Technológia PLC (Power Line Communication)

Size: px
Start display at page:

Download "Technológia PLC (Power Line Communication)"

Transcription

1 Technológia PLC (Power Line Communication) Miloš Orgoň Martin Kméty

2 Obsah Úvod a história. Trendy aplikácií, frekvenčné pásma. Základné prístupy k využívaniu energetických vedení pre prenos správ, služby. Úzkopásmové a širokopásmové služby PLC. EMC (Elektromagnetická kompatibilita) širokopásmových telekomunikačných systémov EMC(Elektromagnetická kompatibilita) PLC systémov Záver

3 Úvod 1/5 Komunikácia po energetických sieťach: PLC (Power Line Communication) Je vysoko-rýchlostný prenos dát (vf signálom), po elektrických rozvodných sieťach 230 V/400 V, v oblasti domového rozvodu za jedným transformátorom. Dátové signály sú na silnoprúdovom vedení prenášané (i snímané) pomocou prípojnej jednotky PLC. Internet a telefónny signál sú teda k dispozícii v sieťových zásuvkách 230 V. Domová energetická sieť tak môže byť spojená s rozvodom E-Commerce, , Voice-over-IP atď.

4 Úvod 2/5 Prístupové siete spojené s energetickou sieťou Klesajúce výnosy na deregulovanom trhu s elektrickou energiou spôsobujú, že výrobcovia elektrickej energie členia svoju ponuku a otvárajú tak nové trhy. Ich rozvodné siete je možné využiť aj na komunikačné účely. Tým sa stáva prevádzkovateľ energetickej siete súčasne prevádzkovateľom informačno-telekomunikačnej (IT/TK) siete. Licenciu na prevádzku verejnej siete IT/TK môže udeliť Telekomunikačný úrad. Silnoprúdové vedenia (rozvodu 230 V) sú vhodné pre dátovú paketovú komunikáciu až k jednotlivo adresovaným zásuvkám v určitej oblasti, napr. priestoru jednej budovy. Pritom je nutné riešiť otázky EMC spojené s rušením, bezpečnosť dát a taktiež elektrickú bezpečnosť. Tieto prenosy dát sújiž bežne používané pri riadení budov signálmi s malými prenosovými rýchlosťami (EIB, Power EIB, LONWORKS).

5 Úvod 3/5 Krátke prenosy medzi dvoma bodmi je tiež možné uskutočniť po tienených zemných kabloch vysokého napätia rýchlosťou 2 Mbit/s. Tento prenos je menej ovplyvňovaný rušivými impulzmi v sieti než je tomu pri prenose po silnoprúdových vodičoch. Tento prenos je smerovaný k veľkým odberateľom s vlastnými rozvodmi nízkého napätia. V Európe je zatiaľ povolený v energetických sieťach dátový prenos v pásmach CENELEC1 (4 khz,..., 148,5 khz), pre ktorá sú stanovené aj hranice rušivého vyžarovania v duchu EMC. Už dnes sú k dispozícii prenosové PLC systémy s kmitočtami od 1 do 30 MHz, resp. až do 200 MHz, ktoré ležia v oblasti rádiového a rozhlasového vysielania (krátke vlny). Prevádzkovatelia krátkovlnných rádiových sietí preto požadujú nízké limity EMC (emisné i imisné), aby neboli rušené ich služby. Hranice rušivého vyžarovania stanovuje Telekomunikačný úrad.

6 Úvod 4/5 Internet zo zásuvky 230 V Typická sieť PLC je: stavebnicová sieť typu PMP (Point-to-Multipoint). Skladá sa z hlavnej PLC prípojky,plcc (Power Line Central Controller) na nízkonapäťovej strane z transformátora a účastníckych staníc PLNT (Power Line Net Termination) ako rozhranie pre dáta. (obr.1)

7 Aplikácie tohto typu zostávajú obmedzené na malé vzdialenosti. Prenosové rýchlosti sú orientované na ponuky systémov xdsl a vychádzajú z vlastností danej rozvodnej siete 230 V. Úvod 5/5 Účastnícke prípojky môžu byť jako LAN, ktorých spoje sú tvorené vedeniami nízkeho napätia PLC. PLC-IT služby používajú protokoly založené na IP (Internet Protocol) a umožňujú dátovú komunikáciu ako proces podľa protokolu TCP/IP, hlasovú komunikáciu ako VolP (Voice over IP) t.j. telefonovanie po internete.

8 Historický vývoj: Na prelome 19. a 20. storočia - jednosmerný rozvod: prenos striedavých prúdov pre služobnú signalizáciu Začiatok 20. storočia - rozvod 50 Hz: prenos jednosmerných a striedavých prúdov na účely hromadného diaľkového ovládania počiatky vf nosnej telefónie: prenos hovoru - elektrárenská telefónie kombinácia elektr. telefónie a prenosu ďaľekopisných a telemetrických správ počiatok využívania nn distribučných vedení na prenos vysokorýchlostných dát (PDSL - Power Digital Subscriber Line) zapájanie PDSL systémov do procesu konvergencie telekom. služieb a sietí

9 Charakteristika PLC 1/10 Donedávna sa technológia PLC (Power Line Communication, ETSI používa názov Power Line Telecommunication - PLT) považovala za jednu z najsľubnejších možností prístupu k internetu. Rozvod elektrickej energie je, na rozdiel od pevnej telefónnej linky, predsa v každej domácnosti vo vyspelejšej časti sveta. Lenže prenášať dáta v silne rušenom prostredí nie je len tak jednoduché ani pri dnešnom stave techniky. Ďalšou značnou prekážkou sú aj transformátory, ktoré značne komplikujú nasadenie tejto technológie v praxi. Napriek tomu sa táto technológia testuje vo viacerých krajinách, spomeňme z nich len Rakúsko, Nemecko, Švajčiarsko, Švédsko, Škótsko, Španielsko a Singapur.

10 Charakteristika PLC 2/10 Všeobecne možno konštatovať, že aj využívanie rýchleho prístupu k internetu z viacerých dôvodov ešte stále zaostáva za očakávaním. Svoj podiel na tom má legislatíva, nedostatočná politická podpora, nedôslednosť telekomunikačných regulátorov, finančné ťažkosti dominantných operátorov, pomerne vysoké ceny, nedostatok atraktívnych aplikácií pre verejnosť, atď. Trh širokopásmového prístupu je v podstate ovládaný duopolom CATV a DSL technológií, čo je ďalším dôvodom pomalšieho nárastu širokopásmovej (broadband) penetrácie, ktorej by prospelo, keby sa objavila ďalšia silná konkurenčná širokopásmová technológia.

11 Charakteristika PLC 3/10 Nádeje vkladané do bezdrôtovej FWA (Fixed Wireless Access) sa zatiaľ bohužiaľ nenaplnili, ale situácia by sa mala zlepšiť prijatím globálneho štandardu pre bezdrôtový prístup a aplikáciou technológií nevyžadujúcich priamu viditeľnosť. Nevýhodou ďalších technológií ako napr. FTTH (Fiber to the Home) alebo Ethernet do bytu je potreba inštalácie nového vedenia.

12 Charakteristika PLC 4/10 Koncept systému PLC na prístup do domácností Príklad topológie PLC prístupu

13 Charakteristika PLC 5/10 Príklad topológie MV PLC

14 Charakteristika PLC 6/10 Extraktor zabezbečujúci prístup BPL - inštalovaný na strednonapäťovom rozvode elektrickej energie (MV Middle Voltage) Zariadenie pre domácnosti s funkciami IP telefónu od Sumitomo Electric Industries, Ltd. (SEI)

15 Charakteristika PLC 7/10 BPL Systém využívajúci vzdušné elektrické rozvody,kde koncové body predstavujú pevné alebo wireless riešenie

16 Charakteristika PLC 8/10 Viaceré energetické spoločnosti, ktoré majú spravidla veľmi dobré optické chrbticové siete, sa snažia využiť svoje elektrorozvodné siete aj na širokopásmový prístup k internetu. Pokiaľ celosvetový počet telefónnych liniek je vyše 700 mil., je počet užívateľov pripojených na elektrickú sieť niekoľkokrát vyšší (asi 3 mld.). Na technológii Power Line Communication pracuje viacero firiem a najrýchlešie modemy ponúkali donedávna americké spoločnosti Enikia a Intellon, ktoré dosahovali 12 respektíve až 14 Mbit/s. Sumitomo Electric Industries a Tokio Electric Power Company predstavili nedávno PLC modem schopný prenášať dáta s rýchlosťou 27 Mbit/s k užívateľovi a 18 Mbit/s pre upstream (nasledovný obr.). Keďže v Japonsku je pre komunikačné účely po elektrorozvodnej sieti pásmo výrazne limitované (10 khz až 450 khz), preto sa uvedené modemy budú ponúkať spočiatku v Španielsku a Taliansku a neskôr aj v ďalších európskych krajinách. V Japonsku sa očakáva zmena predpisov a potom sa budú môcť tieto modemy využívajúce pásmo 2.5 až 23 MHz nasadiť aj tam. Dnes sú už k dispozícii modemy osadené čipmi DS2, ktoré umožňujú rýchlosť do 200 Mbit/s a tesne pred ukončením vývoja sú už čipy, ktoré umožnia rýchlosť do 400 Mbit/s.

