenzile în aplicaţia Word Ecranul de lucru a Cuprins Capitolul 1 - Interfaţa utilizator şi personalizarea mediului de lucru... 4 Comenzile în aplicaţia Word 2010... 4 Ecranul de lucru a aplicaţiei Word 2010 şi principalele elemente... 5 Comenzile

More information

Baza de date: tabele, date. Componentele unei B.D.: tabele, constrangeri, relatii. Entitati ale unei B.D.: formulare, interogari, rapoarte

Baza de date: tabele, date. Componentele unei B.D.: tabele, constrangeri, relatii. Entitati ale unei B.D.: formulare, interogari, rapoarte 1. Introducere ~ Microsoft Access ~ Baze de Date Baza de date: tabele, date. Componentele unei B.D.: tabele, constrangeri, relatii. Entitati ale unei B.D.: formulare, interogari, rapoarte 2. Crearea unei

More information

PlusTV Analog USB Stick Manual de instalare

PlusTV Analog USB Stick Manual de instalare PlusTV Analog USB Stick Manual de instalare Cuprins V1.3 Capitolul 1 : PlusTV Analog USB Stick Instalare hardware...1 1.1 Conţinut...2 1.2 Cerinţe de configuraţie...2 1.3 Instalare hardware...2 Capitolul

More information

Mecanismul de decontare a cererilor de plata

Mecanismul de decontare a cererilor de plata Mecanismul de decontare a cererilor de plata Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice (POS CCE) Ministerul Fondurilor Europene - Iunie - iulie

More information

1. Creaţi un nou proiect de tip Windows Forms Application, cu numele MdiExample.

1. Creaţi un nou proiect de tip Windows Forms Application, cu numele MdiExample. Aplicaţia MdiExample Aplicaţia implementează: Deschiderea şi închiderea ferestrelor child. Minimizarea şi maximizarea ferestrelor. Aranjarea ferestrelor. Tratarea mesajului de atenţionare la ieşirea din

More information

FORȚA Femei Ocupate, Resursă pentru o Țară Activă POSDRU/144/6.3/S/ Suport de curs OPERATOR INTRODUCERE, VALIDARE SI PRELUCRARE DATE MODULUL 5

FORȚA Femei Ocupate, Resursă pentru o Țară Activă POSDRU/144/6.3/S/ Suport de curs OPERATOR INTRODUCERE, VALIDARE SI PRELUCRARE DATE MODULUL 5 FORȚA Femei Ocupate, Resursă pentru o Țară Activă POSDRU/144/6.3/S/128914 Suport de curs OPERATOR INTRODUCERE, VALIDARE SI PRELUCRARE DATE MODULUL 5 CALCUL TABELAR FUNDATIA PENTRU FORMARE PROFESIONALA

More information

Noţiuni de bază Microsoft Excel 2010 Tema 1

Noţiuni de bază Microsoft Excel 2010 Tema 1 Tema 1 NOŢIUNI DE BAZĂ ÎN MICROSOFT EXCEL 2010 Unități de învățare: Interfața programului Microsoft Excel Concepte de bază ale calculului tabelar Lucru cu fișiere în Excel Sistemul de asistență Microsoft

More information

Ministerul Educaţiei Naționale. 8 aprilie 2017

Ministerul Educaţiei Naționale. 8 aprilie 2017 Subiect - Proba proiect 100 puncte Descriere generală Pasionați de științe și geografie, Natalia, Sorana și Răzvan realizează proiectul cu titlul: Ecoturismul durabil în Delta Dunării sub forma unui site

More information

Proceduri stocate. Crearea procedurilor stocate. Varianta 1 În Management Studio se dă clic pe New Query ca în imaginea de mai jos: Fig.

