MODULUL X: Modelarea sistemelor informatice Tema 3: Tipurile şi elementele de conţinut ale metodologiilor de realizare a sistemelor informatice

Size: px
Start display at page:

Download "MODULUL X: Modelarea sistemelor informatice Tema 3: Tipurile şi elementele de conţinut ale metodologiilor de realizare a sistemelor informatice"

Transcription

1 MODULUL X: Modelarea sistemelor informatice Tema 3: Tipurile şi elementele de conţinut ale metodologiilor de realizare a sistemelor informatice Activitate de reactualizare cunostinte - timp de lucru: 50 min Sarcina de lucru: Recapitulati notiunile predate in temele anterioare, prin parcurgerea urmatorului soft educational: Modelarea sistemelor informatice Activitate introductiva - timp de lucru: 10 min Modelarea Nu este greu de înţeles că realizarea unui sistem informatic, sau doar a unei aplicaţii, presupune modelarea situaţiei reale şi utilizarea modelului creat, în realitatea cu care operează calculatorul. Definitie : Modelarea este reprezentarea într-un mediu controlat, a proprietăţilor şi/sau fenomenelor şi proceselor care caracterizează un obiect sau un sistem real. Cu alte cuvinte în modelare nu există adevăr absolut; modelarea presupune abstracţie şi aducerea în atenţie numai a unor aspecte ale realităţii studiate şi anume acele aspecte care prezintă interes pentru modelator. Unul din mediile controlate în care se poate reproduce realitatea, deci unul în care se pot face modele, este calculatorul. Pe calculator se realizează modele informaţionale. Definitie : Modelul informaţional este o abstracţie a unei entităţi şi această abstracţie poate fi făcută fie pentru a crea un model general (de referinţă) care să fie apoi folosit pentru a crea exemple concrete de sisteme informatice (cazul arhitecturilor de referinţă), fie pentru a crea modelul informatic al unei entităţi anume, deci un model de transpunere. În cele ce urmează ne vom referi exclusiv la modele de transpunere. La crearea modelului intervine viziunea analistului despre realitatea pe care o studiază, adică paradigma. Paradigma reprezintă "ochelarii" prin care analistul vede sistemul informaţional real, acela pe care vrea să-l modeleze, dar nu toate viziunile sau concepţiile analiştilor ajung să fie considerate paradigme. La începuturile existenţei sistemelor informatice, atenţia analiştilor a fost concentrată spre latura funcţională a activităţii umane studiate şi cum o funcţie a unui birou sau secţie nu putea fi analizată şi nici prelucrată în bloc, ea a fost descompusă în activităţi (rezultând aplicaţiile informatice), activităţile au fost descompuse în subactivităţi (rezultând procedurile), care la rândul lor au fost descompuse în operaţii, cărora în calculator le corespondeau modulele program. S-a dezvoltat în aceste condiţii o abordare funcţională a sistemelor informaţionale.

2 Activitate de invatare - timp de lucru: 30 min informatice Metodologia elaborării sistemelor Dată fiind complexitatea sistemelor informatice ele nu se pot obţine dintr-odată şi nici nu se pot realiza după cum crede fiecare programator. Desigur la început aşa a fost, dar pe măsură ce s-a acumulat experienţă, ea a fost materializată în metodologii. Metodologiile s-au născut din nevoia de aşezare în tipare teoretice a rezultatului experienţei practice. Realizarea sistemelor informatice este o activitate profund creativă care îmbină numeroase activităţi: 1. analiză, 2. proiectare, 3. programare, 4. coordonare, 5. organizare, 6. control. Definitie : Metodologia elaborării sistemelor informatice a fost concepută iniţial ca un ansamblu de principii şi indicaţii, tehnici şi metode grupate şi ordonate ca să ducă la realizarea sistemului informatic. Cuvântul metodă folosit în această definiţie nu are nimic de a face cu metoda-program asociată evenimentelor unui obiect şi nici cu metoda de abordare a sistemelor informaţionale. Aici prin metodă se înţelege un set de reguli aplicabile unui domeniu restrâns din cadrul unei metodologii. In prezent Metodologia este văzută ca setul finit, particular definitoriu al unei metode (metodă de abordare a sistemelor informatice), prin intermediul unui sistem coerent de formulare şi/sau procese informatice, necesare pentru modelarea şi formalizarea totală a unui sistem informatic. Metodologiile evoluează odată cu tehnologia informaţiei, dar o metodologie de realizare a sistemelor informatice trebuie să cuprindă: 1. etapele/procesele de realizare a unui sistem informatic structurate în subetape, activităţi sarcini precum şi conţinutul lor; 2. fluxul realizării acestor etape sau procese, subetape şi activităţi; 3. modalitatea de derulare a ciclului de viaţă a sistemului informatic; 4. modul de abordare a sistemului; 5. strategiile de lucru/metodele de realizare; 6. regulile de formalizare a componentelor sistemului informatic; 7. tehnicile, procedurile, instrumentele, normele şi standardele utilizate;

3 8. modalităţile de conducere a proiectului (planificare, programare, urmărire) şi modul de utilizare a resurselor financiare, umane şi materiale Activitate de invatare - timp de lucru: 10 min - Ciclul de dezvoltare / ciclul de viaţă al sistemelor informatice În legătură cu sistemele informatice sunt des folosite următoarele două noţiuni: ciclul de dezvoltare a sistemului informatic şi ciclul de viaţă al sistemelor informatice. Ciclul de viaţă al sistemelor informatice (CVSI) se extinde pe intervalul de timp cuprins între decizia de elaborare a sistemului informatic şi decizia de abandonare sau de înlocuire cu alt sistem informatic. Ciclul de dezvoltare a sistemului informatic (CDSI) se extinde de la decizia de elaborare a sistemului informatic până la momentul intrării sistemului în exploatare. Ciclul de dezvoltare a SI este inclus în ciclul de viaţă al SI. În tabelul de mai jos sunt prezentate trei exemple de metodologii şi de etapizare ale ciclului de dezvoltare. Aceste etape, sau altele (depinde de paradigma prin care vedem sistemul informaţional şi de modelul ales pentru CVSI ), trebuie respectate la o scară corespunzătoare şi în cazul aplicaţiilor. De altfel, este recomandabil ca şi atunci când ne propunem să realizăm doar o aplicaţie, să facem mai întâi o analiză a întregului sistem informatic, (evident "săpând" doar atât de adânc cât este necesar pentru ca aplicaţia noastră să fie compatibilă cu aplicaţiile existente şi cu cele care vor fi realizate în viitor) şi apoi să continuăm doar cu aplicaţia ce ne interesează. Etapizarea ciclului de dezvoltare a SI (CDSI) Metoda SSADM (1982) Metoda MERISE Metoda ICI din Romania - studiul de fezabilitate; - analiza cerinţelor; - specificarea cerinţelor; - specificarea logică; - proiectare fizică (inclusiv programarea); - studiul de evaluare; - modelarea globală; - modelarea conceptuală; - modelarea organizaţională; - logică; - fizică; - implementarea (inclusiv programarea). - elaborarea temei de realizare; - proiectarea de ansamblu; - proiectarea de detaliu; - elaborarea programelor; - implementarea sistemului.

4 Activitate practica Timp de lucru :100 min - Modele reprezentative ale ciclurilor de viaţă ale sistemelor informaticeipul activităţii:rupul de experţi Sugestii: Cursantii vor fi organizaţi în 5 grupe. Fiecare grupă va primi spre studiu câte un model reprezentativ. Sarcina de lucru: Fiecare grupă trebuie să realizeze o prezentare pe folii de flipchart/ Power Point a modelului primit. În ultima oră alocând câte 10 minute pentru fiecare prezentare, de către un purtător de cuvânt al fiecărei grupe se va sustine prezentarea in fata celorlalte echipe. Intrebari concluzii. Atentie! Fisa de documentare : Materialul poate fi consultat si la adresa : 1) Modelul cascadă. Asigură trecerea de la o etapă la alta, în ordine secvenţială.