17 Riešenie širokopásmového prístupu k internetu prostredníctvom BPL modemu od Sumitomo Electric Industries a Tokio Electric Power Company PLC zariadenia, inštalované do existujúcej elektrorozvodnej siete pozostávajú z: Headend (HE) slúži na prenos vysokorýchlostného komunikačného signálu do strednonapäťového elektrického rozvodu v podzemnom kábli alebo do bytového (izbového) transformátora v káblovej šachte, Repeater (RP) -slúži na zosilnenie komunikačného signálu, Home Gateway (HG) - je brána inštalovaná v budove v miestnosti smeračom elektrickej energie, Customer Premise Equipment (CPE): slúži na poskytovanie služieb BPL koncovému užívateľovi v jeho domácnosti.

18 Prepojenie bytových účastníkov do telekomunikačných sietí prostredníctvom rozvodných elektrických sietí (BPL) vedených vzduchom

19 Detail pripojenia bytovej stanice siete BPL (coupler väzobný člen)

20 Charakteristika PLC 9/10 Napriek rekordnému nárastu prípojok DSL v ostatnom čase je ich celkový počet len niečo cez 2 mil., čo je vzhľadom na 147 mil. obyvateľov pomerne málo, a preto sa mnohí nádejajú, že PLC technológia by mohla získať významný podiel na trhu. Čipy, použité v modemoch PLC, navrhnuté španielskou spoločnosťou DS2 pod typovým označením DSS4200, sú určené nielen pre prístupovú sieť, ale aj na aplikácie LAN, napr. v rámci bytu. Základom sú zariadenia pod názvom Head End, ktoré sú inštalované na transformátore MV/LV (Middle Voltage/Low Voltage) a na ktoré je možné napojiť až 254 resp. až 512 užívateľov. Riešenie vyhovuje príslušným predpisom ETSI a CENELEC a má dva plne programovateľné rozsahy pre aplikácie prístupových sietí a domáceho rozvodu LAN od 1 až 38 MHz. Pretože tieto aplikácie využívajú iné podpásma, nie je problém s ich koexistenciou (ETSI: Access 1.6 MHz až 9.4 MHz; Inhouse 11 až 30 MHz). Riešenie spoločnosti DS2 je plne duplexné, paketovo orientované s max. dĺžkou paketu 8 kb, podporujúce aj hlasové a video služby (VoIP a Video over IP). Systém využíva adaptívne až 1280 nosných kmitočtov OFDM, aby sa dala dosiahnuť čo najvyššia priepustnosť v rôznych sieťach.

21 Charakteristika PLC 10/10

22 Výrobca chipov DS2 Spoluvlastníkom firmy DS2 je aj významná španielska energetická spoločnosť Endesa, operujúca aj v Latinskej Amerike, silná aj v telekomunikáciách, veď má majoritu v telekomunikačnej spoločnosti Auna (pevné linky, mobilné siete, Internet, DTV), kde má vyše štvrtinový podiel aj Telecom Italia. Endesa v pilotných projektoch testovala PLC zariadenia spoločnosti Ascom v Barcelone a predchádzajúce riešenie DS2 vo Valencii, kde sa dosiahli prenosové rýchlosti 10 Mbit/s. Endesa zahájila ďalší pilotný projekt v Zaragoze, kde by sa prostredníctvom novej generácie BPL modemov kde je pripojených niekoľko tisíc užívateľov. V prípade úspešnej testovacej prevádzky sa dá očakávať nasadenie týchto modemov aj v krajinách, kde má tento energetický gigant významnejšie záujmy a kde DSL zatiaľ nezapustilo silné korene.

23 Riešenie PLC prístupu a distribučnej (elektrorozvodnej) siete (obr. 15) je hlavnou náplňou práve prebiehajúcej štandardizácie je v rámci projektu OPERA. Tento projekt je chápaný ako kľúčový faktor, ktorý by mal z technológie PLC urobiť životaschopnou prístupovou technológiou tak, aby tento spôsob pripojení k širokopásmovému internetu dokázal vo väčšom rozsahu reálne konkurovať už zavedeným technológiám xdsl a CATV. Výhľadovo sa ráta s tým, že PLC ponúkne prenosové rýchlosti okolo 200 Mbit/s (alebo viac) a okrem pripojenia k internetu umožní taktiež prevádzku ďalších aplikácií z oblasti zberu dát, automatizácie a regulácie. Výrobca čipov DS2 Pokiaľ aktivity našich dominantných operátorov DSL budú pokračovať takým tempom, ako doteraz, väčšina z nás sa možno rýchleho pripojenia k internetu dočká až vďaka technológii PLC.

24 Pripájanie PLC (BPL)na MV a LV väzbou Energetické a telekomunikačné systémy pracujú na dvoch diametrálne odlišných úrovniach frekvencií, prúdov a napätí, preto treba sieť, určenú pre distribúciu elektrickej energie a zároveň aj na poskytovanie aj širokopásmového prístupu k internetu (BPL), veľmi opatrne navrhovať a optimalizovať. Energetická sieť pracuje s veľmi nízkou frekvenciou, ale s veľkým prúdom a napätím. Kdežto telekomunikačné siete, s oveľa vyššími frekvenciami, a s relatívne malými prúdmi a napätiami.

25 Väzba -Induktívne väzba je známa stratami pri prenose až niekoľko decibelov, ale zabraňuje fyzickému kontaktu zo sieťou, čo robí použitie tohto typu spojenia bezpečnejším, a často jednoduchším na inštalovanie, ako kapacitná väzba. -Kapacitná väzba má zase vysoko-priepustné filtrovanie (High Pass Filtering) s tzv. Straight-Forward elektronikou, ktorá je kompaktná a jednoduchá na návrh. -V praxi, sa používa kombinácia týchto dvoch technik

26 Väzba Obvod obsahuje vysokonapäťové kapacitory, na vyfiltrovanie 50/60Hz napäťovej vlny, transformátor a kombináciu diód, na ochranu pred prepätím; Obvod obsahuje cievky s feritovými jadrami

27 Väzba

28 Väzba Tieto zariadenia sa používaju na prepojenie PLC zariadení do energetickej siete

29 PLC prístup a distribučná sieť

30 Možnosť zabezpečenia prístupu k vysokorýchlostnému internetu prostredníctvom riešenia Broadband over Power Lines (BPL)

31 Riešenie zabezpečenia prístupu k internetu na báze PLC vo veľkom výrobnom podniku s množstvom prevádzok Prístup k internetu na báze PLC priamo v rýchlovlaku Architektúra siete PLC v rozsiahlom komplexe budov Prístup k internetu na báze PLC v rozvodnom závode Jedno z možných riešení zabezpečenia prístupu k internetu v domácnosti prostredníctvom PLC

32 PowerWiFi - broadband cez elektrickú sieť a Wi-Fi Firma Amperion predstavila zaujímavé riešenie kombinujúce technológiu PLC a Wi-Fi. Amperion Connect Powerline System je súborom hardvérových a softvérových riešení, ktoré umožňujú využiť existujúce strednonapäťové rozvody elektrickej energie (MV) ako chrbticové siete pre poskytovanie rýchleho prístupu k Internetu pre domácnosti a menšie firmy. Prístupová sieť využíva technológiu PowerWiFi, čo je vlastne pripojenie Wi-Fi prístupových bodov na MV rozvody, do ktorých sú injektované dáta, napríklad z pevného digitálneho okruhu E3 (34 Mbit/s).

33 PowerWiFi - broadband cez elektrickú sieť a Wi-Fi Časť riešenia, označená ako Connect, pozostáva z troch častí: injektor, extraktor a repeater/extraktor. Injektor je vlastne interfejs medzi dátovou sieťou (T1/E1, T3/E3, optické vlákno) a strednonapäťovým napájačom, a ako to z názvu vyplýva, injektuje dátový tok do energetického rozvodu. Na mieste, kde je potrebné z energetického rozvodu vyčleniť dátový tok, sa použije extraktor. Ak je potrebné preklenúť väčšie vzdialenosti, nasadzuje sa modul repeater/extraktor, umožňujúci najprv vyčleniť dátový tok, ktorý sa po regenerácii injektuje opäť do ďalšieho úseku energetického rozvodu. Amperion má v ponuke dva produktové rady. Pre nadzemný rozvod je určený Falcon 1000 MV a pre podzemný rozvod je rad Lynx 1000 MV. Chrbticová sieť na báze riešenia Amperion Connect vie zabezpečiť bitovú rýchlosť až do 45 Mbit/s, v praxi sa však využíva 18 Mbit/s na jeden injekčný bod.

34 PowerWiFi - broadband cez elektrickú sieť a Wi-Fi Riešenie firmy Amperion - pre nadzemný rozvod Falcon 1000 MV a pre podzemný rozvod Lynx 1000 MV

35 PowerWiFi - broadband cez elektrickú sieť a Wi-Fi Amperion teda zvolilo dobre známu a dnes už lacnú technológiu Wi-Fi (802.11b). Vychádzali pritom zo skutočnosti, že energetický MV rozvod je v dosahu niekoľkých sto metrov okolo každého domu alebo firmy a priepustnosť niekoľkých Mbit/s (podľa vzdialenosti, rušenia, počtu užívateľov a aplikácií) by podľa predstaviteľov Amperionu mala byť lákavá nielen pre domácich užívateľov, ale aj pre menšie firmy. Známe nedostatky Wi-Fi so zabezpečením dát a prístupu rieši Amperion zabudovaním protokolov ako RADIUS, PPPoE, SSH a IPSec. Uvedené kombinované riešenie by mohlo byť schopné vo väčšom rozsahu konkurovať rozvodom káblovej televízie (CATV) a DSL pripojeniam.