Proceduri stocate. Crearea procedurilor stocate. Varianta 1 În Management Studio se dă clic pe New Query ca în imaginea de mai jos: Fig. Proceduri stocate Crearea procedurilor stocate. Varianta 1 În Management Studio se dă clic pe New Query ca în imaginea de mai jos: Fig. 1 Odată cu deschiderea editorului SQL, apare și bara de instrumente

More information

SISTEME DE OPERARE SAU ABILITĂŢI DE TEHNOREDACTARE, CALCUL TABELAR SAU PREZENTĂRI POWERPOINT Subiectul nr.1

SISTEME DE OPERARE SAU ABILITĂŢI DE TEHNOREDACTARE, CALCUL TABELAR SAU PREZENTĂRI POWERPOINT Subiectul nr.1 Subiecte pentru proba practică a examenului de atestare a competenţelor profesionale a absolvenţilor claselor de matematică informatică şi matematică informatică, intensiv informatică 2011 SISTEME DE OPERARE

More information

GHID RAPID PENTRU. Instalarea Nokia Connectivity Cable Drivers

GHID RAPID PENTRU. Instalarea Nokia Connectivity Cable Drivers GHID RAPID PENTRU Instalarea Nokia Connectivity Cable Drivers Cuprins 1. Introducere...1 2. Elemente obligatorii...1 3. Instalarea Nokia Connectivity Cable Drivers...2 3.1 Înainte de instalare...2 3.2

More information

Aplicație de generare a UFI. Ghidul utilizatorului

Aplicație de generare a UFI. Ghidul utilizatorului Aplicație de generare a UFI Ghidul utilizatorului Versiunea 1.1 6.10.2016 Cuprins 1 Introducere... 3 2 Generarea UFI-urilor... 4 2.1 Lansarea aplicației și selectarea limbii... 4 2.2 Generarea unui singur

More information

Introducere. Open GIS fundamente si concepte

Introducere. Open GIS fundamente si concepte Introducere Open GIS fundamente si concepte LABORATOR SIG 1 Definiţia Open GIS Geoprocesare deschisă si interoperabilă sau abilitatea de a partaja date eterogene si de a geoprocesa resurse, în mod transparent,

More information

INFORMAȚII DESPRE PRODUS. FLEXIMARK Stainless steel FCC. Informații Included in FLEXIMARK sample bag (article no. M )

INFORMAȚII DESPRE PRODUS. FLEXIMARK Stainless steel FCC. Informații Included in FLEXIMARK sample bag (article no. M ) FLEXIMARK FCC din oțel inoxidabil este un sistem de marcare personalizată în relief pentru cabluri și componente, pentru medii dure, fiind rezistent la acizi și la coroziune. Informații Included in FLEXIMARK

More information

NEC. Ghid de rezervări

NEC. Ghid de rezervări NEC Ghid de rezervări Action codes B efectuează rezervare finală (booking) B? afișează un model de rezervare (booking sample) BA disponibilitatea unei rezervări ( booking enquiry) BC disponibilitatea unei

More information

Auxiliar pentru pregătire bacalaureat

Auxiliar pentru pregătire bacalaureat COLEGIUL TEHNIC GH. ASACHI IAȘI Auxiliar pentru pregătire bacalaureat Prof. Pavel Marius Ioan 2012-2013 TEHNICI DE OPERARE COMPUTERIZATĂ Tema 1 Definirea conceptelor de bază ale unui sistem de calcul Tema

More information

Ce pot face pe hi5? Organizare si facilitati. Pagina de Home

Ce pot face pe hi5? Organizare si facilitati. Pagina de Home Ce este Hi5!? hi5 este un website social care, în decursul anului 2007, a fost unul din cele 25 cele mai vizitate site-uri de pe Internet. Compania a fost fondată în 2003 iar pana in anul 2007 a ajuns

More information

Propuneri pentru teme de licență

Propuneri pentru teme de licență Propuneri pentru teme de licență Departament Automatizări Eaton România Instalație de pompare cu rotire în funcție de timpul de funcționare Tablou electric cu 1 pompă pilot + 3 pompe mari, cu rotirea lor