5 Fazele sunt structurate pe activităţi şi subactivităţi. Punctul său slab este că se aplică la nivel sistem şi nu se poate trece la etapa următoare până ce nu au fost aduse la zi toate aplicaţiile; în practică se solicită decalaje între aplicaţii. 2) Modelul V. Braţul stâng al diagramei, parcurs descendent, reuneşte fazele în cadrul cărora se realizează, pas cu pas, proiectarea şi realizarea sistemului informatic. Detalierea activităţilor de proiectare, codificare şi asamblare a componentelor se realizează gradual. Braţul drept al diagramei cuprinde reprezentarea fazelor asigurând asamblarea progresivă a componentelor sistemului pe măsura testării lor individuale (aici se realizează verificările şi validările), până la obţinerea sistemului global şi acceptarea acestuia de către beneficiar. Braţul drept se parcurge ascendent. În cadrul modelului se remarcă realizarea distincţiei dintre verificare şi validare. Verificarea se referă la testarea sistemului în diversele stadii pe care le parcurge, iar validarea urmăreşte să identifice în ce măsură sistemul corespunde cerinţelor iniţiale, ceea ce constituie un punct slab al modelului datorită întârzierii cu care se produce aceasta validare. 3) Modelul W. Acest model reia ideea modelului în V pe care îl dezvoltă şi perfecţionează prin integrarea activităţilor de validare la nivelul fazelor de proiectare.

6 4) Modelul incremental. Permite livrarea sistemului pe componente, dar şi global. Definirea cerinţelor şi analiza se execută totuşi la nivelul întregului sistem. Este o metodă de tip top-down, ceea ce implică cunoaşterea şi formularea cerinţelor pentru întregul sistem încă din faza incipientă de abordare a sistemului, chiar dacă ulterior se vor rezolva doar părţi din el. De regulă adăugarea unei părţi presupune testarea a tot ce este realizat până în acel moment, ceea ce poate duce la modificări multiple ale componentelor realizate printre primele. 5) Modelul spirală. Modelul presupune construirea mai multor prototipuri succesive în condiţiile realizării unei analize a riscului pe fiecare nivel. Fazele de dezvoltare sunt reluate la fiecare iteraţie în aceeaşi succesiune şi presupun: Analiza riscurilor Realizarea unui prototip

7 Simularea şi testarea prototipului Determinarea cerinţelor în urma rezultatelor testării Validarea cerinţelor Planificarea ciclului următor Modelul presupune proiectarea sistemului, realizarea primului prototip funcţional, verificarea măsurii în care răspunde cererilor formulate de utilizator şi rafinarea acestei prime soluţii, prin dezvoltări viitoare care adaugă noi funcţionalităţi până la obţinerea variantei finale a sistemului. Activitate practica Timp de lucru : 50 min Modele reprezentative ale ciclurilor de viaţă ale sistemelor informaticeipul activităţii:rupul de 6) Modelul evolutiv. Necesită efectuarea unei investigaţii iniţiale pe baza căreia să se poată elabora o strategie de descompunere a proiectului în părţi/segmente, fiecare cu o valoare deosebită pentru client. Acestea sunt realizate şi livrate în mod iterativ şi contribuie la sporirea treptată a performanţelor sistemului. Se are în vedere posibilitatea aplicării unor adaptări sau modificări ulterioare. Metoda are succes deoarece se bazează pe o arhitectură deschisă, flexibilă, elaborată prin participarea tuturor părţilor interesate, inclusiv a utilizatorilor şi a unor specialişti profesionişti. 7) Modelul X. În partea de sus a X-ului este aplicat modelul cascadă şi V, iar în partea de jos sunt avute în vedere acţiuni de valorificare a softului creat anterior. Această preocupare este din ce în ce mai extinsă pe plan mondial şi pare foarte raţională deoarece softul prezintă o mare supleţe în ce priveşte adaptarea de la o problemă la alta. De fapt nu contează decât asemănarea structurilor, semnificaţia variabilelor fiind la libera alegere a celui care foloseşte softul.

8 În partea de sus, modelul ia în consideraţie utilizarea unor specificaţii de sistem, a proiectului arhitectural şi de detaliu, codificarea, testarea pe componente, integrarea şi testarea sistemului. Parte inferioară a X-ului este un V întors, pentru a sugera noţiunea de gestiune patrimonială a depozitelor reutilizabile la nivel componentă, structură, domeniu şi chiar aplicaţie. Având în vedere că partea inferioară a modelului se aplică practic doar în fazele de proiectare fizică, modelul - ca şi modelul tridimensional al autorilor metodei Merise, nu este prea popular. Dealtfel metoda Merise mai prezintă un model în două dimensiuni în care pe abscisă este trecut sistemul actual şi cel viitor, iar pe ordonată sunt trecute nivelele global, conceptual, organizaţional, logic, fizic şi de exploatare, dar după cum s-a putut vedea, din cele prezentate în secţiunea 1 a acestui capitol, metoda Merise este aplicată de fapt pe un model în două dimensiuni, sub formă de matrice care este foarte riguros şi se pretează la exigenţele ingineriei softului. 8) Modelul tridimensional. Modelul tridimensional promovat de metoda de proiectare MERISE se caracterizează prin reprezentarea grafică pe trei axe, fiecare dintre acestea corespunzând ciclului de viaţă al sistemului, ciclul de decizie şi respectiv ciclului abstractizării. Activitate evaluare Timp de lucru : 10 min Exemplificari - Sistemele de codificare existente la nivelul economiei naţionale/ domeniul specific al fiecăruia. Modulul: Modelarea sistemelor informatice Competenţa: Utilizează metodologii de modelare a sistemelor informatice Obiectivele evaluării: Să descrie metodologiile de realizare a sistemelor informatice. Prezentarea testului:

9 Testul poate avea loc într-o sală de clasă sau în laboratorul de informatică, în timpul studierii temei. Descrierea principalelor elemente ale metodologiilor de realizare a sistemelor informatice. Elevii vor fi evaluaţi individual, fiecare acumulând câte un punct pentru orice enunţ corect. Cerinţele testului vor fi expuse de profesor sau scrise pe tablă, ele sunt descrise în câmpul Enunţ. Răspunsurile elevilor pot fi colectate pe tablă sau pe un flipchart. Corectitudinea enunţurilor poate fi dezbătută cu clasa sau se poate numi un moderator care va folosi internetul ca să valideze răspunsurile sumative. Tipul testului: probă orală, brainstorming. Enunţ: Care sunt sistemele de codificare existente la nivelul economiei naţionale şi care este domeniul specific al fiecăruia. Criterii de evaluare şi notare: Se acordă calificativul Foarte Bine acelui elev care a acumulat cât mai multe răspunsuri corecte. Se acordă calificativul Insuficient acelui elev care nu a depus nici un efort de a participa la activitatea de evaluare propusă. Ceilalţi primesc calificativul Bine. Rezolvare posibilă: Codul poştal. Codul numeric personal. Codul ATC folosit în codificarea medicamentelor. Codul SIRUES codul statistic republican al unităţilor economico-sociale. Codul SIRUTA codul sistemului informatic al registrului unităţilor teritorial administrative. Codul CAEN codul clasificării activităţilor din economia naţională. Codul COR codul pentru clasificarea ocupaţiilor din România. Codul telephonic. Codul EORI folosit pentru inregistrarea si identificarea operatorilor economici Codul CUI codul unic de identificare a agentilor economici Codul IBAN codul folosit pentru identificarea unică a unui cont bancar. STAS standardul de stat pentru produse. Codul de bare folosit pentru gestionarea mai rapidă a produselor comerciale. Contul contabil este o formă de codificare care ajută la ţinerea evidenţei operaţiilor economice. Instrucţiuni pentru evaluatori

10 Rezultatul tuturor evaluărilor notate prin calificative pot fi contorizate şi tansformate în notă. Modul de transmitere şi sugestii de valorizare a rezultatelor evaluării În funcţie de răspunsurile elevilor li se va atrage atenţia asupra importanţei folosirii sistemelor de codurificare existenet atunci când se realizează un sistem informatic şi li se recomandă să se informeze sau să restudieze tema suporturile de curs. Activitate evaluare tema 3 Timp de lucru : 40 min Modulul: Modelarea sistemelor informatice Competenţa: Caracterizează diferite tipuri de sisteme informatice Obiectivele evaluării: Să caracterizeze sistemele expert. Prezentarea testului: Acest test poate fi utilizat la finalul unui grup de lecţii cu tema Sisteme expert. Tipul testului: probă scrisă, reconstrucţia. Durata evaluării: Timp de lucru: 40 minute Enunţ: 1. Alegeţi din lista de mai jos elementele necesare pentru a caracteriza un sistem expert. a) definiţia, b) caracteristicile, c) obiectivele, d) componentele. 2. În textul de mai jos sunt incluse elementele care stau la baza caracterizării unui sistem expert. Într-un sistem expert cunoştinţele sunt independente de mecanismul de raţionament (modificarea unui anumit element nu influenţează raţionamentul).