36 Riešenie firmy Corinex Corinex PowerNet umožňuje individuálne pripojenie počítača k LAN cez elektrickú sieť rýchlosťou 14 Mbit/s. Užívateľ si môže zakúpiť jeden z troch produktov Corinex PowerNet ku každému svojmu počítaču a pripojí PowerNet do najbližšej zásuvky. Nasleduje jednoduchá inštalácia ovládača a nakonfigurovanie sieťových parametrov (IP adresa atď.). Produkt je určený hlavne pre maloobchodný trh, tzn. každá domácnosť alebo Small Office privíta možnosť cenovo výhodného a flexibilného zosieťovania počítačov bez nutnosti budovania kabeláže (samozrejme za predpokladu existencie elektrických rozvodov). Kompletný produktový rad s názvom Corinex PowerNet pozostáva z 3 produktov: Internej PCI karty, Externého modemu s USB rozhraním, Externého modemu s Ethernet rozhraním.

37 Riešenie firmy Corinex Medzi základné technické parametre patria: prenosová rýchlosť 14Mbps, chip-set od INTELLON postavený na OFDM technológii (frekvenčný rozsah MHz), 56 bit DES enkrypcia, multiprotokolová komunikácia, približný dosah 200m, zabudované funkcionality QoS s priorizáciou dát, prevádzka v sieťach 110/220V, ide o čisto vnútorné riešenie. Riešenie Corinex PowerNet ideálne dopĺňa celkové riešenie s názvom Corinex NetGate pozostávajúce z riešení problému poslednej míle a poslednej stopy určených pre ISPs (Internet Service Providers), DSPs, Carriers. Takéto kompletné riešenie umožňuje bezproblémovú prevádzku aplikácií náročných na prenosovú rýchlosť - napr. multimediálne

38 Riešenie firmy Corinex PLC systém ako riešenie poslednej míle telekomunikačnej siete

39 Riešenie firmy Corinex Detail PLC systému ako riešenia poslednej míle telekomunikačnej siete

40 Projekt OPERA Európská únia podporila vysokorýchlostný internet po rozvodných elektrických sieťach V apríli 2005 Európska komisia deklarovala svoju podporu pre rozvoj vysokorychlostného Internetu prostredníctvomm rešenia Broadband over Power Lines (BPL). V prvom rade ide o projekt Open PLC European Research Alliance (OPERA), ktorého hlavným sponzorom je práve Európska komisia v rámci programu "Broadband for All". Z výrobcov sa na projekte OPERA podieľajú napríklad spoločnosti Powerplus Plus Communications AG, Ascom Systec AG, Main.net Communications Ltd. a Mitsubishi Electric Information Technology Centre Europe BV. Z rozpočtu EK bolo na projekt OPERA uvoľnených 9 miliónov Euro. Pre jeho prvú fázu, ktorá má trvať dva roky, sa potom počítalo s celkovým rozpočtom 20 miliónov Euro. Hlavným cieľom bolo vyvi-núť jednotný európsky štandard pre PLC, ktorý by mal nahradiť súčasné proprietárne riešenia jednotlivých firiem. Práve štandardizácia je v rámci projektu OPERA chápaná ako kľúčový faktor, ktorý by mal z PLC urobiť životaschopný spôsob širokopásmového pripojenia k internetu.

41 Projekt OPERA II. EK vydala odporúčanie týkajúce sa BPL (Broadband over Power Lines), v ktorom vyzýva dvadsaťpäťku členských štátov, aby sa v prvom rade snažili odstrániť rôzne regulačné obmedzenia, ktoré nasadeniu či širšiemu využitiu BPL bránia. EK síce pripúšťa možné problémy s rušením v rádiových pásmach, avšak tie pokladá za riešiteľné, čo dokazujú aj pilotné projekty v Nemecku či Španielsku. Systémové riešenia v tomto smere by mali priniesť pripravované direktívy týkajúce sa elektromagnetickej kompatibility obecne, ktoré mali vstúpiť do platnosti v roku EK si od využitia BPL okrem väčšej konkurencie na trhu s pripojením sľubuje predovšetkým pomoc pri riešení tzv. Digital Divide, teda obmedzenej dostupnosti širokopásmového internetu v odľahlejších vidieckych oblastiach. V krajinách EU je okolo 200 miliónov vedení, s ktorých pomocou by išlo pripojiť domácnosti, školy a firmy. Vďaka tomu by sa penetrácia širokopásmového internetu mohla podľa odhadov zvýšiť o 5-10 %.Súčasnú situáciu v EU je vidieť v nasledovnej tabuľke (tab. 1).

42 Nelichotivá situácia v nasadení BPL prostredníctvom PLC v Európe

43 Projekt OPERA Ako je v tab. 1 vidieť príspevok BPL je zatiaľ malý. Cez to všetko však má BPL stále svoju šancu, a to predovšetkým vďaka samotným elektrorozvodným závodom a spoločnostiam. Tie majú v zásade dostatok prostriedkov na investície do novej služby i ich masívny marketing, zavedený prístup k prakticky 100% potenciálnych zákazníkov a možnosť poskytovať i ďalšie zaujímavé služby v jednom balíčku. K službám Triple Play zahrnujúcich internet (dáta)/hlas/video totiž môžu ponúknuť ešte štvrtú "hru", a síce aplikácie z oblasti merania, regulácie a zabezpečenia.

44 Vývoj technológie PLC 400Mbps

45 Trendy pri využívaní energetických vedení na prenos správ Silnoprúdové vedenie nerozvetvené rozvetvené vonkajšie vvn káblové vn vn+nn nn zemné fázové prídavné vvn vn nn lano vodiče opt. vedenie

46 Klasifikácia pásiem na prenos správ pomocou energetických vedení ázov pásma podhovorové hovorové Stredofrekvenčnévysokofrekvenčné ozsah pásma f < 300 Hz f = 300 Hz 4 khz f = khz f > 150 khz ríklady 0 Hz, 50 Hz 300 Hz 2500 Hz 3 95 khz 40 khz 750 khz oužívaných 166 Hz, 217 Hz 300 Hz 3400 Hz 9 95 khz 1 MHz 30 MHz mitočtov a a 316 Hz, 425 Hz ,5 khz ásiem 1050 Hz

47 Telekomunikačné služby prevádzkované po silnoprúdových vedeniach a sieťach SLUŽBY úzkopásmové širokopásmové hovorové nehovorové transportné prístupové (vvn, vn) (vvn, vn, nn) (vvn + opt. kábel) (distribuční nn sieť) služobná telefónia diaľkové meranie prenos dátových súborov prístup k intranetu štandardná telefónia diaľková regulácia diaľkové ovládnie diaľková signalizácia diaľková synchronizácia hromadné diaľkové ovládanie prenos združených kanálov prístup k internetu prenos videosignálov LAN budovy LAN bytu

48 HDO Hromadné diaľkové ovládanie Technické princípy zmena prevádzkového stavu vysielanie striedavých impulzov vysielanie jednosm. impulzov multifrekvenčné systémy monofrekvenčné systémy nesynchronizované synchronizované dĺžka impulzu hustota impulzu spúšťaná čas. základňa ovládaná čas. základňa S ZM ZI

49 Technické usporiadanie a parametre HDO ŘRC1 Centrála HDO RC2 110 kv Vysielač HDO 800 kva / 317 Hz 220V/50Hz 1-5V/317Hz 22 kv PHDO PHDO 0,4 kv ČSN

50 Prenosy po fázových vodičoch vvn a vn Spôsoby väzby Používané pásmo : 30 khz khz anténna kapacitná induktivná Šířka kanálu jednofázová Rozvodňa VFZ2 medzifázová Vedenie 2,5 khz 4 khz ZS1 VFZ1 C1 PS1 VAF PZ C2 PS2 ZS2 Použitie : hovor ďalekopis telemetria dáta

51 Úzkopásmové PLC systémy Účel použitia Lokálne aplikácie na účely merania, signalizácie a ovládania Napr.: prenos údajov meračov energie (elektrina, voda, plyn, teplo atď.) ovládanie klimatizácie a vetrania ovládanie osvetlenia prenos signálov z bezpečnostných čidiel a iné

52 Elektromer/kvalitomer+koncentr kvalitomer+koncentrátortor s integr. modemom Dáta Obchodneho merania Dáta pre distribúciu Interface GIS,SAP,SCADA Odpoč. Tab. T1 - registre Výpadky (L1,L2.L3,3Fáz) Prepoj-identifikácia TS aodber miest Odpoč. Tab. T2-Výkon profily Prekročenie hran. hodnôt Sledovanie bilančných strát medzi Odpoč. Tab. TS-servis tab. U,I,P( L1,L2.L3,3 Fáz ) VN,TS a MO v reálnom čase Okamžité hod (U,I,P,Q,S,f Poruch.štatistika,alarmy Analýza vývoja spotreby a zaťaženia Cos φ,3 fáz, výpadok) vývodov TS v reálnom čase Kontrola manipulácie Opačný tok en.,nesymetria Analýza parametrov siete pre potreby riadenia procesov a plánovanie investicií Kontrola inštalácie Profily meraných veličín Sledovanie kvality siete podľa Ustr,Umin,Umax(L1,L2,L3) Operačné využívanie dig.máp(napr. EN Istr,Imin,Imax(L1,L2,L3) lokalizácie porúch topológia siete a MO THD U,THD I,(L1,L2,L3) pristupové cesty..) Evidencia poruchových stavov Flicker (L1,L2,L3) Prehľad o dôležitých odberoch Knižnica udalostí Frekvencia, cos φ (vedecké,medicínske,finančné straty(fe,co-odber,dodávky) s vysokým stupňom zabezpečenia) zdanlivá energia

53

54 EMC širokopásmových telekomunikačných systémov Širokopásmové prenosové systémy prevádzkované po metalických vedeniach môžu byť všeobecne zdrojom rušivých interferencií, ktoré môžu ovplyvňovať prevádzku iných telekomunikačných systémov v ich okolí Takými systémami však môžu byť nie len zariadenia BPL, prevádzkovaná po silnoprúdových vedeniach, ale aj napríklad zariadenia typu xdsl prevádzkované na účastníckych telefónnych vedeniach Vnútorné rozvody telefónne aj energetické majú z čisto fyzikálneho hľadiska obdobné predpoklady na nežiadúce vyžarovanie

55 EMC pevných inštalácií Nová smernica 2004/108/ES rozlišuje problematiku EMC výrobkov a EMC pevných inštalácií. Zároveň naznačuje nové pravidlá a doporučuje zodpovednosť či upresnenie prístupov k posudzovaniu elektromagnet. kompatibility. Pre kategóriu pevných inštalácií sa predpokladá aj riešenie zmien niektorých postupov meraní a inovácia medzných limitov pre vyžarovanie aj elektromagnetickú odolnosť. V súvislosti s tým je potrebné prihliadať aj na problematiku širokopásmových telekomunikačných systémov vrátane BPL!