More information

TEHNOLOGII INFORMAȚIONALE ÎN SPRIJINUL AFACERII TALE

TEHNOLOGII INFORMAȚIONALE ÎN SPRIJINUL AFACERII TALE MODULUL 7 TEHNOLOGII INFORMAȚIONALE ÎN SPRIJINUL AFACERII TALE - suport de curs - Tudorică Bogdan Chicioreanu Teodora Daniela Sava Bogdan Modulul 7 - Tehnologii informaţionale în sprijinul afacerii tale

More information

Platformă de e-learning și curriculă e-content pentru învățământul superior tehnic

Platformă de e-learning și curriculă e-content pentru învățământul superior tehnic Platformă de e-learning și curriculă e-content pentru învățământul superior tehnic Proiect nr. 154/323 cod SMIS 4428 cofinanțat de prin Fondul European de Dezvoltare Regională Investiții pentru viitorul

More information

Multiple Display Administrator Manual de utilizare

Multiple Display Administrator Manual de utilizare Multiple Display Administrator Manual de utilizare Precizări legale BenQ Corporation nu face nicio declaraţie și nu acordă niciun fel de garanţii, explicite sau implicite, cu privire la conţinutul acestui

More information

Modulul 3 Procesare de text

Modulul 3 Procesare de text Obiectivele Modulului Modul 3 Procesare de text Cititorul trebuie să-şi demonstreze cunoştinţele şi competenţa în utilizarea unei aplicaţii de procesare de text pe un computer personal. Cititorul trebuie

More information

D în această ordine a.î. AB 4 cm, AC 10 cm, BD 15cm

D în această ordine a.î. AB 4 cm, AC 10 cm, BD 15cm Preparatory Problems 1Se dau punctele coliniare A, B, C, D în această ordine aî AB 4 cm, AC cm, BD 15cm a) calculați lungimile segmentelor BC, CD, AD b) determinați distanța dintre mijloacele segmentelor

More information

GHID DE TERMENI MEDIA

GHID DE TERMENI MEDIA GHID DE TERMENI MEDIA Definitii si explicatii 1. Target Group si Universe Target Group - grupul demografic care a fost identificat ca fiind grupul cheie de consumatori ai unui brand. Toate activitatile

More information

Notebook PC Manual electronic

Notebook PC Manual electronic RO8713 A doua ediţie Ianuarie 2014 Notebook PC Manual electronic T100T Serie Informaţii referitoare la drepturile de autor Nicio parte a acestui manual, inclusiv produsele şi software-ul descrise în acesta,

More information

Tableta Aria.

Tableta Aria. Tableta Aria www.evolio.ro 1 1. Cuprins 1. Cuprins - 1 2. Funcții principale - 2 3. Precauții - 4 4. Butoanele - 6 5. Operațiuni de bază - 8 5.1.Resetarea tabletei - 12 5.2. Economisirea de energie - 13

More information

MICROSOFT WORD TABELE I DESENE

MICROSOFT WORD TABELE I DESENE MICROSOFT WORD TABELE I DESENE 4.1. Crearea unui tabel Un tabel este o reea de coloane i linii în care se pot introduce liste cu date, informaii numerice, ilustraii, text i grafic. Comenzile din meniu

More information

1 Vasile Violeta Ion Popescu Avram Maria Câmpuri în tabel

1 Vasile Violeta Ion Popescu Avram Maria Câmpuri în tabel ECDL MODULUL 5 Baze de date 1.1. Concepte generale privind bazele de date 1. Utilizarea aplicaţiei Access De ce foloisim bazele de date: Atunci când avem mai multe informaţii despre un anumit lucru si

More information

Probleme pentru ATESTAT Office 2014

Probleme pentru ATESTAT Office 2014 Subiectul nr. 1 1. Creaţi un document pe care să-l formataţi astfel: Dimensiunea hârtiei A4; Marginile: Top = 1 cm, Bottom = 1 cm, Left = 1 cm, Right = 1,5 cm, Gutter = 2 cm; Poziţie Gutter: Top; Orientarea