11 Programele bazate pe bazate pe tehnicile inteligenţei artificiale care înmagazinează cunoştiinţele experţilor umani, dintr-un domeniu bine definit şi apoi le folosesc pentru rezolvarea problemelor din domeniul respectiv sunt numite sisteme expert. Ansamblul de cunoştinţe specializate, care fac parte dintr-un anumit domeniu, formează baza de cunoştiinţe, care poate fi reprezentată prin: reţele semantice; regulile de productie; cadre etc. Sistemele expert au o abordare declarativă în care se specifică cunoştinţele ce vor fi exploatate în mod dinamic de mecanismul de raţionament spre deosebire de programarea clasică (unde trebuie să se descrie explicit toate prelucrările într-o manieră statică şi explictă). _ Sistemele expert trebuie să fie capabile să explice raţionamentele făcute şi să argumenteze soluţiile obţinute într-o manieră asemănătoare expertului uman. Datele unei probleme concrete care urmează să fie rezolvată (altfel spus formularea problemei), precum şi faptele rezultate în urma raţionamentelor efectuate de motorul de inferenţă asupra bazei de cunoştinţe fac parte din baza de fapte. Cunoştinţele manipulate de sistemele expert sunt în principal de natură simbolică, spre deosebire de programele clasice care utilizeaza prepoderent date numerice. Achiziţionarea uşoară a cunoaşterii este posibilă prin exprimarea cât mai direct posibil a expertizei obţinute de la experţii umani. Sistemele expert gestionează baze de cunoştinţe de volum mare şi tratează cunoştinţe inexacte sau incomplete. Prelucrare într-un sistem expert se face cu ajutorul motorului de inferenţă, care, pornind de la fapte (datele de intrare ale problemei) activează cunoştinţele corespunzătoare din baza de cunoştinţe, construind astfel raţionamente care conduc la fapte noi. Sistemele expert utilizeaza metode empirice bazate pe experienţă care conduc la soluţiile cele mai bune. Prin combinarea şi înlănţuirea cunoştinţelor pentru a infera noi cunoştinţe, judecăţi, planuri, demonstratii, decizii şi predicţii sau prin luarea în considerare a modului în care sunt inferate noile cunoştinţe se poate exploata eficient colecţia de cunoştinţe.

12 Interfaţa cu utilizatorul realizează dialogul utilizatorului cu sistemul expert în sensul specificării datelor de intrare şi al furnizării rezultatelor pentru problema de rezolvat. Sistemul expert este specializat într-un anumit domeniu şi nu în rezolvarea unei singure probleme ca programele informatice clasice. Sistemele expert au posibilităţi de acumulare a cunoaşterii şi folosirea ei în multiple domenii ţinând cont de toate schimbările intervenite în mediu, în metodele de raţionament, în concepte şi în metodele utilizate pentru soluţionarea probelmelor. Sarcina fiecărui elev este de a identifica şi nota în dreptul fiecărei propoziţii unul din acronimele: OB pentru obiectiv, DEF pentru definiţie, CAR pentru caracteristică şi COM pentru componenta unui system expert. 3. Enumeraţi obiectivele şi componentele omise în textul de la exerciţiul 2. Criterii de evaluare şi notare: Acest test va fi evaluat prin notă conform baremului de notare. Barem de corectare şi notare: Se acordă 1p din oficiu Exerciţiul 1 va fi notat cu 1p Exerciţiul 2 cu 6p Exerciţiul 3 cu 2p Rezolvarea corectă: Ex. 1. a, b, c, d Ex. 2. CAR, DEF, COM, CAR, OB, COM, CAR, OB, CAR, COM, CAR, OB, COM, CAR, CAR. Ex. 3. Obiectivele lipsă: reducerea riscurilor, creşterea creativităţii. Componentele lipsă: modulul de achiziţii, modulul explicativ.

Titlul lucrării propuse pentru participarea la concursul pe tema securității informatice

Titlul lucrării propuse pentru participarea la concursul pe tema securității informatice Titlul lucrării propuse pentru participarea la concursul pe tema securității informatice "Îmbunătăţirea proceselor şi activităţilor educaţionale în cadrul programelor de licenţă şi masterat în domeniul

More information

2. Setări configurare acces la o cameră web conectată într-un router ZTE H218N sau H298N

2. Setări configurare acces la o cameră web conectată într-un router ZTE H218N sau H298N Pentru a putea vizualiza imaginile unei camere web IP conectată într-un router ZTE H218N sau H298N, este necesară activarea serviciului Dinamic DNS oferit de RCS&RDS, precum și efectuarea unor setări pe

More information

Managementul Proiectelor Software Metode de dezvoltare

Managementul Proiectelor Software Metode de dezvoltare Platformă de e-learning și curriculă e-content pentru învățământul superior tehnic Managementul Proiectelor Software Metode de dezvoltare 2 Metode structurate (inclusiv metodele OO) O mulțime de pași și

More information

Software Process and Life Cycle

Software Process and Life Cycle Software Process and Life Cycle Drd.ing. Flori Naghiu Murphy s Law: Left to themselves, things tend to go from bad to worse. Principiile de dezvoltare software Principiul Calitatii : asigurarea gasirii

More information

Versionare - GIT ALIN ZAMFIROIU

Versionare - GIT ALIN ZAMFIROIU Versionare - GIT ALIN ZAMFIROIU Controlul versiunilor - necesitate Caracterul colaborativ al proiectelor; Backup pentru codul scris Istoricul modificarilor Terminologie și concepte VCS Version Control

More information

Metrici LPR interfatare cu Barix Barionet 50 -

Metrici LPR interfatare cu Barix Barionet 50 - Metrici LPR interfatare cu Barix Barionet 50 - Barionet 50 este un lan controller produs de Barix, care poate fi folosit in combinatie cu Metrici LPR, pentru a deschide bariera atunci cand un numar de

More information

Semnale şi sisteme. Facultatea de Electronică şi Telecomunicaţii Departamentul de Comunicaţii (TC)

Semnale şi sisteme. Facultatea de Electronică şi Telecomunicaţii Departamentul de Comunicaţii (TC) Semnale şi sisteme Facultatea de Electronică şi Telecomunicaţii Departamentul de Comunicaţii (TC) http://shannon.etc.upt.ro/teaching/ssist/ 1 OBIECTIVELE CURSULUI Disciplina îşi propune să familiarizeze

More information

La fereastra de autentificare trebuie executati urmatorii pasi: 1. Introduceti urmatoarele date: Utilizator: - <numarul dvs de carnet> (ex: "9",

La fereastra de autentificare trebuie executati urmatorii pasi: 1. Introduceti urmatoarele date: Utilizator: - <numarul dvs de carnet> (ex: 9, La fereastra de autentificare trebuie executati urmatorii pasi: 1. Introduceti urmatoarele date: Utilizator: - (ex: "9", "125", 1573" - se va scrie fara ghilimele) Parola: -

More information

Reflexia şi refracţia luminii. Aplicaţii. Valerica Baban

Reflexia şi refracţia luminii. Aplicaţii. Valerica Baban Reflexia şi refracţia luminii. Aplicaţii. Sumar 1. Indicele de refracţie al unui mediu 2. Reflexia şi refracţia luminii. Legi. 3. Reflexia totală 4. Oglinda plană 5. Reflexia şi refracţia luminii în natură