56 Percentuálne rozloženie rádiových služieb v pásme 1,6 30 MHz Vojenské služby 67% Rádioamatérske pásma 15% Rozhlasové služby 13% Letecké a námorné služby 4% Ostatné 1%

57 AON Technicke prostriedky prístupovych sietí pre broadband aplikacie Prenosy po vedeniach bezdrôtové prenosy Optické metalické rádiové optické(laserové) PON Rádiove pozemské siete FWA Satelitné WLL Účastnické Distribučný Silnoprúdové GSM UMTS LEO vedenia vedenia distribučné +GPRS MEO HDSL Káblová vedenie GEO

58 Ako rozvíjať PLC/BPL v SR??? Prijať PLC a BPL ako možnú alternatívu iných prístupových prostriedkov tam, kde je to vhodné a efektivné. Zvyšovať informovanosť o tejto technológií v inštitúciách (MV, MPO, TÚ, ERÚ atď.) aj v širšej technickej verejnosti. Sledovať vývoj vo svete a najmä v EÚ Využívať zahraničných skúseností a snažiť sa zapojiť do medzinárodných spoločností, ktoré sa zaoberajú rozvojom tejto technológie. Využívať možnosti podpory v rámci medzinárodných programov, ale tiež ísť cestou vlastných experimentov a vyvodzovania správnych záverov technických aj legislatívnych.

59 Riešenie Hromadná výroba prvkov a zariadení Použitie moderných telekomunikačných technológií Záver Využitie silnoprúdových sietí na prenos správ Výhody Využitie vybudovanej sieťovej infraštruktúry Vytvára predpoklady efektivného prenosu Problémy Technologicky náročná väzba signálu Elektromagnetické prostredie energ. siete

60 IEEE Štandardy (R2004) IEEE Standard Construction of Composite Fiber Optic Ground Wire (OPGW) for Use on Electric Utility Power Lines C American National Standard-Requirements for Power-Line Carier Line Traps (R2002) IEEE Recommended Practice for Determinng the Electric Power Station Ground Potential Rise and Induced Voltage from a Power Fault C American National Standard Requirements for Single Function Power-Line Carrier Transmite- Receiver Equipment C American National Standard Requirements for Power-Line Carrier Coupling Capacitors and Coupling Capacitor Voltage Transformers (CCVT) IEEE Recommended Practice for the Protection of Wire-Line Communication Facilities Serving Electric Supply Locations

61 IEEE Recommended Practices and Requirements for Harmonic Control in Electric Power Systems IEEE Recommended Practice for the Electrical Protection of Optical Fiber Communication Facilities Serving, or Connected to, Electrical Supply Locations IEEE Standard for All-Dielectric Self- Supporting Fiber Optic Cable C IEEE Standard for N times 64 Kilobit Per Second Optical Fiber Interfaces Between Teleprotection and Multiplexer Equipment IEEE Guide for Power-Line Carrier Applications IEEE Standard Telephone Loop Performance Characteristics P519.1/D9a Unapproved IEEE Draft Guide for Applying Harmonic Limits on Power Systems

Žilinská univerzita v Žiline Elektrotechnická fakulta Katedra telekomunikácií a multimédií. Možnosti prenosu dát po energetických sieťach

Žilinská univerzita v Žiline Elektrotechnická fakulta Katedra telekomunikácií a multimédií. Možnosti prenosu dát po energetických sieťach Žilinská univerzita v Žiline Elektrotechnická fakulta Katedra telekomunikácií a multimédií Možnosti prenosu dát po energetických sieťach Martin Gjabel 2008 Možnosti prenosu dát po energetických sieťach

More information

Presenter SNP6000. Register your product and get support at SK Príručka užívateľa

Presenter SNP6000. Register your product and get support at  SK Príručka užívateľa Register your product and get support at www.philips.com/welcome Presenter SNP6000 SK Príručka užívateľa 1 a b c d e 2 3 4 Federal Communication Commission Interference Statement This equipment has been

More information

Aktivity PS ENUM od októbra 2004 do novembra 2005

Aktivity PS ENUM od októbra 2004 do novembra 2005 Valné zhromaždenie CTF Bratislava, 24. november 2005 Aktivity PS ENUM od októbra 2004 do novembra 2005 Vladimír Murín Výskumný ústav spojov, n.o. Banská Bystrica Úvod Pracovná skupina ENUM bola založená

More information

TECHNICKÁ UNIVERZITA V KOŠICIACH FAKULTA ELEKTROTECHNIKY A INFORMATIKY KATEDRA ELEKTRONIKY A MULTIMEDIÁLNYCH TELEKOMUNIKÁCIÍ UMTS/IMT-2000

TECHNICKÁ UNIVERZITA V KOŠICIACH FAKULTA ELEKTROTECHNIKY A INFORMATIKY KATEDRA ELEKTRONIKY A MULTIMEDIÁLNYCH TELEKOMUNIKÁCIÍ UMTS/IMT-2000 TECHNICKÁ UNIVERZITA V KOŠICIACH FAKULTA ELEKTROTECHNIKY A INFORMATIKY KATEDRA ELEKTRONIKY A MULTIMEDIÁLNYCH TELEKOMUNIKÁCIÍ UMTS/IMT-2000 (DIPLOMOVÁ PRÁCA) ROK 2001 RADOVAN RYBÁR Radovan Rybár UMTS/IMT-2000

More information

making them (robots:) intelligent

making them (robots:) intelligent Artificial Intelligence & Humanoid Robotics or getting robots closer to people making them (robots:) intelligent Maria VIRCIKOVA (maria.vircik@gmail.com) Peter SINCAK (peter.sincak@tuke.sk) Dept. of Cybernetics

More information

SIMULÁTOR PŘENOSOVÝCH FUNKCÍ SILNOPROUDÉHO VEDENÍ

SIMULÁTOR PŘENOSOVÝCH FUNKCÍ SILNOPROUDÉHO VEDENÍ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA ELEKTROTECHNIKY A KOMUNIKAČNÍCH TECHNOLOGIÍ ÚSTAV TELEKOMUNIKACÍ FACULTY OF ELECTRICAL ENGINEERING AND COMMUNICATION DEPARTMENT OF TELECOMMUNICATIONS

More information

CHARAKTERISTICKÉ VLASTNOSTI SAMO - REKONFIGUROVATEĽNÝCH ROBOTOV

CHARAKTERISTICKÉ VLASTNOSTI SAMO - REKONFIGUROVATEĽNÝCH ROBOTOV CHARAKTERISTICKÉ VLASTNOSTI SAMO - REKONFIGUROVATEĽNÝCH ROBOTOV Ing. Marek Vagaš, PhD. Technická univerzita v Košiciach Strojnícka fakulta Katedra výrobnej techniky a robotiky Nemcovej 32, 042 00 Košice

More information

Slovenská technická univerzita v Bratislave Fakulta elektrotechniky a informatiky Študijný odbor: telekomunikácie

Slovenská technická univerzita v Bratislave Fakulta elektrotechniky a informatiky Študijný odbor: telekomunikácie Slovenská technická univerzita v Bratislave Fakulta elektrotechniky a informatiky Študijný odbor: telekomunikácie Bc. Michal Chlpán Iteratívna water-filling technika dynamického spektrálneho manažmentu

More information

Sériový prenos údajov

Sériový prenos údajov Výhody: Menší počet vodičov Nevýhody: rozloženie - zloženie Obvod: UART (Universal Asynchronous Receiver Transmitter) 1/48 Sériový prenos údajov 2/48 Charakteristiky prenosových systémov Smer toku dát:

More information

DESIGN AND IMPLEMENTATION OF SOFTWARE SUPPORT FOR BIOMETRICS LABORATORY COURSES

DESIGN AND IMPLEMENTATION OF SOFTWARE SUPPORT FOR BIOMETRICS LABORATORY COURSES DOI: 10.5507/tvv.2016.010 Trendy ve vzdělávání 2016 DESIGN AND IMPLEMENTATION OF SOFTWARE SUPPORT FOR BIOMETRICS LABORATORY COURSES HAMBALÍK Alexander MARÁK Pavol, SR Abstract In this paper we decided

More information

Prednáška. Vypracoval: Ing. Martin Juriga, PhD. Bratislava, marec 2016

Prednáška. Vypracoval: Ing. Martin Juriga, PhD. Bratislava, marec 2016 Dizajn procesných zariadení časť 3. Prednáška Vypracoval: Ing. Martin Juriga, PhD. Vedúci pracoviska: prof. Ing. Marián Peciar, PhD. Bratislava, marec 2016 Označovanie zvarov na výkresoch Slovensko: Pôvodná