More information

Semnare digitală configurări și proceduri de lucru Manual de utilizare

Semnare digitală configurări și proceduri de lucru Manual de utilizare Semnare digitală configurări și proceduri de lucru Manual de utilizare Servicii informatice privind activităţi ale comunităţii portuare Acest document şi informaţiile conţinute în el sunt în proprietatea

More information

Olimpiad«Estonia, 2003

Olimpiad«Estonia, 2003 Problema s«pt«m nii 128 a) Dintr-o tabl«p«trat«(2n + 1) (2n + 1) se ndep«rteaz«p«tr«telul din centru. Pentru ce valori ale lui n se poate pava suprafata r«mas«cu dale L precum cele din figura de mai jos?

More information

Microsof Word Faţă de versiunea anterioară (Word 2003) versiunea actuală este mult schimbată. Astfel apar meniuri de tip Ribbon, Tab and Group.

Microsof Word Faţă de versiunea anterioară (Word 2003) versiunea actuală este mult schimbată. Astfel apar meniuri de tip Ribbon, Tab and Group. Microsof Word 2007 Faţă de versiunea anterioară (Word 2003) versiunea actuală este mult schimbată. Astfel apar meniuri de tip Ribbon, Tab and Group. Butonul Microsoft Office Se observă ca opţiunea File

More information

HTML. De exemplu, considerând pagina web cu structura prezentată în figura 1, Fig. 1

HTML. De exemplu, considerând pagina web  cu structura prezentată în figura 1, Fig. 1 HTML 1. Generalităţi HTML este prescurtarea de la HyperText Markup Language şi reprezintă principalul limbaj de editare a conţinutului paginilor web. Pentru a înţelege mai bine ce face un browser în momentul

More information

Ghid de utilizare Modul CI+

Ghid de utilizare Modul CI+ Ghid de utilizare Modul CI+ www.orange.md Introducere Vă mulțumim că aţi ales modulul CI+. Acesta funcționează împreună cu televizorul Dvs. și vă ajută să vedeți conținutul oferit în cadrul pachetului

More information

TEHNOLOGII INFORMAŢIONALE

TEHNOLOGII INFORMAŢIONALE UNIVERSITATEA DE STAT ALECU RUSSO DIN BĂLŢI FACULTATEA DE ŞTIINŢE REALE, ECONOMICE ȘI ALE MEDIULUI CATEDRA DE MATEMATICĂ ȘI INFORMATICĂ Lidia POPOV Ion OLARU TEHNOLOGII INFORMAŢIONALE Modulul Procesorul

More information

Ghid de pregătire pentru certificarea IC3 Global Standard 4

Ghid de pregătire pentru certificarea IC3 Global Standard 4 Ghid de pregătire pentru certificarea IC3 Global Standard 4 Activități online Lecția 12: World Wide Web - WWW CCI Learning Solutions Inc. 1 Obiectivele lecției Diferențele dintre termeni internet, WWW

More information

Biletul nr. 1. Identificatori

Biletul nr. 1. Identificatori Biletul nr. 1 1. Creaţi în folder-ul de lucru un folder denumit cu numele vostru. 2. A. Căutaţi toate fişierele cu extensia.jpg existente pe discul D. B. Copiaţi primele trei fişiere găsite (considerând

More information

Structura și Organizarea Calculatoarelor. Titular: BĂRBULESCU Lucian-Florentin

Structura și Organizarea Calculatoarelor. Titular: BĂRBULESCU Lucian-Florentin Structura și Organizarea Calculatoarelor Titular: BĂRBULESCU Lucian-Florentin Chapter 3 ADUNAREA ȘI SCĂDEREA NUMERELOR BINARE CU SEMN CONȚINUT Adunarea FXP în cod direct Sumator FXP în cod direct Scăderea