More information

Structura și Organizarea Calculatoarelor. Titular: BĂRBULESCU Lucian-Florentin

Structura și Organizarea Calculatoarelor. Titular: BĂRBULESCU Lucian-Florentin Structura și Organizarea Calculatoarelor Titular: BĂRBULESCU Lucian-Florentin Chapter 3 ADUNAREA ȘI SCĂDEREA NUMERELOR BINARE CU SEMN CONȚINUT Adunarea FXP în cod direct Sumator FXP în cod direct Scăderea

More information

Auditul financiar la IMM-uri: de la limitare la oportunitate

Auditul financiar la IMM-uri: de la limitare la oportunitate Auditul financiar la IMM-uri: de la limitare la oportunitate 3 noiembrie 2017 Clemente Kiss KPMG in Romania Agenda Ce este un audit la un IMM? Comparatie: audit/revizuire/compilare Diferente: audit/revizuire/compilare

More information

INSTRUMENTE DE MARKETING ÎN PRACTICĂ:

INSTRUMENTE DE MARKETING ÎN PRACTICĂ: INSTRUMENTE DE MARKETING ÎN PRACTICĂ: Marketing prin Google CUM VĂ AJUTĂ ACEST CURS? Este un curs util tuturor celor implicați în coordonarea sau dezvoltarea de campanii de marketingși comunicare online.

More information

METODE DE EVALUARE A IMPACTULUI ASUPRA MEDIULUI ŞI IMPLEMENTAREA SISTEMULUI DE MANAGEMENT DE MEDIU

METODE DE EVALUARE A IMPACTULUI ASUPRA MEDIULUI ŞI IMPLEMENTAREA SISTEMULUI DE MANAGEMENT DE MEDIU UNIVERSITATEA POLITEHNICA BUCUREŞTI FACULTATEA ENERGETICA Catedra de Producerea şi Utilizarea Energiei Master: DEZVOLTAREA DURABILĂ A SISTEMELOR DE ENERGIE Titular curs: Prof. dr. ing Tiberiu APOSTOL Fond

More information

Procesarea Imaginilor

Procesarea Imaginilor Procesarea Imaginilor Curs 11 Extragerea informańiei 3D prin stereoviziune Principiile Stereoviziunii Pentru observarea lumii reale avem nevoie de informańie 3D Într-o imagine avem doar două dimensiuni

More information

Ghid identificare versiune AWP, instalare AWP şi verificare importare certificat în Store-ul de Windows

Ghid identificare versiune AWP, instalare AWP şi verificare importare certificat în Store-ul de Windows Ghid identificare versiune AWP, instalare AWP 4.5.4 şi verificare importare certificat în Store-ul de Windows Data: 28.11.14 Versiune: V1.1 Nume fişiser: Ghid identificare versiune AWP, instalare AWP 4-5-4

More information

ARBORI AVL. (denumiti dupa Adelson-Velskii si Landis, 1962)

ARBORI AVL. (denumiti dupa Adelson-Velskii si Landis, 1962) ARBORI AVL (denumiti dupa Adelson-Velskii si Landis, 1962) Georgy Maximovich Adelson-Velsky (Russian: Гео ргий Макси мович Адельсо н- Ве льский; name is sometimes transliterated as Georgii Adelson-Velskii)

More information

MANAGEMENTUL CALITĂȚII - MC. Proiect 5 Procedura documentată pentru procesul ales

MANAGEMENTUL CALITĂȚII - MC. Proiect 5 Procedura documentată pentru procesul ales MANAGEMENTUL CALITĂȚII - MC Proiect 5 Procedura documentată pentru procesul ales CUPRINS Procedura documentată Generalități Exemple de proceduri documentate Alegerea procesului pentru realizarea procedurii

More information

Mecanismul de decontare a cererilor de plata

Mecanismul de decontare a cererilor de plata Mecanismul de decontare a cererilor de plata Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice (POS CCE) Ministerul Fondurilor Europene - Iunie - iulie

More information

GHID DE TERMENI MEDIA

GHID DE TERMENI MEDIA GHID DE TERMENI MEDIA Definitii si explicatii 1. Target Group si Universe Target Group - grupul demografic care a fost identificat ca fiind grupul cheie de consumatori ai unui brand. Toate activitatile

More information

Calculatoare Numerice II Interfaţarea unui dispozitiv de teleghidare radio cu portul paralel (MGSH Machine Guidance SHell) -proiect-

Calculatoare Numerice II Interfaţarea unui dispozitiv de teleghidare radio cu portul paralel (MGSH Machine Guidance SHell) -proiect- Universitatea Politehnica Bucureşti Facultatea de Automaticăşi Calculatoare Calculatoare Numerice II Interfaţarea unui dispozitiv de teleghidare radio cu portul paralel (MGSH Machine Guidance SHell) -proiect-

More information

Modalitǎţi de clasificare a datelor cantitative

Modalitǎţi de clasificare a datelor cantitative Modalitǎţi de clasificare a datelor cantitative Modul de stabilire a claselor determinarea pragurilor minime şi maxime ale fiecǎrei clase - determinǎ modul în care sunt atribuite valorile fiecǎrei clase

More information

Aspecte controversate în Procedura Insolvenţei şi posibile soluţii

Aspecte controversate în Procedura Insolvenţei şi posibile soluţii www.pwc.com/ro Aspecte controversate în Procedura Insolvenţei şi posibile soluţii 1 Perioada de observaţie - Vânzarea de stocuri aduse în garanţie, în cursul normal al activității - Tratamentul leasingului

More information

ISBN-13:

ISBN-13: Regresii liniare 2.Liniarizarea expresiilor neliniare (Steven C. Chapra, Applied Numerical Methods with MATLAB for Engineers and Scientists, 3rd ed, ISBN-13:978-0-07-340110-2 ) Există cazuri în care aproximarea

More information

C u p r i n s Introducere.. 3

C u p r i n s Introducere.. 3 C u p r i n s Introducere.. 3 Capitolul 1 Sisteme informatice. 4 1.1. Sistem, Sistem informaţional, Sistem informatic. 4 1.1.1. Componentele sistemului informatic 5 1.1.2. Clasificarea sistemelor informatice.

More information

Subiecte Clasa a VI-a

Subiecte Clasa a VI-a (40 de intrebari) Puteti folosi spatiile goale ca ciorna. Nu este de ajuns sa alegeti raspunsul corect pe brosura de subiecte, ele trebuie completate pe foaia de raspuns in dreptul numarului intrebarii

More information

Metoda de programare BACKTRACKING

Metoda de programare BACKTRACKING Metoda de programare BACKTRACKING Sumar 1. Competenţe............................................ 3 2. Descrierea generală a metodei............................. 4 3......................... 7 4. Probleme..............................................

More information

O ALTERNATIVĂ MODERNĂ DE ÎNVĂŢARE

O ALTERNATIVĂ MODERNĂ DE ÎNVĂŢARE WebQuest O ALTERNATIVĂ MODERNĂ DE ÎNVĂŢARE Cuvinte cheie Internet WebQuest constructivism suport educational elemente motivationale activitati de grup investigatii individuale Introducere Impactul tehnologiilor

More information

REVISTA NAŢIONALĂ DE INFORMATICĂ APLICATĂ INFO-PRACTIC

REVISTA NAŢIONALĂ DE INFORMATICĂ APLICATĂ INFO-PRACTIC REVISTA NAŢIONALĂ DE INFORMATICĂ APLICATĂ INFO-PRACTIC Anul II Nr. 7 aprilie 2013 ISSN 2285 6560 Referent ştiinţific Lector univ. dr. Claudiu Ionuţ Popîrlan Facultatea de Ştiinţe Exacte Universitatea din

More information

Fişa disciplinei. 1. Date despre program. 2. Date despre disciplina Titulari. 3. Timp total estimat. 4. Precondiţii.