More information

3. Generácia mobilných technológií

3. Generácia mobilných technológií 3. Generácia mobilných technológií BAKALÁRSKA PRÁCA TOMÁŠ GERTHOFER ŽILINSKÁ UNIVERZITA V ŽILINE Elektrotechnická fakulta Katedra telekomunikácií a Multimédií Študijný odbor: TELEKOMUNIKÁCIE Vedúci bakalárskej

More information

Irish Powerline Communications (PLC) By Michael Field M.Sc. Communications Systems Theory

Irish Powerline Communications (PLC) By Michael Field M.Sc. Communications Systems Theory Irish Powerline Communications (PLC) By Michael Field M.Sc. Communications Systems Theory Background Power Line Communications refers to the transmission of fast IP data using radio frequency (RF) carriers

More information

ŽILINSKÁ UNIVERZITA V ŽILINE

ŽILINSKÁ UNIVERZITA V ŽILINE ŽILINSKÁ UNIVERZITA V ŽILINE Elektrotechnická fakulta Katedra telekomunikácií Digitálne rozhlasové vysielanie DRM Pavol Hamran 2006 Digitálne rozhlasové vysielanie DRM BAKALÁRSKA PRÁCA Pavol Hamran ŽILINSKÁ

More information

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA INFORMAČNÍCH TECHNOLOGIÍ FACULTY OF INFORMATION TECHNOLOGY ÚSTAV POČÍTAČOVÉ GRAFIKY A MULTIMÉDIÍ DEPARTMENT OF COMPUTER GRAPHICS AND

More information

Žilinská univerzita v Žiline Elektrotechnická fakulta Katedra telekomunikácií

Žilinská univerzita v Žiline Elektrotechnická fakulta Katedra telekomunikácií Elektrotechnická fakulta Katedra telekomunikácií Analýza prenosových vlastností telekomunikačných káblov pre digitálne účastnícke prípojky xdsl. Jozef Kabáč 2007 Analýza prenosových vlastností telekomunikačných

More information

POWER LINE COMMUNICATION (PLC) OVERVIEW

POWER LINE COMMUNICATION (PLC) OVERVIEW National Scientific Session of the Academy of Romanin Scientists ISSN 2067-2160 Spring 2009 113 POWER LINE COMMUNICATION (PLC) OVERVIEW Alexandru-Ionut CHIUŢA 1, Cristina STANCU 2 Abstract Power line Communications

More information

Transactions of the VŠB Technical University of Ostrava, Mechanical Series No. 2, 2009, vol. LV, article No Ivana LUKÁČOVÁ *, Ján PITEĽ **

Transactions of the VŠB Technical University of Ostrava, Mechanical Series No. 2, 2009, vol. LV, article No Ivana LUKÁČOVÁ *, Ján PITEĽ ** Transactions of the VŠB Technical University of Ostrava, Mechanical Series No. 2, 2009, vol. LV, article No. 1693 Ivana LUKÁČOVÁ *, Ján PITEĽ ** MODEL-FREE ADAPTIVE HEATING PROCESS CONTROL VYUŽITIE MFA-REGULÁTORA

More information

Commercial Deployments of Line Current Differential Protection (LCDP) Using Broadband Power Line Carrier (B-PLC) Technology

Commercial Deployments of Line Current Differential Protection (LCDP) Using Broadband Power Line Carrier (B-PLC) Technology Commercial Deployments of Line Current Differential Protection (LCDP) Using Broadband Power Line Carrier (B-PLC) Technology Nachum Sadan - Amperion Inc. Abstract Line current differential protection (LCDP)

More information

NÁVRHY EURÓPSKYCH NORIEM CENELEC PREDLOŽENÝCH NA VEREJNÉ PREROKOVANIE za obdobie od do

NÁVRHY EURÓPSKYCH NORIEM CENELEC PREDLOŽENÝCH NA VEREJNÉ PREROKOVANIE za obdobie od do 61909 pren 80601-2-60:2017 IEC 80601-2-60:201X (62D/1475/) (EQV) 62603 EN 60601-2-54:2009/prA2:2017 IEC 60601-2-54:2009/A2:201X (62B/1047/) (EQV) 64726 EN 60076-3:2013/prA1:2017 IEC 60076-3:2013/A1:201X

More information

KONCEPCIA EMULÁTORA ENERGETICKÝCH SYSTÉMOV NA BÁZE DCS

KONCEPCIA EMULÁTORA ENERGETICKÝCH SYSTÉMOV NA BÁZE DCS KONCEPCIA EMULÁTORA ENERGETICKÝCH SYSTÉMOV NA BÁZE DCS Pavol FEDOR 1 - Daniela PERDUKOVÁ 2 - Peter RADVÁNI 3 Abstract: Research, optimization and practical implementation of the optimization processes

More information

Žilinská univerzita v Žiline Elektrotechnická fakulta Katedra telekomunikácií

Žilinská univerzita v Žiline Elektrotechnická fakulta Katedra telekomunikácií Elektrotechnická fakulta Návrh metropolitnej záložnej siete Žilinskej univerzity na báze protokolu 802.16 a jej využitie pre šírenie multimediálnych aplikácií František Valent 2006 Návrh metropolitnej

More information

GSM / ANALÓG. VRÁTNIK

GSM / ANALÓG. VRÁTNIK GSM, ANALÓG VRÁTNIK Užívateľská príručka OBSAH 1. Popis 1.1 Funkcia 1.2 Využitie 2. Hardwarová konfigurácia 3. Vlastnosti 3.1 Hlasová komunikácia 3.2 Otváranie dverí 3.3 Evidencia dochádzky 3.4 Kontrola

More information

Power Line Communication Can Be a Significant Tool for Building Digital Bangladesh

Power Line Communication Can Be a Significant Tool for Building Digital Bangladesh Power Line Communication Can Be a Significant Tool for Building Digital Bangladesh Ezazur Rahman 1, Mohammad Woli Ullah 2, Amran Hasan 3 1 2 3 Department ofelectronic and Telecommunication Engineering,

More information

Overview of IEEE Broadband Wireless Access Standards. Timo Smura Contents. Network topologies, frequency bands

Overview of IEEE Broadband Wireless Access Standards. Timo Smura Contents. Network topologies, frequency bands Overview of IEEE 802.16 Broadband Wireless Access Standards Timo Smura 24.02.2004 Contents Fixed Wireless Access networks Network topologies, frequency bands IEEE 802.16 standards Air interface: MAC +

More information

EE 304 TELECOMMUNICATIONs ESSENTIALS HOMEWORK QUESTIONS AND ANSWERS

EE 304 TELECOMMUNICATIONs ESSENTIALS HOMEWORK QUESTIONS AND ANSWERS Homework Question 1 EE 304 TELECOMMUNICATIONs ESSENTIALS HOMEWORK QUESTIONS AND ANSWERS Allocated channel bandwidth for commercial TV is 6 MHz. a. Find the maximum number of analog voice channels that

More information

Wireless Broadband Networks

Wireless Broadband Networks Wireless Broadband Networks WLAN: Support of mobile devices, but low data rate for higher number of users What to do for a high number of users or even needed QoS support? Problem of the last mile Provide

More information

IEEE PROPOSED AMENDMENTS TO WORKING DOCUMENT TOWARDS PRELIMINARY DRAFT NEW RECOMMENDATION ITU-R F.[9B/BWA]

IEEE PROPOSED AMENDMENTS TO WORKING DOCUMENT TOWARDS PRELIMINARY DRAFT NEW RECOMMENDATION ITU-R F.[9B/BWA] Approved by the IEEE 802.16 WG (2004-07-15) and the IEEE 802 Executive Committee (2004-07-16). 2004-07-15 IEEE L802.16-04/25 INTERNATIONAL TELECOMMUNICATION UNION RADIOCOMMUNICATION STUDY GROUPS Document

More information

YAESU FT DX POSTAVENÝ NA TRADÍCII

YAESU FT DX POSTAVENÝ NA TRADÍCII YAESU FT DX POSTAVENÝ NA TRADÍCII Najnovším členom série YAESU FT DX je model FT DX 3000D. Zdedil konštrukčné princípy transceiverov FT DX 9000 a FT DX 5000, ktoré sú celosvetovo uznávané tými, ktorí túžia

More information

Guide to Wireless Communications, Third Edition Cengage Learning Objectives

Guide to Wireless Communications, Third Edition Cengage Learning Objectives Guide to Wireless Communications, Third Edition Chapter 9 Wireless Metropolitan Area Networks Objectives Explain why wireless metropolitan area networks (WMANs) are needed Describe the components and modes

More information

The Last Mile Problem

The Last Mile Problem The Last Mile Problem LAN, MAN, WAN how to connect private users at home to such networks? Problem of the last mile: somehow connect private homes to the public Internet without laying many new cables

More information

Data Transmission through Power Lines to the Final Consumer

Data Transmission through Power Lines to the Final Consumer Cumhuriyet Üniversitesi Fen Fakültesi Fen Bilimleri Dergisi (CFD), Cilt:36, No: 6 Ozel Sayı (2015) ISSN: 1300-1949 Cumhuriyet University Faculty of Science Science Journal (CSJ), Vol. 36, No: 6 Special

More information

Data Transmission via Modem. The Last Mile Problem. Modulation of Digital Signals. Modem Standards (CCITT)

Data Transmission via Modem. The Last Mile Problem. Modulation of Digital Signals. Modem Standards (CCITT) The Last Mile Problem LN, MN, WN how to connect private users at home to such networks? Problem of the last mile: somehow connect private homes to the public Internet without laying many new cables By