More information

Scan Station 700. Configurarea setărilor utilizatorului. A-61808_ro

Scan Station 700. Configurarea setărilor utilizatorului. A-61808_ro Scan Station 700 Configurarea setărilor utilizatorului A-61808_ro Configurarea setărilor utilizatorului la Scan Station Cuprins Conectarea la staţia Scan Station... 2 Oprirea staţiei Scan Station... 3

More information

Mesaje subliminale. Manual de utilizare

Mesaje subliminale. Manual de utilizare Mesaje subliminale Manual de utilizare Versiunea August 2017 1 Cuprins 1. Scopul şi descrierea programului... 3 2. Instalare... 4 3. Sumarul funcţiunilor și descrierea generală a interfeței... 5 4. Crearea

More information

Instrucțiuni pentru reînnoirea online a certificatului digital calificat DigiSign versiunea 3.0

Instrucțiuni pentru reînnoirea online a certificatului digital calificat DigiSign versiunea 3.0 Instrucțiuni pentru reînnoirea online a certificatului digital calificat DigiSign versiunea 3.0 I. Cerințe obligatorii pentru procesul de reînnoire online 1. Sistem de operare compatibil: Windows XP(SP3)/Vista/7,8,8.1

More information

Reţele Neuronale Artificiale în MATLAB

Reţele Neuronale Artificiale în MATLAB Reţele Neuronale Artificiale în MATLAB Programul MATLAB dispune de o colecţie de funcţii şi interfeţe grafice, destinate lucrului cu Reţele Neuronale Artificiale, grupate sub numele de Neural Network Toolbox.

More information

Facultatea de Relatii Comerciale si Financiar-Bancare Interne si Internationale

Facultatea de Relatii Comerciale si Financiar-Bancare Interne si Internationale UNIVERSITATEA ROMANO-AMERICANA Facultatea de Relatii Comerciale si Financiar-Bancare Interne si Internationale Specializarea: Afaceri Internationale Anul I grupa 402 1 CUPRINS I. Arhitectura unui calculator...

More information

Ghid de pregătire pentru certificarea IC3 Global Standard 4

Ghid de pregătire pentru certificarea IC3 Global Standard 4 Ghid de pregătire pentru certificarea IC3 Global Standard 4 Bazele utilizării calculatorului Lecția 5: Software CCI Learning Solutions Inc. 1 Obiectivele lecției Identificarea diferitelor aplicații software.

More information

Lucrarea 1 Introducere în Linux

Lucrarea 1 Introducere în Linux Lucrarea 1 Introducere în Linux Un calculator pe care rulează un sistem de operare Linux poate fi utilizat de mai mulţi utilizatori simultan, fiind un sistem multi-utilizator. De asemenea, un utilizator

More information

Aspecte controversate în Procedura Insolvenţei şi posibile soluţii

Aspecte controversate în Procedura Insolvenţei şi posibile soluţii www.pwc.com/ro Aspecte controversate în Procedura Insolvenţei şi posibile soluţii 1 Perioada de observaţie - Vânzarea de stocuri aduse în garanţie, în cursul normal al activității - Tratamentul leasingului

More information

Semnale şi sisteme. Facultatea de Electronică şi Telecomunicaţii Departamentul de Comunicaţii (TC)

Semnale şi sisteme. Facultatea de Electronică şi Telecomunicaţii Departamentul de Comunicaţii (TC) Semnale şi sisteme Facultatea de Electronică şi Telecomunicaţii Departamentul de Comunicaţii (TC) http://shannon.etc.upt.ro/teaching/ssist/ 1 OBIECTIVELE CURSULUI Disciplina îşi propune să familiarizeze

More information

GHIDUL UTILIZATORULUI DE SOFTWARE

GHIDUL UTILIZATORULUI DE SOFTWARE GHIDUL UTILIZATORULUI DE SOFTWARE Pentru utilizatorii DCP; Această documentaţie se referă atât la modelele MFC cât şi cele DCP. Când în acest manual al utilizatorului vedeţi "MFC" citiţi "MFC" ca şi "DCP".

More information