Fişa disciplinei. 1. Date despre program. 2. Date despre disciplina Titulari. 3. Timp total estimat. 4. Precondiţii. Fişa disciplinei 1. Date despre program 1.1. Instituţia de învăţământ ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE 1.2. Facultatea CIBERNETICĂ, STATISTICĂ ŞI INFORMATICĂ ECONOMICĂ 1.3. Departamente (Departament) INFORMATICA

More information

STRUCTURA TIPURILOR DE LECTIE

STRUCTURA TIPURILOR DE LECTIE STRUCTURA TIPURILOR DE LECTIE Lectia este o forma de organizare si desfasurare a activitatii didactice, care se desfasoara in scoala, sub conducerea unui cadru didactic, intr-o perioada de timp precis

More information

M C I O H L BAZE DE CUNOŞTINŢE A H E O L N S I S T E M E D E R E P R E Z E N A R E Ş I P R O C E S A R E A A C U N O Ş T I N Ţ E L O R

M C I O H L BAZE DE CUNOŞTINŢE A H E O L N S I S T E M E D E R E P R E Z E N A R E Ş I P R O C E S A R E A A C U N O Ş T I N Ţ E L O R BAZE DE CUNOŞTINŢE S I S T E M E D E R E P R E Z E N A R E Ş I P R O C E S A R E A C U N O Ş T I N Ţ E L O R M C I O H L A H E O L N A TIPURI DE CUNOŞTINŢE Pentru a putea rezolva problemele complexe de

More information

Excel Advanced. Curriculum. Școala Informală de IT. Educație Informală S.A.

Excel Advanced. Curriculum. Școala Informală de IT. Educație Informală S.A. Excel Advanced Curriculum Școala Informală de IT Tel: +4.0744.679.530 Web: www.scoalainformala.ro / www.informalschool.com E-mail: info@scoalainformala.ro Cuprins 1. Funcții Excel pentru avansați 2. Alte

More information

Olimpiad«Estonia, 2003

Olimpiad«Estonia, 2003 Problema s«pt«m nii 128 a) Dintr-o tabl«p«trat«(2n + 1) (2n + 1) se ndep«rteaz«p«tr«telul din centru. Pentru ce valori ale lui n se poate pava suprafata r«mas«cu dale L precum cele din figura de mai jos?

More information

Sisteme expert în economie 1

Sisteme expert în economie 1 1 Sisteme expert în economie Scopul cursului este prezentarea mecanismul de rezolvare a problemelor, modul în care se încearcă să se reproducă raţionamentul uman de către calculatorul electronic. Pentru

More information

CONTRIBUŢII PRIVIND MANAGEMENTUL CALITĂȚII PROIECTULUI ÎN INDUSTRIA AUTOMOTIVE

CONTRIBUŢII PRIVIND MANAGEMENTUL CALITĂȚII PROIECTULUI ÎN INDUSTRIA AUTOMOTIVE UNIVERSITATEA POLITEHNICA TIMIŞOARA Școala Doctorală de Studii Inginerești Ing. Daniel TIUC CONTRIBUŢII PRIVIND MANAGEMENTUL CALITĂȚII PROIECTULUI ÎN INDUSTRIA AUTOMOTIVE Teză destinată obținerii titlului

More information

MS POWER POINT. s.l.dr.ing.ciprian-bogdan Chirila

MS POWER POINT. s.l.dr.ing.ciprian-bogdan Chirila MS POWER POINT s.l.dr.ing.ciprian-bogdan Chirila chirila@cs.upt.ro http://www.cs.upt.ro/~chirila Pornire PowerPoint Pentru accesarea programului PowerPoint se parcurg următorii paşi: Clic pe butonul de

More information

CAIETUL DE SARCINI Organizare evenimente. VS/2014/0442 Euro network supporting innovation for green jobs GREENET

CAIETUL DE SARCINI Organizare evenimente. VS/2014/0442 Euro network supporting innovation for green jobs GREENET CAIETUL DE SARCINI Organizare evenimente VS/2014/0442 Euro network supporting innovation for green jobs GREENET Str. Dem. I. Dobrescu, nr. 2-4, Sector 1, CAIET DE SARCINI Obiectul licitaţiei: Kick off,

More information

Updating the Nomographical Diagrams for Dimensioning the Concrete Slabs

Updating the Nomographical Diagrams for Dimensioning the Concrete Slabs Acta Technica Napocensis: Civil Engineering & Architecture Vol. 57, No. 1 (2014) Journal homepage: http://constructii.utcluj.ro/actacivileng Updating the Nomographical Diagrams for Dimensioning the Concrete

More information

Textul si imaginile din acest document sunt licentiate. Codul sursa din acest document este licentiat. Attribution-NonCommercial-NoDerivs CC BY-NC-ND

Textul si imaginile din acest document sunt licentiate. Codul sursa din acest document este licentiat. Attribution-NonCommercial-NoDerivs CC BY-NC-ND Textul si imaginile din acest document sunt licentiate Attribution-NonCommercial-NoDerivs CC BY-NC-ND Codul sursa din acest document este licentiat Public-Domain Esti liber sa distribui acest document

More information

CHAMPIONS LEAGUE 2017 SPONSOR:

CHAMPIONS LEAGUE 2017 SPONSOR: NOUA STRUCTURĂ a Ch League Pe viitor numai fosta divizie A va purta numele Champions League. Fosta divizie B va purta numele Challenger League iar fosta divizie C se va numi Promotional League. CHAMPIONS

More information

PROIECT. La Baze de date. Evidența activității pentru o firmă IT. Îndrumător: ș. l. dr. ing. Mirela Danubianu. Efectuat de: Grigoriev Sergiu gr.

PROIECT. La Baze de date. Evidența activității pentru o firmă IT. Îndrumător: ș. l. dr. ing. Mirela Danubianu. Efectuat de: Grigoriev Sergiu gr. PROIECT La Baze de date Evidența activității pentru o firmă IT Îndrumător: ș. l. dr. ing. Mirela Danubianu Efectuat de: Grigoriev Sergiu gr. 1131B Suceava 2011 Cuprins 1. DESCRIERE 3 2. MODELAREA CONCEPTUALĂ

More information

Prelucrarea numerică a semnalelor

Prelucrarea numerică a semnalelor Prelucrarea numerică a semnalelor Assoc.Prof. Lăcrimioara GRAMA, Ph.D. http://sp.utcluj.ro/teaching_iiiea.html 27 februarie 2017 Lăcrimioara GRAMA (sp.utcluj.ro) Prelucrarea numerică a semnalelor 27 februarie

More information

Documentaţie Tehnică

Documentaţie Tehnică Documentaţie Tehnică Verificare TVA API Ultima actualizare: 27 Aprilie 2018 www.verificaretva.ro 021-310.67.91 / 92 info@verificaretva.ro Cuprins 1. Cum funcţionează?... 3 2. Fluxul de date... 3 3. Metoda

More information

Reţele Neuronale Artificiale în MATLAB

Reţele Neuronale Artificiale în MATLAB Reţele Neuronale Artificiale în MATLAB Programul MATLAB dispune de o colecţie de funcţii şi interfeţe grafice, destinate lucrului cu Reţele Neuronale Artificiale, grupate sub numele de Neural Network Toolbox.