More information

System Specification. BreezeACCESS TM EZ. January 2008

System Specification. BreezeACCESS TM EZ. January 2008 System Specification BreezeACCESS TM EZ January 2008 All rights reserved Alvarion Ltd 2008 The information contained in this document is the proprietary and exclusive property of Alvarion Ltd. except as

More information

Universal WiFi Range Extender - Powerline Edition (XAVNB2001) Installation Guide

Universal WiFi Range Extender - Powerline Edition (XAVNB2001) Installation Guide Universal WiFi Range Extender - Powerline Edition (XAVNB2001) Installation Guide Technická podpora Ďakujeme, že ste si vybrali výrobky spoločnosti NETGEAR. Po inštalácii zariadenia vyhľadajte výrobné číslo

More information

Bluetooth BlueTooth - Allows users to make wireless connections between various communication devices such as mobile phones, desktop and notebook comp

Bluetooth BlueTooth - Allows users to make wireless connections between various communication devices such as mobile phones, desktop and notebook comp ECE 271 Week 8 Bluetooth BlueTooth - Allows users to make wireless connections between various communication devices such as mobile phones, desktop and notebook computers - Uses radio transmission - Point-to-multipoint

More information

Terminológia a definície z oblasti rádiokomunikácií podľa Rádiokomunikačného poriadku (Radio Regulations, ďalej RR)

Terminológia a definície z oblasti rádiokomunikácií podľa Rádiokomunikačného poriadku (Radio Regulations, ďalej RR) Terminológia a definície z oblasti rádiokomunikácií podľa Rádiokomunikačného poriadku (Radio Regulations, ďalej RR) Skratka Anglický termín Slovenský termín Anglický výklad Slovenský výklad Zdroj For the

More information

Connectivity. Connectivity

Connectivity. Connectivity Connectivity Week 9 March 21, 23 Computers and Society Carnegie Mellon University Spring 2006 Cranor/Tongia/Farber http://cups.cs.cmu.edu/courses/compsoc-sp06/ 1 The 4C Framework Information and Communications

More information

DLHODOBÝ MONITORING MOSTNÝCH KONŠTRUKCIÍ OČAKÁVANIA A MOŽNOSTI

DLHODOBÝ MONITORING MOSTNÝCH KONŠTRUKCIÍ OČAKÁVANIA A MOŽNOSTI DLHODOBÝ MONITORING MOSTNÝCH KONŠTRUKCIÍ OČAKÁVANIA A MOŽNOSTI LONG TERM MONITORING OF BRIDGE STRUCTURES EXPECTATIONS AND POSSIBILITIES Abstract: Alojz KOPÁČIK 1, Peter KYRINOVIČ 1, Ján ERDÉLYI 1 Monitoring

More information

Monitorovanie sietí na rýchlosti 100 Gb/s

Monitorovanie sietí na rýchlosti 100 Gb/s Monitorovanie sietí na rýchlosti 100 Gb/s (Internet a Technologie 12) Lukáš Kekely, Viktor Puš, Štěpán Friedl (kekely, pus, friedl@cesnet.cz) Praha, 24. 11. 2012 L. Kekely Monitorovanie sietí na rýchlosti

More information

ECE 476/ECE 501C/CS Wireless Communication Systems Winter Lecture 2: Overview of Modern Wireless Communication Systems

ECE 476/ECE 501C/CS Wireless Communication Systems Winter Lecture 2: Overview of Modern Wireless Communication Systems ECE 476/ECE 501C/CS 513 - Wireless Communication Systems Winter 2004 Lecture 2: Overview of Modern Wireless Communication Systems Last lecture we looked at an introduction to the course. History FCC and

More information

Aplikácia systémov hromadnej obsluhy v IP sieťach

Aplikácia systémov hromadnej obsluhy v IP sieťach SLOVENSKÁ TECHNICKÁ UNIVERZITA V BRATISLAVE FAKULTA ELEKTROTECHNIKY A INFORMATIKY Ing. Tibor Mišuth Aplikácia systémov hromadnej obsluhy v IP sieťach na získanie akademického titulu doktor (philosophiae

More information

What s your favourite place?

What s your favourite place? What s your favourite place? Grammar & Speaking Aims Talking about favourite places Contents Grammar Present simple Vocabulary Favourite places: the seaside the mountains lake town the forest the countryside

More information

Introduction to Wireless Networking CS 490WN/ECE 401WN Winter 2007

Introduction to Wireless Networking CS 490WN/ECE 401WN Winter 2007 Introduction to Wireless Networking CS 490WN/ECE 401WN Winter 2007 Lecture 9: WiMax and IEEE 802.16 Chapter 11 Cordless Systems and Wireless Local Loop I. Cordless Systems (Section 11.1) This section of

More information

Signálové a komunikačné rozhrania

Signálové a komunikačné rozhrania ignálové a komunikačné rozhrania prof. Ing. Ján Šaliga, PhD. KEMT FEI TU Košice 015 Úvod KC v roku 016/017 Prednášky a cvičenia budú priebežne pripravované a môžu sa pri tom vyskytnúť aj určité problémy,

More information

Mobilné systémy 3. generácie UMTS

Mobilné systémy 3. generácie UMTS Mobilné systémy 3. generácie UMTS Ing. Matúš Turcsány, PhD. turcsany@ktl.elf.stuba.sk KTL FEI STU 2009 Prehľad prednášok UMTS HSDPA, EUL HSPA evolution LTE LTE-Advanced Nasadené technológie GSM worldwide

More information

Univerzálny rozširovač WiFi Powerline Edition (XAVN2001) Inštalačná príručka

Univerzálny rozširovač WiFi Powerline Edition (XAVN2001) Inštalačná príručka Univerzálny rozširovač WiFi Powerline Edition (XAVN2001) Inštalačná príručka Technická podpora Ďakujeme, že ste si vybrali výrobky spoločnosti NETGEAR. Po inštalácii zariadenia vyhľadajte výrobné číslo

More information

IEEE Broadband Wireless Access Working Group <

IEEE Broadband Wireless Access Working Group < Project Title Date Submitted IEEE 802.16 Broadband Wireless Access Working Group Proposed IEEE Contribution to ITU-R on Detailed specifications of the radio interfaces for fixed

More information

The Physical Layer Outline

The Physical Layer Outline The Physical Layer Outline Theoretical Basis for Data Communications Digital Modulation and Multiplexing Guided Transmission Media (copper and fiber) Public Switched Telephone Network and DSLbased Broadband

More information

VIZUALIZÁCIA POMOCOU POČÍTAČA VO VÝUČBE NAJMLADŠÍCH EDUKANTOV VISUALIZATION WITH COMPUTER IN TEACHING THE YOUNGEST LEARNERS.

VIZUALIZÁCIA POMOCOU POČÍTAČA VO VÝUČBE NAJMLADŠÍCH EDUKANTOV VISUALIZATION WITH COMPUTER IN TEACHING THE YOUNGEST LEARNERS. Abstrakt VIZUALIZÁCIA POMOCOU POČÍTAČA VO VÝUČBE NAJMLADŠÍCH EDUKANTOV VISUALIZATION WITH COMPUTER IN TEACHING THE YOUNGEST LEARNERS Milan Bernát Príspevok prezentuje výskum základných aspektov tvorby

More information

VYUŽITIE KUNDTOVEJ TRUBICE PRI MERANÍ AKUSTICKÝCH PARAMETROV RECYKLOVANÝCH MATERIÁLOV

VYUŽITIE KUNDTOVEJ TRUBICE PRI MERANÍ AKUSTICKÝCH PARAMETROV RECYKLOVANÝCH MATERIÁLOV VYUŽITIE KUNDTOVEJ TRUBICE PRI MERANÍ AKUSTICKÝCH PARAMETROV RECYKLOVANÝCH MATERIÁLOV Ing. Lenka Selecká Dr.h.c. prof. Ing. Miroslav BADIDA, PhD. Ing. Ladislav BARTKO, PhD. Katedra environmentalistiky

More information

ETSI TS V1.1.1 ( )

ETSI TS V1.1.1 ( ) TS 103 429 V1.1.1 (2016-07) TECHNICAL SPECIFICATION Integrated broadband cable telecommunication networks (CABLE); Cable Customer Premises Equipment (CPE) with Integrated Radio and Non-Radio Interfaces;

More information

FRANCÚZSKA VESMÍRNA POLITIKA A VÝVOJ JEJ FINANCOVANIA French space policy and the development of its budgeting

FRANCÚZSKA VESMÍRNA POLITIKA A VÝVOJ JEJ FINANCOVANIA French space policy and the development of its budgeting Masarykova univerzita Ekonomicko-správní fakulta Studijní obor: Hospodářská politika a správa, Francouzský jazyk pro hospodářskou a administrativní činnost FRANCÚZSKA VESMÍRNA POLITIKA A VÝVOJ JEJ FINANCOVANIA

More information

Neľahká úloha. Globálna harmónia: Celosvetové zjednotenie procesov. Focus Trade : Naozaj chutné riešenie. Virtuálne dátové centrá? Horúca téma na trhu

Neľahká úloha. Globálna harmónia: Celosvetové zjednotenie procesov. Focus Trade : Naozaj chutné riešenie. Virtuálne dátové centrá? Horúca téma na trhu Medzinárodný časopis pre zákazníkov skupiny S&T číslo 02/2009 Globálna harmónia: Celosvetové zjednotenie procesov Focus Trade : Naozaj chutné riešenie Virtuálne dátové centrá? Horúca téma na trhu Neľahká

More information

Direct Link Communication II: Wireless Media. Motivation

Direct Link Communication II: Wireless Media. Motivation Direct Link Communication II: Wireless Media Motivation WLAN explosion cellular telephony: 3G/4G cellular providers/telcos in the mix self-organization by citizens for local access large-scale hot spots:

More information

Access to Data & Computer Networks Physical Level

Access to Data & Computer Networks Physical Level Lecture 7 Access to Data & Computer Physical Level Terminology Serial Interface Cable Modems DSL technologies 1 ISP (Internet Service Provider) - An Internet service provider company that provides other

More information

HDR Čo s tým ďalej? http://pages.bangor.ac.uk/~eesa0c/hdr_display/ http://www.schubincafe.com/tag/dolby-hdr/ http://vrc.med.upenn.edu/instrumentation-electronics-example-project.html Brightside DR37-P

More information

POWER LINE COMMUNICATION. A dissertation submitted. to Istanbul Arel University in partial. fulfillment of the requirements for the.

POWER LINE COMMUNICATION. A dissertation submitted. to Istanbul Arel University in partial. fulfillment of the requirements for the. POWER LINE COMMUNICATION A dissertation submitted to Istanbul Arel University in partial fulfillment of the requirements for the Bachelor's Degree Submitted by Egemen Recep Çalışkan 2013 Title in all caps

More information

ANGULAR VIBRATION MEASUREMENTS OF THE POWER DRIWING SYSTEMS

ANGULAR VIBRATION MEASUREMENTS OF THE POWER DRIWING SYSTEMS Acta Metallurgica Slovaca,, 4, 3 (45-5) 45 ANGULAR VIBRATION MEASUREMENTS OF THE POWER DRIWING SYSTEMS Tůma J. Department of Control Systems and Instrumentation, Technical University of Ostrava, 7.listopadu

More information

The Physical Layer Chapter 2. The Physical Layer

The Physical Layer Chapter 2. The Physical Layer The Physical Layer Chapter 2 Theoretical Basis for Data Communications Guided Transmission Media Wireless Transmission Communication Satellites Digital Modulation and Multiplexing Public Switched Telephone

More information

RECOMMENDATION ITU-R F Radio interface standards for broadband wireless access systems in the fixed service operating below 66 GHz

RECOMMENDATION ITU-R F Radio interface standards for broadband wireless access systems in the fixed service operating below 66 GHz Rec. ITU-R F.1763 1 RECOMMENDATION ITU-R F.1763 Radio interface standards for broadband wireless access systems in the fixed service operating below 66 GHz (Question ITU-R 236/9) (2006) 1 Introduction

More information

Home & Building Automation. parte 2

Home & Building Automation. parte 2 Home & Building Automation parte 2 Corso di reti per l automazione industriale Prof. Orazio Mirabella Technologies for Home automation Main distribution 230V TP (Twisted Pair) Socket Lighting Sun blinds

More information

Distribution Automation Smart Feeders in a Smart Grid World Quanta Technology LLC

Distribution Automation Smart Feeders in a Smart Grid World Quanta Technology LLC Distribution Automation Smart Feeders in a Smart Grid World DA Communications Telecommunications Services This diagram depicts the typical telecommunications services used to interconnect a Utility s customers,

More information

THE INFORMATIVE SOCIETY AS A DETERMINANT OF SOCIAL DEVELOPMENT INFORMAČNÁ SPOLOČNOSŤ AKO DETERMINANT SOCIÁLNEHO ROZVOJA

THE INFORMATIVE SOCIETY AS A DETERMINANT OF SOCIAL DEVELOPMENT INFORMAČNÁ SPOLOČNOSŤ AKO DETERMINANT SOCIÁLNEHO ROZVOJA THE INFORMATIVE SOCIETY AS A DETERMINANT OF SOCIAL DEVELOPMENT INFORMAČNÁ SPOLOČNOSŤ AKO DETERMINANT SOCIÁLNEHO ROZVOJA LIPIANIN-ZONTEK Ewa Abstract In the article it was showed the role of informative

More information

Univerzita Karlova v Praze Matematicko-fyzikální fakulta DIPLOMOVÁ PRÁCE

Univerzita Karlova v Praze Matematicko-fyzikální fakulta DIPLOMOVÁ PRÁCE Univerzita Karlova v Praze Matematicko-fyzikální fakulta DIPLOMOVÁ PRÁCE Matej Dajčár Implementace alternativních metrik v protocolu AODV Katedra softwarového inženýrství Vedoucí diplomové práce: Mgr.

More information

Mobile Communication Systems. Part 7- Multiplexing

Mobile Communication Systems. Part 7- Multiplexing Mobile Communication Systems Part 7- Multiplexing Professor Z Ghassemlooy Faculty of Engineering and Environment University of Northumbria U.K. http://soe.ac.uk/ocr Contents Multiple Access Multiplexing

More information

Low Frequency, Narrowband PLC Standards for Smart Grid The PLC Standards Gap!

Low Frequency, Narrowband PLC Standards for Smart Grid The PLC Standards Gap! Low Frequency, Narrowband PLC Standards for Smart Grid The PLC Standards Gap! Don Shaver TI Fellow Director, Communications and Medical Systems Laboratory Texas Instruments Incorporated December 3, 2009

More information

TECHNICAL SPECIFICATIONS GAP-FREE SECURITY. MeshConnex on both data radios ELIMINATE RADAR INTERFERENCE WITH SCAN AHEAD RADIO

TECHNICAL SPECIFICATIONS GAP-FREE SECURITY. MeshConnex on both data radios ELIMINATE RADAR INTERFERENCE WITH SCAN AHEAD RADIO WLAN. GAP-FREE SECURITY The AP 8163 secures all your wireless transmissions, ensuring compliance with government and industry regulations, such as PCI in retail and HIPAA in healthcare. Your network is

More information

UNIVERSAL SERVIS WIRELESS BROADBAND POLICY

UNIVERSAL SERVIS WIRELESS BROADBAND POLICY ITU-D REGIONAL DEVELOPMENT FORUM FOR AFRICA REGION: NGN AND BROADBAND OPPORTUNITIES AND CHALLENGES UNIVERSAL SERVIS WIRELESS BROADBAND POLICY Prof. dr Natasa Gospic University Belgrade Wireless World 2

More information

Direct Link Communication II: Wireless Media. Current Trend

Direct Link Communication II: Wireless Media. Current Trend Direct Link Communication II: Wireless Media Current Trend WLAN explosion (also called WiFi) took most by surprise cellular telephony: 3G/4G cellular providers/telcos/data in the same mix self-organization

More information

HV / MV / LV electrical network quality analyzers Class A. Communication port: local, modem, integrated Ethernet, multi-point

HV / MV / LV electrical network quality analyzers Class A. Communication port: local, modem, integrated Ethernet, multi-point 2010 MAP Range HV / MV / LV electrical network quality analyzers Class A > Network quality Analyzers PRODUCT ADVANTAGES COMPLIANT with the EN 61000-4-30 standard, Class A DETECTION of the fault LOCATION

More information

Introduction to Wireless Networks p. 1 Evolution of Wireless Networks p. 2 Early Mobile Telephony p. 2 Analog Cellular Telephony p.

Introduction to Wireless Networks p. 1 Evolution of Wireless Networks p. 2 Early Mobile Telephony p. 2 Analog Cellular Telephony p. Preface p. xv Introduction to Wireless Networks p. 1 Evolution of Wireless Networks p. 2 Early Mobile Telephony p. 2 Analog Cellular Telephony p. 3 Digital Cellular Telephony p. 4 Cordless Phones p. 7

More information

Computer Networks: Multiplexing

Computer Networks: Multiplexing Computer Networks: Multiplexing EE1001 Prof. Taek M. Kwon Department of Electrical Engineering, UMD Outline EE 4321 Multiplexing EE 4321: Computer Networks EE Technical Elective Course, 3 credits Network

More information

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA ELEKTROTECHNIKY A KOMUNIKAČNÍCH TECHNOLOGIÍ ÚSTAV TELEKOMUNIKACÍ FACULTY OF ELECTRICAL ENGINEERING AND COMMUNICATION DEPARTMENT OF TELECOMMUNICATIONS

More information

Modelling and Performances Analysis of WiMAX/IEEE Wireless MAN OFDM Physical Downlink

Modelling and Performances Analysis of WiMAX/IEEE Wireless MAN OFDM Physical Downlink Modelling and Performances Analysis of WiMAX/IEEE 802.16 Wireless MAN OFDM Physical Downlink Fareda Ali Elmaryami M. Sc Student, Zawia University, Faculty of Engineering/ EE Department, Zawia, Libya, Faredaali905@yahoo.com

More information

Standardization on Home NW in ITU-T T SG15

Standardization on Home NW in ITU-T T SG15 S2-1. Standardization on Home NW in ITU-T T SG15 March 7, 2011 NTT Advanced Technology Corp. Yoshihiro Kondo Copyright 2010 NTT Advanced Technology Corporation Outline Overview of Home NW in Q4/SG15 G.hn

More information

Testing of Electromagnetic Compatibility of PLC Modems

Testing of Electromagnetic Compatibility of PLC Modems Testing of Electromagnetic Compatibility of Modems Filip Hossner, Institute of Telecommunicatons, Jozef Hallon, Institute of Electrical Engineering, Milos Orgon, Institute of Telecommunicatons, Rastislav

More information

Global BWA Activities in ITU

Global BWA Activities in ITU Global BWA Activities in ITU Regional Seminar on Broadband Wireless Access for rural and remote areas for the Americas F. Leite, Deputy-Director, ITU-BR A. Hashimoto, Chairman, ITU-R WP 9B Mapping of Wireless