More information

ANTICOLLISION ALGORITHM FOR V2V AUTONOMUOS AGRICULTURAL MACHINES ALGORITM ANTICOLIZIUNE PENTRU MASINI AGRICOLE AUTONOME TIP V2V (VEHICLE-TO-VEHICLE)

ANTICOLLISION ALGORITHM FOR V2V AUTONOMUOS AGRICULTURAL MACHINES ALGORITM ANTICOLIZIUNE PENTRU MASINI AGRICOLE AUTONOME TIP V2V (VEHICLE-TO-VEHICLE) ANTICOLLISION ALGORITHM FOR VV AUTONOMUOS AGRICULTURAL MACHINES ALGORITM ANTICOLIZIUNE PENTRU MASINI AGRICOLE AUTONOME TIP VV (VEHICLE-TO-VEHICLE) 457 Florin MARIAŞIU*, T. EAC* *The Technical University

More information

Nume şi Apelativ prenume Adresa Număr telefon Tip cont Dobânda Monetar iniţial final

Nume şi Apelativ prenume Adresa Număr telefon  Tip cont Dobânda Monetar iniţial final Enunt si descriere aplicatie. Se presupune ca o organizatie (firma, banca, etc.) trebuie sa trimita scrisori prin posta unui numar (n=500, 900,...) foarte mare de clienti pe care sa -i informeze cu diverse

More information

LIDER ÎN AMBALAJE EXPERT ÎN SISTEMUL BRAILLE

LIDER ÎN AMBALAJE EXPERT ÎN SISTEMUL BRAILLE LIDER ÎN AMBALAJE EXPERT ÎN SISTEMUL BRAILLE BOBST EXPERTFOLD 80 ACCUBRAILLE GT Utilajul ACCUBRAILLE GT Bobst Expertfold 80 Aplicarea codului Braille pe cutii a devenit mai rapidă, ușoară și mai eficientă

More information

Lucrarea Nr.1. Sisteme de operare. Generalitati

Lucrarea Nr.1. Sisteme de operare. Generalitati Lucrarea Nr.1 Sisteme de operare. Generalitati Scopul lucrarii Lucrarea îsi propune familiarizarea studentilor cu sistemele de operare disponibile în laborator, respectiv acele sisteme de operare cu ajutorul

More information

Mods euro truck simulator 2 harta romaniei by elyxir. Mods euro truck simulator 2 harta romaniei by elyxir.zip

Mods euro truck simulator 2 harta romaniei by elyxir. Mods euro truck simulator 2 harta romaniei by elyxir.zip Mods euro truck simulator 2 harta romaniei by elyxir Mods euro truck simulator 2 harta romaniei by elyxir.zip 26/07/2015 Download mods euro truck simulator 2 harta Harta Romaniei pentru Euro Truck Simulator

More information

INFORMAȚII DESPRE PRODUS. FLEXIMARK Stainless steel FCC. Informații Included in FLEXIMARK sample bag (article no. M )

INFORMAȚII DESPRE PRODUS. FLEXIMARK Stainless steel FCC. Informații Included in FLEXIMARK sample bag (article no. M ) FLEXIMARK FCC din oțel inoxidabil este un sistem de marcare personalizată în relief pentru cabluri și componente, pentru medii dure, fiind rezistent la acizi și la coroziune. Informații Included in FLEXIMARK

More information

Itemi Sisteme de Operare

Itemi Sisteme de Operare Itemi Sisteme de Operare 1. Pentru a muta un dosar (folder) de pe partiţia C: pe partiţia D: folosim: a. New Folder b. Ctrl + C din bara de instrumente şi Copy; c. Ctrl + X şi Ctrl + V; d. Edit Paste;

More information

Proiectarea unui sistem informatic de evaluare în contextul implementării procesului de e-learning în învăţământul superior

Proiectarea unui sistem informatic de evaluare în contextul implementării procesului de e-learning în învăţământul superior Conferinţa Naţională de Învăţământ Virtual, ediţia a IV-a, 2006 159 Proiectarea unui sistem informatic de evaluare în contextul implementării procesului de e-learning în învăţământul superior Prof. Teodora

More information

Grafuri bipartite. Lecție de probă, informatică clasa a XI-a. Mihai Bărbulescu Facultatea de Automatică și Calculatoare, UPB

Grafuri bipartite. Lecție de probă, informatică clasa a XI-a. Mihai Bărbulescu Facultatea de Automatică și Calculatoare, UPB Grafuri bipartite Lecție de probă, informatică clasa a XI-a Mihai Bărbulescu b12mihai@gmail.com Facultatea de Automatică și Calculatoare, UPB Colegiul Național de Informatică Tudor Vianu București 27 februarie

More information

Dispozitive Electronice şi Electronică Analogică Suport curs 02 Metode de analiză a circuitelor electrice. Divizoare rezistive.

Dispozitive Electronice şi Electronică Analogică Suport curs 02 Metode de analiză a circuitelor electrice. Divizoare rezistive. . egimul de curent continuu de funcţionare al sistemelor electronice În acest regim de funcţionare, valorile mărimilor electrice ale sistemului electronic sunt constante în timp. Aşadar, funcţionarea sistemului

More information

Propuneri pentru teme de licență

Propuneri pentru teme de licență Propuneri pentru teme de licență Departament Automatizări Eaton România Instalație de pompare cu rotire în funcție de timpul de funcționare Tablou electric cu 1 pompă pilot + 3 pompe mari, cu rotirea lor

More information

PACHETE DE PROMOVARE

PACHETE DE PROMOVARE PACHETE DE PROMOVARE Școala de Vară Neurodiab are drept scop creșterea informării despre neuropatie diabetică și picior diabetic în rândul tinerilor medici care sunt direct implicați în îngrijirea și tratamentul

More information

Arbori. Figura 1. struct ANOD { int val; ANOD* st; ANOD* dr; }; #include <stdio.h> #include <conio.h> struct ANOD { int val; ANOD* st; ANOD* dr; }

Arbori. Figura 1. struct ANOD { int val; ANOD* st; ANOD* dr; }; #include <stdio.h> #include <conio.h> struct ANOD { int val; ANOD* st; ANOD* dr; } Arbori Arborii, ca şi listele, sunt structuri dinamice. Elementele structurale ale unui arbore sunt noduri şi arce orientate care unesc nodurile. Deci, în fond, un arbore este un graf orientat degenerat.

More information

SISTEME INFORMATICE SI INTELIGENTA ARTIFICIALA IN ECONOMIE

SISTEME INFORMATICE SI INTELIGENTA ARTIFICIALA IN ECONOMIE Prof. Univ. Dr. AUREL STEPAN SISTEME INFORMATICE SI INTELIGENTA ARTIFICIALA IN ECONOMIE ( Suport de curs) 0 Cuvant înainte Lucrarea de faţă abordează un domeniu de vârf al ştiinţei contemporane şi se adresează

More information

4. Precondiții (acolo unde e cazul) 4.1. de curriculum Algoritmica, Bazele Informaticii, Logica 4.2. de competențe

4. Precondiții (acolo unde e cazul) 4.1. de curriculum Algoritmica, Bazele Informaticii, Logica 4.2. de competențe FIȘA DISCIPLINEI 1. Date despre program 1.1. Instituția de învățământ superior Universitatea de Vest din Timișoara 1.2. Facultatea Matematică și Informatică 1.3. Departamentul Informatică 1.4. Domeniul

More information

Printesa fluture. Мобильный портал WAP версия: wap.altmaster.ru

Printesa fluture. Мобильный портал WAP версия: wap.altmaster.ru Мобильный портал WAP версия: wap.altmaster.ru Printesa fluture Love, romance and to repent of love. in romana comy90. Formular de noastre aici! Reduceri de pret la stickere pana la 70%. Stickerul Decorativ,

More information

D în această ordine a.î. AB 4 cm, AC 10 cm, BD 15cm

D în această ordine a.î. AB 4 cm, AC 10 cm, BD 15cm Preparatory Problems 1Se dau punctele coliniare A, B, C, D în această ordine aî AB 4 cm, AC cm, BD 15cm a) calculați lungimile segmentelor BC, CD, AD b) determinați distanța dintre mijloacele segmentelor

More information

Standardul ISO 9001: 2015, punct şi de la capat!! (14 )

Standardul ISO 9001: 2015, punct şi de la capat!! (14 ) Standardul ISO 9001: 2015, punct şi de la capat!! (14 ) Gândirea bazată pe risc și informațiile documentate. Analizând standardul ISO 9001: 2015 vom identifica aspecte ca privesc abordarea sau gândirea

More information

VIRTUAL INSTRUMENTATION IN THE DRIVE SUBSYSTEM MONITORING OF A MOBIL ROBOT WITH GESTURE COMMANDS

VIRTUAL INSTRUMENTATION IN THE DRIVE SUBSYSTEM MONITORING OF A MOBIL ROBOT WITH GESTURE COMMANDS BULETINUL INSTITUTULUI POLITEHNIC DIN IAŞI Publicat de Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iaşi Tomul LIV (LVIII), Fasc. 3-4, 2008 Secţia AUTOMATICĂ şi CALCULATOARE VIRTUAL INSTRUMENTATION IN THE

More information

Rem Ahsap is one of the prominent companies of the market with integrated plants in Turkey, Algeria and Romania and sales to 26 countries worldwide.