More information

High Speed Wireless Services Using Two Way MMDS System

High Speed Wireless Services Using Two Way MMDS System High Speed Wireless Services Using Two Way MMDS System Sanjay Moghe Director of Engineering, ADC Telecommunications Phone (612) 946-3522 e-mail: sanjay_moghe@adc.com Joy Laskar President, RF Solutions

More information

GNSS PRE PILOTOV VŠEOBECNÉHO LETECTVA

GNSS PRE PILOTOV VŠEOBECNÉHO LETECTVA Paulína Haljaková Jan Žižka Štefan Dúha GNSS PRE PILOTOV VŠEOBECNÉHO LETECTVA Teória a využitie v praxi GNSS pre pilotov všeobecného letectva Teória a využitie v praxi 2017 GNSS pre pilotov všeobecného

More information

Role of Mobile Media Convergence

Role of Mobile Media Convergence Role of Mobile Media Convergence www.mintc mintc.fi antti.kohtala kohtala@mintc.fi Otaniemi, 04 Nov 2003 04.11.2003 / 1 Licences for 3G Networks four national 3G licensees: TeliaSonera (also GSM 900 and

More information

IEEE Working Group Process, Status, and Technology Session #33: Seoul, Korea 30 August 2004

IEEE Working Group Process, Status, and Technology Session #33: Seoul, Korea 30 August 2004 IEEE 802.16 Working Group Process, Status, and Technology Session #33: Seoul, Korea 30 August 2004 Roger Marks Chair IEEE 802.16 Working Group on Broadband Wireless Access Broadband Access The last mile

More information

Wprowadzenie do techniki LTE. Prowadzący: Szymon Raksimowicz

Wprowadzenie do techniki LTE. Prowadzący: Szymon Raksimowicz Wprowadzenie do techniki LTE Prowadzący: Szymon Raksimowicz Warszawa, maj 2014 Wprowadzenie do techniki LTE Szymon Raksimowicz Agenda 1. Wprowadzenie 2. Architektura EPS 3. Interfejs radiowy 4. Stos protokołów

More information

HFC Cable Architecture

HFC Cable Architecture HFC Cable Architecture Wade Holmes wade.holmes@gmail.com 3/22/2018 [all images from CableLabs, Cisco, Arris or otherwise noted] Agenda Overview of Cable as a technology: what the future holds Architecture

More information

OBJECTIVES. Understand the basic of Wi-MAX standards Know the features, applications and advantages of WiMAX

OBJECTIVES. Understand the basic of Wi-MAX standards Know the features, applications and advantages of WiMAX OBJECTIVES Understand the basic of Wi-MAX standards Know the features, applications and advantages of WiMAX INTRODUCTION WIMAX the Worldwide Interoperability for Microwave Access, is a telecommunications

More information

HFIA The year to finally integrate HF with all primary systems

HFIA The year to finally integrate HF with all primary systems HFIA - 2017 The year to finally integrate HF with all primary systems Barrett 4050 HF Software Defined Radio with IP, IMAP, and Wi-Fi. Deployable systems with integrated microcells, C4/C5 software switching,

More information

CAMPUS MTF STU - CAMBO. Budovanie Univerzitného vedeckého parku. v obrazoch in pictures. Developing the University Scientific Park.

CAMPUS MTF STU - CAMBO. Budovanie Univerzitného vedeckého parku. v obrazoch in pictures. Developing the University Scientific Park. Budovanie Univerzitného vedeckého parku CAMPUS MTF STU - CAMBO SlovenSká technická univerzita v BratiSlave Materiálovotechnologická fakulta so sídlom v Trnave SLOVAK UNIVERSITY OF TECHNOLOGY IN BRATISLAVA

More information

Data and Computer Communications. Tenth Edition by William Stallings

Data and Computer Communications. Tenth Edition by William Stallings Data and Computer Communications Tenth Edition by William Stallings Data and Computer Communications, Tenth Edition by William Stallings, (c) Pearson Education, 2013 CHAPTER 8 Multiplexing It was impossible

More information

WX-E - WiMAX - The Essentials for Engineers and Technicians

WX-E - WiMAX - The Essentials for Engineers and Technicians IDC Technologies - Books - 1031 Wellington Street West Perth WA 6005 Phone: +61 8 9321 1702 - Email: books@idconline.com WX-E - WiMAX - The Essentials for Engineers and Technicians Price: $65.95 Ex Tax:

More information

KVANT-MAI. Measuring and Information Module..MH. electronic

KVANT-MAI. Measuring and Information Module..MH. electronic KVANT-MAI Measuring and Information Module.MH. electronic Popis Zariadenie je určené na monitorovanie fyzikálnych a elektrických veličín ( napätie, elektricky prúd a teplota ) v laserových zariadeniach.

More information

Data Dissemination and Broadcasting Systems Lesson 10 Digital video Broadcasting and Mobile TV

Data Dissemination and Broadcasting Systems Lesson 10 Digital video Broadcasting and Mobile TV Data Dissemination and Broadcasting Systems Lesson 10 Digital video Broadcasting and Mobile TV Oxford University Press 2007. All rights reserved. 1 Digital video Broadcasting (DVB) Analog TV AM transmission

More information

SWT 3000 Teleprotection technical data siemens.com

SWT 3000 Teleprotection technical data siemens.com Power network telecommunication SWT 3000 Teleprotection technical data siemens.com Sustainable success for high-voltage power networks The SWT 3000 Teleprotection system has been the first choice for reliable

More information

a. Find the minimum number of samples per second needed to recover the signal without loosing information.

a. Find the minimum number of samples per second needed to recover the signal without loosing information. 1. The digital signal X(t) given below. X(t) 1 0 1 2 3 4 5 7 8 t (msec) a. If the carrier is sin (2000 π t), plot Amplitude Shift Keying (ASK) Modulated signal. b. If digital level 1 is represented by

More information

PODMIENKY POSKYTOVANIA SLUŽBY BM

PODMIENKY POSKYTOVANIA SLUŽBY BM PODMIENKY POSKYTOVANIA SLUŽBY BM PRED VYUŽÍVANÍM SLUŽBY ALEBO INŠTALÁCIOU ALEBO VYUŽÍVANÍM SOFTVÉRU BBM, PROSTREDNÍCTVOM KTORÉHO SA SLUŽBA POSKYTUJE, SI DÔKLADNE PREČÍTAJTE TENTO DOKUMENT. TÁTO DOHODA

More information

ADSL. Surasak Sanguanpong Last updated: 9 Feb 2001

ADSL. Surasak Sanguanpong   Last updated: 9 Feb 2001 1/6 Surasak Sanguanpong nguan@ku.ac.th http://www.cpe.ku.ac.th/~nguan Last updated: 9 Feb 2001 What is? 2/6 stands for Asymmetric Digital Subscriber Line is a new, super high-speed modem technology that

More information

RADWIN 5000 HPMP HIGH CAPACITY POINT TO MULTI-POINT. RADWIN 5000 HPMP product brochure RIDE RADWIN 5000 HPMP WIRELESS HIGHWAY

RADWIN 5000 HPMP HIGH CAPACITY POINT TO MULTI-POINT. RADWIN 5000 HPMP product brochure RIDE RADWIN 5000 HPMP WIRELESS HIGHWAY RADWIN 5000 HPMP product brochure RADWIN 5000 HPMP HIGH CAPACITY POINT TO MULTI-POINT RIDE RADWIN 5000 HPMP WIRELESS HIGHWAY RADWIN 5000 HPMP Point-to-MultiPoint delivers up to 200Mbps per sector and is

More information

Lecture Progression. Followed by more detail on: Quality of service, Security (VPN, SSL) Computer Networks 2

Lecture Progression. Followed by more detail on: Quality of service, Security (VPN, SSL) Computer Networks 2 Physical Layer Lecture Progression Bottom-up through the layers: Application - HTTP, DNS, CDNs Transport - TCP, UDP Network - IP, NAT, BGP Link - Ethernet, 802.11 Physical - wires, fiber, wireless Followed

More information

Motorola s Wireless Broadband Point-to-Point Solutions. The PTP 100, 400 & 600 Series Part of Motorola s MOTOwi4 portfolio

Motorola s Wireless Broadband Point-to-Point Solutions. The PTP 100, 400 & 600 Series Part of Motorola s MOTOwi4 portfolio Motorola s Wireless Broadband Point-to-Point Solutions The PTP 100, 400 & 600 Series Part of Motorola s MOTOwi4 portfolio High-Speed Point-to-Point Solutions Engineered for Simple-to-Complex Applications

More information

Transactions of the VŠB Technical University of Ostrava, Mechanical Series. article No Štefánia SALOKYOVÁ *

Transactions of the VŠB Technical University of Ostrava, Mechanical Series. article No Štefánia SALOKYOVÁ * Transactions of the VŠB Technical University of Ostrava, Mechanical Series No. 1, 2015, vol. LXI article No. 1997 Štefánia SALOKYOVÁ * MEASURING THE AMOUNT OF MECHANICAL VIBRATION DURING LATHE PROCESSING

More information

POWER LINE COMMUNICATION (PLC) OVERVIEW

POWER LINE COMMUNICATION (PLC) OVERVIEW Annals of the Academy of Romanian Scientists Series on Engineering Sciences ISSN 2066-8570 Volume 2, Number 1/2010 35 POWER LINE COMMUNICATION (PLC) OVERVIEW Alexandru-Ionuţ CHIUŢĂ 1, Cristina STANCU 2

More information