Rem Ahsap is one of the prominent companies of the market with integrated plants in Turkey, Algeria and Romania and sales to 26 countries worldwide. Ȋncepându-şi activitatea ȋn 2004, Rem Ahsap este una dintre companiile principale ale sectorului fabricǎrii de uşi având o viziune inovativǎ şi extinsǎ, deschisǎ la tot ce ȋnseamnǎ dezvoltare. Trei uzine

More information

Proiectarea Sistemelor Software Complexe

Proiectarea Sistemelor Software Complexe Proiectarea Sistemelor Software Complexe Curs 3 Principii de Proiectare Orientată pe Obiecte Principiile de proiectare orientată pe obiecte au fost formulate pentru a servi ca reguli pentru evitarea proiectării

More information

Update firmware aparat foto

Update firmware aparat foto Update firmware aparat foto Mulţumim că aţi ales un produs Nikon. Acest ghid descrie cum să efectuaţi acest update de firmware. Dacă nu aveţi încredere că puteţi realiza acest update cu succes, acesta

More information

METODE FIZICE DE MĂSURĂ ŞI CONTROL NEDISTRUCTIV. Inspecţia vizuală este, de departe, cea mai utilizată MCN, fiind de obicei primul pas într-o

METODE FIZICE DE MĂSURĂ ŞI CONTROL NEDISTRUCTIV. Inspecţia vizuală este, de departe, cea mai utilizată MCN, fiind de obicei primul pas într-o Cuprins: 1. Introducere 2. Inspecţia vizuală 6. Testarea ultrasonică 7. Radiografia 3. Metoda lichidului penetrant 4. Inspecţia cu particule magnetice 5. Testarea folosind curenţii Eddy 1 Inspecţia vizuală

More information

Strategia Europeană în Regiunea Dunării - oportunităţi pentru economiile regiunilor implicate -

Strategia Europeană în Regiunea Dunării - oportunităţi pentru economiile regiunilor implicate - Strategia Europeană în Regiunea Dunării - oportunităţi pentru economiile regiunilor implicate - 25 mai 2010 - Palatul Parlamentului, Sala Avram Iancu Inovatie, Competitivitate, Succes Platforme Tehnologice

More information

Annual Project meeting and Workshop 8: W8. Managing research data workshop

Annual Project meeting and Workshop 8: W8. Managing research data workshop Modernization of academic library services in Moldova, funded by Norwegian Cooperation Programme in Higher Education with Eurasia. Project number: CPEA-2015/10014 Annual Project meeting and Workshop 8:

More information

2. Setări configurare acces la o cameră web conectată într-un echipament HG8121H cu funcție activă de router

2. Setări configurare acces la o cameră web conectată într-un echipament HG8121H cu funcție activă de router Pentru a putea vizualiza imaginile unei camere web IP conectată într-un echipament Huawei HG8121H, este necesară activarea serviciului Dinamic DNS oferit de RCS&RDS, precum și efectuarea unor setări pe

More information

Lucrarea de laborator nr. 4

Lucrarea de laborator nr. 4 Metode merice - Lucrarea de laborator 4 Lucrarea de laborator nr. 4 I. Scopul lucrării Elemente de programare în MAPLE II. III. Conţinutul lucrării 1. Atribuirea. Decizia. Structuri repetitive. 2. Proceduri

More information

Proiectarea interfeţelor utilizator bazatǎ pe analiza. -referat la doctorat-

Proiectarea interfeţelor utilizator bazatǎ pe analiza. -referat la doctorat- UNIVERSITATEA BABEŞ-BOLYAI FACULTATEA DE MATEMATICǍ ŞI INFORMATICǍ Proiectarea interfeţelor utilizator bazatǎ pe analiza activitǎţii de muncǎ -referat la doctorat- Autor: Adriana Mihaela Tarţa Îndrumǎtor

More information

MASTER Disciplina: Biomecanică

MASTER Disciplina: Biomecanică MASTER Disciplina: Biomecanică Activităţile întreprinse în cadrul disciplinei de Biomecanică se desfăşoară pe două direcţii: Direcţie prioritară Activitate de curs; Direcţie secundară Activitate de seminar.

More information

SISTEME INFORMATICE PENTRU MARKETING

SISTEME INFORMATICE PENTRU MARKETING SISTEME INFORMATICE PENTRU MARKETING Obiectivul cursului Disciplina Sisteme informatice în marketing asigurǎ pregǎtirea studenţilor în domeniul analizei, proiectǎrii, implementǎrii şi utilizǎrii sistemelor

More information

Fenomene electrostatice şi materiale dielectrice. Modelare experimentală şi numerică şi aplicaţii industriale.

Fenomene electrostatice şi materiale dielectrice. Modelare experimentală şi numerică şi aplicaţii industriale. REZUMAT Fenomene electrostatice şi materiale dielectrice. Modelare experimentală şi numerică şi aplicaţii industriale. Lucrarea de faţă prezintă succint, dar argumentat, activitatea profesională desfăşurată

More information

TIME COMPASS: O APLICAȚIE DE TIME MANAGEMENT PENTRU ANDROID

TIME COMPASS: O APLICAȚIE DE TIME MANAGEMENT PENTRU ANDROID FACULTATEA DE AUTOMATICĂ ŞI CALCULATOARE DEPARTAMENTUL CALCULATOARE TIME COMPASS: O APLICAȚIE DE TIME MANAGEMENT PENTRU ANDROID LUCRARE DE LICENŢĂ Absolvent: Bogdan NANE Coordonator ştiinţific: Șef lucr.

More information

1. INTRODUCERE ÎN MODELARE ŞI SIMULARE

1. INTRODUCERE ÎN MODELARE ŞI SIMULARE 1. INTRODUCERE ÎN MODELARE ŞI SIMULARE 1.1. INTRODUCERE Majoritatea sistemelor din cele mai diverse ramuri ale ştiinţei (fizică, chimie, inginerie, economie, sociologie, etc.) prezintă un grad mare de

More information

Laborator 1. Programare declarativă. Programare logică. Prolog. SWI-Prolog

Laborator 1. Programare declarativă. Programare logică. Prolog. SWI-Prolog Laborator 1 Programare declarativă O paradigmă de programare în care controlul fluxului de execuție este lăsat la latitudinea implementării limbajului, spre deosebire de programarea imperativă în care

More information

INFLUENŢA CÂMPULUI MAGNETIC ASUPRA DINAMICII DE CREŞTERE"IN VITRO" LA PLANTE FURAJERE

INFLUENŢA CÂMPULUI MAGNETIC ASUPRA DINAMICII DE CREŞTEREIN VITRO LA PLANTE FURAJERE INFLUENŢA CÂMPULUI MAGNETIC ASUPRA DINAMICII DE CREŞTERE"IN VITRO" LA PLANTE FURAJERE T.Simplăceanu, C.Bindea, Dorina Brătfălean*, St.Popescu, D.Pamfil Institutul Naţional de Cercetere-Dezvoltare pentru

More information

Baze de date distribuite și mobile

Baze de date distribuite și mobile Universitatea Constantin Brâncuşi din Târgu-Jiu Facultatea de Inginerie Departamentul de Automatică, Energie şi Mediu Baze de date distribuite și mobile Lect.dr. Adrian Runceanu Curs 3 Model fizic şi model

More information

Implicaţii practice privind impozitarea pieţei de leasing din România

Implicaţii practice privind impozitarea pieţei de leasing din România www.pwc.com Implicaţii practice privind impozitarea pieţei de leasing din România Valentina Radu, Manager Alexandra Smedoiu, Manager Agenda Implicaţii practice în ceea ce priveşte impozitarea pieţei de

More information

1. Fazele procesului de cumpărare 2. Procesele implicate în dezvoltarea unui sistem de comerţ electronic 3. Conceptele arhitecturale ale sistemelor

1. Fazele procesului de cumpărare 2. Procesele implicate în dezvoltarea unui sistem de comerţ electronic 3. Conceptele arhitecturale ale sistemelor E-COMMERCE Curs 2 1. Fazele procesului de cumpărare 2. Procesele implicate în dezvoltarea unui sistem de comerţ electronic 3. Conceptele arhitecturale ale sistemelor de E-Commerce Sistemul informatic O

More information

Modulul IV - Avansat (12-17 ani) - Antreprenor in Tech 16 Ateliere practice, a cate 120 min. fiecare, echivalentul unui modul

Modulul IV - Avansat (12-17 ani) - Antreprenor in Tech 16 Ateliere practice, a cate 120 min. fiecare, echivalentul unui modul Modulul IV - Avansat (12-17 ani) - Antreprenor in Tech 16 Ateliere practice, a cate 120 min. fiecare, echivalentul unui modul DESPRE PROGRAM Academia inventeaza.ro (www.academia.inventeaza.ro) este un

More information

Candlesticks. 14 Martie Lector : Alexandru Preda, CFTe

Candlesticks. 14 Martie Lector : Alexandru Preda, CFTe Candlesticks 14 Martie 2013 Lector : Alexandru Preda, CFTe Istorie Munehisa Homma - (1724-1803) Ojima Rice Market in Osaka 1710 devine si piata futures Parintele candlesticks Samurai In 1755 a scris The

More information

SINGULAR PERTURBATION DETECTION USING WAVELET FUNCTION REPRESENTATION

SINGULAR PERTURBATION DETECTION USING WAVELET FUNCTION REPRESENTATION U.P.B. Sci. Bull., Series C, Vol. 7, No., 8 ISSN 454-34x SINGULAR PERTURBATION DETECTION USING WAVELET FUNCTION REPRESENTATION Dan OLARU, Mihai Octavian POPESCU Calitatea distribuţiei energiei electrice

More information

ACTA TECHNICA NAPOCENSIS

ACTA TECHNICA NAPOCENSIS 273 TECHNICAL UNIVERSITY OF CLUJ-NAPOCA ACTA TECHNICA NAPOCENSIS Series: Applied Mathematics, Mechanics, and Engineering Vol. 58, Issue II, June, 2015 SOUND POLLUTION EVALUATION IN INDUSTRAL ACTIVITY Lavinia

More information

Un model software cu potenţial în dezvoltarea jocurilor de strategie

Un model software cu potenţial în dezvoltarea jocurilor de strategie Revista Română de Interacţiune Om-Calculator 6 (4) 2013, 323-338 MatrixRom Un model software cu potenţial în dezvoltarea jocurilor de strategie Constantin Nandra, Dorian Gorgan Departamentul Calculatoare,

More information

The driving force for your business.

The driving force for your business. Performanţă garantată The driving force for your business. Aveţi încredere în cea mai extinsă reţea de transport pentru livrarea mărfurilor în regim de grupaj. Din România către Spania în doar 5 zile!

More information

UTILIZAREA CECULUI CA INSTRUMENT DE PLATA. Ela Breazu Corporate Transaction Banking

UTILIZAREA CECULUI CA INSTRUMENT DE PLATA. Ela Breazu Corporate Transaction Banking UTILIZAREA CECULUI CA INSTRUMENT DE PLATA Ela Breazu Corporate Transaction Banking 10 Decembrie 2013 Cuprins Cecul caracteristici Avantajele utilizarii cecului Cecul vs alte instrumente de plata Probleme

More information

Curs 8. Tendinţe actuale şi de perspectivă în evoluţia sistemelor informatice

Curs 8. Tendinţe actuale şi de perspectivă în evoluţia sistemelor informatice Curs 8. Tendinţe actuale şi de perspectivă în evoluţia sistemelor informatice 8.1. Concepţia sistemică în economie Începând din anii 80, în teoria generală a sistemelor apare şi se dezvoltă o nouă concepţie

More information

TEZĂ DE DOCTORAT ~REZUMAT~

TEZĂ DE DOCTORAT ~REZUMAT~ MINISTERUL EDUCAŢIEI NAŢIONALE UNIVERSITATEA PETROL-GAZE DIN PLOIEŞTI FACULTATEA DE INGINERIE MECANICĂ ŞI ELECTRICĂ TEZĂ DE DOCTORAT ~REZUMAT~ SISTEM EXPERT NEURO-FUZZY PENTRU CONTROLUL PROCESELOR DE EPURARE

More information

R O M Â N I A CURTEA CONSTITUŢIONALĂ

R O M Â N I A CURTEA CONSTITUŢIONALĂ R O M Â N I A CURTEA CONSTITUŢIONALĂ Palatul Parlamentului Calea 13 Septembrie nr. 2, Intrarea B1, Sectorul 5, 050725 Bucureşti, România Telefon: (+40-21) 312 34 84; 335 62 09 Fax: (+40-21) 312 43 59;

More information

Standardul ISO 9001: 2015, punct şi de la capat! ( 13 )

Standardul ISO 9001: 2015, punct şi de la capat! ( 13 ) Standardul ISO 9001: 2015, punct şi de la capat! ( 13 ) Abordarea bazata pe proces, comentarii, riscuri si consecinte Comentarii Din septembrie 2015 avem și versiunea oficială a lui ISO 9001 cât și alui

More information

Class D Power Amplifiers

Class D Power Amplifiers Class D Power Amplifiers A Class D amplifier is a switching amplifier based on pulse-width modulation (PWM) techniques Purpose: high efficiency, 80% - 95%. The reduction of the power dissipated by the

More information

DE CE SĂ DEPOZITAŢI LA NOI?

DE CE SĂ DEPOZITAŢI LA NOI? DEPOZITARE FRIGORIFICĂ OFERIM SOLUŢII optime şi diversificate în domeniul SERVICIILOR DE DEPOZITARE FRIGORIFICĂ, ÎNCHIRIERE DE DEPOZIT FRIGORIFIC CONGELARE, REFRIGERARE ŞI ÎNCHIRIERE DE SPAŢII FRIGORIFICE,

More information

ANALIZA COSTURILOR DE PRODUCTIE IN CAZUL PROCESULUI DE REABILITARE A UNUI SISTEM RUTIER NERIGID

ANALIZA COSTURILOR DE PRODUCTIE IN CAZUL PROCESULUI DE REABILITARE A UNUI SISTEM RUTIER NERIGID ANALIZA COSTURILOR DE PRODUCTIE IN CAZUL PROCESULUI DE REABILITARE A UNUI SISTEM RUTIER NERIGID Sef lucrari dr. ing. Tonciu Oana, Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti In this paper, we analyze

More information

INFLUENŢA CÂMPULUI MAGNETIC ASUPRA GERMINĂRII "IN VITRO" LA PLANTE FURAJERE

INFLUENŢA CÂMPULUI MAGNETIC ASUPRA GERMINĂRII IN VITRO LA PLANTE FURAJERE INFLUENŢA CÂMPULUI MAGNETIC ASUPRA GERMINĂRII "IN VITRO" LA PLANTE FURAJERE T.Simplăceanu, Dorina Brătfălean*, C.Bindea, D.Pamfil*, St.Popescu Institutul Naţional de Cercetere-Dezvoltare pentru Tehnologii

More information

Tema Inginerie Software Cerintele SW; procese pentru ingineria cerintelor; managementul de proiect SW

Tema Inginerie Software Cerintele SW; procese pentru ingineria cerintelor; managementul de proiect SW Universitatea Politehnică Bucureşti Facultatea de Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei Tema Inginerie Software Cerintele SW; procese pentru ingineria cerintelor; managementul de proiect

More information

Metoda BACKTRACKING. prof. Jiduc Gabriel

Metoda BACKTRACKING. prof. Jiduc Gabriel Metoda BACKTRACKING prof. Jiduc Gabriel Un algoritm backtracking este un algoritm de căutare sistematică și exhausivă a tuturor soluțiilor posibile, dintre care se poate alege apoi soluția optimă. Problemele

More information

CONTRIBUŢII LA UTILIZAREA

CONTRIBUŢII LA UTILIZAREA UNIVERSITATEA BABEŞ-BOLYAI DIN CLUJ NAPOCA Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor TEZĂ DE DOCTORAT CONTRIBUŢII LA UTILIZAREA SISTEMELOR DE ASISTARE A DECIZIILOR BAZATE PE TEHNOLOGII MACHINE

More information